uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN"

Transkript

1 Branş Analizi ölçme ve değerlendirme Öncelikle vurgulanmalıdır ki, her sınavda sorulan ürün dosyası (portfolyo) değerlendirme bu sınavda sorulmamıştır. Bu bir ilk olarakkabul edilebilir. Diğer yandan paralel testler güvenirliği ve dereceleme ölçekleriyle ilgili soru sorulması da bu sınavdaki ilklerden kabul edilebilir. Son iki üç sınavın aksine standart puanlardan sadece bir soru bulunması kapsam geçerliği bağlamında olumlu bir durum olarak ele alınmalıdır. Yine kapsam geçerliği bağlamında istatistiklerle ilgili soruların 8-9 yerine 5 e indirilmesi olumlu ele alınabilir sınavındaki ölçme sorularının 2011 sınavındaki ölçme sorularından daha kolay olması beklenebilir. Buna karşılık ölçmede pek alışık olmadığımız yorum sorularının da daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Bu tür sorular öğretmen adaylarına zor gelebilir. yaklaşımı Doç. Dr. Nuri DOĞAN

2 soruların konulara göre dağılımı ölçme ve değerlendirme KONU BAŞLIĞI SORU SAYISI Temel Kavramlar 6 Ölçme Aracının Nitelikleri 3 Sınav Türleri 4 İstatistikler 5 Toplam 18 yaklaşımı

3 43. (I) Eda Öğretmen, dersini işledikten sonra öğrencilerine bir sınav uygular. (II) Sınavı hazırlarken ilgili kazanımları ve kazanımların ağırlıklarını göz önüne alarak bir belirtke tablosu hazırlar. (III) Hazırladığı tabloya uygun olarak sınavında 10 tane açık uçlu maddeye yer verir. (IV) Her bir maddenin değerini 10 puan olarak belirler. (V) Uygulama sonunda sınavdan en az 50 puan alan öğrencileri başarılı sayacağını açıklar. (VI) Sınava giren Ayşe, 80 puan alarak sınavda başarılı olur. Ölçme ve değerlendirmenin temel kavramlarından ölçüt kavramı çok sık sorulmaktadır. Ölçütün ne olduğunu belirlerken tanımdan hareket etmekte yarar vardır. Ölçüt geçti, kaldı veya başarılı - başarısız kararı verebilmek için belirlenen en küçük değer olarak tanımlanabilir. Bu tanım bağlamında verilen cümleler incelendiğinde V numaralı cümlede ölçüt 50 olarak belirtilmektedir. Doğru yanıt D seçeneğidir. Buna göre, ölçüt kaç numaralı cümlede belirtilmiştir? A) I B) III C) IV D) V E)VI Bu soru sık sorulan ölçüt kavramı ile ilgilidir. Doğrudan ölçütün tanımını bilmek sorunun çözümü için yeterlidir. Kavrama düzeyinde bir soru olduğu düşünülebilir. Sınava giren bireylerin büyük bir kısmı tarafından cevaplanabilecek bir soru olarak düşünülebilir.

4 SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir Türkçe öğretmeni, 8A sınıfındaki öğrencilerden kendilerine verilen konuyla ilgili bir kompozisyon yazmalarını; 8B sınıfındaki öğrencilerden ise kendilerine verilen iki konudan birini seçip seçtikleri konuyla ilgili bir kompozisyon yazmalarını istemiştir. Öğretmen; öğrencilerin dönem boyunca okudukları kitap sayısı, kompozisyonu yazma süresi, konu seçme imkânı ve cinsiyet değişkenlerinin yazılı anlatım beceri düzeyini yordama gücünü incelemiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkeni verilen araştırma senaryosundan çıkarabilmek için Etkisi ve etkilenme düzeyleri araştırılan değişkenler nelerdir? sorularını sormamız gerekir. Birinci soruya verilen cevap bağımsız değişken(ler)i, ikinci soruya verilen cevap bağımlı değişken(ler)i gösterecektir. Bu soruda birinci sorunun cevabı okudukları kitap sayısı, kompozisyonu yazma süresi, konu seçme imkanı ve cinsiyet değişkenleridir ve bu değişkenler bağımsız değişkenlerdir (bunların etkisi araştırılmaktadır). Bağımsız değişkenlerin hangi değişkene etkisi araştırılıyor diye sorduğumuzda ise yazılı anlatım beceri düzeyi cevap olarak verilmektedir. Doğru yanıt E seçeneğidir. 44. Bu araştırmadaki bağımlı değişken aşağıdakilerden hangisidir? A) Dönem boyunca okudukları kitap sayısı B) Cinsiyet C) Kompozisyonu yazma süresi D) Konu seçme imkânı E) Yazılı anlatım beceri düzeyi Bağımlı ve bağımsız değişken kavramları sık yoklanan ve sorulması beklenen kavramlardandır. Neredeyse iki yılda bir sorulmaktadır. Soruların çözümü de oldukça kolay olmaktadır. Çözümde anlatılan yol izlendiğinde bu tür sorular kolayca cevaplanmaktadır. Bu sorudaki son cümlede... değişkenlerinin düzeyini yordama gücü ifadesi cevap vermeyi kolaylaştırmaktadır. Bağımlı, bağımsız değişken sorularında sık görülen bir soru yapısıdır. Kolay cevaplanması beklenen bir soru olduğu söylenebilir.

5 SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir Türkçe öğretmeni, 8A sınıfındaki öğrencilerden kendilerine verilen konuyla ilgili bir kompozisyon yazmalarını; 8B sınıfındaki öğrencilerden ise kendilerine verilen iki konudan birini seçip seçtikleri konuyla ilgili bir kompozisyon yazmalarını istemiştir. Öğretmen; öğrencilerin dönem boyunca okudukları kitap sayısı, kompozisyonu yazma süresi, konu seçme imkânı ve cinsiyet değişkenlerinin yazılı anlatım beceri düzeyini yordama gücünü incelemiştir. Soruda dolaylı ölçülen değişken sorulmaktadır. KPSS kapsamında genellikle insanların zihinsel özelliklerinin dolaylı ölçüldüğünün bilinip bilinmediği sık yoklanmaktadır. Verilen seçenekler incelendiğinde zihinsel bir beceri olan yazılı anlatım beceri düzeyi nin cevap olduğu görülmektedir. Okunan kitap sayısı, kayıt olunan şube, kompozisyon yazma süresi ve konu seçme imkanı doğrudan ölçülebilirken bireylerin yazılı anlatım gücü dolaylı olarak ölçülür. Doğru yanıt E seçeneğidir. 45. Bu araştırmadaki değişkenlerden hangisi dolaylı olarak ölçülür? A) Dönem boyunca okudukları kitap sayısı B) Kayıt oldukları şube C) Kompozisyonu yazma süresi D) Konu seçme imkânı E) Yazılı anlatım beceri düzeyi Yine KPSS de sık sorulan dolaylı ölçme sorusudur. Bazen bu konudaki sorular zor olsa da KPSS kapsamında zihinsel özelliklerin dolaylı ölçüldüğü bilgisi sık yoklandığı için ve bu soruda da söz konusu ilke geçerli olduğu için kolayca cevaplanacak bir sorudur. Ölçme türlerinin öğrencilerin yoğunlaştığı konulardan biri olması bağlamında kolay bir soru olduğu düşünülebilir.

6 SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Bir Avrupa ülkesinde motosikletli polislerin hizmet içi eğitim programları dâhilinde ileri süreç testleri ve eğitimleri yapılmaktadır. Motosikletli polisler, öncelikle yol sürüşü sınavına alınmaktadır. Bu sınavda, sınavı yapan gözlemci ayrı bir motosiklet ile adayı hemen arkasından takip eder. Gözlemci, sürüş bitiminde aşağıdaki forma 0-4 puan arasında uygun gördüğü puanları vererek gözlem sonuçlarını aktarır. 0 puan en düşük, 4 puan ise en yüksek beceri düzeyini göstermektedir. Ölçütler Puan Motosikleti, bakımları yapılmış ve yola çıkmaya uygun vaziyette hazır bulundurma Motosikletinin yönlendirmesini yumuşak ve çabuk hareketlerle yapabilme Trafi kte uygun konumlanma noktaları seçme Debriyajı; yumuşak, nazik ve vitesle uyumlu zamanlamayla kullanabilme Frenleri, tekerlerin kilitlenmesine izin vermeden etkili kullanabilme 46. Buna göre, motosikletli polislerin ileri sürüş becerilerinin değerlendirilmesinin amacına ve ölçütüne göre türleri aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir? Amacına göre Ölçütüne göre A) Tanıma ve yerleştirme Mutlak B) Tanıma ve yerleştirme Bağıl C) Değer biçme Mutlak D) Değer biçme Bağıl E) Süreç izleme Bağıl Bu konuyla ilgili geçen yıl da benzer bir soru sorulmuştur. Verilen bilgiler incelendiğinde bireylerin hizmet içi eğitime alınmasından önce bir yol sürüş (performans) sınavı yapılmakta ve yeterli puanı alanlar görevlerine devam ederken yeterli puan alamayan bireyler hizmet içi eğitime alınmaktadır. Bu nedenle sınavın amacı, hizmet içi eğitime alınacak ve görevine devam edebilecek bireyleri saptamak ve ayırmaktır. Dolayısıyla sınavın tanıma ve yerleştirme amacı taşıdığı söylenebilir. Diğer yandan bireyleri hizmet içi eğitime alınacaklar ve görevlerine devam edecekler şeklinde ayırırken kullanılan ölçütün yeterli puan olduğu belirtilmektedir. Dolayısıyla bireyler birbirleri ile değil yeterli puan ile karşılaştırılmakta olduğundan mutlak ölçüt söz konusudur. Sadece yeterli puan denmesi akla öncelikle mutlak ölçütü getirmektedir. Bireylerin ileri sürüş becerilerindeki yeterlikler ölçüldüğü için mutlak değerlendirilmesi beklenebilir. Doğru yanıt A seçeneğidir. Virajlarda uygun viraj çizgisini tayin ve takip edebilme Her bir maddeden adayın almış olduğu puanlar toplanarak bir toplam puan belirlenir. Gözlem sonucunda yeterli puanı alan motosikletli polisler görevlerine devam ederler. Yeterli puanı alamamış olan motosikletli polisler ise hizmet içi ileri sürüş eğitimine alınır. Aslında yeterli puan kavramı tam olarak tanımlanmadığından cevaplayıcıların kafasında belirsizlik yaratabilir. Ancak bağıl ölçütü çağrıştıracak herhangi bir ifade de bulunmamaktadır. Diğer yandan hemen her sınavda sorulan değerlendirme türleri ve ölçüt türlerini yoklayan bir soru olarak çok zor olmadığını söyleyebiliriz.

7 47. Motosikletli polislerin ileri sürüş becerilerinin değerlendirilmesinde kullanılan bu yaklaşımın, aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılması uygundur? A) Performans değerlendirme B) Akılcı değerlendirme C) Modern değerlendirme D) Ürün değerlendirme E) İleri değerlendirme Sınav bireylerin bilgi ve becerilerini sergilemelerine dayanmaktadır. Bireyler motosiklet sürüş konusundaki performanslarını sergilerken gözlenmektedir. Verilen kararlar ise bireylerin performans düzeyi hakkında verilen kararlardır. Dolayısıyla yapılan değerlendirme bir performans değerlendirme olarak ele alınmalıdır. Zaten B, C ve E seçeneğinde verilen değerlendirme türleri mantıklı kavramlar gibi görünse de alanyazında bu türden değerlendirmeler söz konusu değildir. D seçeneğindeki ürün değerlendirme ise ölçekte verilen ölçütler sürecin gözlenmesini gerektirdiği için kolayca elenebilir. Doğru yanıt A seçeneğidir. Son 5 yıldır neredeyse her sınavda çıkan performans değerlendirme ile ilgili beklenen bir sorudur. İşevuruk davranışların / devinişsel davranışların gözlenmesi açık olarak belirtildiği için performans değerlendirme cevabını vermek oldukça kolaylaşmıştır.

8 48. Gözlemcinin kullanmış olduğu ölçme aracı aşağıdakilerden hangisidir? A) Kısa yanıtlı sınav B) Bütüncül dereceli puanlama anahtarı C) Kontrol listesi D) Derecelendirme ölçeği E) Ürün dosyası Ölçme aracında bireylerin uzun ya da kısa cevap vermesini gerektiren herhangi bir durum olmadığından A seçeneği, bir dönem ya da bir yıl boyunca yapılan çalışmalardan oluşan bir dosya söz konusu olmadığı için ürün dosyası yani E seçeneği cevap olamaz. Gözlenen davranışların varlığı, yokluğu puanlanmayıp derecesi / düzeyi puanlandığı için kontrol listesi yani C seçeneği de cevap olamaz. B seçeneğinin doğru olabilmesi için de yine gözlenen ölçütler için derece ya da düzeyler değil kontrol listelerine benzer şekilde belirlenen bir puan verilmeli ve özellikle süreç değil ürüne odaklanılmalıdır. Oysa ortak kökte açıklanan her bir maddeden / ölçütten alınan puanların 0-4 arasında olduğu ve 0 puanın en düşük, 4 puanın en yüksek olduğu vurgusu bizi derecelendirme ölçeğine götürmelidir. Doğru yanıt D seçeneğidir. layan bir sorudur. Derecelendirme ölçekleri hem duyuş- sal alanı, hem de devinişsel alanı yoklamada yaygın olarak kullanılabilen bir araç olmasına rağmen pek sorulmayarak kapsam geçerliğini düşüren bir özelliğe sahipti sınavında sorularak KPSS kapsamına eklenmiş oldu. Soru ile ilgili açıklamalar incelendiğinde ölçütten önceki ifade derecelendirme ölçeğine gitmek için yeterli olmazken ölçütlerden sonra verilen paragraftaki her bir maddenin puanlarının toplanmasından söz edilerek derecelendirme ölçeğine güçlü bir vurgu yapılmıştır. Zor olmamakla birlikte B seçeneğindeki bütüncül dereceleme ölçeği, pek iyi bilinmediğinde ve verilen ölçeğe benzer kalıplarda kullanılabildiğinden güçlü bir çeldirici olabilir. Diğer yandan kullanılan ölçek yapısı kontrol listesinde de kullanılabileceğinden dikkatsiz okuyucuların kontrol listesini işaretlemesine neden olabilir. KPSS kapsamında 2012 yılına kadar doğrudan cevap olarak sorulmayan derecelendirme ölçeği bilgisini yok-

9 49. Bir öğretmen, bir testin iki paralel formunu 2 hafta arayla öğrencilerine uygulamıştır. Formların uygulanması veya puanlanması esnasında karşılaşılabilecek olası durumlar aşağıda verilmiştir: I. Öğrencilerin ikinci uygulamada yorgun olmaları II. Öğretmenin her iki uygulamada da toplam puanları hesaplarken işlem hataları yapması III. Toplam puanları düşük bulan öğretmenin, puanları her iki uygulamada da 65, standart sapması 10 olacak şekilde artırması Bu durumlardan hangileri, paralel formlar yöntemi ile hesaplanan güvenirlik katsayısını düşürür? A) Yanlız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III Paralel formlar tekniği, eş değer olan testlerin aynı gruba uygulanması ve bireylerin iki uygulamadan (testten) elde ettikleri puanlar arasındaki korelasyonun hesaplanmasına dayanır. Eğer testler uzunsa ikinci uygulamada bireylerin yorgunluğu puanların düşmesine neden olacağından güvenirliği olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle birinci öncül cevap olarak alınmalıdır. Diğer yandan öğretmenin dikkatsizlikle yapacağı toplam hataları ölçme sonuçlarına tesadüfi hataların karışmasına neden olacağından güvenirliği düşürecektir. İkinci öncül de cevap olarak alınmalıdır. Üçüncü öncülde verilen durum ise puanlara sabit değerler eklemekle aynı anlama gelmektedir. Sabit hata ise puanların güvenirliğine bir etkide bulunmayacaktır. Üçüncü öncül istenilen cevap olarak alınmalıdır. Doğru yanıt C seçeneğidir. Güvenirlik ve hata ilişkisini görmemizi gerektiren bir sorudur. İlk iki öncülde tesadüfi hata (ki güvenirliği düşürürler) ve üçüncü öncülde sabit hata (güvenirliği etkilemezler) söz konusudur. Diğer yan- dan hataların paralel formlar örneği ile sorulması da paralel formların KPSS kapsamında güvenirlik belirleme tekniği olarak ilk defa sorulması nedeniyle önemlidir. Beklenen ancak geciken bir sorudur denebilir. Soru paralel testler tekniği bağlamında ele alındığında biraz güç cevaplanabilir. Çünkü genelde öğrencilerin güvenirlik tekniklerini ezberlemeden kaçtıkları gözlenmektedir. Ancak soru söz edilen öncüllerdeki işlemlerin ölçme sonuçlarına karışan hata türleri yönünden ele alındığında kolayca çözülebilir.

10 50. Aşağıda belirtilen değişkenler arasındaki ilişkilerden hangisi, personel seçme sınavı eğitim bilimleri testinin yordama geçerliği hakkında bilgi verir? 1. Değişken 2. Değişken A) Testten alınan toplam puanlar B) Testten alınan toplam puanlar C) 2010 yılında uygulanan testin madde ayırt edicilik indeksleri D) Testin 2010 yılı uygulamasından alınan toplam puanlar E) 2010 yılında uygulanan testin madde güçlük indeksleri Lisans mezuniyet not ortalamaları Yeni atanan öğretmenlerin ilk yıl sonundaki yeterlik puanları 2011 yılınada uygulanan testin madde ayırt edicilik indeksleri Testin 2011 yılı uygulamasından alınan toplam puanlar 2011 yılında uygulanan testin madde güçlük indeksleri Yordama geçerliği, ölçüt geçerliği başlığı altında ele alınır ve yordayıcılar ile ölçütler arasındaki korelasyona dayanır. Ancak ölçütler ile geçerliği araştırılan testler arasındaki korelasyonu yordama geçerliği olabilmesi için yordayıcıların gelecekte elde edilecek ölçme sonuçları veya değerlendirmeler hakkında öngörüde / tahminde bulunması ve dolayısıyla ölçüt puanların yordayıcılardan sonra elde edilmesi gerekir. Seçenekler incelendiğinde C, D ve E seçeneğindeki değişkenler sadece ilişki belirtir, geçerlik hakkında bir bilgi vermez. A seçeneği geçerlik hakkında bilgi verir ancak ölçütler daha önce elde edilen lisans puanları olduğundan uyum / uygunluk geçerliği söz konusudur. Ancak B seçeneğindeki test puanı ile atanan öğretmenlerin bir yıllık yeterlik puanları arasındaki ilişki test puanlarının yordama geçerliğini verecektir. Doğru yanıt B seçeneğidir. Yordama geçerliği şimdiye kadar en çok sorulan geçerlik türlerindendir. Çok sık sorulduğu için öğrencilerin beklediği türden bir sorudur. Kitaplarda ve kurslarda sorudakine benzer örneklere çok sık yer verilmektedir. Üst düzey olmayan, örneklerin bile hatırlanması ile çözülebilecek bir sorudur. Ancak geçerlik türleri biraz soyut kavramlar olarak değerlendirildiğinden, konuyu iyi kavrayamayan bazı öğrencilerin cevaplamakta zorlanması söz konusu olabilir.

11 51. Bir şiddet eğilimi ölçeği geliştirme çalışmasında şu işlemler yapılmıştır: Maddelerin, saldırganlık durumlarını uygun biçimde örneklediği, kanılarına başvurularak irdelenmiştir. Öğrencilerin ölçekte yer alan maddeleri cevaplamak için kaç dakikaya ihtiyaçlarının olacağı, deneme uygulamalarında gözlenmiş ve ölçekteki madde sayısı bu doğrultuda azaltılmıştır. Ölçek uygulamasından elde edilen puanlara bakıldığında erkek öğrencilerin daha yüksek puanlara sahip oldukları belirlenmiştir. Bu durumun, erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre şiddete daha eğilimli oldukları bilgisiyle uyum içinde olduğu belirlenmiştir. Ölçekten elde edilen puanların merkezî eğilim ve değişkenlik istatistikleriyle Cronbach ın alfa katsayısı hesaplanmıştır. Yapılan bu işlemler, ölçme aracının hangi özelliği hakkında bilgi vermez? A) Kullanışlılık B) Kapsam geçerliği C) Yapı geçerliği D) Ölçmenin standart hatası E) Objektifl ik Öncüllerde verilen işlemler incelendiğinde birinci öncüldeki işlem; ikinci öncüldeki işlem kullanışlık; üçüncü öncüldeki işlem yapı geçerliği ve dördüncü öncüldeki işlem ise standart hata hakkında bilgi verir. Ancak yapılan işlemler doğrudan objektiflik hakkında bilgi vermez. Doğru yanıt E seçeneğidir. Ölçme aracı ile ilgili birçok özelliğin bir arada sorulduğu karmaşık bir sorudur. Bu nedenle dikkati dağınık, bilgisi eksik öğrencilere zor gelmiş olabilir. Özellikle standart hatanın standart sapma ve güvenirlikten yararlanılarak bulunabileceğini hatırlayamayan öğrenciler ikileme düşebilir. Ancak farklı puanlayıcıların aynı puanı vermesi anlamına gelen objektiflikle ilgili hiçbir ifade olmadığını fark eden bir cevaplayıcı çözüme kolayca ulaşabilir.

12 52. Bir öğretmen, geliştirdiği 5 seçenekli 20 maddelik çoktan seçmeli testin cevap anahtarını aşağıdaki örüntüyü oluşturacak şekilde hazırlamıştır A B C D E Cevap anahtarındaki ilk 10 maddedeki örüntüyü fark eden bazı öğrenciler, geride kalan maddeleri okumadan doğru cevaplanmışlardır. Bu öğrenciler için elde edilen ölçme sonuçlarının hangi niteliği düşüktür? A) Puan ortalaması B) Kullanışlılık C) Yapı geçerliği D) Puanlama objektifl iği E) Kapsam geçerliği Söz konusu testteki cevap örüntüsünü fark eden bir bireyin maddelere doğru cevap vererek aldığı puanlar ölçülmek istenen kuramsal yapı (başarı, yetenek, zeka vb.) dışında bir özellikten (dikkat, algı vb. ) gelen puanlar olacaktır. Yani ölçme aracı ölçülmek istenen yapı dışında başka özellikleri işe karıştıracak ve yapı geçerliğinin düşmesine neden olacaktır. Doğru yanıt C seçeneğidir. Yıllardır pek sorulmayan yapı geçerliği ilk kez 2011 sınavında sorulmuştu sınavında ikinci kez sorulmuştur. Doğru cevaba doğrudan bilinmese bile seçenekler elenerek cevaplanabilecek bir soru- dur. Örneğin öğrencinin örüntüyü kullanması puan ortalamasını ve kullanışlığı artırır. Yine puanlama örüntüsünün fark edilmesi ve doğru ya da yanlış cevap verilmesi ile ilgili olmadığında puanların objektifl iğinde de düşme olmayacaktır. Soru sayısını azaltmaktan veya sorulmayan bazı konular/davranışlar/kazanımlar söz konusu olmadığı için kapsam geçerliği de düşmeyecektir. Geriye bir tek yapı geçerliği kalacaktır. Orta düzeyde güçlükte bir soru olduğu söylenebilir.

13 53. Bir öğretim üyesi, üniversite 2. sınıf öğrencilerine ölçme ve değerlendirme ara sınavında sormak üzere aşağıdaki çoktan seçmeli maddeyi hazırlamıştır. Korelasyon, iki değişken arasındaki ilişkinin derecesini verir. İki değişken arasındaki ilişkinin derecesini veren katsayıya korelasyon adı verilir ve r XY ile gösterilir. Aşağıdaki korelasyon değerlerinden hangisi daha zayıf bir ilişkiyi gösterir? Hatalı sorunun kökü incelendiğinde birinci ve ikinci cümlenin birbirinin neredeyse aynısı olduğu, gereksiz bir tekrarın söz konusu olduğu görülmektedir. Doğru yanıt D seçeneğidir. a. 0,05 b. 0,11 c. 0,21 d. 0,57 e. 0,68 Öğretim üyesinin hazırlamış olduğu maddede, çoktan seçmeli maddelerin yazılmasında dikkat edilmesi gereken esaslardan hangisi gözetilmemiştir? A) Maddenin yalnız bir doğru yanıtı olmalıdır. B) Seçeneklerin uzunlukları birbirine yakın olmalıdır. C) Seçenek sayısı, testin hitap ettiği öğrenci düzeyine uygun olmalıdır. D) Madde kökünde gereksiz açıklamalardan kaçınılmalıdır. E) Noktalama işaretlerine ve imla kurallarına uyulmalıdır. Çoktan seçmeliler ile ilgili bu sorunun çözümü oldukça kolaydır. Öğrencilerin cevabı çabukça bulmaları beklenebilir. Çoktan seçmeli testleri bir kez okuyan bir öğrencinin A, B ve C seçeneklerini hemen elemesi gerekir. E seçeneği de biraz dikkatli bir okumayla elenebilir. Soru kökündeki daha zayıf kelimelerinin altının çizilmemesi de bir kural ihlalidir ancak seçeneklerde verilmediği için göz ardı edilebilir.

14 54. Aşağıda 8. sınıf öğrencileri için hazırlanmış, sözlü ve yazılı sınav sorusu örnekleri ile ev ödevi örnekleri verilmiştir. Sözlü Sınav Sorusu A yüzyıl öncesinde, Osman İmparatorluğu nda merkezî hazinenin gelir kaynaklarından ikisi açıklayınız. A2. Osamanlı İmparatorluğu nda maliye sistemini anlatınız Yazılı Sınav Sorusu B1. Ülkemizin 81 ilinden biri olan ve güneyde yer alan Antalya nın, Akdeniz e kıyısı olması nedeniyle sahip olduğu coğrafi özellikleri yazınız. B2. Antalya nın bitki örtüsü ve iklim özellikleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız. Ev Ödevi C1. 30 x 60 cm boyutlarında, üzerinde en büyük beş gölümüzün, sıra dağlarımızın ve en büyük üç platomuzun gösterildiği bir kabartma Türkiye haritası hazırlayınız. C2. Beyaz renkte hazırlanmış ve size verilmiş olan kabartma Türkiye haritasında en büyük beş gölümüzün, sıra dağlarımızın ve en büyük üç platomuzun adlarını üzerlerine yazınız ve bunları farklı renklerde boyayınız. Soru yazım ilkeleri göz önüne alındığında bir öğretmenin sırasıyla sözlü sınav sorusu, yazılı sınav sorusu ve ev ödevi örneklerinden hangilerini seçmesi beklenir? A) A1, B1, C1 B) A1, B2, C1 C) A1, B2, C2 D) A2, B1, C1 E) A2, B1, C2 Sözlü sorularından A2, Sorular açık anlaşılır, sınırlandırılmış olmalı, çocukların düzeyini aşmamalıdır. ilkeleriyle; yazılı sorularından B1 Sorularda gereksiz, ipucu verecek ve tekrar eden açıklamalardan kaçınılmalıdır ilkeleriyle; ödevlerden ise C1 Ödevler çocukların düzeyine uygun olmalı, onların üstesinden gelebilecekleri bir güçlükte olmalıdır. ilkelerine uygun yazılmamıştır. Bu nedenle A1, B2, ve C2 soruların seçilmesi gerekir. Doğru yanıt C seçeneğidir. Soru farklı bilgilerin aynı anda kullanılmasını gerektiren zor sayılabilecek bir sorudur. Sözlü, yazılı ve ödev sorularının nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgiler yoklanmaktadır. Basit gibi görünse de sorunun tüm ifadeleri okunarak cevaplanması daha uygun olacaktır.

15 soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız öğrencinin bulunduğu bir okuldan, matematik bilgi yarışması için 4 kişilik bir takımın oluşturulması hedefl enmektedir. Takıma alınacak başarılı öğrencileri seçmek amacıyla okuldaki tüm öğrenciler 50 maddelik çoktan seçmeli bir başarı testine alınacaktır. 55. Belirtilen amaç doğrultusunda hazırlanan bir sınavdan alınan puanların frekans grafiğinin aşağıdakilerden hangisine en yakın olması beklenir? Seçilecek birey sayısı az ve sınava giren birey sayısı fazla olduğunda çok sayıda zor soru (zor bir test) kullanılması ve sağa çarpık dağılım elde edilmesi beklenir. Seçeneklerde verilen dağılımlarda ise az sayıda bireyi seçebilme işi zorlaşacaktır. Doğru yanıt A seçeneğidir. A) Frekans B) Frekans Puan 0 50 Puan C) Frekans D) Frekans Puan 0 50 Puan E) Frekans Soru çeşitli sınav uygulamalarında ların beklentilerine uyan tipik dağılımlarla ilgilidir. Aynı zamanda grafi k okuma becerisini de yoklamaktadır. Tipik dağılımlara ilişkin bilgi ile grafi k okuma becerisine sahip olmayan birinin cevaplaması zor olan bir sorudur Puan

16 soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız öğrencinin bulunduğu bir okuldan, matematik bilgi yarışması için 4 kişilik bir takımın oluşturulması hedefl enmektedir. Takıma alınacak başarılı öğrencileri seçmek amacıyla okuldaki tüm öğrenciler 50 maddelik çoktan seçmeli bir başarı testine alınacaktır. Bireylerin başarı düzeyleri öncelikle ölçme ile ilgili bir kavramdır. Objektifl ikle ölçütün bağıl ya da mutlak olmasının pek bir ilişkisi yoktur. Ölçme sonuçlarının standart hatası ölçütle ilgili değil, standart sapma ve güvenirlikle ilgilidir. Mutlak ölçüt kullanmanın kullanışlığı düşürdüğünü söyleyemeyiz. Dolayısıyla B, C, D ve E seçeneklerinde verilen ifadeler cevap değildir. A seçeneğinde verilen ifade ise doğrudur. Gerçekten de yüksek bir mutlak ölçüt belirlendiğinde bu ölçütü geçebilen sadece iki öğrenci olabilir. Böyle olunca da takımın eksik kalması gözlenebilir. Doğru yanıt A seçeneğidir. 56. Yapılan bu değerlendirme işleminde, mutlak ölçüt kullanılmasına bağlı olarak aşağıdaki sonuçlardan hangisi gözlenebilir? A) Takım için yeterli sayıda öğrenci bulunamayabilir. B) Öğrencilerin başarı düzeyleri belirlenemeyebilir. C) Yeterli objektifl ik sağlanamayabilir. D) Ölçmenin satandart hatası istenenden çok büyük olabilir. E) Sınavın kullanışlığı çok düşük olabilir. Son yıllarda bağıl ve mutlak ölçütle birlikte bağıl ve mutlak değerlendirme çok sık sorulmaktadır. Ancak genellikle bağıl ölçütün dezavantajları sorulurken bu soruda mutlak ölçütün dezavantajı yoklanmıştır. Orta güçlükte bir sorudur. Konuya yeterince hakim olmayan öğrencilerin çeldiricilere gitme ihtimali yüksektir.

