KONTROL VE OTOMASYON LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONTROL VE OTOMASYON LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ"

Transkript

1 KONTROL VE OTOMASYON LABORATUVARI DENEY FÖYLERİ HAZIRLAYAN: Dr. Hasan TİRYAKİ

2 DENEY 1 (1.HAFTA) ENDÜSTRİYEL SENSÖRLER Endüstride yaygın olarak kullanılan sensörlerden oluşan bir deney seti laboratuvarımızda mevcuttur. Bu deney seti kullanılarak sensörlerin çalışma prensibini ve bağlantı şeklini deney esnasında öğreneceğiz. DENEYİN AMACI: Endüstriyel sensörlerin tanıtımı. KULLANILMA YERLERİ: Endüstriyel alanlar. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: Retro-reflector sensör, Reflector(triple mirror), Through-beam sensor, receiver, transmitter, Diffuse sensor with background suppression, Fibre optic unit, Proximity switch inductive M12, Proimity sensor ınductive with anologue output M12, proximity switch inductive M18, Proximity switch capacitive M12, Proximity switch magneto resistıve Power supply unıt 24V DC Positioning slide Indicator unıt and distributör, electrical Digital multimeter Set of objects Fibre optic cable Cetvel Deneye gelmeden önce önbilginin okunması gerekir!!! ÖNBİLGİ Retro- reflective sensor Optik yakınlık sensörleri iki ayrı modülden (verici ve alıcı) oluşur. Yansıtıcı sensör durumunda her ikisi de tek bir yuva içerisinde yerleştirilmiştir. Retro- reflective sensör verici görünmez spectral aralık titreşimli kızılötesi ışık yayar. Işık harici reflectör tarafından geri yansıtılır. Bu ışık reflective sensör içindeki yuvada alıcı

3 tarafından tespit edilir aynı zamanda geriye yansıtmalı sensör yer almaktadır eğer emilsyon yolu bir nesne ile kesilirse bu anahtarlama durumda bir değişikliğe yol açar. Tespit edilecek nesne yayılan ışık ışınının yeterli zayıflaması şeklinde oluşması koşuluyla mat veya saydam olabilir. Şeffaf açık geçirgen nesnelerde emilsyon zayıflık derecesi belirli sınırlar içerisinde potansiyometre ile ayarlanabilir. Optik eksene dik olarak yerleştirilir. Ayna yansıtma nesneleri genellikle tespit edilemez. Yakınlık sensörü PNP çıkışı sinyal hattı açık olduğu zaman pozitif potansiyele geçer. Yük çıkış ile toprak arasına bağlanır. Sarı ışık anahtarlama durumunu gösterir. Bağlantı şeması: Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 - Q3-0 V 0 V

4 Reflektor (Triple mirror) Herhangi bir ışık kaynağından yayılan ışık demetini kontrol edebileceğimiz açıdan yönünü değiştiren malzemelerdir. Through-beam sensor, receiver Optik yakınlık sensörleri 2 ana modülden, verici ve alıcıdan oluşur. Karşılıklı sensör durumunda,bu iki farklı muhafazalar içinde barındırılabilir. Alıcı, vericiden gelen görünmez spectral aralıkta gelen kızıl ötesi ışığı alır. Eğer yayılan ışık yolu bir nesne tarafından kesilirse elektriksel çıkış değerleri anahtarlama durumuna göre

5 değişir. Nesne kendine gelen ışığın belli bir miktarını yansıtabilir. Saydam açık geçiren nesneler ile belirli sınırlar içerisinde alıcıda potansiyometre vasıtasıyla emilsyon düzeyi ayarlanabilir. Yakınlık sensörü PNP çıkışa sahiptir. Sinyal hattı anahtarlama durumunda pozitif potansiyele geçer. Yük yakınlık sensörü çıkışı ile toprak arasına bağlanır. Sarı ışık yayan LED anahtarlama durumunu gösterir. Bağlantı şeması: Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 - Q3-0 V 0 V

6 Through-beam sensor,transmitter Optik yakınlık sensörleri 2 ana modülden, verici ve alıcıdan oluşur. Karşılıklı sensör durumunda, iki ayrı gövde bulunur. Verici spectrumun görünmez kesiminde yer alır, darbeli kızılötesi ışık yayar. Yeşil LED çalışma durumunu gösterir. Tespit edilecek nesne herhangi bir ışık miktarı yansıtır ancak minimal bir miktarda ışığın geçmesine izin vermeli. Bağlantı şeması:

7 Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 2 numaralı giriş Q2 - Q3-0 V 0 V Diffuse sensor with background suppression Farklı yüzeylerin özellikleri ve renkleri bakımından sınıflandırmalarını yapan sensörlerdir. Optical proximity switches 2 ana modülden, verici ve alıcıdan oluşur. Bu durumda, yayılan ışık tek bir kısımdan sağlanır. Kırmızı veya kızılötesi ışık yayan LED ler genelde yayıcı olarak kullanılır. Bu ışık uygulanabilir yarı iletken alıcılar tarafından belirlenir. Nesne ışığın belli bir kısmını geri yansıtır ve alıcıyı çalıştırır. Yeterince gelen ışık direk veya dağınık bir şekilde yansıtıldığında mat, şeffaf veya opak nesne yansıtıcı tarafından algılanabilir.

8 Bağlantı şeması: Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 - Q3 2 numaralı giriş 0 V 0 V Kullanılacak Malzeme: Öncelikle 6 numaralı parçanın pürüzlü yüzeyi (etiketli kısım ) daha sonra pürüzsüz arka kısım kullanılacaktır. 16 numaralı siyah parça, 10 numaralı beyaz parça sensörler arasında sabit bir boşluk bırakılarak algılama mesafeleri ölçülecektir.

9 Proximity switch inductive M12 İndüktif anahtarı bir bobin ve paralel bir rezonans devresinden oluşan bir osilatör devresinin yanı sıra bir kondaktör ve bir yükseltici içerir. Elektromanyetik alan bobinin ferrit kap saf tarafından dışarı doğru olduğu ön görülmektedir. Eğer bir elektriksel iletken bir elektrik alan içerisinde konumlandırılırsa indüksiyon Faraday yasalarına uygun olarak girdap akımlarında azalma görülür. İletkenliğe ve iletken maddenin boyutuna bağlı olarak osilasyon büyük ölçüde azalır. Anahtar N-0 bağlantısı ile dizayn edilmiştir. Yük sensörle toprak arasına bağlanır. Sensör aktif yüzeyi mavi plastik levha ile belirtilir. Sarı led anahtarlama durumunu gösterir. Proximity sensör kaplamalı metaller için uygun değildir. Metalleri algılamada kullanılır. Endüktif yakınlık sensörleri makine veya otomasyon ekipmanlarının metalik nesnelerinin doğru temassız algılama gerektiren uygulamalar için çoğunlukla tercih edilir.

10 Bağlantı şeması: Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 - Q3-0 V 0 V Kullanılacak malzeme: 5 ve 17 numaralı parçalar kullanılarak deney yapılacaktır.

11 Inductive proximity sensor with anologue output M12 Inductive proximity sensor with anologue output, bobinden oluşan paralel rezonans devresinden oluşturulmuş bir osilatör, bir kapasitör ve bir yükselticiden oluşmuştur. Elektromanyetik alan bobin ferrit kabından dışarı doğru yönelmektedir. Eğer elektriksel iletken malzeme parazit elektriksel alan içerisine getirilirse, indüksiyon yasasına uygun olarak girdap akımları oluşacaktır ve osilasyon frekansı azalacaktır. İletkenliğe, ebata, iletken nesnenin yakınlığına bağlı olarak, osilatör titremesi azabilir. Eğer iş parçası ve malzemenin şekli benzerse, çıkış sensöründen gelen iş parçası mesafesiyle orantılıdır. Metalleri algılamada kullanılır. Endüktif yakınlık sensörleri makine veya otomasyon ekipmanlarının metalik nesnelerin doğru, temassız algılama gerektiren uygulamaları için çoğunlukla tercih edilir. Bağlantı Şeması:

12 Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 2 numaralı giriş Q3-0 V 0 V Kullanılacak malzeme: 5 ve 17 numaralı parçalar kullanılarak deney yapılacaktır. Inductive proximity switch inductive M18 Inductive proximity switch bobin ile paralel rezonans devresinden oluşan osilatör, kapasitör ve yükselticiden oluşur. Elektromanyetik alan bobin derrit kabından dışa doğru yönlenmektedir. Eğer elektriksel iletken bir malzeme parazit elektriksel alan içine getirilirse, indüksiyon yasasına göre uygun olarak girdap akımları oluşacaktır. Ve osilasyon titreşimi düşer. Boyutlara, iletkenliğe ve iletken nesnenin yakınlığına bağlı olarak osilatör sona erer. Böyle bir etkide sönümlenebilir. Osilatördeki bu sönümleme elektriksel olarak hesaplanabilir ve çıkış sinyali oluşturur. PNP çıkışa sahiptir. Anahtarlandığında sinyal pozitif potansiyel, anahtar N/O bağlantısıyla sağlanmıştır. Yük sensörle toprak arasına bağlanır. Aktif yüzey mavi plastikle kaplanmıştır. Anahtarlama durumu sarı LED ile gösterilir. Sensör gömme montaj metallerini algılamayabilir.

13 Bağlantı Şeması: Atama Listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 - Q3-0 V 0 V Kullanılacak malzeme: 5 ve 17 numaralı parçalar kullanılarak deney yapılacaktır.

14 Capacitive Proximity Sensör M12 Kapasitif yakınlık sensörleri bir rezonans devresindeki kondansatörün kapasitans değişimi analiz temelinde çalışır. Bir malzemenin yakınlık sensörü yaklaştığında kapasitörün kapasitansı artar. Bu rezonans devresinin titreşimi yanıt olarak ölçülebilir bir değişiklik olarak sonuçlanır. Kapasitans değişikliği malzemenin boyutlarına, mesafeye ve malzemenin dielektrik sabitine göre belirlenir. Yakınlık sensörü PNP çıkışa sahiptir. Sinyal yolu anahtarlama durumunda pozitif potansiyele sahiptir. Anahtar N-0 bağlantısı ile tasarlanmıştır. Yük sensör ile toprak arasına bağlanır. Sarı LED anahtarlama durumunu gösterir.

15 Bağlantı Şeması: Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 - Q3-0 V 0 V Kullanılacak malzeme: 6, 12 ve 17 numaralı parçalar kullanılarak deney yapılacaktır.

16 Magneto-Resistive Proximity Switch Magneto-resistive proximity switch resistör tarafından oluşan manyetik alan etkisini belirler. Mıknatıs bağlantı olmaksızın sensöre yaklaştırıldığında resistörün üzerindeki akım köprüsünde voltaj oluşur. Voltaj entegre edilmiş elektronik ölçüm ile çıkış sinyaline çevrilir. Hassas manyetik alanlı yüzey kontaksız proximity switch kullanılarak mavi nokta ile tanımlanır. Bağlantı şeması: Atama listesi: Sensör Girişi Indicator unit and distribütör,electrical 24 v 24 V Q1 4 numaralı giriş Q2 - Q3-0 V 0 V Kullanılacak malzeme: Deney esnasında mıknatıs kullanılacaktır.

17 DENEY 2 (1.HAFTA) PROSES KONTROL DENEY SETİ UYGULAMASI Bu uygulamada Fluid Lab PA programı kullanılacaktır. Uygulamada kullanılacak malzemeler: 1)Pompa 2)Kapasitif yakınlık sensörleri 3) 2/2 Selenoid Yön Valfi 4)Festo proses deney seti

18 Program yukarıdaki panelin en sağındaki lamba ve butonlar ile kontrol edilecektir. BUTONLAR 0.buton = Selenoid valf kontrolü 3. buton = Pompa kontrolü 2. buton = Seviyeli su pompalama kontrolü LAMBALAR 2.lamba = Üst limit sensörü (Seviye algılanırsa yesil ışık verir) 3.lamba = Alt limit sensörü (Seviye algılanırsa yesil ışık verir) 5.lamba = Digital basınç sensörü (Seviye algılanırsa yesil ışık verir) 7.lamba = Akı sensörü (Seviye algılanırsa yesil ışık verir)

19 UYGULAMA 1- İlk olarak altta bulunan seviye tankındaki su üst seviye tankına pompalanacaktır. 2- Yukarıdaki panelde en sağda bulunan 3 numaralı butonu yukarı kaldırıyoruz. Eğer istenirse sağ en altta bulunan çizelgeden pompa devir sayısını değiştirebiliriz lamba yeşil ışık verdiği zaman 3 numaralı buton aşağı indirilerek pompalama işlemi sonlandırılır. 4-2.lamba yeşil ışık verdiği zaman suyun boşaltılması gerekir. 0.buton yukarı kaldırılarak selenoid valf aktif hale getirilir. 5- Suyun tamamı alt seviye tankına boşaltılır. Son olarak 2. lambanın ışık vermediği ve 3. lambanın yeşil ışık verdiği gözlenir. NOT: Yukarıda belirtilmeyen buton ve lambalar kullanılmayacaktır.

20 DENEY 3 (2. HAFTA) LAMBA KUMANDASI Bir salona ait aydınlatma lambası iki ayrı anahtar ( giriş ve çıkış kapısında birer anahtar) ile yapılmak istenmektedir. Anahtarlardan herhangi birine basılması ile lamba yanacak, diğer anahtara basıldığında sönecektir.(vaviyen anahtar bağlantısı) DENEYİN AMACI: Doğruluk tablosu yardımı ile lamba ve motor kumandasını yapabilmek. Ve, Veya bağlantılarını gerçekleştirmek. KULLANILMA YERLERİ: Lambaların kumanda edilmesi gereken yerler. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: PLC cihazı, anahtar, kontaktör, lamba vs. TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ:

21 PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Deneye gelmeden önce önbilgi mutlaka okunmalıdır!!! DOĞRULUK TABLOSU: Yukarda belirtilen deney için doğruluk tablosunu oluşturunuz. E2 E1 Q Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

22 DENEY 4 (2. HAFTA) MOTOR KUMANDASI Bir motora ait kumanda röle üzerinden üç ayrı anahtar ile yapılmak istenmektedir. Anahtarlardan herhangi birine basılması veya bırakılması durumunda motorun çalışma durumunu değiştirmesi istenmektedir. Örneğin, anahtarlardan birine basıldığında motor çalışacak, diğer birine basıldığında duracaktır. İlk iki anahtarın konumunda bir değişiklik olmaksızın üçüncüsüne basıldığında motor tekrar çalışacaktır.(ara vaviyen ) DENEYİN AMACI: Doğruluk tablosu yardımı ile motor kumandasını yapabilmek. Ve, Veya bağlantılarını gerçekleştirmek. KULLANILMA YERLERİ: Motorların kumanda edilmesi gereken yerler. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: PLC cihazı, anahtar, kontaktör, motor TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ:

23 PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Aşağıdaki doğruluk tablosunu doldurunuz. DOĞRULUK TABLOSU: E3 E2 E1 Q Yukarda belirtilen deney için ladder diyagramını çiziniz.

24 DENEY 5 (2. HAFTA) HAVALANDIRMA CİHAZLARININ İZLENMESİ Bir kapalı otoparkın havalandırması için 4 adet havalandırma cihazı çalıştırılmaktadır. Havalandırma cihazları hava kirliliğine göre otomatik olarak devreye girmektedir. Bu cihazların izlenmesi PLC ile yapılacaktır. Havalandırma cihazlarının hepsi veya 3 tanesi çalışıyor ise, havalandırma yeterli olmakta ve bu durum yeşil bir lamba ile gösterilmektedir. İki cihazın çalışması durumunda sarı lamba, bir veya lambaların hiçbirinin yanmaması durumunda kırmızı lamba yanacaktır. DENEYİN AMACI: Doğruluk tablosu yardımı ile lamba kumandasını yapabilmek. Ve,Veya bağlantılarını gerçekleştirmek. KULLANILMA YERLERİ: Lambaların ve motorların kumanda edilmesi gereken yerler. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: PLC cihazı, anahtar, kontaktör, lamba TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ:

25 PLC BAĞLANTI ŞEMASI: DOĞRULUK TABLOSU Aşağıdaki doğruluk tablosunu doldurunuz. E4 E3 E2 E1 A1 A2 A3 Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

26 DENEY 6 (3. HAFTA) KİMYASAL KARIŞTIRMA KAZANI Bir kimyasal karıştırma kazanı belli ısı ve basınç altında çalışmaktadır. Bu kazanda ısı ve basınç ölçümü için ısı ve basınç ölçer vardır. Isı ve basıncın ayarlanması; bir ısıtıcı (H) soğuk su beslemesi (K) ve bir emniyet valfi (S) ile yapılmaktadır. Kazanın kumanda elemanlarının çalışma şartları şöyledir. Emniyet valfi (S) :Basınç çok yüksekse Soğuk su girişi (K) :Isı çok yüksekse Isıtıcı (H) :Isı çok düşükse veya basınç çok düşük ve ısı normal ise Karıştırıcı (U) :Soğuk su girişi veya ısıtıcı çalışıyorsa Kazan üç şekilde çalışmaktadır. Başlangıç :Basınç çok düşük(an) Normal :Basınç normal (NB) Alarm :Basınç çok büyük (AL) DENEYİN AMACI: Kazan ısısı ve basıncının kontrol edilmesi. KULLANILMA YERLERİ: Kimyasal madde kazanları, çeşitli buhar kazanları vb. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: PLC cihazı, sensörler, kontaktör, motor, selenoid valfler, aşırı akım rölesi ve bağlantı iletkenleri vb. Deneye gelmeden önce önbilginin okunması gerekir!!! ÖNBİLGİ Sembolik Adresleme İçin Sembol Tablosunu Kullanmak: Sembol tablosu kullanarak değişkenlere isim verebilirsiniz. Böylece programınızda değişkenlerin mutlak adresi değil,sembolik isimleri görülebilir. Birden çok sembol tablosu oluşturulabilir, ancak her bir tablo aynı adresleri içeremez. Aynı adres aynı tablo içinde iki kere de yer alamaz. Bunun dışında sembol tablosunda sistem tarafından tanıtılan sembollerle ilgili bir bölme de vardır. Sembol tablosu, global değişken tablosu olarak da isimlendirilir. Komutlarda kullanılan operandları mutlak veya sembolik olarak adresleyebilirsiniz. Mutlak adres, hafıza alanı ve bit ve bayt adresini içerir (I0.0 gibi).sembolik adres ise alfanümerik kombinasyonlardan oluşur (Start_Butonu gib).simatic programları için bu adres atamaları sembol tablosunda, IEC programları için global değişken tablosunda yapılır. Bir adrese sembol atamak için: 1. Araştırma çubuğu üzerindeki sembol tablosu simgesini tıklatın. 2. Sembol ismini (azami 23 karakter) Symbol Name sütununa girin. 3. Adresi (örneğin, I0.0) Adres sütununa girin.

27 TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ:

28 PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Yukarıda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz. NOT: Deney 7 ve bundan sonraki deneylerde sembol tablosu kullanılacaktır. DENEY 7 (3. HAFTA) ASENKRON MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI 3 fazlı bir asenkron motor "S1" butonu ile çalıştırılacak"s0" butonu ile durdurulacaktır. Ayrıca motor "F2" aşırı akım rölesi ile korunacaktır. Gerekli PLC programını yazınız. DENEYİN AMACI: 3 fazlı bir asenkron motorun PLC ile kontrol edilmesi ve bağlantılarının yapılması. KULLANILMA YERLERİ: 3 fazlı asenkron motorların kumanda edilmesi gereken yerler. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇ VE GEREÇLER: PLC cihazı,buton,kontaktör,aşırı akım rölesi ve bağlantı iletkenleri. NOT: Deneye gelmeden önce önbilginin okunması gerekir!!!

29 ÖNBİLGİ: RS-HAFIZA ELEMANI RS-Hafıza elemanları kumanda problemlerinde çok sık olarak kullanılır. Bu nedenle bütün PLC üreten firmalar belli bir sayıda RS-elemanı intern olarak hazırlamışlardır. Zaten PLC' nin kolaylığı da burada başlamaktadır. Hafıza elemanları elektrik kumanda devrelerinde kullanılan kilitleme (mühürleme) devreleridir. Aşağıda iki değişik tipte gösterilmiştir. (Her iki devrede set ve reset butonlarına aynı anda basılırsa ne olur?)

30 Set ve Reset Öncelikli RS Flip Flop Set öncelikli flipflop, setin resete karşı önceliği olduğu kilitleme elemanıdır (flipflop).eğer hem set (S1), hem de reset (R) girişleri aynı anda varsa, setin önceliği vardır, yani çıkış (OUT) 1 olur. Reset öncelikli flipflop, resetin sete karşı önceliği olduğu kilitleme elemanıdır (flipflop). Eğer hem set (S), hem de reset (R1) girişleri aynı anda varsa, resetin önceliği vardır, yani çıkış (OUT) 0 olur. Bit parametresi, set ve reset edilen Boole elemanıdır. Seçime bağlı çıkış, Bit parametresinin değerine eşittir.

31 TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ: Not: Stop butonları kablo kopmalarına karşı normalde kapalı kontak seçilmiştir. PLC BAĞLANTI ŞEMASI : Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

32 DENEY 8 (3. HAFTA) ASENKRON MOTORUN İLERİ GERİ YÖNDE ÇALIŞTIRILMASI 3 fazlı bir asenkron motor "S1" butonu ile ileri yönde "S2" butonu ile geri yönde çalıştırılacaktır. "S0" butonuna basılınca da duracaktır. Bir yönde çalışırken motor durdurulmadan diğer yönde çalışmayacaktır. Ayrıca motor "F2" aşırı akım rölesi ile korunacaktır. DENEYİN AMACI: 3 fazlı bir asenkron motorun devir yönü değiştirilmesinin PLC ile kontrol edilmesi ve bağlantılarının yapılması. KULLANILMA YERLERİ: 3 fazlı asenkron motorların devir yönünün değiştirilmesi gereken yerler. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇ VE GEREÇLER: PLC cihazı, buton, kontaktör, aşırı akım rölesi ve bağlantı iletkenleri. NOT: Deneye gelmeden önce önbilgi mutlaka okunmalıdır. ÖNBİLGİ BELLEK ELEMANLARININ KARŞILIKLI OLARAK KİLİTLENMESİ Bellek elemanlarının karşılıklı olarak kilitlenmesi kumanda problemlerinde her zaman karşılaşılan, göz önünde tutulması gereken bir prensiptir. Bir bellek elemanın kilitlenmesi, bu elemanın ancak belirli şartlar altında SET yapılabilmesi demektir. Kilitleme SET kısmında olabileceği gibi RESET kısmında da olabilir.

33

34

35 TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ: Not: Stop butonları kablo kopmalarına karşı normalde kapalı kontak seçilmiştir. PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

36 DENEY 9 (4. HAFTA) LAMBA KUMANDASI Bir butonun kısa süreli basılması ile bir lamba yanmalı, butona yeniden basılması ile lamba sönmelidir. Gerekli PLC programını yazınız. DENEYİN AMACI:. Darbe (pozitif ve negatif kenar tetikleyiciler) sinyalinin öğrenilmesi KULLANILMA YERLERİ: PLC ile otomasyon sistemlerinin kumandasında. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇ VE GEREÇLER: PLC cihazı, PC, lamba, bağlantı iletkenleri vb. NOT: Deneye gelmeden önce önbilgi mutlaka okunmalıdır. ÖN BİLGİ DARBE VERİCİLER Darbe vericiler kumanda tekniğinde uzun süreli giriş sinyallerinden bir darbe oluşturulmasında kullanılırlar. Kontaktör tekniğinde de aynı düşünce mevcuttur. Kontaktörün çekmesi veya düşmesi sırasında çok kısa bir sinyal elde edilebilir. Bu fonksiyon bazı PLC üreten firmalarda intern olarak gerçekleştirilir. Hatta darbe süresi bile ayarlanabilir.

37 Pozitif Değişim

38 Negatif Değişim Ü ATAMA LİSTESİ: Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

39 DENEY 10 (4. HAFTA) SU POMPASI KUMANDASI Şekildeki P pompası S seviye butonu ile kumanda edilmektedir. Su seviyesi yükseldiğinde seviye butonu kapanacak P pompası duracak. Su aşağıda A vanasından boşalacaktır. Su seviyesi düşünce S seviye butonu açılırsa P pompası ayarlanan süre sonunda çalışacaktır. (örneğin 10 sn) Havuzdaki suyun dalgalanması ile S seviye butonu açılıp kapanabilir, kumanda bundan etkilenmeyecektir. S seviye butonunun kapalı olduğunu L lambası bildirecektir. DENEYİN AMACI: PLC ile su deposu kontrolü ve PLC bağlantılarının yapılması. KULLANILMA YERLERİ: Su deposu, yakıt tankı vb. seviye kontrolü yapılması gereken yerler. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: PLC cihazı, buton, kontaktör, aşırı akım rölesi motor ve bağlantı iletkenleri vb. TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ:

40 PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

41 DENEY 11 (4. HAFTA) BİR ASENKRON MOTORUN YILDIZ ÜÇGEN YOL VERİLMESİ Üç fazlı bir asenkron motor otomatik yıldız üçgen yol verilecektir.s1 butonuna basılınca motor yıldız yol alacak,5 s sonra otomatik olarak üçgen çalışacaktır.s2 butonuna basılınca motor duracaktır. Ayrıca motor aşırı akım rölesi ile korunacaktır. DENEYİN AMACI: Zamanlayıcıların otomasyon sistemlerinde kullanılması. KULLANILMA YERLERİ: PLC ile üç fazlı bir asenkron motorun otomatik yıldız üçgen yol verilmesi. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: PLC cihazı, PC, buton, motor, aşırı akım rölesi, bağlantı iletkenleri. TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ:

42 PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

43 DENEY 12 (5. HAFTA) MOTOR KUMANDASI Bir motor çalışma emri verildikten 2.5 s sonra dönmeye başlaması ve dur emri verildikten 2.5 s sonra durması gerekmektedir. Gerekli PLC programını yazınız. DENEYİN AMACI: Zamanlayıcıların program içinde kullanılması ve programının yazılması. KULLANILMA YERLERİ: PLC ile motor kumandasının yapılması. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇ VE GEREÇLER: PLC cihazı, PC, anahtar, kontaktör, motor, bağlantı iletkenleri. ÖN BİLGİ Kalıcı Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi

44 Düşmede Gecikmeli Zaman Rölesi

45 TEKNOLOJİ ŞEMASI: ATAMA LİSTESİ: PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Yukarda belirtilen deney için Ladder diyagramını çiziniz.

46 DENEY 13 (5. HAFTA) OTOPARK 10 araba kapasiteli bir otoparkın doluluk durumu PLC ile izlenmek istenmektedir. Otoparka giriş ve çıkış yapan arabalar, sensörler yardımı ile sayılmaktadır. Otoparkın kapasitesi dolunca giriş kapısı açılmayacak ve arabalar içeriye giremeyecektir. Otopark içerisine araba girdikten 10 sn sonra otopark kapısı otomatik olarak kapanacaktır. Gerekli PLC programını yazınız. DENEYİN AMACI: Sayıcıların program içinde kullanılması ve programının yazılması. KULLANILMA YERLERİ: yapılması. PLC ile sayma işlemlerinin yapıldığı tesislerin kumandalarının DENEYDE KULLANILACAK ARAÇVE GEREÇLER: PLC cihazı, PC, buton, anahtar, kontaktör, motor, bağlantı iletkenleri vb. Deneye gelmeden önce önbilgi mutlaka okunmalıdır!!! ÖN BİLGİ SAYICI KOMUTLARI Yukarı Sayıcı Yukarı Say komutu (CTU), yukarı sayma girişinin (CU) her yükselen kenarında (0 dan 1 e dönüşümünde) anlık sayma değerini bir arttırır. Cxx anlık değeri ayar değeri PV ye eşit veya büyükse Cxx biti set olur. Reset (R) girişi geldiğinde ve Reset komutu işlendiğinde sayıcı değeri sıfırlanır. Maksimum değere (32767) ulaşıldığında sayma işlemi durur. Aşağı Sayıcı Aşağı Say komutu (CTD), yukarı sayma girişinin (CD) her yükselen kenarında (0 dan 1 e dönüşümünde) anlık sayma değerini bir azaltır.cxx anlık değeri 0 a eşitse Cxx biti set olur. LD (Load) girişi geldiğinde sayıcı biti sıfırlanır ve anlık değer PV değerine eşit yapılır. Sıfıra ulaşıldığında sayma işlemi durur. (ve Cxx biti set olur). Yukarı / Aşağı Sayıcı Yukarı / Aşağı Say komutu (CTUD), yukarı sayma girişinin (CU) her yükselen kenarında yukarı sayar,aşağı sayma girişinin (CD) her yükselen kenarında ise aşağı sayar. Sayıcının anlık değeri Cxx o ana kadarki sayılan değeri saklar. Sayma işlemi yapıldığı anda anlık değer ile ayar değeri PV karşılaştırılır. Maksimum değere (32767) erişildiğinde yeni bir yukarı sayma girişi anlık değerin minimum değere dönmesine neden olur (-32768).Aynı şekilde, minimum değere ulaşıldıktan sonraki aşağı sayma giriş sinyali anlık değerin maksimum değer (32767) olmasına neden olur. Anlık değer Cxx ayar değeri PV ye eşit veya büyükse Cxx biti set olur. Diğer durumda sıfırdır. Reset (R) girişi

47 geldiğinde veya Reset komutu işlendiğinde sayıcı sıfırlanır. CTUD sayıcısı PV değerine ulaştığında sayma işlemi durur. Her sayıcı için sadece bir anlık değer olduğundan, aynı sayıcıyı birden çok şekilde kullanılmaz. (Yukarı Sayma, Aşağı Sayma ve Yukarı/Aşağı Sayma aynı anlık değere erişir.) Reset komutuyla bir sayıcı resetlendiğinde sayıcı biti resetlenir ve anlık değer de sıfırlanır. Sayıcı Komutlarının Çalışma Şekli: Yukarı Sayıcı

48 Aşağı Sayıcı Aşağı / Yukarı Sayıcı

49 TEKNOLOJİ ŞEMASI: Yukarıda belirtilen deney için teknoloji şeması aşağıda verilmektedir. ATAMA LİSTESİ: PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Yukarıda belirtilen deney için Ladder Diyagramını çiziniz.

50 DENEY 14 (6. HAFTA) TRAFİK IŞIKLARI Bir kavşaktaki trafik ışıkları gündüz aşağıdaki diyagram gibi, gece ise; her iki sarı lamba 1Hz lik sinyal ile yanıp sönecektir. Darbelerle bir sayıcı ileriye saydırılacak ve sayıcı durumu kıyaslanarak lambaların ne zaman yanıp ne zaman söneceği belirlenecektir. DENEYİN AMACI: Karşılaştırıcıların otomasyon sistemlerinde kullanılması. KULLANILMA YERLERİ: PLC ile trafik lambaları kumandasının yapılması. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇ VE GEREÇLER: PLC cihazı, PC, buton, lamba, bağlantı iletkenleri vb. Deneye gelmeden önce önbilgi mutlaka okunmalıdır!!! ÖNBİLGİ KARŞILAŞTIRMA KOMUTLARI Karşılaştırma komutları iki değerin aşağıdaki şartları sağlayıp sağlamadığına bakar: IN1 = IN2 IN1 > IN2 IN1 >= IN2 IN1 < IN2 IN1 <= IN2 IN1 <> IN2 Bayt Karşılaştırma işlemleri işaretsizdir. Tamsayı Karşılaştırma işlemleri, Double Word Karşılaştırma İşlemleri, Reel Sayı Karşılaştırma işlemleri işaretlidir. Karşılaştırma Elemanları: 1- Eşit Karşılaştırması Karşılaştırılacak adresle karşılaştırılan değer eşit olduğu zaman kapalı kontak gibi davranır. Çıkışına bağlana çıkış elemanına sinyal gönderilmesini sağlar. Byte ( B), Word ( I ), Double Word ( D ), Real ( R ) String ( S )

51 2- Eşit Değil Karşılaştırması Karşılaştırılacak adresle karşılaştırılan değer eşit olmadığı zaman kapalı kontak gibi davranır. Çıkışına bağlanan elemana sinyal gönderilmesini sağlar. Byte ( B), Word ( I ), Double Word( D ), Real ( R ) String ( S ) 3- Büyük Eşit Karşılaştırması Karşılaştırılacak adres karşılaştırılan değerden büyük veya eşit olduğu zaman kapalı kontak gibi davranır. Çıkışına bağlanan elemana sinyal gönderilmesini sağlar. Byte ( B), Word ( I ), Double Word ( D ), Real ( R ) 4- Küçük Eşit Karşılaştırması Karşılaştırılacak adres karşılaştırılan değerden küçük veya eşit olduğu zaman kapalı kontak gibi davranır. Çıkışına bağlanan elemana sinyal gönderilmesini sağlar. Byte ( B), Word ( I ), Double Word ( D ), Real ( R ) 5- Büyük Karşılaştırması Karşılaştırılacak adres karşılaştırılan değerden büyük olduğu zaman kapalı kontak gibi davranır. Çıkışına bağlanan elemana sinyal gönderilmesini sağlar. Byte ( B), Word ( I ), Double Word ( D ), Real ( R )

52 6- Küçük Karşılaştırması Karşılaştırılacak adres karşılaştırılan değerden küçük olduğu zaman kapalı kontak gibi davranır. Çıkışına bağlanan elemana sinyal gönderilmesini sağlar. Byte ( B), Word ( I ), Double Word ( D ), Real ( R ) TEKNOLOJİ ŞEMASI: Yukarıda belirtilen deney için teknoloji şeması aşağıda verilmektedir.

53 ATAMA LİSTESİ: PLC BAĞLANTI ŞEMASI: Yukarıda belirtilen deney için PLC bağlantı şeması aşağıda verilmektedir. Yukarıda belirtilen deney için Ladder Diyagramını çiziniz.

54 DENEY 15 (6. HAFTA) ODA SICAKLIĞI KONTROLU Bir odanın sıcaklığı klima sistemi ile kontrol edilmektedir. Oda sıcaklığı istenen değerin üzerine çıktığında soğutucu, istenen değerin altına indiğinde ısıtıcı çalışacak belirlenen değerlere geldiğinde duracaktır. Odanın sıcaklığı, 0 ile 10 volt arasında çıkış veren bir sensör ile algılanmaktadır. Oda sıcaklığına bağlı olarak üst ve alt çalışma sınırları aşağıdaki diyagrama göre olacaktır. DENEYİN AMACI: Analog sinyallerin incelenmesi ve gerekli programın yazılması. KULLANILMA YERLERİ: Analog sinyallerin işlenmesi gereken yerler. DENEYDE KULLANILACAK ARAÇ VE GEREÇLER: PLC cihazı, anahtar, ısıtıcı soğutucu. vs. Deneye gelmeden önce önbilgi mutlaka okunmalıdır!!! ÖNBİLGİ ANALOG KUMANDA SİNYALLERİ PLC cihazları sadece gerilim ve akım cinsinden elektriksel sinyalleri okuyabilir ve dışarı verebilir. Elektriksel olmayan sinyaller mevcutsa bunların PLC dışında elektriksel sinyaller cinsine dönüştürülmesi gereklidir. Bir analog sinyalin PLC içinde değerlendirilebilmesi için sinyalin hangi değiştirilebilir parametrede olduğunun bilinmesi gerekir. Yani PLC analog girişlerine uygulanan sinyalin bir akım parametresi veya gerilim parametresi olması önemlidir. Analog Sinyal Teknik sınırlar içerisinde her değeri alabilen akım yada gerilim değeridir. Örneğin tam skala değeri 10 V olan bir ölçüm istasyonunda gerilim 0.10 V arasındaki tüm değerleri teknik sınırlar içinde müsaade edilen hassasiyet ölçüsünde algılanabilir. Halbuki dijital sistemde tanımlanan gerilim yada akım değeri ile lojik 0 olarak tanımlanan değerlerin dışındakiler dikkate alınmaz. Otomasyon endüstrisinde analog sinyal üreten sinyal verici elemanlar mevcuttur. Bunlar direnç elemanları, analog endüktif, kapasitif, ultra-sonic, optik algılama elemanları, PT100 ve PT1000 ısı sondaları, NTC PTC termistör elemanları, analog basınç algılayıcıları vb. şeklindedir. PLC Otomasyonunda Analog Sinyal İşleme Prensibi Analog ölçme sinyalleri doğrudan PLC tarafından okunamaz. Çünkü PLC cihazı sadece 0 ve 1 leri anlayabilmektedir. O halde analog sinyallerin PLC tarafından anlaşılabilir hale getirilmesi gereklidir. Bunun için giriş gerilimiyle orantılı olarak bir dijital değer atayan analog-dijital dönüştürücü kullanılır. Bunun için ölçülmüş gerilime orantılı bir zaman içerisinde, bir darbe üretecinden gelen sinyaller bir register içerisinde sayılır. Böylece sayma işleminin gerçekleştirildiği kapı-zamanı nın T uzunluğu ölçülen büyüklük için bir ölçüdür. Analog girişten ölçülen gerilim ne kadar büyük olursa, zaman aralığı da o ölçüde büyümekte ve darbelerin frekansı sabit olduğundan,

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız.

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız. UYGULAMA 1 24V 0V START I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1,1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 CPU-224 Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 0V 24V LO Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna

Detaylı

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI-2. Mühürleme Elemanları:

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI-2. Mühürleme Elemanları: Mühürleme Elemanları: UYGULAMA 1 Mühürlemenin başlayacağı bir bitlik adres yazılır S Başlangıç adresi dahil mühürlenecek adres adedi Resetlemenin başlayacağı bir bitlik adres yazılır R Başlangıç adresi

Detaylı

S71200 PLC UYGULAMA ÖRNEKLERİ

S71200 PLC UYGULAMA ÖRNEKLERİ S71200 PLC UYGULAMA ÖRNEKLERİ 1Örnek: Bir matbaacıda kitapların sayfa kenarlarındaki fazla kağıtları kesmek için bir giyotin makası kullanılacaktır. Bu makasın hareket etmesi çift taraflı pnömatik silindir

Detaylı

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır.

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. ZAMANLAYICILAR S7-1200 de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. 1.Timer Pals: (TP): Girişe (IN) gelen sinyalle beraber çıkış (Q) «1» olur. Ayarlanan süre (PT) sonunda çıkış (Q) «0» olur. Ayarlanan süre (PT) dolmadan,

Detaylı

BÖLÜM 24 CPU 22X. Analog giriş-çıkış modülü EM 235 Analog çıkış modülü EM 232 Analog girişler : IW0...IW6. Akım dönüştürücü. Gerilim dönüştürücü EM235

BÖLÜM 24 CPU 22X. Analog giriş-çıkış modülü EM 235 Analog çıkış modülü EM 232 Analog girişler : IW0...IW6. Akım dönüştürücü. Gerilim dönüştürücü EM235 BÖLÜM 24 PLC OTOMASYONUNDA ANALOG SĐNYAL ĐŞLEME VE ANALOG GĐRĐŞLERDE ÖLÇÜL DEĞERLERĐN TANIMLANMASI Analog giriş sinyallerinin işlenebilmesi için öncelikli olarak bir analog modüle ihtiyaç bulunmaktadır.

Detaylı

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri Sanayi fabrika otomasyonunda proximity (yaklasım) sensorler kullanılır. Porximity sensorler profesyonel yapıda cevre sartlarından

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER SEVİYENİN ÖLÇÜLMESİ Seviye Algılayıcılar Şamandıra Seviye Anahtarları Şamandıralar sıvı seviyesi ile yukarı ve aşağı doğru hareket

Detaylı

SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR

SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 SIEMENS S7 200 UYGULAMALARI UYGULAMA _1 3 Fazlı Asenkron motorun iki yönde

Detaylı

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1 BÖLÜM 5 ET VE EET ÖLELEĐ : PLC teknolojisinde sürekli çalışmayı sağlamak için mühürleme (kilitleme) pek kullanılmaz. ürekli çalışma başka bir yöntemle çözülür. Bu da ET ve EET tekniğidir. Çıkışın girişe

Detaylı

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır.

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. Fatih Üniversitesi SIMATIC S7-200 TEMEL KUMANDA UYGULAMALARI 1 İstanbul Haziran 2010 Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ...

Detaylı

BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR

BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...iv GİRİŞ...v BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR 1. ASENKRON MOTORLAR... 1 1.1. Üç Fazlı Asenkron Motorlar... 1 1.1.1. Üç fazlı asenkron motorda üretilen tork... 2 1.1.2. Üç fazlı asenkron motorlara

Detaylı

ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ İÇİNDEKİLER 1. ASENKRON MOTORA YOLVERME YÖNTEMLERİ 2. ASENKRON MOTORA YILDIZ ÜÇGEN YOLVERME 3. OTOMATİK GİRİŞ KAPISININ PLC ÜZERİNDEN KONTROLU

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek.

1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. DENEY 7-2 Sayıcılar DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların çalışma prensiplerini ve JK flip-floplarla nasıl gerçekleştirileceğini anlamak. 2. Asenkron ve senkron sayıcıları incelemek. GENEL BİLGİLER Sayıcılar, flip-floplar

Detaylı

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören 04.12.2011 AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören İçerik AA Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları na Yol Verme Uygulama Soruları 25.11.2011 2 http://people.deu.edu.tr/aytac.goren

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi.

DENEY 2- Sayıcılar. 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. DENEY 2- Sayıcılar DENEY 2- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL BİLGİLER Sayıcılar flip-floplar

Detaylı

SD-AY mA SEVİYE PROBU

SD-AY mA SEVİYE PROBU SD-AY420 4-20mA SEVİYE PROBU Vira Isı Endüstriyel Ürünler A.Ş. Metal İş Sanayi Sitesi 11. Blok No:37-39 İkitelli/İstanbul Tel: 0.212.549.57.70 Fax: 0.212.549.58.48 info@viravalf.com www.viravalf.com SD-AY420

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ 1 DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Start Stop Kullanılarak

Detaylı

ANALOG DEĞERLERİN İŞLENMESİ

ANALOG DEĞERLERİN İŞLENMESİ IX. A. SİNYAL ÇEŞİTLERİ Kumanda tekniğinde sinyaller; ikili,dijital ve analog olmak üzere üç çeşittir. Şu ana kadar işlenen konularda ikili ve dijital sinyaller kullanıldı. Programlanabilir denetleyiciler

Detaylı

Trafik Işık Kontrolü

Trafik Işık Kontrolü Trafik Işık Kontrolü TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMASYON LABORATUVARI DENEY NO:2 1. Zamanlayıcılar PLC bünyesinde bulunan zamanlayıcılar klasik

Detaylı

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler

Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler Bölüm 7 Ardışıl Lojik Devreler DENEY 7- Flip-Floplar DENEYİN AMACI. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop türlerinin

Detaylı

1 Nem Kontrol Cihazı v3

1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM KONTROL CİHAZI v5.0 Nem Kontrol Cihazı v3.0 1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır. Mutlak nem birim

Detaylı

UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI

UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI Örnek 1: Örneğ e başlamadan önce CPU yu 221 seçmeliyiz.(bu işlem program sonunda da yapılabilir.) Girişler I 0.0 dan I 0.5 e, Çıkışlar Q 0.0 dan Q 0.3 e kadardır. Amacı

Detaylı

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=?

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=? S1-5 kw lık bir elektrik cihazı 360 dakika süresince çalıştırılacaktır. Bu elektrik cihazının yaptığı işi hesaplayınız. ( 1 saat 60 dakikadır. ) A-30Kwh B-50 Kwh C-72Kwh D-80Kwh S2-400 miliwatt kaç Kilowatt

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAYISAL ELEKTRONİK LAB. DENEY FÖYÜ DENEY 4 OSİLATÖRLER SCHMİT TRİGGER ve MULTİVİBRATÖR DEVRELERİ ÖN BİLGİ: Elektronik iletişim sistemlerinde

Detaylı

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre

DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEY 21 IC Zamanlayıcı Devre DENEYİN AMACI 1. IC zamanlayıcı NE555 in çalışmasını öğrenmek. 2. 555 multivibratörlerinin çalışma ve yapılarını öğrenmek. 3. IC zamanlayıcı anahtar devresi yapmak. GİRİŞ

Detaylı

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ 1. 8 bitlik Okunur Yazılır Bellek (RAM) Her biri ayrı adreslenmiş 8 adet D tipi flip-flop kullanılabilir. RAM'lerde okuma ve yazma işlemleri CS (Chip Select), RD (Read), WR (Write) kontrol sinyalleri ile

Detaylı

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri

Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri Bölüm 4 Ardışıl Lojik Devre Deneyleri DENEY 4-1 Flip-Floplar DENEYİN AMACI 1. Kombinasyonel ve ardışıl lojik devreler arasındaki farkları ve çeşitli bellek birimi uygulamalarını anlamak. 2. Çeşitli flip-flop

Detaylı

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri MOTOR KORUMA RÖLELERİ Motorlar herhangi bir nedenle normal değerlerinin üzerinde akım çektiğinde sargılarının ve devre elemanlarının zarar görmemesi için en kısa sürede enerjilerinin kesilmesi gerekir.

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi):

KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi): KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi): START butonuna basıldığında M kontaktörü enerjilenir, M kontaktörünün normalde açık (NO) kontakları kapanır ve motor

Detaylı

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları Elektrik Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 2 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 3 Buton/Anahtar / Limit Anahtarı Kalıcı butona basıldığında, buton

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL İçerik Algılama Teknolojisi Algılama Mekanizması Uygun Sensör SENSÖR SİSTEMİ Ölçme ve Kontrol Sistemi Transdüser ve Sensör Kavramı Günlük hayatımızda ısı, ışık, basınç

Detaylı

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR

Teorik Bilgi DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR DENEY 7: ASENKRON VE SENKRON SAYICILAR Deneyin Amaçları Asenkron ve senkron sayıcı devre yapılarının öğrenilmesi ve deneysel olarak yapılması Deney Malzemeleri 74LS08 Ve Kapı Entegresi (1 Adet) 74LS76

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

Analog Sayısal Dönüşüm

Analog Sayısal Dönüşüm Analog Sayısal Dönüşüm Gerilim sinyali formundaki analog bir veriyi, iki tabanındaki sayısal bir veriye dönüştürmek için, az önce anlatılan merdiven devresiyle, bir sayıcı (counter) ve bir karşılaştırıcı

Detaylı

RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda

RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda delab Deniz Elektronik Laboratuvarı Tel:0216-348 65 21 Yüksek performanslı 6 kanal RF kontrol alıcı verici seti. Çalışma frekansı UHF 434.9 MHz. Endüstriyel çalışmalara uyumlu.açık

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ

MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU LABORATUVARI MİKROİŞLEMCİ İLE A/D DÖNÜŞÜMÜ 1. GİRİŞ Analog işaretleri sayısal işaretlere dönüştüren elektronik devrelere

Detaylı

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler

DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2- Sayıcılar ve Kaydırmalı Kaydediciler DENEY 2a- JK Flip-Flop Devreleri DENEYİN AMACI 1. Sayıcıların prensiplerinin ve sayıcıların JK flip-flopları ile nasıl gerçeklendiklerinin incelenmesi. GENEL

Detaylı

DENEY: 13.1/../13.9 PROXĐMĐTY SENSÖRLERĐN ĐNCELENMESĐ

DENEY: 13.1/../13.9 PROXĐMĐTY SENSÖRLERĐN ĐNCELENMESĐ DENEY: 13.1/../13.9 PROXĐMĐTY SENSÖRLERĐN ĐNCELENMESĐ HAZIRLIK BĐLGĐLERĐ: Sanayi fabrika otomasyonunda proximity (yaklaşım) sensörler kullanılır. Porximity sensörler profesyonel yapıda çevre şartlarından

Detaylı

3. SCADA EKRANINDA EKLENEBİLECEK BUTON ÇEŞİTLERİNİ YAZINIZ. 4. EKRANDA LAMBANIN DURUMUNU GÖREBİLMEK İÇİN EDİTÖR PROGRAMINDAN NE EKLENMELİDİR.

3. SCADA EKRANINDA EKLENEBİLECEK BUTON ÇEŞİTLERİNİ YAZINIZ. 4. EKRANDA LAMBANIN DURUMUNU GÖREBİLMEK İÇİN EDİTÖR PROGRAMINDAN NE EKLENMELİDİR. İŞİN ADI : SCADA İLE CİHAZ KONTROLÜ TEMRİN NO :1 3. LADDER ŞEMASI 4. PLC BAĞLANTISI İŞLEM BASAMAKLARI 1. ÖNCELİKLE İSTENİLEN PROGRAMIN LADDER ŞEMASINI ÜST BOŞLUĞA ÇİZİNİZ. 2. PLC BAĞLANTI ŞEMASINI ÇİZİNİZ.

Detaylı

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA Bireysel ve Ticari Tipler üzme Havuzu için Isıtma ve Soğutma Suyu sağlar. Kapasite Durumu 6 kw: 40m³ 8 kw: 50m³ BİREYSEL HAVUZ/SPA ISI POMPASI 12kW: 60~85m³ 14kW:

Detaylı

PLC DERS SUNUSU. Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN

PLC DERS SUNUSU. Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN PLC DERS SUNUSU Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN İÇERİK Giriş PLC nedir? PLC lerin Uygulama Alanları PLC lerin Yapısı PLC lerin Avantajları PLC ile Elde Edilen Verilerin Değerlendirilmesi PLC Verilerine Internet

Detaylı

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR TMR Komutu TMR komutunun önündeki şart sinyal akışını sağladığında timer bobini saymaya başlar. Zaman dolduğunda, yani içerik >= ayar değeri (set değeri) olduğunda, adreslenen

Detaylı

21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ

21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ 21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ KONULAR 1. Frekansın Ölçülmesi 2. Güç Katsayısının Ölçülmesi 3. Devir Sayının Ölçülmesi 21.1.Frekansın Ölçülmesi 21.1.1. Frekansın Tanımı Frekans,

Detaylı

PROSES KONTROL DENEY FÖYÜ

PROSES KONTROL DENEY FÖYÜ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA TEORİSİ, SİSTEM DİNAMİĞİ VE KONTROL ANA BİLİM DALI LABORATUARI PROSES KONTROL DENEY FÖYÜ 2016 GÜZ 1 PROSES KONTROL SİSTEMİ

Detaylı

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ

Detaylı

Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz;

Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; L4 Laboratuvarı Temel elektronik laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; Temel pasif devre elemanlarını öğrenir. Temel Elektrik-Elektronik büyüklükleri ve elemanların

Detaylı

İçerik. Ürün no.: ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri

İçerik. Ürün no.: ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri Ürün no.: 50127902 ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Diyagramlar Kumanda ve gösterge Aksesuarlar Uyarılar

Detaylı

İçerik. Ürün no.: PRK5/4P Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu

İçerik. Ürün no.: PRK5/4P Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu Ürün no.: 50117705 PRK5/4P Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Reflektörler ve yansıtma folyosu Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı

Detaylı

AKE ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.01 ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.01 ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE

Detaylı

L3 Otomasyon Laboratuvarı

L3 Otomasyon Laboratuvarı L3 Laboratuvarı Otomasyon laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; Elektrik makinelerinin yapısı, bakımı, kontrolü ve endüstriyel uygulama alanlarını öğrenir. Enerji

Detaylı

Stop Zaman Rölesi - Kullanıcı Ayarlı

Stop Zaman Rölesi - Kullanıcı Ayarlı Stop Zaman Rölesi - Kullanıcı Ayarlı Ürün Kodu 201.018.001-12V 201.018.002-24V Terminal Yapısı & Boyutlar & Diyagram Aksesuarlar 207.150.251 Soket 5 Terminalli, 5 Kablolu - Siyah (Standart kablo boyu 20

Detaylı

GEPA. RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği. Kullanma Kılavuzu. Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği.

GEPA. RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği. Kullanma Kılavuzu. Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği. GEPA RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği Kullanma Kılavuzu www.gepaelk.com İçindekiler 1. Genel... 1 2. Özellikler... 1 3. Bağlantı ve Montaj...

Detaylı

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 30.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (3) 65-70 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Problemlerin Farklı Endüstriyel Otomasyon Yöntemleri ile Çözümlenerek

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

İçerik. Ürün no.: PRK25C.A/4P-200-M12 Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu

İçerik. Ürün no.: PRK25C.A/4P-200-M12 Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu Ürün no.: 50134274 PRK25C.A/4P-200-M12 Reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Reflektörler ve yansıtıcı bantlar Boyutlandırılmış çizimler Elektrik

Detaylı

AKE ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU

AKE ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU AKE.343.502 ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU AKE.343.502 ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ AKE.343.502

Detaylı

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1

6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 6. DİJİTAL / ANALOG VE ANALOG /DİJİTAL ÇEVİRİCİLER 1 Günümüzde kullanılan elektronik kontrol üniteleri analog ve dijital elektronik düzenlerinin birleşimi ile gerçekleşir. Gerilim, akım, direnç, frekans,

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME Şekil - 1 Şekilde üç fazlı asenkron motora buton ve kontaktörle yol veren devre görülmektedir. Devrede start butonuna basıldığında K 1 kontaktörünün

Detaylı

326 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 326-04

326 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 326-04 İNÖNÜ ÜNİERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖL. 26 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 26-04. AMAÇ: Üç-faz sincap kafesli asenkron

Detaylı

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK RF Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı Şeması...

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları İkincisinde ise; stator düşük devir kutup sayısına göre sarılır ve her faz bobinleri 2 gruba bölünerek düşük devirde seri- üçgen olarak bağlanır. Yüksek devirde ise paralel- yıldız olarak bağlanır. Bu

Detaylı

FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU

FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU FUJI MICRO HIZLI DEVREYE ALMA KILAVUZU KONTEK OTOMASYON A.Ş. BEYİT SOK. NO:27 YUKARI DUDULLU ÜMRANİYE / İSTANBUL 0216 466 47 00 (T) 0216 466 21 20 (F) www.kontekotomasyon.com.tr Sayfa 1 / 7 TUŞ FONKSİYONLARI

Detaylı

TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ

TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ 1 DENEY NO : 1 DENEYĠN ADI : Start Stop Kullanılarak Motorun Sürekli Çalıştırılması Deneyin Amacı:

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 ULD-25AL ÇAP ÖLÇER 2016 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ... 5-13 HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ... 14-22 BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 2 ÖZELLİKLER ÖZELLİKLER MODEL : U25AL ÖLÇÜM YÖNTEMİ.:

Detaylı

Yumuşak Yolvericiler. Kalkış için kontrollü yol verme fonksiyonları. Duruş için özellikle pompa uygulamalarına yönelik yumuşak duruş fonksiyonları

Yumuşak Yolvericiler. Kalkış için kontrollü yol verme fonksiyonları. Duruş için özellikle pompa uygulamalarına yönelik yumuşak duruş fonksiyonları Yumuşak Yolvericiler Vektör kontrollü AKdem dijital yumuşak yol vericisi, 6-tristör kontrollü olup, 3 fazlı sincap kafesli motorlarda yumuşak kalkış ve duruş prosesleri için tasarlanmıştır. Vektör kontrol,

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Örnek Uygulamalar

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Örnek Uygulamalar PROBLEM 31: Uzaktan kumandalı, kesik kesik çalıştırılabilen, devir yönü değiştirilebilen, otomatik λ / yol alan, bir asenkron motorun dinamik frenlenme ile durdurulması ile ilgili güç ve kumanda devresini

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ S7 1200 EĞİTİM SETİ DENEY KİTAPÇIĞI

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ S7 1200 EĞİTİM SETİ DENEY KİTAPÇIĞI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ S7 1200 EĞİTİM SETİ DENEY KİTAPÇIĞI v1.6 1 İÇİNDEKİLER 1. EĞİTİM SETİNİN TANITILMASI... 3 1.1. ANA ÜNİTE (ÇANTA TİPİ)... 3 1.2. GENEL UYGULAMA MODÜLÜ

Detaylı

BSE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits)

BSE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits) SE 207 Mantık Devreleri Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates nd Logic Circuits) Sakarya Üniversitesi Lojik Kapılar - maçlar Lojik kapıları ve lojik devreleri tanıtmak Temel işlemler olarak VE,

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNALARI VE KUMANDA 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI

ELEKTRİK MAKİNALARI VE KUMANDA 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI BÖLÜM 4 OTOMATİK KUMANDA DEVRELERİ 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI Basitliği, dayanıklılığı ve ekonomik olmasından endüstride en çok kullanılan asenkron motora, gücüne, işletme

Detaylı

İçerik. Ürün no.: SET PRK5 + BT205M + TKS40x60.A Set reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu

İçerik. Ürün no.: SET PRK5 + BT205M + TKS40x60.A Set reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu Ürün no.: 50125993 SET PRK5 + BT205M + TKS40x60.A Set reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Set bundan oluşur Elektrik bağlantısı Diyagramlar

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. M.

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara uyulmalıdır. Aksi takdirde

Detaylı

Algılayıcılar (Sensors)

Algılayıcılar (Sensors) Algılayıcılar (Sensors) Sayısal işlem ve ölçmeler sadece elektriksel büyüklüklerle yapılmaktadır. Genelde teknik ve fiziksel büyüklükler (sıcaklık, ağırlık kuvveti ve basınç gibi) elektrik dalından olmayan

Detaylı

BÖLÜM 12. n1 değeri n2 değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak kapandığında enerji akışı olur. n1 veya n2 değerleri maksimum 255 olabilir.

BÖLÜM 12. n1 değeri n2 değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak kapandığında enerji akışı olur. n1 veya n2 değerleri maksimum 255 olabilir. BÖLÜM 2 KAŞILAŞTIMA KOMUTLAI (COMPAE INSTUCTION) Bayt (Byte) eşit karşılaştırma kontağı : ==B Operantlar : VB, IB, QB, MB, SMB, SB, AC, Sabit sayılar değeri değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak

Detaylı

BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı

BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BKV 5400 MKK v10.01-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 3.1. BKA 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası

Detaylı

9- ANALOG DEVRE ELEMANLARI

9- ANALOG DEVRE ELEMANLARI 9- ANALOG DEVRE ELEMANLARI *ANALOG VE DİJİTAL KAVRAMLARI *Herhangi bir fiziksel olayı ifade eden büyüklüklere işaret denmektedir. *Zaman içerisinde kesintisiz olarak devam eden işaretlere Analog işaret

Detaylı

MESAFE VE KONUM ALGILAYICILARI

MESAFE VE KONUM ALGILAYICILARI MESAFE VE KONUM ALGILAYICILARI Mesafe (veya yer değiştirme) algılayıcıları birçok farklı türde ölçüm sistemini temel alabilir. Temassız tip mesafe algılayıcıları imalat sanayinde geniş kullanım alanına

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara uyulmalıdır. Aksi takdirde

Detaylı

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu 1 EE101-TX EE101-RX 2 Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı, kombiniz ile veya diğer ısıtma cihazları ile kullanabileceğiniz, evinizin konforunu artıran modern bir ısı kontrol

Detaylı

AC FAZ YÜKSEK GERİLİM KORUMA CİHAZI KULLANIM KILAVUZU

AC FAZ YÜKSEK GERİLİM KORUMA CİHAZI KULLANIM KILAVUZU AC FAZ YÜKSEK GERİLİM KORUMA CİHAZI KULLANIM KILAVUZU ÖNEMLİ Bu cihaz, yüksek kaçak akımından dolayı kesinlikle soğutucu şasesi topraklandıktan sonra çalıştırılmalıdır. Cihazın montajına ve kullanımına

Detaylı

EPLC-6 Kontrol Paneli

EPLC-6 Kontrol Paneli EPLC-6 Kontrol Paneli 1. Ürün Bilgisi EPLC-6, 4.3 TFT dokunmatik ekrana sahip özel tasarlanmış PLC ve röle modülünden oluşan bir pompa kontrol ünitesidir. Dokunmatik PLC ünitesi pano kapağına, röle modülü

Detaylı

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI CPU-1214C

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI CPU-1214C UYGULAMA 1 +24V 0V I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1.1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 START CPU-1214C Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 +24V L0 0V Verilen PLC bağlantısına göre; START

Detaylı

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Elektromanyetik rölelerin çalışmasını ve yapısını öğrenmek 2. SCR kesime görüme yöntemlerini öğrenmek 3. Bir dc motorun dönme yönünü kontrol

Detaylı

İçerik. Ürün no.: LS5I/9D-P1 Tek yön çalışan sensör verici

İçerik. Ürün no.: LS5I/9D-P1 Tek yön çalışan sensör verici Ürün no.: 50130543 LS5I/9D-P1 Tek yön çalışan sensör verici Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Uygun alıcı Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Kumanda ve gösterge Aksesuarlar

Detaylı

Elektronik Termostat TE-1

Elektronik Termostat TE-1 Delivery address:mackenrodtstraße 14, Postal address: JUMO Adres: Instrument Co. Baraj Ltd. Yolu Cad. JUMO Ataşehir Process M Yanyol, Control, Inc. Veri Sayfası 6.551 Sayfa 1/5 Elektronik Termostat -1

Detaylı

İçerik. Ürün no.: Set PRK5/4P-M8 + TKS 40x60.A Set reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu

İçerik. Ürün no.: Set PRK5/4P-M8 + TKS 40x60.A Set reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu Ürün no.: 50133946 Set PRK5/4P-M8 + TKS 40x60.A Set reflektörden yansımalı fotoelektrik sensör kutuplu Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Set bundan oluşur Boyutlandırılmış çizimler Elektrik

Detaylı

Açık Çevrim Kontrol Açık Çevrim Kontrol

Açık Çevrim Kontrol Açık Çevrim Kontrol Açık Çevrim Kontrol Açık Çevrim Kontrol Açık çevrim kontrol ileri kontrol prosesi olarak da ifade edilebilir. Yandaki şekilde açık çevrim oda sıcaklık kontrolü yapılmaktadır. Burada referans olarak dışarı

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER Bir tel bobin haline getirilip içinden akım geçirilirse, bu bobinin içinde ve çevresinde manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan gözle

Detaylı

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU GENEL BİLGİLER SÜRÜCÜ KONTROL BAĞLANTILARI PLC 24 VDC CM DİJİTAL GİRİŞ COM UCU FWD REV DİJİTAL GİRİŞLER ( PNP / NPN SEÇİLEBİLİR ) SW1 X1 - X7 EN ENABLE GİRİŞİ Y1 - Y4

Detaylı

UYGULAMALI MEKATRONİK PLC EĞİTİM SÜRECİ VE İÇERİĞİ

UYGULAMALI MEKATRONİK PLC EĞİTİM SÜRECİ VE İÇERİĞİ Verilen eğitimin amacı; UYGULAMALI MEKATRONİK PLC EĞİTİM SÜRECİ VE İÇERİĞİ Tekstil makineleri, Gıda makineleri, Paketleme makineleri, Soğutma sistemleri ve birçok prosesin otomasyon sistemlerinde kullanılan

Detaylı

DENEY 5 : TRANSİSTÖRÜN ZAMAN, ISI VE IŞIK ANAHTARI OLARAK KULLANILMASI

DENEY 5 : TRANSİSTÖRÜN ZAMAN, ISI VE IŞIK ANAHTARI OLARAK KULLANILMASI DENEY 5 : TRANSİSTÖRÜN ZAMAN, ISI VE IŞIK ANAHTARI OLARAK KULLANILMASI Amaç : Endüstride anahtar olarak kullanılan transistörün kesim ve doyum durumlarındaki çalışmalarını incelemek. Transistörün zaman,

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER Bir tel bobin haline getirilip içinden akım geçirilirse, bu bobinin içinde ve çevresinde manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan gözle

Detaylı

Deney 3: Asenkron Sayıcılar

Deney 3: Asenkron Sayıcılar Deney 3: Asenkron Sayıcılar Sayıcılar hakkında genel bilgi sahibi olunması, asenkron sayıcıların kurulması ve incelenmesi Kullanılan Elemanlar 1xLM555 Entegresi, 1x10 kohm direnç, 1x100 kohm direnç, 1x10

Detaylı

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler :

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler : ALEV MONİTÖRÜ ( 4 20 ma ) 03MA 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : Brülörlerde alev denetimi Ultraviyole fotoseller ile alev izlemek için. Yüksek gerilim hatlarında korona tespit etmek için. Yarı

Detaylı

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ Kabin içerisinin serinletilmesi ve ısıtılması işlemi, klima kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir.klima kontrol ünitesi; kendisi ile bağlantılı olan parçaların sürat ve hareketleri

Detaylı

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş

Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Giriş Deney 10: Analog - Dijital Dönüştürücüler (Analog to Digital Converters - ADC) Analog - Dijital Dönüştürücülerin ADC0804 entegre devresi ile incelenmesi Giriş Sensör ve transdüser çıkışlarında genellikle

Detaylı