ÎMANIN BİLİMSEL, MANTIKSAL FORMÜLÜ VE ADÂLET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÎMANIN BİLİMSEL, MANTIKSAL FORMÜLÜ VE ADÂLET"

Transkript

1 Bir inancın bilimsel olarak gerçek bir inanç olabilmesi için, o inancın sözlü ifâdesiyle beyinde oluşan algısının, inanılan şeyin oluş Gerçeği ile örtüşmesi (üst üste gelmesi ya da çakışması) gerekmektedir. Bu, inancın mantıksal esâsıdır. İnsanın, Şerîat kapsamına giren bir şey ya da olaya ilişkin söz ve o sözün zihnindeki algısıyla, sırası ile, inanılan şey ya da olayın oluş gerçeğinin üst üste çakışmasına İslâm daki (Şerî) îmanın bilimsel ve mantıksal formülü adı verilir. Bunun kalben samîmiyetle tastik edilmesine (Şerî) îman denir. Tastikte samîmiyetsizlik varsa yâni o şey ya da olaya ilişkin sözle zihinde oluşan düşünce kastî olarak kalben yalanlanıyorsa, uyumlu kılınmıyorsa, o zaman olay gerçeğiyle üst üste çakışma da olmamış demektir ki, bu durumun adına münâfıklık denir. Münâfıklık demek, sözün başka, niyetin başka ya da için başka, dışın baka olması demektir. "Göklerde ve yerde olanları, Allah'ın bildiğini görmüyor musunuz? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüsü mutlaka O'dur. Beş kişinin gizli konuştuğu yerde altıncısı mutlaka O'dur. Bunlardan az veyâ çok olsunlar ve nerede bulunurlarsa bulunsunlar mutlak O, onlarla berâberdir. Sonra Kıyâmet günü onlara yaptıklarını haber verecektir. Doğrusu Allah, her şeyi bilendir." Mücâdele Sûresi, âyet 7 Bütün deliller, tecrübeler, istidlaller, Allah'ın şâhitliğine dönmek ve birer hak alâmet olmak îtibâriyledir ki, ilim ifâde ederler. Hiçbir kalp ve vicdan da kendi nefsinde Allah'ı şâhit göstermeden kendi kendine hiçbir şey hakkında, hattâ kendine bile şâhitlik edemez. Yâni, o vicdandaki ifâde vicdanın değil, vücûdun bir ifâde ve şâhitliği olması sebebiyledir. Elmalılı Hamdi Yazır Allah'ın (CC) Hikmeti açısından adâlet, her bir şeyin yerli yerinde olmasıdır. Elmalılı Hamdi Yazır Adâletin gecikmesi de adâletsizliktir. Hz. Muhammed Adâlete dayandırılmayan bütün emek, gayret ve çabalamalar, yalan, asılsız, kuruntu ve bir hayalden ibâret kalır. Elmalılı Hamdi Yazır Giriş Ω Îman Arapça bir kelimedir, Türkçe sine inanç denir ama îman da artık Türkçeleşmiştir. Bu yüzden, Memleketimiz de bu îman ve inanç kelimelerinin her ikisi de kullanılmaktadır. NOT: Bâzı makâleler, verilen İnternet Elektronik Adresi nde zamanla meydana gelebilecek değişiklikler nedeniyle, görüntülenmeyebilirler. İstenilen makâlenin adı eksiksiz olarak Google gibi arama motorlarından birine yazılırsa (kopyalanırsa), istenen makâleye kolayca ulaşılabilir. Hattâ, makâlelelerde bir terim ya da kelime varsa, onunla ile ilgili bilgiye kolayca ulaşabilmek için arama motoruna prof. dr. mustafa temiz+kelime [eski makâleleler için doç. dr. mustafa temiz+kelime ya da yrd. doç. dr. mustafa temiz+kelime] yazarak arama yapmak mümkündür. Ω.Sayfa sonlarındaki pdf uzantılı koyu mavi kaynaklar tıklandığında, pdf uzantılı ilgili yazıya ânında ulaşılabilir.

2 2 Hak Ya da Gerçek Konuya, gerçeğin tanımıyla başlamakta fayda vardır: Mutlak olarak değişmeyen şey ya da olaya gerçek denir. Yâni gerçek, şey ya da olayın bizzat kendisidir. İlâhiyat ilminde gerçeğin kaynağı Allah ın (CC ) şâhitliğidir. Bu bir kesin bilgidir. Elmalılı Hamdi Yazır ın ifâdesiyle gerçek, Allah ın (CC) şâhitliğinde olan bilgidir ya da hakkın (olayın doğruluğunun) kendine olan şâhitliğidir. Teorik olarak, gerçek olan bir şey hiç değişmez. Evrenin ilk yaratılışında ne ise, şimdi de odur 1. Kültürümüz, çoğunlukla İslâm Dini ile iç içedir. İslâm Dini, gerçeklere dayanır. Kur an, bir gerçekler yumağı ve her bir kelimesi ise, dipsiz anlamlar kuyusu gibidir. Bu nedenle Dinimiz ve Kültürümüz, din ve kültürler arasında insan fıtratına en uygun olanıdır. İslâm da Allah ın (CC) sıfat isimlerinden birisi de Hak kelimesidir. Hak yerine Hakk olarak yazanlar da vardır Bu kelime harcanan emek yerine de kullanılır. Çünkü Allâhü Teâlâ, bâzı hallerde önem verdiği şeyleri, onlara kendi ismini vererek belirtmektedir. İnsanların emekleri çok kıymetli olduğundan, onun ismini hak olarak seçmiştir, tıpkı sıla-i rahîm kelimesinde olduğu gibi... Akrabâyı, eşi dostu ziyâret anlamına gelen sıla-i rahîm deki rahîm kelimesi de Er- Rahîm olarak Allah ın güzel isimlerinden birisidir. Akrabâyı, eşi, dostu ziyâret etmenin değerini buradan çıkarabilirsiniz. Nitekim sıla-i rahîm in ömrü bereketlendirdiğine ilişkin hadisler de vardır. Hak kelimesi, varlığı hiç değişmeden duran... anlamındadır ki, biz bunu Türkçe de gerçek diye tanımlıyoruz. Bu nedenle gerçeklerin en yücesinin (Yüce Gerçeğin) Hak Teâlâ olduğunu söylemiyor muyuz? Varlığı hiç değişmeden duran... en yüce gerçeğin Allah (CC) olduğunu, burada bir bilgi, ilmel yakîn, olarak da böylece bir kere daha perçinlemiş (tahkîk etmiş) oluyoruz. Allah (CC) ve Peygamberimiz Muhammed Mustafa (SAV ) Efendimiz e îman edenler, gayba da îman etmiş olurlar. Bakara Sûresi nin 3. âyetlerinde Onlar -o muttakîlergayba îman ederler 2. deniyor. Gayba îman, İslâm ın temel esaslarından biridir. CC kısaltması, Celle Celâlühû - O nun şânı çok yücedir. demektir. 1 Temiz, M., Gerçekler mi Geliyor?, Alındığı İnternet Elektronik Adresi: YA DA En Son Erişim Târihi: SAV kısaltması, Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem - Allah O na salât etsin. demektir. 2 Temiz, M., Madde-Mâna İlişkilerinde Cereyan Eden Bâzı Olaylardaki İlmî Yorumlara Giriş, Madde ve Gayb Âlemlerine âit Haberlerdeki Söz, Yazı ve Mânanın İlimdeki Yeri, İnancın (Îman ın) Nesnel ve Öznel Yapısı, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, MÂNA%20İLİŞKİLERİNDE%20CEREYAN%20EDEN%20BÂZI%20OLAYLARDAKİ%20İLMÎ%20YORUMLAR A%20GİRİŞ%20Madde%20ve%20Gayb%20Âlemlerine%20âit%20Haberlerdeki%20Söz,%20Yazı%20ve%20M ânanın%20ilimdeki%20yeri.htm, En Son Erişim Târihi:

3 3 Gayb kelimesi, iki ayrı anlama gelmektedir: Birincisi, hakkında hiçbir şey bilmediğimiz, yalnız Allah ın (CC) malûmu olan haller, hâdiseler, âlemlerdir ki, bunlar îmana konu değildirler. Îmana konu olan gayb, Kur an'ın haber verdiği ve Peygamber Efendimiz (SAV) in hakkında açıklamalarda bulunduğu gayb âlemidir. Biz Kur an'da delîli olan gayba îman ediyoruz. En Yüce Gerçek (HAK) olan Allâhü Teâlâ nın Gayb Âlemi nde yarattığı değişmeyen mânevî kânunlara da (Yaratılmış) İkinci Mertebe den Gerçekler denebilir 3. Bir de Gayb Âlemi ndeki bu mânevî kânunlara göre, Evren de Meydana gelen, yerçekimi gibi, kânunlar da vardır ki, İslâm Kaynakları bu kânunlara Sünnetullah, günümüz bilim adamları ise, Bilimsel Gerçekler (Bilimsel Gerçek Kânunlar ya da Bilimsel Kânunlar) diyorlar 4. Sözlük Anlamında İnanç ve Samîmiyet İnanç, Türk Dil Kurumu sözlüğünde bir düşünceye gönülden bağlı bulunmak demektir: "Otuz seneden beri, Türkiye nin, Türk sanâyisi ile kalkınacağına inancını bir gün yitirmedi." cümlesinde bir kimsenin, Türkiye nin, Türk sanâyisi ile kalkınacağı hakkındaki kararlılığı vurgulanmaktadır. Bu, o kişinin inancıdır ama Türkiye nin, gerçekten, bu kişinin dediği gibi yalnızca Türk sanâyisi ile mi kalkınabilir? Şimdi, bu kişinin inancı, gerçek mi, yoksa değil mi? Türkiye, gerçekten Türk sanâyisi ile mi kalkınacaktır, yoksa kalkınması için başka çalışma ve yöntemlere de ihtiyaç duyacak mıdır? Bu durum aslında tartışmalıdır. Neden? Çünkü bir başkası, Türkiye nin kalkınmasının tamâmen başka çalışma ve yöntemlere bağlı olacağı inancını taşıyabilir. Fakat bir üçüncü kişi ise, Türkiye nin kalkınması için bunların yetmeyeceğinin de inancı içinde olabilir. Bütün bunlar kişiden kişiye değişen inançlardır. Bu inançların hangisi gerçektir? Görüldüğü gibi, bir olay hakkında kişilere âit kişisel inançlar farklı farklıdır. Bunların hepsine, sözlük anlamında inanç denir ama bu inançların gerçeklikle ilgileri nedir? Bu örneklerde görüldüğü gibi, sözlerin kapsam olarak ifâdeleriyle beyinde ortaya çıkan algının ve Türkiye nin kalkınmasının tamâmen üst üste çakışmadığı görülüyor. 3 Temiz, M., Kelebek Etkisi Ve Mânevî İletişim, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi: Temiz, M., Facebook Notlarından: İdeoloji, Hak Ya Da Gerçek, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA En Son Erişim Târihi,

4 4 Sonuç olarak sözün ifâdesinin ve / veyâ beyinde oluşan algısının kalben tastik edilmesinin yüzdesi, inancın samîmiliğinin derecesi gösterir. Konuyu daha da somut hâle getirmek için bir başka kişinin şöyle bir inanç içinde olduğunu düşünelim. Bu kişi, inancını şöyle açıklayabilir: Ben, Türkiye nin kalkınması için ne gerekiyorsa onun yapılması ile kalkınacağına inanıyorum. Bu da sözlük anlamında bir inanç ama gerçekle birebir örtüşmektedir. Çünkü bu, Türkiye nin kalkınması için hiçbir ihtimâli dışarıda bırakmamıştır. Dolaysıyla, bu son kişinin sözlük anlamındaki inancı, gerçek bir inançtır. Çünkü sözün ifâdesiyle beyinde oluşan algı ve olayın gerçekleşmesine ilişkin bütün olgular %100 uyum içindedir. Diğerlerinin her birinin inançları, sözlerinin ifâdeleriyle beyinde oluşan algıların samîmiliklerine rağmen, olayın gerçekleşmesine ilişkin bütün olguları kapsamamakta ve dolayısıyla %100 uyum sağlanamamaktadır. Türkiye, gerçekten yalnızca Türk sanâyisi ile kalkınıyorsa, bu şekilde düşünen kişinin bu durumla örtüşen înancı da gerçek inanç olur. Yok, eğer Türkiye nin kalkınması, başka çalışma ve yöntemlere de ihtiyaç duyuyor ise, bu sefer buna inanan insanın inancı gerçek olmakta, sâdece Türk sanâyisi ile kalkınacağına inanan bir öncekinin inancı, gerçek durumla tam örtüşmediği için, gerçek bir inanç olmamaktadır. Örneklerden anlaşıldığı gibi, bir inancın yapısal elemanlarının, o inancın sözle ifâdesi, ifâdenin beyinde uyandırdığı algı, gönülde uyanan samimiyet ve beyin dışında ve / veyâ gayb âleminde meydana gelen olay olgusu olduğu anlaşılmaktadır. Sonuç olarak inancın gerçekliğinin şartı, şey ya da olaya ilişkin inancın sözlü ifâdesiyle beyinde oluşan algının, sırasıyla, şey ya da olayın oluş gerçeğinin üst üste çakışık olmasıdır. Daha açıklayıcı olarak ikinci bir örnek daha verebiliriz: Bir zelzele ile sallanan kasabada meydana gelen sallantının sebebi için bir insan, Bu sallantının sebebi taş ocağında patlatılan dinamit idi. dese ve bu söylediğine inansa, gerçekte sallantının sebebi zelzele olduğu için, bu kimsenin bu inancı ile böyle düşünenlerin inançları geçerli ve gerçek değildir. Neden? Bu kişi, inancını samîmi olarak belirtmiştir ama olayın gerçekliği ile uyuşmamıştır. Yâni, Bu sallantının sebebi taş ocağında patlatılan dinamit idi. sözü, kendi beyninde uyandırdığı algı ile uyuştuğu halde, beyninin dışında meydana gelen olayın gerçeliği ile uyuşmamıştır. Bu nedenle bu kimsenin bu inancı ile böyle düşünenlerin inançları geçerli ve gerçek değildir. Sonuç olarak, bir inancın bilimsel olarak gerçek bir inanç olabilmesi için, o inancın sözlü ifâdesiyle beyinde oluşan algısının, inanılan şeyin oluş gerçeği ile örtüşmesi (üst üste gelmesi ya da çakışması) gerekmektedir. Bu, inancın mantıksal esâsıdır. Adâlet de bu tasdik ve uyum üzerinde yükselir.

5 5 Şâhitlik Şâhitlik sözlükte, tanıklık, şehâdet anlamına gelmektedir. Buna göre, olayların olduğu gibi dile getirilmesine, başka bir ifâdeyle, gerçeğin dile getirilmesine şâhitlik denir. En hatâsız şâhitlik, Allah ın (CC ) şâhitliğidir. Çünkü, her şeyin en ince teferruatını ancak yaratıcı olan Allah (CC) bilmektedir. Kültürümüz de gerçeklerin ortaya çıkarılması açısından şâhitliğin önemi çok büyüktür. Çünkü insan bu şâhitlik ile geçerli bir îmana sâhip olabilir, toplum düzeni sağlanabilir. Bu yüzden, yüce Allah (CC), bir çok âyetinde bu husûsa önemle vurgu yapmaktadır. Ey îman edenler! Âdâleti ayakta tutan ve kendiniz, ana-babanız ve yakın akrabanız aleyhine de olsa, yalnız Allah için şâhitlik eden kimseler olunuz. Zirâ zengin de olsa, fakir de olsa, Allah ikisine de (sizden) daha yakındır. Nefsinizin arzûsuna uyarak âdaletten uzaklaşmayın. Eğer (şâhitlik ederken) dilinizi eğer, bükerseniz veyâ çekinirseniz, şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır. Ey îman edenler! Allah'a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği Kitab'a ve daha önce indirdiği kitaba îman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve Âhiret gününü inkâr ederse, sapıklığın en koyusuna düşmüş olur 5. Görüldüğü gibi, Allah ın (CC) şâhitliği, olayların olduğu gibi anlatılmasına, gerçeğinden saptırılmamasına vurgu yapmakta bunu da Eğer (şâhitlik ederken) dilinizi eğer, bükerseniz veyâ çekinirseniz biçiminde açıklamakta, ayrıca, olayların gerçek olanlarına inanmamızı istemektedir. İnanç ve îman kavramları, bu bakımdan, İslâm dininde en önemli bir husustur. Her şeyden evvel, genel olarak, inanç ile dindeki îman farklıdır. Dindeki îmana şer î îman da denir. Kendisine inanılacak olan şey bakımından, şer i îman özeldir: Dolayısıyla, Allah (CC), ne bildirmiş ise en doğru olanı odur. Sözlük Anlamındaki İnancın Kapsâmı Sözlük anlamındaki inancın ilgi sahâsı çok geniştir. Sözlük anlamındaki inanç, gerçeği ve yanlışı, doğruyu ve doğru olmayanı içerdiği gibi, gereksiz ayrıntıları da içine alır. Sözlük açısından inanç denilebilecek bir çok tasdikler (onaylamalar) vardır ki, onların her biri İslâm dini açısından (şer î bakımdan) tam birer küfür sayılır. Meselâ, şirke, şeytanî sözlere ve onların doğruluklarına inanmak, küfrün, zulmün hayırlı birer iş olduğuna; zinânın, fuhşun, hırsızlığın, haksız yere adam öldürmenin, insanlara saldırmanın helâl olduğuna inanmak, sözlük açısından birer inanmadır fakat İslâm Dini nde birer küfürdürler. Çünkü bu tür inançlar, gerçekliklere uymamaktan başka İslâm Dini nde yasaklar arasındadır. CC kısaltması, Celle Celâlühû - O nun şânı çok yücedir. demektir. 5 Nîsâ Sûresi, âyet

6 6 Dikkat edilirse, sözlük anlamındaki inançta, inanca ilişkin sözün ifâdesiyle beyinde oluşan algısının kalben de tastik edilmesi mümkün olsa bile, inanılan şeyin oluş gerçeği ile örtüşmesi (üst üste gelmesi ya da çakışması) mümkün olmayabiliyor. Meselâ, Bugünkü 21. Yüzyılda ve uzay çağında fâiz haram mı olur? diyerek, ona haram diyenleri kınayanların içinde bulundukları bu inanç (inanma) durumlarıyla, fâizin şimdi de haram olduğunu söyleyen mü minlerin inanma (îman) durumlarını kıyaslarsanız, her iki tarafın inanç durumlarını temsil eden înanç kelimesinin sözlük anlamı ile şer i anlamı arasındaki fark, gün gibi ortaya çıkar. Yâni, fâizin haram olmadığını söyleyenlerin inançları sözlük anlamında, haram olduğunu söyleyenlerin îmanları şerî anlamında birer îmandır. Sözlük anlamında inananların inançlarının bir kısmı, dinî anlamda küfür olabildiği gibi bir kısmı da yalan ya da iftirâ olabilir. Olay gerçekleriyle örtüşen sözlük anlamındaki bir kısım inançlar da vardır. Bunlar, ilgili olaylarla örtüştükleri için gerçek birer inanç olurlar. Meselâ, Dünyâ nın döndüğüne inanıyorum diyen bir kimsenin inancı gerçek bir inanç ya da îmandır. Şer î Îman İslâm Dini nde îmanın esâsı, Kur an ve sünnet esaslarıyla beslenen ve şer î îman denilen esaslardır. Buna göre, inanılan durum, İslâm da dinî veriler içinde değilse, dinî bir yaptırım söz konusu olmayabilir. Ama, Ben Dünyâ nın döndüğüne inanmıyorum. şeklindeki bir inancın bir yaptırımı olur. Neden? Çünkü, Kur an da Dünyâ nın döndüğü açıkça bildirilmekte, dolayısıyla buna olan inanç, bu yüzden şer î îman kısmına dâhildir. Ben Dünyâ nın döndüğüne inanmıyorum. demek, Kur an la ters düşmek olacağından, bir dinî yaptırım gerektirebilir ve sırf bu yüzden insan belki de İslâm dininin sınırları dışına çıkabilir. Bu konulardaki kesin karar din âlimlerine âittir. Bu ve buna benzer hususlar, İslâm da ilme ve bilgiye önem vermenin sebebini güzelce açıklamaktadır. Sonuç olarak, sözlük anlamındaki îmanın bir kısmı hak ve hayır, bir kısmı şer, kötü ve küfür, bir kısmı da zevk, saçma ve lüzumsuz olabilir. Hak ve hayır olanları, şer i îmanın aynıdır ya da kapsamı içindeki ayrıntısıdırlar. Çünkü, şer î îman, Elmalılı Hamdi Yazır ın tâbiriyle: Şimdiki hâlin arkasında veyâ gizliliğinde (bâtınında) görünmeyen (kaybolan) hak ve hayrın anahtar ve ölçüsünü veren ve tek ve doğru bir yol tâkipeden esasların tümünü teşkil ettiği için, esas mesele (bütün iş), hak ve hayırdan daha önce, bunların (bu meselelerin) esas ve ölçülerinde bulunmaktadır. Dolayısıyla, İslâm ın îmana âit esasları, bu anahtar ve ölçüyü vermektedir. Doğruluk ve doğru yolda yürümek (hidâyet) de onu tâkip edenlere tahsis edilmiştir. 6 Yâsin Sûresi, âyet 40: Ne Güneş in Ay a çatması yaraşır, ne de gece gündüzü geçebilir; onların her biri kendi yörüngesinde yüzerler. 6 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Kuran'i Kerim Tefsîri, (Enam Sûresi).

7 7 Elmalılı bu sözleriyle, inanılan şeyin oluş gerçeği ile örtüşmesine işâret etmektedir. Allah ın (CC) Bilgisi (Şâhitliği) Allah (CC), Bugün dininizi kemâle erdirdim, size nîmetimi tamamladım. Size din olarak İslâm ı beğendim. 7 buyuruyor. Bu âyette, dinin bildirdiklerinin en incelikli noktalarını (kesin ilmini) en iyi bilenin Allah (CC) olduğuna bir delil vardır. Bunu, "Göklerde ve yerde olanları, Allah'ın bildiğini görmüyor musunuz? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüsü mutlaka O'dur. Beş kişinin gizli konuştuğu yerde altıncısı mutlaka O'dur. Bunlardan az veyâ çok olsunlar ve nerede bulunurlarsa bulunsunlar mutlak O, onlarla berâberdir. Sonra kıyâmet günü onlara yaptıklarını haber verecektir. Doğrusu Allah, her şeyi bilendir. 8 " âyetinde de görüyoruz. Kur'an-ı Kerîm, bu âyetiyle, her şeyin en incelikli noktalarını en iyi bilenin Cenâb-ı Allâh olduğunu anlıyoruz. Allah ın (CC) her şeyi bilgisi ile en iyi ve eksiksiz olarak kuşatmışlığına O nun her bir şey hakkındaki şâhitliği denir. Allâhü Teâlâ, her şeyi bilgisi ile en iyi ve eksiksiz olarak kuşatmış olduğunu, başka bir ifâdeyle, kendisinin her bir şey hakkındaki şâhitliğini bütün inananlara bu ve benzeri âyetlerle açık bir şekilde bildirmiş ve bildirmektedir. Sonuç olarak, Allah ın şâhitliği sözü, olayların kesin bilgisinin Allah ın (CC) bizzat kendisinde olduğunu ifâde etmektedir. Allah tan (CC) sonra en iyi şâhit olarak Kur an a en çok vâkıf olan Peygamberimiz (SAV) Efendimiz dir. Bu yüzdendir ki, Elmalılı En am Sûresi nin tefsîrinde, Kesin ilmin ilgili yeri ve başlangıcı sözde, zihinde, vicdanda değil; zihnin vukû bulana ve bizzat kendisine uygunluğunda, yâni hakkın (gerçeğin) kendisindedir. demektedir. Elmalılı, Kesin ilmin ilgili yeri ve başlangıcı sözde, zihinde, vicdanda değil demekle, olaylarla çakışmayan inanmalara gönderme yapmaktadır. Nitekim, cümlenin, zihnin vukû bulana ve bizzat kendisine uygunluğunda, sözü ile de zihindeki inançla meydana gelen olayın örtüşmesi kastedilmektedir. Elmalılı Hamdi Yazır, kesin ilmin ilgili yeri için zihnin vukû bulana ve bizzat kendisine uygunluğunda, yâni hakkın kendisindedir. dedikten sonra kesin ilim için sözlerine şöyle devam etmektedir: Kesin ilim, Hak kın kendine şâhitliğidir ki, kesinliğin hakîkatini oluşturur. Binlerce, yüz binlerce kişi bir şey hakkında, "şu şöyledir" diye ittifakla şâhitlikte bulunsalar, eğer gerçekte o şey öyle değilse, bunlar yalancı şâhitten başka bir şey olmazlar. Çünkü şâhitlikleri, hakkın kendine şâhitliğine dayanmış değildir. 9 7 Mâide Sûresi, âyet 3. 8 Mücâdele Sûresi, âyet 7. 9 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Kuran'i Kerim Tefsîri, (Enam Sûresi).

8 8 Hintlilerin İnancı Bu açıklamalar, meydana gelen her hangi bir şey ya da olay gerçekliğiyle çakışmayan bütün söz ve inançların aslında bir yalancı şâhitlikten ileri geçemeyeceğini belirtmektedir. Bir çok Hintli insan, ineği tanrı kabul etmekte, ineğin tanrı olduğuna îman etmektedirler. Bu sözlük anlamında bir inanç olmakla berâber, inek gerçek bir tanrı değilse, bu inanç yalancı bir şâhitliktir. Hâlbuki çoğu insan bilir ki, inek akıldan yoksun, sırf iç güdüsü ile hareket eden, tanrılık, kulluk gibi kavramları anlamaktan yoksun olan ve insanların, etinden, sütünden ve derisinden faydalanmaları için İslâm ın bildirdiği gerçek ve tek ilâh olan Allah ın (CC) yaratmış olduğu bir hayvandır. Bu hâliyle inek tanrı olduğu bilincinden bile yoksundur. Dolayısıyla, ineğin tanrı kabul edilmesi, olay gerçeğiyle örtüşmemektedir. Ineğin tanrı olduğuna inananların inançları yanlış bir duruma olan bir inançtır. İnançlarının beyindeki algıları ile ineğin tanrı olma olayı gerçeği üst üste çakışmadığı için, bu inanç bir yalancı şâhitlikten (inançtan) ileri geçemez 10. Böylece, Hintli insanın inek için olan tanrı îmanı ve buna ilişkin şâhitlik, sırasyla, sahte bir inanç (îman) ve sahte bir şâhitliktir. İslâm ın bildirdiği gerçek ve tek ilâh olan Allah (CC), ilk başta kendisinden başka ilâh olmadığına şâhitlik etmiştir: Şüphesiz ben Allah'ım, benden başka hiçbir ilâh yoktur. Onun için bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl 11. Allah şehâdet eyledi şu gerçeğe ki, başka tanrı yok, ancak O vardır. Bütün melekler ve ilim uluları da dosdoğru olarak buna şâhittir ki, başka tanrı yok, ancak O aziz, O Hakîm vardır. 12 Senden önce hiç bir elçi göndermedik ki, ona şunu vahyetmiş olmayalım: "Benden başka ilâh yoktur, öyleyse bana ibâdet edin 13." Bu hâli ile ineğe tapanların bu inançları, ineğin tanrı olgusu ile örtüşmediği için, gerçek birer inanç (îman) değildir. İlmin Oluşumu Varlıkların kendilerine şâhitlikleri de, Allah ın (CC) kendine şâhitliğinden başka, o varlıklara olan şâhitliğine dayanmaktadır. Elmalılı Hamdi Yazır, bu noktada şöyle demektedir: 10 Temiz, M., Yalanın Bilimsel ve Mantıksal Formülü, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA YA DA En Son Erişim Târihi: Tâhâ Sûresi, âyet Âli İmran Sûresi, âyet Enbiyâ Sûresi, âyet 25.

9 9 Bütün deliller, tecrübeler, istidlaller, Allah'ın şâhitliğine dönmek ve birer hak alâmet olmak îtibâriyledir ki, ilim ifâde ederler. Hiçbir kalp ve vicdan da kendi nefsinde Allah'ı şâhit göstermeden kendi kendine hiçbir şey hakkında, hattâ kendine bile şâhitlik edemez. Yâni, o vicdandaki ifâde vicdanın değil, vücûdun bir ifâde ve şâhitliği olması sebebiyledir. Yâni, Allah'ın şâhitliğine dayanan ve bu gerçek şâhitliğin varlığı altında olan bütün deliller, tecrübeler, istidlallerin tümüne birden ilim denir. Demek oluyor ki, Allah ın (CC) yarattığı kişinin varlığı, Allah ın (CC) şâhitliğine yâni kesin bilgisine dayandığı için, kişi ve varlıkların her biri, birer ilâhî şâhitlik olmadan kendilerine şâhitlik edemez. Bunun daha Türkçe si şudur: Kişinin varlığı hakkındaki kesin bilgiyi yalnız ve bizzat Allah (CC) bilir. Kişilerin bilgisi ise, ancak Allah ın (CC) onlara bildirdiği kadardır. Kişilerin her birinin varlığı, başka bir ifâdeyle, kendi aynîliği Allah ın (CC) ilmindedir, O nun bir ifâdesi, bir alâmetidir. Bu nedenledir ki, öznel ve nesnel hiçbir şey Allah ın (CC) şâhitliğine dayanmadan kendine şâhitlik edemez. Allah ın (CC) şâhit olmadığı bir şâhitlik bulunamaz ve sonuç olarak, Allah (CC) şâhit gösterilmeden hiçbir şâhitlik yapılamaz, Allah tan (CC) büyük şâhit de tasavvur olunamaz. Allah ın (CC) şâhitliği de her şeyden önce insanlara verdiği kesin ilim ile ortaya çıkar. Peygamberimiz (SAV) Efendimiz in Şâhitliği Elmalılı Hamdi Yazır, Peygamber (SAV) Efendimiz in şâhitliği hakkında: Muhammed Aleyhisselâm'a âit peygamberlik de her şeyden önce, Allâhü Teâlâ'nın kendi zâtındaki ilmi ve Muhammed Aleyhisselâm ın kalbindeki şâhitliği ile sâbittir... İyi bilmek gerekir ki, peygamberlik vahyi sâdece bir ilham almak değil, ilâhî zorlama ile bir ilâhî şâhitliği almak ve aldığını kesin zorlama ile gözle görürcesine bilmektir. 14 demektedir. Bir kimse, "Ben şâhitlik ederim ki Allah'tan başka ilâh yoktur ve şâhitlik ederim ki Muhammed onun kulu ve resûlüdür" derse, Allah ın (CC) ve Peygamberi nin şâhitliklerini kabul etmiş, Allah ın (CC) Kur an da bildirdiklerinin ve Peygamberi nin söylediklerinin gerçeklerle örtüştüğünü söylemiş demektir. Bu kişi, bu söylediklerine aynı zamanda kalben inanır, tastik ederse, o artık inanmış, İslâm'a girmiş ya da Müslüman olmuş ve îmana kavuşmuştur. Îman Gücü Görüldüğü gibi İslâm da îmanın esâsı, dil ile ifâde edilen ve kalpte ve vicdanda oluşan inancın olaylarla (olayların gerçeklikleriyle) örtüşmesine dayanmaktadır. Böyle bir îmanın insana verdiği gücü her insan anlayamaz. Nitekim Elmalılı nın bildirdiğine göre, İtalyan târihçi Kaytano bakınız ne demiş: 14 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Kuran'i Kerim Tefsîri, (Enam Sûresi).

