SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 ARALIK 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 ARALIK 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU"

Transkript

1 SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 ARALIK 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş.

2 Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşu olan grup, ana şirket olan Trakya Cam Sanayii A.Ş. ( Şirket ), 9 bağlı ortaklık, 3 iştirak ve 3 müşterek yönetime tabi ortaklıktan oluşmaktadır. Grup un Kırklareli (Lüleburgaz), Mersin (Tarsus), Bulgaristan (Targovishte), Bursa (Yenişehir) ve Romanya (Buzau) da üretim tesisleri bulunmakta olup, Şirket Merkezi İş Kuleleri Kule 3, 4.Levent/İstanbul dur. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. iştiraki olarak 1978 yılında kurulan Trakya Cam, en son teknolojilerle ürettiği, temel camlar (düzcam, buzlucam,ayna,lamine, kaplamalı cam,enerji camları) otomotiv camları, beyaz eşya camları ile inşaat, otomotiv, enerji, mobilya, beyaz eşya ve tarım sektörlerine girdi sağlamaktadır. Trakya Cam, toplam yedi float hattında ulaştığı üretim kapasitesi ve yatırım aşamasında olan projeleriyle Türkiye ve dış pazarlarda büyümeye yönelik hamlelerini sürdürmektedir. B. Dönem İçinde Yönetim ve Denetleme Kurullarında Görev Alan Üyeler Yönetim Kurulu Başkan Başkan Vekili Üye (**),(***) Üye (**) Bağımsız Üye (*),(**),(***) Bağımsız Üye (*),(**),(***) Teoman YENİGÜN Nevzat Burak SEYREK Zeynep Hansu UÇAR Müfit ÖZKARA Prof. Dr. A.Murat DEMİRCİOĞLU Prof. Dr. Turkay BERKSOY (*) Belirtilen üyeler denetimden sorumlu komiteyi, (**) Belirtilen üyeler kurumsal yönetim komitesini, (***) Belirtilen üyeler riskin erken saptanması komitesini oluşturmaktadır Sayılı Türk Ticaret Kanunu nun yürürlüğü ve uygulama şekli hakkında kanunun 25. Maddesi uyarınca; Şirketimiz Yönetim Kurulu nun 10 Eylül 2012 tarihinde yapılan toplantısında Yönetim Kurulu üyeliklerinden istifa eden Sn. Teoman Yenigün ve Sn. Müfit Özkara ile Şirketimiz Yönetim Kurulu nun 13 Eylül 2012 tarihinde yapılan toplantısında Yönetim Kurulu üyeliklerinden istifa eden Sn. Nevzat Burak Seyrek ve Sn. Zeynep Hansu Uçar ın yapılacak ilk Genel Kurul un onayına sunulmak üzere Türk Ticaret Kanunu nun 363. Maddesi uyarınca Yönetim Kurulu üyeleri olarak tekrar seçilmelerine ve kendilerine 17 Mayıs 2012 tarih ve 23 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile verilen görevlerinin devamına karar verilmiştir.

3 Sayfa No: 2 Denetleme Kurulu Adı Soyadı Başak Öğe Mükremin Şimşek Görevi Üye Üye Yönetim Kurulu üyeleri 17 Mayıs 2012 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında üç (3) yıl görev yapmak üzere seçilmiş olup, 22 Mayıs 2012 tarihinde tescil edilmiş ve 28 Mayıs 2012 tarihinde de Ticaret Sicil Gazetesi nde ilan edilmiştir Denetim Kurulu üyeleri 17 Mayıs 2012 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında 2013 yılında yapılacak Ortaklar Olağan Genel Kurul Toplantısına kadar geçecek olan bir (1) yıllık süre için görev yapmak üzere seçilmiş olup, 22 Mayıs 2012 tarihinde tescil edilmiş ve 28 Mayıs 2012 tarihinde de Ticaret Sicil Gazetesi nde ilan edilmiştir Yönetim Kurulu Bünyesinde Oluşturulan Komiteler Sermaye Piyasası Kurulu nca yayınlanan Seri: IV, No: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ hükümleri doğrultusunda; Bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak seçimleri gerçekleşen Sayın Prof. Dr. Turkay Berksoy (Başkan) ve Sayın Prof. Dr. Atilla Murat Demircioğlu nun (Üye) Denetimden Sorumlu Komite üyeliğine, Sayın Prof. Dr. Atilla Murat Demircioğlu (Başkan), Sayın Prof. Dr. Turkay Berksoy (Üye), Sayın Zeynep Hansu Uçar (Üye) ve Sayın Müfit Özkara nın (Üye) Kurumsal Yönetim Komitesi üyeliğine, Sayın Prof. Dr. Turkay Berksoy (Başkan), Sayın Prof. Dr. Atilla Murat Demircioğlu (Üye), ve Sayın Zeynep Hansu Uçar ın (Üye) Riskin Erken Saptanması Komitesi üyeliğine seçilmeleri ile bahse konu komiteler ve çalışma esasları 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılan Özel Durum Açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuştur. C. Yönetim Kurulu Üyeleri ile Denetleme Kurulu Üyelerinin Yetki ve Sınırı Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Türk Ticaret Kanunu nun ilgili maddeleri ile Şirket Ana Sözleşmesi nin 11. ve 16. maddelerinde belirtilen yetkileri haizdir.

4 Sayfa No: 3 D. Üst Düzey Yöneticiler Şirketimiz Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra şirketimizdeki üst yöneticiler isim ve görevleri itibariyle aşağıda belirtilmiştir. Adı ve Soyadı Selçuk Demirkıran Reha Akçakaya Haluk Sarıaltın M.Görkem Elverici(*) M.Haluk Güreren Özlem Vergon Mahmut Temiz Gökhan Atikkan Haşim Ekici Serkan Şahin A.Alper Can Beytullah Şahin Çağatay Suner Gürcan Gürçay Ünvanı Temel Camlar Üretim Başkan Yardımcısı Otomotiv ve Beyaz Eşya Camları Üretim Başkan Yardımcısı Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı (V.) Mali İşler Direktörü Geliştirme Direktörü Planlama Direktörü İnsan Kaynakları Direktörü Trakya Lüleburgaz Fabrikası Müdürü Mersin - Tarsus Fabrikası Müdürü Trakya Yenişehir Cam Sanayii A.Ş. Fabrika Müdürü Bulgaristan Fabrikası Müdürü Trakya Glass Rus ZAO Genel Müdürü Glass Corp SA Genel Müdürü Automotive Glass Alliance Rus ZAO Genel Müdürü (*) M.Görkem Elverici 01 Mart 2013 tarihi itibariyle Mali İşler Direktörü olarak atanmıştır. E. İşletmenin Performansını Güçlendirmek İçin Uyguladığı Yatırım Politikası Avrupa nın 4. ve dünyanın 6. büyük düzcam üreticisi olan ve yüksek büyüme potansiyeli ile rekabetin her geçen gün arttığı bir coğrafyada faaliyet gösteren Trakya Cam, bugüne kadar attığı adımlarla rekabet gücünü sürekli pekiştirmiş ve büyüme yönünde önemli başarılara imza atmıştır. Trakya Cam, geldiği bu noktada vizyonunu, Güçlü markaları ile hızlı büyüyen ve yenilikçi çözümler sunan küresel bir düzcam şirketi olmak şeklinde revize etmiş olup, bu vizyon çerçevesinde önümüzdeki dönemlerde daha iddialı büyüme başarıları elde etmeyi hedeflemektedir. Trakya Cam, yeni vizyonu doğrultusunda tüm ürün gruplarında büyüme eksenini daha da genişletmeyi ve yeni yatırım ve projelerle fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. F. İşletmenin Finansman Kaynakları Grubumuz Ocak-Aralık 2012 döneminde işletme ve yatırım faaliyetlerini, yarattığı özkaynakların yanı sıra, dış kaynak imkanları da yaratarak finanse etmeye devam etmiştir. G. Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Raporu SPK nın 30 Aralık 2011 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren, Seri: IV, No:56 sayılı Kurumsal Yönetim İlkeleri nin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ i gereğince, Borsa Şirketlerinin yıllık faaliyet raporlarında; bu Tebliğ ekinde yer alan Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan prensiplerin uygulanıp uygulanmadığına; uygulanmıyor ise buna ilişkin gerekçeli açıklamaya, bu prensiplere tam olarak uymama dolayısıyla meydana gelen çıkar çatışmalarına ve gelecekte şirketin yönetim uygulamalarında İlkelerde yer alan prensipler çerçevesinde bir değişiklik yapma planının olup olmadığına ilişkin açıklamalara yer verilmesi öngörülmüştür.

5 Sayfa No: 4 SPK nın 30 Aralık 2011 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren, Seri: IV, No:56 sayılı Kurumsal Yönetim İlkeleri nin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ine uyum amacıyla, Şirket Esas Sözlemesinde gerekli değişiklikler yapılarak, 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılan Ortaklar Olağan Genel Kurul unun onayından geçirilmiştir. Ayrıca, Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ hükümleri doğrultusunda, 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılan Ortaklar Olağan Genel Kurul Toplantısı nda, Yönetim Kurulumuza iki bağımsız üye seçilmiş ve bu kapsamda da Kurumsal Yönetim İlkeleri nde öngörülen komitelerden; Denetimden Sorumlu Komite, Kurumsal Yönetim Komitesi ve Riskin Erken Saptanması Komitesi oluşturulmuş ve bahse konu komiteler ve çalışma esasları 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuştur. Şirketimiz; pay sahiplerinin hakları, kamunun aydınlatılması ve şeffaflığın sağlanması ile menfaat sahipleri ve Yönetim Kurulu nu ilgilendiren karar ve işlemlerde, Kurumsal Yönetim İlkelerine uygun çalışmaların hayata geçirilmesini ve bunu paydaşlarıyla beraber gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda, tüm paydaşların eşitliği, bilgilendirme sorumluluğu ve kurumsal yönetim prensiplerine bağlı olarak, söz konusu ilkelerin uygulamaya geçirilmesi ve yürütülmesi Şirketimizin temel amaçları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, Kurumsal Yönetim İlkeleri ne uyum konusunda, pay ve menfaat sahipleri ile ilgili yükümlülükler eksiksiz olarak yerine getirilmiştir. Pay sahiplerinin bilgi edinme haklarının genişletilmesi amacına yönelik olarak, Şirket in adresinde yer alan Kurumsal İnternet Sitesi, Türkçe ve İngilizce olarak pay ve menfaat sahiplerinin kullanımına sunulmuş olup, Trakya Cam faaliyet alanlarında çevre ülkelerini kapsayan yaşamsal coğrafyanın lider üreticisi olma vizyonunu bu temeller üzerinde, Kurumsal Yönetim İlkeleri ni benimseyerek daha da güçlendirmeyi hedeflemektedir. H. Dönem İçinde Yapılan Sermaye Artışı, Esas Sözleşme Değişiklikleri ve Kar Dağıtımları Dönem içinde, SPK nın Seri: IV, No: 56 Tebliğine uyum kapsamında, Şirket Esas Mukavelesinde gerekli değişiklikler, Sermaye Piyasası Kurulu ile T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nın gerekli izinlerini müteakiben, 17 Mayıs 2012 tarihinde yapılan Ortaklar Olağan Genel Kurulu nun onayından geçirilmiştir. Dönem içinde ayrıca, mevcut TL lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde TL olan şirketimiz çıkarılmış sermayesinin TL ye yükseltilmesine karar verilmiş olup, artırılan TL, 17 Mayıs 2012 tarihinde toplanan Ortaklar Olağan Genel Kurulu'nun birinci temettünün tamamının Ortaklarımıza bedelsiz pay olarak dağıtılması kararı doğrultusunda 2011 yılı kar payından karşılanmıştır. Sermaye artış işlemlerine ilişkin gerekli yasal prosedür, 12 Temmuz 2012 tarihinde tamamlanarak tescil edilmiştir. Mevcut çıkarılmış sermayenin %15 oranına isabet eden bedelsiz paylar ise, ortaklara 16 Temmuz 2012 tarihinde payları oranında dağıtılmıştır. Ayrıca Türk Lirası olan kayıtlı sermaye tavanı, SPK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ndan alınan izinleri müteakip, 22 Ocak 2013 tarihinde yapılan Ortaklar Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında Türk Lirasına yükseltilmiştir.

6 Sayfa No: 5 I. Teşviklerden Yararlanma Durumu Grubun yapılmakta olan yatırımlarıyla ilgili olarak alınan yatırım teşvik belgeleri kapsamında yatırım indirimi, KDV desteği, KKDF ve vergi resim harç istisnalarından yararlanılmaktadır. J. Faaliyet Ortamında Yaşanan Gelişmeler A. Küresel Görünüm Dünya ekonomisinde küresel krizle derinleşen kırılganlık ve ortaya çıkan olumsuz koşullar, döneminde göreli bir yüksek büyümeye dönüşmüşse de, 2012 yılına büyümede hız kaybı, kriz koşullarının derinleşmesi ve beklentilerin kötüleşmesi yeniden ekonomiye hakim olmuştur. Bu durum, kriz koşullarının ve dünya ekonomisindeki sistemsel sorunların halen tam olarak giderilemediğinin yanı sıra ekonomik kutupların bütün dünya için geçerli olacak ortaklaşa bir çözümün de henüz geliştirememiş olduğunu ortaya koymaktadır. Gelişmiş ekonomiler ekonomik aktiviteyi canlandırmak için öncelikle klasik para ve mali politikalarını uygulamaya başlamışlar; faizi sıfır seviyesine yakınlaştırıp tasarruf eğilimini baskılayarak tüketimi teşvik etmeye çalışmışlardır. Çoğunlukla merkez bankaları eliyle piyasalara trilyon düzeyinde para sürülmüştür. AB ve ABD merkez bankaları kaynaklı para politikalarındaki canlandırıcı genişleme hamleleri, uzunca bir süre piyasaları harekete geçirememiştir. Para arzındaki genişleme bankacılık sisteminden reel sektöre akmamış, büyük bölümü küresel piyasalarda farklı ülkelere dağılmış, böylelikle yüksek miktarda paranın konumlandığı ülkelerde döviz ve kur riskleri artmış, bu duruma müdahale eden merkez bankaları ve hükümetler ise bir tür kur savaşları sürecini başlatmışlardır. Diğer etmenlerin yanı sıra bu durum, uluslararası ticaretin büyüme hızını dramatik bir şekilde düşürmüştür. Kısaca, kriz yönetiminin bu kaotik yapısı 2012 yılında da devam etmiş, global refahın topyekün yükseldiği bir ekonomik ortama dair beklentiler ötelenmiştir. AB ülkelerinde ekonomik toparlanmanın bir türlü gerçekleşememesi nedeniyle tüketici güvensizliği derinleşirken, cam ürünleri dahil olmak üzere bazı sektörler özelinde talep ciddi bir daralmaya uğramıştır. Avrupa Birliği nin en büyük ekonomisi olan Almanya 2012 yılında %1'in altında büyümüştür. Fransa da ise 2012 yılında büyüme sıfıra yaklaşmıştır. İngiltere küresel ekonomik krizden sonra halen toparlanabilmiş değildir. ABD de yılsonuna doğru artan mali uçurum tartışmaları ve Sandy Kasırgası nın olumsuz etkileri, tüketicide ve iş dünyasında kaygı yaratmış, bu etkenler ABD nin büyüme performansını sekteye uğratmıştır. Mali uçuruma karşı alınan önlemler bütçe açığını, hem gelirler, hem de harcamalar açısından olumsuz yönde etkileyerek, milli gelire olan oranı açısından sürdürülemez düzeylere getirmiştir. Amerikan ekonomisi 2012 yılında % 2,2 oranında büyümüştür. Gelişmekte olan ülkeler ise önceki yıllarla kıyaslandığında, gelişmiş ülkelerde yaşanan durgunluk ve talep daralmasından nispeten daha fazla etkilenmişlerdir. Global büyümenin itici gücü olan ve dış dünyaya sattığı mal ve hizmetlerle büyüyen- Çin ve Hindistan gibi ülkeler, ihracat pazarlarında görülen talep daralması nedeniyle yılı tahmin edilenden daha düşük büyüme oranlarıyla tamamlamışlardır. Ortadoğu da Arap Baharı nın etkileri azalmakla birlikte, bölgede özellikle İran ve Suriye deki olumsuz konjonktür nedeniyle talep halen istenilen düzeyde değildir. BDT pazarı ise, Rusya nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin de etkisiyle gelişimini hızla sürdürmektedir. Latin Amerika nın 2012 yılında yalnızca %0,5 büyüyebildiği tahmin edilmektedir yılının önemli küresel gelişmelerinden birisi son 13 yılın en düşük büyüme performansına rağmen Çin in tarihte ilk defa dış ticaret hacminin ABD yi geçerek dünya birinciliğini yakalamış olmasıdır. En önemli sonuç göstergelerinden biri olan istihdam cephesinde, ABD, Avrupa ve Japonya da yüksek işsizliğin devam ettiği görülmektedir. Bu durum, tüm genişlemeci politikalara rağmen beklentileri olumsuz

7 Sayfa No: 6 yönde etkilemekte, yatırım, tüketme ve satınalma güdüsünü törpülemektedir. Nitekim Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) hem Avrupa, hem de ABD de yıl içinde düşüşünü sürdürmüştür. Küresel talebin zayıflığına rağmen enerji fiyatları mevcut düzeylerini korumuş, emtia fiyatlarında ve Çin in etkisiyle değerli metal fiyatlarında beklenmeyen bir şekilde artış gözlenmiştir. B. Türkiye Ekonomisi nin 2012 Yılı Görünümü 2012 yılında; Tasarruf açığını dış kaynak (cari açık) kullanımı ile kapatma mekanizmasını sürdürülebilir bir hıza düşürmek, Kredi genişlemesini bir eşikle sınırlamak, faizin cazibesini bir koridor uygulaması ile azaltmak ve karşılık oranlarını arttırmak, İthalatın ve iç tüketimin yavaşlamasını sağlamak, Bu önlemlerin büyüme üzerinde yarattığı tahribatı ihracat büyümesi ile azaltmak; Bütçe gelirlerinin ağırlıklı olarak iç tüketim ve ithalat ar tışından beslenen KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilere bağlı olması nedeniyle bütçe açığındaki büyümeyi kamu elindeki vergileme/fiyatlama yoluyla kontrol etmek gibi politikalar uygulanmıştır. Uygulanan bu politika, cari açık tehditini büyümede yavaşlama bedeline karşılık kısmen önlemiştir. Rezerv paraların (USD, EURO) arzındaki sıra dışı büyüme kurları baskılamış, bu yolla tüketici enflasyonu cephesinde de büyük değişimler yaşanmamıştır. Kamu maliyesinin rehabilite edilmesi, kurlar yoluyla ithal edilen enflasyonun dizginlenmesi ve Merkez Bankası nın uyguladığı para politikası neticesinde enflasyon uzun vade hedefi olan %5 düzeyine yakınlaştırılmıştır. Ayrıca, 2012 yılının da temel sorunu olan cari işlemler açığı, önceki yıla göre önemli ölçüde azalmıştır. Bunun yanı sıra cari açık finansmanının kompozisyonu da değişmiştir yıllarında Türkiye nin cari açık finansmanının ağırlığını hisse alımları, mevduatlar ve krediler oluşturmaktaydı yılında ise finansmanda ağırlık devlet tahvillerine kaymıştır. Bu dönemde rekor seviyede tahvil alımı gerçekleştirilmiş, bu dövizin karşısında TL arzeden TCMB nin döviz rezervleri artırmıştır. Altınla birlikte Türkiye nin rezervleri 125 milyar $ gibi tarihi düzeylere ulaşmıştır. Türkiye, 2001 krizinin sembolü haline gelen IMF borçlanmasını neredeyse sıfırlayarak, fona ilk defa 5 Milyar dolar tutarında katkıda bulunacağını taahhüt etmiştir. Ancak özellikle reel sektördeki durum çok iyimser olmayı engellemektedir. Açıklanan resmi verilere göre sanayi üretiminin son çeyrekte yavaşladığı hatta Aralık 2012 de daraldığı dikkat çekmektedir. Bu bilgiler ışığında Türkiye ekonomisinin 2012 yılında OVP de öngörüldüğü gibi %3,2 büyüme gösteremeyeceği, % 2-2,5 civarında bir büyüme ile yılı tamamladığı tahmin edilmektedir. Sonuç olarak iç talebin 2012 yılını genelinde durgun olduğu görülmektedir. Dış dünyada olduğu gibi tüketici güveni yılın son çeyreğinde dip noktaya ulaşmıştır. Böylece 2010 ve 2011 yıllarında hızla büyüyen Türkiye ekonomisi, 2012 yılında iç talepteki durgunlukla birlikte öngörülenden düşük düzeyde bir büyüme performansı göndermiştir yılında bütçe açığının 2011 yılına göre artış göstermesine rağmen yılın son çeyreğindeki sıkı mali politikaların etkisiyle bütçe açığının milli gelire oranı % 2 seviyesinde tamamlanmıştır. Yılın sonunda vergiler artırılırken aynı anda faiz dışı harcamalar kısılmıştır. Ayrıca sıkı mali politikalarıyla TL nin değerlenmesi hızlandırılmıştır.

8 Sayfa No: yılında Türkiye ekonomisi için en önemli gelişmelerden birisi Fitch in Türkiye nin kredi notunu BB+ dan yatırım yapılabilir seviye olan BBB- ye yükseltmesiydi. Böylece Türkiye'nin kredi notu 1994 yılından bu yana ilk defa yatırım yapılabilir seviyeye ulaşmıştır. Kredi notunun yatırım yapılabilir dereceye çıkarılmasının gerekçeleri; Ekonominin yumuşak inişe yönelirken ılımlı ve azalan kamu borç yükü, Güçlü bankacılık sistemi, görece zengin ve çeşitlenmiş ekonomi, Olumlu orta vadeli büyüme beklentileri, Türkiye nin kısa vadeli makro finansal risklerinin azalması olarak görünmektedir. Kredi notundaki artış, kamu borçlanma kağıtlarının kredibilitesini ve güvenilirlik algısını artırarak devletin daha düşük faiz ve maliyetle borçlanabilmesinin önünü açmış ve ülkemiz yabancı sermaye için daha cazip hale gelmiştir. C. Dünya Ekonomisi ne İlişkin 2013 Yılı Beklentileri Bir önceki yıl yaşananlar nedeniyle 2013 yılına ihtiyatlılığın egemen olması beklenmektedir. Zengin ve gelişmiş ülkelerin para birimlerini zayıflatarak ekonomilerini dış ticaret arenasında destekleme konusunda daha da agresifleşmesi ve bu durumun kur savaşları adıyla anılan yıkıcı rekabeti daha da kızıştırması beklenmektedir. Merkez bankalarının politika kararlarında döviz kurlarınının ihracatı daha fazla destekleyecek yönde oluşmasını gözettikleri görülmektedir. Gelişmiş (örneğin G-10) ülkelerin, kurlara müdahale ya da en azından kur odaklı politikalarda gelişmekte olan ekonomileri ve onların pazarlarını yakından izleyen bir tutum içinde olacakları ön görülmektedir. Avrupa ya dair olumsuz risk algısının, 2013 yılında biraz daha azalmaya başladığı görülmektedir yılının son çeyreğinden itibaren ülkelerin borç krizlerinin gündem dışında kalması, Euro nun uluslararası piyasalarda değer kazanmayı sürdürmesi ve 2013 yılının ilk aylarında sanayi üretimindeki olumlu gelişmeler, Avrupa bölgesi için 2013 yılında olumlu sinyaller vermektedir. Ancak kalıcı çözüm için halen verimliliği artıracak şekilde bir işgücü reformuna ihtiyaç bulunmaktadır. Nitekim verimlilik artmadan ekonomiler düzelemeyecek, bu durum da borç krizinin çözümsüz bir hale gelmesine ve finansal piyasalarda gözlenen göreli sükûnet ve canlanmanın yerini yeniden kargaşaya bırakmasına yol açabilecektir. Bu durumda ECB'nin yeniden müdahale etmesi beklenecektir ki, bu olumsuz döngünün yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağı, 2013 yılında yaşanacak gelişmeler ile netleşecektir. Ancak diğer bir temel sorunun varlığını korumaya devam edeceği düşünülmektedir: Farklı koşullara sahip bulunan AB ülkeleri, para birliği nedeniyle herkesi tatmin eden bir para politikası uygulayamamaktadır. Güçlü Euro, her ne kadar birliği dış dünyaya karşı ihracatta dezavantajlı duruma getirse de, birlik içinde Almanya nın elini güçlendirmektedir. Aynı para ortamında eşitlenen ekonomiler, güçlü Alman sanayisi, Alman teknolojisi ve Alman verimliliği ile mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu huzursuzluğun birliğin geleceği hakkında yaratacağı tartışmalar 2013 yılı ve sonrasında da sürebilecektir. ABD ekonomisi ise 2013 yılı için karışık sinyaller vermektedir. Kimi ekonomistler, ABD ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durmaya hazır olmadığını, bu nedenle Fed'in parasal genişleme programını 2015'in ilerleyen zamanlarına kadar sürdürmesinin gerektiği düşüncesini dillendirilmektedir. İşsizliğin %8 seviyelerine gelmesi doyurucu bulunmamakta, ekonominin henüz yeteri kadar canlanmadığı konusu genel

9 Sayfa No: 8 kabûl görmektedir. Bütçe açığına yeni önlemler alan Obama Hükümeti için en büyük risk yeniden mali uçurum tartışmalarının alevlenmesidir. Çin ekonomisinin 2012 yılına benzer bir büyüme göstereceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, Çin in 2013 yılında yeniden çıkış yapabileceği, bunun kısmen iç tüketimin canlanmasına dayalı olacağı da çeşitli ekonomistler tarafından iddia edilmektedir. Japonya nın politikaları ise, 2013 yılı için ekonomi çevrelerince kaygı yaratmaktadır. Japonya nın borçlarının milli gelire oranı %200 ün üzerindedir. Kamu otoritesi neredeyse 25 yıldır süren kronik deflasyon sürecini sonlandırmak niyetindedir. Bu amaçla Japonya Merkez Bankası na yapılan enflasyon hedefini yükseltme baskısının, enflasyonla birlikte faizleri yükseltmesi, ve bunun sonucu olarak da yüksek borçluluk oranıyla Japonya nın faiz ödeme yükümlülüklerinin ve risklerinin artması senaryoları dillendirilmektedir. Latin Amerika nın 2013 yılında %4 düzeyinde büyümesi beklenmektedir. Brezilya da uygulanacak vergi indirimlerinin, sanayi üretimini canladırması, ülke ekonomisini ivmelendirmesi ve bölgenin daha hızlı kalkınmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Brezilya ekonomisinin hızlanmasının Arjantin ekonomisini olumlu etkileyeceği, Brezilya üreticilerin talep artışından Arjantinli firmaların yararlanacağı tahmin edilmektedir. Özetle 2013 yılının ana davranış biçimi olması beklenen ihtiyatlılığın temel gerekçesi mevcut durumun sonucu olan ciddi bir belirsizliktir. Akla ilk gelen belirsizlik alanları, örneğin Avrupa da tüm gelişmelere rağmen borç sorununun yeniden nüksetmesi ve ABD de işsizliğin kabul edilebilir düzeylere getirilmesi esasına dayalı iyileşme -bunu temin etmeye yönelik politika, piyasalara para verme- operasyonlarının başarısızlığa uğrama olasılığı başta olmak üzere, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu havzasındaki siyasi biçimleniş, Kuzey Amerika da kaya gazının ciddi bir enerji alternatife dönüşmesi, bunun geleneksel petrol ve gaz üreticisi ekonomiler üzerinde yarattığı tehdittir. Ancak her zaman olduğu gibi hızlı değişim (teknoloji, yaşam tarzları, iş yapma biçimleri, yeni ürünler) en temel belirsizlik unsurlarıdır. D. Türkiye Ekonomisi ne İlişkin 2013 Yılı Beklentileri TCMB, 2013 yılında Türkiye ekonomisi için hedefi %5 büyüme, %5 enflasyon ve %5 cari açık olarak belirlemiştir. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin 2012 yılında yavaşlamasının ardından, 2013 yılında göreceli olarak bir nebze daha hızlı büyümeye devam edeceğini ve 2013 büyüme oranının %3,7 düzeyinde olacağını tahmin etmektedir. JP Morgan, önümüzdeki dönemde TCMB'nin kredi büyümesini %15 civarında tutmaya yönelik politikalar uygulamasını, kısa vadeli sermaye girişlerini sınırlamak için de faiz koridorunu daraltmasını beklemektedir. Morgan Stanley, Türkiye nin faiz oranlarının 2013 yılında yeni düşük seviyeleri test edileceğini tahmin ederken, Türkiye'ye bu yıl içinde Moodys'den not artışı gelebileceği öngörmektedir. Halen pekçok vade bileşeninde enflasyona eşdeğer ve hatta altında seyreden faizin, önemli bir kırılma yaşanmaması halinde trendinin düşme yönünde olduğu aşikardır li yıllarda Türkiye ekonomisi çok canlı ve genişlemeci karakterdeki küresel konjonktür fırsatını iyi kullanmıştır. Her ne kadar yapısal nitelikteki reformlarda arzu edilen hız yakalanamamış olsa da, özellikle kamu maliyesinin iyileşmesi, kamunun kıt olan kaynakları daha az talep etmesine ve bunun neticesinde de para ve sermaye piyasalarında ciddi bir iyileşmeye yol açmıştır. Ayrıca, kamu maliyesi, mali kural konusundaki eksiklere karşın eskiye nazaran daha sağlam bir yapıya sahiptir. Bu durumun bir devamı olarak 2013 yılında tek seferlik olması nedeniyle süreklilik göstermeyecek olsa bile- özelleştirme yoluyla ciddi gelirler elde edilmesi söz konusudur. Petrol fiyatları bugünkü seviyelerini koruduğu takdirde, 2013 yılında Türkiye'nin enerji ithalatının 65 milyar dolar olarak gerçekleşeceği, petrol fiyatlarında (ve gecikmeli etkilerle doğalgaz fiyatlarında) olası

