BETONARME 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "0423522 - BETONARME 1"

Transkript

1 BETONARME Güz Yarıyılı Yrd.Doç.Dr. Murat Serdar Kırçıl naat Mühendislii Bölümü Yapı Anabilim Dalı NM -04

2 Yapı tasarımı Bir yapının tasarlanması sırasında göz önüne alınan faktörler. (Tasarlanan yapıda bulunması gereken nitelikler) Estetik Mimari proje (ÖR:malzeme, renk, cephe kaplamaları vb) Fonksiyonel Mimari proje (ÖR:kullanım amacına balı olarak koridor, merdiven genilikleri) Elektrik projesi, tesisat projesi (ÖR:ısıtma, havalandırma, aydınlatma) Güvenli Yapının öngörülen ekonomik ömrü boyunca karılaacaı yüklere karı yeterince güvenli olması (Statik-betonarme projelendirme) Yükler: Sabit yükler, hareketli yükler, deprem, rüzgar, toprak itkisi vb. Ekonomik ömür: Genel olarak i yerleri için 50, konutlar için 50-00, yol ve köprüler için 00-00, mabetler için 500 yıl olarak düünülür.

3 Yapı tasarımı Bir yapının tasarlanması sırasında göz önüne alınan faktörler. (Tasarlanan yapıda bulunması gereken nitelikler) Ekonomik Taıyıcı sistem tasarımı, malzeme (beton,çelik) ve buna balı inaat maliyeti (statik-betonarme proje) Kullanılan malzemeler(boya, kaplama vb) ve buna balı inaat maliyeti (mimari proje) Kullanılan malzemeler(ısıtma, havalandırma, aydınlatma tesisatı) ve buna balı inaat maliyeti (elektrik projesi, tesisat projesi) Kullanılan malzemeler(ısıtma, havalandırma, aydınlatma, asansör tesisatı) ve buna balıletme ve BAKIM maliyeti (elektrik projesi, tesisat projesi)

4 Yapı tasarımı Bir yapının tasarlanması sırasında göz önüne alınan faktörler. (Tasarlanan yapıda bulunması gereken nitelikler) Sosyal sonuçlar, çevreye duyarlılık Geçmite mühendislerden bir yapıyı güvenli, ekonomik ve fonksiyonel tasarlamaları bekleniyordu. Son yıllarda bu kriterlere, ina edilecek yapının yaratacaı sosyal sonuçlar ve yapının gerek inası gerekse iletmesi sırasında çevreye verecei zararın azaltılması da eklendi. Örnein nüfusu youn bir bölgeye yapılacak bir binanın (son yılların modası alıveri merkezleri) bölgeye getirecei trafik yükü. Boaza yapılacak üçüncü bir karayolu köprüsünün hızlandıracaı kaçak yapılama, kuzeydeki ormanların yok edilmesi. Çevre dostu, geri dönüümlü malzemeler kullanılması. Atık suyun arıtılarak yeniden kullanılması, güne enerjisinden yararlanılması vb.

5 Yapı tasarımı Tasarlanan yapıda olması beklenen bu niteliklerin gerekleri zaman zaman birbirleriyle çeliirler. Örnein; sadece estetik kaygılarla tasarlanmı bir taıyıcı sistem yeterince güvenli olmayabilir. Güvenlii arttırmak için estetikten ödün vermek gerekebilir, sadece güvenlik düünülerek gereksiz yere büyütülen kolonlar yapının fonksiyonelliini azaltabilir, doal ıık salamak adına tüm cephenin camla örtülmesi aırı ısı kaybına neden olabilir. Bu da ısıtma masrafını arttırır, Yapı tasarımı sözü edilen tüm kriterleri bir araya getiren optimum çözümün aranması iidir. Dolayısıyla bir ekip iidir, koordinasyon gerektirir. Bu ekipte inaat mühendisinin sorumluluu güvenli ve ekonomik bir taıyıcı sistem tasarlamaktır.

6 Betonarme yapının projelendirilmesi naat mühendisinin sorumluluu güvenli ve ekonomik bir taıyıcı sistem tasarlamaktır. Taıyıcı sistemin seçimi Çerçeve, perdeli çerçeve, salt perdeli Döeme tipi Temel tipi Yüklerin belirlenmesi Yapının kendi aırlıı (zati yük, sabit yük) Hareketli yükler (çou zaman yapı fonksiyonuna balı olarak yönetmelikçe verilir-ts498) Deprem yükü (deprem bölgesine ve taıyıcı sistem tipine balı olarak yönetmelikçe verilir-deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik) Rüzgar yükü (yönetmelikçe verilir-ts498) Kar yükü (yönetmelikçe verilir-ts498)

7 Betonarme yapının projelendirilmesi naat mühendisinin sorumluluu güvenli ve ekonomik bir taıyıcı sistem tasarlamaktır. Yüklerin belirlenmesi Toprak itkisi Dier yükler: Yapı tipine balı bazı özel yükler olabilir. Örnein, köprülerde trafik, iskele-rıhtım gibi yapılarda forklift, endüstri yapılarında kreyn Sözü edilen yüklerin hangilerinin bir arada kullanılacaı yönetmelikçe belirlenmitir TS500 Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları- Örnein deprem ve rüzgar yükünün yapıya aynı anda etkiyecei düünülmez.

8 Betonarme yapının projelendirilmesi naat mühendisinin sorumluluu güvenli ve ekonomik bir taıyıcı sistem tasarlamaktır. Ön boyut ve yapısal çözümleme (statik hesap) Belirlenen yükler altında taıyıcı sistem elemanlarında oluacak en büyük kesit tesirleri hesaplanır. (Taıyıcı sistemin dorusal elastik davrandıı varsayılıyor! EI EI EI 3

9 Betonarme yapının projelendirilmesi naat mühendisinin sorumluluu güvenli ve ekonomik bir taıyıcı sistem tasarlamaktır. Ön boyut ve yapısal çözümleme (statik hesap) Belirlenen yükler altında taıyıcı sistem elemanlarında oluacak en büyük kesit tesirleri hesaplanır

10 Betonarme yapının projelendirilmesi naat mühendisinin sorumluluu güvenli ve ekonomik bir taıyıcı sistem tasarlamaktır. En büyük kesit tesirleri kullanılarak boyutların kontrolü ve betonarme kesit hesabı (dayanım) Ön boyutların uygunluu kontrol edilir. Gerekiyorsa deitirilen boyutlarla yapısal çözümleme tekrarlanır (EI, rijitlik deieceinden). Betonarme kesit hesabı yapılır; taıyıcı sistem elemanlarında donatı miktar ve detayları belirlenir. Taıyıcı sistem elemanlarında kullanılabilirlik kontrolü (sehim denetimi, çatlak genilii vb) yapılır Taıyıcı sistem elemanlarının kullanılabilirlik koullarını salayıp salamadıkları kontrol edilir. Taıyıcı sistem elemanlarına, çou zaman, bu denetimlere gerek kalmayacak ekilde boyut verilir. Bu yaklaım zamandan tasarruf salar. Özel ve maliyetin ön planda olduu yapılarda, ekonomiklik adına, bu tür kolaylıklardan vazgeçilebilir.

11 Elastik teoriye göre hesap 900 lü yıllarda temelleri atılmı bu yöntem temel olarak malzemenin dorusal elastik davrandıı ve belirler sınırlar içerisinde HOOKE kanununa uyduu varsayımına dayanır. E E Bu varsayım iletme yükleri için geçerli olabilir (yapı kısımlarının kendi aırlıkları ve hareketli yük). Ancak kırılmaya yakın durumda ortaya çıkan davranıı temsil etmez. Örnein; yapıda hasara neden olabilecek iddetli bir depremde sözü edilen varsayımın geçerli olması olanaklı deildir.

12 Elastik teoriye göre hesap Bu yöntemde maksimum kesit tesirleri yapı statiinin klasik yöntemleriyle bulunur ve betonarme hesap emniyet gerilmeleri yöntemi olarak adlandırılan yöntemle yapılır. Bu yöntemin temel varsayımları; Malzeme mukavametleri, belirli emniyet katsayılarına bölünerek emniyet gerilmeleri elde edilir. Yapı elemanında en büyük kesit tesirleri dikkate alınarak bulunan gerilmeler emniyet gerilmesinden küçükse yapısal eleman güvenli sayılır. (GEÇERSZ!) Beton ve çelikteki gerilmelerin zamanla deitii deneysel olarak kanıtlanmıtır. Ayrıca, sünme ve büzülme gibi nedenlerle gerilmelerin deitii de bilinmektedir. Beton çekme kuvveti almaz. Çekme kuvvetinin tamamını beton karılar. (GEÇERL) Betonun çok küçük olan ve kesitin çekme bölgesinin çatlamasıyla ortadan kalkan çekme dayanımı ihmal edilebilir. Ancak su deposu gibi sızdırmazlıın önemli olduu yapılarda çekme gerilmelerinin betonun çatlamasına neden olmayacak seviyede tutulması istenir.

13 Elastik teoriye göre hesap Bu yöntemin temel varsayımları; Bernouilli-Navier hipotezi geçerlidir. (GEÇERL) Eilmeden önce düzlem ve çubuk eksenine dik kesitler, eilmeden sonra da düzlem kalırlar. Bu varsayımın gerçee yeterince yakın olduu deneysel olarak kanıtlanmıtır.

14 Elastik teoriye göre hesap Bu yöntemin temel varsayımları; Malzeme dorusal elastiktir ve belirler sınırlar içerisinde HOOKE kanununa uyar.(geçersz!) letme yükleri için geçerli. Kırılmaya yakın davranıı temsil etmez. Gerilme () f c Sadece bu bölgede geçerli ε co ε cu ekil deitirme ()

15 Elastik teoriye göre hesap Bu yöntemin temel varsayımları; Çelik ve betonun elastisite modülleri arasında sabir bir oran vardır.(geçersz!) Çelik için geçerli olabilecek bu varsayım betonun elastisite modülü sabit olmadıından geçerli deildir.

16 Limit durum, yapının tamamının ya da bir bölümünün herhangi bir nedenle yıkılma durumuna gelmesi yada kullanım dıı kalmasıdır. Taıyıcı sistemin bütünün yada elemanlarının limit duruma gelmeleri engellenecek ekilde projelendirilmesi gerekir. SON LMT DURUM (Ultimate limit state) Yapının tamamının ya da bir bölümünün herhangi bir nedenle yıkılma durumuna gelmesidir. Buna Taıma gücü limit durumu da denebilir. KULLANILABLRLK LMT DURUMU (Serviceability limit state) letme yükleri altında (zati+hareketli) aırıekil deitirme, çatlakların genilemesi yada titreim gibi nedenlerle yapının kullanılabilirliini kaybetmesi durumudur. Örnein; yıkılmayan, üzerindeki yükleri taıyabilen ancak titreen bir döeme.

17 Limit durumlara göre hesapta, taıyıcı sistem elemanları son limit duruma ulama tehlikesinden belirli bir olasılıkla uzak kalacak ekilde projelendirilirler. Daha sonra da kullanılabilirlik kontrolü yapılır. Limit durumlara göre hesabın, kesit hesapları ile ilgili bölümüne taıma gücü yöntemi yada taıma gücüne göre hesap denir.

18 Limit durumlara göre hesabın, kesit hesapları ile ilgili bölümüne taıma gücü yöntemi yada taıma gücüne göre hesap denir. Bu yöntemin temel varsayımları; Beton çekme kuvveti taımaz, çekme kuvvetini donatı karılar. Bernouilli-Navier hipotezi geçerlidir. Çelik elastoplastiktir. Beton tek eksenli basınç etkisindeki - diyagramına uygun davranır. Gerilme () Gerilme () f c f y ε co ε cu ekil deitirme () ε sy ε su ekil deitirme () Yükler yük katsayılarıyla çarpılarak arttırılır. Malzeme mukavemetleri malzeme katsayılarına bölünerek azaltılır. Böylece yüklerin ve mukavemetlerin hesap deerleri elde edilir.

19 Limit durumlara göre hesapta, taıyıcı sistem elemanları son limit duruma ulama tehlikesinden belirli bir olasılıkla uzak kalacak ekilde projelendirilirler. Daha sonra da kullanılabilirlik kontrolü yapılır. Bu olasılık kaçtır? Limit duruma ulama olasılıı 0-6 R dayanım, F yük olmak üzere yapı güvenlii aaıdaki gibi ifade edilirse R F Olması durumunda yapı güvenli kabul edilebilir. Limit duruma ulama olasılıı P( R < F ) 0 6

20 Neden olasılıktan söz ediyoruz? Yük ve dayanım deterministik deikenler deildirler, rastgele deien olasılıksal (probabilistic) büyüklüklerdir. 0. yüzyılın ikinci yarısında yüklerle ilgili yapılan aratırmalar, yapılara etkiyen yükler için sabit deerler belirlemenin olanaklı olmadıını ortaya koymutur. Tespit edilen ortalama deerlerin bugün yönetmeliklerce kullanılması öngörülen yük deerlerinin oldukça altında olduu görülmütür. Uzun süreli gözlem süreleri boyunca tespit edilen bazı deerlerin de yönetmeliklerce önerilen deerleri atıı gözlemlenmitir(ersoy U., Özcebe G., Betonarme). Bazı yükler için elde yeterli istatistik (ör:hareketli yük) mevcut olmasına ramen bazı yükler için hala yeterli veri yoktur (ör:deprem).

21 Neden olasılıktan söz ediyoruz? Yük ve dayanım deterministik deikenler deildirler, rastgele deien olasılıksal (probabilistic) büyüklüklerdir. Yapıların gerçek dayanımlarının tespiti için yapılan çalımalar, yapıların gerçek dayanımının tasarımda öngörülenden çok farklı olabileceini ortaya koymutur. Dayanımın aynı yapı içinde elemandan elemana deiebilecei gözlemlenmitir.

22 Neden olasılıktan söz ediyoruz? Yük ve dayanım deterministik deikenler deildirler, rastgele deien olasılıksal (probabilistic) büyüklüklerdir. Yapıların gerçek dayanımlarının hesapta öngörülenden farklı olmasının nedenleri(ersoy U., Özcebe G., Betonarme): Yapı malzemelerinin dayanımları, hesaplarda öngörülenden farklı olabilir. yi bir denetim altında bile beton basınç dayanımının istenenden %0-0, çelik akma dayanımının ise yönetmeliklerde öngörülen deerlerden %5-0 oranında farklı olması doaldır. Taıyıcı sistem elemanlarının boyutları, tasarımda öngörülenden farklı olabilir. Örnein bir boyutu 300 mm olması gereken bir kolonun yerindeki boyutu 90 mm olabilir.

23 Neden olasılıktan söz ediyoruz? Yük ve dayanım deterministik deikenler deildirler, rastgele deien olasılıksal (probabilistic) büyüklüklerdir. Yapıların gerçek dayanımlarının hesapta öngörülenden farklı olmasının nedenleri(ersoy U., Özcebe G., Betonarme): Donatı çubuklarının çapı öngörülenden farklı olabilir. Örnein, Ø6 olarak kabul edilen bir çubuun gerçek çapı 5.8 mm veya 6. mm olabilmektedir. Malzemelerin dayanımı zamanla deimektedir. Beton dayanımı zamanla artar. Sünmeden dolayı de azalabilir. Bu etkiler genellikle hesaplarda dikkate alınmaz. Ayrıca zaman içerisinde korozyondan dolayı donatıların özellikleri deiebilir.

24 Neden olasılıktan söz ediyoruz? Yük ve dayanım deterministik deikenler deildirler, rastgele deien olasılıksal (probabilistic) büyüklüklerdir. Yapıların gerçek dayanımlarının hesapta öngörülenden farklı olmasının nedenleri(ersoy U., Özcebe G., Betonarme): Betonarme elemanlarda büzülme (rötre) gibi nedenlerle hesaba katılmayan ve/veya kesin olarak hesaplanamayan gerilmeler oluur. Mesnet koullarının hesaplarda tam olarak belirlenmesi olanaksızdır. Çatlayan bir elemanda ortaya çıkan rijitlik ve dayanım kaybını kesin olarak belirlemek olanaklı deildir. Mühendis bu durumda varsayımlarda bulunmak zorundadır. Bu da kendiliinden bazı yaklaıklıkları ve/veya belirsizlikleri yaratır.

25 Neden olasılıktan söz ediyoruz? Yük ve dayanım deterministik deikenler deildirler, rastgele deien olasılıksal (probabilistic) büyüklüklerdir. Yapıların gerçek dayanımlarının hesapta öngörülenden farklı olmasının nedenleri(ersoy U., Özcebe G., Betonarme): Hesap sırasında maddi hatalar yapılabilir. Yapı dayanımını etkileyen ve henüz bilinmeyen faktörler.

26 Neden olasılıktan söz ediyoruz? Yük ve dayanım deterministik deikenler deildirler, rastgele deien olasılıksal (probabilistic) büyüklüklerdir. Bütün bu sebepler nedeniyle yük ve dayanımın deterministik olmadıkları, dolayısıyla yapı güvenliinin de deterministik olarak belirlenemeyecei açıktır. Yapı güvenliinin olasılıksal bir yaklaımla belirlenebilmesi için yük ve dayanımın istatistiksel daılımlarının bilinmesi gerekir. Genellikle normal daıldıkları (Gauss daılımı) düünülür (gerçekte her zaman böyle daılmazlar).

27 Yapı güvenliinin olasılıksal bir yaklaımla belirlenebilmesi için yük ve dayanımın istatistiksel daılımlarının bilinmesi gerekir. Genellikle normal daıldıkları (Gauss daılımı) düünülür (gerçekte her zaman böyle daılmazlar). 7 Gözlem sayısı f x x m ( ) σ x e σ π Deiken m ortalama deer, standart sapma

28 ( ) m x x e x f σ π σ s m x σ ( ) s x e x f π Toplam alan Standart normal daılım m0, s m x

29 x m σ s 7 f x ( x) e π s Standart normal daılım m0, ( A < x B) p < ( C x) p < x deikeninin A ile B deerleri arasında bir deer alma olasılıı? A m σ s A 0 B m σ s B s A s B s C x deikeninin C den büyük bir deer alma olasılıı? C m σ s C

30 x x m σ s m + σs 7 f x ( x) e π s s s

31 7 6 5 x m σ s 4 3 s x m + σs s F m ( F < x) 0. p k F k F k F m + σs Karakteristik yük: Yapı ömrü süresince aılma olasılıı %0 olan yük. Yönetmeliklerce tanımlanmı yükler karakteristik yük olarak kabul edilmektedir. F F +. 8σ k m

32 7 6 5 x m σ s 4 3 s x m + σs s 7 6 R k R m σs ( ) 0. 5 p x < R 4 k R k R m Karakteristik dayanım: statistiksel verilerle belirlenen ve altına düülme olasılıı %0 olan dayanım deeri. R k R. 8σ m

33 x x m σ s m + σs s s F k F m

34 R dayanım, F yük olmak üzere yapı güvenlii aaıdaki gibi ifade edilirse R k F k Olması durumunda yapı güvenli kabul edilebilir. F m F k R k R m Taralı alan göçme olasılıını gösterir. Göçme olasılıını azaltmak için F k büyütülmeli, R k ise küçültülmelidir. R k γf F γ m k m ve f kısmi güvenlik katsayıları (partial safety factors) γ > m γ f >

35 R k γf F γ m k m ve f kısmi güvenlik katsayıları (partial safety factors) γ > m γ f > Karakteristik yükler yük katsayısı ( f ) ile büyütülür ve karakteristik dayanım malzeme katsayısı ( m ) ile azaltılır. Böylece yıkılma (göçme) olasılıının belirli bir deere (0-6 ) çekildii varsayılır.

36 MALZEME KATSAYILARI TS500 γ mc.5 γ mc.4 γ mc.7 BETON Yerinde dökme beton (cast in place) Prefabrike elemanlar (precast) antiyede hazırlanan γ ms.5 ÇELK f ck f ctk f cd f ctd γ mc γ mc f ck :Betonun karakteristik basınç dayanımı (characteristic compressive strength of concrete) f ctk :Betonun karakteristik çekme dayanımı (characteristic tensile strength of concrete) f yk :Çeliin karakteristik akma dayanımı (characteristic yield strength of reinforcement steel) f cd :Betonun hesap basınç dayanımı (design compressive strength of concrete) f ctd :Betonun hesap çekme dayanımı (design tensile strength of concrete) f yd :Çeliin hesap akma dayanımı (design yield strength of reinforcement steel) f yd f γ yk ms

37 KAPASTE AZALTMA KATSAYILARI (Strength reduction factors) ACI38 ACI38 de malzeme katsayıları kullanılmaz. Bunun yerine; karakteristik yüklerle bulunan kapasite, kapasite azaltma katsayısı(ø) kullanılarak düürülür. φ φ Basit eilme Eksenel çekme φ φ Bileik eilme Eksenel basınç MALZEME KATSAYILARI CEB γ mc.5 γ mc.4 γ ms.5

38 YÜK KATSAYILARI TS500 Yalnız düey yükler olması durumu için G:Zati yük / ölü yük / öz aırlık (Dead Load) ().4G +.6Q.0G.Q +.T + Q:Hareketli yük (Live Load) T:Sıcaklık, farklı oturma, büzülme (Temparature, Differential Settlement, Creep) Rüzgar yükü olması durumunda () e ek olarak.0g +.3Q +.3W 0.9G +.3W Deprem yükü olması durumunda () e ek olarak.0g +.0Q +.0E 0.9G +.0E Yanal toprak itkisi olması durumunda () e ek olarak.4g +.6Q +.6H 0.9G +.6H W:Rüzgar yükü (Wind Load) E:Deprem yükü (Earthquake Load) H:Yanal toprak itkisi (Lateral earth pressure)

39 ÖDEV lhan Berktay, BETONARME, MO stanbul ubesi yayını.4.,.4.,.4.3,.4.4 ve.4.5 numaralı uygulamaları çalıınız. /

KONUYLA LGL FAYDALANILABLNECEK DOKÜMANLAR FEMA 273 FEMA 274 FEMA 356 ATC 40 DBYBHY

KONUYLA LGL FAYDALANILABLNECEK DOKÜMANLAR FEMA 273 FEMA 274 FEMA 356 ATC 40 DBYBHY ıı! "#$$%$ ıı ı KONUYLA LGL FAYDALANILABLNECEK DOKÜMANLAR FEMA 273 FEMA 274 FEMA 356 ATC 40 DBYBHY SÜNEKLK: Taıyıcı sistemin yük taıma kapasitesinde önemli bir azalma olmadan yer deitirme yapabilme yetenei

Detaylı

BETONARME DERS NOTLARI 2. BÖLÜM BETONARME YAPILARIN DAVRANIŞINDA TEMEL İLKELER VE YÖNTEMLER

BETONARME DERS NOTLARI 2. BÖLÜM BETONARME YAPILARIN DAVRANIŞINDA TEMEL İLKELER VE YÖNTEMLER BETONARME DERS NOTLARI 2. BÖLÜM BETONARME YAPILARIN DAVRANIŞINDA TEMEL İLKELER VE YÖNTEMLER Betonarme Çekme dayanımı düşük gevrek bir malzeme olan betondan taşıcı sistemler oluşturmak, eski çağlarda taşın

Detaylı

ÖZHENDEKCİ BASINÇ ÇUBUKLARI

ÖZHENDEKCİ BASINÇ ÇUBUKLARI BASINÇ ÇUBUKLARI Kesit zoru olarak yalnızca eksenel doğrultuda basınca maruz kalan elemanlara basınç çubukları denir. Bu tip çubuklara örnek olarak pandül kolonları, kafes sistemlerin basınca çalışan dikme

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina İncelenen Bina Binanın Yeri Bina Taşıyıcı Sistemi Bina 5 katlı Betonarme çerçeve ve perde sistemden oluşmaktadır.

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

Şekil 1.1. Beton çekme dayanımının deneysel olarak belirlenmesi

Şekil 1.1. Beton çekme dayanımının deneysel olarak belirlenmesi Eksenel çekme deneyi A-A Kesiti Kiriş eğilme deneyi A: kesit alanı Betonun çekme dayanımı: L b h A A f ct A f ct L 4 3 L 2 2 bh 2 bh 6 Silindir yarma deneyi f ct 2 πld Küp yarma deneyi L: silindir numunenin

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 7-Örnekler 2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 7-Örnekler 2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 7-Örnekler 2 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Amaç Mevcut Yapılar için RBTE yönteminin farklı taşıyıcı

Detaylı

INSA 473 Çelik Tasarım Esasları Basınç Çubukları

INSA 473 Çelik Tasarım Esasları Basınç Çubukları INS 473 Çelik Tasarım Esasları asınç Çubukları Çubuk ekseni doğrultusunda basınç kuvveti aktaran çubuklara basınç çubuğu denir. Çubuk ekseni doğrultusunda basınç kuvveti aktaran çubuklara basınç çubuğu

Detaylı

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Malzeme Katsayıları Beton ve çeliğin üretilirken, üretim aşamasında hedefi tutmama

Detaylı

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI-

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- Yrd. Doç. Dr. Güray ARSLAN Arş. Gör. Cem AYDEMİR 28 GENEL BİLGİ Betonun Gerilme-Deformasyon Özellikleri Betonun basınç altındaki davranışını belirleyen

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal elemanlara

Detaylı

Çelik Yapılar - INS /2016

Çelik Yapılar - INS /2016 Çelik Yapılar - INS4033 2015/2016 DERS III Yapısal Analiz Kusurlar Lineer Olmayan Malzeme Davranışı Malzeme Koşulları ve Emniyet Gerilmeleri Arttırılmış Deprem Etkileri Fatih SÖYLEMEZ Yük. İnş. Müh. İçerik

Detaylı

CS MÜHENDİSLİK PROJE YAZILIM HİZMETLERİ www.csproje.com. EUROCODE-2'ye GÖRE MOMENT YENİDEN DAĞILIM

CS MÜHENDİSLİK PROJE YAZILIM HİZMETLERİ www.csproje.com. EUROCODE-2'ye GÖRE MOMENT YENİDEN DAĞILIM Moment CS MÜHENİSLİK PROJE YAZILIM HİZMETLERİ EUROCOE-2'ye GÖRE MOMENT YENİEN AĞILIM Bir yapıdaki kuvvetleri hesaplamak için elastik kuvvetler kullanılır. Yapının taşıma gücüne yakın elastik davranmadığı

Detaylı

Çelik Yapılar - INS /2016

Çelik Yapılar - INS /2016 Çelik Yapılar - INS4033 2015/2016 DERS I Türkiye de Deprem Gerçeği Standart ve Yönetmelikler Analiz ve Tasarım Felsefeleri Fatih SÖYLEMEZ Yük. İnş. Müh. İçerik Türkiye de Deprem Gerçeği Standart ve Yönetmelikler

Detaylı

BETONARME ELEMANLAR. Haziran 2007. Y. Doç Dr. Kutlu Darılmaz (TÜ) 1

BETONARME ELEMANLAR. Haziran 2007. Y. Doç Dr. Kutlu Darılmaz (TÜ) 1 Yapı Denetim Kapsamında Proje Denetçi Belgesine Sahip Üyeler için Meslek içi Eitim Kursu Haziran 2007 stanbul En sık bavurulacak Yönetmelikler: TS500: Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları TS498:

Detaylı

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir.

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. BASINÇ ÇUBUKLARI Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. Basınç çubukları, sadece eksenel basınç kuvvetine maruz kalırlar. Bu çubuklar üzerinde Eğilme ve

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR 1- Dünyadaki 3 büyük deprem kuşağı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir. 2- Deprem odağı, deprem fay kırılması, enerji dalgaları, taban kayası, yerel zemin ve merkez üssünü

Detaylı

İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI ÖZET

İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI ÖZET İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI Cemal EYYUBOV *, Handan ADIBELLİ ** * Erciyes Üniv., Müh. Fak. İnşaat Müh.Böl., Kayseri-Türkiye Tel(0352) 437 49 37-38/

Detaylı

Nervürlü Düz Hasır Nervürlü

Nervürlü Düz Hasır Nervürlü ÇELĐK Nervürlü Düz Hasır Nervürlü Çelik sınıfı tanımı(ts708/1996) Üretim yöntemine göre sınıflandırma: Steel(çelik) Akma dayanımı 420 Sıcak haddeleme işlemi ile üretilen, simgesi: a N/mm 2 Sıcak haddeleme

Detaylı

BETONARME-II (KOLONLAR)

BETONARME-II (KOLONLAR) BETONARME-II (KOLONLAR) ONUR ONAT Kolonların Kesme Güvenliği ve Kesme Donatısının Belirlenmesi Kesme güvenliği aşağıdaki adımlar yoluyla yapılır; Elverişsiz yükleme şartlarından elde edilen en büyük kesme

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ Proje Künyesi : Yatırımcı Mimari Proje Müellifi Statik Proje Müellifi Çelik İmalat Yüklenicisi : Asfuroğlu Otelcilik : Emre Arolat Mimarlık

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

BÖLÜM DÖRT KOMPOZİT KOLONLAR

BÖLÜM DÖRT KOMPOZİT KOLONLAR BÖLÜM DÖRT KOMPOZİT KOLONLAR 4.1 Kompozit Kolon Türleri Kompozit(karma) kolonlar; beton, yapısal çelik ve donatı elemanlarından oluşur. Kompozit kolonlar çok katlı yüksek yapılarda çelik veya betonarme

Detaylı

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 5-Özel Konular

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 5-Özel Konular RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 5-Özel Konular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Konular Bina Risk Tespiti Raporu Hızlı Değerlendirme

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

BETONARME KESİTLERİN EĞİLME MUKAVEMETLERİNİN BELİRLENMESİNDE TEMEL İLKE VE VARSAYIMLAR

BETONARME KESİTLERİN EĞİLME MUKAVEMETLERİNİN BELİRLENMESİNDE TEMEL İLKE VE VARSAYIMLAR BETONARME KESİTLERİN EĞİLME MUKAVEMETLERİNİN BELİRLENMESİNDE TEMEL İLKE VE VARSAYIMLAR BASİT EĞİLME Bir kesitte yalnız M eğilme momenti etkisi varsa basit eğilme söz konusudur. Betonarme yapılarda basit

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BURKULMA HESABI Doç.Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Burkulmanın tanımı Burkulmanın hangi durumlarda

Detaylı

BETONARME-I 3. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 3. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 3. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Betonun Nitelik Denetimi ile İlgili Soru Bir şantiyede imal edilen betonlardan alınan numunelerin

Detaylı

1.7 ) Çelik Yapılarda Yangın (Yüksek Sıcaklık) Etkisi

1.7 ) Çelik Yapılarda Yangın (Yüksek Sıcaklık) Etkisi 1.7 ) Çelik Yapılarda Yangın (Yüksek Sıcaklık) Etkisi Çelik yapıların en büyük dezavantajlarından biri yüksek ısı (yangın) etkisi altında mekanik özelliklerinin hızla olumsuz yönde etkilemesidir. Sıcaklık

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 4- Özel Konular

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 4- Özel Konular RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 4- Özel Konular Konular Kalibrasyonda Kullanılan Binalar Bina Risk Tespiti Raporu Hızlı Değerlendirme Metodu Sıra Dışı Binalarda Tespit 2 Amaç RYTE yönteminin

Detaylı

= ε s = 0,003*( ,3979)/185,3979 = 6,2234*10-3

= ε s = 0,003*( ,3979)/185,3979 = 6,2234*10-3 1) Şekilde verilen kirişte sehim denetimi gerektirmeyen donatı sınırı kadar donatı altında moment taşıma kapasitesi M r = 274,18 knm ise b w kiriş genişliğini hesaplayınız. d=57 cm Malzeme: C25/S420 b

Detaylı

1.1 Statik Aktif Durum için Coulomb Yönteminde Zemin Kamasına Etkiyen Kuvvetler

1.1 Statik Aktif Durum için Coulomb Yönteminde Zemin Kamasına Etkiyen Kuvvetler TEORİ 1Yanal Toprak İtkisi 11 Aktif İtki Yöntemi 111 Coulomb Yöntemi 11 Rankine Yöntemi 1 Pasif İtki Yöntemi 11 Coulomb Yöntemi : 1 Rankine Yöntemi : 13 Sükunetteki İtki Danimarka Kodu 14 Dinamik Toprak

Detaylı

İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları

İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları İzmir Körfez Geçişi Projesi Ardgermeli Kavşak Köprüleri Tasarım Esasları Serkan ÖZEN, İnşaat Mühendisi, MBA Telefon: 05325144049 E-mail : serkanozen80@gmail.com Sunum İçeriği Ardgermeli Köprü Tiplerine

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı

DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Seminerin Kapsamı DEPREM BÖLGELERĐNDE YAPILACAK BĐNALAR HAKKINDA YÖNETMELĐK (TDY 2007) Prof. Dr. Erkan Özer Đstanbul Teknik Üniversitesi Đnşaat Fakültesi Yapı Anabilim Dalı Seminerin Kapsamı 1- Bölüm 1 ve Bölüm 2 - Genel

Detaylı

Çekme Elemanları. 4 Teller, halatlar, ipler ve kablolar. 3 Teller, halatlar, ipler ve kablolar

Çekme Elemanları. 4 Teller, halatlar, ipler ve kablolar. 3 Teller, halatlar, ipler ve kablolar 1 Çekme Elemanları 2 Çekme Elemanları Kesit tesiri olarak yalnız eksenleri doğrultusunda ve çekme kuvveti taşıyan elemanlara Çekme Elemanları denir. Çekme elemanları 4 (dört) ana gurupta incelenebilir

Detaylı

Prefabrik Yapılar. Cem AYDEMİR Yıldız Teknik Üniversitesi / İstanbul

Prefabrik Yapılar. Cem AYDEMİR Yıldız Teknik Üniversitesi / İstanbul Prefabrik Yapılar Uygulama-1 Cem AYDEMİR Yıldız Teknik Üniversitesi / İstanbul 2010 Sunuma Genel Bir Bakış 1. Taşıyıcı Sistem Hakkında Kısa Bilgi 1.1 Sistem Şeması 1.2 Sistem Detayları ve Taşıyıcı Sistem

Detaylı

Şekil 1.17. Çekmeye veya basmaya çalışan kademeli milin teorik çentik faktörü kt

Şekil 1.17. Çekmeye veya basmaya çalışan kademeli milin teorik çentik faktörü kt Şekilde gösterilen eleman; 1) F = 188 kn; ) F = 36 96 kn; 3) F = (-5 +160) kn; 4) F=± 10 kn kuvvetlerle çekmeye zorlanmaktadır. Boyutları D = 40 mm, d = 35 mm, r = 7 mm; malzemesi C 45 ıslah çeliği olan

Detaylı

ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP ve YAPIM ESASLARI. ÖRNEKLER ve TS648 le KARŞILAŞTIRILMASI

ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP ve YAPIM ESASLARI. ÖRNEKLER ve TS648 le KARŞILAŞTIRILMASI ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP ve YAPIM ESASLARI ÖRNEKLER ve TS648 le KARŞILAŞTIRILMASI Eksenel Çekme Etkisi KARAKTERİSTİK EKSENEL ÇEKME KUVVETİ DAYANIMI (P n ) Eksenel çekme etkisindeki elemanların tasarımında

Detaylı

BİLGİLENDİRME EKİ 7E. LİFLİ POLİMER İLE SARGILANAN KOLONLARDA DAYANIM VE SÜNEKLİK ARTIŞININ HESABI

BİLGİLENDİRME EKİ 7E. LİFLİ POLİMER İLE SARGILANAN KOLONLARDA DAYANIM VE SÜNEKLİK ARTIŞININ HESABI BİLGİLENDİRME EKİ 7E. LİFLİ POLİMER İLE SARGILANAN KOLONLARDA DAYANIM VE SÜNEKLİK ARTIŞININ HESABI 7E.0. Simgeler A s = Kolon donatı alanı (tek çubuk için) b = Kesit genişliği b w = Kiriş gövde genişliği

Detaylı

Yapılara Etkiyen Karakteristik Yükler

Yapılara Etkiyen Karakteristik Yükler Yapılara Etkiyen Karakteristik Yükler Kalıcı (sabit, zati, öz, ölü) yükler (G): Yapı elemanlarının öz yükleridir. Döşeme ağırlığı ( döşeme betonu+tesviye betonu+kaplama+sıva). Kiriş ağırlığı. Duvar ağırlığı

Detaylı

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP KONTROL KONUSU: 1-1 ile B-B aks çerçevelerinin zemin kat tavanına ait sürekli kirişlerinin düşey yüklere göre statik hesabı KONTROL TARİHİ: 19.02.2019 Zemin Kat Tavanı

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı SÜNEKLİK KAVRAMI Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Eğrilik; kesitteki şekil değişimini simgeleyen geometrik bir parametredir. d 2 d d y 1 2 dx dx r r z z TE Z z d x Eğrilik, birim

Detaylı

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ Duygu ÖZTÜRK 1,Kanat Burak BOZDOĞAN 1, Ayhan NUHOĞLU 1 duygu@eng.ege.edu.tr, kanat@eng.ege.edu.tr, anuhoglu@eng.ege.edu.tr Öz: Son

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: EĞİLME (BÜKÜLME) DAYANIMI TANIM: Eğilme dayanımı (bükülme dayanımı veya parçalanma modülü olarak da bilinir), bir malzemenin dış fiberinin çekme dayanımının ölçüsüdür. Bu özellik, silindirik

Detaylı

T.C PENDĠK BELEDĠYE BAġKANLIĞI ĠSTANBUL. Raporu Hazırlanan Bina Bilgileri

T.C PENDĠK BELEDĠYE BAġKANLIĞI ĠSTANBUL. Raporu Hazırlanan Bina Bilgileri T.C PENDĠK BELEDĠYE BAġKANLIĞI ĠMAR VE ġehġrcġlġk MÜDÜRLÜĞÜ NE ĠSTANBUL Raporu Hazırlanan Bina Bilgileri Yapı Sahibi : Ġl : Ġlçe : Mahalle : Cadde : Sokak : No : Pafta : Ada : Parsel : Yukarıda bilgileri

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

3.BÖLÜM YAPI GÜVENLİĞİ KAVRAMI

3.BÖLÜM YAPI GÜVENLİĞİ KAVRAMI 3.BÖLÜM YAPI GÜVENLİĞİ KAVRAMI Bir yapıda aranan en önemli özellik, yapıda öngörülen yüklerin olası en elverişsiz etkimesi durumunda tamamen veya kısmen göçmeden ayakta kalabilmesi ve kullanım yükleri

Detaylı

BETONARME KOLONLARIN AKMA EĞRİLİKLERİNİN TESPİTİ İÇİN TBDY-2016 DA VERİLEN AMPİRİK BAĞINTILARIN İNCELENMESİ

BETONARME KOLONLARIN AKMA EĞRİLİKLERİNİN TESPİTİ İÇİN TBDY-2016 DA VERİLEN AMPİRİK BAĞINTILARIN İNCELENMESİ ÖZET: BETONARME KOLONLARIN AKMA EĞRİLİKLERİNİN TESPİTİ İÇİN TBDY-2016 DA VERİLEN AMPİRİK BAĞINTILARIN İNCELENMESİ A. Demir 1, G. Dok 1 ve H. Öztürk 2 1 Araştırma Görevlisi, İnşaat Müh. Bölümü, Sakarya

Detaylı

MOMENT YENİDEN DAĞILIM

MOMENT YENİDEN DAĞILIM MOMENT YENİDEN DAĞILIM Yeniden Dağılım (Uyum) : Çerçeve kirişleri ile sürekli kiriş ve döşemelerde betonarme bir yapının lineer elastik davrandığı kabulüne dayalı bir statik çözüm sonucunda elde edilecek

Detaylı

NETMELĐĞĐ. Cahit KOCAMAN Deprem Mühendisliği Şube Müdürü Deprem Araştırma Daire Başkanlığı Afet Đşleri Genel Müdürlüğü

NETMELĐĞĐ. Cahit KOCAMAN Deprem Mühendisliği Şube Müdürü Deprem Araştırma Daire Başkanlığı Afet Đşleri Genel Müdürlüğü GÜÇLENDĐRME YÖNETMELY NETMELĐĞĐ Cahit KOCAMAN Deprem Mühendisliği Şube Müdürü Deprem Araştırma Daire Başkanlığı Afet Đşleri Genel Müdürlüğü YÖNETMELĐKTEKĐ BÖLÜMLER Ana metin 1 sayfa (amaç,kapsam, kanuni

Detaylı

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ 7 Eylül 2018 Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh. EYLÜL 2018 2 Cem Özer - İnşaat Yük.

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler

idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler Hazırlayan: Nihan Yazıcı www.idecad.com.tr idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler Yönetmelik Versiyon Webinar tarihi Aisc 360-10 (LRFD-ASD) 8.103 23.03.2016 Türk

Detaylı

İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU

İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU AĞUSTOS 2013 1.GENEL BİLGİLER 1.1 Amaç ve Kapsam Bu çalışma, İzmir ili, Buca ilçesi Adatepe Mahallesi 15/1 Sokak No:13 adresinde bulunan,

Detaylı

DİKDÖRTGEN KESİTLİ BETONARME KOLONLARIN YAKLAŞIK HESABI İÇİN BASİT BİR FORMÜL

DİKDÖRTGEN KESİTLİ BETONARME KOLONLARIN YAKLAŞIK HESABI İÇİN BASİT BİR FORMÜL International Journal of Engineering Research and Development, Vol.6, No.2, June 2014 1 DİKDÖRTGEN KESİTLİ BETONARME KOLONLARIN YAKLAŞIK HESABI İÇİN BASİT BİR FORMÜL Sabahattin Aykaç, Bengi Aykaç, Meryem

Detaylı

BETONARME ÇERÇEVE BOYUTLAMA KILAVUZU TS500-2000 ve DBYBHY-2007. ETABS 2013 Betonarme Çerçeve Boyutlama Kılavuzu

BETONARME ÇERÇEVE BOYUTLAMA KILAVUZU TS500-2000 ve DBYBHY-2007. ETABS 2013 Betonarme Çerçeve Boyutlama Kılavuzu COMPUTERS & ENGINEERING ETABS 2013 Betonarme Çerçeve Boyutlama Kılavuzu Doğrudan Seçimle TS500 (2000) ve Deprem Bögelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (2007) BETONARME ÇERÇEVE BOYUTLAMA KILAVUZU

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri

Taşıyıcı Sistem İlkeleri İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Taşıyıcı Sistem İlkeleri 2015 Bir yapı taşıyıcı sisteminin işlevi, kendisine uygulanan yükleri

Detaylı

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP 2-2 ile A-A aks çerçevelerinin zemin ve birinci kat tavanına ait sürekli kirişlerin düşey yüklere göre statik hesabı yapılacaktır. A A Aksı 2 2 Aksı Zemin kat dişli döşeme kalıp

Detaylı

BÖLÜM - 2 DEPREM ETKİSİNDEKİ BİNALARIN TASARIM İLKELERİ (GENEL BAKIŞ)

BÖLÜM - 2 DEPREM ETKİSİNDEKİ BİNALARIN TASARIM İLKELERİ (GENEL BAKIŞ) BÖLÜM - 2 DEPREM ETKİSİNDEKİ BİNALARIN TASARIM İLKELERİ (GENEL BAKIŞ) TASARIM DEPREMİ Binaların tasarımı kullanım sınıfına göre farklı eprem tehlike seviyeleri için yapılır. Spektral olarak ifae eilen

Detaylı

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları KESİT TESİRLERİNDEN OLUŞAN GERİLME VE ŞEKİLDEĞİŞTİRMELERE GİRİŞ - MALZEME DAVRANIŞI- En Genel Kesit Tesirleri 1 Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği 2 Malzemelere Uygulanan

Detaylı

BÖLÜM 2 BETONARME DAVRANIŞI VE HESAP İÇİN TEMEL İLKELER

BÖLÜM 2 BETONARME DAVRANIŞI VE HESAP İÇİN TEMEL İLKELER BÖLÜM 2 BETONARME DAVRANIŞI VE HESAP İÇİN TEMEL İLKELER Betonarme gibi elastik ve doğrusal olmayan, gerilmeleri zamana ve yük geçmişine bağlı bir malzemenin davranışını hesaplara yansıtmak kolay değildir.

Detaylı

YIĞMA YAPI TASARIMI DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YIĞMA YAPI TASARIMI DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK 11.04.2012 1 DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK 2 Genel Kurallar: Deprem yükleri : S(T1) = 2.5 ve R = 2.5 alınarak bulanacak duvar gerilmelerinin sınır değerleri aşmaması sağlanmalıdır.

Detaylı

INM 308 Zemin Mekaniği

INM 308 Zemin Mekaniği Hafta_3 INM 308 Zemin Mekaniği Zeminlerde Kayma Direnci Kavramı, Yenilme Teorileri Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com www.inankeskin.com ZEMİN MEKANİĞİ Haftalık Konular

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 5.BÖLÜM Bağlama Elemanları Kaynak Bağlantıları Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Bağlama Elemanlarının Tanımı ve Sınıflandırılması Kaynak Bağlantılarının

Detaylı

Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi

Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi Burak Gökberk ÖZÇİÇEK İzmir Katip Çelebi Üniversitesi y170228007@ogr.ikc.edu.tr Özet Bu çalışmada, bir pnömatik silindirin analitik yöntemler ile tasarımı yapılmıştır.

Detaylı

BETONARME-I 6. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 6. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 6. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Taşıma Gücü Hesabı, Adım 2: Denge Altı Durum Kirişlerde denge altı durumda, önce çelik akmıştır.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ224 YAPI MALZEMESİ II BETONDA ŞEKİL DEĞİŞİMLERİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter BETONUN DİĞER ÖZELLİKLERİ BETONUN

Detaylı

Çelik Bina Tasarımında Gelişmeler ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği

Çelik Bina Tasarımında Gelişmeler ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği Çelik Bina Tasarımında Gelişmeler ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği Prof. Dr. Erkan Özer İstanbul Teknik Üniversitesi ehozer@superonline.com Özet Çelik yapı sistemlerinin deprem etkileri altındaki davranışlarına

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Hazırlayan: Doç. Dr. Selim PUL. KTÜ İnşaat Müh. Bölümü

ÇELİK YAPILAR. Hazırlayan: Doç. Dr. Selim PUL. KTÜ İnşaat Müh. Bölümü ÇELİK YAPILAR Hazırlayan: Doç. Dr. Selim PUL KTÜ İnşaat Müh. Bölümü ÇEKME ÇUBUKLARI BASINÇ ÇUBUKLARI KİRİŞLER (KAFES KİRİŞLER) ÇEKME ÇUBUKLARI ve EKLERİ Boylama ekseni doğrultusunda çekme kuvveti taşıyan

Detaylı

PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU

PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU Bu rapor çelik yapıların yaygınlaşması anlamında yarışma düzenleyerek önemli bir teşvik sağlayan Prosteel in 2016 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması için hazırlanmıştır.

Detaylı

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması

Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması SUNUMU HAZIRLAYAN: İNŞ. YÜK. MÜH. COŞKUN KUZU 1.12.2017 Perdelerde Kesme Kuvveti Tasarımı ve Yatay Donatı Uygulaması 1 İÇERİK Giriş Perdelerde

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş)

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) tasarımından üretimine kadar geçen süreçte, projeci,

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Yapının Doğru Şekilde Tasarlanması ve Edilmesi için; Malzeme Davranışı Kesit Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Eleman Davranışı Sistem Davranışı ETKİLER YAPI TEPKİLER Mühendis

Detaylı

Binaların Deprem Dayanımları Tespiti için Yapısal Analiz

Binaların Deprem Dayanımları Tespiti için Yapısal Analiz Binaların Deprem Dayanımları Tespiti için Yapısal Analiz Sunan: Taner Aksel www.benkoltd.com Doğru Dinamik Yapısal Analiz için: Güvenilir, akredite edilmiş, gerçek 3 Boyutlu sonlu elemanlar analizi yapabilen

Detaylı

1 BETONARME YAPILARIN LİMİT DURUMLARA GÖRE TASARIMI VE HESAP GÜVENLİĞİ

1 BETONARME YAPILARIN LİMİT DURUMLARA GÖRE TASARIMI VE HESAP GÜVENLİĞİ Z. Polat Betonarme Betonarme Yapıların Limit Durumlara Göre Tasarımı 1 / 7 1 BETONARME YAPILARIN LİMİT DURUMLARA GÖRE TASARIMI VE HESAP GÜVENLİĞİ Prof. Zekeriya POLAT YTÜ İnşaat Fakültesi Emekli Öğretim

Detaylı

BASINÇ ALTINDAKİ ÇELİK ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ HESABI

BASINÇ ALTINDAKİ ÇELİK ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ HESABI BASINÇ ALTINDAKİ ÇELİK ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ HESABI Dr. O. Özgür Eğilmez Yardımcı Doçent İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Bölümü Zamanda Yolculuk İÇERİK Taşıma Gücü Hesabı ve Amaç

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ (TEK EKSENLİ EĞİLME DENEYİ) ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR. AHMET TEMÜGAN DERS ASİSTANI ARŞ.GÖR. FATİH KAYA

Detaylı

Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR

Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ Çekme çubuklarının temel işlevi, çekme gerilmelerini karşılamaktır. Moment kolunu arttırarak donatının daha etkili çalışmasını sağlamak

Detaylı

BETONARME YAPI ELEMANLARINDA HASAR VE ÇATLAK. NEJAT BAYÜLKE İnş. Y. Müh.

BETONARME YAPI ELEMANLARINDA HASAR VE ÇATLAK. NEJAT BAYÜLKE İnş. Y. Müh. BETONARME YAPI ELEMANLARINDA HASAR VE ÇATLAK NEJAT BAYÜLKE İnş. Y. Müh. nbayulke@artiproje.net BETONARME Betonarme Yapı hasarını belirleme yöntemine geçmeden önce Betonarme yapı deprem davranış ve deprem

Detaylı

Kırılma Hipotezleri. Makine Elemanları. Eşdeğer Gerilme ve Hasar (Kırılma ve Akma) Hipotezleri

Kırılma Hipotezleri. Makine Elemanları. Eşdeğer Gerilme ve Hasar (Kırılma ve Akma) Hipotezleri Makine Elemanları Eşdeğer Gerilme ve Hasar (Kırılma ve Akma) Hipotezleri BİLEŞİK GERİLMELER Kırılma Hipotezleri İki veya üç eksenli değişik gerilme hallerinde meydana gelen zorlanmalardır. En fazla rastlanılan

Detaylı

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER

HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER HASAR TÜRLERİ, MÜDAHALEDE GÜVENLİK VE ÖNCELİKLER Yapım amacına göre bina sınıflandırması Meskenler-konutlar :Ev,apartman ve villalar Konaklama Binaları: Otel,motel,kamp ve mokamplar Kültür Binaları: Okullar,müzeler,kütüphaneler

Detaylı

GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler)

GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler) GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler) BOYUTLANDIRMA VE DONATI HESABI Örnek Kolon boyutları ne olmalıdır. Çözüm Kolon taşıma gücü abaklarının kullanımı Soruda verilenler

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Basit Eğilme Etkisindeki Elemanlar Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Betonarme yapılardaki kiriş ve döşeme gibi yatay taşıyıcı elemanlar, uygulanan düşey ve yatay yükler ile eğilme

Detaylı

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Temmuz 2017

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Temmuz 2017 Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Temmuz 2017 CEPHE SİSTEM EĞİTİMİ -2 NEVİN GÜNEY TOK --- 19/07/2017 CEPHE NEDİR Giydirme cephe, çağdaş mimari kavramları alüminyum, cam kombinasyonu ile çözen,

Detaylı

MODELLEME TEKNİKLERİNİN MEVCUT BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

MODELLEME TEKNİKLERİNİN MEVCUT BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET: MODELLEME TEKNİKLERİNİN MEVCUT BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ş.M. Şenel 1, M. Palanci 2, A. Kalkan 3 ve Y. Yılmaz 4 1 Doçent Doktor, İnşaat Müh. Bölümü, Pamukkale

Detaylı

Mukavemet. Betonarme Yapılar. Giriş, Malzeme Mekanik Özellikleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği

Mukavemet. Betonarme Yapılar. Giriş, Malzeme Mekanik Özellikleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Mukavemet Giriş, Malzeme Mekanik Özellikleri Betonarme Yapılar Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği GİRİŞ Referans kitaplar: Mechanics of Materials, SI Edition, 9/E Russell

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Yüksek Binalar

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Yüksek Binalar İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Yüksek Binalar 2015 Yüksek bina: h>20~40m Düşey yüklerden çok yatay kuvvetler önemli Çelik, BA

Detaylı

idecad Statik Programın 2007 Deprem Yönetmeliğine Uyumluluğu

idecad Statik Programın 2007 Deprem Yönetmeliğine Uyumluluğu idecad Statik Programın 2007 Deprem Yönetmeliğine Uyumluluğu Bu bölümde bulunan bilgiler Yönetmelik ile birlikte kullanıldığı zaman anlaşılır olmaktadır. Ayrıca idecad Statik çıktıları ile incelenmesi

Detaylı

KONUT TÜRÜ YAPILARDA AMAÇ DIŞI KULLANIM YÜKLERİNİN TEHLİKELİ SONUÇLARI

KONUT TÜRÜ YAPILARDA AMAÇ DIŞI KULLANIM YÜKLERİNİN TEHLİKELİ SONUÇLARI KONUT TÜRÜ YAPILARDA AMAÇ DIŞI KULLANIM YÜKLERİNİN TEHLİKELİ SONUÇLARI Bülent SABUNCU *, Fahri BİRİNCİ ** * Ondokuz Mayıs Üniv., Boyabat Meslek Yüksekokulu, İnşaat Programı, Sinop ** Ondokuz Mayıs Üniv.,

Detaylı

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 4-DBYBHY (2007)ve RBTE(2013) Karşılaştırılması

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 4-DBYBHY (2007)ve RBTE(2013) Karşılaştırılması RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 4-DBYBHY (2007)ve RBTE(2013) Karşılaştırılması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü İçerik Kapsam Binalardan

Detaylı

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler

Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Betonarme Çatı Çerçeve ve Kemerler 2015 Betonarme Çatılar Görevi, belirli bir hacmi örtmek olan

Detaylı

DBYYHY 2007 ve DEPREME KARŞI DAYANIKLI YAPI TASARIMI. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

DBYYHY 2007 ve DEPREME KARŞI DAYANIKLI YAPI TASARIMI. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli DBYYHY 2007 ve DEPREME KARŞI DAYANIKLI YAPI TASARIMI Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Genel İlkeler Nedir? Yapısal hasarın kabul edilebilir sınırı

Detaylı

Yapılara Etkiyen Karakteristik. yükler

Yapılara Etkiyen Karakteristik. yükler Yapılara Etkiyen Karakteristik Yükler G etkileri Q etkileri E etkisi etkisi H etkisi T etkileri Kalıcı (sabit, zati, öz, ölü) yükler: Yapı elemanlarının öz yükleridir. Döşeme ağırlığı ( döşeme betonu+tesviye

Detaylı