10 10 "Muhammed hiçbir zorluk karşısında yılmamış, hiç ümitsizliğe düşmemiş, kanaati aslâ sarsılmamıştır. Onda kendine öyle bir güvenme vardır ki, bunun sırrı anlaşılamamış ve kendisiyle berâber gömülüp gitmiştir 15. Batılılarda İslâm daki gibi bir îman târifi olmadığı için onlar her şeyin maddî bir açıklamasını yapmaya çalışırlar. Maddî açıdan açıklanamayan bir olaya elbette sır demekten başka bir yolları yoktur. Kaytano nun sır olarak kabul ettiği bu güçlü îmanı Elmalılı bakınız nasıl açıklıyor: Bu sır, onun kendine güveninin sırrı değil, Hak'ka, Allah'a güveninin sırrıdır ki, o da nebîlik ve Resullüğü ve Allah'ın emir ve şâhitliği ile peygamberliğine olan kesin bilgisi ve dâvasındaki doğruluk ve sadâkatinin delîlidir. Resûllullah, hiçbir zaman nefsine güvenmemiş, dâimâ ve dâimâ Allah'a ve Allah'ın tebliğlerine dayanmış ve güvenmiştir 16. Çünkü o her zaman Allah'a (CC) ve O nun şâhitliğine inanmıştır. Bu nedenle, doğru olduğu söylenen bir kimsenin doğruluğundan emin olabilmek için onun nefsine, inancına değil, hakka (gerçeğe) bağlanmış olmasına ve gerçeği temsil etmiş bulunmasına bakılır. Allah'a (CC) bağlanan böyle bir kimsenin doğruluğu, nefsine, inancına bağlılığı Allah'a (CC) bağlılığının arkasından kendiliğinden gelir. İcmâ-î Ümmet Ve Kıyas-ı Fukahâ İlim adamlarının, Allah'ın (CC) ve Peygamberimiz (SAV) Efendimiz in şâhitliklerine (Kur an ve Sünnet ine) dayanarak, ortaya çıkardıkları yeni kurallar da vardır ki, bu kurallara İcmâ-î Ümmet denir. Ayrıca bu kuralların ilim adamları tarafından karşılaştırılması ile yeni kurallar ortaya çıkıyor ki, buna Kıyas-ı Fukahâ deniyor. Sonuç olarak, İslâm Dini nin kaynakları, 1) Allah'ın (CC) Şâhitliği, Kur an, 2) Peygamberimiz (SAV) Efendimiz in Şâhitliği, Kur an, Sünnet, 3) İcmâ-î Ümmet ve 4) Kıyası Fukahâ olarak ortaya çıkmaktadır. Adâlet Elmalılı Hamdi Yazır diyor ki: İnsanın söz ve sözün zihnindeki algı ile inanılan olay ya da şeyin oluş gerçeğinin üst üste çakışmasına inanç denir. Bu inancı kalben tastik etmeye, Şeriat te îman etmek adı verilir. Yâni îman ın oluşumu için: 15 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Kuran'i Kerim Tefsîri, (Enam Sûresi), 16 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Kuran'i Kerim Tefsîri, (Enam Sûresi),

11 11 İnsanın, Şerîat (İslâm) kapsamına giren bir şey ya da olaya ilişkin inancının sözlü ifâdesiyle beyinde oluşan algının, sırasıyla, inanılan şey ya da olayın oluş gerçeği ile örtüşmesi (üst üste gelmesi ya da çakışması) gerekmektedir. Sonuç olarak îman: İnsanın, Şerîat kapsamına giren bir şey ya da olaya ilişkin söz ve o sözün zihnindeki algısıyla, sırası ile, inanılan şey ya da olayın oluş gerçeğinin üst üste çakışmasına İslâm daki (Şerî) îmanın bilimsel formülü adı verilir. Bunun samîmiyetle tastik edilmesine (Şerî) îman denir. Tastikte samîmiyetsizlik varsa, yâni o şey ya da olaya ilişkin sözle zihinde oluşan düşünce kastî olarak kalben yalanlanıyorsa, uyumlu kılınmıyorsa, o zaman olay gerçeğiyle üst üste çakışma da olmamış demektir ki, bu durumun adına münâfıklık denir. Münâfıklık demek, sözün başka, niyetin başka ya da için başka, dışın başka olması demektir. Bu esas, İslâm da hem görünen ve hem de görünmeyen âlemlerdeki şey ya da olaylar için de geçerlidir. Meselâ bir kimsenin, Öldükten sonra Kıyâmet gününde insanlar dirilecektir. şeklindeki inacının bir îman sayılabilmesi için, sözün o kişinin zihnindeki algısı, Kıyâmet gününde insanların dirilmesi gerçeği ile üst üste çakışmasının kalben tastik edilmesi gerekir. Bir şey ya da olayın, Allah'ın (CC) ve Peygamberimiz (SAV) Efendimiz in şâhitliklerine dayanan durum ve pozizyonları içinde bulunmasına adâlet denir. Bütün emek, gayret ve çabalamalar, adâlete dayandırılamazsa, bütün anlayışlar, yalan, asılsız, kuruntu ve bir hayalden ibâret kalır. Meselâ, adam otomobili aldı kaçtı. dendiğinde, gerçekte böyle bir şey olmamışsa fakat bunu söyleyip buna inanların zihinlerindeki bütün algı ve inançları, otomobilin alınıp kaçırılması gerçeğiyle üst üste çakışmadığı için, bu insanların inançları ile bu yanlış uyum ve ilişki üzerine kurulan adâlet, gerçek bir inanç ve adâlet olamaz. Hakim ve Görevi Adam otomobili aldı kaçtı. diyen bir kimse, gerçekte böyle bir şey ya da olay olmamışsa, fakat bunu söyleyerek bir başka kimseyi suçlasa, mahkemeye başvursa, buna karşılık şuçlanan kimse iftirâya uğradığını söyleyip (avukat tutup) kendini savunmaya kalkarsa, bu olaya iki kişinin mahkemelik olması denir. Iftirâya uğradığını söyleyen kişi, gerçekte otomobili almamış ise kafasındaki düşünce ve sözü, gerçekle çakışmaktadır. Bu durum, Allah'ın (CC) Şâhitliği ne uyan durumdur. Böyle bir durumda, o kişinin otomobili aldığını iddiâ edenin kafasındaki düşünce ve sözü ise, gerçekle çakışmıyor demektir. Hâkimin Görevi, davâcı ve davâlı bu iki kişinin kafalarındaki düşüncelerin hangisinin gerçekle çakışacağını bulmaktır. Eğer bulmuş ve ona göre karar vermiş ise, bu şey ya da olaya Adâlet in Yerini Bulması denir. Başka bir ifâdeyle, adâletin yerini bulması, bu iki durumdan hangisinin Allah'ın (CC) Şâhitliği ne uygun olduğunun bulunması demektir. Demek ki, hâkimlerin görevleri, Allah'ın (CC) Şâhitliği ne uygun olan durumları araştırmaktır.

12 12 Adâletin Önemi Allah'ın (CC) Hikmeti açısından adâlet, her bir şeyin yerli yerinde olmasıdır. diye de târif ediliyor. Bir düzenin bozulması, adâtsizliktir, kargaşa olup toplum düzeninin bozulmasıdır. Onun için Peygamberimiz (SAV) Efendimiz, Adâletin gecikmesi de adâletsizliktir. sözü ile adâletin önemine vurgu yapmıştır. Bu noktada Elmalılı Hamdi Yazır ın, Adâlete dayandırılmayan bütün emek, gayret ve çabalamaların yalan, asılsız, kuruntu ve bir hayalden ibâret kalır. şeklindeki sözünün ifâde ettiği önem ve ehemmiyet, biraz daha anlaşılabilmektedir. Şer î Îmanın Özellikleri Her şeyden evvel dindeki şer î îmanla sözlükteki îman farklıdır. Kendisine inanılacak olan şey bakımından, şer i îman özeldir: İslâm da Allah ın (CC) birliğine ve Hz. Muhammed in (SAV) O nun kulu ve Resûlü olduğuna (getirdiklerine) kesin olarak inanmaya îman etmek denir. Dikkat edilirse anlaşılır ki, Allah ın (CC) şâhitliği kesin olduğu için, bu îman târifi, söz ve kalpteki tastiklerin dinî müeyyidelere ilişkin olaylarla üst üste çakıştığının bir ifâdesidir. Bu, îmanın kısa târifidir. Bunu inanarak söyleyen bir gayrı Müslim, Müslüman olur. Fakat gerektiğinde bunu daha da genişletmek mümkündür ki, Müslümanlığı bu kısa îman târifiyle kabul edenler, bundan sonra îmanlarını şiddetlendirmek için ibâdetin ayrıntısına ve / veyâ ilmine girebilir, girmelidirler ve çoğu kere de gireceklerdir. Genel olarak kelimelerin sözlük mânaları ile uygulamadaki mânaları birbirinden çok farklı olabilmektedir. Dikkat edilirse, îmanın yukarıdaki tanımı sözlük anlamından çok farklıdır. Bir kelimenin kullanıldığı ilim alanındaki anlamına o kelimenin ıstılâhta mânası denir. Burada hemen şunu da vurgulamak gerekir ki, Allah ın (CC) birliğine ve Hz. Muhammed in (SAV) O nun kulu ve Resûlü olduğuna (getirdiklerine) kesin olarak inandım. demekle, İslâm dinine girmek bu kadar basittir ve kolaydır. Asıl olan, bundan sonra İslâm ın yaşanması ve bu yaşamda îmanın korunmasıdır. İslâm da îman kavramı, dâimâ söze ilişkin zihindeki algılananlarla bunlara âit olayların üst üste çakışarak gerçekleşmesi esâsına dayanır. Yukarıda bahsedilen fâiz örneğindeki duruma dışarıdan bakıldığında, fâizin alınıp alınmamasına inananların her iki tarafı da karşılıklı olarak, fâiz üzerinde yapılan işlemin zıtlarına inanmaktadırlar. Halbuki, inananlara âit bu zıtlardan bir tânesi, gerçeklik açısından, yanlış; diğeri ise doğrudur. Buna göre, olayların gerçek yönlerine ilişkin olan inanmalar, şer i îman sınıfındandırlar. Fakat olayların gerçek olmayan yönlerine ilişkin olan inanmalar, sözlük anlamında birer inanç olmakla birlikte, şer î îman değildirler. Demek ki, şer î îmanda, gerçekliğe uygunluk vardır.

13 13 Bugün tıp ilmi, domuz etinin, döllenmiş hücrelerde E vitamini yok ettiği için, kısırlığa sebep olduğunu söylemektedir. Ayrıca, domuz eti yiyenlerin eşlerini kıskanmadığı da bugün bilinmektedir. Bu durumu biraz daha açabiliriz: 1400 yıl önce Müslümanlar domuz etinin yenmesine, dinî bir emre uyarak, sâdece haram olarak îman etmişlerdi. Bugün de böyledir. İslâm da bir mü min domuz eti yemenin haram olduğuna inanır. Çünkü, o bilir ki, bu her şeyin iç yüzünü daha iyi bilen Allah ın (CC) bir emridir. Bu emir O nun bir hikmetidir, şâhitliğine dayanır. Bu günkü bilgilerle bilindiğine göre ise, domuz eti yemenin haram olduğu, ayrıca, bir gerçekliğe dayanıyor. Bu gerçeklik, domuz etinin tıbbî açıdan zararlı olmasıdır: Burada olay gerçekliği, domuz etinin tıbbî açıdan zararlı olmasıdır. Bu zarar, kesin bilgi demektir. Bu gerçeklik karşısında, yine de domuz eti haram değildir. diyenin ve buna inananın inancı sözlük anlamında bir inançtır ama, görüldüğü gibi, haram değildir ifâdesinin zihnindeki algısı ile domuz etinin olay gerçeliğiyle üst üste çakışmaz. Domuz eti haramdır ifâdesinin zihindeki algı ile domuz etinin olay gerçeliği üst üste çakışır. Bu son inanca şerî îman denir. Burada olay, inananlar için ilk plânda domuz etini, Allah ın (CC) hikmeti gereği, yasaklamasıdır. Bu yasaklamadaki bilinen hikmet ise, bugün tıbbın da söylediği gibi, domuz etinin sağlığa zararlı olması gerçeğidir. Bu da asıl gerçek olay, yâni olay gerçekliğidir. Domuz etinin döllenmiş hücrelerdeki E vitaminini yok ederek kısırlığa yol açtığı, domuz eti yiyenlerin eşlerini kıskanmadıkları, bugün gerçek olarak bilinmektedir. Belki, şimdilik, onun bilemediğimiz ve ileride birer gerçek olarak vasıflandıracağımız bilinmeyen çok daha olumsuz başka zararları da olabilir 17. Domuz etinin yenmemesine dinî bir kural olarak îman edenlerin zihinlerindeki algıları, aslında domuz etinin sağlığa uygun olmadığı gerçeği ile 1400 yıl önce de uyum gösteriyordu. Bu durum o zamanlar bilinmiyordu ama Allah (CC) bildiği için o asırda İslâm dini gönderilirken domuz etinin yenmesi, haram şeklinde bir dinî kural olarak yasaklanmıştır. Bu kural, gerçekte domuz etinin zararlı gerçekliği ile uyum içindeydi. Bu sonuçtan hareket ederek bir genelleme yapmak mümkündür: İslâm dininde bütün îmanî inançlara âit sözlerin ifâdelerinin zihindeki algılarıyla olay gerçeklikleri üst üste çakışmaktadırlar. Bu gerçekten hareket ederek şunu da söyleyebiliriz: 17 Temiz, M., Facebook Notlarından: İdeoloji, Hak Ya Da Gerçek, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA En Son Erişim Târihi,

14 14 İslâm dininde inanılan bütün haramlarda inançlara âit sözlerin ifâdelerinin zihindeki algılarıyla olay gerçeklikleri üst üste çakışmamaktadırlar. İslâm dininde inanılan bütün haramlarda inançlara âit sözlerin ifâdelerinin zihindeki algılarıyla olay gerçeklikleri üst üste çakışmamasına rağmen, çakışıyor demek, harama inanmamak, başka bir sözle harama helal demektir ki, bu tasvibe yalan ya da yalancılık denir. Yâni, haramlara helal demek, yalan söylemektir. Bunun tersi de yalan ya da yalancılıktır. Yâni: İslâm dininde inanılan bütün helallarda inançlara âit sözlerin ifâdelerinin zihindeki algılarıyla olay gerçeklikleri üst üste çakışmasına rağmen, çakışmıyor demek, helâle inanmamak, başka bir sözle helâle haram demektir ki, bu tasvibe ise yalan ya da yalancılık denir. Yalan söylemenin esâsı, sözlerin ifâdelerinin zihindeki algılarıyla olay gerçekliklerinin üst üste çakışmamasıdır. Bu hâliyle yalan îman tanımının tam zıddıdır 18. Onun için îmanın olduğu yerde yalan, yalanın olduğu yerde îman olmaz. Görüldüğü gibi, İslâm daki şer î îman, esasta Allah ın (CC) şâhitliğiyle, yâni olayın gerçeklik ya da faydalılık açısından, kendisiyle, örtüşen îmandır. Domuz etinin zararlı ve haram oluşundan hareket ederek diyebiliriz ki, İslâm da bütün haramlar, insanlar için zaralı / faydasız; helâl olanlar ise insanlara faydalı / zararsızdırlar. Sonuç Gönülden şahâdet getiren bir ateist ya da bir gayri Müslim, Allah (CC) ve Peygamberinin (peygamberlerinin) şâhitliklerine inanmakta ve tastik etmekte, buna îman etmek denmektedir. Bu, bilimle değil, gerçekleri kalben tastik ile elde edilen îmanla sağlanmaktadır. Allah (CC), gönülden teslimiyetle gerçek bilgileri tasdik etmiş olanlara sayısız nîmetler vâdetmiştir. Bu gerçeklere ulaşmayı engelleyecek olan en ufak bir tereddüt, tezat, yalan ve şüphe ise, bırakınız nîmetlere kavuşmayı, çeşitli mânevî cezâların dahî sebebi olabilir. Bu bakımdan, îman saf samimî bir tasdike dayanır, nâziktir; inkâr olmasa bile, tezat, şüphe, yalan ve tereddüt gibi olgularla da aslâ barışık değildir. Allah (CC) ve Peygamber imizin (peygamberlerinin) yaratılmışlar hakkındaki şâhitliklerini kavramanın bir yolu olan ilim ve ibâdetin, îmanın bir ön şartı olmamakla berâber, onun korunması, beslenmesi ve yara almaması için vazgeçilemez bir gerekliliği vardır. 18 Temiz, M., Yalanın Bilimsel ve Mantıksal Formülü, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, YA DA YA DA En Son Erişim Târihi:

15 15 Netice olarak söylemek gerekirse, İslâm dininde her bir îmana ilişkin söz ve onun zihindeki algısı, şey ya da olayın gerçekliğiyle üst üste çakışmaktadır. Bu nedenle İslâm da, söz ve onun zihindeki algılarının şey ya da olayın gerçeklikleriyle üst üste çakışmayan inanmaların her biri, birer yalancılıktan (şâhitlikten) ileri geçememektedir.

İLMİN DERİNLİĞİ, İNANÇ VE ADÂLET

İLMİN DERİNLİĞİ, İNANÇ VE ADÂLET 01.12.2013 Allah ın (CC ) Şâhitliği Allah (CC) Bugün dininizi kemâle erdirdim, size nîmetimi tamamladım. Size din olarak İslâm ı beğendim 1. buyuruyor. Bu âyette, dinin bildirdiklerinin en incelikli noktalarını

Detaylı

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC Niyeti temiz olan ve haddini bilen bir Müslüman, başarıya, nîmete karşı şükrünü edâ edemez ise, Allah (CC) o kişiyi bir mahrûmiyete, bir sıkıntıya mâruz bırakır. Meselâ, dikkat ediniz, bir başarıya imzâ

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

Gerçek şudur ki bu konu doğru dürüst anlaşılmamıştır; hakkında hiç derin derin düşünülmemiştir. Ali-İmran suresinde Allah (c.c.) şöyle buyurur; [3]

Gerçek şudur ki bu konu doğru dürüst anlaşılmamıştır; hakkında hiç derin derin düşünülmemiştir. Ali-İmran suresinde Allah (c.c.) şöyle buyurur; [3] Şimdi de hızlıca Müteşabihat hakkında bir iki şey söylemek istiyorum. Deniliyor ki Kur ân da hem Muhkemat hem Müteşabihatlar vardır. Bu durumda Kur ân a nasıl güvenebiliriz? Gerçek şudur ki bu konu doğru

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Gıybet (Hadis, Tirmizi, Birr 23)

Gıybet (Hadis, Tirmizi, Birr 23) Dedikodu (Gıybet) Gıybet Dedikodu (gıybet), birisinin yüzüne söylenmesinden hoşlanmadığı şeyleri arkasından söylemektir. O kimse söylenen şeyi gerçekten yapmış ise bu gıybet, yapmamış ise iftira olur (Hadis,

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ.

EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ. EHL-İ SÜNNET'İN ÜSTÜNLÜĞÜ www.almuwahhid.com 1 Müellif: Şeyhu'l-İslam İbni Teymiyye (661/728) Eser: Mecmua el-feteva, cilt 4 بسم هللا الرحمن الرحيم Selefin, kendilerinden sonra gelenlerden daha alim, daha

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan İÇİNDEKİLER Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan Teveffi Kelimesi Ve Resulüllah ın Açıklaması İmam Buhari Ve Teveffi

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ حكمة ريم م ا ير ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 حكمة ريم م ا ير» باللغة ال ية «مد صالح

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108 Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4 Fakrnâme Vîrânî Abdal Yayına Hazırlayan Fatih Usluer ISBN: 978-605-64527-9-6 1. Baskı:

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ 7. 10. Ey Resûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma Question İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma (s.a)'nın mushafı hakkındaki sözleri idi. Allah-u Teâlâ tarafından Hz. Fatıma Zehra (s.a)'ya ilham edilen

Detaylı

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK AİLE KURMAK &AİLE OLMAK Dr. Fatma BAYRAKTAR KARAHAN Uzman-Ankara Aile Nedir? Aile kelimesinin kökü, ğavl dir. Bu kelime, ağır bir sorumluluk altına girmek demektir. Bu kökten gelen aile ise, birini çekince

Detaylı

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6]

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6] K U R B A N Şartlarını hâiz olub,allah a yaklaşmak amacıyla kesilen kurban;hz. Âdem in çocuklarıyla başlayıp [1],Hz. İbrahim-in oğlu İsmail-in kurban edilmesinin emredilmesi[2],daha sonra onun yerine koç

Detaylı

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen Muâz b. Cebel'in Hz. Peygamber in (s.a.v.) sorduğu

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

25/12/2014 Bilgilendirme: Nur 24/35 Allah, semaların/boyutların ve arzın nuru/ışığı/enerjisidir. Onun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandile benzemesidir. Kandil, bir sırça içerisindedir. Sırça,

Detaylı

ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED

ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED ALEXANDER RUSSEL WEBB-MUHAMMED Benim araştırıcı, meraklı bir ahlâkım vardı. Her şeyin sebebini ve maksadını arıyordum. Bunlar için mantıkî cevaplar bekliyordum. Hâlbuki râhiplerin ve diğer Hıristiyan din

Detaylı

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir.

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. AHMAK DOST Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. İyilik zannıyla topluma,tüm değerlere,insanlığa karşı kötülük işlemektedir. İbrahim Peygamberden yana olduğunu

Detaylı

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25 136. Ey iman edenler, Allah'a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve bundan önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse, uzak bir sapıklıkla

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

İmanda Mürakebe Bilinci - Akaid - Dr. Mehmet Sürmeli'nin kişisel web sitesine hoşgeldiniz.

İmanda Mürakebe Bilinci - Akaid - Dr. Mehmet Sürmeli'nin kişisel web sitesine hoşgeldiniz. 4 5 Ayetleri müşriklerin, Allah Teala ile ilgili uzak ilah anlayışlarını çürütmektedir. 6 Hazreti Peygamber de Allah ın (c.) kullarına yakınlığını müminlerin daima hissetmelerini istemiş ve bu çerçevede

Detaylı

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır.

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır. 4.MEKTUP MEVZUU : a) Mübarek ramazan ayının faziletleri. b) Hakikat-ı Muhammediye'nin (kabiliyet-i ulâ) beyanı.. Ona ve âline salât, selâm ve saygılar.. c) Kutbiyet makamı, ferdiyet mertebesi.. NOT : İMAM-I

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİ KISA ÖZET www.kolayaof.com

Detaylı

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Bir cinayetin altı elemanı vardır: Öldürülen kimdir, öldüren kimdir, cinayetin yeri, cinayet günü, nasıl öldürüldü, neden öldürüldü?

Detaylı

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir?

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? ما ا كمة ريم لبس ا هب الرجال ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 200-43 ما ا

Detaylı

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir?

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Din Kültürü. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Düşünmeyi öğretir Hayata anlam katar Sabretmeyi öğretir Herkesten yardım istemeyi öğretir Özgür olmayı öğretir. Peygamberimizin Medine'ye

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): - Yavrum ne oldu, niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Çocuk da: - Efendim, namaza gidiyorum.

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı

Yaz l Bas n n Gelece i

Yaz l Bas n n Gelece i Emre Aköz Yeni Okur-Yazarlar ve Gazetelerin Geleceği ABD li serbest gazeteci Christopher Allbritton õn yaşadõklarõ bize yazõlõ medyanõn (ki bu tabirle esas olarak gazeteleri kastediyorum) geleceği hakkõnda

Detaylı

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti)

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) KURAN YOLU- DERS 3 (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) DERSTE GEÇEN KAVRAMLAR 1) Mübin : Açık ve Açıklayan. Kur an ın sıfatlarındandır. Kur an sadece

Detaylı

Aynı kökün "kesmek", "kısaltmak" anlamı da vardır.

Aynı kökün kesmek, kısaltmak anlamı da vardır. Kıssa, bir haberi nakletme, bir olayı anlatma hikâye etmek. Bu Arapça'da kassa kelimesiyle ifade edilir. Anlatılan hikâye ve olaya da "kıssa" denilir. Buhâri, bab başlıklarında "kıssa"yı "olay" anlamında

Detaylı

Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular

Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular hazır olun düşüyoruz diyor. Düşüyoruz ama ben dâhil

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI Sıra No ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN ADI SOYADI ÜNVANI YERİ TARİHİ GÜNÜ VAKTİ KONUSU Dr. İbrahim ÖZLER İlçe Müftüsü

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI 1- Soru: Allah ın insanlar arasından seçip vahiy indirdiği kişiye ne ad verilir? Cevap: Peygamber/Resul/Nebi denir. 2- Soru: Kuran da peygamber hangi kelimelerle ifade edilmektedir? Cevap: Resul ve nebi

Detaylı

Küçüklerin Büyük Soruları-2

Küçüklerin Büyük Soruları-2 Küçüklerin Büyük Soruları-2 Yayın no: 184 CENNET NASIL BİR YER? Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen/kapak: Zafer Yayınları Isbn: 978 605 5523 11 4 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın

Detaylı

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-1432 الصيام برؤ ة واحدة» اللغة الرت ية «بن صالح

Detaylı

Question. Masumların (Allah ın selamı üzerlerine olsun) velayet hakkına sahip olduklarının delili Nedir?

Question. Masumların (Allah ın selamı üzerlerine olsun) velayet hakkına sahip olduklarının delili Nedir? Question Masumların (Allah ın selamı üzerlerine olsun) velayet hakkına sahip olduklarının delili Nedir? Answer: Dört ana kaynağa yani Kur an a, sünnete, akıla ve icmaya dayanarak Masumların velayet hakkına

Detaylı

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

MİT VE DİN İLİŞKİSİ. (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 MİT VE DİN İLİŞKİSİ (Kutsal Metinlerle İlişkisi) DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Mit ve Din Mitolojiler genel olarak dinsel, ruhani ve evrenin ya da halkların oluşumu gibi yaratılış veya türeyiş gibi temaları içerirler.

Detaylı

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları. HASTA İŞİ İnsanların içlerinde barındırdıkları ve çoğunlukla kaçmaya çalıştıkları bir benlikleri vardır. O benliklerin içinde yaşadıkları olaylar ve onlardan arta kalan üzüntüler barınır, zaten bu yüzdendir

Detaylı

...Bir kitap,bir mesaj!

...Bir kitap,bir mesaj! ...Bir kitap,bir mesaj! Bu dünyada ne yapıyorum sorusuna yanıt veren bir kitap Tüm soru ve şüphelerınize yanıt verebilecek bir kitap. Bu kitap sizin doğal olarak Tanrı dan ayrı olduğunuzu anlatacak, ancak

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya ÖTÜKEN MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya Üniversitesi, Tarih Bölümü nden mezun oldu. 2008 yılında

Detaylı

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Tevafuk birbirine denk gelmek, birbiriyle uygun vaziyet almak demektir. Tevafuklu Kur anda tam 2806 Allah lafzı pek az müstesnalar

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

ŞİŞEDEKİ SUYUN BİLİNMEYENLERİ. Dr. Halit Yerebakan New York Presbiteryan Hastanesi Kalp ve Göğüs Cerrahisi drhalid@gmail.com

ŞİŞEDEKİ SUYUN BİLİNMEYENLERİ. Dr. Halit Yerebakan New York Presbiteryan Hastanesi Kalp ve Göğüs Cerrahisi drhalid@gmail.com ŞİŞEDEKİ SUYUN BİLİNMEYENLERİ Dr. Halit Yerebakan New York Presbiteryan Hastanesi Kalp ve Göğüs Cerrahisi drhalid@gmail.com Şişelenmiş sular artık her yerde. Hatta bazılarımız, bunu sağlıklı yaşamın zorunlu

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

Anoreksiya Nervoza DSM-IV-TR Tanı Ölçütleri

Anoreksiya Nervoza DSM-IV-TR Tanı Ölçütleri Kime sorarsanız sorun, herkes belli bir yaştan sonra kilolarından şikâyet etmektedir. Bu insanlar zayıflamayı çok istedikleri halde bir türlü zayıflayamadıklarından yakınırlar. Bunlar hem kilolarından

Detaylı

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-2 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER KAYNUKAOĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-2 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER KAYNUKAOĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI 15.03.2010 Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-2 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER KAYNUKAOĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI Müslümanlarla yaptıkları antlaşmaya ilk ihanet eden Yahudi kabilesi Kaynukâ'oğullarıdır.

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

Dinin Tanımı ve Kaynağı

Dinin Tanımı ve Kaynağı Dinin Tanımı ve Kaynağı Din nedir? İnsanlık tarihi boyunca Allah (c.c.), insanlar arasından seçtiği peygamberlerle emir ve yasaklarını bildirmiş, insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak için din

Detaylı

www.astromedya.com Örnek Tarot Okuması

www.astromedya.com Örnek Tarot Okuması Örnek Tarot Okuması Bir tarot okuması, bilinçaltına atılmış bir oltadır. Bizler yani tarot okuyucuları, sizin zihninize, bilinçaltınıza olta atarak, sebeplerini ve sonuçlarını zaten sizin biliyor olduğunuz

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil

ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN. Muhammed Şahin. ] تر [ Türkçe Turkish. Tetkik : Ümmü Nebil ALLAH TEÂLÂ'YA ÎMÂN الا يمان باالله تعا ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 الا يمان باالله تعا» باللغة ال ية «بن مسلم شاه مد مراجعة: أم نبيل 2009-1430 2 Allah Teâlâ'ya

Detaylı

HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL

HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL 9. 9. SINIF SINIF ÖĞRENME ÖĞRENME ALANLARI ALANLARI 1 İNANÇ 2 3 İBADET HZ. MUHAMMET 4 5 VAHİY VE AKIL AHLAK VE DEĞERLER 6 7 DİN VE LAİKLİK DİN, KÜLTÜR VE MEDENİYET 1. DİN BİREYİ ESAS ALIR 2. LAİKLİĞİ

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl Platon'un Devleti-2 Platon, adil devlet düzenine ve politikaya dair görüşlerine Devlet adlı eserinde yer vermiştir 01.08.2016 / 15:01 Devlet te yer alan tartışmalar sürerken, Sokrates varoluştan varolmayışa

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

8. SINIF 3. OTURUM A. Bu metni aşağıdaki ayetlerden hangisi destekler?

8. SINIF 3. OTURUM A. Bu metni aşağıdaki ayetlerden hangisi destekler? 1. Üzerinde yaşadığımız dünyanın da içinde bulunduğu güneş sistemi, kendilerine takdir edilmiş bir yörüngede hareket eder. Dünyamız, ne diğer gezegenlere çarpar, ne de onlardan uzaklaşır. Yeryüzünde de

Detaylı

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar Ahlâk Kavramı Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Yönetimine Etik Yaklaşım Dersi Etik Türleri Mesleki Etik Türleri 2017 Ruhumu kudret altında tutan Allah'a yemin ederim

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ LEASEPLAN ÇALIŞANI OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ 05.06.2015 DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ 1. İş yönetimi 2. Değerlerimiz 3. Yönetmelik Genel İlkeleri 4. Müşterilerimiz, Tedarikçilerimiz ve

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

SORU : CEVAP: SORU: CEVAP:

SORU : CEVAP: SORU: CEVAP: SORU : Yediemin deposu açmak için karar aldım. Lakin bu işin içinde olan birilerinden bu hususta fikir almak isterim. Bana bu konuda vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Öncelikle

Detaylı

RIZIK VE ZENGİNLİK DUASI (ESMAÜL HÜSNA ŞİFRELERİ-2)

RIZIK VE ZENGİNLİK DUASI (ESMAÜL HÜSNA ŞİFRELERİ-2) RIZIK VE ZENGİNLİK DUASI (ESMAÜL HÜSNA ŞİFRELERİ-2) Manevi ve maddi rızkın artması, lütuf ve ikramlara mazhar olmak için elimizdeki imkanlara göre en güzel bir şekilde çalışmalı ve en güzel bir şekilde

Detaylı

2014 YILI KUTLU DOĞUM HAFTASI SEMPOZYUMU HZ. PEYGAMBER VE İNSAN YETİŞTİRME DÜZENİMİZ

2014 YILI KUTLU DOĞUM HAFTASI SEMPOZYUMU HZ. PEYGAMBER VE İNSAN YETİŞTİRME DÜZENİMİZ 1 2014 YILI KUTLU DOĞUM HAFTASI SEMPOZYUMU HZ. PEYGAMBER VE İNSAN YETİŞTİRME DÜZENİMİZ DÜZENLEYEN Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü SEMPOZYUMUN GEREKÇESİ Yüce Allah, tekamül ve gelişime

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı