Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi"

Transkript

1 Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı şasiyi ve üstyapının yerini optimize etmektir. Maksimum taşıma yükünü, maksimum izin verilen aks ve boji ağırlığını aşmadan, yasal gereklilikleri ve teknik sınırlamaları göz önünde bulundurarak taşıyabilmek çok önemlidir. Yük optimizasyonunu taşıyabilmek için, şasi ağırlıkları ve ölçümleri ile ilgili bilgi gereklidir. Bir aks üzerindeki sağ ve sol tekerlek yükleri arasındaki fark toplam aks yükünün %3'ünü geçmemelidir. Eşit olmayan yük aracın bir tarafa eğilmesine neden olur. Aracın direksiyon kabiliyetinin iyi olmasını sağlamak için, en az araç ağırlığının %20'si yönlendirm aksları üzerine gelmelidir. Ancak yerel yasalar farklı bir dağılımı gerektirebilir. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 1 (19)

2 Örnek Bazı durumlarda, bir kamyon tam dolu olduğundakine oranla kısmen doluyken daha yüksek aks ağırlıkları meydana gelebilir. Resimde, kamyon yaklaşık %65 yüklü olduğunda maksimum ön aks ağırlığının elde edildiğini göstermektedir. Bu durumda maksimum ön aks ağırlığı, tam yükte daha az olmasına rağmen, %65 yükte izin verilenden daha yüksektir. Örneğin çöp araçları için hesaplama yaparken, bu koşullar tersine döner. bu araçlar arkadan dolduruldukları için tam yükten daha az yüklerde daha yüksek bir arka aks ağırlığı meydana gelebilir. 1 F R Ön aks üzerindeki yük 2. Maksimum ön aks ağırlığı 3. Ön aks için yük eğrisi 4. Arka aks için yük eğrisi 5. Yük boşaltırken ön aks üzerindeki en yüksek yük 6. Aracın arkadan nasıl boşaltıldığını gösterir 7. Arka aks üzerindeki yük 8. Maksimum yükün bir yüzdesi olarak yükün boyutu % :20-01 Yayım 1 tr-tr 2 (19)

3 Scania distribütörleri ve yetkili satıcıları yük optimizasyonu için, aks ağırlığı hesaplamalarına yardımcı olan bilgisayar tabanlı bir programa sahiptir Bir aks ağırlığı hesaplamasından çıkan sonuca örnek: Ön Arka Toplam Şasi ağırlığı Ekstra ağırlık Üstyapı ağırlığı Ağırlık Gövde donanımı Boş ağırlık Yük Yük Yük ağırlığı Boş ağırlık Yük ağırlığı Brüt yük ağırlığı Azami ağırlık Ağırlık marjı Yönlendirmeli akslar üzerindeki ağırlık 66 % Yönlendirmeli ön akslar üzerinde 43 % Kayma sınırı, Asfalt 31 % Kayma sınırı, Çakıl taşlı yol 18 % 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 3 (19)

4 Kaldırma prensibi Kaldırma prensibi aşağıdaki örnekle açıklanabilir (örnekteki tekerlekli krikonun ağırlıksız olduğu varsayılır). Tekerlekli krikonun iki zemin desteği bir uçta bir tekerkelten ve tekerlekli krikonun diğer ucunu kaldıran bir insandan oluşur. Bu kişinin yanına bir yük yerleştirildiğinde, tekerlek daha az bir kısmı yüklenirken, bu kişi yükün daha büyük bir kısmını taşımalıdır. 100 kg 70 kg Yükü tekerleğe yaklaştırdıkça, tekerleğin üzerindeki yükleme artar ve kişi daha düşük yük taşır. 100 kg 20 kg Ağırlık tekerleğin merkezinin önüne yerleştirilirse, kişi tekerlekli krikonun ileriye doğru devrilmesini önlemek için aracın tutma yerini aşağıya doğru bastırmalıdır. 100 kg 10 kg :20-01 Yayım 1 tr-tr 4 (19)

5 Kişi için yük, aracın üzerindeki yükün yerine göre değişir. Sistem hareket etmediğinde, tüm kuvvetlerin ve torkların toplamı 0'a eşittir. Tekerleğin merkezine doğru bir tork dengesi olduğunda, aşağıdaki denklem uygulanır. U = Yük TR = Yük (yükün kişi üzerinde etki eden kuvveti) C = Tekerleğin merkezinden yükün ağırlık merkezine olan mesafe A = Zemin destekleri arasındaki mesafe (tekerleğin merkezi ile kişi) U C = TR A Yük (kargo) kaldıracı = yük kaldıracı C U A TR :20-01 Yayım 1 tr-tr 5 (19)

6 Konsept ve hesaplamalar AB BL/2 BL/2 Aks ağırlığı ve üstyapı hesaplamaları ststik denge temellidir, U Aşağı kuvvetlerin toplamı, yukarı kuvvetlerin toplamına eşittir. Bunun anlamı kamyonun tüm bileşenlerinin ve yükünün toplam ağırlığının kamyonun aks ağırlıkları kadar fazla olduğudur. Bir nokta etrafındaki kuvvetler tarafından uygulanan toplam tork, aynı noktanın reaksiyon kuvvetleri tarafından uygulanan torkların toplamı ile aynıdır. Bu çnceki kısımdaki kaldıraç prensibi ile tanımlanmıştır. Önceki örnekteki tekerleklerin yerine kamyonun ön tekerlekleri ve kişinin yerine de arka tekerlekler koyulabilir. Ölçümler Scania BEP Açıklama A L011 İlk ön aks ve ilk çekiş aksı arasındaki mesafe AB L002 Ön akstan üstyapıya kadar olan mesafe TF C K TR Q L012.1 Ön akslar arasındaki mesafe LL - İlk ön aks ile her iki ön aks için teorik yük arasındaki mesafe L L014 İlk arka tahrik aksı ile boji için teorik yük merkezi arasındaki mesafe A AT L AT L015 Teorik aks mesafesi, ön ve arka teorik yük merkezi arasındaki mesafe BL - Yük taşıyıcının dış uzunluğu K - Yük taşıyıcının merkez noktası ile yük ve üstyapı için ağırlık merkezi arasındaki mesafe C - Ön yük merkezi ile yükün ve üstyapının veya ekstra ağırlığın ağırlık merkezi arasındaki mesafe 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 6 (19)

7 Ağırlıklar ve formüller Ağırlık tipi: Dağılmış ağırlık Ön Arka T = Yüklü aracın toplam ağırlığı TF TR W = Şasi ağırlığı WF WR N = Ekstra ağırlık, örneğin vinç NF NR U = Üstyapı yükü ve ağırlığı UF UR Aşağıdaki formülleri kullanın: T = W + N + U C U = AT UR Veya yazılı formda: C = AT UR U = UF + UR U Bir denge elde etmek için, yük ve üstyapının toplam ağırlığı U kaldıracı C ile çarpılarak, teorik aks mesafesi AT ile çarpılan arka aksın ağırlık merkezi UR üzerinde bulunan U orantısı ile aynı sonucu vermelidir. Daha sonra yük yüzeyi BL'yi hesaplayabilecek şekilde C'yi hesaplayın. Yük yüzeyi BL'nin yeri, ='a en yakın olacak şekilde genellikle sapma K tarafından belirlenir. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 7 (19)

8 Aşağıdaki bilgileri bulun: İzin verilen aks ağırlığı Kamyon ağırlıkları ve aks mesafesi Üstyapı ağırlığı ve ilave ekipmanlar Hesaplama Ön ağırlık Arka ağırlık Burada beş hesaplama örneği sunulmuştur. Toplam ağırlık Yüklü aracın toplam ağırlığı TF TR T Şasi ağırlığı - WF - WR - W Ekstra ağırlık - NF - NR - N Yük + üstyapı = UF = UR = U 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 8 (19)

9 Örnek 1: 6x4 tekerlek konfigürasyonlu traktör Hesaplamanın amacı, optimum aks ağırlığını elde etmek için beşinci tekerleğin (C) nerede olması gerektiğini bulmaktır. Hesaplamaya aşağıdaki bilgileri elde ederek başlayın: U Azami izin verilen aks ağırlığı Kamyon ağırlıkları ve aks mesafesi A= mm L = 677,5 mm AT = A + L = 4.977,5 mm TF A C L TR Hesaplama Ön ağırlık Arka ağırlık Toplam ağırlık a Toplam ağırlık TF = TR = T = Şasi ağırlığı - WF = WR = W = Yük + beşinci tekerlek = UF = = UR = = U = AT a. Yüklü araç Aşağıdaki hesaplamayı kullanarak C'yi hesaplayın: C = AT UR = 4 977, =4.362 mm U Maksimum izin verilen aks ağırlıklarını kullanabilmek için, beşinci tekerlek ön aksın mm arkasına yerleştirilmelidir, bu durumda K 0'dır. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 9 (19)

10 Örnek 2: 6x2 tekerlek konfigürasyonlu ve arkaya monteli vinçli kamyon Hesaplamanın amacı, sırasıyla ön ve arka akslardaki vincin ağırlık dağılımını belirlemektir. N Hesaplamaya aşağıdaki bilgileri elde ederek başlayın: Azami izin verilen aks ağırlığı Kamyon ağırlıkları ve aks mesafesi Vincin ağırlığı ve ağırlık merkezi A = mm L = 612 mm (6x2) AT = A + L = = mm NF A L NR C = mm AT N = kg C :20-01 Yayım 1 tr-tr 10 (19)

11 Kaldıraç prensibini kullanarak aşağıdaki hesaplama yapılabilir: NR = N C = =3.550 kg AT 5212 NR = kg, şu şartla: NF = N - NR = = kg NF = kg Ön aks üzerindeki ağırlığın negatif olduğuna, başka bir deyişle ön aks üzerindeki ağırlığın azaldığına dikkat edin. Tüm araçtaki hesaplamalar için, devam eden hesaplama içindeki ilgili ağırlık merkezleri NF ve NR girilir. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 11 (19)

12 Örnek 3: Kabin arkasındaki vinç ve 4x2 tekelek konfigürasyonuna sahip kamyon Hesaplamanın amacı, sırasıyla ön ve arka akslardaki vincin ağırlık dağılımını ve üstyapı için uygun bir platform ağırlığı belirlemektir. AB N BL/2 BL BL/2 Hesaplamaya aşağıdaki bilgileri elde ederek başlayın: U Azami izin verilen aks ağırlığı Kamyon ağırlıkları ve aks mesafesi Vincin ağırlığı ve ağırlık merkezi Akslar üzerindeki vinç ağırlığı dağılımının hesaplaması için örnek 2'ye bakınız. A = AT = mm AB = Vinç tanımı ve hesaplamasına göre en az 1100 mm WF = kg WR = kg N = kg TF C A TR J Hesaplama Ön ağırlık Arka ağırlık Toplam ağırlık a Toplam ağırlık TF = TR = T = Şasi ağırlığı - WF = WR = W = Ekipman, vinç - NF = NR = N = Yük + üstyapı = UF = = UR = = U = a. Yüklü araç 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 12 (19)

13 Aşağıdaki hesaplamayı kullanarak C'yi hesaplayın: C = AT UR C = U = mm Optimum aks ağırlığı dağılımı ile mümkün olan en uzun yük yüzeyini (BL) elde etmek için mümkün olan en kısa AB ölçümünü girin. C = AB + BL/ = BL/2 BL/2 = 2519 mm Optimum aks ağırlığı dağılımına sahip mümkün olan en uzun yük yüzeyi (BL) mm'dir mm standart uzunluğa sahip olan damperli gövde kullanın. Önceki hesaplama damperli gövdenin vinç arkasına alanı olduğunu gösteriyor. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 13 (19)

14 Optimum uzunluğa ve kabul edilebilir arka çıkıntıya sahip damperli gövdeyi seçebilmek için AB boyutunu hesaplayın. C = AB + BL/ = AB AB = mm Damperli gövdenin ön akstan en uzak noktası: C + BL/2 = = mm Bu durumda arka aksın arkasındaki çıkıntı (J) şöyledir: (C + BL/2) - A = = mm Devrilme aks arka aksın 1000 mm arkasındaysa, devrilme aksının arkasında 519 mm'lik çıkıntı var demektir. Bu kabul edilebilir bir değerdir ve 4400 mm uzunluğundaki bir damperli gövde seçiminin değiştirilmesine gerek yoktur. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 14 (19)

15 Örnek 4: 8x4*4 tekerlek konfigürasyonlu damperli kamyon AB BL/2 BL/2 Hesaplamanın amacı, maksimum izin verilen aks ağırlığını geçmeden yük alanı (B) ve yeri için uygun bir uzunluk elde etmektir. Seçilen uzunluk, bu durumda iyi bir devrilme stabilitesi elde edebilmek için de uygun bir çıkıntı sağlamalıdır. Hesaplamaya aşağıdaki bilgileri elde ederek başlayın: C U K Azami izin verilen aks ağırlığı Kamyon ağırlıkları ve aks mesafesi Üstyapı ağırlığı ve ilave ekipmanlar Bu örnekte, bir damperli kamyonla hesaplama, eşit dağıtılmış bir yükle yapılır Ölçüm (AB) genellikle ön aks ile üstyapının ön kısmı arasından yapılır. İzin verilen minimum AB ölçümü farklı kabin uzunlukları için belirtilmiştir. 14 kabin için minimum AB ölçümü 320 mm olarak belirtilmiştir. TF A L TR A = mm K = 0 L = mm AT = A + L = mm (ICD'ye göre) AT Hesaplama Ön ağırlık Arka ağırlık Toplam ağırlık Toplam ağırlık a TF = TR = T = Şasi ağırlığı - WF = WR = W = Yük + üstyapı = UF = = UR = = U = a. Yüklü araç 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 15 (19)

16 CC hesaplaması için aşağıdaki formülü kullanın: C = AT UR C = U = En uzun yük üstyapının (BL) optimum aks ağırlığı dağılımı ile ne kadar olabileceğini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanın: C + K = AB + BL/ = BL/2 BL = mm Optimum aks ağırlığı dağılımına sahip en uzun üstyapı mm'dir. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 16 (19)

17 6.200 mm standart uzunluğa sahip damperli gövde kullanın. Aşağıdaki hesaplama, seçilen damperli gövde için yeterli yer olmadığını göstermektedir. Hangi platformun kabul edilebilir bir çıkıntı verdiğini görmek için AB ölçümünü hesaplayın. C = AB + BL/ = AB /2 AB = mm 6200 mm'lik yük yüzeyine sahip bir damperli platform için, ön aksın damperli platformunun en arkadaki noktası aşağıdaki gibidir: C + BL/ = mm Boji için aks mesafesi 'tir. Bu da aracın ICD'sinde gösterilir. Son aksın arkasındaki çıkıntı şöyledir: (C + BL/2) - (A ) = ( ) - ( ) = = mm Devrilme aksı arka aksın 550 mm arkasındaysa, devrilme aksının arkasında = 671 mm'lik bir çıkıntı elde edilebilir. Bu kabul edilebilir bir değerdir ve mm uzunluğundaki bir damperli gövde seçiminin değiştirilmesine gerek yoktur. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 17 (19)

18 Örnek 5: 8x4 tekerlek konfigürasyonlu beton karıştırma kamyonu Hesaplamanın amacı, izin verilen en yüksek aks ağırlığında beton karıştırıcının en ideal yerini elde etmektir. Hesaplamaya aşağıdaki bilgileri elde ederek başlayın: Azami izin verilen aks ağırlığı Kamyon şasi ağırlıkları ve aks mesafesi Üstyapı ağırlığı ve ilave ekipmanlar ile ilgili ağırlık merkezleri (CG). AT = mm CG = mm, üstyapının ön kenarından ölçüm AB U Hesaplama Ön ağırlık Arka ağırlık Toplam ağırlık a Toplam ağırlık TF = TR = T = Şasi ağırlığı - WF = WR = W = Yük + üstyapı = UF = = UR = = U = TF Q C AT TR a. Yüklü araç A :20-01 Yayım 1 tr-tr 18 (19)

19 Ön yük merkezine göre ağırlık merkezinin nerede olması gerektiğini bulmak için C'yi hesaplayın. C = AT UR = U =2.848 mm İlk ön aksa göre beton karıştırıcının yerini belirlemek için, AB ölçümü hesaplanır. C, ön aks mesafesinin yarısı olan, ön yük merkezinden başladığından, bu durumda 1940/2 = 970 mm kullanılır. AB = C - CG + ön aks mesafesinin yarısı = = 877 mm Beton karıştıurıcısını, ilk ön aksın 877 mm arkasına yerleştirin. 04:20-01 Yayım 1 tr-tr 19 (19)

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri, fabrikadan tedarik edilen şasinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks ağırlık hesaplamaları

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

Çöp toplama kamyonları

Çöp toplama kamyonları ile ilgili genel bilgiler ile ilgili genel bilgiler arka yükleyiciler, yan yükleyiciler veya ön yükleyiciler olarak montelenebilirler. Yan yükleyiciler ve ön yükleyiciler, sürücünün kabinden ayrılmadan

Detaylı

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Başlıca aşağıdakiler olmak üzere farklı devrilme stabilitesi türleri vardır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Vinç kullanırken devrilme stabilitesi

Detaylı

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir:

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Yükü şasi çerçevesi üzerine düzgün bir şekilde dağıtmak için Tekerlekler ve çerçeve üzerinde dik duran diğer parçalar için boşluk sağlamak amacıyla Üstyapıyı

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT hakkında genel bilgi hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar farklı taşıma gereksinimleri için farklı yük taşıyıcıları

Detaylı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Bazı ülkelerin 109/2011 No AB direktifi Komisyon Tüzüğü (AB) gibi çamurlukları ve tozlukları düzenleyen yasal düzenlemeleri

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar

Detaylı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Şasi çerçevesi sürüş yöntemine ve yol yüzeyinin doğasına bağlı olarak farklı yönlerde güçlere maruz kalır.

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar,

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar, Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Fabrika uyarlaması Arka çıkıntı, 10 mm'nin katları şeklinde artan uzunluklarda fabrikadan sipariş

Detaylı

Dökme yük tankerleri. Tasarım. Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir.

Dökme yük tankerleri. Tasarım. Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir. Dökme yük tankerleri hakkında genel bilgiler Dökme yük tankerleri hakkında genel bilgiler Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir. Tasarım Şasi salınım riskini azaltmak

Detaylı

Beton mikserleri. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler. Tasarım. Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir.

Beton mikserleri. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler. Tasarım. Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Tasarım Beton mikserlerinin damper fonksiyonu yoktur

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği artıran ve araç için durma zamanını azaltan

Detaylı

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir.

