ERCP eğitimi nasıl olmalıdır? Doç. Dr. Orhan Tarçın Acıbadem Üniversistesi, Kadıköy Hastanesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ERCP eğitimi nasıl olmalıdır? Doç. Dr. Orhan Tarçın Acıbadem Üniversistesi, Kadıköy Hastanesi"

Transkript

1 ERCP eğitimi nasıl olmalıdır? Doç. Dr. Orhan Tarçın Acıbadem Üniversistesi, Kadıköy Hastanesi

2 ERCP ERCP kullanılan teknik, komplikasyonları ve öğrenim tekniği açısından diğer endoskopik girişimlerden farklı bir yere ve öneme sahiptir. Bu zor ve ağır komplikasyonları olan işleminde eğitimi de farklılıklar gösterir. Dünyada bir çok ülkede ERCP eğitimi gastroenteroloji eğitimi sona erdikten sonra bir yıllık ayrı bir ihtisas süresince verilmektedir. Bu bir yıllık period standart gastroenteroloji eğitimine de eklenebilir; fakat özel şartlar gerektirmektedir.

3 ASGE CORE CURRICULUM (Öğrenim İzlencesi)

4 ERCP de Zorluk Düzeyleri [modified from Chutkan et al(3) 1. Düzey : Tanısal kolangiografi Tanısal pankreatografi Bilier fırça sitolojisi Pankreatik sitoloji Standard sfinkterotomi 10 mm den küçük safra taşlarının ekstraksiyonu Ekstrahepatik darlık veya safra kaçaklarının dilatasyon, stentlenmesi ya da nazobilier dren konması

5 ERCP de Zorluk Düzeyleri Chutkan et al(3) 2. Düzey : Billroth 2 li hastalarda tanısal kolanjiyografi Billroth 2 li hastalarda tanısal pankreatografi 10 mm den büyük safra taşlarının ekstraksiyonu Minor papilla kanülasyonu Hiler tümör ya da intrahepatik darlık dilatasyonu ; stent/ nasobilier drenaj 3. Düzey : Selektif kanülasyon için precut Sphincter of Oddi manometrisi Kolanjioskopi Pankreatoskopi Billroth II operasyonlularda teröpotik işlem Psödokist drenajı dahil pankreatik işlemler Litoripsi ya da intrahepatik taşların uzaklaştırılması

6 ERCP TEMEL YETERLİLİK 1996 da yayınlanan Core curriculum da 25 i teröpotik olmak üzere 100 ERCP yeterli bulunmuş (20 sfinkterotomi ve 5 stent) yılında bu rakam yarısı teröpotik olmak üzere 200 ERCP ye çıkartılmıştır yılında bazı araştırmacılar native papilla kanülasyon becerilerine ancak 350 vaka sonrası ulaşıldığını belirtmektedirler. Tavill AS, Bissell DM, Katz S, et al. Training the gastroenterologist of the future: the Gastroenterology Core Curriculum: The Gastroenterology Leadership Council: American Association for the Study of Liver Diseases, American College of Gastroenterology, American astroenterological Association, American Society for Gastrointestinal Endoscopy. Gastroenterology 1996; 110: Chutkan RK, Ahmad AS, Cohen J, et al. ERCP core curriculum. Gastrointest Endosc 2006; 63: Verma D, Gostout CJ, Petersen BT, et al. Establishing a true assessment of endoscopic competence in ERCP during training and beyond: a single-operator learning curve for deep biliary cannulation in patients with native papillary anatomy. Gastrointest Endosc 2007; 65:

7 ERCP-İLERİ DÜZEY YETERLİLİK 2 ve 3. Düzey ERCP işlemleri yeterliliği için eğitim alan kişi ideal olarak tanınmış ileri düzey bir merkezde eğitimine devam etmelidir (Eğer böyle bir merkezde değilse). Bu tür bir eğitim merkezi olmadığı durumda daha tecrübeli bir ERCP uzmanından yardım alınabilir. Precut sfinkterotomi perforasyon ve pankreatit ihtimalinin fazla olmasından dolayı 2 ve 3. düzey seviyelerindeki gastroenterologlar tarafından yapılmalıdır.

8 ERCP DE YETERLİLİK HEDEFLERİ 2 hedef var. 1. İstenilen kanalın derin kanülasyonun sağlanması 2. İşlemin teknik başarısı

9 1. İstenilen kanalın derin kanülasyonun sağlanması Eğitim programlarında başarılı kanülasyon oranları minimal %80 olmalıdır. (Billroth, whipple operasyonları ve obstrüksiyonlar dahil edilmemelidir.) İdeal hedef :Başarılı olma oranı >%90 ın üzerinde olmalıdır. Ekspert endoskopistlerin başarı oranı %95 tir.

10 2. İşlemin teknik başarısı Darlıkları aşabilme, Taş ekstraksiyonu Stent yerleştirme Teknik başarı %85 in üzerinde olmalıdır. Akreditasyon öncesi ERCP eğitimi alan kişinin klinik olgunluğu, zor durumlarda doğru karar verebilme yeteneği, gerekli işlemi yapabilme yeteneği, başkalarından yardım isteme ya da refere etme durumları değerlendirilmelidir.

11 Teknik yeterliliğin sürdürülmesi Endoskopist teknik işlemleri ara veriyorsa ya da nadiren yapıyorsa becerilerini doğal olarak kaybedecektir. İşlemi düzenli bir şekilde sürdürmelidir. Hekimin becerilerini devam ettirmesi gereken minimal rakam bilinmemektedir. Çünkü bu hekimin becerilerine, vaka çeşitliliğine ve anatomik varyasyonlara bağlıdır.

12 Geleneksel ERCP eğitimi Hands-on training (Aktif katılımlı eğitim; Usta Çırak eğitimi) Tecrübeli ERCP uzmanın gözleminde işlemleri izlemesi ve icra etmesi Kitaptan çalışmak, izlemek (Videoları, canlı-gösterileri izlemek ) Sözlü yaptırımlarla icra etmek (Pozisyon almak) Göstermek Değişik aşamalarda hands-on training Zamanlamayı öğretmek (Kanülasyonda 20 dk ya da başka bir güne bırakma)

13 ERCP EĞİTİMİNDE SİMULATÖRLERİN POTANSİYEL ROLLERİ

14 NEDEN SİMULASYON? Hasta sayısında yetersizlik (MRCP ve EUS etkisi ile diagnostik ERCP de azalma ) Eğitim verirken ERCP süresi uzamakta ve komplikasyonlar artmaktadır. Alınan radyasyonda artışı The Impact of Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography Education on Radiation Exposure to Experienced Endoscopist: "Trainee Effect" Oztas E, Parlak E, Kucukay F, Arhan M, Daglı U, Etik DO, Onder FO, Olcer T, Sasmaz N. Dig Dis Sci Feb 2. Simulasyon ile bazı temel beceriler hasta öncesi kazanılabilir.

