Yalova İli Makrofungus Florası

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yalova İli Makrofungus Florası"

Transkript

1 Yalova İli Makrofungus Florası Biyolog Selime Semra Candar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü

2 Mantar nedir? Mantarlar, klorofilsiz, heteretrof, ipliksi yapıda, spor oluşturan, parazit, saprofit ve simbiyotik olarak yaşayan eukaryotik organizmalardır..

3 Şapkalı bir mantarın kesiti: HİF YAPISI

4 Çanak şeklindeki bir mantarın kesiti: HİF YAPISI

5 Özetle Mantarlar: Ökaryottur. Tipik olarak funguslara apikal olarak hifler ile geişirler ancak bazen maya olarak da gelişebilirler. Heteretrofturlar. Dışarıdan aldıkları organik besinlere bağımlıdırlar. Tipik olarak haploit genoma sahiptirler. Hücre duvarları kitin ve glukan ihtiva eder. Çözünür besinleri hücre duvarı ve plazma membranından doğrudan absorbe ederler. Spor üretirler.

6 Spor Tipleri:

7

8

9 Mantar denince birçok insanın aklına hemen şapkalı mantarlar yada kültür mantarı gelir. Ancak mantarlar sadece şapkalı mantarlardan ibaret değildir.

10

11

12

13

14

15 Mantarlar oldukça kozmopolit canlılar olup, mantarlara dünyanın her yerinde rastlamak mümkündür.

16

17

18 Ekolojik olarak çeşitlilik gösteren ülkemiz, zengin bir mantar florasına sahiptir. Ancak bu konuda yapılan çalışmalar yeterli değildir.

19 Mantarların Canlılar Alemindeki Yeri: Diğer organizmalardan farklı hücresel organizasyona ve yaşam tarzına sahip olan mantarlar tüm diğer organizmalar içerisinde eşsizdir. Aynı zamanda mantarlar geniş bir aktivite yelpazesine sahiptir örneğin: bitki ve insanlarda patojen olarak, dekompresör olarak, hücre biyolojisi ve genetik araştırmalarda deneysel model organizma olarak bazı önemli metabolitlerin üreticisi olarak aktivite gösterirler.

20 Mantarların bu eşsiz yapısı onları bitkiler ve hayvanlar gibi Kingdom (Alem) statüsüne taşır. Böylece funguslar çok hücreli organizmaların 3 ana evrimsel şubesinden birini temsil eder.

21

22 Biyolojik çeşitlilik açısından 1,5 milyon farklı mantar türü olduğu tahmin edilmektedir, ancak şu ana kadar toplam tür tanımlanmıştır, bu da tahmin edilen tür sayısının yaklaşık olarak %5 idir. Tahmin edilen artropod (eklembacaklı) tür sayısı 4,9 milyon ve tohumlu bitki tür sayısı ise dir.

23 Mantarlar ne zaman çıkar? ilkbahar sonbahar

24 Dünyanın en büyük canlısı nedir?

25 İşte dünyanın en büyük canlısı! CHICAGO - ABD'nin Oregon eyaletindeki Malheur Ulusal Ormanları'nda, 2 bin 200 hektar alanı kaplayan dev bir mantar keşfedildi. Bir örgü gibi araziyi saran Armillaria ostoyae (bal mantarı) adındaki bu canlı, toprağın altını ve ağaçları sarıp sarmalamıştır. Üç metre yerin altına inebilen dev mantarın 2 bin 400 yıldan beri 'boy attığı' hesaplandı. Dev mantarın varlığı ise 1998 yılında ormandaki büyük ağaçların esrarengiz ölümü üzerine başlatılan araştırmayla anlaşıldı. Dev mantar ağaçların besin almasını engelleyerek 15 futbol sahası büyüklüğünde bir ormanın yok olmasına neden olmuştu. (aa)

26 Mantarları doğada önemli kılan özellikleri nedir?

27 Mantarar her yıl milyonlarca dolar zarara neden olan bitki hastalıklarına ve periyodik salgın hastalıklara neden olur. Mantarlar organik materyallerin yıkımından ve geri dönüşümünden sorumlu başlıca organizmalardır. Doğada selülozun yıkımı için gerekli enzim sistemleri sadece mantarlarda mevcuttur. Selülozun kimyasal yapısı

28 Mantarlar ticari olarak önemli biyokimyasal aktiviteye sahiptir. Özellikle antibiyotik, steroid, siklosporin ve meşrubat endüstrisinde üretimde kullanılırlar. Mantarlar önemli gıda kaynaklarıdır. Gıda olarak tüketilmelerinin yanında; ekmek yapımında, bazı geleneksel fermente gıdaların yapımında ve alkollü içecek üretiminde kullanılırlar.

29 Funguslar Kaça Ayrılır? Saccharomyces cervisiae Mikrofungus Hydnum rapandum Makrofungus

30 Funguslar Nasıl Yaşar? Mikorhiza Saprofit Parazit

31 Mikorhiza yapan mantarlar: Mantarlar yüksek bitkilerin köklerine girerek oluşturdukları mikorhiza denen yapı açısından önemlidirler. 7 Tricholoma anatolicum- Cedrus libani ile mikorhiza

32 Yapılan araştırmalara göre mikorhizalı bitkiler topraktan fosfor, kalsiyum, ve potasyumu daha fazla miktarda alırlar. Bu avantaj mantarın miselleri sayesinde sağlanır. Mantarlar ise bu ortaklıktan şekerler ve bazı besin maddelerini sağlarlar.

33 Odun Tahripçisi Mantarlar: Odun tahripçisi olarak belirtilen mantarlar gerek canlı gerekse ölü ağaçlar ve bunlardan hazırlanan kereste, ahşap malzeme gibi nesneleri zarara uğrattığı, verimi azalttığı, mobilyalık kerestelerde bozulmalara neden olduğu için mücadele edilmesi gerekli bir gruptur; aksi bir durumda büyük ekonomik kayıplara yol açar ve odunlu bitkileri tehdit ederler.

34 Parazit Mantarlar: Parazit mantarlar odunsu bitkiler üzerinde yetişirler ve parazit olarak beslendikleri için bitki bünyesindeki selüloz ve lignini yapılarında bulunan çeşitli enzimleri kullanarak parçalarlar.

35 Beyaz Çürüklük: Ligninin sindirilmesi ile geriye beyaz çürüklük, olarak bilinen selüloz kalıntıları kalır. Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm. beyaz çürüklük etmeni

36 Kahverengi Çürüklük: Selülozun sindirilmesi ile kahverengi çürüklük, olarak bilinen lignin kalıntıları kalır. Serpula lacrymans kahverengi çürüklük etmeni

37 Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill ve Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm. gibi bazı parazit makrofungus türleri ağacın veriminin düşmesine ve zamanla kurumasına neden olurlar (Allı 2005). Parazit makrofunguslar, bitki bünyesinde meydana gelen yaralanmalar ile bitkileri enfekte ederler. Yara yüzeyinde uygun ekolojik koşullarda çimlenen spor, hızlı bir şekilde misel gelişimini tamamlar ve furiktifikasyon organı ortaya çıkar.

38 Parazit makrofunguslar ile nasıl mücadele edebiliriz? Mantar fruktifikasyon organını meydana getirdikten sonra yapılan her türlü mücadele mantar misellerinin odunsu bitkinin her tarafını sarmış olması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanır.

39 Furuktifikasyon organı sürekli koparılsa bile ağaç gövdesinde kabuğun altında bulunan misel kütlesi yeni furuktifikasyon organlarını meydana getirecektir. Bu nedenle parazit makrofungusla mücadeleden daha önemlisi korunmaya yönelik tedbirlerdir.

40 Ormanlarımızda yetişen parazit makrofungus türlerinin tanınması zararlarının önlenmesi ve ekonomik kayıpların azaltılması açısından oldukça önemlidir.

41 Ülkemiz makrofungus florasının zenginliği: Floristik açıdan oldukça zengin olan ülkemiz makrofungus türleri yönünden de oldukça zengindir.

42 MANTAR ZEHİRLENMELERİ!!!

43 Mantar zehirlenmelerinin tarihi eski Romalılara kadar uzanır. Romalılar mantara asla güvenmemiş ve ona ölüm nedeni adını vermişlerdir. Nitekim mantarın İtalyancası Fungo kelimesi latince ölüm anlamına gelen Funus ile neden olmak anlamına gelen agere kelimesinden türetilmiştir.

44 Zehirli mantarı iyi tanıyan Romalılar bu bilgilerini öldürmek amacıyla da kullanmışlardır. Roma imparatoru II. Claudius un Amanita caesara ya olan zaafını bilen karısı Agrippine, bu mantarın üzerine öldürücü bir zehirli tür olan Amanita phalloides in öz suyunu dökerek hazırladığı yemeği imparatora sunmuş ve böylece onun kuşkulanmasına fırsat vermeden öldürmüştür.

45 Amanita caesarea (Scop.) Pers.

46 Amanita phalloides (KÖY GÖÇÜREN, ÖLÜM MELEĞİ)

47

48

49

50 Prof.Dr. Mustafa IŞILOĞLU : Mantarlar Rus ruletinden çok daha tehlikeli

51 1,5 milyondan fazla türü olan mantarlar arasında zehirlilerin sayısı sadece 150 civarında ve bunlardan ancak bir düzine kadarı öldürücü zehirlidir.

52 Mantar yendikten sonra ortaya çıkan her rahatsızlık gerçek bir mantar zehirlenmesi (misetismus) olarak kabul edilmemelidir. Bunlar yalancı mantar zehirlenmeleri olarak isimlendirilirler. Bazı durumlarda mantar yenilmesi olarak ortaya çıkarlar ve sonunda ölüm vakaları olabileceğinden gözardı edilmemelidir.

53 Bunlar: 1. Aşırı Tüketim Mantarın sindirimi güç olduğu için, duyarlı midelere sahip kişilerin küçük miktarlarda bile yemeleri sindirimlerini etkileyebilir.

54 2. Mantar Zehirlenme Kuruntusu Zehirlenme semptomları pisikosomatik olarak çoğunlukla zehirli bir mantar yeme korkusundan oluşur. Böyle durumlar kültür mantarında bile olabilir. Titreme, terleme, mide ağrıları, bulantı ve kusma bile oluşur. Gerçek mantar zehirlenmelerinden ayırt etmek hemen hemen imkansızdır.

55 3. Bozulmuş Mantarlar Mantarlar yaşlandıkça, nemli havalarda kurtçuklar tarafından zarara uğratılırlar. Yada depolama ile de oluşabilir. Bakteri ve küfler tarafından işgal edilen mantarlar zehirli hale gelebilir.

56 4. Allerjiler Birkaç mantar yedikten sonra bazı kişilerde fungal bileşenlere karşı antijen gibi, ki bunlar protein benzeri maddelerdir, antikorlar oluşur. Aynı mantarın daha sonrada yenmesinden immunolojik reaksiyonlardan kaynaklanan alerji dediğimiz zehirlenme belirtileri ortaya çıkar

57 5. Bazı Şekerlere olan Toleranslık Çok iyi tanınan, yenen mantarları tükettikleri zaman bazı kişilerde zehirlenme belirtileri ortaya çıkmıştır. Araştırmalar sonucunda zehirlenen kişilerin mantarda sık olarak rastlanan trihaloz tipi şekerlere doğuştan gelen bir toleranssızlık olarak tanımlanır.