10 Sayfa No: 9 bir düşüşün ise, fiyatı 60 milyar doların altına çekebileceği tahmin edilmektedir. Her durumda Türkiye tükettiği enerjiyi ithal eden, bu nedenle de yarattığı değeri dışarıya transfer eden bir ekonomi görünümünü 2013 yılında da sürdürecektir. Elektrikte nükleere dönüşüm, doğalgazda enerji transfer noktası olma ve termikte yerli linyitlerin kullanılması yollarıyla yaratılmaya çalışılan çözümler, ancak uzun vadede sonuç üretebilecek olup, 2013 de enerji ödemelerinin cari açıktaki etkisini azaltmayacak olan girişimlerdir. Enerjinin verimli kullanımına yönelik yatırımlar ise, kısa vadede kazanç sağlayacak ve kontrol edilebilir tek alan olarak görünmektedir. Dünya Bankası ise son raporunda, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında %4 oranında büyüyeceği tahmininde bulunmuştur. Aynı rapora göre Türkiye, enflasyon cephesinde de dikkate değer ilerleme kaydetmiştir. Kısacası enflasyonist bir risk görülmeyen 2013 yılının dünyada olduğu gibi Türkiye için de mevcut durumun korunduğu, nispeten mutedil bir yıl olması beklenmektedir. Ekonomistlerin ortak kanaati, yurtiçinde sağlanan gelişmelere ek olarak küresel ekonomideki durgunluk ve (mevcut düzeyinin yüksek olmasına rağmen) dramatik artış göstermeyen petrol fiyatları Türkiye de enflasyonu bir risk olmaktan çıkarmıştır. Asıl tehlikenin tüketici talebindeki durgunluk olduğu düşünülmektedir. Hükümet tarafından ise 2013 yılında Türkiye ile ilgili en önemli risk alanı, kontrolü olmayan, özellikle ekonomi ve finans alanında dışardan gelebilecek dalgalanmalar olarak görülmektedir ve 2002 deki yeniden yapılanma ve ekenomik programları Türkiye nin belli oranda küresel ekonomik krize hazırlıklı girmesini sağlamıştır, ancak yine de krizden ciddi bir şekilde etkilenmeyi önleyememiştir. Bu durum, 2013 yılı için de geçerli olma ihtimali yüksektir. E. Pazarlardaki Görünüm ve Satışlar 2012 Yılına Genel Bir Bakış Avrupa ekonomisindeki durgunluğun ve Türkiye ile gelişmekte olan ülkelerde görülen büyümedeki yavaşlamanın düzcamın ana pazarları olan inşaat ve otomotiv sektörlerindeki olumsuz etkilerine rağmen Trakya Cam, 2011 yılı satış cirosu seviyelerini korumuş, hızlı büyüme ve global bir düzcam şirketi olma vizyonu çerçevesinde başlattığı yatırımlarına devam etmiş ve yeni coğrafyalarda konumlanmaya yönelik önemli atılımlar gerçekleştirmiştir. Başta Türkiye dışı pazarlar olmak üzere 2012 yılı boyunca düzcam talebindeki durgunluğun fiyatları baskı altına almasnın yanı sıra, artan girdi fiyatlarının maliyetleri yükseltmesi de karlılığı olumsuz etkilemiştir. Ancak Trakya Cam, verimlilik ve randıman artışları ile başta enerji tasarrufu olmak üzere maliyetleri düşürmeye yönelik aldığı önlemler sayesinde kar üzerindeki bu olumsuz etkileri sınırlayabilmiştir. Trakya Cam, 2012 yılındaki büyüme projeleri kapsamında, Türkiye de artan ayna talebini karşılamaya yönelik olarak Türkiye deki ikinci ayna hattını Temmuz ayında devreye almıştır. Rusya, Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere üç farklı ülkede üç float hattı yatırımını birlikte sürdürmüş, ayrıca Bulgaristan da katma değerli ürün yelpazesini genişletmeye yönelik olarak kaplamalı cam hattı yatırımına başlamıştır. Otomotiv camları alanında da Rusya da otomotiv camları yatırımına planladığı şekilde devam etmiştir. Ayrıca düzcam sektörünün en hızlı büyüyen pazarlarından olan Hindistan a girme kararı doğrultusunda Hindistan ın en büyük cam üreticilerinden Hindusthan National Glass & Industries Limited (HNGIL) ile 2012 yılında imzalamış olduğu İyi Niyet Anlaşması nın ardından 2013 yılı Ocak ayında bir Ortak Girişim Anlaşması imzalamıştır. Trakya Cam, büyümenin altyapısını oluşturmak, faaliyetlerini daha etkin ve verimli şekilde yürütmek ve karar alma mekanizmalarını güçlendirmek adına organizasyonel yapısını değiştirmiş ve ERP projelerini de

11 Sayfa No: 10 içerecek şekilde bilgi sistemlerini daha entegre ve yalın hale getirmek üzere grup özelinde önemli projeler yürütmüştür. Trakya Cam, önümüzdeki dönemde de büyüme potansiyellerini en etkin şekilde değerlendirirken, enerji tasarrufu bağlamında hem üretim proseslerindeki geliştirme çalışmalarını, hem de katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirmeyi, maliyet düşürme projelerini sürdürmeyi, süreçlerini yalınlaştırmayı ve altyapısını güçlendirerek küresel bir firma olma yolunda ilerlemeyi hedeflemektedir. İnşaat Sektörü 2012 yılı başından itibaren düzcamın tüketildiği sektörleri de etkisi altına alan küresel durgunluk, Türkiye dahil olmak üzere Trakya Cam ın faaliyet gösterdiği pek çok ülkede düzcam tüketimini olumsuz yönde etkilemiştir. Düşen tüketim ve fiyat seviyeleri nedeniyle Avrupa genelinde üreticiler önemli oranda arz kısma yoluna gitmiştir. Ortadoğu ve Kuzey Afrika da ekonomik durgunluğa ilave olarak politik istikrarsızlığın olumsuz etkisi de pazara yansımış, Rusya pazarında ise kısmi bir hareketlilik yaşanmıştır. Trakya Cam söz konusu pazar şartları paralelinde satışlarını karlılıkları gözeterek sürdürmüştür. Türkiye de iç talepteki yavaşlama tüm alt sektörlere durgunluk veya daralma şeklinde yansımış, en çok etkilenen sektörlerden biri de inşaat sektörü olmuştur yılında yaşanan daralma sonrası dönemde inşaat sektöründe hızlı bir seyir izleyen büyüme, 2012 yılında ilk kez %1 gibi düşük bir seviyede kalmıştır. Başta inşaat sektörü olmak üzere düzcamın girdi olduğu sektörlerde yaşanan durgunluk paralelinde, Türkiye düzcam pazarındaki büyüme de yavaşlamıştır. Trakya Cam, bu ortamda nüfuz alanını yaygınlaştırmak üzere bölgesel faaliyetlerini yoğunlaştırmış, süregelen yüksek hizmet kalitesinin yanı sıra, ürün yelpazesine yeni ürünler de katarak tüm pazar segmentlerinin taleplerini etkin şekilde karşılamış ve satışlarını artırmıştır. Trakya Cam, uluslararası pazarlardaki şartları deperlendirmiş ve satışlarını nispeten daha kârlı pazarlara yönelerek gerçekleştirmiştir. Bölgeler bazında bakıldığında, ekonomik durgunluğun en çok yaşandığı Balkanlar ve Doğu Avrupa da satışlar miktarsal bazda azalmış olmakla birlikte, yerel üretici olduğu Bulgaristan ve önemli pazarı olan Romanya da, tüketimler olumsuz etkilenmiş olmasına rağmen, Trakya Cam ın müşteri sayısı ve pazar payı artmıştır. Arz kısma önlemlerinin çoğunluğunun yaşandığı Orta ve Batı Avrupa bölgesinde satışlara, kârlılıklar gözetilerek ve kontrollü olarak devam edilmiştir. Politik ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle talep düşüşü ve arz fazlalığı yaşanan Ortadoğu ve Afrika bölgesinde, pazar şartları ve imkânlar hızla değerlendirilmiş olup, ilk yarıda talep azami düzeyde karşılanmış, ikinci yarıda ise satışlar kontrollü bir şekilde devam ettirilmiştir. Genel ekonomik istikrarsızlığın etkilerinin görüldüğü Rusya da ise yılın ikinci yarısında hareketlenen talep, 2013 yılında yeni float yatırımının devreye gireceği de dikkate alınarak azami düzeyde değerlendirilmiştir. Tüm bu gelişmelerle toplam temel cam satışlarında 2011 yılı seviyesi korunurken kaplamalı cam satışlarında önemli oranda artışlar elde edilmiştir. Otomotiv Sektörü Türkiye ekonomisinin büyümesindeki yavaşlama, kredi maliyetlerinin değişkenliği ve ÖTV deki artışlar, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarının daralmasına neden olmuş, ve bu kapsamda Türkiye otomotiv pazarı 2011 yılına göre %10 oranında daralmıştır. Batı Avrupa kaynaklı olmak üzere, Avrupa otomotiv pazarında, ekonomik krize bağlı olarak daralma devam etmiştir. Batı Avrupa otomotiv pazarında %8 lik bir küçülme söz konusu iken Doğu Avrupa pazarında daha olumlu bir tablo gerçekleşmiştir. Dünya otomotiv sektörünün potansiyel pazarlarından olan Rusya da otomotiv pazarının kriz öncesi seviyelerine gelmeye başladığı görülmektedir.

12 Sayfa No: 11 Avrupa da pazarında yaşanan %8 lik daralma, Türkiye otomotiv ihracatını da aynı oranda etkilemiştir yılında otomotiv araç ihracatı 2011 yılına göre %8 azalmıştır. İç ve dış pazarlardaki talep daralması otomotiv üretimini de doğrudan etkilemiş ve 2012 yılı toplam otomotiv üretimi %10 düzeyinde bir düşüş göstermiştir. Otomotiv sektöründe Türkiye ve Avrupa pazarında yaşanan daralmaya rağmen, Trakya Cam Türkiye ve Avrupa pazarındaki başlayan yeni projelerde artan payı ile 2012 yılında satışlarını 2011 yılına göre %11 oranında artırmıştır. Trakya Cam, 2012 yılında Renault ve Ford firmalarının Türkiye ve Romanya daki yeni projelerine başlarken, 2013 yılında da Ford, Nissan-Rusya, Toyota ve Hyundai firmalarının yeni projelerine başlamak için altyapı hazırlıklarını tamamlamıştır. Önümüzdeki döneme yönelik olarak da, yeni projeler üzerine çeşitli firmalara ile anlaşmalar yapılmaktadır. Trakya Cam otomotiv camı alanında satışlarındaki artışı katma değerli ürün portföyünü genişleterek desteklemektedir. Beyaz Eşya Sektörü Beyaz Eşya sektöründe Türkiye de üretim 2011 yılına göre %8 oranında artmıştır. Trakya Cam ın girdi verdiği segmentler olan buzdolabı üretimi %12, fırın üretimi ise %4 oranında büyüme göstermiştir. Avrupa beyaz eşya üretimi ise 2011 yılı ile aynı seviyede bir üretim hacmini sürdürmüştür. Trakya Cam, fırın ve buzdolabı alanlarına yönelik beyaz eşya camı satışlarında Avrupa pazarında yoğunlaşarak büyümesini sürdürmüş ve Avrupa beyaz eşya camı satışlarını bir önceki yıla göre %27 arttırmıştır. Avrupa nın önde gelen beyaz eşya üreticileri açısından rekabet gücünü korumak üzere, sürekli yeni ve fonksiyonel gelişimler tasarlamakta ve tüm ürünlerde enerji verimliliğini ön plana çıkarmaktadır. Enerji Sektörü Güneş enerjisinden elektrik üreten güneş pilleri kurulu kapasitesi, tüm dünyada 2011 yılında yaşanan hızlı büyümenin ardından 2012 yılındaki büyüme bir önceki yıla göre %18 daralarak 24 GW lık yeni kurulumla yaklaşık 95 GW lık büyüklüğe ulaşmıştır. Mevcutta en büyük fotovoltaik (PV) kurulumu pazarı Avrupa olmakla birlikte, başta Amerika, Çin, Japonya ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya, Latin Amerika, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerigelişen pazarlardır. Ancak, başta Avrupa olmak üzere güneş enerjisi pazarında 2012 yılında önemli bir daralma yaşanmış, özellikle Çin kaynaklı olarak kapasite fazlası ortaya çıkmıştır. Dünya güneş pili pazarının önümüzdeki dönemde nasıl büyüyeceğine yönelik farklı tahminler mevcut olmakla birlikte, içinde bulunduğu olumsuz koşullara rağmen, sektörün uzun vadede düzcam sektörü için önemli bir potansiyel pazar olmaya devam etmesi beklenmektedir. Pazardaki daralma ve güneş pili üretiminin Çin e kayması nedenleriyle, Trakya Cam ın ağırlıklı olarak Türkiye dışı pazarlardan oluşan güneş pilleri ve güneş kolektörlerine yönelik enerji camı satışlarında bir miktar azalma yaşanmıştır. Dünya güneş enerjisi pazarında, Türkiye, güneş enerjisinden yararlanma potansiyeli çerçevesinde, önemli bir potansiyel taşımaktadır. Enerji Bakanlığı nın yıllarını kapsayan planında yer alan Enerji tüketiminin %30 unu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedefi doğrultusunda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu nun (EPDK), güneş enerjisi santralleri için 2013 Haziran ayında yapacağı 600 MW lık lisans dağıtımı ile birlikte, Türkiye deki güneş enerjisi kurulu gücünde ve dolayısıyla enerji camları pazarında canlanma beklenmektedir.

13 Sayfa No: 12 Trakya Cam, mevcut müşterilerine yapılan satış miktarının artırılması ve yeni müşteriler ile yeni pazarlara yönelme hedefleri ile uyumlu olarak, güneş enerjisi sistemlerinin verimini artırmaya katkı sağlayan cam ürünlerini geliştirme ve çeşitlendirme çalışmalarına devam etmektedir. F. Tanıtım ve Tutundurma Faaliyetleri Trakya Cam; inşaat, otomotiv, mobilya, beyaz eşya, tarım ve enerji sektörlerine girdi veren enerji camlarının, bilinirliğinin artırılması, kullanımlarının yaygınlaştırılması ve benzer ürünlerden ayrıt edilmesine yönelik her ürün grubuna yönelik etkin tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda Trakya Cam ürünlerinin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, müşterilere, PVC ve alüminyum doğramacılara, mimar ve mühendislere ve kamu kurumlarına birebir eğitimler ve farklı şehirlerde Enerji Verimliliğinde Cam başlığı altında seminerler düzenlenmiştir. Yeni ürünlerimizin tanıtımları çeşitli çalışmalar ile desteklenmiştir. Enerji tasarrufu ve çevre korumada etkin rol oynayan, standart çift camlara göre %50 daha fazla ısı yalıtımı sağlayan Isıcam Sinerji ve Isıcam Konfor un Isıcam Konfor, Isıcam Sinerji Çünkü paranız çok değerli, Çünkü eviniz çok değerli sloganı ile tanıtıldığı bir reklam kampanyası yürütülmüş, camın, ev seçimindeki önemi ve camla sağlanan yalıtım vurgulanmış, televizyon, gazete, radyo ve dijital mecralarının kullanıldığı ve satış noktasına tüketiciyi bilinçlendirme amaçlı tanıtım materyallerinin gönderildiği kapsamlı bir kampanya gerçekleştirilmiştir. Reklam kampanyasını desteklemek üzere; İzmir ilinde Kazandıran Isıcamlar kampanyası düzenlenmiş, Isıcam web sitesi yenilenmiştir. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) üyelerinin sponsorluğunda düzenlenen Y TAKIMI reklam kampanyasında ısı ve ses yalıtımı filmlerine sponsor olunmuştur. Dünyanın en büyük cam fuarlarından Glasstec başta olmak üzere, yurtiçi ve yurt dışında fuarlara katılınarak, özel tasarımlı standlarda ürün tanıtımları yapılmış, ürünlerimiz uluslararası düzeyde tüm paydaşlarla buluşturulmuş, Trakya Cam ın pazardaki imajının güçlendirildiği, sektör profesyonelleri ile biraraya gelinen bu fuarlarda yeni ticari bağlantılar kurulmuştur. Şirket ve ürün bilinirliliğimizin artırılmasına yönelik tüm mecralar değerlendirilmiş ve yurtiçi ile yurtdışında dergi ve web sayfalarında kurumsal ve ürün ilanlarımız ile yer alınmıştır. Serbest Mimarlar Derneği ile güçlü işbirliğimiz sürdürülmüş ve derneğin İstanbul, Ankara ve İzmir deki ürün tanıtım toplantılarına katılınarak, hedef kitleye birebir ürün tanıtımı yapılmıştır. G. Üretim ve Geliştirme Etkin Kapasite Yönetimi ve Yüksek Randımanlı Üretim Trakya Cam, Türkiye ve Bulgaristan da dört farklı lokasyondaki 7 float hattı, otomotiv camları, ayna, lamine cam, kaplamalı camlar, beyaz eşya camları, buzlucam ve enerji camları üretim tesisleri ile faaliyet göstermektedir. Trakya Cam, bu üretim tesisleriyle 2012 yılında pazar taleplerini en iyi şekilde karşılamak üzere, düşük maliyet-yüksek kalite ve çeşitlilik hedefi doğrultusunda ve mevcut pazar koşullarında kapasitelerini en uygun şekilde dengeleyerek, tüm ürün gruplarında yüksek randımanlarla üretim gerçekleştirmeye çalışmıştır. Bu dönemde fırın ömrünün sonuna gelmiş olan Türkiye Lüleburgaz Fabrikası ndaki bir float hattının soğuk tamiri gerçekleştirilmiş olup, hattın 2013 yılı başında devreye alınması hedeflenmektedir.

14 Sayfa No: 13 Maliyet Tasarrufu ve Enerjinin Etkin Kullanımı İçinde bulunulan pazar koşulları ve artan girdi fiyatları ortamında Trakya Cam, sürdürülebilir karlı büyüme hedefi kapsamında ve etkin toplam maliyet yönetimi odağı ile, daha önceki yıllarda olduğu üzere 2012 yılında da tüm kaynaklarını en etkin şekilde kullanmaya gayret etmiş, randıman ve verimlilik artışları ile önemli maliyet tasarrufları sağlamıştır. Çevreye olan duyarlılığı ve maliyet tasarrufu bağlamında, cam üretim sürecinin daha az enerji kullanarak gerçekleştirilmesine büyük önem veren Trakya Cam, 2012 yılında sürdürdüğü çalışmalardan da önemli sonuçlar elde etmiştir. Bu çalışmalar kapsamında cam üretimi yapılan fırınlarda enerji tüketimleri azaltılmıştır. Ayrıca düzcam üretiminde bacalardan atmosfere atılan ısıl enerjinin geri kazanılarak elektrik üretilmesine yönelik Atık Isı Elektrik Üretim Tesisi Yenişehir Fabrikası nda devreye alınmış, otoprodükter lisansı ile elektrik üretimine başlanmıştır. Benzer sistemin tüm fabrikalarımızda uygulanmasına yönelik projelere de hızla başlanmıştır. Enerjinin etkin kullanılması bağlamında Trakya Cam ın mevcut üretim tesislerinde geliştirmeler yapılırken, tüm yeni fırınlarda da enerji tüketimini asgari düzeye indirecek şekilde farklı tasarımlar ve yeni teknolojiler uygulanmaktadır. Maliyet tasarrufu ve enerji tüketiminin azaltılması Trakya Cam ın gündemindeki en önemli konulardan biri olmaya devam edecek ve önümüzdeki dönemde de yeni projeler geliştirilmeye devam edilecektir. Ar-Ge ve Katma Değerli Ürün Çeşitliliği Trakya Cam, farklı coğrafyalarda yeni kapasitelerle büyürken, büyüme stratejisinin önemli bir bileşenini de katma değerli ürün portföyünü genişletmek oluşturmaktadır. Trakya Cam, 2012 yılında özellikle cam yüzeyine farklı işlevsellik kazandıran kaplamalar konusundaki Ar-Ge faaliyetlerine hız vermiş ve bu alanda önemli başarılar elde etmiştir. Katma değerli ürünler içerisinde, ısı ve güneş kontrol özelliği ile enerji tasarrufu sağlamaya hizmet eden kaplamalı camlarda ürün çeşitliliğini ve gelirlerini artırmak Trakya Cam ın ana hedefi olmuştur. Bu kapsamda beş yeni ürün pazara sunulduğu gibi kaplamalı cam satış gelirleri de %27 artış elde edilmiştir. Kaplamalı camlarda ısıl işlem yapılabilen mimari kullanıma yönelik yüksek performanslı kaplamalı camların geliştirme çalışmaları gerçekleştirilmiş olup, 2013 yılında özellikle Bulgaristan da kurulmakta olan kaplamalı camlar tesisinin devreye alınması ile nitelikli kaplamalı cam ürün çeşitliliğinde önemli bir atılım gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Enerji camlarına yönelik olarak gerek güneş pilleri gerekse termal kolektör sistemlerine yüksek geçirgenlikli cam tedariki yanında geçirgenliği daha da arttırmak amacı ile yansıtmasız (anti reflektif) kaplama üretimine yönelik alt yapı çalışması 2012 yılında tamamlanmıştır yılında ise ticari üretime geçilecektir. Ayrıca, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde kullanıma yönelik olarak düşük demirli camın geliştirme çalışmaları tamamlanmış ve ticari üretime geçilmiştir. Avrupa otomotiv sektöründe CO 2 emisyonlarının düşürülmesi ve bu amaçla araçların hafifletilmesi, soğutma yükünün azaltılması, yakıt tasarrufu ve kurşunsuz malzeme kullanılması gibi konuların giderek önem arzetmesi paralelinde Trakya Cam, otomotiv camları alanında da çeşitli Ar-Ge projelerine devam etmiştir. Bu kapsamda ısı yalıtım özelliğine sahip özgün kaplamalar geliştirilmektedir.

15 Sayfa No: 14 Beyaz eşya camına yönelik olarak da farklı işlevsel özelliklere sahip kaplamalı cam geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir. Yatırımlar 2012 yılında da Trakya Cam öngördüğü ve başlattığı büyüme planına sadık kalarak önemli yatırım projelerini sürdürmenin yanı sıra, hızlı büyümenin temellerini oluşturacak kararlar almaya ve yeni girişimlere devam etmiştir. Bu kapsamda Türkiye, Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Hindistan da önemli büyüme projeleri gerçekleştirilmektedir. Türkiye de artan ayna talebini karşılamaya yönelik olarak Türkiye deki ikinci ayna hattı yatırımı Mersin de 2012 yılı Temmuz ayında devreye alınmıştır. Trakya Cam, Türkiye düzcam pazarındaki büyüme beklentileri doğrultusunda müşteri taleplerini eksiksiz karşılamak adına Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi nde toplam 580 bin ton/yıl kapasiteli iki float hattı kurulmasına yönelik yatırımına devam etmektedir yılından itibaren kademeli olarak devreye alınacak bu yatırım, Trakya Cam ın Türkiye pazarında hızlı büyümesini ve rekabet gücünü pekiştirmesi yönünde önemli bir adımdır. Bu yeni iki düzcam hattı ile birlikte Trakya Cam Türkiye de dört farklı bölgede toplam sekiz float hattına sahip olacaktır. Türkiye dışı büyüme stratejileri çerçevesinde, Balkanlar düzcam pazarında daha da derinleşmek ve otomotiv camlarının yeşil cam ihtiyacını karşılamak üzere Bulgaristan daki birinci float hattının yanında ikinci float hattının yatırımına da başlanmıştır. Trakya Cam Balkanlar ve Orta Avrupa pazarlarına özellikle katma değerli ürünlerle daha fazla nüfuz etmek ve pazarlardaki talebe geniş ürün yelpazesi ile cevap vermek amacıyla, ikinci float hattı yatırımına ilaveten, kaplamalı cam hattı yatırımı da gerçekleştirmektedir. Trakya Cam, 2013 yılında devreye alınması planlanan bu yatırımlar ile birlikte Bulgaristan da float, ayna, beyaz eşya camları, otomotiv camları ve kaplamalı cam tesisleriyle faaliyet gösteriyor olacaktır. Rusya Tataristan Cumhuriyeti nde %70 Trakya Cam - %30 Saint-Gobain ortaklığı ile başlatılan düzcam yatırımı devam etmekte olup, bu yatırım ile Rusya da yerel üretici olarak pazarda kısa zamanda güçlü bir konuma ulaşmayı hedeflemektedir. Rusya da otomotiv sektörünün gelişim potansiyeli çerçevesinde, Rusya Tataristan Cumhuriyeti nde otomotiv camları tesisinin yatırım çalışmaları da sürdürülmektedir. Tataristan Cumhuriyeti ndeki hem düzcam hattı, hem de otomotiv camları tesisi yatırımlarının, 2013 yılında devreye alınması öngörülmektedir. Trakya Cam bu yatırımlarına ilaveten, ayna ve kaplamalı camlar yatırımı da gerçekleştirmeyi planlamakta olup, bu şekilde Rusya düzcam sektöründeki büyüme potansiyelini en etkin şekilde değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu yatırımlarla birlikte, Trakya Cam ın önümüzdeki yıl üç yeni float hattı ve bir kaplamalı cam yatırımını eşzamanlı olarak devreye alması öngörülmektedir. Trakya Cam ın güçlü bir otomotiv camları tedarikçisi olma hedefleri doğrultusunda Romanya da otomotiv camları fabrikası kurmaya yönelik olarak Glass Corp S.A. ünvanlı şirketin %90 hissesi satın alınmıştır. Hızlı büyüme vizyonu çerçevesinde, yüksek potansiyele sahip gelişmekte olan ülkeleri hedef alan Trakya Cam, Hindistan düzcam pazarına girme kararı doğrultusunda, HNG Float Glass Limited ünvanlı şirkete ortak olmak üzere Hindistan ın en büyük cam üreticilerinden Hindusthan National Glass & Industries Limited (HNGIL) ile 2012 yılında İyi Niyet Anlaşması ve 2013 yılı Ocak ayında da Ortak Girişim Sözleşmesi (JVA) imzalamıştır. Anlaşma sonrasında ortaklık yönünde çalışmalar sürdürülmektedir.

16 Sayfa No: 15 H. Beklentiler İçinde bulunulan dönemde düzcam talebinde, başta Avrupa pazarı olmak üzere, bir yavaşlama sözkonusu olsa da, dünya düzcam talebinin gelecekte yılda ortalama %4-5 düzeyinde bir büyüme hızını sürdürmesi beklenmektedir. Sektördeki büyümenin temel olarak gelişmekte olan ülkelerde yaşanması beklenmekte olup, enerji tasarrufu ve çevrenin korunmasına yönelik çözümler geliştirilmesi, katma değerli ürünler ve kaplamalı camlardaki gelişmeler, pazarlardaki gelişimin temel dinamosu haline gelmiştir. Bir yandan gelişmekte olan ülkelerde yeni yatırımlarla kapasite artışları beklenirken, diğer yandan da yenilikçi çözümler ve yeni ürünlerdeki gelişme hızı ile, özellikle gelişmiş pazarlarda katma değerin artması beklenmektedir. Trakya Cam da içinde bulunulan rekabet ortamında, bugüne kadar başarıyla sürdürdüğü bölgesel liderliğini, Güçlü markaları ile hızlı büyüyen ve yenilikçi çözümler sunan küresel bir düzcam şirketi olmak vizyonuyla daha ileriye taşımayı ve önümüzdeki dönemde büyümesini daha iddialı bir şekilde sürdürmeyi hedeflemektedir. Trakya Cam, bu vizyonu doğrultusunda, mevcut pazarlarında ve yeni kapasiteler ile farklı coğrafyalarda büyüme, sürdürülebilirlik bağlamında enerji tasarrufu ve çevrenin korunması konularında teknolojik çözümler geliştirme, müşterilerine katma değeri yüksek geniş ürün çeşitliliği sunma, müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik olarak süreçlerini mükemmelleştirme, ürün inovasyonu ve Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırma ve etkin toplam maliyet yönetimi ile dünya düzcam sektöründe küresel bir düzcam şirketi olmak adına önemli atılımlar gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. I. Satışlar Ocak-Aralık 2012 döneminde toplam net satışlarımız milyon TL olup, yaklaşık geçen yıl seviyesinde gerçekleşmiştir. J. Üretimdeki Gelişmeler Ocak-Aralık 2012 döneminde 1.3 milyon ton temel cam üretimi gerçekleşmiştir. K. Risk Yönetimi ve İç Kontrol Mekanizması Grubunuzda risk yönetimi faaliyetleri Ana Şirket Yönetim Kurulu na bağlı olarak görev yapan Risk Yönetimi ve İç Denetim Başkalığı bünyesinde kurulan Risk Yönetim Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir. İç denetim ve risk yönetimi fonksiyonlarının birbirleri ile olan iletişimi en üst seviyede tutulmakta ve risk odaklı iç denetim çalışmaları ile yönetim etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Kurumsal bir yapının tesis edilmesi, hissedarlara ve paydaşlara gereken güvencenin sağlanması, Grubun maddi ve maddi olmayan varlıklarının korunması, belirsizliklerden kaynaklanan kayıpların en aza indirilmesi ve olası fırsatlardan en fazla faydanın sağlanması amacıyla çalışmalar yapılmakta ve düzenli olarak raporlanmaktadır. Grubumuzda risk yönetimi ve iç denetim faaliyetleri, Ana Şirketin önemli desteği ve tüm çalışanların katkısı ile sürdürülmektedir yılında Şirket Yönetim Kurulu bünyesinde kurulan Riskin Erkenden Saptanması Komitesi ve Denetimden Sorumlu Komite Grubun genelinde yürütülen risk yönetimi ve iç denetim çalışmalarını yakından takip etmekte ve gerekli yönlendirmeleri yapmaktadır.

17 Sayfa No: 16 Grubumuzda risk yönetimi faaliyetleri, bütünsel ve proaktif bir yaklaşımla ele alınmakta ve kurumsal risk yönetimi uygulamaları esas alınarak sürdürülmektedir. Grubumuzda iş kolları bazında hazırlanan risk katalogları Grup çalışanlarının katılımıyla periyodik olarak güncellenmekte ve riskler önem derecesine göre sıralanmaktadır. Analizi yapılan risklerle ilgili olarak Yönetim Kurulu nun risk iştahı dikkate alınarak uygulanacak stratejiler belirlenmekte ve gereken önlemler alınmaktadır. Bu çalışmalar finansal ve stratejik riskler ile sınırlı kalmayıp, üretim, satış, iş sağlığı ve güvenliği, acil durum yönetimi, bilgi teknolojileri gibi operasyonel riskleri de kapsamaktadır. Grubumuzda köklü ve kurumsal bir yapı çerçevesinde uzun yıllardır devam eden iç denetim faaliyetleri Ana Şirket Yönetim Kurulu na bağlı olarak sürdürülmektedir. Grubumuzdaki İç denetim çalışmalarının amacı; Grup şirketlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine ve uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanmasına yardımcı olmak, faaliyetlerin mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla etkin, yapıcı ve verimli kontrollerin yapılması ve düzeltici tedbirlerin zamanında alınmasını sağlamaktır. İç denetim çalışmaları Ana Şirket Yönetim Kurulu tarafından onaylanan yıllık olağan denetim programı kapsamında yürütülmektedir. Yıllık olağan denetim programı oluşturulurken risk yönetimi faaliyetlerinden elde edilen sonuçlardan da faydalanılmaktadır. L. Personel ve İşçi Hareketleri, Toplu Sözleşme Uygulamaları ve Çalışanlara Sağlanan Haklar Trakya Cam, çağdaş yönetim anlayışı, yasalar ve standartlar çerçevesi ile teknolojik değişim ve gelişmeler doğrultusunda çalışma ortam ve koşullarını sürekli iyileştirmeyi, çalışanlarını ve ilişkide bulunduğu tüm tarafları bilgilendirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, Grup çalışanlarına ücrete ilave olarak ikramiye, yakacak yardımı, izin harçlığı, bayram harçlığı, eğitimi teşvik, yemek, evlenme, bireysel emeklilik katkı payı, doğum, ölüm, evlenme, yemek, ulaşım gibi menfaatler sağlanmaktadır. Ayrıca, mevcut yasalarda öngörülen koşulları sağlayan çalışanlara kıdem ve ihbar tazminatı ödenmektedir. Bu dönemde, yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlarımızla ilgili olarak toplu sözleşme uygulamaları aşağıdaki gibidir. Türkiye Cam, Çimento ve Toprak Sanayi İşverenleri Sendikası nın Kristal-İş Sendikası ile yürütmekte olduğu ve Şirketimizin Trakya Mersin Fabrikası, Trakya Lüleburgaz Fabrikası ve Trakya Otocam Fabrikası işyerlerini ilgilendiren ve 01 Ocak Aralık 2013 dönemini kapsayan 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 17 Ağustos 2012 tarihinde uzlaşmaya varılmıştır. Grubumuzun yurtdışı kuruluşlarından Trakya Glass Bulgaria EAD şirketi için tarihinde yapılan toplantı ile başlayan ve Podkrepa Sendikası ile sürdürülen VI. Dönem TİS görüşmeleri tarihinde anlaşma ile sonuçlandırılmış, toplu iş sözleşmesi tarihinde Bulgaristan da gerçekleştirilen törenle imzalanmıştır.

18 Sayfa No: 17 M. Finansal Tablolarda Yer Almayan Ancak Kullanıcılar İçin Faydalı Olacak Diğer Hususlar Hindistan'ın en büyük cam ambalaj üreticilerinden Hindusthan National Glass & Industries Limited (HNGIL), Kurucu Hissedarları (Promoters) ve HNG Float Glass Limited (HNGFL) ile 10 Ocak 2013 tarihinde Ortak Girişim Anlaşması (JVA) imzalanmıştır. Bu anlaşma neticesinde Trakya Cam, HNGIL ve kurucu hissedarlarının hâlihazırda %88 oranında pay sahibi olduğu tek düzcam hattı olan HNGFL'ye ana hissedar ile eşit oranda ortak olmaktadır. Hisse devir ve kapanış işlemlerinin tamamlanmasına (closing) yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Grup, büyüme hedefleri paralelinde güçlü bir otocam tedarikçisi olmak, pazardaki talebe cevap verecek yeni kapasiteleri yaratmak ve ürün yelpazesinin ayrılmaz bir parçası olan enkapsüle otomotiv camları alanındaki yeteneklerini geliştirmek hedefleri doğrultusunda önemli bir fırsat olarak değerlendirilen Almanya'da mukim Fritz Holding GmbH'ın %100 hissesinin satın alınmasına yönelik ''İyi Niyet Anlaşması'' (MoU) 19 Şubat 2013 tarihinde imzalanmıştır. Şirket, Yönetim Kurulu nun 19 Şubat 2013 tarihli toplantısında; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Ayrılma Hakkı" başlıklı 24. maddesi hükmünün uygulamasına ilişkin ikincil düzenlemelerin henüz yayınlanmamış olması nedeniyle, 29 Ağustos 2012 tarihinde kamuya açıklanmış olan Trakya Cam ile Trakya Yenişehir Cam Sanayii A.Ş. ve Trakya Polatlı Cam Sanayii AŞ nin birleşme işleminin ikincil düzenlemelerin yayınlanması sonrasında tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmesine yönelik olarak, bu aşamada yapılmış olan birleşme başvurusundan sarfınazar edilmesi için, Sermaye Piyasası Kurulu'na müracaat edilmesine karar verilmiştir. Şirket in 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren yıla ait Sermaye Piyasası Kurulu nun Seri: XI, No: 29 sayılı Tebliğ hükümlerine göre hazırlanan bağımsız denetimden geçmiş konsolide finansal tabloları, Denetimden Sorumlu Komite nin görüşü de dikkate alınarak incelenmiş olup; söz konusu konsolide finansal tabloların faaliyet sonuçlarının gerçek durumunu yansıttığına ve Şirket in izlediği muhasebe ilkeleri ile Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine uygun ve doğru olduğuna, konsolide finansal raporların Kamuyu Aydınlatma Platformunda elektronik ortamda Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Özkara ve Finansman Müdürü Beyza Genç tarafından imzalanmasına Şirket Yönetim Kurulu nun 6 Mart 2013 tarihli toplantısında karar verilmiştir. N. Ortaklık Yapısı, Pay Oranları ve Pay Tutarları Şirketimizin ortaklık yapısı aşağıdaki şekilde olup, şirketimizin ortakları arasında gerçek kişi nihai hakim pay sahibi bulunmamaktadır. Ortaklar Pay Tutarı (TL) Pay Oranı (%) T.Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş ,38 Halka açık ,15 Şişecam grubu şirketleri ,41 IFC ,06 TOPLAM ,00 *Kayıtlı semaye tavanı TL dir

19 Sayfa No: 18 O. Merkez ve Merkez Dışı Örgütler Grubumuzun merkezi İş Kuleleri Kule 3, 4.Levent/İstanbul adresindedir. Trakya Cam Sanayii A.Ş. bünyesinde; Kırklareli - Lüleburgaz da Düzcam, Ayna ve Otocam Fabrikaları, Mersin - Tarsus ta Düzcam, Buzlucam, Enerji ve Ayna Camları Fabrikaları, Trakya Yenişehir Cam Sanayii A.Ş. bünyesinde; Bursa - Yenişehir de Düzcam, Kaplamalı ve Lamine Camlar Fabrikaları, Trakya Glass Bulgaria EAD bünyesinde; Bulgaristan - Targovishte de Düzcam, Ayna, Otocam, Beyaz Eşya Camları ve Cam Ev Eşyası Fabrikaları Bulgaristan - Targovishte de Trakya Glass Logistics EAD, Hollanda da Trakya Cam Investment BV, Trakya Investment BV, TRSG Glass Holding BV ve TRSG Autoglass Holding BV Rusya-Tataristan da Trakya Glass Rus ZAO ve Automotive Glass Alliance Rus ZAO ve Kuban da Trakya Glass Kuban OOO Ankara Polatlı da Trakya Polatlı Cam Sanayii A.Ş. Romanya da Glass Corp S.A. şirketlerimiz bulunmaktadır.

20 Sayfa No: 19 P. Temel Göstergeler ve Rasyolar Özet Konsolide Bilanço Milyon TL Milyon USD Ara.12 Ara.11 Ara.12 Ara.11 Dönen Varlıklar Duran Varlıklar Aktif Toplamı Kısa Vadeli Yabancı Varlıklar Uzun Vadeli Yabancı Varlıklar Özkaynaklar Pasif Toplamı Net Finansal Borçlar Özet Konsolide Gelir Tablosu Milyon TL Milyon USD Ara.12 Ara.11 Ara.12 Ara.11 Net Satışlar Satışların Maliyeti Brüt Kar Faaliyet Giderleri Diğer Gelirler / Giderler (Net) Faaliyet Karı Özkaynak Yöntemi Etkisi Finansman Gelirleri / Giderleri (Net) Vergi ve Azınlık Payları Öncesi Kar Türk Vergi Mevzuatına Göre Vergi Karşılığı Ertelenmiş Vergi Karşılığı Vergi Sonrası Net Kar Azınlık Payları Net Kar / Zarar Amortismanlar Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) Finansal Oranlar Eyl.07 Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar 4 ## 5 171% Yabancı Kaynaklar Toplamı / Aktif Toplam 24% ## 24% 35% Yabancı Kaynaklar Toplamı / Özkaynaklar 32% ## 31% 55% Brüt Kar / Net Satışlar 26% ## 36% 36% Net Kar / Net Satışlar 6% ## 18% 18% Faaliyet Karı / Net Satışlar 6% ## 19% 19% FAVÖK / Net Satışlar 17% ## 29% 29%

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Esen Bulca, Trakya Cam Pazarlama Müdürü Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Şişecam Grubu bünyesinde düzcam üretim ve pazarlama faaliyetleri,

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE 1 OCAK 30 EYLÜL 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE 1 OCAK 30 EYLÜL 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 EYLÜL 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Trakya Cam Sanayii Grubu ( Grup ), ana şirket olan Trakya Cam Sanayii

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE 1 OCAK 31 MART 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE 1 OCAK 31 MART 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Trakya Cam Sanayii Grubu ( Grup ), ana şirket olan Trakya Cam Sanayii

Detaylı

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK HAZİRAN 2012 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK HAZİRAN 2012 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ: XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK HAZİRAN 2012 DÖNEMİ

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 HAZİRAN 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 HAZİRAN 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 HAZİRAN 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşu

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 EYLÜL 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 EYLÜL 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 EYLÜL 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşu

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2011 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2011 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2011 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider, bölge düzcam pazarının ise öncü kuruluşu

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE 1 OCAK 30 HAZİRAN 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE 1 OCAK 30 HAZİRAN 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 HAZİRAN 2008 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Trakya Cam Sanayii Grubu ( Grup ), ana şirket olan Trakya Cam Sanayii

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu 11 1 13 1 * GSMH (milyar dolar) 1.9..79 1.86 1.3 1.83 1.578 1.61

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2010 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2010 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2010 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşu

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2013 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2013 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2013 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Trakya Cam Grubu ( Grup ), ana şirket olan Trakya Cam Sanayii A.Ş. ( Şirket

Detaylı

LOGO YAZILIM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. 1 Ocak-31 Mart 2013 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

LOGO YAZILIM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. 1 Ocak-31 Mart 2013 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU LOGO YAZILIM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. 1 Ocak-31 Mart 2013 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Sayfa No: 3 1. Çeyrek Özeti LOGO, üç yıldır sürdürdüğü çift haneli büyüme ivmesini 2013 yılının ilk çeyreğine de taşıdı.

Detaylı

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU DÖNEM İÇERİSİNDE BANKANIN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER Dönem içerisinde Bankamız ortaklık yapısında değişiklik

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Çin Ekonomisi Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi

Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi 2015 YILI

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 EYLÜL 2010 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 EYLÜL 2010 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 30 EYLÜL 2010 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşu

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 ARALIK 2011 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 ARALIK 2011 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 ARALIK 2011 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşu

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR Bu rapor Katilim Emeklilik ve Hayat A.Ş Alternatif Standart Emeklilik Yatırım Fonu nun 05.06.2014 30.06.2014 dönemine

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2009 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İZMİR

EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2009 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İZMİR EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2009 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İZMİR İÇİNDEKİLER 1. Giriş... 2 2. Şirketin uyguladığı temettü politikası... 3 3. Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014 ÇİMENTO SEKTÖRÜ TABLO 1: EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) TABLO 2: EN ÇOK TÜKETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) SEKTÖRÜN GENEL DURUMU Dünyada çimento üretim artışı hızlanarak devam ederken 2012 yılında dünya

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

TEB HOLDİNG A.Ş YILI 3. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU

TEB HOLDİNG A.Ş YILI 3. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU TEB HOLDİNG A.Ş. 2012 YILI 3. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2012 30.09.2012 Şirketin Ticaret Ünvanı Genel Müdürlük Adresi : TEB Holding A.Ş. : TEB Kampüs C Blok Saray

Detaylı

Ekonomik Göstergeler Neyi Gösteriyor? 2013 e Bakış ve 2014 Beklentileri

Ekonomik Göstergeler Neyi Gösteriyor? 2013 e Bakış ve 2014 Beklentileri www.pwc.com.tr. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu Ekonomik Göstergeler Neyi Gösteriyor? 2013 e Bakış ve 2014 Beklentileri İçerik 1. 2013 Nasıl Geçti? 2. 2014 e İlişkin Beklentiler 3. Makroekonomiyle Vergi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm OECD 6 Mayıs ta yaptığı değerlendirmede 2014 yılı için yaptığı

Detaylı

TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş YILI 2. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem :

TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş YILI 2. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem : TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş. 2010 YILI 2. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2010 30.06.2010 Şirketin Ticaret Ünvanı : TEB Mali Yatırımlar A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Meclis-i

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

%7.26 Aralık

%7.26 Aralık ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar (Mart 2018) USD/TRY 3.95 Altın (USD) 1,324 EUR/TRY 4.87 Petrol (Brent) 69.0 BİST - 100 114,930 Gösterge Faiz 14.07 Büyüme %7.26 Aralık 2017 Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir.

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir. Genel Görünüm 2008 yılı son çeyreğinde tüm dünya ekonomilerini ve finans piyasalarını derinden etkileyen küresel kriz, tüm ülke hükümetlerinin aldıkları mali ve para politikası önlemleri ile 2009 yılı

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 30 HAZİRAN 2011 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 30 HAZİRAN 2011 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 30 HAZİRAN 2011 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İZMİR 26 Ağustos 2011 İÇİNDEKİLER 1. Giriş... 2 2. Şirketin uyguladığı temettü politikası... 3 3. Kurumsal Yönetim

Detaylı

TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş. 2010 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2010 31.03.2010

TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş. 2010 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2010 31.03.2010 TEB MALİ YATIRIMLAR A.Ş. 2010 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2010 31.03.2010 Şirketin Ticaret Ünvanı : TEB Mali Yatırımlar A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Meclis-i

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2012 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Türkiye düzcam pazarının lider ve bölgemiz düzcam pazarının öncü kuruluşu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 8 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

ARAP TÜRK BANKASI A.Ş. VE KONSOLİDASYONA TABİ BAĞLI ORTAKLIĞI 1 OCAK 31 MART 2016 KONSOLİDE ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ARAP TÜRK BANKASI A.Ş. VE KONSOLİDASYONA TABİ BAĞLI ORTAKLIĞI 1 OCAK 31 MART 2016 KONSOLİDE ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU ARAP TÜRK BANKASI A.Ş. VE KONSOLİDASYONA TABİ BAĞLI ORTAKLIĞI 1 OCAK 31 MART 2016 KONSOLİDE ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Ana Ortaklık Banka nın: Ticaret Unvanı : Arap Türk Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlük

Detaylı

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK EYLÜL 2011 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK EYLÜL 2011 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sayfa No: 1 DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK EYLÜL 2011 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU 1 Sayfa No: 2 DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. OCAK - EYLÜL 2011 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU 1. Rapor Dönemi:

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.04 Altın (USD) 1,313 Nisan 18 EUR/TRY 4.90 Petrol (Brent) 75.9 BİST - 100 104,283 Gösterge Faiz 14.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.26% 9.9% 10.8% 10.8%

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

01.01.2013-31.03.2013 FAALİYET RAPORU

01.01.2013-31.03.2013 FAALİYET RAPORU Sayfa No:1 İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01.01.2013-31.03.2013 FAALİYET RAPORU Faaliyet Raporu İçeriği 1. Raporun Dönemi 2. Ortaklığın Ünvanı 3. Dönem içinde yönetim ve denetleme kurullarında görev alan

Detaylı

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI BİRİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI BİRİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI BİRİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU DÖNEM İÇERİSİNDE BANKANIN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER Dönem içerisinde Bankamız ortaklık yapısında değişiklik

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU Bu rapor Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş. Para Piyasası Likit Kamu

Detaylı

TEB HOLDİNG A.Ş. 2015 YILI 2. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU

TEB HOLDİNG A.Ş. 2015 YILI 2. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU TEB HOLDİNG A.Ş. 2015 YILI 2. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2015 30.06.2015 Şirketin Ticaret Unvanı : TEB Holding A.Ş. Şirketin Ticaret Sicil Numarası : 176711 Genel

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2008-31.12.2008 dönemine ilişkin

Detaylı

ARAP TÜRK BANKASI A.Ş. VE KONSOLİDASYONA TABİ BAĞLI ORTAKLIĞI 1 OCAK 30 HAZİRAN 2016 KONSOLİDE ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ARAP TÜRK BANKASI A.Ş. VE KONSOLİDASYONA TABİ BAĞLI ORTAKLIĞI 1 OCAK 30 HAZİRAN 2016 KONSOLİDE ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU ARAP TÜRK BANKASI A.Ş. VE KONSOLİDASYONA TABİ BAĞLI ORTAKLIĞI 1 OCAK 30 HAZİRAN 2016 KONSOLİDE ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Ana Ortaklık Banka nın: Ticaret Unvanı : Arap Türk Bankası Anonim Şirketi Genel

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 Ocak-30 Eylül 2012 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 Ocak-30 Eylül 2012 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 1 Ocak-30 Eylül 2012 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Sayfa No: 2 1 Ocak-30 Eylül 2012 Sayfa No: 3 LOGO istikrarlı ve rekor seviyedeki büyümesini yüksek karlılıkla 2012 yılının üçüncü çeyreğinde de sürdürdü.

Detaylı

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU. Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 21 Ağustos 2015

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU. Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 21 Ağustos 2015 ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 21 Ağustos 2015 1 Raporun Konusu: Sermaye Piyasası Kurulu nun VII.128.1 Sayılı Pay Tebliği

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

BANKPOZİTİF KREDİ VE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİ

BANKPOZİTİF KREDİ VE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİ BANKPOZİTİF KREDİ VE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİ 31 Mart 2009 ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2009 31.03.2009 Bankanın Ticaret Ünvanı : Bankpozitif Kredi ve Kalkınma

Detaylı

Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1

Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1 Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ 2014 Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2014 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

1-Ekonominin Genel durumu

1-Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla başlamıştır.

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2008-31.12.2008

Detaylı

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Aralık ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -7,5 Milyar doların üzerinde -8,322 milyar dolar olarak geldi. 2013 yılı cari işlemler açığı bir önceki yıla göre

Detaylı

2015 Yıl Sonu. Yatırımcı Sunumu

2015 Yıl Sonu. Yatırımcı Sunumu 2015 Yıl Sonu Yatırımcı Sunumu İçindekiler 3 Finansal Performans ve Faaliyet Sonuçları 9 15 Trakya Cam Şişecam Topluluğu 2 Finansal Performans ve Faaliyet Sonuçları 2015 Yılı Gelişmeleri Temel Finansal

Detaylı

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4,56 Altın (USD) 1.250 Haziran 18 EUR/TRY 5,31 Petrol (Brent) 79,4 BİST - 100 96.520 Gösterge Faiz 19,2 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7,36% 5,1% 15,4% 10,1%

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. 2011 YILI FAALİYET RAPORU

DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. 2011 YILI FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ: XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU DEUTSCHE SECURITIES MENKUL DEĞERLER A.Ş. 2011 YILI FAALİYET RAPORU

Detaylı

Ö Z E L B Ü L T E N. Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler. Sayı : 2017/229 9 Tarih : YARARLANILAN KAYNAKLAR

Ö Z E L B Ü L T E N. Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler. Sayı : 2017/229 9 Tarih : YARARLANILAN KAYNAKLAR Sayı : 2017/229 9 Tarih : 07.11.2017 Ö Z E L B Ü L T E N Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler 1 YARARLANILAN KAYNAKLAR -Orta Vadeli Program (2018-2020) -IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2017/Temmuz, Ekim

Detaylı

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Hazırlayan: Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu ve Raporun İçeriği Hakkında

Detaylı

LOGO YAZILIM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Ocak-30 Eylül 2013 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

LOGO YAZILIM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Ocak-30 Eylül 2013 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU LOGO YAZILIM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Ocak-30 Eylül 2013 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER LOGO ve Sektör...3 Ortaklık Yapısı...3 Yönetim Kurulu...3 Satış Gelirleri...5 Yapılan Araştırma ve Geliştime

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 31 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

5.21% 4.6% 21.6% 11.1% % Ekim 18 Eylül 18 Ekim 18 Kasım 18

5.21% 4.6% 21.6% 11.1% % Ekim 18 Eylül 18 Ekim 18 Kasım 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.16 Altın (USD) 1,218 Kasım 18 EUR/TRY 5.87 Petrol (Brent) 58.7 BİST - 100 95,416 Gösterge Faiz 20.3 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% 4.6% 21.6% 11.1%

Detaylı

GENEL DEĞERLENDİRME TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

GENEL DEĞERLENDİRME TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI GENEL DEĞERLENDİRME Küresel kriz sonrası özellikle gelişmiş ülkelerde iktisadi faaliyeti iyileştirmeye yönelik alınan tedbirler sonucunda küresel iktisadi koşulların bir önceki Rapor dönemine kıyasla olumlu

Detaylı

Grafik-4.1: Cari Açığın GSYH ye Oranı (%)

Grafik-4.1: Cari Açığın GSYH ye Oranı (%) 4. Cari Denge 211 yılında GSYH nin yüzde 9 una kadar ulaşan cari açık, devam eden dönemde uygulanan makroihtiyati tedbirler ve kredilerdeki yavaşlama neticesinde azalma eğilimine girmiştir (Grafik-4.1).

Detaylı

EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2010 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2010 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU EGE SERAMİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2010 YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İZMİR 14 Mayıs 2010 İÇİNDEKİLER 1. Giriş... 2 2. Şirketin uyguladığı temettü politikası... 3 3. Kurumsal Yönetim İlkelerine

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

8. Finansal Piyasalar. 8.1 Finansal Koşullar ve Para Politikası

8. Finansal Piyasalar. 8.1 Finansal Koşullar ve Para Politikası 8. Finansal Piyasalar 8.1 Finansal Koşullar ve Para Politikası 016 yılında para politikasındaki en önemli gelişme, 011 yılından beri kullanılmakta olan geniş bantlı faiz koridorunda sadeleşmeye gidilmesi

Detaylı

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde 1 16-31 Temmuz 2012 SAYI: 41 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu İşsizlikte Belirgin Düşüş 2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

Detaylı

1/6. TEB HOLDĠNG A.ġ. 2011 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLĠDE FAALĠYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2011 31.03.2011

1/6. TEB HOLDĠNG A.ġ. 2011 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLĠDE FAALĠYET RAPORU. Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2011 31.03.2011 TEB HOLDĠNG A.ġ. 2011 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLĠDE FAALĠYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2011 31.03.2011 ġirketin Ticaret Ünvanı Genel Müdürlük Adresi : TEB Holding A.Ş. : TEB Kampüs Saray Mahallesi

Detaylı

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş.

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. ŞEKER PİLİÇ VE YEM SAN. TİC. A.Ş. SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 01.01.2010-31.12.2010 FAALİYET RAPORU İçindekiler Yönetim Kurulu... 2 Denetim Kurulu.. 2 Sermaye Yapısı.. 2 Temettü

Detaylı

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2009 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2009 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU SERİ : XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ 1 OCAK 31 MART 2009 DÖNEMİ TRAKYA CAM SANAYİİ A.Ş. Sayfa No: 1 A. Kısaca Grup Ülkemizin tek düzcam, öncü otocam ve işlenmiş cam üreticisi olan Trakya

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BAŞLANGIÇ KATILIM EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2017 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2017 yılına başlarken küresel piyasaların gündemindeki önemli konular

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı