Öğrenmede Davranışsal Yaklaşımla Mehtap Turan

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Öğrenmede Davranışsal Yaklaşımla Mehtap Turan 183-210"

Transkript

1 Öğrenmede Davranışsal Yaklaşımla Mehtap Turan Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Mehtap TURAN Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın. 2-Verdiğiniz Yanıtların Şıklarını Kenara Yazın. 3-Sonra Yanıtlarınızı Kontrol Ediniz. 4-Yanlış Yanıtları Muhakeme Ediniz. 5-Gösteriyi İzleyin Tekrar Aynı İşlemi Yapınız.

2 ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL Öğrenme renme kuramlarının n ne işe i yaradığı ığını irdeleyecek olursak;bir öğrenme kuramının n birbirinden farklı ama birbiriyle yakından ilişkili üç işlevi vardır: r: 1-Bilgi alanına na belli bir yaklaşı şım (bakış ış) ) sağlayarak öğrenmeye ilişkin araştırmalar rmalar yapma ve bilgiyi analiz etme yolunu açar. a ar. 2-Kuram, Kuram,öğrenme renme ilkeleri ile ilgili kapsamlı bilgileri özetleme girişimidir. imidir. 3-Öğrenme renme kuramları öğrenmenin NE olduğunu, unu, NİÇİN o şekilde oluşturdu turduğunu unu ve NASIL sorusunu yanıtlar. YAKLAŞIMLAR

3 Günümüzde, zde,öğrenmenin renmenin nasıl oluştu tuğunu unu açıklayan a belli başlı iki temel yaklaşı şım bulunmaktadır. r.çağdaş olarak nitelendirilen bu yaklaşı şımlar,davranışçılar ve bilişselciler adı altında toplanmaktadır. Davranış ışçılar öğrenmenin renmenin oluşumunu,uyar umunu,uyarıcı ile davranış arasında bağ kurma işi i i olarak nitelendirirken;bilişselciler ise öğrenmeyi,algıların n belli kurallara göre zihinde yeniden organizasyonu olarak ifade etmektedirler.

4 DAVRANIŞÇI ÖĞRENME RENME İlk kuruculuğu u ve savunuculuğu J.B.Watson tarafından ndan yapılm lmış olup bunu John Locke,Ivan Petroviç,, Pavlov, E.L.Thorndike, B.F.Skinner, Hull ve L.L.Bernard takip etmiştir. tir. Davranış ışçılara göre g psikolojinin konusu sadece objektif yöntemlerle y ölçülebilen ve değerlendirilebilen erlendirilebilen davranış ışlardır.bu r.bu yaklaşı şımın n dayandığı anlayış ış; objektif olmayan,kanıtlanamayan,somut olarak ölçülüp p değerlendirilemeyen erlendirilemeyen hiçbir yaklaşı şımın n değeri eri yoktur. ilkesi üzerine temellenmiştir.uyaran tir.uyaran-tepki tepki psikologları olarak da nitelendirilen bu yaklaşı şımcılar,uyarılmalar lmalar sonucu organizmada meydana gelen tepkileri incelemeyi amaç edinirler.insan nsan zihnini bir kara kutuya benzeten davranış ışçılar,kara kutu içinde i inde olup bitenleri değil,kara kutuya girip çıkanları dikkate alırlar. KURAMLARI

5 Davranış ışçılara göre g insan,uyaranlara belli biçimde imde tepki veren bir varlık,biyolojik bir makine davranış ışlarda mekanik bir süreçtir.davranış kuramcılar ları öğrenmeyi yeni bir davranışı ışın ediminden başka bir şey değildir diye tanımlarlar.davran mlarlar.davranışçılar davranış ışların,klasik koşullanma,edimsel koşullanma ve gözlem yoluyla olmak üzere üç temel öğrenme süreciyle s kazanıld ldığı sonucuna varmış ışlar.bu sonuca dayalı olarak davranış ışçılar,davranış bozukluklarını yanlış öğrenmelere bağlayarak yeniden öğrenmeyle düzeltilebileced zeltilebileceğini ini ileri sürmüşler ve bu amaçla kar karşıt t koşullanma,sistematik duyarsızla zlaştırma,yeniden koşullanma ve deneysel sönds ndürme gibi teknikler geliştirmi tirmişlerdir.

6 Klasik Koşullanma Klasik şartlandırma,ilk rma,ilk kez fizyolog Pavlov tarafından yapılan deneysel öğrenme çalışmalarıyla gündeme g gelmiştir.pavlov yiyeceğin in sindirilmesinde fizyolojik salgılar ların n rolünü belirlemek amacıyla hayvanların n sindirim sistemi üzerinde araştırmalar rmalar yaparken;denek olarak kullandığı hayvanın (köpek)yiyece pek)yiyeceği i ağzına a almadan,hatta giderek yiyecek getiren kimseyi gördüğünde ağzından a salya aktığı ığının farkına varır.pavlov,deneysel r.pavlov,deneysel araştırmalar rmaları sırasında bir çok bilim adamının rastlantısal sal olarak yaşad adığı ilginç durumla karşı şılaşır.bir düzenek d içinde i inde kontrollü bir deney ortamı oluşturan Pavlov,köpe peğe e zil sesini yarım m saniye aralıkla izleyen besin verir.önce zil sesi sonra besin olarak verilen uyarımlar belli aralıklarla tekrarlanır. r.

7 Önceleri zil sesi(nötr uyarıcı)kar )karşısında salya çıkarma gibi bir tepki göstermeyen g köpek bu sistem içinde i inde uyarım m verme işleminin birkaç tekrarından sonra zil sesini duyar duymaz salya çıkarmaya başlıyor.et verilmese de zil sesine salya çıkararak tepki vermeye devam ediyor.aç kalmış bir köpek peğin doğal bir uyarıcı (şartsız z uyarıcı)olan ete karşı salya çıkarması doğal bir tepki(şarts artsız tepki)olarak nitelendirilmektedir.böylece etin habercisi durumuna geçen en zil sesi nötr n uyarıcı olmaktan çıkıyor ve şartlı uyarıcı konumuna geliyor.çü Çünkü,başlangıçta zil sesine karşı salya tepkisi yokken yapılan çalışmaların n sonunda köpek k zil sesi ile eti birleştirdi tirdiği i için i in zil şartlı uyarıcı,salya ise şartlı tepki konumuna gelmiş ve böylelikle, ylelikle,şartsız z uyarıcı tepki bağı ğı,şartlı uyarıcı-tepki bağı ğına dönüşmüştür. d

8 Başlang langıçta nötr n olan bir uyaranın,ge n,geçirilen yaşant antılar sonucu şartlı uyarım m haline gelmesine klasik anlamda koşullanma yoluyla öğrenme denmektedir.bazı öğrencilerin okula,bazı öğretmenlere yada belli derse karşı kaygılar ları ve yersiz korkuları,okul içi i i ve okul dışıd yaşant antıları sırasında meydana gelen şartlandırmaların n bir sonucudur.

