Makaleyi çöpe atmak! (Tanısal test makalaleri (2)) Dr Fa9h Ağalar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Makaleyi çöpe atmak! (Tanısal test makalaleri (2)) Dr Fa9h Ağalar"

Transkript

1 Makaleyi çöpe atmak! (Tanısal test makalaleri (2)) Dr Fa9h Ağalar

2 The Assessment of Diagnos9c Tests: A Survey of Current Medical Research Sheps SB, JAMA,1984 İncelenen makale: 129 tanısal test makalesi Parametre: İyi bilinen metodolojik kriterlere uygunluk Bulgular: % 68 makalede algn standartla karşılaşgrılmış, %68 makalede test düzgün tanımlanmış, %60 ında doğrulama yanlı tutumu var, %20 makalede spesifite ve sensiovite doğru kullanılmamış, %69 makalede kesorim değerleri yok, %81 makalede hastalık prevelansı dikkate alınmamış. %74 makalede metodolojik ciddi sorun var. SONUÇ: Editörlerin, hakemlerin ve yazarların kabul edilmiş standartlara UYMADIKLARI saptanmışur

3

4 AraşUrma desenleri Tedavi: İlaç tedavilerinin bir cerrahi Opinin, bir hizmeon veya bir girişimin etkiniliğinin araşgrılması için algn standart RKÇ Tanı: Yeni bir tanı metodunun değerinin araşgrılması, yeni teson güvenirliğinin ortaya konması (cross secoonal sürveyanslar) İnanalım mı? Benzer hastada ve aynı hastada aynı sonucu alabilecek miyiz? Tarama: Bazı testler toplumda tarama amacıyla kullanılabilir mi? (cross secoonal sürveyanslar) Test pseremptomaok devrede hasta olacakları yakalayacak özellikte olmalıdır. Prognoz: Erken dönemde hastalığı olan birisinin sonucu ne olur? LongiOdunal kohort çalışma Nedensellik: Zararlı etkisi olduğu düşünülen şeyin, hastalığın gelişmesi, ilerlemesine katkısı nedir? Kohort Olgu kontrol çalışması Olgu sunuları

5 Çalışma niye yapılmış, araşurmacılar hangi klinik soruya yanıt aramışlar? Başlangıç cümlesi çok özet olarak çalışmanın temel aldığı literatür bilgisini içermelidir. Tüp yerleşorme oot tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Ancak bu işlem bu denli yaygın kullanılmayabilir cümlesi kısa ama kuvvetli bir literatür bilgisiyle desteklenmelidir. Metod bölümünde test edilecek hipotez mutlaka anlaglmalıdır.

6 Ne tür bir çalışma yapılmış? AraşUrma Tıp dergilerinde yayınlanan makalelerin çoğunluğu 3 sınıca değerlendirilebilir: Deney: Hayvan veya gönüllü deneklerde kontrollü koşullarda girişimlerin yapılması Klinik çalışma: Girişim, ilaç tedavisi sonucunda deneklere ne olduğunu ortaya koyan çalışmaları Surveyans: Bir grup hastada, sağlık profesyonelinde veya sağlıklı bireyde, bir şeyin ölçülmesi

7 Ne tür bir çalışma yapılmış? Sekonder araşurmalar Derlemeler SistemaOk olmayan derlemeler SidstemaOk derlemeler Meta analizler Kılavuzlar Karar destek analizleri: Primer çalışmalardan ortaya konan olasılık tabanlı yolakları içerir. Ekonomik analizler: Primer araşgrmalardan ortaya çıkan verilerin ekonomik yönlerini değerlendirir.

8 Sürveyans Sürveyanslar genellikle tanımlayıcı bir hasta veya sağlıklı grup üzerinde spesifik bir soruya cevap aramak için yapılırlar Veri, belirli bir zamanda toplanır 3 yaşında bir çocuğun normalde boyu ne kadar olur? DiyabeOklerin yarısının tanı almadığı doğru mu? X teso bu hastalıkta işe yarar mı?...

9 Makale okunurken dikkat edilmesi gerekenler Çalışma önemli bir klinik soruya çözüm georiyor mu? Orjinal mi? AraşGrma hipotezini test ediyor mu? Yöntem uygun mu? Metololojisinde ciddi sorunlar barındırıyor. Örneğin, hasta toplama, örnek birikorme ve veri analizi aşamalarında zorluklar var ve bu nedenle araşgrma protokolünün bütünlüğü korunamamış. Çalışmada kontrol grubu yetersiz- yanlış oluşturulmuş. Yanlış ve yetersiz istaosok analiz yapılmış. Örneklem büyüklüğü yeterli mi? Yorum aşırılığı var mı? Çıkar çagşması var mı? Bu tür çalışmalar biasdan çok etkilenirler Korunma: çıkar beyanı Rahat okunabiliyor mu?

10 Mahkemedeki 10 şüpheli Tanısal bir teson "geçerlilik deneomi"unu anlayabilmek için şu örnekle başlayalım: 10 kişi birinin muhtemel kaoli olarak mahkemede Gerçekte 3 kişi kaol, 7 kişi suçsuz Jüri 6 sını suçlu bulmuş Suçlu bulunanlardan 2 si gerçekten suçlu 4 kişi yanlışlıka tutuklanmış Suçlardan biri dışarıda serbestçe dolaşıyor Trisha Greenhalgh, BMJ 1997;315:

11 Mahkemedeki 10 şüpheli Çapraz tablo Gerçek suç durumu Jüri kararı Gerçek suç durumu Jüri kararı ka9l Masum Suçlu Doğru tutuklu (2) Yanlışlıkla tutuklu (4) Beraat Yanlışlıkla beraat (1) Doğru beraat (3) Trisha Greenhalgh, BMJ 1997;315:

12 Mahkemedeki 10 şüpheli 1. Jüri her üç kesin kaolden ikisini doğrulukla tanımlayabilmektedir. 2. Jüri her 7 masum insandan 3 ünü doğru biçimde beraat emrebilmektedir. 3. Bu jüri bir kişiyi suçlu bulduğunda 1/3 olasılıkla o kişi gerçekten kaoldir. 4. Bu jüri bir kişiyi suçsuz bulursa o kişi ¾ olasılıkla gerçekten masumdur. 5. Her 10 kişiden 5 inde bu jüri doğru karar verebilmektedir. Jüri kararı Suçlu Beraat ka9l Doğru tutuklu (2) Yanlışlıkla beraat (1) Masum Bu 5 değişik durum sırasıyla, jürinin sensiovite, spesifite, PoziOf kesorim değeri, negaof kesiorm değeri ve tanısal doğruluğu gösterir. 6 durum ise olasılık oranı dır Yanlışlıkla tutuklu (4) Doğru beraat (3) Trisha Greenhalgh, BMJ 1997;315:

13 Tanısal test makaleleri için 10 anahtar soru

14 Soru 1: Bu test benim pra9ğimde işe yarar mı? Kullanışlılık Test %100 doğru, geçerli ve inanılır olsa bile bana yardımcı olur mu? DüzelOlebilir durumdaki bir hastalığın sağalgmında fayda sağlar mı? Böyle bile olsa kullanmakta olduğum teste tercih eder miyim? Hastalarım, SGK bu teson ücreoni karşılayabilir mi? Bu teso uygulamaya hastalarım izin verir mi? Tanı koyma sırasında diğer tanıları ekarte etmek için bana fayda sağlar mı? Tedavi planımı değişorir mi?

15 Soru 2: Test gerçek bir alun standart ile karşılaşurılmış mı? Test başka bir testle karşılaşgrılmış mı? AlGn standart test ile karşılaşgrılmış mı? Böyle bir araşgrmada algn standart için teson tanımlanıp tanımlanmadığı açıklanmalıdır. Bir çok hastalık için algn standart test yoktur Makalede, araşgrıcılar bazı testlerin mangklı kombinasyonlarının sonuçlarını sunmuş mu?

16 Soru 3: Geçerlilik dene9mi" uygun hasta grubu üzerinde yapılmış mı? Çok az araşgrmacı sağlıklı erkek Gp fakültesi öğrencileri gibi bir grubu "geçerlilik deneomi" için aldıklarını beyan ederler. Yayınların, 2/3 ünde yaş, semptom, ciddiyet skoru gibi spesifik seçilebilirlik kriterleri tanımlanmamışgr. Test Hafif ve ciddi hastalığı olanlarda Tedavi edilmiş ve edilmemiş hastalarda Sıkça karışan hastalıkları olanlarda denemelidir TesOn spesifite ve sensiovitesi prevelanstan bağımsız olarak sabit kalır PoziOf ve negaof kesorim değerleri prevelanstan etkilenir. PREVELANS çalışması yapılmalıdır

17 Soru 4: Çalışmada Doğrulama yanlı tutumuna na dikkat edilmiş mi?? Yeni bir tanısal teson değerlendirildiği grup aynı zamanda algn standart ile birlikte değerlendirilmiş mi? Çalışmaları çoğunda algn standart test sadece yeni teson poziof olduğu hastalarda çalışılmışgr. Bu durum açık bir bias oluşturur.

18 Soru 5: Beklen9 yanlı tutumu ndan korunmuş mu? BeklenO yanlı tutum u patolog ve benzeri disiplinlerdeki tanı hekimlerinin örnekleri değerlendirirken bilinç alg olarak olgudan etkilenmeleri sonucu ortaya çıkar. Örnek: bir elektro değerlendirilirken, göğüs ağrısının varlığından hekimin etkilenmesi ve karar veremediği olgularda EKG de poziof bulgu var demesi... Bütün değerlendirmeler KÖR olmalıdır

19 Soru 6: Tes9n tekrarlanabilir olduğu kanıtlanmış mı? Aynı gözlemci, hastalık karakterleri benzer olan iki ayrı hastada aynı teso tekrarladığında aynı sonucu alabiliyor mu? Genellikle belirli bir oranda aynı sonucun alınması zordur. Aynı hasta üzerinde teson farklı uygulayıcılar olduğunda da aynı sonucun alınabiliyor olması gereklidir.

20 Soru 7: Geçerlilik dene9mi" sonucunda tes9n özellikleri ortaya konmuş mu? Spesifite, sensiovite ve diğer özellikleri çok düşük neoce veriyorsa test kullanışlı değildir. TesOn geçerli değerleri yakalayabilmesi ölçtüğü sorun ile ilgilidir. Renk körlüğü testlerinin spesifite (%90) ve sensiovitesi (%85) ile ilgili targşma yapmayız. Renk körlüğünden şimdiye kadar ölen olmamışgr. Konjenitatl hipooroidizm taraması için Guthrie heelprick tesonin sensiovitesi %99, poziof kesorim değeri ancak %6 dır. Hastalığın ciddiyeo, çok yüksek yalancı pozioflik oranını hipooroidi hastalarını yakalayabilmemiz için kabul edilebilir bir oran haline sokar Hangisi daha iyidir? Mental retardasyonlu bireyler mi? Yalancı pozioflik nedeniyle yüzlerce norma bebeğe bir iki ek kan tetkinin yapılması mı?

21 Soru 8: Güven aralıkları verilmiş mi? Güven aralıkları istaosokte bir sonuçlar dizininin gerçekte hangi sınırlar içinde yer alabileceğini gösterir. Jüri yapgğı değerlendirme sonucu bir kaoli daha suçsuz olarak değerlendirseydi sensiovitesi %67 den /33 e düşmüş olacakg. PoziOf kesorim değeri de %33 den %20 ye düşeceko. Jüri sadece 10 olgu üzerinde bu değerlendirmeyi yapmışgr. Bu örnekteki çok ciddi değişiklik örneklemden kaynaklanmaktadır. Örneklem ne kadar büyükse güven aralığı o kadar daralır. İyi bir makalede güven aralıklarının çok dar sınırlarda olması gerekir.

22 Soru 9: Makul bir normal sınır sunulabilmiş mi? Eğer test non- dichotomous (sürekli) sonuç veriyor ise yani evet- hayır, poziof- negaof gibi bir değer vermiyorsa hangi değerler anormal kabul edilmelidir? Görece ve tehlikeli sınırları ortaya koyabilmek kompleks bir Gp bilimi işidir (kan basıncı gibi). Normal ve anormal arasındaki sınırı tedavi edildiğinde önlenebilecek hastalık etkileri belirler. Bu durumda en doğrusu olasılık oranı kullanılmasıdır

23 Soru 10: Test tanısal algoritmalar içinde diğer testler arasında yer alabilir mi? Örnek: Koroner arter darlığı hastalığı Anamnezde efor anjinası varlığı önemlidir. Bu hastalara EKG, efor teso ve sonra gerekirse kardiyak sinografi yapılır. Bu testlerde bozukluk varsa koroner arteriografi teso yapılır. Eğer, 100 sağlıklı hastaya koroner arteriografi yapılsa çok değişik spesivite, sensiovite, poziof ve negaof kesorim değerleri ile karşılaşırız. Bir tes9n tanısal değeri o tes9n "geçerlilik dene9mi nin yapıldığı popülasyon ve onun tanısal algoritmadaki yeri ile ilgilidir.

24 Olasılık oranları Sürekli değerler için normal sınır çoğu kez vardır. Normal ve anormal tanımı; değerin bir seviyeye ulaşmasıyla hastalık olma oranı arasındaki ilişki ile ortaya konur. PSA, protat kanseri taramasında kullanılır. Çoğu erkekte anojen vardır (0.5 ng/ml), ve çoğu protat kanserinde değer 20 ng/ml nin üzerindedir. PSA 7.4 ng/ml? Bu değer hem prostat kanseri hem de normal erkekte rastlanabilen değerdir. Bazı testlerde normal anormal sınırı belirgin değildir (gri zon).

25 Olasılık oranları PSA ve prostat kanseri ile ilgili bir çalışmada "geçerlilik deneomi" yapıldığında (prostat biyopsisi) değerler, ikili çapraz tablolarda incelenmesi, Her tablo için normal ve anormal değerlerin ortaya konması, Tablolardan değişik olasılık oranı ları hesaplanması ve bu hesapların karşılık geldiği anojen konsantrasyonlarının belirlenmesi gerekir. Sonucun gri zonlar içinde kaldığı durumlarda test sonucuna göre hastanın prostat kanseri olduğu söylenemez ama prostat kanseri riski X oranında artmışur denir.

26 Test öncesi olasılık Olasılık oranı bir çok teson yararını değerlendirmede çok önemlidir. Semptomu olmayan biriyle karşılaşalım. Toplumdaki 20 kişiden birinde semptomu olmadan demir eksikliği anemisi olduğu bilinir (%5). Bunun tanısal test bilimdeki adı test öncesi olasılık (pretest probability)=0.05

27 Test sonu olasılık Eğer demir eksikliği için tanısal testlere başlayacaksam, serum ferrion değeri az çok anemi hakkında bir fikir verir. Orta derecede azalmış ferrion konsantrasyonu (18-45 μg/ l), olasılık oranı:3 olur, Serum ferri9n düzeyi post- test probability : Olgunun demir eksikliği anemisi olasılığı 0.05x3 veya 0.15 (%15) Çok düşük ferrion konsantrasyonlarında ( <18 μg/l) olasılık oranı= 41 bulunur. Olasılık 0.05x41 veya 2.05 olur- :yaklaşık: %200 (kesin demir eksikliği anemisi).

28 Olgu Tiroid nodülü: Hamming nodül sertlik kategorisi 8, FNAB kesin tanı yok Pretest kanser: %1 Pretest kanser: %5 Post test kanser:%22 Post test kanser: %5 Hamming JF, et al Arch Intern Med 1990 Canadian Journal of Surgery, Vol. 44, No. 1, February

29 İyi bir tanısal test makalesi: Sonuç AlGn standart ile karşılaşgrma, Geçerlilik deneomi" nin yapılması, BeklenO ve Doğrulama yanlı tutumlarından uzak durma, Spesivite, SensiOvite, PKD, NKD, TD, LR, %95 CI gibi değerlerinin varlığı, TesOn kullanılır, geçerli olduğunun ortaya konması ve ekonomik analizlerin yapılmış olması gerekir.

30 Teşekkürler Ttahmin edildiginin tersine bilimde kanıta dayalı fikirler oldukça azdır... Bertrand Russell, 1928

31 Referanslar Greenhalgh T, BMJ 1997;315:540 3, Greenhalgh T, BMJ 1997;315:180 3 Greenhalgh T, BMJ 1997;315:243 6 Agalar F. Hızlı ve etkin makale değerlendirme yöntemleri, 2001 Ağalar F. Sayek İ. Klinik araşgrma yazıları nasıl değerlendirilmelidir? Kolon ve Rektum Hastalıkları Dergisi, 1996 Sayek İ, Ağalar F. Klinik araşgrma ilkeleri. Turkish Journal of Gastroenterology, 1996 Ağalar F, Sayek İ ve ark. Ulusal Travma Dergisi, 1997 Deniz T, Ağalar F ve ark. Ulusal Travma Acil Cerrahi Dergisi, 2008 Archibald S et al. Users guides to the surgical literature: how to use an arocle about a diagnosoc test.. Canadian Journal of Surgery, 2001

Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih

Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih Girişimsel Makaleler nasıl yazılır? Prof Dr Fatih Ağalar Genel Cerrahi Bölümü Departman Tarih Klinik çalışmalar düzgün yazılmalıdır Hekimler çağdaş literatüre inanmak ve ona göre hasta tedavi etmek durumundadır

Detaylı

Toksikolojide rma metodolojileri. Dr. Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp T Anabilim Dalı

Toksikolojide rma metodolojileri. Dr. Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp T Anabilim Dalı Toksikolojide Araştırma rma metodolojileri Dr. Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp T Anabilim Dalı İçerik Giriş Toksikoloji araştırmalar rmalarında eğilime Alternatif araştırma rma metodolojileri

Detaylı

KANITA DAYALI LABORATUVAR TIBBI İLE İLİŞKİLİ HESAPLAMALAR. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005

KANITA DAYALI LABORATUVAR TIBBI İLE İLİŞKİLİ HESAPLAMALAR. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 KANITA DAYALI LABORATUVAR TIBBI İLE İLİŞKİLİ HESAPLAMALAR Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 1 Kanıta dayalı tıp Kanıta dayalı tıp, hekimlerin günlük kararlarını, mevcut en iyi kanıtın ışığında,

Detaylı

Geleneksel paradigma

Geleneksel paradigma Kanıta-dayalı Tıp Geleneksel paradigma Geleneksel tıbbi uygulamaların temelinde, hastalığın patofizyolojisinin anlaşılması, bunu değiştirebilecek yöntemlerin bulunması ve bu yöntemlerin geçerliliğinin

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

Prof. Dr. Nerin Bahçeciler Önder YDÜ Tıp Fakltesi Pediatri Anabilim Dalı

Prof. Dr. Nerin Bahçeciler Önder YDÜ Tıp Fakltesi Pediatri Anabilim Dalı Epidemiyolojik AraştırmaTipleri: örneklerle inceleyelim Prof. Dr. Nerin Bahçeciler Önder YDÜ Tıp Fakltesi Pediatri Anabilim Dalı GÖZLEME DAYALI DENEYSEL TANIMLAYICI ANALİTİK RANDOMİZE KONTROLLU SAHA TOPLUM

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

KANITA DAYALI TIP Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD

KANITA DAYALI TIP Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD KANITA DAYALI TIP Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD 1 Soğuk su içmeyi engelleyerek soğuk algınlığını önleyebilir miyiz? Vitamin C vererek gribi önleyebilir

Detaylı

ŞİMDİ META-ANALİZ ZAMANI

ŞİMDİ META-ANALİZ ZAMANI ŞİMDİ META-ANALİZ ZAMANI Dr. Hakan Bozcuk T. Onkoloji BD. Akdeniz Üniversitesi, Antalya, 2014 + = PLAN Giriş (Metaanaliz nedir? ne değildir?) Bazı örnekler Hadi metaanaliz yapalım. Sonuç PLAN Giriş (Metaanaliz

Detaylı

HASTA VE AİLE EĞİTİMİNDE KANITA DAYALI UYGULAMALAR

HASTA VE AİLE EĞİTİMİNDE KANITA DAYALI UYGULAMALAR HASTA VE AİLE EĞİTİMİNDE KANITA DAYALI UYGULAMALAR Dr. Gülcan BAĞÇİVAN GATA, HYO İç Hast. Hem. BD. 5.Tıbbi Onkoloji Kongresi Hasta ve Aile 1 KANITA DAYALI UYGULAMA (KDU) Bakım ortamlarında; mevcut problemler

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

MEDİKAL CİHAZLAR İÇİN KLİNİK VERİ DEĞERLENDİRME

MEDİKAL CİHAZLAR İÇİN KLİNİK VERİ DEĞERLENDİRME MEDİKAL CİHAZLAR İÇİN KLİNİK VERİ DEĞERLENDİRME 04.05.2016 AdviQual KLİNİK VERİ DEĞELENDİRMESİNİ NEDEN YAPIYORUZ? Cihazın Temel Gerekliliklere uygunluğunu göstermenin bir metodu Klinik Veri Değerlendirme

Detaylı

Toplum ve Örnek. Temel Araştırma Düzenleri. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

Toplum ve Örnek. Temel Araştırma Düzenleri. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Toplum ve Örnek Temel Araştırma Düzenleri Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Toplum ve Örnek İstatistik, toplumdan kurallara uygun olarak,

Detaylı

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir.

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir. TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım model

Detaylı

Prostat Kanseri Tarama ve PSA Dr. Cemil Uygur 30 Mayıs 2009 Eskişehir

Prostat Kanseri Tarama ve PSA Dr. Cemil Uygur 30 Mayıs 2009 Eskişehir Prostat Kanseri Tarama ve PSA Dr. Cemil Uygur 30 Mayıs 2009 Eskişehir PSA nın tarihsel süreci ve klinik kullanımı 1. Tarama / Erken Tanı 2. Gelecekteki Kanseri öngörme 3. Evreleme T evresi N evresi M evresi

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

Taraf tutma (Bias) önlenmiş

Taraf tutma (Bias) önlenmiş Hamdi Akan Ankara Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı hamdiakan@gmail.com 23 Ocak 2015 Toplumu iyi temsil ediyor = Hasta sayısı Doğru tasarım ve metodoloji Taraf tutma (Bias) önlenmiş Sağlam istatistik

Detaylı

Araştırma makaleleri için ipuçları - Hakem gözüyle Dr. Korhan Taviloğlu İstanbul

Araştırma makaleleri için ipuçları - Hakem gözüyle Dr. Korhan Taviloğlu İstanbul Araştırma makaleleri için ipuçları - Hakem gözüyle Dr. Korhan Taviloğlu İstanbul Uluslararası dergi hakemliği - 26 African Health Sciences American Journal of Clinical Oncology Archives of Medical Science

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

ARAŞTIRMALARIN KANIT DEĞERLERİ VE KANIT KATEGORİLERİ

ARAŞTIRMALARIN KANIT DEĞERLERİ VE KANIT KATEGORİLERİ ARAŞTIRMALARIN KANIT DEĞERLERİ VE KANIT KATEGORİLERİ ARAŞTIRMALARIN KANIT DEĞERLERİ VE KANIT KATEGORİLERİ KDU açısından klinik araştırmaların kanıt değeri birbirinden farklıdır. Bazı çalışma tipleri daha

Detaylı

GEÇERLİLİK & GÜVENİLİRLİK ARAŞTIRMALARI. Dr. Meltem Şengelen HÜTF Halk Sağlığı AD 19 Şubat 2015

GEÇERLİLİK & GÜVENİLİRLİK ARAŞTIRMALARI. Dr. Meltem Şengelen HÜTF Halk Sağlığı AD 19 Şubat 2015 GEÇERLİLİK & GÜVENİLİRLİK ARAŞTIRMALARI Dr. Meltem Şengelen HÜTF Halk Sağlığı AD 19 Şubat 2015 Epidemiyolojik Araştırmalar I. GÖZLEMSEL 1. TANIMLAYICI 1.1. Toplumsal Populations (ekolojik çalışmalar, vb.)

Detaylı

RİSK ÖLÇÜLERİ. Yrd.Doç.Dr. Selçuk Korkmaz Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Turcosa Analitik Çözümlemeler

RİSK ÖLÇÜLERİ. Yrd.Doç.Dr. Selçuk Korkmaz Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Turcosa Analitik Çözümlemeler RİSK ÖLÇÜLERİ Yrd.Doç.Dr. Selçuk Korkmaz Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Turcosa Analitik Çözümlemeler selcukorkmaz@gmail.com ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEĞİ BİYOİSTATİSTİK EĞİTİMİ

Detaylı

KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013

KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013 KEMİK VE MİNERAL YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ (KMY) Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı 6 Ekim 2013 SUNUM KAPSAMI Niçin KMY yaparız? Hangi yöntemi kullanırız? KMY sonuçlarını nasıl değerlendirmemiz gerekir? Kırık

Detaylı

Prostat Kanseri Tanısında PSA yı Nasıl Kullanalım

Prostat Kanseri Tanısında PSA yı Nasıl Kullanalım Prostat Kanseri Tanısında PSA yı Nasıl Kullanalım Dr. Ö. Levent ÖZDAL Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Üroloji Kliniği, Ankara Tarihçe 1979 da Wang ve ark. Prostat dokusunda PSA yı pürifiye ettiler Serumda

Detaylı

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün

ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI. LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün ARAŞTIRMA SÜRECİNİN ADIMLARI LİTERATÜR TARAMA PROBLEMİN TANIMLANMASI Prof.Dr.Besti Üstün Araştırma Adımları Literatür tarama Problemin tanımlanması Teorik çerçeve Amaç/hipotez/soru Araştırma değişkenlerini

Detaylı

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı MAYIS 2017 Alt Üriner Sistem Şikâyetleri ile Gelen 50-80 Yaş Aralığındaki Hastalarda PSA Ölçümü Yapılan Hasta Oranı PR.G1

Detaylı

Çocuk Sağlığı İzleminde Kanıta Dayalı Tıp (uygulama) ne demektir? Doç. Dr. Ahmet Ergin

Çocuk Sağlığı İzleminde Kanıta Dayalı Tıp (uygulama) ne demektir? Doç. Dr. Ahmet Ergin Çocuk Sağlığı İzleminde Kanıta Dayalı Tıp (uygulama) ne demektir? Doç. Dr. Ahmet Ergin Kanıta Dayalı Tıp (KDT, KDU, KDSB) Nedir?..bireysel hasta bakımı ile ilgili alınan kararlarda mevcut olan en iyi kanıtların

Detaylı

Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografik Koroner Anjiyografi Sonrası Uzun Dönem Kalıcı Böbrek Hasarı Sıklığı ve Sağkalım ile İlişkisi

Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografik Koroner Anjiyografi Sonrası Uzun Dönem Kalıcı Böbrek Hasarı Sıklığı ve Sağkalım ile İlişkisi Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografik Koroner Anjiyografi Sonrası Uzun Dönem Kalıcı Böbrek Hasarı Sıklığı ve Sağkalım ile İlişkisi Hamza Sunman 1, Mustafa Arıcı 2, Hikmet Yorgun 3, Uğur Canpolat 3, Metin

Detaylı

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA

PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA PROBLEM BELİRLEME ve LİTERATÜR (ALANYAZIN) TARAMA Araştırma Problemi Araştırma problem çözmeye yönelik bir süreçtir. Bu kapsamda Araştırmaya başlamak için ortaya bir problem konulması gerekir. Öncelikle,

Detaylı

Uzm. Dr. Yusuf Ali ALTUNCI Ege Ünv. Tıp Fak.Acil Tıp A.D

Uzm. Dr. Yusuf Ali ALTUNCI Ege Ünv. Tıp Fak.Acil Tıp A.D Uzm. Dr. Yusuf Ali ALTUNCI Ege Ünv. Tıp Fak.Acil Tıp A.D Uzaklarda bir yerlerde bir konsültasyon hikayesi Kuzey Kıbrıs Acil Tıp Günleri 2 Bir hekim tarafından, belirli bir problemin değerlendirmesi veya

Detaylı

Nodüler Guatr hastasını nasıl izleyelim? Dr.Fırat Tutal Şişli Kolan Interna4onal Hastanesi Genel cerrahi

Nodüler Guatr hastasını nasıl izleyelim? Dr.Fırat Tutal Şişli Kolan Interna4onal Hastanesi Genel cerrahi Nodüler Guatr hastasını nasıl izleyelim? Dr.Fırat Tutal Şişli Kolan Interna4onal Hastanesi Genel cerrahi Nodül nedir? Tiroid nodülü, +roid bezinde oluşan ve radyolojik olarak +roid bezinden ayrı bir lezyon

Detaylı

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER A)HİDROJEN PEROKSİT Hidrojen peroksit; ısı, kontaminasyon ve sürtünme ile yanıcı özellik gösteren, renksiz ve hafif keskin kokuya sahip olan bir kimyasaldır ve

Detaylı

Olgu-kontrol araştırmalarının analizi ve değerlendirilmesi. Raika Durusoy

Olgu-kontrol araştırmalarının analizi ve değerlendirilmesi. Raika Durusoy Olgu-kontrol araştırmalarının analizi ve değerlendirilmesi Raika Durusoy 1 Olgu-kontrol araştırmaları Belli bir hastalığı olan ( olgu ) ve olmayan ( kontrol ) bireyler belirlenir Her iki grubun bir etkene

Detaylı

AraĢtırma Konusunun Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? Prof. Dr. Levent Altuntop

AraĢtırma Konusunun Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? Prof. Dr. Levent Altuntop AraĢtırma Konusunun Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? Prof. Dr. Levent Altuntop TIPTA VE DĠġ HEKĠMLĠĞĠNDE UZMANLIK EĞĠTĠMĠ YÖNETMELĠĞĠ MADDE 28 (1) Uzmanlık öğrencilerinin, uzmanlık sınavına girebilmeleri

Detaylı

Üroonkoloji Derneği. Prostat Spesifik Antijen. Günümüzdeki Gelişmeler. 2 Nisan 2005,Mudanya

Üroonkoloji Derneği. Prostat Spesifik Antijen. Günümüzdeki Gelişmeler. 2 Nisan 2005,Mudanya Prostat Spesifik Antijen ve Günümüzdeki Gelişmeler Prostat Kanseri 2004 yılı öngörüleri Yeni tanı 230.110 Ölüm 29.900 Jemal A, CA Cancer J Clin 2004 Kanserler arasında görülme sıklığı #1 Tümöre bağlı ölüm

Detaylı

Acil Serviste NSTEMI Yönetimi. Dr. Özer Badak

Acil Serviste NSTEMI Yönetimi. Dr. Özer Badak Acil Serviste NSTEMI Yönetimi Dr. Özer Badak Sağ koroner Arter (RCA) Sol sirkumfleks Arter (LCx) Sol ön inen koroner arter (LAD) OLGU 3 Ö. Badak BAŞVURU Göğüs ağrısı / göğüste rahatsızlık hissi Bay Mehmet

Detaylı

Türkiye de HIV/AIDS Insidans ve Prevelansının Matematiksel Modelleme ile Tahmini

Türkiye de HIV/AIDS Insidans ve Prevelansının Matematiksel Modelleme ile Tahmini Türkiye de HIV/AIDS Insidans ve Prevelansının Matematiksel Modelleme ile Tahmini Emine Yaylali a, Zikriye Melisa Erdoğan a a Istanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü HIV/AIDS Kongresi

Detaylı

Dr. F. E. Topal Vizit)(TEORİK) Öğle tatili 13.30-17.20 Acil Serviste EKG Değerlendirilmesi(Servis-Hasta başı-vizit) Dr. F. E.

Dr. F. E. Topal Vizit)(TEORİK) Öğle tatili 13.30-17.20 Acil Serviste EKG Değerlendirilmesi(Servis-Hasta başı-vizit) Dr. F. E. 1 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ACİL TIP STAJI D2 GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (19.10.2015-30.10.2015) 19 EKİM 2015 PAZARTESİ Vizit) 13.30-17.20 Acil Serviste EKG Değerlendirilmesi(Servis-Hasta

Detaylı

COCHRANE LİBRARY. http://brainshark.com/wiley/cochranetr COCHRANE KİTAPLIĞI NEDİR?

COCHRANE LİBRARY. http://brainshark.com/wiley/cochranetr COCHRANE KİTAPLIĞI NEDİR? COCHRANE LİBRARY Klinik incelemelerin tam metinlerinin yer aldığı; The Cochrane Database of Systematic Reviews (Cochrane Reviews), Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE), The Cochrane Central

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

KANITA DAYALI UYGULAMA SÜRECİ

KANITA DAYALI UYGULAMA SÜRECİ KANITA DAYALI UYGULAMA SÜRECİ Kanıta Dayalı Uygulama Basamakları Sorunu saptama ve soru oluşturma Sistematik araştırma yapma Kanıtları eleştirel olarak değerlendirme Uygulamada yapılacak değişikliklere

Detaylı

Kanıta Dayalı Tıp: Mezuniyet Öncesi Tıp Eği7mindeki Yeri

Kanıta Dayalı Tıp: Mezuniyet Öncesi Tıp Eği7mindeki Yeri Kanıta Dayalı Tıp: Mezuniyet Öncesi Tıp Eği7mindeki Yeri Dr.İskender Sayek Emekli Öğre7m Üyesi HaceBepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eği7mi Seminerleri 19.Şubat.2013

Detaylı

Makalede ve Tezde Tartışma Yazımı AYŞE BİLGE ÖZTÜRK KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ALLERJİ VE İMMUNOLOJİ BÖLÜMÜ

Makalede ve Tezde Tartışma Yazımı AYŞE BİLGE ÖZTÜRK KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ALLERJİ VE İMMUNOLOJİ BÖLÜMÜ Makalede ve Tezde Tartışma Yazımı AYŞE BİLGE ÖZTÜRK KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ALLERJİ VE İMMUNOLOJİ BÖLÜMÜ Makale ve Tez Yazımı Hedef derginin format ve sitili Tezin formatı Yazım kuralları Dergide yayınlanmış

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU İYİ HABER Akciğer kanserinde yeni ilaç.. Meme kanserinin seyri artık biliniyor Tiroid kanserinde kesin tanı metodu.....

Detaylı

Over Kanseri Taraması ve İngiliz Grubu Over Kanseri Tarama Çalışması

Over Kanseri Taraması ve İngiliz Grubu Over Kanseri Tarama Çalışması Over Kanseri Taraması ve İngiliz Grubu Over Kanseri Tarama Çalışması Ovarian cancer screening and mortality in the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS): a randomised controlled

Detaylı

Üretim Süreci: Girdi İşlem Ürün (Sonuç) Araştırma Süreci: Hangi alanda olursa olsun araştırma bir BİLGİ ye ulaşma sürecidir.

Üretim Süreci: Girdi İşlem Ürün (Sonuç) Araştırma Süreci: Hangi alanda olursa olsun araştırma bir BİLGİ ye ulaşma sürecidir. BİYOİSTATİSTİK Üretim Süreci: Girdi İşlem Ürün (Sonuç) Araştırma Süreci: Hangi alanda olursa olsun araştırma bir BİLGİ ye ulaşma sürecidir. Veri Analiz Bilgi El ile ya da birtakım bilgisayar programları

Detaylı

Uzmanıyla Tartışalım. Rukiye Berkem Alpay Özbek. 3. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi Kasım 2015

Uzmanıyla Tartışalım. Rukiye Berkem Alpay Özbek. 3. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi Kasım 2015 Uzmanıyla Tartışalım Rukiye Berkem Alpay Özbek 3. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi 18-22 Kasım 2015 Akılcı Tanı Testi Kullanımı Hastanın klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun testin

Detaylı

TANIMLAR. Dr. Neriman AYDIN. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

TANIMLAR. Dr. Neriman AYDIN. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı TANIMLAR Dr. Neriman AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı In-vitro tanı Sürekli doğru sonuç Amaca uygun Zamanında Uygun maliyet In-vitro tanı elemanları Kitler

Detaylı

DOĞRU BİLGİ KAYNAĞINA ERİŞİM & AKILCI İLAÇ KULLANIMI

DOĞRU BİLGİ KAYNAĞINA ERİŞİM & AKILCI İLAÇ KULLANIMI DOĞRU BİLGİ KAYNAĞINA ERİŞİM & AKILCI İLAÇ KULLANIMI Prof. Dr. Şule Rabuş Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı 2017 Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı tanımı

Detaylı

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi

Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Prediyaliz Kronik Böbrek Hastalarında Kesitsel Bir Çalışma: Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kronik Böbrek Hastalığı (KBH); popülasyonun

Detaylı

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ 2018 FARKINDALIK AKTİVİTELERİ

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ 2018 FARKINDALIK AKTİVİTELERİ ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ 2018 FARKINDALIK AKTİVİTELERİ Prof. Dr. Çiğdem Kayacan STK ve kanun yapıcılar bir arada Multidisipliner yaklaşım Amaç Kanıta dayalı tedavi yaklaşımı Halk ve sağlık çalışanı farkındalığı

Detaylı

ENDOSONOGRAFİ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER DR. EMRAH ALPER

ENDOSONOGRAFİ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER DR. EMRAH ALPER ENDOSONOGRAFİ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER DR. EMRAH ALPER EUS eğitimi teorik bilgi ile desteklenen hands-on bir süreçtir Kendi kendine yada yabancı ülkedeki bir merkezde TEMEL endosonografik değerlendirmeyi

Detaylı

10 soruda makalelerde sık karşılaştığımız epidemiyolojik terimler Uzm. Dr. Tolga Binbay

10 soruda makalelerde sık karşılaştığımız epidemiyolojik terimler Uzm. Dr. Tolga Binbay 10 soruda makalelerde sık karşılaştığımız epidemiyolojik terimler Uzm. Dr. Tolga Binbay Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Açıklama (2009-2012) Danışman: (-)

Detaylı

HCC de Tarama, Tanı ve Profilaksi

HCC de Tarama, Tanı ve Profilaksi HCC de Tarama, Tanı ve Profilaksi Dr. Bülent B Değertekin ertekin Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji BD Konuşmamda Tarama Kimi? Ne zaman? Ne sıklıkla? Hangi yöntemle? Tanı

Detaylı

TÜRK. Doku çalışması. Kök hücre. Anket çalışması. Diğer ise, Kontrollü. Kontrollü. Randomize. Körlük

TÜRK. Doku çalışması. Kök hücre. Anket çalışması. Diğer ise, Kontrollü. Kontrollü. Randomize. Körlük TÜRK NEONATOLOJİ DERNEĞİ ARAŞTIRMAA PROJEE ÖDÜLLERİ BAŞVURU FORMU Projeninn açık adı Temel amaç Araştırmanın Türü (Lütfen uygun olan kutu/kutuları işaretleyiniz) İnsanlara yapılan ilk uygulama Deneysel

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI Yrd. Doç. Dr. Arif Onur EDEN ERZİNCAN ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI AKUT KORONER SENDROM (AKS) Tanı Kriterleri:

Detaylı

Toksikolojide Kanıta Dayalı Tıp. Dr. Şeref Kerem ÇORBACIOĞLU Keçiören EAH Acil Tıp Kliniği

Toksikolojide Kanıta Dayalı Tıp. Dr. Şeref Kerem ÇORBACIOĞLU Keçiören EAH Acil Tıp Kliniği Toksikolojide Kanıta Dayalı Tıp Dr. Şeref Kerem ÇORBACIOĞLU Keçiören EAH Acil Tıp Kliniği Bildiklerimiz Bilmediklerimiz... Ampirik Deneyimler Gerçek Otör görüşleri KDT? Otör görüşü devam Gerçeğin peşinde

Detaylı

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı Görüntüleme Birimi Meme Kanserinde Tanı Yöntemleri 1. Fizik muayene 2. Serolojik Testler 3. Görüntüleme 4. Biyopsi Patolojik

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Kardiyoloji Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

Travma Yönetiminde Tüm Vücut Tomografisi. Dr. Şeref Kerem Çorbacıoğlu Keçiören EAH- Acil Tıp Kliniği

Travma Yönetiminde Tüm Vücut Tomografisi. Dr. Şeref Kerem Çorbacıoğlu Keçiören EAH- Acil Tıp Kliniği Travma Yönetiminde Tüm Vücut Tomografisi SON DURUM ve TARTIŞMALAR Dr. Şeref Kerem Çorbacıoğlu Keçiören EAH- Acil Tıp Kliniği Sorun ne? Travma hastalarında hızlı ve doğru tanı koymak ÖNEMLİ!!! Mortalite

Detaylı

Ders Yılı Dönem-IV Kardiyoloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-IV Kardiyoloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-IV Kardiyoloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 4 KARDİYOLOJİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı Temel İlkeleri

Akılcı İlaç Kullanımı Temel İlkeleri Akılcı İlaç Kullanımı Temel İlkeleri Doç. Dr. Kamil VURAL Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Akılcı İlaç Kullanımı Hastaya doğru tanı sonrası, Sorunun dikkatlice tanımlandığı,

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Test / Yöntem Seçimi

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Test / Yöntem Seçimi Mikrobiyoloji Laboratuvarında Test / Yöntem Seçimi Dr. Nuran ESEN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı KLİNİK MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA KALİTE ve VERİFİKASYON KURSU

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Onkoloji Hemşireliği III

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Onkoloji Hemşireliği III HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Onkoloji Hemşireliği 2801306 III 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren

Detaylı

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Dr. İlknur CAN Meram Tıp Fakültesi, KONYA 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi Sık VES tanımı >30/saat.Lown B, et al. Circulation 1971 >60/saat.Kennedy HL, et al. NEJM,

Detaylı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Bilimsel Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Şu anki sunumun yapılmasına imkan tanıyan bu proje, 692188 sayılı anlaşma kapsamındaki AB Horizon 2020 Araştırma

Detaylı

Pediatrik hasta tanımı 0 ile 18 yaş arası tüm hasta popülasyonunu kapsamaktadır. Ancak bu kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak tek bir yaklaşım da

Pediatrik hasta tanımı 0 ile 18 yaş arası tüm hasta popülasyonunu kapsamaktadır. Ancak bu kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak tek bir yaklaşım da Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Yaş Tanımı Pediatrik Temel Yaşam Desteği Algoritması Recovery Pozisyonu Çocuklarda Otomatik Eksternal Defibrilatör Kullanımı anlatılacaktır.

Detaylı

GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI

GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI Bir genetik hastalığa neden olan veya bir genetik hastalığa yatkınlığa neden olan belirli genleri taşıyan kişilerin tespit edilmesi için yapılan toplum temelli çalışmalardır.

Detaylı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Meme Kanserinde Đntraoperatif Konsültasyon. Dr Handan Kaya. Patoloji AbD. Đstanbul-Türkiye. Patolog Gözü ile???

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Meme Kanserinde Đntraoperatif Konsültasyon. Dr Handan Kaya. Patoloji AbD. Đstanbul-Türkiye. Patolog Gözü ile??? Meme Kanserinde Đntraoperatif Konsültasyon Patolog Gözü ile??? Dr Handan Kaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AbD Đstanbul-Türkiye Meme kanseri ile ilgili ilk rapor eski Mısır dan 8 ülsere

Detaylı

Hekim hasta ile karşılaştığı andan itibaren sorunu. Tanı ve Tarama Test Sonuçlarının Klinik Karar Verme Sürecinde Kullanılması DERLEME / REVIEW

Hekim hasta ile karşılaştığı andan itibaren sorunu. Tanı ve Tarama Test Sonuçlarının Klinik Karar Verme Sürecinde Kullanılması DERLEME / REVIEW DERLEME / REVIEW Halk Sağlığı / Public Health Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Cilt: 5 Sayı: 2 Nisan 2014 Tanı ve Tarama Test Sonuçlarının Klinik Karar Verme Sürecinde Kullanılması Figen

Detaylı

GAZĠANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE MÜDÜRÜ DR. EGE HAMAVĠOĞLU

GAZĠANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE MÜDÜRÜ DR. EGE HAMAVĠOĞLU GAZĠANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE MÜDÜRÜ DR. EGE HAMAVĠOĞLU Gaziantep 2011 yılı Ocak ayında Aktif Kanser Kayıt çalışmalarına başlamıştır. Referans tarihi ise 01.01.2010 dur. Gaziantep ili nüfusu

Detaylı

YASLANMA ve YASAM KALİTESİ

YASLANMA ve YASAM KALİTESİ YASLANMA ve YASAM KALİTESİ Tufan Çankaya İzmir, 2003 Giriş: Doğal süreç; Doğum, büyüme-gelişme, üreme, ölüm Ölüm, yaşamın hangi döneminde meydana geliyor? Genç ölüm - Geç ölüm Dünya topluluklarına bakıldığında:

Detaylı

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER)

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının

Detaylı

"Hekimler ve Kütüphaneler - Kanıta Dayalı Tıp İşbirliği" Prof. Dr. H. Mehmet TÜRK Bezmialem Vakıf Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı

Hekimler ve Kütüphaneler - Kanıta Dayalı Tıp İşbirliği Prof. Dr. H. Mehmet TÜRK Bezmialem Vakıf Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı "Hekimler ve Kütüphaneler - Kanıta Dayalı Tıp İşbirliği" Prof. Dr. H. Mehmet TÜRK Bezmialem Vakıf Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geçmiş bilgi ve uygulama güncel olmayabilir veya yetersiz olabilir

Detaylı

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir.

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir. TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım model

Detaylı

MEME KANSERİ TARAMASI

MEME KANSERİ TARAMASI MEME KANSERİ TARAMASI Meme Kanseri Taramanızı Yaptırdınız Mı? MEME KANSERİ TARAMASI NE DEMEKTİR? Kadınlarda görülen kanserlerin %33 ü ve kansere bağlı ölümlerin de %20 si meme kanserine bağlıdır. Meme

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

ARAŞTIRMA TÜRLERİ R. ALPAR

ARAŞTIRMA TÜRLERİ R. ALPAR ARAŞTIRMA TÜRLERİ R. ALPAR ARAŞTIRMA TÜRLERİ Araştırmanın yapılacağı yer, amaç, kapsadığı zaman ve veri toplama biçimine göre değişik biçimlerde sınıflandırılabilir. Araştırmanın kapsadığı zamana göre:

Detaylı

Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü

Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü Hemşireliğin Kayıtlara Yansıyan Yüzü Yaşam başlangıcından ölümüne kadar, sağlık ve hastalık durumunu anlama, uygun girişimleri planlayarak sorunu çözme sorumluluğuna sahip olan hemşirelik; insanı ele alan

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 5 ÜROLOJİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları Eğiticiler

Detaylı

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması Prof.Dr.Volkan Genç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Meme-Endokrin ve Metabolizma Cerrahisi ÇOK BİLİNENLER

Detaylı

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN Biyomarkırlar (Tanı) Sınıf 1: Faydalı (Kanıt seviyesi:a) Kardiak spesifik troponin (troponin I veya T hangisi kullanılıyorsa) ACS semptomları

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİNİ TANIYALIM

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİNİ TANIYALIM BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİNİ TANIYALIM TTD XVII. KIŞ OKULU, ŞUBAT 2018, ANTALYA Dr. Canan DEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, İş Sağlığı ve Meslek Hastalıkları BD Çıkar Beyanı: İlaç

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Temel Kavramlar 1. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU Araştırma Neden araştırma yapılır? Belirli bir alanda: varolan

Detaylı

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın?

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Dr. Beste Atasoy Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı & Sağlık Bakanlığı-Marmara Üniversitesi Pendik

Detaylı

Klinik Araştırma Nedir? Prof. Dr. Şule OKTAY

Klinik Araştırma Nedir? Prof. Dr. Şule OKTAY Klinik Araştırma Nedir? Prof. Dr. Şule OKTAY KAPPA Eğitim Danışmanlık ve Araştırma Ltd. Şti. İKU Kılavuzunda Klinik Araştırma Tanımı 2 Bir veya birden fazla merkezde, araştırma ürününün/ürünlerinin klinik,

Detaylı

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Klinik gözlemlerle, endokrin bezleri içeren neoplastik sendromlar tanımlanmıştır. Paratiroid, hipofiz, adrenal,tiroid ve

Detaylı

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik İleri Yaşam Desteğine Giriş Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi; Damar Yolu Erişimi Sıvılar ve ilaçlar Defibrilatörler Öğrenim Hedefleri; Pediatrik

Detaylı

ERKEN TANI HİZMETLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

ERKEN TANI HİZMETLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL ERKEN TANI HİZMETLERİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL ERKEN TANI Hastalıkların, klinik bulgu ve belirtileri ortaya çıkmadan tespit edilmesine erken tanı denir. ERKEN TANI Herhangi hastalığa ait belirtilerin henüz

Detaylı

DİYABET TEDAVİSİNDE HEDEF KAN BASINCI:

DİYABET TEDAVİSİNDE HEDEF KAN BASINCI: DİYABET TEDAVİSİNDE HEDEF KAN BASINCI: Hedef ne olmalı? İntensif tedavi gereklimi? PROF.DR.TEVFİK SABUNCU Harran Üniversitesi, Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı 2003 JNC-VII Hipertansiyon Sınıflandırması

Detaylı

Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz

Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz T.C. Sağlık Bakanlığının Onayı ve Desteği ile Türkiye nin Tansiyonunu Ölçüyoruz İstatistik Analiz Raporu (İstanbul) Eylül 2010 Omega Araştırma tarafından hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER Türkiye nin Tansiyonunu

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı:

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Katılımcılara; klinik mikrobiyoloji laboratuarlarında doğru, geçerli ve

Detaylı

GİRİŞİMSEL OLMAYAN KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU

GİRİŞİMSEL OLMAYAN KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU GİRİŞİMSEL OLMAYAN KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU Nurten Akarsu, Tıp Doktoru, Bilim Doktoru Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nakarsu@hacettepe.edu.tr İlaç ve Biyolojik Ürünlerin Klinik Araştırmaları

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR

HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR HEMODİYALİZ HASTALARININ HİPERTANSİYON YÖNETİMİNE İLİŞKİN EVDE YAPTIKLARI UYGULAMALAR Feray Gökdoğan 1, Duygu Kes 2, Döndü Tuna 3, Gülay Turgay 4 1 British University of Nicosia, Hemşirelik Bölümü 2 Karabük

Detaylı