Fakültemizden Kısa Haberler 1. Etkinlikler 11. Yeni Akademik Yükseltmeler 16. Acı kaybımız 22. Kısa Kısa 24. Röportaj 30. Öğrenci Gözü ile 34

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Fakültemizden Kısa Haberler 1. Etkinlikler 11. Yeni Akademik Yükseltmeler 16. Acı kaybımız 22. Kısa Kısa 24. Röportaj 30. Öğrenci Gözü ile 34"

Transkript

1 SAYI: 70 Fakültemizden Kısa Haberler 1 Etkinlikler 11 Yeni Akademik Yükseltmeler 16 Acı kaybımız 22 Kısa Kısa 24 Röportaj 30 Öğrenci Gözü ile 34 Etkinlik Rehberi 36

2 Dünya Veteriner Radyoloji Kongresi (IVRA) Dünya Veteriner Radyoloji Kongresi (IVRA-International Veterinary Radiology Association Meeting) ve aynı zamanda Avrupa Veteriner Görüntülü Tanı Kongresi (EVDI European Veterinary Diagnostic Imaging Annaul Meeting) üniversitemizin öncülüğünde Bursa da Ağustos 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Organizasyon komitesinde; Abby Caine, Deniz Seyrek-Intas, Dominique Penninck, Martin Kramer, Michail Patsikas, Nureddin Çelimli, Nuria Corzo-Menéndez, Peter Lord un bulunduğu etkinlikte 77 sözlü sunum ve 100 den fazla poster sunumu yanında düzenlenen gelişim kursları ile ilgili veteriner hekimlerin bu alanda gelişmelerine imkan sunulmuştur.

3 Sürü Sağlığı ve Yönetimi Sempozyumu Hayvan yetiştirme, besleme, üreme sağlığı ve hastalıklar konusunun bir bütün olarak ele alındığı 2. Sürü Sağlığı ve Yönetimi Sempozyumu Eylül 2012 tarihlerinde Prof.Dr.Hasan BATMAZ ın başkanlığında İzmir Çeşme Sheraton Otel de gerçekleştirilmiştir. Günümüzde 'işletme veteriner hekimliği', 'sürü yönetimi' ya da 'sürü sağlığı' gibi kavramların incelenmesi ve sahanın gereksinimlerinin karşılanması adına yurtiçi ve yurtdışından konularında uzman hekimler katılım sağlanmış ve sempozyum içerisinde kurslar düzenlenmiştir.

4 AKADEMİK VE İDARİ PERSONEL ÖDÜLLERİ-2012 Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü, bilim ve sanat alanında başarılı olan akademisyenlerini ve 25 yılın üzerinde kuruma hizmet eden akademik ve idari personeli 400 kişiyi, 18 Ekim 2012 tarihinde, Mete Cengiz Kültür Merkezi nde yapılan törende ödüllendirdi. Bu gecede akademisyenler, bilim ve sanat, hizmet, grup başarı, genç bilim ve sanat insanı teşvik, yıllık yayın ve sanatsal performans, atıf, proje ve patent dallarında elde ettikleri başarılar nedeniyle plaket ve para ödülleri aldılar. Ödül gecesine, Devlet Konservatuvarı Oda Müziği Orkestrası öğrencileri, Ozan Sari-Çağlar Burgazlıoğlu'nun dinletisi, Yrd. Doç. Dr. Ayhan Helvacı-Öğr. Gör. Lale Necef'in performansları ve Yaşar Kemal Alim yönetimindeki halk müziği korosu da hareketli parçalarla renk kattı. Fakültemizden Ödül Alanlar: Doç.Dr. Murat YALÇIN Bilim Ve Sanat Kategorisi Sağlık Bilimleri Ödülü Yrd.Doç.Dr. Ahmet AKKOÇ Genç Bilim ve Sanat İnsanı Teşvik Kategorisi Sağlık Bilimleri Ödülü Prof.Dr. Ahmet GÜMEN Yıllık Yayın ve Sanatsal Performans Kategorisi Sağlık Bilimleri Ödülü Doç.Dr. Murat YALÇIN Yıllık Yayın ve Sanatsal Performans Kategorisi Sağlık Bilimleri Ödülü Prof.Dr. Metin PETEK Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi Bologna Süreci çalışmalarından dolayı BOLOGNA EŞGÜDÜM KOMİSYONU (BEK) ÜYELERİNİ ve çalışmalara katkı sağlaması Doç. Dr. Gözde ÖZALP Üniversitemiz Proje sayısını arttırma, Bilgilendirme ve AR-GE Günleri düzenlenmesinde gösterdikleri başarılardan dolayı Proje Yönetim Merkezi görevi.