58 Bu intestinal sistemde trehalaz enziminin yoğunluğundan kaynaklanır. Bunun neticesinde, mantarın yendiği her zaman veya trehalozun alınmasından sonra karın ağrıları ve diyare oluşur.

59 Zehirli Mantarlar Hakkındaki Yanlış İnanışlar: Mantar koparılınca zehirli ise iç kısmının rengi hemen mavileşir Mantar gümüş bir kaşık veya para ile kaynatıldığında veya pişirildiğinde mantar zehirli ise gümüş kararır. Zehirli mantarları salyangozlar yemezler, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir. Çayırlarda yetişen mantar türleri zehirsizdir. Ağaçlar üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir. Tuzlu veya sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. Mantarın yanında veya yakınında demir varsa o mantar zehirlidir. Mantara zehiri yılanlar verir. Kurutulmuş mantar zehirli değildir. Pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. Mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önler.

60 Boletus erythropus Pers.

61 Boletus calopus Pers.

62 MANTAR TOPLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 KURAL

63 KURAL 1. Mantarlar toplanırken bıcakla kesilerek toplanmalı ve temizlenerek ayrı ayrı muhafaza edilmelidir.

64 Mantar Nasıl Toplanır?

65 Mantar Nasıl Toplanır?

66 Pazarlarımızdan bir görüntü

67 İsviçre pazarından bir görüntü

68 KURAL2. Mantarlar sık sık ve çiğ olarak tüketilmesinden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

69 KURAL 3. Kuru havalarda az toplanmalı ve kırağı varsa toplanmamalı! Mantarlar kurtlanmamış ve yaşlanmamış olmalıdır! Buzdolabında tutulduklarında bile mümkün olduğunca çabuk tüketilmelidir!

70 KURAL 4. Yenir olduğu % 100 bilinen mantar türleri yenilebilir.

71 KURAL 5. Mantardan hoşlanmadığını belli eden biri varsa bir defalık denemesi için asla diretmemeli, bu ısrar özellikle çocuklara yapılmamalı.

72 KURAL 6. Doğadan toplanan ve üzeri zedelendiğinde yada çizildiğinde SARI renk alan Agaricus türlerinden kaçınılmalı, yol kenarlarındaki, maden ocaklarının yakınları gibi ağır metal kirliliği olan alanlardan mantar toplanmamalı ve yenmemelidir.

73 Agaricus xanthodermus Genev.

74 KURAL 7. Bir mikolog veya mantar uzmanı gibi kimseler olmadığı sürece mantarların yenilebilirliği konusunda kimseye güvenilmemeli.

75 Zehirli mantarlardaki zehiri oluşturan bileşikler farklı kimyasal yapıda olduklarından herbiri farklı belirtiler meydana getirir. Mantar yedikten sonra ilk belirtiler ortaya çıkıncaya kadar geçen süreye Latent peryot yada Kuluçka süresi denir. Latent peryot uzunluğuna ve semptomlarına göre mantar zehirlenmeleri 9 gurupta toplanmıştır.

76 1.PHALLOİDES SENDROMU Latent peryot 8 ila 12 saattir. Sonra şiddetli kusma ve ishal, daha sonra ise karaciğer zararını gösterir belirtiler ortaya çıkar. Ölümcül mantar zehirlenmelerinden büyük oranda sorumludur. Amanita phalloides, A.verna, A. virosa, Lepiota helveola gibi türlerde amatoksinler, fallotoksinler ve virotoksinler bu zehirlenmenin nedenidir.

77 Amanita phalloides (KÖY GÖÇÜREN, ÖLÜM MELEĞİ)

78

79 Amanita virosa (Fr.) Bertill Öldüren melek

80 Amanita verna (Bull.) Lam. Beyaz öldürücü şapka

81 Galerina marginata (Batsch) Kühner

82 2. ORELLANUS SENDROMU Latent peryot son derece uzun, genellikle günlerce sürer. Sonra böbrek zararını gösterir belirtiler ve gastrointestinal bozuklukların ilk belirtileri ortaya çıkar. Cortinarius orellanus, C. orellonoides gibi türler içerdikleri orellanin toksini ile bu tip zehirlenmeyi ortaya çıkarır.

83 Cortinarius orellanus Fr.

84 Cortinarius orellonoides Fr.

85 3.GYROMİTRA SENDROMU Bu sendromu phalloides sendromundan ayırt etmek oldukça zordur ancak zehirlenmeye neden olan mantarın gösterilmesi tanı için önemlidir. Genellikle phalloides sendromuna ilave sentral nevroz ve hemolitik belirtiler gözlemlenir. Gyromitra esculenta, Sarcosphaera crassa nın içerdiği gromitrin maddesinin metabolik dönüşümü bu zehirlenmeye yol açar.

86 Gyromitra esculenta= Çam Göbeği

87

88 Sarcosphaera crassa (Santi) Pouz

89 4.MUSCARİNE SENDROMU Latent peryot kısadır. Gastrointestinal bozukluklar, terleme, tükürük çıkarma ve gözyaşı salgılanması tipiktir. Zehirlenmeye Inocybe sp. türleri ve bazı Clitocybe sp. türlerindeki muscarin yol açar

90 Inocybe sp.

91 Inocybe fastigiata (Schaeff.) Quél

92 Clitocybe phyllophila (Pers.) P. Kumm.

93 5.PANTHERINA SENDROMU Latent peryot kısadır, zehirlenme belirtileri alkol zehirlenmesine benzer. Daha sonra derin uyku olur. Amanita muscaria, A. pantherina gibi türlerin ibotenik asit, muskimol gibi toksinleri buna neden olur.

94 Amanita pantherina (DC.: Fr.) Sec

95 Amanita muscaria (Boud.) Fay

96 6.PSILOCYBIN SENDROMU Latent peryot kısadır, Pisikomimetik belirtiler baskındır. LSD zehirlenmesine benzer. Psilosin, Psilosibin gibi Panaeolus ve Psilocybe türlerinde bulunan toksinler buna neden olur.

97 Psilocybe semilanceata (Fr.) P. Kumm

98 7.COPRINUS SENDROMU Zehirlenme belirtisi sadece mantar yendikten sonra içilen alkollü içkilerin etkisiyle görülür. Aniden kızarmak, yüzün kızarması, baş ağrısı ve ağızda metalik tad ortaya çıkar. Bu duruma koprin maddesi yol açar.

99 Coprinus atramentarius (Bull.) Fr.

100 8. PAXILLUS SENDROMU Latent peryot kısadır. Gastrointestinal ve hemolitik belirtiler ortaya çıkar. Zehirlenme aynı yemeği paylaşan diğer kişilerde ortaya çıkar. Bu sendrom bir besin alerjisi olarak ele alınmaktadır. Çiğ yada iyi pişirilmemiş Paxillus involutus türleri ile ortaya çıkar.

101 Paxillus involutus (Batsch) Fr.

102 9. GASTROINTESTINAL SENDROM Latent peryot kısa ve gastrointestinal bozukluk belirtileri gözlemlenir.

103 Hygrocybe conica (Schaeff.) P. Kumm.

104 Hypholoma fasciculare (Huds.) P. Kumm.

105 Ramaria formosa (Pers.) Quél.

106 Scleroderma citrinum Pers.

107 Russula emetica (Schaeff.) Pers.

108 Lepista nuda (Bull.) Cooke (mavi cincile)

109 Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.

110

111 MANTAR ZEHİRLENMESİ OLAYINDA YAPILACAK İLK İŞLEMLER

112 1. Hemen doktor çağrılmalı. 2. Hasta kusturulmalı. 3. Zehirlenmeye neden olacak mantarı tanımlamak için gerekli her türlü mutfak artıkları, yemek kalıntıları ve kusmalar muhafaza edilmeli

113 GENEL TEDAVİ: Mantar zehirlenmelerinde tedavinin prensipleri; su ve elektrolitlerin kaybını, herhangi bir simptomatik uyarıyı, krampları veya dolaşım yetersizliğini dengelemek için mümkün oldukça en kısa sürede zehirin elemine edilmesini başarmaktır. İhtiyaç duyulan özel tedavi zehirlenmenin teşhisine bağlıdır

114 Bütün bu sebeplerden dolayı konu oldukça önemlidir fakat ortaya çıkan bu durum halkımızın zehirli mantarlar konusunda yeterince aydınlatılmadığını göstermektedir. Bütün bu sebeplerden dolayı konu oldukça önemlidir fakat ortaya çıkan bu durum halkımızın zehirli mantarlar konusunda yeterince aydınlatılmadığını göstermektedir.

115 Bu nedenle bu konularda çalışma yapılması ve ülkemizin yenen ve zehirli mantar türlerinin halka tanıtılması gereği tartışılmaz bir konudur.

116

117

118 Yöremizde Sık Rastlanan Ytenen Mantarlar: Lactarius (Çıntar-Melki-Kanlıca) Türleri Lactarius (Çıntar-Melki-Kanlıca) ülkemizde 60 civarında türle temsil edilmektedir. Çam türleri ile mikorhizal yaşayan kanlıca türleri Türkiye de çamın yayılış gösterdiği her bölgede yetişmektedir. Kanlıca bir sonbahar türü olup sonbahar yağmurlarının yeterli olduğu sezonlarda ekim ayında çıkar ve yetişme sezonu ocak sonuna kadar devam eder.

119 Lactarius deliciosus (L.) Gray

120 Lactarius sanguifluus (Paulet) Fr

121 Russula delica (Ak Çıntar): Mantar genç evrede beyaz olması ve çıntar(kanlıca) ile ayni sezonda ve ayni habitatta birlikte yetişmesi nedeniyle ak çıntar olarak bilinir. Biraz acımsı olan tadı haşlama yapıldıktan sonra ortadan kalkar ve bundan sonra pişirilerek tüketilir. Toplanarak yöre pazarlarında satılır. Geçtiğimiz sezondaki satış fiyatı 5-10 TL/kg dır.

122 Russula delica Fr.

123 Tuber (Domalan) türleri Tuber aestivum Chatin Tuber borchii Vittad. Tuber brumale Vittad. Tuber candidum Harkn. Tuber rufum Pico Tuber uncinatum Chatin

124 Tuber aestivum: Ülkemizdeki en yaygın Tuber türüdür. Denizli nin bazı bölgelerinde yaygın olarak yetişmektedir. Yöre halkı tarafından toplanarak yurtdışına $/kg dan satılmaktadır.

125 Tuber aestivum Vittad.

126 Cantharellus cibarius (Sarıkız Mantarı): Bu tür çeşitli bitkilerle mikorhiza oluşturarak yaşar. Ülkemizde Batı Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğun şekilde sonbaharda yetişir. Mevsiminde toplanarak taze olarak, turşusu yapılarak ve kurutularak tüketilir ve satılır. Güzel kayısı kokusu ve tadı ile aranan bir türdür.

127 Cantharellus cibarius Fr. Sarıkız mantarı=kazayağı

128 Pleurotus eryngii var. eryngii (DC.) Quél. Çakşır Mantarı

129 Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. Kavak Mantarı=Kayın Mantarı=İstiridye Mantarı

130 Amanita caesarea Halk arasında Yumurta Mantarı olarak bilinen bu tür, toplanarak tüketilmektedir.

131 Amanita caesarea (Scop.) Pers

132 Boletus betulicola (Ayı Mantarı): Dünyada çorba mantarı olarak bilinir.

133 Boletus betulicola (Vassilkov) Pilát & Dermek Çorba Mantarı=Ayı Mantarı

134

135 Kuzu göbeği mantarı aroması nedeniyle sevilerek tüketilen ticari mantarlar içerisinde yer alır. Ülkemizden de her sene toplanarak değişik ülkelere ihracatı yapılmaktadır ve orman köylüleri için önemli bir gelir kapısı haline gelmiştir.

136 Yöremizin Tıbbi Değeri Olan Mantarları:

137 Schizophyllum commune

138 Tıbbi özellikler: Antiinflamatuar Antitümör Antibakteriyal Antiparazitik Antiimmünomodulating Böbrek kuvvetlendirici Karaciğer koruyucu

139 Hericium erinaceus Dede Sakalı

140 Tıbbi özellikleri: Bu mantarın tablet şeklindeki formunun sindirim kanalında meydana gelen ülser,intihap ve tümörler üzerinde etkili olduğu ispatlandı.(chean 1922) İhtiyarlıktan dolayı meydana gelen nörolojik tramvanın tedavisinde kullanılır.

141 Tramates versicolor=hindi Kuyruğu

142 Tıbbi özellikleri: Antibakteriyal Antifungal Antioksidant Antitümör Antiviral aktiviteleri vardır. İmmün sistem kuvvetlendirici Karaciğer kuvvetlendirici Böbrek kuvvetlendirici Diabet ve Hepatit tedavisinde kullanılır.

143 Ganoderma lucidum (Reishi)

144 Japoncada Reishi olarak bilinmektedir. (Tanrıların Mantarı)

145 Tıbbi özellikleri: X-ray ışınlarına karşı korur. Toksik etkisi olmadan günlük sürekli alınabilen ve kesinlikle yan etkisi olmayan bir mantardır. Günlük alındığı takdirde vücut fonksiyonlarını normale çevirir.

146 Vücudun bağışıklık sistemini düzeltir. Reishi ileri ülkelerde solunum yolları problemlerinin çözücüsü olarak tanınır. Karaciğer bozukluklarına, Hipertansiyona iyi gelir. Antialerjik etkilidir.

147 Antibakterial ve Antioksidan (yaşlanmayı geciktirici) etkilidir. Fiziksel canlılığı koruma ve geliştirmeye iyi gelir.

148 Her türlü asabi yorgunluktan korunabilmeye yüksek düzeyde yardımcı olur. Plazma ve karaciğerde kolesterol sentezini yavaşlatır veya kolesterol düzeyinde düşüş meydana getirir.

149 Akut ve kronik hepatitin tedavisinde kullanılır. Karaciğer sirozuna faydalıdır. Karaciğer ve böbreklerin oksidatif hasarlarını önler. Herpes zoster den ağrı ve deriyle ilgili semptomları azaltmaktadır.

150 Lökosit, eritrosit, ve trombosit seviyelerini en kısa sürede normale dönüştürür. Sinir dokusunu koruyucu etkisinin yanında gelişimini teşvik edici etkiler gösterir. Herpes simplex virüsüne direkt etkilidir.

151 Hepatit A, B, C ye yüksek derecede etkilidir. Kanı temizler ve besler. Ağrı kesici, mantar önleyici, ateş düşürücü etkileri vardır. Kanın damarlar içinde pıhtılaşmasını engeller.

152 TEŞEKKÜRLER

BÜYÜK MANTAR ZEHİRLERİ Prof.Dr. Ali BİLGİLİ

BÜYÜK MANTAR ZEHİRLERİ Prof.Dr. Ali BİLGİLİ BÜYÜK MANTAR ZEHİRLERİ Prof.Dr. Ali BİLGİLİ 1 İnsanlar kadar olmasa da, kazara yeme karışmaları veya otlarken yenilmeleri sonucu hayvanlarda da mantarlardan ileri gelen zehirlenmelerle karşılaşılır. İçlerinde

Detaylı

Şimdi Söz sırası Mantarlarda..

Şimdi Söz sırası Mantarlarda.. MERHABALAR Mantar Dostları! Bu sunumuzla mantarları daha yakından tanıyacağınızı Ve onları daha çok seveceğinizi umuyoruz. Şimdi Söz sırası Mantarlarda.. Merhabalar bizden de Biz mantarlar, Doğada Sevgili

Detaylı

MANTAR ZEHİRLENMELERİ VE BAŞLICA ZEHİRLİ MANTARLAR

MANTAR ZEHİRLENMELERİ VE BAŞLICA ZEHİRLİ MANTARLAR MANTAR ZEHİRLENMELERİ VE BAŞLICA ZEHİRLİ MANTARLAR Prof. Dr. Aysun PEKŞEN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Samsun Mantarlar Mantarlar, bitkiler ve hayvanlar aleminden

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( YÜKSEK LİSANS TEZİ ) TÜRKİYE NİN BAZI ZEHİRLİ MANTARLARI ÜZERİNDE KİMYASAL ARAŞTIRMALAR

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( YÜKSEK LİSANS TEZİ ) TÜRKİYE NİN BAZI ZEHİRLİ MANTARLARI ÜZERİNDE KİMYASAL ARAŞTIRMALAR T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( YÜKSEK LİSANS TEZİ ) TÜRKİYE NİN BAZI ZEHİRLİ MANTARLARI ÜZERİNDE KİMYASAL ARAŞTIRMALAR FİLİZ KARTAL DANIŞMAN PROF. DR. AFİFE MAT FARMAKOGNOZİ ANABİLİM

Detaylı

Kaynak: MANTAR ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Kaynak:   MANTAR ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT! Fotoğraf 1: Amanita phalloides (Köygöçüren) Fotoğraf 2: Amanita pantherina Kaynak: http://www.yabanclub.com/turkiyede-yetisen-zehirli-mantar-cesitleri.html MANTAR ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT! Öğr. Gör. Ebru

Detaylı

Mantar Zehirlenmeleri. Yard. Doç. Dr. Deniz Oray İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Nisan 2014 Sunum süresi: 25dk

Mantar Zehirlenmeleri. Yard. Doç. Dr. Deniz Oray İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Nisan 2014 Sunum süresi: 25dk Olgu 51 yaşında, erkek çiftçi. Göğüs ağrısı, terleme, bulantı ile başvuruyor. Akşam kırda topladığı mantarlardan yemiş, çorba ve bir kadeh rakı içmiş 1 saat sonra bulantı ve çarpıntı şikayetleri başlamış

Detaylı

Yenilebilir mantarlar Craterellus cornucopioides Gelincik, sezar (A manita caesarea Çayır, Agaricus campestri

Yenilebilir mantarlar Craterellus cornucopioides Gelincik, sezar (A manita caesarea Çayır, Agaricus campestri Yenilebilir mantarlar Genel özellikleri: Klorofil sentezi yapamazlar Sporları ile eşeyli ve eşeysiz çoğalabilirler. Organik maddeyi diğer canlılardan ve besin atıklarını parçalayarak alırlar. Ömürleri

Detaylı

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU

ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI. Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU ARI ZEHİRİ BİLEŞİMİ, ÖZELLİKLERİ, ETKİ MEKANİZMASI Dr. Bioch.Cristina Mateescu APİTERAPİ KOMİSYONU Arı Zehiri - Tanım Arı zehiri, bal arıları tarafından öncelikle memelilere ve diğer iri omurgalılara karşı

Detaylı

BULDAN YÖRESİ MAKROFUNGUSLARI

BULDAN YÖRESİ MAKROFUNGUSLARI BULDAN YÖRESİ MAKROFUNGUSLARI Öğr. Gör. Dr. Aziz TÜRKOĞLU, Yard. Doç. Dr. Kudret GEZER Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı ÖZET Bu çalışmada, Buldan yöresine ait

Detaylı

KASIM 1994'TE İSTANBUL'DA MEYDANA GELEN MANTAR ZEHİRLENMELERİ

KASIM 1994'TE İSTANBUL'DA MEYDANA GELEN MANTAR ZEHİRLENMELERİ çevre dergisi * KASIM 1994'TE İSTANBUL'DA MEYDANA GELEN Yrd. Doç. Dr. Mustafa IŞBLOĞLU Muğla Univ. Fen-Ed. Fak. Biyoloji Böl., MUĞLA Prof. Dr. Fahrettin GUCIN Uludağ-Univ., Fen-Ed. Fak. Biyoloji Böl.,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 47. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-7 MANTARLAR ALEMİ MANTARLAR (FUNGİ) ALEMİ Genellikle çok hücreli olan ökaryot canlılardır. Kloroplastları yoktur. Bu nedenle fotosentez yapamazlar.parazit

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

Mantarlar genel özellikleri. Üremeleri

Mantarlar genel özellikleri. Üremeleri Mantarlar genel özellikleri Eukaryotik, sporla ürerler, eşeyli ve eşeysiz üreme görülür, Mantarlar hayvanlar gibi aktif hareket edemezler bitkiler gibi klorofil de taşımazlar, heterotrofdurlar. parazitik,

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

Tebliğ. Revize Edilen TS 2410 Kültür Mantarları Taze Standardının Dış Ticarette Zorunlu Uygulamaya Konulmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2005/41)

Tebliğ. Revize Edilen TS 2410 Kültür Mantarları Taze Standardının Dış Ticarette Zorunlu Uygulamaya Konulmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2005/41) Dış Ticaret Müsteşarlığından: Tebliğ Revize Edilen TS 2410 Kültür Mantarları Taze Standardının Dış Ticarette Zorunlu Uygulamaya Konulmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2005/41) MADDE 1 3/4/1998 tarihli

Detaylı

Doğal Kaynaklı Zehirler

Doğal Kaynaklı Zehirler Doğal Kaynaklı Zehirler Zehirli Mantarlar Şapkalı Mantarlar: Yenilebilenleri olduğu gibi zehirli olanları da vardır. Türkiye'de 115 civarında mantar cinsi ve bu cinslere ait 280 kadar mantar türü bulunmaktadır.

Detaylı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun 2016/17 sayılı ve XIX no'lu kararı ile basılmıştır.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun 2016/17 sayılı ve XIX no'lu kararı ile basılmıştır. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun 2016/17 sayılı ve XIX no'lu kararı ile basılmıştır. GIDA VE NUTRASÖTİK AMAÇLI MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ETNOMİKOLOJİ Prof. Dr. A.Üsame TAMER Manisa Celal

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

MANTAR ZEHİRLENMELERİ (Misetismus) Doç. Dr. Bülent ERDUR PAUTF Acil Tıp AD DENİZLİ Haziran 2012 ATOK

MANTAR ZEHİRLENMELERİ (Misetismus) Doç. Dr. Bülent ERDUR PAUTF Acil Tıp AD DENİZLİ Haziran 2012 ATOK MANTAR ZEHİRLENMELERİ (Misetismus) Doç. Dr. Bülent ERDUR PAUTF Acil Tıp AD DENİZLİ Haziran 2012 ATOK Olgu 1 32 yaşında, erkek çiftçi. Bulantı, Terleme, Göğüs ağrısı şikayetleriyle başvuruyor. Akşam yemeğinde,

Detaylı

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir?

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir? GIDA KAYNAKLI İNTOKSİKASYON VE ENFEKSİYONLAR Gıda zehirlenmesi nedir? 1 2 İNTOKSİKASYON TİPİ GIDA ZEHİRLENMESİ Bazı bakteriler gıda üzerinde gelişerek toksin üretirler ve toksin içeren gıdanın tüketilmesi

Detaylı

EVDE KULLANILAN KİMYASALLAR, BİTKİSEL (ZEHİRLİ MANTARLAR) VE HAYVAN SOKMA VE ISIRMALARI İLE OLUŞAN ZEHİRLENMELER VE ANTİDOTLARI

EVDE KULLANILAN KİMYASALLAR, BİTKİSEL (ZEHİRLİ MANTARLAR) VE HAYVAN SOKMA VE ISIRMALARI İLE OLUŞAN ZEHİRLENMELER VE ANTİDOTLARI EVDE KULLANILAN KİMYASALLAR, BİTKİSEL (ZEHİRLİ MANTARLAR) VE HAYVAN SOKMA VE ISIRMALARI İLE OLUŞAN ZEHİRLENMELER VE ANTİDOTLARI Evlerde kullanılan kimyasallar genellikle şunlardır: Bulaşık deterjanları,

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin

Sindirim Sistemi. 1 Molekül 9 Molekül. (Fiziksel Kimyasal. Sindirim) Protein Büyük Moleküllü Mineral Küçük Mol. Besin Sindirim Sistemi Sindirim: Arabaların çalışması için enerjiye ihtiyaçları vardır, benzinleri bittiğinde gidip benzin alarak arabalarımıza enerji sağlamış oluruz. Tıpkı arabalar gibi canlıların da hareket

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

TEŞEKKÜR. Birlikte çalışma fırsatı bulduğum bütün hekim arkadaşlarıma, hastanemiz hemşirelerine ve tüm sağlık çalışanlarına;

TEŞEKKÜR. Birlikte çalışma fırsatı bulduğum bütün hekim arkadaşlarıma, hastanemiz hemşirelerine ve tüm sağlık çalışanlarına; T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Koordinatörlüğü Koordinatör : Uz.Dr. Refik DEMİRTUNÇ 3. İç Hastalıkları Klinik Şefi HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

MANTAR ZEHİRLENMELERİ. Uz.Dr. Osman Lütfi Demirci Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi

MANTAR ZEHİRLENMELERİ. Uz.Dr. Osman Lütfi Demirci Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi MANTAR ZEHİRLENMELERİ Uz.Dr. Osman Lütfi Demirci Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi MANTAR Klorofil taşımayan Parazit veya saprofit olarak yaşayan Sporlarla üreyen Canlı organizmalar İkiye ayrılır;

Detaylı

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI 1 Dersin Amacı: Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak. 2 Dersin Öğrenim Hedefleri Su ve

Detaylı

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU

Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU 173 Prof. Dr. Sedat BOYACIOĞLU Hiçbir canlının beslenmeden yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Bu, her yaşta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

MANTAR ZEHĐRLENMELERĐNE (MĐSETĐZĐM) GENEL BAKIŞ

MANTAR ZEHĐRLENMELERĐNE (MĐSETĐZĐM) GENEL BAKIŞ MANTAR ZEHĐRLENMELERĐNE (MĐSETĐZĐM) GENEL BAKIŞ A GENEL BĐLGĐLER : Özellikle kırsal kesimde yaşayan halk arasında doğada kendiliğinden yetişen mantarları toplayıp yeme alışkanlığı oldukça yaygındır. Bu

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

Aile hekimine kayıt ve değiştirme işlemleri

Aile hekimine kayıt ve değiştirme işlemleri Aile hekimine kayıt ve değiştirme işlemleri Aile hekiminiz yoksa, taşındınız veya mevcut aile hekiminizden memnun değilseniz bulunduğunuz il veya ilçe sınırları içerisinde istediğiniz aile hekimine geçiş

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır.

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır. semptomları ketozisin belirtilerine benzer. yem tüketiminin durması veya kesilmesi, sınırlı bağırsak hareketi, normal vücut ısısı, süt veriminin azalması, halsizlik ve rahatsızlık ortaya çıkar. - Çok genel

Detaylı

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA!

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! Portal : www.takvim.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 09.03.2017 Adres : http://www.takvim.com.tr/yasam/2017/03/09/karacigerini-koru-sigortayi-attirma Karaciğerini koru

Detaylı

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır.

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. Gıda Enfeksiyonu: Patojen bir m.o ile kontamine olmuş bir gıdanın yenmesi sonucu oluşan

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

Gazlı İçecekler Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

Gazlı İçecekler Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor? Son yıllarda özellikle sofralarımıza hakim olmuş gazlı içecekleri içmeden önce bir kez daha düşünmek de yarar var. Gazlı içecekler hakkındaki gerçekleri anlatan Judith Valentine'in makalesi, bu yabancıyı

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1...

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... ÇNDEKLER 1. ÜNTE Vücudumuzdaki Sistemler SNDRM SSTEM... 12 Ölçme ve Deðerlendirme. 16 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 18 BOÞALTIM SSTEM... 21 Ölçme ve Deðerlendirme. 23 Kazaným Deðerlendirme Testi -

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği için çalışıyoruz

Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği için çalışıyoruz Sunuş Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği için çalışıyoruz Gıda güvenilirliği çalışmaları, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre il ve

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ LIQUIDAMBAR ORIENTALIS ANADOLU SIĞLA AĞACI Muğla Relikt Tarihteki Önemi Kleopatra aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmıştır Hipokrat döneminden beri ilaç olarak kullanılmıştır.

Detaylı

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir.

09/11/2015 BEYAZ KAN HÜCRELERİ. Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. BEYAZ KAN HÜCRELERİ Lökosit ya da akyuvarlar olarak adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. 1 Görevleri nelerdir? Bu hücreler vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı korur.

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

Funguslar topraktaki birçok mikrobiyolojik süreçte temel rol oynar, toprak verimliliğini ve ayrışmayı, minerallerin ve organik maddelerin

Funguslar topraktaki birçok mikrobiyolojik süreçte temel rol oynar, toprak verimliliğini ve ayrışmayı, minerallerin ve organik maddelerin Fungi Funguslar topraktaki birçok mikrobiyolojik süreçte temel rol oynar, toprak verimliliğini ve ayrışmayı, minerallerin ve organik maddelerin döngülerini, bitki sağlığını ve beslenmesini etkilerler.

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü,

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, TOZ İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, Termal Konfor gibi unsurlardan biriside Tozdur. Organik

Detaylı

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma 17. Hafta ( 05 09 / 01 / 2015 ) BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR GIDA ZEHİRLENMELERİ Slayt No : 37 Etken ve Bulaşma Yolları Stafilokoklarla oluşan gıda zehirlenmelerinde

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER BAL TANIMI Bal, Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde "Bal; bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı 3. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 23-27 Mart 2016, Muğla Uz. Ecz. Metin Deniz KARAKOÇ Denizli Devlet Hastanesi Hasta

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN KARBONHİDRATLAR Normal diyet alan kişilerde enerjinin % 55-60 ı karbonhidratlardan sağlanır. Bitkiler karbonhidratları fotosentez yoluyla güneş ışığının yardımıyla karbondioksit ve sudan yararlanarak klorofilden

Detaylı

Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir.

Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir. KEMOTERAPİ KEMOTERAPİ NEDİR? Vücudumuzda oluşan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisine kemoterapi denir. Kemoterapide, bir veya birden fazla ilaç bir arada kullanılabilir. Her ilacın

Detaylı

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. EKOSOL TARIM HAKKINDA EKOSOL TARIM, 2002 yılında Solucan Gübresi üretimi için Eisenia Foetida Kırmızı Kaliforniya Kültür Solucanları ile çalışmaya başlamış, 2005 yılında

Detaylı

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Burcu EKMEKÇİ PROBİYOTİKLER, DOST CANLILAR Probiyotikler Nedir? Probiyotik kelimesi Yunanca da pro bias yani yaşam için olan anlamına gelmektedir.

Detaylı

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÇEVREYE ZARAR VEREN MADDELERİN ORTADAN KALDIRILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÖZET Mikroorganizmalar, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler,

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER

ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER Yeryüzünde bulunan bütün canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenme, solunum, dolaşım, boşaltım, büyüme, gelişme, hareket edebilme, üreme gibi yaşamsal faaliyetleri

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN?

Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Petra Kristali Tuzlu gerçekler Vücudumuz ve Tuz. Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Yaşam kaynağımız olan su, ancak yeterli miktarda ve sağlıklı tuzla birlikte görevini yerine

Detaylı

MANTARLAR 1. Genel Bilgi 2. Toplama ve Kullanım Tekniği KUZU GÖBEĞİ MANTARI Morchella esculenta Morfolojik Özellikleri Şapkası; Sap; Etli kısım;

MANTARLAR 1. Genel Bilgi 2. Toplama ve Kullanım Tekniği KUZU GÖBEĞİ MANTARI Morchella esculenta Morfolojik Özellikleri Şapkası; Sap; Etli kısım; MANTARLAR 1. Genel Bilgi Mantarlar klorofili olmayan, hem eşeyli hem de eşeysiz olarak sporlar oluşturarak üreyen canlılardır. Klorofil ihtiva etmediklerinden bağımsız olarak organik madde oluşturma kabiliyetinde

Detaylı

07.11.2014. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler

07.11.2014. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma 4.Hafta ( 08 10 / 10 / 2014 ) 1.) HASTALIKLARIN OLUŞMASINDA ROL OYNAYAN FAKTÖRLER 2.) ENFEKSİYON HASTALIKLARININ GENEL BELİRTİLERİ 3.) ENFEKSİYON HASTALIKLARINDA GÖRÜLEN

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile uygulanan kültürel önlemlerden biri de tarım ilacı uygulamalarıdır.

Detaylı

İlaç Kullanımı ve Böbrek Hastalığı İlişkisi

İlaç Kullanımı ve Böbrek Hastalığı İlişkisi 13 Mart 2014 İlaç Kullanımı ve Böbrek Hastalığı İlişkisi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı 13 Mart 2014 2006 Böbrekleriniz sağlıklı mı? 2007

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Etkin madde: Her 5 ml ampul, 1 g L-karnitin iç tuz içerir. Yardımcı maddeler: Hidroklorik asit %10 ve enjeksiyonluk steril su.

Etkin madde: Her 5 ml ampul, 1 g L-karnitin iç tuz içerir. Yardımcı maddeler: Hidroklorik asit %10 ve enjeksiyonluk steril su. KULLANMA TALİMATI NEFRO-CARNITIN IV infüzyon solüsyonu içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her 5 ml ampul, 1 g L-karnitin iç tuz içerir. Yardımcı maddeler: Hidroklorik asit %10 ve enjeksiyonluk

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır.

Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır. Uçuk Nedir? Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır. Uçuk Ciddiye Alınması Gereken Bir Sağlık Sorunu mudur? Yapılan araştırmalar,

Detaylı

Gastrointestinal Bozukluklar

Gastrointestinal Bozukluklar Antidiyareikler 1 Gastrointestinal Bozukluklar Günlük yaşantıda, gastrointestinal problemler de sıklıkla şikayetlere yol açar. Pek çok durumda, alınan yiyecek ve içeceklerle, karşılaşılan problemler düzeltilmeye

Detaylı

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Lourdes Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Serbest Radikaller Yaşlanma sürecinin en önemli unsurlarından biri serbest radikallerin hücrelerimiz ve DNA mıza verdiği zararlardır. Serbest

Detaylı