Geçmişle Geleceği. İ. Melih GÖKÇEK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Geçmişle Geleceği. İ. Melih GÖKÇEK"

Transkript

1

2 İ. Melih GÖKÇEK Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Geçmişle Geleceği Buluşturduk Türkiye, dünya genelinde yaşanan krize rağmen, özellikle ekonomi açısından bir çok alanda yapısal dönüşümü gerçekleştirdi. Bununla birlikte yapısal dönüşümlerin, özellikle Türkiye gibi köklü bir bürokratik geleneğe sahip ülkelerde ciddi bir dirençle karşılaştığına şahit olduk. Buna rağmen Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrarı devam ettirdiği ve bu istikrarı sürekli kılacak hedef lere kilitlendiği takdirde, daha birçok şeyi başaracak güçte olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, yönetimde olduğumuz süre içerisende toplumsal istikrara ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak birçok faaliyetin içerisinde yer aldı. Teknolojinin bütün imkanlarını, modern düşünce ile birlikte en iyi şekilde kullanarak gerçekleştirdiği hizmetler, gerek ekonomik, gerekse toplumsal istikrar anlamında büyük başarıların kazanılmasını da beraberinde getirdi. Halk Ekmek Fabrikası, bugüne kadar başardığı ilklere, bir yenisini daha ekleyerek, Türkiye de ilk defa Ekmek Müzesi ni kurdu. Geçmişi gelecekle buluşturacak, buğdayın, tohumdan hasada, undan ekmeğe dönüşünü görsel olarak anlatacak bu müzenin, diğer konularda da öncülük yapmasını temenni ediyor, emeği geçenleri kutluyor, tüm Ankaralılara hayırlı olsun diyorum.

3

4 Ali İLKBAHAR Halk Ekmek Genel Müdürü Geçmişten Günümüze Köprü EKMEK MÜZESİ İnsanların temel besin kaynağı olan ekmeğin tarladan sofraya gelişi pek kolay olmamıştır. 10 bin yıl öncesinden günümüze, tarımda büyük ilerlemeler kaydedilmiş, tarla sürmeden- ekin biçmeye, hasattan-değirmende öğütmeye, hamur yapmaktan pişirmeye kadar teknolojik alanda çok önemli aşamalar yaşanmıştır. Ekmekte yaşanan bu gelişmeleri sergilemek amacıyla Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğü olarak bir çalışma yapmak istedik. Ekmeğin, Anadolu uygarlıkları döneminden günümüzde kadar geçirdiği üretim aşamalarını göstermek ve bunları yeni nesillere aktarmak amacıyla geliştirdiğimiz bir proje kapsamında, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin işbirliğiyle Ankara Halk Ekmek bünyesinde Ekmek Müzesi" kurma kararını aldık. Türk kültüründe geçmişe saygının önemli bir yeri olduğu gerçeğinden hareketle, ekmeğin, tarladaki buğdaydan toplanmasına ve sofraya gelene kadar hangi alet ve teknolojiden yararlanılıyorsa, bunların tamamının, oluşturulacak müzede sergilemeyi düşündük. Yeni nesle, geçmişteki teknolojiyi tanıtarak, günümüzde gelinen noktayı kavratması açısından oldukça yararlı olacağı şimdiden kabul edilen ve önemli bir işlevi yerine getirecek Müze nin, Türkiye de bir ilk olması açısından da ayrı bir özellik taşıyacağına inanıyor, Müze nin, Türk kültür hayatına büyük bir katkı sağlamasını ümit ediyoruz.

5

6 Anadolu Uygarlıkları Döneminden Günümüze Ekmek Geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanların temel gıdası olan ekmek, bilindiği gibi tarih öncesi çağlardan beri genellikle buğday, çavdar, yulaf gibi tahılların öğütülmesi sonucu oluşan çeşitli unların, suyla yoğrularak önce hamur haline getirilmesi, sonra da hamurun mayalanıp pişirilmesiyle elde ediliyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde, farklı zamanlarda ve mekanlarda, farklı unlar ve farklı tekniklerle hazırlanan çok değişik ekmek çeşitleri olsa da, ekmeğin genel olarak ve özellikle yerleşik ve uygar insanın bir yiyeceği olduğu görülür. Ülkemizde en çok tüketilen gıda maddelerinin başında gelen ekmeğin Anadolu'daki tarihçesi oldukça eskilere dayanır.

7 Çatalhöyük'te yapılan kazılarda bulunan ve M.Ö. 8 binli yıllara ait pişmiş toprak çanak, çömlek ve ocakların bulunması, ekmeğin kültürü, pişirilmesi ve tüketilmesi konusunda oldukça geniş bilgiler vermektedir. Anadolu nun değişik bölgelerindeki kazılardan elde edilen sonuç, dönem insanlarının buğday ve arpa yetiştirmeleri, hasat etme, öğütme ve bunları saklamak, pişirmek için çanak-çömlek yaptıklarını göstermektedir. 11. yüzyıldan itibaren Orta Asya'dan göç eden Türkler, diğer kültürel değerler gibi ekmek kültürünü de Anadolu'ya taşıdılar. Özellikle büyük seri üretimin yapıldığı fırınlarda kalite düşse de, günümüzde bile kırsal alanlarda, evlerde ve tandırlarda yapılan geleneksel ekmekler, halen eski kalitesini ve tadını korumaya devam ediyor.

8 HALK EKMEK TEN TÜRKİYE DE BİR İLK: EKMEK MÜZESİ Yeni nesle, geçmişteki teknolojiyi tanıtarak, günümüzde gelinen noktayı kavratması açısından oldukça yararlı olacağı şimdiden kabul edilen ve önemli bir işlevi yerine getirecek Müze, Türkiye de bir ilk olması açısından da ayrı bir özellik taşıyor.

