TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI"

Transkript

1 TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI G SINIFI FIRKATEYN Geminin Genel Tanımı: Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak su üzerinde yüzebilen, hareket ve manevra kabiliyeti olan; yükü, yolcuyu ve personeli mümkün olduğu kadar emniyetli, hızlı ve ekonomik şekilde taşımak amacıyla yapılmış, tonajı ve işlevi denizcilik kural ve tüzüklerine uygun olarak belirlenmiş deniz aracıdır.

2 SavaĢ Gemisi: Askeri amaçlı yapılmış, saldırı ve savunma araçlarıyla donatılmış gemilere denir. Sancak: Bir geminin güvertesine çıkıp, yüzümüzü geminin baş tarafına döndüğümüzde omurga hattından sağ tarafta kalan kısımdır. Ġskele: Bir geminin güvertesine çıkıp, yüzümüzü geminin baş tarafına döndüğümüzde omurga hattından sol tarafta kalan kısımdır. BaĢ: Genel olarak bir geminin ön ve ileri kısmına denir.(bir gemiyi boylamasına üç parçaya ayırdığımızda ön kısmına denir.) BaĢüstü: Geminin üst güvertesinin baş taraf kısmına denir. Vasat: Gemi ve deniz araçlarında en geniş kemerenin bulunduğu orta kısımlar ve civarına denir. Kıç: Teknelerin kıç omuzlukları gerisinde kalan kısımlarına denir. Kıç üstü: Kıç tarafta kalan üst güverte kısmına denir. Geminin baş, vasat ve kıç tarafları, sancakta kalanlar, sancak baş üstü, sancak vasat ve sancak kıç üstü, iskele taraftakiler ise, iskele baş üstü, iskele vasat ve iskele kıç üstü tabirleri kullanılarak ifade edilebilir. Borda: Gemilerin veya teknelerin dış tarafta ve su kesiminden yukarıda kalan yan kısımlarına denir. Sancak tarafa sancak borda, iskele tarafa iskele borda adı verilir. En yukarıda bulunan devamlı su geçirmez güverte ile su hattı arasında kalan ve tekne ortasında ölçülen mesafeye Fribord denir. Teknenin herhangi bir yerinde omurga hizasından su hattına kadar olan düşey mesafeye Draft denir. Alabanda: Gemi ve deniz araçlarının su kesiminden yukarıda kalan iç kısımlarına denir. Karina: Gemilerin su kesimi altında bulunan dış yüzeylerine denir. Sintine: Geminin su kesimi altında, gemi içinden sızan sularla, makine, kazan dairelerinden akan yağ artıklarının toplandığı iç kısmına denir.

3 Pruva: Bir geminin ön tarafının ileri kısmına denir. Pupa: Bir gemi veya deniz aracının kıç kısmına denir. Omurga: Gemi postalarının alt uçlarının üzerinde birleştiği pruvadan, pupaya kadar uzanan çelik veya sağlam ağaçtan yapılmış olan geminin en sağlam kısmıdır. Bodoslama: Gemilerde çok değişik tip baş bodoslama şekillerine rastlamak mümkündür. Aşağıdakiler en fazla rastlanan baş bodoslama tipleridir. Güverte: Bir gemide baştan kıça kadar uzanan platformlardır. Ġskele: Gemilerde güverteler arasındaki irtibatı sağlayan merdivenlere ve geminin sahil ile irtibatını sağlayan merdiven ve köprülere denir.

4 Borda Ġskelesi: Gemilere girip çıkmak için gemi bordalarına asılan, seyir halindeyken kaldırılan iskelelerdir. Bir borda iskelesi, alt tava, iskele, üst tava, askı terazi donanımı olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Alay Sancağı: Resmi günlerde gemilerin işaret sancaklarını belli bir sıra üzerinden dizerek baştan direk cundası ve kıça kadar bir savlo üzerine çekilen sancaklardır. Çapa: Gemi demirine denir. Duba: Yük taşımak, köprülere ayaklık yapmak gibi genel hizmetlerde kullanılan ağaç veya saçtan yapılmış araçlardır. Kamara: Gemide, personelin iskân yerlerinden olup, tekli, ikili gibi içindeki yatak adedine göre isimlendirilen odalardır. Savlo: Genellikle sancak çekmekte ve işaret kaldırmakta kullanılan ince halatlara denir.

5 Lumbar Ağzı: İskelelerden gemiye giriş çıkış yapmak üzere küpeşte kenarlarına açılmış yerlere denir. Lumbuz: Gemi iç kısımlarına hava ve ışık girmesini sağlamak için borda ve alabandalara açılmış olan genellikle yuvarlak pencerelerdir. Köprü Üstü: Geminin seyir ve kumanda mevkiidir. Manga: Savaş gemilerinde eratın yattığı koğuşlardır. Puntel: Tehlike sınırlarını belirtmek maksadı ile küpeşteler hizasına ve diğer yerlere konulan dikmelerdir. Baba: Gemilerde veya rıhtımlarda halat kasalarını geçirmek veya halatları üzerine volta etmek için bulunduğu mevkiye kuvvetli bağlanmış, silindir şeklinde ağaç veya madeni malzemelerdir. Kolona: Rıhtım ve iskelelerde gemilerin bağlandıkları taş, ağaç veya demir babalardır. Kurtağzı: İçerisinden halatların verildiği, küpeşteler üzerine açılmış özel yuvalardır, Loça: Gemilerin baş bodoslamalarının her iki tarafında demir zincirlerinin geçmesi ve demir bedenlerine yataklık etmesi için açılmış deliklere, ağızlara, yollara geçirilmiş olan demir silindir kanallardır. Gemilerin yedeklenmesinde kullanılan ve diğer loçalardan biraz daha büyük olan geminin baş ve kıçında ki loçalara da manda gözü (Dana Burnu) denir. Irgat: Demirli gemilerin demirlerini almada, sahile verilmiş halatların boşunu almada kullanılan stim, elektrik veya elle çalışan makinelerdir. Kampana: Gemilerde uyarı için, gerektiğinde, kurallara uygun çalınan çanlar.

6 DÜMEN Normal koşullar altında bir geminin döndürülmesi dümen ile sağlanır. Gemiyi rotasında tutmak için gereken kuvvet miktarı onu rotasından çıkarmaya çalışan rüzgâr ve akıntı gibi kuvvetlerin şiddetine bağlıdır. Dümen yüksek hızda daha iyi kontrol edilebilir. Düşük süratle seyrederken dümen etkisi azdır. Bir geminin rotasının dümeni ile kontrol edilebildiği veya sadece dümen kontrolüyle sabit bir rotada seyrettirilebildiği en düşük sürate asgari dümen dinleme sürati denir. Tornistan (geminin geriye gitmesi) manevralarda gemi özelliklerine bağlı olarak geminin kıç tarafının istenilen yönde hareket ettirilebilmesi mümkündür. Özellikle tek pervaneli gemilerde dümenin kullanımı, geminin kıç tarafının istenen doğrultuda hareket ettirilebilmesi için etkinlikle uygulanabilecek bir yöntemdir. Çift pervaneli gemilerde ise geminin kıç tarafının istenilen yönde hareket ettirilmesi maksadıyla dümene ilave olarak makinelerden de istifade edilebilir. SEYĠR FENERLERĠ Tekneler seyir fenerlerini güneşin batımından doğuşuna kadar geçen süre içinde yakmak zorundadır. Ayrıca çok sisli, aşırı yağmurlu ve her türlü kısıtlı görüşlerde yakacaklardır. 1.SĠLYON FENERĠ: Teknenin baş-kıç orta hattı üzerine konulan, 225 derecelik bir ufuk yayı üzerinde kesiksiz bir ışık gösteren beyaz bir fener anlamına gelir. 2.BORDA FENERĠ: Her biri 112,5 derecelik bir ufuk yayı üzerinde, tam pruvadan kendi tarafındaki kemerenin 22,5 derece gerisine kadar kesiksiz bir ışık gösterecek surette yerleştirilmiş sancak tarafında yeşil, iskele tarafında kırmızı fener anlamına gelecektir. Boyu 20 metreden kısa teknelerde, borda fenerleri teknenin baş-kıç orta hattı üzerinde bulunan bir fanus içinde birleşik olarak taşınabilir. 3.PUPA FENERĠ: Olanağı kadar teknenin kıç tarafına yakın bir yere konulan, ufkun 135 derecelik bir yayı üzerinde kesiksiz beyaz bir ışık gösteren, tam kıçtan itibaren geminin her iki bordasında 67,5 derecelik bir ışık göstermek üzere yerleştirilmiş beyaz ışık veren bir fener anlamına gelir. 4.YEDEKLEME FENERĠ: Görünme açısı bakımından pupa feneri ile aynı nitelikte olan (ufkun 135 derecelik bir yayı üzerinde kesiksiz) sarı ışık veren bir fener anlamına gelecektir. 5.HER TARAFTAN GÖRÜNÜR FENER: Ufkun 360 derecelik yayı üzerinde kesiksiz ışık gösteren bir fener anlamına gelecektir. 6.ÇAKAR FENER: Düzenli aralıklarla dakikada 120 veya daha fazla çakan bir fener anlamına gelecektir.

7

8 GEMĠ DEMĠRLERĠ Bir gemiyi derinliği uygun bir yerde tutmak için zincirler veya halatlar vasıtasıyla deniz dibine bırakılan dövme demirden yapılmış ( T ) biçimindeki donanım parçalarına DEMİR denir. Demirler, gemiler için çok önemli bir donanımı oluşturmaktadır. Her hangi bir arıza veya ihtiyaç halinde uygun bağlama iskelesi / şamandıra bulunmayan her yerde uzun süre için tutunabileceği tek donanımı geminin demiridir. Özellikle rüzgârın etkili olduğu yerlerde bir iskeleye yanaşma veya iskeleden ayrılma esnasında geminin baş tarafının kontrolü için ne kadar gereklidir. Kullanıldığı geminin tonaj, özellik ve maksadına göre değişik tip, boyut ve ağırlıkta olan gemi demirleri, yine gemi ve demirin özelliklerine bağlı olarak uygun uzunluktaki zincirler ile gemiye irtibatlıdırlar. Demirler, şiddetli kuvvetlere karşı koyacak ölçüde deniz dibinde derin olarak gömülecek ve eğer dip tabiatı demir tırnaklarının gömülmesine imkân vermeyecek kadar sert ise uygun herhangi bir çıkıntıyı yakalayarak gemiyi tutacak şekilde tasarlanmışlardır.

