Hayvan Besleme Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hayvan Besleme Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2000-2001"

Transkript

1 Hayvan Besleme Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi

2 Besi: Et üretimi ve üretilen etlerin kalitesinin artırılması amacıyla hemen hemen her yaş ve cinsdeki kasaplık hayvanlara özel yemleme metodları uygulanarak canlı ağırlık kazandırılmasıdır. Besideki hayvanlara daha fazla konsantre yem verilerek kısa sürede kesim ağırlığına ulaşmaları sağlanmaya çalışılır. Sığır besisi; kullanılan yöntemlere, hayvan ve yem materyaline göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir.

3 1. Hayvan Materyaline Göre Besi; - Buzağı Besisi - Genç Sığır Besisi - Düve Besisi

4

5 2. Besi Süresine Göre: - Kısa Süreli Besi: İyi kondüsyonlu üç yaşından büyük hayvanlara üç ay süreyle uygulanır. - Orta Süreli Besi: İyi kondüsyonlu damızlık düveler, zayıf tosunlar, 5-6 ay süreyle beslenir. - Uzun Süreli Besi: Genç yada düşük kondüsyonlu hayvanlarla en az 8-10 ay süreyle yapılan besidir.

6

7 3. Kullanılan Rasyona Göre; - Yoğun Besleme: Pazar ve et fiatları gözönüne alınarak hayvanlardan maksimum canlı ağırlık artışı elde etmek amacıyla yapılır. - Kısıtlı Besleme: Et ve canlı hayvan fiatları düşük olduğu zaman uygulanır.

8 4. Mevsime Göre; Yaz besisi, Kış besisi

9

10 5. Besinin Yapıldığı Yere Göre; - Entansif Besi ( Ahır Besisi ) Yarı Entansif Besi - Ekstansif Besi ( Mera Besisi )

11

12

13

14 Besiciliğin Avantajları 1. Besi her yaş, cins ve sayıdaki hayvanlarla yapılabileceği için herhangi kısıtlayıcı bir güçlük çıkarmaz. Yetiştirici besi düzenini kendi imkan ve arzusuna göre ayarlayabilir. Ayrıca beside kullanılacak yem maddelerinin seçiminde de büyük esneklik mevcuttur. 2. Ölüme bağlı ortaya çıkan kayıp diğer yetiştirme metodlarına göre daha azdır. 3. Kaliteli gübre elde edilmesi sözkonusudur. 4. Süre kısadır. Yılda aynı parayla iki defa besi yapılması mümkündür. 5. Canlı hayvan fiatlarının yükselmesi ile kar sağlanabilir. 6. Çiftlikte üretilen kaba ve dane yemlerin kullanılmasına ve daha iyi değerlendirilmesine imkan sağlar.

15 Besiciliğin Dezavantajları: 1. Hayvan alış ve satışının iyi bilinmemesi nedeniyle zarar edilebilir. Besiye alınacak hayvanın seçimi ustalık isteyen bir iştir ve çok önemlidir. 2. Ani fiat düşmeleri büyük zararlara neden olabilir. Ayrıca et fiyatlarının besicileri düşünmeden ayarlanması, et ithal edilmesi sonucunda besicilikte zararlara neden olabilir. 3. Besicilik büyük miktarda paraya ihtiyaç gösterir. Gerek hayvan alımı, gerekse yem alımı için kısa sürede fazla miktarda nakit paraya ihtiyaç vardır. 4. Besideki hayvanların rasyonlarının hazırlanması için bilgi birikimine gerek vardır. Ülkemiz besicilerinin bu yönde yeterli bilgi birikimi olmadığı için besicilikte optimum verim alınamamaktadır. 5. Besi işletmesine işçi bulmak ve işçiyi en verimli düzeyde çalıştırabilmek diğer tarım kollarına göre daha zordur.

16 BESİ PERFORMANSI: Yemden Yararlanma Değeri: Bir hayvanın bir kilo canlı ağırlık artışı için tükettiği yem miktarına yemden yararlanma değeri denir. Bu değer ne kadar düşükse hayvanın besi performansı o kadar iyidir. Günlük canlı ağırlık artışı: Bir hayvandan 1 gün içerisinde elde edilen canlı ağırlık miktardır. Genelde günlük canlı ağırlık artışı olarak belirtilir. Hayvanların 2 yada 4 haftada bir tartılması suretiyle belirlenir. Haynvanların besi başlangıcındaki ve sonundaki canlı ağırlıklarının belirlenmesi suretiylede tesbit edilebilir Karkas kalitesi: Uygun büyüklük, fiziksel görünüm, minimum yağ oranı taşıyan olabildiğince genç kesilerek satışa sürülmüş hayvan gövdesi.

17 Besi Performansını Etkileyen Faktörler: 1. Hayvanın yaşı 2. Hayvanın cinsiyeti 3. Hayvanın kondisyonu 4. Hayvanın canlı ağırlığı 5. Hayvanın orijini 6. Hayvanın ırkı 7. Hayvanın verim yönü 8. Yem ve yemleme metodu

18 BESİCİLİKTE KULLANILAN YEMLER

19 B A K L A G İL O T L A R I YONCA Ca, protein, karoten ve diğer çoğu mineral ve vitamin bakımından zengindir. Genellikle süt sığırı, at ve tavşan rasyonlarında kullanılan kaba yem olmasına karşın işletmede yeterli miktarda varsa besi sığırlarının beslenmesinde rahatlıkla kullanılabilir. Yonca kullanıldığında küspelerden önemli oranda tasarruf sağlanır ve daha ekonomik bir besi yapılabilir. Hayvanlara kurutularak yada biçildikten sonra bir miktar soldurularak yedirilebilir. KORUNGA Kurutularak yada biçildikten sonra taze olarak verilebilir. Üçgüller, taş yoncası, fiğ, burçak, soya fasulyesi, bezelye kuru otları da kullanılmaktadır.

20 BUĞDAYGİLLERE AİT OTLAR Tahıl kuru otları ve hasılları: Arpa, yulaf, çavdar ve buğday dal ve yaprakları henüz yeşilken biçilirse besleyici değeri oldukça iyi kuru ot verirler. Baklagillerle kıyaslandığında daha az ot verirler ve onlar kadar besleyici değildirler. Genelde protein, Ca ve karoten bakımından yetersizdirler. Baklagil kuru otlarıyla birlikte verilmeleri uygun olur. ÇAYIR OTLARI Protein ve Ca yönünden yetersiz, selülozca zengindirler ve baklagil otları ile kıyaslandığında daha lezzetsizdirler. Bunlardan sudan otu ve darı nisbeten yüksek verimlidir. Değişik iklim ve topraklarda yetişebilirler. Gerek kurutularak gerekse taze olarak hayvanlara rahatlıkla verilebilirler. SAMANLAR: Samanlar hasat esnasında bitkinin sap ve yapraklarından elde edilir. Samanlar besin maddeleri bakımından fakir, buna karşılık HS ve lignin bakımından zengindir. Yaklaşık % HS, % 3-4 HP bulunur. % kadar olan azotsuz öz maddelerin % 32'sini lignin, % 54'ünün pentozanlar ve % 14'ünü diğer karbonhidratlar oluşturur. Baklagil samanları buğdaygil samanlarına göre protein ve Ca bakımından daha zengindir. Örneğin mercimek ve bezelye samanları besin maddeleri bakımından kuru ota yakındır. Buğdaygil samanları içinde en değerlisi yulaf samanıdır, sonra yazlık buğday samanı, arpa samanı, çavdar samanı gelir. Yazlık samanlar vejetasyon süresinin daha kısa olması sebebiyle besin maddelerinin tamamının tohumlara taşınmadığı ve bir kısmı sap ve yapraklarda kaldığı için daha değerlidirler, yaprak daha çoktur ve saplar daha yumuşaktır. Saman kullanıldığı zaman rasyon protein, Ca, P ve vitamin A bakımından dengelenmelidir. Hayvanlara yedirilecek samanlar; taze ve doğal renginde olmalı, küflü ve kokulu olmamalı, zararlı otlar içermemeli, sap halinde olmamalıdır (sığırlar için cm, koyunlar için cm uzunlukta olmalı).

21 KAVUZ VE KABUKLAR Meyve veya tohumların üzerini örten kısımların hasat esnasında çıkarılmasıyla elde edilirler. Baklagillerden bakla, bezelye, fiğ, burçak, mercimek ve soya kılıfları yem olarak kullanılabilir ve besin maddeleri bakımından özellikle soya kılıfları orta kalitedeki çayır kuru otu ayarındadır. Buğdaygil kavuzlarının yem değeri düşüktür, yine de kendi samanlarına göre daha iyidir. Bunlardan yulaf ve arpa kavuzu en çok kullanılanlardır. Yalnız arpa kavuzunun kılçıksız olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde ağız ve özofagusta yaralanmalara sebep olabilir. Yeşil yemlerle karıştırılıp yumuşatılarak veya ıslatılarak verilebilir. Besi sığırlarını beslemede mısır koçanı, pamuk kapçığı, ayçiçeği tohumu kabuğu, kabak çekirdeği kabuğu, keten tohumu kavuzu, portakal ve diğer turunçgil kabukları başka kaba yem olmadığı, ya da bol bulundukları zaman hayvanlara verilebilir. MERA OTLARI VE DİĞER YEŞİL YEMLER Sap, yaprak ve çiçeklerden oluşan hayvanlara taze halde yedirilen yemlere yeşil yem denir. ÇAYIR VE MERALAR Şayet kaliteli çayır ve mera mevcutsa besi hayvanları bu alanlardan rahatlıkla yararlanabilir. Bu şekilde yapılan bir yetiştiricilik daha ekonomik olabilir. Böyle bir yetiştiricilik yapıldığında hayvanların protein ihtiyaçları ilave yemlerle karşılanmalıdır.

22 SİLAJLAR: Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil yada yeterli rutubeti olan yemlere silaj, yapılan işleme silolama ve yapıldığı yere silo adı verilir. Silajların hepsi besi sığırlarının beslenmesinden rahatlıkla kullanılabilir. genelde enerji yönünden hayvanların ihtiyaçları silajlar ile karşılanır. Besi hayvanlarına hayvanın ihtiyaçları göz önüne alınarak 10 ila 25 kg silaj verilebilir. Silajlarla yapılan besi enerjice zengin yemlerin kullanımında tasarruf sağladığı için daha ekonomiktir. 1. Kolay silolanan yemler den kaliteli silajlar elde edilir. Silolama sırasında her hangi bir katkı maddesine ihtiyaç duymazlar. Mısır, ayçiçeği, yerelmasının yeşil kısımları, darı hasılı, yemlik lahana, şeker ve hayvan pancarlarının yaprakları bu gruba girer. 2. Orta derecede silolanma özelliğinde olan yemler daha güç silolanırlar. Silolanmaları esnasında katkı maddesi olarak % şeker veya % 1-2 melas tavsiye edilebilir. Çavdar hasılı, bakla, baklagil ve tırfıl otları ve bunların karışımları, lüpen çeşitleri, otları, yeşil hardal, körpe ayçiçeği, çayır otları bu gruptadır. 3. Güç silo edilebilen yemler: Körpe mera otları, körpe üçgüller, yonca, fiğ ve bezelye, tatlı lüpen gibi yemlerle kaliteli bir silaj elde edebilmek oldukça zordur. Bu yemlere silolama dışında diğer konserve metodlarının uygulanmasıdır. Mutlaka silaj yapımı gerekiyorsa çeşitli katkı maddeleri ile silaj yapımı kolaylaştırılmalıdır.

23 ENERJİ BAKIMINDAN ZENGİN YEMLER: Bütün fizyolojik olaylar enerji gerektirir. Bu enerji ihtiyacı ise yüksek enerjili yemlerden karşılanır. Çeşitli tane yemler, bunların değirmencilik yan ürünleri, melas, melaslı karışımlar, hayvansal ve bitkisel yağlar ve diğer çeşitli bitkiler enerji bakımaından zengindir. Kuru maddedeki değerlendirilebilir enerji esasına göre kök ve yumru yemler de bu gruba dahildir. Yüksek enerjili yemlerdeki enerji, kolay eriyebilir COH'lar, şekerler ve nişastadan ya da hayvansal ve bitkisel yağlardan sağlanır. Değerlendirilebilir enerji esasına göre küspelerin de bu grupta bulunması gerekirse de enerji bakımından zengin yemler grubunda % 20'den daha az HP içeren yem maddeleri ele alınmaktadır.

24 TANE YEMLER: Tahıl taneleri, baklagil taneleri ve diğer tane yemler bu gruba dahildir. TAHIL TANELERİ: Buğday, arpa, yulaf, darı, mısır, pirinç ve çavdar yer alır. MISIR: Renk bakımından sarı mısır, beyaz mısır, kırmızı mısır gibi farklı tipleri vardır. Tane yemler içinde enerji bakımından en zengin (3300 kcal/kg ME), selüloz bakımından en düşük olan mısırdır (% 2). Yaklaşık % 9 Ham protein içerir. Fiatı uygun olduğu zamanlarda besi sığırlarının enerji ihtiyacının karşılanmasında rahatlıkla kullanılabilir. Kırılarak veya koçanlı, koçansız ya da kapçıkları ile birlikte öğütülerek yedirilmesi uygundur. DARI: Çok çeşitli variyeteleri vardır. Çok dayanıklıdır, kurak ve sıcak iklimlerde yetişebilir. Kimyasal bileşimi mısıra benzer. Yaklaşık % 11 ham protein ihtiva eder. Besi sığırı rasyonlarında rahatlıkla kullanılabilir. BUĞDAY: İnsan yiyeceği olmakla birlikte üretim fazlası hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Enerji düzeyi mısırdakine yakındır. Sindirilme derecesi yüksektir. Mısırın yerine rahatlıkla kullanılabilir, üstelik proteinnin miktarı (Yaklaşık % 11.5) ve kalitesi mısırdan daha yüksektir. Fazla buğday yedirilirse hazımsızlık, şişme, bazen de ishale yol açabilir. Fiyatı uygunsa rasyonlara kuru madde ihtiyacının 1/3 kadar katılabilir.

25 TAHIL TANELERİ ARPA: Ham protein % 11-12, ham selüloz % 5, toplam sindirilebilir besin maddeleri % kadardır. Metabolik enerji değeri buğdaydan daha düşüktür. Sığır konsantre yemlerine % 50 oranında katılır. Tek başına verilirse doymuş yağ asitlerinden dolayı et yağını sertleştirebilir. Buna rağmen sığır besisinde özellikle son dönemde yaygın şekilde kullanılmaktadır. YULAF: Ortalama % 12 HP, % 11 HS içerir. Besi sığırları için yeterli enerji sağlayamaz, ancak besi rasyonlarına tane yemlerin 1/3'ü kadar konursa iyi değerlendirilir. ÇAVDAR: İçerdiği besin maddeleri bakımından buğdaya benzemektedir. Pek lezzetli değildir, hayvanlar iştahla yemezler. Rasyona diğer tane yemlerin 1/3'ü oranında katılabilir. Başka bir deyişle besi rasyonlarında kesif yemin % 20'sini aşmamalıdır. PİRİNÇ: Diğer tahıllara göre protein bakımından fakirdir. Enerji değeri iyidir, bu nedenle fiyatı uygunsa, besin maddeleri eksiği tamamlanarak besi sığırlarının rasyonlarıda mısır yerine kullanılabilir. TRITICALE: Buğday ve çavdarın birleştirilmesiyle elde edilmiş hibrit bir üründür. Doğal olarak buğday ve çavdarın bazı özelliklerine sahiptir. Enerji değeri kcal/kg arasındadır. Protein düzeyi yaklaşık % 15 olup, kalitesi buğdaydan daha iyidir.

26 BAKLAGİL TANE YEMLERİ: BAKLA: Proteince zengin (% 25) bir yemdir. Ancak proteinin % 10'u NPN şeklindedir ve biyolojik değerliliği düşüktür. Besi rasyonlarına % 25'e kadar katılabilir. BEZELYE: İnsan yiyeceği olarak yetiştirilen bezelyenin düşük kaliteli olanları, küçük veya kırık taneler hayvan beslemede kullanılır. % oranında HP içerir. Sindirilme derecesi oldukça iyidir, ayrıca diğer baklagil taneleri kadar acı maddeler içermez. Bu nedenle bütün hayvanlar tarafından tüketilebilir. Besi hayvanları için iyi bir yemdir. Etin kalitesine olumlu etki yapar. FİĞ: Protein bakımından zengin (% 29), selüloz bakımından fakirdir. Fiğde vicin (vicianin) denen ve acı lezzette olan bir siyanoglikozit bulunur. Fazla verilirse kabızlığa neden olur. Fiğ tohumları pişirilerek veya buğulanarak acılığı giderilebilir.

27 BAKLAGİL TANE YEMLERİ LUPEN: Çoğu toksik alkoloidler içerir ve acı lezzetlidir. Protein bakımından zengindir (% 36). Yağ ve selüloz bakımından da zengindir. Sindirilme derecesi yüksektir. Hayvanların günlük protein ihtiyaçlarının sadece 1/4 veya en fazla 1/3'ü lupenden karşılanabilir. SOYA: Protein bakımından en zengin baklagil tanesidir. Bu oran % 40'a kadar çıkabilir. Sindirilme derecesi çok iyidir. Fazla miktarda yağ içerir. Ve esas itibariyle yağ bitkisi olarak yetiştirilir. Önemli miktarda üreaz içerdiği için üre ile birlikte verilmemelidir. Besi hayvanlarının rasyonlarına rahatlıkla katılabilir. Besi sığırlarını beslemede temin edilebildiği takdirde börülce, burçak, mürdümük, nohut gibi baklagil tane yemleri ve yer fıstığı rahatlıkla kullanılabilir.

28 KÖK YEMLER: Protein yönünden yetersiz olmalarına karşın enerji düzeyleri kuru maddelerinde arpaya yakındır. HAVUÇ: Karotince zengin bir yemdir. Diğer kök yemlerden farklı olarak daha fazla protein içerir. Havuçla beslenen hayvanlarun eti daha lezzetlidir. Günde 30 kg'a kadar yedirilebilir. HAYVAN PANCARI: Protein ve selüloz bakımından düşük, Na ve Cl bakımından yüksek bir yemdir. Besi sığırlarına 100 kg CA için 5 kg'a kadar hayvan pancarı verilebilir. ŞEKER PANCARI: Kuru maddenin çoğunu şeker oluşturur. Ham proteince fakirdir ve çoğu NPN şeklindedir. Minerallerden sadece K ve Fe bakımından zengindir. Kuru maddesi fazla olduğu için besin maddeleri yoğunluğu da hayvan pancarının 2 misli hatta daha fazladır. Bu nedenle sığırlara hayvan pancarının yarısı kadar doğranarak verilir.

29 YUMRU YEMLER: PATATES: Nişasta bakımından zengindir. Proteini az olmasına rağmen yüksek değerdedir. Selüloz miktarı düşüktür. Sindirilme derecesi yüksektir. Patateste 2-10 mg/100 g düzeyinde solanin alkoloidi bulunur. Olgunlaşmamış, küçük, ışığa maruz kalıp yeşilimsi renk almış, ençok da sürgün vermiş patates yumrularında bulunur. Hayvanlara sürgünler ayıklandıktan sonra verilmelidir, donmuş patates ise hiç verilmemelidir. Besi sığırlarına alıştırılarak 30 kg'a kadar verilebilir. Daha fazla verilirse tereyağının kalitesini bozar. Patatesin kabukları da besin maddeleri bakımından patatese benzer ve hayvan beslemede patates gibi kullanılır. TATLI PATATES: Normal patatesin aksine karotin bakımından zengindir. Nişasta bakımından daha iyi, proteini daha azdır ve çoğunluğu gerçek proteindir, sindirilme derecesi yüksektir. Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir.

30 YUMRU YEMLER YER ELMASI: Azotsuz öz madde, nişastanın yanısıra, inulin kısmen de dekstroz ve levülozdan ibarettir. Kullanımı patates gibidir. Hayvanlara patatesten biraz daha az verilir. TAPİOKA (CASSAVA): Tropikal bölgelerde yetiştirilen enerjice zengin bir bitkidir. Hayvan yemi olarak genelde yumruları kullanılır. Yumrular doğranıp kurutularak, cips, pelet, un gibi değişik şekillerde değerlendirilir. Enerji değeri mısıra yakındır. Tek başına verildiğinde lezzetsiz bir yemdir. Besi sığırı karma yemlerine % 50 oranında katılabilir.

31 ETLİ MEYVALAR: Elma, armut, şeftali, erik gibi meyvalar fazla üretildiği ve pazarlanamadığı ya da pazara uygun kalitede olmadıkları zamanlar hayvan yemi olarak değerlendirilirler. Kuru maddenin çoğu azotsuz öz maddeden bu da çoğunlukla şeker, nişasta ve organik asitlerden oluşmuştur. Kuru ot ve konsantre yemlerle birlikte besi hayvanlarına günde 15 kg'a kadar yedirilebilir. Kavun ve karpuz doğranarak hayvanlara verilebilir. Çeşitli kabaklar da yeterli miktarda bulunursa yem olarak kullanılabilir.

32 ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ ŞEKER ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ: ŞEKER PANCARI POSASI: Yaş halde % KM ihtiva eden şeker pancarının kuru maddesinde % 8-9 HP, % HS bulunur. Yapısındaki sellüloz çok kolay sindirildiğinden, bir taraftan hayvanların dolgu maddesi diğer yandan da hayvanların enerji ihtiyacını karşılamada iyi bir kaynaktır. Hayvanlara verilirken özellikle protein, Vitamin A ve P bakımından takviye edilmelidir. Bu yetersizlikleri giderildiği taktirde hiç bir yan etkisi görülmeden sığırlara günde kg kadar verilebilir. MELAS: Şeker pancarından şeker üretimi esnasında ele geçen koyu pekmeze benzeyen bu yem maddesi bünyesinde kristalize olmamış şekerler, bazı mineral maddeler ve suda eriyen diğer bileşikleri bulundurur. Melas % şeker, % 5-8 HP, % 8-10 HK, yaklaşık 2100 kcal ME/kg içerir. Proteinin çoğunu NPN bileşikleri oluşturur ve sindirim derecesi düşüktür. Fosfor bakımından fakirdir. Buna karşılık K ve Ca bakımından zengindir. Besi sığırı karma yemlerine % 10 oranında katılır. Hayvan başına 1 kg verilebilir.

33 DEĞİRMENCİLİK YAN ÜRÜNLERİ: Kalın ve ince buğday kepeği, razmol, çavdar kepeği, pirinç kepeği yem olarak kulalnılmaktadır. Kepekler besi hayvanlarına daha çok fosfor kaynağı olarak yaklaşık 1 kg kadar verilebilir.

34 NİŞASTA SANAYİ YAN ÜRÜNLERİ: Mısır, buğday, pirinç, darı, patates gibi nişastaca zengin yemlerden nişasta elde edildikten sonra geriye kalan kısımlardır. Nişasta su vasıtasıyla ayrıldığı için yan ürünler (posalar) çok suludur. Bu yüzden kullanılmadan önce prese edilerek su miktarı yaklaşık % 75'e düşürülür. Besi hayvanlarına kuru madde oranları dikkate alınarak kg verilebilir.

35 FERMENTASYON ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ: Besi sığırlarına alkol sanayi yan ürünleri (Posalar), bira sanayi yan ürünleri (malt çili, malt posası, bira mayası, yemlik maya), şarap sanayi yan ürünleri (posalar) ve konserve sanayi yan ürünleri (Domates posası, elma posası, bezelye posası vb) temin edilebildikleri takdirde taze yada silajlanarak yedirilebilir.

36 PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN YEMLER: Bitkisel protein kaynakları, hayvansal protein kaynakları, NPN ve tek hücre proteinleri şeklinde sınıflandırılabilir. Bitkisel protein kaynakları (küspeler) besi hayvanlarının rasyonlarına protein kaynağı olarak katılırlar. Hayvansal kökenli yemler genetik yönü hızlı büyümeye elverişli genç hayvanlar dışında kullanılmaz çünkü kullanılması ekonomik olmaz.

37 Besi hayvanı rasyonlarına ÜRE katılması Üreli yemler alıştırılarak verilir. İlk iki gün total rasyonun 1/4'i, sonraki iki gün 2/4'si, son iki günde 3/4'ü kadar üreli rasyon verilip, 7. günde tamamen üreli rasyona geçilmelidir. Üreli yemler en az iki öğün halinde ve eşit miktarlarda verilmelidir. Yem verilmeden önce bir miktar kaba yem verilir. Rasyon nişasta, şeker gibi kolay eriyebilir CHO'lar bakımından zengin olmalıdır. Rasyona Co, S, P takviyesi yapılır (N/S oranı sığırlarda 12-15/1, koyunlarda 10/1 olmalıdır) -Ürenin yeme homojen karışması çok önemlidir. Üre konsantre yemin % 3'ü, total rasyonun %1-1.5 oranından fazla katılmamalıdır. - Hayvanın toplam azot ihtiyacının ancak 1/3'ü üreden karşılanabilir.

38 Diğer NPN kaynakları Ruminantların tek mideli hayvanların sindiremedikleri NPN bileşiklerini ve sellülozca zengin maddeleri rumen mikroorganizmaları aracılığı ile sindirebilme kabiliyetinde olması zaten yeni ve ucuz yem kaynakları arayışında olan araştırıcıları tavuk gübresini ruminant rasyonlarında kullanma imkanlarını araştırmaya itmiştir. Tavuk gübresi ortalama % 30 HP, % 12 HS, % 25 HK, % 6.5 Ca, % 2.2 P içerir. Proteince zengin olmasına rağmen proteini NPN bileşikleri, çoğunlukla üratlar halindedir, bu yüzden genelde ruminant beslemede kullanılabilir. Besi sığırı karma yemelerine kurutulmuş tavuk gübresi % 40 oranında katılabilir.

39 BUZAĞI BESİSİ Besi sonu canlı ağırlık dikkate alındığında buzağı besisi iki grup altında incelenir: 1. Kısa Süreli Buzağı Besisi: Besi sonu canlı ağırlığı 160 kg olana kadar sürdürülür. 2. Uzun Süreli Buzağı Besisi: Besi sonu canlı ağırlığı kg olana kadar sürdürülür. Buzağı besisinde hayvan materyali olarak daha çok etçi ve etçi-sütçü ırkların buzağılarından yararlanılır. Erkek buzağılar bu beside ana materyaldir. Fakat damızlık dişi buzağılardan da yararlanılır. Erkek buzağılar dişilere göre daha fazla canlı ağırlık artışı gösterirler ve yemden daha iyi yararlanırlar. Bu nedenle buzağı besisinde mecbur kalınmadıkça dişi buzağı kullanılmaz. Buzağı besisinde temel amaç açık pembe renkli sığır eti ihtiyacını karşılamaktır.

40 KISA SÜRELİ BUZAĞI BESİSİ; Buzağıların haftalık yaşlarda 160 kg canlı ağırlığa ulaştırılması amacıyla yapılır. Bu besi şeklinde sadece sıvı yemler kullanılır, kaba ve konsantre yemler kullanılmaz. Kısa süreli buzağı besisinde kullanılan yeme göre çeşitli metodlar uygulanır. 1. Tam yağlı sütle buzağı besisi: Diğer buzağı besi metodlarına göre basit ve güvenli bir metod olmasına karşın, yağlı sütün pahalı olması ve 1 kg canlı ağırlık artışı için 10 kg'ın üzerinde süt gerekmesi nedeniyle ekonomik açıdan önemini kaybetmiştir. 2. Yağsız sütle buzağı besisi: Yağsız süt ucuz olmasına karşın enerji ve yağda eriyen vitaminler yönünden fakirdir. Şayet yağsız süt enerji (bitkisel yağ) ve yağda eriyen vitaminler yönünden desteklenirse çok başarılı sonuçlar elde edilir ve buzağılardan gr günlük canlı ağırlık artışı elde edilebilir. Yağsız sütle besiye alınacak buzağılar doğumdan sonra bir hafta süreyle kolostrumla beslenir. 2. haftada yağlı süt+yağsız sütle beslenmeye devam edilir. 3. hafta yağlı süt yavaş yavaş azaltılarak tamamen yağsız süte geçilir. 3. Süt yerine geçen maddelerle (süt ikame yemi) buzağı besisi: Yağsız süt temin edilemezse, buzağı besisinde süt yerine geçebilen yem karmaları kullanılır. Bu karmaların besin maddeleri miktarları yönünden normal süte benzer olması sağlanmalıdır.

41 Süt ikame yemlerinin besin madde miktarları: HP = % HY = % HS = % 7-2 Ham kül en çok = % 10 Ca = % 7 P = % 7 Mg = 0.15 Na = süt tozu = % FE = 30 mg/kg Cu = 4-15 mg/ kg Vit.A = IU Vit.D = 1250 IU Vit.E = 20 IU

42 Süt ikame yemleri Süt ikame yemine protein kaynağı olarak soya küspesi unu gibi yemlerde katılabilir. Süt ikame yemleri üretici firmanın tavsiyeleri uyarınca ya sıcak suda eritilip C civarında iken içirilir, yada ekşitilip soğuk olarak içirilir. İçirme işi emzikli kovalar, normal kovalar, suluklar, yada otomatik yemliklerden yararlanılarak yapılabilir. Besi başlangıcında buzağılara, bir litresinde gr süt ikamesi bulunan karışımdan 6 litre içirilir. Bu miktar gittikçe artırılır ve besi sonunda bir litresinde gr süt ikamesi

43 UZUN SÜRELİ BUZAĞI BESİSİ: Bu besi diğer besi şekillerine göre daha ekonomitir. Fakat et kalitesi daha düşüktür. Daha uzun süre beslenerek buzağıların besi sonu canlı ağırlıklarının 200 kg' a çıkarılması amacıyla yapılır. Buda kullanılan yem materyaline göre; sıvı yemler ve sıvı yem + kesif yemler ile yapılır. 1. Sıvı yem ile yapılan uzun süreli besi: Buzağılar yağsız süt yada süt ikame yemiyle kısa süreli beside olduğu gibi 150 kg'a kadar beslenirler. Daha sonra hayvanların yağsız sütünün yada süt ikamesinin her litresine gr konsantre yem unu ilave edilir. böylece buzağılar günlük yaklaşık 1400 gr canlı ağırlık artışı sağlayarak 180 kg civarında kesime gönderilebilirler. Bu beside de et rengi soluk rektedir. 2. Sıvı yemler + kesif yemlerle yapılan uzun süreli buzağı besisi: Bu besi şeklinde sıvı yemler yanında buzağılara konsantre yemlerde verilir. Konsantre yemler, buzağı kg canlı ağırlığa ulaşınca alıştırılarak verilmeye başlanır. Yüz kg civarında kg düzeyinde verilir. Daha sonra sıvı yemin miktarı azaltılırken konsantre yemin miktarı artırılır. Hayvan 180 kg canlı ağılığa ulaştığında verilen sıvı yemin miktarı yarı yarıya azalırken konsantre yem miktarı 4 kg'a kadar çıkarılabilir. Ayrıca g kuru ot verilmesi uygundur.

44 GENÇ SIĞIR BESİSİ Genç sığır besisi gerek genç hayvanların besi performansının yüksek olması gerekse besi sonunda elde edilen etin kaliteli olması nedeniyle diğer besi şekillerine göre daha fazla tercih edilmektedir. Genç sığırlar besiye 4-5 aylıktan sonra yani yaklaşık kg canlı ağırlığa ulaştıklarında alınırlar aylıkken yaklaşık kg canlı ağırlığa ulaştıklarında kesime sevk edilirler. Genç sığır besisinin temel ilkeleri: Vücudun bileşimi: Hayvanlar yaşlandıkça vücudun yapı taşları olan besin maddelerinin miktarlarında değişme olur. Hayvanlar yaşlandıkça vücuttaki yağ miktarı artar. Buna karşın protein miktarı değişmezken su miktarı azalır. Genç hayvanlarda görülen canlı ağırlık artışı büyük ölçüde kas, kemik ve iç organların büyümesi şeklinde olurken, yaşlı hayvanlarda daha çok yağ depolanması şeklinde olur. Ayrıca hayvanların yaşları ilerleyip canlı ağırlıkları arttıkça yaşama payı ihtiyaçları ve buna bağlı olarakta her birim ağırlık artışı için ihtiyaç duydukları besin maddesi miktarıda artar (Yağ depolanması için daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyulur).

45 GENÇ SIĞIR BESİSİ Beslenme düzeyinin canlı ağırlık artışı üzerine etkisi: Irk ve cinsiyete bağlı olarak besideki genç sığırlarda g/gün canlı ağırlık artışı beklenir. Canlı ağırlığı 300 kg'dan daha az olan sığırların rumenleri yeterince gelişmemiş olduğundan istenen canlı ağırlık artışının kaba yemler kullanılarak elde edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu dönemde hayvanların, sindirilme dereceleri daha yüksek konsantre yemlerle beslenmeleri uygun olur. Kısacası besinin çeşitli dönemlerinde hayvanların besin maddeleri ihtiyaçları da gözönüne alınıp farklı yemleme programları uygulanarak optimum düzeyde canlı ağırlık artışı ve 1 kg canlı ağırlık artışı için mümkün olduğunca az yem tüketilmesi sağlanmaya çalışılır. Yapılan çalışmalar; genç erkek sığırlardan en fazla günlük canlı ağırlık artışının kg ağırlıkta oldukları devrede elde edildiğini göstermiştir. 300 kg'ın altındaki ve 400 kg'ın üzerindeki ağırlıkta günlük canlı ağırlık artışı daha düşük düzeyde olmuştur. Bu durum besideki hayvanlara rasyon hazırlamada gözönünde bulundurulmalıdır. Besideki genç sığırların besin maddeleri ihtiyacı; Genç hayvanların besin maddeleri ihtiyacı gelişme durumları ırk, büyüklük, besinin yoğunluğu gibi çeşitli faktörler tarafından etkilenir. Besideki hayvanların besin maddeleri ihtiyaçlarının belirlenmesi besi hayvanları için rasyon hazırlama bilgisi bölümünde bahsedilecektir.

46 GENÇ ERKEK SIĞIRLARDA BESİ METODLARI Uygulanacak besi metodunun belirlenmeside en önemli rolü işletmede bulunan yemler oynar. Yem yanında hayvanın ırkı, cinsiyeti, yaşı ve pazar şartlarıda göz önünde bulundurulur. Besi metodları şöyle sıralanabilir: 1. Entansif besi: Elde edilmek istenen kesim ağırlığına en kısa sürede ulaşmak amacıyla konsantre yemlarle yapılan besi metodudur. İşletmenin imkanlarına göre konsantre yemler yanında saman, mısır silajı, fermantasyon yan ürünleri, şeker pancarı posası gibi kaliteli yada düşük kaliteli kaba yemlerde kullanılır. Bu şekilde hayvanlardan genetik kapasitelerinin imkan verdiği nisbette mümkün olduğunca fazla günlük canlı ağırlık artışı elde edilebilir kg canlı ağırlıkta kesime sevk edilir. 2. Yarı entansif besi: Merası olan işletmelerde besinin ekonomik olması amacıyla besideki hayvanlar meraya çıkarılır. Ayrıca konsantre yemlerle yoğun şekilde beslenmeye devam edilirler. 3. Ekstansif besi: Besinin yaygın bir şekilde uygulanmasıdır. Besiye alınan hayvanlar merada ya da ahırda g/gün canlı ağırlık artışı elde edilecek şekilde beslenirler. Bu dönemde mümkün olduğunca meradan yararlanılarak besinin ucuza gelmesi sağlanmaya çalışılır. Mera yoksa hayvanlar ahırda silaj, kuru ot ve bir miktar konsantre yem ile günlük gr canlı ağırlık artışı sağlayacak şekilde kg canlı ağırlık kazanıncaya kadar beslenirler. Sonra iki üç ay süreyle entansif besiye alınıp kesime sevk edilirler.

47 KASTRE EDİLMİŞ GENÇ SIĞIR BESİSİ Genç sığırlar bakımları ile ilgili bazı zorlukları önlemek amacıyla kastre edilirler. Özellikle mera besisinde uygulanan bir besi metodudur. Kastre edilmiş hayvanlara göre % 10 daha az günlük canlı ağırlık artışı ve besi sonu canlı ağırlığı sağlar. Bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarı daha yüksek olur. DÜVE BESİSİ : Damızlık dışı düğelerle yapılır. genç erkek sığırlardan % daha az günlük canlı ağırlık artışı gösterirler. Şayet merada yapılırsa ekonomik yönden başarılı olur.

48 BESİ SIĞIRLARININ İHTİYAÇLARININ HESAPLANMASI Kuru Madde İhtiyacının Belirlenmesi: Rasyon hazırlarken öncelikle bilinmesi gereken hayvanın ne kadar yem tüketebileceğidir. Bu değeri normalden fazla hesap etmek hayvanın verilen rasyonu tüketememesine, az olarak kabul etmek ise çoğunlukla besin maddelerince daha konsantre bir yem gerektireceğinden hem rasyonun maliyetinin artmasına hem de hayvanın fizyolojik olarak doyuma ulaşamamasına sebep olur. Yem tüketiminin belirlenmesinde kriter olarak kuru madde ihtiyacı esas alınır. Pratik olarak kurumadde tüketiminin hesaplanmasında sadece canlı ağırlık ele alınır. Kuru madde tüketimi canlı ağırlık arttıkça oransal olarak azalır. Örneğin besiye alınan 150 kg canlı ağırlıktaki genç erkek danalarda yem tüketimi canlı ağırlığın yaklaşık % 2.5'i kadarken, bu oran hayvan 550 kg a ulaştığında % 'e kadar düşmektedir. Kuru madde ihtiyacının belirlenmesinde canlı ağırlık gibi sadece bir faktörün ele alınması yanıltıcı olmaktadır. Çünkü canlı ağırlığın yanında hayvanın ırkı, yaşı, kondüsyonu, sindirim sisteminin kapasitesi ve hayvana verilen yemlerin sindirilme dereceleri, formu, enerji ve sellüloz düzeyleri, lezzetliliği gibi çok çeşitli faktörler yem tüketimini etkilemektedir.

49 Besi Sığırı Kuru Madde İhtiyacı: KM, kg/gün= (85*ME+( *ME)*CA *CA 2-860)/1000 CA= Hayvanın canlı ağırlığı, kg ME= Rasyonun metabolik enerji düzeyi, MJ/kg

50 Tablo 1. Canlı ağırlıktan metabolik canlı ağırlık değerinin bulunması. CA

51 Enerji ihtiyacının belirlenmesi: Yaşama payı enerji ihtiyacı: Metabolik enerjinin yaşama payı için kullanım etkinliği yaklaşık %70-75 kadardır ve bir kg metabolik canlı ağırlık için ihtiyaç duyulan enerji miktarı hayvan faktörüne ve ölçüm metoduna bağlı olarak MJ arasında değişmektedir. Verim payı net enerjisi: Ağırlık artışının et ya da yağ şeklinde olması enerji ihtiyacında önemli farklılıklara sebep olur. Ruminantlarda yağ sentezi için metabolik enerjinin kullanım etkinliği % arasında değişmekte olup 1 kg yağ birikimi için yaklaşık 68 MJ ME 'ye gerek duyulmaktadır. Protein sentezi için enerjinin kullanım etkinliği daha düşüktür ( %35-40 ). Bir kg protein birikimi için ise yaklaşık 65 MJ ME harcanır. Ağırlık artışındaki et ve yağ oranları çeşitli faktörlere bağlı olarak büyük farklılıklar gösterdiğinden ve kas ve yağ dokularındaki su oranı değiştiğinden her kg ağırlık artışı için gereken enerji miktarı hakkında kesin bir rakam verilemez. Aşağıdaki tabloda farklı ağırlıklarda değerlendirilen sığır ve koyunların canlı ağırlık artış

52 Tablo 2. Farklı ağırlıktaki sığır ve koyunlarda ağırlık artışının kompozisyonu ve enerji miktarı. Ağırlık artışının kompozisyonu,% Hayvan Türü Canlı Ağırlık Su Protein Yağ Kül Enerji MJ/kg Sığır (Holstein Düve) Koyun (Shropshire)

53

54 Protein İhtiyacının Belirlenmesi. Sığırlarda bir kg metabolik canlı ağırlık için ihtiyaç duyulan ham protein miktarı yaklaşık 3.7 gram kadardır. Her kg canlı ağırlık artışı için ise artışın kompozisyonuna bağlı olarak farklı miktarlarda proteine ( g) gerek duyulur. Artışın su, protein, yağ ve kül düzeyleri hayvanın yaşı ve büyüklüğü ile ilgilidir. Besi sığırlarının ham protein ihtiyacı aşağıdaki gibi formülize edilebilir: HP, g/gün = 3.7 * MCA * GCAA(kg)

55 Mineral maddelere olan ihtiyacın belirlenmesi Aşağıdaki formüllerle kalsiyum ve fosfora olan ihtiyaçlar tahmin edilebilir. Ca, g/gün = 0.2 * MCA * GCAA(g) P, g/gün = 0.23 * MCA * GCAA(g)

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER KAFES YUMURTA TAVUĞU RASYONU Ca % P % Ver. Mik.% HP Yem Mad. HP % ME kcal/kg % ME kcal/kg Ca % P % Mısır 8 3400 0,05 0,3 52,00 4,16 1768,00 0,026 0,156 Arpa 11 2650 0,07

Detaylı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı SİLAJ Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı verilir. Silajlamada etkin mikroorganizmalar:

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ (Bağırsaklar) (Kırkbayır) (Yemek borusu) (İşkembe) (Şirden) (Börkenek) Yemin Süt Sığırı Midelerinde

Detaylı

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN 2.01.2018 Prof.Dr. Kemal Küçükersan 1 TANIMI Yeterli düzeyde kuru madde (% 30-40) içeren yeşil yemlerin, biçildikten sonra, anaerob koşullarda saklanması sonucu

Detaylı

ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ. Prof.Dr. Sakine YALÇIN

ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ. Prof.Dr. Sakine YALÇIN ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ Prof.Dr. Sakine YALÇIN ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ 1. DEĞİRMENCİLİK ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ UN ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ NİŞASTA ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ 2. ŞEKER ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Hayvanların günlük rasyonlarının yaklaşık yarısı kadar kaba yem

Detaylı

KÖK VE YUMRU YEMLER DOLGU MADDESİNCE ZENGİN YEMLER. Prof. Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

KÖK VE YUMRU YEMLER DOLGU MADDESİNCE ZENGİN YEMLER. Prof. Dr. Seher KÜÇÜKERSAN KÖK VE YUMRU YEMLER DOLGU MADDESİNCE ZENGİN YEMLER Prof. Dr. Seher KÜÇÜKERSAN Kök ve Yumru Yemler Kök ve Yumru Yemler Su bakımından zengin yemler (%75-94), besin maddelerini köklerinde yada toprak altı

Detaylı

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler PROF. DR. ADNAN ŞEHU Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler YEM Hayvanların besin medde ihtiyacını karşılamak üzere ağız yolu ile yedirilen maddelerin tümüne yem

Detaylı

1.Silo yeminin kimyasal kompozisyonu 2.Silo yemine oksijen girişi 3.Bakteriyel populasyonun aktivasyonu

1.Silo yeminin kimyasal kompozisyonu 2.Silo yemine oksijen girişi 3.Bakteriyel populasyonun aktivasyonu SİLAJ Yeterli miktarda kuru madde (%30-40) içeren yeşil yemlerin biçildikten sonra sıkıştırılarak, oksijensiz koşullarda saklanması sonucu elde edilen fermente yemlere silaj yemi denir Silaj yeminin yapılması

Detaylı

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ Yem Hayvanlara yedirilen organik ve inorganik maddeler veya bunların karışımlarıdır. Yem hayvana madde ve enerji bakımından yaşama ve verim ihtiyaçlarını

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ KASAPLIK BÜYÜKBAŞ HAYVAN BESLEME Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİN 2014 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretiminin % 6,5 düşüşle 59,6 milyon ton, Sebze üretiminin % artışla 28,7 milyon ton,

Detaylı

Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Değerliliğini Etkileyen Faktörler : 3-26. Kaba Yemler : 27-38. Silaj : 39-52. Enerji Yemleri : 53-73

Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Değerliliğini Etkileyen Faktörler : 3-26. Kaba Yemler : 27-38. Silaj : 39-52. Enerji Yemleri : 53-73 İÇİNDEKİLER Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Değerliliğini Etkileyen Faktörler : 3-26 Kaba Yemler : 27-38 Silaj : 39-52 Enerji Yemleri : 53-73 Protein Saplementleri : 74-96 Yemlerde Antinutrisyonel

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 1. Dünya hayvan üretimi 2. Kanatlı eti üretimi 3. Yumurta üretimi 4. Kanatlı üretiminin geleceği 5. Dünya yem üretimi 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ 21-22 Nisan 2015 / İZMİR YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ KANATLI HAYVAN BESLEMEDE DUT YAPRAĞI TOZU VE DUT YAPRAĞI SİLAJI TOZUNUN HAYVAN PERFORMANSI, SERUM PARAMETRELERİ, ET KALİTESİ VE YEM MALİYETİ ÜZERİNE

Detaylı

BORSA BÜLTENİ

BORSA BÜLTENİ BORSA BÜLTENİ 26.02.2018 19.02.2018-23.02.2018 SAKARYA TİCARET BORSASI 1 HUBUBATLAR BUĞDAY YUMUŞAK BUĞDAY (EKMEKLİK) GMS 0.800 0.800 0.800 15,000.00 Kg 12,000.00 1 YUMUŞAK BUĞDAY (EKMEKLİK) TS 0.910 0.980

Detaylı

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT ÜRETİMİNİN ZAMANLAMASI İLK BUZAĞILAMA 305 GÜN 60 GÜN İKİNCİ BUZAĞILAMA 365 GÜN SÜT SIĞIRI BESLEMEDE KRİTİK GÜNLER 3

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 606,612.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 606,612. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.87 0.7378 1,573,107.00 KG 1,160,623.67 61 ARPA YEMLİK TTS 0.68 1.05 0.7505 741,060.00 KG 556,193.50 28 ARPA YEMLİK ı: 1,716,817.17 89 ARPA BEYAZ

Detaylı

TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI

TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ TEKİRDAĞ İLİNDE KABA YEM ÜRETİMİ VE İHTİYACI KARŞILAMA ORANI Abdurrahman ERDOĞAN ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: DOÇ. DR. FİSUN

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ Tüketicinin dikkate aldığı faktörler: Bu kalite bileşenleri tüketici talepleri ile ilişkilidir. Bunlar fiziksel faktörler (tohumun görünüşü, rengi, kokusu,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 155,626.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 155,626. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.80 0.86 0.8241 188,840.00 KG 155,626.20 19 ARPA YEMLİK ı: 155,626.20 19 ARPA ı 155,626.20 19 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK BALDO MTS 1.00 4.00 2.6276

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

creafix.net 0332 235 85 95

creafix.net 0332 235 85 95 www.kosgeb.gov.tr Basım Tarihi : 0.0.0 Basım Yeri: Adım Ofset creafix.net 0 SIĞIR SÜT YEMLERİ BUZAĞI YEMLERİ SIĞIR BESİ YEMLERİ KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Dairy cattle feed Calf feed Beef cattle feed Sheep feed

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Süt İnekleri Dişi Dana ve Düveler Besiye Alınan Dana ve Tosunlar Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği www.amasyadsyb.org 2016 Önsöz Süt sığırcılığında yem giderlerinin

Detaylı

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar;

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; Düve Dişi dana yağlandırılmamalı CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; 14 aylıkyaşta yaşta (360-400 kg) tohumlama Düve Yağlandırmamak için kaba yem kalitesine

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 28/10/2016 tarihinde 2016 yılı 2. Tahmin Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2016 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/09/2016. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/09/2016. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.78 0.6906 709,670.00 KG 490,069.35 12 ARPA YEMLİK TTS 0.68 0.75 0.6939 830,040.00 KG 575,931.90 8 ARPA YEMLİK ı: 1,066,001.25 20 ARPA ı 1,066,001.25

Detaylı

KOYUNLARIN BESLENMESİ

KOYUNLARIN BESLENMESİ KOYUNLARIN BESLENMESİ Dr. Ahmet Hamdi AKTAŞ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, KONYA Buğday ile koyun gerisi oyun Mera ile koyun gerisi oyun Biz de koyunlarımızı böyle kaliteli meralarda

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Beslemede Balık Unu na Alternatif Yemler Bezelye Konsantresi Günümüzde balık yemi formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan yukarıda adı geçen bitkisel

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 23 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.70 0.6379,2,340.00 KG 772,660.05 6 ARPA YEMLİK TTS 0.68 0.82 0.7504 30,830.00 KG 233,246.60 26 ARPA YEMLİK ı:,005,906.65 42 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2016. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2016. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.31 0.75 0.6576 1,494,620.00 KG 982,827.50 16 ARPA YEMLİK MTS- 0.70 0.70 0.7000 18,000.00 KG 12,600.00 1 GT ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.78 0.7186 9,509,750.00

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 23/10/2014 tarihinde 2014 yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre;

Detaylı

T.C. KIRIKKALE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: KIRIKKALE TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KIRIKKALE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: KIRIKKALE TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA BEYAZ T.C. Sayfa: - 9 ARPA FFARK KG 6,098.00 ARPA MTS 0.50 6.60 0.682 4,903,329.60 KG 28,543,274.7 202 ARPA MTS- 0.68 0.69 0.6832,367,37 KG 934,24.24 2 GT ARPA OFİS-S 0.67 0.75 0.725

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/06/2015-30/06/2015. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-20 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI GÜNLÜK BORSA BÜLTENİ 01/06/2015-30/06/2015. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-20 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.74 0.6568 439,140.00 KG 288,429.91 10 ARPA YEMLİK TTS-V 0.68 0.68 0.6800 27,950.00 KG 19,006.00 1 ARPA YEMLİK TTS 0.61 0.80 0.6790 1,407,910.00

Detaylı

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/07/2015 Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. DÜZCE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/07/2015 Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Sayfa: 1 - HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA MTS 0.60 0.69 0.6046 53,900.00 KG 32,56.20 22 ARPA BİRALIK ı: 32,56.20 22 ARPA ı 32,56.20 22 MISIR MISIR MISIR (DÖKME) MTS 0.75 0.75 0.7500 999,220.00 KG 749,415.00

Detaylı

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL ,733, KG 740,883.

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL ,733, KG 740,883. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 30 ARPA YEMLİK MTS 0.25.38 0.365 6,206,99.00 KG 2,265,855.46 8 ARPA YEMLİK OFİS-A 0.40 0.40 0.4028 866,00.00 KG 348,828.7 ARPA YEMLİK TTS 0.24 0.53 0.3778 4,85,53.00

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 61,910.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA TOHUMLUK , KG 61,910. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.80 0.703 3,033,65.00 KG 2,54,670.92 50 ARPA YEMLİK TTS 0.45 0.87 0.7224,504,80.00 KG,087,0.7 36 ARPA YEMLİK ı: 3,24,772.63 86 ARPA ÇAKIR

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

Yem: Yem maddesi: Rasyon: Yem katkı maddesi:

Yem: Yem maddesi: Rasyon: Yem katkı maddesi: YEMLER Yem: Madde ve enerji bakımından yaşama ve verim payı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hayvanlara yedirilebilen sağlığa zararsız bitkisel ve hayvansal kökenli doğal maddelerin hepsine yem adı verilir.

Detaylı

T.C. ÇUBUK TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. ÇUBUK TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. - 3/2/206 Sayfa: - 0 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA MTS 0.56 0.78 0.6695 5,79,679.00 KG 3,467,602.87 580 ARPA TTS 0.65 0.78 0.73,83,483.00 KG,325,760.43 24 ARPA YEMLİK ı: 4,793,363.30 604 ARPA ı 4,793,363.30

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

AYLIK BORSA BÜLTENİ AĞUSTOS Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli.

AYLIK BORSA BÜLTENİ AĞUSTOS Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli. AYLIK BORSA BÜLTENİ 6.09.2018 AĞUSTOS-2018 SAKARYA TİCARET BORSASI 1 HUBUBATLAR BUĞDAY YUMUŞAK BUĞDAY (EKMEKLİK) HMS 0.880 0.970 0.960 11,066,843.00 Kg 10,596,545.95 3 YUMUŞAK BUĞDAY (EKMEKLİK) TS 0.910

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 93,536.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 93,536. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/207-3/0/207 T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.90 0.8387,529.77 KG 93,536.96 4 ARPA YEMLİK ı: 93,536.96 4 ARPA ı 93,536.96 4 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK BALDO MTS.30 2.8 2.0289

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS 0.58 0.5677 11,180.00 KG 6,346.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS 0.58 0.5677 11,180.00 KG 6,346. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/205-3/2/205 T.C. Sayfa: - 3 ARPA BİRALIK MTS 0.55 0.58 0.5677,80.00 KG 6,346.40 2 ARPA BİRALIK ı: 6,346.40 2 ARPA YEMLİK ı: 2,506,794.6 727 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.4

Detaylı

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür.

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. 1. Birinci Dönem: Doğumu takiben süt veriminde hızlı bir artışın görüldüğü dönemdir.

Detaylı

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/1/016-31/1/016 Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.83 0.757 1,675,898.00 KG 1,16,17.41 45 ARPA YEMLİK TTS 0.8 0.7535 686,580.00 KG 517,349.10 16 ARPA YEMLİK TTS- 0.68 0.75 0.6978

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

SİLAJ YAPIMI VE SİLAJLA BESLEME. Yrd. Doç. Dr. Hayrettin ÇAYIROĞLU

SİLAJ YAPIMI VE SİLAJLA BESLEME. Yrd. Doç. Dr. Hayrettin ÇAYIROĞLU SİLAJ YAPIMI VE SİLAJLA BESLEME Yrd. Doç. Dr. Hayrettin ÇAYIROĞLU Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, KIRŞEHİR hayrettincayiroglu@ahievran.edu.tr (Yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu

Detaylı

AYLIK BORSA BÜLTENİ EKİM Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli.

AYLIK BORSA BÜLTENİ EKİM Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli. AYLIK BORSA BÜLTENİ 5.11.2018 EKİM-2018 SAKARYA TİCARET BORSASI 1 HUBUBATLAR BUĞDAY YUMUŞAK BUĞDAY (EKMEKLİK) HMS 0.850 1.000 0.873 77,985.00 Kg 68,307.06 3 YEMLİK BUĞDAY GMS 0.830 0.970 0.897 1,204,468.00

Detaylı

Laktasyon Dönemi. Şekil 1: Laktasyon döneminde süt verimi, yem tüketimi ve canlı ağırlıkta görülen değişimler.

Laktasyon Dönemi. Şekil 1: Laktasyon döneminde süt verimi, yem tüketimi ve canlı ağırlıkta görülen değişimler. Laktasyon Dönemi Laktasyondaki (sağım dönemindeki) ineklerin beslenmeleri; İneklerin sağım dönemindeki beslenmeleri, süt verimi düzeyleri, kuru madde tüketme kabiliyetleri ve canlı ağırlık kayıpları dikkate

Detaylı

T.C. KIRIKKALE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: KIRIKKALE TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. KIRIKKALE TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: KIRIKKALE TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Şube Adı: Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.50 0.5000 7,600.00 KG 3,800.00 ARPA YEMLİK ı: 3,800.00 ARPA BEYAZ ARPA MTS 0.60.24 0.8048 28,308,489.00 KG 22,782,788.40 92 ARPA MTS-

Detaylı

HUBUBAT. T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 28/09/2018. Sayfa: 1-11 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT. T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 28/09/2018. Sayfa: 1-11 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK 2018 MTS 0.80 0.93 0.8575 413,340.00 KG 354,422.10 7 ARPA YEMLİK 2018 TTS 1.00 1.10 1.0034 747,120.00 KG 749,632.00 2 ARPA YEMLİK ı: 1,104,054.10

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA TOHUMLUK MTS , KG 521,749.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA TOHUMLUK MTS , KG 521,749. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2017-31/0/2017 Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.91 0.166 9,534,079.60 KG 7,75,642.33 1435 ARPA YEMLİK MTS- 0.75 0.5 0.16 11,540.00 KG 14,2.0 1 ARPA YEMLİK TTS 0.0 0.90 0.407

Detaylı

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ Sayfa: 1-10 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ FASÜLYE KURU FASÜLYE K.FASULYE BATTAL KG 6,340.00 25,956.00 51.91 K.FASULYE BATTAL Toplamı: 6,340.00 25,956.00 51.91 KURU FASÜLYE Toplamı: 6,340.00 25,956.00 51.91 FASÜLYE

Detaylı

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 64,493.

T.C. KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 64,493. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-19 ARPA YEMLİK MTS 0.41 0.41 0.4100 157,300.00 KG 64,493.00 1 ARPA MTS 0.48 580.00 0.6217 26,919,608.50 KG 16,735,569.95 237 ARPA TTS 0.52 0.77 0.6423 1,055,860.00

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 01/0/2010 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA BİRALIK MTS 0.40 0.40 0.4000 14,600.00 KG 5,840.00 1 ARPA BİRALIK ı: 5,840.00 1 ARPA YEMLİK ı: 1,774,845.78 28 ARPA ı 1,780,685.78 20 ÇAVDAR ÇAVDAR

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2013 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.69 0.55 8,69,225.00 KG 4,996,961.20 446 ARPA YEMLİK TTS 0.55 0.68 0.5835 5,660,349.9 KG 3,302,59.24 11 ARPA YEMLİK ı: 8,299,20.44

Detaylı

YILLIK BÜLTEN 2014 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1

YILLIK BÜLTEN 2014 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA ARPA 0,49 1,00 0,64 24.095.197 KG 15.453.247,23 HMS 463 ARPA YEMLİK 0,55 0,70 0,63 391.275 KG 246.749,80 HMS 16 ARPA TOHUMLUK 0,74 0,74 0,74 87.575 KG 64.782,14

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903. Tarih: 0/2/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.70.6 0.9708 2,207,222.00 KG 2,42,677.08 272 ARPA YEMLİK TTS 0.8.4.043 4,872,880.00 KG 5,083,095.04 72 ARPA YEMLİK ı: 7,299,545.82

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS , KG 5,840. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/200 T.C. Sayfa: - 23 ARPA BİRALIK MTS 0.40 0.40 0.4000 4,600.00 KG 5,840.00 ARPA BİRALIK ı: 5,840.00 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.55 0.3857 22,469,82.00 KG 8,666,25.60

Detaylı

Hayvancılığ. Prof.Dr.Behi Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıklar. kları Anabilim Dalı KONYA

Hayvancılığ. Prof.Dr.Behi Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıklar. kları Anabilim Dalı KONYA Biyoyakıt Üretiminin Hayvancılığ ığa a Katkısı Prof.Dr.Behi.Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıklar kları Anabilim Dalı KONYA Enerji GüvenliG venliği,

Detaylı

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü

SIĞIR BESİCİLİĞİ. Prof. Dr. Murat Görgülü SIĞIR BESİCİLİĞİ Prof. Dr. Murat Görgülü Besi; tüketici istemlerine karşılık verecek düzeyde mozaikleşmeye sahip olan bir karkası en kısa sürede ve ekonomik olarak elde etmek amacıyla hayvanların yoğun

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.74 0.7388 21,560.00 KG 15,928.40 2 ARPA MTS 0.47 0.75 0.5951 11,301,552.00 KG 6,725,850.62 1252 ARPA OFİS-A 0.61 0.62 0.6164 952,720.00

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/ tarihinde yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre artmıştır. Tahıl üretimi

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2014. Tarih: Sayı: - 31/12/2014 Satış Şekli

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2014. Tarih: Sayı: - 31/12/2014 Satış Şekli HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/204 T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.83 0.6900 26,836,288.00 KG 8,57,554.2 8 ARPA YEMLİK TMS 0.57 0.58 0.5736 06,740.00 KG 6,230.30 5 ARPA YEMLİK TTS 0.84 0.692 22,870,728.00

Detaylı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.52 0.52 0.5200 2,000.00 KG,040.00 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.65 0.6453 997,574.00 KG 643,733.00 2 ARPA YEMLİK ı: 644,773.00 3 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat.

T.C. NİĞDE TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/10/2016 Şube Adı: Sayfa: 1-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. - 31//2016 Sayfa: 1 - HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.73 0.6902 1,099,550.00 KG 758,864.20 79 ARPA YEMLİK ı: 758,864.20 79 ARPA ı 758,864.20 79 YULAF YULAF YULAF (1.GRUP) MTS 0.70 0.70

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : EYLÜL 0 BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,0 0,0 0,0 8.0 KG 8,0 FİY.FAR. BUĞDAY 0,5 0,85 0,7 5.88.05 KG.8.95,8 HMS BUĞDAY 0,,00 0,79.95.77 KG.7.89,80 HTS BUĞDAY

Detaylı

Sıgır Besiciligi. Prof. Dr. Murat Görgülü. Besi performansını etkileyen, hayvan ile ilgili faktörler;

Sıgır Besiciligi. Prof. Dr. Murat Görgülü. Besi performansını etkileyen, hayvan ile ilgili faktörler; 2 Sıgır Besiciligi Prof. Dr. Murat Görgülü Besi; tüketici istemlerine karşılık verecek düzeyde mozayikleşmeye sahip olan bir karkası en kısa sürede ve ekonomik olarak elde etmek amacıyla hayvanların yoğun

Detaylı

YILLIK BÜLTEN 2015 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1

YILLIK BÜLTEN 2015 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 0,80 0,92 0,86 160.220 138.008,70 HTS 2 === MİKTAR VE BEDEL TOPLAMI === 160.220 138.008,70 2,00 160.220 138.008,70 2,00 HUBUBAT ARPA ARPA 0,56 1,15 0,66 19.435.650 KG 12.734.060,46

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ RASYON HAZIRLAMA Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

HUBUBAT. HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2018

HUBUBAT. HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2018 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.80 1.18 0.9624 3,582,217.00 KG 3,447,593.73 428 ARPA YEMLİK TTS 0.88 1.15 1.0068 1,783,428.71 KG 1,795,535.49 45 ARPA YEMLİK TTS- 0.95 0.95 0.9500,06

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.74 0.76 0.7500 58,780.00 KG 44,086.80 5 ARPA MTS 0.58 0.8 0.7363 3,922,622.00 KG 2,888,040.40 57 ARPA OFİS-S 0.68 0.75 0.7499 253,720.00 KG 90,27.00

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : EYLÜL 06 BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,68,00 0,79 8..96 KG 6.98.78,89 HMS BUĞDAY 0,7 0,88 0,8.78.690 KG.6.98,79 HTS BUĞDAY 0,8 0,99 0,90 69.98 KG.,9 KOOP.A

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/10/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.6077 2,867,412.00 KG 1,742,594.19 296 ARPA YEMLİK TTS 0.90 0.65 849,661.00 KG 553,161.97 52 ARPA YEMLİK ı: 2,295,756.16 348 ARPA ı 2,295,756.16

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,470.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 45,470. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2007 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA YEMLİK TTS 0.30 0.46 0.3347 13,860.00 KG 4,470.00 12 ARPA YEMLİK ı: 4,470.00 12 ARPA ı 4,470.00 12 MISIR MISIR MISIR YEMLİK MTS 0.31 0.46 0.3710

Detaylı

F.30 / / Rev.0 T.C. BURSA TİCARET BORSASI BÜLTEN AYI : TEMMUZ 2014 BÜLTEN NO : 7 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA

F.30 / / Rev.0 T.C. BURSA TİCARET BORSASI BÜLTEN AYI : TEMMUZ 2014 BÜLTEN NO : 7 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA BÜLTEN AYI : TEMMUZ 0 BÜLTEN NO : 7 SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT ARPA ARPA(0 KĞ) 0,7,78,6.8 ÇV. 0.87, HTS === MİKTAR VE BEDEL TOPLAMI ===.8 ÇV. 0.87, ARPA 0,7 0,8 0,7 7.00 KG 6.0,0 HTS ARPA 0,60

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,134, KG 2,865,570.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,134, KG 2,865,570. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - ARPA YEMLİK MTS 0.59 0.8 0.6926 4,467,809.00 KG 3,094,466.72 607 ARPA YEMLİK MTS- 0.65 0.72 0.6963 325,05 KG 226,327.44 66 ARPA YEMLİK TTS 0.67 0.77 0.79,074,60 KG

Detaylı

AYLIK BORSA BÜLTENİ HAZİRAN Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli.

AYLIK BORSA BÜLTENİ HAZİRAN Dök. No: 7.5 S1 F05 Rev. No: SAKARYA TİCARET BORSASI. Fiyat(TL) Satiş Şekli. AYLIK BORSA BÜLTENİ 3.07.2018 HAZİRAN-2018 1 HUBUBATLAR BUĞDAY YUMUŞAK BUĞDAY (EKMEKLİK) TS 0.900 1.120 1.007 896,220.00 Kg 901,384.00 19 YEMLİK BUĞDAY GMS 0.820 0.820 0.820 2,020.00 Kg 1,656.40 1 YEMLİK

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-11 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-11 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. - 3/2/204 Sayfa: - HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.80 0.6629 3,88,005.00 KG 2,3,455.5 34 ARPA YEMLİK MTS 680.00 680.00 680.0000 30.00 TON 20,400.00 ARPA YEMLİK TTS 0.62 0.85 0.6963,037,840.00

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.72 0.7200 53,500.00 KG 38,520.00 ARPA MTS 0.57 0.77 0.683 6,364,272.00 KG 4,347,252.58 839 ARPA TTS 0.60 0.90 0.685 2,655,743.00 KG,809,986.97

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.87.00 0.8806 3,500.00 KG 99,950.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.89.00 0.956 347,550.00 KG 38,202.20 ARPA YEMLİK ı: 48,52.20 4 ARPA ı 48,52.20 4 MISIR MISIR

Detaylı

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2017. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2017. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2017-31//2017 Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK 2017 MTS 0.74 0.90 0.8283 511,370.00 KG 423,574.40 13 ARPA YEMLİK 2017 TTS 0.80 0.90 0.8839 236,840.00 KG 209,350.00 3 ARPA İTHAL 2016

Detaylı