Konuşmaların özetleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Konuşmaların özetleri"

Transkript

1 Konuşmaların özetleri Uluslararası konferans, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Ekonomik ve Sosyal Uyum (ESU) Politikasında Kapasitenin Geliştirilmesi için Teknik Destek ( FAZ II) projesi çerçevesinde düzenlenmiştir.

2 I. Oturum: Dönemi AB Bölgesel Politikası nın Öncelikleri Aday Ülkelere Yansımaları Moderatör: Sn Ahmet YAMAN, Müsteşar Yardımcısı, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Son yıllarda özellikle ekonomik krizin etkilerinin azaltılması kapsamında Uyum Politikasının önemi artmıştır. Avrupa 2020 Stratejisinin gerçekleştirilmesi için AB nin en önemli araçlarından biri olan Uyum Politikası, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasını ve iktisadi, sosyal ve mekânsal uyum sağlanmasını teşvik etmekte ve bölgesel gelişmeyi ve rekabet edebilirliği desteklemektedir döneminin hedefleri şunlardır: Avrupa 2020 Stratejisinin akıllı, istikrarlı ve kapsayıcı büyüme hedeflerinin gerçekleştirilmesi, sonuçlara odaklanılması ve AB fonlarının etkisinin azami düzeye çıkarılması. Uyum politikası; kapsamı, hedefleri, fon sağlama mekanizmaları ve etkisi bakımından yeni programlama döneminde derinlemesine tartışılmaktadır. Benzer tartışmalar dönemi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracına (IPA II) ilişkin olarak da yürütülmektedir. Aday ülkelere yönelik IPA yardımları, Yapısal Fonlar ve Uyum Fonu kuralları ile benzer uygulamalar içermekte ve aday ülkelere Yapısal Fonlara hazırlık açısından etkili bir yaparak öğrenme deneyimi sunmaktadır. Önümüzdeki dönemde de AB Bölgesel Politikasının öncelik ve müdahaleleri AB nin bölgeleri ve aday ülkeler için çok büyük önem taşıyacaktır. AB fonlarının kullanımında daha etkili sonuçlar alınması ve Uyum Politikasının gerçek katma değerinin ortaya çıkması için, üye ve aday ülkelerin halihazırda sağladıkları başarılar ile karşılaştıkları zorluklardan elde ettikleri deneyimi yeni döneme yansıtmaları ve uzun vadede iktisadi büyüme ve sosyal istikrarın sağlanması için hep birlikte stratejik bir yaklaşım geliştirmeleri gerekmektedir.

3 Daniel BRAUN Bakan Yardımcısı, Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, Çek Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanlığı programlama döneminin hazırlıklarını koordine etmektedir. Hazırlık sürecinde dört temel ilke göz önünde bulundurulmaktadır stratejik odaklanma ilkesi ve bağlantıların kurulması (örneğin, kalkınma stratejilerini hayata geçirecek önceliklerin desteklenmesi), etkili pazar desteği ilkesi (örneğin, piyasa işleyişini bozmamak, piyasa aksaklıklarının olduğu sektörlerin desteklenmesi), kaliteli projelerin desteklenmesi ilkesi (örneğin, hedeflerini ölçülebilir bir şekilde gerçekleştiren projelerin desteklenmesi) ve daha kolay hazırlık ve uygulama ilkesi (örneğin, başvuru sahipleri ve faydalanıcılar için basitleştirilmiş bürokrasi, kuralların kolaylaştırılması). Çek Hükümeti, Çek Cumhuriyeti Ulusal Kalkınma Öncelikleri ni dönemi uyum politikasının temel yönergeleri olarak benimsemiştir. 1. Ekonomide rekabet edebilirliği arttırmak, 2. Temel altyapının geliştirilmesi, 3. Kamu idaresinin kalite ve etkinliğinin geliştirilmesi, 4. Sosyal içerme, yoksullukla mücadele ve sağlık sisteminin desteklenmesi 5. Entegre bölgesel kalkınma. Avrupa Yapısal ve Yatırım fonlarıyla eşfinansmanı yapılan programlara yapılacak müdahalelerin temel hedefleri: Avrupa pazarı ve küresel pazarda Çek Cumhuriyeti nin rekabet edebilirliğini destekleyecek, yüksek kaliteli bir iş ortamının oluşturulması; yeni iş sahalarının yaratılmasını sağlayacak, mevcut iş alanlarının yenilikçi kabiliyetini zenginleştirecek ve yerli ve yabancı yatırımcılar için Çek Cumhuriyeti nin cazibesini arttıracaktır, Hâlihazırda dışlanmış grupların istihdam oranlarının artırılması ve cazip yaşam koşulları oluşturulmasını sağlayacak şekilde, toplumun tüm katmanlarını içerecek koşulları yaratacak kapsayıcı toplumun oluşturulması. Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda Çek Cumhuriyeti nin mevcut durumunu gerçekçi bir biçimde analiz etmiş ve ulusal kalkınma öncelikleriyle belirlenen hedeflere ulaşmak için, operasyonel programlarla desteklenmesi gereken faaliyetleri ortaya koymuştur. Bu durum, AB fonlarının etkili kullanımı açısından çok önemli bir unsur olan müdahale mantığının net bir şekilde belirlenmesine katkıda bulunacaktır. Çek Hükümeti programlama dönemine ilişkin program yapısı nı 2012 yılının sonunda onaylamıştır programlama dönemi için, Büyüme ve İstihdam Hedefi Yatırımları nın önerilen programları şöyledir: " Rekabet Edebilirlik için Girişimcilik ve Yenilik " Operasyonel Programı "Araştırma, Geliştirme ve Eğitim " Operasyonel Programı "Ulaştırma" Operasyonel Programı

4 "Çevre" Operasyonel Programı "İstihdam" Operasyonel Programı "Entegre Bölgesel Operasyonel Program " "Prag- Çek büyüme kutbu " Operasyonel Programı "Teknik Destek" Operasyonel Programı Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, bölgelerin sosyal ve iktisadi performanslarında artan boşluğu hedef alacak mekânsal boyuta da vurgu yaparak çalışmalarına mekân odaklı yaklaşımı yansıtacaktır. Programların mekânsal boyutu spesifik yerel ihtiyaçları, farklılıkları, sorunları ve potansiyeli ortaya koyacaktır. Bölgesel Kalkınma Bakanlığı önümüzdeki dönemin programlama belgelerini hazırlarken, sürecin faydalanıcılar açısından basitleştirilmesi ve bürokratik işlemlerin kolaylaştırılması ihtiyaçlarını da dikkate almaktadır. Bu nedenle, bütün teklifler ilgili paydaşlarla yakın işbirliği ve ortaklık içinde hazırlanmaktadır.

5 David SWEET, Danışman, DG REGIO, Avrupa Komisyonu Avrupa Birliği nin Bölgesel ve Uyum Politikası iki temel hedef doğrultusunda geliştirilmiştir: Uyum Bazı bölgelerin geri kalması durumunda, Birliğin tam ya da başarılı olamayacağı bilinci; Rekabet edebilirlik Başarılı bir uyum politikasının, daha zayıf bölgeleri rekabet edebilir hale getirmek ve her bölgenin güçlü taraflarını öne çıkartmak suretiyle, rekabet edebilirliği ve bütün Birliğin refah ve cazibesini artırabileceği anlayışı. Yukarıda sözü geçen iki temel hedef uyum politikasının da ötesine geçerek Birliğin öncelik ve müdahalelerini kapsamlı bir şekilde yönlendiren 2020 Stratejisinin temel dinamiği olmuştur. Bununla beraber, uyum politikasının etkili olması için, bazı ön koşulların yerine getirilmesi gerektiği anlaşılmıştır: Doğru işleyen idari sistemler (idari, düzenleyici, adli); Güçlü makro- ekonomik ortam (istikrarlı fiyatlar, uyumlu bütçe planlaması) yılından itibaren önemli adımların atıldığı Uyum Politikası çerçevesinde elde edilen başarılar arasında iki alan dikkat çekmektedir: Eşitsizliklerde uzun vadeli azalma (hem altyapı hem de sosyal); Hem fiziki yatırımlar hem de iktisadi ortama ilişkin müktesebata uyum konusundaki önemli katkı. Ekim 2011 de Komisyon tarafından onaylanan ve yakın zamanda Konsey ve Parlamentonun üzerinde mutabakata varması sonucunda açıklanacak Uyum Politikasının önümüzdeki dönem öncelikleri, tüm AB de büyüme ve istihdamın itici gücü olarak Uyum Politikasının etkinliğini artıracaktır. Bu hedefe şu şekilde ulaşılması öngörülmektedir: Stratejik odaklanma Ortaklık Anlaşması Avrupa 2020 yle uyumlu bir şekilde her üye ülke için stratejik öncelikler tanımlayacak ve Programlar bu öncelikleri bir dizi tematik hedefi hayata geçirecek belirli eylemlere dönüştürecektir; Sonuçlara odaklanma nicel çıktılar ve sonuç göstergeleri ile performans rezervi gibi bir dizi aracın yanı sıra, programlar, onay verilen harcamalar yerine elde edilen sonuçların başarı kriteri olması esasına göre yapılandırılacak ve raporlanacaktır. Bu, programların yönetimi ve uygulamasında bir yaklaşım değişikliğini gerektirmektedir. Bu değişim, şu yollarla teşvik edilecektir: o Müzakere süreçlerinde, Komisyon birimlerince hazırlanmış pozisyon belgeleri nde yer alan analizlerin dikkate alınması; o Programlamanın kurumların işbirliği içinde kararlaştırdıkları tematik önceliklere göre yürütülmesi; o Daha iyi sonuçlar elde edilebileceği durumlarda, farklı fon ve programların devreye sokulması; o Gerek görüldüğünde sorumlu kurumların kapasitelerinin arttırılmasını destekleyerek, uygulamanın daha etkili kılınması.

6 Çok Yıllı Mali Çerçeve, uyum politikasını Birlik ya da ulusal düzeydeki diğer alanlarda yapılan kamu harcamalarına kıyasla, kısmen avantajlı bir konuma getirmiştir. Bu durum, uyum politikasının geçmiş başarılarının takdir edilmesini sağlamakla birlikte, gelecek için de önemli bir sorumluluk getirmektedir. Politikanın hedefleri hiç olmadığı kadar nettir ve kullanılacak araçlar yeterlidir. Bu hedeflerin başarılması, ortaklığın her bir üyesinin kaynakları akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeye katkıda bulunacak alanlara yönlendirme taahhüdü vermesini gerektirmektedir. Tüm bunlar herkesin faydalı ve tatmin edici iş imkânına sahip olmasını ve iktisadi, sosyal ve mekânsal olarak bütünleşmiş bir Birlik oluşturulmasını sağlayacaktır.