9 MÜZE OBJELERĠ YEDEKLEME FENERĠ-Yedek çeken gemi tarafından dikey bir hat üzerinde taşınan iki ya da üç beyaz ışıklı fenerdir.-bakır (Lodos Salonu 1075) BORDA FENERĠ-En az 2 mil mesafeden görülebilen, geminin sancak ya da iskele tarafını belirtmek üzere yeşil ya da kırmızı renkte olan fenerlerdir.- Tersane-i Amire Yapımı-Bakır. (Lodos Salonu 0274) FĠġEK, ATIġ ROKETĠ VE MERMĠLER-Deniz Piyade Birlikleri tarafından kullanılmıştır.-20.yy ın II. Yarısı-pirinç, kurşun, alüminyum. (Fenerler Odası- M0279)

10 GEMĠ TOPU-Demir (Müze Alt Kat 2757) USKUNCA VE TOMAR-Gemilerde ağızdan dolma topların içini temizlemekte kullanılmıştır.-ahşap (Fenerler Odası-0407) PERĠSKOP-Kepez Feneri önünde karaya oturarak 19 Nisan 1915 günü batırılan İngiliz E-15 Denizaltısı na aittir. (Poyraz Salonu-0429) KAMPANA (ÇAN)-TCG Yavuz Gemisi nin başüstü kampanası.- (Yavuz Kruvazörü Odası 2619)

11 BOGATA-Yelken devrinde armaları istenilen gerginlikte tutmak için kullanılan makara. (Tarihi Kayıklar Galerisi-1381) GEMĠ ĠSĠM LEVHASI-Ertuğrul Yatı na aittir.- Taşkızak Tersanesi Yapımı-Ahşap 20.yy. (Tarihi Kayıklar Galerisi-2099) aittir.-abd yapımı 20.yy (Lodos Salonu-4241) DÜRBÜN-TCG Anıttepe Gemisi ne SĠMUS TĠPĠ DEMĠR-TCG Hamidiye Zırhlı Kruvazörü ne aittir.4 ton ağırlığındadır. (Bahçe-2679)

12 GEMĠ BAġ FĠGÜRÜ-Asar-ı Tevfik Zırhlı Korveti ne aittir.-ahşap 19.yy. (Tarihi Kayıklar Galerisi-4306) TEST 3: 1-Gemi nedir? Boşluklara yazınız... 2-Savaş Gemisi nedir? Boşluklara yazınız... 3-Güverte nedir? Boşluklara yazınız... 4-Sancak, İskele nedir? Boşluklara yazınız... 5-Dümen nedir? Boşluklara yazınız... 6-Loça nedir? Boşluklara yazınız...

13 ÖĞRENCĠ ETKĠNLĠK ÖNERĠLERĠ ETKĠNLĠK 8: Boyama çalışması (Gezi Sonrası Etkinlik) Gerekli Malzemeler: Renkli boya kalemleri. YapılıĢı: Çizgilerin arasında kalan boşlukları boyayınız.

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 1. Dar bir kanalda ilerleyen bir tekne, kanalın neresinde seyredecektir? Kanalın, teknenin sancak tarafındaki dış sınırına olabildiğince güvenle yaklaşabileceği mesafede 2.

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG)

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) Genel Denizde Çatışmayı Önleme Uluslararası Kuralları, teknelerin birbirlerine karşı davranışlarını bir düzene bağlayarak çatışma risklerinin ortadan kaldırılmasına

Detaylı

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117)

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117) Büyük Yarış a katılan yatları Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı nda gece seyri bekliyor. Ve ticaret yolunda Uluslararası Çatışmayı Önleme Kuralları geçerli olacak. Hem yelken dünyasının iki önemli ismini

Detaylı

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI 01.06.2015 KÜÇÜK TEKNE KAZALARININ GENEL NEDENLERİ (Kürekli ya da dıştan takma motorlu küçük tekneler) 1-Hatalı yük

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI MERTCAN ŞAHİN DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI Denizde C atıs mayı O nleme Kuralları, teknelerin birbirlerine kars ı davranısļarını bir du zene bag layarak c atıs ma

Detaylı

Çevre Koruma ve K /

Çevre Koruma ve K / Amatör Denizci Çevre Koruma ve K 0850 459 23 11 / 0850 459 23 23 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne kısımları

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 2 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 4 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne

Detaylı

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI ANA PONTONLAR PARMAK İSKELELER YÜRÜME YOLU AKSESUARLAR YEDEK PARÇALAR ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI 22 yıllık deneyimi ve sayısız modüler yüzer platform uygulaması ile PMS Polietilen

Detaylı

GİRESUN LİMAN TÜZÜĞÜ

GİRESUN LİMAN TÜZÜĞÜ 1929 GİRESUN LİMAN TÜZÜĞÜ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 8.4.1972,No : 7/4249 Dayandığı Kanunun Tarihi : 14.4.1341, No :618 Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi : 25,4.1972, No :14169 Yayımlandığı Düsturun

Detaylı

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1 TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1 TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Mesleki Uygulama Esasları Yönetmeliği nde belirtilen,

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ. Kural 1.

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ. Kural 1. 498 Denizde Can Emniyetini Koruma Kanferansında akdolunan Milletlerarası «Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü» ne katılmamıza ve bu tüzüğün onanmasına dair Kanun (Resmî Gazete ile ilânı : 18. II. 1950 - Sayı

Detaylı

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde Ozan Özkiper Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde hedefe götürmektir. Güneş (Güneş pusulası ve

Detaylı

BÖLÜM A GENEL. Bu kuralların amacının gerçekleşmesi için Teşkilat tarafından trafik ayırım düzenleri benimsenebilir.

BÖLÜM A GENEL. Bu kuralların amacının gerçekleşmesi için Teşkilat tarafından trafik ayırım düzenleri benimsenebilir. Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi 12.12.1977 No: 7/14561 Dayandığı Kanunun Tarihi 10.06.1946 No: 4922 Yayımlandığı R.Gazetinin Tarihi 29.04.1978 No: 16273 Yayımlandığı Düsturun Tertibi: 5 Cildi: 17 S: 105

Detaylı

ENDAZE MODÜL : ENDAZE

ENDAZE MODÜL : ENDAZE ENDAZE Hazırlayan: ġuayip ORHAN. Marmaris Mesleki Eğitim Merkezi Mobilya Dekorasyon Öğretmeni MODÜL : ENDAZE A OFSET TABLOSU 1 Gemi Tanımı Gemi, Tekne ve Yat Tanımları Gemi: suyun kaldırma kuvvetinden

Detaylı

Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında

Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Limanlar Yönetmeliği nde 1 8/4/2017 tarihinde 2 Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. Yönetmelik

Detaylı

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (1)

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (1) 2617 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (1) Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 12.12.1977, No: 7/14561 Dayandığı Kanunun Tarihi : 10.6.1946,No: 4922 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 29.4.1978,No: 16273 Yayımlandığı

Detaylı

Milletlerarası Andlaşma

Milletlerarası Andlaşma 29 Nisan 1978 Sayı: Sayı: 16273 RESMÎ GAZETE Sayfa: 5 Milletlerarası Andlaşma Karar Sayısı : 7/14561 22/9/1965 tarih ve 6/5243 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Denizde Çatışmayı önleme

Detaylı

DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI

DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI 1. Hangi boylam üzerinde GMT LMT ZT birbirine eşit olur? 2. Belirli bir bölge içinde aynı anda aynı zamanı gösteren saat sistemine ne ad verilir? 3. Hakiki kerteriz ile

Detaylı

İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE DOĞRU UYGULAMALAR

İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE DOĞRU UYGULAMALAR İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE DOĞRU UYGULAMALAR F.ÜNAL TOKTAŞ ELEK. Y. MÜH. A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI unaltoktas.com Sayfa 1 / 17 İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE YAPILAN YANLIŞ VE Geçitlerde dar ve

Detaylı

Vardiya Standartları AMB-211 2/I (3+0+0) 3 3

Vardiya Standartları AMB-211 2/I (3+0+0) 3 3 DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Vardiya Standartları AMB-211 2/I (3+0+0) 3 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları. TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları. TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA Tekne ile seyre çıkmadan önce teknenin özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Teknenin, üretici talimatlarına uygun olarak kullanılmasına dikkat edilmeli; özellikle dümen

Detaylı

GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI

GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI Yücel ODABAŞI Şebnem HELVACIOĞLU Ekim 2008 GEMĠLERĠN BÜNYESEL DAYANIMI Ġsimlendirme yönünden bir geminin enine bir halkasını göz önüne alırsak karģımıza Ģu elemanların çıkması

Detaylı

S. Sayısı: 167. Başbakan. Günaltay

S. Sayısı: 167. Başbakan. Günaltay S. Sayısı: 167 Milletlerarası Denizde Can Emniyeti Konferansı Nihai Anlaşmasının B. işaretli ekini teşkil eden (Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü) nün onanmasına dair Kanun tasarısı ve Dışişleri Komisyonunun

Detaylı

FOUNTAINE PAJOT MAHE 36 ENVANTER LİSTESİ

FOUNTAINE PAJOT MAHE 36 ENVANTER LİSTESİ 1 - MAHE 36 EVOLUTION ENVANTER LİSTESİ LOA 11.00 m EN 5.90 m GENEL ÖZELLİKLERİ YELKEN ALANI TANK SU ÇEKİMİ AIR DRAFT MAKSİMUM YÜKTE DEPLASMAN CENOVA ANA YELKEN MOTOR TEMİZ SU KAPASİTESİ YAKIT KAPASİTESİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (COLREG)

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (COLREG) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (COLREG) Ankara, 2015 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

MESLEKİ DENETİM ÜCRET TARİFESİ

MESLEKİ DENETİM ÜCRET TARİFESİ TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ Sinem DEDETAŞ Yönetim Temsilcisi İmza Sinem DEDETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İmza 1 / 5 Döküman No: Y11-00 Değ. No 1 Yürürlük Tarihi: 07.07.2010 Değ. Tarihi Değişiklik

Detaylı

N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat

N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat Beneteau Oceanis 40 Seyir Öncesi Seyir Esnası Seyir Sonrası 1 2 3 4 Seyir kaç günlük? Tekne ekibi toplam kaç kişi? Teknede yapılacak işler

Detaylı

1 Gemiciliğin tanımı. 1.1 Gemiciliğin tarihi. 1.2 Geminin tanımı 1-1

1 Gemiciliğin tanımı. 1.1 Gemiciliğin tarihi. 1.2 Geminin tanımı 1-1 1-1 1 Gemiciliğin tanımı Gemicilik hangi türde olursa olsun bir gemiyi kullanma ve sevketme bilimi ve sanatıdır. Gemicilik teorik eğitim ve pratik eğitimi kapsayan bir süreç sonunda öğrenilir. Bilgi, beceri,

Detaylı

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

İSKELELER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELELER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi İSKELE Yapılar inşa edilirken işçilerin, normal çalışma yüksekliğini

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Askeri Bilimlere Giriş ve Gemicilik AMB-111 1/I (2+0+0) 2 2

DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Askeri Bilimlere Giriş ve Gemicilik AMB-111 1/I (2+0+0) 2 2 DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Askeri Bilimlere Giriş ve Gemicilik AMB-111 1/I (2+0+0) 2 2 Dersin Dili

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü UYGULAMA TALİMATI 2013/149 1972 tarihli Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları Hakkında Sözleşme (COLREG, 1972), 31/05/1963 tarihli ve 244 sayılı Milletlerarası Antlaşmaların Yapılması, Yürürlüğü

Detaylı

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI)

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) Staj Komisyonu Onay Sıra No / Tarih KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BARBAROS DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU STAJ DEFTERİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) ADI SOYADI PROGRAMI OKUL NO STAJ DEFTERİ BELGE

Detaylı

Ceyhan Deniz Terminali nde İşletme Dönemi

Ceyhan Deniz Terminali nde İşletme Dönemi Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi Ceyhan Deniz Terminali nde İşletme Dönemi Halkı Bilgilendirme Broşürü Giriş Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi, Hazar Denizi nden dünya

Detaylı

Boyu 12 metreden büyük özel yatlarda VHF telsiz bulundurulması zorunludur.

Boyu 12 metreden büyük özel yatlarda VHF telsiz bulundurulması zorunludur. TEKNEMĠZDE BULUNMASI GEREKENLER Tablo 1. Teknelerde Bulunması Gerekenler Ekipman Tekne Boyu 7 m ye Kadar Tekne Boyu 7 m. den 15 m ye Kadar Tekne Boyu 15 m den 24 m.ye Kadar Can yeleği Gerekli Gerekli Gerekli

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI Murat ERZAİM Yönetim Temsilcisi İmza Sinem DEDETAŞ Yönetim

Detaylı

1. ÖN DİZAYN. L BP (m) L OA (m) D (m) DWT TEU. B (m) T (m) GT NT. V (kn) (kw) GEMİ ADI KAYNAK. (t) L/B B/T

1. ÖN DİZAYN. L BP (m) L OA (m) D (m) DWT TEU. B (m) T (m) GT NT. V (kn) (kw) GEMİ ADI KAYNAK. (t) L/B B/T 1. ÖN DİZAYN Bu aşamada tip, tonaj ve hız olarak istenen gemiye benzer niteliklere sahip olabildiğince yeni en az 20, tercihen 40 adet gemiye ait veriler toplanacak ve aşağıdaki tabloya işlenecektir. Bu

Detaylı

20 Ekim 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından:

20 Ekim 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: 20 Ekim 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29508 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: LİMANLAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 31/10/2012 tarihli ve 28453

Detaylı

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEKNE YÖNLERİ ve KISIMLARI RÜZGAR ALTI ve RÜZGAR ÜSTÜ Rüzgarın tekneye ilk temas ettiği alan teknenin rüzgar üstüdür. Rüzgarın tekneden ayrıldığı son alan ise rüzgar

Detaylı

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta:

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta: GEMİ İNŞAATI 2018-2019 Güz Dönemi Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR E-posta: muratozdemir@odu.edu.tr KAPSAM: Gemilerin tanımı ve sınıflandırılması, Gemi geometrisi ve form katsayıları, Endaze,

Detaylı

8 DEMİR, ZİNCİR ve IRGAT. 8.1 Irgatlar ve demirleme donanımları. 8.1.1 Demir (Anchor) 8-1

8 DEMİR, ZİNCİR ve IRGAT. 8.1 Irgatlar ve demirleme donanımları. 8.1.1 Demir (Anchor) 8-1 8-1 8 DEMİR, ZİNCİR ve IRGAT Demirleme donanımlar bir gemi için hayati değerdeki yapı ve malzemelerdir. Geminin inşa aşamasında titizlikle seçilir. Her zaman kontrol ve bakımları aksatılmadan yapılır.

Detaylı

Gemi Makineleri-I AMB-312 3/I (2+0+1) 3 3

Gemi Makineleri-I AMB-312 3/I (2+0+1) 3 3 DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Gemi Makineleri-I AMB-312 3/I (2+0+1) 3 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 ÇALIŞMALAR -1 (23) W (Rüzgarüstü) ve

Detaylı

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Güz 18 Dilovan Karabulut Geçmişten Günümüze Yelkencilik ve Denizcilik Mısırlılar, bildiğimiz ilk yelkenli tekneleri Nil nehri üzerinde ulaşım ve ticaret amaçlı yapmışlardır.

Detaylı

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ÜLKEMİZDEKİ KIYI TESİSLERİ Uluslararası sefer yapan gemilere açık 178 kıyı tesisimiz

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu ALTINKAYA-1

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu ALTINKAYA-1 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu ALTINKAYA-1 Yolcu Motorunun Galata Köprüsü Ayağına Çarpmasına İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu İstanbul 26 Nisan

Detaylı

DENİZCİLİKTE ULUSLARARASI KURALLAR VE SERTİFİKASYON

DENİZCİLİKTE ULUSLARARASI KURALLAR VE SERTİFİKASYON DENİZCİLİKTE ULUSLARARASI KURALLAR VE SERTİFİKASYON ULUSLARARASI 1972 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (INTERNATIONAL REGULATIONS FOR PREVENTING COLLISIONS AT SEA,1972) Uygulama (a) Bu kurallar,açık denizlerde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZCİLİK VE SU ÜRÜNLERİ TEMEL GEMİCİLİK ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar. Gemi Đnşaa ve Deniz Müh.

Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar. Gemi Đnşaa ve Deniz Müh. Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar 12/14/2011 1 Gemi Đnşaa ve Deniz Müh. OMURGA Lama Omurga Levha Omurga Kutu Omurga Yalpa Omurga 12/14/2011 Sevilay CAN 2008&2009 Güz 2 DĐP YAPISI Çift Dipli

Detaylı

Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, Sınav hazırlıklarınıza yardımcı olmak amacıyla aşağıda ADF soru bankasından örnekler bulacaksınız. Soru bankası devamlı gelişim içindedir. Sınav soruları

Detaylı

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz Gemi Geometrisi Prof. Dr. Tamer YILMAZ GEMİ GEOMETRİSİ Bir geminin yüzebilmesi, seyredebilmesi ve dengesi büyük ölçüde geminin su altında kalan kısmının şekli (geometrisi) ile ilgilidir. Su altı formunun

Detaylı

ORDU İLİ BALIKÇI BARINAKLARI VE SORUNLARI

ORDU İLİ BALIKÇI BARINAKLARI VE SORUNLARI ORDU İLİ BALIKÇI BARINAKLARI VE SORUNLARI Prof.Dr. İsmet BALIK Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Taner TOPÇU Yüksek Lisans Öğrencisi Balıkçılıkta, her ne kadar balıkçı gemisi ve donanımları ile av

Detaylı

güven v e rahatlıkla deniz tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday.

güven v e rahatlıkla deniz tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday. Akilaria, yarışlara katılmak isteyenlere vaat ettiği performans, enginlere yelken açıp dolaşmak isteyenlere de sunduğu güven v e rahatlıkla deniz tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday. Türkiye de Tezmarin

Detaylı

AY Mühendislik.

AY Mühendislik. AY Mühendislik www.aymuhendislik.com TRAKSİYONEL VİNÇ NEDİR? Traksiyonel vinç halat üzerinde sonsuz tırmanma prensibi ile mesafe (yükseklik) tanımadan çalışan, derin kuyular ve yüksek çalışma mesafelerinde

Detaylı

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK YAT KAPTANı STAJ KAYIT DEFTERi ADI SOYADı DOGUM TARiHi T.C. VATANDAŞlıK NO FOTO BÖLÜM -1 SEYiR ile iıalu GÖREVLER GÖREVLER ONAYLAYAN ADI SOYADı/GÖREVi TARiH SEviR PLANI VAPMAK, ROTALARı ÇiZMEK VE ROTA

Detaylı

Seyir Halindeki Gemilerde Daha İyi Tıbbi Hizmet Verilmesi İçin Gerekli Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Hakkında Yönetmelik

Seyir Halindeki Gemilerde Daha İyi Tıbbi Hizmet Verilmesi İçin Gerekli Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Hakkında Yönetmelik Seyir Halindeki Gemilerde Daha İyi Tıbbi Hizmet Verilmesi İçin Gerekli Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Hakkında Yönetmelik R.G.Tarihi: 23.06.2002 R.G.Sayısı: 24794 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,

Detaylı

MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ

MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ MECUT MADDESİ ÖNERİLEN ŞEKLİ Teknik Şartname: Teknik Şartname, geminin tipi ve büyüklüğüne bağlı olarak aşağıdaki hususları kapsamalıdır: A- Genel a) Geminin tanımlanması,

Detaylı

T.C MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI DENİZ VE KIYI TESİSLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Birimi(Adet,saat, m2, m3, ton, gün vb.)

T.C MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI DENİZ VE KIYI TESİSLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Birimi(Adet,saat, m2, m3, ton, gün vb.) Adı GEÇİCİ ÇALIŞMA BELGESİ VE GÜZARGAH İZİN BELGESİ ÜCRETLERİ Tarife i Bodrum- Bardakçı Adet 1.050,00 Fethiye-Çalış Adet 560,00 Göcek-Göcek Adası Adet 560,00 Fethiye-Şövalye Adası Adet 560,00 Güllük-Kıyıkışlacık

Detaylı

FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI

FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI FLANŞLI KAMALI İSKELE EL KİTABI 1. Flanşlı Kamalı İskele Sistemi Modüler Flanş Bağlantısı Flanşlı kamalı iskele sistemi içerisinde yer alan değişken ölçülerdeki dikme elemanları özel olarak üretilmiş ve

Detaylı

SDT FİRMASI ÜRÜN SEÇENEKLERİ S.NO RESİMLER ÜRÜN ADI & AÇIKLAMA

SDT FİRMASI ÜRÜN SEÇENEKLERİ S.NO RESİMLER ÜRÜN ADI & AÇIKLAMA SDT FİRMASI ÜRÜN SEÇENEKLERİ S.NO RESİMLER ÜRÜN ADI & AÇIKLAMA 1 ÖZEL GÖREV ARACI -SUALTI TİMİ ÖZEL GÖREV ARACI: Silahlı kuvvetler, emniyet güçleri, afet genel müdürlükleri, arama kurtarma birimleri itfaiye

Detaylı

6. GEMİ GEOMETRİSİNE İLİŞKİN TANIMLAR

6. GEMİ GEOMETRİSİNE İLİŞKİN TANIMLAR 6. GEMİ GEOMETRİSİNE İLİŞKİN TANIMLAR Gemilere ilişkin birtakım önemli tanımlar, aşağıda gruplar şeklinde ve belli bir formata göre verilmektedir: Boy, Genişlik, Su Çekimi (Draft), Derinlik ve Fribort

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI MEVKİ BULMA VE YÖN BELİRLEME SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI Teknenin bir noktadan diğer bir noktaya selametle ulaştırılmasına "seyir" denir. İki mevki arasındaki ulaşımın emniyetli bir şekilde yapılabilmesi

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin?

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir ISSN: 2146-281X Yelkenli Tekneler Nasıl Yüzer, Bilir misin? Yelkenli teknelerle ilgili bilmeniz gereken 5 şey Dev gemiler nasıl

Detaylı

TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ

TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ ADB - Tekne Kısımları ve Terimler 1. Tekne iskeletinin altında bulunan ve bastan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu RAND

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu RAND T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu RAND Kuruyük Gemisinin Karaya Oturmasına İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu Antalya Adrasan Koyu 17 Aralık 2010 Rapor

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

T.C. Kuruluş tarihi: 7 Ekim 1336-1920 18 ŞUBAT 1950 CUMARTESİ KANUNLAR. 2100 Turk Parasının Kıymetim Koıuma hakkındaki 20 Şubat 1930

T.C. Kuruluş tarihi: 7 Ekim 1336-1920 18 ŞUBAT 1950 CUMARTESİ KANUNLAR. 2100 Turk Parasının Kıymetim Koıuma hakkındaki 20 Şubat 1930 T.C. Re Gazete r İdare ve yaz* işleri için Başbakanlık Neşriyat ve Müdcnvenat Umum Müdürlüğünü müracaat olunur Kuruluş tarihi: 7 Ekim 1336-1920 18 ŞUBAT 1950 CUMARTESİ Sayı: 7436 KANUNLAR Türk Parasının

Detaylı

Tüm Blok iç merdivenleri trabzanlarında 125 adet civarında eksik ahşap topuzlar tespit edilmiştir.

Tüm Blok iç merdivenleri trabzanlarında 125 adet civarında eksik ahşap topuzlar tespit edilmiştir. Geçici süreli bahçıvan 02 Mart-30 Haziran 2010 tarihleri arasında sitemizde hizmet vermiş olup, düzenleme çalışması öncesi durum aşağıda olduğu gibidir. (B13 blok girişi) Tüm blok önleri benzer şekilde

Detaylı

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır.

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır. GEMİ YARDIMCI MAKİNELERİ ve SİSTEMLERİ 1. Ana makine ve türleri İster içten yanmalı, ister dıştan yanmalı veya buhar makinesi olsun, pervane çeviren makinelere "Ana makine" adı verilir. Gemiler veya yatlarda

Detaylı

KONTROL SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKAİL İNCİ 9108

KONTROL SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKAİL İNCİ 9108 KONTROL SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ MİKAİL İNCİ 9108 1/11 KÖPRÜ ÜSTÜ SİMÜLATÖRÜ SİMÜLASYON NEDİR? Simülasyon diğer adıyla benzetim; Teorik yada fiziksel gerçek bir sistemin, bilgisayar ortamında modellendikten

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Murat ERZAİM Yönetim Temsilcisi İmza Sinem DEDETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İmza Y12-01 Sayfa

Detaylı

GEMİ VE SU ARAÇLARININ TONİLATOLARINI ÖLÇME YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

GEMİ VE SU ARAÇLARININ TONİLATOLARINI ÖLÇME YÖNETMELİĞİ TASLAĞI GEMİ VE SU ARAÇLARININ TONİLATOLARINI ÖLÇME YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; gemi ve su araçlarının tonilatolarının ölçülmesine

Detaylı

01) Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir?

01) Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir? Sınava hazırlananlara şimdiden başarılar 01) Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir? Omurga 02) Teknede Omurga nedir?

Detaylı

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi Yasin YILDIZ Metropol İstanbul Projesi İş Güvenliği Müdürü Makina Mühendisi / B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı / Yüksekte Güvenli Çalışma Süpervizörü İnşaatlarda

Detaylı

ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ

ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ 01. Omurgaya bağlanan ve teknenin kaburgasını meydana getiren eğri elemanlara ne denir? a) Kemere b) Omurga c) Bodoslama d) Posta 02. Borda teknenin neresidir? a) Teknenin

Detaylı

TERSANELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TERSANELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TERSANELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1/16 Takdim Planı * Kuruluş * Tersanelerin Önemi * Devam Eden Faaliyetler 2/16 Tersaneler Genel Müdürlüğü; Tersaneler Genel Müdürlüğü Kuruluş * 25 Temmuz 2016 tarihli, 667 Sayılı

Detaylı

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama Genel Genel Mesela forkliftle yükleme yapılırken ağırlığın dışarıdan görünümü genelde istenerek kamyon sürücüsünün platforma ne kadar kargo yüklendiğini görebilmesi sağlanır. Ağırlık birkaç yolla görüntülenebilir.

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri Sabit Yasin BOSTANCI İSG Uzman Yardımcısı Gaziantep, 2014 Sunum İçeriği

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

R/V Karadeniz Araştırma Gemisi

R/V Karadeniz Araştırma Gemisi R/V Karadeniz Araştırma Gemisi T.C. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, R/V Karadeniz Araş rma Bilimsel Araş rma / inceleme Gemisi, ulusal ve uluslararası sularda (A1-K50) seyir ve araş rma yapabilecek

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Kasım 2015 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29525 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: GEMİ VE SU ARAÇLARININ İNŞA, TADİLAT VE BAKIM-ONARIM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

BÖLÜM 4. GEMİ GEOMETRİSİ

BÖLÜM 4. GEMİ GEOMETRİSİ 4.1. Genel Geometrik Tanımlar ÖÜ 4. GEİ GEOETRİSİ Gemi geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. O P f T D P FP f T D Güverte Güverte Yüklü su hattı / Yüklü su

Detaylı

Posta başlarını birbirine bağlayan ve güvertenin. en dıştaki ilk parçası nedir? Küpeşte. en dıştaki ilk parçası küpeşte denir.

Posta başlarını birbirine bağlayan ve güvertenin. en dıştaki ilk parçası nedir? Küpeşte. en dıştaki ilk parçası küpeşte denir. ADF ADYB SINAVI SORU BANKASI CEVAPLARI 01. Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir? Omurga 02. Teknede Omurga nedir?

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu GLORIUS

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu GLORIUS T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu GLORIUS DÖKME YÜK GEMİSİNİN EREN LİMANINDA YANAŞMA MANEVRASI ESNASINDA RIHTIMA ÇARPMASINA İLİŞKİN Deniz Kazası İnceleme

Detaylı

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 r Yönetim ve Yazı işleri için Başbakanlık Neşriyat ve Müdevvenat Genel Müdürlüğüne başvurulur. 29 Nisan 1978 CUMARTESİ Sayı : 16373 YÜRÜTME

Detaylı

TANAIS DREAM ve SULTANAHMET

TANAIS DREAM ve SULTANAHMET T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu TANAIS DREAM ve SULTANAHMET İsimli Gemilerin Çatışması Sonucu Meydana Gelen Deniz Kazasına İlişkin İnceleme Raporu İstanbul

Detaylı

b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir.

b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir. b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir. c) Derhal diş macunu, yoğurt gibi şeyler sürülmeli, takılar çıkartılmalıdır. d) Yanık deri soyulup, sargı

Detaylı

BALIKÇI BARINAKLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNET Perþembe, 30 Ekim 2008

BALIKÇI BARINAKLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNET Perþembe, 30 Ekim 2008 BALIKÇI BARINAKLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNET Perþembe, 30 Ekim 2008 28 Ekim 2008 SALI Resmî Gazete Sayý : 27038 YÖNETMELÝK Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðýndan: Taþpýnar Muhasebe BALIKÇI

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu M/F ANKARA ile M/V REINA 1 Gemilerinin Çatışmasına İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu ARNAVUTLUK/Durres

Detaylı

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN YELKEN FİZİĞİ Murat AYCİBİN 28-01-2015 ç Yol Haritası Tarihçe Yelkenliyi Oluşturan Kısımlar Yelkenli Yönler Seyir Yönleri Yelken Fiziğine Tarihçe I. Mısır ve Fenike (M.Ö 4000) II. Ticaret Gemileri (M.Ö

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 6 Kasım 1998 CUMA. Tüzük

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 6 Kasım 1998 CUMA. Tüzük T.C. Resmî Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluşu : 7 Ekim 1920 6 Kasım 1998 CUMA Sayı: 23515 Mükerrer YÜRÜTME VE İDARE BOLUMU Karar Sayısı: 98/11860 Tüzük

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

Esnek taşıma yardımcısı C

Esnek taşıma yardımcısı C CargoMaster C serisi Esnek taşıma yardımcısı AAT olarak taşıma problemlerinde size destek sunan ve yükünüzü hafifleten akıllı teknolojiler geliştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan bilgi ve birikimimizle yenilikçi

Detaylı

BATI ANADOLU GRUBU. BATI ANADOLU GRUBU bugün,

BATI ANADOLU GRUBU. BATI ANADOLU GRUBU bugün, BATI ANADOLU GRUBU BATI ANADOLU GRUBU nun temelleri, 1966 yılında, %100 Türk Sermayesi ile kurulan Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş. ile atılmıştır. Grubun ilk şirketi olan Batıçim hızla büyümüş ve kısa

Detaylı

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme

Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme Bu modül, Makine Halıcılığı sektöründe hazırlanmış olan sertifika/kurs müfredat programlarındaki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bireysel öğrenme materyalidir. Makine Halıcılığı ile ilgili eğitim alan

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

T.C MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI DENİZ VE KIYI TESİSLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Birimi(Adet,saat, m2, m3, ton, gün vb.)

T.C MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI DENİZ VE KIYI TESİSLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Birimi(Adet,saat, m2, m3, ton, gün vb.) Gelirin Türü(Vergi, resim, harç, ücret) Gelirin Dayanağı T.C MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI DENİZ VE KIYI TESİSLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Gelirin Adı Birimi(Adet,saat, m2, m3, ton, gün vb.) GEÇİCİ ÇALIŞMA

Detaylı

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gorbon 7 teknemiz biliyorsunuz ki her Su-Sail üyesine açık olmakla beraber tamamen özgürce kullanabilmemiz için tasarlanmış bir proje. Eğitim alan her

Detaylı