9 HALKEKMEK EKMEK MÜZESİ PLANI TANDIR TOPRAĞI İŞLEME HASILAT-HARMAN NOSTALJİ GÜNLÜK YAŞAM UN YAPIMI KAĞNI GİRİŞ KAĞNI ANKARA HALK EKMEK MÜZE PLANI ÖL:1/50

10 TARLA SÜRÜMÜ

11 Çizel Toprağın ekime hazırlanması aşamasında kullanılan bir alettir. Çizel, toprağı devirmeden işler. Çizel, teknolojik gelişme karşısında yerini dızgara ya bırakmıştır. Dızgara (Çampara) Tarlanın pulluk ile sürülmesinin ardından toprak içinde kalmış olan iri toprak keseklerini parçalamak ve ufalamak için kullanılan bir tarım aletidir. Karasaban Karasaban, toprağın altını üstüne getirmek (sürmek) için yapılmış, genellikle sert iki ağacın birleşmesinden oluşan basit tarım aletidir. Ağacın sivri olan yerine takılan özel yapılmış saban demiri denen parçayla toprağın aktarılması sağlanır. İkinci parçanın ucuna boyunduruk denilen sabanı çekecek hayvanların bağlanacağı bir düzenek takılır. Pulluk Tarlayı ekilebilir duruma getirmek amacıyla, büyükbaş hayvanların ardına takılan demir uçlu tarım aracıdır.

12 HASAT ZAMANI

13

14 Düven Harmana yığılmış sapları kesip saman etmesi, taneyi başaktan ayırması için kızak şeklindeki iki enli tahtanın altına çakmak taşları yerleştirilerek yapılmış tarım aletidir. Genellikle iki geniş tahtadan yapılır. Alt yüzünde keskin çakmak taşları, dikine çakılı bulunan; kızak biçiminde, ön tarafı yukarı doğru meğilli, harman zamanı hasatın tanelerini sapından ayıran araçtır. Tırmık Hasat ve harman döneminde kullanılan tarım aletlerinden biridir. Genellikle ağaçtan, parmak şeklinde çok dişli olarak yapılır ve harmanın etrafını toplamak amacıyla kullanılır. Sap çekme aleti (Çekel) Uç tarafı çengel biçiminde, tarlada sapları bir araya toplamakta kullanılan ağaçtan yapılmış alettir. Orak Özellikle tarımda kullanılan yarım çember biçiminde yassı, ensiz ve keskin metal bir bıçakla, buna bağlı bir saptan oluşan ekin biçme aracıdır. Anadut Ekin ve ot demetlerini arabaya yüklemeye veya harmanı aktarmaya yarayan uzun saplı, üç dişli, ahşap araçtır. Buğday sapı yüklemeğe mahsus ikisi altta biri üstte üç kollu alettir. Anadutun özelliği, kuş pençesi gibi olmasıdır. Genelde elma ağacından yapılır.

15 Yaba (Saman Küreği) Sap ve saman atmaya veya yüklemeye yarayan, sık parmaklı, tahtadan yapılmış, büyük çatal biçimli bir tarım aletidir. Dirgen Harmanda sapları dağıtmaya yarayan uçları çatal şeklinde, yukarı doğru kıvrık olan bir tarım aletidir. Uçları demir veya ağaçtan yapılmaktadır. Buğday Küreği Harmanın, bir araya toplanmasına yarayan alet. Genellikle ahşaptan yapılır. Geniş ağızlıdır. Yerini daha sonra çelik küreğe bırakmıştır. Tırpan Çayır veya ekin gibi uzun saplı bitkileri işlemede kullanılan tarım aletidir. Tırpanla yapılan biçme işlemine "tırpan çalmak" denir. Bu tırpan çalmak uzaktan izlendiğinde tıpkı bir folklör ekibinin oyununa benzer. Tırpan, insan boyu kadar, çapı 5 cm, bir ahşap saptan ve çelik kısmı döner bıçağından daha uzun ve hafif içe kıvrıktır. İnce çeliğe sağlamlık vermek için sırt kısmı yaklaşık 2 cm. yukarı doğru kıvrıktır.

16 Keçi Kılı Buğday Çuvalı Yörükler buğday, arpa gibi hububatını taşımak, pazara nakletmek ve çadırının içinde muhafaza etmek için ak çuval, elbiseleri için ala çuval, keçi kılı, koyun yününü koymak için kara çuval dokurlar. Çuvalların ön yüzünde yöresel motifler yer alır. Arka kısmı ise genel olarak düz olarak dokunur, bazen birkaç motif serpme şeklinde üzerine konulur. Bir ailenin senelik hububat ihtiyacı, nüfus sayısına bağlı olarak çuval sayısı ile hesaplanır. Sepet Geçmişte arpa, çavdar, buğday gibi ekinlerin, kuru fasulye, nohut, kuru üzüm, iğde, erişte gibi erzakların saklanmasında kullanılmaktaydı. Günümüzde bu güzel selelerin yerini plastik kaplar, tenekeler ya da çuvallar aldı. Kalbur Tahıl türlerinin elenip, toz-toprak saman gibi yabancı maddelerden ayrılması temizlenmesinde kullanılır. Ağaç kasnak tabanına, bağırsak ve kiriş adı verilen, deri malzemeden yapılmış muhtelif kalınlıklarda ipliklerin elek şeklinde örülüp geçirilmiş taneli hububat eleğidir.. Çiftçi malzemesidir. Sık kalbur, seyrek kalbur, gözer ve çineder olarak çeşitlendirilmiştir. Kalbur yapan kimselere "Kalburcu" Öküz arabası (Kağnı) Eskiden insanların yük taşımak için kullandıkları, iki tekerlekli, tekerlekleri tek parça, dingili tekerlekle birlikte dönen öküz arabasıdır. Genellikle öküzler tarafından çekilmek suretiyle kullanılır. Zaman zaman at veya eşekle de kullanıldığı olmuştur.

17 Yağ Saklama Kabı İnce tahtadan yapılan, yağ saklamak için kullanılan kaptır. Bazı bölgelerimizde Dolak diye de adlandırılır. Un Teknesi- Bislaağaç Un teknesi, ekmek yapımında, hamurun ele yapışmaması için elin zaman zaman unlanması amacıyla içerisine un konulan yayvan ahşap kap. Bislaağaç ise bazı yörelerde evraağaç olarak adlandırılmakta ve yufka ekmeği pişirirken ekmeği çevirmeye yarayan tahtadan yapılmış 3-4 cm.eninde 100 cm. uzunluğunda ahşap alet. Bakır Sini Günümüz öncesi sofralarımızın olmazsa olmazı olan bakır sinilerimiz, bugünlerde sadece evlerimizde kurduğumuz şark odalarının vazgeçilmezi oldu. Genelde 60x60 ebatlarındadır. Ekmek Selesi Ekmek evinde pişirilen ekmeklerin konduğu, kamıştan örülü geniş sepet.

18 GÜNLÜK YAŞAM

19

20 Bacalı Küp Geniş gövdeli, dar boğazlı, bacalı veya bacasız olarak topraktan yapılan, eskiden Anadoluda su, pekmez, şıra gibi içeceklerin saklandığı kap. Bakraç ve Saklama Kapları Köy Çeşmesinden ev kullanımı için gereken su, güğümlerle (ağzı kapaklı) ve bakraç denilen (ağzı açık,) bakır kaplarla taşınırdı. Anadolunun kimi yörelerinde su ve süt koymak için de kullanılır. Beze Teknesi (Piniyet) Ekmek için yoğrulup hazırlanan hamurun, bezeler şeklinde bekletildiği ahşaptan yapılmış alet. Günümüzde biraz daha gelişmiş şekli kullanılmaktadır. Buğday ve Un Deposu Geniş ağaç gövdelerinin içinin oyulması ile elde edilen bir nevi depodur. Daha çok tahıl ürünleri depolamada kullanılır. Bugünkü stok sistemi ile benzerliği vardır.

21 Bulgur Kırma Merdanesi (Çift Başlı Tokmak) Havanda buğday, bulgur ve diğer gıdaların ezilmesi için kullanılan bir alettir. Ezilen buğday taneleri böylece soframıza gelmek için önemli bir aşamayı geçmiş olurlar. Çalkak (Selektör) Geçmişte buğday, arpa, çavdar (tohumluk) kalbur ile elenir, savrulur daha sonra tarlaya ekilirdi. Selektör, bu ürünlerin birbirinden ayrılmasını, ilaçlanmasını, temizlenmesini daha modern hale getirdi. Çift Kulplu Testi Dar boğazlı, geniş gövdeli olup, pişmiş topraktan yapılmıştır. Ağız kenarı ile gövdesi arasında iki kulpu vardır. Su kabı olarak kullanılır. Çekiç Demiri ve Örs Örs ve çekiç demiri, tırpanın ayrılmaz aletleridir. Örs ve çekiçle tırpanın ağzı düzeltilir ve inceltilir, sonra masatla keskin hale getirilerek ekin biçmeye devam edilir. Bu işlem zaman zaman tekrarlanır.

22 Dibek (Ahşap) Dibek, yaklaşık yarım metre boyundaki silindir şeklinde ağacın oyulmasıyla elde edilen bir alettir. Tahıl ürünlerinin dövlerek kabuklarından ayrılmasında kullanılır. Dibek ve Tokmağı (Taş) dev çekiçleri andırır. Dibek taşı başında azami dört olmakla beraber, daha az sayıda da insan olabilir. Onun içindir ki; tokmak sallayanlar, tokmağı kimden sonra sallayacaklarını iyi bilmek zorundadırlar. Dibek Topuzu (Ahşap) Dibek içerisindeki tahılların ezilmesini sağlayan alettir. Tokmağın dibek taşıyla temasıyla çıkardığı sesler alınteri ve ekmeğin musikisidir. Ekmek Sacı Her evde daha çok bağda kullanılan çeşitli büyüklükte yapılmış ekmek sacı bulunurdu. 2-3 mm lik saçdan, ortalama cm çapında daire şeklinde ve büyük bir kürenin kesiti gibi bombeli olarak yapılır, yufka, şebit, bazlama, katmer gibi yiyecekler üzerinde pişirilirdi.

23 Fırın Küreği Ekmek hamurunu fırına sürmede kullanılan tahta uzun saplı tahta alet. Günümüzde taş fırın olarak adlandırılan eski fırınlarda ve pidecilerde halen kullanılmaktadır. Gaz Lambası Geçmişin en önemli aydınlatma aracı. Gaz lambaları beş parçadan oluşmaktadır. En altta küçük bir gaz tankı, hemen üzerine eklenmiş bir gaz ayar çarkı, çarkı da içine alan gaz deposu, çarkın içinden geçerek şişenin içine giren bir fitil ve en üstte, alevi koruyacak ince ve kırılgan gaz lambası şişesi. Gaz lambası, günümüzde, anılara saklanan eski bir dost olarak hatırlanmaktadır. Hakla Eskiden kullanılan yuvarlak biçimde demirden veya saçtan yapılan bir ölçü aletidir. Genellikle buğday, arpa ölçülerinde kullanılır. 1 Hakla 2 Çinik e eşittir. Rahat kullanım için ortasına bir demir çubuk yerleştirilir. Hamur Açma Tahtası Bazı yörelerimizde Yaslaağaç da denir. Kısa ayaklı ve saplıdır. Üzerinde yufka açma işlemi, bir oklava yardımıyla yapılır. Yerden cm. yüksekliği olan, eğilmemesi, düzlüğünü muhafaza edebilmesi için iyi kurutulmuş sağlam tahtadan yapılan, masaya benzeyen, cm çapında, daire şeklinde yapılırdı. Kalınlığı 1-15 cm olup, uzunlamasına konulan iki tahta ayak üzerine oturtulur.

24 Tekli Hamur Açma Tahtası Tek bir bezenin el ile açılabilmesi iiçin kullanılan bir tahtadır. Hamur Teknesi (Küçük) Köy Çeşmesinden ev kullanımı için gereken su, güğümlerle (ağzı kapaklı) ve bakraç denilen (ağzı açık,) bakır kaplarla taşınırdı. Anadolunun kimi yörelerinde su ve süt koymak için de kullanılır. Hamur Teknesi (Oval) Köy Çeşmesinden ev kullanımı için gereken su, güğümlerle (ağzı kapaklı) ve bakraç denilen (ağzı açık,) bakır kaplarla taşınırdı. Anadolunun kimi yörelerinde su ve süt koymak için de kullanılır. Hamur Teknesi (Tekli) Az miktarda hamurun yoğurulması için kullanılan bir kabdır. Genellikle az haneli evlerde ekmek yapımında kullanılır.

25 Havan İçinde buğday veya mısır dövülen ahşap havan. Yeni nesil belki farkında değil ama Havan ın belki de binlerce yıllık manisi var. Kaşıklık Eskiden evlerimizde kullanılan genellikle ahşaptan yapılan çok gözlü, içerisine tahta kaşıklar ve tahta maşaların konduğu duvara asılı duran sepet şeklinde kap. Kile (Buğday Ölçeği) Tahıl ölçmede kullanılan, kova biçiminde tahta veya bakırdan yapılan bir araçtır. Bugünkü modern tartı aletlerinin yerini geçmişte kile tutuyordu. Kirman Yünü el ile ip haline getirmekte kullanılan tahta aparat.

26 Küp Küp, iki üç çeşit killi toprak ve silisin karışımından oluşan bir tür özel toprağın çok iyi yoğrularak çamur haline getirilmesi ve ardından pişirilmesi ile yapılırdı. Eski evlerin kilerlerinde boy boy, renk renk, sırlı, sırsız... olarak bulunurdu. Küplerde daha çok un, pekmez, turşu gibi yiyeceklerin saklanırdı. Maşa ve Ateş Karıştırıcı Ateş veya kızgın bir şeyi tutmaya, korları karıştırmaya yarayan iki kollu metal araç. Atasözlerine bile konu olmuştur. Ekmek yapımında mutlaka bulunması gereken bir araç. Sap Gerdirme Halkası Sap Çekme Aleti ile kullanılır. Gerdirme işlevi görür. Sap Pençesi Biçilen çeltiklerin kuruması için serme ve toplama işinde kullanılan bir tarım aracıdır.

27 Su Matarası - Çotura (Ahşap) Anadolu nun kimi yörelerinde kullanılan su, süt veya ayran koymaya ve taşımaya yarayan, tahtadan yapılmış kaptır. Süt Süzeği Süzgeç metalden yapılırken süzeç tül ve bezden yapılan bir eşya. Süt süzeği sütün temizlenmesinde kullanılır. Taş El Değirmeni En eski tahıl öğütme makinası olarak bilinmektedir Taş el değirmeni, dairesel dönme hareketiyle buğdayı öğüten bir alettir. Hareketini insan kolu gücünden alan, tekerlek biçimindeki iki taşın üst üste konulup alttaki taş sabit olmak üzere ortasındaki delikten çeşitli tahılların konularak ve el ile döndürülmesi sonucu öğütme işlemini yapan el aletidir. Yayık ve Yayık Yayma Sopası Anadolu da eskiden tereyağ ve ayran yapmak için kullanılan ahşaptan yapılmış alet. Hâlâ Anadolu'da bazı yerlerde kullanılan, tahta yayıklar vardır. İnce ve uzun tahtaların, her iki başta, yuvarlak bir tahta etrafında yan yana getirilmesi ile yapılır. Yayık içerisindeki ayran veya sütü karıştırmak için kullanılır. Düzgün ağaçtan yapılmasına özen gösterilir. Bu sopa sayesinde yayık içerisindeki süt veya ayran içilecek kıvama gelir.

28 ANKARA HALK EKMEK. ve UN FABRIKASI A.Ş. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kuruluşudur. Macunköy Mah. Anadolu Bulvarı No: 13 Gimat / ANKARA Tel : Faks :

Geçmişle Geleceği Buluşturduk

Geçmişle Geleceği Buluşturduk Geçmişle Geleceği Buluşturduk İ. İ. Melih GÖKÇEK Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı nı Türkiye, dünya genelinde yaşanan krize krize rağmen, özellikle ekonomi açısından birçok çok alanda yapısal dönüşümü

Detaylı

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Tesviye Küreği Üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanıp toprağın tesviye edilmesi, tarla yollarının yapılması, karla kapanmış

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Pamuk Ekim Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Müzik aletleri ile yapılan müziğe çalgı müziği denir. Çalgı müziği, tek veya birden fazla çalgının bir araya gelmesiyle yapılır. Bütün müzik aletleri, çeşitlerine

Detaylı

Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir.

Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir. Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir. Servis Tabakları Düz tabak; 16-19-21-24-28-30 cm çapında, beyaz renkli, sert şeffaf porselenden

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

ÇİFTLİK MAKİNE VE EKİPMANLARI

ÇİFTLİK MAKİNE VE EKİPMANLARI YEM HAZIRLAMA MAKİNELERİ 5Y 5 FONKSİYONLU FULL MODEL Patates, pancar, şalgam, turp, elma benzeri ürünleri doğrama ünitesi 500 kg/saat Somaklı mısır öğütme Yonca, yulaf, mısır talaşı ve çeşitli otları parçalama

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough)

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough) Standart Ekmeğin Hazırlanması (Standart Bread Dough) 2.5 Ölçü Kabı Ilık Su 2 Ölçü Kabı Tam Buğday Unu 2 3 Ölçü Kabı Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un. 1 Büyük Kaşık Tuz ½ Ölçü Kabı Sıvı Yağ ½ Ölçü Kabı

Detaylı

4.SINIF KİMYA KONULARI

4.SINIF KİMYA KONULARI 4.SINIF KİMYA KONULARI A-MADDEYİ TANIYALIM 1. Madde Nedir? Çevremizde bulunan bütün canlı ve cansız varlıklara madde denir. İçinde yaşadığımız evimiz, seyahat ettiğimiz otomobil, minibüs, okuduğumuz kitap,

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Bakım Alet ve Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri Haşbaysız Kare Balya Makinesi PK 4010 KOSTKA Agromaster Balya Makinesi buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıl bitkilerinin hasattan sonra

Detaylı

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri.

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri. BALYA MAKİNElerİ SİLİNDİRİK BALYA SARMA MAKİNElerİ OT TOPLAMA TIRMIKLARI PROFESYONEL ÇAYIR BİÇME makineleri www.ates.com.tr 444 33 66 Firmamız, 1963 yılında yedek parça sektörüne toptan ve perakende cıvata

Detaylı

BAKIR DÖVME ÇEKİCİ AYAK KESERİ AĞAÇ TOKMAK. AYEK-DER / Kayıt No: 1 AYEK-DER / Kayıt No: 2. AYEK-DER / Kayıt No: 3 AYEK-DER / Kayıt No: 4

BAKIR DÖVME ÇEKİCİ AYAK KESERİ AĞAÇ TOKMAK. AYEK-DER / Kayıt No: 1 AYEK-DER / Kayıt No: 2. AYEK-DER / Kayıt No: 3 AYEK-DER / Kayıt No: 4 AYAK KESERİ Merhum Cevdet SEVİM Hatırası BAKIR DÖVME ÇEKİCİ Kullanım Alanı:Zanaat Yapımcısı: Vehbi Usta AYEK-DER / Kayıt No: 1 AYEK-DER / Kayıt No: 2 KANTAR BURGU Kullanım Alanı: Tartı İşleri Merhum Cevdet

Detaylı

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri T A R L A B İ T K İ L E R İ 4 Grupta incelenir: 1. Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller: 1.1. Serin İklim Tahılları (Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale) 1.2. Sıcak İklim Tahılları (Mısır, Çeltik,

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2013 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.69 0.55 8,69,225.00 KG 4,996,961.20 446 ARPA YEMLİK TTS 0.55 0.68 0.5835 5,660,349.9 KG 3,302,59.24 11 ARPA YEMLİK ı: 8,299,20.44

Detaylı

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU 2017 YILI HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi 2017 H ü r r i y e t M a h. 4 5 0 s k. N o : 1 0 3 A k h i s a r / M a n i s a AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 2017

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim Yöntemleri, Tarihçe ve Ekim Makinalarının Sınıflandırılması Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak frezeleri, titreşimli dipkazanlar ve kuyruk mili tırmıkları ile birlikte hareketini traktörün kuyruk milinden alarak çalışan toprak işleme aletlerindendir. Birçok

Detaylı

Harmanlama Makinalarının Organları ve Özellikleri Harman Düzeni Batör-Kontrbatör

Harmanlama Makinalarının Organları ve Özellikleri Harman Düzeni Batör-Kontrbatör 3.3..3.Harmanlama Makinalarının Organları ve Özellikleri 3.3..3.1. Harman Düzeni Batör-Kontrbatör Harman makinalarında harmanlama düzeninin görevi, daneyi başaktan ayırmak, sapları sarsaklara iletmek ve

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/06/ /06/2014 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri. KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ. 01/06/ /06/2014 Şube Adı: Maddelerin Cins ve Nev'ileri. KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.67 0.72 0.6866 544,030.00 KG 373,549.50 46 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.76 0.6680 1,199,090.00 KG 800,983.20 65 ARPA YEMLİK ı: 1,174,532.70 111 ARPA ı 1,174,532.70

Detaylı

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir Kısrak sütünden üretilen kımız, darıdan yapılan begni bekni ve boza Türklerin bilinen içecekleriydi Bozkır hayatının başlıca Bu Türklerin kültürün bilinen önemli en eski gıda ekonomik faaliyetleri neler

Detaylı

Pamuk ekim makinaları. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Pamuk ekim makinaları. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Pamuk ekim makinaları 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 2 Pamuk Ülkemizde pamuk çoğunlukla çırçır makinalarından çıktığı gibi ekilir. Bu tohumların üzeri hav denilen lifli

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kültivatörler Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2010. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2010. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - ARPA YEMLİK MTS 0.39 0.3472 966,070.00 KG 335,433.97 77 ARPA YEMLİK OFİS-A 0.4 0.4 0.4093 66,400.00 KG 27,78.02 ARPA YEMLİK TTS 0.3 0.45 0.372 803,39.00 KG 298,230.75

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 201,901.

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 201,901. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/205 T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.67 0.5637 358,40.00 KG 20,90.00 7 ARPA YEMLİK ı: 20,90.00 7 ARPA BEYAZ ı: 46,635,343.73 2522 ARPA İTHAL ARPA İTHAL OFİS-S 0.79 0.79

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2009. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2009. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2009 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.51 0.4509 529,680.00 KG 28,846.80 61 ARPA YEMLİK TTS 0.42 0.52 0.4774 290,40.00 KG 18,647.60 ARPA YEMLİK ı: 77,494.40 94 ARPA

Detaylı

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür KARAYOLLARI İLK KEZ MEZOPOTAMYA DA GELİŞTİ İlk taş kaplı sokak, Ur kentinde geliştirildikten sonra İranlılar krallar yolunu yaptı. Romalılar karayollarını mükemmelleştirip ilk karayolu ağını kurdu. Mezopotamya

Detaylı

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2014 Sayfa: 2-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2014 Sayfa: 2-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/204 T.C. Sayfa: - 8 ARPA MTS 0.68 0.5755 2,059,662.00 KG,85,376.5 29 ARPA TTS 0.57 0.70 0.6723 6,460.00 KG 08,553.70 6 ARPA YEMLİK ı:,293,930.2 35 ARPA ı,293,930.2 35 ÇAVDAR

Detaylı

T.C. ÇUBUK TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. ÇUBUK TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. - 3/2/206 Sayfa: - 0 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA MTS 0.56 0.78 0.6695 5,79,679.00 KG 3,467,602.87 580 ARPA TTS 0.65 0.78 0.73,83,483.00 KG,325,760.43 24 ARPA YEMLİK ı: 4,793,363.30 604 ARPA ı 4,793,363.30

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 39,440.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 39,440. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2011 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.42 0.55 0.4857 49,98.00 KG 21,685.00 6 ARPA YEMLİK OFİS-S 0.49 0.50 0.492 1,576,40.00 KG 777,46.0 2 ARPA YEMLİK TTS 0.45 0.55 0.5210

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2007. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2007. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA BİRALIK MTS 0.37 0.42 0.3996 142,50.00 KG 56,90.52 1 ARPA BİRALIK TTS 0.41 0.43 0.4244 54,360.00 KG 232,750.90 4 ARPA BİRALIK ı: 29,731.42 22 ARPA YEMLİK

Detaylı

2016 YILI BRİFİNG RAPORU

2016 YILI BRİFİNG RAPORU a AKHİSAR TİCARET BORSASI 216 YILI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/216-31/12/216 TARİHLERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU 216 H A Z I R L A Y A N : A Y Ş E N İ L G Ü V E N AKHİSAR TİCARET BORSASI

Detaylı

TARIMSAL MEKANİZASYON ARAÇLARI 2017 YILI DENEY ÜCRET TARİFESİ

TARIMSAL MEKANİZASYON ARAÇLARI 2017 YILI DENEY ÜCRET TARİFESİ SIRA NO TARIMSAL MEKANİZASYON ARAÇLARI 2017 YILI DENEY ÜCRET TARİFESİ ARACIN CİNSİ 2017 YILI KDV siz DENEY ÜCRETİ (TL) ENERJİ ve GÜÇ ÜNİTELERİ 1 Traktörler (OECD Kod 2 ye göre) a) 0-20 kw arası 6.285,00

Detaylı

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin EKMEK İSRAFI Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/200 T.C. Sayfa: - 23 ARPA BİRALIK MTS 0.40 0.40 0.4000 4,600.00 KG 5,840.00 ARPA BİRALIK ı: 5,840.00 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.55 0.3857 22,469,82.00 KG 8,666,25.60

Detaylı

Sahife Başlangıç 3 BİRİNCİ KISIM

Sahife Başlangıç 3 BİRİNCİ KISIM İ ç i n d e k i l e r Sahife Başlangıç 3 BİRİNCİ KISIM Mahsulâtı ziraiyeyi nakilde insan kuvvetinin hizmeti.. 5 A) Türkiye ziraatinde kullanılan nakil âletleri.... 6 1. Sepetler 6 2. Nebatatın meyvelerinden

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 147,275.

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 147,275. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.47 0.4430 332,420.00 KG 47,275.30 2 ARPA YEMLİK ı: 47,275.30 2 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (. GRUP) MTS 0.3 5.3 0.4788 37,99,466.00 KG 7,8,64.6

Detaylı

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer BAŞAY MAKİNA BULGUR YAPIMI tutar. Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer Buna karşın kalitesi her zaman istenilen düzeyde mümkün olamamaktadır. Bunun çeşitli nedenleri

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA BİRALIK MTS 0.34 0.42 0.377 673,660.00 KG 267,82.84 71 ARPA BİRALIK ı: 267,82.84 71 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.36 0.48 0.4056 2,560,40.00 KG 1,038,381.05

Detaylı

AKHİSAR TİCARET BORSASI

AKHİSAR TİCARET BORSASI AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/215-31/12/215 ATARİHERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU HAZIRLAYAN: GÖKBEN DİKİLİ ALTAŞ GENEL SEKRETER AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 215 yılında

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Tırmıklar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan Ders

Detaylı

Buğdayın Dış Görünüşü

Buğdayın Dış Görünüşü Buğdayın Dış Görünüşü 1. Renk Buğday tanesi beyaz, açık sarı, sarı kırmızı, kehribar ve esmer olmak üzere muhtelif renklerde olur. Tane rengi dış kabuktan değil tohum kabuğundan ileri gelir. Tanede renk

Detaylı

X.BÖLÜM ETNOGRAFİK BELGELEME ÇALIŞMALARI

X.BÖLÜM ETNOGRAFİK BELGELEME ÇALIŞMALARI X.BÖLÜM ETNOGRAFİK BELGELEME ÇALIŞMALARI Bu bölümde etnografik belgeleme çalışmalarına değinilerek köylülerin diğer faaliyetlerine ve yaşamlarına yer verilecektir. Kültürel antropolojinin yönlerinden biri,

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR ,559, KG 840,810.

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR ,559, KG 840,810. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA FLAKES TTS 0.70 0.74 0.7309 76,780.00 KG 56,121.20 4 ARPA BİRALIK ı: 56,121.20 4 ARPA BEYAZ ı: 28,785,529.28 2988 ARPA ı 28,841,650.48 2992 ÇAVDAR

Detaylı

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler Bir önceki dersin tekrarı yapılır, anlaşılmayan konuların tekrarı özet şeklinde anlatılır ve verilen ödevden alınan sonuçların sınıfta anlattırılarak arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. BÖLÜM I Teknik

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 71,230.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 71,230. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2010-31//2010 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.36 0.50 0.4445 1,038,249.00 KG 461,482.51 67 ARPA YEMLİK OFİS-S 0.45 0.49 0.4610 1,016,560.00 KG 468,604.18 2 ARPA YEMLİK TTS

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2010 T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.0 0.328 709,56.00 KG 23,2.5 67 ARPA YEMLİK TTS 0.30 0.38 0.3550 96,560.00 KG 32,51.72 1 ARPA YEMLİK ı: 585,696.17 108 ARPA ı

Detaylı

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529)

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) 5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) Deneyin Amacı: Agreganın gevşek ve sıkışık olarak işgal edeceği hacmi saptamaktır. Agreganın kap içindeki net ağırlığının kap hacmine bölünmesiyle hesaplanır ve

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 01/0/2010 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA BİRALIK MTS 0.40 0.40 0.4000 14,600.00 KG 5,840.00 1 ARPA BİRALIK ı: 5,840.00 1 ARPA YEMLİK ı: 1,774,845.78 28 ARPA ı 1,780,685.78 20 ÇAVDAR ÇAVDAR

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ ,670, KG 3,613,757.

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ ,670, KG 3,613,757. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/2009 T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.3869 96,88.00 KG 372,53.6 66 ARPA YEMLİK TTS 0.35 0.37 0.365 22,540.00 KG 44,297.50 3 ARPA YEMLİK ı: 46,450.66 69 ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903. Tarih: 0/2/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.70.6 0.9708 2,207,222.00 KG 2,42,677.08 272 ARPA YEMLİK TTS 0.8.4.043 4,872,880.00 KG 5,083,095.04 72 ARPA YEMLİK ı: 7,299,545.82

Detaylı

Üniversal Kesme Kenetleme ve Şekillendirme Makineleri. Hidrolik ve Mekanik Presler. Özel Makineler

Üniversal Kesme Kenetleme ve Şekillendirme Makineleri. Hidrolik ve Mekanik Presler. Özel Makineler Üniversal Kesme Kenetleme ve Şekillendirme Makineleri Hidrolik ve Mekanik Presler Özel Makineler Sac işlemede geleceğe yön veren üretim sistemleri Kesme, Kenetleme ve Şekillendirme Makineleri Bir çok standart

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 1 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız VİBRO ÇÖP SASÖRÜ RADYAL TARAR

Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız VİBRO ÇÖP SASÖRÜ RADYAL TARAR Tohum İşleme ve İyileştirme Teknolojik Çözüm Ortağınız VİBRO ÇÖP SASÖRÜ RADYAL TARAR A C F D G E B A) Ürün Giriş B) Ürün Çıkış C) Aspiratör Hava Emiş Bağlantısı D) Elek üstü Kaba Oluğu E) Elek altı İnce

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 155,626.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 155,626. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.80 0.86 0.8241 188,840.00 KG 155,626.20 19 ARPA YEMLİK ı: 155,626.20 19 ARPA ı 155,626.20 19 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK BALDO MTS 1.00 4.00 2.6276

Detaylı

ÇİFTLİK MAKİNE VE EKİPMANLARI

ÇİFTLİK MAKİNE VE EKİPMANLARI YEM HAZIRLAMA MAKİNELERİ 5Y 5 FONKSİYONLU FULL MODEL Patates, pancar, şalgam, turp, elma benzeri ürünleri doğrama ünitesi 500 kg/saat Somaklı mısır öğütme Yonca, yulaf, mısır talaşı ve çeşitli otları parçalama

Detaylı

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2014 Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat.

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2014 Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. - 3/0/204 Sayfa: - 8 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.65 0.569 536,640.00 KG 30,556.25 46 ARPA YEMLİK TTS 0.55 0.58 0.573 25,700.00 KG 23,223.00 0 ARPA YEMLİK ı: 424,779.25 56 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.66 0.78 0.7103 1,037,30.00 KG 736,866.75 59 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.82 0.758 568,76.00 KG 29,315.11 28 ARPA YEMLİK ı: 1,166,181.86 87 ARPA BEYAZ

Detaylı

Panayır, önce büyük bir insan kalabalığı demektir Kasabanın sakin hayatı bir anda birkaç günlüğüne hareketlenir, nüfusu 5 e 10 a katlanır

Panayır, önce büyük bir insan kalabalığı demektir Kasabanın sakin hayatı bir anda birkaç günlüğüne hareketlenir, nüfusu 5 e 10 a katlanır Değerli Dostlar, PANAYIR deyince aklınıza ne gelir? Kaybolmaya yüz tutan bu geleneğimizin son kalelerinden birine çocukluğumdan 50 yıl sonra, 2009 eylül ayında şahit oldum Hiç panayır gördünüz mü? Peki,

Detaylı

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2014 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA MTS 0.5 0.67 0.601 665,00.00 KG 401,226.40 1 ARPA TTS 0.68 0.68 0.6779 189,440.00 KG 128,421.10 5 ARPA YEMLİK ı: 529,647.50 18 ARPA ı 529,647.50

Detaylı

Marketing - Service Ltd. & Co. KG

Marketing - Service Ltd. & Co. KG MAB- Marketing MAB - Service Ltd. & Co. KG Marketing - Service Ltd. & Co. KG Üniversal Kesme Kenetleme ve Şekillendirme makineleri Hidrolik ve Mekanik Presler Özel Makineler Sac işlemede geleceğe yön veren

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,462, KG 9,427,230.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,462, KG 9,427,230. 01//2018 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK - 31//2018 Sayfa: 1 - ARPA YEMLİK MTS 0.70 1.28 0.9508 6,716,118.00 KG 6,385,981.37 766 ARPA YEMLİK MTS- 0.78 1.00 0.9186 67,70 KG 62,186.00 5 ARPA YEMLİK TTS 0.84 1.15

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2010. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2010. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//20 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.33 0.50 0.45 3,347,627.00 KG 1,374,175.19 260 ARPA YEMLİK TTS 0.31 0.52 0.4284 752,627.00 KG 322,409.90 32 ARPA YEMLİK ı: 1,696,585.09

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2014. Tarih: Sayı: - 31/12/2014 Satış Şekli

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2014. Tarih: Sayı: - 31/12/2014 Satış Şekli HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/204 T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.83 0.6900 26,836,288.00 KG 8,57,554.2 8 ARPA YEMLİK TMS 0.57 0.58 0.5736 06,740.00 KG 6,230.30 5 ARPA YEMLİK TTS 0.84 0.692 22,870,728.00

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 93,536.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 93,536. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/207-3/0/207 T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.90 0.8387,529.77 KG 93,536.96 4 ARPA YEMLİK ı: 93,536.96 4 ARPA ı 93,536.96 4 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK BALDO MTS.30 2.8 2.0289

Detaylı

ANADOLUNUN BUĞDAY ÇEŞİTLERİ VE SİYEZ BUĞDAYI PANELİ 26 Temmuz 2017

ANADOLUNUN BUĞDAY ÇEŞİTLERİ VE SİYEZ BUĞDAYI PANELİ 26 Temmuz 2017 1 ANADOLUNUN BUĞDAY ÇEŞİTLERİ VE SİYEZ BUĞDAYI PANELİ 26 Temmuz 2017 2 Siyez Buğdayının Ülkemizdeki Adları Siyez Iza Kavılca Kaplıca Gabulca 3 4 20.000 Yıl önce Yabani EİNKORN (Triticum urartu) 5 Urfa

Detaylı

ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI

ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI Günay Torna, tulumba hamuru dökme, lokma hamuru dökme ve çikolata rende makinaları başta olmak üzere endüstriyel mutfak makinelerinin üretimini yapmakta ve daha bir çok

Detaylı

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER Laboratuvar Adı: Yapı Malzemesi ve Beton Laboratuvarı Bağlı Olduğu Kurum: Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. M. Haluk Saraçoğlu E-Posta: mhsaracoglu@dpu.edu.tr

Detaylı

İZMİR İLİ 2012 YILI ARPA MALİYETİ

İZMİR İLİ 2012 YILI ARPA MALİYETİ İZMİR İLİ 2012 YILI ARPA MALİYETİ GİDERLER TUTARI (TL/Da) DAĞILIM ( % ) Tarla Kirası 65,00 26,37 GİRDİ GİDERLERİ 43,50 17,65 Gübre Bedeli 22,00 Tohum bedeli 15,00 Zir.Müc.İlaç Bedeli 6,50 Su Bedeli 0,00

Detaylı

Lütfen siteye bildirin; listeyi tamamlayalım. Kim yeni bir yemek adı bulursa ona kavurga ısmarlayalım mı? J)

Lütfen siteye bildirin; listeyi tamamlayalım. Kim yeni bir yemek adı bulursa ona kavurga ısmarlayalım mı? J) Yemeklerimiz ve Yiyeceklerimiz Mustafa Koç Köyümüze özgü birçok yemek olduğunu biliyor musunuz? Bunlardan aklıma gelenleri yazdım. Yemeğe fazla düşkün olmayan, yaşamak için yeme alışkanlığı olan biriyim.

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

İTFAİYEDE KULLANILAN YANGIN SÖNDÜRME ARAÇ-GEREÇ VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI D- LANSLAR VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI

İTFAİYEDE KULLANILAN YANGIN SÖNDÜRME ARAÇ-GEREÇ VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI D- LANSLAR VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI D- LANSLAR Yangına su gönderilmesinde kullanılan hortumlardan gelen suyun yangına işlemek için hortumun ucuna takılan ve basınçlı suyu sıkıştırmak yoluyla daha fazla basınçla verilmesini sağlayan bakır,

Detaylı

BORUCAM SAYFA 1. Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü. 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml

BORUCAM SAYFA 1. Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü. 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml BORUCAM Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml 5, 1, 100 Borucam 100 ml 5, 1, 150 Borucam 150 ml 5, 1, 250 Borucam

Detaylı

TEMİZLEME ÜNİTESİ KIRMA ÜNİTESİ DEĞİRMEN ÜNİTESİ Çöp sasörü Kırıcı valsler Vals

TEMİZLEME ÜNİTESİ KIRMA ÜNİTESİ DEĞİRMEN ÜNİTESİ Çöp sasörü Kırıcı valsler Vals GRUP: 10 10.61 Öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı 1- Un Üretimi a) Buğday Unu Makina ve tesisat tablosunda, tesiste mevcut valslerin top adetleri, vals uzunlukları, devirleri ve motor güçlerinin

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

Edirne Ticaret Borsası Bülteni

Edirne Ticaret Borsası Bülteni Edirne Ticaret Borsası Bülteni 02.10.2017 BültenTarih Aralığı: 01.09.2017-30.09.2017 1 HUBUBAT GRUBU BUĞDAY YUMUŞAK(EKMEKLİK) Tutar Buğday (Ekm.) 1 0 0.500 0.500 0.500 68.862 Kg 34,431.00 E.M.S. Buğday

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//20-30//20 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.57 0.60 0.5865 41,960.00 KG 24,608.40 2 ARPA YEMLİK ı: 24,608.40 2 ARPA ÇAKIR ARPA TOHUMLUK MTS 0.53 1.63 0.6012 91,400.00 KG 54,949.41

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/2007-3/0/2007 Sayfa: - 5 ARPA YEMLİK MTS 0.24 0.36 0.293 906,00.00 KG 265,69.76 7 ARPA YEMLİK MTS- 0.26 0.26 0.2600 53,800.00 KG 3,988.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.26 0.35 0.2893

Detaylı

laboratuvarürünleri BUNSEN BEKLERİ - h e r BUNSEN BEKSTANDI BUNSEN BEK HORTUMU ^ 3 \

laboratuvarürünleri BUNSEN BEKLERİ - h e r BUNSEN BEKSTANDI BUNSEN BEK HORTUMU ^ 3 \ 2016 BUNSEN BEKLERİ 680 laboratuvarürünleri BUNSEN BEKLERİ - h e r c in s g a z ile k u lla n ıla b ilir le r ^ 3 \ T ( p r e m iu m y ü k s e k ıs ı prinçten üretililir. Toplam uzunluğu 90 mm olduğundan

Detaylı

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Clip-In Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2013. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2013. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2013 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.51 0.72 0.5765 3,321,760.00 KG 1,915,084.68 250 ARPA YEMLİK TTS 0.50 0.62 0.5941 1,265,570.00 KG 751,890.95 40 ARPA YEMLİK ı: 2,666,975.63

Detaylı

İktisat Tarihi II. 1. Hafta

İktisat Tarihi II. 1. Hafta İktisat Tarihi II 1. Hafta İktisat tarihinin görevi ekonomilerin performanslarında ve yapılarında zaman içinde meydana gelen değişiklikleri açıklamaktır. Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır

Detaylı

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA MTS 0.58 0.74 0.6802 2,463,753.10 KG 1,675,808.04 21 ARPA TTS 0.72 0.74 0.7351 200,600.00 KG 147,463.72 3 ARPA YEMLİK ı: 1,823,271.76 24 ARPA ı 1,823,271.76

Detaylı

Zojirushi Recipe Booklet

Zojirushi Recipe Booklet Zojirushi Recipe Booklet Bilindiği gibi iyi bir EYM seçiminden sonra sadece temel bilgileri ve bir kaç püf noktasına dikkat ederek hemen hemen tüm tarifleri uygulayabilmek mümkündür. Unutulmaması gereken

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

YILLIK BÜLTEN 2014 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1

YILLIK BÜLTEN 2014 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA ARPA 0,49 1,00 0,64 24.095.197 KG 15.453.247,23 HMS 463 ARPA YEMLİK 0,55 0,70 0,63 391.275 KG 246.749,80 HMS 16 ARPA TOHUMLUK 0,74 0,74 0,74 87.575 KG 64.782,14

Detaylı

Neden CHERY Traktör? İhtiyaç varsa, çözüm de var.

Neden CHERY Traktör? İhtiyaç varsa, çözüm de var. Neden CHERY Traktör? İhtiyaç varsa, çözüm de var. Marka Tarihi CHERY Industry Group, 16 yılın imalatçı deneyimini barındırıyor. TOP1 Çin taşıt imalatçısı TOP2 Çin traktör imalatçısı TOP3 Çin biçerdöver

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/08/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/08/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.74 0.6370 22,34,431.00 KG 14,545,51.97 239 ARPA YEMLİK MTS- 0.51 0.51 0.5100 12,720.00 KG 6,47.20 1 GT ARPA YEMLİK MTS- 0.65 0.70 0.6612

Detaylı

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR

ÇELİK PREFABRİK YAPILAR ÇELİK PREFABRİK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

Akrobatik Sıçratma Zemini Cimnastik Mantarları Halka Aleti Çeşitleri Paralel Aleti Çeşitleri Denge Aleti Çeşitleri Yer Barları

Akrobatik Sıçratma Zemini Cimnastik Mantarları Halka Aleti Çeşitleri Paralel Aleti Çeşitleri Denge Aleti Çeşitleri Yer Barları Akrobatik Sıçratma Zemini Cimnastik Mantarları Halka Aleti Çeşitleri Paralel Aleti Çeşitleri Barfiks Aleti Çeşitleri Yer Barları Asimetrik Paralel Aleti Çeşitleri Denge Aleti Çeşitleri Tramplen Trambolin

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.58 0.5502 709,709.00 KG 90,47.86 52 ARPA YEMLİK TTS 0.49 0.62 0.5509 1,212,60.00 KG 667,878.52 70 ARPA YEMLİK TTS-GT 0.46 0.46 0.4600

Detaylı

COOKER S. uthis. enilik

COOKER S. uthis. enilik M.. uthis Y enilik 01 TÜPLE KULLANIMI 1. Tüpten gaz vanasını açın 2. Ocağın ön panelinde bulunan siyah gaz düğmesine basarak sağa doğru yarım çevirin 3. Gaz düğmesi basılı vaziyette iken kırmızı pilot

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

MADDENİN ÖZELLİKLERİ

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz, kokladığımız birden çok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler, kalemimiz ve hatta bizde birer maddeyiz. Peki, çevremizde

Detaylı