15 İdeal Simulasyon Temel becerilerin arttırılması Simulatörlerin gerçekçi olması Eğitim programına kolay oturtulabilmesi Teröpotik tekniklerin uygulanmasına fırsat verilmesi Gerçek endoskop ve aksesuarlar ile çalışma yapılmasına olanak tanıması

16 Simulasyon gerekliliği Kredilendirme kurumları ve hükümete (ABD) bağlı organlar asistan eğitiminin bir parçası olarak tavsiye etmişler ya da zorunlu hale getirmişlerdir.

17 Simulatörle eğitim? Değişik simulatörlerin klinik performansı ancak küçük çaplı çalışmalarda değerlendirilmiştir.. Simulatörde eğitilenlerin ERCP performanslarını ölçen prospektif araştırmalar henüz tam olarak yapılmamıştır.

18 Simulatörler Canlı domuz modeli Bilgisayarlı simulatörler (GI mentor II) Ex-vivo domuz modeli Mekanik simulatörler

19 Canlı domuz modelleri İnsana en yakın modellerdir. Genelde 35 kg lık domuzlarla çalışılır. Pahalıdır. Emek gerektirirler. Spesifik hayvan laboratuarı gerektirirler. Canlı hayvanlarda eğitim çalışması yapmak spesifik etik onayları gerektirir.

20 Bilgisayarlarlı simulatör Avantajları : Anatomiyi anlamada Kanülasyonu temel prensiplerini anlamada Sfinkterotominin prensiplerini anlamada oldukça faydalı Eğitime kolayca eklenebiliyor. Dezavantajları: Gerçek aksesuar kullanılmıyor. Takdil (Dokunsal) duyular yok

21 GI MENTOR

22 GI MENTOR

23 GI MENTOR-Kontrast gönderme

24 GI MENTOR Sfinkterotomi

25 GI MENTOR- Taş ekstraksiyonu

26 GI MENTOR STENT

27 The AccuTouch- Bilgisayarlı simulator CAE Healthcare AccuTouch. The AccuTouch device (CAE Healthcare, Montreal, Quebec, Canada; previously marketed by Immersion Medical, San Jose, Calif)

28 Ex-vivo domuz modelleri En yaygın kullanılan yöntemlerdendir. Domuzdan çıkartılan mide ve ona eklenen bilier sistem (Doğal ya dan artificial) ile donatılan bir mankende, gerçek cihaz ve aksesuarlarla simulasyon. Dezavantajları: Papilla pilora çok yakın, pozisyon alma ve kanülasyonu güçleştiriyor. Pankreas ve CBD farklı orifislere açılıyor. (Suboptimal kanülasyon eğitimi) Neopapilla (Tavuk kalbi) kullanımı ile başarılı selektif kanülasyon ve sfinkterotomi eğitimi

29 Ex-vivo modeller Erlangen compact EASIE (Erlangen/Germany) Endo X Trainer (Medical Innovations International, Rochester, Minn).

30 Ex-vivo modeller Ex vivo modeller pür mekanik modellerden daha realistiktir. Gerçek cihaz ve aksesuar kullanılır. Bilgisayarlı sisteme göre ucuzdurlar. Uzun preparasyon zamanı vardır. Canlı organ karekteristiklerini tam olarak veremezler.

31 Erlangen Endotrainer -2

32 Neopapilla-2006

33 Neopapilla

34 Neo-papilla

35 Neopapilla

36 Neopapilla -Sonuçlar

37 Mekanik simulatörler İki tipi var: ERCP mekanik simulatör (EMS) X-vision ERCP simulatörü Mekanik duodenuma eklenmiş olan özel yapay bir papilladan oluşurlar. Selektif kanülasyon X-vision da renkli bir boya injeksiyonu ile olur EMS de guide ve sfinkterotomi ile olur. Sfinterotomi; X-vision da özel şekil verilmiş yapay bir papilla, EMS de jel emdirilmiş süngerimsi papilla kullanılarak gerçekleştirilir.

38 EMS de Özel safra kanal modelleri ile Balon dilatasyon Fırça sitolojisi Stentleme Taş ekstraksiyonu Litotripsi yapılabilir.

39 EMS -Mekanik Simulator

40

41 X-Vision ERCP Eğitim Sistemi The X-Vision ERCP Training System mounted on an endoscopy trolley. Front view of the models for selective cannulation and problem papillae. The models for stent placement and sphincterotomy of a biopapilla are placed on the opposite side for a 4-step ERCP simulation.

42 X-Vision ERCP Eğitim Sistemi

43 Validation of the X-Vision ERCP Training System and Technical Challenges During Early Training of Sphincterotomy STEFAN VON DELIUS,* PHILIPP THIES,* ALEXANDER MEINING,* STEFAN WAGENPFEIL, MARIA BURIAN,

44 ERCP EĞİTİMİ ERCP öğretiminde usta-çırak ilişkisi halen esastır. ERCP öğretimi için süre ve sayı kriterleri konmalıdır. Ya 3 yıllık gastroenteroloji eğitimin içine entegre edilmeli ya da Girişimşel Gastroenteroloji ihtisası tartışılmalıdır.

45 Öğrenen için faydalı, Simulasyon, Faydalı? Hasta için daha az komplikasyonlu, Öğreten için zaman kazandırıcı Daha az X-ışını için için simulatörlerden faydalanılmalıdır. Simulatör kullanımı için bireysel davranmak yerine TGD gibi kurumların yardımları sağlanmalı ve eğitim programlarına entegre edilmelidir.

46 Simulation ; Trash??? Like Rocky, simulation training has shown a commend able ability to get back on its feet after such knockdowns and keep on going. Leung: Perhaps the biggest problem is that (our generation) grew up learning procedures on patients. Baillie : So, the old folk of gastrointestinal endoscopy need to take a dance partner in the simulation waltz, or go sit this one out.

47 TEŞEKKÜRLER

KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA. Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara

KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA. Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara Safra kese taşı sıklığı yüksek Sekonder biliyer siroz CCA KC S ERCP HCC Alkol..Pankreas

Detaylı

ENDOSONOGRAFİ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER DR. EMRAH ALPER

ENDOSONOGRAFİ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER DR. EMRAH ALPER ENDOSONOGRAFİ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER DR. EMRAH ALPER EUS eğitimi teorik bilgi ile desteklenen hands-on bir süreçtir Kendi kendine yada yabancı ülkedeki bir merkezde TEMEL endosonografik değerlendirmeyi

Detaylı

BENİNG SAFRA YOLU HASTALIKLARINDA ERCP. Dr Galip ERSÖZ

BENİNG SAFRA YOLU HASTALIKLARINDA ERCP. Dr Galip ERSÖZ BENİNG SAFRA YOLU HASTALIKLARINDA ERCP Dr Galip ERSÖZ Biliyer sfinkterotomi-pull-tip Tercih edilen kesi yönü saat 11-12 Sfinkterotomi uzunluğu endikasyona göre değişir Güvenli sfinkterotomi yapmak için:

Detaylı

ERCP o rası Gelişe Enfeksiyonlara Yaklaşı. Dr. Sibel Bolukçu Bez iâle Vakıf Ü iversitesi EKMUD, Mayıs

