FRANCISELLA TULARENSIS İN VEKTÖRLERİ VE DOĞAL REZERVUARLARI. Prof.Dr. Mitat Șahin Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FRANCISELLA TULARENSIS İN VEKTÖRLERİ VE DOĞAL REZERVUARLARI. Prof.Dr. Mitat Șahin Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı"

Transkript

1 FRANCISELLA TULARENSIS İN VEKTÖRLERİ VE DOĞAL REZERVUARLARI Prof.Dr. Mitat Șahin Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

2 Tularemi birçok yüzü olan ve değişik çevre şartlarına adapte olabilen bir bukalemun gibidir. (Milton Friend, 2006).

3 GİRİŞ (I) Rezervuar; Bir patojenin sürekli idame edildiği ve hedef canlılara bulaştırılabildiği, epidemiyolojik olarak birbirine bağlı, populasyon veya çevrelerdir. Enfeksiyon etkeninin süresiz olarak varlığını sürdürdüğü ekolojik sistem olarak da tanımlamışlardır. Hastalık etkenini aynı veya farklı konaklar arasında aktif olarak nakledip bulaştıran canlılara Vektör denir.

4 Francisella tularensis in n primer konakçılar ları; Lagomorpha (Tavşangiller) Rodentia (Kemirgenler) Sciuromophiamorpha (Sincaplar) invertabralılardan keneler Küçük memeliler ve artropodlar Evcil hayvanlardan koyun ve kedi (?)

5 ABD de insan tularemi olgularının onar yıllık sezonal oluşumu.

6 Tularemi enfeksiyonun genel bulaşma yolları.

7 Tulareminin ekolojisinde rezervuar, donör ve alıcı (hassas) türler.

8 Francisella tularensis in konak çeşitliliği Etkilenen türler Tür sayısı Memeliler 190 Vertebrasızlar 88 Kuşlar 23 Amfibiyanlar 3 Sürüngenler Çok az Balıklar Çok az

9 Omurgasız Hayvanlar (İnvertabralılar) Francisella tularensis yüzlerce farklı türde omurgalı ve omurgasız hayvan türünü etkileyebilmektedir. F. tularensis doğada; pire, bit, tatarcık, tahtakurusu, kene,( sert keneler) geyik sineği, at sineği, sivrisinek ve sinekleri kapsayan çok sayıda ve farklı türde artropodlarda bulunabilmektedir

10 Tulareminin doğal seyrinde omurgasızların önemi TÜR BULAŞMADAKİ ROLÜ Tabiatta İnsanlarda KENELER Sert keneler Yüksek Yüksek Yumuşak keneler Lokalizasyon düşük Önemsiz MAYTLAR Lokalizasyon düşük Önemsiz SOKUCU SİNEKLER Geyik sineği Ahır sineği At sineği Lokalizasyon yüksek Lokalizasyon yüksek Sivrisinekler Lokalizasyon yüksek Lokalizasyon yüksek Tatarcık sinekleri Lokalizasyon yüksek Lokalizasyon düşük Karasinekler Bilinmiyor Bilinmiyor DİĞER Pireler Lokalizasyon düşük Önemsiz Bitler Düşük Önemsiz Tahtakurusu Önemsiz Önemsiz Şayak (evcikli) sineği Önemsiz Önemsiz Salyangoz Önemsiz Önemsiz

11 Çok Konaklı Keneler Keneler yaşam sikluslarının değişik evrelerinde birden fazla konakçı kullanmaktadır. Bu durumda rezervuar ve aynı zamanda vektör olarak görev yapabilirler. Özellikle 2 ve 3 konaklı kenelerin farklı canlı gruplarından kan emebilmeleri, bunların bu gruplar arasında çeşitli hastalık etkenlerini taşımadaki rolünü arttırmaktadır. Francisella lar rodentlerin yuvalarında uzun süre canlı kalma ihtimali vardır. F.tularensis bu yuvalarda rodentlere adapte olmuş buradan çeşitli yollarla tavşangillere geçmiş ve her iki grupta bulunan ektoparazitler ile özellikle de kenelerle duyarlı konakçılara ulaşmışlardır.

12 Üç konaklı kenelerin genel yaşam am döngd ngüsü

13 Keneler (I) Tulareminin ekolojisinde yer alan en önemli artropdlardır. Enfekte keneler enfeksiyonu yumurtaları aracılığıyla gelecek nesillere aktarırlar. F. tularensis için iyi bir biyolojik vektör olarak da görev yapmaktadırlar. Gelişim sikluslarının evrelerinde farklı türlerde vertebralı hayvanları kullanabilmekte ve yaşam sikluslarının her evresinde kan emmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Yaşam sikluslarının erken evresinde rodentlerle beslenen keneler etkeni hem transstadial hem de transovarial olarak bulaştırmaktadır.

14 Keneler (II) Etkeni ısırmayla veya dışkılarıyla bulaştırmaktadırlar. Bulundukları çoğrafi alana göre farklı kene türleri tularemi mikroorganizmalarını farklı konaklara taşımaktadır. Kene kaynaklı enfeksiyonların çoğu yaz aylarında, Tavşan kaynaklı enfeksiyonların çoğu kış aylarında görülmektedir.

15 Francisella tularensis tespit edilen kene türleri Türler Coğrafik Bölge Açıklama A. americanum, D. andersoni, D. variabilis D. albipictus, D. occidentalis D. pictus Kuzey Amerika Kuzey Amerika Japonya, Avrasya ABD de en önemli üç vektördür. A. americanum son on yıldaki insan olgularının %60 ından sorumlu türdür. Vektör olarak bildirilmiştir. Sığırdan alınan kenelerde etken izole edilmiştir. İnsan olgularında vektördür. Eski Sovyetler Birliğinde ve Fransa da ki baslıca vektörlerden birisidir. D. marginatus Avrasya D. reticulatus, H. concina Avrupa Eski Sovyetler Birliğinde başlıca 3 vektör keneden birisidir. Fransa da ki tularemi vektörleridir. Slovakya da ki doğal odaklı epizootilerin başlaması ve yayılmasında önemlidir. Kene H. leporis-palustris, H. chordeilis, I. pacificus, I. scapularis, I. dentatus, D. parumapertus Kuzey Amerika Tavşangillerde ve kuşlarda tulareminin idamesinde önemlidir. Vektör olarak bildirilmişlerdir. İnsanlardan nadiren beslenirler. H. flavis, I. japonensis, I. nipponensis Japonya Japonya da ki en önemli 3 vektör kenelerdir. I. angustus Kuzey Amerika Alaska da tundra tarla farelerinden enfekte keneler saptanmıştır. I. apronophorus Avrasya Eski Sovyetler Birliğinde bazı bölgelerde baslıca vektörlerden birisidir (özellikle rodentler için) I. trianguliceps Avrasya Eski Sovyetler Birliğinde tulareminin orman odaklarıyla ilişkilidir. R. rossica, R. Pumilio, I. ricinus Avrasya İnsan olgularının vektörüdür. Eski Sovyetler Birliğinde baslıca 3 vektör keneden birisidir. R. pumilio Tulareminin Tungai odaklarıyla ilişkilidir.

16 Sinekler (I) Aedes türü sivrisinekler Rusya, İsveç ve Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri için önemli mekanik vektörler olarak görülmektedir. Özellikler A. cinerus ve A. excrucians türlerinin doğal ortamlarında F. tularensis ile enfekte oldukları saptanmıştır. Tabanidae ailesindeki sinekler kısa süre içinde birçok hayvandan kan emdikleri için F. tularensis i ısırma yoluyla mekanik olarak bulaştırırlar. Geyik sineği (Crysops) ve at sineği (Tabanus) ısırmaları esansında konakçıda acı hissini oluştururlar, buna bağlı olarak konakçı savunma mekanizmasıyla sineği rahatsız ederek üzerinden beslenmeyi yarıda kesebilir.

17 Sinekler (II) Bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen sivrisinek larvalarının kontamine sularda gelişimleri esnasında F. tularensis ile enfekte olabileceği öngörülmektedir. C. discalis ile tavşanlar arasındaki, konakçı ektoparazit ilişkisi önemlidir. Tavşanlar üzerinden beslenen C.discalis enfeksiyon etkenini insanlara bulaştırabilmektedir. Rusya da at sineği) ve geyik sineği ile insan vakaları arasında bir ilişki görülmektedir. Her iki türde enfekte su fareleri (Arvicola terrestris) üzerinden beslenmektedir ve hastalık etkenini insanlara taşımaktadır. İnsan epidemilerinden önce su farelerinde epizootiler görülmesi bu görüşü destekler niteliktedir.

18 Sinekler (III) Karasineklerin taşıyıcılığı üzerine yeterli bilgi mevcut değildir. Fakat etkeni taşıma olasılığı üzerinde durulmaktadır. Geyik sineği, at sineği, sivrisinekler, kan emici ve ısırıcı sinekler kemiricilerin en yaygın ektoparazitleridir. Bakteriyi bir hayvandan başka bir hayvana veya insana aktarmada mekanik vektör görevi yapmaktadırlar. Sivrisinek ısırmalarıyla ilgili olguların çoğu İskandinav (Danimarka, İsveç ve Norveç) ülkelerinden bildirilmiştir. Geyik sineği ile ilgili olgular genellikle yaz mevsiminin sonuna doğru görülmektedir

19 Akarlar Akarların (mayt) doğal şartlarda enfekte olduğu saptanamamıştır. Genel olarak maytların vücut sistemleri mikroorganizmayı bünyelerinde uzun süre tutmaya ve çoğaltmaya uygun değildir. Bu nedenle çoğu zaman akarlar mekanik vektör olarak düşünülür. Slovakya da Tuna nehri yakınlarında bulunan küçük memelilerden alınan maytlardan F. tularensis izolasyonu yapılmıştır. Deneysel çalışmalara göre maytlar ve pirelerde F. Tularensis kısa süre canlı kalabilmektedir. Hirstionyssus cinsi, enfeksiyonu kış aylarında su farelerine, bahar ve yaz aylarında ise diğer rodentlere taşırlar. Akarlar konakçı değiştirerek beslenebildiklerinden dolayı, konakçı populasyonu içerisinde enfeksiyonun sürekliliğini uzun süre sağlayabilirle Doğal odakların sürekliliğinde ve sirkülayonunda rol aldıkları düşünülebilir.

20 Pireler Eski Sovyetler Birliği araştırmacıları birçok deneysel çalışma yapmışlar ve defalarca pirelerin doğal ortamlarında enfekte olarak bulunduğunu ortaya koymuşlardır. Pirelerin etkeni rodentlerden insana taşımada vektörlük yetenekleri zayıf olarak görülmektedir Kısa süre için mekanik taşıyıcılık yapabilirler. Küçük memeliler arasında etkeni yaymada etkili olabilirler. Tahtakuruları, kontamine ürünlerin sindirilmesiyle etkeni alabilirler. Mekanik vektörlük yetenekleri vardır Bitler Bir türün bireyleri arasında F. tularensis in yayılmasında rol oynayabilirler. Konakçı spesifik olduklarından etkeni farklı türlere aktaramazlar. Enfeksiyon etkenini insanlara taşımada önemleri yoktur.

21 Francisella tularensis in vektörleri Sinek Chrysops discalis (geyik sineği) C. fulvaster, C. aestuans Kuzey Amerika Kuzey Amerika C. relictus Avrasya Chrysozona pluvialis H.pluvialis, Tabanus autumnalis, (at sineği) T.flavoguttatus Avrasya Rusya, Avrasya T. bromius Avrasya ABD de F.tularensis in en önemli vektörlerinden birisidir, mekanik vektör olarak görev yapar. Kuzey Amerika da ilk doğal enfekte sokucu sineklerdir. Eski Sovyetler Birliğinde ki önemli iki vektörden birisidir. İlk enfeksiyon Rostov da bildirilmiş salgını ile ilişkilendirilmiştir. Eski Sovyetler Birliğinde Astrakhan bölgesinde ilk enfeksiyon saptanmış. İlk enfeksiyon Eski Sovyetler Birliğinde Perm bölgesinde saptanmış. Aedes cinereus, A. excrucians O. excrutians, L. agilis İsveç, Norveç, Eski SSCB Rusya Özellikle su fareleri olmak üzere küçük memelilere adapte olarak beslenirler. Akar A. penicilliger Slovakya Mekanik vektör olarak görev yaparlar. A. fahrenholzi, E. emarginatus Hollanda Pire M. walkeri, M. Turbidus, C. agyrte, C. assimilis, N. fasciatu Eski SSCB, Orta Asya ülkeleri Mekanik vektör olarak görev yaparlar. Acanthomoeba Protozon rezervuardır.

22 Omurgalılar (Memeliler, Kemirgenler, Tavşanlar ve Karnivorlar) Etkenin doğal konakları olarak tavşanlar (Lagomorpha) ve kemiriciler (Rodentia) kabul edilmektedir. İnsan dışındakiler aynı zamanda hastalığın yayılmasında ve bulaştırılmasında da etkilidirler. Son konakçısı insan olan bu bakterinin insana bulaşmasında oldukça farklı yollar kullanması da ilginçtir. F. tularensis in ekolojik çevrede karışık ve anlaşılması güç bir siklusu vardır.

23 Doğal Konakları Lagomorpha (tavşanlar) Sylvagus (Amerika), Lepus (Avrasya) Kara kemiricileri Microtus, Lemmus, Kokarca vb dağ ve tarla sıçanları, küçük fareler Sincaplar Su kemiricileri Kunduz, Misk sıçanı, Su sıçanı

24

25 Kemiriciler başta sivrisinekler olmak üzere akarlar, keneler v.b için enfeksiyon kaynağıdır. F. tularensis in vahşi hayvanlardan özellikle; yaban tavşanları (Oryctolagus cuniculus ve Lepus sp.), kunduz (Castor sp.), dağ sıçanı (Marmota monax), tilki (Vulpes sp.) rezervuarı olarak bilinmektedir.

26 Bazı memeli türleri enfeksiyon etkenine duyarlılıkları düşüktür. Bu grupta; Ratlar (Rattus sp.), Sincaplar (Sciurus vulgaris), Avrupa kırmızı sincabı, çizgili sincap, yer sincabı (Tamias sp., Citellus sp., Spermophilopsis sp), Avrupa kunduzu (Castor fiber), Avrupa da F. tularensis in en favori taşıyıcısı; su sıçanı (Arvicola terrestris) ve tarla faresi (Microtus arvalis) gösterilmektedi

27 Amerika Kıtası nda Sylvagus soyu, Avrasya da ise Lepus soyu tavşanlar tulareminin yayılmasında önemli görülmektedir. Avrupa da kış aylarında tularemi salgınlarının olduğu yerlerde fare benzeri rodent populasyonunda yoğun bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Bu dönemde tarla faresi gibi rodentlerin atıklarıyla ot ve samanları kontamine etmeleri sonucu etkenin yabani tavşanlara transfer edildiğine inanılmaktadır. Yabani tavşanların karkaslarıyla beslenen tilkilerde enfeksiyon zincirinde bir halka olabilmektedir

28 Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada da Lepus americanus (snowshoe hare), Lepus californicus (blactailed jackrabbit), Sylvilagus sp. (cottontail rabbit) gibi tavşangiller, Castor canadensis (kunduz), Ondatra zibethicus (misk sıçanı), Clethrionomys sp. (su faresi) Microtus sp. (tarla faresi), Avrupa kırmızı sincabı (Sciurus vulgaris) bir rezervuar olarak görülmektedir.

29 Rusya da Su faresi (Avricola terestris), Tarla faresi (Microtus arvalis), Hamster (Cricetulus ve Ciricetus), Ev faresi (Mus musculus) Yaban tavşanı (Lepus sp.) en sık karşılaşılan hayvanlardır.

30 Japonya da tularemi primer olarak yabani tavşanlarla ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. Tavşanların haricinde Japon Dev Sincabı (Petaurista leucogenys) doğal enfekte bulunmuştur.

31 Kanibalizim

32 . tularensis tip A ve Tip B nın biyocoğrafik dağılımı ve primer vektörleri

33 Evcil hayvanlar Çiftilik hayvanları Sığırlar oldukça dirençli, Koyunlar duyarlı,( deneysel enfeksiyonlara dirençli) Atlarda durum tam olarak bilinmemekte, Petler Köpekler enfeksiyona karşı kısmi dirençli, Kediler duyarlı olarak tanımlanmaktadır. Evcil tavşanlar doğal enfeksiyona dirençlidir.

34 Karnivorlar Kanişler (köpekgiller) ve leş yiyen hayvanlarda serolojik surveylerde antikor titresi yüksek çıkmaktadır. Karnivorlar yüksek dozda bakteri ile enfekte olmaları durumunda duyarlılık göstermektedirler. Nebraska da çakallarda %32 ve rakunlarda %38 oranında F. tularensis antikorları belirlenmiştir. Dolayısıyla vahşi karnivorlar rezervuar olarak da rol oynayabilir.

35 Tularemi ve kușlar ilk bașlarda kușlar üzerinde pek durulmamıștır. İlk kez ABD de insanlarda görülen tularemi vakaları av kușlarıyla(sülün, keklik, kır tavuğu) ilișkilendirilmiștir. Av kușları: sülün,keklik,bıldırcın, yaban yavuğu v.d Su kușları: martı, yaban kazı, leylek, turna, v.d Avcı Kușlar: șahin, kartal, baykuș, doğan.v.d. Leș yiyen kușlar: akbaba, karga Genellikle tulareminin ekolojisinde kușların önemli bir unsur olmadıkları düșünülmüștür. Belkide tulareminin ekolojisinde kușlar en önemli rolü üstlenmektedir?

36 Kuşlar (I) Tulareminin ekolojisinde kuşların rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Etkenin doğada sürekliliğiyle ilgili rollerinin olabileceği düşünülmüştür. Hastalığın uzak mesafelere taşınmasında Suların fekal yolla bulaştırılması, Avcı kuşların hasta tavşan ve rodentleri avlaması

37 Kuşlar (II) F.tularensis in geniş bir coğrafik alana yayılmasında; kuşların üzerlerinde bulunan keneler ve pirelerle taşınabileceği gibi, dışkı ve burun akıntılarıyla suları kontamine edilebileceği de ileri sürülmüştür. Kuşlar vektör-rezervuar ve vektör taşıyıcısı gibi görev yapmaktadır.

38 Amfibiyanlar Kaplumbağaların bir rezervuar rolü oynayabileceğini bildirilmiş Göl kurbağası ve gece kurbağası (Bufoviridis) spontan olarak enfekte olduğu belirtilmiş, Kaynak suları ve derelerin kontaminasyonunda rollerinin olabileceğini göstermektedir. Salyangozlar doğal şartlarda F. tularensis ile enfekte bulunmuşlardır.

39 Su Tulareminin en ilgi çeken noktalarından biri de suyla bulaşmasıdır (Tip B), Eski Sovyetler Birliğinde ilk kez Karpov ve Anlorov su kaynaklı tularemi olgularını bildirmişlerdir. Su kaynaklı tularemiler 1930 dan beri Doğu Avrupa ülkelerinden, Son 20 yıldır Türkiye den ve Balkan ülkelerinden bildirilmektedir.

40 Su kontaminasyonunun kaynağı Kunduzlar,tarla faresi (fare), kunduz, misk sıçanı ve su fareleri sorumlu tutulmaktadır. Hasta veya ölmüş su farelerin (A. terrestris), Enfekte hayvanların (farelerin) idrar ve dışkılarıyla, Enfekte bir su faresi, sıçan veya fare litre suyu kontamine edebilir. Rodent karkasları veya dışkılarıyla, Karada yaşayan hayvanların girip çıkması,

41 Protozoonlar Amiplerden Acanthomoeba castellanii hücresi içerisinde canlı kalabilmektedir. Bu durum bakteri için kısa süreli üreme ortamı oluşturmaktadır. Protozoonlar da F. tularensis için doğal rezervuar olabilirler. Su kaynaklı epidemilerde protozoonlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Enzootik odakların idamesinde önemli olabilirler.

42 Yıllardır r yapılan gözlemlere g göreg Tulareminin doğal odaklarının yüksek bir stabilite gösterdiğini, Yetersiz sanitasyon yöntemleri, Sel, Deprem gibi doğal afetler, Savaşlar gibi insan yaşamını ve refahını olumsuz etkileyen olaylar, İnsanlarda tulareminin ortaya çıkmasında çok önemli hazırlayıcı faktörler olarak görülmektedirler.

43 İnsanlar tularemi değişik yollarla ve bir çok kaynaktan bulaşabilir.

44

45 SABRINIZ İÇİN N TEŞEKK EKKÜRLER

46 Şekil 4. ABD de insan tularemi olgularının onar yıllık sezonal oluşumu.

47

48 Muskart ( misk sıçans anı) ) su volesi

49

50

51

52

Francisella tularensis:

Francisella tularensis: Francisella tularensis: Doğal Rezervuarları,, Vektörleri ve Bulaşma Yolları Doç.Dr. Zati Vatansever Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Tularemi (tavşan an ateşi, geyik sineği

Detaylı

Ülkemizde Önem Kazanan Zoonotik Hastalıkların Güncel Durumu: «Tularemi»

Ülkemizde Önem Kazanan Zoonotik Hastalıkların Güncel Durumu: «Tularemi» Ülkemizde Önem Kazanan Zoonotik Hastalıkların Güncel Durumu: «Tularemi» Doç. Dr. Selçuk Kılıç Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Tularemi Referans Laboratuvarı 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi,

Detaylı

TULAREMİ: Epidemiyoloji ve Laboratuvar Tanı

TULAREMİ: Epidemiyoloji ve Laboratuvar Tanı TULAREMİ: Epidemiyoloji ve Laboratuvar Tanı Prof. Dr. Ülkü ALTOPARLAK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı V. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Bölgede Sorun Olan

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı Dr.Fethiye ÇÖVEN Uzm.Veteriner Hekim Bornova VKAE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı Avian Influenza Tavuk Vebası, Kuş Gribi olarak da bilinen Avian

Detaylı

HAYVANLARDA BRUCELLOSİS VE. Uzm.Vet.Hek.Nedret AYDIN

HAYVANLARDA BRUCELLOSİS VE. Uzm.Vet.Hek.Nedret AYDIN HAYVANLARDA BRUCELLOSİS VE EPİDEM DEMİYOLOJİSİ Uzm.Vet.Hek.Nedret AYDIN Brucella larınneden olduğu Brucellosis; sığır, koyun, keçi, domuz, koç vs. gibi hayvanlarda, özellikle, testis, meme, uterus gibi

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU Hamza KADI Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı Tarihçe 12. yy da bugünkü Tacikistan bölgesinde

Detaylı

Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene

Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene 1 Kenelerde Kan Emme Davranışları Keneler buldukları her türlü sıcak kanlı canlılardan ve sürüngenlerden kan emebilirler. Sindirim sistemi oldukça gelişmiştir. Bu nedenle

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-01 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2018-2019 Güz Canlıların ve habitatların çeşitliliğine karşın tüm ekosistemlere ve ekosistemlerin bileşenlerinin

Detaylı

TULAREMİ DE KORUNMA VE KONTROL

TULAREMİ DE KORUNMA VE KONTROL TULAREMİ DE KORUNMA VE KONTROL Ferruh N. Ayoğlu ICD-9 9 021, ICD-10 A21 Rabbit fever, Deer-fly fever, Ohara disease,, Francis disease Kaynak: Control of Communicable Disease Manual Maxy-Rosenau Rosenau-Last

Detaylı

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar kları Anabilim Dalı BRUSELLOZ KONTROLÜ VE ERADİKASYONU

Detaylı

TULAREMİNİN BULAŞ YOLLARI

TULAREMİNİN BULAŞ YOLLARI TULAREMİNİN BULAŞ YOLLARI Doç. Dr. İdris ŞAHİN Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Düzce Francisella tularensis doğada 250 den fazla vertebralı ve vertebrasız canlıda enfeksiyona

Detaylı

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia Babesiosis BABESİOSİS Babesiosis, Babesia soyunda bulunan türlerin tropik ve subtropik iklim kuşaklarında evcil ve yabani hayvanlarda oluşturduğu protozoer bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, koyun, keçi,

Detaylı

TABLO 5 Yıl boyunca, kanunen gerekli olan işlemlerde kullanılan hayvanların sayısı

TABLO 5 Yıl boyunca, kanunen gerekli olan işlemlerde kullanılan hayvanların sayısı TABLO 5 Yıl boyunca, kanunen gerekli olan işlemlerde kullanılan hayvanların sayısı Tablo 1, Tablo 2, Tablo 3 ve Tablo 4 kapsamı dışında kalan, ancak, ülkemizin taraf olduğu diğer sözleşmeler kapsamındaki

Detaylı

TULAREMİ: Etken ve Epidemiyoloji. Doç.Dr. Aynur Karadenizli Kocaeli Üniversitesi Mikrobiyoloji AD

TULAREMİ: Etken ve Epidemiyoloji. Doç.Dr. Aynur Karadenizli Kocaeli Üniversitesi Mikrobiyoloji AD TULAREMİ: Etken ve Epidemiyoloji Doç.Dr. Aynur Karadenizli Kocaeli Üniversitesi Mikrobiyoloji AD Francisella tularensis Tarihçe Tavşan hastalığı (Yato Byo, 1818) Lemming ateşi (Norveç, 1890) Tularemi hastalığı

Detaylı

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞI; İnsan ve tüm sıcak kanlı hayvanlarda Merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan, önlenebilir bulaşıcı

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

Dünyada ve Türkiyede Tularemi. Prof. Dr. Okan Töre Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D.

Dünyada ve Türkiyede Tularemi. Prof. Dr. Okan Töre Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Dünyada ve Türkiyede Tularemi Prof. Dr. Okan Töre Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Tarihçe Hastalık ilk kez 1911 de G.W. McCoy tarafından Tulare kasabasında yer sincaplarında

Detaylı

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Bir ekosistemde üreticilerden tüketicilere doğru besin aktarımı meydana gelir. Üreticilerden başlayarak bir trafik

Detaylı

HANTAVİRUSLAR VE TÜRKİYE DEKİ EPİDEMİYOLOJİK DURUM

HANTAVİRUSLAR VE TÜRKİYE DEKİ EPİDEMİYOLOJİK DURUM HANTAVİRUSLAR VE TÜRKİYE DEKİ EPİDEMİYOLOJİK DURUM Dr. İ. Mehmet Ali ÖKTEM Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ali.oktem@deu.edu.tr BUNYAVIRIDAE Genus Bunyavirus Genus

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Türkiye de Su Kaynaklı Tularemi Salgınlarının Değerlendirilmesi

Türkiye de Su Kaynaklı Tularemi Salgınlarının Değerlendirilmesi Türkiye de Su Kaynaklı Tularemi Salgınlarının Değerlendirilmesi Murat Kutlu, Çağrı Ergin, Selda Sayın Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

Kene Isırığı Sonrası Tularemi Seroprevalansının Araştırılması

Kene Isırığı Sonrası Tularemi Seroprevalansının Araştırılması 3 Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı 1 Cilt 1, Sayı 2, 1-5, (2016) Araştırma Makalesi Kene Isırığı Sonrası Tularemi Seroprevalansının Araştırılması 1, Oğuz KARABAY 1,

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ 12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ Bir alan ya da habitat içerisindeki tüm popülasyonların oluşturduğu birliğe komünite denir. Komüniteyi oluşturan türler arasında

Detaylı

TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU. Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU. Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU Genel Bilgiler: Tularemi olgu

Detaylı

Avian Influenza Tavuk Vebası Hastalığı Kuş Gribi

Avian Influenza Tavuk Vebası Hastalığı Kuş Gribi Avian Influenza Tavuk Vebası Hastalığı Kuş Gribi Doç.Dr.Fethiye ÇÖVEN İzmir - Bornova VKE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı AI/ND Ulusal Referans Laboratuvarı fethiye.coven@tarimorman.gov.tr - Avian

Detaylı

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı)

Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) Kırmızı Tavuk Biti (Dermanyssus gallinea, Tavuk Akarı) - İnfeksiyöz Hastalıkların Bulaşma ve Yayılmasında Potansiyel Tehlike - Kırmızı tavuk biti ( Dermanyssus gallinae ) evcil kümes hayvanlarında özellikle

Detaylı

ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR A- HAYVANLAR B- BİTKİLER C- HAYVANLAR VE BİTKİLERİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ D- CANLILARI KORUMA

ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR A- HAYVANLAR B- BİTKİLER C- HAYVANLAR VE BİTKİLERİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ D- CANLILARI KORUMA ÇEVREMİZDEKİ ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR A- HAYVANLAR B- BİTKİLER C- HAYVANLAR VE BİTKİLERİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ D- CANLILARI KORUMA 1- HAYVANLAR Yaşadığımız çevrede bir çok varlık karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sinekler gerek sebep oldukları hastalıklar gerekse verim kayıplarından dolayı sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden

Detaylı

FRANCISELLA TULARENSIS ve TULAREMİ SEMPOZYUMU

FRANCISELLA TULARENSIS ve TULAREMİ SEMPOZYUMU FRANCISELLA TULARENSIS ve TULAREMİ SEMPOZYUMU Tularemi Salgını Kontrol Rehberi Doç. Dr. Muzaffer ESKİOCAK Halk Sağlığı Uzmanı 25.09.2009 Edirne Bir salgının farkına nasıl varılır? Cin fikirli klinisyen,

Detaylı

Kars ve Ankara yöresine ait köpeklerde Francisella tularensis antikorlarının araştırılması

Kars ve Ankara yöresine ait köpeklerde Francisella tularensis antikorlarının araştırılması Araştırma Makalesi/Original Article Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi Kars ve Ankara yöresine ait köpeklerde Francisella tularensis antikorlarının araştırılması Investigation of Francisella tularensis

Detaylı

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ)

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) Parazit yaşayan bu takım türleri ekonomi ve sağlık açısından önemlidir. Subordo: Mallophaga (Çeneli bitler) Başları göğüs bölgesinden belirgin olarak ayrılmıştır. Gözleri

Detaylı

Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası

Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi, 01-02 Kasım 2017, JW Marriott, Ankara Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası Dr. Yasin İLEMİN Yaban Hayatı Uzmanı Öğretim Görevlisi Muğla Sıtkı Koçman

Detaylı

Aliye Baştuğ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Ekmud VHA Kursu

Aliye Baştuğ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Ekmud VHA Kursu Aliye Baştuğ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ekmud VHA Kursu 11.5.2016 Virus Karakteristikleri Tarihçe Ekoloji Epidemiyoloji Yüksek riskli bölgelerde neler yapılabilir? KKKA virusu Nairovirus

Detaylı

PARAZİTLERİN EVRİMİ VE KONAK İLİŞKİSİ

PARAZİTLERİN EVRİMİ VE KONAK İLİŞKİSİ PARAZİTLERİN EVRİMİ VE KONAK İLİŞKİSİ 1.Parazitin Konakta Yerleşme Yerine Göre; A.Dış parazitlik (Ektoparazitizm) : Parazitlerin, konak vücudunun dış yüzeyinde ya da deri altında bulunmasıyla görülen parazitliktir.

Detaylı

Davet. Doç. Dr. Şaban GÜRCAN Simpozyum Başkanı

Davet. Doç. Dr. Şaban GÜRCAN Simpozyum Başkanı Davet Değerli Meslektaşlarımız, Tularemi son yıllarda Türkiye de yeniden önem kazanan ve bildirimi artan hastalıklardan biri olarak dikkati çekmektedir. Sağlık Bakanlığı nın bu hastalığı bildirimi zorunlu

Detaylı

Vektör kaynaklı Viral Enfeksiyonlar. Koray Ergünay

Vektör kaynaklı Viral Enfeksiyonlar. Koray Ergünay Vektör kaynaklı Viral Enfeksiyonlar Koray Ergünay Arbovirus... (arthopod-borne virus) Artropod vektörler ile vertebralılar arasında nakledilen viruslar Robovirus... (rodent-borne virus) Kemirici (rodent)

Detaylı

BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1

BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1 BİYOCOĞRAFYA DERS 4 1 KAYNAKÇA 2 YAYILMA (DİSPERSİYAL) Bir yerde duran türler bile yayılma eğilimine sahiptirler. Bireyler ya yetişkin olarak ya da yumurta ve tohum olarak yeni yerleri giderler ve yerleşirler.

Detaylı

TULAREMİ KONTROL ve KORUNMA. Dr. Kemalettin ÖZDEN

TULAREMİ KONTROL ve KORUNMA. Dr. Kemalettin ÖZDEN TULAREMİ KONTROL ve KORUNMA Dr. Kemalettin ÖZDEN Bulaş yolları Deri ve mukozal yol: İnfekte kene veya sinek gibi vektörlerin ısırmasıyla veya infekte hayvan dokuları, hayvan çıkartılarıyla (idrar, dışkı

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

Zoonoz parazit nedir?

Zoonoz parazit nedir? PARAZİTER ZOONOZLAR Zoonoz parazit nedir? Zoonoz hastalık; herhangi bir hastalığın hayvandan insana ya da insandan hayvana geçmesidir. İnsanlarda görülen parazitlerin yaklaşık % 60 ı zoonozdur. Veteriner

Detaylı

Kosta Y. Mumcuoglu, PhD

Kosta Y. Mumcuoglu, PhD İklim değişikliklerine bağlantılı değişen vektör-aracılı enfeksiyonlar Kosta Y. Mumcuoglu, PhD Parasitology Unit Department of Microbiology and Molecular Genetics The Kuvin Center for the Study of Infectious

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

Hantavirüsler Türkiye deki Son Durum. Dr. Mehmet Ali ÖKTEM Dokuz Eylül Üniveristesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A. D.

Hantavirüsler Türkiye deki Son Durum. Dr. Mehmet Ali ÖKTEM Dokuz Eylül Üniveristesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A. D. Hantavirüsler Türkiye deki Son Durum Dr. Mehmet Ali ÖKTEM Dokuz Eylül Üniveristesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A. D. BUNYAVIRIDAE Genus Bunyavirus Genus Phlebovirus Genus Nairovirus Genus Hantavirus*

Detaylı

Türkiye den Yaban Hayatında Tek Sağlık Verileri ve Sonuçları. Mehmet Ali Öktem Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D.

Türkiye den Yaban Hayatında Tek Sağlık Verileri ve Sonuçları. Mehmet Ali Öktem Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Türkiye den Yaban Hayatında Tek Sağlık Verileri ve Sonuçları Mehmet Ali Öktem Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Tek Sağlık İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması için

Detaylı

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir?

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir? Soru 1) Aşağıdaki İfadelerden hangisi laboratuvar hayvanı barınakları için doğru değildir? a) Hayvanları dış etkenlerden korur b) Hayvanların doğal davranışlarını sergileyebilmelerine izin verir c) Hayvanlar

Detaylı

Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır.

Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır. Sivrisinek ve Phlebotomus mücadelesinde veya parazit hastalıkların anlatılmasında kullanılan ve de pek anlaşılmayan iki kavram vardır. Bu kavramlar ; vektör ve konak dır. VEKTÖR NEDİR? Herhangi bir bulaşıcı

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

HANTAVİRÜSLER: Neredeydik, ne oldu? Dr. M. Ali ÖKTEM

HANTAVİRÜSLER: Neredeydik, ne oldu? Dr. M. Ali ÖKTEM HANTAVİRÜSLER: Neredeydik, ne oldu? Dr. M. Ali ÖKTEM BUNYAVIRIDAE Genus Bunyavirus Genus Phlebovirus Genus Nairovirus Genus Hantavirus* Genus Tospovirus Genel Özellikler Zarflı S, M, L olmak üzere üç segmentli

Detaylı

Hidroloji ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ. 5. Hafta Sulak Alan Canlıları Hayvanlar ve Mikroorganizmalar. Dr. Öğr. Ü.

Hidroloji ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ. 5. Hafta Sulak Alan Canlıları Hayvanlar ve Mikroorganizmalar. Dr. Öğr. Ü. Sulak alanların 3 Temel Özelliği ORM 424 SULAK ALAN EKOLOJİSİ Jeo-morfoloji Su seviyesi, akış, sıklık Hidroloji iklim 5. Hafta Sulak Alan Canlıları Hayvanlar ve Mikroorganizmalar Fiziko-Kimyasal Çevre

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

Güney Anadolu da Hantavirüs Saha Çalışmaları

Güney Anadolu da Hantavirüs Saha Çalışmaları Güney Anadolu da Hantavirüs Saha Çalışmaları Proje; Türkiye nin Akdeniz (Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay) ve İç Anadolu Bölgelerindeki (Konya, Aksaray, Niğde, Karaman) Bazı illerde Yaşayan Apodemus

Detaylı

AVİAN İNFLUENZA (Tavuk vebası, Kuş gribi)

AVİAN İNFLUENZA (Tavuk vebası, Kuş gribi) 1. Giriş AVİAN İNFLUENZA (Tavuk vebası, Kuş gribi) Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da bilinen, influenza A grubu virüslerin sebep olduğu, kanatlı hayvanlarda solunum ve

Detaylı

PARAZİTER HASTALIKLARDA KONTROL ve KORUNMA

PARAZİTER HASTALIKLARDA KONTROL ve KORUNMA PARAZİTER HASTALIKLARDA KONTROL ve KORUNMA Günümüzde gerek insan gerekse hayvan hastalıkları ile mücadelede koruyucu hekimliğe büyük önem verilmektedir. Özellikle hiçbir klinik belirti göstermeden uzun

Detaylı

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONU ETKENİ ARBOVİRÜSLER

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONU ETKENİ ARBOVİRÜSLER Toplantı sunumları Dr.Mehmet Ali Öktem SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONU ETKENİ ARBOVİRÜSLER Dr. İ. Mehmet Ali ÖKTEM Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ali.oktem@deu.edu.t

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı

Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı Dr.Fethiye ÇÖVEN Bornova VKAE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı AI/ND Ulusal Referens Laboratuvarı Avian Influenza Tavuk Vebası, Kuş Gribi olarak

Detaylı

MOLEKÜLER EKOTOKSİKOLOJİ LABORATUARI

MOLEKÜLER EKOTOKSİKOLOJİ LABORATUARI MOLEKÜLER EKOTOKSİKOLOJİ LABORATUARI Laboratuvar Sorumlusu: Prof.Dr. Mustafa CANLI İletişim : Tel: 2559, Eposta: mcanli@cu.edu.tr Temel Araştırma Alanımız: Ağır metallerin sucul organizmalara olan toksik

Detaylı

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ÖLÜMden hemen önce ya da sonra doğal boşluklardan KAN PIHTILAŞMAMA KOYU RENK alma DALAKta büyüme ÖDEM ETİYOLOJİ Bacillus anthracis Gram pozitif kapsüllü *

Detaylı

Siphonaptera (Pireler)

Siphonaptera (Pireler) Siphonaptera (Pireler) Siphonaptera (Pireler) Konak özellikleri Zorunlu-fakültatif ektoparazitlerdir. Tür Pulex irritans Xenopsylla cheopis Ctenocephalides canis Ctenocephalides felis Spilopsyllus cuniculi

Detaylı

Virulan Faz I. Çevresel faktörlere direncini sağlayan küçük spor benzeri formları var. Faz II. Avirulan. Ayrıca. Etkenin iki ayrı fazı saptanmış

Virulan Faz I. Çevresel faktörlere direncini sağlayan küçük spor benzeri formları var. Faz II. Avirulan. Ayrıca. Etkenin iki ayrı fazı saptanmış Coxiella burnetii Gram-negatif Pleomorfik (0.3-1.5 x 0.2-0.4 µm) Mononükleer hücrelerin fagozomları içinde, plasenta ve embriyolu yumurtanın sarı kesesi gibi hücrelerin intrasitoplazmik vakuollerinde ve

Detaylı

ığın n Etkileri Hastalığı iyi r. Antibiyotik öncesi pnömonik mortalite %5-15, Onbinlerce Sovyet ve Alman askeri etkilenmiştir.

ığın n Etkileri Hastalığı iyi r. Antibiyotik öncesi pnömonik mortalite %5-15, Onbinlerce Sovyet ve Alman askeri etkilenmiştir. Hastalığı ığın n Etkileri 50 kg aerosol 5 milyon kişiden iden 250.000 kişiyi iyi hastalandırır, r, 19.000 kişiyi iyi öldürür. r. Antibiyotik öncesi mortalite %5-15, pnömonik formun mortalitesi %60. Günümüzde

Detaylı

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN Kuş Gribi (Avian Influenza)

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN Kuş Gribi (Avian Influenza) HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN Kuş Gribi (Avian Influenza) Prof.Dr.Mustafa TAYAR U.Ü. Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak

Detaylı

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA), keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etkenin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda

Detaylı

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler BASİTFEN.COM 2.ÜNİTE CANLILAR DÜNYASI Doğada var olan milyonlarca canlı çeşidi bilim insanları tarafından benzer özellikleri dikkate alınarak gruplandırılmıştır. BÖLÜMLER Canlılar Dünyası ünitesinde öğreneceklerimiz;

Detaylı

Meslek Hastalığı Olarak Bulaşıcı Hastalıklar ve Risk Grupları. Dr. Nazmi Bilir

Meslek Hastalığı Olarak Bulaşıcı Hastalıklar ve Risk Grupları. Dr. Nazmi Bilir Meslek Hastalığı Olarak Bulaşıcı Hastalıklar ve Risk Grupları Dr. Nazmi Bilir 25 yaşında yoğun bakım servisinde çalışan hemşire bulantı, halsizlik, iştahsızlık ve idrarının koyu renkli olması yakınmaları

Detaylı

ZOONOZLAR. Prof. Dr. Ayşe Emel Önal

ZOONOZLAR. Prof. Dr. Ayşe Emel Önal ZOONOZLAR Prof. Dr. Ayşe Emel Önal ZOONOZLAR İnsan patojenlerinin %60 ınden fazlası hayvansal kökenlidir. Günümüzde halk sağlığı açısından önemli olan bulaşıcı hastalıkların yaklaşık % 25 ini zoonotik

Detaylı

Brüt ve Net Birincil Üretim

Brüt ve Net Birincil Üretim Brüt ve Net Birincil Üretim EKOSİSTEM İÇİNDE ENERJİ AKIŞI (klorofil+ışık) CO 2 + 2H 2 O (CH 2 O) + H 2 O + O 2 (Formaldehit) Bir besin zinciri üzerinde yer alan üç besin düzeyinde (1,2,3 numaralı kutular)

Detaylı

Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur.

Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur. Konu 1: Enfeksiyon Hastalıkları Giriş ve Tanımlar Enfeksiyon Hastalıklarına Yaklaşım Enfeksiyon hastalıkları dünyada yaygın olan bir hastalık grubudur. Enfeksiyon hastalığı; mikroorganizmaların insan organizmasına

Detaylı

LEPTOSPİROZİS. Hayvan Boyutu. Erdinç ATABEK Veteriner Hekim Spiroket Hastalıkları Te his Laboratuarı efi

LEPTOSPİROZİS. Hayvan Boyutu. Erdinç ATABEK Veteriner Hekim Spiroket Hastalıkları Te his Laboratuarı efi LEPTOSPİROZİS Hayvan Boyutu Erdinç ATABEK Veteriner Hekim Spiroket Hastalıkları Te his Laboratuarı efi Veteriner Kontrol Merkez Araş;rma Ens>tüsü Etlik/ANKARA 1 Leptospirozis, Leptospira genusundaki patojenik

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

Arboviruslar. Prof.Dr.Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Arboviruslar. Prof.Dr.Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arboviruslar Prof.Dr.Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arboviruslar Arthropod-borne virus İnsan da hastalık etkeni olabilen 130 dan fazla arbovirus bilinmektedir. Viruslar,

Detaylı

Zoonozlar ve halk sağlığı açısından önemi. Nurcan Çakır

Zoonozlar ve halk sağlığı açısından önemi. Nurcan Çakır Zoonozlar ve halk sağlığı açısından önemi Nurcan Çakır Zoonoz nedir? Doğal olarak omurgalı hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara geçen ve her yerde görülebilen hastalıklar yada enfeksiyonlar

Detaylı

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir.

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. Bunun için de sırasıyla; Kontrol için temel gereksinimlerin temini,

Detaylı

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanlığı TULAREMİ HASTALIĞININ KONTROLÜ İÇİN SAHA REHBERİ ŞUBAT 2011 ANKARA Zoonotik Hastalıklar Daire Başkanlığı Tularemi Hastalığının

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : İNSAN VE ÇEVRE

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : İNSAN VE ÇEVRE ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : İNSAN VE ÇEVRE A EKOSİSTEMLER (5 SAAT) 1 Canlı ve Çevre İlişkisi 2 Tür 3 Popülâsyon 4 Habitat (Yaşam Alanı) 5 Ekosistem 6 Ekosistemi Oluşturan Canlı Varlıkların

Detaylı

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Hastanelerde Su Kullanımı M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Bir Çin atasözü der ki; Suyu içmeden önce, kaynağını öğren Hastanelerde infeksiyon kaynaklarını

Detaylı

Ebola virüsü İstanbul'a geldi!

Ebola virüsü İstanbul'a geldi! On5yirmi5.com Ebola virüsü İstanbul'a geldi! Ebola Virüsü İstanbul'a Geldi! Ebola Nedir? Afrika'da birçok insanın ölmesine sebep olan Ebola virüsünün İstanbul'a gelmiş olduğundan şüpheleniliyor. Yayın

Detaylı

Uluslararası Pencereden Enfeksiyon Kontrolü

Uluslararası Pencereden Enfeksiyon Kontrolü Uluslararası Pencereden Enfeksiyon Kontrolü Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Gözüyle Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği Dr. Şöhret Aydemir Amerika da 1950 li yıllarda enfeksiyon kontrolünün önemi anlaşılmaya başlanmış

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE EPİDEMİYOLOJİ

VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE EPİDEMİYOLOJİ VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE EPİDEMİYOLOJİ LBV209U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1.ÜNİTE Epidemiyoloji EPİDEMİYOLOJİNİN AMACI

Detaylı

Zoonoz Hastalıklar İle İlgili Seminer

Zoonoz Hastalıklar İle İlgili Seminer Zoonoz Hastalıklar İle İlgili Seminer Zeytinburnu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından, İlçemiz okullarında öğrencilerimize zoonoz hastalıklarla ilgili bilgilendirmek üzere seminerler gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI. Hastalık ilk defa 1944 yılında Kırım da görülmüş ve Kırım Kanamalı Ateşi olarak tanımlanmıştır.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI. Hastalık ilk defa 1944 yılında Kırım da görülmüş ve Kırım Kanamalı Ateşi olarak tanımlanmıştır. KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI VE KENELER Derleyen: Yusuf AKBABA KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞI Hastalık ilk defa 1944 yılında Kırım da görülmüş ve Kırım Kanamalı Ateşi olarak tanımlanmıştır.

Detaylı

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6 PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DOKTORA DERS PLANI Enstitü Zorunlu Dersleri Dersin SZR 601* Dersin Adı Bilim Etiği ve Tarihi Haftalık Ders ZORUNLU Saati OLDUĞU (K+U) LİSANSÜSTÜ PROGRAM DOKTORA

Detaylı

GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI

GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI GASTROENTERİT YAPAN VİRÜSLER Viral gastroenteritler fekal oral yolla bulaşmaları nedeniyle, alt yapı yetersizliği bulunan gelişmekte olan

Detaylı

BOZKIR IN YIRTICI (KARNİVOR) MEMELİLERİ

BOZKIR IN YIRTICI (KARNİVOR) MEMELİLERİ BOZKIR IN YIRTICI (KARNİVOR) MEMELİLERİ Atilla ARSLAN * Öz Bu çalışmada, yaban hayatında ekolojik dengenin sağlanmasında önemli görevi olan yırtıcı memelilerin Bozkır da yayılış gösteren türleri hakkında

Detaylı

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD GİRİŞ 1948 de Dünya Sağlık Örgütü nün kuruluşunun yıldönümünü

Detaylı

Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER

Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER SALGIN ARAŞTIRMASINDA MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARININ ROLÜ Prof.Dr. Meltem Yalınay Çırak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. SALGINLARIN İZLENMESİ VE MOLEKÜLER

Detaylı

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması

Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu etkeni çoklu dirençli patojenlerin bakteriyofaj duyarlılıklarının araştırılması Aycan Gundogdu, Ph.D. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 305: KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: / Tıbbi Başkan Yardımcıları: Yrd. Doç. Dr. Necla Benlier / Tıbbi Farmakoloji Yrd. Doç. Dr. Demet Arı YIlmaz / Tıp Eğitimi Üyeler: Prof. Dr. Can Polat Eyigün / Enfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

UYUZ ETKENLERİ. Astigmata

UYUZ ETKENLERİ. Astigmata UYUZ ETKENLERİ Astigmata Chelicerata Astigmata Acarina Astigmata (Stigmaları yok, solunum vücut yüzeyi ile yapılır) Aile Sarcoptidae Psoroptidae Cnemidocoptidae Soy Sarcoptes Sarcoptes scabei hominis Sarcoptes

Detaylı

BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1

BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1 BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1 KAYNAKÇA 2 Türleşme, Farklılaşma ve Yok Olma Bu bölümde; Yeni tür nasıl oluşur? Tür nasıl farklılaşır? Tür niçin yok olur? incelenecektir 3 Türleşme, Farklılaşma ve Yok Olma from

Detaylı

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ. Kimyager: Sevda YÜKSEL

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ. Kimyager: Sevda YÜKSEL TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ Kimyager: Sevda YÜKSEL 1, Biyosidal Ürünlerin uygulanması 27.01.2005 tarihli ve 25709 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Biyosidal

Detaylı

16.12.2010. Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

16.12.2010. Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Avian Influenza Dr.Fethiye ÇÖVEN Uzm.Veteriner Hekim Bornova VKAE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı AI Konusunda Geçmişte Yaşananlar 1959 dan 2003 e kadar dünya çapında başlıca 24 mihrak bildirilmiştir:

Detaylı

BOZKIR IN KEMİRİCİ HAYVANLARI

BOZKIR IN KEMİRİCİ HAYVANLARI BOZKIR IN KEMİRİCİ HAYVANLARI Atilla ARSLAN * Emine ARSLAN ** Öz Bu çalışmada yaban hayatı besin zincirinin vazgeçilmez hayvanlarından olan kemiricilerin Bozkır daki türleri hakkında bilgi verilmeye çalışıldı.

Detaylı

TULAREMİ. Doç.Dr. Aynur KARADENİZLİ. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

TULAREMİ. Doç.Dr. Aynur KARADENİZLİ. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 55 TULAREMİ Doç.Dr. Aynur KARADENİZLİ Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tularemi hastalığı bakteriyel bir zoonoz olup, küçük, gram negatif bir kokobasil

Detaylı

İklim ve vektör bağımlı güncel viral enfeksiyonlar

İklim ve vektör bağımlı güncel viral enfeksiyonlar İklim ve vektör bağımlı güncel viral enfeksiyonlar Prof.Dr. Ayşen Gargılı Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Epidemiyoloji Araştırma Merkezi Ulusal Kan Merkezler ve Transfüzyon Tıbbı Kursu

Detaylı

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. *Populasyon: Belli bir bölgede yaşayan, (1) türe ait bireylerin oluşturduğu topluluğa

Detaylı

3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları,

3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları, KENELERDEN NASIL KORUNULUR Keneler yoluyla bulaşan birçok hastalık mevcut olup, tüm dünyada gözlenir. Ancak, kendinizi ve ailenizi korumak için uygulabileceğiniz önlemler bulunmaktadır. Keneler Nasıl Tanınır

Detaylı