Hazırlayan: Özge SARI AY

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hazırlayan: Özge SARI AY"

Transkript

1 ĠLKÖĞRETĠM 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĠ DERSĠ MADDENĠN HALLERĠ VE ISI ÜNĠTESĠNDE BELĠRLENEN KAVRAM YANILGILARININ GĠDERĠLMESĠNDE KAVRAMSAL DEĞĠġĠM METĠNLERĠ KULLANIMININ ETKĠSĠ VE ÖĞRENCĠ GÖRÜġLERĠ Hazırlayan: Özge SARI AY

2 ALT BAġLIKLAR FEN VE TEKNOLOJĠ EĞĠTĠMĠ FEN EĞĠTĠMĠ VE BĠREYE KAZANDIRDIKLARI FEN EĞĠTĠMĠNĠN BAġLICA UNSURLARI

3 BaĢlıca unsurları; - Sınıfta hareketli bir fen ortamı yaratmak, - Bu ortama bütün öğrencilerin katılmasını sağlamak, - Günlük hayatla fen arasında iliģki kurmak, - Fen ve teknoloji okuryazarlığı geliģtirmek, - Fen konuları ile sosyal konular arasında iliģki kurmak, - Kullanarak, yaparak, deneyerek öğrenmeyi tamamlamak, - Fen konularını kiģisel düzeyde yararlı hale getirmektir (Çaycı, 2007).

4 FEN VE TEKNOLOJĠ EĞĠTĠMĠ Fen bilimleri gözlenen doğayı ve doğa olaylarını sistemli bir Ģekilde inceleme, henüz gözlemlenmemiģ olayları kestirme gayretidir. Doğadaki her olay fenin bir konusunu oluģturduğu için, fen yaģamın önemli bir parçasıdır. Fen bilimleri hem canlı hem de cansız doğa ile ilgilenmekte olup, olgular, genellemeler, ilkeler, kuramlar ve doğa olaylarından oluģmaktadır.

5 Fen Eğitimi ve Birey Fen eğitimi çocuğa yaratıcı düģünme becerisi kazandırır. Dünya yı, çevresini tanımasına sevmesine katkıda bulunur. Öğretmeni, ailesi ve arkadaģları ile daha etkili bir iletiģim kurmasına yardım eder. Fenle çocukta karakter eğitimi daha kolay yapılabilir. Çocuğun dili geliģir. Çünkü çocuğun dil geliģimi, yaģadığı, etkileģimde bulunduğu Ģeylerle daha kolay sağlanır.

6 Kavram ve Kavram Yanılgıları Fen ve teknolojinin içeriğine bakıldığında olgular, kavramlar, ilkeler, doğa kanunları, hipotez ve teorilerden meydana geldiği görülmektedir. Bu nedenle, bilimsel bilgilerin anlaģılmasında kavramların doğru bir Ģekilde bilinmesi büyük önem taģımaktadır (DoymuĢ vd., 1998; Kaptan ve Korkmaz, 2000). Kavram; varlıklar, olaylar,insanlar ve düģünceler benzerliklerine göre gruplandırıldığında gruplara verilen ortak isimlerdir (Kaptan, 1999).

7 Fen bilimleri, günlük hayatın pek çok alanında farklı Ģekillerde karģımıza çıkmakta, yaģamımızın içinde yer almakta ve edindiğimiz tecrübeler fen bilimleri ile ilgili bazı kavramlar hakkında fikir sahibi olmamızı sağlamakta ancak çoğu zaman sahip olduğumuz bu fikirler bilimsel gerçeklerle uyuģmamaktadır. Kavram yanılgıları olarak isimlendirilen bilimsel gerçekler ve düģüncelerle uyuģmayan bu bilgiler anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi engellemektedir.(yürük, Çakır ve Geban, 2000).

8 Isı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgıları Ģunlardır; Isı ve sıcaklık aynı kavramlardır. Sıcaklık cismin büyüklüğüne bağlıdır (veya içerdiği madde miktarına). Sıcaklık bir maddeden baģka bir maddeye akabilir. Sıcaklık cismin yapıldığı maddeye bağlıdır. Isı cisimlerin sadece sıcaklığı ile artar veya azalır. Hacmi büyük olan cisimlerin sıcaklık artıģı daha fazla olur. Isınan maddenin kütlesi artar. Ġki farklı sıcaklıkta sıvı karıģtırılınca karıģımın sıcaklığı iki sıvının sıcaklığının toplamına eģit olur. Isının ve sıcaklığın birimi aynıdır. Isıyı ve sıcaklığı ölçen alet termometredir. Isının yönü yoktur. Her yöne sürekli akar. Duyularla sıcaklık tespiti yapılabilir

9 Kavram Yanılgılarını TeĢhis Etme ve Giderme Yolları Öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarını tespit etmek için hemen hemen her konuda kavramsal testler geliģtirilmiģtir. Ayrıca tartıģma ortamı yaratarak ve öğrencilerle görüģme yoluyla kavram yanılgılarının tespitine yönelik çalıģmalarda bulunmaktadır. Mantıksal açıklamalar gerektiren ödevler öğrencilerin kavram yanılgılarını tespit etmede çok kullanıģlıdırlar. Öğrencilere sorulan açık uçlu sorularla da kavram yanılgıları belirlenebilir. Bunlar da not amaçlı değil öğrencinin düģüncesini anlamaya yönelik sorular olmalıdır. Bu çalıģmada kullanılan üç aģamalı testler de kavram yanılgılarını belirlemek için kullanılabilir.

10 ÖRNEK BaĢlangıç sıcaklıkları ve büyüklükleri aynı olan biri tahta, diğeri demir iki kaģık kendilerinden daha sıcak bir ortamda uzun süre bekletildiğinde kaģıkların sıcaklığı ile ilgili aģağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur? A. Kasıkların sıcaklığı karģılaģtırılamaz. B. Demir kasık daha sıcaktır. C. Tahta kasık daha sıcaktır. D. Ġkisi de aynı sıcaklıktadır.

11 Neden bu Ģıkkı seçtiğinizi açıklayınız. Verdiğiniz cevabın doğruluğu hakkında ne düģünüyorsunuz? Bilerek yaptım, eminim. Sadece tahmin ettim. Doğru olduğunu düģünüyorum fakat emin değilim.

12 Kavram yanılgılarının giderilmesi için aģağıdaki yöntemler kullanılabilir; Kavram Haritaları Kavram Ağları Kavramsal DeğiĢim Metinleri Kavramsal Karikatürler Zihin Haritaları Anlam Çözümleme Tabloları

13 Bu çalıģmada kullanılan kavramsal değiģim metinleri Posner ve arkadaģlarının geliģtirdiği yönteme uygun olarak hazırlanmıģtır. Posner ve arkadaģlarının (1982) ortaya attığı öğretim modeline göre öğretmen, öncelikle öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarını tespit etmelidir. Daha sonra öğrencilerin mevcut kavramlarına dayalı olarak açıklanmaya çalıģılacak konular ortaya atılarak öğrencilerdeki kavram yanılgıları aktif hale getirilmelidir. Bu aģamadan sonra, konuyla ilgili yaygın kavram yanılgıları ve bunların yanlıģ olduğunu kanıtlayan deliller sunularak öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarını sorgulamaları sağlanmalıdır. Son olarak yanlıģ kavramların doğru Ģeklini ifade eden bilimsel açıklamalar yapılmalıdır.

14 Bu yöntemi 4 maddede özetlemek mümkündür; 1) HoĢnutsuzluk (dissatifaction) 2) AnlaĢılırlık (intelligiblity) 3) Mantıklılık (plausibility) 4) Verimlilik (fruitfullnes)

15 KAVRAMSAL DEĞĠġĠM METNĠ Çayımızı içerken bize fazla sıcak gelip ağzımızı yaktığında çaya su ekleriz.eğer iki farklı sıcaklıkta sıvı karışınca karışımın sıcaklığı, sıvıların sıcaklıkları toplamına eşit olsaydı, bu işlemi yaptığımızda ağzımızın daha çok yanması gerekmez miydi? Yani çayın sıcaklığı 80 derece olursa, suyun sıcaklığı da 25 derece olursa ikisi karıştığında 105 derece olup ağzımızı daha fazla yakmaz mı? Öyleyse acaba neden bu işlemi yapıyoruz? (HOġNUTSUZLUK)

16 Deneyin Adı: Farklı sıcaklıktaki sıvıların karıģım sıcaklığı nasıl olur? Araç-gereçler: Ġki bardak, bir beher, su, üç adet termometre. Deneyin YapılıĢı: Suyu kaynatın. KaynamıĢ suyu bardaklardan birine koyun. Diğer bardağa soğuk suyu koyun. Suların baģlangıç sıcaklıklarını ölçün ve kaydedin. Suları behere boģaltın ve beherdeki suyun sıcaklığını tahmin edin. Beherdeki suyun sıcaklığını termometre ile ölçün ve kaydedin. Tahminlerinizle karģılaģtırın. (ANLAġILIRLIK)

