G elir Vergisi Kanununun 121 maddesinde; beyannamede gösterilen gelire

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "G elir Vergisi Kanununun 121 maddesinde; beyannamede gösterilen gelire"

Transkript

1 mali ÇÖZÜM 171 GEL R VERG S NDE TEVK F YOLUYLA KES LEN VERG LER LE GEÇ C VERG N N MAHSUP VE ADES fiibli GÜNEfi * I- G R fi G elir Vergisi Kanununun 121 maddesinde; beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan Gelir Vergisi Kanununa göre kesilmifl bulunan vergilerin, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilece i, mahsubu yap lan miktar n gelir vergisinden fazla olmas halinde aradaki fark n vergi dairesince mükellefe bildirilece i ve mükellefin tebli tarihinden itibaren bir y l içinde müracaat üzerine kendisine red ve iade olunaca belirtilmifltir. adesi gereken vergiler ile ilgili olarak düzenleme yapma konusunda 5035 say l Kanunla Maliye Bakanl na yetki verilmifl olup, bu çerçevede yay mlanan 252 seri numaral Gelir Vergisi Genel Tebli inde 1 de konuya iliflkin aç klamalar yap lm flt r. II- BEYANNAME ÜZER NDEN HESAPLANAN VERG YE MAHSUP VE KALAN KISMIN ADES Y ll k beyanname ile beyan edilen gelir vergisi üzerinden hesaplanan vergiden y l içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler mahsup edilir. Mahsup iflleminin yap labilmesi için, tevkif yoluyla kesilen verginin beyannameye dahil edilen gelir veya kazanca iliflkin olmas gerekmektedir. Bu durumda gelir veya kazanç türünün bir önemi bulunmamakta olup, mükelleflerin kendilerinden yap lan vergi tevkifat ile ilgili olarak kesintiyi yapan vergi sorumlular n n ad -soyad * Vergi Denetmeni tarih ve say l Resmi Gazetede yay mlanm flt r.

2 172 mali ÇÖZÜM veya unvan n, ba l oldu u vergi dairesini ve vergi kimlik numaralar n, kesintiye esas al nan brüt tutarlar, kesilen vergileri ve kesinti yap lan dönemleri gösteren bir tabloyu y ll k beyannamelerine eklemeleri yeterli olacakt r. A) Mahsuben ade Tevkif yoluyla kesilen vergilerin y ll k beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan k sm n n di er vergi borçlar na mahsup talebi; ß tutar na bak lmaks z n, ß inceleme raporu ve teminat aran lmadan yerine getirilir. Mahsup talebinin dilekçe ile yap lmas ve y l içinde yap lan tevkifatlara iliflkin listenin dilekçe ekinde yer almas gerekmektedir. Ortaklar, orta olduklar adi ortakl k veya kollektif flirketlerin müteselsilen sorumlu olduklar vergi borçlar na da mahsuben iade talebinde bulunabilirler. Mahsuben iade ifllemi, aranan tüm belgelerin tamamlanmas kofluluyla, y ll k gelir vergisi beyannamesinin verildi i tarih itibariyle yap lacakt r. Bu tarihten itibaren mükelleflerin mahsubunu talep ettikleri vergi borçlar için gecikme zamm uygulanmaz. Mükellefin muaccel hale gelmifl vergi borcunun bulunmamas halinde, iade alaca n n sonraki dönemlerde muaccel hale gelecek vergi borçlar na mahsubu mümkündür. Mahsup taleplerinin yerine getirilmesinde, zamanafl m hükümleri (VUK madde 114 ve 126) göz önünde bulundurulur. B) Nakden ade Nakden iade taleplerinin dilekçe ile yap lmas flartt r. Tevkif yoluyla kesilen vergilere iliflkin nakden iade edilecek tutar n YTL yi geçmemesi halinde iade talebi, y l içinde yap - lan tevkifatlara iliflkin tablo ile birlikte; ß Ücret ve gayrimenkul sermaye irad na iliflkin olmas halinde ücretlere iliflkin olarak iflveren taraf ndan verilen ve kesintinin yap ld n gösteren yaz n n, gayrimenkul sermaye irad na iliflkin olarak kira kontrat n n, ß Menkul sermaye irad na iliflkin olarak kesintiyi yapan bankalar, özel finans kurumlar, arac kurumlar ve di- er kurumlar taraf ndan düzenlenen ve vergi kesintisinin yap ld n gösteren belgenin, ß Serbest meslek kazanc na iliflkin olarak vergilerin sorumlu ad na tahakkuk etti ini gösteren ilgili saymanl k yaz s n n, ß Ticari kazançlar ve zirai kazançlara iliflkin olarak tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu taraf ndan ilgili vergi dairesine ödenmifl oldu una iliflkin belgenin

3 mali ÇÖZÜM 173 ilgili kurumca onaylanan bir örne inin dilekçeye eklenmesi kofluluyla inceleme raporu ve teminat aranmaks - z n yerine getirilir. Nakden yap lacak iade taleplerinin YTL yi aflmas halinde, YTL yi aflan k s m vergi inceleme raporuna göre iade edilir YTL ye kadar olan k s m ise, teminat aranmaks z n ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilir.(dilekçe ve eki belgelerin verilmesi kofluluyla). Teminat gösterilmesi halinde inceleme sonucu beklenmeksizin iade yap - l r. Nakden iade talebinin YTL ye kadar olan k sm, yeminli mali müflavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyar nca iade edilir. ade talebinin YTL yi aflan k sm n n iadesi her halükarda vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir. Genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve sermayelerinin en az %51 veya daha fazlas bu kurumlara ait iflletmelere yap lacak iadeler, gerekli belgelerin ibraz üzerine miktara bak lmaks z n inceleme raporu ve teminat aran lmadan yerine getirilir. Nakden iade edilebilir aflamaya gelen alaca n üçüncü flah slar n vergi borçlar na mahsubu talep edilebilir. III-TEVK F YOLUYLA KES LEN VERG LER N GEÇ C VERG YE MAHSUBU lgili dönemler halinde hesaplanan geçici vergiden varsa o hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmifl geçici vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkif edilmifl vergiler mahsup edilmekte, mahsuptan sonra kalan tutar o dönem için ödenmesi gereken geçici vergi olmaktad r. Y ll k beyannamenin vergi bildirimi tablosunda yer alan geçici vergiye iliflkin sat rda, beyannamenin ilgili oldu u geçici vergi dönemlerinde ödenen geçici vergi tutar (ilgili geçici vergi beyannamelerinin ödenecek geçici vergi sat r nda yer alan tutarlar toplam ) gösterilir. Y ll k beyannamenin vergi bildirimi tablosunun kesinti yoluyla ödenen vergiler sat r nda ise, o y l içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin tamam (geçici vergiden mahsubu yap lan tevkifat tutarlar dahil) gösterilir. Y ll k beyanname üzerinden hesaplanan vergiden, yukar da sözü edilen geçici vergi tutar ile y l içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin tamam mahsup edilir, kalan tutar tevkif yoluyla kesilen vergilerin di er vergi borçlar na mahsubu ve nakden iadesi kurallar çerçevesinde red ve iade edilir.

4 174 mali ÇÖZÜM IV-GEÇ C VERG N N MAHSUBU VE ADES Üçer ayl k dönemler halinde tahakkuk ettirilerek tahsil edilen geçici vergi, y ll k beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edildikten sonra mahsup edilemeyen tutar mükellefin di er vergi borçlar na mahsup edilir. Bu mahsuplara ra men kalan geçici vergi tutar o y l n sonuna kadar yaz l olarak talep edilmesi halinde mükellefe red ve iade edilir.(gvk mük.120.madde ). Y ll k beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden ilgili hesap dönemine iliflkin geçici vergi dönemlerinde ödenen geçici vergi mahsup edilir. Mahsup iflleminin yap labilmesi için, tahakkuk ettirilmifl geçici verginin ödenmifl olmas gerekmektedir. Geçici vergi dönemleri itibariyle tahakkuk ettirilmifl, ancak ödenmemifl bulunan geçici verginin y ll k beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilmesi mümkün de ildir. Tahakkuk ettirilmifl ancak ödenmemifl olmas dolay s yla y ll k beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkan bulunmayan geçici vergi tutarlar terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutar için vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarih olan y ll k beyannamenin verilmesi gereken kanuni sürenin bafllang ç tarihine kadar gecikme zamm uygulan r. Ödenen geçici vergi tutar n n, geçici verginin ilgili oldu u döneme iliflkin olarak verilen beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden fazla olmas halinde, mahsup edilemeyen tutar mükellefin di er vergi borçlar na mahsup edilir. Mahsup iflleminin yap labilmesi için yaz l baflvuru flart aranmaz. Söz konusu mahsup ifllemi 6183 say l Kanunun 47 nci maddesi hükmü de dikkate al narak ilgili vergi dairesince re sen yap l r. Mahsup ifllemi y ll k beyannamenin verildi i tarih esas al narak yerine getirilir. Mahsubu yap lacak vergi borçlar için vade tarihinden, y ll k beyannamenin verildi i tarihe kadar gecikme zamm uygulan r.(bu tarihten sonra vergi borcu için gecikme zamm uygulanmaz.). Mahsup sonucu iadesi gereken miktar n bulunmas ve bu tutar n beyannamenin ilgili tablosuna yaz lm fl olmas mükellefçe yaz l olarak yap lm fl iade talebi olarak kabul edilir. Y ll k beyannamenin ilgili tablosunda/sat - r nda gösterilmeyen geçici verginin mahsuben veya nakden iade edilebilmesi için o y l n sonuna kadar yaz l olarak baflvurulmas gerekir. Geçici verginin gerek mahsuben gerekse nakden iadesinde herhangi bir tutar s n rlamas olmay p, geçici verginin ödenmifl olmas yeterlidir. Geçici vergiye iliflkin iade taleplerinde teminat ve inceleme raporu aranmaz.

5 mali ÇÖZÜM 175 V-GEL R VERG S LE LG L OLARAK FAZLA VE YERS Z TAS L ED LEN VERG LER N ADE filemler Nakden veya mahsuben tahsil edilen ancak fazla veya yersiz olarak tahsil edildi i anlafl lan vergilerin iade ve mahsup ifllemlerinde, düzeltmeye dayanak teflkil edecek belgeler ile bu ifllemlere ait usul ve esaslar belirleme konusunda Maliye Bakanl yetkili k l nm flt r.(vuk 120) Fazla veya yersiz olarak vergi tahakkuk ettirilmesine neden olan vergi hatas n n düzeltilmesi halinde, vergi hatas nedeniyle fazla olarak tahakkuk ettirilmifl verginin ödenmifl olmas flart yla, verginin mükellefe iadesi gerekmektedir. Vergi borçlar na mahsup talebi halinde bu talebin bir dilekçe ile vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Düzeltme ifllemi ile iade iflleminin ayn vergi dairesi taraf ndan gerçeklefltirilmesi durumunda iade ifllemi için dilekçe d fl nda ayr ca bir belge ibraz na gerek yoktur. Vergi dairelerinin farkl olmas halinde hata nedeniyle fazladan tahakkuk etmifl olan verginin ödendi ini gösteren belgenin ibraz gereklidir. Mahsubu talep edilen vergi borçlar için, mükellefin vergi hatas n n düzeltilmesini ilgili vergi dairesine dilekçe ile haber verdi i tarih itibariyle mahsup ifllemi yap lm fl say l r ve mahsubu talep edilen vergi borçlar için bu tarihten itibaren gecikme zamm hesaplanmayacakt r. VI-SONUÇ Yukar da yap lan aç klamalarda ayr nt l olarak belirtildi i üzere, mükelleflerin beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan Gelir Vergisi Kanununa göre kesilmifl bulunan vergilerin, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilememesi durumunda, mahsup edilemeyen k s m mükellefe iade edilecektir. Ayn flekilde, mükelleflerce ödenen geçici vergiler, y ll k beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edildikten sonra mahsup edilemeyen tutar mükelleflerin di er vergi borçlar na mahsup edilir. Bu mahsuplara ra men kalan geçici vergi tutar o y l n sonuna kadar yaz l olarak talep edilmesi halinde mükelleflere iade edilecektir. KAYNAKÇA -Beyanname Düzenleme Klavuzu (2006), stanbul : HUD Yay nlar -K z lot,fi., fienyüz D., Tafl M., Dönmez, R.(2007) Vergi Hukuku, Ankara:Yaklafl m Yay nlar -fienyüz, Do an (2007), Türk Vergi Sistemi Ankara : Yaklafl m Yay nlar -T.C. Yasalar, Gelir Vergisi Kanunu, Ankara : [yayl. -T.C. Yasalar, Vergi Usul Kanunu, Ankara : [yayl.]

6 176

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 48 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İst. 9 Nisan 2004 KONU : Tevkif Yoluyla Kesilen Vergiler

Detaylı

BAŞLIK 5 /1/2012 tarihli ve 79 No lu Gelir Vergisi Sirküleri

BAŞLIK 5 /1/2012 tarihli ve 79 No lu Gelir Vergisi Sirküleri BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK 5 /1/2012 tarihli ve 79 No lu Gelir Vergisi Sirküleri Sayı 2012/ 13 ÖZET Tevkif suretiyle ödenen vergilerin mahsup ve iadesinde aranılan belgelere yönelik olarak hazırlanan Gelir Vergisi

Detaylı

TE V KİF YOLU Y L A KESİLEN V ERGİLERİN NAKDEN VE M A HSUBEN İADESİNDE SÜ- V E ZA M A N AŞIMI

TE V KİF YOLU Y L A KESİLEN V ERGİLERİN NAKDEN VE M A HSUBEN İADESİNDE SÜ- V E ZA M A N AŞIMI TE V KİF YOLU Y L A KESİLEN V ERGİLERİN NAKDEN VE M A HSUBEN İADESİNDE SÜ- RE V E ZA M A N AŞIMI R A P O R 06/13-14-15-16-17 15 MART 2006 5 TEVKİF YOLUYLA KESİLEN VERGİLERİN NAKDEN VE MAHSUBEN İADESİNDE

Detaylı

: Tevkif Suretiyle Ödenen Vergilerin Mahsup ve İadesinde Aranılan Belgeler

: Tevkif Suretiyle Ödenen Vergilerin Mahsup ve İadesinde Aranılan Belgeler SİRKÜLER NO : 2012/ 325-07 bul, 20.01.2012 İstan KONU : Tevkif Suretiyle Ödenen Vergilerin Mahsup ve İadesinde Aranılan Belgeler Başkanlıkça yayınlanan 05.01.2012 tarih ve GVK-79/2012-1 Sayılı Gelir Vergisi

Detaylı

79 NO LU GELİR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

79 NO LU GELİR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 06.01.2012/ 25-1 79 NO LU GELİR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : Gelir Vergisi Kanunu nun 121 inci maddesi uyarınca yapılacak iadelerde yapılacak işlemler açıklanmıştır. Bir vergi

Detaylı

26.04.2011. Açıklamalı Sirküler Rapor 2011/4

26.04.2011. Açıklamalı Sirküler Rapor 2011/4 6.0.0 Açıklamalı Sirküler Rapor 0/ Konu: KURUMLAR VERGĐSĐ BEYANNAMESĐNDE OLUŞAN ĐADESĐ GEREKEN KURUMLAR VERGĐSĐ VEYA ĐADESĐ GEREKEN GEÇĐCĐ VERGĐ NĐN NAKDEN VEYA MAHSUBEN ĐADESĐ HAKKINDA DĐKKAT EDĐLMESĐ

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi JOKEYLERE VE JOKEY YAMAKLARI LE ANTRENÖRLERE ÖDENEN ÜCRETLER ÜZER NDEN YAPILAN GEL R VERG S TEVK FATININ BEYAN VE ÖDEME SÜRES NE L fik N SORUN Dr. Ahmet Kavak Yeminli Mali Müflavir I - KONU G elir Vergisi

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 221 19 Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle de iflen madde

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI Ali GÜL* 1.G R fi 3065 Say l Katma De er Vergisi Kanunu nun 11/1-b maddesine

Detaylı

TEVKİF YOLUYLA ÖDENEN VERGİ İLE GEÇİCİ VERGİLERİN MAHSUBUNUN TALEP

TEVKİF YOLUYLA ÖDENEN VERGİ İLE GEÇİCİ VERGİLERİN MAHSUBUNUN TALEP www.nexiabursa.com Sirküler Tarihi :.0.00 Sirküler No : 0 KONU: KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE YER ALAN İADESİ GEREKEN TEVKİF YOLUYLA ÖDENEN VERGİ İLE GEÇİCİ VERGİLERİN MAHSUBUNUN TALEP EDİLMESİ UNUTULMAMALIDIR.

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek.

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013 ÖZET: İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. İADE DİLEKÇELERİNİN İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN VERİLMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ Nakden

Detaylı

V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) maddelerinde düzenlenmifl

V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) maddelerinde düzenlenmifl mali ÇÖZÜM 185 MAZBUT VAKIFLARCA ELDE ED LEN GAYR MENKUL SERMAYE RATLARINDAN YAPILAN TEVK FATLARIN ADES Bilal KOCABAfi* I - G R fi V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) 101-117. maddelerinde düzenlenmifl

Detaylı

213 SAYILI VERG USUL KANUNU VERGİ USUL KANUNU

213 SAYILI VERG USUL KANUNU VERGİ USUL KANUNU 213 SAYILI VERG USUL KANUNU 93 VERGİ USUL KANUNU KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 1 lan n fiekli Madde 104: lan afla da yaz l flekilde yap l r: lan n fiekli (5035 Say l Kanun ile de iflen madde.

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde Katma De er

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde Katma De er mali ÇÖZÜM 211 KONUT YAPI KOOPERAT FLER NE YAPILAN NfiAAT VE TAAHHÜT filer NDE ND R ML ORANA TAB filemlerden DO AN KDV ADES Memifl KÜRK* G R fi: 3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde

Detaylı

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol mali ÇÖZÜM 115 5520 SAYILI YEN KURUMLAR VERG S KANUNU LE GET R LEN KONTROL ED LEN YABANCI KURUM KAZANCI NE DEMEKT R? Mesut KOYUNCU Maliye Bakanl Eski Hesap Uzman A-Genel Bilgi: Y eni 5520 say l Kurumlar

Detaylı

G elir Vergisi Kanununun 40, 63 ve 89 maddelerinde yer alan hükümler,

G elir Vergisi Kanununun 40, 63 ve 89 maddelerinde yer alan hükümler, B REYSEL EMEKL L K S STEM LE fiahis S GORTALARINA YAPILAN PR M ÖDEMELER N N GEL R VERG S MATRAHININ TESP T NDE G DER VEYA ND R M OLARAK DE ERLEND R LMES fienol ÇET N Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I-

Detaylı

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004 NfiAAT TAAHHÜT filer NDE VE ÖZEL NfiAATLARDA ASGAR fiç L K B LD R M UYGULAMASINDA SON DURUM ( L fi KS ZL K BELGES ) Recep SEL MO LU Yeminli Mali Müflavir 1 6/01/2004 tarihli 25348 say l Resmi Gazete de

Detaylı

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. 2.2. (B) Cetvelindeki Bazı Mallarda Tevkifat Uygulaması Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, adı geçen Kanuna ekli (I)

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

B ir Anonim fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak Aral k

B ir Anonim fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak Aral k 2005 TAKV M YILINA A T KURUMLAR VERG S LE STOPAJ GEL R VERG S BEYANNAMES N N DÜZENLENMES VE KAR DA ITIMINA L fik N B R ÖRNEK ÇALIfiMA Dr. Ahmet KAVAK Yeminli Mali Müflavir B ir Anonim fiirketin sermayesi

Detaylı

252 seri numaralı GVKGT nden özellik önem arz ettiğini düşündüğümüz bazı noktaları hatırlatmakta fayda görüyoruz.

252 seri numaralı GVKGT nden özellik önem arz ettiğini düşündüğümüz bazı noktaları hatırlatmakta fayda görüyoruz. YILLIK BEYANDA MAHSUP EDİLEMEYEN (DEVREDEN) GEÇMİŞ DÖNEM VERGİ ALACAĞININ MAHSUBU YOLUYLA CARİ DÖNEM GEÇİCİ VERGİLERİNİN ÖDENMESİ VE CARİ DÖNEMDE YENİDEN OLUŞAN VERGİ ALACAĞI VE MUHASEBESİ YILLIK BEYANDA

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES mral DURAN* I- G R fi Anayasa Mahkemesi taraf ndan verilen bir Karar ile 5479 say l Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklar n n Tahsil

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1 Soru ve Cevap SORU 1 flyeri Kira sözleflmesini iki örnek olarak düzenledik, birini kirac di erini kiralayan ald.kirac olarak kira kontrat n n damga vergisini tahakkuk ettirmek için vergi dairesine gitti

Detaylı

KATMA DE ER VERG S NDE ND R ML ORANA TAB filemlerde ADE ESASLARI VE UYGULAMASI

KATMA DE ER VERG S NDE ND R ML ORANA TAB filemlerde ADE ESASLARI VE UYGULAMASI KATMA DE ER VERG S NDE ND R ML ORANA TAB filemlerde ADE ESASLARI VE UYGULAMASI Aytaç ACARDA * 1- Girifl 02.11.1984 Tarihli Resmi Gazete de yay mlanarak, 01.01.1985 tarihinde yürürlü e giren 3065 Say l

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak RESMÎ GAZETE 5 Nisan 2016 Sayı : 29675 ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider

Detaylı

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U 173 174 Hususi Ödeme fiekilleri: Madde 41- Maliye vekaletinin tayin edece i yerlerde, nev'ileri mezkur

Detaylı

2013 Y l Gelir Vergisi Beyan (2012 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2013/03 stanbul, 06.03.2013

2013 Y l Gelir Vergisi Beyan (2012 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2013/03 stanbul, 06.03.2013 2013 Y l Gelir Vergisi Beyan (2012 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2013/03 stanbul, 06.03.2013 Bu sirkülerimizde, tam mükellef gerçek kifliler taraf ndan 2012 takvim y l nda elde edilen

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sistemi nden ç k flta uygulanan vergi kesintisi ile ilgili

Detaylı

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033 mali ÇÖZÜM 151 B NEK OTOMOB L K RALAMA fi RKETLER NDE (RENT A CAR) KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER NDE KDV ORANI %18 OLDU I-G R fi: Memifl KÜRK* 3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay

Detaylı

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l SERBEST BÖLGELERDE KATMA DE ER VERG S Erkan GÜRBO A Gelirler Baflkontrolörü I- GENEL B LG : 3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l Kanun un 8 nci maddesi ile yap lan de ifliklik

Detaylı

2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU

2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU 2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU Murat ALTUNSABAK * 1.GİRİŞ: Kurumlar Vergisi Kanunu nun 3. maddesinde; tam ve dar mükellefiyet kavramları

Detaylı

1 93 say l Gelir Vergisi Kanunu nun 75 inci maddesi ile hüküm alt na al nd

1 93 say l Gelir Vergisi Kanunu nun 75 inci maddesi ile hüküm alt na al nd mali ÇÖZÜM 227 B REYSEL EMEKL L K PLANLARI VE B R K ML S GORTA POL ÇELER NDE, S GORTALININ VEFATI ÜZER NE YAPILACAK ÖDEMELER N VERG KANUNLARIMIZ KARfiISINDAK DURUMU Bülent SEZG N* 1-G R fi: 1 93 say l

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland stanbul, 28.02.2012 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland DUYURU NO:2012/19 28.02.2012 tarih ve 28218 Say l Resmi Gazete de yay mlanan 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu

Detaylı

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 12-1 114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğe İle Türkiye'de ikamet etmeyenlere yapılan teslimlerde kullanılan özel faturanın dizaynında

Detaylı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK)

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK) 15 Ağustos 2011 Maliye Bakanlığından Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 227 nci maddesinin

Detaylı

2011 Y l Gelir Vergisi Beyan ( 2010 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin ) BFS - 2011/02 stanbul, 21.02.2011. Arkan & Ergin

2011 Y l Gelir Vergisi Beyan ( 2010 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin ) BFS - 2011/02 stanbul, 21.02.2011. Arkan & Ergin 2011 Y l Gelir Vergisi Beyan ( 2010 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin ) BFS - 2011/02 stanbul, 21.02.2011 Bu sirkülerimizde, tam mükellef gerçek kifliler taraf ndan 2010 takvim y l nda elde edilen

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Nisan 0 SALI Resmî Gazete Sayı : 97 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE () Bu Tebliğin

Detaylı

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan mali ÇÖZÜM 205 HRACAT filemler N N VERG KANUNLARI VE KAMB YO MEVZUATI YÖNÜNDEN DE ERLEMES : Zübeyir BAKMAZ * A- G R fi: 2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan defter ve

Detaylı

2014 Y l Gelir Vergisi Beyan (2013 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2014/04 stanbul, 04.03.2014

2014 Y l Gelir Vergisi Beyan (2013 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2014/04 stanbul, 04.03.2014 2014 Y l Gelir Vergisi Beyan (2013 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2014/04 stanbul, 04.03.2014 Bu sirkülerimizde, tam mükellef gerçek kifliler taraf ndan 2013 takvim y l nda elde edilen

Detaylı

Konu hakkında detaylı açıklamalar ilgili genel tebliğlerde yer almakta olup aşağıda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar açıklanacaktır.

Konu hakkında detaylı açıklamalar ilgili genel tebliğlerde yer almakta olup aşağıda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar açıklanacaktır. YILLIK BEYANNAME ÜZERİNDE HESAPLANAN GELİR VEYA KURUMLAR VERGİSİNDEN MAHSUP EDİLEN TEVKİF YOLUYLA KESİLEN VERGİLERİN VE GEÇİCİ VERGİLERİN NAKDEN VEYA MAHSUBEN İADESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLA

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu:

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu: S İ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15 Konu: 396 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile Ba ve Bs formlarına ilişkin uygulamada değişiklikler yapıldı. Özet: 4 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 stanbul, 17.08.2012 ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 17.08.2012 tarih ve 28387 say l Resmi Gazete de yay mlanan 24 seri numaral ÖTVK

Detaylı

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI 01.07.2008/105 TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET : TMSF ye geçen bazı kıyı (offshore) bankalarında mevduat hesabı bulunan

Detaylı

ÇÖZÜM Say : brahim ERCAN* 1. GENEL B LG :

ÇÖZÜM Say : brahim ERCAN* 1. GENEL B LG : SERBEST BÖLGELERDE ÜRET LEN ÜRÜNLER N FOB BEDEL N N EN AZ % 85 N YURTDIfiINA HRAÇ EDEN MÜKELLEFLER N ST HDAM ETT KLER PERSONELE ÖDED KLER ÜCRETLERLE LG L GEL R VERG S ST SNASI UYGULAMASI brahim ERCAN*

Detaylı

Mali Bülten. No: 2009/18

Mali Bülten. No: 2009/18 11 Şubat 2009 Mali Bülten No: 2009/18 VERGİ Konu : KVK nun 15 nci ve 30 ncu Maddelerinde Yer Alan Tevkifat Uygulmasına Yönelik Düzenlemelerin Yapıldığı 2009/14593 ve 2009/14594 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararlarına

Detaylı

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM Altar Ömer ARPACI* I - G R fi Katma De er Vergisi Kanununun 9. maddesinin 1 numaral f kras ndan ald yetkiye istinaden Maliye Bakanl vergi alaca

Detaylı

SİRKÜLER NO: YORDAM 2010/S 16 İST ÜCRET GELİRLERİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ TARİFESİ YENİDEN YAYINLANDI

SİRKÜLER NO: YORDAM 2010/S 16 İST ÜCRET GELİRLERİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ TARİFESİ YENİDEN YAYINLANDI SİRKÜLER NO: YORDAM 2010/S 16 İST. 09.08.2010 ÜCRET GELİRLERİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ TARİFESİ YENİDEN YAYINLANDI 6009 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan gelir vergisi

Detaylı

Kurumlar Vergisi Kanunu - Madde 32 -

Kurumlar Vergisi Kanunu - Madde 32 - Kurumlar Vergisi Kanunu - Madde 32 - DÖRDÜNCÜ KISIM Ortak Hükümler ve Geçici Maddeler Kurumlar vergisi ve geçici vergi oran MADDE 32- (1) Kurumlar vergisi, kurum kazanc üzerinden % 20 oran nda al n r.

Detaylı

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ 2464 BELED YE GEL RLER KANUNU 213 BELEDİYE GELİRLERİ KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 41 ÇEVRE TEM ZL K VERG S : (5035 Say l Kanun ile de iflen madde. Yürürlük Mükerrer Madde 44--3914 say l kanunun

Detaylı

NO: 2012/41 TAR H:

NO: 2012/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2012/41 TAR H: 20.08.2012 KONU NATO ya Yap lan Teslim ve Hizmetler ile Milli E itim Bakanl Taraf ndan Kiralama Kar Yapt lan E itim ve Ö retim Projelerinde KDV stisnas Uygulamas ile Baz

Detaylı

SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014

SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014 SĠRKÜLER SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014 KONU : 1- İade Hakkını İndirim Yoluyla Kullanan Mükellefler ile Ödenecek KDV Pozisyonundaki Mükelleflerin Tevsik, Beyan veya Bildirim Yükümlülükleri 2- KDV

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009 KONU Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik Maliye Bakanlığı 24.03.2009 tarih 27179 Sayılı resmi

Detaylı

ÇÖZÜM Say : Dr. fienol TURUT* Öz :

ÇÖZÜM Say : Dr. fienol TURUT* Öz : YIL Ç NDE KES NT YOLUYLA ÖDENEN VERG LER N (STOPAJ) ADES NDE YAfiANAN SORUNLAR PROBLEMS EXPERIENCED IN THE REFUND OF TAXES PAID DURING THE YEAR THROUGH WITHHOLDING (STOPPAGE) Dr. fienol TURUT* Öz : Mükellefin

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

2008 YILI KURUMLAR VERG S MATRAHI LE STOPAJ GEL R VERG S MATRAHLARININ TESP T LE KAR DA ITIMINA L fik N B R ÖRNEK ÇALIfiMA

2008 YILI KURUMLAR VERG S MATRAHI LE STOPAJ GEL R VERG S MATRAHLARININ TESP T LE KAR DA ITIMINA L fik N B R ÖRNEK ÇALIfiMA 2008 YILI KURUMLAR VERG S MATRAHI LE STOPAJ GEL R VERG S MATRAHLARININ TESP T LE KAR DA ITIMINA L fik N B R ÖRNEK ÇALIfiMA Dr. Ahmet KAVAK* Bir Anonim fiirketin sermayesi 320.000.00 TL. olup, 1 Ocak 2008-31

Detaylı

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak m a l i Ç Ö Z Ü M 295! fienol ÇET N* A- GENEL B LG LER 5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak 18.11.2007 tarihinde yay mlanan 1 Seri No.lu Transfer Fiyatland rmas Yoluyla

Detaylı

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU Bülent SEZG N* 1-G R fi: Bilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanununun Verginin konusunu teflkil eden ifllemler bafll

Detaylı

MAYIS/MAY 2005 ERNST & YOUNG

MAYIS/MAY 2005 ERNST & YOUNG ERNST & YOUNG www.ey.com www.vergidegundem.com www.insankaynaklari.com MAYIS/MAY 2005 2005 Ernst & Young All Rights Reserved. Ernst & Young is a registered trademark. stanbul Merkez Ofis Büyükdere Caddesi

Detaylı

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K 243 VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ 244 VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI MADDE 20. - Gelirlerinin en az üçte ikisini nev i itibar yla genel,

Detaylı

B ir Limited fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak

B ir Limited fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak m a l i Ç Ö Z Ü M 107! Dr. Ahmet KAVAK* B ir Limited fiirketin sermayesi 640.000.- YTL. olup, 1 Ocak 2007-31 Aral k 2007 hesap dönemi faaliyet sonuçlar ile ilgili veriler afla daki gibidir. Kurumun faaliyet

Detaylı

TEBLİĞ. ÖTV tevkifatı uygulaması ihtiyari bir uygulama olmayıp, imalatçılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur.

TEBLİĞ. ÖTV tevkifatı uygulaması ihtiyari bir uygulama olmayıp, imalatçılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. 19 Nisan 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28977 TEBLİĞ M aliye Bakanlığından: ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 34) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 4 üncü maddesinin 2 numaralı

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ 6802 GİDER VERGİLERİ 261 MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 38 Özel iletiflim vergisi Madde 39 - (5035 Say l Kanun un 45 inci maddesiyle yeniden düzenlenen madde, Yürürlük: 2.1.2004, Geçerlilik:

Detaylı

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S Neslihan ÇTEN NCE* I-G R fi Vergiyi do uran olay kavram, 213 say l Vergi Usul Kanunu nun Vergiyi Do uran Olay bafll kl 19. maddesinde tan mlanm flt r. Buna

Detaylı

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 29221 Resmi Gazete Tarihi 30/12/2014 Kapsam 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86

Detaylı

E konomik ömrünü doldurma veya herhangi bir kaza, yanma, tahrip edilme

E konomik ömrünü doldurma veya herhangi bir kaza, yanma, tahrip edilme HURDAYA AYRILAN ARAÇLARDA MOTORLU TAfiITLAR VERG S fiaban KÜÇÜK Maliye Müfettifli G R fi E konomik ömrünü doldurma veya herhangi bir kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri durumlar nedeniyle hurdaya ayr

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI

SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI Resul KURT* I. G R fi 5510 say l Sosyal Sigortalar ve Genel Sa l k Sigortas Kanunu 16.06.2006 tarih ve 26200 say l Resmi Gazetede yay nlanm flt r. 5510 say

Detaylı

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için aşağıdaki şekilde işlem yapılır. 1. Fazla veya Yersiz Hesaplanan

Detaylı

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689 1 278 SERĐ NO'LU GELĐR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

Sirküler No: 039 İstanbul, 22 Nisan 2014

Sirküler No: 039 İstanbul, 22 Nisan 2014 Sirküler No: 039 İstanbul, 22 Nisan 2014 Konu: Özel tüketim vergisine tevkifat uygulaması getirildi. Özet: Maliye Bakanlığı, Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 4 üncü maddesi ile verilen yetkiye dayanarak

Detaylı

5 535 say l Baz Kamu Alacaklar n n Tahsil ve Terkinine liflkin Kanun un

5 535 say l Baz Kamu Alacaklar n n Tahsil ve Terkinine liflkin Kanun un 144 HURDAYA ÇIKARTILAN TAfiITLARIN L ÖZEL DARELER NE BEDELS Z DEV RLER NDE VERG SEL AVANTAJ Bilal KOCABAfi Maliye Bakanl Devlet Bütçe Uzman I-G R fi 5 535 say l Baz Kamu Alacaklar n n Tahsil ve Terkinine

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/97 İstanbul, 11 Kasım 2008 KONU : 2003 Dönemine İlişkin

Detaylı

KURUMLARIN TEVKİF SURETİYLE ÖDEDİKLERİ VERGİLER İLE YURT DIŞINDA ÖDEDİKLERİ VERGİLERİN MAHSUBU VE İADESİ

KURUMLARIN TEVKİF SURETİYLE ÖDEDİKLERİ VERGİLER İLE YURT DIŞINDA ÖDEDİKLERİ VERGİLERİN MAHSUBU VE İADESİ KURUMLARIN TEVKİF SURETİYLE ÖDEDİKLERİ VERGİLER İLE YURT DIŞINDA ÖDEDİKLERİ VERGİLERİN MAHSUBU VE İADESİ İbrahim ERCAN* 23 1- GİRİŞ Kurumlar vergisi, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun(t.c. Yasalar

Detaylı

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev ürünlerin vergilendirilmelerine iliflkin aç klamalar n yap ld Maliye Bakanl Genel

Detaylı

Bazı Malların Teslimine ÖTV Tevkifatı Uygulması Getirildi

Bazı Malların Teslimine ÖTV Tevkifatı Uygulması Getirildi Tarih: 21.04.2014 Sayı: 2014/11 S İ R K Ü L E R R A P O R Konu: Bazı Malların Teslimine ÖTV Tevkifatı Uygulması Getirildi Özet: Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinin 38.11

Detaylı

1.1. Satıcı ÖTV Mükelleflerinin ÖTV Tevkifatına Tabi Mal Teslimlerinin Beyanı

1.1. Satıcı ÖTV Mükelleflerinin ÖTV Tevkifatına Tabi Mal Teslimlerinin Beyanı Sayı: Rehber.2014/018 Ankara,19.04.2014 Konu: 34 Seri No lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğ Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinin 38.11 tarife pozisyon numarasında (Vuruntuyu

Detaylı

GELİR İDARESİ YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN EDİLECEK BAZI GELİR UNSURLARI İÇİN HAZIR BEYAN SİSTEMİNİ UYGULAMAYA GEÇİRDİ:

GELİR İDARESİ YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN EDİLECEK BAZI GELİR UNSURLARI İÇİN HAZIR BEYAN SİSTEMİNİ UYGULAMAYA GEÇİRDİ: TARİH : 26/02/2016 SİRKÜLER NO : 2016/25 GELİR İDARESİ YILLIK BEYANNAME İLE BEYAN EDİLECEK BAZI GELİR UNSURLARI İÇİN HAZIR BEYAN SİSTEMİNİ UYGULAMAYA GEÇİRDİ: 25 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan

Detaylı

5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve say l. m a l i Ç Ö Z Ü M 181 S M M M O Yay n Organ. Serkan GÜNGÖR * I-Girifl:

5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve say l. m a l i Ç Ö Z Ü M 181 S M M M O Yay n Organ. Serkan GÜNGÖR * I-Girifl: m a l i Ç Ö Z Ü M 181! Serkan GÜNGÖR * I-Girifl: 5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve 26205 say l Resmi Gazete'de yay mlanan 13/6/2006 tarihli ve 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunu ile

Detaylı

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 VERG S RKÜLER NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 KONU 5 Seri No lu Kurumlar Vergisi Genel Tebli i Resmi Gazete de Yay nlanm r. 19.01.2012 tarih ve 28178 say Resmi Gazete de yay mlanan 5 Seri No'lu Kurumlar

Detaylı

K atma De er Vergisi Kanununun 9'uncu maddesi ile mükellefin Türkiye'de

K atma De er Vergisi Kanununun 9'uncu maddesi ile mükellefin Türkiye'de m a l i Ç Ö Z Ü M 147! Memifl KÜRK* I-G R fi: K atma De er Vergisi Kanununun 9'uncu maddesi ile mükellefin Türkiye'de ikametgah n n, iflyerinin, kanuni ve ifl merkezinin bulunmamas hallerinde ve gerekli

Detaylı

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde HRAÇ KAYITLI TESL MLER N 24 SAYILI KDV S RKÜLER VE 95 SER NO.LU KDV GENEL TEBL SONRASINDA KDV BEYANNAMES NDEK filey fi Naz m ANIL Yeminli Mali Müflavir Mehmet ÇEL K Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I G

Detaylı

TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER

TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER Altar Ömer ARPACI* I - G R fi 213 say l Vergi Usul Kanununun 19 uncu maddesinde, vergi alaca n n do umunu vergiyi do uran olay n vukuu veya hukuki durumun tekemmülüne ba

Detaylı

6009 SAYILI YASA İLE DEĞİŞTİRİLEN GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE İLGİLİ 274 NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

6009 SAYILI YASA İLE DEĞİŞTİRİLEN GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE İLGİLİ 274 NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 11.08.2010 / 100-1 6009 SAYILI YASA İLE DEĞİŞTİRİLEN GELİR VERGİSİ TARİFESİ İLE İLGİLİ 274 NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 6009 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun

Detaylı

2. BÖLÜM - Menkul K ymetlerin ve Di er Sermaye Piyasas Araçlar n n Elden Ç kar lmas ndan Sa lanan Kazançlar n Vergilendirilmesi ve Beyan 2.

2. BÖLÜM - Menkul K ymetlerin ve Di er Sermaye Piyasas Araçlar n n Elden Ç kar lmas ndan Sa lanan Kazançlar n Vergilendirilmesi ve Beyan 2. 2. BÖLÜM - Menkul K ymetlerin ve Di er Sermaye Piyasas Araçlar n n Elden Ç kar lmas ndan Sa lanan Kazançlar n Vergilendirilmesi ve Beyan 2. BÖLÜM MENKUL KIYMETLER N VE D ER SERMAYE P YASASI ARAÇLARININ

Detaylı

100 soruda 2010 menkul k ymet gelirlerinin vergilendirilmesi

100 soruda 2010 menkul k ymet gelirlerinin vergilendirilmesi 100 soruda 2010 menkul k ymet gelirlerinin vergilendirilmesi Sunufl Gerçek kiflilerin vergiye tabi gelirleri aras nda önemli bir yer tutan menkul k ymet gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu nda, bu k ymetlerin

Detaylı

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanunu 1 vergi kanunlar m z içerisinde

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanunu 1 vergi kanunlar m z içerisinde 95 SER NOLU TEBL LE KDV ADELER NDE USUL VE ESASLAR YEN DEN BEL RLEND Talha APAK Yeminli Mali Müflavir G R fi 3 065 say l Katma De er Vergisi Kanunu 1 vergi kanunlar m z içerisinde önemli bir yer tutmaktad

Detaylı

D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl

D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl mali ÇÖZÜM 171 DAMGA VERG S NDE ZAMANAfiIMI Ayça DE ER Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I. G R fi D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl mükellefiyetten do ar.

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ 165 166 ndirilecek Giderler: Madde 14 - Ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazanc n n tespitinde, mükellefler afla daki giderleri de ayr

Detaylı

M aliye Bakanl taraf ndan ç kar lan 84 No lu Katma De er Vergisi

M aliye Bakanl taraf ndan ç kar lan 84 No lu Katma De er Vergisi m a l i Ç Ö Z Ü M 269! Mehmet UZUN* I-G R fi M aliye Bakanl taraf ndan ç kar lan 84 No lu Katma De er Vergisi Genel Tebli ine göre, KDV iadesi alacaklar SSK(SGK) prim borçlar na (Sigorta Primi, flsizlik

Detaylı

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES brahim ERCAN* 1- G R fi Bilindi i üzere, yabanc paralar n de erlemesi, 213 Say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK)

Detaylı

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu-

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu- mali ÇÖZÜM 147 SERBEST BÖLGELERE SERBEST BÖLGE filem FORMU DÜZENLENMEK SURET YLE TÜKET M VE KULLANIM AMAÇLI OLARAK GÖNDER LEN MALLARLA LG L HRACAT ST SNASI UYGULAMASI Burak Ali Han TEC M* G R fi G ümrük

Detaylı