7 Ognjen MİRİĆ, AB Fonlarının Koordinasyonundan sorumlu Başkan Yardımcısı, Avrupa Entegrasyon Ofisi, Sırbistan AB Uyum Politikası, AB de yakınlaşmaya ve büyümeye gerçek anlamda katkı sağlamıştır. Bir milyonun üstünde istihdam yaratılmış, on milyondan fazla kişinin istihdamının iyileştirilmesi için eğitimlere yatırım yapılmış, 2000 km den fazla otoyol ile 4000 km demiryolu yapımında ve en az Küçük ve Orta Ölçekli İşletmenin kurulmasına eş finansman sağlanmış ve bu sayede son on yıldır değişimin gücü olmuştur. Uyum politikası şimdiden AB de refahın sağlanmasına büyük ölçüde katkıda bulunmuştur. Ancak ekonomik krizle birlikte bu politika, şimdi büyüme ve rekabet edebilirlik için de motor güç olmalıdır 1. Avrupa 2020 Stratejisi, AB yi akılcı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomiye dönüştürmek için iddialı hedefler belirlemektedir. Avrupa 2020 öncelikleri aday ülkelerin de öncelikleridir, ama kendimize özgü niteliklerimiz (makro- ekonomik istikrar, az gelişmiş altyapı, teknolojik bağımlılık, yüksek işsizlik, vb.) öncelikler ve hedeflerin belirlenmesinde özel bir yaklaşımın belirlenmesini gerektirir. Merkezi, bölgesel ve yerel düzeyde daha iyi sonuçlara duyulan ihtiyaç ve mali disiplin, sınırlı bir hareket alanı yaratmaktadır. Ülkeler ve bölgeler, ulusal veya IPA fonlarıyla gerçekleştirilen kamu yatırımlarında hata yapmayı göze alamaz. Her Avro/Türk Lirası/Sırbistan Dinarı/Makedonya Dinarı/İzlanda Kronunun 2 görünür sonuçlar üretecek etkili bir şekilde kullanılması önemlidir. Bunun için, özellikle, herkesi memnun etmeye yönelik küçük ölçekli projelerin yaygınlaştırılmasını önlemek ve odaklanmayı sağlamak gerekmektedir. Aynı zamanda, projelerin seçim süreci ve uygulama etkililiklerinin iyileştirilmesi için her düzeyde güçlü ve şeffaf yönetişim süreçleri oluşturmak önem arz etmektedir İlerleme Raporunun 22. Fasılla (Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu) ilgili olan bulgularını göz önünde bulundurarak aday ülkelerin Uyum Politikası için hazırlıkları değerlendirildiğinde, bütün aday ülkelerin özellikle idari kapasite, programlama, projelerin olgunluğu, izleme ve değerlendirme ile mali yönetim ve kontrol alanlarında daha fazla ilerleme kat etmeleri gerektiği açıkça görülmektedir. 1 Johannes Hahn, Bölgesel Politika Komisyoneri 2 Karadağ ın para birimi avrodur.

8 II. Oturum: AB Bölgesel Politikasının Yeni Üye ve Aday Ülkelerin Ekonomik ve Sosyal Uyumuna Etkisi László VELİKOVSZKY, Dr, Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı ve Başkan Danışmanı, Ulusal Kalkınma Ajansı, Macaristan Macaristan Ulusal Kalkınma Ajansı nın kalkınma politikası alanındaki tecrübesi köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Ajans PHARE, ISPA gibi katılım öncesi fonların yönetimine dâhil olmuştur. Hâlihazırda ise Uyum Politikası fonlarının planlanmasını, yönetimi, kontrolü, izlenmesi ve değerlendirilmesi faaliyetlerini yürütmektedir. Macaristan ISPA kapsamında 550 milyon Avro hibe almıştır. Macaristan ın Uyum Fonu ve Yapısal Fonlar kapsamında mali çerçevesi dönemi için yaklaşık 2.4 milyar Avro, dönemi için ise 25 milyar Avro şeklinde gerçekleşmiştir. KOBİ ler ve yenilikçilik destek alanları da dâhil olmak üzere ekonomik kalkınma müdahaleleri, istihdam genişletme programları ve çeşitli altyapı alanları gibi programların değerlendirmesi dönemi planlamasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Macaristan Uyum Fonu kapsamında sağlanan kaynaklar temel olarak ilgili AB Direktifleri hükümlerinin yerine getirilmesinde kullanılmıştır. Buna örnek olarak çevre politikası (içme suyu kalitesi, atık su arıtma ve atık yönetimi) ve demiryolu (TEN- T) ile otoyol sektöründe kaydedilen ciddi gelişmeler verilebilir. Program ve projelerin planlama, seçim ve uygulama süreçlerinde operasyonların sürdürülebilirliğine, etkinliğine ve kalıcılığına önem verilmelidir. Bölgesel kalkınma programlarının bölgesel uyum sürecine katkı sağladığı açıktır. Ancak Macaristan örneğinde olduğu gibi bazı durumlarda ulusal kalkınma, Orta Macaristan Bölgesi (özellikle Budapeşte) gibi gelişmiş bir bölgenin performansı tarafından belirlenebilir. Bu durumda bu gelişmiş bölgeye yapılacak yatırımlar, diğer bölgelerin kümülatif büyümesi üzerinde pozitif dışsallık yaratmaktadır. Dolayısıyla gelişmiş merkezi bölgelerin desteklenmesi zaruridir. Aynı durum sosyal programlar için de geçerlidir. Macaristan, AB fonlarının yönetim sisteminin sürekli olarak nasıl geliştirilebileceği konusunda ciddi bir deneyim elde etmiştir. Ayrıca AB Uyum Politikasının karar alma sürecine aktif ve girişimci katılımcılığın değerini kavramıştır. Bu nedenle Vişegrad Grubu İşbirliği gibi siyasi ve teknik düzeyde işbirliği kritik önem taşımaktadır. Uygulamalar hakkında tecrübe paylaşımı AB fonlarının etkin yönetimi konusunda yardımcı olabilecektir. Yine JASPERS ağı ve eşleştirme programları da bu amaçla kullanılabilecek yararlı araçlardır.