ERCP o rası Gelişe Enfeksiyonlara Yaklaşı. Dr. Sibel Bolukçu Bez iâle Vakıf Ü iversitesi EKMUD, Mayıs ERCP o rası Gelişe Enfeksiyonlara Yaklaşı Dr. Sibel Bolukçu Bez iâle Vakıf Ü iversitesi EKMUD, Mayıs 61 y,e Safra kesesi taşı nedeniyle ERCP yapıl ış Profilakside işle de bir saat ö e seftriakson 1 gr

Detaylı

ERCP komplikasyonları; sıklığı, etkileyen faktörler ve yönetimi

ERCP komplikasyonları; sıklığı, etkileyen faktörler ve yönetimi ÖZGÜN ARAŞTIRMA 2018; 26(1): 12-16 ERCP komplikasyonları; sıklığı, etkileyen faktörler ve yönetimi Endoscopic retrograde cholangiopancreatography: frequency, contributing factors and management Nurettin

Detaylı

Endoskopik Retrograt Kolanjio Pankreatografi (ERCP)

Endoskopik Retrograt Kolanjio Pankreatografi (ERCP) Endoskopik Retrograt Kolanjio Pankreatografi (ERCP) Safra yolları ve pankreas ile ilişkili hastalıkların tedavisinde ve anatomik olarak bu bölgenin şüpheli olan tanılarının aydınlatılmasında başvurulan

Detaylı

Biliyer Kanülasyon ve Biliyer Sfinkterotomi

Biliyer Kanülasyon ve Biliyer Sfinkterotomi Biliyer Kanülasyon ve Biliyer Sfinkterotomi Dr. Abdurrahman KADAYIFCI Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi 5/18/2012 Kadayifci A 1 Sunum Planı Başlarken, Biliyer kanülasyon, Selektif kanülasyon, Biliyer

Detaylı

ERCP odası dizaynı ve bir ERCP odasında bulunması gerekenler

ERCP odası dizaynı ve bir ERCP odasında bulunması gerekenler ERCP odası dizaynı ve bir ERCP odasında bulunması gerekenler Dr. Meral Akdoğan Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği ERCP kursu, 12 Mayıs 2012, Ankara Nerede olmalı? Radyoloji, acil

Detaylı

SAFRA YOLLARININ BENİGN HASTALIKLARINDA ERCP'NİN ROLÜ

SAFRA YOLLARININ BENİGN HASTALIKLARINDA ERCP'NİN ROLÜ SAFRA YOLLARININ BENİGN HASTALIKLARINDA ERCP'NİN ROLÜ Bu yazı, ortak klinik durumlarda GI endoskopinin kullanımını tartışan bir dizi açıklamalardan biridir. Amerikan Gastrointestinal Endoskopi Derneği

Detaylı

Endoskoplar ve ERCP Aksesuarları. Prof.Dr.Sadettin HÜLAGÜ

Endoskoplar ve ERCP Aksesuarları. Prof.Dr.Sadettin HÜLAGÜ Endoskoplar ve ERCP Aksesuarları Prof.Dr.Sadettin HÜLAGÜ ERCP MRCP İnvazif işlem Endoskopiste bağlı Altın standart Tedavi Doku örneği-sitoloji Stage-PHT Komplikasyon + % 18 genelde hafif Non-invazif Doğruluk

Detaylı

Genel Cerrahide ERCP Uygulamalar : 305 Olguda Deneyimimiz

Genel Cerrahide ERCP Uygulamalar : 305 Olguda Deneyimimiz Genel Cerrahi / General Surgery Genel Cerrahide ERCP Uygulamalar : 05 Olguda Deneyimimiz Yavuz Selim SARI, Hasan BEKTAfi, Kerim ÖZAKAY, Vahit TUNALI, Esin ERKAN S. B. stanbul E itim ve Araflt rma Hastanesi,

Detaylı

Taş Çıkarma Stent Takma. Dr Bahattin Çiçek Acıbadem Üniversitesi Acıbadem Maslak Hastanesi

Taş Çıkarma Stent Takma. Dr Bahattin Çiçek Acıbadem Üniversitesi Acıbadem Maslak Hastanesi Taş Çıkarma Stent Takma Dr Bahattin Çiçek Acıbadem Üniversitesi Acıbadem Maslak Hastanesi 1974 ilk sfinkterotomi Classen M, Demling L. Endoskopische Sphinkterotomie der Papilla Vateri und Steinextraktion

Detaylı

Post ERCP Kanama. Sunu Planı. Sunu Planı. Endoskopik İşlemler ve Riskler. Post-ES Kanama: Sınıflama. Post-ES Kanama: Sınıflama.

Post ERCP Kanama. Sunu Planı. Sunu Planı. Endoskopik İşlemler ve Riskler. Post-ES Kanama: Sınıflama. Post-ES Kanama: Sınıflama. Post ERCP Ömer Sentürk Pankreatikobilier Hastalıklar 12-15 Ocak 2017, Sapanca Endoskopik İşlemler ve Riskler riskli işlemler Polipektomi Bilier veya pankreatik sfinkterotomi Pnömatik veya buji dilatasyonu

Detaylı

Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma*

Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma* AKADEMİK GASTROENTEROLOJİ DERGİSİ, 2006; 5 (3): 163-168 Terapotik ERCP komplikasyonları için risk faktörleri: Tek merkezli prospektif çalışma* Risk factors for complications of therapeutic ERCP: A single

Detaylı

Bora Barut1, Volkan İnce1, Fatih Özdemir1, Hüseyin Yönder1. Abstract. Billroth II

Bora Barut1, Volkan İnce1, Fatih Özdemir1, Hüseyin Yönder1. Abstract. Billroth II Subtotal Gastrektomi Ameliyatı Geçirmiş bir Hastada ERCP Sonrası Gelişen İntestinal Perforasyon Intestinal Perforation Following ERCP In a Patient With Previous Gastric Resection Genel Cerrahi Başvuru:

Detaylı

Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri. Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı

Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri. Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Üreterorenoskopide Eğitim Modelleri Doç. Dr. İlker Seçkiner Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Yeterlilik Bilgi Davranış Beceri Cerrahi eğitimde ek olarak: El-göz koordinasyonu;

Detaylı

Biliyer Komplikasyonlar. Biliyer Komplikasyonlar NAS-RİSK FAKTÖRLERİ 19.10.2011

Biliyer Komplikasyonlar. Biliyer Komplikasyonlar NAS-RİSK FAKTÖRLERİ 19.10.2011 Duct-to-duct anastomoz lu kadavra nakilli hastalarda biliyer non-anastomotik darlıkların endoskopik tedavisi Doç Dr Bülent Ödemiş Biliyer komplikasyonlar karaciğer Tx sonrası görülen en yaygın komplikasyonlardır.

