YATAK ISLATMA KILAVUZU. Bu kitapçık, ailelerin yatak ıslatan çocuklarına destek olurken yardım alabilecekleri şekilde hazırlanmıştır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YATAK ISLATMA KILAVUZU. Bu kitapçık, ailelerin yatak ıslatan çocuklarına destek olurken yardım alabilecekleri şekilde hazırlanmıştır."

Transkript

1 YATAK ISLATMA KILAVUZU Bu kitapçık, ailelerin yatak ıslatan çocuklarına destek olurken yardım alabilecekleri şekilde hazırlanmıştır. Yatak ıslatma çocuğun* suçu değildir, uyku sırasında olur ve çocuk bunun farkında değildir. Pek çok çocuğun yatak ıslatma problemini çözmek ya da yardımcı olmak için yapılabilecek şeyler vardır. Aile için ilk adım çocuklarının kuru gecelere ulaşabileceğini bilmesini sağlayarak pozitif bir algı oluşturmak ve önerilen müdahale ne olursa olsun motive şekilde devam etmektir. * Bu kitapçıkta 'çocuk' kelimesi gençleri de kapsamaktadır. Problemin derecesi Ülkemizde yaşları 5 ile 16 arasında değişen bir çok çocuk yatağını ıslatmaktadır. Bu durum çocuklar için oldukça zor ve sosyal olarak izole edilen bir durumdur. Çocuklar büyüdükçe, yatak ıslatma da azalabilir. Hatta bazen gece yatak ıslatma problemi kendiliğinden yok olur. Ancak erişkin yaşlara gelip halen yatak ıslatma problemiyle uğraşanlar var. Erkeklerin kızlara göre daha fazla yatak ıslattığı bilinmektedir, ancak delikanlı çağlarına geldiklerinde cinsiyet arası fark da azalır. YATAK ISLATMA NEDİR? Pek çok çocuk gündüz mesane kontrolünü üç yaşında kazanırlar ve dolu mesane hissini fark edip tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar. Gece kontrolü ise biraz daha uzun zaman alabilir. Yatak ıslatma, uyku sırasında istemsiz şekilde idrar kaçırmaktır, tıpta nokturnal enürezis olarak adlandırılır. Gece hiçbir zaman kuru kalamamış olan çocukların yatak ıslatmasına primer enürezis denir. Sekonder enürezis ise, daha önce 6 ay ya da daha uzun süre boyunca kuru kalmış çocuklarda görülmeye başlanan yatak ıslatma tipidir. Her ikisinin de değerlendirmesi ve tedavisi aynıdır. Bazı çocuklar her gece yatak ıslatır, bazıları haftada birkaç defa, bazıları ise çok daha seyrek yatak ıslatabilir. Bir uzman tarafından yapılacak değerlendirme, sürekli destek ve uygun tedavi ile bu problem çözülebilir. YATAK ISLATMAYA NELER SEBEP OLUR? Bazı çocukların neden diğerlerine göre daha ileri yaşlarda gece kuru kalmayı sağlayabildikleri hala tam olara anlaşılamamıştır. Ancak bilmeliyiz ki, bu tembelliğe ya da eksik verilen tuvalet eğitimine bağlı değildir. Bizler, aşağıdaki sebeplerin bir kombinasyonu sonucu bu problemin yaşandığı düşüncesindeyiz:

2 Mesane sinyallerine uyanamamak Bazı çocuklar, dolu mesanenin boşalma ihtiyacı üzerine gönderdiği sinyaller karşısında uyanamaz. Bu durum derin uyumakla alakalı değil, onları uykusundan uyandırması gereken sinyalin güçsüzlüğü ya da dayanıklılığı ile alakalıdır. Bir yatak ıslatma alarmı, mesaneden beyne giden bu sinyalin güçlenmesini sağlayabilir. Vazopressin eksikliği Bazı çocuklar gece boyunca yeterli miktarda vazopressin hormonu üretemeyebilirler. Bu hormon, vücutta sürekli olarak salgılanır ancak geceleri pik yapar, böylece uyku süresince böbreklerin daha az idrar üretmesi sağlanır. Eğer yeterli vazopressin yoksa, böbrekler büyük miktarda idrar üretmeye devam eder ve mesane üretilen idrarı saklayamaz. Vazopressin eksikliği yaşayan ve tuvalete gitmek için uyanamayan çocuklarda, uyandırmaya yarayan sinyal eksikliği de görülür. Vazopressin eksikliğinin belirtileri, gece yatakta oluşan büyük ıslaklıklar, gece bir defadan fazla yatak ıslatmak ve gecenin başlangıç evresinde yatak ıslatmak olarak sayılabilir. Hormonu tamamlamak için ilaç (desmopressin) takviyesi uygulanabilir. Bu sayede çocuk pijama partileri gibi gece başka bir yerde uyuyacağı zaman kuru kalabilir. Eğer çocuğun problemi gerçekten vazopressin eksikliğine bağlıysa ilaç kullandığında tablo düzelebilir. Ancak çoğu çocuk ilacı bıraktığında tekrar yatak ıslatmaya başlayabilir. Ayrıca bazı aileler ilaç kullanmak istemeyebilir.bütün bu nedenlerden dolayı işeme geliştirme programı daha yüz güldürücü sonuçlar vermekle birlikte şikayetlerin tekrarlama ihtimalini çok aza indirgemektedir. Ayrıca çocuk ilaç kullanmak zorunda kalmayacaktır. Mesane Aşırı Aktivitesi Bazı çocukların gündüz idrar kaçırması, gece yatak ıslatmasına sebep olabilir. En sık görülen problem aşırı aktif mesanedir, bu durum mesane içi kasların mesane henüz dolu değilken kasılmaya başlaması ve çocuğun sık ve acil tuvalete gitme ihtiyacı hissetmesi ile kendini gösterir. Bu durum aynı şekilde gece çocuk uyurken de oluşabilir.sadece gündüz görülebildiği gibi sadece gece de görülebilir ya da gece ve gündüz aynı anda görülebilir. Aşırı aktif mesane belirtileri gün boyu ve gece hissedilebilen nemli pantolonlardır. Sıklıkla değişken büyüklüklerde ıslaklıklar gözlenir ve çocuk yatağı ıslattıktan sonra genellikle uyanır. Gündüz kaçırmanın

3 bir uzman tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir ve bu değerlendirme ile çocuğa gerekli görüldüğü takdirde ilaç reçete edilebilir. BAŞKA NELER YATAK ISLATMAYA SEBEP OLABİLİR? Kabızlık Tamamen dolu bağırsaklar durumu daha da kötüleştirebilir ya da daha önceden geceleri yatak ıslatmayan çocuk veya gencin gece yatak ıslatmaya başlamasına neden olabilir (sekonder enürezis). Eğer bağırsak gergin ve kabızlık sebebiyle dolu ise mesaneye baskı yapabilir ve gece veya gündüz idrar kaçırmaya sebep olabilir. Eğer bir çocuk bağırsaklarını haftada üç defadan daha az boşaltıyorsa, ya da dışkılamada sorunları varsa ya da dışkıyı çıkarırken zorlanıyorsa kabız olabilir. Bu durumun bir uzman tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir ve bu değerlendirme ile çocuğa gerekli görüldüğü takdirde ilaç reçete edilebilir. Üriner Sistem Enfeksiyonları Üriner sistem enfeksiyonları devamlı tuvalete gitme ihtiyacı hissedilmesine neden olabilir, gündüz idrar kaçırma ya da gece yatak ıslatma problemlerini de daha kötüleştirebilir. Bu durumun bir uzman tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir ve bu değerlendirme ile çocuğa gerekli görüldüğü takdirde ilaç reçete edilebilir. Aile Hikayesi Yatak ıslatma problemi, ailede ebeveynden çocuklara geçebilir. Çocuğun ebeveynlerinden birisinde geçmişte bu problem görüldü ise, çocukta da bu problemin görülme olasılığı % 45, ebeveynlerden her ikisinde de geçmişte bu problem görüldü ise, çocukta da bu problemin görülme olasılığı % 72 dir. Anksiyete Bilindiği gibi anksiyete, stres veya günlük rutindeki değişimler çocuğun gece kuru kalmasını erteleyebilir ya da geceleri kuru kalan bir çocuğun yatak ıslatmasına sebep olabilir (sekonder enürezis). Anksiyete ve stres, okula başlama, kardeşin doğumu, sınavlar ve endişeler ya da alay edilme gibi günlük rutinde değişikliklerle birlikte gözlenebilir. Eğer çocuk bir süredir kuru kaldıysa ve sonradan gece yatak ıslatmaya başladıysa, çocukla konuşmayı denemek problemin kaynağını bulmak ve çözümü kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Anksiyete ve stresin kaynağı bulunup çözüldükten sonra, çocuğun gece yatak ıslatma problemi de genellikle alarm tedavisi ile ortadan kaldırılabilir.

4 SİSTEM NASIL ÇALIŞIR? Ne zaman müdahale edilmeli? Yatak ıslatmanın üstesinden gelme yolları aramak için en uygun zaman çocuğun hazır ve motive olduğu zamandır. Müdahale etmek için belli bir yaş yoktur ama çocuğun seçilen tedavi yöntemine katılabilecek olgunlukta olması tercih edilir. Bu nedenle 5 yaş ve üzerindeki çocuklar tedavi edilir. Bazı çocuklarda başka birisinin evinde kalma gibi sosyal aktivitelere başlama yaşı geldiğinde, gece kuru kalmak için ciddi bir istek de başlar. Ancak pek çok çocuk basitçe sadece geceleri kuru kalmak istediklerine karar verirler. Değerlendirme için konunun uzmanı bir hekimden randevu almak ve klinik değerlendirme, destek ve tedavi seçenekleri ile ilgili bilgi almak önerilmektedir. Yaş için ya da klinikteki sırayı beklemek tavsiye edilmemektedir. Hangi tip müdahaleler bulunmaktadır? Yatak ıslatma için en önemli tedavi alarm tedavisidir.ancak tek başına alarm tedavisi yeterli olmayabilir. Hızlı ve kısa sürede gelişmenin gerekli olduğu ve alarmın uygun olmadığı durumlarda desmopressin faydalı olur. Ancak tek başına alarm veya tek başına ilaç tedavisi yeterli değildir. Mesane eğitimi,biofeedback tedavi,fonksiyonel elektrik stimülasyonu,nöromodülasyon gibi tedavileri kapsayan işeme geliştirme programı uygulanmalıdır.

5 Yatak ıslatma alarmları İki tip alarm vardır: Yatağa serilen alarm ve çamaşıra tutturulan alarm. Her ikisinin de çalışma prensibi aynıdır. Çocuk ıslatmaya başladığında sensör ıslaklığı algılar ve çocuğu uyandıran alarmı tetikler. Zamanla dolu mesane hissini algılamaya başlarlar ve tuvalete gitme ihtiyacı ile uyanırlar. Dereceli olarak tutmayı öğrenirler ya da alarm çalmadan uyanıp tuvalete giderler. Alarm sadece çocuk gerçekten kuru kalmak ve gece alarm kullanmayı istediklerinde başarılı olabilir. Dolayısıyla alarm kullanma kararına dahil olmaları ve kullanım sırasında da desteklenmeleri gereklidir. Alarmın işe yaradığını gösteren işaretler, alarm sesine uyanmak, gece daha küçük ıslaklıklar, alarm çaldıktan sonra mesanede daha çok idrar bulunması, alarmın daha az çalması ya da hiç çalmamasıdır. Arka arkaya 14+7 gün boyunca gece kuru kalındığında tedavi kesilebilir. Yatak ıslatma alarm kullanımı uzun süreli katılım, kararlılık gerektirir ama uzun dönemde iyi bir başarı oranı vardır. Alarm üç ay boyunca düzenli ve düzgün olarak kullanıldıktan sonra bir gelişme yoksa, alternatif tedaviler düşünülmelidir. İlaçlar Çocukların kuru kalmasını sağlamak için iki adet ilaç bulunmaktadır. Genellikle bu ilaçların her ikisi birlikte kullandırılır. Desmopressin Desmopressin, doğal bir hormon olan vazopressinin yapay formudur. Vazopressinle aynı şekilde çalışır. Gece boyunca böbreklerin gündüze göre daha az idrar üretmesini sağlar ve böylece mesanede de daha az miktarda idrar depolanır. Desmopressin ya tablet formda ya da dil altında eriyen formda reçete edilebilir. Gece yatmadan önce alınır ve etkisi 8-10 saat kadar sürer. Ancak çocukların üçte birinde tam etkili olur. Diğer üçte birinde idrar üretiminde bir miktar azalma görülürken, kalan üçte birlik kısımda ise hiçbir etki gözlenmez.

6 İlaç eksik olan hormonun üretimi için uyarı sağlamaz, bu nedenle ilacı kullanan çocuk, kullanımı bıraktıktan sonra yeniden yatak ıslatmaya başlayabilir. Vazopressin üretimi bireyin gelişiminin bir parçasıdır ve bazı bireyler, diğerlerine göre daha ileri yaşta üretime başlarlar. Desmopressin gece yatak ıslatmayı tedavi etmez, sadece hafifletir. Ancak ev dışında uyunması gerekli olan zamanlar gibi, çabuk şekilde gece kuru kalınmaya ihtiyaç olduğunda faydalı olabilir. Her bireyde faydalı olmadığı için, daha önceden deneme yapılması gerekli olabilir. Desmopressin kullanımı sırasında, gece yatmadan 1 saat kadar önce sıvı alımı kesilmelidir ve ilacın içilmesinden sonraki 8 saat boyunca sıvı alınmamalıdır. Susuzluğu gidermek için çok az miktarda sıvı alınması önemlidir. İlacı reçete eden hekim kullanımı, sıvı tüketim miktarları ve olası yan etkilerini anlatacaktır. Desmopressin üç aylık düzenli kullanımdan sonra bir hafta süre ile kullanımı durdurulur ve problemin devam edip etmediği, çocuğun vazopressin üretimine başlayıp başlamadığı tespit edilir. Antikolinerjikler - Oksibutinin Oksibutinin, aşırı aktif mesane için kullanılan bir antikolinerjiktir. Mesane kaslarını rahatlatır ve istenmeyen mesane kasılmalarını azaltır. Böylece mesane de rahatlar ve daha fazla idrar depolayabilir. Yatak ıslatma problemlerinde bu konuda uzman bir hekim tarafından desmopressin ile birlikte reçete edilir. Hekim ilacın nasıl alınacağını ve muhtemel yan etkilerini anlatacaktır. YA TEDAVİ İŞE YARAMAZSA

7 Önerilen tüm tedailerin işe yaramadığını söyleyebilmek için makul bir süre uygulanmış olması önerilmektedir. Yatak ıslatma alarmı kullanılırken gelişmeler kaydedilmeli ve eğer dört hafta kullanım sonunda erken gelişme işaretleri veya üç aylık kullanım sonucunda kuruluk görülmezse, alarm tedavisi tekrar incelenmelidir. Daha önceki başarılı alarm kullanımından sonra yatak ıslatma yeniden başlarsa, birbirini takip eden 14 günlük kuruluk yeniden sağlanana kadar tekrar kullanılmalıdır. Desmopressin kullanımına başlandıktan sonra kısa süre içinde idrar üretiminde azalma gözlenir. Ancak iki hafta kullanımdan sonra çocuk kuru kalamıyorsa dozun arttırılması gerekebilir. Eğer dört hafta sonunda cevap belirtileri kendini göstermeye başlarsa, kullanıma üç ay boyunca devam edilmelidir. Oksibutininin tüm etkisini göstermesi zaman alır ve kullanımına başlandıktan üç ay ve altı ay sonra bir değerlendirme yapılmalıdır. Aileler yatak ıslatma problemi için yapılan bir müdahalenin başarısız olduğunu düşündüklerinde daha ileri değerlendirmeler, araştırmalar ve tedavi yönetimi yapılması için bir teklifte bulunulmalıdır. Bir alternatif tedavi ya da tedavi kombinasyonu önerilmelidir. YATAK ISLATMA PROBLEMİ DEĞERLENDİRMESİ NELER OLACAK? Bir yatak ıslatma değerlendirmesinde çocuk üroloji uzmanı ya da fizyoterapist, çocuğun günde ne kadar sıvı tükettiğini, ne sıklıkla tuvalete gittiğini ve gün içinde kazalar olup olmadığını soracaktır. Ayrıca çocuğun ne sıklıkla yatağını ıslattığını da bilmek isteyeceklerdir. Eğer gündüz idrar kaçırma da söz konusu ise, yatak ıslatma için bir müdahale planlanmadan önce bu sorunla da uğraşılacaktır. Sıvı tüketimi ve tuvalete gidiş rutini ile ilgili de önerilerde bulunulacaktır. Gerekli görüldüğü taktirde bir mesane kapasite ölçümü de yapılabilir. Eğer daha önceden de kuru geceler oldu ise, daha küçük yaştaki çocuklar için bezsiz birkaç gece deneme yapılması önerilebilir. Bu denemeler, yatmadan önce tuvalete gitmek veya gün içinde daha fazla sıvı tüketmek gibi edinilen alışkanlıklar ödüllendirilebilir. Çocuktan iki hafta boyunca bir tablo doldurması istenilebilir ve bu tablo incelenerek çocuğun ihtiyaçlarına göre bir tedavi yöntemi planlanabilir.

8 NEREDEN YARDIM İSTENİLEBİLİR? Çocuk hazır olduğunda ve artık geceleri kuru kalmak isteği belirginleştiğinde, bu birey ve ailesi için en uygun tedavi şekline uzman karar verecektir. Bu uzman ya bir çocuk üroloji uzmanı ya da bu konuda uzmanlaşmış bir fizyoterapisttir. AİLELER NE YAPABİLİR? Yatak ıslatma ile her gün uğraşmak aileler için moral bozucu olabilir. Çünkü çocuklar yatak ıslattıklarında uyuyorlardır ve neler olduğundan habersizdirler. Bunun çocuğun suçu olmadığını anlamak önemlidir. Cezalandırma, yatak ıslatma problemini çözme konusunda bir fayda sağlamayacaktır. Aşağıda bu problemi yönetme ve çözme konularında yardımcı olabilecek birkaç öneri sıralanmıştır: Çocuğunuz gece kuru kalma konusunda istekli olduğunda yardım aramalısınız. Bu sayede kuru kalmak için motive olduklarını garanti eder ve yatak ıslatma ile ilgili olumsuz duyguların gelişmesine engel olur. Çocuklar yatak ıslatma tedavisi ile ilgili alınan kararlarda aktif olarak bulunmalı ve tedavi bireyin ihtiyaçlarına göre planlanmalıdır. Çocuğunuzun gün içinde düzenli aralıklarla tuvalete giderek mesanesini boşaltmasını sağlayın. Günde dört ila yedi defa tuvalete gidilmesi en uygunudur. Yatağa gidiş hazırlığı rutini olarak yatmadan hemen önce tuvalete gidilmesi, uykudan hemen önce mesanenin tamamen boşaldığını garantiler. Çocuğunuzun gece tuvalete rahat gidebildiğinden emin olun. Bir gece lambası ya da yatağın yanına konumlandırılacak bir elektrik lambası anahtarı veya koridorun aydınlatılması faydalı olacaktır. Gece koridordan tuvalete gitmek konusunda isteksiz olan çocuklar için yatağın yanına bir lazımlık konulabilir. Ranza kullanan çocuklarda, yatak ıslatma problemi olanın alt katta yatması da fayda sağlayacaktır.

9 Çocuğunuza gece uyandığında, bunun tuvalete gitme ihtiyacı yüzünden olabileceğini hatırlatın. Yeniden uykuya dalmak için diğer tarafa dönmek yerine, tuvalete giderek mesanelerini boşaltmaları en uygunudur. Vazopressin karanlıkta salgılanan bir hormon olduğundan, çocuğunuzun TV karşısında uyumasına izin vermeyin. Duş alma ve ardından da sakin geçirilecek, kitap okunabilecek bir süre gibi uykuya hazırlık rutinleri yardımcı olabilir. Çocuğunuzun tedaviye olumlu baktığından ve kuru kalmak için motive olduğundan emin olun. Sakinliğinizi, olumlu yanınızı ve çocuğunuza olan desteğinizi koruyun. Çocuğun 14 gün boyunca kuru kalması durumunda başarı sağlanmış olacaktır. Sıvı tüketimi Çocukların gün içerisinde yeterli miktarda sıvı tüketmesinin ne kadar önemli olduğu yeterince belirtilememiş olabilir. Sağlıklı mesane ve bağırsaklar için sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Pek çok çocuk, gündüz su içmezlerse gece yatak ıslatmayacaklarını düşünürler. Ancak durum bundan farklıdır. Gün içerisinde sıvı tüketilmezse, mesane küçülür ve idrar depolama kapasitesi azalır, yani daha az idrar depolayabilir hale gelir. Az sıvı tüketimi gece yatak ıslatmayı arttıracağı gibi, sık tuvalete gitme ihtiyacının ortaya çıkmasına, aşırı aktif mesane sendromuna ve hatta üriner sistem enfeksiyonuna sebep olabilir. Gün içerisinde mesanenin tamamen dolduğundan ve bunu takiben de tamamen boşaltıldığından emin olunmalıdır. Çocuğunuzun yeterli miktarda sıvı tüketmediğinden, tükettiği sıvı kadar idrar depolayamadığından şüpheleniyorsanız ya da böyle olduğunu düşünüyorsanız, uzmana danışmalı, sıvı tüketimi konusunda öneriler almalısınız ve gerekli olduğu durumlarda mesane kapasitesi ölçümlerini yaptırmalısınız.

10 Sıvı tüketiminde su bazlı içecekler tercih edilmelidir. Ancak gazlı içecekler, çay, kahve, yoğun meyve suları ve sıcak çikolata mesaneyi uyaran içeceklerdir ve normalden daha sık tuvalete gitme ihtiyacı doğurur. Aşağıdaki tabloda çocukların alması gereken sıvı miktarları belirtilmiştir. Kolay bir hatırlatma olması açısından günde 6-8 bardak sıvı tüketimi yeterli olacağı söylenebilir. Hatta örnek olarak da kahvaltı, öğlen yemeği ile kahvaltı arasında, öğlen yemeğinde, öğleden sonra, okuldan geldiğinde ve akşam yemeğinde birer bardak sıvı alımı uygun bir tüketim şemasıdır. Önerilen sıvı tüketim tablosu Yaş 4-8 yaş 9-13 yaş yaş Cinsiyet Kız Erkek Kız Erkek Kız Erkek Günlük toplam sıvı tüketimi ml ml ml ml ml ml Kaldırmak ya da uyandırmak Kaldırmak, çocuğu gece tuvalete taşımak ya da yürütmektir. Pek çok aile küçük çocuklarının bezi sabah kuru olmaya başladığında gece çocuklarını kaldırmaya başlar. Gece bezsiz yatırma denemeleri ile birlikte 5 yaş altı çocuklara yapılan bu uygulama gece kuru kalınmasını sağlayabilir. Gece yatak ıslatma problemini ortadan kaldırmak için, gece boyunca dolu mesane sinyali alan çocuğun uyanabilmesi gerekmektedir. Daha büyük çocukların gece kaldırılması kuru bir gece geçirilmesini sağlayabilir ancak çocuğun kendi kendine uyanarak dolu mesane hissini anlamasına fayda sağlamaz.

11 Kaldırmak uzun süreli kuruluk sağlamaz. Ancak kısa süreli gece yatak ıslatma ile mücadele yöntemi olarak uygulanabilir. Kaldırma gece kuru kalması konusunda çocuğun aileye bağımlı kalmasına yol açar. Eğer aile kaldırmaya karar verirse, bunu her defasında gece boyunca değişik saatlerde yapmaları, çocuğun tamamen uyandığından emin olmaları, çocuğun neden uyandırıldığının farkında olması ve mesanesini tamamen boşaltması önemlidir. Yatak ıslatma tedavisine cevap vermeyen ergen çocukların, kendi cep telefonu ya da saatlerinin alarmına uyanmaları, yatak ıslatma yönetimi konusunda iyi bir strateji olabilir. Ev dışındaki geceler Bazı çocuklar, ev dışında geçirdikleri gecelerde kuru kalabilirler. Aileler de buna şaşırabilir. Bunun neden bu şekilde olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak çocuğun yabancı bir yatakta yatıyor olması, o gece kuru kalmalarının her zamankinden daha da önemli olması, uyurken daha az rahatlamış olmaları ve akıllarında kuru kalmaları gerektiği düşüncesi ile uyuyor olmalarının kuru kalmalarını sağladığı düşünülmektedir. Bu sayede bazı çocuklar gece boyu idrarlarını tutabilirler veya mesaneleri dolduğunda uyanıp tuvalete giderler. Olumlu düşünmek Bu gece kuru kalacağım. Çocuğunuzu, kuru kalmak için harcadığı çaba için mutlaka destekleyin ve övün. Kuru kaldığı geceler için de elbette ayrıca övgüyü hak eder. Kararlaştırılmış ve edinilen davranışlar için de ödüllendirin. Bu davranışlara örnek olarak gün içinde yeterli miktarda sıvı tüketilmesi, düzenli aralıklarla tuvalete gidilmesi ve çarşaf değişimine yardım etmesi söylenebilir. Ancak kuru kaldığı geceler için ödüllendirme yanlıştır çünkü bu çocuğunuzun bilinçli olarak yaptığı bir şey değildir. Kuru kaldığı geceler için ödüllendirmek, yeterince denerse kuru kalabileceği anlamına gelir. Ödül sistemi net olmalıdır. Tutarlı, hemen verilebilir, adil, düşük maliyetli ve ulaşılabilir olmalıdır. Olumlu kişisel öğrenimin bazı çocuklar için faydalı olduğu gözlenmiştir. Uyumadan önce tekrarlanan Bu gece kuru kalacağım. ya da bu gece tuvalete gitmek için uyanacağım. gibi ifadeler kullanılabilir. YARDIMCI OLABİLECEK PRATİK BİLGİLER Yatak, çarşaf ve yorgan için koruyucular kullanın. Islanan çarşaf ve kıyafetler için çocuğun odasında bir çamaşır sepeti bulundurun. Kuru çarşaf ve pijamaları aynı odada kolay ulaşılabilir yerlere koyun. Tek kullanımlık koruyucu pedler, gece kısa sürede değiştirmek için kullanılabilir. Her sabah duş almak, kokuyu engeller.

AİLELER İÇİN BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI-1 YATAK ISLATMA PROBLEMİ

AİLELER İÇİN BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI-1 YATAK ISLATMA PROBLEMİ AİLELER İÇİN BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI-1 YATAK ISLATMA PROBLEMİ Sevgili Aileler, Gece yatak ıslatma ülkemizde çok yaygın olarak görülmektedir. Gece yatak ıslatan çocukların %%80-85 i tamamen sağlıklı çocuklardır.

Detaylı

PRİMER NOKTURNAL ENUREZİS TEDAVİSİ

PRİMER NOKTURNAL ENUREZİS TEDAVİSİ PRİMER NOKTURNAL ENUREZİS TEDAVİSİ Doç. Dr. Selçuk Yücel Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Plan 1. Ne Zaman Tedavi? 2. Konzervatif Tedavi 3. Birincil Basamak

Detaylı

GECE YATAK ISLATMA-GÜNDÜZ ISLATMA GECE YATAK ISLATMA

GECE YATAK ISLATMA-GÜNDÜZ ISLATMA GECE YATAK ISLATMA GECE YATAK ISLATMA-GÜNDÜZ ISLATMA GECE YATAK ISLATMA Gece yatak ıslatma sorunu insanlık tarihinde kayıtları bulunan en eski sağlık problemlerinden biridir. 5 yaşına gelmiş bir çocukta yatak ıslatma normal

Detaylı

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR?

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? Tuvalet eğitimi döneminde, nörolojik olarak normal bazı çocuklarda yanlış edinilmiş işeme alışkanlıkları neticesinde ortaya çıkan işeme fazındaki

Detaylı

Adres: Postfach 5, 1109 Wien E-Mail: info@clubmondkind.at Dernek Tel.: 0664/60 90 8100 (Perşembe ve Cuma öğleden önce)

Adres: Postfach 5, 1109 Wien E-Mail: info@clubmondkind.at Dernek Tel.: 0664/60 90 8100 (Perşembe ve Cuma öğleden önce) Hızlı yardım için en kısa yol Club Mondkind Adres: Postfach 5, 1109 Wien E-Mail: info@clubmondkind.at Dernek Tel.: 0664/60 90 8100 (Perşembe ve Cuma öğleden önce) www.clubmondkind.at > Önemli bilgiler

Detaylı

KONSTİPASYON (KABIZLIK)

KONSTİPASYON (KABIZLIK) KONSTİPASYON (KABIZLIK) Hazırlayan Doç. Dr. Sabire Yurtsever Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi KONSTİPASYON (KABIZLIK) NEDİR? Konstipasyon, dışkının kuru ve sert olması, barsak boşaltımının

Detaylı

Prof. Dr. M. İhsan Karaman. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Kliniği

Prof. Dr. M. İhsan Karaman. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Kliniği Prof. Dr. M. İhsan Karaman Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Kliniği İşeme Bozukluğu-Tanım Sağlıklı çocuklarda yanlış tuvalet eğitimi yada psikolojik yada ailesel nedenlerle gelişen

Detaylı

ENÜREZİS NOKTURNA KLİNİK YÖNTEM REHBERİ (KYR)

ENÜREZİS NOKTURNA KLİNİK YÖNTEM REHBERİ (KYR) ENÜREZİS NOKTURNA KLİNİK YÖNTEM REHBERİ (KYR) Enüresiz Nokturna Klinik Yöntem Rehberi Neden klinik rehber? 1. Bu rehberin amacı, basit bir soru listesi ve noninvazif görüntüleme kullanarak, tanıya akılcı

Detaylı

Enürezis. Dr. Ali Düzova Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı

Enürezis. Dr. Ali Düzova Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Enürezis Dr. Ali Düzova Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı 59. Milli Pediatri Kongresi, Antalya 06 Kasım 2015 Sunum planı Tanımlar Epidemiyoloji

Detaylı

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır:

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır: PELVİK TABAN REHABİLİTASYONU İnsan vücudunun gövde kısmı ; Göğüs (Toraks),Karın (Abdomen) ve Leğen (Pelvis) olmak üzere 3ana bölümden oluşur.karnın alt kısmında kasıklar olarak da bilinen pelvis; leğen

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER

OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUNDA UYKU SORUNLARI VE ÖNERİLER Uykuyla ilgili sorunlar sadece bebeklik döneminde yaşanmaz.okul öncesi dönemde ki çocuklarda çeşitli uyku sorunu yaşarlar.uykuya dalmada güçlük,gece terörleri

Detaylı

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi Pocket Cep kitapçığı size ART HIV tedavisi Antiretroviral Tedavi Ocak 2018 Bu cep broşürü HIV tedavisi (ART) hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes için hazırlanmıştır. HIV tanısı aldığım için, pek

Detaylı

TUVALET E Ğİ T İ M İ

TUVALET E Ğİ T İ M İ TUVALET EĞİTİMİ İÇERİK Tuvalet Eğitimi Nedir? Tuvalet Eğitimi için Hazır Olma Süreci Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Tuvalet Eğitimine Başlarken Tuvalet Eğitimi Süreci -Tuvalet rutinini

Detaylı

ÇOCUKLARDA. idrar KAÇIRMA

ÇOCUKLARDA. idrar KAÇIRMA ÇOCUKLARDA idrar KAÇIRMA ALT ÜRİNER SİSTEM Mesanenin depolama ve boşaltma işlevleri bebeklerde ve bezli çocuklarda omuriliğin kontrolündedir. Mesane idrar ile genişlediğinde oluşan sinyaller omuriliğe

Detaylı

EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ

EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ FARKLI GELİŞENLERDE UYKU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ www.algiabaterapi.com Uyku karmaşık, beyin işlevi ve psikoloji ile ilgili yaşamsal bir durumdur. Uyku, çocuğun biyolojik

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

Uykusuzluk, Nedenleri ve Çözüm Önerileri. GRUP UYKUSUZLAR Todup D2 Danışman: Prof.Dr. Murat KASAP

Uykusuzluk, Nedenleri ve Çözüm Önerileri. GRUP UYKUSUZLAR Todup D2 Danışman: Prof.Dr. Murat KASAP Uykusuzluk, Nedenleri ve Çözüm Önerileri GRUP UYKUSUZLAR Todup D2 Danışman: Prof.Dr. Murat KASAP Uyku nedir? Vücudumuzun dinlenmesi, beynimizin mola verebilmesi için gerekli olan bir döngüdür. İnsan ömrünün

Detaylı

İdrar kaçırma hastalığına boyun eğmeyin.

İdrar kaçırma hastalığına boyun eğmeyin. İdrar kaçırma hastalığına boyun eğmeyin. Hayatınızı kısıtlamayın! Bazı hastalıklar var ki günlük yaşantımızı büyük oranda etkileyip yaşam kalitemizi düşürüyor. Bu hastalıkların başında da enkotinans ya

Detaylı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı 3. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 23-27 Mart 2016, Muğla Uz. Ecz. Metin Deniz KARAKOÇ Denizli Devlet Hastanesi Hasta

Detaylı

Gündüz İdrar Kaçırma Hakkında

Gündüz İdrar Kaçırma Hakkında Gündüz İdrar Kaçırma Hakkında Yazan: Fizyoterapist Yelda PEKBAY Bu kitapçık çocuklara ve ailelerine/bakıcılarına yardımcı olmak ve gündüz idrar kaçırma ile 'sıklık' ve 'aciliyet' gibi mesane problemlerini

Detaylı

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır?

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır? KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? İdrar kaçırma nedir- nasıl tanımlanır? Bu bir hastalık mıdır? İdrar kaçırma her türlü istem dışı idrarın tutulamaması yani kaçırma halidir. Bu durum,

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 09 Nisan 2009 02:34 - Son Güncelleme Perşembe, 09 Nisan 2009 03:06

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 09 Nisan 2009 02:34 - Son Güncelleme Perşembe, 09 Nisan 2009 03:06 ÇOCUKLARDA ENDOKRİN SORUNLAR Memorial Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Oya Ercan, büyüme bozuklukları ile ilgili bilgi verdi. Bu sorunlar, büyüme bozukluklarını ve hormonların fazla

Detaylı

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR!

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR! Acıbadem Hastanesi Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz ile, çocuğun doğumundan itibaren vücudunda hangi hormonların ne gibi işlevleri olduğunu, ilk 3 yılın önemini ve ergenlik

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız: ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU Çocuğun adı, soyadı: Çocuğun doğum tarihi:.../.../... Formun doldurulduğu tarih:.../.../.. DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM 1)Çocuğun doğum öncesi dönemi nasıl

Detaylı

ROBOT YARDIMI İLE PROSTAT KANSERİ AMELİYATINDA HASTA EĞİTİMİ

ROBOT YARDIMI İLE PROSTAT KANSERİ AMELİYATINDA HASTA EĞİTİMİ ROBOT YARDIMI İLE PROSTAT KANSERİ AMELİYATINDA HASTA EĞİTİMİ Prostat kanserinin tedavisinde sık olarak uygulanan robotik radikal prostatektomi ameliyatında, cerrah tarafından yönetilen bir robot aracılığıyla

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN oral damla Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil paraben

Detaylı

AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012

AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012 AFYONKARAHİSAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VELİ GRUP REHBERLİĞİ PROGRAMI.. KASIM 2012 1 2 İnsanların özellikle de çocukların, doğa şartlarına olduğu kadar toplum şartlarına ve kurallarına da uyum sağlaması

Detaylı

HASTA BAKIM VE YARDIM GÜNLÜĞÜ

HASTA BAKIM VE YARDIM GÜNLÜĞÜ Gemeinsam Verantwortung tragen für ein generationenund kulturenübergreifendes Zukunftskonzept HASTA BAKIM VE YARDIM GÜNLÜĞÜ Stand Juni 2013 Bakım ve yardım işlemlerinin anlaşılır bir dille anlatımı! ÖNEMLİ

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Pediyatri Polikliniği Olgu Sunumu 17 Mart 2017 Cuma İntörn Dr. Şeyma Sepetçi Dr. Şerife Kalkan Dr. Elif Velibeyoğlu

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

Prostat kanserine karşı erken teşhis için

Prostat kanserine karşı erken teşhis için Prostat kanserine karşı erken teşhis için Prostat Erkeğin hassas noktasi Sayın Erkekler, Almanya da her yıl 40.000 den fazla erkek yeniden prostat kanserinden hastalanıyor. Ancak tüm erkeklerin % 15 ile

Detaylı

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU Hemşire Deniz YALÇIN Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi Pediatri Hematoloji Onkoloji Kliniği Servis Sorumlu Hemşiresi Sunum Planı Hastanın servise kabulü

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel. idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali

İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel. idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali Görülme Sıklığı kadında % 4.5-53 erkekde %1.6-24 Üroloji ve Jinekoloji Polikliniklerine İdrar Kaçırma Yakınması Dışında

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI A N A KU O LU ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÖZ BA BEC KIM ERİS İ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - KASIM 2016 ÖZ BAKIM BECERİSİ KAZANMA SÜRECİ Çocukların temel ihtiyaçları, onlar dünyaya geldikleri

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde ilaç kullanma Çalışma saatleri esnasında reçeteli ya da reçetesiz ilaç mı almanız gerekiyor? Evet ise, nasıl organize edeceğiniz, saklayacağınız üzerinde düşünmeli

Detaylı

Bu belgenin fakülte / Y.okul/ Enstitü yönetim kurulunda onaylanması gerekmektedir.

Bu belgenin fakülte / Y.okul/ Enstitü yönetim kurulunda onaylanması gerekmektedir. Bu el kitabı Erasmus kapsamında yurt dışına gitmek isteyen öğrencilerimize, pratik bilgiler sağlaması amacıyla Fakültemiz Erasmus Koordinatörlüğü tarafından hazırlanmıştır. 1. Erasmus Programı çerçevesinde

Detaylı

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca)

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Erişkin ve büyük çocuklarla kıyaslandığında, 12 ay altındaki infantlar gerçek anlamda yüksek boğmaca oranlarına ve boğmaca ile ilişkili ölümlerin geniş

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı

Reflü Hastaları Ne Yapmalı?

Reflü Hastaları Ne Yapmalı? On5yirmi5.com Reflü Hastaları Ne Yapmalı? Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı (oluşturma

Detaylı

YAŞLILIK DÖNEMİNDE İLAÇ KULLANIMI

YAŞLILIK DÖNEMİNDE İLAÇ KULLANIMI YAŞLILIK DÖNEMİNDE İLAÇ KULLANIMI Prof.Dr. Yeşim Gökçe KUTSAL -Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi -Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler

Detaylı

Aşerme (Craving) Bağımlılıkta Kriz Durumları ve Aşermeyle (Craving) Mücadele Yrd. Doç. Dr. Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi

Aşerme (Craving) Bağımlılıkta Kriz Durumları ve Aşermeyle (Craving) Mücadele Yrd. Doç. Dr. Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşerme (Craving) Bağımlılıkta Kriz Durumları ve Aşermeyle (Craving) Mücadele Yrd. Doç. Dr. Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Aşerme (Craving) kişinin

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ANNE-BABA OKUL İŞBİRLİĞİ Okul öncesi eğitimde anne-baba ve öğretmen iletişimi çok önemlidir. Çocuğun

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ANNE-BABA OKUL İŞBİRLİĞİ Okul öncesi eğitimde anne-baba ve öğretmen iletişimi çok önemlidir. Çocuğun OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ Çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişmelerini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak. Çocukların Türkçe yi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamak Çocukları

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BİOAK 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet, 5 mg biotin (Vitamin H) içerir. Yardımcı madde(ler): Laktoz anhidr, mikrokristalin selüloz, krospovidon, povidon K-30 ve

Detaylı

Enürezis. Dr Salim Çalışkan

Enürezis. Dr Salim Çalışkan Enürezis Dr Salim Çalışkan MÖ 1550 Ebers papirüsleri ENOUREIN ENÜREZİS Sunum planı Tanım Epidemiyoloji Fizyopatoloji Tanı Tedavi TANIM Enürezis = Uykuda idrar kaçırma Monosemptomatik Enürezis Nokturna

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

Süt dişleri neden önemlidir? İlk dönemde süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Süt dişleri neden önemlidir? İlk dönemde süt dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır? 1 2 Süt Dişleri Süt dişleri neden önemlidir? Sanılanın aksine, diş sağlığı açısından süt dişleri önemli dişlerdir. Bu dişler, daimi dişlerin oluşumu ve çenelerin gelişimi esnasında konuşma ve çiğneme açısından

Detaylı

Bizi çekici kýlan, etrafýmýza karþý ilk imajýmýzý belirleyen, elbetteki saðlýklý bir gülümsemedir. Bu sebeple, doðal diþlerin kaybý, kiþinin kendisini toplumdan izole etmesi ya da toplum içinde tedirgin

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 107.7 mg Demir III amonyum sitrat (16.4 mg elementel demire eşdeğerde) bulunur. Yardımcı maddeler : Metil

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI

ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI NEDİR? Gencin ebeveynlerinin iznini almadan, onların bilgisi olmadan eve gelmemesi, geceyi başka bir yerde ya da sokakta geçirmesidir. Son bir yıl içerisinde

Detaylı

1- bireyin saptanan tuvalet yapma saatinden 10 dk. önce tuvalete gitmesi sağlanır.

1- bireyin saptanan tuvalet yapma saatinden 10 dk. önce tuvalete gitmesi sağlanır. Öğretim süreci içinde çocuk kaza ile altına yaptıysa öğrenci ile hiç konuşmadan çamaşırları değiştirilir ve birey temizlenir. Pekiştireç ve ceza kullanılmaz. GÜNDÜZ ÖĞRETİMİ 1. GELENEKSEL TUVALET ÖĞRETİM

Detaylı

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA 1. TIRNAK YEME Tırnak yeme, her yaşta ve her iki cinste de görülebilen, zaman içinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

KULLANMA TALİMATI. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız. KULLANMA TALİMATI DİAMİCRON 80 mg Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her draje 80 mg Gliklazid içermektedir. Yardımcı maddeler: 45 mg laktoz, mısır nişastası, kurutulmuş nişasta macunu, talk, magnezyum

Detaylı

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir. Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yazar Ad 157 Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yaşlanma ile birlikte organlarda ve organ sistemlerinde ortaya çıkan değişiklikler sonucunda, vücudun çeşitli stres ve değişen koşullara adaptasyonu azalmıştır.

Detaylı

Yaşlara göre tuvalet alışkanlığı

Yaşlara göre tuvalet alışkanlığı Anne babalar, küçük yaştan itibaren çocuklarının tuvalet ihtiyaçlarını kendilerinin çözümlemelerini beklerler. Oysa, bu faaliyet yeterli düzeyde kas kontrolü gerektirdiğinden, 2-3 yaşından önce gerçekleşemez.

Detaylı

Hjemmeplejen Nørrebro (Evde. Hakkında)

Hjemmeplejen Nørrebro (Evde. Hakkında) Hjemmeplejen Nørrebro (Evde Bakım Hizmetleri Hakkında) Hjemmeplejen Nørrebro (Evde Bakım Hizmetleri) Hakkında Ev bakımında farklılıklara tanınan yer Yaşlılar ve yakınları için Hjemmeplejen Nørrebro hakkında

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım. Dr. Hakan KAYNAK

Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım. Dr. Hakan KAYNAK Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım Dr. Hakan KAYNAK Uykusuzluk Birçok kişi için = Uyku ilacı Uyku hekimi için =??? Kabus 1979 Sınıflaması Diagnostic Classification of Sleep and Arousal Disorders

Detaylı

Ergenlik döneminde hem erkekler hemde kızlar önemli değişimler göstermektedir.

Ergenlik döneminde hem erkekler hemde kızlar önemli değişimler göstermektedir. Kızlarda Ergenlik Belirtileri Ergenlik döneminde hem erkekler hemde kızlar önemli değişimler göstermektedir. Ergenlik döneminde hem erkeklerde hemde kızlarda önemli değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimler

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY SINAV ÖNCESİ SON 1 AY Sık sık deneme sınavlarına katılın. Son 5 yılda çıkmış soruları çözün. Hatırlamakta güçlük çektiğiniz konuları tekrar edin. Ders aralarında düzenli olarak 10-15 dk. bedensel egzersizlere

Detaylı

Sık sık Ne zaman derslerine çalışacaksın! Bak sınavlar yaklaşıyor; sonra görüşürüz seninle! gibi cümlelerle aile ergen arasında gergin bir hava eser.

Sık sık Ne zaman derslerine çalışacaksın! Bak sınavlar yaklaşıyor; sonra görüşürüz seninle! gibi cümlelerle aile ergen arasında gergin bir hava eser. Ergenlik döneminde aile ile çocuk arasında okul algısı farklılığı söz konusudur. Aile okulu çocuğun geleceği için en önemli basamak olarak görür. Çocuklarının yüksek tahsili ve mesleğini kazanması için

Detaylı

Ölçme işlemi santimetre, kilogram, litre gibi standart ölçü birimleri kullanılarak gerçekleştirilebileceği gibi adım, karış, kol gibi standart

Ölçme işlemi santimetre, kilogram, litre gibi standart ölçü birimleri kullanılarak gerçekleştirilebileceği gibi adım, karış, kol gibi standart Ölçme Tanım Ölçme, nesnelere ortak özelliklerine göre birbirleriyle karşılaştırma olanağı verecek şekilde bir sayı atama işlemidir. Nesnelerin miktar, hacim, ağırlık, uzunluk, ısı gibi özellikleri sayılarla

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CHOLUDEXAN 300 mg Kapsül Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. CHOLUDEXAN 300 mg Kapsül Ağızdan alınır. CHOLUDEXAN 300 mg Kapsül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsül, etkin madde olarak 300 mg ursodeoksikolik asit içerir. Yardımcı madde(ler): Mısır nişastası, Silika kolloidal susuz,

Detaylı

Basiskele. Basiskele

Basiskele. Basiskele STOP DO NOT ENTER RESERVED PARKING Akılcı ilaç kullanımı; kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, uygun doz aralıklarında en düşük maliyetle

Detaylı

Aşırı Aktif Mesane (AAM) semptomları hakkında temel bilgiler

Aşırı Aktif Mesane (AAM) semptomları hakkında temel bilgiler Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe Aşırı Aktif Mesane (AAM) semptomları hakkında temel bilgiler Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Mesane nedir? pubik kemik mesane seminal veziküller prostat rektum

Detaylı

5A 5R KAVRAMLARI. Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

5A 5R KAVRAMLARI. Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 5A 5R KAVRAMLARI Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Genel İlkeler Tütün bağımlılığı kronik bir hastalıktır. Genellikle birkaç denemeden sonra bırakılır. Her

Detaylı

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu. İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.tr 1 HEDEFLER.Sağlığı, koruma ve geliştirme kavramlarını bilme İşyerlerinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ANTI-FOSFAT CA, 700 mg Film Kaplı Tablet Oral yolla alınır.

KULLANMA TALİMATI. ANTI-FOSFAT CA, 700 mg Film Kaplı Tablet Oral yolla alınır. KULLANMA TALİMATI ANTI-FOSFAT CA, 700 mg Film Kaplı Tablet Oral yolla alınır. Etkin madde: 700 mg Kalsiyum asetat Yardımcı Maddeler: Mikrokristalize selüloz, Polividon K30, Krospovidon, Magnezyum stearat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BELOGENT merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde dipropiyonat formunda 0,5 mg a eşdeğer betametazon ve sülfat formunda 1,0 mg a eşdeğer gentamisin bulunmaktadır.

Detaylı

Mesane-Bağırsak Disfonksiyonu Olgu Sunumu. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Dr. Meral Torun Bayram

Mesane-Bağırsak Disfonksiyonu Olgu Sunumu. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Dr. Meral Torun Bayram MesaneBağırsak Disfonksiyonu Olgu Sunumu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Dr. Meral Torun Bayram Olgu1 9.5 yaş, kız İlk başvuru: 7 yaş Yakınma: Gecegündüz idrar kaçırma,

Detaylı

GECE YATAK ISLATMA ( ENÜREZİS NOKTURNA)

GECE YATAK ISLATMA ( ENÜREZİS NOKTURNA) GECE YATAK ISLATMA ( ENÜREZİS NOKTURNA) ÖNSÖZ Sevgili Aileler, Gece yatak ıslatma ülkemizde çok yaygın olarak görülmektedir. Gece yatak ıslatan çocukların %%80-85 i tamamen sağlıklı çocuklardır. Aileler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ölçek (5 ml) şurup 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil parahidroksibenzoat,

Detaylı

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? KOAH NE DEMEKTİR? KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hastalar için özet bilgiler KOAH nedir? KOAH, hastalığın belli başlı özelliklerinin tanımını içinde barındıran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı teriminin

Detaylı

Mali Analiz Teknikleri

Mali Analiz Teknikleri Mali Analiz Teknikleri Karşılaştırmalı Tablo analizi (Yatay Analiz) Yüzde Analizi (Dikey Analiz) Eğilim Yüzdeleri Analizi (Trend Analizi) Oran Analizi ORAN ANALİZİ Bir işletmenin mali tablolarında yer

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın

Erken boşalmamak için en iyi yardımcı kaynak için burayı tıklayın Prematür Ejakülasyon (Erken Boşalma) Erkekler arasında Erken gelmek, Erken orgazm veya Hızlı boşalmak olarak da ifade edilen erken boşalma, cinsel ilişki sırasında erkeğin vajinaya girmeden, giriş sırasında

Detaylı

PBC Belirti İzleyici. Cilt Sağlığı

PBC Belirti İzleyici. Cilt Sağlığı PBC Belirti İzleyici Eskiden Primer Biliyer Siroz (PBC) olarak bilinen Primer Biliyer Kolanjit bazen belirti vermeyebilen nadir bir karaciğer hastalığıdır. Ancak PBC belirti ve işaretleri ortaya çıktığında,

Detaylı

Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları www.sisbel.biz

Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları E1-yüksek seviye bilgi güvenliği risk değerlendirmesi Yüksek seviye değerlendirme,

Detaylı

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Prof Dr Zehra Aycan Doç Dr Baran Yosmaoğlu Yrd Doç Dr Cihan Fidan Hasan Göktan Arzu Bektaş Kapsam: Tip 1 diyabet Obezite ve Tip 2 diyabet

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

1000 ml sulu çözeltide 667 gram laktüloz

1000 ml sulu çözeltide 667 gram laktüloz Duphalac 670 mg/ml şurup Ağız yolundan uygulanır. Etkin madde: 1000 ml sulu çözeltide 667 gram laktüloz Yardımcı Maddeler: Duphalac Şurup hiçbir yardımcı madde içermemektedir. Duphalac Şurup, laktuloz

Detaylı

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler COUMADİN TEDAVİSİ Cerrahi Servisler Coumadin tedavisi hakkında merak ettikleriniz Bu kitapçık Coumadin tedavinizin daha başarılı ve yaşamınızın olabildiğince normal hale gelmesine yardımcı olmak üzere

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. KİNZY idrar yollarındaki spazmı giderici (üriner antispazmotik) olarak bilinen bir ilaç grubuna dahildir.

KULLANMA TALİMATI. KİNZY idrar yollarındaki spazmı giderici (üriner antispazmotik) olarak bilinen bir ilaç grubuna dahildir. KULLANMA TALİMATI KİNZY 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Solifenasin süksinat 5 mg. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, Povidon K-30, Sodyum stearil fumarat, Opadry yellow 03F12967 (HPMC

Detaylı

Zayıflarken Yapılan 5 Hata ve Çözümleri

Zayıflarken Yapılan 5 Hata ve Çözümleri Zayıflarken Yapılan 5 Hata ve Çözümleri Ebru Pelin 10 günde 10 kilo verin... X diyetiyle bu yaza ideal kilonuzda girin... X biberi, Y kapsülü ile ayda 15 kilo verin... Bu ve benzeri iddialarla oluşturulan

Detaylı

NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ?

NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ? ANNE VE BABALAR İÇİN BİLGİ BROŞÜRÜ NEDEN ANTİBİYOTİK VERİLMEMELİ? ÇOCUKLAR İÇİN ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ SEVGİLİ ANNE VE BABA, Bugün çocuğunuz öksürüğe yakalandığı için doktorunuza geldiniz. Endişeleniyorsunuz

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

DEMANS. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder?

DEMANS. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder? Sağlık Dairesi Bilgilendiriyor. ÿ Bu bir Demans (bunama hastalığı) olabilir mi? ÿ Demans tam olarak nedir? ÿ Alzheimer tipi Demans nasıl cerayan eder? ÿ Demans nasıl tedavi edilebilir? ÿ Ne gibi önlem

Detaylı