ADALAR DA İÇMESUYU VE KIBRIS ADA SINA TÜRKİYE DEN SU İLETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ADALAR DA İÇMESUYU VE KIBRIS ADA SINA TÜRKİYE DEN SU İLETİMİ"

Transkript

1 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 17 ADALAR DA İÇMESUYU VE KIBRIS ADA SINA TÜRKİYE DEN SU İLETİMİ Ömer ÖZDEMİR Nesrin BOSTANCI İnşaat Mühendisi-Daire Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi-Şube Müdürü DSİ Genel Müdürlüğü DSİ Genel Müdürlüğü İçmesuyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı İçmesuyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı Yücetepe/ ANKARA Yücetepe/ ANKARA Tel: / 29 78, Tel: / 28 86, , ÖZET Bilindiği üzere adalar dört tarafı su ile çevrili kara parçaları olup göl ve akarsuların üzerinde olabildiği gibi genellikle deniz ve okyanuslarda yer alırlar. Etraflarını çevreleyen su kütlesinin engelleyici etkisi sebebiyle adalarda yaşam ilginç niteliklere sahiptir. Su içinde olmalarına rağmen, genellikle canlı hayatın temel unsuru olan içmesuyu ile kullanma, sanayi ve tarım için gerekli olan tatlı suyun kıtlığı çekilir ve temininde güçlükler yaşanır. Su teminindeki güçlüğe, doğal kaynaklarının sınırlı olması, gerektiği şekilde korunmaması, mevcut kaynakların ihtiyaçları karşılayamaması ve iklim şartları sebebiyet verebilir. Nüfusun yüksek olması, turizm ya da çeşitli sebeplerden dolayı adalarda su ihtiyaçlarının mevcut kaynaklar ile karşılanamaması durumu ile sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Bu durum su mühendisleri için yeni arayışları da beraberinde getirmektedir. DENİZ TABANINA BORU SERİLEREK SU TEMİN EDİLEN ADALAR Türkiye de gerçekleştirilen Adalar İçin Denizaltı İçmesuyu İsale Hattı İstanbul İlinin Marmara Denizinde yer alan adalarından, Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası ndaki su sıkıntısına çözüm olarak içmesuyu ihtiyaçları, ana karadan deniz tabanına döşenen iletim hattı ile karşılanmaktadır. Bu proje ile kişilik nüfus için 18 m 3 /s yıllık yaklaşık 6 milyon m 3 miktarında içme kullanma ve endüstri suyu temin edilmiştir. Ana karada yapılan depolama tesisinden alınan su; m uzunluğunda, Ø 600 mm çapında düktil font boru kullanılarak, karada inşa edilen isale hattı ile deniz kenarına ulaştırılmakta, özel önlemler ve inşaat teknikleri ile deniz kenarından Ø 600 mm çaplı boruyla deniz içine giren, denizin içinde, Ø 600 mm ile Ø 100 mm arasında değişen çaplardaki yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) borularla deniz tabanına yatırılarak, üzerleri kum yastıklardan oluşan ağırlıklarla sabitlenen, toplam uzunluğu m olan isale hatları ile de Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası nda, adaların depolama tesislerine iletilmiş, mevcut tesislerinden de istifade edilerek su temini projelendirilmesi kriterleri doğrultusunda dağıtımı yapılarak su ihtiyaçları karşılanmıştır.

2 18 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Söz konusu proje ile ana karadan deniz içine döşenen borularla su iletilen adalar, İstanbul iline bağlı, iç deniz olan Marmara Denizinde bulunmakta ve karadan en uzak mesafede m deniz içinde boru döşenerek ulaşılabilen konumdadır ve yılda yaklaşık olarak 6 milyon m 3 su temin edilmektedir. Kıbrıs Ada sına ise deniz içinde m uzunluğunda boru hattı ile yılda 75 milyon m 3 (2.38 m 3 /s ) su isale edilmesi planlanmış olup, Ada ya götürülen su ile içme kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçları karşılanacak ve sulu tarım için de kullanılacaktır. KIBRIS SU TEMİN PROJESİ Kıbrıs Ada sında, yerleşik nüfusun yanı sıra turizm ile üniversite nüfusunun içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçları ile tarım için gerekli olan suyun temininde adalarda yaşanılan genel sorunlardan kaynaklanan su sıkıntısının giderilmesi için mevcut kaynakları korumak ve verimli kullanmak yeterli olamamış, Türkiye den balonla su taşınarak ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılmıştır. Ancak; Kıbrıs Adası nın gelişim ve turizm potansiyeli göz önüne bulundurularak, kalıcı ve uzun vadeli çözüm konusundaki arayış çalışmaları sürekli gündemde olmuş ve Türkiye den Kıbrıs a deniz içinde askıda boru hattı ile su isale edilerek adanın su ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmiştir. Kıbrıs Adasi nın su kaynakları sınırlıdır. Tipik Akdeniz iklimine sahip Ada da geçen uzun ve sıcak olan yaz mevsimi ile kısa ve yumuşak olan kış mevsimleri şanslı olduğu noktadır. Bu özelliğiyle ada mevsiminden önce meyve ve sebze ile çiçek yetiştirmek için idealdir. Turizmin yanında, tarımcılık da adanın kalkınması için çok önemlidir. Halen Ada da potansiyelinin çok altında miktarlarda sulu tarım yapılabilmektedir. İçmesuyu temininin yanı sıra sulu tarımı artırmak için Türkiye den su taşınması ile tarımcılıktan elde edilecek gelir, ekonomik kazanımlarda büyük artış olacaktır. Hali hazırda ve 30 yıllık projeksiyonda, Kıbrıs; içmesuyu ve tarım için su eksikliği çekmektedir. Anamur Dragon Çayı, Kıbrıs Su Temin Projesinin su kaynağıdır. Bu Proje ile Kıbrıs Adası na denizaltından yüzer boru sistemi ile yılda 75 milyon metreküp su iletilecektir. TÜRKİYE KIBRIS

3 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 19 Projenin kısa tanıtımı Kıbrıs Su Temin Projesi proje yapımı ve inşaat olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecek olup, Mühendislik İşleri mukavelesi imzalanarak çalışmalar başlamıştır. Deniz içinde askıda boru hattı ile su iletilmesinin bu ölçekte başka bir örneği bulunmamaktadır ve dünyada ilk olacaktır. Bu nedenle Akdeniz de proje alanında proje için gerekli etüdler ve deniz araştırmaları yapıldıktan sonra elde edilen verilerle proje alanındaki şartların benzeştirildiği bir model deneyi yapılacaktır. Model deneyinin sonuçlarına göre projeye son şekli verilecektir. Sabit debi esasına göre boru ile yılda 75 hm³ su temini sağlayacak olan Kıbrıs Su Temini Projesinin Fizibilite raporu ile uyumlu olan yapısı aşağıda izah edilmektedir. Kıbrıs Adası na nakledilecek olan 75 hm³ suyun % 21 i içme suyu olarak %79 uda tarımda kullanılacaktır. Türkiye tarafında Alaköprü Barajı ve hidroelektrik santrali, Alaköprü barajı ile Anamuryum dengeleme deposu arasında Ø 1400mm çapında ve L=21000 metre uzunluğunda çelik borulu isale hattı, Anamuryum Dengeleme Deposu. Akdeniz geçişi Ø 1600 mm çapında L= m uzunluğunda yüksek yoğunluklu polietilen-hdpe (High Density Polyethylen) boru, -250 m derinliğinde asılı vaziyette yerleştirilecektir. Kıbrıs tarafında Kuzey sahilde konumlu 3,30MW kurulu güçü olan Güzelyalı pompa istasyonu, Güzelyalı pompa istasyonu ile Geçitköy Barajı arasında Ø 1400mm çapında ve L=3250 metre uzunluğunda çelik borulu isale hattı, Gecitköy Barajı, Geçitköy Barajı mansabındaki, 14MW kapasiteli Geçitköy Pompa İstasyonu, Geçitköy pompa istasyonu ile Lefkoşa Su Arıtma Tesisi arasındaki L= m uzunluğundaki isale hattı, Lefkoşa Su Arıtma Tesisi, Lefkoşa nın doğusundaki Meserya ovasında brüt 7674 ha lık Sulama ve Drenaj ağı.

4 20 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu

5 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 21 Deniz geçişi sisteminin projelendirilmesi Projenin deniz geçişi bölümü yoğun bilgi ve uzman gerektirmekte ve projenin diğer aşamaları için ön şart oluşturmaktadır. Kıbrıs Su Temin Projesi için, HDPE boru yapılması çelik boru ile karşılaştırıldığı zaman daha uygun bulunmuştur. Fizibilite çalışmasına göre çelik boru HDPE borudan %92 daha pahalı çıkmaktadır mm çapında olan boru hattının uzunluğu metredir. BOYUNA PROFİL Alaköprü Barajı Sabitlenen Boru H attı Dengeleme Deposu Deniz Seviyesi Pompa İstasyonu Geçitköy Barajı TÜRKİYE HDPE BORU KIBRIS Deniz geçişi detaylı açıklaması Ø 1600 mm çapında L= m uzunluğunda yüksek yoğunluklu polietilen-hdpe (High Density Polyethylen) boru, Akdeniz de; Türkiye ve Kıbrıs sahillerinde, kısmen deniz tabanında açılacak hendeklere gömülü, -250 m su derinliğine kadar da deniz tabanına oturtularak, -250 m derinliğinden sonra boru hattı m aralıklarla deniz tabanına yerleştirilecek olan beton bloklara bağlanacak ve düşey vaziyette deniz altında asılı duracak olan şamandıralara bağlanmış olarak -250 m derinliğinde asılı vaziyette yerleştirilecektir. Yüzer boru ile deniz altında uzun mesafeli akışkan nakli aşağıdaki temel unsurlardan oluşur; batırılmış yüzen boru (2), askı kabloları (3), yüzer tanklar (4), ankraj blokları (ağırlıkla sabitleme esasında) (5), gömülü boru (7), kıyı yaklaşımı denizaltı ankraj bölümü (8). Batırılmış yüzer boru (2) petrokimyasal HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) den yapılmaktadır. Kendini kaldırma özelliği ile Boru hattı düz bir hat değil ama kavisli olarak çalışacaktır. Boru bağlantıları hattın deniz altı akımlarına karşı yatay ve dikey hareketlerine izin verecektir. Boru hattı (2) deniz tabanına dizayndan çıkacak olarak özelliklere göre belirli aralıkla askı kabloları ile (3) ankre edilecektir. Askı kablolarının en üst kısmında yüzer tanklar (4) konumlandırılacaktır. Sistem ilave yüklerden bu yüzer tanklar sayesinde korunacaktır.

6 22 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Sabitleme askı kablolarının (3) diğer ucu daha önceden hesaplanan aralıklarla deniz tabanına bırakılan ankraj bloklarına bağlanacaktır. Sabitleme kabloları (3) boru ile sabitleme noktasından aşağıya yük transferi yapmamakta böylelikle sistem bağlantı noktasından yüzerek askıya alınmış olmaktadır. Sabitleme kabloları tek veya çoğul olarak kullanılabilir ve bu kablolar hem boruya hem de tabana birçok noktadan bağlanabilinir. Sabitleme kabloları (3) yüksek performanslı düşük germeli fiber esaslı ultra yüksek ağırlıklı moleküler polietilen (UHMW-PE) hafif, yüksek çekme kapasiteli rijid malzemeden aynı zamanda çelik esaslı kablodan veya deniz suyunun paslanma gibi etkilerinden korunması için plastik esaslı malzeme ile kaplanmış halatlardan yapılabilir. Ankraj blokları (5) beton blok halinde veya içine taş, kum, beton veya hurda demir konabilecek şekilde ağ olarak yapılabilir. Ankraj blokları boru hattı üzerine gelen pozitif düşey kaldırma yüküne ve boruya etki eden diğer yüklere, karşı ağırlık olarak rol oynar. Yüzdürme tankları (4) boru hattı sisteminin askı ve sabitleme elemanları ile birlikte sürekli pozitif bir kaldırma (yüzdürme) kapasitesi olmasını garanti eder. Böylelikle, oturma derinliğinden bağımsız olarak, sabitleme kabloları için gerekli olan pozitif gerilme sağlanmış olur. Yüzdürme tankları (4) silindir, koni veya küre şeklinde olabilir ve CTP, plastik veya PE (polietilen) malzemeden yapılabilirler. Kıyı Yaklaşımları (0-4 km ve km)

