EGE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EGE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ"

Transkript

1 EGE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BIM454 - SUNUCU YAZILIM TEKNOLOJİLERİ LABORATUAR PROJESİ DJANGO ÖĞRETİM ÜYESİ: YRD. DOÇ. DR. CENK ERDUR ASİSTAN: ARAŞ. GÖR. TAHİR EMRE KALAYCI

2 İÇİNDEKİLER DJANGO... 3 Django Tasarım İlkeleri:... 3 MVC MVT (Model View Template)... 3 Model... 4 View... 4 Template... 4 KURULUM... 5 PROJE KODLARININ AÇIKLANMASI... 10

3 DJANGO Django, Python dili ile yazılmış, MVC mimari deseniyle tasarlanmış açık kaynaklı bir web uygulama anaçatısıdır. Temmuz 2005 te BSD lisansı ile yayınlanmıştır. Django isminin kaynağı jazz gitaristi Django Reinhardt tır yılından itibaren Django Software Foundation tarafından geliştirilmektedir. Raporun yazıldığı tarih itibariyle son sürümü 1.2 dir. Django rapid web development için oldukça uygun bir anaçatıdır. Ortaya çıkışı da bu gereksinimden kaynaklanmıştır. Bir gazetenin web departmanında çalışan kişilerce daha kısa sürede nasıl daha iyi iş çıkarabiliriz? Sorusunun yanıtı olarak Django ortaya çıkmıştır. Django nın resmi sloganının da Zaman sınırlaması olan mükemmeliyetçiler için olması Django ve rapid web development arasındaki ilişkiyi göstermektedir. DJANGO TASARIM İLKELERI: Loose Coupling: Tasarımın önemli ilkelerinden biri loose coupling ve tight cohesion olmuştur. Anaçatının katmanları çok gerekli olmadıkça birbirleri hakkında bilgi sahibi olmamalıdırlar. Örneğin templates web requests hakkında bir şey bilmez ya da view, programcının hangi template kullandığıyla ilgilenmez. Less Code (Daha az kod): Django uygulamalarında mümkün olduğunca az kod kullanılmalıdır. Django, Python un introspection gibi dinamik yeteneklerinden tam olarak faydalanır. Quick Development (hızlı geliştirme): 21. yy da web anaçatısının amacı geliştirme sürecinin uzun, yorucu aşamalarını hızlandırmak olmalıdır. Django ile geliştirme sürecü oldukça hızlandırılmıştır. DRY (Don t Repeat Yourself Kendini Tekrar Etme): Her konsept (data, method vs.) yalnızca bir yerde bulunmalıdır/tanımlanmalıdır. Bir Django uygulaması geliştirirken aynı şeyi birden fazla yerde yazdığınızı farkederseniz, o işi yapmanın muhtemelen daha iyi bir yolu vardır. Explicit is Better Than Implicit: Kod kompakt olmalı, anlaşılırlığı yüksek olmalıdır. Consistency (Tutarlılık): Tutarlı bir anaçatı, tüm katmanları beklenen şekilde çalışan bir anaçatıdır. Anaçatının bir yönünün nasıl çalıştığını biliyorsanız diğer yönünü öğrenmeniz daha kolay olur çünkü ikisi de aynı tutarlı konsepte göre çalışıyorlardır. DJANGO DA MVC MVT(MODEL VIEW TEMPLATE) Daha önce de belirttiğimiz gibi Django bir MVC anaçatısıdır. Ancak Django da; MVC DJANGO Model Model View Template Controller View olarak adlandırılmışlardır.

4 MODEL Models.py dosyası içerisinde bir Python sınıfında veritabanı tablolarının tanımı tutulur. Bu sınıfa model denir. Bu sınıf kullanılarak veritabanında kayıtlar yaratılabilir/okunabilir/güncellenebilir/silinebilir. Kendini tekrar eden SQL sorguları yazma zorunluluğu ortadan kalkar. VIEW Views.py dosyasında projenin iş mantığı (business logic) yer alır. Fonksiyonlar views.py dosyası içerisindedir. TEMPLATE İçeriğin sunumdan ayrılması için kullanılır. Django geliştiricilerinin MVC yorumuna göre, view kullanıcıya sunulan veriyi tanımlar. view sadece kullanıcıya hangi verilerin gösterileceğini tanımlar, o verilerin nasıl gösterileceğiyle ilgilenmez. Bu durumda bir view belirli bir URL için bir geriçağırım fonksiyonudur. Çünkü bu geriçağırım fonksiyonu hangi datanın görüntüleneceğini belirler. Ayrıca içerikle sunumu birbirinden ayırmak gerekir. Templateler burada devreye girer. Django da hangi verinin sunulacağını view, bu verinin nasıl sunulacağını da template tanımlar. Django nun kendine has MVT (Model View Template) yapısını bu şekilde açıklayabiliriz.

5 KURULUM Microsoft Windows XP/Vista/7 üzerinde Django frameworkü çalıştırmak için yapılması gerekenler: Önce Python kurulmalıdır. Raporun yazıldığı tarih itibariyle en güncel Python sürümü dir. Ancak bu sürüm geriye uyumlu olmadığı için sürümü kullanılacaktır. Windows için Python 2.6.5, adresinden indirilebilir. Python kurulduktan sonra Django kurulabilir. Django yu kurmak için; Raporun yazıldığı tarih itibariyle en güncel Django sürümü 1.2 dir. Django 1.2, adresinden indirilebilir. İndirilen.tar.gz uzantılı dosya WinRAR ya da benzeri bir programla açılıp Django-1.2 klasörü istenilen bir yere (örneğin C:\Django) çıkarılmalıdır. Komut satırı çalıştırılıp (Başlat -> Çalıştır -> cmd ) Django-1.2 klasörünün bulunduğu dizine gelinmelidir. Komut satırında setup.py install komutu çalıştırılarak Django nun kurulumu tamamlanmalıdır. Eclipse ile Django projesi geliştirebilmek için gerekli olan eklenti Pydev in kurulması: Help -> Install New Software tıklanmalı

6 Açılan pencerede Add düğmesi tıklanmalı ve adresi kaynak olarak eklenmelidir. Pydev seçilerek kuruluma devam edilmeli ve tamamlanmalıdır.

7 Eclipse de yeni bir Django projesi başlatmak için; Eclipse de File -> New -> Other tıklanmalı açılan pencerede Pydev altından Pydev Django Project seçilmelidir.

8 Eğer bir Django projesi ilk defa oluşturuluyosa, Python interpreter konumu Eclipse e tanıtılmalıdır. Şekilde altı çizili olan Please configure an interpreter and related preferences before proceeding tıklanmalıdır. Açılan pencerede New düğmesi tıklanmalı, Python un kurulduğu dizindeki (örneğin C:\Python26) python.exe dosyası Python interpreter olarak seçilmelidir.

9

10 PROJE KODLARININ AÇIKLANMASI Az önce proje oluşturma adımlarını görmüştük. Bu sefer proje oluştururken proje adı kısmına kitap girelim. Daha önce anlatılan şekilde proje oluşturma adımlarını tekrarlayıp projeyi oluşturun. Proje oluşturmayı tamamladığımız zaman varsayılan olarak dört adet dosyanın oluşturulduğunu göreceğiz. Bu dosyalar fonksiyon yazma amaçlı olmayıp genellikle projeyle ilgili ayarları gireceğimiz kısımları içeriyor olacak. init.py ve manage.py kaynak dosyalarıyla hiç ilgilenmeyeceğiz. settings.py ve urls.py dosyalarının ne işe yaradığından kısaca bahsedelim. settings.py dosyasında bizi ilgilendiren önemli iki kısım olacak. İlk kısım veritabanı ayarlarıyla ilgili ayarların yapıldığı kısım: DATABASE_ENGINE = 'sqlite3' # 'postgresql_psycopg2', 'postgresql', 'mysql', 'sqlite3' or 'oracle'. DATABASE_NAME = 'C:/Users/mertmr/Desktop/book' database file if using sqlite3. # Or path to DATABASE_USER = '' DATABASE_PASSWORD = '' DATABASE_HOST = '' used with sqlite3. DATABASE_PORT = '' with sqlite3. # Not used with sqlite3. # Not used with sqlite3. # Set to empty string for localhost. Not # Set to empty string for default. Not used Biz sqlite veritabanı sistemini kullanacağız. Django, sqlite veritabanına geniş bir destek veriyor. Bu yüzden sqlite kullandığımız zaman gördüğümüz gibi sadece ilk iki alanı doldurmamız yeterli: DATABASE ENGINE ve DATABASE NAME. Eğer mysql, oracle vb. veritabanları kullanıyorsak gerekli bütün ayarlar burada girilmeli. Hesap erişim sorunları nedeniyle siz veritabanı adı kısmına sadece C:/ girin. Şöyle olmalı:

11 DATABASE_NAME = 'C:/ Şimdi fonksiyonları girebileceğimiz uygulamayı oluşturmamız gerekiyor. Uygulamayı oluşturduktan sonra bu uygulamayla ilgili ayarları da ekleyip programlamaya başlayabiliriz. Resimde görülen şekilde uygulama oluşturmaya tıklayalım ve karşınıza gelen pencereye kitap1 girelim.

12 kitap paketinin altında kitap1 uygulamamız oluştu. Burda bizi ilgilendiren iki dosya dışında diğerlerine dokunmayacağız. Şimdi kodları projenin içerisine atmalıyız. Verilen dosyadan bütün kodları kopyalayalım ve kitap paketinin üzerine sağ tıklayarak yapıştıralım.

13 Artık elimizde şöyle bir proje penceresi olmalı:

14 Burda tekrar karşımıza çıkan yeni init.py ve tests.py dosyalarına dokunmayacağız. Bizi ilgilendiren dosyalar views.py, models.py ve bizim oluşturacamığız template dosyaları. models.py bizim veritabanı ile ietişim kurmadaki aracımızdır. Kitap projesindeki örnek models.py dosyasını görelim. from django.db import models from test.test_imageop import MAX_LEN class Kitap(models.Model): yazar = models.charfield(max_length=150) KitapAdi = models.charfield(max_length=100) durum = models.charfield(max_length=100) kimaldi = models.charfield(max_length=100) import kısımları javaya benziyor burada. Burada veritabanı ile ilşkili tablolar kullanacağımız için models kütüphanesini import etmemiz gerekiyor.

15 Bu dosyanın içerisinde açacığımız her sınıf veritabanında oluşturulacak bir tablo demek. Projemiz için Kitap tablosu oluşturduk ve alanlarını tanımladık. Şimdi en önemli dosyamız olan views.py yi inceleyelim. Bu dosyada fonksiyonlarımızı oluşturacağız. Kitap projesi için yapılan views.py dosyasını görelim: # -*- coding: utf-8 -*- from django.http import HttpResponse from django.http import HttpResponseRedirect from django.shortcuts import render_to_response from kitap.kitap1.models import Kitap def kitap_giris(request): global user user = "" if request.post.get('giris',''): user = request.post['username'] return HttpResponseRedirect('/kitap_sec/') return render_to_response('kitap_giris.html') def kitap_sec(request): oduncdizi = [] oduncdizi = set(oduncdizi) mevcutdizi = [] mevcutdizi = set(mevcutdizi) mevcutkitaplar1 = Kitap.objects.all() for oduncler in mevcutkitaplar1: if oduncler.durum=="dolu":

16 oduncdizi.add(oduncler) for mevcutlar in mevcutkitaplar1: if mevcutlar.durum=="": mevcutdizi.add(mevcutlar) if request.post.get('odunc',''): secilenkitapid = request.post['odunc'] secilenkitap = Kitap.objects.get(id = secilenkitapid) secilen = Kitap.objects.get(id = secilenkitapid) secilen.durum = "dolu" secilen.kimaldi = user oduncdizi.add(secilen) mevcutdizi.remove(secilen) secilen.save() return render_to_response('kitap_sec.html',{'mevcutkitaplar1':mevcutkitaplar1,'odu ncdizi':oduncdizi,'mevcutdizi':mevcutdizi}) return render_to_response('kitap_sec.html',{'mevcutkitaplar1':mevcutkitaplar1,'odu ncdizi':oduncdizi,'mevcutdizi':mevcutdizi}) def kitap_ekle(request): mevcutkitaplar = Kitap.objects.all() eklemehata = [] secilen = [] secilenkitapid = [] if request.post.get('kitapekle',''): if not request.post.get('kitapadi',''): eklemehata.append('> Bos birakmayiniz!')

17 else: yenikitap = Kitap(yazar = request.post['yazaradi'], KitapAdi = request.post['kitapadi'], durum = "", kimaldi = "") yenikitap.save() return render_to_response('kitap_ekle.html',{'mevcutkitaplar':mevcutkitaplar}) if request.post.get('delete',''): secilenkitapid = request.post['radyo'] secilen = Kitap.objects.get(id = secilenkitapid) secilen.delete() return render_to_response('kitap_ekle.html',{'mevcutkitaplar':mevcutkitaplar}) if request.post.get('edit',''): secilenkitapid = request.post['radyo'] secilen = Kitap.objects.get(id = secilenkitapid) return render_to_response('kitap_ekle.html',{'mevcutkitaplar':mevcutkitaplar,'seci len':secilen}) if request.post.get('edit1',''): secilenkitapid = request.post['radyo1'] secilen = Kitap.objects.get(id = secilenkitapid) secilen.yazar = request.post['yazar1'] secilen.kitapadi = request.post['kitapadi1'] secilen.save() return render_to_response('kitap_ekle.html',{'mevcutkitaplar':mevcutkitaplar}) if eklemehata: return render_to_response('kitap_ekle.html',{'eklemehata':eklemehata}) return render_to_response('kitap_ekle.html',{'mevcutkitaplar':mevcutkitaplar})

18 Buraya göz atmadan önce templates klasörüne de bir bakalım: Üç tane dosya var. Django da mantık bu üç template dosyasını karşılayacak üç tane fonksiyonun zorunlu olarak bulunması gerekliliğidir. Adım adım göz gezdirelim. kitap_giris.html dosyası projenin başında çağırılıyor. Bu dosyada saf html bilgisi içeriyor o yüzden pek üstünde durmayacağız. Kodlarına göz attığınız zaman burada girilen kullanıcı adının yakalanması önemli sadece. Bu template dosyasını karşılayan fonksiyonu bir daha görelim. def kitap_giris(request): global user user = "" if request.post.get('giris',''): user = request.post['username'] return HttpResponseRedirect('/kitap_sec/') return render_to_response('kitap_giris.html') Template dosyasından gönderilen kullanıcı adını request.post.get ile yakalıyoruz. Burada yakaladığımız bilgiyi global değişkene atamamızın nedeni bir fonksiyon içerisinde tanımlanan değişkenin diğer fonksiyonlarda görülememesi. Biz yakaladığımız user değişkenini ilerde kitap ödünç alma ile ilişkilendireceğimiz için burda global olarak tanımladık.

19 Şimdi kitap_ekle template ve fonksiyonuna bakalım. Burada da az önce olduğu gibi html kodları içerisinden yollanan POSTları yakalamaya çalışacağız. Burada hazırlanan formlardan ilki olan kitap ekleme Kitap Adı ve Yazar Adı alanlarından oluşuyor. Burada girilen bilgiler ekle butonundan sonra fonkisyonumuzda yakalanıyor. if request.post.get('kitapekle',''): yenikitap = Kitap(yazar = request.post['yazaradi'], KitapAdi = request.post['kitapadi'], durum = "", kimaldi = "") yenikitap.save() return render_to_response('kitap_ekle.html',{'mevcutkitaplar1':mevcutkitaplar}) Burada ekle butonunu yakalıyoruz ve gönderdiği bilgileri veritabanına atıyoruz. models.py dosyasında Kitap sınıfı şeklinde bir veritabanı tablosu oluşturmuştuk. Burda Kitap sınıfı şeklinde yenikitap sınıfı oluşturuyoruz ve buna yakaladığımız bilgileri atıyoruz. Save() komutuyla da veritabanına bilgileri kaydediyoruz. Bu kadar kolay. Return kısmı burada önemli. Kitap_sec.py dosyasının başında bir komut çağırmıştık: mevcutkitaplar1 = Kitap.objects.all() Bu komutun anlamı Kitap tablosuna girilmiş olan bütün bilgilerin mevcutkitaplar1 objesine atanmasıdır. Return kısmında mevcutkitaplar1 i tekrar döndürmeliyizki listeleyeceğimiz kitap listesi yeni kitabın eklenmiş hali olan güncel liste olsun.

20 Kitap_ekle fonksiyonun geri kalan kısmında düzenleme ve silme fonksiyonları yer alıyor. Bu fonksiyonlar ekleme fonksiyonuna metot olarak benziyor. Bunları ekleme fonksiyonuyla karşılaştırarak nasıl çalıştığını görebilirsiniz. Son fonksiyonumuz olan kitap_sec den bahsedelim. Template ekran görüntüsü: Anlatımın kafa karıştırmaması amacıyla template içerisinde python kullanımını buraya bıraktık. Önce views.py deki kitap_sec fonksiyonunu inceleyelim. for oduncler in mevcutkitaplar1: if oduncler.durum=="dolu": oduncdizi.add(oduncler) for mevcutlar in mevcutkitaplar1: if mevcutlar.durum=="": mevcutdizi.add(mevcutlar) if request.post.get('odunc',''): secilenkitapid = request.post['odunc'] secilenkitap = Kitap.objects.get(id = secilenkitapid) secilen = Kitap.objects.get(id = secilenkitapid) secilen.durum = "dolu" secilen.kimaldi = user oduncdizi.add(secilen)

21 mevcutdizi.remove(secilen) secilen.save() İlk iki for döngüsünde Kitap veritabanındaki bütün kitapları dolaşıp hangilerinin ödünç alınmış olduğunu ve hangilerinin boşta olduğunu atıyoruz dizilere. Daha sonra if ödünç alma butonunu yakalıyor ve seçilen kitabın id alanına bakarak Kitap tablosundaki o kitabı dolu olarak işaretliyor ve veritabanın kaydediyor. Fonksiyonda işlenen genel mantık budur. Template dosyasında python kullanımını inceleyelim. Kitap_sec.html dosyasını incelediğiniz zaman şu kodlar gözünüze çarpacaktır: {% if mevcutdizi %} {% for kitap in mevcutdizi %} <tr> <td><input type="radio" name="odunc" value="{{kitap.id}}"></input></td> <td>{{kitap.yazar}}</td> <td>{{kitap.kitapadi}}</td> <td><input type="submit" name="buton" value="odunc Al"></input></td> </tr> {% endfor %} {% endif %} Burada normal html kodlarının python kodları içerisinde bloklandığını görüyoruz. (If mevcut dizi) komutunda kastedilen eğer mevcutdizi dizisi eleman içersiyorsa anlamıdır. Daha sonraki for ise bu mevcutdizi içerisindeki kitapları geziyor. Kodlar içinde {{kitap.yazar}} ve {{kitap.kitapadi}} dikkatinizi çekmeli. Bu ifadeler mevcutdizi içerisinde yer alan henüz daha ödünç alınmamış kitapların bilgilerini veritabanından alan ifadeler. Böylece html kodları içerisine gömdüğümüz bu python ifadeleriyle istediğimiz komutu uygulayabilip istediğimiz bilgiyi veritabanından çekebiliriz. Normalde html in bize sunmadığı bir çok işlevsellik geliyor böylece. Kodlardan bahsettiğimize göre artık projeyi çalıştırabiliriz. Öncelikle oluşturduğumuz tabloları eşlemeliyiz. Bunu yapmak için:

22 Şimdi projeyi çalıştıralım.

23 Bilgisarda bulunan herhangi bir web browser açın (Firefox, Internet Explorer). Adres satırına: girin.

24 Herhangi bir ad girip giriş tuşuyla devam edelim. Veritabanınızda bulunan kitaplara göre liste göreceksiniz. Ödünç aldığınız kitap aşağıya Ödünç Alınmış Kitaplar listesinin yanına gönderilir. Kitap eklemek için adres satırına şunu girelim:

25 Yukarıdaki formdan kitap ekleyebilir, aşağıdaki formdan da mevcut kitapları düzenleyebilir veya silebilirsiniz.

Sunum Planı. Django Nedir? Django projesi oluşturmak Basit bir blog uygulaması. Şablon Kullanımı Diğer özellikleri

Sunum Planı. Django Nedir? Django projesi oluşturmak Basit bir blog uygulaması. Şablon Kullanımı Diğer özellikleri Django Web Çatısı Mete Alpaslan Katırcıoğlu Emre Yüce Portakal Teknoloji mete.alpaslan@portakalteknoloji.com emre.yuce@portakalteknoloji.com Akademik Bilişim 2008 Çanakkale, 30 Ocak 2008 Sunum Planı Django

Detaylı

Kullanıldığı Başlıca Siteler

Kullanıldığı Başlıca Siteler & Ege Hanoğlu Django Nedir? Python programlama diliyle yazılmış Web Framework Django Reinhardt Temmuz 2005'te BSD lisansı ile yayınlanmıştır Güncel Sürüm 1.4 www.djangoproject.com Kullanıldığı Başlıca

Detaylı

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş

MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş MAT213 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DERSİ Ders 1: Programlamaya Giriş Yard. Doç. Dr. Alper Kürşat Uysal Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akuysal@anadolu.edu.tr Ders Web Sayfası: http://ceng.anadolu.edu.tr/ders.aspx?dersid=101

Detaylı

Django Web Çerçevesi. Mete Alpaslan KATIRCIOĞLU, Emre YÜCE mete.alpaslan@portakalteknoloji.com, emre.yuce@portakalteknoloji.com

Django Web Çerçevesi. Mete Alpaslan KATIRCIOĞLU, Emre YÜCE mete.alpaslan@portakalteknoloji.com, emre.yuce@portakalteknoloji.com Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 mete.alpaslan@portakalteknoloji.com, emre.yuce@portakalteknoloji.com Özet: Django Python Programlama Dili için

Detaylı

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

Python Web 2.0 Python ve Web 2.0 Son. Python ve Web 2.0. Gökmen GÖKSEL, gokmen@pardus.org.tr. 3 Mayıs 2007

Python Web 2.0 Python ve Web 2.0 Son. Python ve Web 2.0. Gökmen GÖKSEL, gokmen@pardus.org.tr. 3 Mayıs 2007 Python ve Web 2.0 Gökmen GÖKSEL, gokmen@pardus.org.tr 3 Mayıs 2007 Python Programlama Dili Nesneye Dayalı Çoklu Platform Desteği Kolay anlaşılabilir söz dizimi Birçok amaç için kullanılabilir; Konsol uygulamaları

Detaylı

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ

ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ ASP.NET CLASS KULLANARAK VERİTABANI İŞLEMLERİ Asp.NET mimarisinin temelini oluşturan CLASS yapısını kullanarak veri tabanı işlemlerini nasıl daha az kodla ve daha stabil yapabiliriz bunu göreceğiz. Mevzu

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access

Microsoft SQL Server 2008 Oracle Mysql (Ücretsiz) (Uygulamalarımızda bunu kullanacağız) Access Programlamaya Giriş VERİ TABANI UYGULAMASI ÖN BİLGİ Veritabanları, verilere sistematik bir şekilde erişilebilmesine, depolanmasına ve güncellenmesine izin veren, yüksek boyutlu veriler için çeşitli optimizasyon

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II 0 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PHP İle Web Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 PHP Kodlama Standartları 5 Bölüm 3 PHP Değişken Kullanımı 17 Bölüm 4 IF Yapısı 32 Bölüm 5 Döngüler ve Diziler 64 1 BÖLÜM 1 PHP İLE WEB PROGRAMLAMAYA

Detaylı

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz.

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu-2 Binary Distributions başlığı altındaki Core: seçeneğinin altında 32-bit

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları -231- Öğr.Gör. Serkan DİŞLİTAŞ 10.1. PHP PHP, platformdan bağımsız sunucu taraflı çalışan betik bir web programlama dilidir. PHP programlama dili ile MySQL, MSSQL,

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ Amaçlar 1. Oracle istemcisi kurulumu 2. Veritabanı bağlantısı 3. SQL geliştirme ortamında çalışma Oracle İstemcisinin Kurulumu Oracle istemcisi bölümün FTP sunucusundan (ftp://ftp.cmpe.emu.edu.tr)

Detaylı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı EndNote Web Hızlı Başvuru kartı THOMSON SCIENTIFIC Web öğrencilere ve araştırmacılara çalışmalarını yazarken yardımcı olacak şekilde tasarlanmış Web tabanlı bir servistir. ISI Web of Knowledge, EndNote,

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME PELİN YILDIRIM FATMA BOZYİĞİT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Veri Saklama 2 Veri Saklama Veri Saklama her appnin ihtiyaci

Detaylı

MVC. Görüldüğü üzere 2 adet cs. Dosyası oluşturdum. Birincisi çok satır kodu (20-25) içeren büyük işlerin yapılacağı class. İsmi buyuk_isler.

MVC. Görüldüğü üzere 2 adet cs. Dosyası oluşturdum. Birincisi çok satır kodu (20-25) içeren büyük işlerin yapılacağı class. İsmi buyuk_isler. MVC MVC Anlamakta zorluk çekiyorsanız bu yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum. Derslerde öğrencilerimin en çok zorlandıkları konu MVC nin mantığıdır. Önce MVC anlamaya çalışmak yerine MVC den biraz

Detaylı

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OMNET++ 4.2.2 Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları OMNET++ OMNET++ (Objective Modular Network Testbed in C++), nesneye yönelik (objectoriented)

Detaylı

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu Serhat Öztürk Medyasoft Danışmanlık ve Eğitim A.Ş. v.1.0 Kantar Uygulaması üç temel parçadan oluşur. Veritabanı, WCF servisi ve Masaüstü uygulaması. Bu nedenle sistemde

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LAB I JAVA PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Java Kurulumu Java dili ile programlama yapabilmek için java jdk ve java kodlama yapılabilecek uygun bir geliştirme ortamı kurulmalıdır. Eclips IDE yaygın olarak kullanılan

Detaylı

Java Programlamaya Giriş

Java Programlamaya Giriş Java Programlamaya Giriş Amaçlar: 1. Java kurulumu (Netbeans ve JDK) 2. Java Netbeans Kullanımı 3. Program yazma Java Kurulumu Java dili ile programlama yapabilmek için java jdk ve java kodlama yapılabilecek

Detaylı

SIMAN KULLANIM KILAVUZU

SIMAN KULLANIM KILAVUZU SIMAN KULLANIM KILAVUZU Önder Öndemir SIMAN Simülasyon programı Model Çatı ve Deneysel Çatı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Model çatı genel itibariyle modullerin ve işlem bloklarının yazıldığı kısımdır.

Detaylı

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır.

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır. WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com Merhabalar, Çözümpark.com adresinde bir kullanıcı ASP ve PHP yi aynı sunucu üzerinde

Detaylı

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir?

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 1.1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? 1.2- JasperReports Server ve Ireport Kurulumu 1.3- JasperReports Server Genel

Detaylı

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu:

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu: Java JDK ve Eclipse Kurulumu Öncelikle java ile program geliştirmeye başlamak istiyorsanız iki şeye ihtiyacınız olacak; 1-Java JDK (Java Development Kit) : Java ile yazdığımız kodları derleyip çalıştırmak

Detaylı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu 1. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapılır? 2. Derse giriş yapma ve yeni bir sanal

Detaylı

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA

1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA BÖLÜM15 D- VERİ TABANI PROGRAMI 1. VERİ TABANI KAVRAMLARI VE VERİ TABANI OLUŞTUMA 1.1. Veri Tabanı Kavramları Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler

Detaylı

Başlangıç Ayarları. www.trippersoft.com

Başlangıç Ayarları. www.trippersoft.com Başlangıç Ayarları www.trippersoft.com Tripper > Kullanıcı Ayarları 1 LOGO Sys de TRİPPER kullanacaklar için birer kullanıcı açıyoruz. (Bu kullanıcıların her biri için LOGO programı içinde SATIŞ ELEMANI

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler:

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: Yer satın alınır. İsim tescil ettirilir. Ftp ile wordpress klasörü upload edilir. Kendi bilgisayarımızda web sitesi yayınlamak

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015

Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015 Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015 KONU BAŞLIKLARI 1. Yazılım Mimarisi nedir? 2. Yazılımda Karmaşıklık 3. Üç Katmanlı Mimari nedir? 4. Üç Katmanlı Mimari

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir.

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir. İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA İçindekiler MYSQL - PHPMYADMIN Mysql Nedir PhpMyAdmin Nedir PhpMyAdmin Arayüzü Hedefler Mysql' in görevini söyleyebilir PhpMyAdmin' in kullanım amacını söyler Hazırlayan

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

DENEYİMLİ PROGRAMCILAR İÇİN DJANGO'YA GİRİŞ. Serdar Dalgıç Yazılım Geliştirme Uzmanı Markafoni 23 Kasım 2013 Yeditepe Üniversitesi

DENEYİMLİ PROGRAMCILAR İÇİN DJANGO'YA GİRİŞ. Serdar Dalgıç Yazılım Geliştirme Uzmanı Markafoni 23 Kasım 2013 Yeditepe Üniversitesi DENEYİMLİ PROGRAMCILAR İÇİN DJANGO'YA GİRİŞ Serdar Dalgıç Yazılım Geliştirme Uzmanı Markafoni 23 Kasım 2013 Yeditepe Üniversitesi Ben Kimim? Markafoni'de Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak çalışıyorum. ODTÜ

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

Bu classı biraz açıklamak gerekirse, tam olarak şu işleri yapıyor.

Bu classı biraz açıklamak gerekirse, tam olarak şu işleri yapıyor. İlk hazırladım MVC başlangıç dokümanından sonra (http://tuncgulec.com/mvc-projeolusturma/ adresinden indirilebilir) ikinci olarak bu oluşturduğumuz projenin benzeri, database işlemlerini yapan bir mvc

Detaylı

1. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

1. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 1. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve AraştırmaMerkezi 2 İçindekiler 1. GİRİŞ... 3 1.1 ASP NEDİR?...

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ Ege Bilmuh GNU/Linux ve Özgür Yazılım Çalışma Grubu http://tinyurl.com/ozgurbilmuh Enes Ateş enes@enesates.com 03.05.2012 Önceki Hafta Python Nedir, Kimler Kullanır? Python'ı Çalıştırmak

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu Turquaz Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com Turquaz Proje Grubu Konu Başlıkları 1. Turquaz Proje Grubu 2. Programın fikri 3. Geliştirme aşaması 4. Programın içeriği 5. Yapılacaklar 6. Dizayn

Detaylı

CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI

CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI Cygwin, Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde çalışan, open source, bir UNIX simülatörüdür. Cygwin`in asıl amacı *nix türevi sistemlerde yer alan yazılımların Windows

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

Bilgisayar Programlama

Bilgisayar Programlama Bilgisayar Programlama M Dosya Yapısı Kontrol Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları M-dosyası Genel tanıtımı : Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine getirmek için gerekli

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri

Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technologies Support Office Flash ile Etkileşimli Öğretim Materyali Hazırlama Semineri Semboller, Ses Ekleme, Video Ekleme Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA. 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma

1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA. 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma 1. PROGRAM KURMA 1.1 LİNUX PROGRAMLARINI KURMA 1.1.1 Yazılım Merkezi ile Program Kurma Ubuntu işletim sisteminde en kolay program kurma yöntemidir. Birlikte Ubuntu Yazılım Merkezini tanımaya çalışalım.

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

MyEnglishLab Online Kayıt Kılavuzu 2011

MyEnglishLab Online Kayıt Kılavuzu  2011 MyEnglishLab Online Kayıt Kılavuzu www.myenglishlab.com 2011 Kayıt işlemine başlamak için sayfada yer alan Register butonuna tıklayınız. Satın aldığınız ürünümüzün yanında bulunan Register / Login butonuna

Detaylı

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8 EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları İçerik 1 Giriş... 3 2 Oturum aç... 3 3 Download... 4 4 Son kullanıcı dosyası oluşturma... 4 2 1 Giriş ÖNEMLİ: EndNote

Detaylı

SolidWorks Macro, SolidWorks API. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı

SolidWorks Macro, SolidWorks API. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı SolidWorks Macro, SolidWorks API Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 06.08.2014 SolidWorks Macro, SolidWorks API SolidWorks Makro Makro Kaydetme Kayıtlı Makro Çalıştırma Kayıtlı Makro

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Android projesi oluşturabilir, Android projesini çalıştırabilir, Android projesi genel yapısını açıklayabilir, Activity kavramını açıklayabilir,

Detaylı

Windows 7 - IIS 7.5 üzerine PHP ve MySQL kurulumu

Windows 7 - IIS 7.5 üzerine PHP ve MySQL kurulumu Windows 7 - IIS 7.5 üzerine PHP ve MySQL kurulumu Not: "Aşağıdaki anlatım Windows 7 64 bite göredir. 32 bit kullanıyorsanız MySQL 32 bit versiyonunu yükleyiniz." Windows 7 (64 bit işletim sistemi) ve IIS

Detaylı

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle.

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. Kurulumu başlattık.kutucuğu işaretledik resimdeki gibi. Ve

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 KURULUM SQL SERVER 2016 yılı başlarında piyasaya çıkan SQL Server

Detaylı

Erişim Makina. IFS Admin Kullanım Klavuzu. Umut Aytaç Mutlu

Erişim Makina. IFS Admin Kullanım Klavuzu. Umut Aytaç Mutlu Erişim Makina Umut Aytaç Mutlu 15 Aralık 2010 2 İÇİNDEKİLER 1. Rol Tanımlama... 3 2. Yetki Tanımlama... 3 3. Kullanıcı Tanımlama... 4 3.1. Kullanıcı Adı... 4 3.2. Kullanıcı Bilgileri... 4 4. Kullanıcıya

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek.

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Ms SQL Veritabanı Nesneleri Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Öznur KARAKUŞOĞLU Yayın Tarihi 15.04.2004 Okunma Sayısı 1110 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Hedefler Veritabanı

Detaylı

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1 Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme BATML İnternet Programcılığı 1 Bazı web sitelerinde sayfalar arasında bilgi veya değişken göndermek gerekebilir. Gönderilen bu bilgi kullanıcı adı ve şifre

Detaylı

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda yerel ağda veya Ip adresimizle bir web sitesinin paylaşıma açılması, aynı ağdan veya uzaktan bir bilgisayarın web sitemize nasıl erişebileceği konuları üzerinde duracağız.

Detaylı

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler

Program Kurulum. Turquaz Muhasebe. İçindekiler Program Kurulum Turquaz Muhasebe İçindekiler İÇİNDEKİLER 1 1. TEK KULLANICI 2 2. AĞ KURULUMU 4 2.1 VERİTABANI SERVER KURULUMU 4 2.2 VERİTABANI SERVER AYARLARI 11 2.3 DATALARIN YÜKLENMESİ 11 2.4 İSTEMCİ

Detaylı

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın Bu yazıda SQL server 2008 Express kurulumunu anlatacağım. Sql Server kurulumuna geçmeden önce bilgisayarımızın donanım ve yazılım gereksinimlerinin neler olduğuna bir bakalım. Yazılım SQL Server 2008 kurulum

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu WEB TASARIM I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta PHP Tanımı ve Sunucu Kurulumları 2. Hafta PHP Yazım Notasyonu

Detaylı

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro)

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Bu yazıda bir NovaSoft Dental yazılımının ana makinaya kurulumunu göreceğiz. Index 1.Adım : NovaSoft Dental Kurulum CD/DVD'sinin

Detaylı

PHP 1. Hafta 2.Sunum

PHP 1. Hafta 2.Sunum PHP 1. Hafta 2.Sunum Hello World Bu derste görülecekler WAMP ve PHP Hosting kavramı ve bizi neden ilgilendirmediği Domain ve localhost kavramları www klasörü İlk PHP kodunun

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi

MEBİS Kullanım Kılavuzu. Öğretim Elemanı Yeni. 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi MEBİS Kullanım Kılavuzu Öğretim Elemanı Yeni 2013-2015 - İstanbul Medipol Üniversitesi İçindekiler 1. Uzem 1. Uzem mebis.medipol.edu.tr adresine girdiğinizde sol alt tarafta bulunan seçeneklerden "Muzem

Detaylı

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere windows 10 platforumunda java development kit (java geliştirme kiti) Java JDK nın kurulumundan

Detaylı

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme ACCESS DERS 2 1. Tablolarda Düzenleme Geçen notlarda en durumda Musteri, iller ve ilçeler isminde 3 tane tablomuz olmuştu. Şimdi bu tablolar üzerinde düzenlemeler yapacağız. İlk düzenlemeyi tablo ve tablo

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz.

Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1 PHP ile Veritabanı İşlemleri Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

LogControl DL yazılımı kurulum talimatı

LogControl DL yazılımı kurulum talimatı LogControl DL yazılımı kurulum talimatı Versiyon 2.0.4.45 1. Giriş LogControl DL yazılımını kurmaya başlamadan önce kurulum talimatını dikkatlice okuyun. Önemli: Ölçüm verilerini kaydedebilmek amacıyla

Detaylı

Open Source Coding: Python

Open Source Coding: Python Bilkent Üniversitesi Özgür Yazılım ve İnternet Teknolojileri Kulübü Open Source Coding: Python Bölüm 1: Python a Giriş Python nedir? Genel amaçlı çok paradigmalı kolay okunabilirliği amaçlayan yüksek seviyeli

Detaylı

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız;

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız; Öncelikle şöyle kısaca değinelim Proxy (Vekil sunucu) Nedir? Zaman zaman yetkili sunucu veya proxy olarak da anılan Vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde PHP kod yazımı doğru olarak verilmiştir? A) B) C).. D) 2) PHP ile hazırlanmış

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. Anlatım, soru-cevap, gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma.

ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. Anlatım, soru-cevap, gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. KASIM EKİM EYLÜL AY 02.11.2009 06.11.2009 26.10.2009 0.10.2009 19.10.2009 2.10.2009 12.10.2009 16.10.2009 05.10.2009 09.10.2009 28.09.2009 02.10.2009 24.09.2009 25.09.2009 09.11.2009 1.11.2009 MODÜL: İNTERNET

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

FortiGate Sertifika Yönetimi. v4.00-build0637-2013/02

FortiGate Sertifika Yönetimi. v4.00-build0637-2013/02 Sertifika Yönetimi v4.00-build0637-2013/02 0 FortiGate (Admin Web Erişimi) Sertifikalı Erişim Datasheet FortiGate Cihazında Sertifika İsteği Oluşturmak FortiGate cihazınızın web arayüzünden System > Certificates

Detaylı

1. Oracle Data Miner 11g Release 2 Kurulumu Aşamaları

1. Oracle Data Miner 11g Release 2 Kurulumu Aşamaları 1. Oracle Data Miner 11g Release 2 Kurulumu Aşamaları Uyarı 1: Kuruluma başlamadan önce Oracle 11g Release 2 veritabanı kurulumunu eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmiş olmanız beklenmektedir. İlgili kurulum

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

Data Structures Lab 1 2012-Güz

Data Structures Lab 1 2012-Güz Data Structures Lab 1 2012-Güz C# Ortamı Tanıtımı ve Uygulama Geliştirilmesi Visual Studio 2010 Ortamının Temini -NYG'ndan MSDN üyeliği için başvuru dilekçesi alınıp doldurulmalı ve yine NYG'ye teslim

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir.

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir. Eş zamanlı Scream! kullanımı Scream!, sismik ağın güçlü bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Varsayılan yapılandırma dosyası scream.ini dir ve ilk kullanım sırasında kendini otomatik olarak oluşturur.

Detaylı