9 Nahit BİNGÖL, Genel Müdür, Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Türkiye döneminde kaydettiği 5,2 lik yıllık ortalama reel GSYH büyüme oranı ile dünyada büyüme hızı en yüksek ülkeler arasında yerini almış ve Avrupa nın 6. büyük ekonomisi haline gelmiştir. Bununla birlikte bölgesel gelişmişlik farkları halen yüksek seviyelerde seyretmektedir. En gelişmiş bölgenin kişi başı gayrisafi katma değeri, en az gelişmiş bölgenin 4,3 katıdır. Büyüme seviyeleri arasındaki farkın azaltılması iki hedefi gözetmektedir: Yüksek büyüme performansını sürdürmek ve adaletli ve kapsayıcı büyümeyi sağlamak. Dolayısıyla, bölgesel politika Türkiye nin kalkınma politikasının ana unsurlarından birini teşkil etmektedir. AB katılım süreci, Türkiye nin bölgesel politikasının son on yılda geçirdiği evrim üzerinde önemli rol oynamıştır. Bu dönemden önce Türkiye'de bölgesel politika geleneksel olarak yukarıdan aşağıya bir yaklaşım çerçevesinde tasarlanan kapsamlı kamu müdahaleleri ile sınırlı olmuştur. Bu politika anlayışı büyük oranda geri kalmış bölgelere odaklanmıştır. Bölgesel kalkınma politikalarının dönüşümü ise temel olarak bölgesel kalkınma politikalarına esas teşkil eden NUTS II bölgelerinin tanımlanması ile başlamıştır yılları arasında uygulanan AB eş- finansmanlı bölgesel kalkınma programları, Türkiye'de bölgesel politikanın yeniden şekillendirilmesi sürecini hızlandırmıştır. Bu programlar, merkezi ve yerel kurumların idari kapasitesinin güçlendirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra bölgesel planlama ve programlama için daha katılımcı bir yaklaşımı teşvik etmiştir. AB katılım süreci bölgesel politika üzerindeki en somut etkilerini katılımcılık, çok yıllı programlama, kapasite geliştirme, program yönetimi ve proje hazırlama alanlarında göstermiştir. Bu yeni yaklaşımda bölgesel politika, yalnızca az gelişmiş bölgeler için değil aynı zamanda gelişmiş bölgeler için üretilmiş stratejileri de kapsamaktadır. Bölgesel politikayı etkin bir şekilde yönetmek için merkezi ve bölgesel/yerel düzeyde gerekli koordinasyon ve ortaklık mekanizmalarının yanı sıra gerekli kurumsal yapılar da kurulmuştur. Bu yapılar ve mekanizmalar, üyelik sonrası dönemde AB Uyum Politikasının yönetim ve uygulanma yapıları için temel teşkil edecektir. AB ye ekonomik ve sosyal uyum yolunda yeni bölgesel politikanın temelleri şunlara dayanmaktadır: Bölgesel rekabet edebilirlik Yerel dinamikler ve içsel potansiyeller Sosyal ve beşeri sermaye

10 Piotr ŻUBER, Yapısal Politika Koordinasyon Dairesi Başkanı, Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, Polonya 2004 yılında Avrupa Birliği ne üye olduğundan bu yana Polonya, AB Uyum Politikasının en büyük faydalanıcılarından biri olmuştur. Bu dönem boyunca Yapısal Fonlar, ulusal iktisadi ve sosyal kalkınmaya önemli katkılar sağlamış ve politika paradigması basit tekrarlanan bir modelden kentlerin ve bölgelerin rekabet güçlerine yatırım yaparak modernleşmeye evrilmiştir. Bu sunumun amacı, AB bölgesel ve uyum politikalarının Polonya da bölgelerinin kalkınmasını nasıl kolaylaştırdığına, büyüme sürecini nasıl teşvik ettiğine ve bölgesel farkları nasıl düşürdüğüne dair genel bir fikir vermektir. Sunumda Polonya nın AB ye entegrasyonu, dönemindeki katılım öncesi yardımdan programlama dönemine kadar süren farklı aşamaları özellikle kazanımlara vurgu yapılarak açıklanmakta, aynı zamanda Polonya nın yapısal fonları kullanma sürecinde karşılaştığı güçlükler belirtmektedir. Bunun yanı sıra, ulusal kalkınma politikaları reformunun bütünüyle anlaşılması açısından uyum politikasının yönetim ve uygulama sisteminin çerçevesi de özetlenmektedir. Ayrıca, sunumda AB fonlarının katkısıyla gelişme gösteren kilit makroekonomik ve sosyal göstergelere de değinilerek, uyum politikasının Polonya nın kalkınmasına etkisi ele alınmaktadır. Avrupa ve ulusal politikalar arasındaki sinerji, Polonya daki yeni bölgesel politika örneği üzerinden açıklanmaktadır. Bu bağlamda, yalnızca AB desteğinden değil, belirli bölgelerin kendi potansiyellerinden de faydalanmayı amaçlayan bölgesel politikanın daha adem- i merkeziyetçi ve yerel eksenli bir modele dönüşümü de vurgulanmıştır. Bölgesel politika, sosyo- ekonomik entegrasyonun ve Polonya bölgelerinin rekabet edebilirliği ve etkinliğini artırmayı hedefleyen bölge bazlı çözümler sağlaması açısından, Polonya nın kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Polonya nın uyum ve bölgesel politika reformundaki tecrübelerine dayanarak, Avrupa Birliği nin gelişimi ve kalkınma sürecine yönelik nihai çıkarımlar yapılmış ve tavsiyeler ifade edilmiştir.

11 Profesör John BACHTLER, (Proje Direktörü) Avrupa Politikaları Araştırmaları Merkezi Başkanı, Stratchclyde Üniversitesi, Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Glasgow, İskoçya, Birleşik Krallık Sunum yeni Üye Ülkelerin (AB ye 2004 ve 2007 yıllarında katılan ülkeler) AB Uyum Politikasının yönetimi ve uygulamasındaki tecrübelerini ele alacaktır ve dönemleri için yapılan değerlendirmeler ve diğer araştırma bulguları kullanılarak, yeni Üye Ülkelerin Yapısal ve Uyum Fonlarını nasıl harcadıkları, bunun sonuçları ve Aday Ülkeler için çıkartılacak dersler incelenecektir.

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

Kümelenme ve Uluslararasılaşma. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

Kümelenme ve Uluslararasılaşma. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Kümelenme ve Uluslararasılaşma Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Gündem Kümelenme Deneyimi: Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi

Detaylı

Türkiye de Son Dönem Bölgesel Gelişme Politikalarının Değerlendirilmesi ve Gelecek Gündemi. Bölgesel Gelişme ve Yapısal uyum Genel Müdürlüğü

Türkiye de Son Dönem Bölgesel Gelişme Politikalarının Değerlendirilmesi ve Gelecek Gündemi. Bölgesel Gelişme ve Yapısal uyum Genel Müdürlüğü Türkiye de Son Dönem Bölgesel Gelişme Politikalarının Değerlendirilmesi ve Gelecek Gündemi Bölgesel Gelişme ve Yapısal uyum Genel Müdürlüğü İçerik Bölgesel Gelişme Politikasının Unsurları Stratejik Kurumsal

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA)

VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA) VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA) - Kalkınma Planı 2003 yılı Aralık ayında Avrupa Birliğine sevk edilmek üzere hazırlanmaktadır. Kalkınma Planı hazırlandığında, Programda yatırım

Detaylı

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası

AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası AB Bütçesi ve Ortak Tarım Politikası OTP harcamalarının AB bütçesinin önemli bölümünü kapsaması, bu politikayı bütçe tartışmalarının da odak noktası yaparken, 2014-2020 Mali Çerçeve içinde tarım, kırsal

Detaylı

Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı

Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı tepav Yatırım Ortamı Değerlendirme Çalışması Slide 1 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Yatırım Ortamı Değerlendirme Raporu: Türkiye nin ikinci nesil reform gündeminin tasarımı Güven Sak İstanbul,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI Avrupa KOBİ Haftası 15 Ekim 2012 1 KOBİ lerin Yükselişi 1973 PETROL KRİZİ ve SONRASI Büyük firmalar, krizde önemli pazar payı kayıplarına uğrayarak

Detaylı

Konuşmacıların Kısa Biyografileri

Konuşmacıların Kısa Biyografileri Konuşmacıların Kısa Biyografileri Uluslararası konferans, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Ekonomik ve Sosyal Uyum (ESU) Politikasında Kapasitenin Geliştirilmesi için Teknik

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI UMUT AZAK AB İŞLERİ UZMANI 0312 218 16 60 uazak@ab.gov.tr adım adım üyelik 1996 Ticaret Gümrük Birliği 1999 Adaylık 2002

Detaylı

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü AB Ar-Ge Politikaları 2003-2011 2011 Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü İçerik Avrupa Araştırma Alanı AB Ar-Ge Politikaları Araçları Avrupa Çapında Bölgesel Düzeyde Ulusal Düzeyde AB Ar-Ge

Detaylı

Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Hibe Mekanizmaları

Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Hibe Mekanizmaları Devlet Planlama Teşkilatı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müd. Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Hibe Mekanizmaları 28 Kasım 2008 MERSİN İçerik 1. Hibe Tanımı ve Uygulama Alanları 2. Kalkınma Ajanslarının

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR 1 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ABGS 9 Temmuz 2009 tarih 5916

Detaylı

KALKINMA PROGRAMLARI VE PROJE YÖNETİMİ

KALKINMA PROGRAMLARI VE PROJE YÖNETİMİ KALKINMA PROGRAMLARI VE PROJE YÖNETİMİ Ahmet YAMAN Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Ankara 28 Mayıs 2010 İçerik o Bağlam: Stratejik Planlama/Yönetim o Program Yönetiminden Proje Yönetimine

Detaylı

Katılım Öncesi AB Hibelerinin Belediyeler Tarafından Kullanılması

Katılım Öncesi AB Hibelerinin Belediyeler Tarafından Kullanılması Katılım Öncesi AB Hibelerinin Belediyeler Tarafından Kullanılması Hasan Çoban ( hcoban@dpt.gov.tr ) 04 Mart 2008 İller Bankası Tesisleri Ankara Hazine Müsteşarlığı - İller Bankası Genel Müdürlüğü İşbirliğinde

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

Sayı : B.08.0.PKB.0.38.05.00/ 491 11/02/2009 Konu: AR-GE ve Projeler Koordinasyon Ekipleri.

Sayı : B.08.0.PKB.0.38.05.00/ 491 11/02/2009 Konu: AR-GE ve Projeler Koordinasyon Ekipleri. GENELGE 2009/15 İlgi : a) 10.04.2007 tarihli ve 3208 sayılı (2007/1) Bakan Emri. b) 30.06.2005 tarihli ve B.08.0.DİG.0.17.02.06.360.824-2/7129- /52 sayılı Genelge c) 13.04.2007 tarihli ve B.08.0.DİG.0.17.02.06.360.821/2991

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları Mali Kaynaklar 1 Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016 ORTA VADELİ PROGRAM (2017-2019) 4 Ekim 2016 İçindekiler 1. Dünya Ekonomisi 2. Orta Vadeli Programın Temel Amaçları ve Büyüme Stratejisi 3. Orta Vadeli Programın (2017-2019) Temel Makroekonomik Büyüklükleri

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

TEPAV/EPIC Proje Değerlendirmesi. Lizbon Gündemi nin Yaygınlaştırılması Projesi nden öğrendiklerimiz

TEPAV/EPIC Proje Değerlendirmesi. Lizbon Gündemi nin Yaygınlaştırılması Projesi nden öğrendiklerimiz TEPAV/EPIC Proje Değerlendirmesi Lizbon Gündemi nin Yaygınlaştırılması Projesi nden öğrendiklerimiz Global Fırsatlar Fonu nun Reuniting Europe programı Kamu Diplomasisi Hükümet ortamı ve uzun vadeli hedeflerle

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

FASIL 8 REKABET POLİTİKASI

FASIL 8 REKABET POLİTİKASI FASIL 8 REKABET POLİTİKASI Öncelik 8.1 Müktesebata uygun bir Devlet Yardımları Kanununun kabul edilmesi ve mevcut şeffaflık taahhütlerini yerine getirebilecek, işlevsel olarak bağımsız bir devlet yardımları

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ MALİ İŞBİRLİĞİ TARİHSEL GELİŞİM Avrupa Komisyonu tarafından sunulan öneri üzerine, Avrupa Konseyi 17 Temmuz 2006 tarihinde yeni bir Katılım

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği Çalıştayı Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği Dr. Yurdakul SAÇLI Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel

Detaylı

1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları

1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları 1. Gün: Finlandiya Hükümetinin Strateji Araçları Virpi Einola-Pekkinen 10.1.2011 1 Finlandiya Hükümetinin Yapısı Finlandiya da 12 Bakanlık vardır. Her Bakanlık kendi yetkisi çerçevesinde yönetim kapsamına

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması Projesi Yerel Düzeyde AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Eylem Planı

Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması Projesi Yerel Düzeyde AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Eylem Planı İÇİNDEKİLER Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması Projesi Yerel Düzeyde AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Eylem Planı 1. Önsöz 2. Yönetici Özeti 3. Vizyon ve Misyon 4. Stratejik

Detaylı

KURUL KARARI ORTA VADELİ MALİ PLAN (2010-2012)

KURUL KARARI ORTA VADELİ MALİ PLAN (2010-2012) 18 Eylül 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27353 KURUL KARARI Yüksek Planlama Kurulundan: Tarih : 17/9/2009 Karar No : 2009/29 Konu : Orta Vadeli Mali Plan. Yüksek Planlama Kurulunca; Maliye Bakanlığının 14/9/2009

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

3. Gün: Stratejik Yönetim ve Performans Yönetimi İlişkisi

3. Gün: Stratejik Yönetim ve Performans Yönetimi İlişkisi 3. Gün: Stratejik Yönetim ve Performans Yönetimi İlişkisi Tapio Laamanen 12 Ocak 2011 1 Hükümet Programının Stratejiler Aracılığıyla Uygulaması Kurumsal strateji süreci aşağıdakilerle sıkı bir bağlantı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ

AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ NİSAN 2016 ANKARA İçindekiler GİRİŞ... 2 AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ... 2 I. AB BÜTÇESİNİN GELİRLERİ... 2 II. AB BÜTÇESİNİN HARCAMALARI... 4 1. Akıllı ve Kapsayıcı Büyüme... 4 2. Sürdürülebilir

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı

T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı Türkiye nin Bilim ve Araştırma Alanında Atmış Olduğu Önemli Adımlar -4 Ağustos 2010- Günümüzün hızla

Detaylı

İZKA-TTGV İzmir de Eko-verimlilik Uygulamaları

İZKA-TTGV İzmir de Eko-verimlilik Uygulamaları İZKA-TTGV İzmir de Eko-verimlilik Uygulamaları Hülya ULUSOY SUNGUR İzmir Kalkınma Ajansı 16.12.2015 İzmir İçerik İzmir Kalkınma Ajansı İzmir Kalkınma Ajansı, EBSO ve TTGV işbirliğinde yürütülen İZMİR DE

Detaylı

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu?