9 Genelleme,aynı türden olan yada birbirine benzer uyarıcıya karşı daha önce kazanılan tepkinin verilmesidir.örne rneğin,acıktığı zaman emzirerek,yalnız kaldığı ığında yanına na gidip onunla birlikte olup sevgisini paylaşarak arak çocuğunu unu rahatlatan annenin sesi ve görüntg ntüsü ile çocuk arasında böyle bir bağ doğar. ar.çocuk annesini görünce g ihtiyaçlar larının karşı şılanacağını bilir ve bunu ifade eden tepkilerde bulunur.hatta annenin kılık k k ve kıyafetine k benzer biçimde imde olan kadınlar nları anne olarak nitelendirir.çocu ocuğun un bu davranışı ışına genelleme denir.

10 Ayırt etme,birbiriyle yakınl nlıkları olsa bile uyarımlar arasındaki farkı anlayabilmedir.örne rneğin;zamanla çocuk annesinin diğer kadınlardan farklı olan özelliklerinin farkına varır r ve onu diğer kadınlardan ayırt ederek onların n annesi olmadığı ığını öğrenir.genelleme benzerliklere,ayırt rt etme ise farklılıklara klara yönelik y tepki örüntüleridir.gündelik hayatımızda öğrenilmiş ayırt etmeler pek çoktur.bebek,parmağı ile emziği i birbirinden ayırt etmeyi,elmayı armuttan ayırt etmeyi öğrenir.

11 Şartlandırılmış tepki zaman zamanda olsa şartsız z uyarım verilmediğinde, inde,şartlı tepkinin ortadan kalktığı görülür. r.şartlı tepkinin kaybolmasına sönme s denmektedir.pekiştirme tirme işleminden i yada şartsız z uyarıcıdan yoksun bırakılan davranış ışlar kendiliğinden inden kaybolacaktır. r.örneğin sirklerde gösterimlerde bulunan hayvanlara daha önce kullandıklar kları şartsız uyarıcılar ların n ara sıra s verilmesinin sebebi,gösterimde sterimde sergilenen şartlı tepkinin sönmemesi s içindir. i indir. Sönen şartlı tepkinin yeniden ortaya çıkmasına kendiliğinden inden geri gelme denir.

12 Etki Yasası Thorndike ın etki yasasına göre;eg re;eğer er bir davranış o çevrede doyuma ulaşı şıyorsa aynı ortamda o davranışı ışın oluşma olasılığı ığı artmaktadır. r. Thorndike kedi ve köpeklerin k mekanik olarak problem çözme yetenekleri üzerine bir objektif deneysel yöntem y geliştirmeye çalışmıştır. Thorndike,kedileri kutuların n içerisine i koyarak onların kutu içerisinde i bulunan yiyeceğe ulaşmalar malarını gözlemlemiştir.kedilerin belli bir süre s aynı davranış ışları tekrar ederek sonunda deneme yanılma yapmadan tek yolla yiyeceğe ulaştıklar klarını gözlemiştir.bu araştırmalar rmalarının n sonucunda Thorndike kendisine ait olan etki yasasını geliştirmi tirmiştir. tir.

13 Davranış ışçı yaklaşı şım m insan davranışı ışını tamamen refleksler,uyarıcı-tepki ilişkisi ve pekiştiricinin etkisi ile açıklamaya a çalışmıştır.watson,farelere küçük üçük oyun kutusunu bir yiyecek ödülü ile açmayı öğretebileceğini ini gördg rdü.ayrıca labirent öğrenmeyi de denedi ama labirenti biraz basitleştirmek tirmek zorunda kaldı.basit bir labirent yapıp koridorun sonuna bir yiyecek koydu ve labirentte koşmay mayı bir kez öğrenen farenin diğer seferleri otomatik olarak yaptığı ığını fark etti.ilk defa da bir uyarıcıyla yla başlayan öğrenme daha sonra uyarıcısız z da gerçekle ekleşti ve davranış bir alış ışkanlık k halini aldı Watson için i in en önemli şey uyarıcı- tepki ikileminin tekrarlanma sıklığıdır.

14 Watson,öğrenmeyi renmeyi davranış gelişiminin iminin temel süreci s olarak kabul etmiş ve bir insan ne öğrenmişse odur anlayışı ışını getirmiştir. tir. Watson eğitim,duygusal tepki gelişimi imi ve alkol yada uyuşturucu kullanımının n insan davranış ışlarına etkisi gibi birtakım m insan problemlerini ele almış ıştır. Watson,psikolojik rahatsızl zlıkların daha sonradan anormal olarak tanımlanabilecek tesadüfü olumsuz öğrenmenin sebep olduğu çarpık k alış ışkanlıklardan klardan kaynaklandığı ığına inanmaktadır.

15 Guthrie ye göre, g çağrımsal uyarıcı-tepki bağlar larının kuruluşunun unun tek yasası işaret ve tepki bitişikli ikliğidir. idir. Guthrie,di,diğer kuramcılar öğrenmenin sonuçlar larıyla ilgilenmez,sonuç ne olursa olsun organizmada hareket tepkilerine önem verir.

16 Guthrie nin ödül,motivasyon ve pekiştirme tirme konusundaki fikirleri de şöyle özetlenebilir.güdüler ler bir amaca ulaşı şıncaya kadar organizmayı hareket halinde tutan uyarıcılar ları sağlar. lar.ödül, l,öğrenmeye, renmeye,çağrımsal msal mekanik bir düzen d sonunda hiçbir katkıda bulunmaz.ödülün öğrenmeye dolaylı bir etkisi vardır.cezan r.cezanın n etkisi ise yarattığı duyguda değil, il,çağrımsal bağı ğın önünde nde veya arkasında oluşundad undadır. Guthrie ye göre öğrenmeye yön y n veren en önemli etmen, haz hazır r oluş tur.davranış ışçı açıdan hazır r oluş kaslarda meydana gelen bir gerilimdir.

17 Edimsel Koşullanma Klasik koşullanma yoluyla öğrenme,insan davranış ışlarının n pek çoğunu açıklamada a sınırls rlı kalmış ıştır. r.çünkü,klasik koşullanma,bir tepkisel şartlandırmadır.skinner,bu r.skinner,bu tür t r tepkilerin gelişimin imin en üst basamağı ğında bulunan canlılar ların n davranış ışlarının çok azını oluşturdu turduğunu unu ve pek çok davranışı ışın açıklamada yetersiz kaldığı ığını ileri sürerek,insan davranış ışlarını edimsel koşulama davranışı ışıyla açıklamaya a çalışmıştır.

18 Thorndike gibi Skinner de davranış ve sonuç ilişkisi kisi üzerinde durmuştur.skinner kendisinin geliştirmi tirmiş olduğu Skinner kutusu adını verdiği bir düzenekte d fare ve güvercinler g üzerinde çalışmıştır.bu kutu farelerin her basışı ışında yiyecek ve başka bir düğme d ile su alabildiği i bir düzenekten oluşmu muştur.bütün n uyarıcılar kontrol altına alınm nmıştır.tesadüfü olarak farenin düğmeye birkaç kez basmasından sonra fare sıklıkla kla yiyecek alabilmek için i in her seferinde düğmeye basmaya başlam lamıştır.araştırmacı kutu içerisinde deney sırass rasında birtakım m değişiklikler iklikler yapmış ıştır;bazen fare düğmeye d bassa bile yiyecek gelmemiştir.skinner kutusunun en önemli özelliği i bilimsel çalışmalar sırass rasında çevreyi kontrol altına alabilme özelliğidir.edimsel idir.edimsel davranışı ışın n ilk nedeni organizmanın içindedir.herhangi indedir.herhangi bir ihtiyaç durumunda,organizmanın n kendiliğinden inden ortaya koyduğu u davranış ışlara edim denir.

19 Süreç içinde inde yaşanan anan tekrarlar sonucu hedefe ulaştırıcı tepkilerin sayısı artarken sonuca götürmeyen g davranış ışlar elenir ve hedefe ulaştırıcı tepkiler(doğru ru tepkiler),giderek öğrenilmiş davranış durumuna gelirler.neticede organizma edimsel koşulama (operant( şartlanma)yoluyla davranış dağarc arcığına yeni bir davranış daha eklemiş olur.

20 Skinner,herhangi bir şeye güdülenmig lenmiş olan organizmanın n hedefe varması için in ortaya koyduğu u tepkilerine,kendiliğinden inden ortaya çıkan yada fışf ışkıran tepkiler adını vermektedir.skinner Skinner in öğrenme teorisinin en önemli ilkesi,sonuçlara lara göre g davranış ışlarda meydana gelen değişikliklerdir.ho ikliklerdir.hoş olan sonuçlar o davranışı güçlendirmekte, hoş olmayan sonuçlar ise o davranışı ışın n olma olasılığı ığını zayıflatmaktad flatmaktadır.

21 Davranış ışsal Öğrenmenin renmenin Temel İlkeleri İstenilen davranışı ışın n oluşmas ması ve tekrarlanması için in gerekli ilkeler sınıf s f ortamı için in aşağıa ğıdaki gibi olmalıdır. 1-Öncelikle öğrenciden renciden istenilen davranışı ışın özellikleri belirlenir ve o davranışı pekiştirilir. tirilir.örneğin,ödevini, ve dersini iyi yapanların ödüllendirilmesi gibi. 2-Öğrencilere, rencilere, onlardan beklenilen davranış ışlar belirtilir ve yaptıklar kları takdirde ödüllendirilecekleri söylenir. s

22 Uyarıcılar ların n Rolü Eğer er bir öğrenci renci kitap okuduğu zaman öğrendikleri ilgisini çekiyor ve bundan hoşlan lanıyorsa,zamanla daha fazla ve sıkls klıkla kla kitap okuyacaktır.e r.eğer okuduğu şeyler ilgisini çekmediyse ve sıkılds ldıysa daha az kitap okuyacaktır r ve başka etkinliklere yönelecektir.hoy nelecektir.hoş olan sonuçlar genel olarak pekiştire tireçler olarak, hoş olmayanlar ise cezalandırıcı uyarıcılar olarak adlandırılabilir. labilir.

23 Pekiştire tireçler Pekiştire tireç davranışı ışın n oluşmas masını güçlendiren yani davranışı ışın n olma sıklığını arttıran ran bir uyarıcı olarak tanımlanabilir.burada pekiştire tireçinin etkili olabilmesi önemlidir.bir birey için i in herhangi bir uyarıcı belli bir süre s sonra etkisini yitirebilir.örne rneğin şekerleme genel olarak çocuklar için i in bir pekiştire tireç olabilir fakat çok güzel g bir yemek olduğunda unda şekerleme çocuk için i in cazibesini yitirebilir.herhangi bir pekiştirici uyarıcı,herkes için i in her koşulda pekiştire tireç olmayabilir.

24 Birincil ve İkincil Pekiştire tireçler Birincil pekiştire tireçler insanların fiziksel ihtiyaçlar larını karşı şılayanlardır. r.örneğin;yiyecek, su,kendini güvende g hissetmek gibi. İkincil pekiştire tireçler ise birincil pekiştire tireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştire tireçlerdir,bu nedenle koşullu pekiştire tireç de denilebilir.örne rneğin;paranın n küçük üçük bir çocuk için i in hiçbir değeri eri yoktur ta ki çocuk bir şeylerin parayla alınabilece nabileceğini ini öğrenene kadar.

25 İkincil kincil pekiştire tireçler üç temel gruba ayrılm lmıştır:sosyal pekiştire tireçler( ler(övgü,gülme,bağrına basma veya kucaklama gibi),faaliyetsel pekiştire tireçler(oyuncaklarla oynamaya,oyunlar oynamaya ve güzel faaliyetler yapmaya izin verme) ve sembolik pekiştire tireçler(para,notlar,yıldızlar veya puanlar yani diğer pekiştire tireçlerle değiştirilebilen pekiştire tireçler).

26 Olumlu ve Olumsuz Pekiştire tireçler Olumlu Pekiştire tireçler övgü,not,yıldız z v.b olmaktadır.ho r.hoş olmayan durumlardan kurtulmak da olumsuz bir pekiştire tireç olmaktadır. r.örneğin ;ailesi eğer e er derslerini yaparsa çocuğunun unun tabakları yıkamasından kurtulabileceğini ini söylemesi s gibi.bulaşı şık k yıkamak y olumsuz bir durum olsa da bu durumdan kurtulmak bir pekiştire tireçtir.ayırt rt etmenin en güzel g yolu; pekiştire tireçlerin davranışı ışın oluşumunu umunu güçlendirdiği,cezalandırmanın n ise o davranışı azalttığı ığını akılda tutmaktır.

27 Klasik koşulama ulama ile öğrenmede renmede pekiştirme şartsız uyaranla şartlı uyaranın n eşlee leştirerek verilmesidir.davranış ışçılara göre g öğrenmenin esasını pekiştirme oluşturmaktad turmaktadır.edimsel r.edimsel öğrenmede ise pekiştire tireç,istenilen davranış ortaya çıktıktan ktan sonra verilmektedir.edimsel öğrenmede pekiştire tireçler davranışı kuvvetlendiren veya tekrarlarını sağlayan uyarıcılar ların n genel adıdır. r.öğrenmede renmede ceza ise yapılan bir davranış ıştan sonra hoşa a giden uyarıcının çekilmesi yada hoşa a gitmeyen bir uyarıcının n verilmesi ile uygulanır.

28 Pekiştirme Tarifesi Pekiştireç verme Aralıklı pekiştirme Sürekli pekiştirme Oran aralıklı Süre aralıklı Sabit Sabit Değişken Değişken

29 Sabit Oranlı En yaygın n olan pekiştirme tirme tarifesi sabit oranlı tarifedir,sabit bir sayıda davranış yapıld ldığı takdirde pekiştirecin verilmesidir.örne rneğin, in,öğretmenin on tane problemi yapıp p bitiren öğrencilerin dışd ışarıya çıkabileceklerini söylemesi s gibi.burada öğrenci dışd ışarıya çıkabilmek için i in en hızlh zlı şekilde on problemi bitirmeye çalışacaktır.sabit oranlı tarife içinde inde en yaygın n olanı,her davranış ıştan sonra yapılan ödüllendirmenin olduğu u bir ödüllendirme şeklidir.

30 Değişken Oranlı Değişken ken oranlı tarifede pekiştirecin uygulanacağı davranış sayısı tahmin edilememektedir.örne rneğin,para veren oyun makineleri değişken oranlı tarifeye güzel g bir örnektir.değişken ken oranlı tarife davranışı ışın n yok olmasına karşı dirençlidir. lidir.çünkü bireyler her an ödüllendirilebileceklerinin farkındad ndadırlar.en çarpıcı örnek kumarhanelerdeki kumar makinelerinin çalışma sistemidir.

31 Sabit Aralıkl klı Sabit aralıkl klı tarifede pekiştire tireç bazı periyodik zamanlarda verilmektedir.çocuklar ocukların harçlıklar klarını haftalık,memurlar k,memurların maaşlar larını aylık k alması gibi.memur bir ay içinde i inde yapması gereken işi i i on günde de bitirse maaşı şını belirlenen tarih dışıd ışında alamaz.

32 Değişken Aralıkl klı Değişken ken aralıkl klı tarifede pekiştire tireç bazı durumlarda verilmesine rağmen bir başka durumda verilmeyebilir.davranışı ışın n ne zaman ödüllendirileceği konusunda hiçbir fikrimiz yoktur.öğretmenin retmenin sınıfta s yapmış olduğu ödevlerin yapılıp yapılmad lmadığını kontrol etmesi ve işaret koyması buna güzel g bir örnektir. rnektir.öğretmenin retmenin ne zaman gelip yaptıklar klarını kontrol edeceğini bilmediğinden inden dolayı öğrenciler devamlı ödevlerini yapmaya çalışacaklardır. r.

33 Pekiştirecin etkisi,kullanılmas lması için in seçilen yöntem ve kullanılma lma zamanının n uygunluğuyla uyla yakından ilgilidir.pekiştire tireçlerin verilme sıklığı kadar zamanında nda verilmesi de önemlidir.bir davranışı aralıkl klı pekiştirme yöntemiyle yerleştirmek uzun zaman alır.buna karşı şın,bu programın n en büyük b avantajı,davran,davranışın n kaybolmasının n yavaş olması,istendik davranışı ışın n uzun bir süre s pekiştirilmeksizin devam etmesidir

34 Premack İlkesi Premack, pekiştire tireçleri davranış ışları kuvvetlendiren uyarıcılar olarak değil davranımlar olarak nitelendirmiştir.ona tir.ona göre,organizmanın n yaptığı her etkinlik,genelde daha az yaptığı bir başka etkinliği pekiştirebilir.

35 Davranış ışçıların önemli ilkelerinden biri,az tercih edilen bir davranışı veya etkinliği çok arzulanan veya istenen bir davranış ışla eşleştirerek yapılmas lmasını sağlamakt lamaktır. r.örneğin; öğretmenin öğrencilerine ödevini en hızlh zlı bitirenlerin dışarı çıkabileceğini ini söylemesi gibi.

36 Davranış ışçı Yaklaşı şımların n Sınıf S Ortamında Uygulanması İstenilen davranışı ışın n oluşmas ması ve tekrarlanması için in gerekli ilkeler sınıf s f ortamı için in aşağıa ğıdaki gibi olmalıdır. 1) Öncelikle öğrenciden renciden istenilen davranışı ışın özellikleri belirlenir ve o davranışı pekiştirilir. tirilir.örneğin,ödevini, ve dersini iyi yapanların ödüllendirilmesi gibi. 2) Öğrencilere, rencilere, onlardan beklenilen davranış ışlar belirtilir ve yaptıklar kları takdirde ödüllendirilecekleri söylenir. s

37 Uyarıcılar ların n Hazır r Olması Davranış ışsal öğrenme renme teorilerinin en önemli özelliği uyarıcılar ların n zaman geçirilmeden,ertelenmeden verilmesidir.örne rneğin; yedinci sınıfta s olan iki kız k öğrenciden doğru gramer kuralların n göre g onar cümle c yazmaları isteniyor.ertesi gün g n kontrol edilerek tekrar öğrencilere veriliyor.doğru ru cümle c kurma oranlarının %58 olduğu u saptanmış bunun neticesinde öğretmen cümleleri anında nda okuyup geribildirim vermiştir.bu sayede doğru cümlelerin c oranının n %90 lara çıktığı gözlenmiştir.

38 Şekillendirme Pekiştire tireçin in anında nda kullanılmas lması önemli ama bir o kadar ne tür t r bir pekiştire tireç olacağı ğına karar verilmesi de o kadar önemlidir. nemlidir.şekillendirmeyi,yeni ekillendirmeyi,yeni davranış ışlar kazandırırken rken öğrenciyi her aşamada a amada ödüllendirerek en son hedeflenen amaca ulaşmak için i in yapılan çalışmalar bütünlb nlüğü diye tanımlayabiliriz.

39 örneğin,bir öğrenciden bir konuda üç cümlelik bir paragraf yazması istendiğini ini düşünelim.bu d işi i yapabilmenin bir çok basamakları vardır; r;öncelikle öğrencinin durumu kavraması ve başlıklar kları,destekleyici cümleleri ve sonuç cümlelerini oluşturmas turması gerekli,bunların n yanında nda çok iyi bir gramer bilgisine ve cümleleri anlamlı bir şekilde oluşturabilecek bilgi ve becerilere sahip olması gerekiyor.öğretmen retmen bu çalışmayı adım m adım m iletirse öğrencilerin daha iyi öğrenmelerini sağlayacakt layacaktır. r.şekillendirme öğrenciler her basamağı hızlı ve başar arılı bir şekilde geçti tiği i takdirde etkili olmaktadır.

40 Şekillendirme SırasS rasında Kurulması Gereken Zincirin Temel Halkaları 1) Amacınızı belirlemek- mümkün n olduğu u kadar- daraltıp özelleştirmek, 2) Öğrencilerin şu u anki durumlarını ve daha önceleri neler öğrendiğini ini bilmek, 3) Öğrencileri hedeflenen amaca ulaştıracak basamakları oluşturmak, 4) Geribildirim vermek.

41 Tersine Zincir Şekillendirmenin değişik ik bir formu özelikle eğitimde e kullanılan lan tersine doğru zincirleme durumudur.paragraf yazma öğretilen bir derste öğrencilere,sonuç cümlesi eksik olan bir paragraf verilir.öğrencilerden rencilerden buraya uygun bir cümle c bulmaları istenir.bu denemenin son noktası paragrafı tamamlamaktır.sonra öğrencilere eksik bir paragraf daha verilip,bir destekleyici cümle c ve sonuç cümlesi yazarak paragrafı tamamlamaları istenir.en sonunda başlık k verilip destekleyici cümleler c ve sonuç cümlesi yazmaları istenir.bu yöntemin en önemli avantajı öğrencinin her aşamada a amada komple bir paragrafla karşı karşı şıya olması ve bir bütünlük k olduğunu unu görmesidirg

42 Sönme Pekiştire tireç ortamdan çekilirse davranış ış,zayıflayacak ve bir süre s sonra yok olacaktır.bu sürece s daha önce öğrenilmiş bir davranışı ışın n sönmesi s veya yok olması denir.yapılan bir çalışmada huysuzlukları olan,aksi öğrencileri boş bir odaya koymuşlard lardır r ve burada istedikleri kadar bağı ğırmaları,vurmaları,kırmalarına izin verilmiştir. tir.öğrencilerin rencilerin belli bir süre s sonra bunları yapmadığı görülmüş çünk nkü yanlarında nda onlarla ilgilenecek birileri olmadığı için in davranış sönmeye başlam lamıştır.

43 Önceki Yaşant antıların n Yeni Davranış ışlara ve Yeni Yaşant antılara Etkisi İpuçları :Önceki uyarıcılara bu anlamda ipuçlar ları da diyebiliriz.çü Çünkü geçmi mişte hangi davranış ışlarımızın ödüllendirildiği hangilerinin cezalandırıld ldığı konusunda bilgi vermektedir.örne rneğin,matematik dersinde öğretmen alış ıştırmaları yapanları ödüllendirir.yapmayanları ise cezalandırır.buna r.buna rağmen,öğretmen dersin bittiğini ini ve yemek zamanı olduğunu unu anons ettiğinde inde durum değişebilir.herhangi ebilir.herhangi bir uyarıcının n olduğu u bir durumda davranış ile örneğin, in, ders zamanı uyarıcısındaki davranışı ışımız z ile yemek zamanı uyarıcısı karşı şısında göstermiş olduğumuz umuz davranış ışlar farklıdır.bu r.bu duruma uyarıcı ayırt etme denir.

44 Ayırdetme :Ay: Ayırdetme ipuçlar larının,sinyallerin n,sinyallerin veya davranış ışlarımızın ne zaman ödüllendirileceğini ini anlamamıza yarar.öğrenciler renciler ayırdetmeyi öğrenirlerken verdikleri cevapların n doğrulu ruluğu u veya yanlış ışlığıığı konusunda geribildirim almak zorundadırlar.ay rlar.ayırdedici rdedici uyarıcılar ları sınıf ortamında uygulamak ve kullanmak kolaydır: r:öğretmenler retmenler öğrencilerine hangi davranış ışların ödüllendirileceğini ini söyler. s

45 Genelleme :Eğer: er öğrenciler kendilerinden neler istendiğini ini tam olarak anlayabilirlerse daha çok çalışacaklardır. r.öğrenilmiş davranış ışların n bir durumdan diğer duruma genellenmesi her zaman garanti değildir. ildir.öğrenciler renciler çıkarma işlemini i öğrenirlerken yedi elmadan üç elmayı çıkarmayı öğrendikten sonra aynı işlemi portakal içinde i inde yapabilirler.bu örnek öğrenilmiş davranış ışların n bir durumdan diğer duruma genellenmesi durumuna örnektir.

46 Genellemenin olabilmesi için in mutlaka planlı olması gerekir.sosyal sınıflarda s uygulanan başar arılı bir davranış yönetimi programı iyi planlanabilirse İngilizce sınıfında nda da aynı başar arıyla uygulanabilir.kısaca genellemenin benzer ortamlarda veya benzer terimlerin ve sembollerin kullanıld ldığı durumlarda daha başar arılı olduğu söylenebilir

47 Davranış ışsal yaklaşı şıma göre g öğrenmenin gerçekle ekleşebilmesi;davranışların n tekrar edilme sıklığının n arttırılmas lmasına,bunun için i in de pekiştire tireçlerin doğru,yerinde ve zamanında nda kullanılmas lmasına bağlıdır.

Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN

Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN 196-206 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Mehmet DOĞAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın

Detaylı

ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi

ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi ÖĞRENMEDE DAVRANIŞSAL YAKLAŞIMLAR Sevim Çiftçi 183-202 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan; Sevim ÇİFTÇİ 2005-2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ Ders Sor.;

Detaylı

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER EDİMSEL KOŞULLANMA Doç. Dr. Tülin ŞENER Skinner (1904-1990) Programlı öğretimin kurucusu olarak bilinir. Skinner in görüşlerine dayalı olarak geliştirilen davranışı biçimlendirme yaklaşımı otistik ve zihinsel

Detaylı

ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA

ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA ÖĞRENME KLASİK VE EDİMSEL KOŞULLAMA Öğrenmede Temel Kavramlar Öğrenme, deneyim yoluyla yeni ve kalıcı bilgi ya da davranış edinme süreci olarak tanımlanabilir. Yiyecek/acı gibi olayları beklemeyi ve bu

Detaylı

Program Geliştirmenim Psikolojik Temelleri S.28-34

Program Geliştirmenim Psikolojik Temelleri S.28-34 Program Geliştirmenim Psikolojik Temelleri S.28-34 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Sunuyu Hazırlayan; 2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ. Doç.Dr.Hacer HARLAK

Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ. Doç.Dr.Hacer HARLAK Edimsel Koşullama ÖĞRENMEDE ÖDÜL VE CEZANIN ROLÜ Edimsel Koşullama Davranış ile sonuç arasında bağlantı kurmayı öğrenmedir. Pekiştirilen (memnun edici sonuçlara yol açan) davranışlar güçlenir, cezalandırılan

Detaylı

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram ÖĞRENME KURAMLARI Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram DAVRANIġÇI KURAMLAR Davranışçı kuramlar, öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurularak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış

Detaylı

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU 219-228 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;İlhan AYDOĞDU 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

ÖĞRENME. Temel Kavramlar. Doç.Dr.Hacer HARLAK

ÖĞRENME. Temel Kavramlar. Doç.Dr.Hacer HARLAK ÖĞRENME Temel Kavramlar Öğrenme nedir? Davranışlarda göreli olarak kalıcı değişimlere yolaçan deneyimlerdir. Olgunlaşma sonucu davranışların değişmesi öğrenme sayılmaz. Davranışta kısa süreli ufak değişiklikler

Detaylı

BAĞLAŞIMCILIK. HAZIRLAYAN: Mustafa GÜNENDİ

BAĞLAŞIMCILIK. HAZIRLAYAN: Mustafa GÜNENDİ BAĞLAŞIMCILIK HAZIRLAYAN: Mustafa GÜNENDİ Edward Lee Thorndike (1874-1949) Thorndike ilk yazılarında, öğrenmenin temelinin, duyusal uyarıcılar ile harekete geçiriciler arasında kurulan bir bağ olduğunu

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2

ADIM ADIM YGS LYS Adım DAVRANIŞ 2 ADIM ADIM YGS LYS 187. Adım DAVRANIŞ 2 SONRADAN KAZANILMIŞ DAVRANIŞLAR (ÖĞRENİLMİŞ DAVRANIŞLAR) Deneyim sonucu kazanılan davranışlardır. Bu davranışlar aynı türün farklı bireylerinde farklı sonuçlar doğurabilir.

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları K LASİK K O ŞULLA M A : I. PAVL O V E D İMSE L K O ŞULLAMA: B U R K HUS F R E D E R IC SKıNNER KLASİK KOŞULLAMA Pavlov un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını

Detaylı

ÖĞRENME. Temel Kavramlar

ÖĞRENME. Temel Kavramlar ÖĞRENME Temel Kavramlar Öğrenme nedir? Davranışlarda göreli olarak kalıcı değişimlere yolaçan deneyimlerdir. Olgunlaşma sonucu davranışların değişmesi öğrenme sayılmaz. Davranışta kısa süreli ufak değişiklikler

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ İÇİNDEKİLER 2.1.2016 EĞİTİM-ÖĞRENME İLİŞKİSİ ÖĞRETME KURAM VE YAKLAŞIMLARI TEMEL KAVRAMLAR A. DOĞUŞTAN GELEN DAVRANIŞLAR

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ İÇİNDEKİLER 2.1.2016 EĞİTİM-ÖĞRENME İLİŞKİSİ ÖĞRETME KURAM VE YAKLAŞIMLARI TEMEL KAVRAMLAR A. DOĞUŞTAN GELEN DAVRANIŞLAR İÇİNDEKİLER *EĞİTİM-ÖĞRENME İLİŞKİSİ ve TEMEL KAVRAMLAR: Yaşantı, davranış vb. temel kavramlar, öğrenme ve öğretme ilişkisi, öğrenmeyi etkileyen faktörler vb. EĞİTİM PSİKOLOJİSİ *BİTİŞİKLİK KURAMLARI:

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK. İKİNCİ BÖLÜM Sertel ALTUN, Esma ÇOLAK

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK. İKİNCİ BÖLÜM Sertel ALTUN, Esma ÇOLAK İÇİNDEKİLER SUNUŞ /iii İÇİNDEKİLER /v ÖĞRENME ÖĞRETME KURAM ve YAKLAŞIMLARINA GİRİŞ / vi BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK TEMEL KAVRAMLAR Yasa, İlke, Kuram, Strateji, Model, Yöntem, Teknik, Taktik,

Detaylı

Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR

Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR 251-259 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Cemil YAYLAR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ

EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ EDIMSEL KOŞULLANMA ELİF GÖKALP TAŞ EMEL DOKUR MERMERDAŞ Camilerin etrafında güvercin ve kumruların toplanması, kuşların dindar olduğunu mu gösterir? Nasrettin Hoca, eşeğine nasıl okuma öğretti? EDİMSEL

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TARAMA-1 (UĞUR YILMAZER)

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TARAMA-1 (UĞUR YILMAZER) 1. Bir öğrenci öğretmenin bütün çabalarına rağmen matematik dersinden asla geçemeyeceğine inanmakta ve bu dersi öğrenmek için hiçbir etkinlikte bulunmamaktadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle ifade

Detaylı

Eğitimin Psikolojik Temelleri

Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitim sürecinin daima iki boyutu olmuştur. Bunlardan birincisi yukarıda değindiğimiz toplumsal ya da sosyal boyut, diğeri ise bireysel boyuttur. Eğitim ne kadar sosyal amaçlarla

Detaylı

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ BİTİŞİKLİK KURAMI Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ JOHN BROADUS WATSON (1889-1958) Güney Carolina, Greenvilel'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Watson, katılık ölçüsünde dindar bir anne

Detaylı

Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır.

Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır. Davranışçı Yaklaşım Bu yaklaşıma göre; Psikoloji biliminin konusu gözlenebilir davranışlardır. Duygu, düşünce, güdü gibi özellikler gözlenip ölçülemediği için bilimsel olarak araştırılamaz ancak uyaranlar

Detaylı

Okula o gün kırmızı çizgili gömleğinizle gittiniz. Arkadaşlarınız size çok yakıştığını söyledi. Sonraki davranışınız ne olurdu?

Okula o gün kırmızı çizgili gömleğinizle gittiniz. Arkadaşlarınız size çok yakıştığını söyledi. Sonraki davranışınız ne olurdu? EDİMSEL KOŞULLANMA (SKINNER) Giriş Edimsel Koşullanma İlkeleri Edimsel Koşullanma Süreci Edimsel Koşullanmada Temel Kavramlar Pekiştireçler Klasik ve Edimsel Koşullanma Arasındaki Farklar Eğitsel Sonuçlar

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı - 1. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 07 Temmuz :30 - Son Güncelleme Pazar, 26 Eylül :26

Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı - 1. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 07 Temmuz :30 - Son Güncelleme Pazar, 26 Eylül :26 Davranışçı Yaklaşımlar Kuramı Öğrenme ile ilgili ilk deneysel araştırmalar 20. yüzyılın başında Pavlov un Rusya da Watson ve Thorndike ın Amerika da yaptıkları insan ve hayvanların laboratuarda belli bir

Detaylı

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE EĞİTİM BİLİMLERİ PSİKOLOJİSİ ISBN: 978-605-2329-00-9 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi

Detaylı

Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır.

Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır. Şu davranışçılar da sadist midir, anlamadım gitti yahu!!! Biri zavallı köpekleri et,et diye inletir, biri de kedileri kafese kapatır. Thorndike deneylerini kediler üzerinde gerçekleştirmiştir. Thorndike'ın

Detaylı

Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar.

Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar. Eğitim bilimlerinde birbiri ile karışan kavramlar. Kaçma Koşullanması - Kaçınma Koşullanması Farkı Kaçma koşullanması kaçınma koşullanması arasındaki farkı bilmek KPSS denemelerinde ve sınavda arkadaşlara

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler Endüstri Mühendisliğine Giriş Jane M. Fraser Bölüm 2 Sık sık duyacağınız büyük fikirler Bu kitabı okurken, büyük olasılıkla öğreneceğiniz şeylere hayret edecek ve varolan bilgileriniz ve belirli yeni becerilerle

Detaylı

Akran Koçluğu Koçluk Becerileri

Akran Koçluğu Koçluk Becerileri Akran Koçluğu Koçluk Becerileri Öğretmenlere, sporcular gibi koçluk edilirse, yeni edindikleri becerileri uygulamaya koyacaklardır. Öğretmen Başarısının Öğrenci Başarısına Etkisi 60 52 50 40 30 20 10 6

Detaylı

İNSAN NASIL ÖĞRENİR?

İNSAN NASIL ÖĞRENİR? İNSAN NASIL ÖĞRENİR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr İnsan öğrenir! Biyolojik bir varlık olarak dünyaya

Detaylı

ÜNİTE 3 Öğrenme. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

ÜNİTE 3 Öğrenme. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 3 Öğrenme Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Öğrenmenin tanımını bilecek, Klasik koşullanma, davranışçılık ve edimsel koşullanma teorilerini kavrayacak, Öğrenmenin nasıl meydana geldiğini anlayacaksınız.

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl KAMU PERSONEL SEÇME SINAVLARI LE SERBEST MUHASEBEC MAL MÜ AV RL K STAJA BA LAMA SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2011 GENEL

Detaylı

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşımlar Bireyin algılama, hatırlama ve düşünme gibi bilişsel süreçlerine ağırlık veren bir bakış açısı. Bilişsel öğrenme: Doğrudan gözlenemeyen zihinsel

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR?

ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? ĠNSAN NASIL ÖĞRENĠR? Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı sozbilir@atauni.edu.tr Ġnsan vs Hayvan İnsan altı varlıkların büyük

Detaylı

Edimsel Koşullanmanın Tanımı

Edimsel Koşullanmanın Tanımı Edimsel Koşullanmanın Tanımı Edimsel koşullama, ödüle götüren ya da cezadan kurtaran bir davranımın yapılmasını öğrenmektir. 7.Edimsel Koşullanma fare deneyi 8.EDİMSEL KOŞULLANMA güvercin Pavlov'un geliştirdiği

Detaylı

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR?

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR? Bilişsel Öğrenme 2 Öğrenme kuramları, araştırmacılar tarafından öğrenme olgusunu açıklamak üzere ortaya konulmuş açıklamalardır. Bir öğrenme kuramı, organizmanın davranışlarında meydana gelen ve hastalık,

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR

EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİM-ÖĞRENME-ÖĞRETİM İLİŞKİSİ VE TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİM VE ÖĞRENME İLİŞKİSİ Eğitim: İstendik davranış değiştirme ya da oluşturma sürecidir. Öğrenme: Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışlarında meydana

Detaylı

BİLİŞSEL SÜREÇLER Özlem CİHANGİR

BİLİŞSEL SÜREÇLER Özlem CİHANGİR BİLİŞSEL SÜREÇLER Özlem CİHANGİR 289-299 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Özlem CİHANGİR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 Bu faaliyette verilen bilgiler ile belgeye uygun nesne iģlemlerini (Ģekil, resim, grafik, metin kutusu vb.) planlı ve hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Kelime

Detaylı

Bilişsel Alan Kuramları ve Eğitim Programları S.37-47

Bilişsel Alan Kuramları ve Eğitim Programları S.37-47 Bilişsel Alan Kuramları ve Eğitim Programları S.37-47 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Sunuyu Hazırlayan; Harun İRİŞ 2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın

Detaylı

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir?

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? Kazanım Değerlendirme Uygulaması (KDU), Vitamin Ortaokul Kurumsal üyesi olan özel okullarda, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin bilişsel süreçler çerçevesinde

Detaylı

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA nın Kökenleri Bilişsel açıklamalar Wertheimer Algılanan şeyler arasındaki ilişkiler algılanan şeylerden daha önemlidir. Neyin görüldüğü ve duyulduğu görülen veya duyulan

Detaylı

III.Ünite: ÖĞRENME, DÜġÜNME, BELLEK

III.Ünite: ÖĞRENME, DÜġÜNME, BELLEK III.Ünite: ÖĞRENME, DÜġÜNME, BELLEK Öğrenme Türleri Edimsel Koşullanma Model Alarak Öğrenme Psiko Motor Öğrenme Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Ders Çalışma Alışkanlıkları ve Öğrenme 1-ÖĞRENME a-)tanımı:

Detaylı

DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ

DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ DAVRANIŞI BİÇİMLENDİRME TEKNİKLERİ Prof.Dr.Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ( Türk PDR-DER BaĢkanı)2008 Davranışçı Yaklaşım Temel Önermesi:Çevre koģulları,uyarıcılar denetlenerek

Detaylı

GAZİANTEP İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARLARI PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ TOPLANTISI

GAZİANTEP İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARLARI PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ TOPLANTISI GAZİANTEP İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARLARI PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ TOPLANTISI TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI NEDİR? Yarışma ortamı olmadığı için öğrencilerimizin üzerindeki baskı kaldırılarak

Detaylı

Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR

Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR 154-165 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan; Abdülkadir UÇAR 2005-2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ Ders Sor.;

Detaylı

Değerlendirme. Psikolojiye Giriş. Haftalık okuma raporları. Arasınav (%30) Final (%35) Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20)

Değerlendirme. Psikolojiye Giriş. Haftalık okuma raporları. Arasınav (%30) Final (%35) Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20) Değerlendirme Arasınav (%30) Final (%35) Psikolojiye Giriş Temeller, Bölüm 2: Skinner Ders 4 Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20) Deneye katılım 2 Değerlendirme Arasınav (%30) Final (%35)

Detaylı

BEYKENT OKULLARI MYP GRUBU BĠLGĠ OKURYAZARLIĞI PROGRAMI ESASLARI OluĢturulma Tarihi: 21 Ağustos 2015

BEYKENT OKULLARI MYP GRUBU BĠLGĠ OKURYAZARLIĞI PROGRAMI ESASLARI OluĢturulma Tarihi: 21 Ağustos 2015 BEYKENT OKULLARI MYP GRUBU BĠLGĠ OKURYAZARLIĞI PROGRAMI ESASLARI OluĢturulma Tarihi: 21 Ağustos 2015 1. Tüm çalıģma ünitelerinde araģtırma ödevi verilmesi esastır. Açıklama: Ünite çalıģmaları kapsamında

Detaylı

BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN

BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN 289-295 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Abdurrahman İNAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

1. Yapılan ayarları kontrol etmek 2. Hataların doğru anlaşıldığından emin olmak 3. Donanıma uygun işletim sistemini belirlemek İŞLEM ANALİZ FORMU

1. Yapılan ayarları kontrol etmek 2. Hataların doğru anlaşıldığından emin olmak 3. Donanıma uygun işletim sistemini belirlemek İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI Bilişim Teknolojileri İŞLEMİN ADI Bilgisayarın ilk açılış ayarlarını İŞLEM NUMARASI 2.1 İşletim sisteminin kurulumunu Montajı tamamlanmış bilgisayar, klavye, fare, monitör Sistemin ilk açılış

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ GİRİŞ BÖLÜM I TEMEL KAVRAMLAR 1-10 Kaynakça. 7 OKUMA PARÇASI (Baba Emzirmesi). 8

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ GİRİŞ BÖLÜM I TEMEL KAVRAMLAR 1-10 Kaynakça. 7 OKUMA PARÇASI (Baba Emzirmesi). 8 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ iv GİRİŞ v BÖLÜM I TEMEL KAVRAMLAR 1-10 Kaynakça. 7 OKUMA PARÇASI (Baba Emzirmesi). 8 BÖLÜM II RUH SAĞLIĞI YERİNDE İNSAN 11-30 Ruh Sağlığı Yerinde İnsanın İki Temel Özelliği 1. Kendini

Detaylı

Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları

Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sunum Becerileri ENG 202 Bahar 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG 101, ENG 102,

Detaylı

BİTİŞİKLİK VE BAĞDAŞIMCILIK KURAMLARI. John Broadus Watson Edwin Ray Guthrie Edward Lee Thorndike

BİTİŞİKLİK VE BAĞDAŞIMCILIK KURAMLARI. John Broadus Watson Edwin Ray Guthrie Edward Lee Thorndike BİTİŞİKLİK VE BAĞDAŞIMCILIK KURAMLARI John Broadus Watson Edwin Ray Guthrie Edward Lee Thorndike Hedef ve Kazanımlar Watson ın psikoloji bilimine katkılarını kavrayabilme. Watson ın görüşlerini eğitim

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin; Öğretmenlik mesleği ile tanışmalarını, Öğretmenliğin özellikleri

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz Çeviri Editörünün Sunuşu. xvii xix

İçindekiler. Ön Söz Çeviri Editörünün Sunuşu. xvii xix İçindekiler Ön Söz Çeviri Editörünün Sunuşu xvii xix KISIM BİR Öğrenmeye Giriş 1 Bölüm 1 Öğrenme Nedir? 1 Öğrenme, Davranış Değişikliğine Neden Olmalı mı? 2 Nispeten Kalıcı Olan Nasıl Kalıcıdır? 3 Öğrenme

Detaylı

1.Giriş İÇİNDEKİLER. Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx.

1.Giriş İÇİNDEKİLER. Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx. Öğrenme ve Bellek İÇİNDEKİLER Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx 1.Giriş Öğrenme Çalışmalarının Kökenleri... 4 Epistemoloji Felsefesi... 4 Evrim...

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

Pavlovian koşullamada uyarıcı ilişkileri.

Pavlovian koşullamada uyarıcı ilişkileri. Ek.1 2014 / 2015 Eğitim ve Öğretim Yılı GÜZ Dönemi Ders İçerikleri Dersin Adı Öğrenme Psikolojisi Kodu PSİ 222 DERS BİLGİLERİ Yarıyılı Güz T+L+U Saati T - 3 Kredisi 3 AKTS 5 Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

DAVRANIŞSAL ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI

DAVRANIŞSAL ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI PEDEGOJİK FORMASYON Yrd.Doç.Dr. Nursel TOPKAYA Koşullama Süreci Koşullama ilkeleri Bitişiklik Habercilik Pekiştirme Sönme Genelleme Ayırt etme Birden fazla uyarıcıya koşullama Engelleme Gölgeleme Öğrenilmiş

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama Bölüm 1:Araç çubuğu Yan sekmeler Yandaki araç çubuğu üzerinde dört adet sekme vardır. Sayfa Düzenleyiciye basarak oluşturduğunuz/oluşturacağınız sayfaları küçük

Detaylı

ÖĞRENMENIN DOĞASI Gülay ÇENGEL

ÖĞRENMENIN DOĞASI Gülay ÇENGEL ÖĞRENMENIN DOĞASI Gülay ÇENGEL 154-158 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan; Gülay ÇENGEL 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir.

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Uyarı: İç ya da dış ortamda meydana gelen ve canlıda tepki oluşturabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişikliklerdir.

Detaylı

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı 0 dan matematik 0 dan matematik 1 çalışma kitabı Sıfırdan başlanarak matematik ile ilgili sıkıntı yaşayan herkese hitap etmesi, Akıllı renklendirme ile göz yoran değil ayrım yapmayı, istenileni bulmayı

Detaylı

Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış denir.

Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış denir. DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ Özel Eğitim Öğretmeni Seyyar KILIÇ Davranış Nedir? Kişinin çevresiyle etkileşimi sırasında kişide ve çevrede oluşan gözlenebilir ve ölçülebilir değişikliklere davranış

Detaylı

KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM

KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM KENDİNİ GELİŞTİRME ve KENDİ KENDİNE (ÖZ) YÖNETİM 1. ÖĞRENME VE KİŞİSEL ÖĞRENME GEREKLERİ Öğrenme, bir değişim aracı, ya da değişimin sonucunda varılan bir olgudur. İnsanın öğrenmesini tanımlamak zordur;

Detaylı

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Bir malzemenin nitelikleri ; onun öz z kütle, k elastiklik modülü,, dayanım, fiyat vb. özelliklen tarafından belirlenir. Bir tasarım ; malzeme özelliklerin

Detaylı

Örgüt Psikolojisine Giriş (PSY 313) Ders Detayları

Örgüt Psikolojisine Giriş (PSY 313) Ders Detayları Örgüt Psikolojisine Giriş (PSY 313) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Örgüt Psikolojisine Giriş PSY 313 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır.

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. DERS İÇERİKLERİ Birinci Dönem ATA 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0) 2 (ECTS:2) Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. TUR101 Türk Dili

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Soru-2: Buna göre Emre, Kohlberg in ahlak gelişim kuramında hangi evrede yer almaktadır?

Soru-2: Buna göre Emre, Kohlberg in ahlak gelişim kuramında hangi evrede yer almaktadır? Edimsel Koşullanma Hedef ve Kanımlar 1. Olumlu ve olumsuz pekiştireçleri ayırt eder 2. Cezanın olumsuz etkilerini kavrar 3. Skinner in ceza yerine önerdiği seçenekleri bilir 4. Pekiştirme tarifelerinin

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Projesi BIL401 7 0+4 2 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

Geçen Haftadan Ne Öğrendik?

Geçen Haftadan Ne Öğrendik? Kibrit yakmaktan hoşlanan bir çocuğa çok fazla kibrit verilmiş ve kibrit yakmaktan bıkması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu durumda kibrit yakma alışkanlığı yok edilirken aşağıdaki öğrenme kuramcılarının hangisinin

Detaylı

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet Tasarım Raporu Grup İsmi Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK Kısa Özet Tasarım raporumuzda öncelikle amacımızı belirledik. Otomasyonumuzun ana taslağını nasıl oluşturduğumuzu ve bu süreçte neler yaptığımıza karar

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

Sosyal Öğrenme. Sosyal Öğrenme

Sosyal Öğrenme. Sosyal Öğrenme 2 Başkalarının davranışlarını gözleyerek, kendi davranışlarını biçimlendirme süreci olarak bu yaklaşımın öncüleri Aristo ve Platon dur. İnsanların birbirinden öğrenmesi olgusuna ilk dikkat çeken John Dewet;

Detaylı

EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI

EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI Yrd. Dç. Dr. Emre ÜNLÜ Bülent Ecevit Üniversitesi EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI Öğretilecek Beceri: Ev eşyalarının öğretimi Öğrenciler: Çalışmaya üç öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin

Detaylı

Kendiliğinden ortaya çıkan bir davranıģın, çevredeki bir pekiģtireçle eģleģerek tekrarının artmasına edimsel koģullanma denir.

Kendiliğinden ortaya çıkan bir davranıģın, çevredeki bir pekiģtireçle eģleģerek tekrarının artmasına edimsel koģullanma denir. Kendiliğinden ortaya çıkan bir davranıģın, çevredeki bir pekiģtireçle eģleģerek tekrarının artmasına edimsel koģullanma denir. Tepkisel DavranıĢ Tepkisel davranıģlar tamamen kendinden önceki uyarıcılar

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER 224-235 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Enver CANER 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

Bülten Başlığı. Birincil Yazı Başlığı. İkincil Yazı Başlığı. İş Adı. İlgi çeken özel konular: Bu sayıda:

Bülten Başlığı. Birincil Yazı Başlığı. İkincil Yazı Başlığı. İş Adı. İlgi çeken özel konular: Bu sayıda: İş Adı Bülten Başlığı Cilt 1, Sayı 1 Bülten Tarihi Birincil Yazı Başlığı İlgi çeken özel konular: Burada ilginizi çeken konuyu kısaca vurgulayın. Burada ilginizi çeken konuyu kısaca vurgulayın. Burada

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 29.03.2012 / ÇANAKKALE Fen Lisesi ARAŞTIRMA PROJESİ

Detaylı

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü SINIF KURALLARI Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması Düzey: 1. sınıf ve üstü Materyal : Her öğrenci için bir adet kağıt,kalem, Uygulama2: Sınıf kuralları panosu için fon kağıdı,

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri I ENG 101 Güz 4 0 0 4 4.5 Ön Koşul

Detaylı

Sayısal Elektronik (EE 235) Ders Detayları

Sayısal Elektronik (EE 235) Ders Detayları Sayısal Elektronik (EE 235) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sayısal Elektronik EE 235 Güz 3 2 0 4 4.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı