21-22 Nisan 2015 / İZMİR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "21-22 Nisan 2015 / İZMİR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI. www.gidaargeprojepazari.org"

Transkript

1 21-22 Nisan 2015 / İZMİR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI

2 ZEYTİNYAĞI İŞLETMELERİNDE KARASU PROBLEMİ,OLEUROPEİNLERİN DAMITMA ve NANOFİLTRASYON YÖNTEMİ KULLANILARAK SAFLAŞTIRILMASI ÖMER FARUK GAMLI Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Zeytinyağı işletmelerinin en önemli sıvı atık problemlerinden birisi de karasu problemi olup çevre açısından önemli sorunlar teşkil etmektedir. Zeytin,bileşiminde önemli oranlarda ve değişen miktarlarda fenolik madde içermekte ve bu bileşenler içerisinde de oleuropein,önemli bir yer tutmaktadır. Oleuropeinlerin sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili olarak gerçekleştirilen birçok çalışmada antikanser, antinöropatik, ağrı kesici, antimikrobiyal, antiaterojenik gibi birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Oleuropein, zeytinlerin meyve,dal,yaprak ve köklerinde değişen oranlarda bulunmakla birlikte en önemli kaynağı zeytin yaprağı olmakla birlikte zeytinyağı üretimi sırasında elde edilen ve atık sorununun temelini oluşturan karasu içerisinde önemli oranda bulunmaktadır. Proje konusu olarak sunulacak bu çalışmada karasu içerisinde bulunan oleuropein bileşeninin öncelikli olarak çözücü yardımıyla ekstrakt edilip çözündürülmesi ve daha sonra damıtma yöntemi ile oleuropein maddesinin saflaştırılması mümkün olacak,ayrıca nanofiltrasyon yöntemi ile karasu içerisinde bulunan diğer fenolik maddelerin karasudan ayrılması sağlanarak bunların saflaştırılarak elde edilmesi mümkün olacaktır. İşlem sonrası zeytinyağı işletmelerinde karasu problemi önemli ölçüde çözülmekle birlikte bunların saflaştırılması ile bu bileşenlerin ve özellikle de oleuropein bileşeninin sağlık sektöründe ve antimikrobiyal ve antioksidant özelliği sayesinde birçok gıda maddesinde doğal olarak kullanılması mümkün olabilecektir.

3 SUCUK VE PEYNİR ŞEKLİNDE ORGANİK ZEYTİN ÜRÜNLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ YASİN ÖZDEMİR Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Sucuk ve Peynir Şeklinde Organik Zeytin Ürünlerinin Geliştirilmesi Zeytinin ülke ekonomisine katkısı yadsınamaz düzeydedir. Son yıllarda organik zeytin yetiştiriciliği de hız kazanmıştır. Organik zeytinler zeytinyağı, sofralık zeytin ve zeytin ezmesi üretiminde kullanılmaktadır. Zeytin ürünlerinin bu şekilde sınırlı sayıda olması ve tüketicilerin yeni ürün isteklerine cevap verememesi zeytin tüketiminin üretimden daha az olmasına neden olmaktadır. Bu durum gerek organik gerekse konvansiyonel zeytin üreticisine ekonomik zorluklar yaşatmaktadır. Bu nedenle yeni zeytin ürünlerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Düşük maliyetli olan düşük kalibreli organik zeytinlerden, katma değeri yüksek yeni ürünlerin elde edilmesi projenin temel hedefini oluşturmaktadır. Bu proje ile organik zeytinlerden elde edilecek ezmenin uygun katkı maddeleri ve yöntemler ile dilimlenebilir özellikte yeni bir organik zeytin ürünü üretilmiştir. Küçük taneli organik zeytinlerden elde edilen ezmelerden peynir ve baton sucuk yapısında olmak üzere iki farklı formda ve dilimlenebilir doku yapısına sahip olacak şekilde yeni ürünler geliştirilmiştir. Bu ürünlerin üretiminde mevcut üretim yöntemlerinin zeytin ezmesinin işlenmesi için uyarlanmış şekilleri kullanılmış ve farklı yapıda organik zeytin ürünleri geliştirilmiştir. Ürünlerde fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizler yapılarak son ürünlerin özellikler tanımlanmıştır. Projenin 36 ayda bitirilmesi planlanmakta olup ilk yıl zeytin ezmesinden dilimlenebilir özellikte ürünlerin üretimi için ön çalışmalar yapılmıştır. %15 ve %20 yağ olmak üzere iki farklı zeytinyağı içeriğine ve %0,1, %0,2 ve %0,3 olmak üzere üç farklı organik keçi boynuzu gamı içeriğine sahip ürünün üretilmiştir. Zeytin ürünleri üretildikten sonrada 15 ay boyunca her ay ürünün fizikokimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik özellikleri analiz edilmesine devam edilmektedir. Böylece üründeki olası değişimler belirlenecektir. Beslenme alışkanlıklarının değiştiği günümüzde dengeli beslenmede önemli yeri olan zeytinin tüketimini artırmak amacıyla çalışmalar yeni sofralık zeytin işleme yöntemlerinin üzerinde yoğunlaşmıştır. Ancak farklı yapılarda zeytin ürünleri üretimi ile ilgili araştırmaya rastlanmamıştır. Projede elde edilen yeni zeytin ürünleri ile tüketicilerin ilgisini ve beğenisini kazanacak, organik zeytin tüketimini daha cazip hale getirecek ve zeytin tüketimini arttıracak ürünler geliştirilmiştir.

4 RENKLENDİRİLMİŞ FERMENTE ZEYTİN YRD.DOÇ.DR. BUKET AŞKIN Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Giriş Fermente zeytin üretiminde, son ürün için organoleptik özeliklerin korunması ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Renk, ürün tercihinde tüketicinin dikkatini çeken öncelikli kriterlerden biridir. Ürünün tat, tekstür, raf ömrü gibi birçok önemli özelliği hakkında tüketiciye bilgi sunmakla birlikte, ürün albenisine de katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle yüzyıllardan bu yana, birçok gıdanın ve farklı sanayi ürünlerinin doğal ve yapay boyalarla boyanarak tüketici açısından çekici hale getirilmeleri amaçlanmıştır. Amaç Bu çalışmada şalgam suyu, likopen ve boya çözeltileri kullanılarak kırmızı renkli fermente zeytin elde edilmiştir. Ayrıca farklı asitlik, ph ve tuz değerine sahip olan bu çözeltiler ile kabul edilebilir duyusal özelliklere sahip ürün elde edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem Çekirdeği çıkarılmış salamura zeytinler (memecik çeşidi) şalgam suyu, sentetik likopen çözeltisi (%1) ve yapay boya çözeltisi (Ponceau 4R, %1) kullanılarak renklendirilmiş ve bazı kalite özellikleri incelenerek karşılaştırılmıştır. Renklendirme işlemi öncesi ve sonrasında, fermente zeytin örneklerinin ph, nem, tuz (%) ve asitlik değerleri belirlenmiştir. Fermente edilmiş yeşil zeytinlerin renklendirilmesi sonrasında duyusal özelliklerinde meydana gelen değişim görünüş, koku, tat, tekstür ve genel kabul edilebilirlik özellikleri bakımından incelenmiştir. Sonuç Yapılan analizler ile renklendirme sonrasında likopen ve şalgam suyu ile renklendirilen zeytinlerin kuru madde ve toplam asitlik değerlerinin arttığı görülmüştür. Bünyedeki % tuz miktarları tüm muamele grupları için kontrole göre azalmıştır. Minolta renk ölçüm cihazı ile yapılan renk analizi sonucunda, boya ve likopen ile renklendirilmiş zeytinlerin en yoğun kırmızı rengi aldığını göstermiştir. Yapılan duyusal değerlendirme ile ise ortaya koyulmuştur ki, yapılan renklendirmeler sonucunda zeytinlerin tuz, asitlik, ph, kuru madde gibi özelliklerinde meydana gelen değişiklikler zeytinlerin duyusal karakteristiklerinin değişmesine neden olmuştur. Yapılan duyusal panel ile, şalgam suyu ile renklendirilen zeytinlerin en iyi ve arzu edilen fermente tadı taşıdığı belirlenmiştir. Ancak duyusal olarak etkili olan bir başka faktör ise, kullanılan renklendirici çözeltiye bağlı olarak zeytin renginde meydana gelen farklılıklardır. Minolta ölçümlerine paralel olarak, boya ve likopen ile renklendirilen zeytinlerin en yüksek görsel puana sahip olduğu görülmektedir. Ancak, tüketici tercih ve kabulünü etkileyen tüm bu özelliklerin değerlendirilmesi sonucunda likopen ile renklendirilen örnekler en yüksek genel kabul edilebilirlik puanını almıştır. Ancak, farklı alternatiflerin elde edilmesi amacı ile kırmızı renk veren boyar

5 maddeler dışında farklı renkler ile geliştirilmesi önerilebilir. Günümüzde gıda sektöründeki yenilikler ve yeni ürünler önem kazanmıştır. Zeytin çok tüketilen ve farklı alanlarda tüketilebilen sağlıklı bir ürün olması nedeniyle albenisinin arttırılması önem taşımaktadır. Kırmızı renkli olarak kahvaltıda, sandviçlerde, salatalarda, mezelerde karşımıza çıkabilecek olan fermente zeytin, çocukların da çok hoşuna giden ve severek tüketecekleri bir seçenek olarak sunulabilmektedir. Proje Ekibi : SİMLA KÜÇÜKSAYAN, ERDOĞAN KÜÇÜKÖNER.

6 YENİ BİR ÇEREZ: KURUTULMUŞ FERMENTE ZEYTİN YRD.DOÇ.DR. BUKET AŞKIN Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Kendine has tadı ve aroması olan zeytin, yüksek yağ oranı nedeniyle genellikle zeytin yağ üretiminde kullanılmaktadır. Zeytin yağ dışında, ezme üretilmekte veya meyve olarak pizza, salata ve soslarda kullanılmaktadır. Kahvaltılık zeytin ise, acılığı fermentasyon ile alınıp tüketilmektedir. Fermente zeytin arzu edilen kendine has tat ve aromaya sahiptir. Amaç Uzun raf ömrüne sahip olan fermente zeytin dilimlenip kurutulduğu takdirde sahip olduğu aromayı daha yoğun şekilde taşımakta ve kullanıldığı ürüne aktarmaktadır. Ayrıca, yoğun bir lezzete sahip olan bu ürün birçok hazır gıdada rehidre edilerek kullanılabilmektedir. Bu çalışma ile memecik çeşidi fermente edilmiş ve dilimlenmiş zeytinin kurutularak yeni bir çerez olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, birçok hazır gıdada da kullanılabilirliği hedeflenmiştir. Bu hedefler fiziksel analizler ve duyusal değerlendirme ile incelenmiştir. Yöntem Memecik çeşidi zeytin dilimlerinin fiziksel, duyusal ve renk özellikleri taze ve kurutulmuş örneklerde değerlendirilmiştir. Zeytin örnekleri tepsili kurutucuda sıcak hava ile kurutulmuştur. Başlangıç nem değeri g/100 g olarak tespit edilen fermente edilmiş yeşil zeytin dilimlerinin kurutma sonrasında nem değeri 2.15 g/100 g e düşürülmüştür. Kurutma işlemi 65oC de 1 m/s hava hızı ile gerçekleştirilmiştir. Kurutma işlemi sırasında, zeytinlerin çap gibi bazı fiziksel özelliklerinde değişimler meydana gelmiştir. Örneklerin iç ve dış çapları sırası ile % 20.6 ve % 24.0 oranında azalmıştır. Renk bileşenleri (L*, a*, b*) Minolta kolorimetresi ile ölçülmüş ve renk koordinatları kullanılarak h*, ΔC*, ΔE* değerleri hesaplanmıştır. Kurutma işlemi ile birlikte örneklerin L* ( ) ve b* ( ) değerlerinde azalma bulunmaktadır. a* değerinde ise den 1.95 değerine bir artış gözlenmiştir. Kurutulmuş zeytin dilimleri tuz içeriğinden dolayı diğer kurutulmuş gıdalardan daha yavaş rehidre olmuştur. Ayrıca, kurutulmuş zeytin dilimleri duyusal analiz ile de görsel, tat, tekstür ve genel kabuledilebilirlik özellikleri bakımından taze örneklerle karşılaştırılmıştır. Sonuç Bu çalışma ile kurutulmuş fermente dilim zeytinin görsel kalitesinin duyusal kalite ve beğeni de taşıdığı yapılan duyusal değerlendirme ile gösterilmiştir. Duyusal değerlendirme sonuçlarına göre, kurutma işleminin ardından zeytin fermente aromasında kısmen kayıp meydana gelmiştir. Ancak, bu kaybın yerini yoğun ekşimsi ve yağlı zeytin aroması almıştır. Panelistler, bu yeni aromanın kurutulmuş zeytin dilimleri için daha çekici ve istenen bir tat bileşeni olduğunu vurgulamışlardır. Elde edilen sonuçlardan bir diğeri, fermentasyon sonrasında ve kurutma öncesi zeytin bünyesindeki

7 tuz miktarının azaltılması olmuştur. Çünkü fermentasyon için gerekli olan tuz miktarı, kurutma sonrasında çok daha yoğun bir şekilde hissedilmekte ve yakıcı bir tat oluşturmaktadır. Ayrıca, yüksek tuz miktarı rehidrasyon yeteneğini de olumsuz etkilemektedir. Bu durum, kurutulmuş zeytin dilimlerinin rehidre edilerek diğer hazır gıdalarda kullanım kalitesini de düşürmektedir. Bu nedenle, fermentasyon sonucunda bünyedeki tuz miktarının azaltılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Proje Ekibi : İBRAHİM ÜÇGÜL, SİMLA KÜÇÜKSAYAN, ERDOĞAN KÜÇÜKÖNER.

8 BALLI ZEYTİN EZMESİ AYCAN RÜYA Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Ürünümüzü üretmemizin amacı kahvaltıda zeytin yemesini sevmeyen çocuklarımızı zeytin yemesini sevdirmek ve kahvaltılarını yaparken daha fazla protein almalarını sağlamaktır. Zeytin ezmesini bal ile birlikte zenginleştirilerek çocukların bağışıklık sistemlerinin kuvvetlenmesine aynı zamanda hastalıklara direnç kazanmalarını sağlar. BALLI EZME ZEYTİN İŞLENMESİ= Sofralık siyah zeytinler (yenmeye hazır zeytinler) Küçük, sağlıklı ve yumuşak zeytinler, ilk önce tatlı su içerisinde bir hafta kadar bekletilir. Bu sırada zeytinde bulunan tuzun azaltılması, zeytin etinin kabuk ve çekirdekten ayrılması için sık sık su değiştirilir.(iki günde bir). Daha sonra zeytinler elek delik çapı 0,6-2mm olan palper (domates salçası imalatında kullanılır) adı verilen bir aletten geçirilir. Zeytin püre halinde çekirdek ve kabuktan ayrılmış olarak elde edilir. Zeytin ezmesi 1-2 gün kadar gıda muhafazasına uygun kaplarda bekletilir. Üst yüzeyde biriken yağ ezmeden uzaklaştırılır. Ayrıca zeytin ezmesinin yüzeyinde yağ birikmesini önlemek ve homojen bir yapıda üretimi için emülgatör olarak %1 oranında lesitin de kullanılabilir. Zeytin ezmesinin dayanımını artırmak için %0,1 civarında asit ilavesi yapılır. Aroma vermek amacıyla ve tadını yumuşatmak amacıyla bal ilave edilir. Küçük kavanozlarda( gr) ambalajlanarak ve 95 C DE dakika pastörize edilerek piyasaya verilir. Sonuç olarak çocuklarımızı zeytin mucizesinden mahrum olmalarını engellemek ve onların beslenmelerini daha da çeşitlenmesini sağlamak en temel öngörümüzdür. Gelecek nesillerin beslenmesinden biz büyükler sorumluyuz.

9 SÜRÜLEBİLİR ZEYTİNYAĞI ÖZGE KURT GÖKHİSAR Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Kalp-damar sağlığı başta olmak üzere sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı zeytinyağının düzenli tüketimi önerilmektedir. Kolesterolü düzenlemesi, kan basıncını düşürmesi, yaşlanma sürecini yavaşlatması zeytinyağının bilinen önemli sağlık faydalarındandır. Son yıllarda beslenme ve sağlık ilişkisinin daha da önem kazanmasıyla hazırlanan beslenme rehberlerinde, zeytinyağı gibi doymamış yağ asitlerince zengin gıdaların tüketiminin arttırılması önerilmektedir. Bilinen bitkisel sürülebilir (katı) yağ üretim yöntemlerinde (örn. margarin) hidrojenasyon, interesterifikasyon, hidroksilasyon vb. yollarla sıvı yağ kimyasal yapısı değiştirilerek katılaştırılmaktadır. Bu kimyasal değişimler sağlık üzerine olumsuz etkileri olan doymuş ve/veya trans yağ asitlerinin oluşumuna neden olmakta ve katı yağ üretildiği sıvı yağdan farklı bir ürün haline gelmektedir. Yeni bir bitkisel katı yağ olan sürülebilir zeytinyağı (SZ), fiziksel işlemlerle su/yağ emülsiyonu olarak üretilmektedir. Fiziksel işlemlerle elde edildiğinden SZ doymuş ve trans yağ asitleri gibi sağlık üzerine olumsuz etkileri olan bileşenleri içermez ve üretildiği zeytinyağının kimyasal, duyusal, besleyici ve kalite özelliklerini taşır. Bu nedenle SZ nın kimyasal işlemlerle üretilen katı yağlara sağlıklı bir seçenek olabileceği düşünülmektedir. Zeytinyağının akıcı olması gıdaların yüzeyine sürüldüğünde yüzeyin dışına akmasına, gıdanın içine sızarak yapısını yumuşatmasına veya gıdanın içine konduğunda dışına sızmasına neden olarak zeytinyağı tüketimini ve zeytinyağı içerikli işlenmiş gıdaların üretilmesini zorlaştırmaktadır. SZ katı olduğu için bu zorluklarla karşılaşılmayacağından zeytinyağı tüketimini kolaylaştırır ve zeytinyağı içerikli yeni gıdaların üretilmesine katkıda bulunabilir. SZ nın kahvaltılık ve yemeklik yağ olarak üretilmesi, gıdalarda bileşen, sos, dolgu maddesi, kat ayırıcı vb. olarak kullanılması ticari potansiyel kullanım alanları olarak öngörülmektedir. Zeytinyağının akıcı olmasından kaynaklanan diğer bir kısıt ise derin ve sert ambalajlarda saklanması zorunluluğudur. SZ akıcı olmayıp dökülmeyeceğinden tüplerde, yayvan ve yumuşak ambalajlarda da saklanabilir. SZ nın ambalajlama seçeneklerinin daha fazla olması depolanmasını ve sunumunu kolaylaştırarak zeytinyağı kullanım potansiyelini arttırabilir. SZ nın enerji değeri üretildiği zeytinyağından daha düşük olduğundan, yüksek kalori kaygısıyla zeytinyağı tüketimini sınırlayan tüketicilerin tercih edebilecekleri yeni bir zeytinyağı ürünü olabilir. Zeytinyağı sağlıklı olmasına karşın fiyatının yüksek olması tüketimini sınırlandıran faktörlerdendir. SZ nın maliyeti aynı miktardaki sıvı zeytinyağına

10 göre düşüktür. Bu nedenle SZ tüketici açısından daha ekonomik bir seçenek olabilir. SZ nın görünüş (renk, parlaklık, yüzey düzgünlüğü, homojen görünüm), kullanışlılık (akma, damlama, sürülebilirlik) ve ağız hissi (aroma, lezzet, yağlılık hissi) açısından beğenilirliği 104 eğitimsiz değerlendirici tarafından dokuz ölçekli beğeni formu kullanarak gerçekleştirmiştir. SZ her bir özellik için 9 üstünden 7 ve üzeri puanlar almıştır. En az 7 puan alan bir ürünün piyasada beğenilme olasılığının yüksek olacağı genel kabülüne dayanarak, SZ nın piyasaya çıkarıldığında tüketici tarafından beğenilirliğinin yüksek olacağı düşünülmektedir. SZ üretimi, az sayıda ve kolay ulaşılabilir hammadde ve makina-ekipman kullanarak yapılabildiğinden sürecin kontrolü kolay ve üretim maliyeti düşüktür. Ticari ölçekte 250 kg/sa kapasite ile üretimi TL makina-ekipman maliyeti ile gerçekleştirilebilir. Tüm üretim giderleri ile birlikte ürün maliyeti yaklaşık 1.80 TL/250 g olarak öngörülmektedir. SZ sağlıklı, kullanımı kolay, ekonomik ve beğenilirliği yüksek olduğundan tüketicinin tüketmek isteyeceği, düşük yatırım ve üretim maliyeti ile atık bırakılmadan üretilebileceğinden ve süreç kontrolü de kolay olduğundan üreticinin de üretmek isteyeceği bir ürün olarak değerlendirilmektedir. Proje Ekibi : MAHİR TURHAN

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 EZME

Detaylı

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı İznikli Zeytin ve Zeytinyağı Zeytinin yolculuğu Bahar ve yaz aylarında çiçeklerle süslenen zeytin ağaçlarımız bakım ve budama döneminden sonra kasım ayında hasat ile yolculuğuna başlar; Gün ağardıktan

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI Zeytinin adı TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür 1 ZEYTİN Zeytin bir Akdeniz bitkisi olup, dünyaya Anadolu dan yayılmıştır. 2 DÜNYA VE ÜLKEMİZDE

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Amaç MADDE 1- (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde

Detaylı

DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ

DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ Şahnur IRMAK Gıda Yük.Müh. Zeytincilik Araştırma İstasyonu 28 Mart 2015 - İZMİR sahnurirmak@hotmail.com Sele Zeytini İşlenmesi Sele zeytini üretimi büyük çapta, ticari

Detaylı

Renklendirilmiş Fermente Memecik Çeşidi Zeytinlerin Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri

Renklendirilmiş Fermente Memecik Çeşidi Zeytinlerin Fiziksel, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri Akademik Gıda / Academic Food Journal ISSN Print: 134-7582 http://www.academicfoodjournal.com Akademik Gıda 8(6) (2) 13-18 Araştırma Makalesi / Research Paper Renklendirilmiş Fermente Memecik Çeşidi Zeytinlerin

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

20,00 TL + kdv. 30,00 TL + kdv. 120,00 TL + kdv. 100 ml TADIM NUMUNESİ. 500 ml KOYU CAM ŞİŞE 5 LT TENEKE

20,00 TL + kdv. 30,00 TL + kdv. 120,00 TL + kdv. 100 ml TADIM NUMUNESİ. 500 ml KOYU CAM ŞİŞE 5 LT TENEKE 100 ml TADIM NUMUNESİ 20,00 TL + kdv 500 ml KOYU CAM ŞİŞE 30,00 TL + kdv 5 LT TENEKE 120,00 TL + kdv ÜRÜN KODU: 13100 ÜRÜN KODU: 13500 KOLİ İÇİ ADEDİ: 12 ÜRÜN KODU: 13005 KOLİ İÇİ ADEDİ: 4 NATÜREL SIZMA

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sofralık zeytin Sofralık Zeytin; kültüre alınmış zeytin meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilmesinden

Detaylı

Raf ömrü çalışmaları

Raf ömrü çalışmaları Raf ömrü çalışmaları Prof. Dr. İsmail Sait DOĞAN Gıda grupları Bozulurluğu yüksek olan gıdalar (raf ömrü günlerle ölçülür). Süt, et, yeşil sebze Orta derecede bozulabilir gıdalar (raf ömrü haftalar ile

Detaylı

ORGANİK YEŞİL ZEYTİN

ORGANİK YEŞİL ZEYTİN ORGANİK YEŞİL ZEYTİN önerilir. 2 Yıl 121-140 (5XL) 680 gr 400 gr 15 TL önerilir. 2 Yıl 141-160 (4XL) 680 gr 400 gr 14 TL önerilir. 2 Yıl 161-180 (3XL) 680 gr 400 gr 13 TL önerilir. 2 Yıl 181-200 (2XL)

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte.

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. FINDIK Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. Fındık bu yönleriyle ülkemizin gerek üretim, gerekse ihracat yönünden dünya

Detaylı

Ç eş ni l i Sız ma Zeytiny ağl ar ı

Ç eş ni l i Sız ma Zeytiny ağl ar ı Ç eş ni l i Sız ma Zeytiny ağl ar ı L a b o ratuvarcılık deneyim i s ayes in de, meyva ve bitki özelerin in ya ğd a çözünd üğünü çok i yi b i l e n L a l e l i, ç e ş n i l i ze ytinyağlarının üretimin

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/2015. 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/2015. 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT - 31//2015 T.C. Sayfa: 1-6 YEMLİK HMS 0.70 0.70 0.7000 274,770.00 KG 192,339.00 1 ı: 192,339.00 1 ı 192,339.00 1 HUBUBAT 192,339.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR RAFİNE İTL 3.56 3.64 3.5952 1,114,980.00 KG

Detaylı

ZEYTİNYAĞI ÜRÜN KATALOĞU

ZEYTİNYAĞI ÜRÜN KATALOĞU KATALOĞU TARİŞ ZEYTİN VE TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, bugün Aydın, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Muğla illerine yayılmış

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 HAVA

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 SİRKELİ

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/05/2015

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/05/2015 T.C. Sayfa: 1-7 ZEYTİN PRİNA KÜSPESİ YAĞLI 0.09 0.09 0.080 817,000.00 KG 69,44.00 1 ı: 69,44.00 1 ı 69,44.00 1 69,44.00 1 HAM İTL 2.03 2.03 2.0286,66,992.00 KG 11,47,82.13 2 RAFİNE 3.60 3.70 3.6072 1,344,218.00

Detaylı

Tip 2 Diyabet Hastaları için. Beslenme Kılavuzu*

Tip 2 Diyabet Hastaları için. Beslenme Kılavuzu* Tip 2 Diyabet Hastaları için Beslenme Kılavuzu* Değerli hastalar, Hazırladığımız bu kısa kılavuz ile size günlük hayatınızda tüketeceğiniz gıda maddelerini seçerken, yönünüzü daha iyi belirleyebilmenize

Detaylı

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0)

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Enstitümüz tarafından yüksek lisans tez programları kabul edilen yüksek lisans öğrencileri için danışman

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Resmi Gazete; tarih 02. 09. 2001, sayı: 24511 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (Tebliğ No : 2001 / 19) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R. Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: 07.07.2006/26221 Tebliğ No: 2006/28 Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

1900 lü yılların başından beri Gemlik te zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan bir ailenin mensubuyum. Siyah zeytin, yeşil zeytin, dilimli

1900 lü yılların başından beri Gemlik te zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan bir ailenin mensubuyum. Siyah zeytin, yeşil zeytin, dilimli GEMLİK ZEYTİNİ 1900 lü yılların başından beri Gemlik te zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan bir ailenin mensubuyum. Siyah zeytin, yeşil zeytin, dilimli zeytin,zeytinyağı, zeytin ezmesi ve bunlarınçeşitlerini

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/07/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT - 31/0/2015 T.C. Sayfa: 1 - FİĞ HMS 500.00 500.00 500.0000 62.8 TON 31,390.00 1 ı: 31,390.00 1 ı 31,390.00 1 BUĞDAY BUGDAY DİĞER DURUM BUĞDAY TOHUMLUK HMS 0.8 0.8 0.800 5,000.00 KG 3,900.00 1 BUGDAY

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT - 31//2016 Sayfa: 1-7 TANE HMS 0.68 0.68 0.6846 144,800.00 KG 99,130.08 1 ı: 99,130.08 1 ı 99,130.08 1 HUBUBAT 99,130.08 1 BiTKİSEL YAĞLAR RAFİNE İTL 3.75 3.80 3.7748 1,430,562.00 KG 5,400,096.61

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 PİRİNA YAĞI

Detaylı

STEVİA ÖZÜ İLAVESİNİN PROBİYOTİK YOĞURTLARININ BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Avni Kırmacı

STEVİA ÖZÜ İLAVESİNİN PROBİYOTİK YOĞURTLARININ BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Avni Kırmacı STEVİA ÖZÜ İLAVESİNİN PROBİYOTİK YOĞURTLARININ BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Avni Kırmacı Giriş Materyal ve Yöntem Araştırma Bulguları ve Tartışma Sonuçlar ve Öneriler Dünya

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytinyağı

Detaylı

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ İSTATİKSEL BİLGİLER

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ İSTATİKSEL BİLGİLER ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ İSTATİKSEL BİLGİLER Yıl Yer ÜrUn adı Toplu m eyveliklerin alanı(dekar) Üretim(ton) Ağaç başına ortalama verim(kg) Meyve veren yaşta ağaç sayısı Meyve vermeyen yaşta ağaç

Detaylı

EKSİS HABER. Dönem: Temmuz 2013 / Sayı:1 AYLIK BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TEMMUZ/2013

EKSİS HABER. Dönem: Temmuz 2013 / Sayı:1 AYLIK BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TEMMUZ/2013 EKSİS HABER AYLIK BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TEMMUZ/2013 EKSİS ENDÜSTRİYEL KURUTMA SİSTEMLERİ Adres: Yeni Sanayi Sitesi 16. Blok no:29 ISPARTA Tel: +90 246 233 07 90 E-mail: info@kurutma.net Web: www.kurutma.net

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/2015

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/2015 01/0/2015 HUBUBAT MAMÜLLERİ - 30/0/2015 T.C. Sayfa: 1-7 UN (MUHTELİF) HTS 1.37 1.37 1.3713 800.00 KG 1,097.00 1 ı: 1,097.00 1 ı 1,097.00 1 HUBUBAT MAMÜLLERİ 1,097.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR RAFİNE HTS 4.27 4.27

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir:

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir: TÜRK GIDA KODEKSİ Türk Gıda Kodeksi; Türkiye de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, etiketleme, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, ithalat ve ihracat denetimi ve belgelendirme sistemi, tahlil

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 AROMALI

Detaylı

YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2016

YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2016 YAĞLI TOHUMLAR SUSAM ÜRÜNLERİ SUSAM T.C. Sayfa: 1-8 SUSAM İŞLENMİŞ HMS 10.00 10.00 10.0000 142.00 KG 1,420.00 1 SUSAM ı: 1,420.00 1 SUSAM ÜRÜNLERİ ı 1,420.00 1 YAĞLI TOHUMLAR 1,420.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Günümüzde

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Zeytinyağı Üretim Yöntemleri Geleneksel Presleme Yöntemi Sürekli Üretim Yöntemi 1. Üç fazlı 2. İki fazlı Geleneksel Presleme Yöntemi (Kesikli Yöntem) Su Zeytin Kırma

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarih / Sayı: 02.09.2001 / 24511, Tebliğ No: 2001-19 MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ Amaç...1 Kapsam...1 Hukuki Dayanak...1 Kısaltmalar...1 Tanımlar...1

Detaylı

TGK-ŞARAP TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2008/67) Yayımlandığı R.Gazete : 04.02.2009-27131

TGK-ŞARAP TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2008/67) Yayımlandığı R.Gazete : 04.02.2009-27131 TGK-ŞARAP TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2008/67) Yayımlandığı R.Gazete : 04.02.2009-27131 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; şarabın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama,

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ HUBUBAT BUĞDAY 01/0/201 BUGDAY DİĞER DURUM - 31/0/201 T.C. Sayfa: 1-8 BUĞDAY HMS 0.95 0.99 0.9523 182,890.00 KG 14,161.90 3 BUGDAY DİĞER DURUM ı: 14,161.90 3 BUĞDAY ı 14,161.90 3 HUBUBAT 14,161.90 3 BAKLİYAT

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

Prinanın Ekonomik ve Çevreci Geri Kazanımı: Prina Kurutma ve Ayrıştırma Sistemleri

Prinanın Ekonomik ve Çevreci Geri Kazanımı: Prina Kurutma ve Ayrıştırma Sistemleri Prinanın Ekonomik ve Çevreci Geri Kazanımı: Prina Kurutma ve Ayrıştırma Sistemleri 3 Geçişli Döner Tamburlu Kurutucu Yağcı Makina firması olarak endüstriyel kurutma teknolojisi konusunda, döner kurutma,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri Gıda Teknolojisinin Tanımı... 6 İşlenmiş Besin Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar... 6 Gıdaların Geometrik Özellikleri...

Detaylı

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2017. Tarih: Sayı:

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/05/2017. Tarih: Sayı: 01/0/2017-31/0/2017 T.C. Sayfa: 1-6 ZEYTİN PRİNA KÜSPESİ YAĞLI HTS 0.10 0.10 0.1000 00,000.00 KG 0,000.00 1 ı: 0,000.00 1 ı 0,000.00 1 0,000.00 1 BiTKİSEL YAĞLAR HAM İTL 2.79 2.81 2.7979 3,000,000.00 KG

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON

FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON Fraksiyone kristalizasyon Yağların kontrollü bir soğutma prosesi ile kristallendirilerek arzu edilen fraksiyonların ayırılması işlemidir Böylece yağlardan, istenilen yapıdaki

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyet enerji yoğunluğu, Enerji alımı, Vücut ağırlığının uzun süreli kontrolü Yüksek diyet enerji

Detaylı

ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ

ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNİN BİLEŞİMİ Zeytin meyvesinin bileşiminde yağ, su, şeker, proteinler, antosiyaninler ve oleuropein bulunmaktadır. Yağ : Yağ hücrelerin vakuollerinde bulunmaktadır. Damlacıklar

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytinyağı

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 TENEKE

Detaylı

Laleli Ür ün Rehb er i. Bil g e a ğ a cın in sa n l ı ğa a r ma ğa nı : Ze y t i n

Laleli Ür ün Rehb er i. Bil g e a ğ a cın in sa n l ı ğa a r ma ğa nı : Ze y t i n Laleli Ür ün Rehb er i Bil g e a ğ a cın in sa n l ı ğa a r ma ğa nı : Ze y t i n Laleli Aile si: Bi r Sa ğl ı k ve L e z z e t Ö ykü sü Her şey Dr. Yahya Laleli nin 1967 yılında Düzen Laboratuvarlar

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2009

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2009 HUBUBAT MISIR MISIR 01//2009-31//2009 Sayfa: 1-9 MISIR SARI 2009 MTS 0.33 0.40 0.3851 2,530,290.0 KG 974,366.92 9 MISIR SARI 2009 TTS 0.39 0.43 0.4155 2,185,810.0 KG 908,275.00 21 MISIR YEMLİK 2009 MTS

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

SOFRALIK ZEYTİN ÇEŞİTLERİ ÜRETİMİ DERSİ. Yeşil zeytin çeşitlerini hazırlamak. Siyah zeytin çeşitlerini hazırlamak

SOFRALIK ZEYTİN ÇEŞİTLERİ ÜRETİMİ DERSİ. Yeşil zeytin çeşitlerini hazırlamak. Siyah zeytin çeşitlerini hazırlamak SOFRALIK ZEYTİN ÇEŞİTLERİ ÜRETİMİ DERSİ Dersin Modülleri Sofralık Yeşil Zeytin Çeşitleri Sofralık Siyah Zeytin Çeşitleri Kazandırılan Yeterlikler Yeşil zeytin çeşitlerini hazırlamak Siyah zeytin çeşitlerini

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN Enkapsülasyon katı, sıvı ve gaz malzemelerin kaplanarak kapsüller içinde tutulması ile çok küçük bir maddeyi veya tüm

Detaylı

KLASİK TÜRK MUTFAĞI KURS PROGRAMI

KLASİK TÜRK MUTFAĞI KURS PROGRAMI KLASİK TÜRK MUTFAĞI KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Klasik Türk Mutfağı 5. PROGRAMIN DAYANAĞI : 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 625 sayılı

Detaylı

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER KİMYASAL LER YÖNTEMİ 1 2 3 -Ürün TS leri -Ürün TS leri -TS 2590 Toplam katı madde - tüm gıdalar %10 LUK HCl de çözünmeyen kül- tüm gıdalar Acılık kreis testi- tahinhelva ve tüm yağlarda 100 gr/ml 2 gün

Detaylı

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır. Yakın geçmişte moda tasarımcıları,

Detaylı

PACOVİS TÜRKİYE TANITIM KATALOĞU

PACOVİS TÜRKİYE TANITIM KATALOĞU PACOVİS TÜRKİYE TANITIM KATALOĞU Tanıtım : Pacovis AG : Pacovis Gıda, 2008 yılında Pacovis AG (İsviçre- www.pacovis.ch) ve Kütaş Tarım (Türkiye- www.kutasgroup.com) ortaklığı ile hayat bulmuştur. Kütaş

Detaylı

T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ , KG 4,275.

T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ , KG 4,275. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA TANE HMS 1.35 1.35 1.3500 1,500.00 KG 2,025.00 1 ARPA YEMLİK ı: 2,025.00 1 ARPA BEYAZ ARPA UNU HMS 1.90 1.90 1.9000 2,250.00 KG 4,275.00 1 ARPA BEYAZ ı: 4,275.00

Detaylı

DÜNYA TATLI BİSKÜVİ TİCARETİ

DÜNYA TATLI BİSKÜVİ TİCARETİ Bisküvi, kimyasal yollardan fermantasyon ile kabartılarak pişirilmiş tahıl ürünlerine verilen isimdir. Latince de bi costus ve Fransızca da bescoit sözcüğünden türetilmiş olup, iki defa pişirilmiş anlamına

Detaylı

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme Sous vide Aslında Sous vide 'vakumlu ambalajlanmış gıdalar daha sonra pişirilmiş, soğutulmuş ve soğuk zinzirde saklanan bir süreç' olarak ta tanımlanır. Bu yöntemde yüksek duyusal kalitedeki ürünler damak

Detaylı

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ Yağ Hammaddeleri İklim ve toprak koşullarının uygun olması nedeni ile ülkemizde ayçiçeği, pamuk tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten,

Detaylı

İZMİR TİCARET BORSASI

İZMİR TİCARET BORSASI SAYFA : 1 HUBUBAT Buğday Yumuşak 1 1,07 1,07 1,07 65.080,00Kg 69.828,40 MS BUĞDAY 65.080,00 Kg 69.828,40 Mısır Yemlik Mısır Yemlik Mısır Yemlik Mısır Slajlık 3 1,15 1,24 1,19 2.867.880,00Kg 3.409.325,90

Detaylı

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR 01/0/015 HUBUBAT MAMÜLLERİ - 8/0/015 T.C. Sayfa: 1-7 UN (MUHTELİF) 1.51 1.51 1.507 1,50.00 KG 1,884.00 1 ı: 1,884.00 1 ı 1,884.00 1 HUBUBAT MAMÜLLERİ 1,884.00 1 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ 8.5 MM.84.84.8440

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR

HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR 01/0/2016 HUBUBAT MAMÜLLERİ - 1/0/2016 T.C. Sayfa: 1-7 UN (MUHTELİF) 1.62 1.62 1.6200 250.00 KG 40 1 ı: 40 1 ı 40 1 HUBUBAT MAMÜLLERİ 40 1 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ MERCİMEK MERCİMEK KIRMIZI MERCİMEK KIRMIZI

Detaylı

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan,

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan, Distile Alkollü İçkiler Tebliği R.G. Tarihi:21.10.1995 R.G. Sayısı:22440 1. KAPSAM Bu bölüm distile alkollü içkilerin tanımını ve özelliklerini kapsar. 2- TANIMLAR 2.1. Distile Alkollü İçki: a) Kendine

Detaylı

T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat AYÇİÇEK YAĞI 3.18 3.1800 210,948.00 AD 670,814.

T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat AYÇİÇEK YAĞI 3.18 3.1800 210,948.00 AD 670,814. HUBUBAT 01/0/01-9/0/01 T.C. Sayfa: 1-7 YEMLİK GTM.S 0.49 0.53 0.5170 155,70.00 KG 80,505.91 ı: 80,505.91 ı 80,505.91 BUĞDAY BUĞDAY YEMLİK BUĞDAY YEMLİK BEYAZ GTM.S 0.63 0.63 0.63 3,80.00 KG 15,059.0 1

Detaylı

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24)

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Amaç TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Yayımlandığı R.Gazete: 25.05.2008-26886 MADDE1 (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme,

Detaylı

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon)

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) 3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) Presleme Kullanılan en eski yağ sızdırma yöntemidir Temelde basınç altında yürütülen bir filtrasyon işlemidir

Detaylı

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici 4 KONU : FYLAX ~ İLGİ : RUMİNANT BESLEME KELİMELER : Kızışma Topaklaşma Mikotoksin Lezzet ve Yem Tüketimi Nem Tutma Kapasitesi Su Yüzey Gerilimi Pelet Kapasitesinde

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ 01/04/ /04/2016

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ 01/04/ /04/2016 HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-8 MISIR YEMLİK HTS 0.71 0.71 0.7067 445,330.00 TON 314,703.89 1 MISIR ı: 314,703.89 1 MISIR ı 314,703.89 1 HUBUBAT 314,703.89 1 AYÇİÇEK KÜSPESİ HTS 0.69 0.69 0.6905 116,470.00

Detaylı

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr PEYNiR...gıdanıza değer katan çözümler... Peynir uzmanlık ister... Hayvansal kaynaklı gıdalar arasında önemli bir yeri olan peynir, toplumumuz tarafından sevilen ve zevkle tüketilen bir gıdadır. Son yıllarda

Detaylı

FENOLİK BİLEŞİKLER 4

FENOLİK BİLEŞİKLER 4 ÇALIŞMANIN AMACI Bu çalışmada Giresun/Şebinkarahisar yöresinde üretilen dut ve karadut pekmezlerinde insan sağlığı açısından gerekli olan toplam fenolik içeriği ile olumsuz işleme, taşıma ve depolama koşullarından

Detaylı

Neobioplus Nasıl Üretilir?

Neobioplus Nasıl Üretilir? Seperasyon Neobioplus Nasıl Üretilir? NH3, NH4, CH4, H2S Gibi Zararlı Bileşenlerin Giderimi Böcek Yumurta Yabancı Ot Tohum Giderimi Pelet Toz Hayvan Dışkıları Bitkisel Atıklar Anaerobik Ortamda Fermentasyon

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

Sıcak ve Soğuk İşleme Yöntemleriyle Domates Salçası Üretiminin Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri

Sıcak ve Soğuk İşleme Yöntemleriyle Domates Salçası Üretiminin Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Sıcak ve Soğuk İşleme Yöntemleriyle Domates Salçası Üretiminin Fenolik Bileşikler, Antioksidan Kapasite ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri Burçak Uçar,

Detaylı

Mikroenkapsüle Nane Tozundan Soğuk Çay Üretimi ve Duyusal Özellikleri

Mikroenkapsüle Nane Tozundan Soğuk Çay Üretimi ve Duyusal Özellikleri Mikroenkapsüle Nane Tozundan Soğuk Çay Üretimi ve Duyusal Özellikleri Hamza ALAŞALVAR, Mustafa ÇAM Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Kayseri Nane 1,2 Nane, Lamiaceae

Detaylı

SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ

SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ Giriş Sofralık Zeytin; uluslararası standartta kültüre alınmış zeytin çeşitlerinin, işlenebilecek olgunlukta hasat edilen meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilip,

Detaylı

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/2010

KÜSPELER KÜSPELER. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. EDREMİT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/2010 - 1/0/2010 T.C. Sayfa: 1-6 ZEYTİN PRİNA KÜSPESİ YAĞLI 0.0 0.05 0.090 91,284.00 KG 6,60.48 10 ZEYTİN PRİNA KÜSPESİ YAĞLI VE SULU 0.01 0.01 0.006 591,500.00 KG,711.67 ı: 40,072.15 1 ı 40,072.15 1 40,072.15

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

Hakkımızda. Alaçatı muhallebicisi Ege nin kendine özgü doğasından ilham alır. Alaçatı doğallığı temel değer olarak benimsenmiştir.

Hakkımızda. Alaçatı muhallebicisi Ege nin kendine özgü doğasından ilham alır. Alaçatı doğallığı temel değer olarak benimsenmiştir. Hakkımızda Alaçatı Muhallebicisi, Tatlı Bereket Firmasının markalarından biridir. Ülkenin en iyi restoran işletmecisi şirketlerinden birisi olan Özsar tarafından kurulmuştur. Alaçatı muhallebicisi Ege

Detaylı

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI Sayfa No 1/4 REVİZYON ve ONAY TAKİP TABLOSU Rev. No. Revizyon Gerekçesi Tarih Sayfa No 2/4 HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ Ürün Grupları Birincil Üretim İkincil Üretim 1- Et ve Et Ürünleri 2-Süt ve Süt Ürünleri

Detaylı