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Tasarım Üstyapıyı öyle güçlü ve sert

Detaylı

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları BEP (Üstyapı Değişim Parametresi), araç üreticisi ile üstyapı imalatçısı arasında bilgi transferi yapmak için araçtaki özgün hedefleri tanımlayan kodlardır. BEP kodları ISO 21308 uluslararası standardına

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm)

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm) Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Tavsiye edilen

Detaylı

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır.

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Üst yapı imalatçısının, Scania dışında bir üreticiden alınmış bir uç bağlantı demirini

Detaylı

Alt çerçeve ile etkileşim. Açıklama PGRT

Alt çerçeve ile etkileşim. Açıklama PGRT Açıklama Açıklama Etkileşimli bir alt çerçeve, dahili çerçevelerin iki farklı çerçeve yerine bir şasi çerçevesinin etkileşimine bağlı olduğu bir yapıdır. Etkileşimli bir alt çerçevenin, etkileşimsiz bir

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Genel bilgiler Traktörler yarı römorku çekmek için tasarlanmıştır. Yaygın yarı römork örnekleri: Kapalı römork Makine römork Damperli treyler Bu belgedeki talimatlar aşağıdaki etmenlerle

Detaylı

Vinçler. Vinçler hakkında genel bilgi

Vinçler. Vinçler hakkında genel bilgi Vinçler hakkında genel bilgi Vinç konumunun bağlantı dizaynı üzerindeki etkisi büyüktür. Burada kabinlerin, arka montajlı vinçlerin ve merkezi montajlı vinçlerin arkasına yerleştirmek için bazı öneriler

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler Not: PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Parça ekleme,

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları. Scania'nın modüler sistemi

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları. Scania'nın modüler sistemi Scania'nın modüler sistemi Scania'nın modüler sistemi Scania'nın geniş modüler sistemi, şasinin farklı kullanımlara en uygun biçimde adapte olmasını sağlar. Her Scania şasisi, her bitmiş araca aşağıdaki

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları Model tanımlama Model tanımlama Scania'nın model tanımlaması aşağıdaki örnekte olduğu gibi karakter kombinasyonu derlemesidir: Kamyon modeli Kabin tipi Güç kodu Şasi adaptasyonu Tekerlek konfigürasyonu

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları Model tahsisi Model tahsisi Scania'nın model tahsisi aşağıdaki örnekte olduğu gibi nitelik bileşeni derlemesidir: Kamyon modeli Kabin tipi Güç kodu Şasi adaptasyonu Tekerlek konfigürasyonu Şasi yüksekliği

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) ,5 R11 R11

Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) ,5 R11 R11 Scania şasi çerçevesi sınıfı Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasi çerçevesi sınıfı aşağıdaki şasi tiplerini içerir: Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) 766 +1 768 +1 771 +1

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

Beşinci tekerleğin takılması. Sabit beşinci tekerleğin takılması

Beşinci tekerleğin takılması. Sabit beşinci tekerleğin takılması Sabit beşinci tekerleğin takılması Sabit beşinci tekerleğin takılması Traktör fabrikadan gönderildiğinde, beşinci tekerlek 10.9 cıvatalarla montaj plakasına takılmıştır. Cıvatalar özel bir torka sıkılır.

Detaylı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasi çerçevesi 2 şasi yan kirişinden oluşur. Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasiler hakkında daha fazla bilgi şasiye özel teknik özelliklerinde (ICS) ve şasiye özel çizimde (ICD)

Detaylı

FEM Grubu Seçim Tablosu

FEM Grubu Seçim Tablosu VİNÇ SEÇİMİNE İLİŞKİN TEKNİK BİLGİLER FEM (Federation Europeenne de la Manutention) Malzeme Yükleyici ve Stoklayıcı Ekipmanlarla ilgili Avrupa Federasyonu: FEM Malzeme yükleme, kaldırma ve stoklama ekipmanlarına

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aşağıda belirtilen durumlara neden olabildiği

Detaylı

Üstyapılar için anahtarlar. Genel

Üstyapılar için anahtarlar. Genel Genel Genel Bu belge, üstyapıcılar tarafından kullanılabilen anahtarların bir özetini içerir. Anahtarlar ve kontak muhafazaları Scania bayilerinden sipariş edilebilir. Ayrıca özel sembollere sahip düğmeler

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

Damperli kamyonlar. Tasarım PGRT

Damperli kamyonlar. Tasarım PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler ın kıvrımlı bir esnek üst yapı olduğu düşünülmektedir. ın asıl kullanım amacı gevşek materyallerin taşınmasına yöneliktir. Damperli gövde, eklemeli olup

Detaylı

Parametreler Şasi. Giriş

Parametreler Şasi. Giriş Giriş Bu belgedeki parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, lütfen

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

2500 Kg 800 mm 540 mm Poliüretan

2500 Kg 800 mm 540 mm Poliüretan FR AC 25 Taşıma Kapasitesi Çatal Uzunluğu Çatal Genişliği Teker 2500 Kg 1150 mm 540 mm Nylon/PU FR DF KISA Taşıma Kapasitesi Çatal Uzunluğu Çatal Genişliği Teker 2500 Kg 800 mm 540 mm Poliüretan FR WF

Detaylı

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri Üstyapı adaptasyon braketi ve delik düzenleri Şasi çerçevesinin arka bölümü ve arka uç delikli veya deliksiz şekilde ya da üstyapı adaptasyon braketleri takılı bir şekilde sipariş edilebilir. Şasi çerçevesinin

Detaylı

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler 1. 70 km/sa hızla giden bir aracın emniyetle durabileceği mesafeyi bulunuz. Sürücünün intikal-reaksiyon süresi 2,0 saniye ve kayma-sürtünme katsayısı 0,45 alınacaktır.

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Sürücü bilgileri. Giriş

Ayarlanabilir parametreler Sürücü bilgileri. Giriş Giriş Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları

Detaylı

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10 www.biglift.gen.tr 1 RM-ECL1029 EKONOMİK TAM AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI Kompak ve hafif tasarımı

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME)

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) Demir yolu traversleri çok büyük kesme yüklerini taşıyan kiriş olarak davranır. Bu durumda, eğer traversler ahşap malzemedense kesme kuvvetinin en büyük olduğu uçlarından

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

Çekiciler. Çekiciler hakkında genel bilgi. Tavsiyeler. Aks mesafesi

Çekiciler. Çekiciler hakkında genel bilgi. Tavsiyeler. Aks mesafesi Çekiciler hakkında genel bilgi Çekiciler hakkında genel bilgi Çekiciler yarı-römorkları çekmeye yönelik tasarlanmıştır ve bu nedenle kolayca römorkları değiştirmeyi mümkün kılmak için beşinci tekerlek

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Şasi ayarları. Giriş

Ayarlanabilir parametreler Şasi ayarları. Giriş Giriş Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece gövde imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araç için mevcut parametrelerin tüm detayları için,

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 10-YATAY KURBA ELEMANLARI 3 KURBALARDA DÖNÜŞ Güvenlik ve kapasite açısından taşıtların kurbaları sürekli bir hareketle ve aliynmandaki hızını mümkün mertebe muhafaza edecek

Detaylı

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c)

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c) ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR 1. Aşınma farkı 2. Zamanından önce oluşan aşınma 1. Fren kaliperi sıkıştı/kurallara uygun kaymıyor 1/6 temizleyin (lastik manşetlerde

Detaylı

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM Yavaş değişen akımların analizinde kullanılacak genel denklem bir kanal kesitindeki toplam enerji yüksekliği: H = V g + h + z x e göre türevi alınırsa: dh d V = dx dx

Detaylı

Kabinin dışındaki seçenekler

Kabinin dışındaki seçenekler Kabinin dışına takılmış değişik seçenekleri sipariş etmek mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Tavan rayı Portbagaj Tavan hava deflektörü Yan hava deflektörü Havalı korna Klima sistemi Not: Tavana

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

MUKAVEMET HESAPLARI : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ

MUKAVEMET HESAPLARI : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ MUKAVEMET HESAPLARI ÜRÜN KODU MAKİNA ADI : 20+5 TON : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ İÇİNDEKİLER ÇELİK YAPI ANALİZİ (VİNÇ KÖPRÜSÜ) TEKER HESAPLARI HALAT HESAPLARI KANCA BLOĞU HESABI TAMBUR HESAPLARI SAYFA

Detaylı

CBF25 - CBF25S - CBF25G CBF25Q - CBF25B - CJF10 Teknik Özellikler

CBF25 - CBF25S - CBF25G CBF25Q - CBF25B - CJF10 Teknik Özellikler CBF25 - CBF25S - CBF25G CBF25Q - CBF25B - CJF10 Teknik Özellikler Manuel Transpalet 2,5 (1,0) ton Manuel Transpalet Manuel transpalet malzeme istiflemede hiç şüphesiz en temel ve gerekli araçtır. On yıl

Detaylı

Pnömatik HIZI+ Hidroliğin GÜCÜ = HIZLI ve GÜÇLÜ dkpower

Pnömatik HIZI+ Hidroliğin GÜCÜ = HIZLI ve GÜÇLÜ dkpower Günümüzde zaman kavramı imalatlarda en önemli kriterlerden birisi haline gelmiştir. Zamandan tasarruf etmek daha düşük maliyetlere ulaşma ve pazarda daha rekabetçi olma yolunda büyük önem taşır. Çabuk

Detaylı

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları Birleşimler Birleşim Özellikleri Birleşim Hesapları Birleşim Raporları Birleşim Menüsü Araç çubuğunda yer alan Çelik sekmesinden birleşimlerin listesine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda araç çubuğunda yer

Detaylı

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları Birleşimler Birleşim Özellikleri Birleşim Hesapları Birleşim Raporları Birleşim Menüsü Araç çubuğunda yer alan Çelik sekmesinden birleşimlerin listesine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda araç çubuğunda yer

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ Daha fazla esneklik sunan yükleyici Dar alan koşulları için özellikle bir şey gerekir: daha fazla esneklik. Wacker Neuson tekerlek yükleyicisi

Detaylı

AB içindeki araçların tip onayı. Araçların tip onayı, genel. Arkaplan ve amaç

AB içindeki araçların tip onayı. Araçların tip onayı, genel. Arkaplan ve amaç Araçların tip onayı, genel Araçların tip onayı, genel Arkaplan ve amaç Uzunca bir süre, AB yolcu araçlarının ve motosikletlerin tip onayı ile ilgili bir direktife sahipti. 2007'de, aynı zamanda kamyonlar

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

YÜRÜME SİSTEMİ YÜRÜYÜŞ MOTORLARI. 40-2-4a. 2012 Eylül. www.guven-kutay.ch. M. Güven KUTAY 2009 Kasım

YÜRÜME SİSTEMİ YÜRÜYÜŞ MOTORLARI. 40-2-4a. 2012 Eylül. www.guven-kutay.ch. M. Güven KUTAY 2009 Kasım 01 Eylül YÜRÜME SİSTEMİ YÜRÜYÜŞ MOTORLARI 40--4a M. Güven KUTAY 009 Kasım 01-09-06/Ku Değiştirilen yerlerin satır sonuna dik çizgi çekildi. 40--4a-yuruyus-motorlari.doc İ Ç İ N D E K İ L E R Yürüme Sistemi....3.

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı

Topraklama ve güç kaynağı Akü topraklama vidasının üstyapı işlevlerinin topraklanması için kullanılmaması gerekir. Şasi çerçevesi üzerindeki üstyapı işlevleri için tüm topraklamanın akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan

Detaylı

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski Sıcak bileşenler Sıcak bileşenler UYARI! Kamyondaki egzoz sistemi ağır çalışma yükünde iken 500 C'yi aşan sıcaklıklara ulaşabilir. Üstyapı ekipmanı egzoz sistemine çok yakın yerleştirildiğinde veya yanıcı

Detaylı

CLG2160H FORKLIFT ÇETİN BİR DÜNYA. GÜÇLÜ BİR EKİPMAN.

CLG2160H FORKLIFT ÇETİN BİR DÜNYA. GÜÇLÜ BİR EKİPMAN. CLG2160H FORKLIFT ÇETİN BİR DÜNYA. GÜÇLÜ BİR EKİPMAN. 2 CLG2160H FORKLIFT YATIRIMINIZIN GERİ DÖNÜŞÜNÜ MAKSİMİZE EDİN LiuGong un müşteri-odaklı tasarımı ve kalite-odaklı mühendisliği günün sonunda size

Detaylı

Yasal gereklilikler. Daha fazla bilgi için, Taşıma monteli bileşenler belgesine bakınız.

Yasal gereklilikler. Daha fazla bilgi için, Taşıma monteli bileşenler belgesine bakınız. Yasalar ve düzenlemeler ile ilgili genel bilgiler Yasalar ve düzenlemeler ile ilgili genel bilgiler Tüm ülkelerin kara yollarında sürülen araçlar için yasal gereklilikleri vardır. AB kapsamında bunlar

Detaylı

WL32. Güçlü ufaklık: WL32

WL32. Güçlü ufaklık: WL32 WL32 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Güçlü ufaklık: WL32 WL32 tekerlek yükleyici, dar makine eni sayesinde özellikle tüm dar alanlarda birinci sınıf iç sonuçları sağlar. Düşük geçit yüksekliği de onu yapı

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

Üstyapılar için anahtarlar. Genel

Üstyapılar için anahtarlar. Genel Genel Genel Bu belge, üstyapıcılar tarafından kullanılabilen anahtarların bir özetini içerir. Anahtarlar ve kontak muhafazaları Scania'dan sipariş edilebilir. Özel sembollere sahip anahtarların sipariş

Detaylı

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama Genel Genel Mesela forkliftle yükleme yapılırken ağırlığın dışarıdan görünümü genelde istenerek kamyon sürücüsünün platforma ne kadar kargo yüklendiğini görebilmesi sağlanır. Ağırlık birkaç yolla görüntülenebilir.

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Strain Gauge Deneyi Konu:

Detaylı

Yüke duyarlı hidrostatik yürüyüş sistemi sayesinde üstün çekiş kabiliyeti ve düşük yakıt sarfiyatı elde edilir

Yüke duyarlı hidrostatik yürüyüş sistemi sayesinde üstün çekiş kabiliyeti ve düşük yakıt sarfiyatı elde edilir Yüke duyarlı hidrostatik yürüyüş sistemi sayesinde üstün çekiş kabiliyeti ve düşük yakıt sarfiyatı elde edilir Hidrostatik frenlemenin yanısıra yağ banyolu 4 tekerlekten etkili fren sistemi sayesinde eşsiz

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 11 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 14 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 15 1.5

Detaylı

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler WL20 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Dar alanlarda çok yönlü Wacker Neuson tekerlek yükleyici WL20 her yerde çalışmaya hazır, şeritlerin en darında bile. Sadece bununla kalmaz: Tekerlek yükleyici aynı zamanda

Detaylı

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL52 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL 52 tekerlek yükleyici hiçbir şantiyede eksik olmamalıdır. Güçlü hidroliklere ek olarak, operatörlere uzun iş günlerinde dahi yorulmadan

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

LASSA OTOBÜS KAMYON LASTİKLERİ KATALOĞU

LASSA OTOBÜS KAMYON LASTİKLERİ KATALOĞU 2015 LASSA OTOBÜS KAMYON LASTİKLERİ KATALOĞU TBR SEGMENT Uzun Mesafe Bölgesel İnşaat Hafriyat Yol Dışı Otobüs Şehir içi Tam Çelik 17.5 Jant AVRUPA AVRUPA HARİCİ YURT İÇİ NORMAL YÜK AĞIR %1-5 YOL DIŞI %5-35

Detaylı

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP KONTROL KONUSU: 1-1 ile B-B aks çerçevelerinin zemin kat tavanına ait sürekli kirişlerinin düşey yüklere göre statik hesabı KONTROL TARİHİ: 19.02.2019 Zemin Kat Tavanı

Detaylı

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi:

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi: Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi Deneyin Tarihi:13.03.2014 Deneyin Amacı: Malzemelerin sertliğinin ölçülmesi ve mukavemetleri hakkında bilgi edinilmesi. Teorik Bilgi Sertlik, malzemelerin plastik

Detaylı

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KOMPOZĠT VE SERAMĠK MALZEMELER ĠÇĠN ÜÇ NOKTA EĞME DENEYĠ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GĠRĠġ Eğilme deneyi

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Hedef grup Scania üstyapı bilgileri öncelikle üstyapı üreticilerini hedeflemekte ve Scania kamyon şasisi ve komple kamyonlar üzerindeki tüm üstyapı imalatı ve dönüştürmeler için geçerlidir. Kriterler Scania

Detaylı

ĠLETĠM HATTINA ĠLĠġKĠN KARAKTERĠSTĠK DEĞERLERĠN ELDE EDĠLMESĠ

ĠLETĠM HATTINA ĠLĠġKĠN KARAKTERĠSTĠK DEĞERLERĠN ELDE EDĠLMESĠ DENEY 1 ĠLETĠM HATTINA ĠLĠġKĠN KARAKTERĠSTĠK DEĞERLERĠN ELDE EDĠLMESĠ 1.1. Genel Bilgi MV 1424 Hat Modeli 40 kv lık nominal bir gerilim ve 350A lik nominal bir akım için tasarlanmış 40 km uzunluğundaki

Detaylı

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 2 Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta-2018 Amaç 1. Kuru yüzeler arasındaki sürtünme kuvveti ve sürtünme katsayısı kavramlarının

Detaylı

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim KOMPAKSİYON KOMPAKSİYON Zeminlerin stabilizasyonu için kullanılan en ucuz yöntemdir. Sıkıştırma, zeminin kayma mukavemetini, şişme özelliğini arttırır. Ancak yeniden sıkışabilirliğini, permeabilitesini

Detaylı

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN VİSKOZİTE ÖLÇÜMÜ Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesi olarak tanımlanır. Viskoziteyi etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça sıvıların viskoziteleri azalır.

Detaylı

Tartma aletleri. Tartma hücrelerinin kurulumu

Tartma aletleri. Tartma hücrelerinin kurulumu Tartma aletleri ile ilgili genel bilgiler Tartma aletleri ile ilgili genel bilgiler Aracın yükünü tartma diğer şeyler, kullanım arasında üstyapı ve süspansiyon tipine bağlı olarak farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

Detaylı

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ):

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ): Tanışma ve İletişim... Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta (e-mail): mcerit@sakarya.edu.tr Öğrenci Başarısı Değerlendirme... Öğrencinin

Detaylı

Yapı Sistemlerinde Elverişsiz Yüklemeler:

Yapı Sistemlerinde Elverişsiz Yüklemeler: Yapı Sistemlerinde Elverişsiz Yüklemeler: Yapılara etkiyen yükler ile ilgili çeşitli sınıflama tipleri vardır. Bu sınıflamalarda biri de yapı yükleri ve ilave yükler olarak yapılan sınıflamadır. Bu sınıflama;

Detaylı