Ülke coğrafyası, nüfusu, ekonomisi, ormancılığı, korunan alanları, çölleşme ile mücadelesi, uluslararası ilişkileri ve tecrübeleri incelenmiştir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ülke coğrafyası, nüfusu, ekonomisi, ormancılığı, korunan alanları, çölleşme ile mücadelesi, uluslararası ilişkileri ve tecrübeleri incelenmiştir."

Transkript

1 BURKİNA FASO ÜLKE BİLGİ NOTU Ülke coğrafyası, nüfusu, ekonomisi, ormancılığı, korunan alanları, çölleşme ile mücadelesi, uluslararası ilişkileri ve tecrübeleri incelenmiştir.

2

3 İÇİNDEKİLER 1. Coğrafi Verileri 1.1. Konumu 1.2. Yüzölçümü 1.3. Sınırları ve Komşuları 1.4. Arazi Yapısı 1.5. İklimi 1.6. Arazi Kullanımı 1.7. Diğer İlgili Konular 2. Nüfus Bilgileri 3. Ekonomik Göstergeler 3.1. Ekonomiye Genel Bakış 3.2. Sektörlere Göre İşgücü Dağılımı 3.3. Orman, Tarım ve Hayvancılık Ürünleri 3.4. İthalat ve İhracat Ürünleri 3.5. Diğer İlgili Konular 4. Ormancılık Yapısı 4.1. Ormancılık Teşkilat Yapısı 4.2. Orman Varlığı ve Üretilen Orman Ürünleri (Odun ve Odun Dışı Ürünler) 4.3. Ormancılığın Ekonomideki Payı 4.4. Özel Sektörün Ormancılıktaki Rolü 4.5. Ormancılık Eğitmi ve Ormancılık Araştırma Enstitüleri Orman Fakülteleri Ormancılık Araştırma Enstitüleri 5. Korunan Alanlar

4 İÇİNDEKİLER 6. Çölleşme ile Mücadele ve Erozyon Kontrolü Faaliyetlerinin Yer Aldığı Kurumlar 6.1. Ulusal Odak Noktaları 6.2. Ulusal Stratejik Belge ve Eylem Planları 7. Uluslararası İlişkiler 7.1. Uluslararası Kurumlarla Olan İlişkiler ve Raporlar Uluslararası Projeler 8. Ülke Hakkındaki Tecrübelerimiz 9. Kaynaklar

5 1. Coğrafi Verileri 1.1. Konumu More ve Dioula dillerinde dürüst insanların toprakları olarak adlandırılan Burkina Faso, Afrika nın batısında, Sahra nın güneyinde, Gana'nın kuzeyinde yer almaktadır Yüzölçümü Burkina Faso nun ha kara alanı ve ha su ile kaplı alanı vardır Sınırları ve Komşuları Burkina Faso, toplamda km ülke sınırına sahiptir. Ülkenin komşuları en uzun sınırdan başlayarak şöyledir; kuzeybatıda Mali (1.000 km), doğuda Nijer (628 km), güneyde ise Fildişi Sahili (Cote d'ivoire) (584 km), Gana (549 km), Benin (306 km) ve Togo (126 km). Ülkenin tamamı kararlarla çevrilidir, denize kıyısı bulunmamaktadır Arazi Yapısı Burkina Faso fazlaca meyilli olmayan bir çoğrafyaya sahiptir. Ülkenin büyük bölümünde yükseltiler aşınmıştır. Bu araziler, lateritli bir kayaç tabakasıyla kaplı geniş bir plato oluşturmaktadır. Burkina Faso nun güneybatısı kumtaşı platolar, Banfora kayalıkları bulunmaktadır İklimi Burkina Faso, kışları ılıman ve kuru; yazlar sıcak ve yağmurlu tropik iklime sahiptir. Mayısdan ekime kadar olan yağışlı mevsim 4-5 ay sürmekte, kasımdan nisana kadar ise kurak mevsim yaşanmaktadır. En yüksek sıcaklıklar ülkenin kuzeyinde mart ve nisan aylarında o C dolaylarında yaşanmaktadır. Ülke de o C arasında hava sıcaklıkları görülmektedir. Ülke nin kuzeyinde stepler hakimken güneyinde orman arazileri görülmektedir. Burkina Faso nun batısında en uzun akarsularından biri olan Mouhoun akarsuyu bulunmaktadır. Kompienga, Ziga, Bagré barajları ise önemli barajlarıdır.

6 1.6. Arazi Kullanımı Burkina Faso da işlenebilir topraklar Ülke nin %17.66 sını, sürekli ekili olan araziler ise %0.22 sini kaplamakta olup 250 km² arazi sulanmaktadır. Ayrıca, ha orman arazisi ve ha ağaçlandırma sahası vardır. Orman arazilerinin mülkiyeti tamamen halktadır, özel mülkiyette orman arazisi yoktur. Ülke nin önemli doğal kaynakları; manganez, kireçtaşı, mermer, altın, fosfat, ponza taşı ve tuzdur Diğer İlgili Konular Eski adı Yukarı Volta olan Burkina Faso nun başkenti Ouagadougou, resmi dili fransızcadır. Ülke 13 yönetim bölgesine (region) ayrılmıştır. Bu bölgeler 45 ile, iller ise 301 komüne ayrılmıştır. Burkina Faso, bağımsızlığını 1960 yılında ilan etmiştir ve tek meclisli bağımsız cumhuriyetle yönetilmektedir. 2. Nüfus Bilgileri Burkina Faso nun nüfusu 15,746,232 dir. Nüfusunun %46.8 i 0-14 yaş, %50.7 si yaş arasında ve %2.5 i 65 yaş üzerindedir. Nüfus artış oranı: %2.68 olup ortalama çocuk sayısı 6.47 çocuk/1 kadın dır. Kadınlarda ortalama yaşam süresi 50 yıl, erkeklerde ise 47 yıldır. Okur yazar oranı erkeklerde %29.4, kadınlarda %15.2 dir. 3. Ekonomik Göstergeler 2012 Haziran IMF Ülke Raporu nda, ekonomik gelişmelerin gelecek vaat ettiği belirtilen Burkina Faso da kişi başına 582$ düşmektedir. Dünyadaki en fakir ülkelerden biridir. Doğal kaynakları ve sanayisi oldukça zayıf olan Ülke de tarım, ekonomide önemli yer tutmaktadır yılı verilerine göre gayrisafi yurtiçi hasılanın %19.7 sini endüstri, %47.7 sini hizmet sektörü oluştururken GSYİH nın %32.6 sını oluşturan tarım sektörü pamuk üretimiyle öne çıkmakta olup nüfusunun da %80 den fazlasının ana geçim kaynağıdır.

7 Tablo 3.1 Ekonomik Göstergeler 3.1. Ekonomiye Genel Bakış Burkina Faso nüfusunun büyük çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır. Endüstri, karsız devlet kontrolündeki kurumların egemenliğindedir yılı verilerine göre satınalma gücü paritesi milyar $, reel büyüme: %5.2 dir. Ocak 1994`deki Afrika Frankı devalüasyonu sonrası hükümet, uluslararası acentelerle birlikte yürüttüğü kalkınma programını yenilemiş ve ihracat ve ekonomik büyüme yükselmiştir. Haziran 2010 ile Haziran 2013 dönemini kapsayan IMF ile uzun süreli kredi tahsisi, reel GSYİH daki büyümeyi artırarak makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi ve ayrıca 2015 yılına kadar yoksulluğun azaltılması amaçlanmaktadır. Bu amaçlar artan büyüme ve sürdürülebilir kalkınma stratejisi (SCADD) ile desteklenmektedir. Hükümet çeşitli özelleştirme girişimlerinde bulunmaktadır. Ulusal Telekom şirketi kısmen özelleştirilmiştir ve %20 hissesinin halka arz ile satılması planlanmaktadır. Ulusal Su ve Elektrik Şirketleri özelleştirme kapsamından çıkarılmış ancak bunların özel sektör ile yönetilmesi kararı alınmıştır. Ayrıca Ouagadougou hava limanının yönetiminin özelleştirilmesini de planlamaktadır. Petrol ithalatı ve dağıtımını yapan şirketinin azınlık hissesinin özel yatırımcılara şatışı söz konusudur. Pamuk üretimi yapan şirket yabancı yatırımcı çekme planları ertelemiştir yılı için %2 seviyesinde olan enflasyon oranının, 2012 yılı için %3 seviyesinde olması beklenmektedir.

8 Altın ve pamuk ihracatındaki artışlar ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkilemektedir. Burkina Faso ekonomisinin büyümesinde altın alt sekötürü, hizmet sektöründe ise mobil haberleşme ve bankacılık önemli rol oynamaktadır. Ülkede para politikası bölgesel merkez bankası BCEAO (West Africa Central Bank) tarafından kontrol edilmektedir. Bankanın ana önceliği CFA Frankının, Euroyla olan bağının korunmasıdır. Frank Bölgesi üyeliği hükümeti borçlanma ve para arzı konusunda sınırlandırmaktadır. Faiz oranları BCEAO nun para politikasının temel aracıdır. Son yirmi yıldır ülkede sıkı para politikası uygulanmış ve enflasyon baskısı büyük ölçüde azaltılmıştır. Para politikası BCEAO tarafından belirlendiğinden, hükümet mali politikaya odaklanmış durumdadır. T.C. Ekonomi Bakanlığı resmi internet sitesinden alıntıdır Sektörlere Göre İşgücü Dağılımı IMF, dünya bankasınca hazırlanan kısıtlayıcı iş ortamı endeksinde 183 ülke içinde 150. olan Burkina Faso nun 2003 yılı verilerine göre, 5 milyon olan işgcüyle bölgede işgücü verimliliği en yüksek olan ikinci ülkedir. Sektörlere göre işgücü dağılımı şöyledir; tarım %90, endüstri ve hizmet %10 dur Orman, Tarım ve Hayvancılık Ürünleri Burkina Faso, orman varlığı hektardır ve azalış eğilimindedir. Ormanlar tamamen halk mülkiyetindedir. Fonksiyonlarına göre, %11 üretim, %6 biyoçeşitliliğin korunması, %84 çoklu kullanım ormanlarıdır. Ormanların %67 si daimi orman, %11 i amenajman planı olan ormanıdır. Ülke de 2005 yılı verilerine göre, 5000 m 3 endüstriyel yuvarlak odun, m 3 yakıt odunu üretilmektedir. Tarım, Burkina Faso'nun iktisadi ve toplumsal gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Ülke bütçesinin en önemli gelir kaynağı olan tarım, aktif çalışan nüfusun yaklaşık %92'sinin geçim kaynağıdır ve toplam ihracat gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. GSYİH nın %5,4 ünü oluşturan pamuk, yıllık yaklaşık ton kadar üretilmektedir ancak ihracatta önemli bir yer teşkil eden bu ürün, devlet mülkiyetindeki az sayıda olan pamuk işleme ve iplik tesislerinde işlenmektedir. Ülke de pamuk üretimin artırılması planlanmaktadır. Ayrıca bitkisel üretimde; fıstık, susam, sorgum, darı, mısır ve pirinç yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Hayvansal üretim GSYİH'nın %10'unu teşkil etmektedir ve aktif çalışan nüfusun %6'sı Burkina faso nun ihracatının önemli döviz kaynağı ( ülke ihracatın %22,12'si ile pamuktan sonraki ikinci önemli döviz kaynağı) olan bu sektörde çalışmaktadır. Grafik 3.1 FAO nun 2010 verilerine göre tarımsal üretim 1 1 FAO 2010 yılı üretim verileri için kaynak;

9 3.4. İthalat ve İhracat Ürünleri Burkina Faso'nun ticaret hacmi son 10 yılda sürekli artmaktadır. İhracatta altın ve pamuk en önemli kalem iken; ithalatta ise petrol ürünleri önemli bir yer tutmaktadır. Ülke dış ticaretinde; gümrükte ithalat izinlerini hızlandırmak adına tek duraklı pencerelerin kurulması, ticaret mahkemesi sistemine başlanılması ve KOBİ lerin finansmana erişimi için diğer girişimler temel reformlar olarak belirlemiştir. Ülke nin pamuk, hayvansal ürünler ve altın olan ihracat ürünlerinde 2006 yılı verilerine göre ihracat tutarı milyon $ dır. İhracat ortakları %39.8 ile Çin, %13.1 ile Singapur, %5.9 ile Tayland, %5.4 ile Gana, %4.6 ile Tayvan ve %4 ile Nijer dir. Burkina Faso'nun ithalatında makine, gıda maddeleri, petrol öne çıkmakta ve 2006 yılı verilerine göre ithalat tutarı milyar $ dır. İthalat ortakları; %23.9 ile Fransa, %23.3 ile Fildişi Sahili, %6.7 ile Togo dur. Tablo 3.2 Burkina Faso Dış Ticareti (Milyon $)

10 Türkiye ile Burkina Faso arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerinin yasal altyapısı; tarih saylı Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren Askeri İşbirliği Anlaşması ile tarihinde imzalanan Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması ile oluşturulmuştur. Tablo 3.3 Türkiye-Burkina Faso Dış Ticaret İstatistikleri (1.000 $) 4. Ormancılık Yapısı

11 Burkina Faso arazilerinin yaklaşık % 20'si orman arazilerinden oluşmaktadır. Orman varlığı azalma eğilimde olan Ülke de ormancılığın canlanması adına girişimler vardır yılında Burkina Faso Çevre ve Sürülebilir Kalkınma Bakanlığı nca Orman Yatırım Programı yayınlanmış ve teknik öneriler sunulmuştur. Burkina Faso Orman Kanunu; ormanları, ağaçlar ve çalılar tarafından işgal alanları değerlendirmektedir Ormancılık Teşkilat Yapısı Burkina Faso da ormanların yönetiminde; devlet, özel sektör, bölgesel topluluklar, kırsal topluluklar ve ortak kuruluşlar görev alan aktörlerdir. Aşağıdaki tabloda her kategoride aktörlerinin görevleri gösterilmektedir. Ülke de ormanların yönetiminden Çevre ve Sürülebilir Kalkınma Bakanlığı (Ministry of Environment and Sustainable Development) sorumludur. Tablo 4.1 Burkina Faso da ormanların yönetiminde sorumlu kurum ve kuruluşlar Kurum/Kuruluş Kamu Kurum ve Kuruluşları Orman Hizmetleri Ortak Teknik Hizmetler Araştırma Birimi Diğer Teknik Ortaklar Genel Yönetim Hizmetleri (İl Yüksek Komiserleri) Finans ve Bütçe Yönetiminden Sorumlu Organizasyonlar Yerel Topluluklar Görevi Politika ve teknik rehberlik Orman ve yaban hayatı kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için düzenleyici ve yasal önlemler Aktörlere destek-konseyi Gözetim ve izleme Çatışma tahkim Aktörlerin gelişim ve güçlenmesine destek Bilimsel araştırma yoluyla orman ve yaban hayatı kaynakları konusunda farkındalık sağlama Araştırma sonuçlarını yaymak Kendi uzmanlık alanlarında aktörlere teknik destek Sosyo-mesleki örgütlerin tanınması Korunan ormanlar ve yaban hayatı koruma alanı için gelişim ve yönetim planlarının kabulü Orman ve yaban hayatı kaynaklarının kullanımı ile ilgili çatışmaların önlenmesi. Bazı anlaşmazlıklar için, Mahkeme İdaresi ilanı Dış finansmanın mobilizasyonu Devlet ve işbirliği ortakları tarafından orman ve yaban hayatı kaynaklarının yönetimine tahsis edilen fonların yönetimi ve prosedürlerinin kontrolü Yerel topluluklar için orman ve yaban hayatı kaynaklarının yönetiminde eylemlerin uygulanması Bireysel yöneticiler ya da kişilerle orman ve yaban hayatı yönetimi sözleşmeleri düzenleme, ortaklık geliştirme

12 Özel Sektör Sivil Toplum Kuruluşları ( kar amacı gütmeyen ve politik olmayan kuruluşlar) Kendi bakımı altında orman alanı ve yaban hayatı yönetimi konularında tamamlayıcı, düzenleyici eylemlerinin kaydını tutma Orman ve yaban hayatı kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için yerel nüfusa mali ve maddi destek Orman ve yaban hayatı ürünlerinin dağıtım ve promosyonu Ülkedeki orman ve yaban hayatı kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ile bağlantılı bazı konularda Devlet ile savunma yapma Ülke de aktif çalışan sivil toplum kuruluşlarından bazıları şöyledir; Amicale des forestières du Burkina Faso (Burkina Faso Orman Derneği) Association des volontaires pour le développement (Gelişim Gönüllüleri Derneği) Association internationale Six "S" (Uluslararası Altı "S" Derneği) Association nationale d'action rurale (Kırsal Eylem Ulusal Birliği) Association NODDE NOOTO (NODDE NOOTO Derneği) Association pour la protection de la nature (A.P.N. Sahel) (Doğal Hayatı Koruma Derneği) Association pour l'innovation et la recherche technologique approprié en environnement (A.I.R.T.A.E) (Çevre İnovasyonu ve Teknolojik Araştırma Derneği) Association Rélwendé pour le Développement (Rélwendé Kalkınma Derneği) Association Sahel Nature (Sahel Doğa Derneği) Association/Groupe d'etudes et de consultation d'appui au monde rural à l'environnement et d'engineering (Kırsal Çevre ve Mühendislik Derneği / Grup çalışmaları ve danışmanlık desteği) Centre Écologique Albert Schweitzer-Burkina Faso (Albert Schweitzer Ekolojik Merkezi, Burkina Faso) Conseil Régional des Unions du Sahel (Sahel Sendikalar Bölgesel Konseyi) Fondation des amis de la nature (Doğa Arkadaşları Vakfı) Fondation nationale pour le développement et la solidarité (Kalkınma ve Dayanışma Ulusal Vakfı) Groupement des handicapés producteurs de Ouagadougou (Ouagadougou Engelli Üretici Grubu) Institut Africain pour le Développement Économique et Social - Centre Africain de Formation (INADES-Formation) (Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Afrika Enstitüsü - Afrika Eğitim Merkezi) (INADES Eğitimi) Réseau africain genre/gestion des ressources naturelles (Afrika Ağ Türü / Doğal Kaynak Yönetimi) Sahel solidarité (Sahel Dayanışma) Sahel vert (Yeşil Sahel) Secrétariat permanent des organisations non gouvernementales (STK'ların Daimi Sekreteryası) West and Central African Soil Science Association (Batı ve Orta Afrika Toprak Bilimi Derneği)

13 4.2. Orman Varlığı ve Üretilen Orman Ürünleri (Odun ve Odun Dışı Ürünler) Burkina Faso ormanları neredeyse kıtanın 235 milyon olan kırsal nüfusu ve yüzölçümünün % 43 ü üzerinde hakim olan Afrika kuru ormanlarının temsilcisidir. Orman varlığı hektardır ve ülkenin güneyine doğru artmaktadır. Resim 4.1 Burkina Faso da yoğunlukalarına göre orman varlığı Topraklarının dörtte biri ormanlardan oluşan Burkina Faso'da 2005 yılı verilerine göre, 5000 m 3 endüstriyel yuvarlak odun, m 3 yakıt odunu üretilmektedir. Odun Ürünleri Fidanlar: Orman ağaçlarının fidelerinin ekimi kamu ve özel bazı girişimler tarafından yapılmaktadır. Yetiştirilen fideler, ağaçlandırma amacıyla STK lara, devlet projelerine veya kamuya satılmaktadır. Son zamanlarda, özel fide üretimine toplum tarafından kayda değer bir ilgi vardır. Bunun bir sonucu olarak, eğitimli özel fidanlık sayısı 1999 yılında iken 2008 yılında a ulaşmıştır. Istatistiklerine göre, özel fidanlıklar toplam yıllık fide üretimine % 70'den fazla katkı sağlamışlardır. Kökenlerine bağlı olarak, üretilen türler lokal ya da egzotiktir. Çevre ve Sürülebilir Kalkınma Bakanlığı Orman Yatırım Programı ile türlerin gıda üretimi (çiçek, meyve, tohum, yaprak, sakız vb), yem, odun (yakacak odun, tomruk, kereste), tıbbi ürünler, canlı çit ve rüzgar perdesi olarak kullanımı desteklenmektedir. Orman Plantasyonu: Ormanlar kamu ve özel fidanlıklar gelen fidelerden kurulmaktadır. Blok dikim, çizgi dikimi (ana yolların kenarlarına, rüzgar perdesi ve çit olarak) ve peyzaj dikimleri arasında bir fark vardır hektar olan orman varlığı 6 ila 7 yıllık aralarla 4 rotasyonda m 3 /y verime sahip olduğu tahmin edilmektedir. En yaygın ekilen egzotik

14 türler; okaliptüs, Azadirachta indica, Senna siamea (eski Cassia siamea), Tectona grandis tir ve yetiştiriciliği birlikler ve aileler tarafından yapılmaktadır. Yetiştirilik başarısı, dikim sonrası bakım eksikliği, hayvancılık faaliyetleri, çalı yangınları, kuraklık nedeniyle % 50 den düşüktür. Yakacak Odun ve Odun Kömürü: Burkina Faso orman ürünleri hasadı ve ticarileştirilmesi düzenlenmesi kapsayan kararnamede yakacak odun üretitiminde; orman işçileri, nakliyeciler, toptancılar, perakendeciler ve ticari kullanıcıları saymaktadır. Kerestelik ağaç üretim hacmi toplam m 3 ve ton, hektar başına 87,7 ton,hektar başına 35 m 3 tür yılından bu yana, odun kömürü üretimi uygun teknolojiler ile sürdürülebilir orman yönetimi genel sisteme dahil edilmiştir. Ulusal düzeyde kişi başına düşen odun ortalama tüketimi düşüş eğilimindedir.1980 yılında 1,46kg iken, 1999 yılında 0,91kg a düşmüktür. Bunun nedeni; bütan gazı ve soba kullanımıdır. Ancak, artan nüfus (yılda% 2,4) ile odun tüketimi artmaya devam etmektedir. Yuvarlak Odun: Bu kategori direkleri içermektedir. Çeşitli amaçlar (bitki koruma, mera, yerleşim vb) için kulübe yapımı (kirişler gibi) amaçlı ahşap kullanımını içerir. Yuvarlak odun, modern yüksek katlı inşaatlarda, beton dökme işlemi sırasında da destek için kullanılmaktadır. Kentsel talep olan yuvarlak odun, tüccarlardan satın alma yoluyla ya da ormanların doğrudan keserek doğal ormanlardan karşılanmaktadır. Orman varlığının giderek azalmasına rağmen, yuvarlak odun temininde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.. Kereste: Burkina Faso da, kerestelerin kereste sanayinin gelişimine destek olabilecek miktar ve kalitede olmaması, ayrıca potansiyel kereste türlerinin sınırlı olması nedeniyle kereste üretimi sınırlıdır..en çok üretim potansiyeline sahip türler; Khaya senegalensis, Afzelia africana, Pterocarpus Erinaceus, Diospyros mespiliformis, Daniellia Oliveri, Isoberlinia doka, Anogeissus leiocarpus tur. Kereste üretimi yıllar itibariyle azalma eğilimindedir. Bu nedenle komşu üretici ülkelerden kereste ithal etme ihtiyacı doğmuştur. Orman ürünlerine olan talebi karşılamak için yılda ortalama m 3 (ithal odunun işlenip yeniden ihrac edilmesi de dahil) kereste ihrac eden Ülke, m 3 de ithal etmektedir. Kayıt dışı sektörde kano yapımı ve sanat (maskeler, heykeller) gibi faaliyetler için de ağaç kesimi yapılmaktadır. Bunlar Ülke de istihdam yaratmakta, aynı zamanda bu sektörde etkinlik gösteren aktörler için de önemli bir gelir kaynağı olmaktadır. Odun Dışı Orman Ürünleri Kuru ormanların sürdürülebilir yönetimi ile yoksulluğun azaltılması ve çevrenin korunması BM Milenyum Gelişim Hedefleri içindedir. Odun dışı orman ürünleri aynı zamanda koruyucu orman kaynakları iken insanların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için de seçenekler sunmaktadır. Odun dışı orman ürünlerinin büyük bir çoğunluğu ormanlardan elde edilmekte, onu nadasa bırakılan araziler ve tarımsal ormancılık parklarından elde edilen ürünler izlemektedir. Yalnızca bazı türlerin büyük bölümünü çiftliklerde üretilmektedir (örneğin Nere meyvesi % 71,8 oranında çiftliklerde, % 28.2 oranında ormanlarda üretilmektedir). Orman dışı ürünler mevsimsellik ve finansman kaynaklarına erişim zorlukları nedeniyle, piyasaya düzensiz arz edilmekedir. Bu durum istikrarlı bir fiyat oluşumunun önüne geçmekte ve küçük ve orta ölçekli orman işletmelerine zorluklar yaşatmaktadır. Son zamanlarda, yarı-endüstriyel dönüşüm ünitelerinin kuruluşundan bu yana, hammadde ve iyi ürün akışı arzında gözle görülür bir iyileşme vardır, üretici üretim kapasitesi artmıştır. Büyük üreticilerin ortalama

15 cirosu yaklaşık 1,5 milyon fcfa / yıl 'dır. En kârlı ürünler, Parkia biglogosa (Nere) tohumları, Vitellaria paradoxa (Shea), şifalı bitkiler ve baldır. Bu ürünler özellikle Ouagadougou ve Bobo-Dioulasso gibi şehirlerde talep görmektedir. Ayrıca odun dışı orman ürünleri için uluslararası pazar potansiyeli de vardır. Arap zamkı, Shea gibi bazı ürünlerin alt bölgede komşu ülkelere (Senegal, Nijerya) ve diğer ülkelere Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya ya olan ihracatının artması Ülkeye, düzenli döviz kazandırılmasına katkıda bulunur Ormancılığın Ekonomideki Payı Yukarıda detaylarıyla anlatılan orman sektörü, odun ve odun dışı orman ürünler ile birlikte kömür satışlarıyla Burkina Faso kırsal hane gelirinin % 25'inden fazlasını oluşturmaktadır. İşlenmiş ürünlere talep genellikle büyük şehirlerden olmaktadır. Ayrıca kayıt dışı sektörden de orman ürünlerine talep vardır. Burkina Faso orman ürünlerini ithal ve ihrac etmektedir. İç kullanımda kişi başına yakacak odun tüketimi azalmasına karşın nüfus artışına paralel olarak odun kömürüne olan talep artmaktadır. Ülkenin bu açığı ithalatla kapanmaktadır. İhrac edilen orman ürünlerin içinde ithal edilenlerin işlenip ardından ithal edilmesinin altını çizmek gerekmektedir. Odun dışı orman ürünler ise uluslarası ticarette Ülke adına umut vaad edicidir. Bu ürünlerin ihracatının artması Ülkeye, düzenli döviz girişini sağlayacaktır Özel Sektörün Ormancılıktaki Rolü Burkina Faso ormancılığında özel sektör, orman ve yaban hayatı ürünlerinin dağıtım ve promosyonu yaparak orman ve yaban hayatı kaynaklarının sürdürülebilirliğini desteklemekte ve yerel halka maddi destek sağlamaktadır. Burkina Faso Orman Kanunu 34. Maddesi ne göre; Ülke de devlet ormanları katılımcı ve istişari yaklaşım ile, devletin kontrolü altında veya seçilmiş yerel hükümet tarafından yönetilmektedir. Devlet orman alanı Devlet Orman Hizmetleri tarafından yönetilmektedir. Orman Kanunu'nun 38 ve 39. Maddeleri ne göre orman hizmetleri, devlet orman alanın bir parçasının gelişimi sözleşme ile özel kişi veya kuruluşa emanet edebilir. Bir kişi veya kuruluşa emanet edilen bu ormanlar, devlet tarafından çıkarılan bir kararname ile desteklenmekte, korunmaktadır. Kararname de belirtilmiş alanlarda özel ormanlar vardır. Özel ormanların, ormanın mülkiyetine sahip olan ile orman yönetimince geliştirilmiş ve onaylanmış bir orman yönetim planı vardır. Özel fidanlıklar, Burkina Faso yasalarında yer almamasına ve eksikleri olmasına karşın sektörde önemli bir yer teşkil etmektedir. Fidan üretiminin önemli bir kısmını oluşturan bu fidanlıklara ilgi gün geçtikçe artmaktadır Ormancılık Eğitmi ve Ormancılık Araştırma Enstitüleri Burkina Faso da ormancılık eğitimi enstitü ve üniversite düzeyinde alınmaktadır Orman Fakülteleri Burkina Faso da ormancılık eğitimi veren fakülte Ouagadougou Üniversitesi, Yaşam ve Yer Bilimleri Fakültesi nce verilmektedir (University of Ouagadougou/ Life and Earth Sciences).

16 Ormancılık Araştırma Enstitüleri Burkina faso da ormancılık çalışmaları üniversiteye bağlı araştırma enstitüsü (Institute of Rural Development (IDR), Polytechnic University of Bobo-Dioulasso) ile az gelişmiş ülkelerde ormanların kullanımı ve yönetimi konusunda araştırma yapan, insan sağlığı, çevre koruma ve kalkınma amaçlı, kar amacı gütmeyen uluslar arası kuruluşlarca yürütülmektedir. The Center for International Forestry Research (CIFOR) bunlardan biridir. 5. Korunan Alanlar Korunan alanları ve yaban hayatı nispeten bol ve çeşitli olan Burkina Faso da bunlara yönelik uygun politikaların uygulanması önemsenmektedir. 2 milli park ( hektar), 14 yaban hayatı rezerv alanı ( hektar), 53 sınıflandırılmış orman ( hektar) ve 1 kentsel park (244 hektar) olmak üzere toplam 70 yaban hayatı koruma alanı bulunmaktadır. Burkina Faso da 128 memeli, 477 kuş türü ve sürüngen ve 60 dan fazla amfibi tür bulunmaktadır. Fil (Loxodonta africana), aslan (Panthera leo), manda (Syncerus Caffer savanensis) ve antiloplar (Hippotragus ekinus) gibi çeşitli türler de vardır. Bu türlerin yoğunlukları alt bölgelerde daha yüksektir. Yaban kullanımı öncelikle avlanmasproru biçimindedir. Ayrıca, bu alanlarda gezi, geçimlik avcılık, yaban hayatı ürünleri ve yan ürünlerinin ticareti, ticari yakalama ve bilimsel amaçlar için avcılık da yapılmaktadır. 6. Çölleşme ile Mücadele ve Erozyon Kontrolü Faaliyetlerinin Yer Aldığı Kurumlar Burkina Faso, orman bozulması / ormansızlaştırma kontrolü ve orman restorasyonu yoluyla küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması adına önemli bir potansiyel sunmaktadır. Yüksek nüfus yoğunluklarına sahip alanlarda düşük karbon emisyonu ile güçlü iklimsel dayanıklılık birleştirerek yönetim sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Kırsal nüfus tarım, hayvancılık, yakıt ve yem için doğal kaynaklar üzerinde kuvvetle bağlı bir durumdadır. Tarımsal ormancılık, orman yangını ve orman yönetimi için yerel yönetimler ile birlikte yerel geçim kaynakları artırabilir. Ülke de çölleşme ile mücadele için yürütülen ağaçlandırma kampanyaları 1999 dan bu yana artış göstermektedir. Ayrıca Ülke nin çölleşme ile mücadelesinde bir diğer önemli adım 2011 yılında atılmış ve Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı nca Orman Yatırımı Programı adı altnda bir program ile ormanlaştırma faaliyetleri desteklenmeye başlamıştır. Çölleşme ile mücadele faaliyetleri yukarıda sayılan, üniversiteler, araştırma enstitüleri, sivil toplum kuruluşları, ulularası kuruluşların ülke temsilcilikleri yanı sıra Burkina Faso Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı nca yürütülmektedir Ulusal Odak Noktaları University of Ouagadougou/ Life and Earth Sciences

17 Institute of Rural Development (IDR), Polytechnic University of Bobo-Dioulasso The Center for International Forestry Research (CIFOR) bunlardan biridir. Yukarıda listesi verilen sivil toplum kuruluşları Burkina Faso Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı ilgili biriminden; Mr. Alassane Gomni Toure Tel: (226) Faks: (226) alassanegtoure(at)yahoo.fr 6.2. Ulusal Startejik Belge ve Eylem Planları Periyodik kuraklıklar yaşayan Burkina Faso topraklarının bir kısmını kumul çöller ve çıplak kayalıklardan oluşmaktadır. Havaların ısındığı Mart - Mayıs döneminde sıcaklık 40 dereceye kadar çıkar. Mevsimler genellikle kurak geçer. Orta kesimlerde yer alan başkent Vagadugu'da yıllık sıcaklık ortalaması 29 derece, yıllık yağış ortalaması ise 884 mm.'dir. Kuraklık hayatı önemli oranda etkilemektedir. Burkina Faso, Birleşmş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi ne taraf bir ülke olup, bu anlaşma kapsamında Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı nı hazırlamıştır. 7. Uluslararası İlişkeler Burkina Faso ile Türkiye arasındaki ikili ilişki, son zamanlarda gerçekleştirilen ziyaretler ve imzalanan anlaşmalarla 2 belirli bir ivme kazanmıştır. Teknik işbirliği faaliyetleri TİKA tarafından yürütülmektedir. Türkiye yakın dönemde Burkina Faso ya Büyükelçilik açmayı planlamaktadır. Ekonomik Komisyonu 1. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı imzalanmıştır. Sözkonusu mutabakat zaptında ormancılık başlığında herhangi bir konu yer almamakla birlikte, "Çevre" ve "Turizm" başlıkları altında ormancılığı dolaylı olarak ilgilendiren konular yer almaktadır Uluslararası Kurumlarla Olan İlişkiler ve Raporlar Birleşmiş milletlerin birçok kuruluşu ve diğer uluslar arası kuruluşlar Burkina Faso da çalışmaktadır. UNEP-Report of Burkina Faso ( UNDP- Human Development Report UNESCO- Burkina Faso: Poverty Reduction Strategy Paper UNICEF- Burkina Faso Report 2 29 Temmuz-1 Ağustos 2006 tarihlerinde Burkina Faso ile Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması ve Türkiye ile Burkina Faso arasında İşbirliği Genel Anlaşması imzalanmıştır. Sözkonusu anlaşmalar sırasıyla 2010 ve 2011 yıllarında Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

18 WHO- Burkina Faso Report World Bank- Country Report IMF -Burkina Faso and the IMF 7.2. Uluslararası Projeler Dünya Bankası nın kalkınma desteği amacıyla yapmakta olduğu projeler; World Bank-International Institute for Water and Environmental Engineering (2iE) Project for Burkina Faso World Bank - Burkina Faso Energy Access Project World Bank-Urban Water Sector Project World Bank-Agricultural Productivity and Food Security Project World Bank-Mineral Development Support Project Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü nün yürütmekte olduğu projeler; FAO- Projet d`appui à la Formulation d`un Programme d`aménagement, de Sécurisation et de Valorisation des Espaces et Aménagements Pastoraux. FAO- Opération pilote de prise en charge de la lutte contre la tsé-tsé et la trypanosomose animale par les bénéficiaires dans la Province du Kénédougou au Burkina Faso FAO- Projet d`appui aux Investissements Agricoles de la Banque Ouest - Africaine de Développement (PAIA-BOAD) dans les pays de l`union Economique et Monétaire Ouest Africaine (UEMOA) FAO- Support to policy initiatives for the development of livestock/meat and dairy value chains in West Africa FAO- Projet d`intensification agricole par la maîtrise de l`eau dans les Régions du Centre-Sud et du Centre-Ouest FAO- Projet d`amélioration de la gestion et de l`exploitation durable des PFNL (PAGED- PFNL) FAO- Intra-African Training and Dissemination of Technical know-how for Sustainable Agriculture and Rural Development with Africa-ASEAN Country Cooperation within the Framework of South-south Cooperation FAO- Développement des techniques de collecte d`eau de surface à petite échelle au Burkina Faso et en Tunisie FAO- Appui à la surveillance épidémiologique et à la lutte anti acridienne et études sur les rémunérations des externalités FAO- Programme sous-regional de Formation Participative en Gestion Intégrée de la Production et des Déprédateurs des cultures a travers les champs-écoles des producteurs (GIPD/CEP) pour le Bénin, Burkina Faso, Mali et Sénégal FAO- Appui aux acteurs et leurs organisations pour le développement d unités semi industrielles de transformation agroalimentaire pour la réduction de la pauvreté et de l insécurité alimentaire FAO- Traitement environnemental de la lutte anti-acridienne en Afrique de l?ouest et du Nord Ouest FAO- Unité de Coordination et de gestion de l`information inter-projet FAO- "Building Capacity of ECOWAS for effective CAADP Implementation in West Africa" FAO- CountrySTAT for Sub-Saharan Africa: Strengthening the CountrySTAT System established in 17 Sub-Saharan African Countries - Phase II of GCP/GLO/208/BMG (Grant OPPGD1452) International Water Centre-Burkina Faso Review Project

19 Promoting Child Rights to End Child Poverty-Plan Burkina Faso IDA- Agricultural Productivity and Food Security Improvement Project in Burkina Faso 8. Ülke Hakkındaki Tecrübelerimiz tarihinde Türkiye-Burkina Faso arasında Katma Ekonomik Komisyonu protokolü imzalanmıştır. Protokole Türkiye adına (Mülga)Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Burkina Faso adına Dışişleri ve Bölgesel İşbirligi Bakanı Bedouma Alain Yoda imza atmıştır. Protokolde küçük ve orta ölçekli işletmeler, serbest ticaret anlaşması, sınai kalkınma ve teknik yardım, standardizasyon, bilgi köprüsü, müteahhitlik, madencilik, pamuk, tekstil ve konfeksiyon alanları yer almaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülkelerle ikili işbirliği kapsamında Burkina Faso ile ormancılık ve su alanında yapılması plannan iki adet anlaşma hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile FAO tarafından ortaklaşa düzenlenen ve kurak ve yarı-kurak alanlar için bir orman restorasyon izleme aracı oluşturmayı amaçlayan ilk uluslararası uzman danışmanlık toplantısı ( Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Orman Ekosistemlerinin Oluşturulması Çalıştayı) Mayıs 2012 tarihleri arasında Konya da düzenlenmiş ve çalıştaya Burkina Faso'dan Sahel Kuraklıkla Mücadele Komitesinden (CILSS) Jean Sibiri OUEDRAOGO ve Orman Tohumları Ulusal Merkezinden Genel Müdür Sibidou SINA katılım sağlamıştır. 9. Kaynaklar T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı resmi internet sitesi T.C. Dışışleri Bakanlığı resmi internet sitesi T.C.Başbakanlık Dışticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü 2007 Burkina FasoÜlke Raporu Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sekreterliği (UNCCD) resmi internet sayfası Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) resmi internet sayfası Uluslararası Para Fonu Haziran 2012 Burkina FasoÜlke Raporu (International Monetary Fund (IMF) Report No. 12/158) İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret ve Araştırma Servisi 2005 Burkina FasoÜlke Raporu Burkina Faso Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı Orman Yatırım Programı 2011 (Burkina Faso Ministry of Environment and Sustainable Development Forest Investment Program) The Forests of Burkina Faso.2011.Yale School of Forestry

Burkina Faso ile ikili ilişkiler hakkında. Bilgi Notu

Burkina Faso ile ikili ilişkiler hakkında. Bilgi Notu Burkina Faso ile ikili ilişkiler hakkında Bilgi Notu Burkina Faso ormanları ve ormancılığı hakkında genel bilgi: Orman, Tarım ve Hayvancılık Ürünleri: Burkina Faso, orman varlığı 5.649.000 hektardır ve

Detaylı

Afrika da Sektörel ve Finansal Dönüşüm: Fırsatlar ve Riskler 5. Oturum: Türkiye nin Afrika Politikası. 25 Nisan 2014 Saat 13:00-15:00

Afrika da Sektörel ve Finansal Dönüşüm: Fırsatlar ve Riskler 5. Oturum: Türkiye nin Afrika Politikası. 25 Nisan 2014 Saat 13:00-15:00 Afrika da Sektörel ve Finansal Dönüşüm: Fırsatlar ve Riskler 5. Oturum: Türkiye nin Afrika Politikası 25 Nisan 2014 Saat 13:00-15:00 İsmail BELEN Orman Yüksek Mühendisi-Kamu Yönetimi Uzmanı Orman ve Su

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Benin

Detaylı

ENDONEZYA ÜLKE RAPORU 23.03.2016

ENDONEZYA ÜLKE RAPORU 23.03.2016 ENDONEZYA ÜLKE RAPORU 23.03.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Endonezya ya ihracat yapan 45 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

KAMERUN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç.

KAMERUN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. KAMERUN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kamerun Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Orta Afrika nın batısında yer alan ülkenin güneybatısında Atlantik Okyanusu,

Detaylı

Dış Ticaret Müsteşarlığı nca ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla çeşitli stratejiler uygulamaya konmuş bulunmaktadır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı nca ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla çeşitli stratejiler uygulamaya konmuş bulunmaktadır. 1 CEM TOPBAŞ SUNUM- Giriş Dış Ticaret Müsteşarlığı nca ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla çeşitli stratejiler uygulamaya konmuş bulunmaktadır. 2000 yılında Komşu ve Çevre Ülkeler

Detaylı

MALİ ÜLKE RAPORU 2013 A.Ç.

MALİ ÜLKE RAPORU 2013 A.Ç. MALİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 A.Ç. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Mali Cumhuriyeti : Yarı başkanlık : Denize kıyısı olmayan bir batı Afrika ülkesi olan Mali, kuzeyinde Cezayir,

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Benin

Detaylı

KENYA ÜLKE RAPORU Temmuz 2013 A.Ç.

KENYA ÜLKE RAPORU Temmuz 2013 A.Ç. KENYA ÜLKE RAPORU Temmuz 2013 A.Ç. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kenya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Kenya ekvator enlemi üzerinde yer alan bir doğu Afrika ülkesidir. Ülkenin

Detaylı

GAMBİYA ÜLKE RAPORU. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Afrika Koordinatörlüğü http://www.tuskon.org africa@tuskon.

GAMBİYA ÜLKE RAPORU. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Afrika Koordinatörlüğü http://www.tuskon.org africa@tuskon. GAMBİYA ÜLKE RAPORU 1. Nüfus: 1.797.860 (Dünyada 149.) 2. Nüfus artış oranı: % 2,4 (Dünyada 32.) 3. Yaş yapısı: 0-14yaş: % 40 15 64 yaş: % 57 65 yaş ve üstü: % 3 4. Şehirleşme: % 58 5. En büyük şehir:

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

GANA CUMHURİYETİ ÜLKERAPORU

GANA CUMHURİYETİ ÜLKERAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI KOBi ARAŞTIRMA ve GELiŞTiRME ŞUBESi GANA CUMHURİYETİ ÜLKERAPORU Güncelleme Tarihi: 03.08.2011 BERNA YURTSEVEN BU.Ta rtlale Cô D'IVO~ ema Tarkwa (... a JP. {"~~oas t akorr:ıdi Gulf

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ MYANMAR ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Myanmar Birliği Cumhuriyeti : Cumhuriyet : Güneydoğu Asya ülkesi olan

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KIBRIS RUM KESİMİ ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Akdeniz deki beş büyük adadan

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI SENEGAL CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI SENEGAL CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI SENEGAL CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı:

Detaylı

SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç.

SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Sudan Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Sudan bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi olup kuzeyinde Mısır, doğusunda

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

KURAK ALANLARDA KÜRESEL DEĞIŞIMLERE DAYANIKLI ORMAN EKOSISTEMLERININ OLUŞTURULMASI

KURAK ALANLARDA KÜRESEL DEĞIŞIMLERE DAYANIKLI ORMAN EKOSISTEMLERININ OLUŞTURULMASI KURAK ALANLARDA KÜRESEL DEĞIŞIMLERE DAYANIKLI ORMAN EKOSISTEMLERININ OLUŞTURULMASI Kurak alanlarda orman restorasyonu ve ormanlaştırmadan öğrenilen derslerin dokümanlaştırılması, değerlendirilmesi ve analizi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gambiya

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Senegal Cumhuriyeti Resmi Dil : Fransızca Başkenti : Dakar Yüzölçümü : 196.161 km 2 Nüfus : 12,9 milyon (2010) Önemli Şehirler : Thies, Mbour, Kaolack GSYİH (2012 ) : 12.804

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KUZEY KORE ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti : Sosyalist Cumhuriyet : Kuzey Kore,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ YUNANİSTAN ÜLKE RAPORU Ocak 2009 T.K. 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Yunanistan Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Coğrafi Konumu

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Fas Krallığı

Detaylı

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29 1.1. Orman ve Ormancılık Türkiye yaklaşık olarak 80 milyon hektar (ha) yüzölçümüyle dağlık ve eko-coğrafya bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu ekolojik zenginliğe paralel olarak ormanlar da

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gana Cumhuriyeti

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

SENEGAL CUMHURİYETİ PROFİLİ

SENEGAL CUMHURİYETİ PROFİLİ T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü SENEGAL CUMHURİYETİ PROFİLİ I. TEMEL BİLGİLER RESMİ ADI Senegal Cumhuriyeti BAŞKENTİ Dakar NÜFUSU 11,1 Milyon (2005 Temmuz tahmini)

Detaylı

Dünya Ekonomisinde Tarımın Rolü

Dünya Ekonomisinde Tarımın Rolü Kaynak: Kalkınma Ekonomisi, Feride Doğaner Gönel, Efil Yayınevi, Ekim 2010. Ulusal sınırlarla kısıtlanmış olan toprak faktörü piyasası tekelci piyasa özellikleri gösterir, yani serbest rekabetçi piyasa

Detaylı

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton)

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton) NARENCİYE DOSYASI Kökeni Güneydoğu Asya olan turunçgillerin, çağdaş anlamda üretimi 19. yüzyılda ABD`de başlamış ve hızla yayılmıştır. Turunçgil yetiştiriciliği dünyada 40 derece kuzey enlemi ile 40 derece

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER

Detaylı

Proje alanı, süresi ve bütçesi

Proje alanı, süresi ve bütçesi 1 Proje Gelişim Süreci Projenin amacı Proje alanı, süresi ve bütçesi İşbirliği yapılan kurumlar Proje Bileşenleri Proje Faaliyetleri 2/21 Mart 2011 Mart 2011 Mart 2012 Mart 2012 Haziran 2012 Haziran 2013

Detaylı

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası OTP harcamalarının AB bütçesinin önemli bölümünü kapsaması, bu politikayı bütçe tartışmalarının da odak noktası yaparken, 2014-2020 Mali Çerçeve içinde tarım, kırsal

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

raporlardaki tecrübeleri ve tavsiyeleridir.

raporlardaki tecrübeleri ve tavsiyeleridir. İÇİNDEKİLER... BENİN 1... 1. Coğrafi Verileri... 1.1. Konumu... 1.2. Yüzölçümü... 1.3. Sınırları ve Komşuları... 1.4. Arazi Yapısı... 1.5. İklimi... 1.6. Arazi Kullanımı... 1.7. Diğer İlgili Konular...

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ MALTA ÜLKE RAPORU Mayıs 2009 İ.A. I. GENEL BİLGİLER 2 Resmi Adı : Malta Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter demokrasi Coğrafi

Detaylı

PERU ÜLKE RAPORU 30.06.2015

PERU ÜLKE RAPORU 30.06.2015 PERU ÜLKE RAPORU 30.06.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Peru ya ihracat yapan 26 firma bulunmaktadır. 31.12.2014 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı nın Türkiye'de

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

Patatesin Dünyadaki Açlığın ve Yoksulluğun Azaltılmasındaki Yeri ve Önemi

Patatesin Dünyadaki Açlığın ve Yoksulluğun Azaltılmasındaki Yeri ve Önemi Patatesin Dünyadaki Açlığın ve Yoksulluğun Azaltılmasındaki Yeri ve Önemi Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Antakya/HATAY Güney Amerika kökenli bir bitki olan patates

Detaylı

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ FİLDİŞİ SAHİLİ ÜLKE ETÜDÜ Güncelleme Tarihi : Haziran 2005 Etüd No: 272 Y.A. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yönetim Şekli

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri

Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri Bir zamanlar tarımsal üretimde kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye Cumhuriyeti 1980 li yıllardan sonra uygulanan yanlış tarım politikaları

Detaylı

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri Etiyopya ve Seramik Sektörü Bilgi Notu GENEL BİLGİLER Resmi Dil : Amharikçe, Oromo, Tigrinya, Somaliae, İngilizce Başkenti : Addis Ababa Yüzölçümü : 1.127.127 km2 Nüfus : 88,4 Milyon(2013 tahmini Önemli

Detaylı

Türk Eximbank ve Sahra Altı Afrika

Türk Eximbank ve Sahra Altı Afrika Türk Eximbank ve Sahra Altı Afrika Alaaddin METİN Genel Müdür Yardımcısı 15 Kasım, Ankara 1 Türk Eximbank ın İhracata Desteği Kuruluşundan bu yana 106 milyar ABD Doları kredi ve 86 milyar ABD Doları sigorta

Detaylı

Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara

Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara Sudan daki Yatırım Ortamı ve İş Olanakları 1- Temel Bilgiler: Hazırlayan: Abdelgader ABDALLA* Sunan: Dr. Mutrif SIDDIG** Çeviren: Ufuk TEPEBAŞ Konum: Afrika bölgesinin

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE OCAK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta

ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta ORMAN AMENAJMANI Uluslararası Ormancılık 2. Hafta Emin Zeki BAŞKENT KTÜ Orman Fakültesi Konu Başlıkları Uluslararası ormancılık amaçları Uluslar arası süreçler ve anlaşmalar Sürdürülebilir orman işletmeciliği

Detaylı

DIS TICARET ARASTIRMA SERVISI

DIS TICARET ARASTIRMA SERVISI ISTANBUL TICARET ODASI EKONOMIK VE SOSYAL ARASTIRMALAR SUBESI I R A N ÜLKE ETÜDÜ Güncelleme Tarihi: 08 Agustos 200 ETÜD NO :616 S.O. I- GENEL BILGILER Resmi Adi : Iran Islam Cumhuriyeti Yönetim Sekli :

Detaylı

ŞUBAT 2016. Sanayi Üretim Endeksi 2015 Kasım ayında 130 seviyesinde gerçekleşerek yıllık bazda %3,6 artış kaydetti. Endeksin bu

ŞUBAT 2016. Sanayi Üretim Endeksi 2015 Kasım ayında 130 seviyesinde gerçekleşerek yıllık bazda %3,6 artış kaydetti. Endeksin bu ŞUBAT 1 yılını 1, seviyesin- bitiren Reel Kesim 1de Güven Endeksi (RKGE), yeni yılın ilk ayında 13,3 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde endeksin gelişiminde, mal stok miktarı, son 3 aya dair sipariş miktarı

Detaylı

TÜRKİYE MEKSİKA DIŞ TİCARET RAPORU

TÜRKİYE MEKSİKA DIŞ TİCARET RAPORU TÜRKİYE MEKSİKA DIŞ TİCARET RAPORU TEKSTİL, DERİ, HALI AR GE ŞUBESİ KASIM 2018 İÇİNDEKİLER MEKSİKA ÜLKE KÜNYESİ... 2 Meksika nın Dış Ticaret Politikası:... 2 MEKSİKA NIN DIŞ TİCARETİ... 3 Meksika nın En

Detaylı

FİNANS VE TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

FİNANS VE TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM FİNANS VE TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ İmran Türe Araştırmacı Kasım 2014 Ankara Sunum Planı İklim Değişikliği 1. Ulusal Bildirimi İklim

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gambiya

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 BREZİLYA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 BREZİLYA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 BREZİLYA 1. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) RESMİ ADI : Brezilya Federal Cumhuriyeti BAŞKENTİ : Brasilia RESMİ DİL : Portekizce DİN : Roman Katolik (% 74), Protestan (% 15), diğer

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 VİETNAM SOSYALİST CUMHURİYETİ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 VİETNAM SOSYALİST CUMHURİYETİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 VİETNAM SOSYALİST CUMHURİYETİ GENEL BİLGİLER RESMİ ADI Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti BAŞKENTİ Hanoi RESMİ DİL Vietnamca BAĞIMSIZLIK TARİHİ 2 Eylül 1945 DEVLET BAŞKANI Truong

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ Haziran 2015 BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Bosad 2003 yılında kurulmuştur. Üyeleri hem boya üreticileri hem de hammadde ve hizmet tedarikçileridir. 100 e yakın üye ile sektörün

Detaylı

KIRSAL KALKINMA. Ülkemizin Ulusal Kırsal Kalkınma Politikalarının belirlendiği strateji belgeleri;

KIRSAL KALKINMA. Ülkemizin Ulusal Kırsal Kalkınma Politikalarının belirlendiği strateji belgeleri; KIRSAL KALKINMA Ülkemizde kalkınma girişimleri, 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren "kırsal kalkınma" olarak kavramsallaştırılmış olup, Kırsal Kalkınma, ekonomik ve sosyal sektörleri ilgilendiren

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ FRANSA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 Hazırlayan: Özlem Kılıç 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Fransa Cumhuriyeti

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 KAYNAKLAR 67. genel kurul 389 390 1-2007, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Gelir Dağılımı ve Yoksullukla Mücadele, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, www.dpt.gov.tr/docobjects/download/3087/oik691.pdf,

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI. KAMERUN T.C. Yaounde Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği

EKONOMİ BAKANLIĞI. KAMERUN T.C. Yaounde Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği EKONOMİ BAKANLIĞI KAMERUN T.C. Yaounde Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği E-mail: yaounde@ekonomi.gov.tr Tel:00 237 22 21 80 23 Adres: Turkish Embassy Office Boulevard de l'urss 1782 B.P. 35155 Bastos-Yaounde-CAMEROUN

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBAT 2012 İklim Değişikliği ve Türkiye Türkiye, 24 Mayıs 2004 tarihinde Birleşmiş

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Sunum: Murat YAZICI (Daire Başkanı) Pamuğun Geleceği Şekilleniyor Konferansı Bodrum 12-14 Haziran 2014 TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ FİNLANDİYA ÜLKE RAPORU Kasım 2009 A.K. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Finlandiya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi

Detaylı

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör.

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör. ADAPAZARİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ PROJE DESTEK BİRİMİ AB VE TÜRKIYE ARASINDA SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) KAPSAMINDA YAYIMLANAN TEKLIF ÇAĞRILARI Hazırlayan: Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ Adres : Sakarya Üniversitesi

Detaylı

Doç. Dr. Birgül GÜLER 1. DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ

Doç. Dr. Birgül GÜLER 1. DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ Doç. Dr. Birgül GÜLER 1 DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ Dünya Bankası, kurulduğu tarihten bu yana çeşitli ülkelerle 9.822 kredi anlaşması imzalamış, Türkiye toplam kredi anlaşmalarının 163'üne

Detaylı

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ HONG KONG RAPOR Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Hong Kong Özel İdare Bölgesi (Çin Halk Cumhuriyeti) : Çin Halk Cumhuriyeti

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

Tarım Arazileri. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr

Tarım Arazileri. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Tarım Arazileri Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Temmuz 2014 Dünyada tarım arazilerine ilgi gün geçtikçe artıyor. Nüfus artışı ve iklim değişikliği ile birlikte emtia piyasalarında

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Bulgaristan Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Avrupa

Detaylı

KAMERUN ÜLKE RAPORU 15.10.2015

KAMERUN ÜLKE RAPORU 15.10.2015 KAMERUN ÜLKE RAPORU 15.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Kamerun a ihracat yapan 18 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI EKOMOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ

İSTANBUL TİCARET ODASI EKOMOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI EKOMOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ K A N A D A ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2008 Ülke No: 404 Şaban Oruç -45 I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kanada Yönetim Şekli : Parlamenter

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015

BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 BELÇİKA ÜLKE RAPORU 30.11.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Belçika ya ihracat yapan 334 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

ESTONYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN: DİLARA SÜLÜN

ESTONYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN: DİLARA SÜLÜN ESTONYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN: DİLARA SÜLÜN 1) Genel Bilgiler (2008) Resmi Adı : Estonya Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Parlamenter Demokrasi Resmi Dili : Estonya dili Başkenti : Tallin Yüzölçümü : 45.277

Detaylı

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ Semra GÜNEN Kimya Mühendisi III. Enerji Verimliliği Kongresi

Detaylı

OECD Tarım Komitesi 163. Oturum

OECD Tarım Komitesi 163. Oturum OECD Tarım Komitesi 163. Oturum 28.01.2015 Ayhan Baran AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanlığı İçerik Katılımcılar Toplantı gündemi G20 Bilgi Heyet listesi Gıda Tarım

Detaylı

Türkiye nin dış ticaret ve yatırım bağlantıları: Güçlü yönler

Türkiye nin dış ticaret ve yatırım bağlantıları: Güçlü yönler tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Türkiye nin dış ticaret ve yatırım bağlantıları: Güçlü yönler Prof. Dr. Serdar TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Nijerya Federal Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce Başkenti : Abuja Yüzölçümü : 923.773 km 2 Nüfus : 155,2 milyon (2011) Önemli Şehirler : Lagos, Kano, Ibadan, Port Harcourt,

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Arjantin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler ( 2014 Buenos Aires - İstanbul ) Türkiye; 75 milyonluk

Detaylı

Nüfus Artış Hızı : % 3.28 Nüfusun dağılımı Arap (%90) Afrika- Asya kökenliler (%10) Okur yazarlık oranı %62.8

Nüfus Artış Hızı : % 3.28 Nüfusun dağılımı Arap (%90) Afrika- Asya kökenliler (%10) Okur yazarlık oranı %62.8 SUUDİ ARABİSTAN I. SUUDİ ARABİSTAN ÜLKE PROFİLİ Genel Bilgiler Resmi Adı : Suudi Arabistan Krallığı Yönetim Biçimi : Monarşi Resmi Dili : Arapça Başkenti : Riyad Yüzölçümü : 1,960,582 km2 Nüfusu : 22,02

Detaylı

Biyosistem Mühendisliğine Giriş

Biyosistem Mühendisliğine Giriş Biyosistem Mühendisliğine Giriş TARIM Nedir? Yeryüzünde insan yaşamının sürdürülmesi ve iyileştirilmesi için gerekli olan gıda, lif, biyoyakıt, ilaç vb. diğer ürünlerin sağlanması için hayvanlar, bitkiler,

Detaylı

EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ

EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI EKONOMİK VE SOSYAL ARAŞTIRMALAR ŞUBESİ KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ (ZAİRE) ÜLKE ETÜDÜ Güncelleme Tarihi :1 ARALIK 2008 Etüd No:322 Ş.O.- 72 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kongo Demokratik

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ Kenan AKYÜZ İşletme ve Pazarlama D. Başkanı kenanakyuz@ogm.gov.tr AHŞAP NEDİR? AHŞAP; ağaçtan üretilmiş

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ OCAK 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gana Cumhuriyeti

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

TÜRKİYE - ECOWAS EKONOMİ VE İŞ FORUMU Şubat 2018 İstanbul. Sponsorluk Dosyası.

TÜRKİYE - ECOWAS EKONOMİ VE İŞ FORUMU Şubat 2018 İstanbul. Sponsorluk Dosyası. TÜRKİYE - ECOWAS EKONOMİ VE İŞ FORUMU 22-23 Şubat 2018 İstanbul Sponsorluk Dosyası www.tebforum.org SPONSORLUK DOSYASI Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu, 22-23 Şubat 2018, İstanbul DİL BEKLENEN KATILIMCI

Detaylı

RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015

RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015 RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Ruanda ya ihracat yapan 1 firma bulunmaktadır. (AHENK KOZMETİK İÇ VE DIŞ TİC. A.Ş) 30.06.2015 tarihi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2016 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Libya Devleti Yüzölçümü:

Detaylı