Travmalı hastada yaklaşım ve İlk yardım. Prof.Dr. Turgut İPEK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Travmalı hastada yaklaşım ve İlk yardım. Prof.Dr. Turgut İPEK"

Transkript

1 Travmalı hastada yaklaşım ve İlk yardım Prof.Dr. Turgut İPEK Travma Epidomiyolojisi Tüm yaş grublarında 4.sıklıkta ölüme neden olur. 34 yaş altında diğer hastalıkların tümünden daha fazla ölüme neden olur. İlk pik hastaneye ulaşamadan olan ani ölüm( major beyin yada spinal kord yaralanmaları, kalp yada büyük damar laserasyonları) ikinci pik travmadan birkaç saat sonra olan erken ölümler (iç kanamalar) üçüncü pik günler yada haftalar sonra olan geç ölüm ( %80 sepsis ve multibl organ yetmezliği)

2 Travmanın önlenmesi Motorlu araç kazalarının %50-60 ı alkollü araç kullanım sonucu olur. Kemer kullanımı ve airbag kurtarıcı rol oynar. Ruhsatlı yada ruhsatsız silah kullanımı kazaları artırır.

3 Temel prensipler Soluk alıyormu? Hava yolunu aç, solunuma başla Nabız yada kalp atımı varmı? Kalp masajı uygula Aşırı dış kanama varmı? Basınç yada turnike uygula Vertebra yaralanması varmı? Tesbit Görünür kırık varmı?

4 Acil Pulmoner Sorunlar Tansiyon pnömotoraks Açık pnömotoraks Flail chest Hemotoraks minimal 350 ml orta ml masif 1500 ml ve üzeri ml/saat yada total 1000 ml kanamada torakotomi uygulanır.

5 İskemi Beş P bulgusu Pain ağrı Pallor solukluk Paralizi Parestezi Pulselessness nabız yokluğu

6 Fasyotomi İndikasyonları Kombine arter ve ven yaralanmaları Masif doku hasarı Yaralanmadan 4-6 saatlik geçikme Uzun süren hipotansiyon durumlarında Değişik teknikler ile ölçülmüş doku basıncı artışı

7

8

9

10

11

12

13

14

15 İLK YARDIM İlk yardım yaşamı tehdit eden acil durumlarda, orada bulunan kişi veya kişiler tarafından eldeki olanaklarla gerçekleştirilen hayat kurtarıcı girişimlerdir.

16 Tarihçe İlk yardımın kurucusu Esmarch tır. Savaşta yaralanan kişilere bakım vererek ilk yardımın önemini ortaya koymuştur. Britanya da 1870 yıllarında, savaşta yaralanan kişilere bakım vermek amacı ile Kızılhaç Cemiyeti kurulmuştur. Yurdumuzda ise 1958 yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti ilk yardım konusunda olumlu çalışmalar yaparak bir kitap basımını gerçekleştirmiştir yılında Uluslararası Cenevre Anlaşması na göre ilk yardım için bütün ülkeler First Aid kelimesini kullanmaya karar vermişlerdir.

17 Amaç İlk yardımın alanı dar ve kısıtlıdır. Kaza yerinde başlar, yaralının sevki sırasında devam eder ve yaralının gittiği sağlık merkezinde tıbbi tedavinin başlamasıyla sona erer. Kazalardan sonraki ölümlerin %10 unun ilk 3-5 dakikada, %54-66 sının ise ilk 30 dakika içinde meydana geldiği saptanmıştır. Bu nedenle en etkili ilk yardım ilk 5 dakikada en bilinçli ilk yardım ise ilk yarım saatte yapılmaktadır.

18 İlk yardım gerektiren durumlar çok çeşitlidir. Doğal afetler, trafik kazaları, yangınlar sonunda birçok kişiye ilk yardım yapılması gerekir. Acil ve ilk yardım gerektiren durumlar arasında; Solunum durması, Kalp durması, Kanamalar, şok Travmalar ve yaralanmalar (özellikle baş, göğüs, batın travma ve yaralanmaları) Yanıklar, Kırık ve çıkıklar, Komalar, Zehirlenmeler, Böcek sokmaları.

19 İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ Hava yolunun açık tutulması, Kanama kontrolü, Ağrının giderilmesi Kırık tespiti, Triage (ayırım, önceliklerin belinlenmesi), Ölüm tespiti. İlk yardımın amacına ulaşabilmesi için: İyi bir yardım ekibi oluşturmak, Kaza veya hastalık durumunu kısa sürede haber vermek, Süratle sevk edilmesini sağlamak, Sağlık kurumlarında acil bakım üniteleri kurmak ve örgütlemek gerekir.

20 Solunumun Sağlanması İLK YARDIMIN HEDEFLERİ Solunum, inspirasyon (soluk alma) ve ekspirasyon (soluk verme) den oluşur. Kanamanın Durdurulması Kısa sürede kanın %20 inin kaybedilmesi yaşamı tehlikeye sokar. Şokun Önlenmesi Yaranın Dış Etkenlerden Korunması Vücut Isısının Korunması Kazazede normal bir insana göre daha fazla üşür. Vücut ısısını korumak için battaniye, palto, ceket ve diğer örtüler kullanılır. Dışardan ısı uygulanmaz. Uygun Pozisyon Verilmesi Kazazede bulunduğu durumdan alınarak ikinci bir kazanın olmayacağı güvenli bir yere alınır. Haber Verme, İletişim Sağlanması Sevk Etme

21 İlk Yardımın Nitelikleri İyi bir ilk yardımcı, Kazazedeyi veya hasta kişiyi iyi değerlendirmelidir, Çabuk ve doğru karar verebilme yeteneğine sahip olmalıdır, Kendinden ve bilgilerinden emin olmalıdır, Standart ilk yardım bilgilerine ve uygulamaları doğru yapabilme becerisine sahip olmalıdır, Eldeki olanakları ve malzemeyi en etkin şekilde kullanabilmelidir, Paniğe kapılmamalı, ümitsizlik belirtileri göstermemelidir, Psikolojik destek sağlayabilmelidir, Doğru olmayan uygulamalardan kaçınmalıdır, İlk yardımın bir vatandaşlık görevi olduğunu unutmamalıdır.

22 İlk Yardım Malzemeleri Solunum maskesi (ağız ağıza değmemesi) Steril paket halinde hidrofil (emici) gazlı pansuman bezi 1 Adet Küçük (10x10 cm.) 2 Adet Orta boy (20x25 cm.) 1 Adet Büyük boy (25x40 cm.) 1 Gerilebilir tip çorap şeklinde (stocking) bandaj (en az 30 cm. uzunlukta) 3 Sargı bezi (10 12 cm.) 2 Elastik bandaj (10 12cm.genişlikte,bası için bir yastıklı) 1 Kutu Pansuman bezi kapama (6 x 10 cm. kadar) Flaster (orta genişlikte) Battaniye ( cm. bir yüzü çarpıcı renkte) İlk yardım makası 2 Ünite 1 Kutu 1 Adet 6 Adet Çengelli iğne (büyük) 6 Kauçuk yastıkçık (1.5 x 30 x 50 cm.) 1 Not defteri ve kalem 1 Üçgen sargı 1 İlk yardım çantasını kullanma el kitabı 1 Kullanılan malzemelerin yerine konulması için uyarı işareti 1

23 Doğal Afetler Önlenmesi insan elinde olmayan, doğa kuvvetlerinin meydana getirdiği can ve mal kaybına neden olan felaketlerdir. Bu felaketler aşağıdaki şekilde gruplanır. Meteorolojik olaylar: Kasırgalar, fırtınalar, tufanlar, kar fırtınaları Topolojik olaylar: Çığ, heyelan, su baskınları Biyolojik olaylar: Hayvanlarla geçen hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar Orijini yer altında olan olaylar : Deprem, volkanik patlamalar, deniz dibindeki volkanik faaliyetlere bağlı olarak meydana gelen kasırgalar sayılabilir.

24 Kişilerin Meydana Getirdiği Afetler İnsanların meydana getirdiği afetlerdir. Bunlar: Kazalar (trafik kazaları, ev kazaları, bina yıkılmaları gibi) Halk ayaklanmaları, ihtilaller Konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan silahlarla yapılan harpler olarak gruplandırılırlar

25 Afet Öncesi Hazırlık Devresi En önemli bölümdür. Yerel ve hükümete ait teknik ve ekonomik kaynakların afete karşı hazırlanması, bir araya getirilmesi, afet planlarının yapılması bu devrededir. Uyarı, Alarm Bu devre de, halk muhtemel tehlikelere karşı hazırlıklı olmaları için çeşitli vasıtalarla uyarılır ve haberdar edilir. Olayın (Afetin) Başlaması Olay başlamıştır. Birkaç saniye veya birkaç dakika (deprem, uçak kazaları veya infilaklar), birkaç gün veya birkaç hafta (seller, heyelan, nükleer harpler) veya epidemilerde olduğu gibi aylarca devam edebilir. Hazırlık döneminde yapılmış olan planlar sayesinde bu olaylarda meydana gelebilecek manevi ve maddi zarar en aza indirilebilir.

26 İlk Yardım İzolasyon Can kayıplarını önlemek için yapılan faaliyetlerdir. İlk yardım gerektiren durumlar belirlenir, kullanılacak malzemelerin ve servislerin durumu saptanır. İlk yardım hastaneleri kurulmamışsa hemen kurulur, ekip çalışmaya başlar. Ayrıca yangın tehlikeleri, gaz kaçakları, elektrik şebekesi, PTT hizmetleri, yolların durumu tespit edilerek arızaları giderilir. Kurtarma Sağ ve sağlıklı kalabilen kişilerin, öncelikle gereksinimi olan kendi aile üyelerine, ilk yardımı yapmasıyla başlar. Tedavi Organize edilmiş yardımlar derhal aktif hale geçer. İhtiyaç duyulan araç, gereç yollanır. Acil yiyecek, içecek, giyecek ve sığınacak yerler temin edilir. İyileşme Devresi Afetin beşinci ve son evresidir. Halk sağlığı merkezleri restore edilir. Lokal ve federal organizasyonlar hasarları giderir.

27 SİVİL SAVUNMA Kısaca Sivil Savunma savaşta ve afetlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirmek amacı ile silahsız, koruyucu ve kurtarıcı önlem ve girişimlerin tümü olarak tanımlanır. Sivil Savunma kanununda da belirtildiği gibi; Savaş zamanında, büyük yangınlarda ve tabii afetlerde halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, Hayati önemi olan her türlü resmi, özel kurum ve kuruluşların korunması, bu kurum ve kuruluşların etkinliklerini sürdürebilmesi için hemen onarılması, Cephe gerisinde sivil halkın moralininin yükseltilmesi, Sivil Savunma hizmetlerinin, sivil halk tarafından benimsenmesi ve desteklenmesini sağlanması olarak özetlenebilir.

28 Nükleer Harplerin Tanımı ve Nükleer Silahlar Nükleer harp; nükleer ve atomik silahlar kullanılarak yapılan harplerdir. Atomik silahlar nükleer ve termonükleer silahlardır. Bir nükleer silah patlayınca birkaç km.lik alanı tahrip eder. Nükleer silah patlayınca oluşan etkiyi % 100 kabul edersek, bu etkinin; % 45 i blast (yıkma basınç) % 35 i ısı ve ışık % 20 si radyasyondur. Bunun % 5 i nükleer, % 15 ise kalıntı (artık) nükleer radyasyondur.

29 Radyasyon Etkisi Ani radyasyon etki: Ani radyasyon etkisi, patlama noktasından 3 km. uzakta bulunan ve zayıf bir şekilde korunan bütün canlıların ölmesine sebep olur. Artık Radyasyon: Patlamalarda nükleer radyasyon toprak veya su tarafından emilir ve bu bölgedeki tüm cisimler radyoaktif hale gelmiş olur. Akut radyasyon hastalığı Radyasyonun akut etkileri bulantı, kusma gibi gastrointestinal belirtiler, birkaç gün süren iyileşmeden, sonra ateş ve kanamayla tekrarlanır. 3.haftada saçlı deride ağrı, saç dökülmesi başlar. Zayıflama, yorgunluk vardır. İyileşme haftalar, aylar sürer. Hasta kanama ve infeksiyondan kaybedilir. Kronik radyasyon hastalığı: Uzun süreli radyasyonun etkileri hemapoetik sendrom, gebelikte fetüs ölümleri, abortüsler, cilt kanserleri, kemik sarkomları, lösemiler, parankimal hücrelerde azalmalar, bağ dokusunda artış, kılcal damarlarda azalma, konjenital körlük, tavşan dudak, mikrosefali hidrosefali, mongolizm, zeka gerilikleri, iskelet sisteminde bozukluklar ve kalıcı sterilite olarak özetlenebilir.

30 Kanamalarda ilk yardım Kanama, kan kaybına bağlı ölümü engellemek için hemen müdahaleyi gerektiren ve yaşamı tehdit eden bir olaydır. Kanama; damarlarda dolaşan kanın herhangi bir nedenle damardan dışarı çıkmasına denir. KANAMANIN NEDENLERİ Her yara ile birlikte genellikle kanama olur, Kırık, çıkık ve burkulmalarda kanama meydana gelebilir, Yüksek yerlerden düşme iç ya da dış kanamalara neden olur, Bazı hastalıklarda kanamaya neden olur (Tüberküloz, hipertansiyon, mide ülseri, hemofili, lösemi vb.), Aşırı basınç değişiklikleri sonucu genellikle iç kanama gelişebilir.

31 Dış Kanama Kanamanın dışarıdan görülmesidir. Dış kanama çeşitleri: Arter kanaması: Kanama fışkırır tarzda, bol ve hızlıdır. Kanın rengi parlak kırmızıdır. Pıhtılaşma zordur. Arter tamamen koparsa büzülür ve kan durur. Arter yırtılmışsa kanama devam eder. Ven kanaması: Venden kan kaybedilmesidir. Kanama bol ve süreklidir. Kanın rengi koyudur. Yüzeydeki ven kanamaları kolay durdurulur. Derin venlerdeki kanama boldur ve kontrol altına alınması zor olabilir. Kapiller kanaması: Kapiller bir yataktan kan kaybedilmesidir. Kan akımı yavaş ve sızıntı şeklindedir. 6-8 dakika içinde pıhtılaşır.

32 Dış kanamanın durdurulması Kanayan yeri bulmak ve kanamayı durdurmak yapılacak ilk iştir. İlk önce büyük ven ve arterlerden olan kanama durdurulmaya çalışılır. Yetişkin bir kişiden 1 litre kan kaybedilmesi yaşamı tehdit edebilir. Bebekte kan kaybı 25 ml ise tehlike yaratır. Direkt basınç uygulamak veya basınçlı pansuman yapmak, Organı yükseltmek, Basınç noktalarına basınç uygulamak, Tesbit tahtaları kullanmak, Tansiyon aleti manşetini kullanmak, Turnike tatbik etmektir.

33 Direkt basınç uygulanması Kanama hafif olduğunda şunlar yapılır: - Kanayan yere steril gaz bezi yoksa temiz bir mendil, bu da yoksa çıplak elle basınç yapılır. - Genellikle dakika basınç uygulamak kanamayı durdurur, - Kanama durmuşsa yara bölgesi pansuman edilir ve sarılır, - Eğer ilk yapılan pansuman kan ile ıslanmış ise, kaldırılmadan üzerine yenisi ilave edilir ve sarılır, - Kanayan yerde yabancı cisim veya kırık kemik uçları varsa, yaranın üzerine doğrudan basınç yapılmaz. Yaranın üzerine simit şekline getirilmiş pet konur ve sarılır. Kanama bol ise şunlar yapılır: - Gaz bezi veya temiz bir mendil bulmak için zaman harcanmaz, - El direkt olarak kanayan yere yerleştirir, sıkı basınç yapılır ve bu uygulamaya kanama kontrol altına alınıncaya kadar devam edilir, - Kanama kontrol altına alındıktan sonra elde bulunan temiz malzemelerle basınçlı pansuman yapılır. Kanama kontrol altına alınamıyorsa: - Parmaklar yaranın içine sokularak kanayan damar yakalanıp sıkıştırılır, - Eğer damar tutulamıyorsa, damar parmakla kemik arasında sıkıştırılır. Unutulmamalıdır ki, kan kaybı, yaranın kontamine olmasından daha önemli bir

34 Organın Yükseltilmesi: Fakat ekstremitede kırık varsa veya yabancı bir cisim batmışsa, omurilik yaralanması varsa organ kesinlikle yükseltilmez. Basınç Noktalarına Basınç Uygulaması - Brakial arter: Üst taraftaki organların kanamasında kullanılır. - Femoral arter: Alt taraftaki organların kanamasında kullanılır. - Karotis arter: Boyun kanamalarında kullanılır - Temporal arter: Başın üst kısmının kanamalarında kullanılır. - Fasiyal arter: Yüz kanamalarında kullanılır. - Subklavial arter: Göğüs duvarı veya koltuk altı kanamalarında kullanılır

35 Tansiyon Aleti Manşetinin Kullanılması 150 mmhg kadar şişirilir. Manşet 30 dakika kadar şişirilmiş olarak kalabilir. Hastanede kullanılan turnikelerden yoksa, bunun yerine, kravat, çorap, kuşak vb. kullanılır. Turnike olarak kullanılan malzemenin eni en az 1,5 2 cm olmalıdır. İp, tel gibi malzemeler kullanılmamalıdır, bunlar kazazedenin dokularını keser.

36 Turnike uygulamasında yapılacak işlemler: Arterin geçtiği yer tesbit edilir ve üzerine bir mendil konur, Koltuk altından 8 10 cm aşağıya Humerus a ve yine kasıktan 8 10 cm aşağıya Femura turnike uygulanır, Turnike olarak kullanılacak malzeme ile pet üzerine gelecek yerde önce bir düğüm yapılır, sonra 20 cm. uzunluğundaki bir çubuk yerleştirilir ve üzerine 2 düğüm atılır, Çubuk, kanama duruncaya kadar döndürülür, başka bir malzeme ile çubuğun serbest ucu tesbit edilir, Uygulandıktan sonra gevşetilmez, Kazazedeye turnike uygulandığını ve uygulama zamanını sağlık merkezindekilere bildiren not yazılır. Bu notta saat mutlaka belirtilmelidir.

37 Burun Kanamasının Durdurulması Kişi oturtulur ve başı öne eğilir, Kişiye kanayan burun deliğini, burnun sert bölümü ve parmak arasında sıkıştırması söylenir, Ağızdan nefes alması ve sümkürmemesi hatırlatılır, Baş, ense ve ağzın üst kısımlarına buz tatbikatı yararlı olabilir, Buruna tampon koymak gerekiyorsa: Pamukla tampon yapılmaz. Eldiven parmağının içine pamuk doldurulup, ip bağlandıktan sonra buruna yerleştirilir. Bu tampon hastanede değiştirilir. Burun kanamasının sebebi mutlaka araştırılmalıdır.

38 İç kanamalı kazazedede yapılacak ilk yardım uygulamaları: Açık hava yolu sağlanır, Hasta sırt üstü yatırılır ve başı yan çevrilir, Kanama ekstremitelerde ise basınçlı pansuman yapılır, Kırıklar uygun şekilde tesbit edilir, Boyun ve beli sıkan giysiler gevşetilir, Kazazedeye ağızdan bir şey verilmez, Her 5 dakikada bir hayati belirtiler alınır, Mümkün olduğu kadar çabuk sağlık kuruluşuna gönderilir.

39 Kalp-Akciğer Canlandırması (KAC) Kalp durması, sokakta, evde, hastanede, herhangi bir yerde ve beklenmedik bir zamanda meydana gelebilir. Solunum ve dolaşım durmasından sonra yaklaşık 4-10 dk. içinde beyinde geriye dönüşümsüz değişiklikler ortaya çıkar ve ölüm olayı meydana gelir. İlk işlem, açık hava yolunun sağlanması (Airway-A), gerekiyorsa yapay solunumla solunumun sürdürülmesi (Breathing B) ve kalp masajı ile dolaşımın sürdürülmesi (Circulation) dir. A : Airway (Açık bir hava yolunun sağlanması) B : Breathing (Solunumun sürdürülmesi) C : Circulation (Dolaşımın sürdürülmesi)

40 KAC KİMLERE UYGULANIR? Yeterli öykü alınamayan, tanı konulmadan kalp veya solunum durması görülen tüm hastalara, Kalp durmasından sonra 10 dak. dan fazla zaman geçmemiş kişilere, Anestezi, cerrahi ya da tanı işlemleri sırasında kalp-solunum durması olan kişilere, Koroner veya devamlı bakım ünitesinde kalpsolunum durması görülen tüm hastalara uygulanmalıdır.

41 Bilinç kaybı, Kalp Durmasının Tanısı Nabız yokluğu (Nabız palpasyonu, karotis veya femoral arterden yapılmalı) Solunumun durması veya durmak üzere olması, Pupillaların dilate olması (kalp durmasından yaklaşık 45 sn. sonra pupilla dilatasyonu gelişir, 1 dak. 45 sn. sonra da maksimuma ulaşır.), Hareketsiz, kasları gevşemiş, soluk (gri beyaz) renkte olması, Kalp seslerinin duyulamaması Kan basıncının alınamaması, Kollarda, bacaklarda tonik ve klonik konvülsiyonlar (serebral iskemiye bağlı) varsa kalp durması düşünülmelidir.

42 Cevapsızlık Durumunun Belirlenmesi Omuzlarından sarsılır ve seslenilir, : Hey İyi misin? İyi misin, Eğer cevap yoksa, yardım çağrılır (Şekil 3), Sternumun alt yarısına cm. yükseklikten 1-2 defa prekordiyal yumruk vurulur (Şekil 4). Hastanın boyun ve bel kısmındaki giysileri gevşetilir; bacakları önce 90 kaldırılır, sonra 15 yükseklikte desteklenir.

43 Açık Hava Yolunun Sağlanması Hasta bilinçsiz ise hava yolu açılır; bir elle boynu kaldırılır, diğer elle başı alnından geriye doğru itilir. İki parmakla ağız içi temizlenir, Solunumu izlenir; 5 sn. lik süre içinde hastann göğüs kafesine bakılır, kulak hastanın ağzına yaklaştırılır ve dinlenir, hastanın soluğu hissedilmeye çalışılır (Şekil 2-5). Eğer hastanın solunumu varsa yapay solunuma gerek yoktur, solunum yolunun açık kalması sağlanır.

44 Solunumun Sürdürülmesi Hastanın solunumu durmuşsa yapay solunuma başlanır. Hemen ardarda 4 kez solunum yaptırılır (baş hiperekstansiyonda, bir el ile boyun kaldırılır, diğer el ile alın geriye doğru itilir, bu elin baş ve işaret parmağı ile burun delikleri dıştan sıkıştırılır); derin bir nefes alarak ağızdan, dışarı hava kaçırmadan üflenir. Eğer hastanın ağzı açılamıyorsa ağızdan buruna solunum yapılır

45 Dolaşımın Sürdürülmesi Karotis arterden nabız kontrolü yapılır (Şekil 2). 5 sn. içinde nabız alınamıyorsa hasta sert bir zemine yatırılır, kalp masajına başlanır. Kollar hastanın göğsüne dik pozisyonda iken, vücut ağırlığı verilerek, sternum 4-5 cm. (yetişkinlerde) aşağıya itilecek şekilde kompresyon yapılır, sonra göğüs kafesi serbest bırakılır. Bu sırada dirsekler bükülmemeli ve eller sternum üzerinden kaldırılmamalıdır (Şekil 9). KAC nı tek kişi uyguluyorsa, 15 kalp masajını takiben 2 solunum yaptırılır. Yardım gelince, hastanın iki yanında karşılıklı durarak her 5 kalp masajı sonrası bir solunum yaptırılır. Masaj yapan kişi yüksek sesle her kompresyonu sayar, sonra diğeri 1 solunum yaptırır.

46 Çocuklarda ve Bebeklerde KAC Teknikleri Baş aşırı hiperekstansiyona getirilmez, baş desteklenir, Nabız kontrolü: Çocuklarda karotis arterden, bebeklerde brakial arterden yapılır Kalp Masajı: Çocuklarda, bir el ayası, iki meme ucu arasında sternum ortasına yerleştirilir. Göğüs 2,5 4 cm. çöktürülmelidir. Bebeklerde ise iki veya üç parmak kullanılır, göğüs 1,5 2,5 cm. çöktürülür (Şekil 11), Yapay Solunum: Çocuklarda ağızdan ağıza veya ağızdan ağıza ve buruna solunum teknikleri kullanılabilir. Bebeklerde ise ağızdan ağıza ve buruna tekniği uygulanmalıdır. Ancak erişkinlere oranla daha az hava üflenir, Masaj-Solunum Oranı: Dakikada kalp masajı sayısı çocuklarda 80, bebeklerde ise olmalıdır. Masaj solunum oranı 5/1 dir.

47 KAC NIN KOMPLİKASYONLARI Kosta, sternum ve klavikula kırıkları, Pnömotoraks, hemotoraks Karaciğer, dalak yaralanmaları, rüptür ve kanamaları, Özofagus, mide, pankreas yaralanmaları ve rüptürleri, Diyafragma rüptürü Pulmoner ve yağ embolileri, Ağız, trakea ve larenks yaralanmaları, Servikal boyun yaralanmaları, Perikard, myokard laserasyonları, Kalp tamponadı ve kalp yetmezliği, Cilt yanıkları,

48 KAC NI SONLANDIRMA 45 dak. 1 saatlik KAC ndan sonra uygun bir kalp ritmi ve performansında yetersiz kalınması, Şiddetli ve geriye dönüşümsüz beyin hasarının geliştiğini gösteren bulguların ortaya çıkması; ilaçlara ve hipotermiye bağlı olmaksızın pupillaların dilatasyonu, Palpabl bir nabız, ölçülebilir bir kan basıncı meydana gelmemişse, bir saattir uygulanan KAC na karşın elektrokardiografik değişiklikler görülmemişse (kardiak ölümün meydana geldiği düşünülür), Derin şuursuzluk hali, spontan solunumun olmayışı, pupillaların 30 dakikadan fazla zamandır sabit bir şekilde dilate oluşları (serebral ölümü gösterir), Kurtarıcının yorgun düşmesi, KAC nı sürdürebilecek halinin kalmaması KAC na son verme nedenleridir.

49 Solunum Durmasında İlk Yardım Solunum Yolu Tıkanıklığının Nedenleri Dil ile tıkanma (dilin geriye doğru giderek farenksi tıkaması), Yabancı cisimler (yiyecekler, buz, oyuncak, protez diş, kırılmış dişler, sıvı gibi maddelerin larenkse kaçması), Hastalıklar (solunum sistemi infeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, kronik hastalıklarda bronkospazm), Doku hasarı (kaza sonucu boyun, yüz yaralanmaları, yanıklar, zehirlenmeler) olarak gruplandırılır.

50 Belirti ve Bulguları Kazazede bilinçli ise; konuşmaya çalışır, ancak konuşamaz ve öksürür. Genellikle boynunu tutarak boğulma hissini belirtir. Bilinçsiz ise; göğüste solunum hareketleri yoktur, burun ve ağızdan hava giriş-çıkış hissedilmez. Parsiyel Solunum Yolu Tıkanıklığının Belirti ve Bulguları Anormal solunum sesleri (hırıltı, ıslık veya ötme sesi), Konuşma bozukluğu, öksürük, siyanozdur.

51 Kazazede Bilinçli İse; İlk Yardım Bu işlemde, kazazedenin yan tarafına geçilir. Bir el klavikula üzerinden dolaştırılarak göğüs üzerine yerleştirilir (bele destek sağlamak için). Baş göğüs seviyesine veya daha aşağıya getirilir. Diğer el ile iki omuz arasındaki bölgeye sırta 4 kez ardarda kuvvetlice vurulur, (Şekil 1). Eğer tıkanıklık giderilememişse; Göğüs ya da karına 4 kez ardarda bası uygulanır (göğüs ve abdominal hamle) (Şekil 2-3). Abdominal hamlede; kazazedenin arka tarafına geçilir, kollar kişinin koltuk altından geçirilerek bir el yumruk yapılır, diğer el de bu elin üstüne konur. Yumruk karnın ortasına yerleştirilerek bası uygulanır. Göğüs hamlesinde ise yine pozisyon aynıdır. Ancak yumruk ksifoidin iki-üç parmak üstünde sternum ortasına yerleştirilir.

52 Bilinçsiz Kazazede İlk Yardım Sırtüstü yatar pozisyona getirilir. Solunum yolu açılır. Başı geriye itme, çeneyi öne kaldırma yöntemi; ancak baş ve boyun yaralanması olan hastalarda kullanılması önerilmez. Başı geriye itme, boynu yukarı kaldırma yöntemi; Ağız boşluğunda kan pıhtısı, mukus, kusmuk ve kırık dişler varsa, baş yana çevrilerek temizlenir. Gerekirse dil dışarıya doğru çekilir. 4 kez ardarda yapay solunum yaptırılır. Kazazedeyi yan çevirerek 4 kez ardarda sırtına vurulur (Şekil 7). Bunun için, kazazedenin yan tarafına geçilir, dizler hastanın göğsüne doğru getirilerek diz çökülür, hasta yan çevrilir, bir el ile desteklenerek diğer el ile iki omuz arasındaki spinal bölgeye kuvvetlice vurulur. Tıkanıklığı gideremezseniz; 4 kez ardarda abdominal veya göğüs hamlesi uygulanır (Şekil 8-9). Bebeklerde, çocuklarda, hamilelerde ve çok şişman kişilerde abdominal hamle yerine göğüs hamlesinin kullanılması önerilmektedir.

53 YAPAY SOLUNUM YÖNTEMLERİ Ağızdan Ağıza Solunum Solunum yolu açılır (Şekil 4-5-6). Bebeklerde ve çocuklarda başa pozisyon verilirken aşırı hiperekstansiyondan kaçınılmalıdır. Alnı tutan elin baş ve işaret parmağı ile burun sıkıştırılır. Solunumu yaptıran kişi derin bir nefes alır, ağzını hastanın ağzına yerleştirilir (hastanın dudakları içeride kalacak şekilde). Pasif olarak ekspiryum yapması için burun delikleri serbest bırakılır. Nefes alarak her 5 sn. de bir işlemi tekrarlar.

54 Ağızdan Buruna Solunum Genellikle ağızdan ağıza solunum yaptırılamayan hastalarda uygulanır (örneğin kaza sonucu ağız çevresi veya alt çenede ciddi yaralanma olan durumlar gibi). Burada burun yerine ağız sıkıca kapatılır ve hava burundan verilir (Şema 2). Bu iki yöntem genellikle yetişkinlerde kullanılır.

55 Ağızdan Ağıza ve Buruna Solunum Bu yöntem bebeklerde ve çocuklarda kullanılır. Solunumu yaptıran kişi ağzını, hastanın hem ağzını hem de burnunu içine alacak şekilde yerleştirir. Ancak nefes verilirken yavaş üflenir. Az miktarda havanın bebeklerde 3 sn. de bir, çocuklarda 4 sn. de bir verilmesi yeterlidir. (Şekil- 12). Maske İle Yapay Solunum Endotrakeal Entübasyon Trakeostomi

56 YANIKLARIN SINIFLANDIRILMASI Isı: Alev, ateşten dolayıısı artışı, radyasyon, buhar, sıcak sıvılar ve sıcak objeler Kimyasal maddeler: Asitler, alkaliler, yakıcı maddeler Elektrik: Elektrik akımı, yıldırım Işınlar: Yoğun ışık kaynakları, ultraviyole ışınları (güneş ışığı) Radyasyon: Nükleer kaynaklar, ultraviyole ışınları 1.Derece Yanık: Sadece epidermisi ilgilendiren yüzeysel bir yanıktır. Ağrı ile karaterizedir ve derinin rengi kırmızıdır. Bazen deride ödem gelişebilir. Deride iz bırakmadan iyileşir. 2.Derece Yanık: Derinin birinci ve ikinci tabakaları zarar görür. Fakat yanık alttaki dokulara geçmemiştir. Derinde yoğun bir ağrı hissedilir. Deride aşırı kızarıklık, su dolu kabarcıklar mevcuttur. İkinci derece yanıklar uygun bir bakımla kendi kendilerine iyileşirler ve çok küçük bir iz bırakırlar. 3.Derece Yanık: Derinin tüm tabakaları zarar görmüştür. 3. derece yanıkta deri siyah ya da kuru beyaz renktedir. Sinirler harap olduğu için hasta ağrı hissetmeyebilir. Bu tip yanıkta deri graftına ihtiyaç olabilir. Büyük izler kalır.

57 YANIĞIN ŞİDDETİNİN SINIFLANDIRILMASI Kritik Yanıklar Kemik, yumuşak dokular ve hava yolunun zarar gördüğütüm yanıklar, Yüzü, elleri, ayakları, kasıkları ve büyük eklemleri içeren 3.derece yanıklar, Vücut yüzeyinin %10 undan daha fazlasını kapsayan 3.derece yanıklar, Vücut yüzeyinin %30 dan fazlasını kapsayan 2.derece yanıklar. Orta Derecede Yanıklar Yüz, eller, ayaklar, kasıklar ve büyük eklemler dışında vücut yüzeyinin %10 undan daha az alanı kapsayan 3.derece yanıklar, Vücut yüzeyinin %15-30 unu kapsayan 2.derece yanıklar, Vücut yüzeyinin %50 75 ini kapsayan 1.derece yanıklar. Hafif Yanıklar Yüz, eller, ayaklar, kasıklar ve büyük eklemler dışında vücut yüzeyinin %2 sinden daha azını kapsayan 3.derece yanıklar, Vücut yüzeyinin %15 inden daha azını kapsayan 2.derece yanıklar, Vücut yüzeyinin %20 sinden daha azını kapsayan 1.derece yanıklar.

58 Bazı Özel Durumlar Yanığa neden olan etken kuru kireç ise yanık bölgesini su ile yıkamayın. Su ile karışan kuru kireç yakıcı bir likit haline gelir. Kuru kireci vücuttan fırçaladıktan sonra sadece su ile yıkayın. Karbolik asit (Fenol) su ile karıştırılmaz. İlk yıkamada alkol kullanın daha sonra su ile devamlı yıkayın. Konsantre sülfürik asit su ile karıştığı zaman ısı oluşturur. Yanık şiddetli değilse ilk yıkamayıılık sabunlu su ile yapın. Hidrofluorik asit cam imalatında ve daha birçok ürünün imalatında kullanılan bir asittir. Bu maddenin neden olduğu yanıkların reaksiyonu geç ortaya çıktığı için tüm temas eden kişiler bir an önce tedavi edilmelidirler. Önce temas etmiş bölgeye sodyumbikarbonat uygulayın ve sonra su ile yıkayın. Yanık çok şiddetli ise gecikmeden bakıma başlayın ve hemen su ile yıkayın, acil olarak nötralize edici ajanı uygulamak için hastayı nakledin.

59 Sıcak Krampları Uzun süre sıcakta kalma ile oluşur. Şiddetli terleme vardır. Bol su içilmesine rağmen terleme devam ederken vücuttan tuz kaybı olur. Bu durum ağrılı kas kramplarına neden olur. Belirti ve Bulguları: - Şiddetli kas krampları - Bitkinlik - Bazen baş dönmesi veya baygınlık, İlk Yardım -Hastayı en yakın serin bir yere taşıyın, - Hastaya tuzlu su içirin - Kramp olan kasa masaj yapın. (Basınç masaj daha etkilidir), -Alına ve kramp olan kas üzerine sıcak, nemli havlular koyun, - Kramp tekrarlarsa veya daha ciddi belirti ve bulgular gelişirse hastayı hazırlayın ve nakledin.

60 Sıcak Bitkinliği Sıcak bitkinliği geçiren kişi çalışırken veya egzersiz yaparken aşırı sıcağa maruz kalmış sağlıklı biridir. Isıyı azaltmak için yüzeysel damarlarda kanın göllenmesinin yol açtığı hafif bir şok şeklidir. Daha çok itfaiyecilerde, inşaat işçilerinde, tersane işçilerinde ve havalandırması olmayan depolarda çalışanlarda görülür. Belirti ve Bulguları Hızlı, yüzeysel solunum, Zayıf nabız, Soğuk, nemli deri, Aşırı terleme, Total vücut güçsüzlüğü( halsizlik), Baş dönmesi, Şuur kaybı,

61 İlk Yardımı Sıcak Bitkinliği Hastayı en yakın serin bir yere taşıyın, İstirahatini sağlayın Üşütmeden hastayı serinletmek için elbiselerini çıkarın, Tuzlu su içirin. Şuursuz hastaya ağızdan hiçbir şey vermeyin, Şoku tedavi edin fakat üstünü örtmeyin, En yakın sağlık merkezine nakledilir.

62 Sıcak Çarpması Acil ve önemli bir durumdur. Kişide ısı artışına rağmen terleme olmadığı zaman meydana gelir. Atletlerde, işçilerde ve diğer sıcak ortamlarda çalışanlarda ve spor yapanlarda sık gelişir. Genellikle güneş çarpması olarak adlandırılan sıcak çarpması güneşte kalmaktan başka diğer sıcak ortamlarda da gelişmektedir. Belirti ve Bulguları: Önce derin solunum sonra yüzeysel solunum, Önce hızlı, güçlü nabız sonra hızlı fakat zayıf nabız, Kuru, sıcak deri, Dilate pupillalar, Şuur kaybı (koma olasılığı), Konvülsiyonlar veya kas seğirmeleridir.

63 Sıcak Çarpması İlk Yardımı Hastayı acil olarak güneş altından veya sıcak kaynağından uzaklaştırın ve serin ortama alın. Elbiselerini çıkarın nemli havluyu veya çarşafa sarın, sonra üzerine soğuk su dökün. Beyin hücrelerinin ölümünü engellemek için vücut ısısı acil olarak düşürülmelidir. Her iki koltuk altına, her iki ayak bileğine, her iki kol bileğine, boynun her iki yanına soğuk uygulama yapın varsa buz torbası koyun. En kısa zamanda hastayı nakledin. Nakil gecikirse hastanın başına soğuk uygulama yapın. İşlemler süresince vital bulguları kontrol edin.

64 DONMA İleri derecede soğuğun, çeşitli nedenlerle organizmanın tümü ya da bir bölümü üzerinde yaptığı olumsuz değişikliklerin tümüne donma denir. İlk Yardım Donma tehlikesi geçiren bir kişinin birden bire sıcak ortama alınması ölümü kolaylaştırır, Donmanın tedavisi, donan yerin ısısını yavaş yavaş yükseltmeye çalışmakla başlar, Kazazede kapalı bir yere alınıncaya kadar, donmuş vücut bölümleri ya da tüm vücut fazla sıkı olmayacak şekilde örtülmelidir, Kapalı bir yere alınınca giysileri çıkarılır. Vücudu ısıtmak için sıcak hava sağlayan klimalar termofor gibi araçlardan kaçınılmalıdır. En doğru işlem donan kişiyi bir yatağa yatırıp üzerini örtmektir. Ayaklardaki hasarı artırmamak için hastayı yürütmekten kaçınılmalıdır. Donmuş vücut bölümlerinin çevresi havlu ya da elle yavaş yavaş ovulmalı, vücut bölümleri gevşemeye başladıktan sonra, az ve sık sıcak içecekler verilebilir.

65 Kırık-Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım Travma veya kemiğin patolojik hastalığı sonucu, kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırığın Sınıflandırılması: Basit Kırık Açık Kırık Komplike Kırıklar Yaş Ağaç Kırığı Çöken Kırıklar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK BİTKİNLİĞİ-Etyoloji Sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma Yaşlı, çocuk Bilinçsiz diyet

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Travma; ani olarak dıştan mekanik bir etki sonucu meydana gelen, sağlığı tehdit eden, fiziksel ve ruhsal hasarlara yol açan bir olaydır.

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMALAR KANAMA Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMANIN CĠDDĠYETĠNĠ BELĠRLEYEN DURUMLAR Kanamanın ciddiyetini belirleyen durumlar

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM Herhangi bir kaza yada tehlike durumunda, sağlık görevlileri gelinceye kadar durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ilk müdahaleye

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. UYKU KOMA 03.01.2013 10:18 1 Bilinç Bozukluğuna Neden Olan Durumlar? Bayılma, Ateşe bağlı Havale

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Nisan 2014 BÖLÜM VI YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM YANIKTA İLK YARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku

Detaylı

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım

Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık, Donma Ve Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Yanık Nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

Kanama Ve Şokta İlk Yardım

Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM AMAÇ Kanama ve şokta ilk yardım konusunda bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Kanamanın tanımını ve çeşitlerini söyleyebilme, Dış kanamanın tanımını ve çeşitlerini

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

YARALANMALARDA İLKYARDIM

YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Deri bütünlüğünün bozulması neticesinde yaralanma oluşur. Kanamalar görülebilir Çarpma, vurma, düşme, kesme vb. durumlarda deri bütünlüğü bozulduğu gibi deri altı dokular da yaralanabilir.

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır.

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. Doç. Dr. Onur POLAT Travma Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. 2 Altın Saat Ölümlerin yaklaşık %30 u ilk birkaç saat içinde

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 3 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Tespit sadece kırığın olduğu kemiğe yapılmalıdır B) Yara varsa üzeri üzeri

Detaylı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk ÇALIŞMA SORULARI 7 1. Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? A) Göz bol su ile yıkanır B) Kirpik,toz vb görülüyorsa temiz bir bezle alınır C) Kazazedenin görüşünü engellememek

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

Havale. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları, Yüksek ateş, Bazı hastalıklar.

Havale. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları, Yüksek ateş, Bazı hastalıklar. Havale Sinir merkezindeki bir tahriş (irritasyon) yüzünden beyinde elektriksel boşalmalar sonucu vücudun kas yapısında kontrol edilemeyen kasılmalardır. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları,

Detaylı

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8.

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8. 1. Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ne isim verilir? A) Acil tedavi. B) Đleri yaşam desteği. C) Đlkyardım D) Acil müdahale. 2.

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer

ÇALIŞMA SORULARI 3. 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer ÇALIŞMA SORULARI 3 1) Vücutta kanın dolaşımını hangi organlar sağlar? A) Akciğerler B) Kalp ve damarlar C) Böbrekler D) Karaciğer 2) Aşağıdakilerden hangisi dolaşım sisteminin vücudun her yerine yeterli

Detaylı

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D.

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur, ilacı zehirden ayıran dozudur Paracelsus (1493-1541) Zehir Kimyasal

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin EĞİTİM BİRİMİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bebek -Çocuk-Erişkin 2 HEDEFLER İnfant, çocuk ve erişkin hasta ayırımı yapabilmek Temel yaşam desteği(tdy) basamaklarını uygulayabilmek İnfant, çocuk ve erişkin hastalarda

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Haziran 2014 BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM BOĞULMA NEDİR? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana

Detaylı

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2012 Renk kodlaması yerine (Kırmızı, Sarı, Yeşil) numaratik 01 (1-2-3) triyaj kodlaması olarak belirlendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd.

Detaylı

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. 1 BOĞULMALAR A- SUDA BOĞULMALAR Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. Su ile temasta olan kişi havaya göre çok daha fazla ve hızlı olarak ısı kaybeder.

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

Yılan-akrep Zehirlenmeleri

Yılan-akrep Zehirlenmeleri Yılan-akrep Zehirlenmeleri Dünyada 2500 kadar yılan türü olduğu tahmin edilmekte, 1/3 ü insanlar için tehlikeli Türkiye deki 41yılan türünden 28 i zehirsiz, 1/3 ü zehirlidir. Zehirli yılanların; 10 türü

Detaylı

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 İlk önemli bilgi Kaza ölümlerinin %10 u ilk 5 dakika içinde, %54 ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Yani; Kaza yerinde İlk 5 dakika içerisinde uygulanacak Etkili

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI KODU: KLN.TL.12 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ: Bu

Detaylı

Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım

Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım Zehirlenmeler, Böcek Sokması Ve Hayvan Isırmalarında İlk Yardım Zehirlenme Nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM

KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM KANAMALAR VE ŞOK İLKYARDIM Kanama nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

4-KANAMALARDA İLKYARDIM

4-KANAMALARDA İLKYARDIM 4-KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastanın Değerlendirilmesi Hastanın Değerlendirilmesi Semptom Hasta tarafından dile getirilen şikayettir Belirti Paramediğin gözleyebildiği birşeydir Nabız, Solunum, Kan basıncı, Vücut ısısı Vital Bulgular Nabız Kalbin kasılması

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

KANAMALARDA İLK YARDIM

KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMALARDA İLK YARDIM Dr. Recep GÜLOĞLU İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD, Acil Cerrahi Servisi İLK YARDIM & TEMEL YAŞAM DESTEĞİ; Olay yerinde, Olay yerinde bulunan kişilerce,

Detaylı

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 5.Hafta (13-17 / 10 / 2014) 1.KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ 2.)YARA KAPATMADA GEÇİCİ ÖRTÜLER 3.)DESTEK SAĞLAYAN YÖNTEMLER Slayt No: 7

Detaylı

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak

Detaylı

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ

YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ YARA VE YARA ÇEŞİTLERİ Fiziksel yada kimyasal bir etkiye bağlı olarak deri veya doku bütünlüğünün bozulmasına Yaralanma denir. Yaralayıcı faktörün özelliğine göre 1) Lokal veya 2) Genel etki göstermektedir.

Detaylı

SOĞUK UYGULAMA TALİMATI

SOĞUK UYGULAMA TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Vücut ısısını düşürmek, bölgenin ısısını düşürerek gelen kan akımını azaltmak, doku metabolizmasını yavaşlatmak, vazokontrüksiyon ve anestezik etki yaratarak ağrı duygusunu azaltmaktır.

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN

ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN ZEHİRLENMELER HAZIRLAYAN NESLİHAN GÖÇMEN Zehir, belirli bir miktarda alındığında vücutta kalıcı veya geçici tahribatlar yaratan zararlı maddelerdir. Zehirlenme ise vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek.

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. İLK YARDIM AMAÇ Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. 1 Eğitimin Kazanımları Bu eğitimin sonunda katılımcılar; İlkyardım kavramını tanımlar

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

KANAMALAR VE KANAMALARDA İLK YARDIM

KANAMALAR VE KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMALAR VE KANAMALARDA İLK YARDIM Kanın çeşitli sebeplerle damar bütünlüğü dışına çıkarak dolaşım dışı kalmasına denir. Kan vücut dışına çıkabileceği gibi vücut iç boşluklarına da akabilir buna İÇ KANAMA

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek ÇALIŞMA SORULARI 9 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v.

Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v. HASTA/YARALININ İKİNCİL DEĞERLENDİRİLMESİ Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v.s) ilgilenebilir. Olası 1) Görüşerek

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

Hava Yolu Tıkanıklığı

Hava Yolu Tıkanıklığı Hava Yolu Tıkanıklığı Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür. Hava Yolu Tıkanıklığı

Detaylı

Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Nedir? (bilinç bozukluğu) (bilinç kaybı) Bayılma (Senkop): Koma: Bilinç Kaybı Nedenleri Nelerdir?

Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Nedir? (bilinç bozukluğu) (bilinç kaybı) Bayılma (Senkop): Koma: Bilinç Kaybı Nedenleri Nelerdir? Bilinç Bozukluklarında Kan Şekeri Düşmesinde Ve Göğüs Ağrısında Hastaya/Yaralıya Yaklaşım Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Nedir? Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi belirtilerindendir? A. Ağrı kısa sürelidir ve şiddetlidir B. Ağrı genellikle omuzlara boyuna çeneye ve sol kola yayılmaktadır

Detaylı

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Hastanın mevcut anatomik pozisyonunu koruyarak günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve olası komplikasyonları önlemeye yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu protokol,

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM Bilinç bozukluğu/ bilinç kaybı nedir? Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu),, hiçbir uyarıya cevap vermeme

Detaylı

Ayberk Eskrim Kulübü - SEZON BAŞI YILLIK SAĞLIK ÖYKÜSÜ FORMU

Ayberk Eskrim Kulübü - SEZON BAŞI YILLIK SAĞLIK ÖYKÜSÜ FORMU Ayberk Eskrim Kulübü - SEZON BAŞI YILLIK SAĞLIK ÖYKÜSÜ FORMU AD SOYAD DOĞUM TARİHİ ADRESİ Sporcu 18 yaş altında ise ANNESİ BABASI VASİSİ DOKTORU Sporcunun tıbbi öyküsü hakkındaki soruların doğru olan yanıtlarına

Detaylı