17 57. Bir öğretmen, 100 öğrenciye uygulamış olduğu testten elde edilen ham puanları z standart puanlarına dönüştürmüştür. Aşağıdaki tabloda, beş öğrencinin ham puanları ve z puanları verilmiştir. Öğrenci Ham puan z puan Kemal 100 1,5 Nuri 90 1 Fatma 70-0,5 Zeynep 50-1 Mehmet 30-2 Öğretmen bir öğrencinin puan dönüşümünde hata yaptığına göre, hatalı puan hangi öğrenciye aittir? A) Kemal B) Nuri C) Fatma D) Zeynep E) Mehmet Matematiksel formüller bir kenara bırakılarsa en düşük puandan en yüksek puan, gidildikçe (sonuncu hariç) puanlar 20 şer artmakta ve buna bağlı olarak z puanları da 1 er artmaktadır. Nuri ve Kemal in puan artışı 10 ve z artışı ise 0,5 görünmektedir. (Dolayısıyla bu orantılardan standart sapmanın 20 olduğu sonucuna ulaşılabilir.) Oysa Fatma nın Nuri ve Zeynep ten puan farkının 20 olmasına rağmen 0,5 artış ya da azalış gösterdiği görülmektedir. Bu ise söz konusu edilen orantıya terstir. Bu nedenle z puanı yanlış hesaplanan birey Fatma olmalıdır. Doğru yanıt C seçeneğidir. Z puanı ile ilgili bir soru olması bakımından beklenen bir sorudur. Ancak çözümünde ya mantık yürütmek ya da standart puan formüllerine dayanan denklem kurmak gerekmektedir. Bu durum matematiği zayıf olan öğrencilerin soruyu yapmaktan kaçınmalarına neden olacağından soruyu zorlaştırabilir.

18 58. Bir tarih öğretmeni, 6A ve 6B şubelerindeki öğrencilere aynı testi uygulamıştır. Şubelerdeki puan dağılımına ait betimsel istatistikleri aşağıdaki tabloda vermiştir. 6A 6B Öğrenci Sayısı En Düşük Puan 8 4 En Yüksek Puan Verilen istatistikler bağlamında seçenekler değerlendirilirse A seçeneği için ranjlara bakmak gerekir. Grupların ranjları eşit olduğundan A seçeneği doğru değildir. A şubesinin ortalaması B den yüksek olduğu için C seçeneği doğru değildir. D ve E seçeneklerindeki ifadelerin doğru olup olmadığına verilen bilgilerden hareketle ulaşamayız. B seçeneği ise A şubesinin standart sapmasının küçük olmasına dayanılarak söylenebilir. Doğru yanıt B seçeneğidir. Aritmetik Ortalama 25,50 18,74 Standart Sapma 5,13 9,11 Bu tabloya göre, aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir? A) 6A şubesinin puan aralığı, 6B şubesinin puan aralığından daha geniştir. B) 6A şubesindeki puanlar, 6B şubesindeki puanlardan daha homojen bir dağılım göstermiştir. C) 6B şubesi, tarih testinde 6A şubesinden daha başarılı olmuştur. D) 6A şubesinde, testteki tüm maddeleri doğru cevaplayan en az bir öğrenci vardır. E) 6B şubesindeki puan dağılımı sola çarpıktır. Merkezi değişim ve eğilim ölçülerini birlikte düşünülmesini gerektiren bir sorudur. Ranj hesaplamayı mutlaka bilmeyi gerektiren ve grupların başarısının, homojenlik düzeyinin nasıl karşılaştırılacağını da bilmeyi gerektirir. Orta güçlükte iyi bir soru olarak değerlendirilebilir.

19 59. Aşağıda, 8. sınıf öğrencilerine uygulanan uluslararası bir sınavın fen bilimleri alt testinde yer alan çoktan seçmeli bir madde, bu maddenin ölçtüğü bilişsel düzey ve madde istatistikleri verilmiştir. Canlılarda büyük ve karmaşık yapıdaki moleküller parçalanarak daha basit ve küçük moleküller hâline dönüşür. Bu olaya ne denir? a. Boşaltım b. Emilim c. Sindirim d. Dolaşım Madde ayırt ediciliği yüksek olduğundan A seçeneğindeki ifade söylenemez. Maddenin ayırt ediciliği yüksek olduğundan testten çıkardığımızda iç tutarlılık azalacağından B seçeneğindeki ifade söylenemez. Madde güçlük değeri sıfıra yaklaştığından C seçeneğindeki ifadeyi söyleyemeyiz. Madde ayırt edicilik gücü yüksek olduğundan D seçeneğindeki ifadeyi söyleyebiliriz. Hatırlama düzeyini ölçtüğü belirtildiğine göre E seçeneğindeki ifadeye ulaşamayız. Doğru yanıt D seçeneğidir. Bilişsel düzey Hatırlama Madde güçlük indeksi (p) 0,21 Madde ayırt edicilik indeksi (r) 0,61 Bu maddeyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Başarı düzeyi yüksek öğrencilerle düşük olanları ayırt etmekte yetersizdir. B) Madde testten çıkarılırsa iç tutarlılık katsayısı artar. C) Testi alan öğrencilerin çoğunluğu tarafından doğru cevaplanmıştır. D) Öğrencilerin tset puanları arttıkça maddeyi doğru cevaplama olasılıkları artmaktadır. E) Üst düzeyden bir düşünme becerisini ölçmektedir. Ancak E seçeneği çoğu birey tarafından hemen elenecek bir durumda görünüyor bu nedenle sorudaki şans başarısını artırmıştır. Madde ayırt edicilik gücünün test puanlarıyla ilişkisi bağlamındaki yorumunu sorması bakımından yenilik taşımaktadır. B seçeneği güçlü bir çeldirici olabilir. Orta güçlükte bir soru ollduğu söylenebilir.

20 60. Bir okuldaki 7. sınıf öğrencilerine 5 seçenekli bir İngilizce testi uygulanmıştır. Testteki ilk üç maddenin alt grup-üst grup yönetimiyle madde analizini gösteren tablo aşağıda verilmiştir. Altı çizili seçenekler anahtar cevaptır. Madde no 1 2 Grup Öğrenci sayısı Seçenekler A B C D E Üst Alt Üst Alt Madde (I) +0,12 ve madde (III) -0,12 ayırıcılık gücüne sahip olduklarından A seçeneğindeki gibi ayırt edicilikleri eşittir diyemeyiz. Madde ikinin +0,56 ayırıcılık gücüne sahip olmasından dolayı B doğrudur. Üçüncü madde birinci maddeden zor olduğundan C seçeneğindeki ifadeye ulaşamayız. İlk üç maddenin ortalaması 1,32 çıktığından D seçeneğindeki ifadeyi kullanamayız. Üçüncü maddede C çeldiricisi üst gruptan alt gruba göre daha çok öğrenci çektiğinden madde beklenen yönde işlememiştir. Doğru yanıt B seçeneğidir. 3 Üst Alt Bu maddelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Madde 1 ve madde 3 ün ayırt edicilikleri birbirine eşittir. B) Madde 2, madde 1 den daha ayırt edici bir maddedir. C) Madde 1, diğer ikisine göre daha zordur. D) İlk üç maddeden alınan puanların ortalaması 1,25 tir. E) Madde 3 ün C çeldiricisi, beklenen yönde işlemiştir. Daha önce de benzerleri çıkan bir sorudur. Ancak işlem yapma becerisini de yoklamaktadır. Bu nedenle işlem yapmaktan hoşlanmayan veya bu konuda becerisi yetersiz olan öğrencilerin yanlış cevaplayabilecekleri bir sorudur. Bunun yanında madde güçlüğü, ayırıcılığı ve seçenek analizine aynı soruda yer verilmekte ölçülen davranış üst düzeye çıkmış ve soru zorlaşmıştır. Yine de beklenen ve daha önce benzerleri bulunan bir soru olduğu için orta güçlükte olduğunu söylemek daha uygun olabilir.

Diğer sayfaya geçiniz KPSS / EB CÖS soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız. 43.

Diğer sayfaya geçiniz KPSS / EB CÖS soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız. 43. 43. (I) Eda Öğretmen, dersini işledikten sonra öğrencilerine bir sınav uygular. (II) Sınavı hazırlarken ilgili kazanımları ve kazanımların ağırlıklarını göz önüne alarak bir belirtke tablosu hazırlar.

Detaylı

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Standart Hata... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak,

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak, 43. Bir öğretim programına öğrenci seçmek için mülakat yapılacaktır. Bu mülakata bir genel yetenek testinden 0 ve daha üstü standart T puanı alanlar başvurabilecektir. Yetenek testinden elde edilen puanlar

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... xxii BÖLÜM 1 - ÖĞRENME, ÖĞRETİM VE DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 EĞİTİM SÜRECİ VE ÖĞRENME... 2 Öğrenme ve Bilişsel Yaklaşım... 3 Bilişsel Yaklaşımın Eğitimdeki Genel Sonuçları...

Detaylı

ölçme ve değerlendirme

ölçme ve değerlendirme ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORU KAMPI YANIT ANAHTARI adım 1 adım 2 adım 3 adım 4 adım 5 adım 6 1. C 1. A 1. E 1. C 1. C 1. B 2. C 2. C 2. C 2. B 2. A 2. A 3. B 3. B 3. B 3. D 3. D 3. D 4. C 4. B 4. C 4. A

Detaylı

uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN

uzman yaklaşımı ölçme ve değerlendirme Branş Analizi Doç. Dr. Nuri DOĞAN Branş Analizi ölçme ve değerlendirme Testin bir soru hariç, genel olarak ölçmede önceki yıllarda çıkanlara benzeyen ve dolayısıyla beklenen sorulardan oluştuğu söylenebilir. Tamamlayıcı ölçme teknikleri

Detaylı

KPSS 2007 EB (43) DENEME 4 / 103. SORU 43. Aşağıdaki örneklerin hangisinde sözü edilen ölçme işleminde bağıl (keyfî, itibari) sıfır söz konusu değildir? A) Ankara ili Çankaya ilçesinin deniz seviyesinden

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d)

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d) Isınma Hareketleri 1 Aşağıda verilenleri inceleyiniz. Test İstatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Aritmetik ortalama Tepe değer (mod) Ortanca (medyan) Merkezi Dağılım (Yayılma) Ölçüleri Açıklık

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test Geliştirme EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test, bireylerin ölçme konusu olan özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullalan ölçme araçlarına verilen genel bir

Detaylı

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU İçerik Giriş... 2 Puanlama... 2 Puanların Dağılımı... 3 Klasik Test Kuramına Göre Madde İstatistikleri... 4 Madde zorluk katsayıları...

Detaylı

Orhan KAYA KPSS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME PROGRAM GELİŞTİRME

Orhan KAYA KPSS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME PROGRAM GELİŞTİRME T A K K İ D ÖSYM nin Vazgeçemedigi Orhan KAYA KPSS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME PROGRAM GELİŞTİRME Soru Tipleri Güzel ülkemin güzel insanı... Eser Adı Dikkat Çıkabilir Ölçme ve Değerlendirme & Program Geliştirme

Detaylı

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır?

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır? 39. Aşağıdakilerden hangisi, buluş yoluyla öğrenme yönteminden yararlanmaya çalışan bir öğretmenin, öğrencilerin derse aktif katılımlarını sağlaması için yapması gereken davranışlardan biri olamaz? A)

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE

Detaylı

TEST VE MADDE ANALİZLERİ

TEST VE MADDE ANALİZLERİ TEST VE MADDE ANALİZLERİ Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı ve madde standart sapması Madde güvenirliği Çeldiricilerin işlerliği Test Analizleri Merkezi Eğilim(Yığılma Ölçüleri) Merkezi

Detaylı

Test Analizi. Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi).

Test Analizi. Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi). Test Analizi Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi). Test Analizi Testin tamamına bakılarak; 1. Testin ayırt

Detaylı

M d a d dd e A l na i li i z

M d a d dd e A l na i li i z Mdd Madde Analizi i Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına ş puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan ş maddeler analiz edilerek

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME Öğrenci başarısının veya başarısızlığının kaynağında; öğrenci, öğretmen, çevre ve program vardır. Eğitimde değerlendirme yapılırken bu kaynaklar dikkate alınmaz. Eğitimciler,

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI

ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR 2. ÖLÇMEDE HATA (GÜVENİRLİK GEÇERLİK) 3. İSTATİSTİK 1. TEMEL KAVRAMLAR Ölçme, Ölçüm, Ölçme Kuralı, Ölçüt, Değerlendirme. Ölçme Türleri: Doğrudan,

Detaylı

Korelasyon Ölçme aracında bulunması gereken özellikler. Korelasyon katsayısının yorumlanması-1

Korelasyon Ölçme aracında bulunması gereken özellikler. Korelasyon katsayısının yorumlanması-1 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BÖLÜM III Ölçme Aracında Bulunması Gereken Özellikler Dr. Aylin ALBARAK SARI Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ölçme aracında bulunması gereken özellikler 1. Güvenirlik

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çok Disiplinli Ders Kurulları, Sınav Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme Esasları

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çok Disiplinli Ders Kurulları, Sınav Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme Esasları İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çok Disiplinli Ders Kurulları, Sınav Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme Esasları 1. TANIM ve AMAÇ 1.1. Çok Disiplinli Ders Kurulları, Sınav Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Ölçme ve değerlendirme süreci olmadan planlı bir eğitim süreci söz konusu olamaz. Planlı eğitim sürecinde cevap verilmesi gereken bazı sorular Cevap aranan soru Ortaya çıkan eğitim

Detaylı

Testlerin/Sınavların Sınıflandırılması

Testlerin/Sınavların Sınıflandırılması dışı teknikler Gözlem, Vak a kayıtları, Biyografi, Otobiyografi vb. /Sınav teknikleri Öğrencileri yeri ve zamanı önceden belirlenmiş sınama durumları içine sokarak tepkilerini almak amacıyla geliştirilen

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri 2 Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı Madde güvenirlik indeksi Çeldiricilerin işlerliği Korelasyon katsayısı 3 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 1 1 1 1 0 0

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi

Pedagojik Formasyon Eğitimi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER-II GEÇERLİK VE KULLANIŞLILIK Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Detaylı

EĞİTİMDE SÜREÇ VE ÜRÜN ODAKLI DEĞERLENDİRME

EĞİTİMDE SÜREÇ VE ÜRÜN ODAKLI DEĞERLENDİRME Editörler Doç. Dr. Bayram Bıçak - Dr. Öğr.Üyesi Hakan Koğar EĞİTİMDE SÜREÇ VE ÜRÜN ODAKLI DEĞERLENDİRME Yazarlar Dr. Öğr. Üyesi Asiye Şengül Avşar Dr. Öğr. Üyesi Betül Karakoç Alatlı Dr. Öğr. Üyesi Betül

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli GİRİŞ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Zeki NACAKCI

Detaylı

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir.

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir. Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan maddeler analiz edilerek maddelerin testten çıkartılıp

Detaylı

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University. Company Logo

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University.  Company Logo PowerPoint Template LOGO Dr. S.Nihat ŞAD İnönü University www.thmemgallery.com Company Logo 1 Contents www.thmemgallery.com geliştirme süreci Birey hakkında bilgi toplama yolları lerin sınıflandırılması

Detaylı

BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ

BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ 1 BÖLÜM 10 PUAN DÖNÜŞÜMLERİ Bir gözlem sonucunda elde edilen ve üzerinde herhangi bir düzenleme yapılmamış ölçme sonuçları 'ham veri' ya da 'ham puan' olarak isimlendirilir. Genellikle ham verilerin anlaşılması

Detaylı

BÖLÜM 14 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 3 (ORTALAMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI)

BÖLÜM 14 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 3 (ORTALAMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI) 1 BÖLÜM 14 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 3 (ORTALAMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI) Hipotez testi konusunda görüldüğü üzere temel betimleme, sayma ve sınıflama işlemlerine dayalı yöntemlerin ötesinde normal dağılım

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bir niteliğin gözlenip gözlem sonucunun sayılar veya sembollerle gösterilmesi işine ölçme diyebiliriz. Yaygın olan sınıflandırmaya göre ölçekler: Sınıflama ölçekleri Sıralama

Detaylı

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği Test İstatistikleri Test İstatistikleri ünite başlıkları Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği 1 Test İstatistikleri

Detaylı

1 Hipotez konusuna öncelikle yokluk hipoteziyle başlanılan yaklaşımda, araştırma hipotezleri ALTERNATİF HİPOTEZLER olarak adlandırılmaktadır.

1 Hipotez konusuna öncelikle yokluk hipoteziyle başlanılan yaklaşımda, araştırma hipotezleri ALTERNATİF HİPOTEZLER olarak adlandırılmaktadır. Özellikle deneysel araştırmalarda, araştırmacının doğru olup olmadığını yapacağı bir deney ile test edeceği ve araştırma sonunda ortaya çıkan sonuçlarla doğru ya da yanlış olduğuna karar vereceği bir önermesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI... 2 Ölçmenin önemi ve ölçmeye genel bir bakış... 2 Ölçmenin Tanımı... 3 Ölçmenin Türleri... 3 Doğrudan Ölçme... 4 Dolaylı Ölçme...

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME [Bu dosyada yer alanlar 2014 KPSS Eğitim Bilimlerine yönelik bilgilerdir. Söz konusu bilgiler KMS-KPSS de çıkmış sorular dikkate alınarak hazırlanmıştır. KPSS de çıkan sorular temele alınarak, konuların

Detaylı

6. Staja Giriş Sınavı

6. Staja Giriş Sınavı 6. Staja Giriş Sınavı Staja Giriş Sınavı için başvurular, her yılın Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yapılır. Staja Giriş Sınavına, 3568 sayılı Kanunun 4. ve 6. maddesi ile 5/A-a maddesindeki öğrenim

Detaylı

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ

ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ ÖÖY II Yrd.Doç.Dr.M.Betül YILMAZ Herhangi bir eseri, oyunu, işi vb. ortaya koyarken gösterilen başarı 2 Nasıl ölçmeli??? Çoktan seçmeli sorular? Açık uçlu sorular???? Ne zaman lazım? Sınıf içi uygulamalar

Detaylı

Ki- Kare Testi ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL

Ki- Kare Testi ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM 317 MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ İYİ UYUM TESTİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL İYİ UYUM TESTİ Rassal değişkenin olasılık yoğunluk fonksiyonunun ve parametresinin bilinmediği, ancak belirli

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM ORTAK SINAVI TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM ORTAK SINAVI TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ VE İZLEME DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM ORTAK SINAVI TEST VE MADDE

Detaylı

009 BS 400- İstatistik sonılannın cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve formüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir. 1. şağıdakilerden hangisi doğal birimdir? l TV alıcısı Bl Trafik kazası CL

Detaylı

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak

BEM. Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek. Eğilimlerini belirleyerek. Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak B E M Öğrencinin tüm hayatını temelden etkileyen öğrenme stillerini belirleyerek Eğilimlerini belirleyerek Öğrencinin kendini tanımasını sağlayarak Bireye uygun akademik programlara yönlendirerek Öğrencinin

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır)

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Hata: Ölçme sonuçlarına istenmeyen değişkenlerin karışmasıdır. Hataların

Detaylı

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek,

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, İSTATİSTİK 8.Hafta Değişkenlik Ölçüleri Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, Serilerin birbirlerine değişkenliklerini yorumlayabileceksiniz. 2

Detaylı

Okuyun başarın Okuyun başarın. Okuyun başarın İhtiyaç ile kazanın! Okuyun başarın TÜRKÇE

Okuyun başarın Okuyun başarın. Okuyun başarın İhtiyaç ile kazanın! Okuyun başarın TÜRKÇE Değerli Öğrencilerimiz Bu sene Türkçe branşında sorularımız ÖSYM nin yaptığı değişiklik sonrası açıklamalarına uygun olarak gelmiştir. ÖSYM açıklamasında sözel muhakeme becerilerini ölçen sorulara yer

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm I : Giriş...1 Hazırlık Süreci Uygulama Süreci Değerlendirme Süreci

İÇİNDEKİLER. Bölüm I : Giriş...1 Hazırlık Süreci Uygulama Süreci Değerlendirme Süreci İÇİNDEKİLER Bölüm I : Giriş...1 Hazırlık Süreci Uygulama Süreci Değerlendirme Süreci Bölüm II : İstatistiksel Bulgular...4 Devlet ve Özel Okullara Göre Yerleşen Öğrencilerin Oranları 2008 Yönlendirme Sınavına

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri 1 Sınav Hazırlamada Dikkat Edilecekler Ölçme aracı amaca uygun olmalıdır Sınav mutlaka planlanmalıdır Bir madde bir bilgiyi yoklamalıdır. Sorular açık ve net

Detaylı

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Ölçme ve Değerlendirme Ölçme (measurement), bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahip ise, sahip oluş derecesinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Amaçlar NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Bu bölümde ölçümlerin geçerlilik ve güvenilirliği ile veri toplama teknikleri üzerinde durulacaktır. Araştırmanın amacına göre her bir aracın nasıl uygulanacağı

Detaylı

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 1.11.013 Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 4.-5. hafta Merkezi eğilim ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene ilişkin ölçme sonuçlarının, hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve veri grubunu

Detaylı

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25%

TEDU EPE. B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% TEDU İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVI İÇERİK ŞEMASI VE TABLOLAR TEDU EPE 1. Oturum 10.00-12.00 2. Oturum 14.00-16.00 A. Dinleme 25% B. Yazma 25% C. Dil Kullanımı 25% D. Okuma 25% Dinlerken Cevaplama Kompozisyon

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ. Bağıl Değerlendirme Sistemi

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ. Bağıl Değerlendirme Sistemi T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ Bağıl Değerlendirme Sistemi Bağıl Değerlendirme Sistemi Üniversitemizde 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren birimlerde yapılan seviye tespit sınavları ile yabancı dil

Detaylı

Dikey geçiş nasıl yapılır?

Dikey geçiş nasıl yapılır? On5yirmi5.com Dikey geçiş nasıl yapılır? Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için ÖSYM tarafından

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. Sayfa ÖNSÖZ... 10

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. Sayfa ÖNSÖZ... 10 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... 10 BÖLÜM I ANADİLİ ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER... 1 Anadilinin Birey ve Toplum Yaşamındaki Önemi... 1 Anadili Öğretiminin Temel İşlevleri... 5 ANADİLİ ÖĞRETİMİNİN ETKİNLİK

Detaylı

uzman yaklaşımı program geliştirme Branş Analizi Uzm. İrfan UYGAR

uzman yaklaşımı program geliştirme Branş Analizi Uzm. İrfan UYGAR Branş Analizi program geliştirme ÖSYM 2013 yılında yaptığı değişiklikle Eğitim Bilimleri Testi ndeki soru sayısını 120 den 80 e düşürmüştür. Bu bağlamda program geliştirmenin soru sayısını diğer alanlara

Detaylı

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department 71 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 9, Sayı 17, Haziran 2009, 71-76 Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Başarılarına Etki Eden Değişkenler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 0310330040 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA KALİTENİN TARİHSEL KİMLİK DEĞİŞİMİ Muayene İstatistiksel Kalite Kontrol Toplam Kalite Kontrol Toplam Kalite Yönetimi İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL İstatistiksel

Detaylı

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları)

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dahilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf ve güçlü yönlerini öğrenme

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme

Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme Yazar ProfDr Özcan DEMİREL ÜNİTE 9 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirmenin önemini kavrayabilecek, Türkçe öğretiminde

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

İstatistik Nedir? İstatistiğin Önemi Nedir? Tanımlayıcı ve Çıkarımcı İstatistik ttitik Tanımlayıcı İstatistik Türleri Çıkarımcı İstatistiğin i iği

İstatistik Nedir? İstatistiğin Önemi Nedir? Tanımlayıcı ve Çıkarımcı İstatistik ttitik Tanımlayıcı İstatistik Türleri Çıkarımcı İstatistiğin i iği İSTATİSTİK E GİRİŞ TEMEL KAVRAMLAR İstatistik Nedir? İstatistiğin Önemi Nedir? Tanımlayıcı ve Çıkarımcı İstatistik ttitik Tanımlayıcı İstatistik Türleri Çıkarımcı İstatistiğin i iği Elemanlarıl AMAÇ İstatistiğe

Detaylı

7 EYLÜL 2013 CUMARTESİ RESMÎ GAZETE SAYI: 28758 YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

7 EYLÜL 2013 CUMARTESİ RESMÎ GAZETE SAYI: 28758 YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 7 EYLÜL 2013 CUMARTESİ RESMÎ GAZETE SAYI: 28758 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN: YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ KISIM MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI

Detaylı

KONU 1: ARAŞTIRMA SORUSU OLUŞTURMA VE VERİ TOPLAMA. Araştırma Sorusu Oluşturma

KONU 1: ARAŞTIRMA SORUSU OLUŞTURMA VE VERİ TOPLAMA. Araştırma Sorusu Oluşturma KONU 1: ARAŞTIRMA SORUSU OLUŞTURMA VE VERİ TOPLAMA Hatırlayalım! Araştırmalarda bir amaca yönelik toplanan bilgiye veri denir. Örneğin; okulumuzdaki öğrencilere en sevdikleri dersi, meyveyi, rengi vb.

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK İçindekiler Test İstatistikleri Merkezi Eğilim Tepe Değer (Mod) Ortanca (Medyan) Aritmetik Ortalama Merkezi Dağılım Dizi Genişliği (Ranj) Standart Sapma Varyans Çarpıklık

Detaylı

objektif değerlendirilmesini sağlayan bilim - veri arasındaki farkın olup olmadığını tespit

objektif değerlendirilmesini sağlayan bilim - veri arasındaki farkın olup olmadığını tespit İSTATİST STİK A. G E N E L B İ L G İ A. G E N E L B İ L G İ İstatistik, belli amacla tespit edilen verilerin objektif değerlendirilmesini sağlayan bilim dalıdır. Hedef - verilere anlam kazandırmak - veri

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Outlier : Veri setinde normal olmayan değerler olarak tanımlanır. Ders: Kantitatif Yöntemler 1 VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Veri setinden değerlendirme başlamadan çıkarılabilir. Yazım

Detaylı

2016 EYLÜL MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ

2016 EYLÜL MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ 2016 EYLÜL Dil ve Anlatım Uygulama Sınavı T.C. MUSTAFAKEMALPAŞA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MUSTAFAKEMALPAŞA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ DİL VE ANLATIM DERSLERİ UYGULAMA SINAVI YÖNERGESİ TÜRK DİLİ

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

MATE 211 BİYOİSTATİSTİK DÖNEM SONU SINAVI

MATE 211 BİYOİSTATİSTİK DÖNEM SONU SINAVI Öğrenci Bilgileri Ad Soyad: İmza: MATE 211 BİYOİSTATİSTİK DÖNEM SONU SINAVI 26 Mayıs, 2014 Numara: Grup: Soru Bölüm 1 10 11 12 TOPLAM Numarası (1-9) Ağırlık 45 15 30 20 110 Alınan Puan Yönerge 1. Bu sınavda

Detaylı

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ 359 BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ Osman ÇİMEN, Gazi Üniversitesi, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara, osman.cimen@gmail.com Gonca ÇİMEN, Milli

Detaylı

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ Liselere geçiş sisteminde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren değişikliğe gidildi. Buna göre öğrencilere 2 farklı alternatif sunuluyor; 1. Adrese dayalı mahalli yerleştirme

Detaylı

0.04.03 Standart Hata İstatistikte hesaplanan her istatistik değerin mutlaka hatası da hesaplanmalıdır. Çünkü hesaplanan istatistikler, tahmini bir değer olduğu için mutlaka hataları da vardır. Standart

Detaylı

Matematik testi adayların işlemsel yeteneklerini, belli bir zaman diliminde ölçen ve adayları en çok zorlayan derslerin başında gelmektedir.

Matematik testi adayların işlemsel yeteneklerini, belli bir zaman diliminde ölçen ve adayları en çok zorlayan derslerin başında gelmektedir. YGS - MATEMATĠK YGS - Matematik testinde 32 soru sorulmaktadır. 8 tane de Geometri dersinden soru çıkmaktadır. Matematik ve Geometri derslerinden toplam 40 soru sorulmaktadır. Matematik testi adayların

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN EĞİTİM FAKÜLTESİNE ÖNKAYIT VE ÖZEL YENEK SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALINACAKTIR.

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN EĞİTİM FAKÜLTESİNE ÖNKAYIT VE ÖZEL YENEK SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN EĞİTİM FAKÜLTESİNE ÖNKAYIT VE ÖZEL YENEK SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. Eğitim Fakültesinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Programına 2016-2017

Detaylı

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Editörler Dr.Öğr.Üyesi Neşe Öztürk Gübeş- Dr.Öğr.Üyesi Eren Halil Özberk EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Yazarlar Dr.Öğr.Üyesi Durmuş Özbaşı Dr.Öğr.Üyesi Eren Halil Özberk Dr.Öğr.Üyesi Fatih Orçan Dr.Öğr.Üyesi

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor Amaç Aşamalar Örneklem Analizler PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları nın amacı, yeni örneklemler

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI Öğretmenlik Uygulaması II UYGULAMA KILAVUZU ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE İLİŞKİN GENEL AÇIKLAMALAR Öğretmenlik

Detaylı

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Hipotez Testleri Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Nedir? Gözlemlenebilir (araştırılabilir) bir olay, olgu veya fikri mantıklı ve bilimsel olarak açıklamaya yönelik yapılan tahminlerdir.

Detaylı

SUNU İÇERİĞİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSKOKULU

SUNU İÇERİĞİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSKOKULU SUNU İÇERİĞİ AMAÇ GENEL BİLGİLER BAŞVURU KOŞULLARI SINAV DEĞERLENDİRME AŞAMALARI DGS SORULARI KONU BAŞLIKLARI 2014 DGS SONUÇLARINA İLİŞKİN SAYISAL BİLGİLER YÜKSEKOKULUMUZDA YÜRÜTÜLEN PROGRAMLARA GÖRE ÖĞRENCİLERİN

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Mehmet Küçük Ünite 3: Test Geliştirme ve Madde Analizi Bu sunu, KTÜ Fatih Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Çalık tarafından

Detaylı

ALKÜ EKONOMİ ve FİNANS BÖLÜMÜ ISL 207 İSTATİSTİK I ALIŞTIRMALAR

ALKÜ EKONOMİ ve FİNANS BÖLÜMÜ ISL 207 İSTATİSTİK I ALIŞTIRMALAR ALKÜ EKONOMİ ve FİNANS BÖLÜMÜ ISL 207 İSTATİSTİK I ALIŞTIRMALAR 1- İlaçla tedavi edilen 7 hastanın ortalama iyileşme süresi 22.6 gün ve standart sapması.360 gündür. Ameliyatla tedavi edilen 9 hasta için

Detaylı

2013 YGS SORU DAĞILIMLARI VE UZMAN YORUMLARI

2013 YGS SORU DAĞILIMLARI VE UZMAN YORUMLARI MEHMET ÖZÖNCEL ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2013 YGS SORU DAĞILIMLARI VE UZMAN YORUMLARI TÜRKÇE 2013 YGS soruları geçmiş yıllardaki sınav müfredatına uygun olarak geldiği söylenebilir. 2013 YGS soruları,

Detaylı