17 Farklı sıcaklıklardaki sıvıların taneciklerinin hareketi farklıdır. Buna bağlı olarak ortalama hareket enerjileri yani ısıları da farklı olacaktır. Bu sıvılar tek bir kaba aktarıldıklarında sıcaklığı fazla olan sıvıdan az olan sıvıya doğru ısı enerjisi geçer. Bu durumda karıģımın sıcaklığı iki sıvının sıcaklığına göre ortalarda bir değer alır. Çünkü ısı veren sıvının sıcaklığı düģerken, ısı alan sıvının sıcaklığı o oranda yükselecektir. Taneciklerin hareket enerjileri de bu oranda değiģecektir. (MANTIKLILIK)

18 Bu olayın günlük hayattaki olumlu ve olumsuz örneklerini bulmaya çalıģalım (VERĠMLĠLĠK)

19 Yurtiçi ve YurtdıĢında Yapılan ÇalıĢmalar ve Sonuçları Geban ve Bayır 2000 yılında yaptıkları çalıģmada kimyasal değiģim konusundaki kavram yanılgılarını belirlemiģlerdir. Ardından kavramsal değiģim metinlerini kullanarak bu yanılgıları gidermeye çalıģmıģlardır. AĢçı, Özkan ve Tekkaya 2001 yılında solunum konusundaki kavram yanılgılarını belirlemeye yönelik bir çalıģma yapmıģlardır. Sönmez 2001 yılında elektrik konusundaki kavram yanılgılarını gidermek için kavramsal değiģim metinlerini ve tartıģma yöntemini kullanmıģlardır. Eryılmaz ve Sürmeli 2002 yılında ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarını klasik testlerle ve üç aģamalı sorularla ölçmüģ ve aradaki farkı bulmaya yönelik bir çalıģma yapmıģlardır. Aydoğan ve arkadaģları 2003 yılında ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarını belirlemek için kavram baģarı testi geliģtirmiģlerdir.

20 YumuĢak, Türkoğuz, Aycan ve Aycan 2004 yılında yaptıkları çalıģmada kavram öğretiminde öğretmenlerin kitaplara göre yetersiz kaldığını tespit etmiģlerdir. BaĢer ve Çataloğlu 2005 yılında ısı ve sıcaklık konusunda kavram yanılgılarının giderilmesinde kavramsal değiģim metinlerinin 7. sınıf öğrencilerinin baģarıları ve tutumları üzerine etkisini incelemiģlerdir. Dilber 2006 yılında yaptığı çalıģmada fizik öğretiminde analoji kullanımı ile kavramsal değiģim metinleri kullanımı arasındaki farkı incelemiģtir.

21 Yine benzer çalıģmayı 2007 yılında BaĢer ve Geban yapmıģtır.çaycı 2007 yılında canlıların sınıflandırılması konusunda yaptığı çalıģmada kavramsal değiģim metinlerinin önemini incelemiģtir. Aydın ise kavram haritalarının etkisini inceleme yönünde çalıģma yapmıģtır. Akgün ve Aydın 2009 yılında yaptıkları çalıģmada kavram yanılgılarının giderilmesine materyal kullanımının etkisini incelemiģlerdir. Bilgin 2010 yılında yaptığı çalıģmada kimyasal tepkimelerde hız ünitesindeki kavram yanılgılarını belirlemiģtir.

22 YurtdıĢında yapılan çalıģmalardan bazıları ise Ģunlardır; Isı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarının ortaya çıkmasında ilk çalıģmayı yapan 1979 yılında Erickson dur. Frederik, Valk, Leite ve Thoren 1999 yılında yaptıkları çalıģmada öğrencilerin ısı konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarının öğretmen adayları tarafından ne kadar bilindiğini araģtırmıģlardır. Carlton 2000 yılında yaptığı çalıģmada öğrencilerin ısı konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarını belirlemiģtir. Lee ve Law 2001 yılında yaptıkları çalıģmada elektrik konusundaki kavram yanılgılarını gidermede analojilerin etkisini araģtırmıģlardır. Diakidoy 2003 yılında yaptığı çalıģmada enerji konusundaki kavram yanılgılarını açıklayıcı metin ve kavramsal değiģim metni kullanarak gidermeye çalıģmıģtır.

23 Othman, Treagust ve Chandrasegaran 2007 yılında yaptıkları çalıģmada öğrencilerin tanecikli yapıyla ilgili fikirleri tam olarak doğru anlayıp anlamadıkları incelenmiģtir ve bu konudaki kavram yanılgıları tespit edilmiģtir. Zacharia, Olympiou ve Papaevripidou 2008 yılında yaptıkları çalıģmada gerçek ve sanal yöntemlerle ve araçlarla yapılan deneylerin, öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusundaki kavramları anlamalarına etkilerini incelemiģlerdir. Liu, Lin ve Kinshuk 2009 yılında yaptıkları çalıģmada bilgisayar destekli eğitim verilmesinin kavram yanılgılarına nasıl etki ettiğini araģtırmıģlardır.

24 AraĢtırmanın Amacı Bu araģtırmanın amacı, kavramsal değiģim metinlerinin ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Maddenin Halleri ve Isı ünitesinde tespit edilen kavram yanılgılarını giderip gideremeyeceği ve öğrenilecek olan kavramların kazanılıp kazanılmadığını araģtırmaktır. Aynı zamanda bu konuda öğrenci görüģlerine de yer verilecektir.

25 AraĢtırmanın Önemi ve Sınırlılıkları Bir ülkede bilim ve teknolojinin geliģebilmesi için o ülkede fen okuryazarlığı oranının artması gerekir. Fen okuryazarlığı için ise fen kavramlarının, ilkelerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Ayrıca bilgiyi yapılandırırken bu kavram ve ilkeler anlamlı bağlar kurularak yapılandırılmalıdır. Anlamlı bağların kurulabilmesi için öğrencilerin sahip oldukları ön bilgilerinde yanılgıların olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde yeni öğrenilecek olan bilgi havada kalır. Bu yüzden de öncelikle kavram yanılgıları belirlenmeli ve bu yanılgılar yok edilmelidir. Ardından bilimsel kavramlar yapılandırılmalıdır.

26 Türkiye de fen kavramlarında öğrencilerde rastlanan kavram yanılgıları konusunda pek çok çalıģma yapılmıģtır. Ancak yapılan bu çalıģmaların çoğunluğu sadece kavram yanılgılarını belirlemeye yöneliktir. Kavram yanılgılarının giderilmesi konusunda yapılan çalıģmaların sayısı ise azdır. Kavram yanılgılarının giderilmesi konusunda yapılan çalıģmaların ise büyük çoğunluğu kavramsal değiģim yaklaģımına giren kavram haritaları tekniği üzerine yapılmıģtır. Kavramsal değiģim yaklaģımına uygun, gerek yanlıģ kavramların tespitiyle ilgili gerekse bu yanlıģ kavramların giderilerek öğrenci baģarısının arttırılmasını sağlayıcı birçok yöntem ve teknik bulunmaktadır.

27 Sınırlılıklar; Bu araģtırma; bahar döneminde 28/02/ /03/2011 tarihleri arasında Amasya GümüĢhacıköy Kızılca Ġlköğretim Okulu nda Fen ve Teknoloji Dersi 8. Sınıf Maddenin Halleri ve Isı ünitesinin Isı ve Sıcaklık konusunda 20 sayıda öğrenciden oluģan deney grubundaki ve 20 sayıda öğrenciden oluģan kontrol grubundaki deneklerden oluģmuģtur. ÇalıĢma 12 ders saati boyunca deney ve kontrol grubuna uygulanmıģtır.

28 AraĢtırmanın Varsayımları 1. AraĢtırmacı, uygulama aģamasında, kontrol ve deney gruplarına yansız davranmıģtır. 2. Uygulama aģamasında, kontrol ve deney gruplarındaki öğrenciler arasında herhangi bir etkileģim olmamıģtır. 3. Deney ve kontrol grupları oluģturulurken, kontrol altına alınamayan değiģkenler, her iki grubu da aynı oranda etkilemiģtir. 4. Ölçme aracının kapsam geçerliliği için uzman görüģlerinin yeterli olduğu kabul edilmiģtir.

29 AraĢtırmanın Modeli ve Denekler R G1 T1 Geleneksel Yöntem T1 R G2 T1 Kavramsal DeğiĢim Metinleri Kullanılması T1 Veriler deneklerden toplanmıģtır. ÇalıĢma grubu random grup atama ile belirlenmiģtir. Gruplardaki denek sayısı 20 öğrenciden oluģmaktadır. Kontrol grubu da yine 20 öğrenciden oluģmaktadır.

30 Öğretim Materyallerinin Hazırlanması ve Uygulanma Süreci Belirlenen ünite, araģtırmanın uygulama sürecinde, kontrol grubunda geleneksel yöntem ile iģlenmiģtir. Bu geleneksel yöntem kapsamında öğrencilere deneyler yaptırılmıģ ve düz anlatım yöntemi kullanılmıģtır. Aynı konunun deney grubundaki öğretimi, yine deneylerle ancak bu kez kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkisi incelenen kavram değiģtirme metinleriyle birlikte yapılmıģtır. Yani kavramsal değiģim metinleriyle deneyler birleģtirilmiģtir. Burada öğrencilerde tespit edilen kavram yanılgıları doğrultusunda kavramsal değiģim metinleri yazılmıģtır.

31 Öğrenci gruplarında bulunmadığı uygulanan ölçekle tespit edilen yanılgılar ölçekten çıkarılmıģtır. Sonra kalan her yanılgıya bir kavramsal değiģim metni yazılmıģ ve bu metinler deneylerle birleģtirilerek Posner in kavramsal değiģim sürecinin ilkelerine uygun hale getirilmiģtir.

32 Veri Toplama Araçlarının GeliĢtirilmesi a) Isı ve sıcaklık konusunda öğrencilerde bulunabilecek kavram yanılgılarının literatür taranarak belirlenmesi, b) Belirlenen her bir kavram yanılgısıyla ilgili iki ya da üç adet çoktan seçmeli tipinde sorunun oluģturulması, soruların aģamalarının yazılması, c) Hazırlanan sorulardan oluģan kavram baģarı testinin, geçerlik ve güvenirlik çalıģmaları için uygulamaların yapılması (Test, geçerlilik ve güvenirlik çalıģmaları için Ocak 2011 tarihleri arasında toplam 110 öğrenciye uygulanmıģtır), d) Kavram baģarı testinin kapsam geçerliliği için uzman görüģlerinin alınması, e) Testin güvenirlik katsayısının hesaplanmasında Cronbach alfa değerine bakılmıģ ve bu değer 0,70 olarak bulunmuģtur, f) Her kavram yanılgısı için yazılan iki ya da üçer sorudan en iyi çalıģanların seçilmesi ve testin 20 soruluk haliyle tekrar yazılarak uygulamalara hazır hale getirilmesi.

33 BULGULAR ARAġTIRMANIN BĠRĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR ARAġTIRMANIN ĠKĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR ARAġTIRMANIN ÜÇÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR ARAġTIRMANIN DÖRDÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR

34 ARAġTIRMANIN BĠRĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR

35 Tabloda verildiği üzere, öğrencilerin kavramsal değiģim yaklaģımı ilkelerine uygun yöntemlerle birlikte ders almasının sonrasında kavram baģarılarında anlamlı bir yükselme olduğu sonucuna ulaģılmaktadır (t(19)kavram= 7,7; p < 0,05)

36 ARAġTIRMANIN ĠKĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR

37 Tabloda da görüldüğü üzere, geleneksel yaklaģıma uygun olarak yapılan öğretimin sonunda, öğrencilerin kavram baģarılarında anlamlı bir yükselme olduğu sonucuna ulaģılmaktadır (t(19)kavram= 2,7; p < 0,05)

38 ARAġTIRMANIN ÜÇÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR

39 Tabloda da görüldüğü üzere, deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin kavram baģarı eriģileri arasında, deney grubu lehine anlamlı bir yükselme olduğu sonucuna ulaģılmaktadır (t(19)kavram= 5,7; p < 0,05).

40 ARAġTIRMANIN DÖRDÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN BULGULAR Kavramsal değiģim metinleri hakkında bildiklerinizi yazar mısınız? sorusuna ait frekans değerleri

41 Kavramsal değiģim metinleri kullanımının yararları neler olabilir? sorusuna ait frekans değerleri

42 Kavramsal değiģim metinlerinin fen ve teknoloji dersinde kullanımı ile ilgili ne düģünüyorsunuz? sorusuna ait frekans değerleri

43 Kavramsal değiģim metinleri fen ve teknoloji dersinde hangi aģama ya da aģamalarda kullanılabilir? sorusuna ait frekans değerleri

44 SONUÇLAR VE TARTIġMA ARAġTIRMANIN BĠRĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR ARAġTIRMANIN ĠKĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR ARAġTIRMANIN ÜÇÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR ARAġTIRMANIN DÖRDÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR

45 ARAġTIRMANIN BĠRĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR AraĢtırmanın birinci alt problemine ait verilerin analizi, öğrencilerin kavram baģarıları üzerinde, kavram değiģtirme metinlerinin etkili olduğunu göstermektedir. Yapılan öğretimden sonra, öğrencilerin kavram baģarıları, sontest lehine anlamlı bir Ģekilde yükselmiģtir (t(19)kavram= 7,7; p < 0,05). Elde edilen bu bilgilere göre kavramsal değiģim metinleri deney grubu öğrencilerinin, kavram öğrenimindeki baģarılarını anlamlı bir Ģekilde artırarak etkili olmuģtur.

46 ARAġTIRMANIN ĠKĠNCĠ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR AraĢtırmanın ikinci alt problemine ait veriler, geleneksel yaklaģıma göre iģlenen dersin, öğrencilerin kavram baģarıları üzerinde bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Yapılan öğretimden sonra, öğrencilerin kavram baģarıları, sontest lehine anlamlı bir Ģekilde yükselmiģtir (t(19)kavram= 2,7; p < 0,05). Kontrol grubu öğrencilerinin kavram puanlarına iliģkin sonuçlar; geleneksel yaklaģıma göre yapılan öğretimin kavram öğrenimindeki baģarılarını anlamlı bir Ģekilde artırdığını göstermektedir.

47 ARAġTIRMANIN ÜÇÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR Elde edilen verilere göre deney ve kontrol grubu eriģileri arasındaki fark, deney grubu lehine anlamlı olarak çıkmıģtır. Bu da kavramsal değiģim yaklaģımının kavram öğretimi üzerinde geleneksel yaklaģıma göre daha etkili olduğunu göstermektedir (t(19)kavram= 5,7; p < 0,05).

48 ARAġTIRMANIN DÖRDÜNCÜ ALT PROBLEMĠNE ĠLĠġKĠN SONUÇLAR Öğrencilerin Kavramsal değiģim metinleri hakkında bildiklerinizi yazar mısınız? sorusuna verdikleri yanıtlara göre kavramsal değiģim metinlerinin genel özellikleri %85 oranında günlük hayattan örnekler olarak belirlenmiģtir. Öğrencilerin Kavramsal değiģim metinleri kullanımının yararları neler olabilir? sorusuna verdikleri yanıtlara göre kavramsal değiģim metinlerinin yararları %80 oranında yanlıģ bilgileri fark ettirme ve yine %80 oranında akılda kalıcı örnekler olarak öğrenciler tarafından belirlenmiģtir. Öğrencilerin Kavramsal değiģim metinlerinin fen ve teknoloji dersinde kullanımı ile ilgili ne düģünüyorsunuz? sorusuna verdikleri yanıtlara göre kavramsal değiģim metinlerinin fen derslerinde kullanım alanında %85 günlük hayatla iliģki kurma ve %80 kafa karıģıklığını giderme konusunda yardımcı olduğu öğrenciler tarafından saptanmıģtır. Öğrencilerin Kavramsal değiģim metinleri fen ve teknoloji dersinde hangi aģama ya da aģamalarda kullanılabilir? sorusuna verdikleri yanıtlara göre kavramsal değiģim metinlerinin ders içinde kullanım aģamaları %80 oranında giriģ aģaması olarak belirlenmiģtir.

49 Bu sonuçlardan hareketle, öğrencilerin kavram baģarıları için Ģu yorumlarda bulunulabilir; I. Kavramsal değiģim yaklaģımı deney grubundaki öğrencilerin, geleneksel yaklaģım ise kontrol grubundaki öğrencilerin kavram baģarılarını arttırmada etkilidir. II. Kavramsal değiģim yaklaģımı, öğrencilerin ilgili kavramları öğrenmelerindeki baģarıları üzerinde, geleneksel yaklaģıma göre daha etkilidir. III. Kavramsal değiģim yaklaģımı uygulanan öğrenciler bu yaklaģım üzerinde olumlu görüģler belirtmiģlerdir.

50 ÖNERĠLER 1. Ġlköğretim 8. sınıflara ısı ve sıcaklık konusunda kavramsal değiģim yaklaģımı çerçevesinde uygulanan bu çalıģmanın, diğer derslerde ve diğer konularda da uygulanması, 2. Diğer derslerde ve konularda yapılan çalıģmaların, uygulanan yöntemlerin ulaģılan sonuçlar da dikkate alınarak birleģtirilmesi, 3. Kavramsal değiģim yaklaģımı içine giren diğer öğretim yöntem ve teknikler açısından da benzeri çalıģmaların yapılması, 4. Kavramsal değiģim yaklaģımına uygun öğretim yöntemlerinin diğer öğretim yöntemleriyle karģılaģtırmasını konu edinen araģtırmaların yapılması, 5. Kavramsal değiģimin gerçekleģebilmesi için gerekli olan yetersizlik Ģartını sağlayacak çeģitli öğretim yöntem ve tekniklerini, kavramsal değiģim yaklaģımına uygun öğretim yöntemleriyle birlikte kullanan araģtırmaların yapılması, 6. Öğrencilerin olumlu görüģlere sahip olabilmeleri ve olumlu tutum geliģtirmeleri açısından kavramsal değiģim yaklaģımının öğrencilerin zevk alarak yaptıkları bazı etkinliklerle birleģtirilmesi( bilgisayar oyunları, deney, resim, resimli kavram haritaları ), Ģeklinde ifade edilebilir.

51 Kaynakça Akgün, A. ve Aydın, M. (2009). Erime ve Çözünme Konusundaki Kavram Yanılgılarının ve Bilgi Eksikliklerinin Giderilmesinde Yapılandırmacı Öğrenme YaklaĢımına Dayalı Grup ÇalıĢmalarının Kullanılması, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C: 8, S:27, AĢçı, Z., Özkan, S. ve Tekkaya, C. (2001). Students Misconceptions about Respiration. Eğitim ve Bilim Dergisi, 26 (120), Aydoğan, S., GüneĢ, B. Ve Çağlar, G. (2003). Isı ve Sıcaklık Konusunda Kavram Yanılgıları. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2), BaĢer, M. ve Çataloğlu, E. (2005). Kavram Değisimi Yontemine Dayalı Öğretimin Öğrencilerin Isı ve Sıcaklık Konusundaki YanlıĢ Kavramlarnın Giderilmesindeki Etkisi. Hacettepe Universitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, BaĢer, M. and Geban, Ö. (2007). Effectiveness of Conceptual Change Instruction on Understanding of Heat and Temperature Concepts. Research in Science & Technological Education, Vol. 25, No. 1, April 2007, Pp Bilgin, E. U. (2010). Ortaöğretim Fen ve Matemetik Alanları Eğitimi Anabilim Dalı Kimya Öğretmenliği Programı 11. ve 12. Sınıf Öğrencilerinin Kimyasal Tepkimelerde Hız Ünitesindeki Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġzmir. Carlton, K. (2000). Teaching about Heat and Temperature. Physics Education, 35(2), Çaycı, B. (2007). Kavram Öğreniminde Kavramsal Değişim Yaklaşımının Etkililiğinin İncelenmesi. Doktora Tezi, Gazi Universitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Diakidoy, I. A. N., Kendeou, P. and Ioannides, C., (2003). Reading about Energy: The Effects of Text Structure in Science Learning and Conceptual Change. Educational Psychology, 28(3),

52 Dilber, R. (2006). Fizik Öğretiminde Analoji Kullanımının ve Kavramsal Değisim Metinlerinin Kavram Yanılgılarının Giderilmesine ve Öğrenci Başarısına Etkisinin Araştırılması. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum. DoymuĢ, K., Canpolat, N., PınarbaĢı, T., Bayrakçeken, S. ve Gürses, A. (1998). Universite Kimya Bölümü Öğrencilerinin Bazı Kimya Kavramlarını Anlama Düzeyleri. Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, Trabzon. Erickson, G. L. (1979). Children s Conceptions of Heat and Temperature. Science Education, 63(2), Eryılmaz, A. ve Sürmeli, E. (2002). Üç AĢamalı Sorularla Öğrencilerin Isı ve Sıcaklık Konularındaki Kavram Yanılgılarının Ölçülmesi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Eylül, 2002, Ankara. Frederik, I., Valk, T., Leite, L. And Thoren, I. (1999). Pre-service Physics Teachers and Conceptual Difficulties on Temperature and Heat. European Journal of Teacher Education, Vol. 22, No. 1, Pp Geban, Ö. ve Bayır, G. (2000). Effect of Conceptual Change Approach on Students Understanding of Chemical Change and Conservation of Matter. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 19, Kaptan, F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi. Öğretmen Kitapları Dizisi. (3. Baskı) Milli Eğitim Basımevi, Ġstanbul. Kaptan, F. ve Korkmaz, H., (2000). Yapısalcılık (Constructivism) Kuramı ve Fen Öğretimi. Çağdaş Eğitim Dergisi, 265, Lee, Y. and Law, N. (2001). Explorations in Promoting Conceptual Change in Electrical Concepts via Ontological Category Shift. International Journal of Science Education, 23 (2), Liu, T. C., Lin Y. C. & Kinshuk. (2009). The Application of Simulation-Assisted Learning Statistics (SALS) for Correcting Misconceptions and Improving Understanding of Correlation Graduate Institute of Learning & Instruction and Center for Teacher Education, National Central University, Taiwan.

53 Othman, J., Treagust, D., & Chandrasegaron, A. L. (2007). An Investigation into the Relationship between Student s Conceptions of the Particulate Nature of Matter and their Understanding of Chemical Bonding, International Journal of Science Education, 1, Posner, J. G., Strike, A. K., Hewson, W. P. and Gertzog, A. W. (1982). Accommodation of a Scientific Conception: Toward a Theory of Conceptual Change. Science Education, 66, Sönmez, G., Geban, O. ve Ertepınar, H. (2001). Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Elektrik Konusundaki Kavramları Anlamalarında Kavramsal Değisim Yaklasımının Etkisi. Yeni Binyılın Basında Türkiye de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, Ġstanbul. Ülgen, G., (1996). Kavram Gelistirme. Setma Baskı, 34-35, Ankara. YumuĢak, A., Türkoğuz, S., Aycan, ġ. ve Aycan, N. (2004). Bazı Temel Fen Kavramlarının Öğretimindeki Yetersizlikler ve Nedenleri (Manisa Örneği). Çağdaş Eğitim. 312, Yürük, N., Çakır, O.S. ve Geban, O. (2000). Kavramsal DeğiĢim Yaklasımının Hücresel Solunum Konusunda Lise Oğrencilerinin Biyoloji Dersine Karsı Tutumlarına Etkisi. 4. Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, Ankara. Zacharias C. Z., Georgios, O., Marios, P. (2008). Effects of Experimenting with Physical and Virtual Manipulatives on Students. Conceptual Understanding in Heat and Temperature. Journal of Research in Scıence Teaching, Vol. 45, No. 9, Pp

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

KĠMYASAL TEPKĠME HIZINA ETKĠ EDEN FAKTÖRLERĠN ÇALIġMA YAPRAĞI ĠLE ÖĞRETĠMĠNĠN FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMĠK BAġARISINA ETKĠSĠ

KĠMYASAL TEPKĠME HIZINA ETKĠ EDEN FAKTÖRLERĠN ÇALIġMA YAPRAĞI ĠLE ÖĞRETĠMĠNĠN FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETMEN ADAYLARININ AKADEMĠK BAġARISINA ETKĠSĠ Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Kafkas University Journal of the Institute of Social Sciences Sayı Number 15, Bahar Spring 2015, 51-66 DOI:10.9775/kausbed.2015.004 Gönderim Tarihi:

Detaylı

ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Ön bilgiler Öğrencilerin öğrenme stilleri Öğrenci tercihleri Öğrenme ortamı Öğretmenin öğretme stilleri Kullanılan öğretim yöntemi 5E ÖĞRETİM MODELİ Yapılandırıcı

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ FELSEFESİ,TEMEL İLKELERİ,VİZYONU MEHMET NURİ KAYNAR TÜRKIYE NIN GELECEK VIZYONU TÜRKĠYE NĠN GELECEK VĠZYONU GELECEĞIN MIMARLARı ÖĞRETMENLER Öğretmen, bugünle gelecek arasında

Detaylı

Fen Eğitiminde Eğitsel Oyun Tabanlı Kavram Öğretiminin ve Kavram Defteri Uygulamasının Öğrenci Tutum ve Başarısına Etkisi

Fen Eğitiminde Eğitsel Oyun Tabanlı Kavram Öğretiminin ve Kavram Defteri Uygulamasının Öğrenci Tutum ve Başarısına Etkisi Đlköğretim Kongresi: Đlköğretimde Eğitim ve Öğretim Fen Eğitiminde Eğitsel Oyun Tabanlı Kavram Öğretiminin ve Kavram Defteri Uygulamasının Öğrenci Tutum ve Başarısına Etkisi Hasan Said TORTOP * ÖZET: Fen

Detaylı

Eğitimde Disiplinlerarası Yaklaşımın Kullanıldığı Tezlerin Analizi

Eğitimde Disiplinlerarası Yaklaşımın Kullanıldığı Tezlerin Analizi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Ondokuz Mayis University Journal of Faculty of Education http://dergipark.ulakbim.gov.tr/omuefd Araştırma/Research OMÜ Eğt. Fak. Derg. / OMU J. Fac.

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı : SAFİYE ASLAN Doğum Tarihi : 15/05/1979 E-posta : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Hüseyin KÜÇÜKÖZER Doğum Tarihi: 23 Ekim 1971 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans OFMAE / Fizik Eğitimi Balıkesir Üniversitesi 1995

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR

Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı 25240-Erzurum sozbilir@atauni.edu.tr http://mustafasozbilir.wordpress.com İÇERİK 1 Kişisel Bilgiler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL. Lisans Kimya Atatürk Üniversitesi 1990. Yüksek Lisans Kimya Kafkas Üniversitesi 1995

ÖZGEÇMİŞ DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL. Lisans Kimya Atatürk Üniversitesi 1990. Yüksek Lisans Kimya Kafkas Üniversitesi 1995 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Dilek ÇELİKLER Doğum Tarihi : 15.10.1967 Unvanı : Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu : DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL Lisans Kimya Atatürk Üniversitesi 1990 Yüksek Lisans Kimya Kafkas Üniversitesi

Detaylı

Maddenin Halleri ve Isı Konusunda Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Kavramsal Değişim Metinlerinin Etkisi

Maddenin Halleri ve Isı Konusunda Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Kavramsal Değişim Metinlerinin Etkisi Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education) 30(2): 99-111 [Nisan 2015] Maddenin Halleri ve Isı Konusunda Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Kavramsal Değişim Metinlerinin

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı E-posta : SAFİYE ASLAN : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya Öğretmenliği/ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Detaylı

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47.

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47. ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: AYŞE AYPAY Doğum Tarihi: 24 02 1969 Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Psikoloji Bölümü Ankara Üniversitesi 1989 Y. Lisans

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI Musa DİKMENLİ 1, Lütfullah TÜRKMEN 2, Osman ÇARDAK 3 1 Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ İsmail ÖNDER * ve Şenol BEŞOLUK ** * Sakarya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. Adı Soyadı : Nail İLHAN Doğum Yeri ve Tarihi : Osmaniye- 1981 Bölüm: İlköğretim Bölümü E-Posta: naililhan @ gmail.com naililhan @ kilis.edu.tr Website: http://atauni.academia.edu/naililhan

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Rabia KALEM, Zafer TANEL, Halil ÇALLICA Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Fizik

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 AYHAN KARAMAN ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 Adres : Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü 57000 SİNOP Telefon : 3682715526-2079 E-posta : akaraman@sinop.edu.tr

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İsmail KENAR

Yrd. Doç. Dr. İsmail KENAR Yrd. Doç. Dr. İsmail KENAR Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Evliya Çelebi Yerleşkesi (43100) KÜTAHYA Cep Telefonu: Telefon: 02742652031/4591

Detaylı

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004 ÖZGEÇMİŞ ve ESERLER LİSTESİ Genel Bilgiler: Adı Soyadı : Cihat DEMİR Doğum Yeri ve Tarihi : Diyarbakır - 14 Haziran 1982 Yazışma Adresi : Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü

Detaylı

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi ÇOCUK ÇEVRE ĠLIġKISI Ġnsanı saran her Ģey olarak tanımlanan çevre insanı etkilerken, insanda çevreyi etkilemektedir.

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLĠĞĠ SOSYAL BĠLGĠLER ÖĞRETĠM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SINIF ÖĞRETMENLĠĞĠ SOSYAL BĠLGĠLER ÖĞRETĠM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SINIF ÖĞRETMENLĠĞĠ SOSYAL BĠLGĠLER ÖĞRETĠM PROGRAMI 1 BECERĠLER 2 Beceri Nedir? ġimdiye kadar bilgi edinme, yaģam ve okulun temel amacı olarak görülmüģtür. Günümüzde ise bilgiye bakıģ değiģmiģtir. Bilgi;

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Feyzi ÖZMEN tarafından hazırlanan Aday Öğretmenlerin Öz Yeterlilikleri

Detaylı

Physics Education in Turkey V. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 16 / 10 / 2002 18 / 10 / 2002 ANKARA

Physics Education in Turkey V. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 16 / 10 / 2002 18 / 10 / 2002 ANKARA Physics Education in Turkey V. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 16 / 10 / 2002 18 / 10 / 2002 ANKARA Bu kaynakça çalışmasında 30 adet sözlü 5 adet poster bildiri Arş. Gör. M. Şahin BÜLBÜL

Detaylı

Physics Education in Turkey VI. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 9 / 10 / 2004 11 / 10 / 2004 İSTANBUL

Physics Education in Turkey VI. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 9 / 10 / 2004 11 / 10 / 2004 İSTANBUL Physics Education in Turkey VI. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 9 / 10 / 2004 11 / 10 / 2004 İSTANBUL Bu kaynakça çalışmasında 19 adet sözlü bildiri Arş. Gör. M. Şahin BÜLBÜL tarafından

Detaylı

KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI

KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI Bayram COŞTU 1, Salih ÇEPNİ 2, Mustafa YEŞİLYURT 1 1 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları

Detaylı

ĠLKÖĞRETĠM FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETĠMĠNDE DENEY YAPMA ETKĠNLĠĞĠ, LABORATUAR KULLANIMI VE GÜVENLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN ÖĞRENCĠ TUTUMLARI

ĠLKÖĞRETĠM FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETĠMĠNDE DENEY YAPMA ETKĠNLĠĞĠ, LABORATUAR KULLANIMI VE GÜVENLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN ÖĞRENCĠ TUTUMLARI 1 ĠLKÖĞRETĠM FEN BĠLGĠSĠ ÖĞRETĠMĠNDE DENEY YAPMA ETKĠNLĠĞĠ, LABORATUAR KULLANIMI VE GÜVENLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN ÖĞRENCĠ TUTUMLARI Oğuz ÇETĠN * Hülya HAMURCU ** Yasemin GÜNAY ** ÖZET Bu araģtırmanın amacı; Fen

Detaylı

FEN ÖĞRETĠMĠNDE 6. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN KAVRAM YANILGILARINI GĠDERMEDE KAVRAM KARĠKATÜRLERĠNĠN ETKĠSĠ

FEN ÖĞRETĠMĠNDE 6. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN KAVRAM YANILGILARINI GĠDERMEDE KAVRAM KARĠKATÜRLERĠNĠN ETKĠSĠ 1091 FEN ÖĞRETĠMĠNDE 6. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN KAVRAM YANILGILARINI GĠDERMEDE KAVRAM KARĠKATÜRLERĠNĠN ETKĠSĠ Özet Meltem DURAN, Science Education Department, Gazi University, 06500, Ankara/TURKEY, meltemduran2@gmail.com

Detaylı

Physics Education in Turkey IV. FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ KONGRESİ 6 / 10 / 2000 8 / 10 / 2000 ANKARA

Physics Education in Turkey IV. FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ KONGRESİ 6 / 10 / 2000 8 / 10 / 2000 ANKARA Physics Education in Turkey IV. FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ KONGRESİ 6 / 10 / 2000 8 / 10 / 2000 ANKARA Bu kaynakça çalışmasında 18 adet sözlü bildiri Arş. Gör. M. Şahin BÜLBÜL tarafından listelenmiştir. 4 th

Detaylı

Akademik ve Mesleki Özgeçmiş

Akademik ve Mesleki Özgeçmiş RESİM Dr. Hülya PEHLİVAN hulyapeh@hacettepe.edu.tr Akademik ler Akademik ve Mesleki Özgeçmiş Üniversite Dışı ler ve Danışmanlıklar İdari ler Verdiği Dersler Lisans Dersin Kodu Adı Kredisi EBB 147 Eğitim

Detaylı

EVALUATIONS OF THE OPINIONS OF TEACHERS ABOUT HIGH SCHOOL PHYISCAL EDUCATION AND SPORTS LESSON

EVALUATIONS OF THE OPINIONS OF TEACHERS ABOUT HIGH SCHOOL PHYISCAL EDUCATION AND SPORTS LESSON EVALUATIONS OF THE OPINIONS OF TEACHERS ABOUT HIGH SCHOOL PHYISCAL EDUCATION AND SPORTS LESSON LĠSE BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR DERSĠNE YÖNELĠK ÖĞRETMEN GÖRÜġLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Fikret ALINCAK 1 Ġsa DOĞAN

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSLERİNDE DENEYLERİN ÖĞRENME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSLERİNDE DENEYLERİN ÖĞRENME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSLERİNDE DENEYLERİN ÖĞRENME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İlknur GÜVEN, Ayla GÜRDAL Marmara Üniversitesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D., İSTANBUL ÖZET: Bu araştırmada ortaöğretim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Warwick 2010 Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Cambridge 2012

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Warwick 2010 Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Cambridge 2012 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Gülay BOZKURT İletişim Bilgileri: Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Oda No: 403 Odunpazarı/Eskişehir Telefon: 0(222) 2293123 1676 email: gbozkurt@ogu.edu.tr

Detaylı

COĞRAFYA EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI I. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN PROFĠLLERĠ ĠLE AKADEMĠK BAġARILARININ KARġILAġTIRILMASI

COĞRAFYA EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI I. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN PROFĠLLERĠ ĠLE AKADEMĠK BAġARILARININ KARġILAġTIRILMASI COĞRAFYA EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI I. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN PROFĠLLERĠ ĠLE AKADEMĠK BAġARILARININ KARġILAġTIRILMASI ArĢ.Görv. Mete ALIM Yrd.Doç. Dr. Serkan DOĞANAY* Özet : Bu araştırmada, Atatürk Üniversitesi

Detaylı

KĠMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZEL ALAN YETERLĠK DÜZEYLERĠ. Sinem GÜNEġ, Nusret KAVAK, Havva YAMAK

KĠMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZEL ALAN YETERLĠK DÜZEYLERĠ. Sinem GÜNEġ, Nusret KAVAK, Havva YAMAK KĠMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZEL ALAN YETERLĠK DÜZEYLERĠ Sinem GÜNEġ, Nusret KAVAK, Havva YAMAK Problem durumu Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Ahmet ÖZKAN tarafından hazırlanan Ġlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin

Detaylı

ĠLKÖĞRETĠM 6. VE 7. SINIF SOSYAL BĠLGĠLER PROGRAMINDAKĠ COĞRAFYA KONULARININ GENEL AMAÇLARININ

ĠLKÖĞRETĠM 6. VE 7. SINIF SOSYAL BĠLGĠLER PROGRAMINDAKĠ COĞRAFYA KONULARININ GENEL AMAÇLARININ Teachers And Students Views Over The Primary Scholl s 6 th And 7 th Grades Level Of Achieving Of The General Targets Of Geography Subjects In Social Knowledge Courses ĠLKÖĞRETĠM 6. VE 7. SINIF SOSYAL BĠLGĠLER

Detaylı

ANĠMASYON DESTEKLĠ ÇĠZGĠ FĠLMLERĠN FEN ÖĞRETĠMĠNDE KAVRAMSAL ANLAMAYA ETKĠSĠ:6.SINIF KUVVETĠ KEġFEDELĠM KONUSU ÖRNEĞĠ

ANĠMASYON DESTEKLĠ ÇĠZGĠ FĠLMLERĠN FEN ÖĞRETĠMĠNDE KAVRAMSAL ANLAMAYA ETKĠSĠ:6.SINIF KUVVETĠ KEġFEDELĠM KONUSU ÖRNEĞĠ ANĠMASYON DESTEKLĠ ÇĠZGĠ FĠLMLERĠN FEN ÖĞRETĠMĠNDE KAVRAMSAL ANLAMAYA ETKĠSĠ:6.SINIF KUVVETĠ KEġFEDELĠM KONUSU ÖRNEĞĠ Hakan ġevki AYVACI 1 Zennure ABDÜSSELAM 2 Mustafa Serkan ABDÜSSELAM 3 1 Karadeniz Teknik

Detaylı

Kitap Tanıtımı: İlköğretimde Kaynaştırma

Kitap Tanıtımı: İlköğretimde Kaynaştırma Ankara SOSYAL Üniversitesi GEÇERLĠK Eğitim Bilimleri KAVRAMI Fakültesi VE TÜRKĠYE DE ÖZEL EĞĠTĠM ALANINDA YÜRÜTÜLEN Özel Eğitim Dergisi LĠSANSÜSTÜ TEZLERDE SOSYAL GEÇERLĠĞĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ 2010, 11(2)

Detaylı

Öğretmenlerin Okuma AlıĢkanlıkları 1

Öğretmenlerin Okuma AlıĢkanlıkları 1 Öğretmenlerin Okuma AlıĢkanlıkları 1 Necdet KONAN Yrd. Doç. Dr., Ġnönü Üniversitesi Vuslat OĞUZ Öğr. Gör. Dr., Ġnönü Üniversitesi Öz: Bu araģtırmanın temel amacı, öğretmenlerin okuma alıģkanlıklarına iliģkin

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU, Alipaşa AYAS, Bayram COŞTU KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi.

Detaylı

Physics Education in Turkey VIII. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 27 / 08 / 2008 29 / 08 / 2008 BOLU

Physics Education in Turkey VIII. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 27 / 08 / 2008 29 / 08 / 2008 BOLU Physics Education in Turkey VIII. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 27 / 08 / 2008 29 / 08 / 2008 BOLU Bu kaynakça çalışmasında 27 adet sözlü, 1 adet tartışma, 7 adet sempozyum ve 21 adet

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Sınıf Öğretmenliği Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2003-

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Sınıf Öğretmenliği Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2003- ı. Adı Soyadı: Cevat ELMA ÖZGEÇMİŞ 2. Doğum Tarihi: 16.04.1972 3. Unvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ankara Üniversitesi 1993 Y.

Detaylı

Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans) Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın) Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans)

Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans) Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın) Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans) Adınız ve Soyadınız E-mail : mtdemirbag@gmail.com Mehmet Demirbağ 13.12.1986 yılında dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Aydın ın Söke ilçesinde tamamladı.2005 yılında Atatürk Üniversitesi K.Karabekir

Detaylı

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ Hasan Şahin KIZILCIK, Bilal GÜNEŞ Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, O.F.M.A.E. Bölümü, Fizik Eğitimi

Detaylı

FİZİK GİRİŞ GENEL HEDEFLER. Öğrenciler:

FİZİK GİRİŞ GENEL HEDEFLER. Öğrenciler: FİZİK haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Altıncı sınıf fizik dersi müfredat programı insan ve doğa esasına göre yazılmıştır. Doğa olayların ve kanunlarının açıklanması bu yaştaki

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI İLE ÖĞRENME STİLLERİNİN YAPILANDIRMACILIK FELSEFESİ İLE OLAN UYUMU

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI İLE ÖĞRENME STİLLERİNİN YAPILANDIRMACILIK FELSEFESİ İLE OLAN UYUMU KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI İLE ÖĞRENME STİLLERİNİN YAPILANDIRMACILIK FELSEFESİ İLE OLAN UYUMU Filiz KABAPINAR OYA AĞLARCI M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi OFMA Eğitimi Böl.

Detaylı

Dr. Hasan Said TORTOP

Dr. Hasan Said TORTOP http://beun.academia.edu/htortop Dr. Hasan Said TORTOP Bulent Ecevit University, Faculty of Education, Faculty Member Director of BEUN SESRAC Editor of JGER e-mail: hasansaid@yahoo.com Research Interests:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ A. KİMLİK BİLGİLERİ

ÖZGEÇMİŞ A. KİMLİK BİLGİLERİ ÖZGEÇMİŞ A. KİMLİK BİLGİLERİ Adı Soyadı: Tohit GÜNEŞ Doğum Yeri: Iğdır Yabancı Dil: İngilizce, Almanca Uzmanlık Alanları: Bitki Fizyolojisi, Fen Eğitimi B. ADRESLERİ VE TELEFON NUMARALARI İş: OMÜ. Eğitim

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V Ön Koşul. Yok

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V Ön Koşul. Yok DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V. 2+0 2 4 Ön Koşul Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAVRAM YANILGILARINI GİDERMEDE TAHMİN ET - GÖZLE - AÇIKLA STRATEJİSİNİN ETKİSİ: ASİT - BAZ ÖRNEĞİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAVRAM YANILGILARINI GİDERMEDE TAHMİN ET - GÖZLE - AÇIKLA STRATEJİSİNİN ETKİSİ: ASİT - BAZ ÖRNEĞİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAVRAM YANILGILARINI GİDERMEDE TAHMİN ET - GÖZLE - AÇIKLA STRATEJİSİNİN ETKİSİ: ASİT - BAZ ÖRNEĞİ Hakan ÖZDEMİR 1 Sacit KÖSE 2 Kadir BİLEN 3 1 Pamukkale Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Available online at

Available online at Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 55 ( 2012 ) 1079 1088 *English Instructor, Abant Izzet Baysal University, Golkoy Campus, 14100, Bolu, Turkey (karakis_o@ibu.edu.tr)

Detaylı

uygulamak ve bölümlere uygun eğitim sistemini belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır.

uygulamak ve bölümlere uygun eğitim sistemini belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. ÖN LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN KİMYA DERSİ BAŞARISINDA ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN ETKİSİ THE EFFECT OF TEACHING METHODS ON VOCATIONAL SCHOOL STUDENTS ACHIEVEMENT LEVELS IN CHEMISTRY Nihal SÖKMEN Marmara Üniversitesi

Detaylı

Prof. Dr. Selahattin GELBAL gelbal@hacettepe.edu.tr. 1988-1998 Araştırma Görevlisi 1998-2001 Yardımcı Doçent 2001-2010 Doçent 2010 - Profesör

Prof. Dr. Selahattin GELBAL gelbal@hacettepe.edu.tr. 1988-1998 Araştırma Görevlisi 1998-2001 Yardımcı Doçent 2001-2010 Doçent 2010 - Profesör Prof. Dr. Selahattin GELBAL gelbal@hacettepe.edu.tr Akademik Görevler Yıl Görev 1988-1998 Araştırma Görevlisi 1998-2001 Yardımcı Doçent 2001-2010 Doçent 2010 - Profesör Üniversite Dışı Görevler ve Danışmanlıklar

Detaylı

Enerji Kavramının Farklı Öğrenim Seviyelerinde. Öğrenilme Durumunun Araştırılması

Enerji Kavramının Farklı Öğrenim Seviyelerinde. Öğrenilme Durumunun Araştırılması Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 6, Sayı I-II (2011) 27 Enerji Kavramının Farklı Öğrenim Seviyelerinde 1 Öğrenilme Durumunun Araştırılması 2 3 Ufuk TÖMAN, Sabiha ODABAŞI ÇİMER ÖZET Bu

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN KAVRAM YANILGILARINI GİDERME ÜZERİNE ETKİSİ *

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN KAVRAM YANILGILARINI GİDERME ÜZERİNE ETKİSİ * The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss3063 Number: 39, p. 157-172, Autumn III 2015 Yayın Süreci Yayın Geliş Tarihi

Detaylı

Artırılmış Gerçeklik Teknolojilerinin Sınıfta Kullanımlarıyla İlgili Bir İnceleme

Artırılmış Gerçeklik Teknolojilerinin Sınıfta Kullanımlarıyla İlgili Bir İnceleme Artırılmış Gerçeklik Teknolojilerinin Sınıfta Kullanımlarıyla İlgili Bir İnceleme Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1 İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İbrahim Üstünalp Mersin Üniversitesi İngilizce Öğretmen Adaylarının

Detaylı

TIMSS Tanıtım Sunusu

TIMSS Tanıtım Sunusu TIMSS Tanıtım Sunusu Ġçerik TIMSS Nedir? TIMSS in Amacı TIMSS i Yürüten KuruluĢlar TIMSS in GeçmiĢi TIMSS in Değerlendirme Çerçevesi TIMSS Döngüsünün Temel AĢamaları TIMSS in Kazanımları Sorular ve Öneriler

Detaylı

ORTA ÖĞRETĠM KURUMLARINDA BĠLĠġĠM TEKNOLOJĠLERĠNĠN KULLANIMINA ĠLĠġKĠN ÖĞRENCĠ GÖRÜġLERĠNĠN ANALĠZĠ

ORTA ÖĞRETĠM KURUMLARINDA BĠLĠġĠM TEKNOLOJĠLERĠNĠN KULLANIMINA ĠLĠġKĠN ÖĞRENCĠ GÖRÜġLERĠNĠN ANALĠZĠ ORTA ÖĞRETĠM KURUMLARINDA BĠLĠġĠM TEKNOLOJĠLERĠNĠN KULLANIMINA ĠLĠġKĠN ÖĞRENCĠ GÖRÜġLERĠNĠN ANALĠZĠ THE ANALYSIS OF VIEW OF POINTS OF STUDENTS AT THE SECONDARY SCHOOLS REGARDING TO USAGE OF THE IT TECHNOLOGIES

Detaylı

Arş. Gör. Raziye SANCAR

Arş. Gör. Raziye SANCAR Arş. Gör. Raziye SANCAR EĞİTİM DURUMU Derece Üniversite/Bölüm/Program Yıl Doktora Yüksek Lisans Lisans Eğitim Teknolojisi Doktora Programı. Eğitim Teknolojisi Yüksek Lisans Programı. Selçuk Üniversitesi,

Detaylı

OKUL ÖNCESĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ MEZUNLARININ ALANDAKĠ BĠLGĠ, BECERĠ VE YETERLĠLĠK DÜZEYLERĠNĠN ĠNCELENMESĠ

OKUL ÖNCESĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ MEZUNLARININ ALANDAKĠ BĠLGĠ, BECERĠ VE YETERLĠLĠK DÜZEYLERĠNĠN ĠNCELENMESĠ Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu II 16 18 Mayıs 2010 Hacettepe Üniversitesi, Beytepe-ANKARA OKUL ÖNCESĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ MEZUNLARININ ALANDAKĠ BĠLGĠ, BECERĠ VE YETERLĠLĠK

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Doç. Dr. Cavide DEMİRCİ Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Eğitim Fakültesi Almanca Biyoloji Hacettepe Üniversitesi 1993 Öğretmenliği Y.

Detaylı

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Evliya Çelebi Yerleşkesi (3100) KÜTAHYA Doğum Yeri ve Yılı: Isparta/Yalvaç Cep Telefonu: Telefon:765031-58 E-posta:

Detaylı

Principles of Atatürk & History of the Turkish Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I revolution I

Principles of Atatürk & History of the Turkish Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I revolution I I I. YIL HAFTALIK DERS SAATI FBÖ 101 Z Genel Fizik I General Physics I (4+0) -4 6 FBÖ 151 Z Genel Fizik Lab. I General Physics Lab. I (0+2) -1 2 FBÖ 103 Z Genel Kimya I General Chemistry I (4+0) -4 6 FBÖ

Detaylı

T.C. FIRAT ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EĞĠTĠM PROGRAMLARI VE ÖĞRETĠM ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ

T.C. FIRAT ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EĞĠTĠM PROGRAMLARI VE ÖĞRETĠM ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ T.C. FIRAT ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ EĞĠTĠM PROGRAMLARI VE ÖĞRETĠM ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖNERİSİ ÖĞRENCĠNĠN ADI SOYADI: Seda AKTI DANIġMAN ADI SOYADI: Yrd. Doç. Dr. Aysun GÜROL GENEL

Detaylı

ÖZGEÇMĠġ VE ESERLER LĠSTESĠ

ÖZGEÇMĠġ VE ESERLER LĠSTESĠ ÖZGEÇMĠġ VE ESERLER LĠSTESĠ ÖZGEÇMĠġ Adı Soyadı : Melihan ÜNLÜ Doğum Tarihi (gg/aa/yy): Adres : Aksaray Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Telefon : 03822882263 E-posta : melihanunlu@yahoo.com

Detaylı

Bilişsel Zıtlaşmaya Dayalı Öğretimde Öğrencilerin Kaygıları ile Kavramsal Değişim Arasındaki İlişki

Bilişsel Zıtlaşmaya Dayalı Öğretimde Öğrencilerin Kaygıları ile Kavramsal Değişim Arasındaki İlişki Bilişsel Zıtlaşmaya Dayalı Öğretimde Öğrencilerin Kaygıları ile Kavramsal Değişim Arasındaki İlişki Mustafa BAŞER Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fizik Eğitimi Bölümü e posta: mbaser@ibu

Detaylı

İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Kavramsal Değişim Yaklaşımının, Öğrencilerin Duyuşsal Özellikleri Üzerine Etkisi *

İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Kavramsal Değişim Yaklaşımının, Öğrencilerin Duyuşsal Özellikleri Üzerine Etkisi * GEFAD / GUJGEF 33(1): 95-107 (2013) İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Kavramsal Değişim Yaklaşımının, Öğrencilerin Duyuşsal Özellikleri Üzerine Etkisi * The Effects of Conceptual Change Approach on

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ: Yard. Doç. Dr. Şirin İlkörücü

ÖZGEÇMİŞ: Yard. Doç. Dr. Şirin İlkörücü ÖZGEÇMİŞ: Yard. Doç. Dr. Şirin İlkörücü e-mail: ilkorucu@uludag.edu.tr EĞİTİM Doktora (Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Öğretmenliği) (2007) Yüksek Lisans, /Uludağ Üniversitesi Eğitim

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ VE KARŞILAŞILAN YANILGILAR

SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ VE KARŞILAŞILAN YANILGILAR SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ VE KARŞILAŞILAN YANILGILAR Hülya DEMİRCİOĞLU, Alipaşa AYAS, Gökhan DEMİRCİOĞLU KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Söğütlü-Akçaabat

Detaylı

Kavram Değiştirme Metinlerinin Kavram Öğrenimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. The Effect of Conceptual Change Texts on The Concept Learning

Kavram Değiştirme Metinlerinin Kavram Öğrenimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. The Effect of Conceptual Change Texts on The Concept Learning GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 27, Sayı 1(2007) 87-102 Kavram Değiştirme Metinlerinin Kavram Öğrenimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi The Effect of Conceptual Change Texts on The Concept Learning

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Niğde Ünv. 2011- 7.1. Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Niğde Ünv. 2011- 7.1. Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makaleler ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Oğuz ÇETİN 2. Doğum Tarihi : 16 Ekim 1980 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fen Bilgisi Öğretmenliği Dokuz Eylül Üniversitesi 2002

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 17 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 17 ISSN: İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNE DAYALI PROJE DESTEKLİ ETKİNLİKLERİN ÖĞRENCİLERİN FİZİK DERSİNE YÖNELİK ETKİSİ Öğr. Gör. Dr. Canel Eke Akdeniz Üniversitesi ceke@akdeniz.edu.tr Prof. Dr. Selma Moğol Gazi Üniversitesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Yücel ÖKSÜZ Doğum Tarihi: 05 Şubat 1966 Öğrenim Durumu: Doktora/S.Yeterlik/ Tıpta Uzmanlık Psikolojik Danışma ve Rehberlik Doc. / Prof. ----------------------------

Detaylı

KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ÖĞRENCİLERİN GAZLAR KONUSUNU ANLAMALARINA ETKİSİ

KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ÖĞRENCİLERİN GAZLAR KONUSUNU ANLAMALARINA ETKİSİ KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ÖĞRENCİLERİN GAZLAR KONUSUNU ANLAMALARINA ETKİSİ Ahmet GÜRSES 1, Çetin DOĞAR 2, Mehmet YALÇIN 1, Nurtaç CANPOLAT 1 1 Atatürk Üniversitesi, K.K.Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Barış EROĞLU Doğum Tarihi: 23.03.1985 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Bitirme Yılı Lisans İlköğretim Bölümü / Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı

Detaylı

HIzMET ÖNCESI SINIF ÖGRETMENLERININ FEN EGITIMINDE ISI VE sıcaklıkla ILGILI KAVRAM YANILGILARI*

HIzMET ÖNCESI SINIF ÖGRETMENLERININ FEN EGITIMINDE ISI VE sıcaklıkla ILGILI KAVRAM YANILGILARI* Hacettepe Üniversitesı Eğıtim Fakültesi Dergisi 21 : 59-65 [2001] HIzMET ÖNCESI SINIF ÖGRETMENLERININ FEN EGITIMINDE ISI VE sıcaklıkla ILGILI KAVRAM YANILGILARI* PRIMARY SCHOOL PRESERVICE TEACHERS' MISCONCEPTIONS

Detaylı

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ Dilek OLUT Tıp biliminin ilk ve temel prensiplerinden biri Önce Zarar Verme ilkesidir. Bu doğrultuda kurgulanan sağlık

Detaylı

İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME TÜRKÇE DERSİ OKUMA ETKİNLİKLERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR *

İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME TÜRKÇE DERSİ OKUMA ETKİNLİKLERİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR * - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/4, Fall 2012, p. 1961-1977, ANKARA-TURKEY İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME TÜRKÇE DERSİ OKUMA ETKİNLİKLERİNDE

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFYA DERSLERİNE YÖNELİK

Detaylı

Neslihan Ültay. Müslüm Can. Eser Ültay

Neslihan Ültay. Müslüm Can. Eser Ültay 124 Sayın Neslihan Ültay Müslüm Can Eser Ültay 11-14 Eylül 2014 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi nde düzenlenecek olan 11.Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi nde

Detaylı

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Doç. Dr. Mustafa GÜLER, Dilem KOÇAK DURAK, Fatih ÇATAL, Zeynep GÜRLER YILDIZLI, Özgür Özden YALÇIN ÇalıĢtığı Birim :

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Güncellenme: 14.10.2014 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Özlem ERYILMAZ Doğum Tarihi(gg/aa/yy):21/09/1983 Adres :Aksaray Üniversitesi Eğitim Fak. İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi

Detaylı

PORTFOLYONUN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI VE KALICILIĞA ETKİSİ

PORTFOLYONUN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI VE KALICILIĞA ETKİSİ 311 PORTFOLYONUN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI VE KALICILIĞA ETKİSİ Rahşan BAŞÇİFTÇİ, Selçuklu Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu, Selçuklu/KONYA, rahsan.basciftci@hotmail.com Özet Bu

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ Haluk ÖZMEN 1 Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU 1 Serkan SEVİM 2 Alipaşa AYAS 1 1 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi OFMA Eğitimi Bölümü

Detaylı

TÜRKİYE VE AVUSTURYA MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİRME PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET

TÜRKİYE VE AVUSTURYA MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİRME PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 233-245, ANKARA-TURKEY TÜRKİYE VE AVUSTURYA MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİRME PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Elvan

Detaylı

TGA Yöntemine Dayalı Laboratuvar Uygulamalarının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Isı Ve Sıcaklık Konusunda Akademik Başarılarına Etkisi

TGA Yöntemine Dayalı Laboratuvar Uygulamalarının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Isı Ve Sıcaklık Konusunda Akademik Başarılarına Etkisi PAU Egit Fak Derg, 2016 (39): 101-118 TGA Yöntemine Dayalı Laboratuvar Uygulamalarının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Isı Ve Sıcaklık Konusunda Akademik Başarılarına Etkisi Hakan Şevki AYVACI*, Ayşe

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Doç. Dr. Osman ÇİMEN 1982 yılında Ankara doğmuştur. İlk öğrenimini Çankırı İli Kurşunlu İlçesi'nde Tevfik Fikret İlkokulu'nda, ortaokullu Tevfik Fikret Orta Okulu'nda,

Detaylı

T. C. OKAN ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ EPF 608 ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI DERSĠ ADAY ÖĞRETMEN DOSYASI

T. C. OKAN ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ EPF 608 ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI DERSĠ ADAY ÖĞRETMEN DOSYASI T. C. OKAN ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ EPF 608 ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI DERSĠ ADAY ÖĞRETMEN DOSYASI Okan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitim EPF 608 Öğretmenlik Uygulaması 2014-2015

Detaylı

Derece Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü, Biyoloji Öğretmenliği

Derece Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü, Biyoloji Öğretmenliği Adı Soyadı : Didem Kılıç 1. Eğitim Durumu Derece Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Bölümü, Biyoloji Öğretmenliği Eğitim Fakültesi Hacettepe

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ENERJİ ÜNİTESİ ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ENERJİ ÜNİTESİ ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ENERJİ ÜNİTESİ ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA İlhan SILAY Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü, İZMİR Bu çalışmada, öğrenciler tarafından

Detaylı

ÜÇ BÜYÜK ġehġr MERKEZĠ ĠÇĠN BĠN-DATA DEĞERLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ

ÜÇ BÜYÜK ġehġr MERKEZĠ ĠÇĠN BĠN-DATA DEĞERLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ TESKON 2015 / BĠNALARDA ENERJĠ PERFORMANSI SEMPOZYUMU Bu bir MMO yayınıdır MMO bu yayındaki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan, teknik bilgi ve basım hatalarından sorumlu değildir.

Detaylı

Doç.Dr. HİLAL AKTAMIŞ

Doç.Dr. HİLAL AKTAMIŞ Doç.Dr. HİLAL AKTAMIŞ Eğitim Fakültesi Matematik Ve Eğitim Bilgileri 1994-1998 Lisans-Yandal Buca Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Dokuz Eylül ÜniversitesiBilimleri Eğitimi Bölümü Fizik Öğretmenliği Pr.

Detaylı

OĞUZ ÇETĠN. KiĢisel Bilgi

OĞUZ ÇETĠN. KiĢisel Bilgi OĞUZ ÇETĠN KiĢisel Bilgi Niğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, NĠĞDE Tel: (388) 211 28 02-72, Cep: (505) 218 78 57 Faks: (388) 211 28 01 E-mail: oguzcetin@nigde.edu.tr oguz.cetin@windowslive.com cetinoguz80@gmail.com

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

KARAYOLU TASARIMI RAPORU Tasarım Esaslarındaki Düzeltmeler ve Değişiklikler

KARAYOLU TASARIMI RAPORU Tasarım Esaslarındaki Düzeltmeler ve Değişiklikler KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KARAYOLU ĠYĠLEġTĠRME VE KARAYOLU TASARIMI RAPORU Tasarım Esaslarındaki Düzeltmeler ve Değişiklikler Haziran 2000 Önsöz Trafik Güvenliği Projesi Teknik ġartnamesi doğrultusunda,

Detaylı

Yıl: 4, Sayı: 12, Ağustos 2017, s

Yıl: 4, Sayı: 12, Ağustos 2017, s Yıl: 4, Sayı: 12, Ağustos 2017, s. 583-588 M. Safa YEPREM 1 Abdurrahman ÖZSAĞIR 2 DĠNĠ MUSĠKĠ UYGULAMALARININ HAFĠF DÜZEYDE ZĠHĠNSEL ENGELLĠ ÇOCUKLARIN ÖZ SAYGISINA OLAN ETKĠSĠ 3 Özet Bu araģtırmanın amacı

Detaylı