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu? KONYA "BÖLGESEL İNOVASYON MERKEZİ" GÜDÜMLÜ PROJE ÖZETİ Başvuru Sahibi: Konya Sanayi Odası Proje Ortakları: Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası,Konya ABİGEM, Konya Ticaret Borsası,

Detaylı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı SİYASİ GELİŞMELER HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER AB Liderleri 27 Haziran da Jean- Claude Juncker i AB Komisyon Başkan adayı olarak belirledi. Schulz yeniden AP Başkanı oldu. AB Liderleri Jean-Claude

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GE REFORM PAKETİ AR-GE REFORM PAKETİ Ar-Ge ve Yenilikte Dünya ile Yarışan Bir Türkiye İçin Ülkemizin Kalkınmasına Daha Fazla İvme Kazandıracak ve Yüksek Katma Değerli Alanlara Odaklanan Ar-Ge ve Yenilik Sistemi TASARIM

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

SUNUMUN İÇERİĞİ. 3) AB sürecinde Gerçekleştirilen Diğer Çalışmalar. 4) AB Müzakerelerine Hazırlık Çalışmaları ve Son Gelişmeler

SUNUMUN İÇERİĞİ. 3) AB sürecinde Gerçekleştirilen Diğer Çalışmalar. 4) AB Müzakerelerine Hazırlık Çalışmaları ve Son Gelişmeler TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: 207 54 11 Faks:207 54 54 e-posta: skadioglu@cevreorman.gov.tr SUNUMUN İÇERİĞİ 1) Türkiye AB İlişkileri

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

Müjgan Şan. Bilişim Enstitüleri, Ulusal Girişimler ve Proje Finansman Araçları

Müjgan Şan. Bilişim Enstitüleri, Ulusal Girişimler ve Proje Finansman Araçları Bilişim Enstitüleri, Ulusal Girişimler ve Proje Finansman Araçları Devlet Planlama Teşkilatı Yönetim Bilgi Merkezi Dairesi Başkanlığı Bilgi Yöneticisi Neden? Bilişim Enstitüleri (BE) ile DPT çalışmaları

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020

AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020 AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020 AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI AB Programları, üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirerek ortaklık bilincinin yerleşmesini desteklemek, AB politikalarının ve mevzuatının

Detaylı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı 2010-2013 İzmir Bölge Planı 2010-2013 İzmir Bölge Planı

Detaylı

DEVLET BAKANI SAYIN MEHMET ŞİMŞEK İN YAPISAL REFORMALARIN MAKROEKONOMİK ETKİLERİ KONFERANSI AÇILIŞ KONUŞMASI (26 EKİM 2007 ANKARA)

DEVLET BAKANI SAYIN MEHMET ŞİMŞEK İN YAPISAL REFORMALARIN MAKROEKONOMİK ETKİLERİ KONFERANSI AÇILIŞ KONUŞMASI (26 EKİM 2007 ANKARA) DEVLET BAKANI SAYIN MEHMET ŞİMŞEK İN YAPISAL REFORMALARIN MAKROEKONOMİK ETKİLERİ KONFERANSI AÇILIŞ KONUŞMASI (26 EKİM 2007 ANKARA) Değerli Katılımcılar, Değerli Konuklar, Türkiye, yapısal reformlar ile

Detaylı

T Ü B İ T A K. TEKNOLOJİ ve YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1514- GİRİŞİM SERMAYESİ DESTEKLEME PROGRAMI 2013 YILI ÇAĞRISI

T Ü B İ T A K. TEKNOLOJİ ve YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1514- GİRİŞİM SERMAYESİ DESTEKLEME PROGRAMI 2013 YILI ÇAĞRISI T Ü B İ T A K TEKNOLOJİ ve YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1514- GİRİŞİM SERMAYESİ DESTEKLEME PROGRAMI 2013 YILI ÇAĞRISI Ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek nitelikte yenilikçi,

Detaylı

Bir Bakışta Proje Döngüsü

Bir Bakışta Proje Döngüsü 1 Bir Bakışta Proje Döngüsü Carla Pittalis, Operasyonlar Sorumlusu Dünya Bankası UYGULAMA DESTEK ÇALIġTAYI Ankara, 6-10 Şubat 2012 2 Amaçlar Proje hazırlık ve yönetim çalışmalarının önemini vurgulamak

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 22.06.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28331 KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

DPT MÜSTEŞARLIĞI PERFORMANS ANLAŞMASI HAZIRLAYANLAR: Erhan KARACAN Adile TUNÇER Ömer Faruk GÜLSOY

DPT MÜSTEŞARLIĞI PERFORMANS ANLAŞMASI HAZIRLAYANLAR: Erhan KARACAN Adile TUNÇER Ömer Faruk GÜLSOY DPT MÜSTEŞARLIĞI PERFORMANS ANLAŞMASI HAZIRLAYANLAR: Erhan KARACAN Adile TUNÇER Ömer Faruk GÜLSOY MİSYONUMUZ Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesinin hızlandırılması, dengeli ve sürdürülebilir

Detaylı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI 2010 Faaliyet Programı İçindekiler 1- Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2010 Yılı Faaliyet 1-2 Programı 2- EBSO Üyelerine Yönelik Faaliyetler 3-4 3- EBSO Dışı Kuruluşlarla

Detaylı

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK 2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK GÜNDEM 1 2 3 4 5 Açılış ve Yoklama 2014 Yılı Ajans Ara Faaliyet Raporunun Görüşülmesi Bölge İllerinin Turizm Potansiyellerinin Değerlendirilmesi ve Kurul

Detaylı

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 HÜKÜMETİN YAPISI VE BAKANLIKLAR EKONOMİ YÖNETİMİ; REFORMLAR İLE HIZLI EKONOMİK

Detaylı

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019 YENİ EKONOMİ PROGRAMI 2019 Yapısal Reformların Önceliklendirilmesi Serbest Piyasa İlkeleriyle Uyumlu İhracatın ve İstihdamın Artırılması Odaklı Sürdürülebilir Büyüme ve Adaletli Paylaşım YENİ EKONOMİ PROGRAMI

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Performans Amaçlı ve planlanmış bir faaliyet sonunda elde edileni nicel ya da nitel olarak tanımlayan bir gösterge. 2 Kurumsal Performansı Belli

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU ANKARA- 13 /04/2016 1 Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi 2 Araştırma ve Geliştirme Araştırma Stratejisi ve Hedefleri Araştırma Kaynakları Araştırma

Detaylı

AB ÇEVRE MEZVUATINA UYUM SÜRECİNDE TÜRK SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN YÜKÜMLÜLÜKLER, MALİYETLER VE BUNLARIN FİNANSMANI

AB ÇEVRE MEZVUATINA UYUM SÜRECİNDE TÜRK SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN YÜKÜMLÜLÜKLER, MALİYETLER VE BUNLARIN FİNANSMANI AB ÇEVRE MEZVUATINA UYUM SÜRECİNDE TÜRK SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BEKLEYEN YÜKÜMLÜLÜKLER, MALİYETLER VE BUNLARIN FİNANSMANI Yrd.Doç.Dr. Ahmet MUTLU * Avrupa Birliği (AB) çevre mevzuatına uyum sağlanması ve bu mevzuatın

Detaylı

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi 1. Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından oluşturulacak olup 2015

Detaylı

ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU

ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU Kurum Adı-Soyadı Tarih Adres Telefon / /2012 ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Koordinatör Teknoloji Bakanlığı Öncelikli Dönüşüm Programları, 16/02/2015 tarihli ve 2015/3

Detaylı

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ 21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ Seher ÖZER ÜTÜK Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Uluslararası Sayıştaylar Birliği

Detaylı

AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar. Güven SAK İzmir, 18 Temmuz 2005

AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar. Güven SAK İzmir, 18 Temmuz 2005 AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar Güven SAK İzmir, 18 Temmuz 2005 AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar 2 Çerçeve Tartışmanın unsurları ne olmalı? Dönüşüm süreci Türkiye için ne ifade ediyor? Odaların

Detaylı

8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI

8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI 8.0 PLANLAMA UYGULAMA ARAÇLARI 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 364 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 365 8.1 EKONOMİK VE MALİ YÖNLER 8.1.1 Giriş Kent gelişiminin planlaması farklı ülkelerde

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma ve geliştirme

Detaylı

7. Çerçeve Programı Nedir?

7. Çerçeve Programı Nedir? 7. Çerçeve Programı Nedir? Aslı VURAL 7.ÇP Enerji ve Çevre Alanları Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ REW Fuarı 20 Haziran 2009, İstanbul, TÜYAP Avrupa Topluluğu

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ İZMİR TİCARET ODASI EKONOMİK KALKINMA VE İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (OECD) TÜRKİYE EKONOMİK TAHMİN ÖZETİ 2017 RAPORU DEĞERLENDİRMESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2018 Hazırlayan: Yağmur Özcan Uluslararası

Detaylı

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların, ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kullanılmasıyla görevli bir kurumdur. Tarım sektörümüzün

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 40. Hafta (1-7 Ekim 2012)

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 40. Hafta (1-7 Ekim 2012) T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Haftalık Türkiye - AB Gündemi 40. Hafta (1-7 Ekim 2012) 1 EKİM 2012, PAZARTESİ 10:00-18:00 Avrupa Birliği Bakanlığı Mali İşbirliği Başkanlığı AB İşleri Uzman Yardımcısı Meltem

Detaylı

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim.

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim. 4 Ekim 2009 Tarihinde, DPT Müsteşar Yardımcısı Erhan USTA nın Euro50 Group Seminerinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planına İlişkin Konuşma Metni Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Detaylı

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017

ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR. Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 ÇALIŞMA HAYATINDA DEZAVANTAJLI GRUPLAR Şeref KAZANCI Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı MART,2017 Dezavantajlı gruplar; işe giriş veya çalışma hayatına devam etmede zorluklarla

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Özet. Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları. G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015

Özet. Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları. G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015 G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015 Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları Ekonomi Bakanligi Ev Sahipliginde Özet 5 Ekim 2015 Hilton Istanbul Bosphorus Hotel İstanbul,

Detaylı

Exit Plan Çıkış Stratejisi

Exit Plan Çıkış Stratejisi Exit Plan Çıkış Stratejisi 2 İçindekiler Proje yaklaşımı ve kapsamı Projeye genel bakış Proje adımları ve ürünler Aksiyon planı ve performans kriterleri Proje organizasyonu 3 Proje yaklaşımı ve kapsamı

Detaylı

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak 4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak Tapio Laamanen 13 Ocak 2011 1 İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı nda Kanun Tasarısı Hazırlama Süreci İlk adım Avrupa Birliği/Ulusal - Hükümet programı

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) AquaforMed Side Event. Istanbul, Mayıs 2014

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) AquaforMed Side Event. Istanbul, Mayıs 2014 Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) AquaforMed Side Event Istanbul, Mayıs 2014 AFD Fransa nın Kalkınma Yardımının Başında Geliyor 2012 yılında 7 milyar avro finansman : AFD artık Fransa nın toplam kalkınma yardımının

Detaylı

Yerel Yönetim Vizyonu. Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir

Yerel Yönetim Vizyonu. Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir Yerel Yönetim Vizyonu Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir Yerel Yönetim Vizyonu Slide 2 Yeniden Yapılanma Kamu yönetiminde sorunlar Kötü ekonomik performans Yönetimin hantallaşması, verimsizlik ve etkinsizlik

Detaylı