Prof Dr Banu Önal Ege Üniversitesi Diş Hek. Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi AD İzmir Turkey PROF. DR. BANU ÖNAL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof Dr Banu Önal Ege Üniversitesi Diş Hek. Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi AD İzmir Turkey PROF. DR. BANU ÖNAL"

Transkript

1 Prof Dr Banu Önal Ege Üniversitesi Diş Hek. Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi AD İzmir Turkey

2 POSTERİOR KOMPOZİTLER *GEREKSİZ YERE MADDE KAYBI YOK ÇÜNKİ TUTUCULUK AÇISINDAN PREPARASYON ŞEKLİ ÖNEMLİ DEĞİL *ESTETİK *DİŞLERİ RENKLENDİRMEZLER

3

4

5 DİŞ RENGİNDEKİ MATERYALLER Silikat simanlar 1871 Doldurucu içermeyen rezinler 1945 Kompozit rezinler 1960 Bu süreçte gelişmeleri etkileyen faktörler: Bowen ın BIS GMA yapısını bulması Ve Buonocore un asitle pürüzlendirme ve bonding sistemlerinin geliştirmesi

6 Kompozit kelimesinin anlamı biribiri içersinde erimeyen iki ayrı kimyasal mkaddenin makroskobik düzeyde biribiri içersinde dağılması, karışması veya birlikte bulunmasıdır Kompozitlerin diş sert dokularına tutunmaları adhezyon ile gerçekleştiğinden bu tip dolgu maddelerine Adesiv Dolgu Maddeleri denir.

7 KOMPOZİTLERİN DEZAVANTAJLARI Polimerizasyon büzülmesi(micro gap ve micro leakage) Okluzal aşınma Yüksek ısısal genleşme katsayısına sahip KOMPOZİTLERİN AVANTAJLARI Estetik Minimal invasiv çalışma Yalıtkan özelliği ve düşük termal iletkenliği mevcut Tamir edilebilme özelliği Dişi renklendirmez

8 KOMPOZİT REZİNLERİN İÇERİĞİ *Taşıyıcı faz, *Dağılan faz, *Ara faz, *Kıvam azaltıcılar, *Katalizatör, *Aktivatör, *Polimerizasyon inhibitörleri ( fenol türevleri, otopolimerizasyonu önlemek için) *Ultraviole stabilizatörler (2- hidrolsi-4- metoksibenzofenon, otopolimerizanlardab polimerize olmayan kısımların renk koyulaşmasını engeller. *Pigmentler

9 Organik faz / Taşıyıcı faz/ Continuous phase Arafaz / Bağlayıcı faz / Silane Coupling phase İnorganik faz /Dağılan faz/ Dispersed phase KOMPOZİTLER

10 KOMPOZİT REZİNLERİN KİMYASAL YAPISI Kompozit rezinler (reçineler) organik polimer bir matris (taşıyıcı faz) ve matris içinde dağılan inorganik partiküllerden (dağılan faz) oluşurlar.

11 Taşıyıcı faz / Organik polimer matriks Polimer matris, taşıyıcı faz genelde Bisfenol A Glisidil Met Akrilat (BİS GMA) veya iyi bir adezyon sağlayan ve renk değişimine daha dirençli olan UDMA (Uretan Di Met Akrilat) dır. Vizkoziteyi azaltıp akıcılığı artırmak amacı ile matrise TED GMA (Tri Etilen Glicol Di Met Akrilat) ilave edilmiştir TED GMA vücuda girerseb karaciğerde metabolizma olur ve 3 gün sonra atılır Kompozitlerdeki TED GMA kon,sentrasyonu toksik dozun altındadır.

12 Dağılan faz / inorganik partiküller: kuarz, (pürüzsüzlük, ışığı geçirme, sertlik) borosilikat cam, hidroksilapastit, kristabalit (sertlik, ışık geçirme) lityum aluminyum silikat (camların daha küçük olarak kalabilmeleri için ) stronsiyum, (radyo opasite) baryum, (radyo opasite) çinko ve yitrium cam (radyoopasite) baryum aluminyum silikat (radyoopasite)

13 Dağılan faz / inorganik partiküller: Stonsiyum, baryum ve çinko radyoopasite kazandırır Silika partikülleri (silika partikülleri non kristalin form) karışımın mekanik niteliklerini güçlendirir ve ışığı geçirir. Böylece kompozit rezin mineye benzer yarı şeffaf bir görüntü kazanır.

14 Dağılan fazın partiküllerinin büyüklüğü, şekli ve miktarı kompozitlerin fiziksel özelliklerini belirler. Dağılan Fazın Partiküllerinin miktarı arttıkça, organik matris oranı düşer,

15 TAŞIYICI FAZ / ORGANİK MATRİKS Pulpa irritasyonuna neden olabilir (-) Polimerizasyon büzülmesine (kontraksiyonuna) neden olur (-) İyi bir ısı yalıtkanıdır (+) DAĞILAN FAZ / İNORGANİK PARTİKÜLLER Isıssal genleşme katsayısını azaltır (+) Su absorbsiyonunu azaltır (+) Polimerizasyon büzülmesini azaltır(+) Dayanıklılığını artırır (+)

16 Organik ve inorganik fazı biribirine bağlayarak suya dirençli kompozit materyalinin oluşumunu sağlar Kompozit rezinlerde organik polimer matris ile inorganik faz arasındaki bağlanmaya ara faz (silane coupling phase) denir. ARAFAZ Ara faz silisyum bileşiği olan silanlardan oluşur Ara faz oluşması için silika partiküllerinin yüzeyi silan bağlama ajanları ile önceden kaplanmıştır. Silanlar metakril propil metaksilan veya vinil trietoksilan gibi maddeler olabilirler.

17 Ara fazın moleküllerinin bir ucu silika partiküllerinin yüzeyinde hidroksil gurupları ile, diğer ucu organik matrisdeki polimer ile bağlanmıştır. Bu tür bir bağlanma, kompozitin fiziksel ve mekanik özelliklerini geliştirmiştir. Özellikle rezinin çözünürlüğü ve su emilimi azalmıştır. ARAFAZ

18 Kompozitlerin donması / sertleşmesi polimerizasyon ile oluşur. Polimerizasyon ısı, ışık ve kimyasal olarak gelişir. Maksimum polimerizasyon ısı, sonra ışık ve son olarak kimyasal olarak elde edilir

19 Monomerlerin bir araya gelerek zincir oluşturmasına polimerizasyon denir.polimerizasyon 4 aşama ile tamamlanmaktadır: KOMPOZİTLER 1.Aktivasyon: serbest radikallerin oluşması 2.Başlatma: serbest radikal ile bir monomer biriminin birleşip büyüyen zincirin başlangıcını oluşturması 3. Yayılma: monomer birimlerinin devamlı eklenmesi 4.Bitirme: herhangi bir sebeple büyüyen zincirin durdurulması

20 Kompozitlerin polimerizasyonunda; Organik faz içersindeki başlatıcı (Reaktör/inisyatör), kimyasal ve/veya fiziksel aktivasyon ile monomerin çift bağları ile reaksiyona giren enerjiden zengin serbest radikallerin oluşmasına ve polimer zincirlerinin meydana gelmesine neden olur.

21 Polimerizasyon başlatıcısı (reaktör/inisyatör) her 3 yöntemde de (ısı, ışık ve kimyasal polimerizasyonda) benzoil peroksit veya kamforokinondur (CQ) Ancak her yöntemde kullanılan aktivatör farklıdır. Aktivatör reaktörü yani polimerizasyon başlatıcısını aktive eder.

22 POLİMERİZASYON DERECESİ / KONVERSİYON Kompozit rezinlerin polimerizasyonunda monomerlerin polimere dönüşüm miktarı polimerizasyon derecesi / konversiyon olarak adlandırılır Polimerizasyon derecesi artarken rezinde reaksiyona katılmayan artık monomer miktarı azalır ve buna bağlı olarak kompozitin fiziksel özellikleri iyileşir.

23 KOMPOZİTLERDE KULLANILAN IŞIK CİHAZLARI Kompozitlerin içinde ışığı absorbe ederek ( nm dalga boyundaki ışığı) polimerizasyonu başlatan initiatörler (örneğin camferokinon-cq- veya trimetylbenzoylphosphine oxid) ışığın etkisiyle harekete geçerler ve bir serbest elektron açığa çıkarırlar. Böylece monomerlerin polimerizasyonu başlayabilir. İvocerine (Ivoklar) sadece kendi ışın tabancası ile polimerize olabilir.

24

25 Kuartz-Tungsten- Halojen ışık cihazları LED ışık cihazları (Light Emmitting Diodes) Plasma Arc Işık cihazları Argon Lazer

26 Ayni güçte ışık tekniği: Işık belirli bir süre ve belirli bir değerde başlar ve biter Soft Start tekniği: Düşük yoğunluktaki ışık şiddeti ile başlar şiddet arttırılarak devam edert. Pulsed delay tekniği: Polimerizasyon kısa bir süre düşük güçte uygulanır Kısa bir aradan sonra yüksek güçte bir ışık uygulanarak sonlanır.

27 Kuartz-Tungsten-Holojen ışık cihazları 70 lerin başında kullanıma sunulmuştur. Işık kaynağı halojen tungsten ampulüdür. Oluşan ışık demeti fiber optik veya polimer esaslı bir tüp aracılığı ile restorasyona iletilir nm dalga boyundaki görünür mavi ışık kamforokinon u uyarır ve sn ışık uygulamasından sonra monomerler moleküler kademede polimerize olurlar Günümüzde Halojen cihazların turbo tipleri de mevcuttur Isı oluşur bu yüzden fanları vardır ve bunlar seslidir.

28 Kuartz-Tungsten-Holojen ışık cihazları Ucuz (+) halojen ampullerin etkinlik süresi limitlidir basit teknoloji, kısa ömürlü (-) nm dalga boyunda mavi ışık üretirler Her tür polimerizasyon başlatıcı ile kullanılabilirler (+) Isı açığa çıkarırlar (-),soğutucu fanları vardır Işık gücü voltaj, kullanım sıklığına göre değişir ve düşer dolayısıyla sık sık kontrol edilmesi ve halojen lambanın değiştirilmesi gerekebilir (-)

29 LED ışık cihazı Kelime anlamı «light emmiting diodes» ışık yayan diodlar nm dalga boyunda ışık üretirler Silikonkarpit teknolojisi ile üretilmişlerdir. Geleneksel bir polimerizasyon başlatıcı olan CQ için gerekli olan 468nm boyundaki ışığı direkt olarak verebilirler. Dolayısıyla sadece reaksiyon başlatıcı olarak kamfarokinon içeren kompozitleri polimerize edebilirler (-) Halojen ışık cihazlarından daha fazla polimerizasyon derinliği sağlarlar. Soğuk ışık üretirler ancak bir mercek sistemi ile yönlendirildiklerinden ısı oluştururlar.bu yüzden soğutma fanları bulunur Halojen cihazlarda olduğu gibi gücü düşüş göstermez (+). Halojen cihazlara göre polimerizasyon süresi daha kısadır (+). Halojen cihazlara göre cihaz ömrü daha uzundur (+)

30 Demi Ultra: *LED, *fan yok, *açığa çıkan ısı çok az, * dişe verdiği ısı miktarı 43 C veya altındadır, benzerlerinin ise dişe verdiği ısı 45 C dir. *dalga boyu nm *enteğre radyometre ile anında ışık gücünün ölçülmesi, *25 kez 10 saniyelik çalışma imkanı bulunur, *polimerizasyon derinliği çok yüksektir, *Uniform bir ışınlama alanı oluşturur ve dolayısıyla kompozitin her yerinde polimerizasyon aynı anda başlar *pil yoktur onun yerine ultrakapasitör teknolojisi bulunur böylelikle güç düşüşü olmaz, *5, 10, 20 sn olmak üzere 3 farklı ışınlama modu vardır. *Sessiz çalışır *Sadece CQ içeren kompozitlerle kullanılır

31 Plasma Arc cihazları Plasma kelimesi yüksek ısıda, pozitif iyonlardan ve elektronlardan oluşmuş iyonize gazı ifade eder.yani iyonise gaz ampulünden oluşur. Işık kaynağı xenon ark lambasıdır Işık cihazının ekspoz süresi diğerlerine göre daha kısadır.bazı araştırmacılar polimerizasyon büzülmesinin artırdığını ve yetersiz olduğunu söylerler. Isı oluştururlar Polimerizasyon çok hızlı gelişir ve polimerizasyon büzülmesi artabilir. Ömürleri Halojenlere göre daha uzundur (+) ancak genelde 5 yıl olarak söylenmektedir Fiyatları yüksektir (-)

32 Argon Lazer Dalga boyları sabittir ( nm) Uygulama alanı içindeki her bölgenin enerji yoğunluğu aynıdır (+) Fiyatları yüksektir (-) Aynı cihaz beyazlatmada kullanılabilir (+)

33 KOMPOZİRLERDE MİNE TUTUCULUK DENTİN

34

35 MİNE DENTİN SEMENT İnorganik bileşenler Organik bileşenler *Hidroksil apatit %90 *Kalsiyum fosfat *İzmetaller *Muko polisakaritler *Keratin *Hidroksilapatit *Kollagen *Substantia fundamentalis *Lipitler *Sitratlar *Floresan maddeler *Hidroksilapatit *Kollagen %90 *Substantiya fundamentalis (protein polisakaritlerden oluşur)

36 MİNE SEMENT DENTİN *Mine prizmaları ve prizma içersinde organik fibriller Hücresiz sement (Primer sement), kalsifiye olmuş kollagen liflerden oluşmuştur. Bu lifler dış yüzeye paralel konumda olup substantia fundamentalis içinde yatmaktadırlar Dentin tübülleri, odontoblast uzantıları (Tomes lifleri) ve dentin lenfi ile dolu olup normal şartlarda pulpa ile direkt olarak ilişki içindedir.. *Diazon ve parazon prizmaların kıvrılmaları ile oluşurlar *Enli çizgiler şeklinde görülen kıvrılma alanlarına ise Hunter Schraeger Çizgileri denir *Retzius çizgileri mine prizmalarının yüzünde embriyolojik hayattaki günlük oluşum duraksamaları çizgilerinin aynı doğrultuya gelmesi ile olur. Oluşumdaki bu duraksama çizgisinin mine dış yüzüne ulaştığı yerde bir girinti meydana gelir ve Perikimati olarak adlandırılır Mine tuğlarının matrisin kalkafen özelliğini kaybettiği alanlar olduğu sanılmaktadır. Mine-dentin sınırında ayrıca mine dış yüzeyine kadar uzanan kireçlenmemiş alanlar, mine lamelleri bulunur Mine-dentin sınırında bulunan mine pistonları ise mine içine girmiş dentin kanalcıklarıdır Hücreli sement (Sekonder sement) Hücreler gençken sementoblast adını alır ve sementi oluşturan kollagen lifleri ve substantia fundamentalisi salgılar. Sementin derin katlarına gömüldükçe yaşlanır, fonksiyonları azalır ve sementosit adını alırsement hücreleri içinde hücre organelleri (mitokondriler, endoplasmik retikulum, çekirdek, hücre uzantıları ve golgi apareyi) Sementoid tabaka hücreli veya hücresiz sementin üstü henüz kireçlenmemiş bir organik matris tabakası, sementoid tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka bir yandan derin tarafından kireçlenirken bir yandan da yüzeysel tarafında yenilenir. Ara sement (İntermediate sement). modifiye büyük hücreler veya hücre kalıntıları içeren bir sement tabakası olup, tipik bir sement veya dentin yapısı göstermez. Hücreli ve hücresiz sementin içinde periodontal membrana ait Sharpey lifleri nin uçları bulunur. Sement üzerine yeni sement tabakaları oluştukça derin tabakalardaki Sharpey lifleri kaybolur. Sharpey lifleri fibroblastlar tarafından yapılırlar Dentin tübülleri intertübüler dentine göre daha iyi mineralize olmuş peritübüler yani intratübüler dentin ile çevrilidirtübüller arası mesafeyi de dentinin en fazla kısmını oluşturan intertübüler dentin doldurur. Peritübüler dentin intertübüler dentine göre daha az kollagen lif içermektedir Dentinin ekstrasellüler substansı apatit kristalleri ile mineralize olmuş kollagen fibrillerdir. Bu fibrillerin bir kısmı dentin dış yüzüne paralel olarak her yöne uzanırlar. Bunlara Von Ebner lifleri adı verilir. Dentin kanallarına paralel uzananlara ise Von Korff lifleri denir. Dentinin de bulunan kollagen 18 değişik amino asit merinden polimerizasyon ile oluşmuş bir kopolimerdir. Substantia fundamentalis kondroidin sülfat, mukoproteinler ve sialoproteinlerden oluşur. Jel halinde olan bu bölümün kıvamı polimerizasyon derecesine bağlıdır. Dişin gelişimini tamamlamasından sonra, çok daha yavaş tempoda yapılan ve yapımı hayat boyu süren dentin ise sekonder dentin dir Sekonder dentinin (veya primer dentinin) pulpaya komşu olan yüzünde henüz tam kireçlenmemiş tabakaya predentin adı verilir. Predentin bölgesinde ince intrasellüler fibriller ve vakuoller görülür. Dentin kanallarına dik veya hafifçe eğik seyreden birbirine paralel gelişim çizgilerine von Ebner çizgileri denilir. Yaklaşık 4 mikron eninde olan bu çizgiler, odontoblastların aktif ve pasif dönemini kapsayan ritmik faaliyetleri sonrası oluşmaktadırlar. Dentin tübüllerindeki ikincil kıvrımların aynı hizaya gelmeleriyle ortaya çıkan histolojik oluşuma da Owen çizgisi adı verilmektedir. Ancak mineye komşu bölgelerde, kürecikler arasında az kireçlenmiş alanlar kalır. Bu alanlara Czermak boşlukları veya İnterglobüler dentin denilir.kök dentininde sement yakınında çok küçük boyutlarda görülen interglobüler dentine de Tomes ın Granüler tabakası denir.

37 ASİT İLE PÜRÜZLENDİRME / ETCHING Buonocore 1955 yıllında asitle pürüzlendirme işlemini gerçekleştirerek restoratif dişhekimliğine yeni bir boyut kazandırmıştır. Kompozitler asit etkisinde bırakılmış yani etchinglenmiş/dağlanmış mine yüzeyine mekanik olarak tutunurlar. Ayrıca kompozit rezin ile minenin apatit kristalleri arasında mineral bir bağ oluşur ki, bu da kimyasal tutuculuk sağlar. Böylelikle klasik Black prensipleri yerine günümüzde daha az invaziv preparasyon teknikleri (ultrakonservatif tedavi konseptleri) geliştirilmiştir.

38 Mine asitlenmeden önce bizotajlanır. Daha sonra uygulanacak kompozit bizotajlı mine yüzeyine bir miktar taşırıldıktan sonra sıfırlanarak bitirilir. Bizotaj alev biçimindeki elmas frez ile tüm kavite kenarlarına 45 lik açı yaparak kavite dışına mm taşacak şekilde uygulanır. Bizotajdaki amaç asit sürülecek mine yüzeyini artırmaktır.

39 Asitle pürüzlendirme işlemi kaide maddesi yerleştirildikten ve madde tam olarak sertleştikten sonra uygulanmalıdır. Pürüzlü bir yüzey asit ile daha iyi ıslanabilir. Bizotajlanan mine yüzeyi %35 lik Ortofosforik asit ile 20 sn pürüzlendirilir (etchinglenir). Asitle pürüzlendirmek için solusyon, jel ya da yarı jel biçiminde fosforik asit kullanılabilir. Ticari örnekler: Ultra Etch, G- etching, Vocosit, Scotchbond Asit Gel, K- Etchant Gel.

40 Asit ile pürüzlendirilmiş bölge beyazlaşır. Bu yüzey su spreyi ile yıkanıp kurutulur. Kompozitin mine yüzeyine tutunabilmesi için pürüzlendirme sonrası mineden çıkan kalsiyum tuzlarının ve minerallerin ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Pürüzlendirmenin amacı minede mikroretansiyon oluşturmaktır.

41 Asit etkisi ile minenin organik matrisi çözülerek ortadan kaldırılır. Bu çözülme Retzius çizgileri boyunca devam eder. Meydana gelen retantif yüzeyin taramalı elektron mikroskobu görüntüsü bölgesel olarak değişir. Çünkü mine prizmalarındaki hidroksilapatit kristallerinin çözünürlüğü farklıdır. Buna neden asitin prizmalar ile kıvrılmalar ve dalgalanmalar yüzünden farklı konumlarda karşılamasıdır.

42 Minenin histolojik yapı elemanları mine prizmalarıdır. Mine prizmaları 4-6 m çapında altıgen prizma şeklinde olup, mine-dentin sınırından mine dış yüzeyine kadar uzanırlar. Bu prizmalar birbirlerine 1 m aralıkla sıralanmışlardır MİNE Minenin balık pulu görünümü de mine prizmalarının altıgen yapısından kaynaklanır. Prizmaların kesiti içinde interprizmatik aralık ve interprizmatik köprüler görülebilir. İnterprizmatik aralık interprizmatik substans ile doludur. Mine prizmaları içindeki organik fibriller mine kesitlerine tanecikli bir görünüm verirler

43 Minenin asit ile pürüzlendirilmesi Asit ile pürüzlendirilmiş ve pürüzlendirilmemiş mine sınırından bir görünüm MİNE

44 Minenin asit ile pürüzlendirilmesi. Asit ile pürüzlendirme sonrası meydana gelen retantif yüzeyin görüntüsü bölgesel farklılıklar gösterir. Bunun nedeni, prizmalardaki dalgalanmalara bağlı olarak, hidroksilapatit kristallerinin çözünürlüğünün de değişmesidir MİNE

45 Minenin asit ile pürüzlendirilmesi Silverstone sınıflandırmasına göre sınıf I asit ile pürüzlendirilmiş yüzeylerin görüntüsü. Bu görüntüde prizmaların korları çözülmüş olup, periferleri yani prizma çeperleri etkilenmemiştir (Bal peteği görünümü). MİNE

46 Minenin asit ile pürüzlendirilmesi Asit ile pürüzlendirilen minenin prizma görünümü Silverstone sınıflandırmasına göre sınıf II prizma şeklidir. Bu sınıfda, prizmaların periferleri çözülmüş olup korları çözülmemiştir (Kaldırım taşı görünümü ) MİNE

47 Minenin asit ile pürüzlendirilmesi Resmin üst bölümündeki prizmalar I. sınıf, alt bölümündekiler ise II. sınıf prizma görünümüne dahildir. MİNE

48 Minenin asit ile pürüzlendirilmesi % 30 luk ortofosforik asit ile 60 sn asit ile pürüzlendirilmiş yüzeyin Silverstone sınıflandırmasına göre sınıf III görüntüsü. Bu tip görüntüde asit ile pürüzlendirme sırasında prizmalar açığa çıkmadan yüzeyel bir madde kaybı meydana gelir. MİNE

49 Minenin asit ile pürüzlendirilmesi Bu görüntü miks sınıfa ait olup sınıf I, sınıf II, sınıf III ü içermektedir MİNE

50 BAĞLAYICI AJANLARIN DENTİNE (DBS) UYGULANIŞI Conditioner Primer Adeziv

51 Dentinde iyi bir tutuculuk sağlamak mineye göre daha güçtür. Buna neden dentinin heterojen yapısıdır. Dentin yapısındaki dentin tübülleri, dentin lenfi, odontoblast uzantıları ve intertübüler dentin ile dolu olup pulpa ile direkt olarak ilişki içindedir

52 Dentin tübülleri intertübüler dentine göre daha iyi mineralize olmuş peritübüler yani intratübüler dentin ile çevrilidir. Peritübüler dentin intertübüler dentine göre daha az kollagen lif içermektedir. DENTİN

53 Dentinin en belli başlı histolojik yapı elemanı dentin kanalları yani dentin tübülleridir. Dentin tübülleri, odontoblast uzantıları (Tomes lifleri) ve dentin lenfi ile dolu olup normal şartlarda pulpa ile direkt olarak ilişki içindedir. DENTİN

54 Kesici aletler (frez veya el aletleri) ile yapılan kesme ve aşındırma işlemleri sonucunda dentin yüzeyi kan, tükürük, bakteriler apatit kristalleri ve denature kollagenden oluşan smear tabakası ile kaplanır

55 *Dentin yüzeyinin ve tübüllerin demineralizasyonunu sağlayıp ve peritübüler dentini ortadan kaldırıp kollagen yapının (kollagen lifler) ortaya çıkarılmasını sağlar. *Bu işlemde smear tabakası ya tamamen uzaklaştırılır ya da modifiye edilir CONDITIONER

56 Dentin Conditioner Smear Layer Demineralisation Fosforik asit Total uzaklaştırma Demineralizasyon Citric asit Total uzaklaştırma Yüzey koşullarını değişmiş Nitric asit Yüzey koşullarını değiştirir Yüzey koşullarını değişmiş Poliakrilik asit Total uzaklaştırma Yüzey koşullarını değişmiş EDTA Total uzaklaştırma Kısmi Demineralizasyon Maleik asit Total uzaklaştırma Kısmi Demineralizasyon

57 Conditionerler kaviteye sn uygulanır ve bol su ile yıkanır Daha sonra hava ile 3-5 sn kurutulur. Aşırı hava ile kurutma kollagen liflerin çökmesine neden olduğundan ileride adeziv penetrasyonunu da etkileyebilir. Ayrıca uzun süre hava spreyi ile kurutmak, dentin sıvısının buharlaşıp yok olmasına ve dolayısıyla odontoblast hücrelerinin dentin tübülleri içine aspire olmasına neden olur.

58 Hidrofil bir primerin uygulanması ile bir hibrit yüzey oluşturulur. Primer açık dentin tübüllerine yayılarak doldurur ve tübül ağızlarında bir hibrit tabaka oluşur. Bu tabaka polimerize monomer ve dentindeki kollagen liflerin karışımıdır PRIMER Primerin bir özelliği de dentinin ıslanabilirliğini artırmak ve yüzeyel mikroporozitelere adezyon penetrasyonunu kolaylaştırmaktır. Primer ayrıca conditioner uygulamasından sonra çökmüş kollagen liflerin aralarını genişletir

59 Bu şekilde dolu olan tübüller hem dentinde retansiyon sağlarlar hem de pulpaya girişi engellerler

60 Primerler genellikle etanol, aseton, hema veya su içinde çözülmüş monomerlerdir. Demineralize intertubuler dentine hibrit tabakası ve intratubuler rezin sarkıtları oluşturmak üzere penetre olurlar Açığa çıkan kollajen fibriller için hidrofillik özellik gösterirken adesiv rezinle kopolimerizasyon için hidrofobik özellik gösterirler. PRIMER

61 Primer uygulandıktan sonra kavite su ile yıkanmaz. Yaklaşık sn yerinde bırakılır ve sonra 2-3 sn kuru hava ile kurutulur

62 Adeziv uygulaması, primerin uygulanmasından sonra gelen işlemdir. Adeziv aplikasyonundan sonra adeziv madde primer ile birleşir. Adeziv ajan daha sonra uygulanacak olan kompozit madde ile de birleşir. ADHESIV

63 Adheziv ajan kaviteye tek kullanımlık (disposable) fırça ile uygulandıktan sonra kuru hava ile kurutulup yaklaşık sn ışınlanır

64 DBS lerin SİTOTOKSİTESİ /HÜCRE KÜLTÜRÜ ÇALIŞMASI: (İyiden kötüye ) ***Clearfil S 3 Bond (Kuraray), ***Genialbond (GC) **OptiBond (Kerr) *Gluma (Heareus Kulzer) Resveratrol sitotoksik etkiyi azaltıyor.

65 MDPB İÇEREN DBS *MDPB (Methacryloyloxy Dodecy Pyridinium Bromid) bir antibakteriyel monomer olup güçlü bir bakterisid aktiviteye sahiptir. Dolayısıyla bu tür DBS ler kaviteye uygulandıklarında kavitede kalan residüel bakteriler inaktive olur. *MDPB polimerize olabilir. *Kendinden prüzlendiren bir adesiv olan Clearfil Protect Bond un primeri %5 MDPB içerir.

66 MİNE BONDİNG SİSTEMLERİ Kompozit rezinler visköz oldukları için asitle pürüzlendirilmiş yüzeylerde oluşan mikroporozitelere çok iyi penetre olamazlar. Daha iyi bir penetrasyon sağlamak amacı ile polimer matristen oluşan ve akıcılığı sağlayan mine bonding ajanları üretilmiştir

67 MİNE BONDİNG SİSTEMLERİ Mine bonding ajanları asitle pürüzlendirilmiş mine yüzeyini ıslatıp girintilere penetre olarak pürüzlü yüzeyi 1-5 µm kalınlığında kaplar ve polimerize olurlar. Bonding ajanın mine içine uzanan mikroskobik çıkıntılarına rezin tag adı verilir. Rezin taglar mine prizmalarının dış yüzeyleri arasında oluşursa makrotag, interprizmatik boşluklara penetrasyonu ile ağ biçiminde birçok rezin uzantıları oluşturursa mikrotag denir.

68 MİNE BONDİNG SİSTEMLERİ Mine bonding ajanları bir yandan mine yüzeyine taglar aracılığı ile tutunurken diğer yandan kompozitin polimer matrisine kimyasal olarak bağlanırlar. Bu tür ajanlar minenin pürüzlendirilmesind en ve yıkanıp kurutulmasından sonra mine yüzeyine fırça ile sürülürler

69 MİNE DE TUTUCULUK

70 KOMPOZİTLERDE TUTUCULUK Kompozitler asit etkisinde bırakılmış yani etchinglenmiş/dağlanm ış mine yüzeyine mekanik olarak tutunurlar. Ayrıca kompozit rezin ile minenin apatit kristalleri arasında mineral bir bağ oluşur ki, bu da kimyasal tutuculuk sağlar.

71 DENTİN DE TUTUCULUK

72 Kompozitler dentine mikromekanik ve kimyasal olarak tutunurlar. Dentin Bağlayıcı Ajanlardaki (primer) polimerize monomer ve dentindeki kollagen liflerin karışımı ile Tübül ağızlarında hibrit bir tabaka oluşur ve böylece dentinde mikromekanik tutuculuk sağlanır. İkinci bir tutunma ise kompozitin dentin kanalları içinde yayılmasıyla kimyasal bir tutuculuğun meydana gelmesidir

73 ULTRAKONSERVATİF TEDAVİ KONSEPTLERİ Günümüzde kompozitlerin tutuculukları problem yaratmamaktadır ve dolayısıyla klasik Black prensipleri yerine daha az invaziv preparasyon teknikleri, minimal invasiv teknikler geliştirilmiştir.

74 KOMPOZİT REZİNLERİN VİSKOZİTELERİNE GÖRE SINIFLANDIRMA: *Kondanse edilebilen, sıkıştırılabilen kompozit rezinler (Condensable/ Packable) *Akışkan kompozit rezinler (Flowable)

75 *Kondanse edilebilen Tepilebilen Kompozit Rezinler (Condensable/ Packable) Bu tür kompozitlerde inorganik doldurucu *partikül (filler) miktarı artırılmış ve *filler boyutları küçültülüp kondanse edilebilen visköz kompozitler elde edilmiştir. *Bu kompozitlerde taşıyıcı faz hacimsel olarak azaltılmıştır. Böylelikle aşınmaya karşı dirençleri artırılmış ve polimerizasyon büzülmesi azaltılmıştır.

76 Kondense edilebilen kompozitlerin yayılma özelliği olmadığı için her yüzeyin iyi kondense edilmesi gerekir. İyi kondense edilmeyen bölgelerde polimerizasyon eksikliği ve hava kabarcıkları olacaktır. Akışkan kompozitlerin ise yüzeye kolayca yayıldıklarından dar ve küçük bölgelere uygulanabilirler.dolayısıyla posterior kompozitlerin altına uygulandıklarında stress breaker görevi üstlenirler..

77 *Akışkan kompozit rezinler (Flowable) Doldurucu miktarı az olup viskoziteleri düşüktür. Aşınmaya karşı dirençleri düşüktür. Monomer miktarları daha fazla olduğundan polimerizasyon büzülmesi daha fazladır. Bu rezinler yüzeye kolayca yayılabilirler. Küçük bölgelerde rahatça uygulanabilinirler yılında dental piyasaya sunulmuştur.

78 AKIŞKAN KOMPOZİTLER *Kavite tabanlarında, *fissürlerin örtülmesinde, *restorasyon tamirlerinde, *çürüksüz servikal lezyonlarda ve posterior *kompozitlerde sress breaker olarak kombine kullanılırlar.

79 Akışkan Kompozitler kavite içinde uygulandıklarında: *Kompozit dolgunun altındaki stresi azaltırlar *akıcı özelliğinden dolayı preparasyon tabanını ve aproksimal yüzleri örtüp boşluk oluşmasına engel olur *kavite preparasyonundaki taban ve duvarlardaki defektleri kapatır *Kavite köşelerini doldurarak iyi adaptasyon sağlar *zor ulaşılan bölgeleri doldurur *Marjinal sınırı örtebilir

80 Akışkan kompozit rezinler: Kavite tabanlarında

81 Akışkan kompozit rezinler: fissürlerin örtülmesinde

82 Akışkan kompozit rezinler: restorasyon tamirlerinde

83 PR O F. D R.B AN U Ö N AL Akışkan kompozit rezinler: çürüksüz servikal veya yüzeyel lezyonlarda

84 Akışkan kompozit rezinler: Post. kompozitlerde sress breaker olarak

85 AKIŞKAN KOMPOZİTLER *Vertise Flow: Self Etch ve Self adesiv, ayrıca bond kullanımına gerek yok çünkü optibond adesiv kompozitin içinde entegre, *Rezin: GPDM (Glicerephosphat Dimetacrylat) Adhesive monomer *Fillerler: Prepolymerized fillerler; -barium cam filler - nano colloidal silica fillerler ve Nano boyutlu Ytterbium fluoride (anti karyojenik etki) *çalışma kolaylığı, *Uygulanma aşamasında 0,5mm den ince bir tabaka kaviteye bir microbrush yardımıyla 10-15sn uygulanır ve 20sn polimerize edilir. Sonrasında restorasyon yapılır,

86 AKIŞKAN KOMPOZİTLER *Vertise Flow 'un dentin yüzeyine bağlanma mekanizması, dişteki kalsiyum iyonları ve fonksiyonel fosfat gruplarıyla rezin materyalinde bulunan GPDM monomerlerinin kimyasal etkileşiminden oluşmaktadır. *Ek adeziv uygulama bu monomerin hibrit tabaka oluşturma mekanizmasını olumsuz etkileyebilir *Radyoopasitesi yüksek bir kompozit olduğundan radyografide rahatlıkla ayırt edilebilinir. *Dezavantajı Konvansiyonel adezivlerden veya piyasadaki akışkanlardan daha uzun süre polimerize edilir bunun nedeni adeziv monomerler ışıkla polimerize olmaya daha yavaş yanıt verir.

87 Tüm bu çeşitlere homojen kompozitler denir çünkü doldurucularda yani fillerlerde herhangi bir modifikasyon yapılmamıştır. Ancak önceden polimerize edilmiş kompozit kitlelerini öğütüp doldurucu olarak matrise ekleyerek yani organik doldurucu (organik filler) ilave ederek heterojen kompozitler elde edilebilir.

88 İnorganik doldurucu tipi Partikül büyüklüğü ( m) Ağırlıkça yüzdesi (%) Megafil Makrofil Midifil Minifil Mikrofil Hibrit tipi Nanofil partikül

89 MAKRODOLDURUCU KOMPOZİTLER Rezin matriks doldurucu partiküllerinden daha fazla aşındığından ve büyük partiküller rezin kompleksi içerasinden daha kolay çözüldüğünden kompozit yüzeyi bozulup pürüzlü hale gelir. Özelikle polisaj sorunludur. Daha sonra daha çabuk renklenirler. Ancak aşınmaya karşı dirençleri daha yüksektir. Doldurucu boyutlar büyük, ve oranları da yüksektir.(%75-80) Doldurucular: kuarz, borosilikat cam, lityum aluminyum silikat, stronsiyum, baryum, çinko ve yitrium cam, baryum aluminyum silikat Okluzal yüzeyleri içeren dolgular da kullanılırlar

90 MİNİ DOLDURUCU KOMPOZİTLER Polisaj çok daha iyi uygulanabilir, cilalanabilir özellikleri mevcuttur. Doldurucuların çapları küçültülmüştür genellikle kolloidal silika partikülleri kullanılmaktadır. Mikrodoldurucu oranları da daha azdır (%35-60) Küçük partiküller pürüzsüz yüzey oluştururlar. Elastik modülleri ve aşınmaya karşı dirençleri düşüktür. Küçük doldular, sınıf V restorasyonları

91 HİBRİT KOMPOZİTLER Makro- ve mikro doldurucu kompozitlerin fiziksel özelliklerinden yayarlanmak için geliştirilmişlerdir. Üniversal olarak kullanırlar.

92 NANO KOMPOZİTLER Nano teknik yöntemlerle modifiye edilmiş kompozitler aynı zamanda hibrit olarak tasarlanmışlardır. Fillerleri nano boyutlarda olup ( Mm) diğer kompozitlerdeki gibi öğütülüp toz haline getilirerek değil de sol jel kimyasıyla özel olarak farklı elementlerden meydana getirilmişlerdir. Doldurucu oranı yüksek dir ve dolayısıyla fiziksel ve estetik özellikleri iyidir.

93 NANO KOMPOZİTLER Bazıları filler olarak öğütülmüş cam seramik de içerirler. Fillerler biribirlerini çekerek toplanırlar. Filler arasındaki boşluklar daha azdır Dolayısıyla daha fazla inorganik yapı daha az polimerik bağlantı oluşur. İlave edilen fillerlerin farklı özellikleri bulunabilir; örneğin bazıları mavi ışığı dağıtıp mine benzeri görüntü verirler (örnek Filtek Ultimate/3 M)

94 NANO KOMPOZİTLER *İnorganik doldurucuların büyüklüğü 0,005-0,01 µm arasındadır. *Partiküller görünür ışık dalga boyundan daha küçüktürler dolayısıyla ışık ile abzorbe olmazlar ve dağılmazlar *Çok küçük oldukları için çeşitli polimer zincirleri arasında iyi bir uyum gösterirler

95 Posterior bölgede kullanılabilecek en uygun kompozit sistemi, ışıkla sertleşen, hacimce % 60 dan fazlasını doldurucu içeren Compact Dolduruculu ve doldurucu partikül büyüklüğü 3 m den küçük olan ultrafine materyallerdir.

96 Posterior kompozitlerde doldurucu hacminin arttırılması ile polimerizasyon büzülmesi azaltılmış olup mikroaralık (micro gap) en aza indirilmiştir. Ayrıca kompozitin içine viskoziteyi artırıcı doldurucular ilave edilmiştir.

97 Post. Kompozitlerdeki bu gelişmeler aynı zamanda renk stabilitesini de artırmıştır. Rezin matris içindeki partiküllerin sıkı bağı renklenmeyi önler. Rezin içersindeki mikropartiküller restorasyona yüksek cilalanabilir özellik kazandırmaktadırlar.

98 Posterior kompozit rezinler doldurucu komponenti artırılmış Ceromer materyalleri de içerirler. Ceromerler (Ceramic Optimized Polimer; silanize mikrohibrit inorganik filler içeren polimer) %75-85 ağırlık oranında doldurucu madde içerirler ve bu kompakt yapı ince porselen partikülleri ile sağlanır.

99 Ceromerler Ceramic Optimized Polimer (Silanize mikrohibrit inorganik filler içeren polimer) *Yitterbiyum, Triflorür, Bariyum amino florür, Silikat cam Partikülleri, Prolitik Silika Doldurucular *Beta quarz insertleri (Silika aluminyum, lityum, çinkooksit, magnezyum, titanoksit, zirkonyum oksit, aluminyum meta fosfat) Polimerizasyon büzülmesi azalır mikroaralık (micro gap) en aza indirilir Yüksek cilalanabililik, renk stabilitesi Viskozite artışı Polimerizasyon büzülmesi azalır, buna bağlı olarak mikrosızıntı ve postoperatif duyarlılık da azalır Ayrıca aşınmaya direnci, gerilme kuvvetlerine karşı direnci ve elastisite modülünü yükseltir

100 POSTERİOR KOMPOZİTLERİN AVANTAJLARI: 1.Aşınma direnci, yüzey sertliği, basınca karşı direnç gibi mekanik özellikleri diğer kompozitlere göre geliştirilmiştir. 2.Polimerizasyon büzülmesi daha önceki kuşaklara göre azaltılmıştır. 3.Renk seçenekleri geliştirilmiştir. 4.Cilalanabilir özelliği, iyi bir estetiği ve renk stabilitesi mevcuttur. 5.Kolay manipülasyon olanağı vardır

101 Amalgam ile karşılaştırıldığında kavite preparasyonu tutuculuk açısından önemli değildir; çünkü kimyasal ve mekanik bağlanma söz konusudur ve dolayısıyla mikrokavitelerde de uygulanabilir

102 POSTERİOR KOMPOZİTLERİN DEZAVANTAJLARI: 1.Polimerizasyon büzülmesi sonucu kırıkları oluşabilir. içsel stresler ve kenar 2.Kondansasyon yetersizliğinden kaynaklanan boşluklar ve porözite kenar sızıntılarına neden olabilir. 3.Kenar sızıntılarından kaynaklı ikincil residiv çürükler meydana gelebilir. çürükler ve/veya 4.Post operatif duyarlılık oluşabilir 5.Aşınmaya karşı dirençlerinin düşük olması nedeni çatlak, kopma ve yüzey defektleri meydana gelebilir. ile

103 POSTERİOR KOMPOZİTLERİN UYGULAMALARI Çürüğün temizlenmesi: "EXTENSION FOR PREVENTION " uygulamadan gereksiz yere madde kaybı yaratmadan

104 POSTERİOR KOMPOZİTLERİN UYGULAMALARI Post Kompozit restorasyon yapımında pulpa dokusuna 0,5 mm ve daha yakın olan derin kavitelerde pulpa koruyucuları ve taban maddeleri yerleştirilmelidir. Yüzeyel kavitelerde ise böyle bir işleme gerek yoktur.

105 Asitleme (etching) taban maddeleri ve/veya pulpa koruyucuları uygulandıktan sonra yapılmalıdır.

106 Posterior kompozit uygulamalarında polyester matris bantları ve ışığı yansıtan şeffaf kamalar dışında otomatris sistemleri, metal destekli matris bantları ve bölümlü matriksler de kullanılabilir. Bölümlü matrisler yanlızca matris bandının kalınlığını kompanse etmekle kalmayıp, aynı zamanda kompozit rezinin gövdesindeki büzülmeyi de karşılamaktadır Mariks band çıkarıldığında her embrazürden ek olarak 20 sn ışınlama yapılmalıdır.

107

108 POSTERİOR KOMPOZİTLERİN UYGULAMALARI Posterior kompozitler kavitelerine tek bir parça halinde (Bulk teknik) veya tabakalı yöntem ile (İnkremental teknik) yerleştirilir. Uygulanan ilk tabakada akışkan bir kompozit (flowable), üzerine gelen tabakalarda ise sıkıştırılabilen kompozitler (condensable/packable) uygulanabilir

109 Kaviteye 4 mm kalınlığında kompozit uygulanıp polimerize edilir üzerine 2 mm (en az) daha estetik bir kompozit tabakası uygulanıp polimerize edilir. BULK TEKNİK

110 İNKREMENTAL TEKNİK / TABAKALI YÖNTEM İnkremental teknikte 2 mm lik kompozit rezin tabakaları açılı olacak şekilde tabandan okluzale doğru, spatül ile tabakalandırılarak yerleştirilir. İyi bir polimerizasyon için tabaka kalınlığının 2 mm den fazla olmaması gerekir. Aksi taktirde rezin tabakasından geçen ışığın etkinliği azalır.

111 Tabakalı teknikte yerleştirilen her tabaka sonrası ışık verilerek polimerizasyon sağlandığı için polimerizasyon büzülmesi ve içsel stresler azaltılmış olur

112 Bu tür Kompozit uygulamalarında önce kenar sırtları ile başlanmalıdır. Karşılıklı olan 2 tüberkül aynı tabaka kompozit ile birleştirilmemelidir

113 Kondanse edilebilen kompozitlerin altındaki akışkan kompozitler stres kırıcı işlevi görürler. İlk tabakaya akıcı bir kompozit uygulanması özellikle kaide maddesi koyulmayan olgularda daha sonra uygulanan kondanse edilebilinen kompozit miktarını azaltığından polimerizasyon büzülmesini de azaltacaktır

114 Kompozit rezin dolgu içindeki içsel stresler kollagenlerin daha fazla gerilmesine, pulpanın uyarılmasına ve dentin lenfinin hareketi ile dişte postoperativ hassasiyete neden olabilir.

115 Kompozit rezin tabakaları açılı olarak tabandan oklüzale doğru yan duvar destek alınarak yerleştirilmelidir. Oblik (açılı) yerleştirme kavite kenarlarında polimerizasyon büzülmesi sonucu oluşan boşlukları engeller.ayrıca içsel stresler azaltılır.

116

117 Posterior kompozit yapımında ayrıca restorasyon tek bir renkle bitirilmemelidir; seçilen rengin bir veya bir buçuk ton koyusu en alt tabakaya koyularak dentin kalınlığı verilmelidir.dentin renginin üzerine gelen mine tabakası dentin tabakasının kalınlığına göre daha az olmalıdır.

118

119 COMPETİXO

120 POLİMERİZASYON BÜZÜLMESİ/ KONTRAKSİYONU *Sertleşme / donma sırasında kompozitler büzülür. Polimerizasyon büzülmesi tüm marjinleri minede biten kavitelerde problem oluşturmaz. Kavite preparasyonu kök yüzeyine kadar ulaşırsa polimerizasyon büzülmesi kompozit ve kök yüzeyinin bağlantı noktasında açıklığa / aralığa /gap neden olur. Bu durumda dişeti bölgesine önce rezin modifiye edilmiş cam iyonomer uygulanıp sonra compozit uygulanabilir. *Polimerizasyon büzülmesi tabakalı yöntem ile de biraz kompanse edilebilir. *Polimerizasyon büzülmesinde diğer önemli faktör ise C faktördür. C faktörü ne kadar yüksekse polimerizasyon büzülmesinden etkilenme riski o kadar fazladır.

121 Fiziksel olarak bağlanan yüzeyin bağlanmayan yüzey alanına oranı olarak açıklanır. İdeal olarak bu oranın 1 olmasıdır. C FAKTÖR

122 SONIC FILL: *Kerr ve KaVo tarafından birlikte geliştirmiş bir sistemdir, *kompoziti özeldir, *kompoziti akışkan ve üniversal kompozitin avantajlarını içerir, *Kompozitinin içinde sonik enerjiye tepki veren doldurucular bulunmaktadır, *kompozitinin doldurucuları Nano Fillerler olup (%83.5): Cam oxitler ( ışığı geçirirler) Silicondioxide,baryum borosilikat Taşıyıcı Faz: Ethoxi içerikli BİSGMA

123 Sonic Fill *kompozitin kondenzasyonunda ve modelajında önemli zaman tasarufu sağlanır, *5 mm ye kadar polimerize edebilme özelliği sayesinde tek aşamada 5 mm lik kavite restorasyonu gerçekleşebilir, *kaide maddesine gerek duyulmadan bulk teknik ile çalışılabilinir.

124 * Sonic Fill ile kavite duvarlarına kolay ve sıkı bir adaptasyonu sağlar, uygulanma sonrası artan viskosite ile daha kolay ve hızlı modelaj imkanı sunulur *sonik aktivasyon sayesinde hava boşluklarının oluşmaması en önemli özelliklerinden biridir, *düşük polimerizasyon büzülmesi gösterir *kompozitin el aletlerine yapışmaması ve akmaması da avantajdır,

125 *Sonic Cihazın ayarının 3 de olması üretici tarafından tavsiye ÖNAL edilmektedir. *Ayar 1 doğru olunca kompozitin kompül den çıkması yavaşlar, 5 e BANU doğru ise çıkma hızı artar, alet durduğunda kompozit daha visköz, DR. yapışmayan manipule edilebilir haline döner. Üzerine B1PROF. ek bir kompozit tabakası gerekmez. *mevcut renkleri: A1, A2, A3,

126 KOMPOZİT DOLGULARIN ESTETİK ÖZELLİKLERİ Dişin rengini dentin belirler, dolayısıyla dentin rengi mineden dışarıya yansır. Algılanan renk beyaz ışığın yansıyan ve iletilen kısmı ile ilişkilidir.

127 Dişin rengini içsel ve dışsal etmenler oluşturur. İçsel diş rengini dentin belirler. Dentinde renkler toplanır ve mineden geçerek yansırlar. Dışsal diş rengini ise mine yüzeyinde polisajla uzaklaştırılabilir yapıda olan materyal absorpsiyonu oluşturur

128 Geniş kapsamlı estetik restorasyonlarda kompozit dolgu yapmadan önce beyazlatma işlemleri yapılmalıdır

129 SAĞLIKLI DİŞİN RENGİ *Dentinin renk tonu Dişlerin okluzale doğru artan, servikale doğru azalan *mine kalınlığı *Minenin kalsifikasyon derecesi *Hastanın ve dişin yaşı *Sistemik hastalıklar ve ilaç kullanımı

130 Renk seçimi için uygulanacak dolgu malzemesinin renk skalası kullanılır. Renk seçimi *ünitin ışığının kapalı konumunda *beyaz bir zeminde ve *hastanın dişinin üzerini dili ile hafifçe ıslatmasından sonra *30 sn içinde yapılmalıdır. RENK SEÇİMİ

131 Renk Seçimi *preperasyondan önce yapılmalıdır. *Bayan hastaların ruju silinmelidir, *dişler temiz olmalıdır. *Hasta dik oturmalı, *göze kol uzunluğu kadar mesafede durmalıdır. *Gözler mavi veya gri bir zemine bakarak dinlendirilmelidir. *Diş ideal olarak 9 parçaya bölünerek her parça için tek tek renk seçilir.

132 SPECTROSHADE

133

134 Rengin üç boyutlu özelliğini açıklayabilmek için birçok yaklaşım kullanılmıştır. Munsell renk sistemi diş hekimliğinde kullanılan en yaygın sistemdir. Munsell renk sistemine göre renk; hue, value ve chroma terimleri ile RENK SİSTEMİ açıklanır.

135 Munsell Renk sistemi Hue (ton, rengin kendisi); kırmızı, mavi ve yeşil gibi temel renk ailelerinin belirlenmesini ifade eder. Value (Parlaklık); saf siyah ve saf beyaz arasındaki parlaklık derecesidir. Chroma (yoğunluk) rengin doygunluk derecesidir.

136 Bir materyalin ışık geçirme özelliğine Opasite denir. Opasite aynı zamanda bir objenin translüsensini (yarı şeffaflığını) ve transparantlığını (şeffaflığını, saydamlığını) ifade eder.

137 Translüsensi, ışığı difüze ederek geçirme özelliğidir, yani ışığın bir bölümünün geçişine izin verirken ışığı dağıtarak nesnelerin, objenin arkasından görünmesine olanak tanımaz. Mine translusent bir dokudur. Transparant materyaller ışığı tamamen geçirerek nesnelerin görünmesine olanak sağlarlar.

138 Kompozitler translüsent/yarı şefaf özellikte maddeler olduklarından, uygulamalarında arzu edilen rengin elde edilmesi için opak renk modifiye ediciler, opakırlar (matlaştırıcı, şeffaf olmayanlar) ve tintler (renk tonu verenler) kullanılabilir. Opakır ve tintler BİS-GMA veya Üretan bazlı dimetakrilatlar olup çeşitli boya ve pigmentler içerirler (örneğin Titanyum dioksit). Bu maddelerin sertleşmeleri ışık ile gerçekleşir.

139 Opakırlar, mat olup diş dokusundan ışığın geçişini bloke edip ışığın penetrasyon derinliğini azaltırlar. Dolayısıyla istenmeyen renklenmeleri gizleyebilirler, ancak dişlere mat bir görünüm verirler.

140 Tintler ise translüsent /yarı şefaf olup dentin renklerini taklit etmek için kullanılırlar. Tintler dişe doğal renk özelliğini verirler. Tintlerin mavi, gri (kesici kenar şeffaflığı), kahverengi (kök yüzeyi taklidi), sarıbeyaz (gelişim çizgileri) gibi farklı renk tonları mevcuttur.

141 Bir çok kompozit dolgu maddeleri floresans özelliğe de sahiptirler ve bu ürünler dişe gün ışığının yanı sıra mavi ışıkda da doğal bir estetik görünüm verebilirler.

142 KOMPOSİTLERDE BİÇİMLENDİRME,BİTİRME VE POLİSAJ İŞLEMLERİ tungsten karbit bitirme frezleri, beyaz arkansas taşı, alüminyum oksit diskler ve fırçalar, aşındırıcı stripler, zımparalar, aluminyum oksit tozu içeren silikon esaslı lastikler, polisaj patı ve fırçaları ile uygulanır.

143 Bitirme ve polisaj işlemleri, sürtünme sonucu oluşabilecek ısıyı önlemek amacı ile su spreyi altında gerçekleştirilmelidir.

144

145

146

147 Pro-Cup lastiklerin girintili çıkıntılı yapısından dolayı detertraj pastı sıçramaz, *diş yüzeyinde ısı meydana gelmez, *yumuşak ve sert olan farklı renkli tonları mevcuttur *tek kullanımlıkdır dolayısıyla kontaminasyon riski yoktur, *latex içermez ve subgingival bölgede rahatlıkla kullanılabilir,

148 NEDEN POLİSAJ? Estetik gereksinim Yüzey pürüzlüğünün azalması ve plak retansiyonunu önleme

149 OKSİJEN İNHİBİSYON TABAKASI Kompozitin polimerizasyonu sırasında serbest radikallerin meydana gelmesi ve bu radikallerin havadaki oksijen ile birleşmesi sonucu oluşur Bu tabaka toksik, kötü mekanik özellikleri olan, düzensiz ve yapışkan bir tabakadır ve polisaj ile kaldırılması gerekir.

150 O 2 O 2 O 2 O 2 O 2 O 2 O 2 O 2 O 2

151 POLİSAJ İŞLEMİ Polisaj işlemleri sonucunda yaklaşık 200 µm kalınlığında bir tabaka kaldırıldığından, post polimerizasyon amacı ile tekrar 30 sn ışık uygulanmalıdır.

152 POLİSAJ VE BİTİRME Kompozitlerde polisaj problem yaratabilir çünkü kompozit ile polisaj aleti olarak kullanılan maddelerin sertliği farklıdır. Kullanılan aşındırıcı malzemeler kompoziti aşındırıp kompozit partiküllerini sökebilir İŞLEMLERİ

153 POLİSAJ İŞLEMİ *Polisaj sonrası 50 m derinliğinde mikro çatlaklar oluşur. *Polisajlı kompozit yüzeyi hiçbir işlem yapılmamış yüzeye oranla % 46 oranında daha fazla aşınır

154 KOMPOZİTLERDE POLİSAJIN YOK EDEMEDİĞİ PROBLEMLER *Renklenme *Yüzey pürüzlüğü *Plak birikimi BU PROBLEMLERİN SONUCU *Kötü bir estetik *Aşınma *Sızıntı *Sekonder ve rezidiv çürükler *Kırılmalar

155 Polisaj işleminden sonra restorasyona glaze uygulanabilir. Bu uygulamada dolgu sınırından mine yüzeyine doğru 0,5 mm lik bir alan asitle pürüzlendirilip yıkanarak kurutulur ve pürüzlü yüzeye özel glaze ajanı sürülür.. Glaze ajanları filler içermeyen dimetakrilatlardır.

156 Glaze uygulaması kenar sızıntısını, renklenmeyi, plak oluşumunu önlediği gibi maddenin yüzey sertliğini de artırır. Bu işlem ajanın zamanla aşınmasından dolayı 6 ayda bir tekrarlanmalıdır.

157

158

159 KOMPOZİT RESTORASYON TAMİRİ Kompozit restorasyonundaki defektler genelde tamir edilebilir. Öncelikle tamir yerinde *elmas bir frezle pürüzlendirme yapılır. *Daha sonra o bölge asitlenir. *Dentin açığa çıktıysa primer uygulanır. *Daha sonra Adesiv ve *kompozit uygulanır, *şekillendirilir ve *polimerize edilir. *Bazı durumlarda matriks de uygulanmalıdır.

160 FLOR İÇERİKLİ KOMPOZİTLER SYNERGY/ Coltene: *bulk teknik, *dual cure, *flor salıyor Kompozit rezinlerden salınan flor cam iyonomer simanlardan salınan flor miktarından daha düşüktür. KOMPOZİTLERDEN SALINAN FLORÜR MİKTARI AŞAĞIDAKİ FAKTÖRLERE BAĞLIDIR Florürun suda çözünürlüğü *Partikül büyüklüğü *Florür içerikli doldurucuların miktarı

161 FLOR İÇERİKLİ KOMPOZİTLER Florürun suda yüksek çözünürlüğü, yüksek su alımı ve polimer matrisin çözülmesine neden olur. Bu nedenle florür doldurucuların çözünmesi kompozitin mekanik özelliklerini olumsuz yönde etkiler. Florürle ilgili başka bir problem ise bonding ajanının, kompozit ile diş yüzeyi arasında bir bariyer oluşturmasıdır. Bu nedenle florürün remineralizasyon etkisi azalacaktır. Florür yalnız dış yüzeye salgılanır ki, bu da florür jelleri ve gargaralar ile elde edilebilir

162

163 Fiber ile güçlendirilmiş kompozitler (Fiber Reinforced Composites=FRC) dişhekimliğinde yeni olmakla birlikte diğer endüstri dallarında (örneğin tekne yapımı, rüzgar değirmenleri yapımı) uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.

164 Bu tür maddelerin esneklik, sertlik, basınca karşı direnç gibi mekanik özelliklerinin çok iyi olmasının yanı sıra, düşük özgün ağırlığı, translüsensi,radyolüsensi, korozyona uğramaması ve adeziv teknik ile bağlanma özelliklerinin iyi olması fiber ile güçlendirilmiş kompozitlerin farklı alanlarda kullanılmasına neden olmuştur.

165 Dişhekimliğinde kullanılan kompozitlerde kuarz ve cam partikülleri, rezin (reçine) matrisi destekler. Fiber ile güçlendirilmiş kompozitlerde ise rezin matris fiberleri destekler. Bu materyallerin fiber komponenti materyale sağlamlık ve sertlik verir, rezin matris ise mataryele esneklik kazandırır.

166 Fiber ile güçlendirilmiş kompozitlerin fiber komponenti metal, seramik, karbon ve polimerler olabilir. Fiberler önceden matrise emdirilip daha sonra ışık ile polimerize olabilen organik matrise katılabilir. Kompoziti bu şekilde güçlendirme ilave edilen fiberlerin matris ile daha iyi ıslanmasını sağladığından, fiber-matris bağı daha da kuvvetli olabilir.

167 Dişhekimliğinde fiber ile güçlendirilmiş kompozitler sabit ve haraketli protezlerde, periodontal spilintlerde, ortodontide, post-kor uygulamalarında, implantlarda ve vener tamirlerinde kullanılabilir.

168 Fiber ile güçlendirilmiş kompozitler farklı fiberler içerebilirler, örneğin Glas Span da polimer rezin matris, cam fiberler ile güçlendirilirken, C-Post, karbon fiberler ile güçlendirilmiştir.

169 Fiberlerin matris içindeki şekilleri ve dağılımları da farklı olabilir. Fiberler matris içinde yönleri aynı, düz, uzun ve paralel yerleştirilmiş olabilirler (ticari örnek: Fibre Kor), saç örgüsü şeklinde olabilirler (ticari örnek: Glas Span) veya dokuma şeklinde düzenlenmiş olabilirler (ticari örnek: Ribbond).

170 Dişhekimliğinde kullanılan fiber ile güçlendirilmiş kompozitlerin içerdiği fiber tipleri materyalin kullanım alanına göre de değişir; *cam fiber içerenler genelde laboratuvar malzemelerinde, *karbon ve cam içerenler postlarda *cam ve polietilen içerenler direkt olarak hasta ağzında uygulanan işlemlerde kullanılır

171 FIBER REINFORCED COMPOSİTE Kompozit dolgunun dentin bölümü için tasarlanmıştır. Büyük ve kırılma olasılığı yüksek dolgular da uygulanır. Bu tür bir dolgu yapımında dentin yerine FRC kullanıldıktan sonra mine yerine bir üniversal kompozit kullanılmalıdır. Örnek: GC ever X Posterior.

172 FIBER REINFORCED COMPOSİTE

173 FIBER REINFORCED COMPOSİTE

Diş Dokularına Adezyon ve Dentin Bağlayıcı Sistemler (2)

Diş Dokularına Adezyon ve Dentin Bağlayıcı Sistemler (2) Diş Dokularına Adezyon ve Dentin Bağlayıcı Sistemler (2) Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN Asitleme ve yıkamadan sonra, bağlayıcı ajan nemli dentine uygulanmalı. Kollagen fibriller arasında 15-20nm aralığı koruyup

Detaylı

ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER VE KOMPOZİT REZİNLER

ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER VE KOMPOZİT REZİNLER ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER VE KOMPOZİT REZİNLER Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER Silikat simanlar Akrilik rezinler Cam iyonomer simanlar Hibrit materyaller Kompozit rezinler

Detaylı

Cam İyonomer Hibrit Restorasyonlar

Cam İyonomer Hibrit Restorasyonlar Cam İyonomer Hibrit Restorasyonlar Prof. Dr. L. Şebnem Türkün Cam iyonomer simanların aşınmalarının fazla olması ve translüsentlik eksiklikleri sebebiyle geliştirildiler 1. REZIN MODIFIYE CIS 2. POLIASIT

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI 2. SINIF RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ TEORİK DERS PROGRAMI 1. hafta Konservatif Diş Tedavisine giriş, Diş yüzeyi terminolojisi 2. hafta Kavite sınıflandırması ve kavite terminolojisi (Sınıf I ve II kaviteler)

Detaylı

Cam İyonomer Hibrit Restorasyonlar

Cam İyonomer Hibrit Restorasyonlar Cam İyonomer Hibrit Restorasyonlar Prof. Dr. L. Şebnem Türkün Cam iyonomer simanların aşınmalarının fazla olması ve translüsentlik eksiklikleri sebebiyle geliştirildiler. 1. REZIN MODIFIYE CIS 2. POLIASIT

Detaylı

Dentin Bağlayıcı Sistemler

Dentin Bağlayıcı Sistemler Dentin Bağlayıcı Sistemler Prof. Dr. L. Şebnem Türkün Diş sert dokuları ile restoratif materyaller arası bağlanma (adezyon), restorasyonların başarısı açısından büyük önem taşır. Adezyon, iki yüzeyin birleşmesi

Detaylı

ASİT JEL TEKNİK ŞARTNAMESİ

ASİT JEL TEKNİK ŞARTNAMESİ ASİT JEL TEKNİK ŞARTNAMESİ - Ürün şırınga formunda olmalıdır. - Ürün şırınga içinde kalan miktar görülebilecek yapıda olmalıdır. - Ürün ambalaj miktarında en az 3 ml olmalıdır. - Ürün mavi renkte olmalıdır.

Detaylı

ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER VE KOMPOZİT REZİNLER

ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER VE KOMPOZİT REZİNLER ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER VE KOMPOZİT REZİNLER Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN ESTETİK RESTORATİF MATERYALLER Silikat simanlar Akrilik rezinler Cam iyonomer simanlar Hibrit materyaller Kompozit rezinler

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

Prof. Dr. Nuran Ulusoy. Kompozit Dolgu Maddeleri

Prof. Dr. Nuran Ulusoy. Kompozit Dolgu Maddeleri Kompozit Dolgu Maddeleri Prof. Dr. Nuran Ulusoy Maddeler bilgisi yönünden kompozit terimi; birbiri içerisinde erimeyen iki ayrı kimyasal maddenin makroskobik düzeyde birbiri içerisinde dağılması, karışması

Detaylı

Mine dokusunun yapısı, organik ve inorganik yapı bileşenleri

Mine dokusunun yapısı, organik ve inorganik yapı bileşenleri 2.Sınıf Ders Notu (Prof.Dr.Engin Ersöz) Sert Doku Histolojisi Mine Mine dokusunun sertliği, rengi, kalınlığı Mine kalınlıg ı ayrıca dis sınıfları arasında da farklılık gösterir; kesici dis lerin insizal

Detaylı

Diş Dokularına Adezyon ve Dentin Bağlayıcı Sistemler

Diş Dokularına Adezyon ve Dentin Bağlayıcı Sistemler Diş Dokularına Adezyon ve Dentin Bağlayıcı Sistemler Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN Diş sert dokuları ile restoratif materyaller arası bağlanma, restorasyonların başarısı açısından büyük önem taşır. Adezyon,

Detaylı

3M Oral Care. 3M post ve kor çözümleri. Karmaşık işlemler şimdi daha basit.

3M Oral Care. 3M post ve kor çözümleri. Karmaşık işlemler şimdi daha basit. 3M Oral Care 3M post ve kor çözümleri. Karmaşık işlemler şimdi daha basit. 3M post ve kor çözümleri. RelyX Fiber Post 3D nin sağladığı faydalar. Daha kısa sürede öngörülebilir sonuçlar. Biliyoruz ki endodonti

Detaylı

RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ

RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Nuran Ulusoy, nulusoy@neu.edu.tr Ders Sorumluları: Prof. Dr. Nuran Ulusoy, nulusoy@neu.edu.tr Prof. Dr. Hikmet Solak, hsolak@neu.edu.tr Prof. Dr. Arzu

Detaylı

GC Türkİye. Kış. Kampanyaları

GC Türkİye. Kış. Kampanyaları GC Türkİye Kış Kampanyaları 2012-2013 G-ænial G-ænial Bond Görünmez Estetik restorasyonlar yaratma sanatı Tek aşamalı, çift seçenekli bonding ister mineyi asitle, ister direkt uygula Eşsiz Bir kompoziyon:

Detaylı

DAİMİ DOLGU MADDELERİNDEN KAVİTE VERNİK VE KAVİTE LİNER LARININ KLİNİK UYGULAMA YÖNTEMLERİ (Restoratif Tedavisi Dersi)

DAİMİ DOLGU MADDELERİNDEN KAVİTE VERNİK VE KAVİTE LİNER LARININ KLİNİK UYGULAMA YÖNTEMLERİ (Restoratif Tedavisi Dersi) DAİMİ DOLGU MADDELERİNDEN KAVİTE VERNİK VE KAVİTE LİNER LARININ KLİNİK UYGULAMA YÖNTEMLERİ (Restoratif Tedavisi Dersi) Prof. Dr. Nuran Ulusoy KAVİTE VERNİKLERİ VE KAVİTE LİNER LARI Koruyucu gereksinimler,

Detaylı

ALL İN ONE ADEZİV KULLANILARAK KOMPOZİT VE KOMPOMER İLE RESTORE EDİLMİŞ OLAN SÜT AZI DİŞLERİNDE MİKROSIZINTI NIN İNCELENMESİ

ALL İN ONE ADEZİV KULLANILARAK KOMPOZİT VE KOMPOMER İLE RESTORE EDİLMİŞ OLAN SÜT AZI DİŞLERİNDE MİKROSIZINTI NIN İNCELENMESİ T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı ALL İN ONE ADEZİV KULLANILARAK KOMPOZİT VE KOMPOMER İLE RESTORE EDİLMİŞ OLAN SÜT AZI DİŞLERİNDE MİKROSIZINTI NIN İNCELENMESİ BİTİRME

Detaylı

RESTORATİF DİŞ HEKİMLİĞİNDE POSTERİOR KOMPOZİTLERE GÜNCEL BİR BAKIŞ

RESTORATİF DİŞ HEKİMLİĞİNDE POSTERİOR KOMPOZİTLERE GÜNCEL BİR BAKIŞ T.C Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı RESTORATİF DİŞ HEKİMLİĞİNDE POSTERİOR KOMPOZİTLERE GÜNCEL BİR BAKIŞ BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi : Tufan Yasin AKDOĞANÖZÜ

Detaylı

GEÇİCİ KRON ve KÖPRÜLER. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu

GEÇİCİ KRON ve KÖPRÜLER. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu GEÇİCİ KRON ve KÖPRÜLER Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu Geçici restorasyonlar Sabit protetik restorasyonların yapılması sırasında, hastalarda kaybolan estetik, fonksiyon ve fonasyonun tekrar kazandırılması,

Detaylı

TEK BİLEŞENLİ SELF-ETCH BONDİNG

TEK BİLEŞENLİ SELF-ETCH BONDİNG FOSFORİK ASİT JELİ 1. Kavitelerde tabanı ve duvar kısımlarını asitleme amacıyla kullanılmalıdır. 2. Fosforik asit oranı %36 olmalıdır. 3. Jel kıvamında olmalıdır. 4. Şırınga bazında olmalı ve şırıngalar

Detaylı

KOMPOZİT RESTORASYONLARDA BAŞARISIZLIK NEDENLERİ

KOMPOZİT RESTORASYONLARDA BAŞARISIZLIK NEDENLERİ T.C Ege Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı KOMPOZİT RESTORASYONLARDA BAŞARISIZLIK NEDENLERİ BİTİRME TEZİ Stj. Dişhekimi Adil EKİCİ Danışman Öğretim Üyesi :

Detaylı

2. Kimyasal adezyon, primer ve sekonder kimyasal bağların etkisi ile olur.

2. Kimyasal adezyon, primer ve sekonder kimyasal bağların etkisi ile olur. 3. SINIF TEDAVİ DERS NOTLARI / PROF.DR.OSMAN GÖKAY Temel Adezyon Prensipleri Diş sert dokuları ile restoratif materyaller arasında güçlü ve kalıcı bağların oluşması oldukça önemlidir. Bu nedenle, dolgu

Detaylı

Anterior ve posterior dişler için direkt restorasyonlar (Sınıf I-V kaviteler, servikal çürükler, kök erozyonları)

Anterior ve posterior dişler için direkt restorasyonlar (Sınıf I-V kaviteler, servikal çürükler, kök erozyonları) Kuraray Clearfil Majesty Flow için Kullanım Talimatları Giriş Ürün Clearfil Majesty Flow, Clearfil Tri-s Bond ve aksesuarlardan oluşmaktadır. Majesty Flow, akışkan, radyo opak restoratif kompozit rezindir.

Detaylı

kapatılmasında, kaide maddesi olarak, kavitelerin kaplanmasında, sınıf III ve V kavitelerde kullanılabilmelidir.

kapatılmasında, kaide maddesi olarak, kavitelerin kaplanmasında, sınıf III ve V kavitelerde kullanılabilmelidir. AKIŞKAN KOMPOZİT SET 1. Akışkan kıvamda hibrit yapıda 2. Küçük kavitelerin doldurulmasında, fissürlerin örtülmesinde, andırkatların kapatılmasında, kaide maddesi olarak, kavitelerin kaplanmasında, sınıf

Detaylı

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dişhekimliğinde MUM Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MUM Dişhekimliğinde kullanılan mumlar genellikle 2 veya daha fazla

Detaylı

Anterior ve posterior dişler için direkt restorasyonlar (Sınıf I-V kaviteler)

Anterior ve posterior dişler için direkt restorasyonlar (Sınıf I-V kaviteler) Kuraray Clearfil Majesty Posterior için Kullanım Talimatları Giriş Majesty Posterior, ışıkla polimerize olan, radyo opak restoratif kompozit rezindir. Kesin renk uyumu, yüksek parlatılabilirlik ve mükemmel

Detaylı

CAM İYONOMER YAPIŞTIRMA SİMANI

CAM İYONOMER YAPIŞTIRMA SİMANI CAM İYONOMER YAPIŞTIRMA SİMANI 1. Kendiliğinden polimerize olacak ışık uygulaması gerektirmeyecektir. 2. Florid salınımı yapacaktır. 3. Dentine bağlanma kuvveti en az 3 Mpa olacaktır. 4. Diş sert dokuları

Detaylı

ADEZİV REZİNLERİN KLİNİK UYGULAMA YÖNTEMLERİ

ADEZİV REZİNLERİN KLİNİK UYGULAMA YÖNTEMLERİ ADEZİV REZİNLERİN KLİNİK UYGULAMA YÖNTEMLERİ (RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ DERSİ) Prof.Dr. Nuran Ulusoy DENTİNİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ VE GEÇİRGENLİĞİ Dentin, kimyasal olarak %70 inorganik, %20 organik, %10 su

Detaylı

ExciTE F IŞIKLA SERTLEŞEN T O T A L - E T C H - A D E Z İ V. ExciTE F DSC D U A L SERTLEŞEN. Bonding uygulaması şimdi ışıklı ve ışıksız!

ExciTE F IŞIKLA SERTLEŞEN T O T A L - E T C H - A D E Z İ V. ExciTE F DSC D U A L SERTLEŞEN. Bonding uygulaması şimdi ışıklı ve ışıksız! ExciTE F IŞIKLA SERTLEŞEN T O T A L - E T C H - A D E Z İ V ExciTE F DSC D U A L SERTLEŞEN T O T A L - E T C H - A D E Z İ V Bonding uygulaması şimdi ışıklı ve ışıksız! İyi bir bağlantı kimyanın konusudur

Detaylı

GLUMA Ömür boyu güçlü bağlantı.

GLUMA Ömür boyu güçlü bağlantı. GLUMA Ömür boyu güçlü bağlantı. Giving a hand to oral health. GLUMA Ömür boyu güçlü bağlantı. GLUMA Sadece uzmanlar için. Sizin için var: Güvenli ve kullanışlı adezivler geliştirmede 3 yıla yakın deneyim.

Detaylı

KOMPOZİT DOLGULARIN POLİSAJINDAN SONRA UYGULANAN GLAZE İŞLEMİNİN İN VİVO VE İN VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI

KOMPOZİT DOLGULARIN POLİSAJINDAN SONRA UYGULANAN GLAZE İŞLEMİNİN İN VİVO VE İN VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KOMPOZİT DOLGULARIN POLİSAJINDAN SONRA UYGULANAN GLAZE İŞLEMİNİN İN VİVO VE İN VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI Doktora Tezi Diş Hekimi Dt. Hande DALGAR DANIŞMAN

Detaylı

ALL IN ONE ADEZİV KULLANILARAK CAM İYONOMER SİMAN VE KOMPOMER İLE RESTORE EDİLMİŞ OLAN SÜT AZI DİŞLERİNDE MİKROSIZINTININ İNCELENMESİ

ALL IN ONE ADEZİV KULLANILARAK CAM İYONOMER SİMAN VE KOMPOMER İLE RESTORE EDİLMİŞ OLAN SÜT AZI DİŞLERİNDE MİKROSIZINTININ İNCELENMESİ T.C Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Pedodonti Anabilim Dalı ALL IN ONE ADEZİV KULLANILARAK CAM İYONOMER SİMAN VE KOMPOMER İLE RESTORE EDİLMİŞ OLAN SÜT AZI DİŞLERİNDE MİKROSIZINTININ İNCELENMESİ Bitirme

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNCELENMESİ. Barış KARABULUT PEDODONTİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNCELENMESİ. Barış KARABULUT PEDODONTİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARKLI DENTİN BAĞLAYICI SİSTEMLERİN SÜT VE SÜREKLİ DİŞLERDEKİ MAKASLAMA BAĞLANMA KUVVETLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE REZİN-DENTİN ARA YÜZEYLERİNİN

Detaylı

1 Mayıs 2012'den itibaren geçerli olan 3M ESPE Fiyat Listesi

1 Mayıs 2012'den itibaren geçerli olan 3M ESPE Fiyat Listesi 1 Mayıs 2012'den itibaren geçerli olan 3M ESPE Fiyat Listesi Ürün Kodu Ürün Adı 2012 Fiyatları KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ ÜRÜNLERİ 47056 Clinpro Cario L-POP 40'lı Paket 315 67001 Clinpro Prophy Powder (4 x

Detaylı

Tetric N-Collection. En yeni Koleksyonumuzu keşfedin. Nano-optimize restoratif sistem. Tetric

Tetric N-Collection. En yeni Koleksyonumuzu keşfedin. Nano-optimize restoratif sistem. Tetric Tetric N-Collection Nano-optimize restoratif sistem En yeni Koleksyonumuzu keşfedin Tetric N-Collection Tetric N-Ceram Tetric N-Ceram Bulk Fill Tetric N-Flow N-Etch Tetric N-Bond Universal Mükemmel uyumlu

Detaylı

1) Anterior ve posterior dişler için direkt restorasyonlar (Sınıf I-V kaviteler)

1) Anterior ve posterior dişler için direkt restorasyonlar (Sınıf I-V kaviteler) Kuraray Clearfil Majesty Esthetic için Kullanım Talimatları Giriş Majesty Esthetic, ışıkla polimerize olan, radyo opak restoratif kompozit rezindir. Kesin renk uyumu, yüksek parlatılabilirlik ve mükemmel

Detaylı

PROF.DR.L.ŞEBNEM TÜRKÜN

PROF.DR.L.ŞEBNEM TÜRKÜN CAM İYONOMER SİMANLAR Prof. Dr. L. Şebnem Türkün 1972 de Wilson ve Kent tarafından bulundu ve 1974 de Mc Lean ve Wilson tarafından geliştirildiler. Toz ve likitten oluşurlar. İlk geliştirilenler, Alüminyum

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN ADEZİVLER

DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN ADEZİVLER T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN ADEZİVLER BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi:Mersudin SALİHOVİC Danışman Öğretim Üyesi: Prof.

Detaylı

ANTERİOR BÖLGE DİREKT KOMPOZİT RESTORASYONLARDA

ANTERİOR BÖLGE DİREKT KOMPOZİT RESTORASYONLARDA T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı ANTERİOR BÖLGE DİREKT KOMPOZİT RESTORASYONLARDA ESTETİK VE UYGULAMA TEKNİKLERİ BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi: Merve KANBER

Detaylı

Kompozit Rezinlerin Klinik Uygulama Yöntemleri, Posterior Kompozit Rezinlerin Klinik Uygulama Yöntemleri. (Restoratif Diş Tedavisi Dersi)

Kompozit Rezinlerin Klinik Uygulama Yöntemleri, Posterior Kompozit Rezinlerin Klinik Uygulama Yöntemleri. (Restoratif Diş Tedavisi Dersi) Prof. Dr. Nuran ULUSOY Kompozit Rezinlerin Klinik Uygulama Yöntemleri, Posterior Kompozit Rezinlerin Klinik Uygulama Yöntemleri (Restoratif Diş Tedavisi Dersi) Kompozit rezinler çürük veya kırılmış ön

Detaylı

DENTİN ADEZİV SİSTEMLER BİTİRME TEZİ. Stj. Dişhekimi: Cemil KIYMAZ. Danışman öğretim üyesi: Prof. Dr. Necmi GÖKAY

DENTİN ADEZİV SİSTEMLER BİTİRME TEZİ. Stj. Dişhekimi: Cemil KIYMAZ. Danışman öğretim üyesi: Prof. Dr. Necmi GÖKAY T.C. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Konservatif Bilim Dalı Başkanlığı DENTİN ADEZİV SİSTEMLER BİTİRME TEZİ Stj. Dişhekimi: Cemil KIYMAZ Danışman öğretim

Detaylı

ESTETİK RESTORASYON SİSTEMLERİ BİTİRME TEZİ. Stj.Diş Hekimi:Mustafa Onur ŞENGEZER. Danışman Öğretim Üyesi:Prof. Dr. Ayşegül KAYA

ESTETİK RESTORASYON SİSTEMLERİ BİTİRME TEZİ. Stj.Diş Hekimi:Mustafa Onur ŞENGEZER. Danışman Öğretim Üyesi:Prof. Dr. Ayşegül KAYA T.C Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif DişTedavisi Anabilim Dalı ESTETİK RESTORASYON SİSTEMLERİ BİTİRME TEZİ Stj.Diş Hekimi:Mustafa Onur ŞENGEZER Danışman Öğretim Üyesi:Prof. Dr. Ayşegül

Detaylı

diastema varlığında tedavi alternatifleri

diastema varlığında tedavi alternatifleri diastema varlığında tedavi alternatifleri Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Etken Muayene Tedavi Planı Etiyoloji Süt/daimi diş geçiş

Detaylı

CLEARFIL TRI-S BOND, dentin ve minenin tek bir ürün ile eş zamanlı tedavi görmesine olanak

CLEARFIL TRI-S BOND, dentin ve minenin tek bir ürün ile eş zamanlı tedavi görmesine olanak Kuraray Clearfil S3 Bond için Kullanım Talimatları I. GİRİŞ CLEARFIL TRI-S BOND, dentin ve minenin tek bir ürün ile eş zamanlı tedavi görmesine olanak sağlayan, tek komponentli, ışıkla polimerize olan

Detaylı

FARKLI IŞIK KAYNAKLARI İLE POLİMERİZE EDİLEN REZİN SİMANIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

FARKLI IŞIK KAYNAKLARI İLE POLİMERİZE EDİLEN REZİN SİMANIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ i TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARKLI IŞIK KAYNAKLARI İLE POLİMERİZE EDİLEN REZİN SİMANIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bahadır DÖKMEZ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD HAYVAN TESTLERİ Genellikle memeli hayvanlar üstünde yapılan biyouyumluluk testleridir fare, kedi, köpek, koyun, maymun bu testler değişkenleri kontrol etmek zordur etik açıdan tartışmalı, uzun süreli ve

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I 14. Polimerler 14.1.Polimerizasyon 14.2.Plastiklerin mühendislikte kullanımı ve özellikleri 14.3.Plastik katkı maddeleri 14.4.Lif donatılı

Detaylı

POSTERİOR DİŞLERDE DİREKT ve İNDİREKT YÖNTEMLERLE YAPILAN ESTETİK RESTORASYONLARDA BAŞARI BİTİRME TEZİ

POSTERİOR DİŞLERDE DİREKT ve İNDİREKT YÖNTEMLERLE YAPILAN ESTETİK RESTORASYONLARDA BAŞARI BİTİRME TEZİ T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi A.D. POSTERİOR DİŞLERDE DİREKT ve İNDİREKT YÖNTEMLERLE YAPILAN ESTETİK RESTORASYONLARDA BAŞARI BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Demet

Detaylı

CAM İYONOMER SİMANLAR ŞEBNEM TÜRKÜN. Prof. Dr. L. Şebnem Türkün

CAM İYONOMER SİMANLAR ŞEBNEM TÜRKÜN. Prof. Dr. L. Şebnem Türkün CAM İYONOMER SİMANLAR Prof. Dr. L. Şebnem Türkün 1972 de Wilson ve Kent tarafından bulundu ve 1974 de Mc Lean ve Wilson tarafından geliştirildiler. Toz ve likitten oluşurlar. İlk geliştirilenler, Alüminyum

Detaylı

LABORATUVAR LİKİT A-SİLİKONU

LABORATUVAR LİKİT A-SİLİKONU LABORATUVAR LİKİT A-SİLİKONU 1. Keskin undercut ve revetman modelleri ile tüm seramik tekniklerinde güdük dublikasyonu için kullanılmalıdır. 2. Yüksek derecede akışkan olmalıdır. 3. 24 saat sonraki sertliği

Detaylı

Sabit Protezlerde İdeal Restoratif Materyal Seçimi

Sabit Protezlerde İdeal Restoratif Materyal Seçimi Sabit Protezlerde İdeal Restoratif Materyal Seçimi Prof. Dr. A. Ersan Ersoy** Dt. N.Esra Bağdatlı* ** Prof. Dr., Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı * Doktora

Detaylı

III. KONTRENDİKASYONLAR Metakrilat monomerlerine karşı hipersensitivite gösteren hastalarda kullanılmamalıdır.

III. KONTRENDİKASYONLAR Metakrilat monomerlerine karşı hipersensitivite gösteren hastalarda kullanılmamalıdır. Kuraray Clearfil SA Cement için Kullanım Talimatları SELF-ADHESIVE RESIN CEMENT I. GİRİŞ CLEARFIL SA CEMENT, seramik, hibrit seramik (örn. ESTENIA C&B), kompozit rezin ve metal restorasyonlarda kullanılabilen,

Detaylı

FARKLI YERLEŞTİRME TEKNİKLERİNİN VE IŞINLAMA SÜRELERİNİN REZİN KOMPOZİTLERİN MİKROSERTLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

FARKLI YERLEŞTİRME TEKNİKLERİNİN VE IŞINLAMA SÜRELERİNİN REZİN KOMPOZİTLERİN MİKROSERTLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı FARKLI YERLEŞTİRME TEKNİKLERİNİN VE IŞINLAMA SÜRELERİNİN REZİN KOMPOZİTLERİN MİKROSERTLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ BİTİRME TEZİ

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

YRD. DOÇ DR. AYŞEGÜL KÖROĞLU

YRD. DOÇ DR. AYŞEGÜL KÖROĞLU YRD. DOÇ DR. AYŞEGÜL KÖROĞLU Restoratif dişhekimliğinde estetiğin sağlanması için restorasyonların doğal diş rengi ile olan uyumu çok önemlidir. Renk seçimi hekim için zor ve titizlik gerektiren bir işlemdir.

Detaylı

Biyolojik Biyomekanik İmplant Başarısızlığı İmplant Başarısızlığı Krestal Kemik Kaybı Protez Komplikasyonları Mekanik Süreçler

Biyolojik Biyomekanik İmplant Başarısızlığı İmplant Başarısızlığı Krestal Kemik Kaybı Protez Komplikasyonları Mekanik Süreçler F. Emir Biyolojik İmplant Başarısızlığı Cerrahi başarısızlık İyileşme Krestal Kemik Kaybı Periosteal Refleksiyon(kaldırma) Otoimmün (bakteriyel etki) Biyolojik mikro aralık Protez Komplikasyonları Vida

Detaylı

Hasta bilgilendirme broşürü. Tam-seramik. ile mükemmel dişler

Hasta bilgilendirme broşürü. Tam-seramik. ile mükemmel dişler Hasta bilgilendirme broşürü Tam-seramik ile mükemmel dişler Güzel dişler için doğal bir istek Güzel dişlerin arzu edilmesi çok doğaldır, bu da restorasyonun kalitesine ve seçimine dikkat etmek için iyi

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE İLERİ TEKNOLOJİ İLE MİNİMAL İNVAZİV OPERATİF TEKNİKLER Prof. Dr. Nuran Ulusoy

DİŞ HEKİMLİĞİNDE İLERİ TEKNOLOJİ İLE MİNİMAL İNVAZİV OPERATİF TEKNİKLER Prof. Dr. Nuran Ulusoy DİŞ HEKİMLİĞİNDE İLERİ TEKNOLOJİ İLE MİNİMAL İNVAZİV OPERATİF TEKNİKLER Prof. Dr. Nuran Ulusoy Buonocore tarafından 1950 ve 60 lı yıllarda öne sürülen asit-etch tekniği restoratif diş hekimliğinde önemli

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Günümüzde bara sistemlerinde iletken olarak iki metalden biri tercih edilmektedir. Bunlar bakır ya da alüminyumdur. Ağırlık haricindeki diğer tüm özellikler bakırın

Detaylı

POLİMER KİMYASI -4. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu

POLİMER KİMYASI -4. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu POLİMER KİMYASI -4 Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu Fiziksel Etkenlerle Başlama Diğer başlama tipleri Plazma polimerizasyonu: Bir gaz halindeki monomer; plazma oluşum şartlarında düşük basınçta bir elektrik

Detaylı

02 Kompozitler 02 i-xcite LC 03 i-light 04 i-flow 05 i-xcite CC. 07 Fissür Örtücü ve Kaideler 07 i-seal LC, i-liner

02 Kompozitler 02 i-xcite LC 03 i-light 04 i-flow 05 i-xcite CC. 07 Fissür Örtücü ve Kaideler 07 i-seal LC, i-liner ÜRÜN KATALOĞU İçindekiler www.i-dental.lt RUIER TPC 02 Kompozitler 02 i-xcite LC 03 i-light 04 i-flow 05 i-xcite CC 06 Bonding Adezivler 06 i-bonding LC i-bonding LC SELF ETCH 07 Fissür Örtücü ve Kaideler

Detaylı

Fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezin uygulamaları

Fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezin uygulamaları PROTETİK DİŞ HEKİMLİĞİNDE KONSERVATİF BİR SEÇENEK: Fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezin uygulamaları Doç. Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU Prof. Dr. Gökhan YILMAZ Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEDİATRİK DİŞHEKİMLİĞİNDE FİBERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KOMPOZİTLERİN AŞIRI KRON HARABİYETİ GÖSTEREN DİŞLERDEKİ BAŞARISININ İNCELENMESİ Doktora Tezi Dişhekimi

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

III. KONTRENDİKASYONLARI Metakrilat monomerlerine hipersensitivite hikayesi olan hastalarda kullanılamaz.

III. KONTRENDİKASYONLARI Metakrilat monomerlerine hipersensitivite hikayesi olan hastalarda kullanılamaz. Kuraray Clearfil SE BOND için Kullanım Talimatları I. GİRİŞ CLEARFIL SE BOND ışıkla sertleşen bir bonding sistemidir. Kendinden asitli bir primerden ve bir bonding ajanından oluşur. Primer, mine ve dentinin

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin dış ortamdan ısı absorblama kabiliyetinin bir göstergesi

Detaylı

Fill-Up! Derin. Hızlı. Mükemmel.

Fill-Up! Derin. Hızlı. Mükemmel. DUAL SERTLEŞEN BULK KOMPOZİT Fill-Up! Derin. Hızlı. Mükemmel. www.coltene.com Derin Fill-Up! dual sertleşme özelliği sayesinde dolguda sınırsız tabaka kalınlığı Çok derin kavitelerde bile tam sertleşme

Detaylı

Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak. kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın

Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak. kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1. Toprağın Bünyesi (Tekstürü) Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın

Detaylı

Phonares II Dışavurumcu estetik protez dişler

Phonares II Dışavurumcu estetik protez dişler SR Dışavurumcu estetik protez dişler Sofistike gereksinimler için doğal görünümlü diş formları DOĞAL - GERÇEK GİBİ SR Dışavurumcu estetik En yüksek beklentiler Günümüzde protez kullanıcıları farklı şekilde

Detaylı

IŞIKLA SERTLEŞEN REZİN ESASLI YAPIŞTIRMA SİMANLARININ FARKLI IŞIK KAYNAKLARI İLE POLİMERİZASYON MİKTARININ SAPTANMASI

IŞIKLA SERTLEŞEN REZİN ESASLI YAPIŞTIRMA SİMANLARININ FARKLI IŞIK KAYNAKLARI İLE POLİMERİZASYON MİKTARININ SAPTANMASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ IŞIKLA SERTLEŞEN REZİN ESASLI YAPIŞTIRMA SİMANLARININ FARKLI IŞIK KAYNAKLARI İLE POLİMERİZASYON MİKTARININ SAPTANMASI Elçin DERELLİ PROTETİK

Detaylı

TECHNICAL DATASHEET. 1.) Öncelikle önerilen Antiscalantların Hedefleri: Proses fonksiyonunun korunması Ekipmanın korunması Isı transferinin korunması

TECHNICAL DATASHEET. 1.) Öncelikle önerilen Antiscalantların Hedefleri: Proses fonksiyonunun korunması Ekipmanın korunması Isı transferinin korunması 1.) Öncelikle önerilen Antiscalantların Hedefleri: Proses fonksiyonunun korunması Ekipmanın korunması Isı transferinin korunması 2.) Değerli metal üretimin de scale(kışırlar) Kalsiyum karbonat Kalsiyum

Detaylı

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ Yüzey Teknikleri Hakkında Genel Bilgiler Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek malzemelerden istenen ve beklenen özellikler de her geçen gün artmaktadır.

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

Programat CS2. Çabucak ve kolayca mükemmel. IPS e.max CAD-Restorasyonlar. Glazür ve kristalizasyon fırını

Programat CS2. Çabucak ve kolayca mükemmel. IPS e.max CAD-Restorasyonlar. Glazür ve kristalizasyon fırını Programat CS2 Glazür ve kristalizasyon fırını Çabucak ve kolayca mükemmel IPS e.max CAD-Restorasyonlar Klinikte yeni dünyalar açar. Yenilikçi yeni Programat CS2 özellikle IPS e.max CAD ürününün işlenmesi

Detaylı

Lava Ultimate. Restoratif. Preparasyon ve Kullanım Yönergeleri

Lava Ultimate. Restoratif. Preparasyon ve Kullanım Yönergeleri Lava Ultimate Restoratif Preparasyon ve Kullanım Yönergeleri M ESPE Lava Ultimate CAD/CAM Restoratif M ESPE Lava Ultimate CAD/CAM Restoratif, CAD/CAM indirekt restorasyonların frezelenmesinde porselen

Detaylı

Uygulama Rehberi GLUMA Bond Universal ile Intraoral tamirler

Uygulama Rehberi GLUMA Bond Universal ile Intraoral tamirler Uygulama Klavuzu Uygulama Rehberi GLUMA Bond Universal ile Intraoral tamirler Giving a hand to oral health. Giriş Uzun zamandan beri, restorasyonların tamiri profesyonel olmayan bir şekilde, kısa süre

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DİŞ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ ANA BİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DİŞ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ ANA BİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DİŞ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ ANA BİLİM DALI DİSTAL ÇÜRÜKLÜ ÜST BİRİNCİ BÜYÜK AZI DİŞLERİNDE AÇILAN MODİFİYE GİRİŞ KAVİTESİNİN VE AKIŞKAN KOMPOZİT KULLANIMININ

Detaylı

MMM 2011 Malzeme Bilgisi

MMM 2011 Malzeme Bilgisi MMM 2011 Malzeme Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRLİK Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü isil.kayatekin@deu.edu.tr Materials Science and Engineering: An Introduction W.D. Callister, Jr., John Wiley

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEDODONTİ ANABİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEDODONTİ ANABİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEDODONTİ ANABİLİM DALI KÜTLESEL YERLEŞTİRİLEBİLEN KOMPOZİT REZİNLERİN POLİMERİZASYON DERECELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ DOKTORA TEZİ Dt. Pınar TUNÇBİLEK

Detaylı

Sabit Protezler BR.HLİ.011

Sabit Protezler BR.HLİ.011 Sabit Protezler Beyin Tümörleri Sabit Protezler Sabit Protez Nedir? Sabit protez, eksik veya aşırı derecede madde kaybı görülen dişlerin, renk ve dokusuna benzer malzeme kullanılarak yerine konması işlemidir.

Detaylı

ANTERİOR RESTORASYONLARDA TABAKALAMA TEKNİĞİ

ANTERİOR RESTORASYONLARDA TABAKALAMA TEKNİĞİ T.C Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı ANTERİOR RESTORASYONLARDA TABAKALAMA TEKNİĞİ BİTİRME TEZİ Stj. Dişhekimi: Gamze YILDIRIM Danışman Öğretim Üyesi: Doç.

Detaylı

ARTİKÜLASYON KAĞIDI U FORMU

ARTİKÜLASYON KAĞIDI U FORMU AİRFLOW TOZU 1. Airflow cihazı ile dental temizleme işlemlerinde kullanıma uygun olmalıdır. 2. İnce granüllü ve beyaz renkte olmalıdır. 3. 300 gramlık şeffaf plastik şişelerde olmalıdır. 4. Son kullanma

Detaylı

FARKLI ÇÖZÜCÜ İÇEREN DENTAL ADEZİVLERİN FARKLI UYGULAMA YÖNTEMLERİNİN DENTİNDE MİKROGERİLİM BAĞLANMA DAYANIKLILIĞI ÜZERİNE ETKİSİ

FARKLI ÇÖZÜCÜ İÇEREN DENTAL ADEZİVLERİN FARKLI UYGULAMA YÖNTEMLERİNİN DENTİNDE MİKROGERİLİM BAĞLANMA DAYANIKLILIĞI ÜZERİNE ETKİSİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARKLI ÇÖZÜCÜ İÇEREN DENTAL ADEZİVLERİN FARKLI UYGULAMA YÖNTEMLERİNİN DENTİNDE MİKROGERİLİM BAĞLANMA DAYANIKLILIĞI ÜZERİNE ETKİSİ Özgür

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ - I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ - I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ - I YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 1. Giriş 1 KAYNAK KİTAP: Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları Yayın No : 307

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

Kuraray Clearfil Esthetic Cement için Kullanım Talimatları ESTHETIC CEMENTATION SYSTEM CLEARFILTM ESTHETIC CEMENT TÜRKÇE KULLANMA KILAVUZU

Kuraray Clearfil Esthetic Cement için Kullanım Talimatları ESTHETIC CEMENTATION SYSTEM CLEARFILTM ESTHETIC CEMENT TÜRKÇE KULLANMA KILAVUZU Kuraray Clearfil Esthetic Cement için Kullanım Talimatları ESTHETIC CEMENTATION SYSTEM CLEARFILTM ESTHETIC CEMENT TÜRKÇE KULLANMA KILAVUZU. GİRİŞ CLEARFIL ESTHETIC CEMENT, seramik, hibrid seramik (örn.

Detaylı

III. KONTRENDİKASYONLAR Metakrilat monomerlerine hipersensitivite hikayesi olan hastalarda kullanılmaz.

III. KONTRENDİKASYONLAR Metakrilat monomerlerine hipersensitivite hikayesi olan hastalarda kullanılmaz. Kuraray Clearfil DC Bond için Kullanım Talimatları I. GİRİŞ CLEARFIL DC BOND, dentin ve minenin eş zamanlı tedavi edilmesine izin veren dual-cure (ışınla ve / veya kendi kendine polimerizasyon), iki komponentli,

Detaylı

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI 1- Vücuda şekil vermek 2- Kaslara bağlantı yeri oluşturmak ve hareketlerin yapılmasına olanaksağlamak 3- Vücut ağırlığını taşımak 4- Vücudun yumuşak kısımlarını korumak

Detaylı

! Prof.Dr.Engin+Ersöz sınıf+ders+notları+

! Prof.Dr.Engin+Ersöz sınıf+ders+notları+ Prof.Dr.Engin+Ersöz++++++++++2.sınıf+ders+notları+ DİŞ SERT DOKULARI HİSTOLOJİSİ DENTİN Diş dokusunun büyük bir kısmını kaplayan dentin, sarımsı beyaz renkte,ışıgı yarı geçirgen özelliğe sahiptir. Kompakt

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sibel Koçak

Yrd. Doç. Dr. Sibel Koçak Yrd. Doç. Dr. Sibel Koçak Pulpanın Embriyolojisi Embriyolojik hayatın 12-13. haftalarında çan organının iç bölümünü dolduran bağ dokusuna dental papilla denir. Pulpa dental papilanın ektomezenşimal hücrelerinden

Detaylı

Prof.Dr.Engin Ersöz 2.sınıf ders notları

Prof.Dr.Engin Ersöz 2.sınıf ders notları Prof.Dr.Engin Ersöz 2.sınıf ders notları Mine Mine; ektoderm olarak bilinen embriyolojik germ tabakasından kaynaklanan ameloblast hücreleri tarafından oluşturulur. Ameloblastların mine-dentin birleşimine

Detaylı

T.C BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEDODONTİ ANABİLİM DALI

T.C BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEDODONTİ ANABİLİM DALI T.C BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEDODONTİ ANABİLİM DALI DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN MULTİMOD, ETCH AND RİNSE VE SELF ETCH ADEZİVLERİN SÜT VE DAİMİ DİŞLERİN SINIF I RESTORASYONLARINDA

Detaylı

ARALIK 2013 İÇİNDEKİLER

ARALIK 2013 İÇİNDEKİLER ARALIK 2013 İÇİNDEKİLER ARALIK 2013 ARALIK 2013 HOŞ SOHBET ARALIK 2013 DİŞİMİZE TAKILANLAR 8 Orta yaş üstü kişilerin %59 u eşlerinin horladığından şikayetçi. %59 Kadınların %19 u horluyor. Menopoz döneminde

Detaylı