5 II. Bilgilendirme ve AR-GE Günleri Poster sunumlarından ödül alan araştırmacılarımız II. Uludağ Üniversitesi Bilgilendirme ve AR-GE Günleri tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Sanayi ve kamunun ilgisini çekebilecek yeni fikirler, projeler, bilimsel çalışmalar ve patentler oluşturmayı ayrıca, üniversite bünyesinde bulunan ve hizmet üreten laboratuvarların tanıtılmasının amaçlandığı posterlere ödüller dağıtılmıştır. Fakültemizden II. AR-GE günlerinde ödül alan posterler: 1. Çocuk-köpek etkileşiminin bir proje ile irdelenmesi Doç. Dr. Ebru YALÇIN, Dok.Öğr.Gökhan Önder Keser, Dr. Deniz Bağdaş, Dok.Öğr. Fatma Atlı, Dok.Öğr. Yankı Can Şirin, Psikolog İdil Korkmaz 2. Mastitisli sığır sütü kaynaklı S.aureus izolatlarının antibiyotik direnç profilinin saptanması Yrd. Doç. Dr. Esra KOCAKAYA BÜYÜKCANGAZ, Burak MAT, Prof. Dr. Ayşin ŞEN, Araş Gör. Hüban GÖÇMEN, Emel BIYIKLI, Ömer AKGÜL, Prof. Dr. Kamil SEYREK-İNTAŞ 3. Yediğimiz gerçekten bildiğimiz et mi? Prof. Dr. Nesrin ÖZFİLİZ, Prof. Dr. Hatice ERDOST, Prof. Dr. Berrin ZIK, Yrd. Doç Cansel AKKOÇ, Araş Gör. Dr. Tuncay İLHAN, Sabire PEKER, Eser İNCE, Nesrin SALÇA

6 BANVİT ile Uludağ Üniversitesi İşbirliği Uludağ Üniversitesi 20 Eylül 2012 tarihinde Bandırma Vitaminli Yem Sanayii AŞ (BANVİT) ile protokol imzalayarak üniversite-sanayi işbirliğini genişletmiştir. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ile BANVİT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener imza törenine katılmışlardır. Protokole göre, işlenmiş et ürünleri, kanatlı kesimhanesi, mezbaha tesisi, canlı üretim alanlarında kalite ve hijyen, üretim teknikleri, ar-ge, sağlıklı hammadde elde edilmesi gibi birçok konuda ortak çalışmalar ve projeler yapılabileceği gibi üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, üretim tesislerinde deneysel uygulamaları gözlemleyip, sürdürülebilir bir eğitim sisteminin geliştirilmesi için işbirliği kurma imkanı kazanacaktır.

7 Matlı AŞ ile Uludağ Üniversitesi İşbirliği Uludağ Üniversitesi, Bursa'da doğup Türkiye'nin çeşitli illerinde yem üretim tesisleri kuran Matlı AŞ tarihinde; eğitim, kalite standartları, araştırma-geliştirme ve sosyal projelerde işbirliğini içeren bir protokol imzalamıştır. Rektörlük A Salonu nda düzenlenen törene Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Matlı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, TMMOB Veteriner Hekimleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Sinan Sağlam, öğretim üyeleri, veteriner hekimler ve öğrenciler katılmıştır. İmzalanan protokole göre Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Matlı AŞ, üretim süreçleri, kalite standartları, ar-ge çalışmaları, üretim uygulamalarında teorik ve pratik destek sağlamakla birlikte; deneysel uygulamalar, öğrenci stajları ve sosyal projelerde, protokol şartlarına uygun olarak işbirliği yapacaktır. Törenin ardından, bu yıl ilk kez Veteriner Fakültesi öğrencilerine beyaz önlükleri giydirilmiştir. Beyaz önlük giyme töreninin sonuçlanmasıyla emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Veteriner Hekimlik ve Hayvan Refahı konulu ilk ders i vermiştir. Tören, kokteyl ile sona ermiştir.

8 Has Tavuk ile Uludağ Üniversitesi İşbirliği Uludağ Üniversitesi, Bursalı üreticilerle işbirliğini geliştirmeye devam ederek, damızlık yumurta, yumurtalık ve etlik civciv ile yumurtlamaya hazır tavuk ve yem üretimi yapan Has Tavuk AŞ ile işbirliği gerçekleştirdi. Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ndeki törenle tarihinde Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ve Has Tavuk AŞ Genel Müdürü Şahin Aydemir işbirliği protokolünü imzaladılar. İmza törenine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Kılavuz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Müfit Parlak, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Nesrin Özfiliz ve Doç. Dr. Nurettin Çelimli, ÜSİGEM Genel Sekreteri Dr. Kurtuluş Kaymaz; Has Tavuk AŞ den Üretim Müdürü İskender Turhan, Yem Koordinatörü Sümer Songur, Mali İşler Müdürü Erdinç Pir, Pazarlama Müdürü Orkun Şenyurt, Halkla İlişkiler Müdürü Bircan Özkan katıldılar. Türkiye'deki damızlık civciv ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Has Tavuk ile imzalanan protokole göre; Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrenciler, Has Tavuk'ta uygun konularda tez uygulamaları ve araştırmalar yapıp, işbirliği projelerinde görev alabilecek ayrıca Has Tavuk'ta staj yapma ve teknik gezilere de katılabilme imkanına sahip olacaklardır.

9 Üniversite Slogan Yarışmasında Fakültemiz Doktora Öğrencisi Veteriner Hekim Ayşegül BÜYÜKEKİZ in Başarısı Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü, kurumsal kimliğine ve vizyonuna uygun yeni sloganlar belirlemek için yarışma düzenlemiştir. Slogan yarışmasında ilk beşe giren slogan sahiplerine ödülleri, Rektörlük A Salonunda düzenlenen törenle tarihinde verilmiştir. Binin üzerinde slogan önerisi başvurmuş olan yarışmada Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi doktora öğrencisi Ayşegül Büyükekiz Eğitimde özgün, düşüncede özgür sloganıyla birinci olmuştur. Öğrenci Gizem Sezer Uludağ dan hayatın zirvesine sloganıyla ikinci, personel Alper Yanık Yerelden evrensele bilim odaklı sloganıyla üçüncü, öğrenci Eyyüp Sabri Büyükpamukçu Yaşam için bilim ve değer üretiyoruz sloganıyla dördüncü, öğrenci Serkan Demir Yeşil şehrin beyaz kimliği sloganıyla beşincilik ödülünü almışlardır.

10 Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Güney Kore Hükümetince desteklenen ve Tomorrow Foundation for Youths and Rural Development (Gençlik ve Kırsal Kalkınma İçin Yarın Vakfı) isimli organizasyon aracılığıyla Haziran ayında staj eğitimi için işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu kapsamda 6 farklı üniversiteden 5 kız ve 5 erkek olmak üzere toplam 10 öğrenci 12 Temmuz 2012 tarihinde staj yapmak üzere fakültemize gelmişlerdir. Öğrenciler Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Hakan SAĞIRKAYA ve Doç.Dr. Hakan BİRİCİK rehberliğinde staj eğitimlerini Fakültemiz uygulama ve araştırma çiftliği ile dekanlığımız kanalıyla anlaşma sağlanan İtimat Peynircilik Süt ve Süt Ürünleri İmalat Pazarlama Sanayi Ticaret AŞ ye ait süt fabrikası ve çiftliğinde staj eğitimlerine gerçekleştirmişlerdir. Staj sürelerini tamamlamalarının ardından tarihinde fakültemiz öğretim görevlilerinin ve öğrencilerinin eşliğinde Staj Belgeleri verilmiştir.

11 Balarıları ve Arıcıların Dünyası Konulu Fotoğraf Yarışması Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme- Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM), Uludağ Arıcılık Derneği (UAD),Bursa ili Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Bal arıları ve Arıcıların Dünyası konulu fotoğraf yarışması düzenlenmiştir. Yarışmanın amacı; arıların dünyası, bal gibi ürünleri ve arıcılık mesleğinin tanıtımını sağlamak olarak belirlenmiştir. Düzenleme kurulunda Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, öğretim üyesi Prof. Dr. Levent AYDIN; Bursa İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Selami SEZGİN, Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Üyesi ve Ziraat Mühendisi Mürşit KORKUT yer almaktadır. Son başvuru tarihi 15 Mart 2013 olan ödüllü yarışmada eserlerin 4-6 Nisan 2013 Uluslararası katılımlı V. Marmara Arıcılık Kongresinde sergileneceği ve ödül alan eserler dışında bazı fotoğrafların satın alınabileceği de bildirilmiştir.

12 ETKİNLİKLER TÜBİTAK Bilim ve Toplum Okulları tarafından desteklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Merkezi ne kayıtlı 7-10 yaş arasında toplam 120 çocuğun katılımıyla, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi nde uygulanan Hayvan dostlarımızla daha güzel bir yarına merhaba projesi tamamlandı. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yalçın ın yürütücülüğünde proje boyunca çocuklara, hayvanların beden dili öğretilerek doğru iletişimin yöntemleri gösterildi. Köpekler ve tavşanlarla doğa oyunları oynayarak, drama çalışmaları yaparak ve hayvanların sahipleriyle ilişkileri izlenerek yapıldı. Geri dönüştürülebilen malzemelerden kediköpek kulübeleri hazırlayan çocuklar hayallerindeki hayvan dünyasını resimlerine aktardılar ve bol bol fotoğraf çektiler. Çocuklar ayrıca, mikroskopta mikrokosmosla tanışma fırsatı buldular. Çocukların proje süresince yaptığı etkinliklerin ürünleri de Rektörlükte açılan sergiyle izlenime açıldı.

13 Bursa Büyükşehir Belediyesinin kardeş Belediyesi olan Prizren den gelen Engelliler Derneği mensupları, 2-9 Ekim tarihleri arasında geldikleri Bursa da, unutulmaz anlar yaşadı. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi At Ünitesi ni de ziyaret eden Kosovalı konuklar, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile İpek Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi işbirliğinde, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türel Özkul tarafından yürütülen Engelli Bireylere Hayvan Destekli Terapiler isimli proje kapsamında atlı terapi gördü. Mennan Pasinli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kamil Seyrek İntaş yönetimindeki uzmanlar eşliğinde uygulanan atlı terapinin yanında terapi köpekleri ile de uygulamalar yapıldı. Kosovalı engelli misafirler seneye de birimi ziyaret edip daha uzun süre bu terapi hizmetinden faydalanmak istediklerini belirttiler.

14 Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen TÜBİTAK tarafından desteklenen, "Araştırma Projesi Hazırlama ve Yazma Eğitimi (AProY)" konulu kurs 1 Kasım 2012 tarihinde başladı. Uludağ Üniversitesi Prof.Dr. Mete Cengiz Kongre Merkezi nde verilen kursa iki gün boyunca 5 üniversiteden 20 katılımcı kabul edildi. Uludağ, Ankara ve Erciyes Üniversiteleri nden 5 öğretim üyesi, teorik ve pratik eğitimler verdi. Araştırma projesi hazırlamanın temel unsurlarının öğretileceği kursun açılış töreninde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Saim Kılavuz, Uludağ Üniversitesi'nin, araştırma ve araştırmacıları desteklemeye yönelik etkinliklerinin hem çeşitlendirildiğini, hem de artırıldığını belirtti. Son dönemlerde, artırılan bütçe kaynaklarına karşın nitelikli proje sayısında yeterli ilerlemenin sağlanamadığını belirten Prof.Dr.Yeşilbağ, düzenlenen kursun, bu eksikliğin giderilmesi için bir katkı sağlayacağını ifade etti.

15 Hayvanları Koruma Haftası nda ilköğretim okulu öğrencilerini ağırladık Hayvanları Koruma Haftası kapsamında Remzi Zümrüt İlköğretim Okulu ana sınıfı ve 6. sınıf öğrencileri ve Emine Örnek İlköğretim Okulu öğrencileri Hayvan Hastanesi ni ziyaret ederek bilgi aldılar. Doç.Dr. Ebru YALÇIN, Demirtaş Rotary Klübü davetlisi olarak Demirtaş İlköğretim Okulu nda, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı nın davetlisi olarak Bursa Veteriner Hekimler Odası ile birlikte Emek İÖO nda hayvan sevgisi ve korunması hakkında, Bursa Kent Konseyi ve TEGV davetlisi olarak 6-8.sınıf öğrencilerine Kariyer Yolculuğum etkinliğinde meslek tanıtımı ile ilgili bilgiler verdi.

16 Özel Bursa Kültür Okulları öğrencileri, gerçekleştirdikleri projelerle örnek olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönem kedi ve köpekler için yaptıkları barınaklarla adından söz ettiren Kültürlü öğrenciler, Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Kuş Yuvaları Renkleniyor projesi ile doğal ortamlarda bulunan kuşlara okullarında yaptıkları yuvalarla sahip çıktılar. Özel Bursa Kültür Okulları öğrencileri proje kapsamında okullarında atölye çalışması yaparak kuşlar için rengârenk yuvalar hazırladılar. Kültürlü öğrencilerin büyük özen göstererek hazırladıkları yuvaları yerinde inceleyen UÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Engin Kennerman, Çocuklarda yalnızca ev hayvanlarına değil doğal ortamlarda yaşayan hayvanlara karşı da sevgi duyması amacıyla önemli bir projeye imza attık dedi. Öğrencilerin bu anlamlı gününe, U.Ü. Veteriner Fakültesi Dekanı Engin Kennerman, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nesrin Özfiliz, Proje Danışmanı Doç. Dr. Ebru Yalçın ve U.Ü. Veteriner Fakültesi öğrencileri de katıldı.

17 Fakültemiz, Yeni Akademik Yükseltmeler Besin Hijyeni ve Teknolojisi A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seran TEMELLİ Parazitoloji A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram ŞENLİK Dölerme ve Suni Tohumlama A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekariya NUR Doğum ve Jinekoloji A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet GÜMEN Profesörlük kadrosuna atanmışlardır. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

18 Yeni Akademik Yükseltmeler Fakültemiz, Biyokimya A.D. Öğretim Elemanı Doç. Dr. Abdullah YALÇIN İç Hastalıkları A.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru YALÇIN Doğum ve Jinekoloji A.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir KESKİN Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları A.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ş. Şule CENGİZ Doçentlik kadrosuna atanmışlardır. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. 18

19 Yeni Akademik Yükseltmeler Fakültemiz, Zootekni A.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir ORMAN İç Hastalıkları A.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. E. Mutlu TEMİZEL Doğum ve Jinekoloji A.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. R. Gözde ÖZALP Cerrahi A.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan SALCI

20 Fakültemiz, Hayvan Besleme ve Besl. Hast. A.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hıdır GENÇOĞLU Hayvan Besleme ve Besl. Hast.A.D. Vet. Hek. Dr. Derya YEŞİLBAĞ Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi Yöneticisi Vet. Hek. Dr. Ender GÜLEĞEN Anatomi A.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Gülsüm ÖZYİĞİT Doçent ünvanı almışlardır. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. 20

21 Fakültemiz, Yeni Akademik Yükseltmeler Anatomi A.D. Öğretim Elemanı Araş. Gör. Dr. İlker ARICAN Parazitoloji A.D. Öğretim Elemanı Araş.Gör. Dr. Onur GİRİŞGİN Patoloji A.D. Öğretim Elemanı Araş. Gör. Dr. Aylin A. DEMİRER Dölerme ve Suni Tohumlama A.D. Öğretim Elemanı Araş. Gör. Dr. Burcu ÜSTÜNER Yardımcı Doçent kadrosuna atanmışlardır. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

22 Fakültemiz, Yeterlilik Sınavı Dokt. Öğr. Burçin ALTINBAŞ Dokt. Öğr. Emel BIYIKLI Dokt. Öğr. Ece ÇETİN Dokt. Öğr. Banu Buket DARENDELİ Dokt.Öğr. Evren ERKÖSE Dokt. Öğr. Volkan İPEK Dokt. Öğr. Gökhan Önder KESER Dokt. Öğr. Hasan KURT Dokt. Öğr. Burak MAT Dokt. Öğr. Bayram SÜZER Dokt. Öğr. Kadir YILMAZ Yeterlilik sınavını başarı ile geçmişlerdir. Kendilerini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. * Liste soyadı alfabetik sırasına göre hazırlanmıştır. 22

23 Acı Kaybımız 17 Kasım 2012 tarihinde aniden kaybettiğimiz değerli Hocamız Prof. Dr. Aytekin ÖZER in Özgeçmişi 1944 yılında Afyon da doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı ilin Şuhut ilçesinde, lise öğrenimini Afyon Lisesi nde tamamladı yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ne girdi yılında mezun olarak, Afyon Veteriner Bölge Gıda Kontrol Laboratuarı na atandı yılları arasında askerlik görevini tamamlayarak 1972 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji Embriyoloji Kürsüsü nde asistan olarak göreve başladı yılında Doktor ünvanı aldı, 1978 yılında UNESCO bursuyla Avusturya Viyana Veteriner Üniversitesinde çalışmalar yaptı. 23

24 1982 yılında Üniversite Doçenti ünvanını aldı ve aynı yıl Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ne 1 yıl süreyle görevlendirildi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi nde Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı nı kurma çalışmalarına başladı. Nisan 1983 tarihinde Morfoloji Anabilim Dalı nda açık bulunan Doçent kadrosuna atanarak çalışmalarına devam etti yılında Profesör ünvanı aldı. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı nın kurucusu olarak, akademik hayatı süresince birçok idari görevler üstlenmiş, aktif olarak derslerde görev almış, binlerce öğrenci yetiştirmişti. Alanında çok sayıda kitap ve makale hazırlayarak bilim dünyasına kalıcı eserler bırakmıştı. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı ndan 1 Temmuz 2011 yılında yaş haddinden emekli olmuştu. Prof. Dr. Aytekin ÖZER evli ve 3 çocuk babasıydı. 24

25 Fakültemizden Kısa Kısa Haberler Nisan 2012 tarihinde Prof. Dr. Metin Petek Erasmus programının ders verme hareketliği çerçevesince Poultry Welfare from Farm to Sloughter konusunda ders vermek üzere Polonya ya gitmiştir Nisan 2012, Araş. Gör. Gözde Şimşek Trakya Üniversitesi nde düzenlenen DNA ve RNA tabanlı Moleküler Yöntemler isimli kursa katılmıştır Mayıs 2012 Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim görevlisi Araş. Gör. Yavuz Meral Almanya nın Hanau şehrinde, Evonik Industries AG firmasının düzenlediği teknik toplantıya katılmıştır Mayıs 2012, Doç. Dr. Faruk Balcı Ankara Tarım ve Kalkınma Sektör Hayvan Stratejisi ve Sektör Tanımlama Fişi bilgilendirme ve katkılarının alınması amacı ile düzenlenen toplantıya katılmıştır Mayıs 2012, Prof. Dr. Berrin Zık, Prof. Dr. Hatice Erdost, Araş. Gör. Dr. Tuncay İlhan Denizli de düzenlenmiş olan XI. Ulusal Histoloji ve Embriyoloji Kongresi nde poster sunumu yapmıştır Mayıs 2012 Doç. Dr. Faruk Balcı ve Doç. Dr. Hale Şamlı QIAGEN Gıda Güvenlik Testleri sunum ve uygulama programına katılmışlardır.

26 01 Haziran- 31 Ağustos 2012, Prof. Dr. Bahri Yıldız YÖK Başkanlığı tarafından görevlendirilerek ABD nin Purdue Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Departmanı nda eğitim ve laboratuar çalışmalarında bulunmuştur. 01 Haziran-31 Temmuz 2012, Araş. Gör. Dr. Meriç Kocatürk Murcia Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kardiyoloji Departmanı nda bilgi ve birikimini arttırmak üzere çalışmalarda bulunmuş ve Tei Index (myocardial performance index) and Cardiac Biomarkers in Dogs with PVE isimli sunumunu yapmıştır. 08 Haziran 2012, Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Burcu Üstüner TOVAG/Gıda Meyve I konulu panele, panelist gözlemci olarak katılmıştır Haziran 2012, Prof. Dr. Kamil Seyrek İntaş ve Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş Starnberg-Münih Veteriner Kliniği nde bulunmuşlar, Haziran 2012 de ise Giessen Almanya da Alumni Çalıştayı na katılmışlardır Haziran 2012, Prof. Dr. Mustafa Tayar, Doç. Dr. Faruk Balcı ve Doç. Dr. Hale Şamlı, Araş. Gör. Dr. Artun Yıbar, Araş. Gör. Sena Ardıçlı ve Araş. Gör. Bahadır Soyudal GDO Tanısı ve RT-PCR ile Gıda Patojenleri ve Tür Tayini konulu laboratuar eğitimine katılmışlardır.

27 13-15 Haziran 2012, Doç. Dr. Hale Şamlı GDO Tanısı 2012 sempozyum ve uygulamalı kursuna katılmıştır. 27 Haziran-02 Temmuz 2012, Prof. Dr. Kamil Seyrek-İntaş, Prof. Dr. Deniz Seyrek-İntaş, Doç. Dr. Nureddin Çelimli, Araş. Gör. Mustafa Barış Akgül Kars-Sarıkamış ta düzenlenmiş olan 13. Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi ne katılmışlardır Haziran 2012, Prof. Dr. Hasan Batmaz, Doç. Dr. Ethem Mutlu Temizel Portekiz in Lizbon şehrinde gerçekleştirilmiş olan XXVII. Dünya Buiatri Kongresi ne poster bildiri ile katılmışlardır. 07 Haziran 07 Eylül 2012, Doç. Dr. Serdal Dikmen ABD Florida Üniversitesi nde Süt sığırlarında sıcak stresine dayanıklılık ve verim özellikleri ile ilişkisi konusunda 3 ay çalışmalarda bulunmuştur Haziran 2012, Prof.Dr.Engin Kennerman, Doç.Dr. Nureddin Çelimli Macaristan ın Budapeşte şehrinde gerçekleştirilmiş olan Avrupa Veteriner Eğitim Kurumlar Birliği (EAEVE) nin yıllık genel kurulu ve eğitim sempozyumu toplantısına katılmışlardır Haziran 2013, Doç. Dr. Murat Yalçın Erasmus programının ders verme hareketliği çerçevesince Leeds Üniversity, Division of Cardiovascular & Neuronal Remodelling Leeds Institute for Genetics Health and Theraeutics-İngiltere de Kardiyovasküler Fizyoloji konulu ders vermiştir.

28 08-12 Temmuz 2012, Doç. Dr. Hasan Hüseyin Oruç, Yrd. Doç. Dr. Murat Cengiz, Araş. Gör. Erdem Aslan Hollanda nın Amsterdam şehrinde düzenlenmiş olan 12 th International Congress of European Association for Veterinary Pharmacology and Toxicology (EAVPT) da sözlü bildirileri ile katılmışlardır Temmuz 2012, Araş. Gör. Ezgi Akdeşir Fransa nın Lyon şehrinde düzenlenmiş olan Joint WDA EWDA Kongresi ne, Postmortal Evaluation of Gazelles with Pleuropnemonia and Limb Lessions başlıklı bildirisi ile katılmıştır. 28 Temmuz 2012, Araş. Gör. Kıvanç İnan Kanada Guelph Üniversitesi Ontario Veteriner Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyük Hayvan Departmanı nda 3 ay süre ile klinik çalışmalarda bulunmuştur Eylül 2012, Araş. Gör. Tülay Elal Muş İstanbul da düzenlenen 23. Uluslararası ICFMH Sempozyumu FoodMicro2012 Kongresi ne katılmıştır Eylül 2012, Prof. Dr. Levent Aydın 1 th International Vectors and Vector Born Diseases Symposium with International Participation adlı kongreye katılmıştır Eylül 2012, Doç. Dr. M. Özgür Özyiğit, Yrd. Doç. Dr. Aylin A. Demirer, Araş. Gör Sevda İnan Öztürkoğlu ve Araş. Gör. Volkan İpek Aydın- Kuşadası nda düzenlenen VI. Veteriner Patoloji Kongresi ne poster sunumu ile katılmışlardır.

29 24-27 Eylül 2012, Prof. Dr. Tayfun Çarlı, Prof. Dr. Ayşin Şen, Prof. Dr. Mihriban Ülgen, Prof. Dr. Cengiz Çetin, Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, Yrd. Doç. Dr Esra Büyükcangaz, Araş. Gör. Dr Serpil Kahya, Araş. Gör Pelin Tuncer, Araş. Gör. Gizem Alpay, Araş. Gör. Hüban Göçmen X. Ulusal Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi ne katılmışlardır Eylül 2012, Prof. Dr. Hasan Batmaz, Prof. Dr. Engin Kennerman, Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen, Prof. Dr. Yavuz, Nak, Prof. Dr. Levent Aydın, Prof. Dr. Sezgin Şentürk, Doç. Dr Ahmet Gümen, Doç. Dr. Abdülkadir Orman, Doç. Dr. Abdülkadir Keskin, Doç. Dr. Serdal Dikmen, Doç. Dr Ethem Mutlu Temizel, Doç. Dr Göksen Çeçen, Doç. Dr. Ebru YALÇIN İzmir Çeşme de düzenlenmiş olan II. Sürü Sağlığı Sempozyumu na katılmışlardır Eylül 2012, Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, Araş. Gör. Gizem Alpay X. Ulusal Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi ne Tübitak-TOVAG tarafından desteklenen 109-O-762 numaralı Bovine Viral Diare Virus (BVDV) Türkiye İzolatlarının Serolojisi ve Türkiye de kullanılan BVDV Aşılarının Yerel Suşlara Karşı oluşturduğu Bağışıklık Düzeyinin Belirlenmesi isimli projeden elde edilen verileri sunmuşlardır Eylül 2012, Doç. Dr. Murat Yalçın Fransa- Paris te düzenlenmiş olan The 4 th European Workshop on Lipid Mediators isimli konferansa katılmıştır.

30 18-20 Ekim 2012, Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Araş. Gör. Dr. Oya Eralp İnan, Araş. Gör. Dr. Meriç Kocatürk İspanya nın Barcelona şehrinde düzenlenmiş olan Southern European Veterinary Conference (SEVC- 2012) katılmışlardır Ekim 2012, Prof Dr Engin Kennerman Stara Zagora Trakya Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile işbirliği protokolü çerçevesince görüşmeler yapmak üzere Bulgaristan a gitmiştir Kasım 2012, Prof. Dr. Levent Aydın Muğla- Marmaris te düzenlenmiş olan III. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ne katılmıştır. 5-7 Aralık 2012, Prof. Dr. Mustafa Tayar Manisa Celal Bayar Üniversitesi nde yapılmış olan II. Et Ürünleri Sempozyumu nda sözlü bildiri yapmıştır Aralık 2012, Doç. Dr. R. Gözde Özalp Justus- Liebig Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı nın yürütücüsü olduğu UAP (V)-2011/22 No lu projeler hakkında çalışmalar yapmak adına görevlendirilerek 1 hafta Almanya nın Giessen şehrine gitmiştir. 20 Aralık 2012, Doç. Dr. Abdullah Yalçın ABD Louisville Üniversitesi nde doktora çalışmalarını tamamlamak adına görevlendirilmiştir. 21 Aralık 2012, Prof. Dr. Veli Yılgör Çırak ve Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Cihan Kırgızistan Türkiye-Manas Üniversitesi tarihinden itibaren 1 yıl süre ile görevlendirilmiştir.

31 U. Ü. Veteriner Fakültesi Su Ürünleri ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Soner ALTUN ile Veteriner Fakülteleri nde Su Ürünleri Eğitimi hakkında röportaj yaptık Ülkemizde su ürünleri eğitimi nasıl başladı? Su Ürünleri ve Hastalıkları Anabilim Dalı ilk defa 1967 yılında Su Ürünleri Balıkçılık ve Av Hayvanları Kürsüsü olarak Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi nde kuruldu. Bu anabilim dalının kuruluşunda büyük emeği olan Prof. Dr. Zihni ERENÇİN hocamızı saygıyla anıyorum. Türkiye de su ürünleri balıkçılık ve av hayvanları kürsüsü Ziraat Fakülteleri Su Ürünleri Bölümü ve su ürünleri fakülteleri kurulmadan önce veteriner fakülteleri bünyesinde kurulmuş ve ülkemiz balıkçılığına önemli katkılarda bulunmuştur. Bu anabilim dalı 1970 li yıllardan başlayan alabalık yetiştiriciliğine öncü olmuştur. Su ürünleri balıkçılık ve av hayvanları kürsüsünde yetişen hocalar su ürünleri yüksekokullarının kuruluşunda öncü olmuşlardır. Ancak Kasım 1981 yılında YÖK yasasının çıkmasıyla lav edilerek ziraat fakülteleri bünyesine alınmıştır. 31

32 Fakültemizde Su Ürünleri ve Hastalıkları Anabilim Dalının kurulmasının veteriner hekimlik açısından ne gibi kazanımları olacaktır? Öğrencilerin bu alanda istihdam potansiyeli ne durumdadır? 2000li yıllardan bu yana ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği hızlı bir büyüme göstermiş ve ülkemizde yetiştiricilik yoluyla balık üretimi 1985 yılında yok iken, 1990 yılında 5782 ton, 1995 yılında ton, 2000 yılında ton, 2007 yılında ton ve 2012 yılında ton seviyesine ulaşmıştır. Bu istatistikî veriler dünyada olduğu gibi ülkemizde de su ürünleri yetiştiriciliğinin oldukça hızlı büyüyen (FAO) bir gıda sektörü olduğunu göstermektedir. 2000li yıllardan itibaren hızlanan Avrupa Birliği sürecinde su ürünleri yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıklarda veteriner hekimlerin sorumlu ve yetkili olmaları şart koşulmuştur yılında çıkan 5996 sayılı yasa su ürünleri hastalıkları alanlarında da veteriner hekimlerin sorumlu ve yetkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu istatistikî veriler değerlendirildiğinde Veteriner Hekimlerin bu alanda olan istihdam potansiyeli oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Son on yılda %100 den fazla bir büyüme göstermiş bir alan olması ve yeni çıkan yasaların bu alanda Veteriner Hekimleri yetkili kılması ile bu sektör yeni iş kapılarını açmıştır. Özellikle Veteriner Fakültelerinde Su Ürünleri Hastalıkları dersinin okutulması, bu alanda uygulamalar yapılması ve donanımlı Hekimler yetiştirilmesi bu alana en büyük katkıları sağlamaktadır. Bu süreçte üniversite yönetimlerimiz (rektörlük ve dekanlık) katkılarıyla 2010 yılında fakültemizde su ürünleri hastalıkları anabilim dalı kurulmuştur. 32

33 Öğrencilere verilen dersler ve uygulamalar hakkında bilgi verir misiniz? Su ürünleri hastalıkları alanında öğrencilerimizin yeterli şekilde eğitim alabilmeleri için su ürünleri yetiştiriciliği hakkında da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Oldukça gelişmiş çiftlik hayvanları araştırma uygulama merkezi olmasına rağmen su ürünleri yetiştiriciliğiyle ilgili bir alanımız bulunmamaktadır. Bu nedenle öğrencilerimiz temel eğitimi alamamaktadırlar. Bu bakımdan öğrencilerimiz için ülkemizin modern deniz balıkları ve tatlı su balıkları işletmelerine teknik gezi yapıyor olmamız oldukça yararlı olmaktadır. Ayrıca 2013 bahar yarıyılında fakültemiz bünyesinde 4. yarıyılda iktiyoloji (balık bilimi) ve 6. yarıyılda su ürünleri ve biyoteknolojisi seçmeli derslerinin konulması öğrencilerimizin bu alandaki eksikliklerini gidermede yardımcı olacaktır. 33

34 Yapmış olduğunuz teknik geziler sonucunla teknik gezi yaptığınız işletmelerden ve öğrencilerinizden nasıl bir geri bildirim aldınız? Kılıç Deniz Ürünleri, Önder Alabalık, Çobanlar Alabalık ve Selina Alabalık işletmelerine yapılan teknik gezilerde bu alanda yetişmiş olan deneyimli veteriner hekimlere ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdir. Öğrencilerimize yansımasına baktığımızda ise bu alanda fakültenin ilk yıllarında su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik ders almamaları nedeniyle güvensiz oldukları görülmektedir. Ancak sektörün veteriner hekime olan ihtiyacı oldukça belirgin olması öğrencilerimizin dikkatini çekmiştir. Ayrıca öğrencilerimiz öğrenim hayatları boyunca ilk defa su ürünleri alanında tatlı su ve deniz çiftliklerini görmenin, bu alanda yapılan çalışmaları teknik gezi ile inceleme fırsatı bulmalarının vizyonlarını genişlettiğini aktarmaktadırlar. Fakülte yönetimlerimizin destekleriyle öğrencilerimizin Türkiye hayvancılığının önemli sektörlerinden biri haline gelen (2012 verilerine göre toplam hayvancılık ihracatı 1.2 milyar $, su ürünleri ihracatı 500 bin $) su ürünleri yetiştiriciliği ve hastalıkları konusunda gerekli güven ve donanımın kazandırılacağından şüphemiz yoktur. 34

35 Öğrenci Gözü İle.. Fakültemize Polonya dan Erasmus öğrencisi olarak gelen Kamil Slachciack ile Fakültemiz ve Bursa üzerine bir röportaj yaptık. Polonya da hangi veteriner fakültesinde eğitim görüyorsun? Olsztyn daki Warmia ve Mazury Üniversitesi Veteriner Fakültesi nde eğitim görüyorum. 3.sınıf öğrencisiyim. Erasmus proramında fakültemizi seçme sebebin neydi? Eğitim olanaklarından dolayı tercih ettim. Polonya daki eğitim sistemi ile buradaki sistem uyumlu. Sadece Polonya da dersler bizi biraz daha fazla zorlamakta. Ayrıca kalacak yer sıkıntısı yaşamamam da etkili oldu. Görükle de kalıyorum. Fakültemizin eğitimi hakkında ne düşünüyorsun? Kendini mesleki anlamda geliştirebildin mi? Burada kliniklerde pratik yapmak için çok fırsatım oldu. Asistanlar ve hocalar çok Yardımcı oldular. Hocalarınızın ingilizceyi çok iyi bilmesi ile derslere adapte olmakta hiç zorlanmadım. Hem mesleki bilgilerimi hem de İngilizcemi geliştirdim.

36 Hangi dersleri alıyorsun? Patoloji, Artropodoloji, Kliniğe Giriş, Genel ve Özel Farmakoloji, Halk Sağlığı, Besin Hijyeni, Süt Hijyeni derslerini alıyorum. Bursa yı sevdin mi? Şehir ortamında insanlarla iletişim kurmakta sorun yaşadın mı? Bursa nın insanları çok cana yakın ve yardımseverler. Bursa da şehir merkezi çok renkli ve canlı. Şehrinizi ve insanlarınızı çok sevdim. Bu zamana kadar Ulucami ve Tophane yi gezme fırsatı yakaladım. Biraz Türkçe öğrenme fırsatım da oldu. Gerek duydukça Türkçe ile anlaşabiliyorum. Şehrinizi, ülkenizi ve insanlarınızı çok sevdim. Fakültemiz ile ilgili söylemek istediğin başka bir şey var mı? Burada daha çok Erasmus öğrencisi görmek istiyorum. Farklı ülkelerden daha çok öğrenci gelmesi ve daha çok işbirliği yapılması hem biz Erasmus öğrencileri hem de fakülteniz için iyi olacağını düşünüyorum.

37 NİSAN Etkinlik Rehberi Nisan 2013-II. Uluslararası Beyaz Et Kongresi- Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR)-Antalya Nisan 2013-V. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi- Selçuk Üniversitesi- Antalya Nisan 2013 Araştırma Projesi Hazırlama ve Yazma Eğitimi (AProY)-Uludağ Üniversitesi Prof.Dr.Mete Cengiz Kongre Merkezi MAYIS Mayıs 2013-Araştırma Projesi Hazırlama ve Yazma Eğitimi (AProY)-Uludağ Üniversitesi Prof.Dr.Mete Cengiz Kongre Merkezi HAZİRAN Haziran 2013-X. Veteriner İç Hastalıkları Kongresi-Erciyes Üniversitesi Kapadokya Haziran 2013-Veteriner Anatomi Kongresi- İstanbul Üniversitesi- İstanbul Haziran 2013-VI. Ulusal Veteriner Biyokimya ve Klinik Biyokimya Kongresi-Kafkas Üniversitesi 37

38 TEMMUZ 1-4 Temmuz 2013-VII. Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi-Kafkas Üniversitesi Kars AĞUSTOS Ağustos 2013-XVIII. Congress of the World Veterinary Poultry Association-Fransa EYLÜL Eylül 2013-IV. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi-Fırat Üniversitesi-Elazığ EKİM 31 Ekim-3 Kasım-V. Veteriner Doğum ve Jinekoloji Kongresi-Uludağ Üniversitesi Antalya 38

39 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ADINA SAHİBİ VE SORUMLUSU Prof.Dr. Engin KENNERMAN OBJEKTİF YAYIN KURULU Doç.Dr. Ebru YALÇIN (Başkan) Yard.Doç.Dr. G.Cansel ÖZGÜDEN AKKOÇ Araş.Gör. Dr. Meriç KOCATÜRK Araş.Gör. Gizem ALPAY Araş.Gör. Selim ALÇAY Fakülte Sekreteri Sadrettin ÖZDEMİR V. Sınıf öğrencisi Merve EFİL YAYIN DANIŞMANLARI Prof.Dr. Nesrin ÖZFİLİZ Prof.Dr. Ayşin ŞEN Prof.Dr. Cengiz ÇETİN Prof.Dr. Ülgen GÜNAY İRTİBAT Tel: (2 Hat) Fax: E-posta: vetdek@uludag.edu.tr BASKI U.Ü. Veteriner Fakültesi Görükle -BURSA