Detaylı

: 2011 YILI GASTROENTEROLOJİ KLN. 73 KALEM TIBBİ SARF MALZ. İHALESİ. s/n KOD MALZEME ADI Özellik Miktarı B.Fiyat Tutar İstekli İstekli

: 2011 YILI GASTROENTEROLOJİ KLN. 73 KALEM TIBBİ SARF MALZ. İHALESİ. s/n KOD MALZEME ADI Özellik Miktarı B.Fiyat Tutar İstekli İstekli Sayfa : 4 / 8 İhale Kayıt Numarası : 20/14 İdarenin Adı : Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Sağlık İşletmesi İşin Adı : 2011 YILI GASTROENTEROLOJİ KLN. 73 KALEM TIBBİ SARF MALZ. İHALESİ İhale

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Laparoskopik cerrahinin yaygınlığı dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son dekatta Jinekoloji alanında hemen hemen tüm operasyonlar ağırlıklı olarak laparoskopik olarak

Detaylı

Toplantı Tarihi : 07 08 / 04 / 2014 Toplantı No : 56 Karar No : 457 KARAR

Toplantı Tarihi : 07 08 / 04 / 2014 Toplantı No : 56 Karar No : 457 KARAR KARAR TUTANAĞI Sayfa 1 / 1 Toplantı Tarihi : 07 08 / 04 / 2014 Toplantı No : 56 Karar No : 457 KARAR Tıpta Uzmanlık Kurulunun 02 03 Ocak 2014 tarih ve 407 nolu Kararı çerçevesinde oluşturulan Endoskopist

Detaylı

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Tıkanma Sarılığı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Normal serum bilirubin düzeyi 0.5-1.3 mg/dl olup, 2.5 mg/dl'yi geçerse bilirubinin dokuları boyamasıyla klinik olarak sarılık ortaya çıkar. Sarılığa yol

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Laparoskopik cerrahinin yaygınlığı dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son dekatta Jinekoloji alanında hemen hemen tüm operasyonlar ağırlıklı olarak laparoskopik olarak

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Laparoskopik cerrahinin yaygınlığı dünyada giderek artmaktadır. Özellikle son dekatta Jinekoloji alanında hemen hemen tüm operasyonlar ağırlıklı olarak laparoskopik olarak

Detaylı

Endoskopik sfinkterotomi sonrası kanama: Tek merkezli retrospektif çalışma

Endoskopik sfinkterotomi sonrası kanama: Tek merkezli retrospektif çalışma ÖZGÜN ARAŞTIRMA 2018; 26(1): 01-05 Endoskopik sfinkterotomi sonrası kanama: Tek merkezli retrospektif çalışma Bleeding after endoscopic sphincterotomy: A single-center retrospective study Nuretdin SUNA

Detaylı

Karaciğer nakli sonrası biliyer komplikasyonlar. Karaciğer naklinin anastomoz dışı biliyer komplikasyonları. İnsidans

Karaciğer nakli sonrası biliyer komplikasyonlar. Karaciğer naklinin anastomoz dışı biliyer komplikasyonları. İnsidans Karaciğer nakli sonrası biliyer komplikasyonlar Karaciğer naklinin anastomoz dışı biliyer komplikasyonları Bahattin Çiçek Acıbadem Maslak Hastanesi Acıbadem Üniversitesi Erken komplikasyonlar Safra kaçağı

Detaylı

16. Türk-Alman Endoskopi Günü

16. Türk-Alman Endoskopi Günü 16. Türk-Alman Endoskopi Günü 2.Türk-Japon Endoskopi Oturumu Endoskopik Submukoza Disseksiyonu Çift Balon Enteroskopisi Endosonografi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Koledok Alt Uç Taş n n Perkütan Tedavisi #

Koledok Alt Uç Taş n n Perkütan Tedavisi # Koledok Alt Uç Taş n n Perkütan Tedavisi # Sinan ŞAHİN*, M. Halil ÖZTÜRK**, Mehmet GÜMÜŞ**, Serra ÖZBAL SOYLU**, Baki HEKİMOĞLU** * Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araşt rma Hastanesi,

Detaylı

: 2012 YILI GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ 138 KALEM TIBBİ SARF MALZEME İHALESİ. s/n KOD MALZEME ADI Özellik Miktarı B.Fiyat Tutar İstekli İstekli 1.

: 2012 YILI GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ 138 KALEM TIBBİ SARF MALZEME İHALESİ. s/n KOD MALZEME ADI Özellik Miktarı B.Fiyat Tutar İstekli İstekli 1. Sayfa : 3 / İhale Kayıt Numarası : 12/737 İdarenin Adı : Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşin Adı : 12 YILI GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ 138 KALEM TIBBİ SARF MALZEME İHALESİ İhale Tarih

Detaylı

Gastroenteroloji 1960 lardan itibaren hızlı bir gelişme

Gastroenteroloji 1960 lardan itibaren hızlı bir gelişme güncel gastroenteroloji 15/1 Gastroenteroloji Eğitimi Nasıl Olmalıdır? Birol ÖZER Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Gastroenteroloji Bölümü, Adana Gastroenteroloji 1960 lardan itibaren

Detaylı

İndetermine koledok darlıklarında fırça sitolojisinin değeri: Şişli Etfal deneyimi

İndetermine koledok darlıklarında fırça sitolojisinin değeri: Şişli Etfal deneyimi ÖZGÜN ARAŞTIRMA 2014; 22(3): 64-68 İndetermine koledok darlıklarında fırça sitolojisinin değeri: Şişli Etfal deneyimi Diagnostic yield of brush cytology in indeterminate biliary strictures: Şişli Etfal

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

KRONİK PANKREATİTTE AĞRI YÖNETİMİ VE KANSER TARAMASI

KRONİK PANKREATİTTE AĞRI YÖNETİMİ VE KANSER TARAMASI KRONİK PANKREATİTTE AĞRI YÖNETİMİ VE KANSER TARAMASI DR.ORHAN KOCAMAN KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BAHÇELİEVLER MEDİKAL PARK HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ AĞRININ TARİHÇESİ SUNU PLANI 1-)

Detaylı

RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ

RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ Cafer ATAR Radyoterapi Teknikeri Ankara Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği 2013 Kanser tedavisinde radyoterapinin

Detaylı

Transkateter ASD Kapatılması Komplikasyonlara Yaklaşım. Prof. Dr. Alpay Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi

Transkateter ASD Kapatılması Komplikasyonlara Yaklaşım. Prof. Dr. Alpay Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Transkateter ASD Kapatılması Komplikasyonlara Yaklaşım Prof. Dr. Alpay Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Transkateter ASD Kapatılması: Komplikasyonlar İşlem Sırasında Ritm sorunları Cihaz migrasyonu veya

Detaylı

İlk fiberoptik endoskopinin 1957 de Basil Hirschowitz ve

İlk fiberoptik endoskopinin 1957 de Basil Hirschowitz ve güncel gastroenteroloji 13/4 Gastroenterolojide Endoskopi Eğitimi Mustafa GÜLŞEN Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara İlk fiberoptik endoskopinin 1957 de Basil Hirschowitz ve

Detaylı

15. Türk-Alman Endoskopi Günü

15. Türk-Alman Endoskopi Günü 15. Türk-Alman Endoskopi Günü 1.Türk-Japon Endoskopi Oturumu Endoskopik Mukoza Rezeksiyonu ve Submukoza Disseksiyonu Uygulamaları Endosonografi Ultrasonografi Simülatörü Uygulamaları Marmara Üniversitesi

Detaylı

ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ. Gastroenteroloji Bilim Dalı

ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ. Gastroenteroloji Bilim Dalı ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ Dr. Hakan Şentürk Gastroenteroloji Bilim Dalı Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi A.K. 69, E A.K. 69 Yaş, E Şikayeti: 1 ayda 10 kg kaybı olan ve 15 gündür sarılığı artan hasta. USG:İntrahepatik

Detaylı

GASTROİNTESTİNAL ENDOSKOPİ GÜNLERİ ENDOSKOPİ GÜNLERİ Nisan 2013 The Marmara Otel, İstanbul GASTROİNTESTİNAL

GASTROİNTESTİNAL ENDOSKOPİ GÜNLERİ ENDOSKOPİ GÜNLERİ Nisan 2013 The Marmara Otel, İstanbul GASTROİNTESTİNAL A www.tuged.org NAL 1. GASTROİNTESTİNAL ENDOSKOPİ GÜNLERİ DÜZENLEME KURULU Kongre Başkanı: Cengiz Pata Kongre Sekreteri: İrfan Koruk Düzenleme Kurulu Tarkan Karakan Hakan Ümit Ünal İlyas Tuncer Ümit Akyüz

Detaylı

EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA

EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA EOZİNOFİLİK ÖZOFAJİT ANTALYA 2016 DR YÜKSEL ATEŞ BAYINDIR HASTANESİ ANKARA 1. vaka S.P ERKEK 1982 DOĞUMLU YUTMA GÜÇLÜĞÜ ŞİKAYETİ MEVCUT DIŞ MERKEZDE YAPILAN ÖGD SONUCU SQUAMOZ HÜCRELİ CA TANISI ALMIŞ TEKRARLANAN

Detaylı

YAfiLI HASTALARDA GASTRO NTEST NAL ENDOSKOP K filemler N DE ERLEND R LMES

YAfiLI HASTALARDA GASTRO NTEST NAL ENDOSKOP K filemler N DE ERLEND R LMES Turkish Journal of Geriatrics 2013; 16 (1) 43-47 ARAfiTIRMA YAfiLI HASTALARDA GASTRO NTEST NAL ENDOSKOP K filemler N DE ERLEND R LMES ÖZ Altay KANDEM R Mahmut ARABUL Mustafa ÇEL K Emrah ALPER Sezgin VATANSEVER

Detaylı

Pankreas Kanseri. Dr. Ömer Şentürk

Pankreas Kanseri. Dr. Ömer Şentürk Kanseri Dr. Ömer Şentürk nerede yerleşmiştir?, armut şeklinde, 25-20cm uzunluğunda bir organdır. En geniş yeri baş kısmı, orta bölümü gövde ve son kısmı da kuyruk olmak üzere üçe ayrılır. Baş kısmı vücudun

Detaylı

1 ENDOSKOPİ ÜNİTESİ İŞLEYİŞ

1 ENDOSKOPİ ÜNİTESİ İŞLEYİŞ ENDOSKOPİ ÜNİTESİ İŞLEYİŞ Yürürlük i:11.10.2012 Revizyon i:03.06.2014 Sayfa: 1/5 Revizyon açıklaması - Revize edildi. - İptal edildi. - Yeni eklendi. KAPSAM: Endoskopi Ünitesi Hazırlayan Mahmut ATAŞ Endoskopi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI: Türkçe

KULLANMA TALİMATI: Türkçe KULLANMA TALİMATI: tr Türkçe Malign bilier striktürlerin tedavisi için. Endoskopik İletim için. İçindekiler: Bir (1) endoprotez, transmural drenaj delikleriyle ve bir (1) iletme kateteri. DİKKAT: Bu cihazın

Detaylı

CERRAHİ TEKNİK: ENDOSKOPİK SFİNKTEROTOMİYE BAĞLI PERİAMPULLAR RETROPERİTONEAL PERFORASYONDA TRANSDUODENAL T-TÜP TEKNİĞİ

CERRAHİ TEKNİK: ENDOSKOPİK SFİNKTEROTOMİYE BAĞLI PERİAMPULLAR RETROPERİTONEAL PERFORASYONDA TRANSDUODENAL T-TÜP TEKNİĞİ Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 18:89-93/Temmuz/2017 ARAŞTIRMA YAZISI / RESEARCH ARTICLE CERRAHİ TEKNİK: ENDOSKOPİK SFİNKTEROTOMİYE BAĞLI PERİAMPULLAR RETROPERİTONEAL PERFORASYONDA TRANSDUODENAL

Detaylı

KOLANJİOKARSİNOMA. Sunum Planı. Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Sunum Planı. Sunum Planı. Kolanjiokarsinoma- Lokalizasyon

KOLANJİOKARSİNOMA. Sunum Planı. Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Sunum Planı. Sunum Planı. Kolanjiokarsinoma- Lokalizasyon KOLANJİOKARSİNOMA Prof.Dr.Ömer ŞENTÜRK Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Safra kanalı epitelinden köken alır (en sık adenokarsinom) Anatomik olarak 3 gruba ayrılır icca (intrahepatik) pcca (perihiler)

Detaylı

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Kolon tümörlü olguların %40-50 sinde karaciğer metastazı gelişir ; % 15-25 senkron (primer tm ile /

Detaylı

Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERKP) Deneyimimiz

Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERKP) Deneyimimiz Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERKP) Deneyimimiz Our Endoscopic Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography (ERCP) Experience Mustafa TURAN *, Kurşat

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

HEKİM, TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİN RADYASYONDAN KORUNMA SORUMLULUKLARI

HEKİM, TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİN RADYASYONDAN KORUNMA SORUMLULUKLARI HEKİM, TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİN RADYASYONDAN KORUNMA SORUMLULUKLARI Dr. Gökçe Kaan Ataç 1 GENEL KURALLAR Kendimi Süre Uzaklık Örtü Hastamı Gerekçelendir Optimize et Referans dozlar 2 BEYAZ SAYFALAR 3

Detaylı

1. Kronik pankreatit tanım,sınıflama. 2. Patofizyoloji. 3. Etiyoloji. 4. Klinik bulgular. 5. Tanı. 6. Laboratuvar bulguları. 7. Radyolojik bulgular

1. Kronik pankreatit tanım,sınıflama. 2. Patofizyoloji. 3. Etiyoloji. 4. Klinik bulgular. 5. Tanı. 6. Laboratuvar bulguları. 7. Radyolojik bulgular Pankreatit Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ m Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik ve fonksiyonel

Detaylı

Sayın Meslektaşlarımız,

Sayın Meslektaşlarımız, 1 Sayın Meslektaşlarımız, Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği tarafından 27 Nisan 01 Mayıs 2016 tarihleri arasında Antalya Gloria Hotel de düzenlenecek olan 13.Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi &

Detaylı

ENDOSKOPİ HEMŞİRESİ GÖREV YETKİ ve SORUMLULUKLARI

ENDOSKOPİ HEMŞİRESİ GÖREV YETKİ ve SORUMLULUKLARI GÖREV YETKİ ve SORUMLULUKLARI HEMŞİRE RUHAN TEKİN OMÜ SUVAM GASTROENTEROLOJİ BÖLÜMÜ ENDOSKOPİ ÜNİTESİ Hemşire; hekim tarafından acil haller dışında yazılı olarak verilen tedaviler uygulamak, her ortamda

Detaylı

Dr. Mustafa Hasbahçeci

Dr. Mustafa Hasbahçeci Dr. Mustafa Hasbahçeci Kaynaklar Tokyo Guidelines for acute cholangitis-2007 *Background: Tokyo Guidelines for the management of acute cholangitis and cholecystitis. J Hepatobiliary Pancreat Surg. 2007;14(1):1-10.

Detaylı

Dünya Örnekleri Işığında Tıp Eğitiminde Önemli Noktalar

Dünya Örnekleri Işığında Tıp Eğitiminde Önemli Noktalar Dünya Örnekleri Işığında Tıp Eğitiminde Önemli Noktalar 9. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı, 24-25 Haziran 2011, Erzurum Zekeriya Aktürk, Prof. Dr., Atatürk Üniversitesi, http://aile.atauni.edu.tr

Detaylı

Neden MGB Tercih Ediyorum? DR. HALİL COŞKUN İSTANBUL

Neden MGB Tercih Ediyorum? DR. HALİL COŞKUN İSTANBUL Neden MGB Tercih Ediyorum? DR. HALİL COŞKUN İSTANBUL İdeal Bariatrik Cerrahi Kriterleri Ne Olmalıdır? 1. Düşük komplikasyon riski olmalı 2. Etkili kilo kaybı olmalı 3. Teknik olarak kolay uygulanabilmeli

Detaylı

Koledokolitiyazis Tan s nda USG ile ERCP Duyarl l k Karş laşt r lmas

Koledokolitiyazis Tan s nda USG ile ERCP Duyarl l k Karş laşt r lmas Klinik Çal şmalar/clinical Reports Koledokolitiyazis Tan s nda USG ile ERCP Duyarl l k Karş laşt r lmas Ersan ÖZASLAN, Yusuf AKCAN, Ali R za SOYLU, Yusuf BAYRAKTAR, Serap ARSLAN, Bülent SİVRİ, Burhan KAYHAN

Detaylı

KOLESİSTEKTOMİYE BAĞLI SAFRA YOLU YARALANMALARINDA ENDOSKOPİK TANI VE TEDAVİ

KOLESİSTEKTOMİYE BAĞLI SAFRA YOLU YARALANMALARINDA ENDOSKOPİK TANI VE TEDAVİ KOLESİSTEKTOMİYE BAĞLI SAFRA YOLU YARALANMALARINDA ENDOSKOPİK TANI VE TEDAVİ Dr. Sait BAĞCI (*), Dr. Cemal Nuri ERÇİN (*), Dr. Ahmet TÜZÜN (*), Dr. Mustafa GÜLŞEN (*), Dr. Ahmet UYGUN (*), Dr. Müjdat BALKAN(**),

Detaylı

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Beceri eğitimi EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Oturum planı Klinik eğitimde Sorunlar Beceri eğitiminin yeri Klinik eğiticinin rolleri Öğrenme ve öğretme yaklaşımları Öğrencinin

Detaylı

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİDE EĞİTİM MODELLERİ. Dr.Emre Tüzel Afyon Kocatepe Üniversitesi Üroloji AD

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİDE EĞİTİM MODELLERİ. Dr.Emre Tüzel Afyon Kocatepe Üniversitesi Üroloji AD PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİDE EĞİTİM MODELLERİ Dr.Emre Tüzel Afyon Kocatepe Üniversitesi Üroloji AD PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ PNL ilk kez 1976 da tanımlanmıştır Fernström et al. Scand J Urol Nephrol. 1976;10:257-9.

Detaylı

Sunum Planı. Tarihi. Önemi. Beceri eğitimleri: İleri teknoloji ürünü maket, manken ve sanal programlar. Tarihçe Önemi Simülatörler SİMÜLATÖRLER

Sunum Planı. Tarihi. Önemi. Beceri eğitimleri: İleri teknoloji ürünü maket, manken ve sanal programlar. Tarihçe Önemi Simülatörler SİMÜLATÖRLER Sunum Planı Beceri eğitimleri: İleri teknoloji ürünü maket, manken ve sanal programlar Tarihçe Önemi Simülatörler Doç. Dr. Hamit Acemoğlu Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD 2 / 30 Tarihi

Detaylı

Dr. M. Gamze Aksu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD

Dr. M. Gamze Aksu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD Dr. M. Gamze Aksu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD Hepatobilier sistem tümörleri Kolanjiokarsinom Hepatoselüler karsinom Safra kesesi tümörleri Ampulla Vater tümörleri Pankreas

Detaylı

Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları

Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları Ders Adı Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları Ders Kodu MGMT 418 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bahar 3 0

Detaylı

Periampüller bölge tümörlerinin tanısında papil biyopsisi ve endoskopik görünümün rolü: tek merkez deneyimi

Periampüller bölge tümörlerinin tanısında papil biyopsisi ve endoskopik görünümün rolü: tek merkez deneyimi ÖZGÜN ARAŞTIRMA 2015; 23(3): 77-81 Periampüller bölge tümörlerinin tanısında papil biyopsisi ve endoskopik görünümün rolü: tek merkez deneyimi Role of endoscopic biopsy and endoscopic view in diagnosis

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Günümüz Jinekolojik cerrahisinde Laparoskopinin hastalarımıza sağladığı avantajlar tartışılmaz şekilde kabul edilmiştir. Bu nedenle ülkemiz vatandaşlarına sağlık hizmeti sunan

Detaylı

Akut Pankreatit Hastalarının Değerlendirilmesi. Evaluation of Patients with Acute Pancreatitis

Akut Pankreatit Hastalarının Değerlendirilmesi. Evaluation of Patients with Acute Pancreatitis Araşt rma / Research Akut Pankreatit Hastalarının Değerlendirilmesi Evaluation of Patients with Acute Pancreatitis Orhan Alimoğlu, İbrahim Atak, Tolga Canbak, Mustafa Hasbahçeci, Fatih Başak, Müjgan Çalışkan

Detaylı

SİMÜLASYONLU PERİTON DİYALİZ UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN PSİKOMOTOR BECERİLERİ ÖZ- YETERLİLİĞİNE ETKİSİ

SİMÜLASYONLU PERİTON DİYALİZ UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN PSİKOMOTOR BECERİLERİ ÖZ- YETERLİLİĞİNE ETKİSİ SİMÜLASYONLU PERİTON DİYALİZ UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN PSİKOMOTOR BECERİLERİ ÖZ- YETERLİLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Eylem TOPBAŞ, Öğr. Gör. Gülay BİNGÖL, Öğr. Gör. Öznur GÖRGEN, Yrd. Doç. Dr. Banu TERZİ

Detaylı

GASTROENTEROLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ MÜFREDATI

GASTROENTEROLOJİ UZMANLIK EĞİTİMİ MÜFREDATI UZMANLIK EĞİTİMİ MÜFREDATI ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Dilek OĞUZ / 1 Yrd. Doç. Dr. Özlem Gül UTKU / 6 Yrd. Doç. Dr. Bilal ERGÜL /5 1. GİRİŞ Gastroenteroloji; sindirim sistemi, karaciğer, safra yolları,

Detaylı

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Non-viral kronik karaciğer hastalıkları S. Cihan Yurdaydın

1. HAFTA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA. Kuramsal Ders Non-viral kronik karaciğer hastalıkları S. Cihan Yurdaydın 1. HAFTA Stajın Tanıtımı A. İrfan Soykan Kronik diyare Necati Örmeci Non-viral kronik karaciğer hastalıkları Kanama diyatezi Kronik miyeloproliferatif hastalıklar Günhan Gürman Özefagus hastalıkları A.

Detaylı

Endoskopinin Geleceği...

Endoskopinin Geleceği... güncel gastroenteroloji 19/4 Endoskopinin Geleceği... Prof. Dr. Ali ÖZDEN Endoskop u Kim Kullanacak? Endoskopi endoskop ile yapılan işlemdir. Endoskop ise içi boş, lümeni olan organların lümenlerinin içine

Detaylı

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım,

Önsöz. Değerli Meslektaşlarım, Önsöz Değerli Meslektaşlarım, Günümüz Jinekolojik cerrahisinde Laparoskopinin hastalarımıza sağladığı avantajlar tartışılmaz şekilde kabul edilmiştir. Bu nedenle ülkemiz vatandaşlarına sağlık hizmeti sunan

Detaylı

Konu: tarihli ve 407 no lu TUK Kararı na revizyon istemi TIPTA UZMANLIK KURULU BAŞKANLIĞI NA,

Konu: tarihli ve 407 no lu TUK Kararı na revizyon istemi TIPTA UZMANLIK KURULU BAŞKANLIĞI NA, 23.01.2014 Konu: 02-03.01.2014 tarihli ve 407 no lu TUK Kararı na revizyon istemi TIPTA UZMANLIK KURULU BAŞKANLIĞI NA, 2008 yılında Türk Gastroenteroloji Derneği nin (TGD) başvurusu üzerine Ankara 14.

Detaylı

Biliyer Obstrüksiyon Nedenleri ve Uygulanan Tedaviler; 139 Olguluk Seri

Biliyer Obstrüksiyon Nedenleri ve Uygulanan Tedaviler; 139 Olguluk Seri Van Tıp Dergisi: 7 (1): 10-15, 2000 Ostrüktif İkterler ve Tedavileri Biliyer Obstrüksiyon Nedenleri ve Uygulanan Tedaviler; 139 Olguluk Seri Osman Güler, Abbas Aras, Metin Aydın, Erol Kisli, Öztekin Çıkman

Detaylı

Laparoskopik Kolesistektomi Sonrası Safra Kaçaklarının Yönetiminde Perkütan Tedavinin Yeri

Laparoskopik Kolesistektomi Sonrası Safra Kaçaklarının Yönetiminde Perkütan Tedavinin Yeri Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/BTDMJB201309404 Laparoskopik Kolesistektomi Sonrası Safra Kaçaklarının Yönetiminde Perkütan Tedavinin Yeri Filiz İslim 1, Aysun Erbahçeci Salık 1, Suna Örs 1, Koray

Detaylı

ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız

ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız ENDOSKOPİK CERRAHİ İLE UĞRAŞANLARIN ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ 1. Uzmanlık alanınız Kulak Burun Boğaz Uzmanı Göğüs Cerrahisi Genel Cerrahi Kalp Damar Cerrahisi Kadın Doğum Uzmanı Çocuk

Detaylı

GASTROENTEROLOJİ TEK KULLANIMLIK ENDOSKOPİK EKİPMANLAR

GASTROENTEROLOJİ TEK KULLANIMLIK ENDOSKOPİK EKİPMANLAR GASTROENTEROLOJİ TEK KULLANIMLIK ENDOSKOPİK EKİPMANLAR İÇİNDEKİLER ENDOSKOPİK HEMOKLİP 01 SKLEROTERAPİ (ENJEKSİYON) İĞNESİ 03 POLİPEKTOMİ SNARE 05 BALON DİLATÖRLER TAŞ ÇIKARMA BASKETLERİ TAŞ ÇIKARMA BALONLARI

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

Komplikasyonlu bir KTO vakası. Dr. Tamer Kırat Muğla Yücelen Hastanesi

Komplikasyonlu bir KTO vakası. Dr. Tamer Kırat Muğla Yücelen Hastanesi Komplikasyonlu bir KTO vakası Dr. Tamer Kırat Muğla Yücelen Hastanesi Anamnez: 54 yaşında erkek, 6 aydır 100-150 m yol yürüyünce olan tipik anginal tipte göğüs ağrısı ile 3 ay önce başvurduğu bir merkezde

Detaylı

Anatomical variations of the biliary tree in patients undergoing percutaneous biliary intervention

Anatomical variations of the biliary tree in patients undergoing percutaneous biliary intervention KDEMİK GSTROENTEROLOJİ DERGİSİ, 2009; 8 (1): 24-28 ÖZGÜN RŞTIRM Perkütan biliyer girişim uygulanan hastalarda safra yollarındaki anatomik varyasyonlar natomical variations of the biliary tree in patients

Detaylı

Program Çıktıları. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Program Çıktıları. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Program Çıktıları Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015 Program Çıktılarının telif hakları Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ne aittir. 2015 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Yeditepe Üniversitesi

Detaylı

Kronik Pankreatit Evrelemesinde Karar Destek Sistemi Uygulaması

Kronik Pankreatit Evrelemesinde Karar Destek Sistemi Uygulaması Kronik Pankreatit Evrelemesinde Karar Destek Sistemi Uygulaması Esra TAŞBAŞ a, Elif ÇALIK b, Oğuz DİCLE c a Diş Hekimliği Fakültesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, İzmir b Medikal İnformatik AD, Dokuz

Detaylı

MİNİMAL İNVAZİV JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI 2015-2016

MİNİMAL İNVAZİV JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI 2015-2016 www.gynoncomis.org www.gynoncomis.org Değerli Meslektaşlarım, Endoskopik cerrahinin, açık cerrahiye olan üstünlüğü bilinen bir gerçektir. Hem doktor hem de hastalar için çok sayıda avantajlar sağlamaktadır.

Detaylı

MSÜ DE STERİLİZASYONUN KONTROLÜ

MSÜ DE STERİLİZASYONUN KONTROLÜ MSÜ DE STERİLİZASYONUN KONTROLÜ Dr. Duygu PERÇİN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD, Kayseri Sterilizasyonun tanımı Mikrobiyolojik tanım Sterilite güvence düzeyi

Detaylı

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir MÖ 460-377 980-1037 MÖ 460-377 980-1037 Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir RADYASYON NEDİR X ışınını 1895 te Wilhelm Conrad Roentgen

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI CANLIDAN CANLIYA KARACİĞER TRANSPLANTASYONU SONRASI BİLİYER KOMPLİKASYON GELİŞEN VAKALARDA ENDOSKOPİK RETROGRAD KOLANJİOPANKREATOGRAFİ

Detaylı

Pankreas Kanal Taşlan ve Endoskopik Tedavi

Pankreas Kanal Taşlan ve Endoskopik Tedavi Pankreas Kanal Taşlan ve Endoskopik Tedavi PANCREATIC DUCT STONES AND ENDOSCOPIC TREATMENT Mehmet Hadi YAŞA*, Ali Reşit BEYLER**, Ahmet BEKTAŞ*, Hasan ÖZKAN**, Necati ÖRMECİ***, Selim KARAYALÇIN* * *,

Detaylı

Safra Yolu Obstrüksiyonunda Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi nin Tanıya Katkısı: Ek Bulgular ve Yanılgılar

Safra Yolu Obstrüksiyonunda Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi nin Tanıya Katkısı: Ek Bulgular ve Yanılgılar Özgün Araştırma / Original Investigation 135 Safra Yolu Obstrüksiyonunda Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi nin Tanıya Katkısı: Ek Bulgular ve Yanılgılar Diagnostic Contribution of Magnetic Resonance

Detaylı

Gebelikte akut pankreatit sık rastalanan bir durum

Gebelikte akut pankreatit sık rastalanan bir durum güncel gastroenteroloji 18/2 Gebelik ve Akut Pankreatit Hacer UYANIKOĞLU 1, Ahmet UYANIKOĞLU 2, Necati YENİCE 2 Özel Ortadoğu Sağlık Merkezi, 1 Kadın Doğum Kliniği, Şanlıurfa Harran Üniversitesi, Tıp Fakültesi,

Detaylı

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU DERSİN ADI : İŞLETMELERDE RADYOLOJİK ANATOMİ-1 BECERİ EĞİTİMİ Sınıfı 11 Öğrenci Grubu ÖĞRENCİLERİN ADI SOYADI Beceri eğitimine ilgi ve çabası 5 Radyolojik Anatomi ve kontrast maddeler bilgisi Baş, gövde,

Detaylı

www.tuged.org www.endoskopigunleri.com www.tuged.org www.endoskopigunleri.com 3. Gastrointestinal Endoskopi Günleri

www.tuged.org www.endoskopigunleri.com www.tuged.org www.endoskopigunleri.com 3. Gastrointestinal Endoskopi Günleri www.endoskopigunleri.com 3. Gastrointestinal Endoskopi Günleri ORGANİZASYON KOMİTESİ Kongre Başkanı : Cindoruk M, Gazi Universitesi, Ankara Kongre Başkan Yardımcıları : Pata C, İstinye LİV Universitesi,

Detaylı

1992 1994 İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri ve Hastane Yönetimi Master Programı

1992 1994 İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri ve Hastane Yönetimi Master Programı ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Meri İstiroti Öğrenim Durumu: 2009 2010 Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Yönetimi Master programı 1992 1994 İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri ve Hastane Yönetimi Master Programı

Detaylı

Acil tıp asistanı olmasa ASİSTAN EĞİTİMİNDE SORUNLAR. Acil Tıp? Dünyada. Ülkemizde Acil Tıp Asistanının Doğuşu FARK YOK

Acil tıp asistanı olmasa ASİSTAN EĞİTİMİNDE SORUNLAR. Acil Tıp? Dünyada. Ülkemizde Acil Tıp Asistanının Doğuşu FARK YOK Acil tıp asistanı olmasa ASİSTAN EĞİTİMİNDE SORUNLAR Arş. Gör. Dr. Cem AYAN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başvuran ve bakılan hasta sayısında Yoğun bakımlara yatışlarda Tedavi

Detaylı

Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK

Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK Pankreas TümörleriT Prof. Dr. Ömer ŞENTÜRK Pankreas Kanserinin Tipleri Pankreatik duktal adenokarsinoma Tüm pankreatik CA lerin %90 Kistik neoplasmlar Adenomas / adenokarsinoma Endokrin tümörler Gastrinoma

Detaylı

Karaciğer Kist Hidatik Olgularımız

Karaciğer Kist Hidatik Olgularımız Trakya Univ Tip Fak Derg 2008;25(2):95-99 Klinik Çalışma - Araştırma / Original Article Karaciğer Kist Hidatik Olgularımız Hepatic Hydatid Cyst Cases Doğan Albayrak, Yavuz Atakan Sezer, Abdil Cem İbİş,

Detaylı

Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi

Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi İBH-TR Kayıt sistemi nedir? Ülseratif Kolit, Crohn ve İndetermine

Detaylı

Türkiye'de Patoloji konsültasyonları" Bir durum saptama çalışması. Dr.Serdar Balcı

Türkiye'de Patoloji konsültasyonları Bir durum saptama çalışması. Dr.Serdar Balcı Türkiye'de Patoloji konsültasyonları" Bir durum saptama çalışması Dr.Serdar Balcı Konsültasyon çeşitleri Patolog Patolog Klinisyen Patolog Hasta Patolog Resmi Bir göz koy Kurum içine/içinden Kurum dışına/dışından

Detaylı

TÜRK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ DERNEĞİ YETERLİK KURULU EĞİTİM KURUMLARI VE PROGRAMI DEĞERLENDİRME KOMİSYONU

TÜRK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ DERNEĞİ YETERLİK KURULU EĞİTİM KURUMLARI VE PROGRAMI DEĞERLENDİRME KOMİSYONU 1 FORM-1 TÜRK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ DERNEĞİ YETERLİK KURULU EĞİTİM KURUMLARI VE PROGRAMI DEĞERLENDİRME KOMİSYONU EĞİTİM KURUMU (ANABİLİM DALI/KLİNİK) ve PROGRAMI DEĞERLENDİRME FORMU (UEMS ve ACGME Eğitim

Detaylı

İNTRAOPERATİF FLEKSİBL KOLEDOKOSKOPİ: 25 YILLIK İNCELEME

İNTRAOPERATİF FLEKSİBL KOLEDOKOSKOPİ: 25 YILLIK İNCELEME T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI İNTRAOPERATİF FLEKSİBL KOLEDOKOSKOPİ: 25 YILLIK İNCELEME Dr. Esra DİŞÇİ Prof. Dr. Sabri Selçuk ATAMANALP Uzmanlık Tezi ERZURUM 2015 I

Detaylı

Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler. Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013

Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler. Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013 Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013 Kısa Kitaplar, Sunumlar.. Almanların yemek kitabı Amerikalıların tarihi Onkologların

Detaylı

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GİRİŞ Radyoterapinin temel prensibi : Normal dokuların ışın dozunu azaltarak tümöre istenilen dozu verebilmektir. Son yıllarda radyoterapi alanında

Detaylı