GÜLPINAR DERGĠSĠ (ĠNCELEME-ĠNDEKS)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜLPINAR DERGĠSĠ (ĠNCELEME-ĠNDEKS)"

Transkript

1 GÜLPINAR DERGĠSĠ (ĠNCELEME-ĠNDEKS) Dr. Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM Zinde Yayınevi ĠSTANBUL 2012

2 Gülpınar Dergisi (Ġnceleme-Ġndeks) Dr. Salih OKUMUŞ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM ISBN: Kapak Tasarımı: Baskı-Cilt: Zinde Matbaa İkinci Matbaacılar Sitesi 2NC3 Topkapı / İstanbul Tel: Baskı : İstanbul 2012 Baskı Adedi: 500 Zinde Yayınları Fevzi Paşa Cad. Aktar Kerim Sk. No:23-2 Edirnekapı-İstanbul

3 Dr. SALĠH OKUMUġ, 1968 yılında Pazar da (Rize) doğdu. Ġlk ve orta tahsilini aynı Ģehirde tamamladı yılında Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi yılında aynı üniversitesinin Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Emin Nihad Bey ve Müsameret-nâme adlı çalıģmasıyla Yüksek Lisans eğitimini, 1999 yılında da Çağdaş Azerbaycan Şairi Memmed Araz (Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri) adlı tez çalıģmasıyla da doktora eğitimini tamamlayarak doktor unvanını aldı yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne AraĢtırma Görevlisi olarak atandı yıllarında Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde AraĢtırma Görevlisi olarak çalıģtı ve 96 yıllarında Azerbaycan a gitti. Burada Baku Devlet Üniversitesi Halk Tasarrufatını Ġdare Etme Enstitüsü ile Azerbaycan El Yazmaları Enstitüsünde misafir öğretim elemanı olarak çalıģtı yılında Manchester Üniversitesinde yapılan Türk Dünyası Edebiyatları ve Örnek Metinler adlı projede görev aldı yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ordu Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yrd.Doç.Dr. unvanıyla göreve baģladı. Burada kurucu bölüm baģkanlığı enstitü müdürlüğü yaptı. Halen Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nde Öğretim Üyesi olarak çalıģmaktadır. OkumuĢ un Elmas Yıldırım, Müsâmeret-nâme, Memmed Araz, Cumhuriyet Dönemi Ordulu Şairler Antolojisi, Gülpınar Dergisinde Edebi Porteler ve Tanzimat Hikâye ve Romanlarında İstanbul Esnafları isimli altı kitabı ile gazete, dergi ve ansiklopedilerde yayımlanmıģ çok sayıda yayını bulunmaktadır. OkumuĢ, evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

4 Mehmet Nuri PARMAKSIZ, 1974 te Ġstanbul da doğdu. Ġlk, orta ve lise tahsilini Ġstanbul da tamamladıktan sonra, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Yurdun çeģitli okullarında edebiyat öğretmeni olarak çalıģtı. ġiir üzerine yazdığı makaleleri ve Ģiirlerini farklı dergilerde yayımlandı. ÇeĢitli toplantılarda, ġiir Estetiğimiz ve ġiirde Olması Gerekenler üzerine tebliğler sundu. Türk ġiirine ve Kültürüne Hizmet Ödülü ile Ahmet Tufan ġentürk Türk ġiiri Hizmet Ödülü ne lâyık görüldü. Bir dönem Mamak ġiir Okulu'nda ġiir Yazım Teknikleri üzerine dersler verdi. Birçok Belediye için Ģiir-edebiyat ve kültür konulu söyleģi ve programlar hazırladı yılında TRT Belgesel de yayınlanan Canlı Yayınlar Odası adlı programın kültür-sanat danıģmanı olarak görev yaptı. Mahşerin Esrarı adlı roman, Mektuplarıyla Cahit Sıtkı, Türk Edebiyatında Ağıt Yakma Geleneği ve Ağıt-Destanlar, Şiir- Kültür ve Edebiyata Dâir Denemeler, Esere Saygılı, Korsana Karşıyız-Slogan ve Logo Yarışması ve Türkiye de ve Dünyada Telif Hakları adlı inceleme, Kelebek Ömrü ve Kelebek Ömrü ve Süveydâ ya Mektuplar adlı Ģiir, Mogan Şiir Akşamları, Mogan Şiir Akşamları ve Anne Konulu Şiirlerden Seçmeler adlı üç antoloji eseri bulunmaktadır yılından itibaren Türkiye Polis Radyosu nda Gönül Köprüsü, Kültür Köprüsü ve Ġmbikten Damlalar adlı Ģiir-edebiyat ve sanat programlarını hazırlayıp sunmaktadır. Ayrıca Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü nde Halk Edebiyatı alanında mastır yapan Parmaksız, 2010'da ĠLESAM Genel BaĢkanı olarak seçildi. Hâlen bu görevi sürdürmektedir.

5 SABĠT BAYRAM, 1974 yılında Ġstanbul da doğdu. Ġlk ve orta öğrenimini aynı Ģehirde tamamladı yılında Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi yılında Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalında Güzide Gülpınar Taranoğlu nun Hayatı, Sanatı ve Eserleri adlı çalıģmasıyla yüksek lisans eğitimi tamamladı. Bayram ın Gülpınar Dergisinde Edebi Portreler adlı bir kitabı ve çeģitli dergilerde yayımlanan makale ve tanıtım yazıları bulunmaktadır. Bayram, yılları arasında Giresun da özel kurumlarda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı yılında, Bayburt Üniversitesi nde Türk Dili ve Edebiyatı okutmanlığı görevinde bulundu. Bayram, halen Ordu da özel bir kurumda, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmaktadır.

6

7 ĠÇĠNDEKĠLER ÖN SÖZ GĠRĠġ I. BÖLÜM: ġekġl, MUHTEVA VE YAZAR KADROSU BAKIMINDAN GÜLPINAR DERGĠSĠ Gülpınar Dergisinin ġekil Özellikleri Gülpınar Dergisinin Kimlik Bilgileri Kapak Kompozisyonu Sayfa Yapısı Dizgi ve Baskı Tekniği Fotoğraf ve Desen Gülpınar Dergisinin Muhteva Özellikleri ġiir Dil ve Edebiyat Yazıları Bilimsel Yazılar Özel Sayılar ve Ekler Ġlanlar YarıĢmalar Gülpınar Dergisinin Yazar Kadrosu 35 II. BÖLÜM: GÜLPINAR DERGĠSĠNDE YAYIMLANAN ÜRÜNLERĠN BĠBLĠYOGRAFYASI 45 SONUÇ KAYNAKÇA...361

8

9 ÖN SÖZ Cumhuriyet sonrası fikir ve edebiyat tarihimizin ana kaynakları arasında süreli yayınlar çok önemlidir. Fakat bugüne kadar yapılan çalıģmalarda birçok mecmua ve gazete göz ardı edilmiģtir. Bu çalıģma, Türkiye nin uzun ömürlü dergilerinden biri olan Gülpınar ın sistematik açıdan incelenmesini amaçlamaktadır. Bu tür çalıģmaların, Gülpınar gibi Türk edebiyatına katkısı olan dergilerin tanıtımında önemi bir paya sahip olduğu kanaatindeyiz. Gülpınar Dergisi (Ġnceleme-Ġndeks) adlı çalıģmamızda, derginin yıllarına ait (1 349) sayılarını esas aldık. Bazı bölümlerde, özellikle konuya açıklık getirmek için baģka kaynaklara baģvuru gereğini duyduk. ÇalıĢmamız giriģ, sonuç ve kaynakça hariç iki ana bölümden oluģmaktadır. ÇalıĢmanın giriģ bölümünde Tanzimat tan günümüze Türkiye deki dergicilik faaliyetlerine değindik. Ayrıca derginin çıkıģ hikâyesi ve amacıyla Türk edebiyatındaki yeri ve önemine yer verdik. Birinci bölüm, ġekil, Muhteva ve Yazar Kadrosu Bakımından Gülpınar Dergisi baģlığını taģır. Bu bölümde dergiyi Ģekil, muhteva ve yazar kadrosu bakımından inceledik. ġekil açısından derginin kimlik bilgileri, kapak kompozisyonu, sayfa yapısı, dizgi ve baskı tekniği ile fotoğraflar ve desenler üzerinde durduk. Muhteva bakımından dergide yer alan Ģiirler, dil ve edebiyat yazıları, bilimsel yazılar, özel sayılar, ekler, dergideki ilanlar ile derginin düzenlediği yarıģmaları ele aldık. Yazar Kadrosu açısından ise, dergiye yazıları ve Ģiirleriyle sürekli katkıda bulunan kiģilere yer verdik. Özellikle, derginin sahibi, kurucusu ve baģyazarı Güzide Taranoğlu nun hayatı, sanatı ve eserlerini kapsamlı Ģekilde okuyucuya sunduk. Son olarak, Gülpınar dergisinin tüm sayılarında yer alan önde gelen yazar ve Ģairleri, konu baģlıkları altında sıraladık. Derginin ikinci bölümü Gülpınar Dergisinde Yayımlanan Ürünlerin Bibliyografyası baģlığını taģır. Bu bölümde dergide yayımlanan tüm ürünlerin bibliyografyasını alfabetik olarak yazarın soyadını esas alarak vermeye çalıģtık. Bu bölümün hazırlanmasındaki önemli katkıları nedeniyle bilhassa Mehmet Nuri Parmaksız a teģekkür etmek yerinde olacaktır.

10 Güzide Taranoğlu, 2010 yılında tüm belgelerini, kitaplarını, dergilerini telif haklarıyla birlikte Emlak Bankalılar Sağlık ve Sosyal YardımlaĢma Vakfı TEVAK a bağıģlamıģtır. ÇalıĢmamız esnasında, vakfın arģiv kayıtlarından sıkça yararlandık. Bu nedenle TEVAK Yönetim Kurulu BaĢkanı A. Kemal Ökçün, Yönetim Kurulu BaĢkan Yardımcısı H.Cahit Barutçu ve Yönetim Kurulu üyeleri Muhittin Güreli, M. Ġlker Genç, Kenan Doğanyiğit, Hüseyin Çelebi ye ve çalıģmaları ile bizlere yardımcı olan Vakıf Müdürü AyĢen Güçler e ayrıca teģekkür ederiz. Umuyoruz ki, bu çalıģma, Türk edebiyatına önemli katkılar sunmuģ olan Gülpınar'ın unutulmasına mani olur ve bu alanda çalıģacak kiģiler için yeni bir kaynak oluģturur. Dr. Salih OkumuĢ / Sabit Bayram

11 GĠRĠġ Dergiler, kültür aktarımı sağlayan süreli yayınlardır. Magazin, periyodik, mecmua, mevkute gibi terimlerle de anılan süreli yayınlar (Tonta, 2006:16), Siyaset, bilim, sanat gibi çeģitli alanlarda genellikle düģünsel yazıların yer aldığı, belirli aralıklarla çıkarılan yayım araçlarıdır. (Özkırımlı, 2004:383). Birçok alanda farklı yazıların bulunduğu, fikir ve düģünce tartıģmalarının yapıldığı bu yayınlar, kültür sanat ve fikir hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Bu yayınlar sayesinde kültür, edebiyat ve sanat hayatının her evresi kolayca takip edilebilir. Bilindiği üzere Türk edebiyatına roman, tiyatro, makale, tenkit gibi yeni türler Tanzimat la birlikte girer. Bu yeni türler, gazete ve süreli yayınların katkılarıyla geniģ halk kitlelerine ulaģır. Türkiye'de yayımlanan ilk dergi 1795'te Fransızlar tarafından basılan Bulletin de Nouvelles'dir da 15 günde bir yayımlanan Gazette Française de Constantinople, Türkiye'de çıkarılan ilk gazete unvanını almaktadır ve o da Fransız menģelidir 1. Türkçe yayımlanan ilk dergi 1850 de Türkçe ve Fransızca çıkarılan Vekayi-i Tıbbıye dir. Ġkinci dergi ise Temmuz 1862 de çıkarılan Mecmua-i Fünun dur. Bunlar bilim ve tıp konulu dergilerdir lı yılarda yayımlanan Mir at, Ceride-i Askeriye, Mecmua-i Ulum ve Tuhfet ül Tıbb gibi dergiler benzer niteliktedir e kadar gazetelerin edebiyatla ilgili bazı materyallere yer vermeleri nedeniyle sadece edebiyatı konu edinen dergilere rastlanmaz. Bu tarihten sonra çıkarılan Hazine-i Fünun, Servet-i Fünun, Mektep, Malumat, Ġçtihat, Resimli Kitap, Genç Kalemler, Türk Yurdu, Bilgi Mecmuası, Yeni Mecmua, Hisar, Varlık ve Dergâh gibi edebiyat ağırlıklı dergiler süreli yayınlar açısından son derece önemlidir. Dergicilik açından asıl geliģme 1923 ten sonra olur. Yeni bir devletin kurulduğu bu yıllar, sosyal ve toplumsal değiģimlere de sahne olur. Bilhassa dil, tarih ve kültür alanındaki yeni giriģimlerin dergiciliğin geliģmesinde rolü büyüktür. II. Dünya SavaĢı na kadar dergilerdeki iyimser hava, savaģla birlikte değiģmeye baģlar. Buna rağmen bu dönem dergilerinin çoğu hümanisttir. Varlık, Yeditepe, Yeni Ufuklar, Yenilik, Papirus, Mavi gibi devrin önemli dergilerinde 1

12 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) 12 ilericilik ve sanat yan yana, iç içe yürür den sonra bilhassa Yeni Gerçek, Yeni Adımlar, Militan gibi dergilerde ideoloji ön plana çıkar. Ağırlıklı olarak dünyanın değiģtirilmesi özlemi, kuģak kavgası, dil devrimi, halka yöneliģ, BatılılaĢma ve uygarlık sorunları iģlenir.(özkırımlı, 2004: ). Gülpınar dergisi, yılları arasında yayımlanan aylık fikir, sanat, edebiyat ve Ģiir dergisidir. Bu yıllarda Türkiye ve dünyada yaģanan birçok siyasi geliģme, dönemin dergilerinin birçoğunda siyasi ve edebi tartıģmalara neden olur. Gülpınar, bu tür tartıģmalara girmez. Bu manada, çok popüler bir dergi olmamasına rağmen isimsiz birçok Ģair ve yazarın edebiyat dünyasına kazandırılması bakımından önemli bir görev üstlenir yılından itibaren basın dünyasına Fevzi Boztepe nin Ankara da çıkardığı Medeniyet gazetesi 2 ile adım atan Güzide Taranoğlu, kısa bir süre de Tokat gazetesinde baģmakale yazarlığı yapar. Taranoğlu, 1970 ten itibaren Tanin gazetesinde sanat sayfaları düzenler. Bu vesile ile Türkiye nin dört bir yanından birçok isimsiz Ģairle tanıģma olanağı bulur. Bahçe Dergisi ni yeniden çıkaran grubun içinde yer alır. 3 Bu onun için ilk dergicilik deneyimi olur. (Bayram, 2012: ). Gülpınar ın çıkıģ hikâyesi birçok dergiden farklıdır. Taranoğlu, eģi Bilal Taranoğlu 4 ve Enver Tuncalp in ısrarlarıyla bir dergi çıkarmaya karar verir. Kısa bir dergicilik deneyimi olmasına rağmen bir derginin nasıl oluģturulacağına dair herhangi bir fikri yoktur. Tuncalp in rehberliği, teģviki ve teminatıyla Gülpınar dergisi Mayıs 1976 da yayın hayatına baģlar. Aylık yayımlanan derginin yazı iģleri ve yönetim müdürlüğü görevlerinde Enver Tuncalp in ismi 2 Güzide Taranoğlu, Medeniyet Gazetesinin Samsun muhabirliği görevine getirilir. 3 Öğrencilik yıllarında Bahçe Dergisi ni çıkaran Abdullah Satoğlu, Hüseyin Yurdabak, Erdoğan Ünver gibi isimler dergiyi yeniden çıkarmaya karar verir. Enver Tuncalp ve Güzide Taranoğlu nu da derginin kadrosuna katarak dergiyi sadece yirmi sekiz sayı yayımlayabilirler. Sabit Bayram, Güzide Taranoğlu ile Özel Mülakat-1. Ankara Haziran Bilal Taranoğlu, Güzide Taranoğlu nun eģidir. Zengin bir aileden gelen Bilal Taranoğlu, aslen Ordu nun Gülyalı ilçesindendir. Asıl mesleği doktorluktur. Sağlık MüfettiĢliği ve Belediye BaĢkanlığı gibi görevlerde bulunur. Ayrıca Adalet Partisi nden 15 ve 16. dönemlerde Ordu milletvekili seçilir. Taranoğlu, 2005 yılında Ankara da vefat eder.

13 13 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM bulunur. Ayrıca Tuncalp, derginin basımından dağıtılmasına kadar birçok iģle uğraģır. Güzide Taranoğlu, ancak ikinci seneden itibaren derginin bütün sorumluluğunu üzerine alır. Gönderilen yazıların seçimi, baskı, dizgi ve dağıtım iģleriyle bizzat ilgilenir, sadece derginin postalanmasında yardım alır.(okumuģ, Bayram, 2012:11) Güzide Taranoğlu, İlk Adımda baģlıklı yazısında derginin çıkıģ amacını Ģu Ģekilde dile getirir: Evvela Allah ın sonra saygıdeğer kıymetli sanatçı dostlarımız ve siz değerbilir sanatsever okuyucularımızın yardımlarına güvenerek yüce bir amacın peşinde yayın hayatına adım atmış bulunuyoruz. Ülkemizde büyük kabiliyet sahibi oldukları halde yoksulluk ve kimsesizlik nedeniyle kendini tanıtamamış, kenarda kalmış genç sanatçılara yardım amacıyla bu dergiyi çıkarıyoruz. Ömrüm boyu zevkle çabaladığım sosyal işlerin en kıvançlısı ve sevinçlisi sayıyorum bu görevi. Bir kutsal görev bildiğim bu amaca yönelik çalışmalarımda sizler dayancım ve güvencim olacaksınız. (Taranoğlu, 1976: 2). Derginin yönetim müdürü Enver Tuncalp, Gülpınar Çıkarken adlı yazısında derginin çıkartılma amacını; Türkiye de belirli, olumlu ve Milli bir edebiyat anlayışı ve çığırı etrafında bir kuşak yetiştirmek başta gelen arzumuzdur. Gülpınar, yedi değil on iki veren güldür. Katmerli katmerli dizeler, çekici, okşayıcı renk ve kokularıyla sizleri etkileyecektir. Sayfaları çevirdikçe kim bilir kaç dostunuza ve sevdiğinize kavuşacaksınız, hasret gidereceksiniz! Gönlünüzün, kalbinizin, kafanızın hasretini İşte Gülpınar bu mutlu amacı sağlayacak, bunu temine çalışacak. (Tuncalp, 1976: 3). diyerek özetler. Aynı yazıda ileride bu derginin geliri ile bir vakıf kurulacağından ve bazı hayır iģlerinin yapılacağından bahsedilse de vakıf kurulmasına yönelik herhangi bir çalıģmaya rastlanmamıģtır. (Tuncalp, 1976: 3). Gülpınar, kültür ve sanat adına hizmet gayesiyle çıkarılır. Paraya önem vermez. Herhangi bir kâr amacı

14 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) 14 güdülmediğinden dergi parayla da satılmaz 5. Sadece abonelere gönderilir. Ġlk sayısı 1000 adet basılan dergi, sadece dostlara ve tanıdıklara gönderilir. Derginin abone sayısı, 349 sayı boyunca en fazla 78, en az 42 kiģi olur. ( Parmaksız, 2008: 34 41). Dergi, hiçbir özel ya da tüzel kurumdan yardım almaz. Bazı kurumlardan reklam alınsa da bunların getirisi çok az azdır. Derginin bütün harcamaları Bilal Taranoğlu tarafından karģılanır. Gülpınar dergisinin odak noktasını Ģiirler oluģturur. Dil ve edebiyata dair birçok makalenin yanında baģta sağlık olmak üzere turizm, eğitim, müzik, felsefe gibi muhtelif alanlarda da yazılar bulunur. Güzide Taranoğlu, dergiye kabul ettiği yazılar için belli ölçütler koyar. Derginin Selam adlı köģesinde: İçinde müstehcenlik bulunan, ideolojileri işleyen yazı ve şiire yer vermek arzusunda değilim. Genç yazarlar henüz şiir hevesine adım attıkları ilk dakikalarında ilk işleri istemedikleri kimselere taşlama yazma oluyor, onlara veryansın ediyorlar. Sanıyorlar ki yazdıkları hemen yayımlanacak ve kendileri bir polemiğe girecek. (Taranoğlu, 1989:3). diyerek derginin yayın politikasına iliģkin kriterlerden bahseder. Dergide devrin önemli Ģahsiyetlerinin yanında tanınmamıģ birçok isimle karģılaģmak mümkündür. Ġsimsiz yazar ve Ģairlerin çokluğu dikkat çeker. Derginin çıkıģ amacına da uygun olan bu durum, genellikle kabiliyet sahibi olmalarına rağmen yoksulluk ve kimsesizlik nedeniyle adını duyuramamıģ, kenarda kalmıģ gençlerin tanıtılmasına hizmet eder. (Taranoğlu, 1982:3) Bu tür gençlere yardım edileceği ve derginin yazar kadrosunun da yazı gönderen bu gençlerden oluģturulacağına iģaret edilir. (Taranoğlu, 1976:3). Derginin 349 sayısı incelendiğinde, bu amacın pratiğe yansıtıldığı görülür. Dergide, 1848 farklı yazar ve Ģair görülmektedir. Her ne kadar isimsiz yazar ve Ģairlerin çokluğu dikkat çekse de çekirdek bir kadronun bulunduğu da dikkatlerden kaçmaz. Gülpınar ın çekirdek kadrosunu, dergiye sürekli yazı gönderenler oluģturur. Derginin edebi muhitinde dikkati çeken en önemli isim kuģkusuz derginin kurucusu 5 Derginin kapağında Bu derginin hiçbir yerde satıģı yoktur. Sadece abonelere gönderilir. ibaresi vardır.

15 15 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM Güzide Taranoğlu dur. Enver Tuncalp, RüĢtü Burlu, H. Fethi Gözler, Burhan Sadık Yalçın, Ahmet Ayberkin, Abdulkadir Güler, Abdullah Satoğlu, Ġbrahim Agâh Çubukçu, Ġsa Kayacan, Mualla Anıl, Hüsnü Yurdusev, Yılmaz Aybar ve Muhsin Durucan dergiye en çok yazı kazandıran isimlerdir. Dergi, Taranoğlu ailesinin maddi manevi destekleriyle 349 sayı boyunca hiç ara vermeden yayın hayatını sürdürür. Ancak 2005 yılında Bilal Taranoğlu nun vefatıyla sarsılan Güzide Taranoğlu, dergiyi kapatma kararı alır. 6 Derginin yaģatılması için dostlarının yaptığı ısrarlı yardım tekliflerine rağmen bu kararından vazgeçmez. Bilal Bey in vefatıyla adeta hayata küsen Taranoğlu, oğlu ġanser vasıtasıyla bütün resmi iģlemleri tamamlayarak dergiyi resmen kapatır. Kendi döneminde çıkan dergilere göre oldukça uzun soluklu olan Gülpınar ın son baskısı Mayıs 2005 tarihli 349. sayısıdır. 6 Güzide Taranoğlu, yaptığımız özel mülakatta Ben dergi ile ilgili hesap iģlerini bilmiyordum. O iģlerle hep Bilalciğim ilgilenmiģti. Bu konuda çocuklarıma ve baģkalarına da yük olmamak için dergiyi kapattım. Bilal i kaybetmenin acısını hala unutamadım. Tabi her Ģeyin bir sonu vardır, evet perdeyi kapattım ve bu kadarmıģ dedim. Gülpınar ı 30 yıl hiç aralıksız çıkardıktan sonra hakikaten perde kapandı. Bilal siz hiçbir Ģey düģünemiyorum. Bilal in yokluğu inanın beni periģan etti. sözleriyle dergiyi kapatma nedenlerini ifade eder. Güzide Taranoğlu ile Özel Mülakat-1. Ankara Haziran 2011

16

17 17 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM I. BÖLÜM: ġekġl, MUHTEVA VE YAZAR KADROSU BAKIMINDAN GÜLPINAR DERGĠSĠ Gülpınar, Ģekilsel bakımdan devrin dergilerinden farklılık göstermez. Güzide Taranoğlu, derginin kapak tasarımından yazıların düzenine kadar her Ģeyle tek baģına ilgilenir. Bu nedenle derginin Ģekilsel yönden oluģumunda onun imzasını görülür. Dönemin dergileri genellikle aynı kapak düzenini kullansa da Gülpınar da her yıl ön kapak kompozisyonunun değiģtiği görülür. Dahası her sayı farklı renkte neģredilir. Derginin sayfa sayılarında belirli bir tutarlılık yoktur. Ancak genellikle 30 ile 34 sayfa arasında değiģir. Dergide ayrıca Güzide Taranoğlu ve ailesinin fotoğraflarına da yer verilir. Gülpınar, aylık yayımlanan kültür, sanat, edebiyat ve Ģiir dergisidir. Ancak derginin ana eksenini Ģiirler oluģturur. ġüphesiz bunda derginin kurucusu ve sahibi Taranoğlu nun Ģair olmasının katkısı büyüktür. Hemen her sayıda, Ģiirlere ayrılan bölüm derginin yaklaģık yarısını oluģturur. Bu Ģiirlerden bir kısmı tanınmıģ Ģairlere aittir, ancak genellikle ismi duyulmamıģ genç Ģairlerin ürünlerine yer verilir. Ayrıca genç Ģairler için çok sayıda köģe oluģturulur. Gülpınar Ģiir ağırlıklı bir dergi olsa da dergide çok sayıda edebi Ģahsiyet incelemesi de bulunur. Bu incelemelerinin çoğu, ismi az duyulmuģ Ģair ve yazarlar üzerinedir. Bunlar, genellikle yüzeysel Ģekilde yapılmıģ olsa da, ilgili kiģileri edebiyat çevrelerine tanıtması bakımından önemlidir. Dergide Ģiir dıģında hikâye, röportaj ve biyografilere de yer verilir. Gülpınar yazar kadrosu bakımından devrin dergilerinden farklılık gösterir. Derginin daimi bir yazar kadrosu yoktur. Güzide Taranoğlu, dergiye gönderilen yazıların seçiminde tek sorumlu kiģidir. Derginin belirli bir yazar kadrosunun bulunmaması, derginin yayın politikalarının sadece Taranoğlu tarafından belirlenmesi, bazı kiģiler tarafından eleģtirilir. Ancak Taranoğlu kavga ortamından uzak durmak amacıyla böyle bir yol seçer. Her ne kadar dergi belirli bir yazar kadrosu belirlemese de, bazı isimler Ģiir ve yazılarıyla her sayıda yer alır. Dergi genç isimleri edebiyat dünyasına tanıtmak ve onlara yol göstermek amacıyla kurulduğundan, birçok yazar ve Ģairin ürünleri dergide yayımlanır. Bu da dergi de geniģ bir yazar kadrosunun oluģmasını sağlar.