7 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 23 (0 4 km ve 74-78) arasındaki kıyı yaklaşımları Boru nakil hattı, kıyı kesimlerinde dalga etkilerinden ve diğer sahil etkilerinden korumak için deniz tabanına gömülerek (7) yapılacak daha sonrada, denizden belli bir derinliğinden sonra boru hattı deniz tabanına oturarak (8) yüzer boru kısmına bağlanacaktır. Daha sonrada yukarıda anlatıldığı gibi, boru hattı deniz tabına ankraj yapılarak yüzer boru sistemi halinde yapılacaktır.

8 24 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu SONUÇ Kıbrıs Su temin Projesi nin sonuçları çok yönlü olmakla beraber sağlanacak fayda, sosyal boyut ve mühendislik boyutu başlıkları altında toplanabilir ve aşağıda belirtilmektedir. Sosyal Boyut: Su kıtlığı, ada ekonomisinin ana problemini oluşturmakta ve uzun vadede adadaki barışı tesis etmekte büyük bir rol oynamaktadır. Kıbrıs Su Temin Projesi adadaki ekonomik probleminin çözümü adına da büyük bir rol oynayacaktır. Projenin gerçekleşmesi ile su ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında hem ekonomik sorunlar çözülecek hem de adadaki barışın tesis edilmesinde büyük bir rol oynayabilecektir. Mühendislik Boyutu: Deniz içinde askıda boru hattı ile su iletimi dünyada ilk defa gerçekleştirilecek bir proje olacaktır. Bu noktada yeni bir buluştur. Bu buluşla geliştirilen yüzer boru ile uzun mesafeler arası su altında akışkan transferi sisteminin geliştirilmesinde, Deniz ya da göl gibi ortamlarda tabana oturtma alternatifinin teknik olarak mümkün olmadığı veya ekonomik bulunmadığı hallerde ve uzun mesafeler arası akışkan transferinin yapılabilmesi, Hattın geçeceği güzergâhtaki su derinliklerine ve borunun bulunduğu su derinliğine bağlı olmaksızın hattın inşa edilebilmesi, kara ile bağlantısı olmayan açık denizlerde uygulama imkanı olması, Su yüzeyinden, sal, gemi vs. gibi taşıtların geçmesine de olanak sağlanması, Su içinde seyreden konvansiyonel denizaltıların seyrine olanak sağlayacak derinliklerde inşa edilebilmesi, Hattın taban blokları dışında su tabanına ve çevreye etkisini ortadan kaldırmak ve böylece deniz veya su ortamına ve canlılarına zarar vermeyen son derece çevre dostu bir çözüm olması, Boru hattının kendi pozitif yüzerliğini kullanarak ve gerektiğinde gerektiği kadar yüzdürme tankı ilave ederek hem boru hattını tabana sabitleyen halatları akıntı yüklerine karşı gergide tutan hem de borunun esnek yapısı ile oluşan doğal eğiklikten yararlanıp boru hattı üzerindeki gerilmeleri en az düzeye indiren, konkav boru montajına olanak sağlaması, Borunun askıya alınması için kablo, askı halatı vb. gibi elemanlara ihtiyaç olmaksızın inşaatı yapılmasını kolaylaştırılması, ucuzlandırılması ve hızlandırması, Kopma, kırılma, delinme sonrası onarım ve yenilemelere kolaylık sağlaması temin edilmiş olacaktır. KAYNAKLAR 1. İstanbul İli Adalar İçin Denizaltı İçmesuyu İsale Hattı Projesi, İSKİ 2. Kıbrıs Su Temin Projesi Fizibilite Raporu, DSİ 3. Alsim Alarko İnşaat Grubu, Yüzer Boru ile Sualtında Uzun Mesafeli Sıvı Taşınması 4. Sistemi, Patent Başvurusu Patent No: TR 2004/03411

KKTC SU TEMİN PROJESİ. Akif ÖZKALDI DSİ Genel Müdürü 29.03.2014

KKTC SU TEMİN PROJESİ. Akif ÖZKALDI DSİ Genel Müdürü 29.03.2014 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KKTC SU TEMİN PROJESİ Akif ÖZKALDI DSİ Genel Müdürü 29.03.2014 KKTC SU TEMİN PROJESİ GENEL YERLEŞİM PLANI 2 / 98 KKTC GÜNCEL NÜFUS TAHMİNİ

Detaylı

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015 Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür Marmara Havzası ve Atıksu Yönetimi 1950'li yıllar Caddebostan Plajı 1980'li yıllar Ülkemizin en kalabalık şehri

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

Antalya Kepez 1 Mart 9 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi (1 adedi baraj, 3 adedi içme suyu tesisi, 5 adedi taşkın koruma tesisi)

Antalya Kepez 1 Mart 9 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi (1 adedi baraj, 3 adedi içme suyu tesisi, 5 adedi taşkın koruma tesisi) Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Antalya Kepez 1 Mart 9 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi (1 adedi baraj, 3 adedi içme

Detaylı

46.Yıl. 2009 Yılı Faaliyet Raporu 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI. ASO II.-III. Organize Sanayi Bölgesi

46.Yıl. 2009 Yılı Faaliyet Raporu 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI. ASO II.-III. Organize Sanayi Bölgesi 2İNŞAAT ÇALIŞMALARI 2.1.Sanayi Parsellerinin Tesviye İşleri Bölgemizde tüm parsellerin tesviye işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen, yapılan son İmar Planı revizyonu sonucunda oluşan parsellerin tesviye

Detaylı

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanlarım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, İzmir 14 Mart Bayındır 9 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 6 temel, 3 açılış) (1 adedi sulama, 1 adedi içmesuyu tesisi, 2 adedi gölet, 3 adedi gölet ve sulama, 1 adedi rehabilitasyon, 1 adedi

Detaylı

www.ozgen.com info@ozgen.com

www.ozgen.com info@ozgen.com Şirketimiz bugüne kadar tamamlamış olduğu Elektrik Santrallarında kaliteli, emniyetli ve hızlı iş üretimi ile işverenlerin takdirini kazanmıştır. Bu broşürde Elektrik Santralları ile ilgili yapmış olduğumuz

Detaylı

Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00

Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00 Ankara 16 Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi 28 Ağustos 2013, Çarşamba 18:00 Sayın Başbakan Yardımcım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Genel Müdürlerim,

Detaylı

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. GENEL Yapılarda bugüne kadar yağmur suyunun drenajı ile ilgili olarak konvansiyonel sistemler kullanılmıştır. Konvansiyonel yağmur drenajı, yatay hatta %2-3 derece eğim verilmesi ile suyun hava ile yer

Detaylı

HAKKIMIZDA. Değerli müşterilerimiz;

HAKKIMIZDA. Değerli müşterilerimiz; HAKKIMIZDA Değerli müşterilerimiz; Marmara Dalgıçlık İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Türkiye nin deneyimli kadrosuna sahip bir deniz inşaat şirketidir. Marmara Dalgıçlık, kuruluşundan itibaren

Detaylı

KAPTAJ UYGULAMALARI VE İYİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ

KAPTAJ UYGULAMALARI VE İYİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ KAPTAJ UYGULAMALARI VE İYİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ Kaptajlar bilindiği üzere bir su kaynağının isale hattına verilebilmesini, (boruya alınabilmesini) sağlamak amacıyla yapılan su toplama odalarıdır. Kaptajlar

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

II. Organize Sanayi Bölgesi (Alcı Türkobası )

II. Organize Sanayi Bölgesi (Alcı Türkobası ) 2 II. Organize Sanayi Bölgesi (Alcı Türkobası ) 2.1 İmar Durumu Bölgemizde imar faaliyetleri tamamlanmış olup fabrika inşaatlarının yapım süreci devam etmektedir. Bu faaliyetler 2007 yılında kurulan İmar

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2012-13 BAHAR DÖNEMİ- AKTİVİTELER

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2012-13 BAHAR DÖNEMİ- AKTİVİTELER YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2012-13 BAHAR DÖNEMİ- AKTİVİTELER YDÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğrencileri ile İncirli Mağarası na Teknik Gezi YDÜ İnşaat Mühendisliği öğencileri İncirli

Detaylı

OBO Aydınlatma Taşıma Sistemleri, ışık sistemlerinin montajını kolaylaştırır Endüstriyel ve ticari yapı inşalarının çeşitli alanlarında

OBO Aydınlatma Taşıma Sistemleri, ışık sistemlerinin montajını kolaylaştırır Endüstriyel ve ticari yapı inşalarının çeşitli alanlarında OBO Aydınlatma Taşıma Sistemleri, ışık sistemlerinin montajını kolaylaştırır Endüstriyel ve ticari yapı inşalarının çeşitli alanlarında kullanılabilir. Kablolar kolayca döşenir ve aydınlatma tekniği açısında

Detaylı

Asra bedel yatırım, Kandıra Barajı

Asra bedel yatırım, Kandıra Barajı Kocaeli nde 3 bin 505 kilometrekarelik alanda yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusa ve 596 bin aboneye hizmet veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü nün tamamen öz kaynaklarıyla yapacağı Kandıra

Detaylı

Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı

Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı temaden@gmail.com Twitter: @temaden Suyun Yerkürede Dağılımı UNESCO, Water Shared Responsibility, s.121, 2006 Su dünya genelinde yüzde 70 oranında tarım, yüzde

Detaylı

ANTALYA İLİ 2012 YILI YATIRIM PROGRAMI

ANTALYA İLİ 2012 YILI YATIRIM PROGRAMI ANTALYA İLİ YATIRIM PROGRAMI (14 Ocak 2012 tarih ve 28173 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de Yayınlanan İli Yatırımları ) 1 1994A010510 DSİ GENEL Alanya 2. Merhale (Dim Barajı) TARIM Alanya 2 2009A010140

Detaylı

SUBOR dan 4 metre Çapında Özel Tasarım İletim Hattı...

SUBOR dan 4 metre Çapında Özel Tasarım İletim Hattı... SUBOR İletİşİm Bültenİ SAYI: 4/2011 SUBOR dan 4 metre Çapında Özel Tasarım İletim Hattı... SUBOR, Ahmet Aydeniz İnşaat ile imzaladığı yeni sözleşme kapsamında Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı

Detaylı

RESİMLERLE FORE KAZIK UYGULAMALARI

RESİMLERLE FORE KAZIK UYGULAMALARI İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ SUNUMU RESİMLERLE FORE KAZIK UYGULAMALARI Ramazan YILDIZ İnş.Müh./Şirket Ortağı. FORE KAZIK YAPIM METODU Fore kazık, Sondaj yolu ile delme yolu ile yerinde dökme

Detaylı

ANGUS ESNEK BORU HATLARI. «Plastik Çelik Hortum»

ANGUS ESNEK BORU HATLARI. «Plastik Çelik Hortum» ANGUS ESNEK BORU HATLARI «Plastik Çelik Hortum» Cm:H Ltd. Şti. Kuzgun Sokak 66/9 A.Ayrancı-ANKARA Tel: 312 427 30 39 Fax: 312 427 36 10 Email:info@cmhltd.com Web: www.cmhltd.com İÇERİK Angus Esnek Boru

Detaylı

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI ANA PONTONLAR PARMAK İSKELELER YÜRÜME YOLU AKSESUARLAR YEDEK PARÇALAR ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI 22 yıllık deneyimi ve sayısız modüler yüzer platform uygulaması ile PMS Polietilen

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Ek-3: Faaliyet Ön Bilgi Formu T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Kod No:... Tarih:.../.../... Bu form, toprak kirliliği potansiyeli bulunan endüstriyel faaliyetler ile ilgili genel

Detaylı

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ Bitki gelişimi için gerekli olan su ile suda eriyebilen besin maddelerinin, istenilen zamanda ve istenilen miktarda,kontrollü olarak bitki kök bölgesine damlalar halinde verilmesine

Detaylı

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ SUALTI KAYNAK KESİM İŞLERİ SUALTI EPOKSİ BOYA UYGULAMALARI BARAJ

Detaylı

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ GENEL ÖZELLİKLER 1. Set içeriğinde yer alan tüm aletlerin taşıyıcı ana gövdeleri Ø 168 mm. çapında ve 5-4 mm. et kalınlığında metal malzemeden imal edilmiştir. 2. Ana

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

YATIRIM VE İNŞAAT DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMALARI

YATIRIM VE İNŞAAT DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMALARI YATIRIM VE İNŞAAT DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMALARI İzmir Büyükşehir Belediyesi Sınırları içinde 2004-2008 Döneminde Aşağıda Özet Olarak Verilen Yatırımlar Yapılmıştır. 208,600 m uzunlukta değişik çaplarda

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör VIESMANN VITOSOL 100-F Düzlemsel kollektör Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 13 VITOSOL 100-F Tip SV1 ve SH1 Dikey veya

Detaylı

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 Teslim tarihi:- 1. Bir şehrin 1960 yılındaki nüfusu 35600 ve 1980 deki nüfusu 54800 olarak verildiğine göre, bu şehrin 1970 ve 2010 yıllarındaki nüfusunu (a) aritmetik artışa

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

Bilfinger Water Technologies. Cazibeli Kanalizasyon Sistemi ile Vakum Kanalizasyon Sisteminin Maliyet Karşılaştırması

Bilfinger Water Technologies. Cazibeli Kanalizasyon Sistemi ile Vakum Kanalizasyon Sisteminin Maliyet Karşılaştırması Bilfinger Water Technologies Cazibeli Kanalizasyon Sistemi ile Vakum Kanalizasyon Sisteminin Maliyet Karşılaştırması TPT 2013 03.02.2014 Yer çekimli ve vakum sistemli alanlar Yer çekimi alanı Vakum alanı

Detaylı

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7

-İÇİNDEKİLER- 1.1.ANTALYA... 2. Tarihi... 2. Nüfus... 3 4.PLANLAMA ALAN TANIMI... 6 5.PLAN KARARLARI... 7 -İÇİNDEKİLER- 1.KENTİN GENEL TANIMI... 2 1.1.ANTALYA... 2 Tarihi... 2 Coğrafi Yapı... 2 İklim ve Bitki Örtüsü... 3 Nüfus... 3 Ulaşım... 3 2.JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU... 4 3.ÇED BELGESİ... 5 4.PLANLAMA

Detaylı

İsmail KARTAL. Bölge Müdürü

İsmail KARTAL. Bölge Müdürü İsmail KARTAL Bölge Müdürü 25.11.2014 ASMA KÖPRÜ LOKASYONU ( KM: 4+175-7+082) DİLOVASI HERSEK BURNU İSTANBUL-BURSA-İZMİR OTOYOLU ( İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞİ VE BAĞLANTI YOLLARI DAHİL) YAP-İŞLET-DEVRET PROJESİ

Detaylı

EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları. Wilo Pompa Sistemleri A.Ş Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri

EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları. Wilo Pompa Sistemleri A.Ş Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri EMUport Katı Madde Ayırıcılı Hazır Terfi İstasyonları Wilo Pompa Sistemleri A.Ş. 19.10.2016 Hazal Yıldız, Satış Mühendisi Altyapı & Endüstri İÇİNDEKİLER 1 Pompa İstasyonları Genel Bakış 2 EMUport Katı

Detaylı

AMEX-10. Boru içten tamir elemanları

AMEX-10. Boru içten tamir elemanları -10 Boru içten tamir elemanları . Şirket Tanıtımı., 30 yılı aşkın süredir bütün boru hattı uygulamalarının rehabilitasyon ve tamirinde uzmanlaşmış bir şirkettir. Uygulamalarımız, 30 yılı aşkın süredir

Detaylı

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ Bu birim fiyatlar; 01.01.2002 tarihinden önce ihale edilen veya ihalesi

Detaylı

YOĞURT SÜTÜ DOLUM MAKİNASI

YOĞURT SÜTÜ DOLUM MAKİNASI YOĞURT SÜTÜ DOLUM MAKİNASI Firma Tanıtımı DİMAK DİREN MAKİNA AR-GE Yarım asırlık köklü geçmişi ve sahip olduğu bilgi birikimi ile ülkemiz ekonomisine katkıda bulunan Dimes Gıda Sanayi ve Ticaret Şirketi,

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam

(3 il, 52 ilçe, 24 belde ve 263 köy olmak üzere toplam İZMİR MANİSA UŞAK DİĞER TOPLAM NÜFUS 4 061 074 1 359 463 346 508-5 767 045 YÜZÖLÇÜMÜ (km 2 ) 12 012 13 096 5 341 133 30 582 Ülkemizin Nüfus olarak % 7,5 unu, Yüzölçümünün % 4 ünü kapsamaktadır (3 il, 52

Detaylı

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır.

yapılmış ve test edilmiştir. Böylece çabuk ve kolay montaj imkanı sağlanmaktadır. * Uzaktan izlemeli alarm panosu sesli ve görsel ikazlıdır. EN 12845 standardı Avrupa topluluğu ülkelerinin tamamında hayat koruma önlemleri ve sistemleri için belirli kuralları ve binalar ile endüstride kullanılan yangını önlemeye yönelik sabit sprinkler sistemlerinin

Detaylı

MANOMETRELER 3.1 PİEZOMETRE

MANOMETRELER 3.1 PİEZOMETRE 18 3 MANOMETRELER Düşük sıvı basınçlarını hassas olarak ölçmek için yaygın bir metot, bir veya birden fazla denge kolonu kullanan piezometre ve manometrelerin kullanılmasıdır. Burada çeşitli tipleri tartışılacaktır,

Detaylı

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 -

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 - Pnömatik Sistem Hava Kompresörü Tesisteki tüm pnömatik kapak ve vanaların operasyonunda kuru ve temiz havayı temin edecektir. Tank basıncına göre otomatik olarak devreye girip çıkacaktır. Gerekli emniyet

Detaylı

e ait Şimdi bazı adalar daha satışa çıkarıldı. Fiyatları da 8 ile 25 milyon dolar arasında değişiyor.

e ait Şimdi bazı adalar daha satışa çıkarıldı. Fiyatları da 8 ile 25 milyon dolar arasında değişiyor. Çarşamba 20 Ocak 2010 16:31 - Son Güncelleme Çarşamba 20 Ocak 2010 18:13 Türkiye de de tıpkı yabancı ülkelerde olduğu gibi bazı adalar şahıslara ait. Aralarında en ünlüleri Rahmi Koç un Tuzla daki adası

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

CEV306-SU TEMİNİ VE ATIKSULARIN UZAKLAŞTIRILMASI YIL İÇİ UYGULAMASI (1+2=2)

CEV306-SU TEMİNİ VE ATIKSULARIN UZAKLAŞTIRILMASI YIL İÇİ UYGULAMASI (1+2=2) CEV306-SU TEMİNİ VE ATIKSULARIN UZAKLAŞTIRILMASI YIL İÇİ UYGULAMASI (1+2=2) Sorumlu Öğretim Üyeleri ve Yardımcı Öğretim Elemanları: A Grubu Doç. Dr. Senar AYDIN Arş. Grv. Havva KILIÇ B Grubu Yrd. Doç.

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 11.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 3. SIVA ÜSTÜ TESİSAT 3.1. DÜBELLER Dübel, plastikten yapılmış tutturma gerecine denir. Dübeller, beton ve duvar

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

PÝLSA PE 100 BORULARI

PÝLSA PE 100 BORULARI PÝLSA PE BORULARI Plastik teknolojisinin hýzlý geliþimi hammadde üretiminde de önemli geliþmelerin yaþanmasýný saðlamýþtýr. PE 32, 40 ve 63 ten imal borular yüksek basýnç gerektirmeyen sistemlerde baþarý

Detaylı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı

İnşaat Nakliye iş kalemleri/iş grupları için Örnek Analiz Formatı Format 1 grubu 15.001/2B Örnek Formatı in Adı: Makine ile her derinlikte yumuşak ve sert toprağın kazılması (gevşek ve bitkisel toprak, gevşek silt, kum, kil, siltli kil, kumlu kil, gevşek kil, killi kum

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2 İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2 1.1 Genel... 2 1.2 Pompa İstasyonları Ön Raporlarının Hazırlanmasında Yapılacak Çalışmalar... 2 1.2.1 Jeoteknik Etütler... 2 1.2.2 Harita

Detaylı

Donatı tekniği. Beton işleminde daha fazla üretkenlik. Wacker Neuson'un donatı tekniği.

Donatı tekniği. Beton işleminde daha fazla üretkenlik. Wacker Neuson'un donatı tekniği. CP CE F Donatı tekniği Beton işleminde daha fazla üretkenlik. Wacker Neuson'un donatı tekniği. Beton işlerini hızlandıran yenilikler. Wacker Neuson'un donatı tekniği. YENİ DÜŞÜNÜLEN DONATI TEKNİĞİ. "Gerçeğini

Detaylı

OAG 102-A BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BORULARDA ENERJİ KAYIPLARI EĞİTİM SETİ. www.ogendidactic.com

OAG 102-A BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BORULARDA ENERJİ KAYIPLARI EĞİTİM SETİ. www.ogendidactic.com 2013 OAG 102-A BİLGİSAYAR KONTROLLÜ BORULARDA ENERJİ KAYIPLARI EĞİTİM SETİ www.ogendidactic.com Giriş; Eğitim seti borularda ve ek parçalarındaki sürtünme kayıplarının öğrencilere uygulamalı olarak anlatılması

Detaylı

PROJE RAPORU Ref No: 6717

PROJE RAPORU Ref No: 6717 TOROS TARIM PAKETLEME TESİSİ MERKEZİ GÜNEŞ ENERJİLİ SICAK SU TESİSİ PROJESİ Ağustos 2005 PROJE RAPORU Ref No: 6717 Proje Başlama Tarihi : 2 Temmmuz 2005 Proje Bitiş Tarihi: 17 Ağustos 2005 Kapsam : Toros

Detaylı

* Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır BRT Plastik Alın Kapağı LDPE

* Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır BRT Plastik Alın Kapağı LDPE BRT 1152 Plastik Alın Kapağı LDPE * Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır 3000psi Tip1 6000psi Tip1 Kod İç Çap d h Kod İç Çap d h 12127 1/2 30.0 9.0 12657 1/2 31.8 7.7 12128 3/4

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu APH HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 070706 Kitap Baský Tarihi: 070706 Revizyon No: 4 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 14 15 16 17 19 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel Özellikler

Detaylı

BRT 1152 BRT 6234 BRT 1250

BRT 1152 BRT 6234 BRT 1250 * Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini BRT 1152 korumak için tasarlanmıştır Plastik Alın Kapağı LDPE 3000psi Tip1 6000psi Tip1 Kod İç Çap d h Kod İç Çap d h 12004 1/2 30.0 9.0 12534 1/2 31.8 7.7 12005 3/4

Detaylı

1 L=50 m. 2 L=60 m. 3 L=50 m. A=0,25 ha. A=0,2 ha. (90 m)

1 L=50 m. 2 L=60 m. 3 L=50 m. A=0,25 ha. A=0,2 ha. (90 m) KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01-013 BAHAR YARIYILI SU TEMİNİ VE ÇEVRE SAĞLIĞI BÜTÜNLEME SINAV SORULARI 1/06/013 Adı Soyadı: Soru 1: Şekilde boy kesiti verilen isale

Detaylı

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI Prof. Dr. Veysel EROĞLU Çevre ve Orman Bakanı 18 Ağustos 2009 - Şanlıurfa GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ

Detaylı

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU

CEPHE KAPLAMA KILAVUZU CEPHE KAPLAMA KILAVUZU STONITE TERASTONE STONITE Terastone yüzey kaplamaları yapısına giren materyallerin estetik ve mekanik özelliklerini öne çıkaran doğal bir üründür. Üretiminde kullanılan İtalyan Breton

Detaylı

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği Prof. Dr. Osman Nuri Özdemir Gazi Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi-İnşaat

Detaylı

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil).

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil). 4. GÜNLÜK DÜZENLEME HAZNESİ TASARIMI 4.1. Düzenleme İhtiyacı: a. Şebekeden çekilen debiler, iletimden gelen debilerden günün bazı saatlerinde daha büyük, bazı saatlerinde ise daha küçüktür. b. Gerek pompajlı

Detaylı

Ortadoğu'da su ve petrol (*) İki stratejik ürünün birbiriyle ilişkisi... Dursun YILDIZ. İnş Müh Su Politikaları Uzmanı

Ortadoğu'da su ve petrol (*) İki stratejik ürünün birbiriyle ilişkisi... Dursun YILDIZ. İnş Müh Su Politikaları Uzmanı İki stratejik ürünün birbiriyle ilişkisi... Ortadoğu'da su ve petrol (*) Dursun YILDIZ İnş Müh Su Politikaları Uzmanı Petrol zengini Ortadoğu'nun su gereksinmesini gidermek amacıyla üretilen projelerden

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ Rüknettin KÜÇÜKÇALI 1950 yılında doğdu. 1972 yılında Đ.T.Ü. Makina Fakültesi'nden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Sungurlar ve Tokar firmalarında

Detaylı

METAL TAKVİYELİ KORİGE BORU

METAL TAKVİYELİ KORİGE BORU METAL TAKVİYELİ KORİGE BORU ÖZALTIN ın öncelikli amacı, inşaat ve altyapı sektördeki 46 yıllık deneyimini altyapı boru üretimine aktararak ülke ekonomisine ve gelişimine katkı sağlamaktır. ÖZALTIN bugüne

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 2 ad kare platform 2 ad 5 basmaklı merdiven 1 ad çatı 1 ad 100 cm tüp kaydırak 1 ad tüp geçit 1 ad 100 cm düz kaydırak 1 ad kütük merdiven 1

Detaylı

GİRESUN BELEDİYESİ SU VE KANALIZASYON İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011-2012-2013 YILLARI PERFORMANS RAPORLARI PERFORMANS HEDEFİ TABLOSU

GİRESUN BELEDİYESİ SU VE KANALIZASYON İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011-2012-2013 YILLARI PERFORMANS RAPORLARI PERFORMANS HEDEFİ TABLOSU GİRESUN BELEDİYESİ SU VE KANALIZASYON İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011-2012-2013 YILLARI PERFORMANS RAPORLARI PERFORMANS HEDEFİ TABLOSU Stratejik Hedef 9.2.1 Batlama Derin Deniz Deşarj 1 Proje Hazırlanması ( Adet

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule helezon kaydırak platformu 3 gen platform 2 ad 5 basmaklı merdiven çatı 150 cm helezon kaydırak 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 3 ad yaprak figürü bacak giydirme figürü

Detaylı

İHALE TARİHİ : 05.07.2012 İŞE BAŞLAMA : 31.08.2012

İHALE TARİHİ : 05.07.2012 İŞE BAŞLAMA : 31.08.2012 1/2 İŞİN ADI : Spil Dağı Milli Parkı Alt Yapı Yapım İşi İDARE : Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü YÜKLENİCİ : As İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. İHALE BEDELİ : 11.890.000,00

Detaylı

Fiber Optik kablo tesisi

Fiber Optik kablo tesisi Fiber Optik kablo tesisi Karasal yeraltı ve havai fiber optik kablo tesisi FİBER OPTİK KABLO MONTAJI 1-HAVAİ 2-YER ALTI 4-DENİZ ALTI 3-BİNA İÇİ 1-HAVAİ KABLO MONTAJI - KENDİNDEN ASKILI AĞAÇ VEYA DEMİR

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : A.K.Ü KAMPÜSLERİ ALTYAPI İNŞAATI Sayfa 1 1 03.205/01 Motor kumandalı monoray vinç (10 metre açıklıkta), 1 Ton kaldırma kapasiteli 2 09.001 Kuyu inkişafı (Geliştirilmesi) - + - + - - - 3 09.002/2

Detaylı

A S A K U A A K U A K Ü L T Ü R M A L Z E M E L E R İ

A S A K U A A K U A K Ü L T Ü R M A L Z E M E L E R İ ASAKUA A K U A K Ü L T Ü R M A L Z E M E L E R İ w w w. a s a k u a. c o m ASAKUA HAKKINDA ASAKUA, denizcilik ve kültür balıkçılığı malzemeleri tedarik edern bir firma olarak kurulduğu 2009 yılından bu

Detaylı

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN 1-1 YARDIMCI DERS KİTAPLARI VE KAYNAKLAR Kitap Adı Yazarı Yayınevi ve Yılı 1 Hidroloji Mehmetçik Bayazıt İTÜ Matbaası, 1995 2 Hidroloji Uygulamaları Mehmetçik Bayazıt Zekai

Detaylı

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com 2012 OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ www.ogendidactic.com OAG-122 AÇIK KANAL EĞİTİM SETİ VE UYGULAMA MODÜLLERİ GİRİŞ Bu akış kanalı ve aparatları, öğrencilere barajlar, yapay suyolları, nehirlerin

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım,

Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Adıyaman 7 Mart 14 Adet Tesisin Temel Atma ve Açılış Merasimi ( 4 adet temel

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

Dalga Enerjisi. Prof. Dr. Bihrat Önöz

Dalga Enerjisi. Prof. Dr. Bihrat Önöz Dalga Enerjisi Prof. Dr. Bihrat Önöz Temiz Enerji Günleri 6-7 Mart 2013 Rüzgar Akışkan içerisindeki kütle hareketleri Deniz tabanı hareketleri Güneş ve ayın çekim kuvvetleri İnsan faaliyetleri Farklı özgül

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE KAYIP KAÇAK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Güngör GÜLENÇ İnşaat Mühendisi BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı

YEREL YÖNETİMLERDE KAYIP KAÇAK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Güngör GÜLENÇ İnşaat Mühendisi BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı YEREL YÖNETİMLERDE KAYIP KAÇAK SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Güngör GÜLENÇ İnşaat Mühendisi BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı EKİM 2015 **1989 yerel seçimleri ile Buski Genel Müdürlüğümüzün 3 merkez ilçede sorumluluk

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TC ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DEBİ ÖLÇÜM DENEYİ Hazırlayan DoçDr Bahattin TOPALOĞLU SAMSUN DEBİ ÖLÇÜM DENEYİ DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı dört farklı

Detaylı

NOKTASAL PROJE MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK İNŞAAT MİMARLIK EĞİTİM SAN.. VE TİC. LTD. ŞTİ. NOKTASAL PROJE su mühendisliği ve enerji alanında kadrosu ve deneyimi ile hem kamu, hem de özel sektör müşterilerine

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

Wilo EMUport Islak montaj hazır terfi istasyonu

Wilo EMUport Islak montaj hazır terfi istasyonu Pioneering for You Ürün broşürü Wilo EMUport Islak montaj hazır terfi istasyonu Wilo ile atıksu tahliyesi ve arıtma Islak montaj hazır terfi istasyonu Wilo pompalan ve sistemleri, belediye atık yönetimi

Detaylı

BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ÜÇPINAR MAHALLESİ, 22L-III PAFTA,5192 ADA, 19 PARSELE AİT

BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ÜÇPINAR MAHALLESİ, 22L-III PAFTA,5192 ADA, 19 PARSELE AİT BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, ÜÇPINAR MAHALLESİ, 22L-III PAFTA,5192 ADA, 19 PARSELE AİT 1 / 1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU ÇELİK ŞEHİR PLANLAMA KASAPLAR MH. VASIFÇINAR CAD.

Detaylı

Distribution Solutions WireSolutions. Çelik Fiber. Endüstriyel Zemin Uygulamaları

Distribution Solutions WireSolutions. Çelik Fiber. Endüstriyel Zemin Uygulamaları Distribution Solutions WireSolutions Çelik Fiber Endüstriyel Zemin Uygulamaları WireSolutions Çelik Fiber Çözümleri WireSolutions dünyanın bir numaralı çelik üreticisi ArcelorMittal grubunun bir parçasıdır.

Detaylı

MELEN SUYU VE HAVZASININ KORUNMASI

MELEN SUYU VE HAVZASININ KORUNMASI T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü MELEN SUYU VE HAVZASININ KORUNMASI Mehmet AYGÜN İSKİ İSTANBUL PİK SU TÜKETİMİ 2 816 760 m³ / gün ORTALAMA SU TÜKETİMİ

Detaylı

Fiber Optik Kablolar

Fiber Optik Kablolar Optik Kablolar 229 Optik Kablolar Direkt Gömülü Tip Çift Kılıflı Optik Kablolar Özel tasarlanmış fiber için uygun gevşek boru sistemi. Son derece güvenilir endüstriyel uygulamalar için doğrudan gömülü

Detaylı

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü GÜNDEM Büyük Melen Havzası nın Konumu ve Önemi Büyük Melen Havzası ndan İstanbul a Su Temini Projesi

Detaylı

2011 BİRİM FİYAT CETVELİ

2011 BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Su Sondajları, Temel Sondajları, Enjeksiyon İşleri, Kaya-Zemin Mekaniği Deneyleri

Detaylı

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi),

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi), ÖLÇME BİLGİSİ 2 DERS NOTLARI YER KONTROL NOKTALARI Genel Bilgi Bir alanın ve üzerindeki örtülerin harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değerleri belli bir takım

Detaylı

Geleneksel Kablo Uygulamalarındaki israf edilen boru boşluğu. MaxCell boru içindeki kablo yoğunluğunu arttırır.

Geleneksel Kablo Uygulamalarındaki israf edilen boru boşluğu. MaxCell boru içindeki kablo yoğunluğunu arttırır. MaxCell Nedir? -MaxCell network altyapı endüstrisi için tasarlanan tek esnek tekstil iç kanal sistemidir. -MaxCell kanal içerisindeki kablo yoğunluğunu maksimize eder, geleneksel kablo kurulumları çok

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI SAMSUN SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ HİZMET ALANI 5216 sayılı yasadan önceki Belediye Hizmet Alanı (7.000 ha) 5747 sayılı yasadan sonra Büyükşehir Belediyesi Mücavir Alan Çizgisi (79.000 ha) 6360 sayılı

Detaylı

ARITMA SİSTEMLERİ SBR AQUATO PUMP AQUATO KOM AQUATO KOM-PAKT ARITMA SİSTEMİ. Yeni tesislere ve eski tesislerin. modernizasyonuna yönelik

ARITMA SİSTEMLERİ SBR AQUATO PUMP AQUATO KOM AQUATO KOM-PAKT ARITMA SİSTEMİ. Yeni tesislere ve eski tesislerin. modernizasyonuna yönelik ARITMA SİSTEMİ Yeni tesislere ve eski tesislerin modernizasyonuna yönelik tam organik atık su arıtma SBR ARITMA SİSTEMLERİ AQUATO PUMP AQUATO KOM AQUATO KOM-PAKT AQUATO ARITMA SİSTEMLERİ Avrupa'daki evlerin

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı