ENERJĠ TĠCARETĠNDE VE ELEKTRĠK ÜRETĠM YATIRIMLARINDA ELEKTRĠK BORSASI NIN ROLÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENERJĠ TĠCARETĠNDE VE ELEKTRĠK ÜRETĠM YATIRIMLARINDA ELEKTRĠK BORSASI NIN ROLÜ"

Transkript

1 ENERJĠ TĠCARETĠNDE VE ELEKTRĠK ÜRETĠM YATIRIMLARINDA ELEKTRĠK BORSASI NIN ROLÜ Bakatjan SANDALKHAN RWE Turkey Holding A.ġ., BaĢkan Yardımcısı, Enerji Piyasası ve SatıĢ Konunun bir kısmı daha önce DEMSEE 2007 Konferansı nda İngilizce olarak sunulmuştur. Abstract LiberalleĢme sürecinin baģlamasıyla birlikte, Avrupa elektrik sektöründe, teknolojik yenilikler, ekonomik güçler ve mevzuat değiģikliklerine bağlı olarak kapsamlı bir değiģim baģlamıģtır. Piyasanın liberalleģmesi, etkin ticaret için bir çerçeve oluģturmakla ilgilidir. Yatırım kararlarının verilebilmesi için gereken doğru bilgiyi ekonomik göstergeler sağlar. Yatırımcılar için bu ekonomik göstergeler temel olarak referans elektrik fiyatlardır. Elektrik piyasası serbestleģme sürecinde yatırımcılar yeni kapasite yatırım kararlarını, piyasadaki fiyat sinyalleri; fiyat sinyalinin altında yatan diğer yatırımcı ve/veya üreticilerin davranıģları; yakıt maliyetleri ve talep artıģı gibi arz-talep dinamiğine bağlı belirsizlikleri dikkate alarak vermektedirler. Bu çalıģmada, enerji ticareti ve elektrik üretimi yatırımları için elektrik borsasının referans elektrik fiyatı sağlanması açısından rolü incelenmiģtir. Ayrıca, Nord Pool, EPEX/EEX gibi Avrupa daki öncü elektrik borsalarının geliģimi ve bu borsalardaki elektrik ticareti mekanizmaları özetlenmiģtir. Ġkinci bölümde bağımsız ve tarafsız bir elektrik borsasında referans fiyat belirlenmesi incelenmiģtir. Üçüncü bölümde, etkin enerji ticareti ortamını oluģturma ve buna bağlı olarak elektrik üretimi yatırımı kararı verilmesini etkilemede elektrik borsasının rolü tartıģılmıģtır. Son olarak, 2006 yılından itibaren Türkiye de uygulanmakta olan DUY mekanizmaları, hedef piyasa yapısı ve PMUM nin bir piyasa iģletmecisi olarak geliģmesi konuları ele alınmıģ ve Avrupa örneklerinde olduğu gibi Türkiye de bağımsız bir Elektrik Borsası kurulması gerekliliği ortaya konmuģtur.

2 I. GĠRĠġ Elektrik ticareti ikili anlaşmalar ve/veya elektrik borsaları yoluyla düzenlenir. Elektriğin depolanamamasından ötürü, arz ve talebin dengede tutulabilmesi için, uzun vadeli (bir yıl ve üzeri), orta vadeli (aylık - yıllık) ve kısa vadeli (günlük aylık) anlaşmalar yapılması gerekir. Talebin önceden tahmin edilmesinde yaşanan zorluklar nedeniyle piyasa katılımcılarının tüketimlerini ve anlaşmalarını dengelemek için saatlik anlaşmalara ihtiyaçları vardır. Saatlik anlaşmaların ticaretinin yapıldığı spot piyasalar genellikle bir elektrik borsası tarafından düzenlenir. İkili anlaşmalar, adından da anlaşılacağı gibi, iki taraf arasında imzalanır ve fiyatlar sadece bu iki tarafça bilinir. Ayrıca, ikili anlaşmaların şartları o anlaşmaya özel olarak hazırlanır, yani standart değildir. Bu nedenle, ikili anlaşmalar üzerinden piyasa referans fiyatı belirlemek zordur. Tamamıyla tarafsız olarak işleyen elektrik borsası ise, elektrik için bir spot piyasa (çoğunlukla günöncesi) oluşmasını sağlar, burada da, herhangi bir diğer piyasada görülebileceği gibi, her saat için arz ve talep dengelenir ve bir referans fiyat oluşur. Sonuç olarak, liberal piyasada yatırımcılar için ekonomik sinyaller elektrik piyasası tarafından belirlenir, etkin enerji ticaretine olanak sağlanmış olur. II. ELEKTRĠK TĠCARETĠ Geçtiğimiz 20 yılda Avrupa elektrik piyasalarının yapılarında köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Bazı ülkelerde düzenleme ve liberalleşme süreci halen müzakere edilmekte ve Avrupa Birliği içindeki piyasa entegrasyonu tüm elektrik piyasalarının uyumlaştırılmasını gerektirmektedir. Avrupa da elektrik piyasalarında liberalleşme sürecini ilk olarak 1980 lerde İngiltere (Galler) başlatmıştır 1. Elektrik ticaretinin gelişmesi ve elektrik borsalarının kurulması, Avrupa da elektrik sektörünün liberalleşmesinin en belirgin sonucudur 2. Elektrik borsaları, toptan elektrik enerjisi ticaretinin yapılmasına olanak sağlayan piyasalardır. Elektriğin, ticareti yapılabilen bir ürün olarak standardizasyonu, başarılı bir piyasa liberalleşmesinin önündeki en büyük zorluktur çünkü standardizasyon, gerçek maliyeti yansıtan şeffaf fiyatların oluşması için bir çerçeve belirlenmesine ve bu maliyetleri ödemeye gönüllü olunmasına olanak sağlar. Eğer fiyatlar söz konusu gerçek değerleri yansıtıyorsa ve teşvikler doğruysa, verimli sonuçlara ulaşılacaktır 3. Liberal bir elektrik piyasasında, katılımcılar çeşitli piyasalarda alım-satım yapabilirler. Ticaret, ekonomik verimliliği destekler, piyasadaki verimsizlikleri ortadan kaldırır,

3 müşterilere düşük fiyat verilmesine katkıda bulunur ve aynı zamanda liberal bir piyasada meydana gelebilecek geçici piyasa koşullarını idare edebilmek için gereken ürün ve enstrümanlar önerir. Risk yönetimi, ticaretin liberal piyasaya getirdiği, önemi giderek artan hayati bir fonksiyondur. Elektrik ticaretine konu olan ürünler, fiziksel, finansal ve bu iki ürünün kombinasyonu olan ürünler olarak sınıflandırılabilir. Fiziksel ürünlerin taraflar arasında gerçek fiziksel teslimat yoluyla alım-satımı yapılır. Örneğin, fiziksel gün öncesi piyasalarında ticareti yapılan elektrik miktarı, satıcı tarafından alıcıya bir sonraki gün teslim edilir ve bu işlem, günün her saati yapılır; saatler gruplar haline getirilip bu şekilde de işlem yapılabilir. Finansal ürünler arasında opsiyonlar, vadeli işlemler gibi çeşitli enerji türevleri sayılabilir; bu ürünler, çoğunlukla, fiyat dalgalanmalarından doğan risklerin yönetilmesi için kullanılır ve spot piyasa fiyatını baz alırlar. Finansal ürünler elektriğin fiziksel teslimini gerektirmezler çünkü genellikle ilgili taraflar arasında finansal olarak uzlaştırılmaktadırlar 4. Elektrik depolanamaz ve gerçek tüketim miktarı önceden tam olarak tahmin edilemez. Dolayısıyla, spot piyasalarda, en azından tahminden doğan hataları telafi etmek için ilave günlük ve saatlik anlaşmalara ihtiyaç vardır. Elektrik borsaları, gün öncesi işlem yapan (teslimattan bir gün önce) ve blok teklif adı verilen saatlik ve çok saatlik anlaşmalarla anonim ticarete olanak sağlayan ticaret platformlarıdır. Elektrik borsaları, organize ve standart piyasalardır. Piyasa katılımcıları, borsayı karşı taraf olarak kullanarak isimsiz olarak işlem yaparlar. Alım-satım işlemlerinin takası, borsa ya da borsa tarafından tayin edilen takas odası tarafından gerçekleştirilir; bu şekilde, sözleşmeye ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi gibi karşı taraftan kaynaklanabilecek riskler büyük ölçüde azaltılmış olur. İşlemlerin merkezi hale gelmesi, şeffaflığın garanti edilmesi ve ilgili bilgilerin dağıtılması işlevleriyle elektrik borsası, piyasanın rekabet gücünü artıracaktır. Başarılı bir toptan satış piyasasının gelişimi için güvenilir bir elektrik fiyatı oluşturan güçlü bir spot piyasa büyük önem taşımaktadır.

4 III. AVRUPA DAN 2 ÖNCÜ BORSA ÖRNEĞĠ Liberalizasyon ile birlikte Avrupa da kısa vadeli sözleşmelerin işlem gördüğü ve bu tür işlem maliyetini asgariye indiren organize piyasa yerine ihtiyaç duyulmuş ve bu ihtiyaca cevaben elektrik borsaları ortaya çıkmıştır. Elektrik borsanın görevi kısa vadeli (örneğin gün öncesi) ürünlerinin işlem sonucunda piyasa katılımcılarının alış ve satış portföylerini dengelemesine olanak sağlamaktır. Önceden bilinen ve sabit tarifesi olan dikey bütünleşik yapıdan dalgalı ve tahmin edilmesi güç piyasa fiyatı olan rekabetçi piyasaya geçildiğinde piyasa katılımcıları piyasa fiyatını bilmek ister. Avrupa nın ilk ve dünyanın ilk ve tek çok uluslu bölgesel elektrik borsası 1993 de kurulan Nordpool-İskandinav Elektrik Borsasıdır. Nordpool, aynı zamanda başarılı bir elektrik türevler borsasıdır. İskandinav bölgesinde elektrik enerjisi tüketiminin %58 i ikili anlaşmalar piyasasında, % 40 ı Gün öncesi piyasasında ve kalan %2 i dengeleme piyasasında işlem görmektedir. Nord Pool grubu İskandinav bölgesinde fiziki teslimatlı elektrik enerjisi sözleşmelerinin ticareti ve takas işlemlerinin ve mali açıdan uzlaştırılan elektrik enerjisi türev sözleşmelerinin piyasalarını işletmektedir. Nordpool grubu, ana şirketi Nordpool ASA ve bağlı ortaklıkları Nordpool Spot AS (Gün Öncesi Piyasası İşletmecisi), Nordpool Finland Oy, Nord Pool Clearing ASA (Takas Merkezi) ve Nord Pool Consulting AS (Danışmanlık hizmetleri) den oluşmaktadır 5. Almanya da 2000 yılında kurulan Avrupa Enerji Borsası (EEX) ve Fransa da 2001 yılında kurulan Powernext, 1 nisan 2009 tarihinde birleşmiştir. Günümüzde, EEX Avusturya da teslimatlı fiziki elektrik enerjisi sözleşmeleri ve Fransa da teslimatlı vadeli sözleşmeler de dahil birçok ürün sunmaktadır yılında kurulmasından bu yana EEX, enerji piyasalarının kolaylaştırılması konusunda takdire şayan bir geçmiş performansına sahiptir. Elektrik, doğalgaz, CO2 emisyonu ve kömür gibi ürünlerin işlem gördüğü güvenli likit ve şeffaf piyasaları geliştirmekte, işletmekte ve birbirine bağlamaktadır. 22 ülkeden işlem yapan yaklaşık 300 katılımcısıyla EEX, Avrupa kıtasının en çok tercih edilen enerji borsası niteliğini taşımaktadır. EEX ve önde gelen enerji spot işlem platformu Avrupa Elektrik Borsası EPEX Spot, spot piyasalarında şeffaf ve güvenli bir fiyat oluşturma mekanizması sağlayarak, Orta Batı Avrupa enerji toptan satış piyasası için (geleceğe dönük) fiyat sinyalini oluşturmaktadır 6.

5 IV. BORSADA REFERANS FĠYATIN BELĠRLENMESĠ Elektrik borsası, elektrik için spot piyasa (çoğunlukla günöncesi) oluşmasını sağlar, burada da, herhangi bir diğer piyasada görülebileceği gibi, her saat için arz ve talep dengelenir ve bir toptan satış fiyat oluşur. Organize bir spot piyasanın elektrik açısından en önemli işlevi, elektrik talebini mümkün olan en ekonomik kaynaktan tedarik ederek maliyetleri minimize etmektir. Böyle bir optimizasyona ulaşmak, şeffaf bir denge fiyatı üreten bir kesintisiz fiyat belirleme mekanizması olmadan çok zordur. Farklı üretim birimlerinin arasındaki büyük üretim farklılıkları, yeterli çalışmayan fiyatlandırma sisteminden kaynaklanan verim kaybı riskini doğuracaktır. Ayrıca, başarısız bir spot piyasada arzın garanti altına alınması için çok daha büyük bir rezerv kapasitesi gerekecektir. Piyasa fiyatının en önemli rolü, arz ve talep arasındaki dengeyi sağlamaktır. Elektrik borsalarındaki spot fiyatlar genellikle her saat için ayrı olarak düzenlenen özel müzayede yöntemi ile alım-satım sistemi ile belirlenir. Günlük spot fiyat, fiziksel teslimat ya da bu sözleşmelerin finansal uzlaştırması sözkonusu olduğunda gelecekteki sözleşmeler için bir referans fiyat görevi görür. Elektrik borsalarındaki toplam ticaret hacmi toplam üretimin yedi ila on katıdır. Bu hacimlerin çoğu vadeli ürün piyasasında işlem görür. Bu uzun vadeli alım-satım işlemi çoğunlukla riskten korunma amacıyla yapılır. Bu piyasalarda görülen fiyatlar, piyasa katılımcılarının beklentilerini gösterir ve gelecekteki yatırımlar için önemli birer sinyal oluştururlar. Arz ve talep dengesini yansıtan piyasa fiyatının oluşması için işlemleri doğru yansıtan şeffaf, tarafsız ve bilgileri açık olan bir piyasa mekanizmasını sunan elektrik borsası elektrik enerjisi referans fiyatının oluşmasını sağlar. Elektrik borsası açık, hakkaniyetli ve kolay erişimli üyeliği, eşit taraflar arasında ayrım yapmayan özelliği, sistematik kuralları, ve piyasayı izlemede bir araç olması ile piyasaya güven verir ve liberal piyasa yararları ile güvenirlik ihtiyaçlarını birleştirir. Elektrik borsalarında bulunan takas merkezi (clearing house) sistemik riskleri önlemek ve ticari muhatap olmak suretiyle piyasa katılımcılarının teminat yükünü azaltır.

6 V. ELEKTRĠK ÜRETĠM YATIRIMINDA BORSANIN ROLÜ Borsa bazlı spot piyasaların ana hedefi, kısa vadeli standart ürünlerin alım-satımını kolaylaştırmak ve piyasa bilgisi, rekabet ve likiditeyi artırmaktır. Elektrik borsaları (ideal olarak) tarafsız piyasa ortamı, tarafsız fiyat referansı, kolay erişim, düşük işlem ücreti, güvenilir muhatap ve takas ve uzlaştırma hizmeti gibi başka faydalar da sağlamaktadır. Ayrıca, spot piyasa fiyatları, hem OTC (ikili) hem de vadeli, ve opsiyon sözleşmelerinin ticareti için önemli bir referans oluşturmaktadır. Geleneksel düzenleyici rejimlerde, yatırımcıların kazançlarını garanti altına alabilmeleri için yatırım maliyetleri doğrudan müşteriye yansıtılır. Liberal bir elektrik piyasasında ise, elektrik fiyatları, elektrik üretimi yatırım kararlarını etkileyen temel faktördür 7. Elektrik üretimi yatırım kararları tahmin edilen spot fiyatları (örn. vadeli işlem ürünleri fiyatları) baz alır. Diğer bir deyişle, yatırımların ekonomik ve finansal yeterliliği, sadece spot piyasa fiyatlarını değil aynı zamanda orta ve uzun vadeli fiyat gelişimi beklentilerini de baz alır. Bu beklentiler, yatırım kazancına ilişkin sağlam bir tahmin yapabilmek için oluşan piyasa sinyalleridir. Vadeli sözleşme ile, bir elektrik üreticisi, belirli bir miktardaki elektriği, anlaşılan bir fiyattan, süre kısıtlaması olmaksızın gelecekteki bir dönem için satın alabilir. Finansal türevlerin emtia fiyatları, özellikle de elektrik fiyatı baz alınarak oynadığı roller ana hatlarıyla şu şekildedir: i) çeşitli amaçlar için piyasa katılımcıları arasında risk transferi yapılması; ve ii) fiyat tespiti, örn. bilgi sahibi piyasa katılımcılarının fiyatların gelecekteki eğilimlerine ilişkin beklentilerinin yayılması. VI. DUY MEKANĠZMASI VE PMUM Kasım 2004 tarihinden itibaren DUY un yürürlüğe girmesi ve 1 Ağustos 2006 tarihinde nakdi uygulamaya başlamasıyla merkezi kontrolde olan gerçek zamanlı yük tevzii ve dengeleme faaliyetinin yerini arz-talep hareketine dayalı piyasa faaliyetlerinin belirlediği dengeleme piyasasına geçilmiştir. DUY kapsamında yük alma ve yük atma tekliflerinin üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak üretim faaliyeti gösteren kamu ve özel sektör tüzel kişileri tarafından verilmesi ve piyasa fiyatı olarak referans alınabilecek Sistem Dengesizlik Fiyatının (SDF) piyasa katılımcılarının maliyetlerini

7 esas alarak verecekleri yük alma ve yük atma fiyatlarına göre belirlenmesi esasına dayalı Dengeleme Piyasası kurulmuştur 8. Bilindiği üzere, 2009 tarihli Enerji Strateji Belgesi yle, gün öncesi ve vadeli işlem piyasalarını işletmek üzere bağımsız bir piyasa işleticisinin kurulacağı resmi olarak açıklanmıştı 9. Bağımsız piyasa işleticisi kavramı 2012 hükümet programında, çalışmaların 2012 yılı sonunda tamamlanacağı belirtilerek detaylandırılmış ve, sonunda, yeni Elektrik Piyasası Kanunu taslağında, enerji piyasalarını işletmek için EPİAŞ adlı ayrı bir şirketin kurulacağının ortaya konmasıyla hayata geçirilmiştir. Türkiye de serbestleşmenin daha da ilerlemesi için bir enerji borsası kurulmasının gerektiği bağımsız çalışmalarda ifade edilmekte ve dünyadaki enerji piyasalarındaki genel eğilimin de bu yönde olduğu görülmektedir 10. Bir borsa, sektöre; şeffaflık, rekabet, optimizasyon, planlama, risk yönetimi ve standardizasyon açılarından oldukça büyük değişiklikler getirecek olup bunların sonucunda verimlilik artışı, ekonomiye ek büyüme getirisi sağlanacaktır. VII. SONUÇ Elektrik ticareti ikili anlaşmalar ve/veya elektrik borsaları yoluyla düzenlenir. Elektriğin depolanamamasından ötürü, arz ve talebin dengede tutulabilmesi için, iki taraf arasında imzalanan ve sadece bu iki tarafça bilinen, fiyatların standart olmadığı ikili anlaşmalar yapılması gerekir. Elektrik borsası ise, elektrik için bir spot piyasa oluşmasını sağlar ve bir referans fiyat oluşmasını sağlar. Geçtiğimiz 10 yılda Avrupa elektrik piyasalarının yapılarında köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Elektrik ticaretinin gelişmesi ve elektrik borsalarının kurulması, Avrupa da elektrik sektörünün liberalleşmesinin en belirgin sonucudur. Liberal bir elektrik piyasasında, katılımcılar çeşitli piyasalarda alım-satım yapabilirler. İşlemlerin merkezi hale gelmesi, şeffaflığın garanti edilmesi ve ilgili bilgilerin dağıtılması işlevleriyle elektrik borsası, piyasanın rekabet gücünü artıracaktır. Avrupa nın ilk ve dünyanın ilk ve tek çok uluslu bölgesel elektrik borsası 1993 de kurulan Nordpool-İskandinav Elektrik Borsasıdır. Nordpool, aynı zamanda başarılı bir elektrik türevler borsasıdır yılında kurulmasından bu yana EEX ise, elektrik, doğalgaz, CO2 emisyonu ve kömür gibi ürünlerin işlem gördüğü güvenli likit ve şeffaf piyasaları geliştirmekte, işletmekte ve birbirine bağlamaktadır. Organize bir spot piyasanın elektrik açısından en önemli işlevi, elektrik talebini mümkün olan en ekonomik kaynaktan tedarik ederek maliyetleri minimize etmektir.

8 Böyle bir optimizasyona ulaşmak, şeffaf bir denge fiyatı üreten bir kesintisiz fiyat belirleme mekanizması olmadan çok zordur. Günlük spot fiyat, fiziksel teslimat ya da anlaşmaların finansal uzlaştırması sözkonusu olduğunda gelecekteki anlaşmalar için bir referans fiyat görevi görür. Liberal bir elektrik piyasasında, elektrik fiyatları, elektrik üretimi yatırım kararlarını etkileyen temel faktördür. Türkiye de, Kasım 2004 tarihinden itibaren DUY yürürlüğe girmiş ve 1 Ağustos 2006 tarihinde arz-talep hareketine dayalı piyasa faaliyetlerinin belirlediği dengeleme piyasasına geçilmiştir. Ayrıca, DUY kapsamında Sistem Dengesizlik Fiyatının (SDF) piyasa katılımcılarının maliyetlerini esas alarak verecekleri yük alma ve yük atma fiyatlarına göre belirlenmesi esasına dayalı Dengeleme Piyasası kurulmuştur tarihli Enerji Strateji Belgesi yle gün öncesi ve vadeli işlem piyasalarını işletmek üzere bağımsız bir piyasa işleticisinin kurulacağı resmi olarak açıklanmıştır. Bağımsız piyasa işleticisi kavramı 2012 hükümet programında detaylandırılmış ve Elektrik Piyasası Kanunu taslağında, enerji piyasalarını işletmek için EPİAŞ adlı ayrı bir şirketin kurulacağının ortaya konmasıyla hayata geçirilmiştir.

9 REFERENCES 1. Pilipovic, D. Valuing and Managing Energy Derivative., McGraw Hill, New York, Boisseleau F. The role of power exchanges for the creation of a single European electricity market: market design and market regulation, PhD dissertation, Delft University Press, 2004, 405 pages. 3. Stridbaek, U. The Importance of Price Signals in Liberalised Electricity Markets, Energy Prices & Taxes, 1st Quarter 2006, pp.i-xv, IEA 4. Eurelectric, Regulatory Aspects of Electricity Trading in Europe, Eurelectric, Ensuring Investments in a Liberalised Electricity Sector, Deloitte Türkiye, Türkiye Elektrik Enerjisi Piyasası, Beklentiler ve Gelişmeler 2007, Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Stratejisi Belgesi, PWC, Türkiye Enerji Piyasası nın Serbestleşmesinin Türkiye Ekonomisi üzerindeki Etkileri ve Faydaları, 2012

Türkiye Enerji Piyasalarının Serbestleşmesi ve Enerji Borsası nın Kurulmasına Yönelik Yol Haritası

Türkiye Enerji Piyasalarının Serbestleşmesi ve Enerji Borsası nın Kurulmasına Yönelik Yol Haritası Türkiye Enerji larının Serbestleşmesi ve Enerji Borsası nın Kurulmasına Yönelik Yol Haritası Batu AKSOY Turcas CEO & Yönetim Kurulu Üyesi TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi World Energy Outlook 2011 Sabancı

Detaylı

TÜREV ENSTRÜMANLARI, ELEKTRİK PİYASALARINDAKİ UYGULAMALARI VE TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASINDAKİ YERİ

TÜREV ENSTRÜMANLARI, ELEKTRİK PİYASALARINDAKİ UYGULAMALARI VE TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASINDAKİ YERİ 1 TÜREV ENSTRÜMANLARI, ELEKTRİK PİYASALARINDAKİ UYGULAMALARI VE TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASINDAKİ YERİ M. Tuna Kök Ciner Grubu 2 TÜREV ENSTRÜMANLARI, ELEKTRİK PİYASALARINDAKİ UYGULAMALARI ve TÜRKİYE ELEKTRİK

Detaylı

Enerji Piyasasında Liberalleşme & Enerji Borsası

Enerji Piyasasında Liberalleşme & Enerji Borsası Enerji Piyasasında Liberalleşme & Enerji Borsası Bakatjan Sandalkhan, Başkan Yardımcısı, Enerji Piyasası & Satış RWE Turkey Holding A.Ş. 25 Nisan 2012, Đstanbul Piyasa katılımcılarının Türkiye de likit

Detaylı

Elektrik Piyasası. Nezir AY. TEİAŞ Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma Dairesi Başkanı. Marmara Enerji Forumu 07-08 Eylül 2007 İstanbul

Elektrik Piyasası. Nezir AY. TEİAŞ Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma Dairesi Başkanı. Marmara Enerji Forumu 07-08 Eylül 2007 İstanbul Elektrik Piyasası Nezir AY TEİAŞ Elektrik Piyasa Hizmetleri ve Mali Uzlaştırma Dairesi Başkanı Marmara Enerji Forumu 07-08 Eylül 2007 İstanbul Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 1 GÜNDEM Elektrik Piyasası

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

Enerji Piyasaları ve Son Kaynak Tarife Grubu Enerji Tedariki Sunumu

Enerji Piyasaları ve Son Kaynak Tarife Grubu Enerji Tedariki Sunumu 12/06/2018 Enerji Piyasaları ve Son Kaynak Tarife Grubu Enerji Tedariki Sunumu 1 Ajanda 1. Son Kaynak Tedarik Tarifesi Nedir? 2. Gün Öncesi Piyasası 3. Elektrik Fiyatları Neden Yükseliyor? 4. Gelecekte

Detaylı

VOB ve Emtia Piyasaları

VOB ve Emtia Piyasaları 3 Aralık, 2010 VOB ve Emtia Piyasaları Yaman Başaran Genel Müdür Yardımcısı Fats and Oils Conference, İstanbul Kuruluş Aşamasından Bugüne Üye Sayımız: 98 Rekor İşlem Hacmi: 3 milyar 129 milyon TL CFTC

Detaylı

ELEKTRİK TOPTAN SATIŞ PİYASASINDA TİCARET İMKANLARI ve HEDEF PİYASA YAPISI ÖZET

ELEKTRİK TOPTAN SATIŞ PİYASASINDA TİCARET İMKANLARI ve HEDEF PİYASA YAPISI ÖZET ELEKTRİK TOPTAN SATIŞ PİYASASINDA TİCARET İMKANLARI ve HEDEF PİYASA YAPISI Duygu KÜÇÜKBAHAR BEYGO Ali Yağmur AYDINLI Deloitte Danışmanlık A.Ş. ÖZET Türkiye elektrik piyasası, gerek arz ve talepteki artış,

Detaylı

GÜN İÇİ PİYASASI (GİP) Erdoğan ERBAŞ Gün İçi Operasyon Uzman Yardımcısı Piyasa Operasyonları Direktörlüğü

GÜN İÇİ PİYASASI (GİP) Erdoğan ERBAŞ Gün İçi Operasyon Uzman Yardımcısı Piyasa Operasyonları Direktörlüğü GÜN İÇİ PİYASASI (GİP) Erdoğan ERBAŞ Gün İçi Operasyon Uzman Yardımcısı erdogan.erbas@epias.com.tr Piyasa Operasyonları Direktörlüğü İçerik 1 1 Elektrik Piyasaları Gün İçi Piyasası Nedir? Gün İçi Piyasası

Detaylı

Türkiye Toptan Elektrik Piyasası Piyasa Mekanizmaları

Türkiye Toptan Elektrik Piyasası Piyasa Mekanizmaları YTL/MWh YTL/MWh SMF Piyasa Takas Fiyatı PTF Miktar MW MW Türkiye Toptan Elektrik Piyasası Piyasa Mekanizmaları Uygar Yörük Kıdemli Müdür, Deloitte Danışmanlık Deloitte Danışmanlık A.Ş. İstanbul, 22 Mayıs

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

Türkiye Elektrik. İbrahim Etem ERTEN. OSB Eğitimi 26 Mart 2012 Afyon

Türkiye Elektrik. İbrahim Etem ERTEN. OSB Eğitimi 26 Mart 2012 Afyon Türkiye Elektrik Piyasası ve DUY İbrahim Etem ERTEN Grup Başkanı - Enerji Uzmanı OSB Eğitimi 26 Mart 2012 Afyon Hızlı talep artışı: Yatırım ihtiyacı ve fırsatlar Rekabetçi piyasaların rolü Yüksek ithalat

Detaylı

VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ EYLÜL 2011 VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ Sözleşme, Araştırma ve İstatistik Müdürlüğü İÇİNDEKİLER Türkiye Elektrik Piyasası» Piyasanın Yapısı» Gün Öncesi Planlama» Fiyat Oluşumu Elektrik Vadeli

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

Türkiye Elektrik Sektörü Serbestleşen bir piyasa için gelecek senaryoları. Mayıs 2012 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar

Türkiye Elektrik Sektörü Serbestleşen bir piyasa için gelecek senaryoları. Mayıs 2012 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Türkiye Elektrik Sektörü Serbestleşen bir piyasa için gelecek senaryoları Mayıs 2012 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Türkiye Elektrik Piyasası Reform Süreci Yan Hizmetlerin

Detaylı

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin. Gün Öncesi Piyasası. Kadir ÜNAL Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü. 11 Ekim 2011 Rixos Oteli - Ankara

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin. Gün Öncesi Piyasası. Kadir ÜNAL Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü. 11 Ekim 2011 Rixos Oteli - Ankara Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin Gün Öncesi Piyasası Kadir ÜNAL Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü 11 Ekim 2011 Rixos Oteli - Ankara Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin 2 Neden Gün Öncesi Piyasası

Detaylı

TAKASBANK Takas ve Teminat Yönetimi Hizmetleri. Beyhan ARASAN 18 Eylül 2014

TAKASBANK Takas ve Teminat Yönetimi Hizmetleri. Beyhan ARASAN 18 Eylül 2014 TAKASBANK Takas ve Teminat Yönetimi Hizmetleri Beyhan ARASAN 18 Eylül 2014 SUNUM İÇERİĞİ TAKASBANK VE FONKSİYONLARI MERKEZİ KARŞI TARAF ELEKTRİK PİYASASI TEMİNAT YÖNETİMİ VE TAKAS HİZMETLERİ DOĞALGAZ PİYASASINDA

Detaylı

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI

MENKUL KIYMET YATIRIMLARI DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MENKUL KIYMET YATIRIMLARI KISA ÖZET

Detaylı

Elektrik Piyasasının Gelişimi Enerji Türevleri Türkiye de. Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar 22 Eylül 2011

Elektrik Piyasasının Gelişimi Enerji Türevleri Türkiye de. Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar 22 Eylül 2011 Elektrik Piyasasının Gelişimi Enerji Türevleri Türkiye de Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar 22 Eylül 2011 Türkiye Elektrik Piyasasının Yapısı Orta / Uzun Vade Piyasa Yapısı...

Detaylı

ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI

ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI Enerjide Doğal Gazın Yeri ve Geleceği Paneli Avni ÇEBİ Strateji Geliştirme Direktörü, EPİAŞ 03/11/2017, İSTANBUL İçerik 1.Türkiye Elektrik Piyasasının Genel Görünümü

Detaylı

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin GÜN ÖNCESİ PİYASASI TEKLİF VERME YAKLAŞIMLARI 11.10.2011

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin GÜN ÖNCESİ PİYASASI TEKLİF VERME YAKLAŞIMLARI 11.10.2011 Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin GÜN ÖNCESİ PİYASASI TEKLİF VERME YAKLAŞIMLARI 11.10.2011 Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin 2 Neden Gün Öncesi Piyasası Gün Öncesi Piyasasının Amacı Piyasa katılımcılarına,

Detaylı

TUREK 2015 RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı. Fatih Yazıtaş 05.11.2015

TUREK 2015 RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı. Fatih Yazıtaş 05.11.2015 TUREK 2015 RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı Fatih Yazıtaş 05.11.2015 Gündem Elektrik Piyasası & EPİAŞ Gün Öncesi Piyasası ve Tahminleme (RES ler) Gün İçi Piyasası YEKDEM 2 Enerji Piyasaları

Detaylı

Güvenilir, uzun vadeli iş ortağınız. RWE Turkey 09/11/2015 PAGE 1

Güvenilir, uzun vadeli iş ortağınız. RWE Turkey 09/11/2015 PAGE 1 Güvenilir, uzun vadeli iş ortağınız RWE Turkey 09/11/2015 PAGE 1 RWE, başarılı ve uzun geçmişiyle enerji piyasasında güvenilir ve güçlü bir iş ortağıdır RWE Genel Merkezi, Essen, Almanya Rakamlarla RWE*

Detaylı

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Future Forward Oplsiyon Piyasaları Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Döviz Türevi Ürünler Gelecek piyasasına ait ilk sözleşme 13 Mart 1851 yılında 3000 kile mısırın Haziran ayında Chicago da teslimine yönelik

Detaylı

Rüzgar Enerjisinin Türkiye deki Yeri YEK Kanunu Rüzgar Enerjisinin Ticaret İmkanları YEKDEM DUY Öneriler

Rüzgar Enerjisinin Türkiye deki Yeri YEK Kanunu Rüzgar Enerjisinin Ticaret İmkanları YEKDEM DUY Öneriler RÜZGAR SANTRALARINDA ÜRETİLEN ELEKTRİK ENERJİSİNİN PİYASALARDA SATILMASI HULUSİ KARA TÜREB DENETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ TURKISH WIND ENERGY CONGRESS 7-8 KASIM 2012 İSTANBUL İÇERİKİ

Detaylı

ENERJİ PİYASALARI İŞLETME ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞME TADİL METNİ

ENERJİ PİYASALARI İŞLETME ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞME TADİL METNİ AMAÇ VE KONU MADDE 3- (1) Şirket in başlıca amacı ve faaliyet konusu; (a) Piyasa işletim lisansında yer alan enerji piyasalarının etkin, şeffaf ve güvenilir ve enerji piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak

Detaylı

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET Av. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) FU Berlin Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı Date: 2/11/2017 ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASASI

Detaylı

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ NİSAN 2015 Hazine ve Türev Ürünler PAY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ Pay Senedi Vadeli İşlem Sözleşmeleri,belirli bir vadede önceden belirlenen fiyat ve miktarda pay senedini alma

Detaylı

VOB UN EN ENERJİK SÖZLEŞMESİ GELİYOR

VOB UN EN ENERJİK SÖZLEŞMESİ GELİYOR Türkiye elektrik piyasası son yıllarda büyük bir değişim içine girdi. Halen süren bu değişim piyasanın yapısını,oyuncularını ve ihtiyaçlarını da farklılaştırdı. Yaşanan hızlı serbestleşme süreci ile elektrik

Detaylı

Uzlaştırma ve Serbest Tüketici İşlemleri

Uzlaştırma ve Serbest Tüketici İşlemleri Uzlaştırma ve Serbest Tüketici İşlemleri DEK ATÖLYE Fatih YAZITAŞ Piyasa İzleme Komitesi Başkanı fatih.yazitas@epias.com.tr Elektrik Piyasası Tarihsel Gelişimi 200 4628 s. Elektrik Piyasası Kanunu 200

Detaylı

ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PİYASA YAPICILIĞI

ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PİYASA YAPICILIĞI ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ PİYASA YAPICILIĞI İÇİNDEKİLER Finansinvest Fina Enerji Holding Elektrik Kontratları VİOP Avantajları Neden Finansinvest? VİOP Elektrik Kontratının İşleyişi VİOP Elektrik

Detaylı

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin

Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin Gün Öncesi Piyasası Abdülkadir ONGUN Gün Öncesi Piyasası Müdürlüğü 18 Kasım 2011 WOW - İstanbul Güçlü, Gelişen, Şeffaf Bir Piyasa İçin 2 Elektrik Piyasası Genel Bakış

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sermaye Piyasalarının İşlevleri Sermaye piyasalarının

Detaylı

GÜN ÖNCESİ PİYASASI Hasanali ATALAY Elektrik Gün Öncesi Piyasası Uzmanı

GÜN ÖNCESİ PİYASASI Hasanali ATALAY Elektrik Gün Öncesi Piyasası Uzmanı GÜN ÖNCESİ PİYASASI Hasanali ATALAY Elektrik Gün Öncesi Piyasası Uzmanı hasanali.atalay@epias.com.tr Piyasa Operasyonları Direktörlüğü İçerik 1 Piyasa Yapısı ve Aktörleri GÖP Genel Esasları Süreçleri Teklif

Detaylı

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI 2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI Nezir AY TEİAŞ Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanı 07 Kasım 2012 İstanbul 1 Dünya da yenilenebilir enerji kaynakları için uygulanan bazı teşvik mekanizmaları Dünyada,

Detaylı

VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ 22 Kasım 2011 VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ Çetin Ali DÖNMEZ GENEL MÜDÜR EPDK nın10. Kuruluş Yıldönümünde Enerji Piyasaları ANKARA Amaçlar Fiyat riski yönetimi ihtiyacına cevap vermek Geleceğe

Detaylı

Doğal Gaz Piyasasındaki Hedef Model Ne?

Doğal Gaz Piyasasındaki Hedef Model Ne? Doğal Gaz Piyasasındaki Hedef Model Ne? Barış Sanlı 24 Eylül 2014 All Energy Turkey 24.9.2014 Barış Sanlı 1 Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 24.9.2014 Barış Sanlı 2 www.enerji.gov.tr (Yayınlar/Raporlar) 24.9.2014

Detaylı

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar İşlenecek Konular Finansal piyasalar ve kurumların önemi Tasarrufların şirketlere akışı Finansal piyasaların ve aracıların fonksiyonları Değer maksimizasyonu

Detaylı

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar Yatırım (Sermaye Bütçelemesi) ve Finanslama Kararları Şirket Nedir? Finansal Yönetici Kimdir? Şirketin Amaçları Finansal piyasalar ve kurumların

Detaylı

EPİAŞ ELEKTRİK PİYASASI 2015 YILI ÖZET BİLGİLER RAPORU Gün Öncesi Piyasa Takas Fiyatı

EPİAŞ ELEKTRİK PİYASASI 2015 YILI ÖZET BİLGİLER RAPORU Gün Öncesi Piyasa Takas Fiyatı Giriş Ülkemizin ilk enerji borsası olan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. nin kuruluşu, Gün İçi Elektrik Piyasasının faaliyete geçmesi gibi önemli gelişmelerin yaşandığı 21 yılı, Türkiye Elektrik Piyasası

Detaylı

Pay Opsiyon Sözleşmeleri. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası

Pay Opsiyon Sözleşmeleri. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Pay Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Bu dokümanda kullanılan içeriğin bir kısmı, Türkiye deki düzenlemeler çerçevesinde menkul kıymetler veya türev araçlarla ilgili faaliyet göstermek

Detaylı

Analiz. seta TÜRKİYE DE ENERJİ BORSASI TÜRKİYE DE ENERJİ BORSASI ERDAL TANAS KARAGÖL, ÜLKÜ İSTIKLAL MIHÇIOKUR

Analiz. seta TÜRKİYE DE ENERJİ BORSASI TÜRKİYE DE ENERJİ BORSASI ERDAL TANAS KARAGÖL, ÜLKÜ İSTIKLAL MIHÇIOKUR TÜRKİYE DE ENERJİ BORSASI ERDAL TANAS KARAGÖL, ÜLKÜ İSTIKLAL MIHÇIOKUR seta Analiz. SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı www.setav.org Temmuz 2013 TÜRKİYE DE ENERJİ BORSASI ERDAL TANAS KARAGÖL,

Detaylı

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİM FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir.)

Detaylı

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI

VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI VOB VADELİ İŞLEMLER VE OPSİYON BORSASI Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) NEDİR? Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu na tabi olarak ve bakanlar kurulu kararı ile kurulmuş,

Detaylı

Vadeli Piyasalarda Yatırım

Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli Piyasalarda Yatırım VADELİ PİYASALARDA YATIRIM 1 2 3 4 5 6 8 İÇİNDEKİLER Vadeli Piyasalarda Yatırım Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasaları: Gelecek İçin Daha Güvenli Yatırım Fırsatları Organize piyasa,

Detaylı

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL 6. HAFTA 4. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ULUSLAR ARASI FON HAREKETLERİ Gelişmekte olan ülkeler, son 25 yılda ekonomik olarak oldukça

Detaylı

Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi

Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi ISTRADE 2017 Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Tedarik Mayıs 2017 Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi Türkiye elektrik piyasasındaki ticaret ortamı istikrarlı bir gelişim sürecinden

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında arz güvenliğinin temini için gerekli yedek

Detaylı

SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ

SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ 1 OSB ler için SERBEST TÜKETİCİLİK Elektrik Piyasası Kanunu 2. Madde «g» Fıkrası

Detaylı

VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ NİSAN 2011 VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ Enerji Ticareti Derneği Toplantısı Eylül 2011, İstanbul EMİR ÇETİNKAYA Sözleşme Araştırma Ve İstatistik Müdürü AMAÇ Türkiye elektrik piyasasında son yıllarda

Detaylı

Türkiye Doğal Gaz Piyasası

Türkiye Doğal Gaz Piyasası Türkiye Doğal Gaz Piyasası 17 Temmuz 2018, Ankara Bağdagül KAYA CANER,LL.M Grup Başkanı Doğal Gaz Piyasası Dairesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Doğal Gaz Piyasasında Serbestleşme Doğal Gaz Piyasası

Detaylı

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu Mayıs 2015 Hazine ve Türev Ürünler FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi; FTSE Türkiye TL Hazine Bonosu Endeksinde

Detaylı

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER ASHMORE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. HİSSE SENEDİ ŞEMSİYE FONU NA BAĞLI ASHMORE PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz

Detaylı

Elektrik piyasaları, sistem arz ve talebi eşitleme (dengeleme) esasına dayanır.

Elektrik piyasaları, sistem arz ve talebi eşitleme (dengeleme) esasına dayanır. GİRİŞİŞ Elektrik piyasaları, sistem arz ve talebi eşitleme (dengeleme) esasına dayanır. Dengeleme mekanizmasının amacı sistem arz güvenliğinin ve enerji kalitesinin sağlanmasıdır. Yeni dönemde dengeleme

Detaylı

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ

ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ ENERJİ VE EMTİA SÖZLEŞMELERİ VİOP Hakkında Borsa İstanbul A.Ş., yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi

Detaylı

Fatih Kölmek. ICCI 2012-18.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 25 Nisan 2012, İstanbul, Türkiye

Fatih Kölmek. ICCI 2012-18.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 25 Nisan 2012, İstanbul, Türkiye Fatih Kölmek ICCI 2012-18.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 25 Nisan 2012, İstanbul, Türkiye Türkiye Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Mekanizması Fiyat Tahmin Modelleri Yapay Sinir

Detaylı

Sermaye Piyasaları: Eğilimler ve Hedefler. İbrahim TURHAN Borsa Başkanı 9 Nisan 2012

Sermaye Piyasaları: Eğilimler ve Hedefler. İbrahim TURHAN Borsa Başkanı 9 Nisan 2012 Sermaye Piyasaları: Eğilimler ve Hedefler İbrahim TURHAN Borsa Başkanı 9 Nisan 2012 Gündem Dünya Piyasalarında Ana Eğilimler Türkiye Sermaye Piyasalarının Genel Görünümü İMKB nin Yol Haritası 3 Sunum Planı

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI VE ELEKTRİK TALEP TAHMİN YÖNTEMLERİ

ELEKTRİK PİYASALARI VE ELEKTRİK TALEP TAHMİN YÖNTEMLERİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü VE ELEKTRİK TALEP TAHMİN YÖNTEMLERİ Miraç ÖZTÜRK Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Fatih Mehmet NUROĞLU Tarih: 27.03.2019 Saat: 10.00 Yer :

Detaylı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası nda İşlem Gören Türev Ürünleri ve Hedef Kitlesi. Elif AY

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası nda İşlem Gören Türev Ürünleri ve Hedef Kitlesi. Elif AY Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası nda İşlem Gören Türev Ürünleri ve Hedef Kitlesi Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, bir vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesine kimin ne kadar fiyat vereceğini belirlemek üzere

Detaylı

Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde. İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor. Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299

Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde. İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor. Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299 Tarih : 27.09.2011 Duyuru No : 2011-299 Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nde İşlemler 3 Ekim 2011 Tarihinde Başlıyor Borsamızda, dayanak varlığı büyükbaş canlı hayvan olan Fiziki

Detaylı

Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Enerji: Kısa ve Orta Vadeli Öneriler Rapordan Önemli Satır Başları

Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Enerji: Kısa ve Orta Vadeli Öneriler Rapordan Önemli Satır Başları Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Enerji: Kısa ve Orta Vadeli Öneriler Rapordan Önemli Satır Başları Ekonomiye yıllık 36 milyar $ katkı ve 820.000 haneye istihdam Elektrik ve doğal gaz sektörlerinin

Detaylı

Güvenilir, uzun vadeli iş ortağınız. RWE Turkey 19/03/2015 PAGE 1

Güvenilir, uzun vadeli iş ortağınız. RWE Turkey 19/03/2015 PAGE 1 Güvenilir, uzun vadeli iş ortağınız RWE Turkey 19/03/2015 PAGE 1 RWE, başarılı ve uzun geçmişiyle enerji piyasasında güvenilir ve güçlü bir iş ortağıdır RWE Genel Merkezi, Essen, Almanya Rakamlarla RWE*

Detaylı

NASDAQOMX: 13 Aralık, 2010

NASDAQOMX: 13 Aralık, 2010 NASDAQOMX: 13 Aralık, 2010 Enerji Piyasası Terje Nilsen NASDAQ OMX Enerji Piyasası İskandinav piyasalarına genel bakış, veri ve rakamlar İskandinav piyasalarının geçmiş - Neden İskandinav yasal Çerçevesi

Detaylı

Nasdaq da Açılış Gongu, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Varlık Fonu için çaldı

Nasdaq da Açılış Gongu, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Varlık Fonu için çaldı Nasdaq da Açılış Gongu, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Varlık Fonu için çaldı 25 Ocak 2017-09:16 Nasdaq ta seans, 24 Ocak Salı günü Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Nasdaq

Detaylı

* Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %21 ( MWh, saatlik ortalama MWh) artması,

* Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %21 ( MWh, saatlik ortalama MWh) artması, Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 48. Hafta (28.11.216-4.12.216) 48. haftada (28 Kasım - 4 Aralık), * Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %21 (2.876 MWh, saatlik ortalama 1.196 MWh) artması,

Detaylı

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi C Grubu Pay Sahiplerinin Belirlenmesine İlişkin Süreç

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi C Grubu Pay Sahiplerinin Belirlenmesine İlişkin Süreç Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi C Grubu Pay Sahiplerinin Belirlenmesine İlişkin Süreç EPİAŞ Esas sözleşmesi ve EPİAŞ ın teşkilat yapısı ile çalışma esaslarını içeren Yönetmeliğin son hali 07/05/2014

Detaylı

Yaz Puantı ve Talep Yönetimi

Yaz Puantı ve Talep Yönetimi Yaz Puantı ve Talep Yönetimi Genel elektrik talebi kış aylarında ısıtma ve aydınlatma, yaz aylarında ise soğutma (klima) ihtiyacına bağlı olarak bölgesel ve mevsimsel farklılıklar oluşturur. modus Enerji

Detaylı

SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003

SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003 SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI TÜRK FİNANSAL PİYASALARINDA YENİ BİR SIÇRAMA İçindekiler 1) VOB Hakkõnda 2) Dünyada Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarõ 3) Neden Vadeli İşlemler?

Detaylı

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Haziran 2010. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Haziran 2010. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Haziran 2010 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Haziran 2010 Dönemi Değerlendirmeleri

Detaylı

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler PİYASA YAPICILIK Aralık 2015 Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler FİNANSİNVEST Piyasa Yapıcı rolüyle Finansinvest, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında, PAY Vadeli ve FBIST BYF

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ÜRETİLEN ELEKTRİĞE YENİLENEBİLİR KAYNAKTAN ELEKTRİK ÜRETİM BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK TASLAĞI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ÜRETİLEN ELEKTRİĞE YENİLENEBİLİR KAYNAKTAN ELEKTRİK ÜRETİM BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK TASLAĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ÜRETİLEN ELEKTRİĞE YENİLENEBİLİR KAYNAKTAN ELEKTRİK ÜRETİM BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Genel Esaslar ve Yenilenebilir Kaynaktan Elektrik

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI ve ENERJİ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ

ELEKTRİK PİYASASI ve ENERJİ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ 27 Nisan 2012 TSPAKB-İSTANBUL ELEKTRİK PİYASASI ve ENERJİ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ Emir ÇETİNKAYA Sözleşme, Araştırma ve İstatistik Müdürü ecetinkaya@vob.org.tr İÇİNDEKİLER Türkiye Elektrik Piyasasına

Detaylı

2012 YILI EĞİTİM KATALOĞU. ETRM ENERJİ DANIŞMANLIK VE RİSK YÖNETİMİ A.Ş Nazlı Naseh-Consultant

2012 YILI EĞİTİM KATALOĞU. ETRM ENERJİ DANIŞMANLIK VE RİSK YÖNETİMİ A.Ş Nazlı Naseh-Consultant 2012 YILI EĞİTİM KATALOĞU ETRM ENERJİ DANIŞMANLIK VE RİSK YÖNETİMİ A.Ş Nazlı Naseh-Consultant ETRM Hakkında ETRM 2010 yılında AS/NEXIA iştiraki olarak kurulmuş ve sadece enerji sektörüne hizmet veren bir

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 32. Hafta (6.8.218-12.8.218) 32. Haftada (6 Ağustos - 12 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 28,42 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 273.694 MWh

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI Selahattin HAKMAN TÜSĐAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Enerji Arz ve Talebi 6000 (Mtoe) 5000 4000 3000 2000 1000 0 1980 2000 2006 2015

Detaylı

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ 20 Ocak 2018 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30307 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1

2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016. VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 7 Ocak 2016 VİOP ta Risk Yönetimi 14.03.2016 1 İÇERİK İhracatçı Eğilim Araştırması Tespitler - Q4 VİOP ta işlem gören Döviz Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri Vadeli işlem

Detaylı

TEMEL OPSİYON STRATEJİLERİ

TEMEL OPSİYON STRATEJİLERİ TEMEL OPSİYON STRATEJİLERİ VİOP Hakkında Borsa İstanbul A.Ş., yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizde türev ürünlere yatırım yapabilmesi, Türk finans piyasalarının gelişmiş finansal piyasalar ile bütünleşmesi

Detaylı

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş

Uyarı: Tanımlar: Borsa. : Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ni ve/veya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nı. Aracı Kuruluş TÜREV ARAÇLAR R İ SK B İ LD İ R İ M FORMU (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdindeki işlemlere ilişkindir) Önemli Açıklama: Vadeli

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015 ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Aralık 2015 1 Elektrik piyasanın serbestleşmesi yönünde büyük mesafe alınmasına karşın hedeflenen noktaya ulaşılamaması sektörün

Detaylı

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Mart Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Mart Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Mart 2010 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür'ün Mart 2010 Dönemi Değerlendirmeleri

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 33. Hafta (13.8.218-19.8.218) 33. Haftada (13 Ağustos - 19 Ağustos), * Haftalık PTF ortalamasının 37,23 TL/MWh artması, * Rüzgar kaynaklı üretim miktarının 16.773 MWh

Detaylı

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz.

Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. Öncesinde panelin handoutlar bölümündeki eğitim materyallerini inceleyebilirsiniz. 26.10.2015 1 KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2011 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Mart 2011 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

TÜREK_2014. Gün Öncesi Piyasalarının RES lere etkisi. Uğuray ALTAYLI Satış Müdürü Istanbul, 05 Kasım 2014

TÜREK_2014. Gün Öncesi Piyasalarının RES lere etkisi. Uğuray ALTAYLI Satış Müdürü Istanbul, 05 Kasım 2014 TÜREK_2014 Gün Öncesi Piyasalarının RES lere etkisi Uğuray ALTAYLI Satış Müdürü Istanbul, 05 Kasım 2014 İÇERİK RÜZGAR SANTRALLERİNİN SATIŞ KANALLARI DGPYS YÖNETMELİĞİ VE DRAFT YÖNETMELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 29. Hafta (16.7.218-22.7.218) 29. Haftada (16 Temmuz - 22 Temmuz), * Haftalık PTF ortalamasının 2,68 TL/MWh artması, * Gün Öncesi Piyasası katılım anlaşması imzalayan

Detaylı

İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. NİN KURUCUSU OLDUĞU /YÖNETTİĞİ İSTANBUL PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. NİN KURUCUSU OLDUĞU /YÖNETTİĞİ İSTANBUL PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. NİN KURUCUSU OLDUĞU /YÖNETTİĞİ İSTANBUL PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU İSTANBUL PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FONUNA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

Detaylı

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi İzak Atiyas, Sabancı Üniversitesi Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri Konferansı 22 Mayıs 2008, İstanbul Temel

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından el değiştirmesini sağlayan piyasalara ne ad verilir? A) Swap B) Talep piyasası C) Spot piyasa D) Vadeli piyasa

Detaylı

BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ

BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ BANKA DIŞI FİNANS KESİMİNİN GELİŞİMİ VE GELECEĞİ DR. GÜRMAN TEVFİK KURUMSAL YATIRIMCI YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ SERMAYE PİYASASI KURUMU KONFERANSI 8 MAYIS 2003 1 FİNANSAL SİSTEMİN İŞLEVLERİ I Malların, hizmetlerin

Detaylı

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin serbest

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 51. Hafta (19.12.216-25.12.216) 51. haftada (19 Aralık - 25 Aralık), * Haftalık PTF ortalamasının 97,94 TL/MWh artması, * Haftalık satış yönünde eşleşen blok miktarının

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

DUY da Gerçekleştirilmesi Planlanan Son Değişiklikler. İbrahim Etem ERTEN

DUY da Gerçekleştirilmesi Planlanan Son Değişiklikler. İbrahim Etem ERTEN GÜN ÖNCESİ PİYASASI VE PİYASA YÖNETİM SİSTEMİ (MMS) EĞİTİMİ 10-11 Ekim 2011 Ankara DUY da Gerçekleştirilmesi Planlanan Son Değişiklikler İbrahim Etem ERTEN DGP kapsamında SMF nin belirlenmesi DGP kapsamında

Detaylı

2012 YILI EĞİTİM KATALOĞU. ETRM ENERJİ DANIŞMANLIK VE RİSK YÖNETİMİ A.Ş Nazlı Naseh-Consultant

2012 YILI EĞİTİM KATALOĞU. ETRM ENERJİ DANIŞMANLIK VE RİSK YÖNETİMİ A.Ş Nazlı Naseh-Consultant 2012 YILI EĞİTİM KATALOĞU ETRM ENERJİ DANIŞMANLIK VE RİSK YÖNETİMİ A.Ş Nazlı Naseh-Consultant ETRM Hakkında ETRM 2010 yılında AS/NEXIA iştiraki olarak kurulmuş ve sadece enerji sektörüne hizmet veren bir

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2012 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta ( )

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta ( ) Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 35. Hafta (27.8.218-2.9.218) 35. Haftada (27 Ağustos - 2 Eylül), * Haftalık PTF ortalamasının 35,19 TL/MWh artması, * Doğalgaz kaynaklı üretim miktarının 1.14.346 MWh

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 28. Hafta (9.7.218-15.7.218) 28. Haftada (9 Temmuz - 15 Temmuz), * Haftalık PTF ortalamasının 6,67 TL/MWh artması, * Gün Öncesi Piyasası katılım anlaşması imzalayan

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 41. Hafta (1.1.216-16.1.216) 41. haftada (1 Ekim - 16 Ekim), * Haftalık PTF ortalamasının 18,6 TL/MWh azalması, * Haftalık fiyattan bağımsız satış miktarının %12 (13.433

Detaylı

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu. 21. haftada (21 Mayıs - 27 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının 0,9 TL/MWh artması,

Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu. 21. haftada (21 Mayıs - 27 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının 0,9 TL/MWh artması, Elektrik Piyasaları Haftalık Raporu 21. Hafta (21.5.218-27.5.218) 21. haftada (21 Mayıs - 27 Mayıs), * Haftalık PTF ortalamasının,9 TL/MWh artması, * Geçtiğimiz haftaya göre üretimin 165.34 MWh (saatlik

Detaylı