18 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) Gülpınar Dergisinin ġekil Özellikleri: yılları arasında yayımlanan Gülpınar, üç farklı matbaa tarafından basılır. Derginin kapak tasarımından iç düzenine kadar tüm yönleriyle Güzide Taranoğlu ilgilenir. ġekilsel bakımından derginin dönemindeki neģriyatlardan farklılık göstermediği görülür Gülpınar Dergisi nin Kimlik Bilgileri: Derginin tam künyesine ön kapağın arkasında, yani ikinci sayfada yer verilir. Sayfanın sol sütununda bulunan künyede, en üstte derginin adı büyük harflerle yazılıdır. Hemen altında sayı ve yıl; onun altında derginin kurucusu, sahibi ve sorumlusu ile yazı iģleri ve yönetim müdürü; bunların altında da idare yerinin adresi bulunur. Derginin yayın adresi ilk zamanlar Farabi 34/3 Çankaya-Ankara olarak gösterilirken daha sonraları Bahçelievler 4. Cadde 18/6 Emek- Ankara olarak değiģtirilir. Türk edebiyatının uzun soluklu neģriyatlarından olan Gülpınar dergisi, Mayıs 1976-Mayıs 2005 tarihleri arasında Ankara da Güzide Gülpınar Taranoğlu tarafından çıkarılır. Türk edebiyatında Toprak Ana olarak bilinen Taranoğlu, derginin hem kurucusu hem de imtiyaz sahibidir. BaĢlangıçta derginin yazı iģleri müdürü Enver Tuncalp tir. 13. sayıdan itibaren yazı iģleri müdürü olarak Taranoğlu nun küçük kızı AyĢe Serpil gösterilir. 7 Toplam 349 sayı ve 30 ciltten oluģan dergi, Eroğlu, Emel ve Üçbilek matbaaları tarafından basılır. ISSN numarası dir. Gülpınar, yaklaģık otuz sene aralıksız yayımlanır. 349 sayının tamamı incelendiğinde derginin kimlik bilgilerine iliģkin Ģu tablo hazırlanabilir: 7 AyĢe Serpil Güzide Taranoğlu nun kızıdır. ġiir ve edebiyata yakınlığı olmamasına rağmen derginin yazı iģleri müdürü olarak gösterilir. Dergiye hiçbir katkısı bulunmayan AyĢe Serpil in sadece ismi kullanılır. Bu görevi de Güzide Taranoğlu üstlenir.

19 19 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM CĠLT Fiyat (TL cinsinden) Dizgi -Baskı 1 10 Eroğlu Matbaa Kapak Düzeni Çetin Selahattin Demircan Kurucu- Sahibi G.Taranoğlu Yazı ĠĢleri Müdürü Enver Tuncalp Yönetim Müdürü Enver Tuncalp 2 10 Eroğlu Matbaa Hasan Mumcu G.Taranoğlu Serpil Gökçe - Çetin Selahattin 3 12 Eroğlu Matbaa Demircan G.Taranoğlu Serpil Gökçe Emel Matbaacılık Zafer Tuncalp G.Taranoğlu Serpil Gökçe Emel Matbaacılık Çetin Selahattin Demircan G.Taranoğlu Serpil Gökçe Emel Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Emel Matbaacılık Zafer Tuncalp G.Taranoğlu Serpil Gökçe Emel Matbaacılık Zafer Tuncalp G.Taranoğlu Serpil Gökçe Emel Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Emel Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Mustafa Ceylan G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Mustafa Ceylan G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Ġlhami Benek G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Güzide Taranoğlu G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Güzide Taranoğlu G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Güzide Taranoğlu G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Güzide Taranoğlu G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Güzide Taranoğlu G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Güzide Taranoğlu G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık Güzide Taranoğlu G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe Üçbilek Matbaacılık - G.Taranoğlu Serpil Gökçe -

20 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) Kapak Kompozisyonu: Derginin ön kapak kompozisyonu her yıl değiģiklik gösterir. Her sayısı farklı bir renkle neģredilirken kapaklarındaki desen ve tasarımlar da sürekli değiģir. Kapak düzenlemeleri Çetin Selahattin Demircan, Hasan Mumcu, Zafer Tuncalp, Musafa Ceylan, Ġlhami Benek ve Güzide Taranoğlu na aittir. Bazı kapaklarda ise bu konuyla ilgili bir bilgi yoktur. Kapağın üst kısmında derginin adı, her sayıda farklı Ģekil ve renkte olmak üzere büyük puntolarla yazılır. Her yılın ilk sayılarının arka planı, mavi rengin değiģik tonları ile neģredilmesine rağmen diğer sayıların renk seçiminde herhangi bir sistematiğin olmadığı görülür. Bazı sayılarda bu renk kompozisyonuna dikkat edilmese de kasım sayıları siyah ya da gri tonlarda çıkarılır. ġüphesiz bu, kasım ayının Atatürk ün ölüm yıl dönümü olmasıyla ilgilidir. Derginin ilk 12 sayısının kapağında Aylık Fikir Kültür Sanat Edebiyat Dergisi ibaresi bulunur. Fakat sayıları arasında bu ibareye yer verilmez. 61. sayıdan 201. sayıya kadar bu ibare Aylık Fikir Sanat Edebiyat Dergisi olarak değiģtirilir sayıdan son sayıya kadar ise Aylık Fikir Sanat Edebiyat ve Şiir Dergisi olarak değiģtirilir. Ön kapağın orta kısmında, ilgili sayıya katkıda bulunan Ģair ve yazarların isimleri bulunur. En alt kısımda ise ay ve yıla yer verilir sayıdan itibaren ön kapakta Bu Derginin Hiçbir Yerde Satışı Yoktur Yalnız Abonelere Gönderilir ibaresi yer alır. Tüm kapakları renkli ve desenli çıkan derginin ön kapaklarında -33, 45, 57, 58, 202. sayılar hariç- fotoğraf bulunmaz. Arka kapaklarda ise genellikle her sayıda farklı kurumların reklamına yer verilir. Ayrıca, beģinci sayıdan itibaren arka kapakta derginin fiyatı da belirtilir. 8 Son sayılarda ise derginin fiyatı ikinci sayfaya alınır. Gülpınar ın ikinci sayfasında derginin künyesi bulunur. Bu bölümde kimlik bilgilerinin dıģında abone bedellerinin yatırılacağı banka hesap numarası ile derginin sorumluluğuna yönelik Dergimiz basın ahlak yasasına uyar. ve Yayımlanan yazıların sorumluluğu yazarına aittir, yayımlansın yayımlanmasın gönderilenler iade 8 Dergi herhangi bir yerde satılmadığından ilk beģ sayıda fiyat belirtilmez. Fakat resmi anlamda fiyat koyma zorunluluğu nedeniyle beģinci sayıdan itibaren bu uygulama baģlatılır. Derginin beģinci sayısı 10 lira, son sayısı lira olarak belirtilir.

21 21 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM edilmez. ibareleri de yer alır. 9 Ayrıca kapak düzeni ile derginin basımını yapan matbaanın ismi de buradadır Sayfa Yapısı: Gülpınar genellikle sayfa olarak yayımlanır. Ancak 36 sayfa olan sayılar da mevcuttur. Atatürk için hazırlanan ve birlikte çıkarılan 57. ve 58. sayıların sayfa sayısı 66 dır. Halide Nusret Zorlutuna özel eki ile yayımlanan 110. sayı da 49 sayfadır. Dergi, sayfa sayısı bakımından dönemin diğer mecmualarından farklılık göstermez Dizgi ve Baskı Tekniği: Gülpınar, dönemindeki birçok yayına göre matbaa tekniği açısından hiç de kötü değildir. Baskı hatalarının çok az olması, sürekli aynı matbaa ile çalıģılması ve Güzide Taranoğlu nun özel ilgisinden kaynaklanmaktadır. 10 Dergide bazı sayfaların tekrar basılması dıģında ciddi bir hataya rastlanmaz. 11 Ancak daha çok dizgiden kaynaklanan bazı yazım yanlıģlıkları da gözlerden kaçmaz. 12 Ġlk ciltlerde 3. hamur kağıt kullanılsa da son on ciltte geliģen teknolojiyle birlikte birinci hamur kağıdın kullanıldığı görülür. Bazı sayılar ise kuģe (parlak) olarak neģredilir. Derginin kapağı dönemin bazı dergilerine göre daha kalitesizdir. Dergide yayımlanan yazılar çoğu zaman aynı puntoyla verilmesine rağmen bazılarında farklı puntoların kullanıldığı görülür. Ana baģlıklarda genellikle büyük harfler tercih edilir. Ancak küçük sayıya kadar abone bedelleri ĠĢ Bankası Emek ġubesi 9659 hesap numarasına gönderilir. Banka havalesinin çok masraflı olduğu anlaģılınca, abone bedellerinin nolu Fatma Güzide Taranoğlu adına düzenlenen posta çeki hesabına gönderilmesi sağlanır. 10 Ġlk üç cilt (1-32. sayılar) Eroğlu Matbaası nda, ciltleri ( sayılar) Emel Matbaacılık Sanayi nde, ciltler ( sayılar) Üçbilek Matbaası nda basılmıģtır sayıda 9,10,11 ve 12. sayfalar ikiģer kez basılmıģtır. Bazı sayılarda sayfalar çıkmamasına rağmen bu tür baskı hataları çok azdır. 12 Bazı sayılarda fiyat yerine fiat, değil yerine deyil, ayrı yazılması gereken baģ baģa ikilemesi bitiģik yazılmıģ, y kaynaģtırma ünsüzü yerine ğ harfi kullanılmıģtır.

22 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) 22 harflerle yazılmıģ baģlıklar da vardır. BaĢlıklar koyu ve belirgindir. Bazı baģlıklarda ise farklı stiller kullanılır. Taranoğlu tarafından hazırlanan Selam köģesinin bazı sayılardaki baģlığı el yazısı biçimindedir. ġiirlerin etrafında ise kenarlıklar kullanılır. Ayrıca her sayıda, tasarımı Güzide Taranoğlu tarafından yapılan farklı desenlere yer verilir. Yazılar genellikle iki sütun halindedir. Her sayıda bulunan Selam köģesiyle bazı yazılar tek sütundan oluģur. Sayfa numaraları üçüncü sayfadan baģlatılır, reklamların bulunduğu son sayfalar numaralandırılmaz. Aynı sayfada hem reklam hem de içerikle ilgili bir yazı varsa sayfa numarası verilir. Gülpınar dergisinde, bazı ciltlerin sonunda Gülpınar Dergisinin Cildi İçinde Yer Alan Şair ve Yazarların Alfabetik Sıralı İsim Listesidir. baģlığı altında o cilde ait fihristlere yer verilir. Fihristte, yazar isimleri alfabetik olarak verilir; yanlarına eser ismi ve sayı numarası eklenir. Sayfa sayısının belirtilmediği bu fihristlerde bazı küçük hatalar da göze çarpar. Ancak bu fihristler bazı ciltlerde bulunmaz. Özellikle son sayılarda buna dikkat edilmemesi, önemli bir eksikliktir Fotoğraf ve Desen: Gülpınar ın sayılarının tümünde iki binden fazla fotoğraf vardır. Özellikle dergiye yazılarıyla sürekli katkıda bulunan kiģilerin yazılarının baģında fotoğrafları bulunur. Ayrıca Güzide Taranoğlu, Atatürk, Enver Tuncalp ve Bilal Taranoğlu özel sayılarında ve Halide Nusret Zorlutuna özel ekinde ilgili kiģilerin fotoğraflarına yer verilir. 13 Bazı sayılarda kaybedilen yakınlar için taziyelerde bulunulur, bunların kiminde ölen kiģiye ait fotoğraflar vardır. Ayrıca dergide Güzide Taranoğlu, eģi Bilal Taranoğlu ve torunlarına ait birçok fotoğrafın bulunduğu da gözlerden kaçmaz. Kanaatimizce bu tür fotoğraflar, Gülpınar ın bir aile dergisi olmasından kaynaklanmaktadır. Reklamların önemli bir bölümü de fotoğraflıdır. 13 Özel sayılar olarak neģredilen 33. ve 45. sayıda Güzide Taranoğlu nun, 57 ve 58 sayılarda Atatürk ün, 202. sayıda Enver Tuncalp in, 349. sayıda Bilal Taranoğlu nun fotoğrafına yer verilir. Ayrıca on beģ sayfalık Halide Nusret Zorlutuna Özel Eki yle yayımlanan 110. sayıda Ģairin resmi kullanılır.

23 23 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM Dergide, üç binden fazla desen bulunur. Bu desenler, Güzide Taranoğlu nun arģivindeki desen ve çinicilik kitaplarından alınır. Desenler, tüm sayılarda farklı sayfalara serpiģtirilmiģtir. 2. Gülpınar Dergisinin Muhteva Özellikleri: Gülpınar dergisinin yayımlandığı yılları arasında Türkiye de ve dünyada önemli siyasi ve ekonomik geliģmeler yaģanır Ġhtilalından sonra ekonomik düzen değiģir. Dünyada soğuk savaģın sona ermesiyle küreselleģme hızlanır, terör tüm dünyayı etkisi altına alır. Dünya ile entegre olmaya çalıģan Türkiye, terör belasıyla karģı karģıya kalır. Türkiye de ve dünyadaki bu geliģmeler edebiyatı da yakından ilgilendirir. Birçok gazete ve mecmua bu geliģmelere bir Ģekilde yer verirken farklı bir misyon yüklendiğini belirten Gülpınar, siyasetten ve politikadan uzak durur. Gençlere bir okul olma gayesiyle yola çıkan derginin güncel siyasi ve ekonomik olaylara yer vermemesi, kendisinin yurt çapında daha çok tanınmasına da engel olur. Gülpınar, ilmi ve siyasi değil, sanat ve edebiyat dergisidir. Bu nedenle bünyesinde Ģiir, hikâye, röportaj, makale ve biyografileri de barındırır. Roman ve tiyatro türündeki eserlere hiç rastlanmaz. Ayrıca bir sayfayı bulmayan birkaç deneme yazısı da vardır. Gülpınar da, edebiyat ve sanat alanından baģka sağlık, din ve müzikle ilgili yazılara da rastlamak mümkündür. Özellikle sağlık ve dinle ilgili yazıların çokluğu dikkat çeker. Derginin içeriğini bir tablo halinde göstermenin faydalı olacağı kanaatindeyiz: Bu tablo, Mehmet Nuri Parmaksız ın Gülpınar dergisiyle ilgili yaptığı çalıģma esas alınarak oluģturulmuģtur.

24 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) 24 Cilt ġiir Düzyazı Fotoğraf Desen Hikaye Röportaj Biyografi Sayfa sayısı Toplam

25 25 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM 2.1. ġiir: Gülpınar, hiç Ģüphesiz Ģiir ağırlıklı bir dergidir. Bunda derginin sahibi Güzide Taranoğlu nun Ģair olmasının tesiri büyüktür. Dergide Ģiir dıģındaki türlere pek rağbet gösterilmez. Dergide sürekli yazan bir Ģair kadrosunun varlığı dikkati çeker. Ancak derginin asıl amacı genç yetenekleri öne çıkarmaktır. Bu maksatla daha ilk sayıdan itibaren çeģitli köģe ve bölümler oluģturulur. Bu köģeler, derginin son sayısına kadar farklı baģlıklar altında devam eder. Toplam Ģiirin bulunduğu Gülpınar da ciltler ilerledikçe Ģiirlerin de çoğalmaya baģladığı görülür. Bu Ģiirlerin büyük çoğunluğu isimsiz Ģairlere aittir. Ayrıca tanınmıģ, önemli Ģairler ile bazı ozanların Ģiirlerine de rastlanır. Özellikle son ciltlerde derginin son sayfaları tamamen Ģiire ayrılır; 32 sayfadan oluģan 302. sayının 20 sayfası, 32 sayfadan oluģan 296. ve 299. sayının 16 sayfası sadece Ģiirden oluģur. Dergide yayımlanan Ģiirlerde, genellikle belirli bir nazım Ģekline ve ölçüye bağlı kalınmaz. Ancak hece vezni ve halk edebiyatı nazım Ģekilleri ağırlıktadır. Bu durum, derginin milli edebiyat çizgisinde olmasına bağlanabilir. Heceyle yazılan Ģiirlerin çokluğuna rağmen serbest ölçüyle yazılmıģ çok sayıda Ģiir görmek mümkündür. Birçok sayıda ise, Ünlü Şairlerin Aruzla Yazılmış Şiirleri baģlığı altında hem adı geçen Ģairler hakkında bilgiler verilir, hem de Ģiirlerinden örnekler sunulur. Gülpınar, birinci sayıdan itibaren çeģitli isimler altında açılan bölüm ve köģelerde genç yeteneklere yer vererek onları tanıtmayı amaçlar. Ġlk üç ciltte Geleceğe Yürüyenler (Gülpınar, 1976:28-29), beģinci ciltten itibaren de Şiirleri Konusunda Gençlerle Baş Başa (Gözler, 1980:28-30) adlı köģelerde gençlerden gelen Ģiirler değerlendirilerek yayımlanır. Bilhassa H. Fethi Gözler in değerlendirmeleri dikkati çeker. Gözler, gençlerin yanlıģlarını göstererek öğütlerde bulunur ve onlara yol gösterir. Bu sayfalarda ortalama 8-10 arasında Ģiire yer verilir. Daha sonra bu köģeler Ģu adlar altında son sayıya kadar devam eder: Genç Şairlerimizi Tanıyalım, Genç Kalemlerimiz, Gençlerin Şiirleri, Şiire İstidatlı Gençlerimiz, Şiir Dünyasının Genç Yolcuarı, Şiire Hevesli Gençlerimizin Mısra Mısra Duyguları, Okuya Okuya Yaza Yaza, Gençler! Çok Okuyun Az

26 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) 26 Yazın Öz Yazın, Şiir Yolunda Adım Adım Genç Kalemler, Herkes Şiir Aşkı Taşır / Okur Yazar Olgunlaşır, Kabiliyet Hevesle El Ele Şiir Yolunda Yürür Güzele, Şiir Yolunda, Öyle Bir Gün Gelecek Çoğu Şair Olacak, Genç Seslerden Nefesler, Genç Hevesler Genç Nefesler, Çok Okunur Az Yazılır İşte Öyle Öz Yazılır, Adım Adım Şiir Dünyasına Giriş, Gençlerimiz Çaba Sizden Çalışma Bizden. Dergide genç Ģairlerin yanı sıra, Faruk Nafiz Çamlıbel, Halide Nusret Zorlutuna, CoĢkun Ertepınar, Namık Kemal, Tevfik Fikret gibi Türk edebiyatının tanınmıģ Ģahsiyetleri ile sürekli yazan bazı Ģairlere de yer verilir. Halk edebiyatına ayrı bir değer veren dergi, halk Ģiirine ve bilhassa aģık tarzına ağırlık verir. Aşıklarımız, Dünümüzden Günümüzden Ünlü Halk Ozanlarımız, Elde Sazları Dilde Sözleri Ünlü Halk Ozanlarımız, Aşıkların Dilinden Mısra Mısra Folklorumuz, Sazda Aşıklarımız Sözde Işıklarımız, Folklorda Şiir Şiirde Aşıklarımız, Söz Bağında Gezen Eller Sözü Saza Dizen Eller, Sazın Teli Gönül Dili, Aşıkların Özü Sazda En Duygulu Sözü Sazda, Edebiyatta Folklor Folklorda Aşıklar, Sazda Sözde Özde Şiir Aşıklarımız, Folklorun Beşikleri Şiirin Işıkları Yurdumun Işıkları, Sazda Aşık Sözde Işık, Sazlarda Teller Konuşur Dillerde Bin Mana Işır, Aşıklar, Gerçek Şiir Dillerinde Nağmeleri Tellerinde, Sözüyle Sazıyla Sesiyle Aşıklarımız baģlıkları altında, AĢık Ali Çotak, AĢık NurĢah, AĢık Gülhani, ġeref TaĢlıova gibi halk ozanlarının Ģiirleri okuyucuyla buluģturulur. Bu bölümlerde ortalama altı Ģiir bulunur. Dergide Ģiirleri en çok yayımlanan Ģairler; Güzide Taranoğlu, Abdullah Satoğlu, Abdulkadir Güler, Burhan Uslu, Enver Tuncalp, Hüsnü Yurdusev, Muhsin Durucan, Yılmaz Aybar, Halil Soyuer, Aşık Gülhanî, Aşık Kul Gazi, Aşık İsmetî, Kenan Akansu, Nagahan Akay, Onur Akay, Aşık Gurbeti, Ercan Akbay, Ali Akçeken, Hüceste Aksavrın, Mehmet Ali Akpınar, Cevdet Aslangül, Yüksel Aslangül, Aysel Al, Ömer Aslan, Abdulbaki Arslan, Ülker Aygün, Yalçın Benlican, Mustafa Ceylan, Şahin Çandır, Necmettin Çanga, Ali Çatak, Hüseyin Çiftçi, Necmettin Esin, Rabia Gölbaşı, Erdağ Bedriye Güler, Yücel İpek, Ömer Kalafat, Halil Karabulut, Erol Karaokur, Durşen Mert, Alaaddin Oben, Zehra Pınarses, Şevkat Şahin, Şakir Susuz, Şeref Taşlıova, Nurdane Temur, Esat Tozkoparan, Bahri Ulaş, Süheyl Ünlü, Burhan Sadık Yalçın, Zeki Yıldırım, Hüseyin Yurdabak, Hüseyin

27 27 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM Çolak, Ceyhun Savaşan, Sefil Selimi, Halil Ulusoy, Nurhan Ustabaşı, Galip Uzunca, Sabahattin Volkan, Paşa Yıldırım, Turgut Yılmaz, Mehmet Can Yiğit, Naci Erdoğan gibi isimlerdir Dil ve Edebiyat Yazıları: Gülpınar dergisinde, muhtelif alanlarda birçok yazı kaleme alınır. Makale, hikâye, deneme, anı, mektup, Ģiir olmak üzere edebiyatımızın hemen hemen her türüne yer verilir. Konu bakımından çeģitlilik arz etse de derginin en önemli yazıları dil ve edebiyat üzerinedir. BaĢta Enver Tuncalp olmak üzere Abdullah Satoğlu, Güzide Taranoğlu, H. Fethi Gözler, Hüsnü Yurdusev, İsa Kayacan, Muhsin Durucan, Mustafa Uslu, Nevin Korucuoğlu gibi birçok yazarın hazırladığı bu makalelerde Türk ve dünya edebiyatı, Türk dili ve imla konularına ağırlık verilir. Ayrıca biyografi ve tanıtım yazıları dikkati çeker. Bu bakımdan dergi, edebiyat tarihimize ıģık tutabilecek önemli bir kaynak olarak değerlendirilebilir. Gülpınar dikkatle incelendiğinde Türk edebiyatının tarihi geliģimiyle ilgili pek çok makale olduğu anlaģılır. Özellikle Çağlar Boyu Edebiyatımız köģesinde Türk edebiyatı üç bölüme ayrılarak bu bölümlerle ilgili bilgiler sunulur. Dünya edebiyatıyla ilgili yazılarda ise, genellikle akımlara dair bilgiler bulunur. Türk dilinin sorunları ve devrik cümle meselesine değinilir, dille ilgili sorunların çözümünde de Türk dilinin zenginliği çare olarak gösterilir. Ayrıca Ģiir ve Ģairlik üzerine kaleme alınan birçok yazıda, Ģairin toplumsal görevleri üzerinde durulur. Bu yazılar genellikle ilgili sayıda sona ermesine rağmen küçük bir bölümü dizi halinde sürdürülür. Bunlar arasında, edebi Ģahsiyet incelemeleri mühim yer tutar. Birkaç sayı dıģında, tüm sayılarda bu tür yazılara yer verilir. Bu yazıların bir kısmı, makale düzeyinde bilimsel yazılardır. Ancak bir iki sayfadan oluģan yüzeysel değerlendirmelerin yapıldığı birçok yazı da kaleme alınmıģtır. Bunların bilimsel bir değeri olmasa da, henüz tanınmayan isimsiz birçok sanatkâr hakkında bilgi vermesi ve onların edebiyat çevrelerine tanıtılması bakımından büyük bir önem taģıdığı muhakkaktır. Daha çok bir sanatkârın hayatı, sanatı ve eserleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı bu biyografilerde, edebiyatımızın çeģitli dönemlerine ait birçok isme yer verilir. Ayrıca dıģ Türkler, yabancı

28 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) 28 yazarlar, bilim adamları, müzisyenler ve ressamlar için de bu tarz inceleme/tanıtım yazıları bulunur. Edebi Ģahsiyet incelemeleri arasında özellikle cumhuriyet sonrası Ģairler hakkında yazılan makaleler mühimdir. Her ne kadar sübjektif kanaatler belirtilse de bu yazılar sayesinde, birçok Ģahsiyet edebiyat çevrelerine tanıtılır. Ayrıca, Enver Tuncalp, Abdullah Satoğlu, Abdulkadir Güler, Ahmet Tufan Şentürk, Burhan Sadık Yalçın, Enver Tuncalp, Güzide Taranoğlu, H. Fethi Gözler, Halil Soyuer, Hayati Vasfi Taşyürek, Hüseyin Çiftçi, Hüseyin Çolak Yurdakul, İbrahim Agah Çubukçu, İsa Kayacan, Mustafa Ceylan, Mualla Anıl, Necdet Evliyagil, Nevin Korucuoğlu, Turgut Yılmaz, Ünal Şöhret Dirlik, Yılmaz Aybar gibi dergide sürekli yazan Ģair ve yazarlara yönelik çok sayıda inceleme bulunur. Derginin tüm sayıları incelendiğinde edebi Ģahsiyet incelemelerinin çeģitliliği görülecektir. Divan, halk, tasavvuf, Tanzimat, Servetifünun, Fecrati, Milli Edebiyat ve Cumhuriyet Dönemi Ģairlerinden birçok ismin yanında dıģ Türkler, yabancı yazarlar, bilim adamları, müzisyenler ve ressamlar da dergide inceleme konusu olmuģtur. Milli edebiyat anlayıģında olduğunu söyleyebileceğimiz dergide, divan Ģairlerinin pek azı ele alınmıģtır. Divan Ģairleri, bilhassa Çağlar Boyu Edebiyatımız köģesinde incelenmiģ, bu dönem Ģairlerinin millilik özelliklerine vurguda bulunulmuģtur. Milli edebiyat akımı etrafında bir kuģak yetiģtirmek amacıyla ortaya çıkan dergide, halk edebiyatına büyük önem verildiği görülür. Birçok âģık, edebi Ģahsiyetleriyle incelenir. Güzide Taranoğlu, Mehmet KardeĢ, Kutlu Özen, H.Fethi Gözler bu alanda birçok yazı kaleme alır. Seyrani, Sümmani ve AĢık Veysel in edebi Ģahsiyetleri hakkında birçok çalıģma yapılır. Genellikle bu üç âģık üzerine yoğunlaģılmasına rağmen çok sayıda halk Ģairi de incelenir. Dergide dini-tasavvufi edebiyata dair kiģiliklere geniģ yer ayrılması da gözden kaçmamaktadır. Fakat bu incelemelerin genellikle Hacı BektaĢ Veli, Mevlana ve Yunus Emre hakkında yapıldığı görülür. Bu üç Ģahsiyetin, Gülpınar yazarlarını etkilediği aģikârdır. 13. sayıdan 60. sayıya kadar Çağlar Boyu Edebiyatımız adlı köģede birçok edebi Ģahsiyet incelenir, bunlardan bazıları da padiģah Ģairlerdir. PadiĢah-Ģairlerden Fatih Sultan Mehmet le ilgili olanlar diğerlerinden daha fazladır.

29 29 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM Yirmi dokuz sene boyunca 349 sayı çıkarılan dergide hemen her alanda yazılar görmekteyiz. Her ne kadar derginin çizgisi Tanzimat, Servetifünun ve Fecriati edebiyatının dıģında olsa da bu döneme ait kiģilikler de incelenir. Halk Ģiirine sırt çevrilen bu dönemlere ait çok fazla inceleme yapılmaması doğaldır; fakat Milli Edebiyat Dönemi ndeki sadece önde gelen isimlerin incelenip diğer Ģahsiyetlerin birçoğunun ele alınmaması, bir eksiklik olarak kabul edilebilir. Bu dönemin bağımsız Ģahsiyetlerinden Mehmet Akif Ersoy ve Yahya Kemal Beyatlı üzerine yapılan birçok araģtırma da gözlerden kaçmamaktadır. Bu iki ünlü Ģairin, Gülpınar yazarlarını çok fazla etkilediğini söylemek mümkündür. Kabiliyetli oldukları halde imkânsızlıklar nedeniyle adını duyuramamıģ yazarlara kucak açmak amacıyla kurulduğunu dile getiren derginin bu görevini yerine getirdiği açıktır. Ġsimsiz birçok Ģairin Ģiirine yer verilen dergide, ayrıca dönemin pek tanınmayan kiģilikleri de tanıtılır. Edebi Ģahsiyet incelemeleri arasında özellikle cumhuriyet sonrası Ģairleri hakkında yapılanlar mühimdir. Her ne kadar bilimsel özellikten uzak olsalar da bu yazılar sayesinde, birçok Ģahsiyet edebiyat çevrelerine tanıtılır. Bu yazıların içeriğinden çok iģlevinin göz önüne alınması gerekir. Yine de bu Ģahsiyetlerle ilgili makale düzeyinde yazıların bulunmaması bir eksikliktir. Gülpınar da ele alınan ilk Ģahsiyet, Hacı BektaĢ Veli dir. Derginin ikinci sayısında Ragıp Üner tarafından yapılan incelemede, Veli hakkında ayrıntılı bilgiler vardır. Yazının içeriğine ve üslubuna bakıldığında makale düzeyinde olduğu görülecektir. Ele alınan ikinci Ģahsiyet padiģah Ģairlerden Fatih Sultan Mehmet tir. Daha sonra sırasıyla Ömer Bedrettin UĢaklı, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Mevlana okuyucuya sunulur. Türk edebiyatının en bilinen Ģahıslarının ele alındığı bu çalıģmalarda, bir sistematiğin olmadığı söylenebilir. Dergide, 16. sayıyla sistematik olarak edebi Ģahsiyet incelemelerine baģlandığı görülür. Halk, divan, Tanzimat Ģairleri ve padiģah Ģairlerin tanıtıldığı Güzide Taranoğlu tarafından hazırlanan Çağlar Boyu Edebiyatımız adlı köģede birçok Ģair ele alınır. Burada, ele alınan ilk kiģi Pir Sultan Abdal dır. Onu, Köroğlu Karacaoğlan, Ruhsati, Dertli gibi halk Ģairleri üzerine yapılan araģtırmalar takip eder. Buradaki yazılarda, kiģilikler hakkında kısa bilgiler ve Ģiirlerinden birkaç örnek sunulur. Derinlemesine analizlerin yapılmadığı bu çalıģmaların

30 Gü lp ınar Dergisi ( Ġn c elem e - Ġn d ek s) 30 bilimsel anlamda edebi Ģahsiyet incelemesi olarak kabul edilemeyeceği kanaatindeyiz. Birçok edebi Ģahsiyet incelemesinin olduğu dergide, bazıları teferruatlı ve ilmi olmaları nedeniyle dikkat çeker. Hasan ġanlıtürk e ait 18. sayıdaki EbedileĢen Dehalarımız: Hamamizade Ġsmail Dede Efendi adlı çalıģma, beģ sayfadan oluģmakta. Burada Dede Efendi hakkında ayrıntılı bilgiler verilir. 32 sayfalık derginin beģ sayfasının bu yazıya ayrılması kayda değerdir. Derginin 55. sayısındaki H.Fethi Gözler in hazırladığı Faruk Nafiz Çamlıbel adlı yazı dokuz sayfadan oluģur. Yazıda, Çamlıbel hakkında birçok bilgiye ulaģmak mümkündür. Bilimsel Ģekilde kaleme alınan bu yazı, ünlü Ģair hakkında araģtırma yapacaklara yol göstermesi açısından önemlidir. H.Fethi Gözler tarafından kaleme alınan Halid Ziya UĢaklıgil in Sanatı Üzerine baģlıklı çalıģma toplam 13 sayfadır. Yazı, üçe bölünerek 73, 74 ve 75. sayılarda yayımlanır. Yirmi üç dipnotun verildiği çalıģma, Halid Ziya hakkında araģtırma yapacakların faydalanabileceği düzeydedir. H. Fethi Gözler tarafından kaleme alınan bir baģka yazı da makale düzeyindeki Ömer Seyfettin in Hikâyelerindeki Özellikler dir. Yüzeysel değerlendirmelere yer verilmeyen bu yazıların araģtırmacılar tarafından kaynak olarak gösterilebileceği kanaatindeyiz. Dokuzuncu ciltle ( sayı) edebi Ģahsiyet incelemelerinde bir kuruluk, yüzeysellik olduğu görülür. Genellikle bir ya da iki sayfadan oluģan bu çalıģmalar, kısa tanıtım yazıları Ģeklindedir; bu nedenle bilimsel olmaktan uzaktır. Ġncelenen edebi Ģahsiyet hakkında araģtırma yapacaklara, büyük fayda sağlayamayacağı açıktır. Özellikle 16. ciltten ( sayılar) sonraki edebi Ģahsiyet incelemelerinde farklı bir yol izlendiği görülür. Türk edebiyatının bilinen yazarlarına pek yer verilmez, çoklukla son dönem yazarları ele alınır. O dönem için yeni isimler diyebileceğimiz bu Ģahsiyetler hakkında yazılanların, genellikle kitap tanıtımı Ģeklinde yapıldığı görülür. Yazarın biyografisinin kısaca iģlendiği bu çalıģmalarda, özellikle kitapları hakkında bilgiler verilerek Ģiirlerinden örnekler sunulur. Nesnel değerlendirmelerden çok, eserle ilgili duygu ve düģünceler ağırlıktadır. Ayrıca yazarların ölümleri ya da ölüm yıldönümleri üzerine kaleme alınan yazılarda da edebi Ģahsiyet incelemeleri yapılır. Bunlar da bilimsel olmaktan uzak olduklarından ele alınan Ģahsiyetle ilgili araģtırma yapacaklara kaynak teģkil

31 31 Salih OKUMUġ Mehmet Nuri PARMAKSIZ Sabit BAYRAM edebileceği kanaatinde değiliz. Bir ya da iki sayfadan oluģan bir çalıģmanın, bilimsel anlamda edebi Ģahsiyet incelemesi olamayacağı açıktır. Gülpınar ın 248. sayısında, Mehmet KardeĢ in Mehmet Akif Ersoy u ele aldığı yazı, derginin son dönemdeki en kapsamlı Ģahsiyet incelemesi olması nedeniyle dikkate değerdir. KardeĢ in ünlü Ģairi tüm yönleriyle ele aldığı yazının, diğer edebi Ģahsiyet incelemelerinden bilimsel olması nedeniyle ayrıldığı görülür. Makalenin sonunda verilen dipnotların zenginliği, yazıya bilimsellik katması açısından önemlidir Bilimsel Yazılar: Gülpınar da, Ģiir ve edebiyat dıģında felsefe, psikoloji, din, sağlık, turizm ve coğrafya gibi birçok alanda kaleme alınmıģ bilimsel yazılara da rastlanır. Ġbrahim Agâh Çubukçu ve RüĢtü Burlu nun psikoloji ve felsefeyle ilgili yazıları ciltler boyunca devam eder. 15 Bu yazılarda çağımız insanının bunalımları, çocuk terbiyesi, ruhsal hastalıklar, intihar, yaģlılık; Ġslam düģünüģü ve felsefesi, tasavvuf, ahlak, özgürlük gibi konular ele alınır. Derginin ilk cildinde müzikle ilgili sayıların çokluğu dikkat çeker. Müziğin doğuģu, tarihi, Türk musikisi, musikideki usuller gibi konular iģlenir. Türk Sanat Musikisinin Hekim Bestekârları adlı köģede Ģair hekimlerin edebi Ģahsiyetleri hakkında çok kısa bilgiler verilir. Sekizinci ciltde Edip ÖzıĢık, Musiki Sanatı adlı köģesinde müziği tüm yönleriyle incelerken Güzide Taranoğlu da Selam adlı köģesinde Türk müziği hakkında birçok yazı kaleme alır. Sağlık, derginin önem verdiği diğer konular arasındadır. Bilhassa ilk sayılarda bu alandaki yazıların çokluğu dikkati çeker Ġbrahim Agâh Çubukçu 90. sayıdan 349. sayıya; RüĢtü Burlu 12. sayıdan 349. sayıya kadar yazılarıyla dergiye katkıda bulunur. 16 Gülpınar, kültür, sanat ve edebiyat dergisi olmasına rağmen, bilhassa ilk sayılarda, Güzide Taranoğlu nun doktor eģi Bilal Bey ve Sağlık Bakanlığı nda teftiģ kurulu baģkanı olan Enver Tuncalp in doktor ve profesör arkadaģlarının vasıtasıyla sağlıkla ilgili çok sayıda yazı yayımlar.

GÜZĠDE GÜLPINAR TARANOĞLU NUN YAYIMLANMAMIġ MEKTUPLARI

GÜZĠDE GÜLPINAR TARANOĞLU NUN YAYIMLANMAMIġ MEKTUPLARI GÜZĠDE GÜLPINAR TARANOĞLU NUN YAYIMLANMAMIġ MEKTUPLARI ĠSTANBUL 2012 G ü z i d e G ü l p ı n a r T a r a n o ğ l u n u n Y a y ı m l a n m a m ı Ģ M e k t u p l a r ı 2 Güzide Gülpınar Taranoğlu nun YayımlanmamıĢ

Detaylı

Bilim,Sevgi,Hoşgörü.

Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 27 Aralık 1936 Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı nın yazarıdır. Vatan Şairi olarak anılır. Yahya Kemal Beyatlı

Detaylı

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Yazar Mustafa Erdoğan ISBN: 978-605-9247-81-8 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN 1303-7757 2003/1 Yıl: 2, Cilt: II, Sayı: 3 GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF CORUM FACULTY OF THEOLOGY ISSN 1303-7757 2003/1 Year: 2, Vol.:II, Issue:

Detaylı

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958)

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) Yahya Kemal Beyatlı 2 Aralık 1884 tarihinde bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Üsküp te dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Agâh tır. Şehsuvar Paşa torunlarından olduğu

Detaylı

GÜLPINAR DERGİSİNDE EDEBÎ PORTRELER DR. SALİH OKUMUŞ SABİT BAYR AM

GÜLPINAR DERGİSİNDE EDEBÎ PORTRELER DR. SALİH OKUMUŞ SABİT BAYR AM GÜLPINAR DERGİSİNDE EDEBÎ PORTRELER DR. SALİH OKUMUŞ SABİT BAYR AM ORDU 2012 Gülpınar Dergisinde Edebî Portreler Dr. Salih OKUMUŞ Sabit Bayram Serüven Kitap Edebiyat Dizisi İnceleme: 2 ISBN: 978-605-4517-38-1

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ. Amaç ve Kapsam

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ. Amaç ve Kapsam Amaç YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu nu 48. Maddesi ile 3.2.1984

Detaylı

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu:

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZ GEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Erciyes Üniversitesi 1998 Y. Lisans Yeni

Detaylı

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yusuf Yeşilkaya www.yusufyesilkaya.com yusufyesilkaya@gmail.com 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul Çemberlitaş ta dünyaya gelen Necip Fazıl, hem kültürlü hem de varlıklı bir ailenin çocuğudur. Dört-beş yaşında

Detaylı

DĠYARBAKIR DA YETĠġEN KÜLTÜR VE SANAT ĠNSANLARI: 2 ULUSLARARASI SEZAĠ KARAKOÇ SEMPOZYUMU (5-7 NĠSAN 2012/DĠYARBAKIR)

DĠYARBAKIR DA YETĠġEN KÜLTÜR VE SANAT ĠNSANLARI: 2 ULUSLARARASI SEZAĠ KARAKOÇ SEMPOZYUMU (5-7 NĠSAN 2012/DĠYARBAKIR) Değerli Akademisyenler, Sezai Karakoç, günümüz Türk edebiyatının en önemli isimlerindendir. 1950 den bu yana yazdıklarıyla, özellikle genç şairler üzerinde önemli bir iz bırakmıştır. Sezai Karakoç un şiirindeki

Detaylı

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Tanzimat Edebiyatı (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Dr. Ahmet Faruk GÜLER Dr. Nuran ÖZLÜK Dr. Mehmet ÖZGER Dr. Macit BALIK Yayın Editörü: Doç. Dr.

Detaylı

14 Beyan Sahibi/Temsilcisi 15 Sevkiyat/Gönderilen Yer

14 Beyan Sahibi/Temsilcisi 15 Sevkiyat/Gönderilen Yer Formu doldurmadan önce notları okuyunuz KONTROL BELGESİ ASLI EK 32 TÜRKİYE CUMHURİYETİ 2 Gönderen/Ġhracatçı No 8 Teslim Alan No T 5 3Formla r 4 Yük Listeleri 5 Kalemler 6Kapların Toplamı A HAREKET GÜMRÜK

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ali Ata YĠĞĠT Doğum Tarihi: 17.01.1963 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü Hacettepe Üniversitesi 1982-1986 Y. Lisans

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ

EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ MAKALE YAZIM KURALLARI Versiyon 2 ETAD 2009 1 E T A D W W W. ET- AD. N E T ĠÇĠNDEKĠLER 1. GĠRĠġ... 1 2. MAKALE

Detaylı

Program. AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu

Program. AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu Program AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu TEBLİĞLER 15-17 EKİM 2014 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonları KAPANIŞ OTURUMU 17 Ekim

Detaylı

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar Eda Yeşilpınar Hemen her bölümün kuşkusuz zorlayıcı bir dersi vardır. Öğrencilerin genellikle bu derse karşı tepkileri olumlu olmaz. Bu olumsuz tepkilerin nedeni;

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına 23 Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 1. Edebi Türler Batı Etkisinde Gelişen Türk - Batı nın Türk Öğrenci: na - Türkçe yayınlanan ilk 2. Edebi

Detaylı

Beden Eğitimi (5900) - (70)-KARAMAN / (2) -ERMENEK / (747769) - Fikret Ünlü Yatılı Bölge Ortaokulu

Beden Eğitimi (5900) - (70)-KARAMAN / (2) -ERMENEK / (747769) - Fikret Ünlü Yatılı Bölge Ortaokulu T.C KARAMAN VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM M ÜDÜRLÜĞÜ 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI (2) NO'LU ÖĞRETMEN ONAY LİSTESİ SIRA T.C KİMLİK NO ADI SADI GÖREV 1 ERCAN ATAĞAN Beden Eğitimi GÖREV YERİ -ERMENEK / (747769) -

Detaylı

ERSOY ve. Bakıslar. Genc. Mehmet Akif. İstiklal Marşı na. Sempozyumu 1 2-1 3 M a r t 2 0 1 1 / B A R T I N. İstiklal Marşı nın Kabulünün

ERSOY ve. Bakıslar. Genc. Mehmet Akif. İstiklal Marşı na. Sempozyumu 1 2-1 3 M a r t 2 0 1 1 / B A R T I N. İstiklal Marşı nın Kabulünün İ B A R T I N Ü N İ V E R S İ T E S BARTIN ÜNİVERSİTESİ İstiklal Marşı nın 90 Kabulünün Yılında Mehmet Akif ERSOY ve İstiklal Marşı na Genc Bakıslar Ulusal Öğrenci Sempozyumu 1 2-1 3 M a r t 2 0 1 1 /

Detaylı

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI POPÜLER BİLİM DERGİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI POPÜLER BİLİM DERGİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI POPÜLER BİLİM DERGİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu esasların amacı, Popüler

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve

Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Doç. Dr. Ahmet Özcan Çerkeş-ÇANKIRI da doğdu. İlkokulu Elazığ, ortaokulu Kars, lise öğrenimini Antakya da tamamladı. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarih bölümünden mezun oldu.(1992) Kırıkkale

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI VE TASARIM RAPORU YAZIM KILAVUZU

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI VE TASARIM RAPORU YAZIM KILAVUZU TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİTİRME ÇALIŞMASI VE TASARIM RAPORU YAZIM KILAVUZU 1- GENEL BĠÇĠM VE YAZIM PLANI 1-1-Kullanılacak Kâğıdın Özelliği: Tez yazımında kullanılacak kâğıtlar A4 standardında (210x297) birinci

Detaylı

ABDULLAH UÇMAN PROF. DR. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nden mezun oldu.

ABDULLAH UÇMAN PROF. DR. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nden mezun oldu. PROF. DR. ABDULLAH UÇMAN İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nden mezun oldu. 1976 da Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi nin yayın kurulunda görev aldı. 1981 de doktorasını

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAZIM KURALLARI VE YAYIN İLKELERİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAZIM KURALLARI VE YAYIN İLKELERİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAZIM KURALLARI VE YAYIN İLKELERİ Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yılda

Detaylı

YAZARLARIN GAZETELERDEKİ YAZILARI ÜZERİNE BİBLİYOGRAFYALARIN LİSTESİ Bülent Ağaoğlu İstanbul, Ağustos 2002 İÇİNDEKİLER A.RIFAT... 3 ADIVAR, HALİDE EDİP... 3 AHMET CEVDET... 3 AHMET RASİM... 3 ALİ KEMAL...

Detaylı

Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri

Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ABD YENİ TÜRK EDEBİYATI BİLİM DALI SEMİNER ÇALIŞMASI Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri Konuşmacı Emre ERDOĞAN Beylerbeyi nde doğmuşum, bostanlara karşı bir evde yıl 1895 babam,

Detaylı

EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN 12 EYLÜL ŞİİRİ Nesîme CEYHAN AKÇA, Kurgan Edebiyat, Ankara 2013, 334 s.,isbn Sabahattin GÜLTEKİN 1

EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN 12 EYLÜL ŞİİRİ Nesîme CEYHAN AKÇA, Kurgan Edebiyat, Ankara 2013, 334 s.,isbn Sabahattin GÜLTEKİN 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(2): 245-249 EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN 12 EYLÜL ŞİİRİ Nesîme CEYHAN AKÇA, Kurgan Edebiyat, Ankara 2013, 334 s.,isbn978-975-267-891-0.

Detaylı

T.C. BEYKENT ÜNĠVERSĠTESĠ UYGULAMALI BĠLĠMLER YÜKSEKOKULU GASTRONOMĠ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ ÖDEV/BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU

T.C. BEYKENT ÜNĠVERSĠTESĠ UYGULAMALI BĠLĠMLER YÜKSEKOKULU GASTRONOMĠ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ ÖDEV/BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU T.C. BEYKENT ÜNĠVERSĠTESĠ UYGULAMALI BĠLĠMLER YÜKSEKOKULU GASTRONOMĠ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ ÖDEV/BĠTĠRME ÖDEVĠ YAZIM KILAVUZU ĠSTANBUL, 2012 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu kılavuz Beykent Üniversitesi Uygulamalı

Detaylı

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( )

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( ) (1874-1931) Servet-i Fünun akımının önemli romancılarından biri olan Mehmet Rauf, 1875 de İstanbul da doğdu. Babası Hacı Ahmet Efendi, bir sağlık kurumunda çalışan bir memurdu. Önce Balat ta ki Defterdar

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA)

ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA) ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA) 1) Adı, Soyadı Ġsmail Kapan 2) Doğum Tarihi 01.04.1956 3) Unvanı Yardımcı Doç. Dr. 4) Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hukuk Ġstanbul Üniversitesi 1982 Yüksek

Detaylı

PROF. DR. ABDULLAH UÇMAN

PROF. DR. ABDULLAH UÇMAN PROF. DR. ABDULLAH UÇMAN İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü nden mezun olduktan (1972) sonra bir süre aynı bölümde kütüphane memurluğu yaptı (1974-1978). 1976 da Türk

Detaylı

ISSN 2146-9164 Yayın Türü: Yerel ve Süreli. Yayın Danışmanları Oya İşeri - Hüseyin Emiroğlu. Görsel Yönetmen Sedat Gever. Grafik Arz Tanıtım

ISSN 2146-9164 Yayın Türü: Yerel ve Süreli. Yayın Danışmanları Oya İşeri - Hüseyin Emiroğlu. Görsel Yönetmen Sedat Gever. Grafik Arz Tanıtım ISSN 2146-9164 Yayın Türü: Yerel ve Süreli Abonelik: Yıllık 60 TL Posta Çeki: 666874 Banka: Denizbank IBAN TR550013400000191012400002 İş Bankası IBAN TR070006400000110950784959 Dekont karabatakdergisi@gmail.com

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve TeftiĢ BaĢkanlığına Genel Ġdari Hizmetleri sınıfından münhal

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve TeftiĢ BaĢkanlığına Genel Ġdari Hizmetleri sınıfından münhal Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: MÜFETTĠġ YARDIMCILIĞI GĠRĠġ SINAVI Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve TeftiĢ BaĢkanlığına Genel Ġdari Hizmetleri sınıfından münhal 7 ve 8. dereceli

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF THEOLOGY FACULTY OF ÇORUM

GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF THEOLOGY FACULTY OF ÇORUM GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ISSN 1303-7757 2004/2 Yıl: 3, Cilt: III, Sayı: 6 GAZI UNIVERSITY THE JOURNAL OF THEOLOGY FACULTY OF ÇORUM ISSN 1303-7757 2004/2 Year: 3, Vol.: III, Issue:

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14 MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/2012 23:14 1.Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangileri Beş Hececiler grubunda yer alır? A) Orhan Veli Kanık Ahmet Kutsi Tecer B) Yusuf Ziya Ortaç Faruk Nafiz Çamlıbel

Detaylı

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994 Adı Soyadı: Güldeniz EKMEN AGİŞ Doğum Tarihi: 01.08.1958 Unvanı: Yardımcı Doçent Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı İst. Teknik Üniv. 1979 Y. Lisans Türk Müziği İst.

Detaylı

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri

YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI. Yayım İlkeleri YAYIM İLKELERİ VE MAKALE YAZIM KURALLARI Yayım İlkeleri 1. Türkiyat Mecmuası, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından Bahar ve Güz olmak üzere yılda iki sayı çıkarılan hakemli

Detaylı

T. C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU

T. C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU T. C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI YAZIM KILAVUZU KASIM- 2012 GİRİŞ Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YÖNETİM KURULU KARARLARI

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YÖNETİM KURULU KARARLARI TOPLANTIYA KATILANLAR Prof. Dr. Mustafa AYDIN Prof. Dr. Rafet KOCA Prof. Dr. ġükrü Oğuz ÖZDAMAR Doç. Dr. Ali Uğur EMRE Doç. Dr. Mehmet ÇABUK Yrd. Doç. Dr. Yavuz Sami SALĠHOĞLU (Dekan) () () () () () Tıp

Detaylı

SÝVAS (58) 1371 SÝVAS -58- MERKEZ. SEYHAN BELEDÝYESÝ Arsa m 2 Deðeri. Mahalle

SÝVAS (58) 1371 SÝVAS -58- MERKEZ. SEYHAN BELEDÝYESÝ Arsa m 2 Deðeri. Mahalle ABDULVAHABÝ GAZÝ MAHALLESÝ Çayboyu Caddesi...............136.71 Abdulvahabigazi Caddesi.........136.71 Çaðlayan Sokak..................32.83 Þehit Sokak.....................32.83 Gazi Sokak.....................54.71

Detaylı

T. C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAYIN İLKELERİ

T. C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAYIN İLKELERİ T. C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ YAYIN İLKELERİ T.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi nde, aşağıda belirtilen şartlara uyan eserler yayınlanır. 1. Makalelerin, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL KARARIN ÖZÜ : Sivil Savunma Uzmanlığı nın Görev ve ÇalıĢma Yönetmeliği. TEKLİF : Sivil Savunma Uzmanlığı nın 31.03.2010 tarih, 2010/1043 sayılı teklifi. BAġKANLIK MAKAMI NA; Ġlgi: 18.03.2010 tarih ve 129

Detaylı

BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ YAYINLAR, EĞİTİM İÇERİKLERİ VE MATERYALLERİNE ÖDENECEK ÜCRETLER İLE DİĞER ÖDEMELER HAKKINDA ESASLAR

BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ YAYINLAR, EĞİTİM İÇERİKLERİ VE MATERYALLERİNE ÖDENECEK ÜCRETLER İLE DİĞER ÖDEMELER HAKKINDA ESASLAR BİLİM VE TOPLUM DAİRE BAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ YAYINLAR, EĞİTİM İÇERİKLERİ VE MATERYALLERİNE ÖDENECEK ÜCRETLER İLE DİĞER ÖDEMELER HAKKINDA ESASLAR Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Esaslar, Türkiye Bilimsel

Detaylı

TAġINMAZLARIN ARSA VASFINI KAZANMASI

TAġINMAZLARIN ARSA VASFINI KAZANMASI TAġINMAZLARIN ARSA VASFINI KAZANMASI Nevzat Ġhsan SARI / Tapu ve Kadastro MüfettiĢi TaĢınmazların arsa vasfını kazanması ancak imar planlarının uygulanmasıyla mümkündür. Ülkemizde imar planlarının uygulanması

Detaylı

MERHABA. Takım ruhuyla çıktığımız bu yolda önceliklerimiz ve hedeflerimiz:

MERHABA. Takım ruhuyla çıktığımız bu yolda önceliklerimiz ve hedeflerimiz: MERHABA 2014 yılının Ekim ayında Elektromobil Takımımızı kurarak bilimsel bir projeyle yola çıktık. ÇalıĢmalarımıza performans modeliyle baģladık. Hedefimize adım adım yaklaģıyoruz. Projemize maddi manevi

Detaylı

KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI

KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı Yayınları : 40 Kadınların Belleği Dizisi No : 8 Yayına Hazırlayan A. Oğuz İcimsoy PROJE DESTEĞİ FİNLANDİYA BÜYÜKELÇİLİĞİ Baskı ve Cilt: Hanlar Matbaası

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Giresun Üni. Fen-Ed. Fak. Türk Dili ve Ed. Bl. : : /

ÖZGEÇMİŞ. : Giresun Üni. Fen-Ed. Fak. Türk Dili ve Ed. Bl. : : / 1. Adı Soyadı : Fikret USLUCAN ÖZGEÇMİŞ Adres Telefon E-posta : Giresun Üni. Fen-Ed. Fak. Türk Dili ve Ed. Bl. : : fikret.uslucan@giresun.edu.tr / f_uslucan@hotmail.com. Doğum Tarihi : 04.04.1965. Unvanı

Detaylı

Madde 2- (1) Bu Yönerge Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tüzüğüne dayanarak hazırlanmıģtır.

Madde 2- (1) Bu Yönerge Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tüzüğüne dayanarak hazırlanmıģtır. TÜRK PSĠKOLOJĠK DANIġMA VE REHBERLĠK DERNEĞĠ YAYIN YÖNERGESĠ Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği tarafından basılmak üzere her türlü süreli ve süresiz yayınlar

Detaylı

Kâğıt Boyu ve Gramajı Madde 2 (1) Tezlerin yazım ve basımında A4 (210x 297 mm) boyutlu, en az 75 gramajlı beyaz kâğıt kullanılır.

Kâğıt Boyu ve Gramajı Madde 2 (1) Tezlerin yazım ve basımında A4 (210x 297 mm) boyutlu, en az 75 gramajlı beyaz kâğıt kullanılır. 1 Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Tez Yazım ve Basım Esasları Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu Esaslar Mersin Üniversitesi Lisansüstü Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16. maddesinin

Detaylı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Fethiye yi Ziyaret Etti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Fethiye yi Ziyaret Etti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Fethiye yi Ziyaret Etti. Odamız tarafından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu na Fethiye sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili; Fethiye Körfezi nin Temizlenmesi,

Detaylı

46 yıllık birikimle gelen üçüncü solo albüm: Kış İnsanları

46 yıllık birikimle gelen üçüncü solo albüm: Kış İnsanları 46 yıllık birikimle gelen üçüncü solo albüm: Kış İnsanları 46 yıllık sanat yaşamında Türkiye nin ve dünyanın en önemli müzisyenleriyle birlikte çalışan Saygun Arpalı nın Kış İnsanları isimli üçüncü solo

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. BÖLÜM İSLÂMCILIK VE YENİ İSLÂMCI AKIM Yeni İslamcı Akımın Entelektüel Zemini Olarak İslâmcılık...17 Yeni İslâmcı Akım...

İÇİNDEKİLER. 1. BÖLÜM İSLÂMCILIK VE YENİ İSLÂMCI AKIM Yeni İslamcı Akımın Entelektüel Zemini Olarak İslâmcılık...17 Yeni İslâmcı Akım... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...5 GİRİŞ...9 1. BÖLÜM İSLÂMCILIK VE YENİ İSLÂMCI AKIM Yeni İslamcı Akımın Entelektüel Zemini Olarak İslâmcılık...17 Yeni İslâmcı Akım...38 3 2. BÖLÜM ÖNCÜLER Necip Fazıl Kısakürek ve

Detaylı

SAMSUN BELEDĠYELER BĠRLĠĞĠ ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

SAMSUN BELEDĠYELER BĠRLĠĞĠ ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar SAMSUN BELEDĠYELER BĠRLĠĞĠ ÇALIġMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK Amaç: BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Samsun Belediyeler Birliği çalıģma usul

Detaylı

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 J ISSN 2146-7846 J Yayınlayan Kurum / Publishing Institution: Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi / Bozok University Revelation Faculty Dil/Language: Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca,

Detaylı

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER YEDİ MEŞALECİLER Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan ilk edebi topluluktur. 1928 de Yedi Meşale adıyla ortaklaşa bir kitap çıkarıp bu kitabın ön sözünde şiirle ilgili görüşlerini açıklamışlardır. Beş Hececiler

Detaylı

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 ADI : SOYADI:. SINIF : NU.:.. TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 KAHTA FEN LİSESİ 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM I. YAZILI. 1. SORU 2. SORU 3. SORU 4. SORU 5. SORU 6. SORU 7. SORU 8. SORU

Detaylı

KÜRŞAT ATILGAN ÖMER ÇELĐK AKP

KÜRŞAT ATILGAN ÖMER ÇELĐK AKP KÜRŞAT ATILGAN Kürşat Atılgan, 27 Ağustos 1956 tarihinde Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde doğdu. Babasının adı Mehmet Hakkı, annesinin adı Medine'dir. Hava Pilot Tuğgeneral; 1976 yılında Hava Harp Okulu'ndan

Detaylı

ÖDEV- 4. TÜRK BAYRAĞI VE ĠSTĠKLAL MARġI

ÖDEV- 4. TÜRK BAYRAĞI VE ĠSTĠKLAL MARġI ÖDEV- 4 ADI SOYADI:.. HAYAT BĠLGĠSĠ TÜRK BAYRAĞI VE ĠSTĠKLAL MARġI Uluslar, bağımsızlıklarını temsil edecek millî marģ, bayrak gibi semboller yaratmıģlardır. Ġstiklal MarĢı, Türk ulusunun bağımsızlığını

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Muharrem KESİK İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 Mail : muharremkesik@gmail.com 2. Doğum -

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76. e-dergi OLARAK YAYINLANMAKTADIR.

İÇİNDEKİLER. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76. e-dergi OLARAK YAYINLANMAKTADIR. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76 TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Adına Sahibi İÇİNDEKİLER Ahmet BUÇUKOĞLU Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ

Detaylı

EDEBİYAT. Celâleddîn Ergûn Çelebi GENC-NÂME HAZİNE KİTABI

EDEBİYAT. Celâleddîn Ergûn Çelebi GENC-NÂME HAZİNE KİTABI EDEBİYAT Celâleddîn Ergûn Çelebi GENC-NÂME HAZİNE KİTABI GENC-NÂME HAZİNE KİTABI DÜN BUGÜN YARIN YAYINLARI, 2016 DBY: 20 Edebiyat: 3 ISBN: 978-605-4635-15-3 Sertifika No: 18188 Birinci Baskı: İstanbul,

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ TEKĠRDAĞ ġube MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA ġ I M A Y A P T I R I L A C A K T I R

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ TEKĠRDAĞ ġube MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA ġ I M A Y A P T I R I L A C A K T I R TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ TEKĠRDAĞ ġube MÜDÜRLÜĞÜNDEN TA ġ I M A Y A P T I R I L A C A K T I R Dumansız Sanayi Bölgesindeki Kiralık Evren Depo Stoklarından 5.000 ton, dökme hububatın karayolundan Tekirdağ

Detaylı

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ S.No Adı Soyadı Kan Baba Adı T.C. No GSM No Tel No 1 Osman AK 05368917287 2 Seyit Ahmet AK 05363272736 3 Aytekin AK 05052032022

Detaylı

BAġKAN : Özcan KALAYCI. SAYMAN : Nesrin FĠDAN ÜYE : Figen GÖNEN. info@antalyafalezrotary.org KOMĠTELER TOPLANTI BĠLGĠLERĠ

BAġKAN : Özcan KALAYCI. SAYMAN : Nesrin FĠDAN ÜYE : Figen GÖNEN. info@antalyafalezrotary.org KOMĠTELER TOPLANTI BĠLGĠLERĠ Binota-Kalyan BANERJEE Nilüfer&Ġsmail KAHYAOĞLU Demet Salih PEKER Bilge & Özcan KALAYCI Kuruluş 13 Mart 2007 Charter 30 Mayıs 2007 Dönem: 2011-2012 Tarih: 27.12.2011 Sayı: 26 U.R ve BÖLGE YÖNETĠMĠ YÖNETĠM

Detaylı

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI ŞEHİR TANITIM YAYINLARI 1 Yayın Adı: Şiir Şehir Urfa Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi Hazırlayan: Mehmet KURTOĞLU Sayfa Sayısı: 160 Toplam Baskı

Detaylı

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır.

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır. NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk kez Tanzimat döneminde kullanılan noktalama işaretleri, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlar. Yazının okunmasını kolaylaştırır ve anlam karışıklığına düşülmesine engel

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖĞRENİM DURUMU Lisans: 1976-1980 Doç. Dr. Rıza BAĞCI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Yüksek Lisans: 1984-1987 EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL

Detaylı

Kübra YILMAZ, Yudum HACIOĞLU, Kadri ŞAHİN, Abdülkadir Arslan

Kübra YILMAZ, Yudum HACIOĞLU, Kadri ŞAHİN, Abdülkadir Arslan YAYIN KURULU Hazırlayanlar Kübra YILMAZ, Yudum HACIOĞLU, Kadri ŞAHİN, Abdülkadir Arslan YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik Mustafa

Detaylı

İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871

İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871 İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871 Hayatı ve Edebi Kişiliği İbrahim Şinasi 5 Ağustos 1826 da İstanbulda doğdu. 13 Eylül 1871 de aynı kentte öldü. Topçu yüzbaşısı olan babası Mehmed Ağa 1829 da Osmanlı Rus savaşı

Detaylı

12. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr

12. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr 12. HAFTA PFS105 Prof. Dr. Zeki TEKİN ztekin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler CUMHURİYET DÖNEMİNDE ORTA ÖĞRETİMDE YENİLİK VE GELİŞMELER...

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve III TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Canan ULUDAĞ tarafından hazırlanan Bağımsız Anaokullarında

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI 1. GİRİŞ Bu kılavuzun amacı; Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü nde hazırlanan yüksek

Detaylı

Sayı : 73112577-301.01.01/13723 05/03/2014 Konu: SEMPOZYUM DUYURUSU

Sayı : 73112577-301.01.01/13723 05/03/2014 Konu: SEMPOZYUM DUYURUSU T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Sayı : 73112577-301.01.01/13723 05/03/2014 Konu: SEMPOZYUM DUYURUSU DAĞITIM YERLERİNE İlgi: Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün 18.02.2014 tarihli ve 45571980-051.04/11004

Detaylı

Müşterek Şiirler Divanı

Müşterek Şiirler Divanı Müşterek Şiirler Divanı Yazar İ. Hakkı Aksoyak ISBN: 978-605-9247-54-2 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 1000 Adet Yayınları Yayın No: 228 Web: grafikeryayin.com Kapak ve Sayfa Tasarımı Baskı ve Cilt Grafik-Ofset

Detaylı

Diyarbakır Halkevi ve Karacadağ Dergisi Halkbilimsel Bir İnceleme

Diyarbakır Halkevi ve Karacadağ Dergisi Halkbilimsel Bir İnceleme Diyarbakır Halkevi ve Karacadağ Dergisi Halkbilimsel Bir İnceleme Yazar Canser Kardaş ISBN: 978-605-2233-04-7 1. Baskı Mart, 2018 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 269 Web: grafikeryayin.com Kapak,

Detaylı

T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ. GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel Ġlkeler

T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ. GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel Ġlkeler T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel Ġlkeler Amaç ve Kapsam MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı; Silivri Belediye

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 33 1. Edebi Türler 2. Edebi Akımlar 3. Edebi Metinler Batı Etkisinde Gelişen Türk Tanzimat Dönemi Türk

Detaylı

Sıra No. Yükseköğretim Kurumu Adı

Sıra No. Yükseköğretim Kurumu Adı Proje ANA EYLEM 1 - PROGRAM ÜLKELERİ ile ÖĞRENCİ ve PERSONEL (KA103) Yükseköğretim Kurumları Ders Verme Hareketliliği Faaliyeti Hibe sine Talep 1 2015-1-TR01-KA103-019704 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

SİRKÜLER. KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı.

SİRKÜLER. KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı. SAYI : 2014 / 49 SİRKÜLER İstanbul,16.10.2014 KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı. 16 Ekim 2014 tarihli ve 29147 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Ali Bulut İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (01) 51 81 00 Mail : abulut@fsm.edu.tr. Doğum - Tarihi : 1.0.1973

Detaylı

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: BaĢkan V. II. BaĢkan: Kazım ÖZKAN Üyeler :Bahattin IġIK, Hakan GÜNAL, Adem KAMALI, Abdullah DÜNDAR, Erkan DEMĠRTAġ

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: BaĢkan V. II. BaĢkan: Kazım ÖZKAN Üyeler :Bahattin IġIK, Hakan GÜNAL, Adem KAMALI, Abdullah DÜNDAR, Erkan DEMĠRTAġ TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: BaĢkan V. II. BaĢkan: Kazım ÖZKAN Üyeler :Bahattin IġIK, Hakan GÜNAL, Adem KAMALI, Abdullah DÜNDAR, Erkan DEMĠRTAġ BAġVURU SAHĠBĠ: Kadir POLAT, Sırrın Mah. 604.Sok. No: 2/5 ġanliurfa

Detaylı

kiģilerle iletiģimlerini sağlamak amacıyla oluģturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelerdir.

kiģilerle iletiģimlerini sağlamak amacıyla oluģturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelerdir. Resmî yazı nedir? Kamu kurum ve kuruluģlarının kendi aralarında veya gerçek/tüzel kiģilerle iletiģimlerini sağlamak amacıyla yazılan yazı, resmî belge, resmî bilgi ve elektronik belgelerdir. Resmî belge

Detaylı

GAZETECİ YAZAR BÜLENT AKKURT BODRUM DA DEFNEDİLDİ

GAZETECİ YAZAR BÜLENT AKKURT BODRUM DA DEFNEDİLDİ GAZETECİ YAZAR BÜLENT AKKURT BODRUM DA DEFNEDİLDİ Önceki gün vefat eden gazeteci yazar Bülent Akkurt Bodrum da dostları, yakınlarının kollarında son yolculuğuna defnedildi. Bülent Akkurt un yazıları bir

Detaylı

Meclis BaĢkanı Katip Üye Katip Üye Recep ÖZKAN Remzi RuĢen AYAN Tahir SARIOĞLU Belediye BaĢkanı Meclis Üyesi Meclis Üyesi

Meclis BaĢkanı Katip Üye Katip Üye Recep ÖZKAN Remzi RuĢen AYAN Tahir SARIOĞLU Belediye BaĢkanı Meclis Üyesi Meclis Üyesi Karar Tarihi : 02/04/2012 Standart Dosya No 301.05 Karar No : 13 BaĢkan çoğunluğun mevcut olduğunu açıklayarak, 2012 Yılı Döneminin 4.Toplantısının 4.BirleĢiminin 1.Oturumunu açtığını üyelere duyurdu.

Detaylı

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü Yirminci asrın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa da ortaya çıkan felsefi bir akımdır.

Detaylı

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ (Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ Hazırlayan Adı Soyadı Danışman Unvan Adı Soyadı Niğde Ay, Yıl

Detaylı

Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser

Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser Yeni Osmanlılar Cemiyeti Kurucularından Mehmed Âyetullah Bey Dönem-İnsan-Eser Yazar Ferhat Korkmaz ISBN: 978-605-9247-84-9 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 252 Web: grafikeryayin.com

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

ġaġr VE YAZARLAR SÖZLÜKLERĠNDE MADDE BAġLARININ ĠÇERĠK PLANI VE CAHĠT SITKI TARANCI ÖRNEĞĠ Erdoğan BOZ ÖZET

ġaġr VE YAZARLAR SÖZLÜKLERĠNDE MADDE BAġLARININ ĠÇERĠK PLANI VE CAHĠT SITKI TARANCI ÖRNEĞĠ Erdoğan BOZ ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 185-196, TURKEY ġaġr VE YAZARLAR SÖZLÜKLERĠNDE MADDE BAġLARININ ĠÇERĠK PLANI VE CAHĠT SITKI TARANCI ÖRNEĞĠ

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Öykü KURABİYE EV. Resimleyen: Burcu Yılmaz

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Refik Durbaş. Öykü KURABİYE EV. Resimleyen: Burcu Yılmaz Resimleyen: Burcu Yılmaz Refik Durbaş KURABİYE EV ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Öykü Refik Durbaş KURABİYE EV Resimleyen: Burcu Yılmaz www.cancocuk.com cancocuk@cancocuk.com Yayın Koordinatörü: İpek Şoran Editör:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971 Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Prof. Dr. Ensar ASLAN İletişim Bilgileri :Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Adres Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı Telefon : Mail : 2. Doğum Tarihi : 3. Unvanı

Detaylı

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ 2016-2017 OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR YARIŞMALARIMIZ Güzel Şiir Okuma Yarışması Şehitler Ölmez Konulu Resim Yarışması Kainatın Efendisi Peygamber Efendimiz (SAS) Konulu Kompozisyon

Detaylı

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir. SĠRKÜLER SAYI : 2013 / 38 İstanbul, 29.05.2013 KONU : Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun yayımlandı 29 Mayıs 2013 tarihli

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Muhasebesi

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Muhasebesi Bireysel Emeklilik Sistemi ve Muhasebesi Dr. Metin SARIASLAN BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE MUHASEBESİ Bireysel Emeklilik Sistemi Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Desteği Katılımcılardan Yapılan Kesintiler

Detaylı

RESMİ YAZIŞMA KURALLARI HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ (MART 2012) ŞANSER DURAN (İL MÜDÜRÜ)

RESMİ YAZIŞMA KURALLARI HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ (MART 2012) ŞANSER DURAN (İL MÜDÜRÜ) RESMİ YAZIŞMA KURALLARI HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ (MART 2012) ŞANSER DURAN (İL MÜDÜRÜ) RESMĠ YAZI KAMU KURUM VE KURULUġLARININ KENDĠ ARALARINDA VEYA GERÇEK VE TÜZEL KĠġĠLERLE ĠLETĠġĠMLERĠNĠ SAĞLAMAK

Detaylı

DSİ 22. BÖLGE MÜDÜRLÜLÜĞÜ DAİMİ İŞÇİ AĞIR KAMYON ŞOFÖRÜ (ŞOFÖR) SINAV SONUÇ LİSTESİ

DSİ 22. BÖLGE MÜDÜRLÜLÜĞÜ DAİMİ İŞÇİ AĞIR KAMYON ŞOFÖRÜ (ŞOFÖR) SINAV SONUÇ LİSTESİ AĞIR KAMYON ŞOFÖRÜ (ŞOFÖR) 1 TRABZON DURSUN SARIALİOĞLU KAZANDI 2 TRABZON SERKAN KÜÇÜK KAZANDI 3 TRABZON AHMET EROĞLU KAZANDI 4 TRABZON HASRET DİLLİ KAZANDI 5 TRABZON FATİH YÜKSEL 1.YEDEK 6 TRABZON CENGİZ

Detaylı

TÜKİYEDEKİ YÜZDELERİ 1 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 5314 7,327533 2 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ 2716 3,745122 3 MARMARA ÜNİVERSİTESİ 2310 3,185284

TÜKİYEDEKİ YÜZDELERİ 1 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 5314 7,327533 2 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ 2716 3,745122 3 MARMARA ÜNİVERSİTESİ 2310 3,185284 2014/2015 AKADEMİK YILI ULUSLARARASI SIRALAMA ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ SAYILARI TÜKİYEDEKİ YÜZDELERİ 1 İSTANBUL 5314 7,327533 2 ANADOLU 2716 3,745122 3 MARMARA 2310 3,185284 4 ULUDAĞ 2235 3,081866 5 ANKARA

Detaylı

Karar No : 1782 Karar Tarihi : 27/09/2015

Karar No : 1782 Karar Tarihi : 27/09/2015 Karar No : 1782 Karar Tarihi : 27/09/2015 Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 22/09/2015 günlü, 14425 sayılı yazısında; A HABER logosuyla yayın yapan "TURKUVAZ MEDYA YAYIN HİZMETLERİ A.Ş." adlı kuruluşa

Detaylı

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya ÖTÜKEN MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya Üniversitesi, Tarih Bölümü nden mezun oldu. 2008 yılında

Detaylı

FATĠH ÜNĠVERSĠTESĠ USOBO-2011 LĠSELERARASI 3.ULUSAL SOSYAL BĠLĠMLER OLĠMPĠYATI

FATĠH ÜNĠVERSĠTESĠ USOBO-2011 LĠSELERARASI 3.ULUSAL SOSYAL BĠLĠMLER OLĠMPĠYATI FATĠH ÜNĠVERSĠTESĠ USOBO-2011 LĠSELERARASI 3.ULUSAL SOSYAL BĠLĠMLER OLĠMPĠYATI Nisan 2011 FATĠH ÜNĠVERSĠTESĠ LĠSELERARASI ULUSAL SOSYAL BĠLĠMLER OLĠMPĠYATI (USOBO) 1) AMACI Bu olimpiyatın düzenlenmesindeki

Detaylı