Özlem BULUT. rması Temel Bulguları. Türkiye. 1 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özlem BULUT. rması Temel Bulguları. Türkiye. 1 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş."

Transkript

1 Özlem BULUT HTP Araştırma rma ve Danış ışmanlık k A.Ş. Özel Araştırmalar rmalar Direktörü Türkiye Çalışan Memnuniyeti Araştırmas rması Temel Bulguları 1 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

2 Hizmet Kar Zinciri Konferansı Mart Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

3 Ajanda 1. Neden Çalışan Memnuniyeti? 2. Neden Benchmark? 3. Dünya da Çalışan Memnuniyeti 4. Türkiye Çalışan Memnuniyeti Araştırması Yöntem / Örnek Planı / Güvenilirlik 5. Türkiye Çalışan Memnuniyeti Türkiye Sonuçları 6. Bazı Özel Analizler 3 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

4 Neden Çalışan Memnuniyeti? Hizmet Kâr Zinciri Çalışan Tutum ve Davranışları Çalışan Memnuniyeti ve Sadakat Müşteri Memnuniyeti İnsan Kaynakları Yönetimi $ Müşteri Sadakati 4 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

5 Neden Çalışan Memnuniyeti? Türkiye de bir çok şirket belirli periyodlarla Çalışan Memnuniyeti Araştırması yaptırıyor. Çalışan memnuniyeti araştırmasının sonuçları sadece insan kaynakları yöneticilerini değil tüm şirketi ilgilendiriyor. Çalışan memnuniyeti ölçümünün başarılı iş sonuçları alınmasına baz teşkil ettiği artık biliniyor. 5 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

6 Neden Çalışan Memnuniyeti? Yönetici Gözüyle Eğer çalışanlarımın n işlerindei ne kadar enerjik olduğunu unu ölçebilirsem, onları neyin motive ya da demotive ettiğini ini anlayabilirsem, o zaman günlg nlük k olarak kaynaklarımı nasıl l kullanabileceğim, im, önceliklerimin ne olacağı, yöneticilerimi y nasıl l yönlendirecey nlendireceğim im ile ilgili daha doğru kararlar alırım. m. 6 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

7 Neden Çalışan Memnuniyeti? Harvard Business Review, sirkülasyon oranındaki %5 lik azalmanın harcamaların %10 azalmasına sebep olduğunu ve üretkenliğin %25-65 arası arttığını belirtiyor % (- 5% ) (- 10% ) Sirkülasyon Harcama Verimlilik 7 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

8 Neden Çalışan Memnuniyeti? Çalışan Memnuniyeti Ölçüm Sürecinin, sadece ölçüm yapılmasının yarattığı dolaylı yararları da vardır. Çalışanlar kendi fikirlerinin sorulmasını takdir eder ve özellikle çalışma sonuçlarına göre aksiyon alındığında takdirleri artar. Çalışanların işyerine daha iyi hissederek gelmesini sağlayacak değişiklikler yapılması, eleman sirkülasyonunu azaltır. Daha enerjik ve motive olmuş çalışanlar yaratılır. Mutlu çalışanlar işyerinde daha uzun süre çalışma arzusu içinde olduklarından verimlilikleri artar. Çalışanların birbirlerini daha iyi tanımasından dolayı takım çalışması güçlenir. Uzman ve motive /enerjik çalışanların olması daha kaliteli ürün ve hizmet sunulmasını sağlar. Dolayısı ile müşteri memnuniyeti artar. 8 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

9 Neden Çalışan Memnuniyeti Araştırmas rması? Araştırmanın gerekliliği aşağıdaki etkenlerden biri veya daha fazlası var olduğunda daha önem kazanıyor. Hızlı büyüyen şirketler: Eğer şirket /kurum çok hızlı bir şekilde büyüyorsa, çalışanların yaptıkları iş hakkındaki düşüncelerini, kurum hakkındaki düşüncelerini bilmek, ve kendilerini şu anda ve gelecekte bu şirketin neresinde gördükleri öğrenmek oldukça kritik. Yüksek veya gittikçe yükselen /büyüyen eleman değişim oranı: Eğer kurumun eleman değişim oranı endüstri ortalamasının üzerindeyse, bu problemi çözmenin ilk yolu çalışan memnuniyeti araştırmasıdır. 9 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

10 Neden Çalışan Memnuniyeti Araştırmas rması? Dedikodu: Organizasyon içinde olan dedikodular işyerindeki problemlerin göstergesidir. Araştırma ile bu konular açıklığa kavuşturulabilir. Planlanmış ya da yakın zaman içinde yaşanan organizasyonel değişiklikler Değişimler bir çok kişi için zordur. Düzgün bir şekilde ele alınmadığı takdirde üretkenlik ve karlılık düşebilir. Rekabetin yoğun olduğu sektörler: Rekabetin yoğun olduğu sektörlerde, eleman sirkülasyonunun minimize edilmesi ve üretkenliğin maksimize edilmesi başarının temel unsurlarıdır. Ücret ve yan faydalardaki değişiklikler: İş gücünün ve yatırımın maksimize edilmesi için, nelerin sabitlenmesi ve ne kadar yapılmasına ihtiyaç olduğunun anlaşılması gerekiyor. 10 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

11 Çalışan Memnuniyeti Skorunuz ; Neden Benchmark? 99,5 Başarılısınız? Ya rakibinizin skoru 99,9 ise... Ve örneğin aradaki bu fark, En kritik departmanınızdan... En kritik elamanlarınızdan... En önem verdiğiniz kriterlerden kaynaklanıyorsa? 11 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

12 Neden Benchmark? O halde kendi çalışan memnuniyeti skorunuzla, bulunduğunuz sektördeki diğer firmaların memnuniyet skoruna da ihtiyacınız var... SİZ Sektörünüz Günümüz ölçümleme Genel Memnuniyet 99,5 99,9 sistemlerinde karşılaştırma Departmanlar Pazarlama departmanı 99,3 99,8 yapabilmek en önemli unsur. IT Departmanı Üretim İdari İşler IK Çalışan memnuniyeti araştırmaları jenerik sorular... ile ölçümlenebilir bir yapıya Pozisyonlar Üst Düzey Yöneticiler Orta Kademe Yöneticiler Uzmanlar oturtulduğunda, firmalar kendilerini bulundukları sektörle ya da diğer... sektörlerle Sadakat karşılaştırabilirler. 12 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

13 Türkiye Çalışan Memnuniyeti Araştırmas rması Türkiye Çalışan Memnuniyeti Araştırması, kendi sonuçlarınız ile karşılaştırabileceğiniz bir baz yaratma ihtiyacından hareketle tasarlandı. Bu çalışma ile, kendi skorlarınız ile kendi sektörünüzdeki diğer firmaların ortalama memnuniyet düzeyleri arasında ilişki kurmanız ve daha isabetli kararlar almanızın mümkün kılınması hedeflendi. Türkiye deki şirketlerin bugüne kadar genellikle kullandıkları bencmark Dünya nın çeşitli ülkelerinde yapılan ölçümler, şirketlerinin global skorları ve / veya geçmiş dönemler iken, Türkiye Çalışan Memnuniyeti Araştırmas rması ile Türkiye T için i in yeni bir benchmark yaratıld ldı. 13 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

14 Yöntem Türkiye Çalışan Memnuniyeti Araştırması ; Standardize edilmiş bir soru formu kullanılarak, Tesadüfi Örnekleme Yöntemi ile, 50 + Çalışanlı Firmaların Ücretli Çalışanlarıyla, Yapılan görüşmelere dayanıyor. Ve Çalışmada ; Sektörler, Bu sektörlerde farklı pozisyonlar, Bu sektörlerde farklı departmanların, temsiliyeti sağlanmıştır. 14 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

15 Örnek Yapısı ve Dağı ğılımı Türkiye Çalışan Memnuniyeti Araştırmasında toplam 7,543 çalışan ile görüşülmüştür. Raporlama isteğe bağlı olarak yandaki tablodaki sektörler bazında yapılmaktadır. 22 Diğer İmalat 444 5,9 15 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Kod SEKTÖRLER Sayı % Pay 01 Araştırma-Danışmanlık-Reklam 02 Bilişim 03 Boya - Kimya 04 Dayanıklı Tüketim 05 Eğlence - Turizm 06 Eğitim 07 Finans 08 Hızlı Tüketim 09 Hizmet 10 İlaç 11 İnşaat 12 Medya 13 Mobilya - Dekorasyon 14 Otomotiv 15 Perekendecilik - Mağazacılık 16 Petrol - Kimya - Plastik 17 Sağlık - Tıp 18 Sigorta 19 Taşımacılık - Lojistik 20 Tekstil - Hazır Giyim 21 Telekomünikasyon 203 2,7 1 2, , , , , , , , , , , ,4 1 2, , , , , , , ,0 23 Diğer 228 3,0 TOPLAM SAYI 7, %

16 Ana Sektör : Örnek Yapısı ve Dağı ğılımı # Hizmet İmalat Finans Bilişim Diğer Eğitim İnşaat Medya Ticaret Sağlık Nakliye/ Lojistik/Ulaştırma Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

17 Örnek Yapısı ve Dağı ğılımı Lokal / Çok Uluslu Şirket Yerel şirket; 6.141; 81% Çokuluslu şirket; 1.402; 19% Kamu / Özel Şirket Özel Kesim % Kamu Kesimi; % 17 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

18 Genel Yönetim Pazarlama Satış Operasyon IT - Bilgi işlem Üretim - İmalat İnsan Kaynakları Müşteri ilişkileri Hukuk Servisi Mühendislik Servisi Teknik hizmetler İdari işler Araştırma - Geliştirme Finans Muhasebe Reklam ve Halkla İlişkiler Eğitim Sağlık Hizmetleri Doktor-Hemşire Örnek Yapısı ve Dağı ğılımı Departman : # Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

19 Pozisyon : Örnek Yapısı ve Dağı ğılımı # Üst düzey yönetici 347 Orta kademe yönetici 524 Uzman Memur İşçi - Hizmetli 3226 Ustabaşı Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

20 Soru Formu ve Kriterler Soru Formunda 31 Kriter Sorusu yer almaktadır. Çalışanlardan bu kriterler için, Şirketlerini Şirketin Üst Yönetimini Bağlı Oldukları Yöneticilerini değerlendirmeleri istenmiştir. Değerlendirme için Likert Ölçeği ( beşli ölçek ) kullanılmıştır. Bu 31 Kriterin yanı sıra, soru formunda çalışanın demografisini belirlemeye dönük sorular yer almıştır. 20 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

21 Kriterler ve Boyutlar Bu 31 soru ve bu soruların kümelendiği kriterler şöyledir : İletişim 4. Şirketimin üst yönetimi bulunduğum bölüme sıklıkla uğruyor. 15. Yöneticim, benim fikir ve önerilerimi dinlemeye açık. 26. Çalıştığım yerde gerçekleşen değişikliklerden zamanında haber alırım. Liderlik 1. Şirketimin üst yönetimi, şirketi başarıya taşıyacaktır 2. Üst düzey yönticilerimin çalışanlarıyla iletişimi güçlüdür. 3. Şirketimin üst yönetimi değişime açıktır. 19. Bağlı olduğum ilk yöneticim güvenilir kişiliğe sahip. Takdir-Ödül 17. Bağlı olduğum ilk yöneticim kaliteli işi ödüllendirir. 25. İş yerimde başarılarım her zaman takdir ediliyor. 21 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

22 Kriterler ve Boyutlar Performans Yönetimi 11. Bağlı olduğum yönetici performansım ile ilgili benimle açık ve düzenli olarak bilgi paylaşıyor. 13. Bağlı olduğum yöneticimin iş planlaması ve organizasyon yeteneği güçlü. 14. Bağlı olduğum yöneticim beni risk alma konusunda cesaretlendiriyor. Saygınlık 8. Şirketim, çalışanlarına karşı saygılıdır. 32. Şirketim, çalışanlarını önemseyen bir şirkettir. İş Ortamı 21. Kullandığım elektronik araçlar (PC, iş istasyonu, yazılım vb) yeterli. 27. İş yerimde genellikle aşırı stres ve baskı altındayım. Takım Çalışması 9. Birlikte çalıştığım insanlar ile çalışmaktan memnunum. 18. Bağlı olduğum ilk yöneticim takım çalışmasına önem verir. 22 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

23 Kriterler ve Boyutlar Yenilikçilik 10. Şirketim, farklı fikirlere açık bir şirkettir. 12. Bağlı olduğum yöneticimin esnek ve değişime açık bir kişiliği var. 22. Yeni ve daha iyi iş yapış biçimleri önermekte her zaman cesaretlendiriliyorum Ücret'ten Memnuniyet 24. Daha yüksek performans gösterdiğimde daha yüksek ücret alabileceğime inanıyorum. 28. Aldığım ücretin yüklendiğim sorumlulukları karşıladığına inanıyorum. 34. Benimle aynı eforu sarfettiğini düşündüğüm iş arkadaşlarım veya çevremdeki insanlara göre gelir seviyem tatminkar. Kariyer Gelişimine Destek 16. Bağlı olduğum ilk yöneticimin, kişisel gelişimim ve kariyerime olumlu etkisi var. 20. Daha etkin iş yapmak üzere aldığım eğitimler yeterli. 23. Daha etkin iş yapmak için gerekli kararları almakta her zaman yetkilendiriliyorum. 23 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

24 Boyutlar Liderlik İletişim Performans Yönetimi Takdir - Ödül Takım Çalışması Yenilikçilik Saygınlık Ücretten Memnuniyet İş Ortamı Kariyer Gelişimine Destek Leadership Communication Performance Management Reward&Recognition Teamwork Innovation Respect Compensation Work Condition Career Development MEMNUNİYET SADAKAT 24 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

25 25 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. BULGULAR

26 GENEL MEMNUNİYET Türkiye de Çalışanların %65 i çalıştıkları şirketten, işlerinden memnunlar. Memnuniyet % Memnuniyet Skoru 65 % (Memnun Olanlar) 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeye göre ise memnuniyet skoru Hiç Ne memnun, ne de Memnun değilim Memnun değilim değilim Memnunum Çok Memnunum ( Araştırmada Kullanılan Ölçek ) 26 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

27 Dünya da Çalışan Memnuniyeti Memnuniyet % Ortalamadan Farklıla laşma Brezilya 65 Brezilya 6,1 Kanada 64 Kanada 5,1 Amerika 62 Amerika 3,1 Almanya 61 Almanya 2,1 Çin 59 Çin 0,1 İspanya 58 İspanya -0,9 İngiltere 56 İngiltere -2,9 Fransa 55 Fransa -3,9 İtalya 55 İtalya -3,9 Japonya 45 Japonya -13,9 Türkiye 65 Türkiye 6,4 27 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

28 Kamu Özel Kesim Memnuniyeti Türkiye Genelinde Memnuniyet Skoru puan iken, Kamu Kesiminde Çalışanların Memnuniyet Skoru 59 seviyesindedir. Özel Kesim Skoru ise ; 70 puan seviyesindedir. Kamu Kesimi 59 Özel Kesim 70 GENEL Negatif Nötr Pozitif Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

29 Pozitif Nötr Negatif 29 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Boya - Kimya Petrol - Kimya - Plastik İlaç Finans Dayanıklı Tüketim Perekendecilik - Mağazacılık Bilişim Sigorta Telekomünikasyon Otomotiv Tekstil - Hazır Giyim Hızlı Tüketim Mobilya - Dekorasyon Eğlence - Turizm İnşaat TÜRKİYE Medya Araştırma - Danışmanlık - Reklam Taşımacılık - Lojistik Sağlık - Tıp Eğitim Hizmet Sektörlerde Memnuniyet

30 Sektörlerde Memnuniyet ( Ortalamadan Farklar ) Boya - Kimya Petrol - Kimya - Plastik İlaç Finans Dayanıklı Tüketim Perekendecilik - Mağazacılık Bilişim Sigorta Telekomünikasyon Otomotiv Tekstil - Hazır Giyim Hızlı Tüketim Mobilya - Dekorasyon Eğlence - Turizm İnşaat TÜRKİYE Medya Araştırma - Danışmanlık - Reklam Taşımacılık - Lojistik Sağlık - Tıp Eğitim Hizmet Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

31 Pozisyonlarda Memnuniyet Memnuniyet Skoru ( ) 100 Pozitif Nötr 25 0 Negatif Üst düzey yönetici Ustabaşı İşçi Orta kademe yönetici Memur Genel Hizmetli Uzman Üst Düzey Yöneticiler şirketlerinden memnunlar. Ancak şirketlerin geleceği olarak nitelenebilecek ve ağırlıklı olarak yüksek eğitimli uzmanlar ise memnuniyeti en düşük çalışanlar. 31 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

32 Memnuniyet Skoru ( ) Pozitif Negatif Nötr 32 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Departmanlarda Memnuniyet Genel Yönetim Finans İnsan Kaynakları Satış Muhasebe Pazarlama GENEL Müşteri ilişkileri IT - Bilgi işlem Operasyon Üretim - İmalat İdari işler Hukuk Servisi Reklam ve Halkla İlişkiler Araştırma - Geliştirme Teknik hizmetler Mühendislik Servisi Sağlık Hizmetleri Doktor-Hemşire Eğitim

33 Şirket Menşe-i ne Göre G Memnuniyet Çok uluslu şirketlerde çalışanlar, lokal şirketlerde çalışanlara göre daha memnunlar. Memnuniyet Skoru ( ) Çokuluslu şirket 70 Genel Yerel şirket 67 Negatif Nötr Pozitif Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

34 Çalışılan Birime Göre G Memnuniyet Şirketlerin bölge müdürlüğü, şubeleri gibi merkezden uzakta olan çalışanların memnuniyeti şirket merkezi ve üretim tesisinde çalışanlara göre düşük. Memnuniyet Skoru ( ) Bölge müdürlüğü GENEL 66 Merkez ofis Üretim tesisi Negatif Nötr Pozitif Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

35 Yöneticilerden Memnuniyet Bağlı Olunan Yöneticiden memnuniyet görece yüksek. Çalışanlar birlikte çalıştıkları yöneticilerinden, şirket üst yönetimlerine göre daha memnunlar. Memnuniyet Skoru ( ) Bağlı Olunan Yönetici 69 GENEL Üst Yönetim 35 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

36 Cinsiyete Göre G Memnuniyet Türkiye de kadın çalışanlar ile erkek çalışanların şirketlerinden memnuniyet seviyeleri arasında farklılaşma yok. Memnuniyet Skoru ( ) Erkek Kadın GENEL Negatif Nötr Pozitif Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

37 Deneyime Göre G Memnuniyet Çalışılan süreye göre memnuniyet çok önemli bir farklılık arzetmiyor. İş yaşamının 7 9 uncu yılında olanların memnuniyetleri görece yüksek. Memnuniyet Skoru ( ) 1-3 yıl 4-6 yıl 7-9 yıl GENEL yıl yıl 21+ yıl 67,3 69,2,1,1 67,9,1 Negatif Nötr Pozitif Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

38 Eğitim Seviyesine Göre G Memnuniyet Daha yüksek eğitim seviyesindeki çalışanların memnuniyeti görece düşük. Memnuniyet Skoru ( ) İlkokul mezunu Ortaokul mezunu Lise mezunu GENEL Üniversite mezunu Yüksek Lisans Doktora Negatif Nötr Pozitif Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

39 Boyutlar ve Kriterler Bazında Memnuniyet 39 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

40 Kriterler Liderlik İletişim Performans Yönetimi Takdir - Ödül Takım Çalışması Yenilikçilik Saygınlık Ücret'ten Memnuniyet İş Ortamı Kariyer Gelişimine Destek Leadership Communication Performance Management Reward&Recognition Teamwork Innovation Respect Compensation Work Condition Career Development 40 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

41 Türkiye de çalışanlar Takım Çalışması Saygı Görme Liderlik Yenililkçilik İletişim Kriterlerde Memnnuniyet kriterlerinde şirketlerinden memnunlar. Takım Çalışması Saygı Görme Liderlik Yenilikçilik İletişim GENEL Performans Yönetimi Kariyer Gelişimine Destek Takdir-Ödül İş Ortamı Ücretten Memnuniyet NEGATİF NÖTR POZİTİF % Negatif Nötr SKOR Pozitif 41 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş

42 Türkiye de çalışanların Performans Yönetimi Kariyer Gelişimlerine Destek Takdir Ödül İş Ortamı Ücret Düzeyi Kriterlerde Memnnuniyet kriterlerinde şirketlerinden memnuniyetleri düşük NEGATİF NÖTR POZİTİF % Takım Çalışması Saygı Görme Liderlik Yenilikçilik İletişim GENEL Performans Yönetimi Kariyer Gelişimine Destek Takdir-Ödül İş Ortamı Ücretten Memnuniyet Negatif 74 Nötr SKOR Pozitif 42 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş

43 Kriter 1 Takım Çalışması Sorular Birlikte çalıştığım insanlar ile çalışmaktan memnunum. Bağlı olduğum ilk yöneticim diğer departman ve gruplar ile yaptığımız takım çalışmasını ödüllendirir. Skor 81 T A K I M Ç A L I Ş M A S I Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

44 Kriter 2 Saygı Görme Sorular Skor S Şirketim, çalışanlarına karşı saygılıdır. Şirketimi, bildiğim diğer şirketler ile karşılaştırdığımda çalışanlarını önemseyen bir şirket olarak daha başarılıdır. 76 A Y G I Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

45 Kriter 3 - Liderlik Sorular Şirketimin üst yönetimi, şirketi başarıya taşıyacaktır. Üst düzey yöneticilerimin çalışanlarıyla iletişimi güçlüdür. Şirketimin üst yönetimi değişime açıktır. Bağlı olduğum ilk yöneticim güvenilir kişiliğe sahip. Skor L İ D E R L İ K Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

46 Kriter 4 Yenilikçilik Sorular Şirketim, farklı fikirlere, bilgilere, teknolojiye ve yeteneklere açık bir şirkettir. Bağlı olduğum yöneticimin esnek ve değişime açık bir kişiliği var. Yeni ve daha iyi iş yapış biçimleri önermekte her zaman cesaretlendiriliyorum. Skor Y E N İ L İ K Ç İ L İ K Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

47 Kriter 5 - İletişimim Sorular Şirketimin üst yönetimi bulunduğum bölüme sıklıkla uğruyor. Yöneticim, benim fikir ve önerilerimi dinlemeye açık. Çalıştığım yerde gerçekleşen değişikliklerden zamanında haber alırım. Skor İ L E T İ Ş İ M Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

48 Kriter 6 Performans Yönetimi Y Sorular Bağlı olduğum yönetici performansım ile ilgili benimle açık ve düzenli olarak bilgi paylaşıyor. Bağlı olduğum yöneticimin iş planlaması ve organizasyon yeteneği güçlü. Bağlı olduğum yöneticim beni risk alma ve statükoya karşı çıkma konusunda cesaretlendiriyor. Skor P E R F O R M A N S Y Ö N E T İ M İ 48 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

49 Kriter 7 Kariyer Gelişimi imi Sorular Bağlı olduğum ilk yöneticimin, kişisel gelişimim ve kariyerime olumlu etkisi var. Daha etkin iş yapmak üzere aldığım eğitimler yeterli. Daha etkin iş yapmak için gerekli kararları almakta her zaman yetkilendiriliyorum. Skor K A R İ Y E R G E L İ Ş İ M İ Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

50 Kriter 8 Ödül l ve Takdir Sorular Bağlı olduğum ilk yöneticim kaliteli işi ödüllendirir. İş yerimde başarılarım her zaman takdir ediliyor. Skor Ö D Ü L T A K D İ R Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

51 Kriter 9 Çalışma Koşullar ulları Sorular Kullandığım elektronik araçlar (PC, iş istasyonu, yazılım vb) yeterli. İş yerimde genellikle aşırı stres ve baskı altında değilim. Skor Ç A L I Ş M A O R T A M I Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

52 Kriter 10 Ücret Sorular Skor Daha yüksek performans gösterdiğimde daha yüksek ücret alabileceğime inanıyorum. Aldığım ücretin yüklendiğim sorumlulukları karşıladığına inanıyorum Ü C R E 52 Benimle aynı eforu sarfettiğini düşündüğüm iş arkadaşlarım veya çevremdeki insanlara göre gelir seviyem tatminkar. 57 T 52 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

53 Korelasyon Memnuniyete Etki 1 Bağlı Olunan Yönetici 0,3 2 Kariyer Gelişimine Destek 0,574 3 Takdir Ödül 0,541 4 Performans Yönetimi 0,532 5 Liderlik 0, Saygı Görme Yenilikçilik 0,505 0,475 MEMNUNİYET 8 Ücretten Memnuniyet 0,473 9 Üst Yönetim 0, Takım Çalışması 0, İletişim 0, Çalışma Koşulları 0,355 Bu şirkette çalışıyor olmaktan ne ölçüde memnunsunuz? 53 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

54 Ücret'ten Memnuniyet Çalışma Koşulları Saygı Görme Üst Yönetim Kariyer Gelişimine Destek Liderlik Takdir - Ödül Bağlı Olunan Yönetici Performans Yönetimi İletişim Korelasyon 0,299 0,119 0,187 0,101 0,097 0,095 0,067 0,051 0,051 0,046 Sadakate Etki SADAKAT Yenilikçilik 0, Takım Çalışması 0, Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Şirketimde uzun bir süre daha çalışmayı düşünüyorum Şu anda herhangi başka bir iş arayışı içinde değilim. Daha yüksek ücret önerisi gelmesi durumunda başka bir şirkette çalışmayı düşünmem

55 Kriterlerin Memnuniyet ve Sadakat Üzerine Etkisi LİDERLİK YENİLİKÇİLİK İLETİŞİM TAKDİR-ÖDÜL PERFORMANS YÖNETİMİ SAYGI GÖRME ÜCRETTEN MEMNUNİYET TAKIM ÇALIŞMASI KARİYER GELİŞİMİNE DESTEK MEMNUNİYET SADAKAT ÇALIŞMA KOŞULLARI 55 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

56 Memnuniyet ve Sadakat Kriterleri Sadakat Üzerinde Yüksek Etkili Memnuniyet ve Sadakat üzerinde yüksek etkili Ücret Saygı görme S a d a k a t İş ortamı Göreceli Olarak Düşük Etkili Üst yönetim İletişim Yenilikçilik Takım çalışması Liderlik Takdir-ödül Performans yönetimi Kariyer gelişimi Bağlı olunan yönetici Memnuniyet üzerinde yüksek etkili Memnuniyet 56 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

57 Aynı analizlerin uygulanabileceği sektörler : Boya - Kimya Petrol - Kimya - Plastik İlaç Finans Banka Dayanıklı Tüketim Perekendecilik - Mağazacılık Bilişim Sigorta Telekomünikasyon Otomotiv Tekstil - Hazır Giyim Hızlı Tüketim Gıda Mobilya - Dekorasyon Eğlence - Turizm İnşaat Medya Araştırma - Danışmanlık - Reklam Taşımacılık - Lojistik Sağlık - Tıp Eğitim Hizmet 57 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

58 ve a gösterdikleri işbirliği ve katkıları için Teşekkür Ederiz. 58 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

59 Hizmet Kar Zinciri Konferansı Mart Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

60 Ek : Soru Formu GüvenilirliG venilirliği i / Geçerlili erliliği Güvenilirik Analizi, Ölçme sonuçlarının tesadüfi hatalardan arınırlık derecesini İfadelerin iç tutarlılığa sahip olup olmadığını Veri toplama(ölçme) aracının güvenilirliğinin göstergesini yansıtmak amacıyla yapılır. Analizin sonucundaki cronbach α katsayısını(ağırlıklı standart değişim ortalaması/iç tutarlılık katsayısı) sağlıklı yorumlayabilmek için öncelikle her bir ifadenin toplam skorun doğrusal bir bileşeni olması ölçekte toplanabilirlik özelliğinin (ifadelerin birbirleri ile benzerliği-yakınlığı,birlikte bir bütün oluşturup oluşturmadığı) Bulunması varsayımlarının doğruluğunun testine bakmak gerekir. Çıktıdaki, Corrected Item-Total Correlation sütunu herbir ifadenin toplam korelasyona etkisini göstermektedir. Korelasyonun büyüklüğü o ifade için toplama katkısının büyük olduğu anlamını taşır. Ayrıca toplam üzerindeki doğrusal bileşen olma varsayımı incelenir. Alpha if item Deleted sütunu herbir değişken için, kendisinin analize alınmadığında α'nın ne olacağını göstermektedir. Ve görüldüğü gibi bu sütundaki tutarlılık 0.93'ün altına düşmemektedir. Nonadditivity değerinin >0.05 olması ifadelerin toplanabilir özellikte olduğunu göstermektedir. Between Measures değerinin <0.05 olması ölçümlerarası değişkenliklerde farklılıklar olduğunu göstermektedir. Hotelling's T 2 değerinin<0.05 olması ifadelerin ortalamalarının farklı olduğunu deneklerin soruları farklı yaklaşımlarda algıladıklarını, soruların ölçme yeteneklerinin birbirlerinden farklı olduğunu göstermektedir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda bizim analizimizde α katsayısının 0.93 olması ölçeğin yüksek derecede güvenilir olduğunu göstermektedir.. 60 Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

61 Ek : Soru Formu GüvenilirliG venilirliği i / Geçerlili erliliği Item Means Mean Minimum Maximum Range Max/Min Variance Inter-item Correlations Mean Minimum Maximum Range Max/Min Variance R E L I A B I L I T Y A N A L Y S I S - S C A L E (A L P H A) Item-total Statistics Scale Scale Corrected Mean Variance Item- Squared Alpha if Item if Item Total Multiple if Item Deleted Deleted Correlation Correlation Deleted S1@1X S1@2X S1@3X S1@5X S1@6X S1@8X S1@9X S1@10X S1@11X S1@12X S1@13X S1@14X S1@15X S1@16X S1@17X S1@18X S1@19X S1@20X S1@21X S1@23X S1@25X S1@27X S1@28X S1@29X S1@31X S1@32X S1@33X S1@34X S1@36X S1@37X S1@39X Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

62 Ek : Soru Formu GüvenilirliG venilirliği i / Geçerlili erliliği R E L I A B I L I T Y A N A L Y S I S - S C A L E (A L P H A) Analysis of Variance Source of Variation Sum of Sq. DF Mean Square F Prob. Between People Within People Between Measures Residual Nonadditivity Balance Total Grand Mean.3710 Intraclass Correlation Coefficients Two-way Random Effects Model (Absolute Agreement Definition) ICC 95% Confidence Interval Measure Value Lower Bound Upper Bound F-Value Sig. Single Rater Average of Raters Degrees of freedom for F-tests are 7037 and Test Value = 0. Tukey estimate of power to which observations must be raised to achieve additivity =.9776 Hotelling's T-Squared = F = Prob. =.0000 Degrees of Freedom: Numerator = 30 Denominator = 7008 Reliability Coefficients 31 items Alpha =.9399 Standardized item alpha = Copryright 2004 HTP Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Projeler kapsamında öğrencilerden derlediğiniz 'Teknoloji Kullanım Anketi' verilerini kullanarak aşağıda istenilen testleri SPSS programını kullanarak gerçekleştiriniz.

Detaylı

THY İŞLETMESİNİN HİZMET KALİTESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR PİLOT ARAŞTIRMA

THY İŞLETMESİNİN HİZMET KALİTESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR PİLOT ARAŞTIRMA THY İŞLETMESİNİN HİZMET KALİTESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR PİLOT ARAŞTIRMA Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin Türk Hava Yollarından bekledikleri hizmet kalitesi arasında fark olup olmadığını

Detaylı

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu 2 BAŞARI GÜVEN TECRÜBE BİLGİ TEKNOLOJİ Plast Eurasia İstanbul Avrasya Plastik Sektörünün Buluşma Noktası T 10 Salon 98.000 m2 S Avrasya nın En Büyüğü SAYISAL

Detaylı

KREDİ FAİZLERİ RİSK TAŞIYOR FİRMALAR SERMAYELERİNİ GÜÇLENDİRMELİ. BTSO 250 FİRMALARININ KÜMÜLATİF NET KARI (Milyar TL) BTSO 250 KAR EDEN FİRMA SAYISI

KREDİ FAİZLERİ RİSK TAŞIYOR FİRMALAR SERMAYELERİNİ GÜÇLENDİRMELİ. BTSO 250 FİRMALARININ KÜMÜLATİF NET KARI (Milyar TL) BTSO 250 KAR EDEN FİRMA SAYISI 64 65 Ferda BESLİ CEO Besfin Finansal Hizmetler Danışmanlık A.Ş. www.besfin.com BTSO 250 FİRMALARININ KÜMÜLATİF NET KARI (Milyar TL) 58% KREDİ FAİZLERİ 42% 12% 20% -6% 30% 25% -8% RİSK TAŞIYOR FİRMALAR

Detaylı

2014 YILINDA PATRONLARIN ÜCRET HESAPLARI Mehmet Enes İnce

2014 YILINDA PATRONLARIN ÜCRET HESAPLARI Mehmet Enes İnce Ücret araştırması şirketi Mercer in verilerine göre; 2013 te Türkiye de ortalama %8 oranında zam yapılmıştır. Patronlar her yıl olduğu gibi gerçekleşen enflasyonu dikkate alma trendini sürdürecek. 2014

Detaylı

12. yıl. Reklam. Kiti 09

12. yıl. Reklam. Kiti 09 12. yıl Reklam Kiti 09 içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı Ortalaması 5 Sektörel Dağılım 5 Mesken

Detaylı

Fikri Haklar Yönetimi

Fikri Haklar Yönetimi 2016 Fikri Haklar Yönetimi TPE - Ankara 22 Ocak 2016 Yavuz Kabuk Arçelik A.Ş. Akış Arçelik Hakkında Arçelik Fikri Varlıkları Fikri Varlıkların Yönetimi Stratejiler Ekonomik Değer Yaratma Değer Odaklı Patent

Detaylı

İK YÖNETiMi VE YÖNETiCi ANKETi 2016 SONUÇ RAPORU

İK YÖNETiMi VE YÖNETiCi ANKETi 2016 SONUÇ RAPORU İK YÖNETiMi VE YÖNETiCi ANKETi 2016 SONUÇ RAPORU Değerli Yöneticiler, Great Place to Work Enstitüsü olarak 25 yılı aşkın süredir sahip olduğumuz, güvene dayalı kurum kültürlerinin oluşturulması ve stratejik

Detaylı

İNOVASYON YETKİNLİĞİ İHTİYAÇ ANALİZİ

İNOVASYON YETKİNLİĞİ İHTİYAÇ ANALİZİ İNOVASYON YETKİNLİĞİ ANALİZİ A. GENEL BİLGİLER S.1. Firma Adı:... S.2. Firma Türü: Anonim Şirket Limited Şirket Komandit Şirket Kollektif Şirket Şahıs İşletmesi Diğer S3. Ana Faaliyet Alanı: S.4. Yan Faaliyet

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi Verimlilik ve Toplam Kalite Yönetimi 10 Nisan 2010 Hatice EKSEN Uzman MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Ülke ekonomisinin

Detaylı

BİRİM BÖLÜM / PROGRAM ORYANTASYON ( TANITIM ) PROGRAMI

BİRİM BÖLÜM / PROGRAM ORYANTASYON ( TANITIM ) PROGRAMI PROGRAMI : MAKİNE + MOBİLYA VE DEKORASYON 3-LEŞİM HAKKINDA BİLGİ PROGRAMI : MAKİNE + MOBİLYA VE DEKORASYON SAAT :13:00 PROGRAMI : ELEKTRİK + İNŞAAT TEKNOLOJİSİ 3-LEŞİM HAKKINDA BİLGİ SAAT :14:00 PROGRAMI

Detaylı

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA ANOVA (Varyans Analizi) birden çok t-testinin uygulanması gerektiği durumlarda hata varyansını azaltmak amacıyla öncelikle bir F istatistiği hesaplanır bu F

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak

Detaylı

TÜRKİYE DE E-İHRACAT Fırsatlar ve Sorunlar

TÜRKİYE DE E-İHRACAT Fırsatlar ve Sorunlar tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TÜRKİYE DE E-İHRACAT Fırsatlar ve Sorunlar Ussal Şahbaz 12 Kasım 2014 Ankara Türkiye'de e-ihracat Slide 2 Çerçeve E-ihracatın Türkiye için manası Aynı

Detaylı

LİKERT TİPİ ÖLÇEKLERE FARKLI BİR YAKLAŞIM Kelime Tabanlı Ölçekler ile Gülenyüz Ölçeklerin Karşılaştırılması

LİKERT TİPİ ÖLÇEKLERE FARKLI BİR YAKLAŞIM Kelime Tabanlı Ölçekler ile Gülenyüz Ölçeklerin Karşılaştırılması LİKERT TİPİ ÖLÇEKLERE FARKLI BİR YAKLAŞIM Kelime Tabanlı Ölçekler ile Gülenyüz Ölçeklerin Karşılaştırılması Kemal KURŞUN Dr. Hakan BAYRAMLIK Orhan ÇİMENCİ Hacettepe Üniversitesi Kara Harp Okulu Kara Harp

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı

YILLARI ARASINDA GÜNEY CAROLINA DA OKUL İÇİ ŞİDDET İSTATİSKLERİ ANALİZİ (Bir Önceki Projeden Devam Edilecektir)

YILLARI ARASINDA GÜNEY CAROLINA DA OKUL İÇİ ŞİDDET İSTATİSKLERİ ANALİZİ (Bir Önceki Projeden Devam Edilecektir) 1996-1998 YILLARI ARASINDA GÜNEY CAROLINA DA OKUL İÇİ ŞİDDET İSTATİSKLERİ ANALİZİ (Bir Önceki Projeden Devam Edilecektir) Hazırlayan : Süleyman Öğrekçi 1996 ve 1998 yılları arasında Güney Carolina da resmi

Detaylı

HRdergi Okur Profili Anketi Sonuçları

HRdergi Okur Profili Anketi Sonuçları HRdergi Okur Profili Anketi Sonuçları 2008 içindekiler Hakkımızda 1 Cinsiyet Dağılımı 2 Yaş Grubu 2 Eğitim Durumu 3 Çalışılan Departman 3 Ünvan Dağılımı 4 Çalışılan Bölüm 4 Çalışan Sayısı Ortalaması 5

Detaylı

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Yavuz EROĞLU Yönetim Kurulu Başkanı 1 10 Eylül 2015 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ; SEKTÖRDE FAALİYET GÖSTEREN 6500 FİRMA

Detaylı

İŞ BAŞ TE TE LIK KNOL AL O ANI Jİ H AMLESİ

İŞ BAŞ TE TE LIK KNOL AL O ANI Jİ H AMLESİ İŞ TE TEKNOLOJİ BAŞLIK ALANI HAMLESİ Ülkeler Teknolojiyle Büyüyor IDI (Bilişim Gelişim Endeksi) Skoru 10,0 9,0 8,0 İngiltere Finlandiya 7,0 Fransa 6,0 5,0 4,0 3, 0 5.00 0 10.00 0 Romanya TÜRKİYE Bosna-Hersek

Detaylı

Yeniden Yapılanma «re-organizasyon»

Yeniden Yapılanma «re-organizasyon» Yeniden Yapılanma «re-organizasyon» Yeniden Yapılanma Süreci Projenin Hedefi Ticari yaşamını sürdüren organizasyonunuz için, öncelikle yönetim kadrosu çalışanları ve sonrasında tüm çalışanları için, bir

Detaylı

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18 1 * BAĞIMSIZ T TESTİ (Independent Samples t test) ÖRNEK: Yapılan bir anket çalışmasında katılımcılardan, çalıştıkları kurumun kendileri için bir prestij kaynağı olup olmadığını belirtmeleri istenmiş. 30

Detaylı

Ü Ü Ğ Ş Ş Ş Ş Ş Ü Ğ ç Ş Ğ Ü Ü Ğ Ü Ş Ö ç ç Ğ Ğ Ü Ş Ü Ş Ş ç ç Ç Ü Ş Ç Ç Ü Ş Ş Ü Ü Ü Ü Ü Ü ç Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ş Ğ Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ş ç ç ç Ç ç ç ç ç ç ç Ç ç Ç ç ç ç

Detaylı

Ğ ü ü ç ş ş ğ ğ ğ ğ Ö ü ğ ş ğ ü ş Ç ş ş Ç ş ü ü ü ğ ç ç ş ü ş ş Ç ş ü ü ü ü ğ ş ş ü ü ş ş ş ü ü ğ ü üğü ş ç ü ü Ç ç ğ ü ü üğü ğ ü ç ş ş ş ş ğ ç ü ü ü ş ş ş Ç ş Ç ğ Ç ğ Ç Ç ü ş ş ü Öğ ü ş ş ğ ç Ç Ç ş Ç

Detaylı

Ş İ İ ç İ İ İ İ ç Ş ü ü ü ü ç ü üç ü ü ü ç ü ü Ü İ Ğ Ş üç ü İ ü ü ü ç ü ç Ç ç İ ü üç ü Ç üç ü ç ç Ç ü Ç ç üç ü ç Ç ç ç ç ç Ğ Ğ ç İ ü ü ç ç ç ü ü ü Ü ç ç ü ç ç ü ü ü Ö ü ü ü ü Ü ü ü ç ü ç ç ü ü ü ü ç ü

Detaylı

Ç Ü ğ Ç ç Ğ ç Ü ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ç ç Ö Ş Ö ğ ç ğ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü Ç Ü ğ ğ Ü ğ ç Ç ğ Ü ç ç ğ Ğ Ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ş Ş Ç Ö Ö ç Ç ğ ç ç ğ ç ğ ç ç ç ğ ç ç ç Ü ç ç ç ğ Ö Ü Ç Ş Ş ç Ö ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ

Detaylı

ç ü ü ç ç ş İ Ç Ü ş İ Ç Ü ç ş ü İ Ç Ü ş ş ç ş ü Ö ü Ö İş ş ç İ Ç Ü ş ş ç ü ç ş ş İ Ç Ü ş ç Ü İ Ç Ü İ Ç Ü ü ç ş ş ş İ Ç Ü ç ü ş İ Ç Ü İş ş ş ü ş İ Ç Ü ş ü ş üç ü ş ş ş ç ü ü ç ş ş ş ş ü ş ü ü ş ç ü ç ç

Detaylı

ç ğ ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ç ğ ç ç ç ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ğ ç ğ Ü ç ğ ğ ğ ç Ü ç ç ç ç ğ ç ğ ğ

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı

Ü ş ğ ğ Ü ş Ç ğ ş ş Ç ğ ş Ü ğ Ü ş ğ Ü Ç ğ ğ Ü ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ş ş ş Ç Ç Ö ş ğ ş ş ğ ş ğ ğ ş Ü Ç ğ ş ğ ş ş ğ Ü ğ ş ş ğ ş ş ş ş ş ş ğ ğ ş ş ş ş ş ş ş Ü ğ ş ş Ü Ç ğ Ç Ç ş ş ş ğ ş Ö ÇÜ Ö ş ğ Ö ş ş ğ ş

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ Ö ö üğü Ş ü öğ ü ç Ç ü ü ü Ç Ü ç ğ ç ğ Ğ ç Ş ğ ç ö ğ ğ ü ç Ü Ç ö üğü ö ü ü İİ Ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü ç ü ü Ş ü ğ ç ü ü ç ü ü ç ö Ö Ş Ö ğ ö ü ç ğ İ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü İ ü ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç Ç ç ü ç Ş

Detaylı

ü Ğ İ Ğ ü İ ç ü ü ü ç Ç ü ü ç Ç ü ü ç ü ü Ü Ç Ü ç ü ü ü ü ü ç Ç ü ü ç İ ü Ğ Ş İ İ ü Ğ İ Ğ ü İ Ö üçü ü Ö Ö ü Ö ü İ İ Ş Ğ İ İĞİ ü ü ü Ğİ İ Ğ İ Ğ ü Ö Ö Ü İĞİ ü Ü İ İ Ğİ ü ü Ğ İ İ İ İ İ İ ç ü ç ü ç ü ü ç ü

Detaylı

İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ğ Ğ Ş Ç Ş Ö Ş Ç İ Ç İ Ç Ş Ç Ü İ İ İ Ş Ş Ş Ş Ö Ç Ş Ş Ğ Ş Ç Ö Ş Ö Ö İ Ş Ç Ş Ş Ç Ş Ğ Ğ Ğ Ç İ Ğ Ş Ş Ç Ç Ş İ Ç Ş Ş Ş Ş İ Ğ Ö Ö Ş Ç Ş Ç Ş Ş Ş Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ç Ç Ç Ö Ş Ç Ö Ö Ş İ İ Ç Ş Ş Ğ Ü Ş İ Ö

Detaylı

Ç Ç ü Ş ç Ü İ İ İ İ İ Ü İ İ Ş ğ ü Ö ç ç ü ç İ Ü ç İ İ ü ç ü ç İç ö ö ö ö ü ü ü ü ü ü ö Ü İ Ö İ ç ö ğ ü ö ç ç ö ç ö ü ğ ğ Ş ç Ç Ç Ş ü ö ç ğ ç ü ü ü ö ö ü ö ü ü ü ğ ğ ç ğ ğ ü ü ü ç ö ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ü ü

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üü ş ş ö üü Ü ü ü ö ü ç ü ü ü Ö Ü Ü Ö ç ç ş ş ç ç ü İ ü ç Ü ç ş ö üü ö ü ü ç ş ş ü ş ş ç ş ş ü ü ü ç ü ş ü ç Ş ü Ü ç ü ü ü ç ş ş ö ş Ö ş Ö ş ö ü ç ş Ç Ü Ç ş Ç İ Ü İ Ü Ş ş ü ş ö çü ü Ç Ü ü ö ş

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

ç ç ö Ğ Ö Ş ö ü ü Ş ç ö ü ç ğ ü ç ç Ğ Ü Ü ÜĞÜ ç ö ö ü ç ü üç ç ğ ü ü Ş ğ ü ü üğü ç ö ö ü ç ü ö ç Ş Ş ü ü üğü Ğ Ğ Ş ü üğü Ğ ç ü ö ğ ü ö Ö Ü Ş ü ü ü Ğ ğ ü ö ğ ü ü üğü ğ Ö Ğ ğ ü ü ü ç ö ö ü ö ü ü ğ ç ç ö

Detaylı

ü ü üğü ğ Ö ü ö üş ö İ ü ü üğü ş ğ ç İ ç Ş ç ş ğ ş ş ğ ç ö ç ğ ş ş ş ö ü ğ ş ğ ü ü üğü ü ğ ö ü ü üğü ş ğ ş ş ş ö ü ç ğ ö ü ğ ö ü ü üğü ş ö ğ ç ğ ü ü üğü ü ğ ü ü üğü ü ü ü üğ ü ğ ö ü ğ ş ö üş ü ü üğü ü

Detaylı

ü ü ü ö ü ü Ö Ö Ö öğ öğ ü ü İ ç ö ü ü ü Ü ü ö ü ü ö ö ö ö ö ç ö ö ü ö ü İ Ö Ü ü ü ü ü ö ü ö ü ü ü ü ü ç ü ö ç Ö ü ç ö ö ö ü ü ö ö ö ç ü ç ö ç ö ö ü ö ö ç ü ç ç ö ü ü ü ü ö ü ü ö ü Ö Ö ö ü ü Ö ö ö ö ü ü

Detaylı

Ü Ö Ö ö ö Ü Ü Ö ö ç ç ö ç ö ç ç ö ö ö ö ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ö ç ç ö ç» ö ö ö ö ç ö ö ö ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ ö üğü ü öğ ü ü ü ü Ö ği İ ü ö İ ğ Ğ Ü Ç ö üğü ö ü ü Ç ğ ü ğ Ş ğ ü ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ü ü ö Ö Ş Ö ğ ö ü Ç ğ İ Ç Ü Ç ğ ğ Ü Ü ü «ü ö üğü İ Ü Ö Ü İ Ş İ Ü ü ö ü ö ğ ü İ «Ö ü ö ü İ ğ Ş ü Ş ö ö ü

Detaylı

İ» Ö İ İ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ö ö ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö Ü Ü ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ İ İ İ İ ğ ğ ğ ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ö ç ç ğ ö ö ç ğ ç ç ğ ç ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ Ü Ş İ ö İ ğ ğ İ İ ğ ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

ğ Ş ğ ş ğ İ ö ç ö ö İ ğ ş ş ç ç ğ ç ğ ş ğ İ Ş Ü İş ö Ö ğ Öğ ş ğ ğ İ ö ö Çğ ö İ ö ç İ ş ş ş ç ş öğ ş Ş ğ ö ğ ş ö ğ İ ğ ö ş ş ş ğ ğ İ ş ğ çö ğ ğ ş ö öğ ç öği İ ğ ğ ğ ğ öğ ö ş ğ İ ç ş İ İ ğ ç İ İ Ö ÖĞ İ ğ

Detaylı

Ü Ğ Ğ Ş Ö Ü Ü Ğ Ğ ü ü ü ü ü Ö Ü ü ü ü Ş ü ü Ş Ş ü ü ü ü üü ü Ş ü ü ü ü ü ü ü Ç ü ü ü ü ü ü ü üü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü Ö ü ü ü ü ü ü ü ü Ç Ş Ç üü Ş ü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü ü Ü ü ü

Detaylı

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ İ Ş Ş İ İ Ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ Ö Ö Ç ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ İ ğ ğ Ç İ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ş ğ ğ ğ Ü ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ Ö ğ ğ ğ

Detaylı

Ğ Ğ Ü Ü Ö Ü Ö Ö Ö Ü Ö Ü Ü Ü Ü Ü İ İ Ü Ü Ö Ö Ü Ö Ü Ö Ü Ö İ Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ü Ö İ Ö Ü Ö İ Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö İ Ü İ Ü İ İ İ İ İ İ İ Ö İ Ü İ İ İ Ö İ Ö Ö İ İ Ö Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö

Detaylı

Ğ Ğ ö Ş Ş Ğ Ş Ş Ü Ş Ğ Ğ Ğ ö ö Ğ Ş Ş Ğ Ğ ö Ğ ö ö ö ö ö ö ö ö Ü Ş Ö Ö Ö Ş Ş Ç Ü ö Ü Ü Ğ ö «ö ö ö Ğ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö ö ö Ö Ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö Ö ö ö Ç Ö ö Ü ö

Detaylı

İ Ğ Ş İ» Ğ Ğ ö Ğ ö ö Ç ö Ç İ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç ö ö ö ö ö ö İ İ ö ö ö Ü ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö İ ö ö İ ö ö İ İ ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç İ İ ö İ İ İ İ Ö İ Ç ö ö Ö Ç ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö

Detaylı

Ğ Ğ Ö İ İĞİ» Çö İ İ İĞİ Ç İ İĞİ Ü İ İĞİ İ İ ö ö ö Ğ İ ç Ö Ö ö ö ö ç ç ö Ö ö ö ö ö ö Ö ç ç ç ç ç Ğ ç Ğ İ Çö öğ ö İ İ İ ç ö ö ç Ğ İ ö ö İ İĞİ İ İĞİ Ğ Ç Ğ ö ö ö Ğ ç Ö Ö ö ç ö Ö ö ö ç ö ö ö ç Ö ç ç ç ç ç Ğ

Detaylı

TÜRKİYE DE E-İHRACAT Fırsatlar ve Sorunlar

TÜRKİYE DE E-İHRACAT Fırsatlar ve Sorunlar tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TÜRKİYE DE E-İHRACAT Fırsatlar ve Sorunlar Ussal Şahbaz 24 Ekim 2014 İstanbul Türkiye'de e-ihracat Slide 2 Çerçeve n E-ihracatın Türkiye için manası è

Detaylı

Sales For Success. Satış, sadece satış ekiplerinin değil bütün şirketin ana misyonu olmalıdır.

Sales For Success. Satış, sadece satış ekiplerinin değil bütün şirketin ana misyonu olmalıdır. Sales For Success Satışı seven, firmasına tutkuyla bağlı, müşterilerinin her daim yanında olan, neşeli, canlı, yaratıcı ve yılmayan satış profesyonelleri yetiştirmek için; satış ve pazarlama duayeni Sinan

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 4. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 4. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 4. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 12 Ekim 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "İhracat ve İthalatta Firma Algısı" Dış

Detaylı

Kadınların gözde sektörleri: Eğitim, gıda ve sağlık

Kadınların gözde sektörleri: Eğitim, gıda ve sağlık On5yirmi5.com Kadınların gözde sektörleri: Eğitim, gıda ve sağlık Yarı zamanlı işler de dahil olmak üzere, kadın adayların yüzde 73 ünün ücret beklentisi 1.500 TL yi geçmiyor. Yayın Tarihi : 7 Mart 2016

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNDE YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI. Dr. Aslı AKKOR AKkariyer İnsan Kaynakları Danışmanlığı

SAĞLIK TURİZMİNDE YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI. Dr. Aslı AKKOR AKkariyer İnsan Kaynakları Danışmanlığı SAĞLIK TURİZMİNDE YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI Dr. Aslı AKKOR AKkariyer İnsan Kaynakları Danışmanlığı Geçmiş Sağlık Turizminin teorik anlamda geçmişi Sağlık Turizminin pratik anlamda geçmişi Sağlık Turizminde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ

TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ Musa Yaşar Bilimsel ve teknolojik faaliyetler, ülkelerin kalkınmasında büyük bir öneme sahip olup, ulusal gelirden bu tür faaliyetlere

Detaylı

YÖNETİCİ ÖZETİ. Besfin İletişim

YÖNETİCİ ÖZETİ. Besfin İletişim YÖNETİCİ ÖZETİ 2012 yılında En Yüksek ARGE Harcaması yapan uluslararası firmaların sektörlerine bakıldığında en yüksek 10 sektör toplam ARGE harcamalarının %84 ünü karşılamaktadır. Türkiye de yapılan ARGE

Detaylı