Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye"

Transkript

1 Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye Dr. Bediha DEMİRÖZÜ Gıda Yüksek Mühendisi TKB-Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Dairesi

2 VTÜ Kalıntı Mevzuatı Temel Alınan Kanunlar 3285 sayılı Kanun 5179 sayılı Kanun 1380 sayılı Kanun 1734 sayılı Kanun 17, 21, 32/A, ve 33 ve 53 maddeleri 4, 10, 16, 17, 18, 29 maddeleri 23 madde, b bendi, 2inci fıkrası 5 ve 12 maddeleri 1262 sayılı Kanun (İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar) 6343 sayılı Kanun

3 Ana Yönetmelikler Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik Türk Gıda Kodeksi (TGK) Yönetmeliği

4 Diğer Yönetmelikler-Yem Yem Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: 2005/24 sayılı Karma Yemlere Katılması ve Hayvanlara Yedirilmesi Yasak Olan Maddeler Hakkında Tebliğ yem katlı maddesi olarak antibiyotiklerin kullanımını yasaklar. 2006/1 sayılı Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkındaki Tebliğ de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ antibiyotiklerle ilgili olarak daha önceden alınmış olan tescilleri tebliğ yayım tarihinden altı ay sonra iptal eder (RG: ).

5 Diğer Yönetmelikler-Yem Yem Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: 2005/12 sayılı ilaçlı Yem Tebliği ilaçlı yem hazırlama kurallarını belirler. 2007/9 sayılı Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yem katkısı olarak kullanılan antikoksidiallerin tescilini geçici bir süreye bağlar: Örnek: Lasolosid için hedef organ olan yumurtada MRL limiti 150 mcg/kg dır ve geçici olarak belirlenmiş olan bu değerin geçerlilik süresi 1 Ocak 2008 e kadardır.

6 Yasaklı Maddeler TGK ya bağlı 2002/30 sayılı Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner İlaçları Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliğinin Ek-IV ünde yer alır. Kloramfenikol ve nitrofuranlar yasaklıdır. Diğer Yasaklılar: Aristolochia spp., Klorpromazin, Kloroform, Kolsişin ve Dapson ile Dimetridazol, Metridazol, Ronidazol (nitroimidazoller) Yasaklı maddeler için MRL belirlenmemiştir. TGK Yönetmeliğinin 37. maddesi MRL ile ilgili düzenlemeyi Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bırakır. TGK: Madde 37- Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller Bu Yönetmelik kapsamında yer almayan hususlar, bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmayacak şekilde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca düzenlenir.

7 Yasaklı MRL leri Nerededir? 2006/05 sayılı Su Ürünleri, Kanatlı Hayvan ve Etleri, Bal ve Çiğ Sütte Kalıntı İzleme Genelgesine bağlı çıkarılmış olan 2007 Kalıntı İzleme Planları Talimatındadır. Bu talimatta KİP kapsamında aranan maddeler ve karar limitleri yer alır. Karar Limiti (ileri denetim ve yasal işlem başlatma seviyesini) Ülke bazında programın yer aldığı tablonun 9.sütunu karar limitini verir. Bu limit, 4. sütununda yer alan matriks için Türk Gıda Kodeksindeki maksimum kalıntı limitine (MRL) eşit olan değerdir. Maksimum kalıntı seviyesinin belirlenmediği durumlarda metot tespit düzeyi (Limit of Quantification) veya minimum gerekli performans limiti (MRPL) karar limitidir. Yasaklı maddelerde ise maddenin varlığının teyididir.

8 Kullanımı Sınırlandırılmış Madde 2007/17 sayılı Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner İlaçları Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Maksimum kalıntı limiti olmayan farmakolojik maddelerin verildiği Ek-II sine göre; Progesteron için Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasaklanan ve Belli Şartlara Bağlanan Hormon ve Benzeri Maddeler Hakkında Tebliğ ile uyumlu olarak sadece tedavi veya zootekni amaçlı olarak vagina içi kullanım durumunda MRL değeri yok iken bu maddenin büyümeyi geliştirici ve düzenleyici amaçla implant olarak kullanımı yasaktır.

9 Kullanımı Sınırlandırılmış Madde Farmakolojik Etkili Madde Progesteron 17ß-Ostradiol Hayvan Türü Sığır, koyun, keçi, tek tırnaklı (dişi) Gıda üretiminde kullanılan memeli türleri Diğer Koşullar Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasaklanan ve Belli Şartlara Bağlanan Hormon ve Benzeri Maddeler Hakkında Tebliğ ile uyumlu olarak sadece tedavi veya zootekni amaçlı olarak vagina içi kullanım Sadece tedavi ve zootekni amaçlı kullanım Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasaklanan ve Belli Şartlara Bağlanan Hormon ve Benzeri Maddeler Hakkında Tebliğ e göre; Testesteron anılan tebliğe göre progesteron ile aynı koşullarda kullanım iznine sahiptir. Zeranol yasaklı maddedir ve hiçbir koşulda üretimi, ithalatı ve kullanımı izinli değildir. Zeranol, TGK nin bağlı Tebliğlerinde yer almaz ve bu madde için de karar limit varlığının teyididir.

10 Etiket dışı uygulama Veteriner İspençiyari ve Tıbbi Müstehzarlar Ruhsat Yönetmeliği 44. maddesi etiket dışı uygulamayı açıklar: Ruhsatlı ilaç yoksa Vet. Hek. Kontrolündeki hayvanlar için uygulanabilir. Üretici etiket dışı uygulama hakkında bilgilendirilmelidir. Müstahzarları etiket dışı kullananlar veya kullandıranlar etkinlik ve güvenlikle ilgili sorumluluğu önceden kabul etmiş sayılırlar. Arınma süresi belirlenmemişse; Bakanlık asgari bir süre ve/veya kurallar tavsiye edebilir. 2007/18 sayılı Ruhsatsız İlaç Kullanımı ve Yasaklanmış Maddeler Genelge sinde arınma süreleri ve etiket dışı uygulama ile ilgili detaylı kurallar yer alır.

11 İzin Verilmeyen Uygulama KİP Yönetmeliğinin 4. maddesine göre; İzin verilmeyen uygulama; Kullanımına müsaade edilmeyen maddeler veya ürünlerin kullanımı veya izin verilen madde veya ürünlerin ilgili mevzuatında belirtilen amaç ve koşullar haricinde kullanımıdır. İzin verilmeyen uygulama olduğuna nasıl karar veririz? TGK, VTÜ Tebliğinin Ek I, Ek II ve Ek III ünde yer almayan VTÜ leri TGK, VTÜ Tebliğinin Ek I, Ek II ve Ek III ünde VTÜ için uygulanma yapılacak türün yer almaması

12 İzin Verilmeyen Uygulama-Açıklama Boyalar grubunda yer alan malaşit yeşili, gıda değeri olan hayvanlarda izin verilmeyen uygulamadır. (Bu maddenin tespitinde kullanılacak olan analitik metodun MRPL nin 2 ppb olması gereklidir ve bu değer karar limitidir) Arılarda antibiyotik kullanımı izin verilmeyen uygulamadır. TGK, 2007/18 sayılı Tebliğden örnek; Farmakolojik Etkili Madde Belirleyici Kalıntı Hayvan Türü Maksimum Kalıntı Limiti Hedef Organ Diğer Koşullar Sülfonamid grubuna ait tüm maddeler Sülfonamid grubuna ait tüm maddeler Ana madde Ana madde Tüm türler için izinli midir? Gıda üreten/üretilen bütün türler Sığır, koyun, keçi 100 mg/kg 100 mg/kg 100 mg/kg 100 mg/kg 100 mg/kg Süt? Evet HAYIR Bal yoktur. Kas Yağ Karaciğer Böbrek Sülfonamid grubunda bulunan bütün maddelerin toplam kalıntı miktarı 100 mg/kg ı geçemez

13 KİP Yönetmeliği ve Kalıntı İzleme Planları

14 KİP Yönetmeliği-Özetle Canlı hayvan ve hayvansal birincil ürünlerde belirli maddeler ve bunların kalıntılarının izlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemeyi amaçlar. Yönetmeliğin kapsadığı maddeleri açıklar. Kapsadığı maddelerin kalıntılarının aranmasının ne şekilde yapılacağını açıklar. İlgili kurum, kuruluş ve kişilerin sorumluluklarını tanımlar. Yönetmelik hükümlerine uyulmaması durumunda yapılacak yasal işlemleri kapsar.

15 Kalıntı İzleme Planları (KİP) Hedef: Gıda Güvenliğinin sağlanmaktır. Ne şekilde yürütülür? KIP Yönetmeliği kapsamında, izleme ve denetim programı İnceleme yapılan türler ve gıdalar: Gıda değeri olan canlı hayvanlar ve bunlardan elde edilen birincil gıdalar Sıklık: Yıllık bazdadır. Ülke üretim rakamları esas alınır. Ne araştırılır? Gıda güvenliğini riske edebilecek tehlikelerin varlığı

16 KİP nın amacı Hayvan sağlığını korumak ve verimliliği arttırmak amaçlı olarak kullanımı söz konusu olabilen Veteriner Tıp Ürünlerinin (VTU) atım sürelerinin gözlemlendiğini, yasaklı maddelerin kullanılmadığını garanti etmek ve Üretim zinciri sırasında (yem, su, vd.) yapıya girmesi muhtemel bulaşanlar ve bazı maddelerin varlığını izlemektir.

17 Kapsamı; Tarımsal Üretim Dönüştürme Taşıma Veteriner İlaçları Tarım İlaçları Mikotoksinler Çevresel bulaşanlar Proses kimyasalları Depolama Metaller Üretim Taşı şıma Dezenfektanlar Dağı ğıtım KİP nın Yürütüldüğü Gıda Zinciri Pazar Tüketici KİP: Kalıntı İzleme Planı

18 S O N Ü R Ü N Kapsamı: BİRİNCİL ÜRÜN İŞLEYEN İŞLETME P R O S E S HAM- MADDE KABUL 1 1 RAMPAS I 1 Köy n (üreticiler ) 1 TOPLAMA MERKEZİ Çiftlik 2 (küçük Ticari) 1 ÇİFTLİK (Ticari) 1 Ürün 2 4 * 4 7/8 Yem Fabrikası 2 1 ÇİFTLİK (Ticari) 3* 1 Hayvan 2 kontrolü 1 İlaç üretim/ithalat 3 1 Kooperatif Parti Ürün Kayıt 2 Kontrolü Köy m Üretici 1 Köy 1 (üreticiler ) Ecza Deposu Üretici 2 Üretici 3 2 Yasaklı madde tespiti Köy 2 (üreticiler ) V E T. H E K İ M Eczane 6 Köy 3 1 Üretici 1 1 Üretici.. 1 Üretici n V E T. H E K İ M 5 2

19 UKİP-Türkiye

20 UKIP Kontrol Programının yürütülme şekli; İzleme ve geri izleme olmak üzere iki aşamada yürütülür. İzleme ve geri izleme basamağının her birinde cezai yaptırımlar vardır.

21 İzleme basamağında; Numune alımı bir asıl olarak yapılır ve işletme kayıtları kontrol edilir. Kontroller 2006/05 sayılı Genelge belirtilen detaylı kurallara göre 5179 sayılı Kanunun md.leri kapsamında yürütülür. İzlememenin başlatıldığı nokta farklı olabilir: Birincil ürün üreten işletme Toplama merkezi Kooperatif/Birlik Birincil üretici Uygunsuzlukta cezai yaptırımı vardır. Gerçekleşen fiili duruma göre 5179 Kanun 29/a, 29/d, 29/g, 29/h maddelerinin bir veya daha fazlası uygulanır.

22 Geri izleme basamağında; Birinci aşamada alınan numunede uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda geri izleme başlatılır. İlk numune alımı birincil ürün işleyen işletmede gerçekleştirildiyse bu işletmede Gıda Mevzuatı gereği ileri denetim başlatılır. Bu kapsamda; İşletme denetimi ( hammadde kabul otokontrol sonuçlarının denetimi ve HACCP denetimi) ve/veya resmi numune alımı, Denetimde uygunsuzluk tespit edildi ise 5179/29. md gereği cezai işlemler Gerekirse malın piyasadan geri çağırılması, Diğer gerekli kontrol ve yaptırımlar uygulanır.

23 Geri izleme basamağında; Orijin çiftlikte numune alımı ve kontroller gerçekleştirilir. Yasaklı/izin verilmeyen uygulama varsa temsili örnekleme ile numune alımı gerçekleştirilir (bir asıl, bir şahit olmak üzere mümkünse en az 6 takım). Diğer durumlarda bir asıl, bir şahit olmak üzere bir takım geri izleme numunesi alınır. Kontrol ve denetimler 2006/05 sayılı Genelgedeki kurallar çerçevesinde 3285 sayılı Kanun 33. md. ve 5179 sayılı Kanun 16. ve 17. md. kapsamında yürütülür. Uygunsuzlukta cezai yaptırımı vardır. Gerçekleşen fiili duruma göre 3285 Kanun 33. ve 53. md. leri ile 5179 Kanun 29/d, 29/e, 29/g, 29/h 29/ı bentlerinin bir veya daha fazlası uygulanır.

24 UKİP Sorum- Kalıntı Hayvan Program Örnekleme Örnek Programda çalışılan ana kalıntılar luluk Kontrol Programı Türleri ürünler Uygulama sıklığı Tipi Alınma yeri İzinsiz maddeler Veteriner tıp ürünleri Bakanlık İl Müd. ile İKLM ve VKAEM Programlar AB 96/23/EC direktifine tam uyumlu Yönetmelik esaslarına göre yürütülür. UKİP de çalışılan ve çalışılması planlanan gıda grupları Kanatlı Su ürünleri Süt Bal 1999 dan beri düzenli aralıklarla 1998 den beri düzenli aralıklarla 1999 dan beri düzenli aralıklarla 1999 dan beri düzenli aralıklarla Kırmızı et Planlanan Başlama Tarihi: 2007/2008 yumurta Planlanan Başlama Tarihi: 2007/2008 Hedefe yönelik Hedefe yönelik Hedefe yönelik Hedefe yönelik Hedefe yönelik Hedefe yönelik Yasadışı büyümeyi geliştiricile r Pestisitler kimyasal kontaminantlar,çevresel bulaşanlar Mezbaha ve çiftlik X X X X Çiftlik ve Paketleme tesisi Çiftlik ve işletme (süt kabul rampası) işleme tesisi/ toplama merk. ve üreticiler Mezbaha ve üreticiler çiftlik X X X X X X X X X X X X X X X

25 Yürütücü Birimler Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü (KKGM) Ulusal Kalıntı İzleme Planlarının (UKİP) uygulama esaslarını belirleyen merkez birimdir. KKGM, UKİP i hazırlar ve izler. KKGM bünyesinde yer alan Halk Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı UKİP koordinatörüdür. KKGM nin bünyesinde yetki sahibi olan 4 Daire daha vardır: İlaç ruhsatlama ve kontrolleri: İlaç-Alet Hizmetleri Dairesi Su ürünleri programı: Su Ürünleri Hiz. Dairesi Bal ve süt ve kanatlı eti programı: Gıda Kontrol Hiz. Dairesi Hayvan Sağlığı Hiz. Dairesi

26 Yürütücü Birimler Bakanlık İl ve İlçe Müdürlükleri il bazında UKİP i yürüten, denetimleri yapan ve sonuçları değerlendiren birimlerdir. Bakanlık Etlik, Pendik, Bornova VKAEM ile Ankara ve İzmir İKLM analizleri yapar. UKİP te görev alan lab.lar görevli oldukları konularda Ulusal Referans Laboratuvardır (URL). Şahit numune analizlerinde URL ve CSL-UK yetkili laboratuvardır. Ulusal programın bir parçası olarak ihraç ürünlerimizle ilgili yurtdışı programda nitrofuran ve nitroimidazol analizleri de yaptırılmaktadır.

27 Laboratuvar Görev Dağılımı Bornova VKAEM: Antibakteriyel madde analizleri (B1), kloramfenikol ve nitrofuran izleme (A6). Pendik VKAEM; Nitrofurans ve nitroimidazoles (A6), antihelmintikler (B2a), antikoksidialler ve imidazoller (B2b), NSAID (B2e), balda fumagillin (B2f) and kloramfenikol ve nitrofuranların konfirmasyonu (A6). Etlik MVKAEM; Stilbens/steroid (A1 ve A3), antithiroid ajanlar (A2), resorsilik asit laktonları (A4) and beta agonistler (A5) and pestisitler (B2c, B3a, B3b). İzmir İKLM Ağır metaller (B3c) and balda naftalin Ankara İKLM Sütte kurşun (B3c), mikotoksinler (B3d) and malaşit yeşili (B3e).

28 Uygulama Yıllık planlar, KKGM tarafından İl Müdürlüklerine (İM) ve laboratuvarlara bildirilir. İM tüm ürünler için kendi programını yıl boyunca eşit dağılım sağlayacak şekilde hazırlar ve program başlar. Kalıntı izleme programlarının uygulaması izleme ve geri izleme olmak üzere iki kısımda gerçekleştirilir. Numuneler, İM denetçileri tarafından, birincil ürün işleyen işletme, toplama merkezi, çiftlik ve üreticilerden alınır. Numune alımı hedefe yönelik olarak, önceden haber vermeksizin gerçekleştirilir.

29 Uygulama İzleme sonucunda uygun olamayan bir sonuç çıkması halinde İM üreticiye uyarı mektubu verir. Orijin çiftlikte geri izleme (Gİ) kapsamında detaylı denetim başlatır. İzin verilmeyen uygulamanın tespiti durumunda çiftlikten temsili numune alımını gerçekleştirilir. Eş zamanlı olarak çiftlikteki tüm hayvanlardan numune alınır. Maksimum kalıntı limitlerinin aşılması durumunda iki takım (biri şahit) numune alımı yapılır. Numune alınan hayvanlar resmi olarak işaretlenir. Resmi kontroller sonuçlanıncaya kadar hayvanların çiftlikten ayrılmasına izin verilmez.

30 Uygulama Türk Mevzuatına göre olumsuz çıkan bir sonuca itiraz durumunda şahit numune analizinin yapılmalıdır. Şahit analizler ücret karşılığı yapılan analizlerdir. Analiz ücreti dekontu İl Müdürlüğüne ibraz edilmelidir. Tebligatta cevaben gelen itiraz dilekçesinde şahit numune analiz talebi ve laboratuvar seçimi yapılmalı ve analiz ücreti ödenmelidir. Bunlardan birinin yapılmaması durumunda şahit analiz hakkı kullanılmamış kabul edilir ve şahit numune analize gönderilmez (Yönetmelik 17inci madde b fıkrası). İlk numunede elde edilen sonuç kararda esas alınır. Şahit numune analizi Bakanlıkça belirlenecek AB Referans/akredite laboratuarında veya ilk analizin yapıldığı Ulusal Referans Laboratuvarında gerçekleştirilir (Yönetmelik 16ıncı ve 17inci madde b fıkrası). Analizin yapılacağı laboratuvarın seçiminde tesis ve/veya üreticinin talebi esas alınır.

31 Uygulama-Geri İzleme ihlal durumu Yapılan Tespit İzin Verilmeyen Uygulama (Yasaklı veya izinsiz ilaç kullanımı) Resmi kontrol altındaki pozitif bulgu tespit edilmiş hayvanların gıda zincirine girişi yasaklanır. Bu yasaklama hayvanın yaşamı boyunca sürer. Kısıtlaması süren hayvanın gıda zincirine girişini önlemek için tüm tedbirler alınır. Bu tedbirler aşağıdaki uygulamaları da kapsar: Büyük baş hayvanlarda TURKVET veri tabanı üzerinden kısıtlamanın duyurulması Birincil ürün işleyen işletmelere söz konusu partinin gıda zincirine girişinin engellendiğinin Uyarı Mektubu ile bildirimi, Her hangi bir şekilde gıda zincirine girdiğinin belirlenmesi durumunda 5179 sayılı Kanun gereği malların müsaderesini de kapsayacak şekilde gerekli yasal işlemlerin yürütülmesi.

32 Uygulama-Geri İzleme ihlal durumu Temsili örnekleme ile alınan sonuçların en az birinin izin verilmeyen uygulamayı göstermesi durumunda, her bir hayvanın kontrolü yapılır ve sadece izin verilmeyen uygulama yapılmamış olan hayvanların kısıtlaması kaldırılır. Temsilî örnekleme ile alınan numunelerin yarısı veya daha fazlasının pozitif olması durumunda; Yönetmelik gereği çiftlikteki tüm hayvanlar pozitif kabul edildiğinden hayvan sahibine bu durum Tebligat ile bildirilir ve şüphe edilen çiftlikteki bütün hayvanların kontrol edilmesi veya tüm hayvanların kısıtlamasının sürdürülmesi arasında derhal bir seçim yapmak zorunda bırakılır. Aynı üreticiye ait başka çiftlik varsa o çiftliklerden de izleme programında olduğu gibi kontroller yapılarak numune alımı gerçekleştirilir. İzin verilmeyen uygulamanın yapıldığı belirlenen çiftliklerde en az 12 ay süre ile sıkılaştırılmış denetim uygulanır.

33 Uygulama-Geri İzleme ihlal durumu Yapılan Tespit MKS (Maksimum Kalıntı Seviyesi) Aşımı (İzinli TVÜ, metal, pestisit, toksin ve diğer bulaşanlar) MRL aşımı tespit edilen hayvan/ürünlerin satışına izin verilmez. MRL i aşan canlı partilerin satışının yapılabilmesi için denetçi tarafından yapılan tekrarlanan kontrol sonucunun/alınan numunenin analiz raporunun uygun olması şartı aranır. MRL aşımı tespit edilen ürünün gıda zincirine girişine izin verilmez. Analiz ve kontrol masrafları üreticinin sorumluluğundadır. Maksimum kalıntı seviyesinin tekrarlanan ihlâlleri durumunda, bu çiftlikte 6 ay süre ile sıkılaştırılmış denetim tedbirleri uygulanır.

34 KIP mevzuatı açısından Gıda işletmecisi -Sorumluluklar Birincil ürün üreten gıda işletmelerin sorumlulukları Birincil ürünler için genel hijyen şartlarını sağlamak, bu kapsamda İşletmesine getirilen hayvan veya birincil ürün konusunda izinli VTU için atım süresinin gözlemlendiği, yasaklıların kullanılmadığından emin olmak üzere gerekli tedbirleri (otokontrol analizleri ve/veya belge kontrolü) almak Kendi mevzuatında yer alan kalite gereksinimlerini yerine getirmek, Hammadde tedarikçileri dahil olmak üzere tüm üretim aşamalarında tam izlenebilirliği sağlamak, Yürüttüğü çalışmaları ve sonuçlarını ve sorumlu olduğu İl Müdürlüğünün kontrolüne açmak, Yapılan denetimde MRL aşımı veya izin verilmeyen uygulamanın tespit edildiği ürünle ilgili ileri denetimlerde işyeri sorumluluklarını yerine getirmek (Birincil ürün işleyen tesise getirilen hayvanda olumsuzluk çıkması durumunda, İl Müdürlüğünün bilgilendirilmesi yasal zorunluluktur. Bu durumunda bundan hayvanı tesise getiren kişi sorumludur (KIP Yönetmeliği, 11,c-2 maddesi))

35 KIP mevzuatı açısından Gıda işletmecisi -Sorumluluklar Birincil ürün üreten hayvancılık işletmeleri kayıt altına alınmış olmalıdır. kendi kontrollerini yapmalı ve ilaç atım sürelerini gözlemlemelidirler. Yasaklanmış madde kullanmamalıdır. Çiftlikte ilaç uygulaması sadece Veteriner Hekim tarafından yapılabilir. Kayıtlar 5 yıl süre ile saklanmalıdır. Hayvan kesime geldiğinde kayıtlar ibraz edilmelidir.

36 Sunumda yer alan bilgilerin nereden temin edilebileceği

37 Mevzuat Türk Gıda Kodeksi Ruhsatlı Veteriner ilaçları

38 Kanunlar

39 Yönetmelikler

40 Genelgeler

41 UKİP Planları ve Sonuçları

42 TEŞEKKÜRLER...

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ KİP Yönetmeliği-Özetle Canlı hayvan ve hayvansal birincil ürünlerde belirli maddeler ve bunların kalıntılarının izlenmesi ile ilgili

Detaylı

Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ

Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ KİP Yönetmeliği-Özetle Canlı hayvan ve hayvansal birincil ürünlerde belirli maddeler ve bunların kalıntılarının izlenmesi ile ilgili

Detaylı

GRUP A Anabolik etkiye sahip maddeler ve kullanımına izin verilmeyen maddeler

GRUP A Anabolik etkiye sahip maddeler ve kullanımına izin verilmeyen maddeler Ek-1 GRUP A Anabolik etkiye sahip maddeler ve kullanımına izin verilmeyen maddeler (1) Stilbenler, stilben türevleri ve bunların tuzları ve esterleri (2) Antitroid ajanları (3) Steroidler (4) Zeranol içeren

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları.. VALİLİĞİNE (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) Yem kontrolleri ile ilgili olarak İl Müdürlükleri arasında uygulamada birliğin

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 14 Şubat 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28913 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/3) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

TC. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü

TC. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü TC. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 250.10.10.13/VEE/15597-027676 Konu: Gıda Olarak Değerlendirilen Hayvanların Bulundurulduğu Hayvancılık İşletmelerinde İlaç Kullanımı

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE

Detaylı

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 22-25 Kasım 2016 ANTALYA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı Türkiye de Veteriner Tıbbi Ürünlerin Mevcut Durumu,

Detaylı

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI :250.10.11.10-VİŞ- 2144 ANKARA KONU :Ruhsatsız ilaç kullanımı.../02/2007 ve yasaklanmış maddeler Genelge: 2007-18 23.02.2007-00

Detaylı

25 Ağustos 2014 PAZARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

25 Ağustos 2014 PAZARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 25 Ağustos 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29099 (Mükerrer) YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ PESTİSİTLERİN MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GENEL MÜDÜRLÜK YAPISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-ORGANİZASYON ŞEMASI GENEL MÜDÜR GENEL MÜDÜR

Detaylı

18 Ekim 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

18 Ekim 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 18 Ekim 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29149 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ HIZLI DONDURULMUŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/47) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

ANTALYA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARı BiRLiCii THE ANTALYA UNION OF TRADESMEN AND (RAFTSMEN www.aesob.org.tr

ANTALYA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARı BiRLiCii THE ANTALYA UNION OF TRADESMEN AND (RAFTSMEN www.aesob.org.tr ANTALYA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARı BiRLiCii THE ANTALYA UNION OF TRADESMEN AND (RAFTSMEN www.aesob.org.tr SAYı : 2012-MlOl-21-145 TARİH: 13/02/2012 KONU : Gıda leri Hk. ODALARA 2012/21 SA YILI GENELGE

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar. TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 29.12.2011-28157 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 (3. Mükerrer) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5)

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

TEBLİĞ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/5)

TEBLİĞ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/5) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ:

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ, KANATLI HAYVAN VE ETLERİ, BAL VE ÇİĞ SÜTTE KALINTI İZLEME GENELGESİ 2006/05 I.

SU ÜRÜNLERİ, KANATLI HAYVAN VE ETLERİ, BAL VE ÇİĞ SÜTTE KALINTI İZLEME GENELGESİ 2006/05 I. SU ÜRÜNLERİ, KANATLI HAYVAN VE ETLERİ, BAL VE ÇİĞ SÜTTE KALINTI İZLEME GENELGESİ Genelge No: 2006/05 I. Amaç Bu genelgenin amacı; su ürünleri, kanatlı hayvan ve etleri, bal ve çiğ sütte yıllık olarak uygulamaya

Detaylı

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir.

MADDE 4 (1) 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak ikinci fıkrada yer alan tanımlar da geçerlidir. Resmi Gazete Sayısı: 29899 TÜRK GIDA KODEKSİ PESTİSİTLERİN MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; tüketicinin yüksek

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi

Detaylı

Musa ARIK Hayvan Sağlığı Hizmetleri Dairesi Başkanı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Musa ARIK Hayvan Sağlığı Hizmetleri Dairesi Başkanı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü BROİLER SEKTÖRÜ AÇISINDAN AB YE UYUM ÇALIŞMALARI VE BU KONUDA KAT EDİLEN MESAFELER Musa ARIK Hayvan Sağlığı Hizmetleri Dairesi Başkanı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü AB nin entegre (bütünleştirilmiş)

Detaylı

( T R.G.)

( T R.G.) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/5) (30.12.2017 T. 30286 R.G.) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

CANLI HAYVAN ve HAYVANSAL ÜRÜNLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ

CANLI HAYVAN ve HAYVANSAL ÜRÜNLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ CANLI HAYVAN ve HAYVANSAL ÜRÜNLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ Genelge Tarihi: 01/03/2013 Genelge No : 9 I. AMAÇ Bu genelgenin amacı; Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, insan sağlığı

Detaylı

"GDO Yönetmeliði" tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!.

GDO Yönetmeliði tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!. "GDO Yönetmeliði" tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!. GDO Yönetmeliði Resmi Gazete de yayýnlandý. Üreticileri ve tüketicileri büyük tehdit altýna sokacak yönetmenliði yayýnlýyoruz. Tarým ve Köyiþleri

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"ne göre hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre hazırlanmıştır. BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUK EK GIDALARI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: 01.11.2007-26687 Tebliğ No: 2007-50 Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliğinde Değişiklik Yapılması

Detaylı

Hijyen ve resmî kontroller ile ilgili yaptırımlar MADDE 41- (1) Hijyen ve resmî kontroller ile ilgili yaptırımlar aşağıda belirtilmiştir: a)

Hijyen ve resmî kontroller ile ilgili yaptırımlar MADDE 41- (1) Hijyen ve resmî kontroller ile ilgili yaptırımlar aşağıda belirtilmiştir: a) 2.6.12.Hijyen ve resmî kontroller ile ilgili yaptırımlar MADDE 41- (1) Hijyen ve resmî kontroller ile ilgili yaptırımlar aşağıda belirtilmiştir: a) 29 uncu maddenin ikinci fıkrası gereğince Bakanlık tarafından

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) Ekonomi Bakanlığından: Amaç GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/5) MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı

Detaylı

CANLI HAYVAN, HAYVANSAL BİRİNCİL ÜRÜN VE ETLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ

CANLI HAYVAN, HAYVANSAL BİRİNCİL ÜRÜN VE ETLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ CANLI HAYVAN, HAYVANSAL BİRİNCİL ÜRÜN VE ETLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ Genelge Tarihi: 16/03/2012 Genelge No : 09 I. AMAÇ Bu genelgenin amacı; Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler

Detaylı

CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE BELĐRLĐ MADDELER ĐLE BUNLARIN KALINTILARININ ĐZLENMESĐ ĐÇĐN ALINACAK ÖNLEMLERE DAĐR YÖNETMELĐK

CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE BELĐRLĐ MADDELER ĐLE BUNLARIN KALINTILARININ ĐZLENMESĐ ĐÇĐN ALINACAK ÖNLEMLERE DAĐR YÖNETMELĐK CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE BELĐRLĐ MADDELER ĐLE BUNLARIN KALINTILARININ ĐZLENMESĐ ĐÇĐN ALINACAK ÖNLEMLERE DAĐR YÖNETMELĐK 17 Aralık 2011 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 28145 BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARA UYGULAMASI YASAKLANAN VE BELLİ ŞARTLARA BAĞLANAN HORMON VE BENZERİ MADDELER HAKKINDA TEBLİĞ

GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARA UYGULAMASI YASAKLANAN VE BELLİ ŞARTLARA BAĞLANAN HORMON VE BENZERİ MADDELER HAKKINDA TEBLİĞ GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARA UYGULAMASI YASAKLANAN VE BELLİ ŞARTLARA BAĞLANAN HORMON VE BENZERİ MADDELER HAKKINDA TEBLİĞ Yetki Kanunu: 3285, KHK 560, 4631, 6343, 1262 Yayımlandığı R.Gazete: 19.06.2003-25143

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSĠ BEBEK FORMÜLLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2014/31) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sağlıklı

Detaylı

GIDA GÜVENİLİRLİĞİNDE PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ İLE İLGİLİ BULGULAR 23.09.2014, ANKARA

GIDA GÜVENİLİRLİĞİNDE PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ İLE İLGİLİ BULGULAR 23.09.2014, ANKARA GIDA GÜVENİLİRLİĞİNDE PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ İLE İLGİLİ BULGULAR 23.09.2014, ANKARA Dr. NESLİHAN ALPER Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENİLİRLİĞİ

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: SUNİ TOHUMLAMA, TABİİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO TRANSFERİ FAALİYETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

17 Aralık 2011 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28145

17 Aralık 2011 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28145 17 Aralık 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28145 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE BELİRLİ MADDELER İLE BUNLARIN KALINTILARININ İZLENMESİ İÇİN

Detaylı

AB Mevzuatı: Veteriner İlaç Kalıntıları

AB Mevzuatı: Veteriner İlaç Kalıntıları AB Mevzuatı: Veteriner İlaç Kalıntıları Workshop Bursa 16/17 Ekim 2007 John Gilbert Science Director Central Science Laboratory j.gilbert@csl.gov.uk Genel Bakış AB mevzuatı; Yasaklı maddeler listesini

Detaylı

YÖNETMELİK. a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31 ve 32 nci maddelerine dayanılarak,

YÖNETMELİK. a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 31 ve 32 nci maddelerine dayanılarak, 17 Aralık 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28145 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE BELİRLİ MADDELER İLE BUNLARIN KALINTILARININ İZLENMESİ İÇİN

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS GIDA MEVZUATI 811000000001202 3 0 0 3 6

Öğretim planındaki AKTS GIDA MEVZUATI 811000000001202 3 0 0 3 6 Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS GIDA MEVZUATI 811000000001202 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersin ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır. Önerilen Dersler : - Dersin

Detaylı

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir:

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir: TÜRK GIDA KODEKSİ Türk Gıda Kodeksi; Türkiye de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, etiketleme, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, ithalat ve ihracat denetimi ve belgelendirme sistemi, tahlil

Detaylı

Gıda ve Yem Şube Müdürü

Gıda ve Yem Şube Müdürü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; Gıda Yem, Hayvan Sağlığı İl Müdür Yardımcılığı İŞİN KISA TANIMI: İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü üst yönetimi tarafından belirlenen amaç, ilke ve talimatlara

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik BİRİNCİ KISIM

Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik BİRİNCİ KISIM Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik (19.01.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik) BİRİNCİ KISIM

Detaylı

Veteriner İlaç Kalıntıları - Giriş

Veteriner İlaç Kalıntıları - Giriş Veteriner İlaç Kalıntıları - Giriş Workshop Bursa 16/17 Ekim 2007 John Gilbert Science Director Central Science Laboratory j.gilbert@csl.gov.uk Mevzuat ve kalıntı izleme AEL saptanması ADI saptanması İnsan

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Mevcut Yem Mevzuatımızda Benzerlikler ve Aykırılıklar. Dr. Gökalp Aydın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı KKGM

Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Mevcut Yem Mevzuatımızda Benzerlikler ve Aykırılıklar. Dr. Gökalp Aydın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı KKGM Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Mevcut Yem Mevzuatımızda Benzerlikler ve Aykırılıklar Dr. Gökalp Aydın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı KKGM Mevcut Yem Mevzuatımız Yasal Çerçeve 1734 Sayılı Yem Kanunu Yürürlüğe

Detaylı

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ TAHİN HELVASI TEBLİĞİ (Tebliğ No: Taslak ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, tahin helvasının

Detaylı

Gıda Mevzuatı ve AB Yasalarına Uyum

Gıda Mevzuatı ve AB Yasalarına Uyum Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Mevzuatı ve AB Yasalarına Uyum Zeliha Bahar KENTEL Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Kodeks Çalışma Grup Sorumlusu bahar.kentel@tarim.gov.tr

Detaylı

TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32)

TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32) TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32) 15 Ağustos 2011 PAZARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 28026 Amaç

Detaylı

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır.

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır. Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete 24.12.2001-24620 Tebliğ No 2001/42 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

Mehmet Emin Turgut Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Dairesi Başkanı. Antalya-18 Nisan 2016

Mehmet Emin Turgut Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Dairesi Başkanı. Antalya-18 Nisan 2016 Mehmet Emin Turgut Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Dairesi Başkanı Antalya-18 Nisan 2016 Yem Mevzua*! 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde uygulamaya esas

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz. 3 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29642 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2016/7) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur. ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı : TİM.AİB.GSK. ARGE/ 004219 13/12/2012 Konu : Sirküler. ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER 2012 / 454 Sayın Üyemiz, 1. Avrupa Birliği Komisyon

Detaylı

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI 1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI Gıda Takviyesi Mevzuatı ve Onay Sistemi Oluşturmada Türkiye nin Başarı Hikayesi Harun TOKAY Şube Müdürü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından :DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.)

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.) 2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.) Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete:03.09.2008-26986 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, koyulaştırılmış süt

Detaylı

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI Prof. Dr. Ayhan FİLAZİ Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Hayvanlarda ilaç, hormon, vitamin, mineral md. vb maddeler neden kullanılır? Hastalıkların

Detaylı

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI

18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28855 TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI 18 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28855 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: DONDURULMUŞ SPERMADAN NUMUNE ALMA ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/63) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER

GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER 3.11.2017 1 PAGEV IV. Uluslararası Ambalaj Teknolojileri Kongresi 24 Ekim 2017 İstanbul GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER HATİCE USLU Gıda Mühendisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda

Detaylı

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç ŞEKER TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı; şekerlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi,

Detaylı

Ticaret Bakanlığından: TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2019/5)

Ticaret Bakanlığından: TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2019/5) Ticaret Bakanlığından: TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2019/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan sağlığı ve güvenliği

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5)

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, insan sağlığı

Detaylı

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi 1 24 Aralık 2012-22 Mart 2013 Maryland Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri 2 3 Maryland Üniversitesi

Detaylı

TGK-ÖZEL TIBBĐ AMAÇLI DĐYET GIDALAR TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2001/42) (R.G /24620)

TGK-ÖZEL TIBBĐ AMAÇLI DĐYET GIDALAR TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2001/42) (R.G /24620) TGK-ÖZEL TIBBĐ AMAÇLI DĐYET GIDALAR TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2001/42) (R.G. 24.12.2001/24620) Değişiklik :Yayımlandığı R.Gazete 31.08.2003-25215 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların

Detaylı

ARI ÜRÜNLERĠ SEKTÖRÜNDE ĠZLENEBĠLĠRLĠĞĠN SAĞLANMASI ve ÖNEMĠ"

ARI ÜRÜNLERĠ SEKTÖRÜNDE ĠZLENEBĠLĠRLĠĞĠN SAĞLANMASI ve ÖNEMĠ ARI ÜRÜNLERĠ SEKTÖRÜNDE ĠZLENEBĠLĠRLĠĞĠN SAĞLANMASI ve ÖNEMĠ" 7. Gıda Mühendisliği Kongresi 24-26 Kasım 2011 Ankara Aslı Elif SUNAY/Gıda Y. Mühendisi Altıparmak Gıda San. ve Tic. Koll. ġti. Ar-Ge ve Kalite

Detaylı

TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU BASKETBOLDE DOPİNGLE MÜCADELE YÖNERGESİ EKİ CEZAİ YAPTIRIMLAR 2007-2008 SEZONU

TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU BASKETBOLDE DOPİNGLE MÜCADELE YÖNERGESİ EKİ CEZAİ YAPTIRIMLAR 2007-2008 SEZONU TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU BASKETBOLDE DOPİNGLE MÜCADELE YÖNERGESİ EKİ CEZAİ YAPTIRIMLAR 2007-2008 SEZONU İÇİNDEKİLER MADDE 1. TEDBİRLİ MEN... 3 MADDE 2. MAÇ SONUÇLARI... 3 MADDE 3. İLAÇ LİSTELERİ...

Detaylı

ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ KEMİKSİZ DANA BUT, KUZU BUT ve DANA BEL ET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. İŞİN KONUSU: Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : B.12.0.GKG.0.02.03/ 01-3423././2011 Konu : Yönetmelik Uygulama Talimatı 25.11.2011 * 39743.. VALİLİĞİNE (İl Müdürlüğü) Bilindiği üzere, 5996 sayılı Kanuna göre yayımlanan Veteriner Hekim Muayenehane

Detaylı

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği 2013/5)

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği 2013/5) Sperma, Ovum ve Embriyo Üretim Merkezlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik (24 Aralık 2011 Tarih, 28152 Sayı) Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi

Detaylı

Hayvansal Gıdalarda Veteriner İlaç Kalıntıları

Hayvansal Gıdalarda Veteriner İlaç Kalıntıları Hayvansal Gıdalarda Veteriner İlaç Kalıntıları Ruhsatlı Müstahzar 2013 Yılı (Mayıs) : 2161 Müstahzar; 1526 Yerli + 635 İthal Yerli Firma: 101 Yabancı Firma: 258 Etkin Madde: 1017 Kullanımda Olan: 500-600

Detaylı

CANLI HAYVAN, HAYVANSAL BİRİNCİL ÜRÜN VE ETLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ

CANLI HAYVAN, HAYVANSAL BİRİNCİL ÜRÜN VE ETLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ CANLI HAYVAN, HAYVANSAL BİRİNCİL ÜRÜN VE ETLERDE KALINTI İZLEME GENELGESİ Genelge Tarihi: 16/03/2012 Genelge No : 09 I. AMAÇ Bu genelgenin amacı; Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler

Detaylı

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ GIDANIN RESMİ KONTROLÜ İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBESİ 08.10.2016 EYLEM GÜLPINAR TURGUT GIDA MÜHENDİSİ GIDA TARIM VE HAYVANCLIK BAKANLIĞI GIDA HİZMETLERİ Güvenilir ve yeterli

Detaylı

Hayvansal Gıda Maddelerinde Veteriner İlaç Kalıntılarının Taranması

Hayvansal Gıda Maddelerinde Veteriner İlaç Kalıntılarının Taranması Hayvansal Gıda Maddelerinde Veteriner İlaç Kalıntılarının Taranması Hamide Şenyuva - John Gilbert, FoodLife International Ltd Edip Sincer, Sincer Dış Ticaret Hayvansal Gıda Maddelerinde Veteriner İlaç

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA GÜVENİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI KAPSAMINDA İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE YAPILAN ÇALIŞMALAR 2 Gıda Güvenilirliği Gıda

Detaylı

1-Değişiklik: 20.11.2009/27412 sayılı R.G. 2-Değişiklik: 20/1/2010/27468 sayılı R.G. 3-Değişiklik: 28.04.2010/27565 Sayılı R.G.

1-Değişiklik: 20.11.2009/27412 sayılı R.G. 2-Değişiklik: 20/1/2010/27468 sayılı R.G. 3-Değişiklik: 28.04.2010/27565 Sayılı R.G. GIDA VE YEM AMAÇLI GENETĐK YAPISI DEĞĐŞTĐRĐLMĐŞ ORGANĐZMALAR VE ÜRÜNLERĐNĐN ĐTHALATI, ĐŞLENMESĐ, ĐHRACATI, KONTROL VE DENETĐMĐNE DAĐR YÖNETMELĐK BĐRĐNCĐ BÖLÜM 26 Ekim 2009 PAZARTESĐ Resmî Gazete Sayı :

Detaylı

AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI 28 HAZİRAN 1995 TARİH VE 22327 SAYILI RESMİ GAZETE DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN 560 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME kapsamında denetimler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve

Detaylı

GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İŞ AKIŞ ŞEMALARI

GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İŞ AKIŞ ŞEMALARI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İŞ AKIŞ ŞEMALARI GIDA KONTROL BİRİMİ GTHB.045. İLM.İKS.ŞMA.01/01.01 ALO 174 Bakanlıktan Alo 174 Gıda Hattına gelen şikayetin bildirilmesi İlgili birime havale edilmesi İlçe Merkez

Detaylı

Sayı : Yaz.İşl./2015/351 28/09/2015 Konu : Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik ODALARA 078 NOLU GENELGE

Sayı : Yaz.İşl./2015/351 28/09/2015 Konu : Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik ODALARA 078 NOLU GENELGE Sayı : Yaz.İşl./2015/351 28/09/2015 Konu : Küçük Miktarlardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik ODALARA 078 NOLU GENELGE İLGİ : TESK Genel Başkanlığı nın 21.09.2015 tarih ve 1748 sayılı (69 nolu

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ PİRİNÇ TEBLİĞİ. (Tebliğ No: 2001/ 10 )

TÜRK GIDA KODEKSİ PİRİNÇ TEBLİĞİ. (Tebliğ No: 2001/ 10 ) Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 15 Şubat 2002-24672 Resmi Gazete: 19.04.2001-24378 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: TÜRK GIDA

Detaylı

Tebliğ. TÜRK GIDA KODEKSĠ TUZ TEBLĠĞĠ Taslak (2013/.)

Tebliğ. TÜRK GIDA KODEKSĠ TUZ TEBLĠĞĠ Taslak (2013/.) Tebliğ TÜRK GIDA KODEKSĠ TUZ TEBLĠĞĠ Taslak (2013/.) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gıda olarak tüketime uygun olan işlenmiş tuzun ve yeraltı kaynak tuzlarının

Detaylı

GIDA GÜVENLİĞİ. İzzet ÖLMEZ GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

GIDA GÜVENLİĞİ. İzzet ÖLMEZ GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENLİĞİ İzzet ÖLMEZ GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA GÜVENİLİRLİĞİ POLİTİKASI Bakanlığımızın Gıda Güvenilirliği Politikası; Kodeks Alimentarius ve Avrupa

Detaylı

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18)

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Ulusal Kalıntı Kontrol Planı- 2008 Türkiye

Ulusal Kalıntı Kontrol Planı- 2008 Türkiye Ulusal Kalıntı Kontrol Planı- 2008 Türkiye Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü (KKGM) Halk Sağlığı Hizmetleri Dairesi: Ofis Adresi: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Akay Caddesi No: 3, 06100, Bakanlıklar-Ankara-TURKEY

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

Konu: T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI :250 10 06 11 30-29/11/2005 KONU: Uygulama Talimatı.

Konu: T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI :250 10 06 11 30-29/11/2005 KONU: Uygulama Talimatı. SAYI :250 10 06 11 30-29/11/2005 KONU: Uygulama Talimatı. Talimat No :.VALİLİĞİNE (İl Müdürlüğü) Bilindiği üzere, 24/02/2005 tarih ve 25737 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Hayvancılığın Desteklenmesi

Detaylı

OKUL SÜTÜ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 GENEL HUSUSLAR. 1.1 Tanımlar. 1.1.1 Adı, Sınıfı, Tipi: Tam yağlı UHT Süt. 1.1.2 Üretim Yeri: Türkiye

OKUL SÜTÜ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 GENEL HUSUSLAR. 1.1 Tanımlar. 1.1.1 Adı, Sınıfı, Tipi: Tam yağlı UHT Süt. 1.1.2 Üretim Yeri: Türkiye OKUL SÜTÜ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 GENEL HUSUSLAR 1.1 Tanımlar 1.1.1 Adı, Sınıfı, Tipi: Tam yağlı UHT Süt 1.1.2 Üretim Yeri: Türkiye 1.1.3 Üretim Metodu : UHT tekniğine uygun şekilde 1.1.4 Yasal Mevzuatlar

Detaylı

17 Ocak 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVANSAL GIDALAR İÇİN ÖZEL HİJYEN KURALLARI

17 Ocak 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVANSAL GIDALAR İÇİN ÖZEL HİJYEN KURALLARI 17 Ocak 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28885 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: HAYVANSAL GIDALAR İÇİN ÖZEL HİJYEN KURALLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR 2013

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR 2013 TAKVİYE EDİCİ GIDALAR 2013 İlhami ŞAHİN Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ilhami.sahin@tarim.gov.tr 8.Gıda Mühendisliği Kongresi 07 Kasım 2013,

Detaylı

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

Yönetmelikler Devlet Bakanlığından : Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

Yönetmelikler Devlet Bakanlığından : Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Yönetmelikler Devlet Bakanlığından : Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620)

TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620) TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620) Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi kısıtlanmış diyetler için hazırlanan

Detaylı

c) İl Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kontrol belgesi düzenlemeye ve ithalat işlemleri yapmaya yetki verilen il müdürlüğünü,

c) İl Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kontrol belgesi düzenlemeye ve ithalat işlemleri yapmaya yetki verilen il müdürlüğünü, GIDA MADDELERİ VE GIDA İLE TEMAS EDEN AMBALAJ MATERYALLERİNİN İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ONAYLANMASI VE İTHALAT AŞAMASINDAKİ KONTROL İŞLEMLERİ HAKKINDA TEBLİĞ Tebliğ No: 2003/31 R.Gazete: 01.09.2003-25216

Detaylı

İKİNCİ KISIM. Genel Kurallar

İKİNCİ KISIM. Genel Kurallar NOT: 3/11/2010 da KKTC Mahkemeler sitesinden alınmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 7 Şubat 2008 tarihli Otuzaltıncı Birleşiminde Oyçokluğuyla kabul olunan Hayvanların ve İşletmelerin

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı