YÜKSEKÖĞRETİM DENETLEME KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "- --------------------------------------------------------------------------------------- - YÜKSEKÖĞRETİM DENETLEME KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA"

Transkript

1 YÜKSEKÖĞRETİM DENETLEME KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA İlgi : tarihli YDK sayılı savunma isteme yazınız İlg i yazı ile müvekkilim Prof. Dr Ömer Dinçer hakkında, Yrd. Doç. Dr. Yahya Fidan ile birlikte yazdığı İşletme Yönetimine Giriş isimli ders kitabının 2003 yılı Kasım ayında yapılan 3. baskısında, başka yazarlara ait kitaplardan dipnot kullanılmadan alıntı yapıld ığı gerekçesi ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının tarih 5039 sayılı yazısı ile disiplin soruşturması açıldığı belirtilmiş ve bu iddiaya ilişkin savunması istenmiştir. I. SORUŞTURMANIN HUKUKİLİĞİ A. Her şeyden önce, müvekkil kitabın yayınlandığı tarihte, üniversitede öğretim üyesi değildir. Müvekkil tarihinden bu yana Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürütmekte olup, tarihinden bu yana Marmara Üniversitesinde öğretim üyesi değildir. (Ek 1) Müvekkile alıntı iddiasının yapıldığı İşletme Yönetimine Giriş isimli ders kitabının 6. baskının yayın tarih 2003 Kasım dır. Yani müvekkil bu kitabın yayınlandığı tarihte, üniversitede öğretim üyesi değildir. Bu sebeple; 1. Müvekkilden savunma istenmesine ilişkin yazıda belirtilen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi nitelemesi doğru bir niteleme değildir. 2. Kitabın yayınlandığı tarihte müvekkil öğretim üyesi olmadığından, disiplin soruşturmasına konu da olamaz. Bu sebeple, müvekkil hakkında, Yüksek Öğretim Kurulu B aşkanlığının disiplin soruşturması yetkisi yoktur. B. Cumhuriyet Üniversitesindeki Soruşturmacılar Konuyla İlg ili Disiplinlerden Değildir. Müvekkil hakkında soruşturma açılmasına gerekçe gösterilen Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hazırlanan tarihli soruşturma raporu, Raif Güler, H. Zafer Kars ve Reyhan Eğilmez tarafından

2 imzalanmıştır. Soruşturmacılardan Raif Gü ler, Kimya bilim dalında öğretim elemanı olup eski dekandır. H. Zafer Kars tıp fakültesinde beyin cerrahıdır ve halen rektör yardımcısıdır. Reyhan Eğilmez ise, tıp fakültesi dekanı olup, halk sağlığı alanında uzmandır. Görüleceği üzere her üç soruşturmacı da, işletme bilim dalında uzman değildir. Ayrıca sosyal bilimc i de değildirler. Herkes tarafından kolayca bilineceği gibi, fen, sağlık ve sosyal bilim dalları birbirinden oldukça farklı özellikler gösterir. Nitekim Türk Üniversite sistemi ile lisans üstü eğitim sistemi de en genel tasnifle bu üç disipline bölünmüştür. Bu disiplinlerin bilgi kullanma ve aktarma yöntemleri de farklıdır. Dolayısıyla, fen ve sağlık b ilim dallarında uzman olanların, kendi uzmanlık alanından oldukça uzak işletme yönetimi alanında soruşturma yapmaları, intihal gibi bir bilim adamına yapılabilecek en kötü suçlamada bulunmaları her şeyden önce bilimsel rasyonaliteye ve etiğe uymamaktadır. Üstelik her üç soruşturmacı da aynı zamanda rektör yardımcısı, dekan ve önceki dekan olarak idari kadrolarda görev yapmaktadırlar. Bu durum, idari bazı çekişmelerin ortaya çıkardığı subjektif tepkilerin, bilimsel alanda suçlamalara yönelttiği sonucunu çağrıştırmaktadır. Nitekim, imzaladıkları tarihli rapor, savunma dilekçemizde belirttiğimiz hususlar nazara alınarak incelendiğinde, soruşturmacıların ne denli bilimsellikten uzak ve önyargılı davrandıklarını ortaya koymaya yetmektedir. II. TÜRK HUKUK SİSTEMİND E İNTİHAL KRİTERLERİ Mevzuatımız da, intihalin belirlenmesine ilişkin birebir kriter yoktur. Uygulamada, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 35. maddesindeki genel kurallardan yola çıkarak, Danıştay ve Yargıtay ın emsal kararlarında belirlediği kriterlere göre intihal olup olmadığı bilirkişi heyetince belirlenmektedir. Danıştay 8. Dairesi tarih 97 / 3656 Esas 97 / 4183 sayılı emsal kararında:.. teksir halinde basılmış bir ders notunun bilimsel araştırma niteliğinde bir eser sayılamayacağını, yararlanılan kaynaklar listesinde alıntı yaptığı iddia edilen ilgili eserin sayfa numaralarının belirtilmemesin in.. intihal olmadığının tespitinde kriter olduğunu belirlemiştir. Danıştay 8. Dairesinin bu kararına konu olay incelendiğinde, intihal yapıldığı iddia edilen eserden toplam sayfanın aynen alınmış olduğu görülecektir sayfa aynen alınmış bir kitabın ders notu olması sebebiyle, bilimsel araştırma niteliğinin bulunmamış ve yararlanılan kaynaklar kısmında kitaba atıf yapılmış olmasını intihal olmaması için yeterli görmüştür.

3 Emsal kararda, bilimsel araştırma niteliği bulunmayan ders notu şeklindeki teksir (teknolojik gelişmeler bağlı olarak günümüzde ders kitabı) sebebiyle intihal iddiasında bulunulamayacağı, ayrıca yararlanılan kaynaklar listesinde ilgili eserin ismin in belirtilmiş olmasının da intihal olmaması için kriter olduğu açıkça belirtilmiştir. Yine Danıştay 8. Dairesi tarih ve 96/5389 Esas 1998/2643 sayılı emsal kararında aynı yabancı kaynaktan yararlanarak yazılan kısımların intihal olmayacağını intihalin bir kriteri olarak belirlemiştir. Yine Danıştay 8. Dairesinin tarih 2000/1806 Esas 2001/3586 sayılı emsal kararında : bilimsel bir tezde, 152 sayfanın aynen tercüme edilmiş olmasını, tezde yapılan alıntıların dipnot ve kaynakça da açık bir şekilde belirtilmiş olması sebebiyle intihal olmayacağı yönünde karar vermiştir. Diğer taraftan, Danıştay 8. Dairesi başka bir emsal kararında da, alanında kalıplaşmış ve kullanıla gelen tanımlamaları kullanmasının intihal sayılmayacağını belirtmiştir. Hukuk Genel Kurulu, tarih 2003/4 47 Esas 2003/37 Karar sayılı emsal kararında : dava konusu araştırma da, bazı başlıkların benzer olmasının bu tür araştırmalarda izlenen ortak yöntem olması sebebiyle aynılık iddiasını haklı çıkarmayacağını, bu iddia dışında başka benzerlik iddiasının bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiği, intihal iddia eden kişin in eserinin kaynakça da gösterilmiş olmasını intihalin olmadığının tespiti açısından kriter olarak belirlemiştir. Bu emsal kararlar, Cumhuriyet Üniversitesince yaptırılan soruşturma raporunda, müvekkilin ders kitabı için bazı yerlerde bir satır, bazı yerlerde bir veya birkaç kelime esas alınarak yapılan intihal iddiasında bilim adamı ciddiyetinden ne kadar uzaklaşıldığını göstermesi açısından çok önemlidir. Müvekkil ileriki bölümlerde belirtileceği gibi, kendisinden intihal yapıld ığı iddia edilen eserleri, kitabın sonunda yaralanılan eserler bölümünde gösterdiği gibi, ayrıca birçok dipnotta söz konusu eserlere yer vermiştir. Müvekkilin kitabının ders kitabı olması, kitabında intihal yapıldığı belirtilen bütün eserleri, kaynakça olarak kitabın sonunda gösterilmiş olması, intihal iddia edilen kelime ve satırların alanında kalıplaşmış ve kullanıla gelen tanım ve nitelemeler olması karşısında müvekkile yapılan intihal iddiası havada kalmaktadır. 4 adet emsal yargı kararı eklerde sunulmuştur. (Ek 2/a b c-d)

4 III. SAVUNMA İSTENİLEN KONULARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR İddialarla ilgili cevaplara geçmeden önce, kitapla ilgili hem iddialara hem de cevaplara esas teşkil edecek, bazı hususları vurgulamak gerekiyor: - İşletme yönetimine Giriş başlıklı kitabı, bir ders kitabıdır ve ilk baskısı 1995 yılında yapılmıştır. Alanında ciddiyeti, içeriği, konuları ele alış tarzı ve anlatım uslubu sebebiyle öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından hızla kabul görmüştür. Bu sebeple, ertesi yıl, yani 1996 da içeriğinde bazı değişikler yapılarak, ikinci baskısı yapılmıştır. - Kitabın 6. bakısı, son baskısı olup, Kasım 2003 de yapılmıştır. Son baskı dahil 3, 4 ve 5. baskıları, Eylül 1996 yılında basılan 2. baskının tıpkı basımıdır. Müvekkil tarafından yazılan İşletme Yönetimine Giriş isimli ders kitabında intihal iddiasına yönelik yapılan soruşturmada, müvekkilin kitabının 1995 yılında yapılan birinci baskısından itibaren tüm baskılarının haberdar olunması ve incelenmesi gerekirdi. Sadece Kasım 2003 de yayınlanan 6 baskısı incelenerek intihal iddiasında bulunulması, ihbarcı ve soruşturmacıların, olaya b ilimsel yaklaşmak yerine, yazarları suçlama psikolojisi içinde olduklarını göstermektedir. A- Birinci iddia, müvekkil tarafından yazılan İşletme Yönetimine Giriş isimli ders kitabının 6. Baskısında, (Beta Basım, İstanbul, Kasım 2003), İşletme Yönetimi (Beta Basım, İstanbul, 1996) isimli ders kitabından alıntı yapıldığı, dipnotlarda bu kitaba yer verilmediği, ancak kaynakça da bu kitaba yer verildiği iddiasıdır. Yukarıda verilen bilg ilerden anlaşılacağı gibi, İşletme Yönetimine Giriş kitabı, İşletme Yönetimi kitabından tam bir yıl önce ilk baskısını yapmıştır. Böyle bir durumda İşletme Yönetimi kitabından intihal yapıld ığı iddiası yersiz ve hatta gülünç olur. İşletme Yönetimine Giriş kitabı 1996 yılında tekrar basılmıştır, ancak İşletme Yönetimi kitabıyla benzerlik arzeden kısımlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Her iki kitapta benzerlik arzeden kısımlar öğrencilerin bir yıl önce öğrenmiş olduğu konuları hatırlaması veya halen işlemekte olduğu konuları bir bütün olarak görebilmesi maksadıyla işlenmiştir. Aynı yazarların kendi yazdıkları metnin bir kısmını, üstelik yararlandıkları kaynakları da tekrar göstermek suretiyle, yine kendilerinin başka kitabında yer vermiş olmaları alıntı olarak adlandırılamaz. Eğer dipnotlarda yararlanılan eserlere yer verilmemiş olsaydı, o zaman İşletme Yönetimi kitabını dipnot olarak göstermek gerekebilirdi. Üstelik söz konusu kitap, İşletme Yönetimine Giriş kitabının bib liyografyasında belirtilmiştir.

5 İşletme Yönetimi kitabına karşı yapılan intihal iddiaları üzerine Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2004 / 210 esas sayılı dosyasından açtığımız manevi tazminat davasında, bilirkişi raporu ile İşletme Yönetimi kitabında intihal olmadığı sab it olduğundan, bu esere atıf yapan diğer eserde alıntı iddiası da hukuki mesnedini kaybetmekte, yasal dayanağı kalmamaktadır. (Ek 3) Bu sebeple, savunma isteme yazısı ekinde sunulan listede belirtilen I nolu alıntı iddiası hem hukuki hem de bilimsel mesnetten yoksundur. B. İkinci iddia, 11 değişik yazara ait 13 eserden kaynakçada belirtilmesine rağmen dipnotta belirtmeyerek alıntı yapıldığı iddiasına cevaplarımız Bu kısımda aç ıklamalar yazar ismi esas alınarak yapılacaktır. 1. Hüseyin Özgen Azim Öztürk Azmi Yalçın tarafından yazılan eserden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarlar tarafından yazılan eserin adı Temel İşletmecilik Bilgisi dir. Adana 2001 yılında basılmıştır. Bu yazarlara ilişkin alıntı iddiası listenin 6. sırasındaki iddiadır. Alıntı olduğu iddia edilen husus bir cümledir. Etkinlik kavramının tanımlandığı cümle, gerçekte müvekkilin İşletme Yönetimine Giriş kitabının ilk bakısında (1995) da aynen yer almaktadır. Halbuki Hüseyin Özgen ve diğerlerinin eserleri 2001 yılında basılmıştır. Müvekkilin İşletme Yönetimine Giriş kitabının 2003 yılı Kasım ayında yapılan 6. baskının, 1996 yılında yapılan 2. baskının tıpkı basımı olduğu nazara alındığında, diğer tüm savunmalarımız bir yana, ihbarcının ve Cumhuriyet Üniversitesinde soruşturmayı yapanların ne kadar dikkatsiz ve özensiz davrandıkları anlaşılmaktadır. Müvekkilin kitabının basım tarihi 1995 dır. Müvekkilin 1995 yılında bastığı kitabında, 2001 yılında basılan bir kitaptan alıntı yaptığını iddia etmek mantığa uygun değildir. Müvekkilin kitabının 2003 Kasım ayındaki 6. baskısı, 1996 yılındaki 2. baskının tıpkı basımı olduğundan, bu yazarların ismi ve kitabı da zaten müvekkilin kitabının bibliyografyasında yer almamaktadır. Bu durum ihbarcının listesinin başlangıcında yaptığı bibliyografyada yer alıyor, ancak dipnot yok şeklindeki tespitinin de bire bir doğru bir tespit olmadığını göstermektedir.

6 2. Mümin Ertürk ün eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın iki eserinden alıntı iddiası vardır. Birincisi İşletme Bilimin in Temel ilkeleri (Beta, İstanbul, 4. Baskı, 2000) ikincisi İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon (Beta, İstanbul, 1. Baskı, 1995) tir. Alıntı listesinin 14 ve 15. sırasındaki alıntı iddiasıdır. Alıntı yapıld ığı iddia edilen husus birer kısa cümleden ibaret olan kooperatiflerin genel özelliği ve negatif geribesleme tanımı ile ilgilidir. Kooperatiflerin kar amaçlı olmadığını söylemek için herhangi bir esere müracaat etmeye gerek olmadığı gibi, bu ifade ve tanımlar bütün işletme kitaplarında yer alan genel ve basma kalıp ifadelerdir. Müvekkil, İşletme Yönetimine Giriş isimli ders kitabında, Mümin Ertürk ün bu kitaplarından yararlanmamıştır. Kald ı ki ihbarcının alıntıya dayanak yaptığı birinci kitabın baskı tarihi 2000 yılı olup, müvekkilin incelenen kitabının 1996 yılındaki 2. baskısının tıptı basımı olduğu nazara alındığında, kendinden 4 yıl sonra 2000 yılında yapılan baskıya atıf mantıken mümkün değildir. Zaten Mümin Ertürk ve iki kitabı, İşletme Yönetimine Giriş kitabının bib liyografyasında da yoktur. Bu durum soruşturma metnindeki listenin başında bibliyografyada var, dipnotta yok şeklindeki tanımlamasını da boşa çıkarmaktadır. 3. Yüksel Koç-Yalkın in eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın eserinin adı, Genel Muhasebe İlkeleri ve Uygulaması dır. Doğan Basımevi, Ankara, 1978, 3. Baskı olarak belirtilmiştir. Listenin sırasında yer alan alıntı iddiasıdır. Bu yazara, müvekkilin kitabının bibliyografyasında sayfa 325 de, eser ismi belirtilerek yer verilmiştir. Ancak müvekkilin bib liyografya da yer verdiği eser Genel Muhasebe İlkeleri ve Uygulaması isimli aynı eser olmakla birlikte Ankara,1994,Turhan Kitabevi, 8. baskısıdır. Müvekkil, Yüksel Koç-yalkın ın kitabın 1994 baskını incelemiş ve bundan yararlanarak İşletme Yönetimine Giriş isimli ders kitabını yazmış ve bibliyografyasında da kitabın bu baskını belirtmiştir. İhbarcı ise müvekkilin kitabını, Koçyalkın ın kitabının 1978 baskısı ile karşılaştırarak alıntılar tespit etmeye çalışmaktadır. Soruşturmacıların müvekkilin kitabının bibliyografyasını ve dipnotlarını dikkatli ve özen li incelemediği an laşılmaktadır. Çünkü, müvekkil kitabının 303. sayfasında 1 nolu dipnot olarak, 306. sayfasında 5 nolu dipnot olarak Yüksel Koçyalkın ın anılan eserinin 1994 baskısına iki atıf yapmıştır. Bu sebeple dipnot olmadığı iddiası da gerçek değildir. Ayrıca, kendilerince tespit edilen alıntılar, işletme bilimde herkes tarafından bilinen ve kabul gören genel nitelikteki tanım ve ifadelerdir. Dosyada sunulan fotokopiler

7 incelendiğinde kelime ve cümle bazında alıntı yapıldığı iddia edilmekte olup, bu cümleler işletme biliminde genel nitelikte ve kalıplaşmış ifadelerdir. 4. Atilla Gönenli nin eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın İşletmelerde Finansal Yönetim (7. Bası İstanbul, İşletme Fakültesi Yayını, 1991) isimli kitabından alıntı iddiası vardır. Listenin 28 ve 29. sırasındaki iddiadır. Alıntı yapıldığı iddia edilen hususlar; likid ite oranları, cari oran, asit test oranı ve faaliyet oranı tanımlarıdır, kelime ve cümle bazlı ifadelerdir. Gerçekte bütün finansal kitaplarda aynı tanımlar vardır, bunların basmakalıp ve genel kabul görmüş tanımlar olduğu kabul edilmezse, bütün finansal yönetim ve işletme bilimi kitaplarını birbirinden alıntı yaptığı iddiasıyla yargılamak mümkündür. Ayrıca alıntı yapıldığı iddia edilen eser de, müvekkilin kitabının bibliyografyasında, 317. sayfada 6. sırada gösterilmiştir. 5. İlhan Cemalcılar eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın Pazarlama ( Eskişehir iktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Yayınları, No: 209, 2. baskı, Eskişehir,1979 ) isimli kitabından alıntı iddiası vardır. Listenin 27. sırasındaki alıntı iddiasıdır. Alıntı yapıldığı iddia edilen hususlar; dayanıklı mallar, dayanıksız malları kolayda mallar ve beğenmeli mallar şeklindeki tasnif olup, kelime ve cümle bazlı ifadelerdir. Bu tanımlar için, yine bütün pazarlama kitaplarda aynı tanımlar vardır, bunların basmakalıp ve genel kabul görmüş tanımlar olduğu kabul edilmezse, bütün pazarlama ve işletme bilimi kitaplarını birb irinden alıntı yaptığı iddiasıyla yargılamak mümkündür. Müvekkil İlhan Cemalcılar in Pazarlama isimli kitabının Beta Basım, İstanbul, 1987 baskısından yararlanmış ve kaynakça da kitabın bu baskısını belirtmiştir. (Sayfa 320) Müvekkil kaynakça da, İlhan Cemalcılar in İşletmecilik Bilgisi ( Anadolu üniversitesi Basımevi,Eskişehir,1989) kitabına da yer vermiştir. İhbarcı tarafından hazırlanan listenin 27. sırasında, İlhan Cemalcıler in kitabının 1979 baskısı ile müvekkilin kitabı karşılaştırılmıştır. Müvekkil, İlhan Cemalc ıler tarafından yazılan iki kitabın kaynakçada belirttiği baskılarından yararlanmış, bu kitapları kaynakçada gösterdiği gibi, kitabında dipnot olarak da göstermiştir. Zaten ihbarcının listesinde yer almasına rağmen, Cumhuriyet Üniversitesindeki soruşturmacılar belirtilen bu kısımların yazarın eserinden alıntı olmadığını belirtmişlerdir.

8 İlhan Cemalcıler in iki kitabının kaynakçada belirtilen baskılarına, İşletme Yönetimine Giriş kitabının 5, 72, 182, 184, 186 (Bu sayfada 3 atıf var) 195, 198, 201, 221, 222 ve 309. sayfalarında toplam 13 atıf dipnot olarak yapılmıştır. 6. Bülent Kobu nun eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın Üretim Yönetimi (Alaş Basım, İstanbul, 4. baskı, 1982) isimli kitabından alıntı iddiası vardır. Listenin 33. sırasındaki alıntı iddiasıdır. Dosyada mevcut fotokopiler incelendiğinde, alıntı yapıldığı iddia edilen ifadenin üretim yönetimi kavramının tanımı olduğu görülmektedir. Bu tür tanımları her yazar küçük değişikliklerle benzer şekillerde yapmaktadır. Müvekkilim Bülent Kobu nun tanımını tercih etmiştir. işletme bilimindeki genel tanım ve ifadelerden biri olduğu söylenebilir. Yine cümle ve kelime bazında alıntıdır. Ayrıca hemen sonraki cümlede Bülent Kobu nun eserine dipnot atfı yapılmaktadır. Ayrıca, bu bölümde Bülent Kobu için iki adet atıf bulunduğu da belirtilme lid ir. Müvekkil kitabında, Bülent Kobu nun Üretim Yönetimi isimli kitabından yararlanmıştır. Bibliyografada da bu kitaba yer vermiştir. (sayfa 317) Ancak aynı kitabın listede belirtilen baskısından değil, İ.Ü.İ.F Yayınlarından çıkan 1982 ve 1993 baskısı olmak üzere 2 baskısından yararlanmıştır. İşletme Yönetimine Giriş kitabının 242. sayfasında 1 ve 2 nolu, 310. sayfasında da 2 nolu dipnot olarak yararlandığı bu kaynağı da göstermiştir. 7. Mehmet Oluç un eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın İşletme Organizasyonu ve Yönetimi (İstanbul Üniversitesi Yayını, İstanbul, 1. Cilt, 3. baskı, Yayın no: 2430, 1978) isimli kitabından alıntı iddiası vardır. Listenin 16. sırasındaki alıntı iddiasıdır. Dosyada mevcut fotokopiler incelendiğinde, kapasite tanımı yapıld ığı görülecektir. Bu tanımında yukarıdaki iddialara benzer şekilde, işletme bilimindeki genel tanım ve ifadeler olduğu belirtilmelidir. Yine cümle ve kelime bazında alıntı yapıldığı iddia edilmektedir. Müvekkil kitabında, Mehmet Oluç un İşletme Organizasyonu ve Yönetimi isimli kitabından yararlanmıştır. Bibliyografada da bu kitaba yer vermiştir. (sayfa 321) Ancak aynı kitabın listede belirtilen baskısından değil, Duran Ofset, İstanbul 1969 baskısından yararlanmıştır. Müvekkil İşletme Yönetimine Giriş kitabının 134. sayfasında 6 nolu d ipnot olarak, yararlandığı bu kaynağı da göstermiştir. Liste incelendiğinde görüleceği üzere müvekkilin kitabının 134. sayfasında dipnot olmadığı belirtilmektedir. Halbuki müvekkilin kitabının 134. sayfasında tek dipnot vardır bu da, Mehmet Oluç un anılan kitabına yapılan atıfa ilişkin dipnottur.

9 Müvekkilin kitabında 12. sayfada, 32. sayfada ve 134. sayfada olmak üzere Mehmet Oluç un kitabına toplam 3 atıf dipnot olarak mevcuttur. 8. Öztin Akgüç ün eserinden alıntı yapıldığı İddiası Bu yazarın Finansal Yönetim (Avcıol matbaası, İstanbul, 1989) isimli kitabından alıntı iddiası vardır. Listenin 30 ve 31. sırasındaki alıntı iddiasıdır. Karşılaştırmalı Tablo Analizi, Kâra Geçiş Analizi ve Faaliyet Kaldıracı kavramlarının tanımlarını içeren ifadelerin alıntı yapıld ığı iddiası yapılmaktadır. Dosyada mevcut fotokopiler incelendiğinde, alıntı yapıldığı iddia edilen ifadelerin işletme biliminin genel tanım ve ifadeleri olduğu görülecektir. Yine cümle ve kelime bazında alıntı yapıldığı iddiasını içermektedir. Müvekkil kitabında, Öztin Akgüç ün Finansal Yönetim isimli kitabından yararlanmıştır. Bibliyografyada da bu kitaba yer vermiştir. (sayfa 322) Ancak aynı kitabın listede belirtilen baskısından değil, İÜİF Yayınları, Yayın No: 46, İstanbul, 1985 baskısından yararlanmıştır. İşletme Yönetimine Giriş kitabının 229 ve 230. sayfasında konu anlatılmış ve 230. sayfanın sonunda 12 nolu dipnot olarak, yararlandığı bu kaynağı da göstermiştir. Müvekkilin kitabının 230. sayfasında tek bir dipnot vardır. Bu da Öztin Akgüç e yapılan atıftır. Müvekkilin kitabının 46, 47, 224, 230, 231 ve 238. sayfalarında Öztin Akgüç ün kitabının 1985 baskısına toplam 6 atıf dipnot olarak mevcuttur. 9. Erol Eren in eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın İşletmelerde Yenilik Politikası (İstanbul Üniversitesi Yayını, İstanbul, Yayın no: 4, 1982) isimli kitabından alıntı iddiası vardır. Listenin sırasındaki alıntı iddiasıdır. Müvekkil İşletme Yönetimine Giriş kitabında, Erol Eren in sadece bu kitabından değil 4 kitabından yararlanmıştır. Bibliyografyada 4 kitaba da yer verilmiştir. (sayfa 321) Müvekkil, Erol Eren in İşletmelerde Yenilik Politikası isimli kitabın ihbar listesinde belirtilen baskısından değil, Formül Matbaası, İstanbul, 1982 baskısından yararlanmıştır. Alıntı iddialarının yer aldığı liste incelendiğinde görüleceği üzere müvekkilin kitabının sayfalarında sayfasında Erol Eren e dipnot olmadığı belirtilmektedir. Halbuki müvekkilin kitabının 164. sayfasında 14 nolu dipnot olarak, 172. sayfasından da 32 nolu dipnot olarak Erol Eren nin kitabının bibliyografyada belirtilen baskısına atıflar vardır.

10 Müvekkilin kitabında Erol Eren e ve kaynakçada gösterilen kitaplarına, 35, 44, 45 (iki adet) 49, 50, 62, 111, 162, 164, 167 (2 adet) 168, 169, 171 ve 311. sayfalarında toplam 16 adet atıf dipnot olarak mevcuttur. 10. İsmet Mucuk un eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın Modern İşletmecilik ( Der Yayınları, İstanbul 2. Baskı, 1985) kitabından 10 alıntı, Pazarlama İlkeleri ( 12. Basım Türkmen Kitabevi, 2000) isimli kitabından 1 alıntı olmak üzere 11 alıntı iddiası vardır. Listenin 2, 3, 5, 13, 17, 18, 21, 22, 23, 26 ve 34. sırasındaki alıntı iddiasıdır. Liste incelendiği zaman, Cumhuriyet Üniversitesindeki soruşturmacıların da tesbit ettiği gibi, no lu iddialarda intihal iddia etmek söz konusu olamaz. Kooperatif, maksimum kapasite, örgütlenme ilkeleri, pazarlama anlayışının unsurları ve otomasyon kavramlarının tanımında alıntı yapıldığı iddia edilen ifadelerin genel tanım ve ifadeler olduğu görülmektedir. Yine cümle ve kelime bazında alıntı yapıldığı iddia edilmektedir. İşetme fonksiyonları ile yönetimin fonksiyonlarını gösteren tablo, dikkatle incelenirse İsmet Mucuk un eserinden aynen alınmış değildir. Müvekkilin eserinde daha geliştirilmiş ve müvekkilin kendi kitabındaki fonksiyon tasniflerine göre düzenlenmiş bir tablo olduğu görülmektedir. İsmet Mucuğun kitabında 5 satır ve 5 sütunlu tablo, müvekkilin eserinde 5 satır, 8 sütunludur ve başlıklar da farklıdır. Ancak, her iki eser de genel ve bilinen kavramlar arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Bu konulara ilk el atanların bile öncelikle bileceği bilgilerin gösterilmesinden ibarettir. Ayrıca bu tablo, yerli ve yabancı başka pek çok işletme kitabında yer alır. Nitekim İsmet Mucuk da kendi kitabında herhangi bir kaynak göstermeye ihtiyaç dahi duymamıştır. Genel veya Temel Araştırma tanımları ise, müvekkilim tarafından başka bir eserden (Erol Eren; İşletmelerde Yenilik Politikası, Formül Matbaası, İstanbul, 1982 s ) dipnot gösterilerek alınmıştır. İsmet Mucuk bu tanımlamaya dipnot vermediği için, her iki tanımın da aynı kaynaktan aktarılıp aktarılmadığı araştırılmalıdır. Ancak her durumda müvekkilimin bu tanımları İsmet Mucuk un eserinden alıntı yaptığı iddia edilemez. Müvekkil kitabında, İsmet Mucuk un her iki kitabından da yararlanmış ve bunları b ibliyografyada göstermiştir. (sayfa 320) Modern İşletmecilik isimli kitabın listede belirtilen 2. baskısından, Pazarlama İlkeleri isimli kitabın ise Der yayınları, 3. baskı, İstanbul, 1986 baskısından yararlanmıştır. Zaten listede yer verilen 2000 baskısı müvekkilin kitabından sonra basılmış bir baskıdır. Zira yukarıda da açıkladığımız üzere müvekkilin kitabının, 2003 Kasım ayında basılan 6. baskısı, 1996 Eylül de basılan 2. baskısının tıpkı basımıdır. Müvekkilin 4 yıl sonraki baskıdan alıntı yaptığını iddia etmek iddianın gerçekçi olmadığını gösterir.

11 Müvekkilin kitabında 10, 135, 160, 163, 170, 187, 193, 194, 196, ve 232. sayfalarda İsmet Mucuk un kitaplarına toplam 12 atıf dipnot olarak mevcuttur. 11. Güngör Onal ın eserinden alıntı yapıldığı iddiası Bu yazarın Temel İşletmecilik Bilgisi (3. baskı 2000, Türkmen Kitabevi, İstanbul) isimli kitabından toplam 11 alıntı iddiası vardır. Listenin 1, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 19, 20 ve 32. sırasındaki alıntı iddiasıdır. Müvekkil kitabında, Güngör Onal ın Temel İşletmecilik Bilgisi isimli kitabından yararlanmıştır. Bibliyografyada bu kitaba da yer vermiştir. (sayfa 319) Ancak aynı kitabın ihbarcının belirttiği 2000 baskısından değil, MÜ Nihat Sayar Yay Yar Vak. Yay. Yayın no: , İstanbul, 1993 baskısından yararlanmıştır. İktisat ve işletme, davranış bilimi ve işletme, uluslararası işletmeler, hizmet işletmelerinin sınıflandırılması, büyüklük ölçüleri, sabit yatırımlar gibi hiçbir bilimsel önerme içermeyen, sadece konu anlatımına ve genel kabul görmüş tanımlamalara dayalı cümleler ve basma kalıp ifadelerden oluşmaktadır. Büyüme, yaşayan her canlı organizma için tabii bir gelişmedir şeklindeki ifade için alıntı yapmaya gerek olup olmadığı, gerçek bir bilim adamı için ne anlam içerir. Benzer ifadeler için suçlama yapmak da bilim ciddiyeti ile ne oranda bağdaşır. Döner Sermayeli ve Katma Bütçeli Kamu Kuruluşları, Komandit Şirket, Limited Şirket Sözleşmeleri, Anonim Şirketlerin Kuruluşu gibi tanımlamalar ise hukukidir. Ticaret veya Borçlar hukukuna ait kavramlardır, kanunlara ayrıntısıyla anlatılmaktadır. Bütün İşletme kitapları bu kavramları aynı kaynaklardan alarak kullan ır. Nitekim, Güngör Önal da bu tanımlar için dipnot gösterme ihtiyacı hissetmemiştir. Listede alıntı yapıldığını iddia edilen baskının tarihi 2000 dir. Yukarıda da açıkladığımız üzere, müvekkilin kitabının 6. baskısı, 1996 yılında yapılan 2. baskının tıpkı basımı olduğuna göre 4 yıl sonra yayınlanan bir kitaba atıf yapılmadığını ileri sürmek doğru bir iddia değildir. Müvekkilin kitabında 53, 63, 103, 132, 135, 231 ve 234. sayfalarda Güngör Onal ın kitaplarına toplam 7 atıf dipnot olarak mevcuttur. VI. SONUÇ 1. Müvekkilim tarihinden bu yana Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürütmektedir ve kitabın yayınlandığı tarihte öğretim üyesi değildir. Bu sebeple, savunma istenmesine ilişkin yazıda belirtilen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi nitelemesi doğru bir niteleme değildir.

12 Müvekkil kitabın yayınlandığı tarihte öğretim üyesi olmadığından, disiplin soruşturmasına konu olamaz. Bu sebeple, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının disiplin soruşturması yetkisi yoktur. 2. İşletme yönetimine Giriş başlıklı kitabı, bir ders kitabıdır ve ilk baskısı 1995 yılında yapılmıştır. Alanında ciddiyeti, içeriği, konuları ele alış tarzı ve anlatım üslubu sebebiyle öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından hızla kabul görmüştür. Bu sebeple, ertesi yıl, yani 1996 da içeriğinde bazı değişikler yapılarak, ikinci baskısı yapılmıştır. Daha sonraki 3, 4, 5 ve 6. baskıları tıpkı basımdır. Kitap 314 sayfa olup, toplam 324 dipnot atıf yapılmıştır. Bibliyografyada ise 241 adet eser belirtilmiştir. Halbuki ü lkemizde ders kitaplarında hiç dipnot gösterilmeksizin, sadece kitabın sonundaki kaynakça listesiyle iktifa edilmektedir. Bu durum açıkça biliniyorken, müvekkilin ders kitaplarında ciddiyetini gösteren yaklaşımının kendisine bir suçlamayla yöneltilmesi üzüntü verici bir husustur. Buradan müvekkilim d iğerleri gibi sadece kaynakça listesi verseydi hiçbir suçlamaya maruz kalmayacağı gibi bir sonuç çıkarmak da mümkündür. 3. Türk Hukuk Sisteminde belirtilen intihal kriterlerine göre müvekkilimin kitabı hakkında suç isnat etmek mümkün değildir. Nitekim benzer iddialarla gündeme getirilen İşletme Yönetimi kitabı için Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda verilen raporda intihal olmadığı belirlenmiştir. 4. İşletme Yönetimine Giriş kitabıyla ilgili iddialar ise, dikkatsiz ve özensiz bir soruşturma dosyasıyla gündeme getirilmiş ve müvekkilimi suçlama psikolojisi öne çıkan bir uslup iç inde hazırlanmıştır. İddialar dikkatli bir şekilde incelenirse aşağıdaki gerçekler çok açık bir şekilde açığa çıkacaktır: - Alıntı iddia edilen bir kitap, müvekkilimin kitabından sonra yayınlanmış bulunmaktadır.(bkz. Hüseyin Özgen ve diğerleri) - Yine alıntı yapıldığı iddia edilen beş kitap ise, müvekkilin kitabındaki ilgili sayfalarda dipnot olarak gösterilmiştir. (bkz. Bülent Kobu, Mehmet Oluç, Öztin Akgüç, Erol Eren, Yüksel Koçyalkın). - Hem yukarıdaki kitaplardan, hem de diğer kitaplardan alıntı yapıld ığı iddia edilen bütün hususlar, işletme yönetiminin herkes tarafından bilinen, her kaynakta benzer ifadelerle yer alan, basma kalıp, hemen hemen bütün yazarların dipnot gösterme ihtiyacı hissetmediği kelime ve cümlelerdir. Bu sebeple alıntı iddiası maddi gerçeğe olup kabul etmiyoruz. 5. Müvekkilim 1994 yılında Prof. olmuştur. Söz konusu kitapları ise, 1995 ve 1996 yıllarında yayınlanmıştır. Tarih olarak bakıldığında, bu eserler müvekkilim h içbir akademik kariyerinde rol oynamamıştır Ömer DİNÇER vekili Av. Abdurrahman ÖZ

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YÜKSEK DİSİPLİN KUR ULU BAŞKANLIĞINA ANKARA İlg i : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13.10.2005 tarihli ve B.30.HKM.16.02.001.5857-22982 sayılı yazısı. İlg i yazı ile müvekkilim

Detaylı

Öğrenci Disiplin Soruşturması

Öğrenci Disiplin Soruşturması Öğrenci Disiplin Soruşturması.. FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA/YÜKSEKOKUL MÜDÜRLÜĞÜNE / /201 tarihinde. Numaralı isimli öğrenci için tutulan tutanak ekte sunulmuştur. Gereği için bilgilerinize arz ederim.... Bölüm

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK SİRKÜLER TARİHİ : 28.08.2012 SİRKÜLER NO : 2012/48 SİRKÜLER TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y. Vergi Dava Daireleri Kurulu

T.C. D A N I Ş T A Y. Vergi Dava Daireleri Kurulu T.C. D A N I Ş T A Y Vergi Dava Daireleri Kurulu Esas No : 2010/679 Karar No: 2012/72 Özeti: İnceleme raporunun ihbarname ekinde tebliğ edilmemesi; süresinde açılan bir davada vergilendirmenin kaldırılmasını

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/5132 KARAR TARİHİ : 01/04/2016 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU : Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler

Detaylı

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için)

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) .././ İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) Sayın: Rektörlük / Dekanlık/ Müdürlük Makamının. tarih ve.. sayılı yazısıyla konusundaki şikayetiniz ile ilgili olarak.. hakkında açılan disiplin soruşturmasında

Detaylı

www.vergidegundem.com

www.vergidegundem.com Fax: 0 212 230 82 91 Damga vergisi uygulamasında Resmi Daire Av. Gökçe Sarısu I. Giriş Damga vergisi, hukuki işlemlerde düzenlenen belge ya da kağıtlar üzerinden alınan bir vergidir. Niteliğinin belirlenmesinde

Detaylı

Bağdat Cad. No:108/B D:26 Fenerbahçe Kadıköy İSTANBUL. : Bilirkişi 2. Ek Rapor ve Ayrık 2. Ek Rapora Karşı Beyanlarımızdan İbarettir.

Bağdat Cad. No:108/B D:26 Fenerbahçe Kadıköy İSTANBUL. : Bilirkişi 2. Ek Rapor ve Ayrık 2. Ek Rapora Karşı Beyanlarımızdan İbarettir. 24 MAYIS 2011. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞI NA 200/. ESAS DAVALILAR VEKİLİ : 1-2-.. : Av. AHMET AYDIN Bağdat Cad. No:108/B D:26 Fenerbahçe Kadıköy İSTANBUL DAVACI :. SİGORTA A.Ş. VEKİLİ :

Detaylı

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için)

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) .././ İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) Sayın: Rektörlük / Genel Sekreterlik / Dekanlık/ Müdürlük Makamının. tarih ve.. sayılı yazısıyla konusundaki şikayetiniz ile ilgili olarak.. hakkında Yükseköğretim

Detaylı

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için)

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) .././ İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) Sayın: Rektörlük / Dekanlık/ Müdürlük Makamının. tarih ve.. sayılı yazısıyla konusundaki şikayetiniz ile ilgili olarak.. hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2013/149. Karar No 2013/1034

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2013/149. Karar No 2013/1034 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu İkinci Dairesi aşağıda isimleri yazılı üyelerin katılımı ile tarihinde toplandı....eski Hâkimi hâlen emekli... (... ) ile... Hâkimi... (...) hakkında, Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

Sirküler Rapor 1804.2014/108-1

Sirküler Rapor 1804.2014/108-1 Sirküler Rapor 1804.2014/108-1 DANIŞTAY IN TAKAS DURUMUNDA ÖDENDİĞİ YASAL BELGE VE DEFTERLERLE KANITLANAMAYAN KDV NİN İNDİRİLECEK KDV OLARAK DİKKATE ALINMAMASI İLE İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET

Detaylı

BURSA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA Bursa SAVUNMAM

BURSA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA Bursa SAVUNMAM BURSA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA Bursa Soruşturma No: 2013-82126 SAVUNMA YAPAN (ŞÜPHELİ): Kemal GÖZLER, (TC ). Nilüfer- BURSA ŞİKAYETÇİ: Haşim KILIÇ, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Ankara. VEKİLİ: Av.,, Kızılay,

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Merciine Tevdi Kararı, Süre Aşımı Dava Açma Süresi

Anahtar Kelimeler : Merciine Tevdi Kararı, Süre Aşımı Dava Açma Süresi Onbeşinci Daire Yargılama Usulü Kararları İdare Mahkemesi'nce verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile

Detaylı

Temyiz Eden (Davalı) : Antalya İl Özel İdaresi

Temyiz Eden (Davalı) : Antalya İl Özel İdaresi İdari Dava Daireleri Kararları Bu durumda, İdare Mahkemesince, uyuşmazlığa konu kentsel dönüşüm alanına yönelik olarak proje hazırlanıp hazırlanmadığı, plan değişikliği yapılıp yapılmadığı araştırıldıktan

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-4-34 Karar Sayısı : 15-34/525-166 Karar Tarihi : 01.09.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer TORLAK :

Detaylı

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için)

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) .././ İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) Sayın: Rektörlük / Dekanlık/ Müdürlük Makamının. tarih ve.. sayılı yazısıyla konusundaki şikayetiniz ile ilgili olarak.. hakkında açılan disiplin ve ceza soruşturmasında

Detaylı

KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ

KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ İDER AVANSI, GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ YARGITAY 17. Hukuk Dairesi ESAS NO : 2012/13494 KARAR NO : 2013/12373 GİDER AVANSI VE DELİL AVANSI ARASINDAKİ FARKLAR KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/77. 6545 Sayılı Kanunla Vergi Yargılamasına ve Ticaret Mahkemelerine İlişkin Getirilen Yenilikler

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/77. 6545 Sayılı Kanunla Vergi Yargılamasına ve Ticaret Mahkemelerine İlişkin Getirilen Yenilikler DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Nurol Maslak Plaza Ayazağa Mah. Büyükdere Cad. A ve B Blok No:255-257 Kat:5 Maslak/İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60

Detaylı

İSTANBUL 10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

İSTANBUL 10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA İSTANBUL 10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA DOSYA NO: 2010/283 E İSTANBUL/12.10.2010 İSTEMDE BULUNAN SANIK VEKİLİ : ÇETİN DOĞAN : Av. Celal ÜLGEN ve Av. Hüseyin ERSÖZ DAVACI : K. H. KONU : Klasörler

Detaylı

Matbaalar, (basım işleri yapılan müessese veya yerulerdirti).

Matbaalar, (basım işleri yapılan müessese veya yerulerdirti). TÜRK HUKUKUNDA MATBAALARıN HUKUKİ YAPILARI Prof. Dr. Akar ÖÇAL i. GİRİş Matbaalar, (basım işleri yapılan müessese veya yerulerdirti). Basın hayatında önemli bir yer işgal etmekte olan matbaaların kurulması

Detaylı

Personel Disiplin Soruşturması.

Personel Disiplin Soruşturması. Personel Disiplin Soruşturması.. Dekanlığına / Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne/Personel Daire Başkanlığına İlgi : / /20 tarih ve.. sayılı yazınız. İlgi yazı ile.. un iddiası ile, tarihinde, Müdürlüğünüzce

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Yargıtay, tanımı Anayasa ile yapılan, işlevleri, mensupları ve bunların seçimi ve diğer kuruluş esasları, Anayasa'da

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2012/299. Karar No 2013/422

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2012/299. Karar No 2013/422 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu İkinci Dairesi aşağıda isimleri yazılı üyelerin katılımı ile tarihinde toplandı.... eski hâlen... İdare Mahkemesi Üye Hâkimi... (...) hakkında,... Bölge İdare Mahkemesi

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 488 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/4805 Karar No. 2012/12361 Tarihi: 11.04.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 FAZLA ÇALIŞMA ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN

Detaylı

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için)

İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) Sayı: Tarih:.././ Konu: Ceza Soruşturması İFADEYE ÇAĞRI YAZISI (Şikayetçi için) Sayın: Rektörlük / Genel Sekreterlik / Dekanlık/ Müdürlük Makamının. tarih ve.. sayılı yazısıyla konusundaki şikayetiniz

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KARAR. Başvuru Numarası: 2013/8492. Karar Tarihi: 8/9/2014 İKİNCİ BÖLÜM KARAR

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KARAR. Başvuru Numarası: 2013/8492. Karar Tarihi: 8/9/2014 İKİNCİ BÖLÜM KARAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KARAR Başvuru Numarası: 2013/8492 Karar Tarihi: 8/9/2014 İKİNCİ BÖLÜM Başkan : Alparslan ALTAN ler : Serdar ÖZGÜLDÜR Recep KÖMÜRCÜ Engin YILDIRIM M. Emin

Detaylı

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1 KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ I. GİRİŞ Doç.Dr.Sami Karacan Son zamanlarda kentleşmenin hızla gelişmesine paralel olarak kat karşılığı inşaat işleri de

Detaylı

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA Esas No : 1995/1983 Karar No: 1997/519 Temyiz İsteminde Bulunan :. : Türk Dişhekimleri Birliği : Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA İstemin Özeti : Dişhekimi olan davacıya, Türk Dişhekimleri

Detaylı

Personel Disiplin Soruşturması.

Personel Disiplin Soruşturması. Personel Disiplin Soruşturması.. Dekanlığına / Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne/Personel Daire Başkanlığına İlgi : / /20 tarih ve.. sayılı yazınız. İlgi yazı ile.. un iddiası ile, tarihinde, Müdürlüğünüzce

Detaylı

T.C. ANKARA 17. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/963 KARAR NO : 2011/1582

T.C. ANKARA 17. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/963 KARAR NO : 2011/1582 DAVACI: IŞIL TELEVİZYON YAYINCILIK AŞ VEKİLİ: AV. HANDAN COŞGUN, 4 Cad. 694 Sok. No. 3 Kat 3 Yıldız-Çankaya/ DAVALI : RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU/ VEKİLİ : AV. SİBEL SÖYLER (aynı adreste) DAVANIN ÖZETİ:

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1 T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2012/3492 Karar No : 2013/5107 Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1 Özeti : Kentsel dönüşüm ve

Detaylı

ÖRNEK: 1-2 yıllık Meslek Yüksekokulu mezunu olup teknik hizmetler sınıfında "Tekniker" kadro

ÖRNEK: 1-2 yıllık Meslek Yüksekokulu mezunu olup teknik hizmetler sınıfında Tekniker kadro DEVLET MEMURLARI KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO 142) 657 Sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A/12 bendine 26.5.1975 tarih ve 1897 sayılı Kanunun birinci maddesiyle eklenen (d) fıkrasının uygulanmasına ilişkin

Detaylı

YILDIRIM v. TÜRKĐYE KARARIN KISA ÖZETĐ

YILDIRIM v. TÜRKĐYE KARARIN KISA ÖZETĐ YILDIRIM v. TÜRKĐYE KARARIN KISA ÖZETĐ Đnternete erişime ilişkin yasaklamalara sınırlama getiren ve muhtemel bir kötüye kullanma durumuna karşı hukuki kontrol güvencesi sunan katı bir yasal çerçevede alınmayan

Detaylı

T.C. İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 10. HUKUK DAİRESİ T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I

T.C. İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 10. HUKUK DAİRESİ T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I ÖZET : - 1 GÜNLÜK ÇALIŞMA TESPİTİ : Zorunlu çalışma süresinin tespiti olmayıp, sadece 1 gün çalışıldığının tespiti istemini barındırmakta olup, bu tür davalarda işverenin davalı olarak gösterilme zorunluluğunun

Detaylı

ÖĞRENCİ DİSİPLİN SORUŞTURMASI ÖRNEKLERİ

ÖĞRENCİ DİSİPLİN SORUŞTURMASI ÖRNEKLERİ ÖĞRENCİ DİSİPLİN SORUŞTURMASI ÖRNEKLERİ Örnek Belgenin Adı 1. Soruşturma Emri 2. Toplu Olaylarda Soruşturma Emri 3. Kopya Tutanağı 4. Kopya İşlemi Bildirim Yazısı 5. Soruşturulan Öğrenci Hakkında Tedbir

Detaylı

ZAMANAŞIMI SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ

ZAMANAŞIMI SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ ZAMANAŞIMI SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ Özeti : Mevzuat hükümlerine aykırılığı gümrük idarelerince tespit edildiği tarihten itibaren üç yıllık zamanaşımı süresi geçirildikten sonra

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-2-52 Karar Sayısı : 15-39/652-228 Karar Tarihi : 03.11.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer TORLAK :

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Anayasa Mahkemesi Başkanlığından: Esas Sayısı : 2001/383 Karar Sayısı : 2003/92 Karar Günü : 16.10.2003 ANAYASA MAHKEMESİ KARARI İPTAL DAVASINI AÇAN : Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER İPTAL DAVASININ KONUSU

Detaylı

Personel Disiplin Soruşturması.

Personel Disiplin Soruşturması. Personel Disiplin Soruşturması. SELÇUK Ü NİVERSİTESİ D ekanlığına / M eslek Y üksekokulu M üdürlüğü ne/personel D aire Başkanlığına İlgi /20... tarih v e... sayılı yazınız. ö İlgi yazı ile... un... iddiası

Detaylı

Yönetim Kurulu'nun Yemin Töreni'ne katılım gerçekleşti.

Yönetim Kurulu'nun Yemin Töreni'ne katılım gerçekleşti. 20.08.2013 Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldıkları toplantı, ziyaret ve benzeri konular hakkında Yönetim Kurulu'nu bilgilendirmesi. Yönetim Kurulu'na bilgilendirme yapıldı. Yemin Töreni Yönetim

Detaylı

Anahtar Kelimeler : İmar Planının Yargı Kararıyla İptali, İmar Hukukunda Kazanılmış Hak, Yapı Ruhsatı

Anahtar Kelimeler : İmar Planının Yargı Kararıyla İptali, İmar Hukukunda Kazanılmış Hak, Yapı Ruhsatı T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2012/477 Karar No : 2014/3990 Anahtar Kelimeler : İmar Planının Yargı Kararıyla İptali, İmar Hukukunda Kazanılmış Hak, Yapı Ruhsatı Özeti: Yapı ruhsatının ve dayanağı uygulama

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y ONBEŞİNCİ DAİRE Esas No : 2014/9315 Karar No : 2015/9212

T.C. D A N I Ş T A Y ONBEŞİNCİ DAİRE Esas No : 2014/9315 Karar No : 2015/9212 Anahtar Sözcükler: Nisbi vekalet ücreti, maktu vekalet ücreti, hak arama özgürlüğü, mahkemeye erişim hakkı Özet: Gerçekte hak edilen tazminat miktarı kestirilemeyen, çözümü davanın her iki tarafı için

Detaylı

T.C. ANKARA 9. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2009/1118 KARAR NO : 2010/1600

T.C. ANKARA 9. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2009/1118 KARAR NO : 2010/1600 ANKARA 9. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2009/1118 KARAR NO : 2010/1600 D A V A C I: Samanyolu Yayıncılık Hizmetleri A.Ş. V E K İ L İ: Av. Nazif AKTAŞ, Hürriyet Mah. Yurt sok. No:33/3 Çağlayan Kağıthane / İSTANBUL

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK/5, 41

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK/5, 41 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/26324 Karar No. 2015/14105 Tarihi: 07.09.2015 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/4 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK/5, 41 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİ

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret

Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret Özet : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi tarafından yapılan bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesince

Detaylı

HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ PROF. ONUR HAMZAOĞLU NA

HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ PROF. ONUR HAMZAOĞLU NA HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ PROF. ONUR HAMZAOĞLU NA Elektrik Mühendisleri Odası nın (EMO) kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadelede hain bir saldırıyla katledilen üyesi Hasan Balıkçı anısına iki

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI

Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.02.2013/50-1 Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Danıştay Üçüncü Daire Başkanlığının 17.10.2012

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S.HMK. /176

İlgili Kanun / Madde 6100 S.HMK. /176 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/16110 Karar No. 2014/94 Tarihi: 13.01.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/3 İlgili Kanun / Madde 6100 S.HMK. /176 ISLAHIN BİR HAFTALIK KESİN SÜREDE

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİNDEN VERGİ USUL KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI

ANAYASA MAHKEMESİNDEN VERGİ USUL KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI Sirküler Rapor 28.03.2013/84-1 ANAYASA MAHKEMESİNDEN VERGİ USUL KANUNUYLA İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi, 5.3.2013 tarihli ve 2012/829 sayılı Başvuru Kararında,

Detaylı

Business Network Center Turkey

Business Network Center Turkey 09:30-10:45 İş Hukuku Kapsamında İşe İade Davaları: İş Akdinin Feshi: Geçerli ve Geçersiz Fesih Nedenleri Doç.Dr. Erdem ÖZDEMİR - Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş Sözleşmesi Nasıl Sona Erer? Fesih

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

İKİ AYDA BİR YAYIMLANIR. : Avukat M. Şükrü SALKAYA

İKİ AYDA BİR YAYIMLANIR. : Avukat M. Şükrü SALKAYA İKİ AYDA BİR YAYIMLANIR Sorumlu Müdür : Avukat M. Şükrü SALKAYA YIL : I97f) SAYI S A Y I D A Sahife BAŞKANIN KÖŞESİ Av. Nejat OĞUZ 3-5 DOKTRİN ve MESLEK YAZILARI Toplu îfj Sözleşmesi Yapma Yetkisi ve Oylama

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/32292 Karar No. 2010/1149 Tarihi: 25.01.2010 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/2 ASIL İŞVEREN SORUMLU OLABİLMESİ İÇİN ALT İŞVEREN İŞÇİSİNİN

Detaylı

DANIŞTAY 12. Daire 2008/6979 E.N, 2009/854 K.N.

DANIŞTAY 12. Daire 2008/6979 E.N, 2009/854 K.N. DANIŞTAY 12. Daire 2008/6979 E.N, 2009/854 K.N. Özet SORUŞTURMA ONAYINDA YER ALMAYAN FİİLLERLE İLGİLİ OLARAK BAKANLIĞIN BİLGİLENDİRİLMESİ, BAKANLIK TARAFINDAN VERİLECEK SORUŞTURMA ONAYI ÜZERİNE SORUŞTURMANIN

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-4-27 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-34/513-161 Karar Tarihi : 01.09.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

VERUSATURK GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU

VERUSATURK GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU VERUSATURK GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER I. Genel Bilgiler a) Rapor Dönemi b) Şirket Bilgileri c) Şirketin Sermaye ve Ortaklık

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 854 S. DİşK/1

İlgili Kanun / Madde 854 S. DİşK/1 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/31285 Karar No. 2012/3117 Tarihi: 13.02.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/3 İlgili Kanun / Madde 854 S. DİşK/1 DENİZ İŞ YASASININ KAPSAMI ÖZETİ:

Detaylı

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI Sirküler Rapor 18.02.2014/70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi 14/1/2014 tarihli ve 2013/5028 Başvuru Numaralı kararında, 2010 yılının

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim vergisi. Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim Özet : Karara esas olarak alınan bir ilam hükmünün kesinleşen bir mahkeme kararıyla bozularak ortadan kalkması

Detaylı

27-28 Nisan 2012 Divan Otel, ANKARA

27-28 Nisan 2012 Divan Otel, ANKARA 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu Kapsamında 27-28 Nisan 2012 Divan Otel, ANKARA Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi 9.00-9.30 Kayıt 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu Kapsamında Ankara

Detaylı

T.C. ANKARA 4. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2010/1045 KARAR NO : 2010/2000

T.C. ANKARA 4. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2010/1045 KARAR NO : 2010/2000 DAVACI: NTV RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI AŞ VEKİLİ : AV. İSMAİL ATAK, Hafta Sok. 23/5 Gaziosmanpaşa / DAVALI: RADYO TELEVİZYON ÜST KURULU BAŞKANLIĞI, Bilkent Plaza B2 Blok Bilkent / VEKİLİ : AV. MUSTAFA

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582 T.C D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785 Karar No : 2012/3582 Anahtar Kelimeler : Haciz İşlemi, İhtiyati Haciz, Şirket Ortağı, Teminat, Kişiye Özgü Ev Eşyaları Özeti: Teşebbüsün muvazaalı olduğu

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİNDEN GVK GEÇİCİ 73 ÜNCÜ MADDEYLE İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI

ANAYASA MAHKEMESİNDEN GVK GEÇİCİ 73 ÜNCÜ MADDEYLE İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI Sirküler Rapor 16.12.2013/216-1 ANAYASA MAHKEMESİNDEN GVK GEÇİCİ 73 ÜNCÜ MADDEYLE İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi, 21.11.2013 tarihli ve 2013/4413 Başvuru

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/13462) Karar Tarihi: 22/12/2016 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu : Burhan ÜSTÜN

Detaylı

2- Dâvanın, her biri hakkında aynı sebepten neşet etmesi. hükmü öngörülmüş. iken,

2- Dâvanın, her biri hakkında aynı sebepten neşet etmesi. hükmü öngörülmüş. iken, A- 01/10/2011 yürürlük tarihli 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu ndan önce yürürlükte bulunan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu nun 43. maddesinde düzenlenen İHTİYARİ DAVA ARKADAŞLIĞI müessesesi

Detaylı

KABUL EDİLMEZLİK KARARI

KABUL EDİLMEZLİK KARARI Priştine, 31 Ekim 2016 Nr. Ref.: RK989/16 KABUL EDİLMEZLİK KARARI Başvuru No: KI146/15 Başvurucu Azem Brajshori Kosova Özelleştirme Ajansıyla ilgili davalara ilişkin Kosova Yüksek Mahkemesi Özel Dairesi

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80

İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/21222 Karar No. 2014/6804 Tarihi: 25.03.2014 İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80 SİGORTA PRİMLERİNDEN ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN SORUMLULUĞU İFLASIN AÇILMASINDAN

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı. Dağıtım Yerlerine

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı. Dağıtım Yerlerine Tarih ve Sayı: 28/12/2015-412297 T.C. Sayı :18235917-640- Konu :Disiplin soruşturmaları ÇOK İVEDİ Dağıtım Yerlerine İlgi :Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 30.11.2015 tarih 65649 sayılı yazısı Yükseköğretim

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/7568 Karar No. 2014/13812 Tarihi: 21.05.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İŞK. /8 İŞ SÖZLEŞMESİNİN VAR OLUP OLMADIĞI- NIN BAĞIMLILIK ÖLÇÜTÜNE GÖRE BELİRLE-

Detaylı

ÜSKÜDAR... İŞ MAHKEMESİ NE. : Av. Aytekin TETİK Av. Ahmet AYDIN Adres Antette

ÜSKÜDAR... İŞ MAHKEMESİ NE. : Av. Aytekin TETİK Av. Ahmet AYDIN Adres Antette 2009/ Esas ÜSKÜDAR... İŞ MAHKEMESİ NE Davalı Vekili Davacı :.. : Av. Aytekin TETİK Av. Ahmet AYDIN Adres Antette : Şişli İstanbul Konu : Duruşmadan evvel sunacağımız tanık listesinin kabulü talebiyle 13.10.2010

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/24063 Karar No. 2018/8966 Tarihi: 18.04.2018 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 İŞÇİNİN DAVRANIŞLARINDAN KAYNAK-

Detaylı

5. Daire 2012/5124 E., 2014/2469 K. "İçtihat Metni"

5. Daire 2012/5124 E., 2014/2469 K. İçtihat Metni 5. Daire 2012/5124 E., 2014/2469 K. İSTİSNAİ MEMURİYETLER BAKANLIK MÜŞAVİRİ MÜŞTEREK KARARNAME İLE NAKLEN ATAMA "İçtihat Metni" Özeti : Yasa koyucu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 59. maddesi ile

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/35581 Karar No. 2016/298 Tarihi: 12.01.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE İŞ SÖZLEŞ-

Detaylı

Uzun Sok. Kolotoğlu İşhanı Kat: 3 No:75 - TRABZON Temyiz Eden ve Karşı Taraf (Davalı) : Karayolları Genel Müdürlüğü - ANKARA

Uzun Sok. Kolotoğlu İşhanı Kat: 3 No:75 - TRABZON Temyiz Eden ve Karşı Taraf (Davalı) : Karayolları Genel Müdürlüğü - ANKARA Temyiz Eden (Davacı) : Vekili : Uzun Sok. Kolotoğlu İşhanı Kat: 3 No:75 - TRABZON Temyiz Eden ve Karşı Taraf (Davalı) : Karayolları Genel Müdürlüğü - ANKARA Vekili : Av. Cansın Sanğu (Aynı adreste) İstemin

Detaylı

KiTAP. ve ISLETME POLITIKASi. Prof. Dr. Erol EREN. Ars.Grv. Fatih SEMERCIöZ Lü. Isletme Fakültesi. Yönetim, Yil 9, Sayi 29, Ocak - 1998,5.

KiTAP. ve ISLETME POLITIKASi. Prof. Dr. Erol EREN. Ars.Grv. Fatih SEMERCIöZ Lü. Isletme Fakültesi. Yönetim, Yil 9, Sayi 29, Ocak - 1998,5. Yönetim, Yil 9, Sayi 29, Ocak - 1998,5.52-54 KiTAP ISLETMELERDE.. STRATEJIK. YÖNETIM ve ISLETME POLITIKASi Prof. Dr. Erol EREN Istanbul, DER Yayinlari, 1997 Hazirlayan: Ars.Grv. Fatih SEMERCIöZ Lü. Isletme

Detaylı

1. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu nun tarih ve 45 no lu kararı üzerine görüşüldü.

1. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu nun tarih ve 45 no lu kararı üzerine görüşüldü. 28.03.2016 ALINAN KARARLAR 1. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu nun 23.02.2016 tarih ve 45 no lu kararı üzerine görüşüldü. KARAR NO: 180 TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/2890) Karar Tarihi: 16/2/2017 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu Vekili

Detaylı

Danıştay Tetkik Hakimi Yeniay Kaya nın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ve mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. TÜRK MİLLETİ ADINA

Danıştay Tetkik Hakimi Yeniay Kaya nın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ve mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. TÜRK MİLLETİ ADINA T.C. Sekizinci Daire Esas No : 1994 / 6599 Karar No : 1995 / 4209 Temyiz İsteminde Bulunan :.. :.. Karşı Taraf :Türk Dişhekimleri Birliği :Av. Tezcan Çakır-Meşrutiyet Cad. 3/15 06640 / ANKARA İstemin Özeti

Detaylı

Business Network Center Turkey

Business Network Center Turkey 09:30-10:45 Geçersiz Sebeple Yapılan Fesih Sonuçları ve SGK Uygulamaları Açısından Değerlendirilmesi Av. Cüneyt DANAR - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı,Bilirkişi Geçersiz Feshin Sonuçları Nelerdir?

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Sekizinci Daire Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754

T.C. DANIŞTAY Sekizinci Daire Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754 Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754 Temyiz İsteminde Bulunan : Nejat Öz :Av. N.Nilgün Öz 2.Noter yanı ALANYA Karşı Taraf : Türk Dişhekimleri Birliği : Av. Tezcan Çakır Meşrutiyet Cad. 3-15 ANKARA

Detaylı

Fazla Ve Yersiz Ödenen Kdv'nin İadesi i

Fazla Ve Yersiz Ödenen Kdv'nin İadesi i Fırat MUMCU (Vergi Müfettişi) (E. Maliye Müfettişi) Fazla Ve Yersiz Ödenen Kdv'nin İadesi i Giriş Katma Değer Vergisi Kanunu nun ii (KDVK) 8/2. maddesinde, vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya

Detaylı

YÖNETİM KURULU 02 EYLÜL 2014 GÜNDEMİ

YÖNETİM KURULU 02 EYLÜL 2014 GÜNDEMİ Sıra GÜNDEM MADDELERİ YÖNETİM KURULU 02 EYLÜL 2014 GÜNDEMİ KARAR 1 Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldıkları toplantı, ziyaret ve benzeri konular hakkında Yönetim Kurulu'nu bilgilendirmesi. Yönetim

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2011/8665 Karar No : 2013/9005 Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol Özeti : İmar planında küçük sanayi

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2013/7569 Karar No : 2016/853 Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi Özeti: Abonelik sözleşmeleri uyarınca

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/34893 Karar No. 2017/14190 Tarihi: 15.06.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 DERS SAATİ KARŞILIĞI ÇALIŞMA BİR AYDA ÇALIŞTIĞI TOPLAM DERS SAATİNİN

Detaylı

T.C İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2012/4000 KARAR NO : 2012/4285 YARGILANMANIN YENİLENMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) :

T.C İZMİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2012/4000 KARAR NO : 2012/4285 YARGILANMANIN YENİLENMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) : YARGILANMANIN YENİLENMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) : KARŞI TARAF (DAVALI) : VEKİLİ : İSTEMİN_ÖZET : İzmir İli, Karşıyaka İlçesi, Yalı Mahallesinde, tapunun 32029 ada, 4 parselinde kayıtlı taşınmazdaki yapının

Detaylı

Sayı : 01-02-44 26.02.2015 Konu : Tavsiye Kararı Talebi KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA

Sayı : 01-02-44 26.02.2015 Konu : Tavsiye Kararı Talebi KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA Sayı : 01-02-44 26.02.2015 Konu : Tavsiye Kararı Talebi KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA Türk kamu yönetiminde son dönemde yaygınlaşarak artan uzmanlaşmaya dayalı personel yaklaşımının, Bakanlık düzeyindeki ilk

Detaylı

ODA ONUR KURULU TOPLANTILARI

ODA ONUR KURULU TOPLANTILARI ODA ONUR KURULU TOPLANTILARI Toplantı No: 4 Yunus PITIRLI Oda Onur Kurulunun 4 asıl, 1 yedek üye ile 07/04/2002 tarihinde oluşturduğu komisyon 01/06/2002 tarihinde toplanmıştır. 07/04/2002 tarihinde alınan

Detaylı

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 V. ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV Türkiye de yaygın bir uygulama olan kat karşılığı arsa işlemlerinin KDV karşısındaki durumu farklı uygulamalar

Detaylı

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI ÖN SÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI 11 1.1 İş 12 1.2 İşgören 12 1.3 İşveren 13 1.4 Yönetim ve Yönetici 13 1.5 İhtiyaç 14 1.6 Tüketim ve Tüketici 14 1.7 Bir Sistem Olarak İşletme

Detaylı

ĠKĠNCĠ DAĠRE. Kandile YEŞİLFİDAN/ TÜRKİYE DAVASI ve diğer 10 başvuru. (Bk. ekli liste) (Başvuru no. 39617/11) KARAR STRAZBURG.

ĠKĠNCĠ DAĠRE. Kandile YEŞİLFİDAN/ TÜRKİYE DAVASI ve diğer 10 başvuru. (Bk. ekli liste) (Başvuru no. 39617/11) KARAR STRAZBURG. ĠKĠNCĠ DAĠRE Kandile YEŞİLFİDAN/ TÜRKİYE DAVASI ve diğer 10 başvuru (Bk. ekli liste) (Başvuru no. 39617/11) KARAR STRAZBURG 1 Ekim 2013 T.C. Adalet Bakanlığı, 2013. Bu gayriresmi çeviri, Adalet Bakanlığı,

Detaylı

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ BAŞKANLIĞINA

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ BAŞKANLIĞINA TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ BAŞKANLIĞINA Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği taslağı tarafımızca incelenmiş olup, aşağıda taslağın hukuka aykırı ve eksik olduğunu düşündüğümüz yönlerine

Detaylı

Birden Çok İş Deneyimini Gösteren Belge Sunulması Halinde Yapılması Gerekenler Nedir?

Birden Çok İş Deneyimini Gösteren Belge Sunulması Halinde Yapılması Gerekenler Nedir? Birden Çok İş Deneyimini Gösteren Belge Sunulması Halinde Yapılması Gerekenler Nedir? KAMU İHALE KURUL KARARI Toplantı No : 2015/028 Gündem No : 27 Karar Tarihi : 29.04.2015 Karar No : 2015/UM.I-1207 Şikayetçi:

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 399 S.KHK/2

İlgili Kanun / Madde 399 S.KHK/2 T.C. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ HUKUK BÖLÜMÜ 390 ESAS No:2012/189 KARAR No: 2012/234 Tarihi : 05.11.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 399 S.KHK/2 VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÖĞRETİM

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi 24 Aralık 2009 PERŞEMBE Sayı : 27442 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı