ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME"

Transkript

1 NOT: Burada yazılan tüm olaylar kişi, kurum ya da kuruluşlardan bağımsız olarak hazırlanmış olup gerçek yaşanmış olaylar değildir. ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME HAZIRLAYANLAR Kıymet YILMAZ Oya SAĞIR Aybüke KÜÇÜKBAKAR ÖZOĞUL Ayşe ATASEVER SÜLÜN Berfu ŞENGÖZ Ruhan AYDIN Filiz GÜLER ÖZET Buket ÇAKIR Yurdagül SELVİ Deniz BENZEŞ Gonca NAZLIGÜLOĞLU Hazırlanma Tarihi 16 Temmuz 2013

2

3 ÖRNEK OLAY-1 İki hasta aynı tanı ve tedavi ile izlenmektedir. Tedavi saatleri aynı ve odaları yan yana olan bu iki hastadan birinin ilacı diğerine uygulanmıştır.

4 1. Bu hastadaki sorunun kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

5 1. Buradaki temel sorun KİMLİK DOĞRULAMANIN YAPILMAMASI 2. Hemşire hastanın ilaçlarını hazırlarken, hasta odasına girmeden önce ve hastaya uygulama yapmadan önce kimlik doğrulaması yapmalıydı. 3. Kimlik doğrulaması olarak hastanın adı-soyadı, doğum tarihi (ay-günyıl olarak) ve hasta numarası kullanılmalıydı.

6 ÖRNEK OLAY-2 Hasta yüksek ateş ve solunum sıkıntısı ile acil servise başvurmuş, muayene sonrası pnömoni tanısıyla servise yatırılmıştır. Hemşire hastanın sistemik değerlendirmesinde solunum sistemini normal olarak değerlendirmiş ve kayıt etmiştir.

7 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

8 1. Buradaki temel sorun FİZİKSEL MUAYENENİN DOĞRU YAPILMAMASI 2. Hemşire, servise Pnönomi tanısıyla yatışı yapılan hastanın solunum sistemini oskülte etmeli, solunum sistemi ile ilgili hastaya soru sormadan kayıtlarında normal olarak değerlendirme yapmamalıydı. 3. Hastanın solunum sistemi patolojik sesler bakımından değerlendirilmeli, balgam çıkışı, solunum sistemi öyküsü sorgulanmalıydı.

9 ÖRNEK OLAY-3 Pankreas CA tanısı ile kata yatışı yapılan ve operasyon sonrası hipoglisemi gelişen hastanın kan şekerine hiç bakılmamış.

10 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

11 1. Buradaki temel sorun FİZİKSEL MUAYENENİN YAPILMAMASI 2. Hemşirenin insülinin Pankreasın langerhans hücrelerinden salgılandığını ve kanser, travma vb. olaylarda insülin mekanizmasının da etkilenebileceğini bilmesi gerekiyordu. 3. Hemşire, servise Pankreas Ca tanısı ile yatan ve opere olan hastanın kan şekerine bakması ve hekime bilgi vermesi gerekiyordu.

12 ÖRNEK OLAY-3 İki hemşire aynı anda farklı hastalara, farklı tedavi tepsisinde ilaç hazırlamaktadır. Bu esnada mavi kod anonsu yapılır ve hemşireler desteğe gider. Daha sonra ilaç hazırlama odasına dönüp hastaların ilaçlarını uyguladıklarında bir hastada alerjik reaksiyon gelişir.

13 1. Bu durum neden gelişmiştir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

14 1. Buradaki temel sorun KİMLİK DOĞRULAMANIN YAPILMAMASI 2. Hemşire hastanın ilaçlarını hazırlarken, hasta odasına girmeden önce ve hastaya uygulama yapmadan önce kimlik doğrulaması yapmalıydı. 3. Kimlik doğrulaması olarak hastanın adı-soyadı, doğum tarihi (ay-günyıl olarak) ve hasta numarası kullanılmalıydı.

15 ÖRNEK OLAY-4 Yoğun bakımdan servise transfer olan hastada taşikardi gelişiyor ve hastanın globu olduğu fark ediliyor.

16 1. Bu sorun neden gelişmiştir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

17 1. Buradaki temel sorun HASTA DEĞERLENDİRMESİNİN YAPILMAMASI 2. Hemşire hastayı teslim aldıktan sonra üriner kateterini kontrol etmeliydi. 3. Hemşire hasta tesliminde hastanın üriner kateteri olduğunu ve transfer sırasında klemplendiğini söylemeliydi. 4. Hasta teslimi sözel ve yazılı olarak eksiksiz yapılmalıydı.

18 ÖRNEK OLAY-5 Ameliyathaneden servise transfer olan hastanın ameliyat sonrası 2. gününde bacağında evre 1 basınç yarası olduğu fark ediliyor.

19 1. Buradaki sorun neden gelişmiştir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

20 1. Buradaki temel sorun HASTA DEĞERLENDİRMESİNİN YAPILMAMASI 2. Hemşire hastayı teslim aldıktan sonra hastanın genel değerlendirmesini yaparak bacağındaki koter plağını fark etmeliydi. 3. Hastaya pozisyon vererek bacağındaki koter plağının ameliyathanede çıkartılması gerektiğini bilmeliydi. 4. Ameliyathaneden hasta teslim alındığında tüm vücut bütünlüğü kontrol edilmeliydi.

21 ÖRNEK OLAY-6 Hasta abdominoplasti ameliyatı olmak için servise yatırılır. Değerlendirmesi yapılarak ameliyat öncesi hazırlıkları tamamlanır ve operasyona alınır. Operasyon sonrası 1. günde hasta mobilize olurken Ameliyat öncesi dönemde taktığım vajinal tamponumu çıkardınız değil mi? sorusunu yöneltir. Hemşire hastanın öyküsüne bakar. kadın hastalıkları ve doğum bölümü ile ilgili değerlendirmenin boş olduğunu görür. Hastanın hekimini bilgilendirir. 2 gün boyunca hastada kalan vajinal tampon çıkarılır.

22 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

23 1. Buradaki temel sorun FİZİKSEL MUAYENENİN YAPILMAMASI 2. Hasta öyküsünün yeterli sorgulanması, hastanın menstrual dönemde olduğunun bilinmesi, fiziksel değerlendirmenin yeterli yapılması gerekirdi. 3. Hastanın vajinal tamponunun olduğunu belirtmemesi gerekirdi. 4. Hastanın fiziksel değerlendirmesi eksiksiz yapılmalıydı.

24 ÖRNEK OLAY-7 GİS kanamalı hasta eritrosit süspansiyonu takılması için servise gelir. Kan transfüzyonu başladıktan 30 dakika sonra odaya giren hemşire hastanın eksitus olduğunu görür.

25 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

26 1. Buradaki temel sorun KAN TRANSFÜZYON İLKELERİNE UYULMAMASI 2. Transfüzyonun ilk 15 dakikasında yavaş yapılmalı, hasta sürekli gözlenmeli veya yalnız bırakılmamalıydı. 3. Hemşire ilk 15 dakika hastanın başında durması gerekiyordu. 15. dakikada ve sonrasında bitene kadar 30 dakikada bir, bittikten 1 saat sonrasında yaşam bulgularını kontrol etmeliydi.

27 Aynı soyisimli 2 bebek aynı tarihte doğmuştur. Nöbet teslimine 10 dakika kala bebek odasına banyo için alınan bebek odaya götürüldüğünde hasta yakınları bizim bebeğimiz İyileşmiş diye tepki gösterir. ÖRNEK OLAY-8

28 1. Buradaki sorun neden gelişmiştir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

29 1. Buradaki temel sorun KİMLİK DOĞRULAMANIN YAPILMAMASI 2. Hemşire bebeği odaya götürmeden önce kimlik doğrulama yapmalıydı. 3. Bebeği banyo için teslim eden hemşirenin aynı soyisimli fakat farklı anne adlı başka bir bebek olduğunu ve o bebeğin yenidoğan yoğun bakımda takip edildiğini söylemesi gerekirdi. 4. Kimlik doğrulaması olarak hastanın adısoyadı, doğum tarihi (ay-gün-yıl olarak) ve hasta numarası kullanılmalıydı ve yenidoğan yoğun bakımda hasta teslimlerinin yazılı ve sözlü eksiksiz teslim edilmesi gerekirdi.

30 ÖRNEK OLAY-9 Miadında doğum için yatışı yapılan yabancı uyruklu annenin yaşadığı kültürde doğar doğmaz erkek çocuklarını sünnet ettirme gelenekleri vardır. Ancak yenidoğan hemşiresi tarafından doğum öncesi yapılan değerlendirmede dini inançlar ve çıkmadan önce sünnet istiyor mu? bölümleri sorgulanmadığı için böyle bir uygulama yapılmamıştır.

31 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

32 1. Buradaki temel sorun HEMŞİRENİN HASTAYA DİNİ BİLGİLERİNİ SORGULANMAMASI 2. Sünnet ile ilgili annenin düşüncesi ve kültürel özellikleri sorgulanarak değerlendirme formunun eksiksiz doldurulması gerekiyordu. 3. Hasta ve yakınları ile açık iletişimde bulunulması ve tüm bilgilerin detaylı açıklanması gerekiyordu.

33 ÖRNEK OLAY-10 CABG ameliyatı öncesinde değerlendirme formunda yer alan dini kültürel inançlar kısmı sorgulanmayan hastanın daha sonra kan transfüzyonu uygulaması gerekmiş ve uygulama öncesi yapılan bilgilendirmede Yehova Şahidi olduğu öğrenilmiştir.

34 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

35 1. Buradaki temel sorun HEMŞİRENİN HASTAYA DİNİ BİLGİLERİNİ SORGULAMAMASI 2. Yehova Şahidi gibi kan transfüzyonunu kabul etmeyen inançlarda yasal olarak yapılması gerekenlerin bilinmesi gerekirdi. 3. Fiziksel değerlendirmede dinikültürel özelliklerin sorgulanmasının atlanmaması ve mutlaka hastaya sorulması gerekirdi.

36 ÖRNEK OLAY-11 Göğüs ağrısı nedeni ile acil servise başvuran hastayı hekim muayene ederek gerekli istemlerini kaydetmiştir. Hekim istemi ile özellikle sol koldan yaşam bulguları alınan hastanın aynı zamanda sol el sırtından da IV damar yolu açılmıştır. Hemşire hastanın acil uygulamalarını yaptıktan sonra hastanın anamnezini alır. Hastanın sorgulamasından sonra Meme CA ve sol mastektomi ameliyatı olduğu öğrenilir.

37 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

38 1. Buradaki temel sorun HASTA DEĞERLENDİRMESİNİN GEÇ YAPILMASI 2. Hemşire özellikle uygulamada farklılık yaratacak durumları önceden sorgulamalıydı. Hastanın uygulanan bir ilaca karşı alerjisi de olabilirdi. 3. Hangi acil şartlar gerekirse gereksin hasta değerlendirmesinin önemli bir uygulama basamağı olduğu unutulmamalıydı.

39 Sabah aç yapılması gereken insülin hastaya uygulanmamış ve nöbet tesliminde devredilmemiştir. ÖRNEK OLAY-12

40 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

41 1. Buradaki temel sorun HASTA İLACININ UYGULANMAMASI 2. Hasta ve yakınlarına insülin kullanımı ile ilgili bilgilendirmenin yapılması gerekirdi. 3. Nöbet teslimlerinin eksik ve hasta başında yapılması gerekirdi. 4. Hemşire iş planına insülin gibi aç karnına verilen ilaçları öncelikli almalıydı, nöbet teslimini eksiksiz yapmalıydı.

42 ÖRNEK OLAY-13 Lomber diskektomi sonrası servise alınan hasta ameliyat sonrası 6.saatinde hemşiresi tarafından mobilize edilir. Mobilizasyonun 5.dakikasında hasta senkop geçirerek yere düşer.

43 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

44 1. Buradaki temel sorun HASTANIN ERKEN VE TEK BAŞINA MOBİLİZE EDİLMESİ 2. Hastanın oral alımından sonra hekim istemine göre uygun bir saatte ve hekim ile birlikte mobilize edilmesi gerekirdi.

45 ÖRNEK OLAY-14 Cerrahi servisine troidektomi ameliyatı olmak üzere aynı anda 3 hasta yatırılmış, farklı hemşireler tarafından hastaların ameliyat öncesi hazırlıkları yapılmıştır. Ameliyat listesine göre ameliyathaneye istenen hastalardan ilki uygun şekilde ameliyathaneye teslim edilmiş, ikinci hasta istendiğinde ise hastanın hemşiresi nöbet tesliminde olduğu için diğer hemşireden transferi yapmasını istemiştir. Ameliyathane transfer bölümünde hasta teslimi gerçekleşirken hemşirenin, doğru hasta ile fakat üçüncü olarak ameliyatı planlanan hasta dosyası ile geldiği fark edilmiştir.

46 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

47 1. Buradaki temel sorun KİMLİK DOĞRULAMASININ YAPILMAMASI 2. Ameliyathaneye hasta tesliminde aceleci davranılmaması ve kimlik doğrulamasının hem hasta üzerinden hem de kayıtlar üzerinden doğrulanması gerekirdi. 3. Hazırlıkları yapılan kişi tarafından hastanın ameliyathaneye indirilmesi gerekirdi.

48 ÖRNEK OLAY-15 Sünnet operasyonu nedeni ile kata yatışı yapılan çocuğun ameliyatı 2 saat kadar ertelenmiştir ve çocukta, ameliyat öncesinde hipoglisemi gelişmiştir.

49 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

50 1. Buradaki temel sorun HASTANIN AÇLIK SÜRESİNİN UZAMASI VE SÜRENİN DEĞERLENDİRİLMEMESİ 2. Hemşire hastanın -özellikle de çocuk, yaşlı ve diyabetli hastalarınaçlık süreleri uzadığında kan şekerini kontrol etmesi gerekirdi. 3. Hastanın ameliyat saati ertelendiğinde çocuğun açlık süresi yeniden değerlendirilerek hekime bilgi verilmesi gerekirdi.

51 ÖRNEK OLAY-16 Diyabeti olan ve serviste yatan bir hastanın yapılan tedavilere rağmen kan şekeri regüle olmamaktadır. Hasta tekrar sorgulandığında, hastanın yanında, evde kullandığı diyabet ilaçlarının olduğu ve hastanın bu ilaçları evde kullandığı gibi almaya devam ettiği ortaya çıkmıştır.

52 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

53 1. Buradaki temel sorun HASTANIN KENDİ KULLANDIĞI İLAÇLARININ YÖNETİLEMEMESİ 2. Hastaya kullanılan ilaçların etki ve yan etkilerinin anlatılması, hastanın yatışından sonra alınan öyküde evde kullandığı ilaçların sorgulanması, kayıt altına alınması ve hekime bilgi verilmesi gerekiyordu.

54 Hazır solüsyon flakon şeklindeki ilacın tamamı setlenmiş ve hastaya gidecek miktar kadar otomatik sıvı gönderme cihazı ayarlanmıştır. Makine alarmını duyan bir hemşire ilacın tamamının gitmediğini görünce makineyi tekrardan ayarlayıp ilacın tamamını göndermiştir. ÖRNEK OLAY-17

55 1. Buradaki hatanın kaynağı nedir? 2. Hemşire ne yapmalıydı?

56 1. Buradaki temel sorun İLACIN YANLIŞ DOZDA UYGULANMASI 2. İlacı hazırlayan hemşirenin hastaya gidecek dozu ayarlayıp fazla dozu imha etmesi gerekiyordu. 3. Makine alarmını duyan hemşirenin tekrardan ayarlama yapmadan önce hastayı takip eden hemşireye bilgi vermesi gerekiyordu.

57 OLAYLAR DEĞİŞEBİLİR ANCAK HASTA GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI DEĞİŞMEZ.

58 KARAR VERMEDEN ÖNCE DÜŞÜNÜRÜM

59 UYGULAMADAN ÖNCE KRİTİK EDERİM

60 KRİTİK ETTİĞİM TÜM UYGULAMALARDA HUZURLUYUM

61 TEŞEKKÜR EDERİZ

ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME

ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME NOT: Burada yazılan tüm olaylar kişi, kurum ya da kuruluşlardan bağımsız olarak hazırlanmış olup gerçek yaşanmış olaylar değildir. ÖRNEK OLAYLARLA KRİTİK DÜŞÜNME Uzm. Hem. Kıymet YILMAZ Acıbadem Sağlık

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI Sayfa No: 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Güvenliği Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; ların doğru adı soyadı, Kayıt/Kabül

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ HASTA KİMLİĞİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER TABLOSU Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER TABLOSU 1.0 AMAÇ:... 2 2.0 KAPSAM:... 2 3.0 SORUMLULAR:... 2 4.0 TANIMLAR... 2 5.0.UYGULAMA:... 2 5.1 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA HANGİ BİRİMLERDE YAPILIR?... 2 5.2 HASTA KİMLİK DOĞRULAMA

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: KSÜ Sağlık Uygulama

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/7 NO AMAÇ PLANLANA 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde hataların en aza indirilmesi 2 Cerrahi güvenliğin Hasta kimlik bilekliklerinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ

TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ TIBBİ KAYITLARIN TUTULMASI ve DENETİMİ Hemşireler için Tıbbi Kayıtlar Hazırlayan: Cihan Arabacı 2013 Tıbbi Kayıtlardaki Sorumluluklarımız ** TIBBİ KAYITLARI TUTMAK ** - Yasal, - Mesleki, - Kurumsal, -

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Sütçü İmam

Detaylı

HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI QDMS NO: HAB-T004 HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI

HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI QDMS NO: HAB-T004 HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI HASTA KİMLİĞİNİNDOĞRULANMASI Amaç Hasta kimliği doğrulama hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim Hedefleri Kol bandı uygulamasının hasta güvenliği açısından önemini açıklayabilme

Detaylı

2018 YILI EĞİTİM PLANI

2018 YILI EĞİTİM PLANI 208 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ

KAN TRANSFÜZYONU PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 15.07.2014 Madde 5.5 e kan isteklerinde hekimin order verirken 01 istemle ilgili detayları Hekim İstem ve İlaç Kontrol Formu na da kayıt etmesi gerektiği

Detaylı

2017 YILI EĞİTİM PLANI

2017 YILI EĞİTİM PLANI 207 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:YBH.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Erişkin yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonu olan hastaların erişkin yoğun bakım ünitesine kabulü, izlenmesi, tedavisi,

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ)

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) Hazırlayan: Uzm. Ayten ÇELİK Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Gelişim Koordinatörlüğü Atakent Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 09/06/2016 http://araklidevlethastanesi.gov.tr/wp-content/uploads/2015/04/akilci-ilac-1.jpg

Detaylı

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 24.03.2014 CureMed te tanımlanmış anamnez modüller eklendi. 01 FTR Tedavi Formu prosedüre tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme

Detaylı

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU

ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU ACİL SERVİS HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU Adı-Soyadı: Kadrosu: İşe Başlama i: Bölümü: ACİL SERVİS HEMŞİRESİ Oryantasyıon Bitiş i: Formun İnsan Kaynaklarına Geliş i: Uygulama Puanları

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

İNDİKATÖR (GÖSTERGE) İZLEM SORUMLU LİSTESİ

İNDİKATÖR (GÖSTERGE) İZLEM SORUMLU LİSTESİ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Yönetim Direktörü Kalite Yönetim Direktörü Başhekim BÖLÜM BAZLI Kalite Yönetimi Düzeltici/Önleyici Faaliyet (DÖF) Sonuçlandırma Eksiksiz Doldurulan Mavi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN SIRA NO 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA Hasta kimlik bilekliğinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi Hastanın kimliğinin doğrulanması İlaç kulanım

Detaylı

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: Kahramanmaraş Sütçü

Detaylı

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum işlemi tek kişilik odalarda yapılmalıdır. Doğum öncesi izlem, doğum

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 22.07.2014 Hemşire Ön Değerlendirme Formu yerine Erişkin / 01 Çocuk / Yenidoğan Yatan Hasta İlk Değerlendirme Formu na atıfta bulunuldu. Sık Kullanılan

Detaylı

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Her yatağın başında tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli bulunmalıdır. Hasta odalarında lavabo, banyo ve tuvalet bulunmalıdır. Yatak başı bağlantılı

Detaylı

Hastaların Doğru Tanımlanması. Hazırlayan: Birsen Erkuş Acıbadem Sağlık Grubu Eğitim ve Gelişim hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 19.08.

Hastaların Doğru Tanımlanması. Hazırlayan: Birsen Erkuş Acıbadem Sağlık Grubu Eğitim ve Gelişim hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 19.08. Hastaların Doğru Tanımlanması Hazırlayan: Birsen Erkuş Acıbadem Sağlık Grubu Eğitim ve Gelişim hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 19.08.2010 Hastaların Doğru Tanımlanması Sağlık hizmeti sunumunda yaşanan tıbbi

Detaylı

HASTA TANIMLAMA VE HASTA BİLEKLİĞİ UYGULAMA TALİMATI

HASTA TANIMLAMA VE HASTA BİLEKLİĞİ UYGULAMA TALİMATI Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Başhemşire Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Çevre Hastanesinde yatan veya ayaktan girişimsel işlem yapılması planlanan hastalarının kimliklerini doğrulayarak

Detaylı

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36 YÖN-TL- 1. AMAÇ: Hastanemizin birimlerinde ya da acil servisinde hizmet alan hastaların: Hastanemizde verilemeyen bir hizmete veya uzman konsültasyonuna gereksinim duyulması ve hastanede hastanın bakımımın

Detaylı

1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk hastalara detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır.

1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk hastalara detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır. 1 / 5 1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk a detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır. 2. Kapsam: Bu talimat çocuk ın değerlendirilmesine ilişkin faaliyetleri

Detaylı

ÖRNEK BİR VAKA İLE SBARR SENARYOLARI

ÖRNEK BİR VAKA İLE SBARR SENARYOLARI ÖNEK Bİ VAKA İLE SBA SENAYOLAI Hazırlayan: Oya SAĞI Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Eğitim ve Gelişim Koordinatörlüğü Eğitim ve Gelişim Hemşiresi Eylül 2014 Sunum Akışı 1. Örnek Olgunun Tanıtımı 2. Durum

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama Hastanesi Göz Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılamasını sağlamak. 2.KAPSAM: Kahramanmaraş

Detaylı

Revizyon No:00/ /5 Form No:HB F 02

Revizyon No:00/ /5 Form No:HB F 02 UYGULAMA UYGULAMA YÖNTEMİ UYGULAYAN KİŞİ UYGULAMA ZAMANI İLK BAŞVURU TEKRAR BAŞVURU HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YATIŞ KARARI HBYS EKRANINA TANI KAYDI, YATIŞ KAYDINININ, YATIŞ HAKKINDA İZLENECEK YOLLAR

Detaylı

SBARR İLETİŞİM METODU NUN KULLANIMI

SBARR İLETİŞİM METODU NUN KULLANIMI SBARR İLETİŞİM METODU NUN KULLANIMI Hazırlayan: Oya SAĞIR Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Eğitim ve Gelişim Koordinatörlüğü Eğitim ve Gelişim Hemşiresi Sunum Akışı 1. SBARR ın Kullanıldığı Durumlar 2.

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GÖZ HASTALIKLARI SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ

SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ Sağlık Net Hata Kodlarına Göre Yapılacak İşlemler KULLANICI KLAVUZU Doküman No: F-34 Yürürlük Tarihi: 25.05.2013 1 Sisoft Sağlık Bilgi

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 1/6 1.AMAÇ; 1.1.Yatışına karar verilmiş veya ücret bilgisi almak isteyen hastalara ameliyat ve tedavi fiyatları ile ilgili bilgi vererek, taburcu aşamasında

Detaylı

DÂHİLİYE SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

DÂHİLİYE SERVİSİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Hastanemize başvuran hastaların iyileşmesi, tedavi edilmesi, kişisel, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik haline kavuşmasını sağlamak, hasta bakım sürecinin her aşamasında

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI 206 YILI EĞİTİM PLANI Doküman Kodu: EY.PL.03 Yayın Tarihi:0.202 Revizyon Tarihi:20..205 Revizyon no:0 Sayfa / 7 No Eğitimler Süre Katılımcılar Eğitim Yeri 2 Acil servis çalışanlarına iletişim becerileri

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GASTROENTEROLOJI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

ÖZEL ÜNYE ÇAKIRTEPE HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI

ÖZEL ÜNYE ÇAKIRTEPE HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI Doküman : PL 008 Yayın Tarihi:06.01.2010 Revizyon : 04 Revizyon Tarihi:.02. Sayfa : 1/11 1 HASTA DÜŞMELERİNİN ÖNLENMESİ Düşme riski değerlendirme ölçeklerini öğrenerek ve uygularak hasta bakım kalitesini

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI 1. AMAÇ Birimler tarafından eczaneden talep edilen ilaçların usulüne uygun olarak hazırlanıp ilgili birimlere teslim edilmesini sağlamak. 2. KAPSAM Hastanemizdeki ilaçların güvenli kullanımı ile ilgili

Detaylı

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ

HASTA KAYIT, YATIŞ VE TABURCULUK İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Temsilcisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Özel Çevre Hastanesi teşhis ve tedavi görecek, yatışına karar verilen hastaların

Detaylı

Yayın Tarihi: ĠÇ HASTALIKLARI SERVĠS HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS09 REVĠZYON DURUMU

Yayın Tarihi: ĠÇ HASTALIKLARI SERVĠS HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS09 REVĠZYON DURUMU REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 17.10.2011 Madde 5.10 a Hasta Hizmetlisi ifadesi 01 eklendi. 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. Madde 5.10 daki 02 İfade Hasta Hizmetlisi / Bakıcı

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde 3.3 revize edildi. 01

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde 3.3 revize edildi. 01 REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 01 08.03.2016 HEM-GYS20 (Doğumhane Servis Hemşiresi) ve 02 HEM_GYS21(Yeni Doğan Servis Hemşiresi) Görev Yetki ve

Detaylı

YENİ DOĞAN SERVİS HEMŞİRESİ

YENİ DOĞAN SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

2012 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI

2012 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI 0 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI KONULAR AMAÇLAR YÖNTEM VE TEKNİKLER KNAK, ARAÇ VE GEREÇLER 0.0.05.0. 0.0 TÜBERKÜLOZ VE SOLUNUM İZOLASYONU Tüberküloz tanı, belirti

Detaylı

HASTA YATIŞ TALİMATI

HASTA YATIŞ TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Bakıma Erişim ve Bakımın Sürekliliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/7

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL PEDİATRİ SERVİS KAT 2 İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Genel Pediatri Servisinde bakım ünitesindeki her hastanın bakım ve tedavilerinin en iyi düzeyde yapılmasını amaçlar.

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ TRANSFÜZYON MERKEZİ ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:... 2 2.KAPSAM:... 2 3.SORUMLULAR:... 2 4. UYGULAMA:...

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ TRANSFÜZYON MERKEZİ ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:... 2 2.KAPSAM:... 2 3.SORUMLULAR:... 2 4. UYGULAMA:... Sayfa Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:... 2 2.KAPSAM:... 2 3.SORUMLULAR:... 2 4. UYGULAMA:... 2 4.1. KAN VE KAN ÜRÜNLERİNİN İSTENMESİ:... 2 4.2. GELEN KAN İSTEMLERİNİN KARŞILANMASI:... 2 4.3. KAN ÜRÜNLERİNİN

Detaylı

PEMBE KOD 3333 BEYAZ KOD 1111

PEMBE KOD 3333 BEYAZ KOD 1111 2 PEMBE KOD 3333 BEYAZ KOD 1111 3 NEDEN RENK ÇALIŞANI HABERDAR ETMEK, RİSK DURUMLARINDA İLETİŞİMİ SAĞLAMAK, İLETİLEN MESAJI KISA VE NET İLETEBİLMEK, ZAMAN KAZANDIRMAK, PANİK HALİNİ ENGELLEMEK, ACİL DURUMA

Detaylı

DOĞUMHANE ÇALIŞMA TALİMATI

DOĞUMHANE ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSU SUA Hastanesi doğumhane kliniğine alınan her hastanın tedavi ve bakımının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak 2. KAPSAM: KSU SUA Hastanesi doğumhane kliniği çalışanları ve bu

Detaylı

2016 EĞİTİM PLANI EĞİTİMİN EĞİTİM VERİLECEK GRUBUN NİTELİĞİ EĞİTİMCİ PLANLANAN TARİHİ EĞİTİMİN KONUSU MATERYALİ

2016 EĞİTİM PLANI EĞİTİMİN EĞİTİM VERİLECEK GRUBUN NİTELİĞİ EĞİTİMCİ PLANLANAN TARİHİ EĞİTİMİN KONUSU MATERYALİ 2016 PLANI İN KONUSU İN Cİ GÜVENLİ CERRAHİ UYGULAMALARI Hizmet İçi Toplantı Salonu 05/01/2016 1 Saat İlgili CERRAHİ GÜVENLİK + PRE-OP HAZIRLIK Hizmet İçi Toplantı Salonu 09/01/2016 1 Saat İlgili BASI YARASINI

Detaylı

TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ EJAKÜLATÖR KANAL OBSTRÜKSİYONLARININ TANI VE TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU

TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ EJAKÜLATÖR KANAL OBSTRÜKSİYONLARININ TANI VE TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU 7A TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ EJAKÜLATÖR KANAL OBSTRÜKSİYONLARININ TANI VE TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU Sayın hastamız, Elinizde bulunan kılavuz: Tarafınıza uygulanacak olan cerrahi girişim ve cerrahi

Detaylı

WINTER. Kan Şekeri Takibi. Template. serap yasa 51. DİYABET YAZ KAMPI. diyabet eğitim hemşiresi

WINTER. Kan Şekeri Takibi. Template. serap yasa 51. DİYABET YAZ KAMPI. diyabet eğitim hemşiresi WINTER Template 51. DİYABET YAZ KAMPI Kan Şekeri Takibi serap yasa diyabet eğitim hemşiresi 1 WINTER Evde Kan Şekeri İzlemi Template self monitoring of blood glukoz ( SMBG ) Diyabetli bireyin evde kendi

Detaylı

22A TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ TESTİS TORSİYONU (KENDİ ETRAFINDA DÖNMESİ) CERRAHİ TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU

22A TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ TESTİS TORSİYONU (KENDİ ETRAFINDA DÖNMESİ) CERRAHİ TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU 22A TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ TESTİS TORSİYONU (KENDİ ETRAFINDA DÖNMESİ) CERRAHİ TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU Sayın Hastamız/Veli/Yasal Temsilci, Testis torsiyonu ACİL müdahale gerektiren bir durumdur.

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU

SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ BİRİM ORYANTASYON DEĞERLENDİRME FORMU Adı-Soyadı: Kadrosu: İşe Başlama i: Bölümü: SERVİS SORUMLU HEMŞİRESİ Oryantasyon Bitiş i: Formun İnsan Kaynaklarına Geliş i: Uygulama Puanları

Detaylı

UÜ-SK GÜNÜBİRLİK MEDİKAL, CERRAHİ, İNVAZİV GİRİŞİM VE İŞLEM PROSEDÜRÜ

UÜ-SK GÜNÜBİRLİK MEDİKAL, CERRAHİ, İNVAZİV GİRİŞİM VE İŞLEM PROSEDÜRÜ 1 / 6 1. Amaç: UÜ-SK bünyesinde günübirlik girişim hizmeti sunan birimlerde (poliklinik, klinik, ve ameliyathane) hasta yatış, çıkış, bakım, ücretlendirme ve HYBS işlemlerinin standart ve etkin şekilde

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI Doküman No EY.PL.01 Yayın 01.10.2015 Revizyon No 00 Revizyon 00 Sayfa 1 in Adı Enfeksiyon önlenmesi in Amaç ve Olası Enfeksiyonları önleyerek Tedavi sürecini kısaltmak 08.01.2016 i Hemşiresi e Çalışanlar

Detaylı

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Sayfa No 1/17 ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Acil servise 24 saat içinde aynı şikâyetle tekrar başvuran hasta sayısı ve oranının tespiti

Detaylı

Bası Yarası Tedavisi Sonrası Gelişebilecek Erken ve Geç Dönem Komplikasyonları

Bası Yarası Tedavisi Sonrası Gelişebilecek Erken ve Geç Dönem Komplikasyonları Basınç Yaraları (Dekübütüs Ülserleri ) Basınç Yaralarının Nedenleri Basınç Yarası Oluşmasında Risk Faktörleri Basınç Bölgeleri Basınç Yaralarının Oluşumu ve Evreleri Basınç Yaralarının Önlenmesi Bası Yarası

Detaylı

Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 26.09.2013 Kat Koordinatörü tanımı Yatan Hasta Danışmanı olarak 01 değiştirildi. Hasta Bilgilendirme ve Çıkış Formu talimata eklendi. Hazırlayan: Onaylayan:

Detaylı

İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ

İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ İLAÇ Vücudun işleyişini etkileyen ve hastalıkları iyileştirmek için kullanılan kimyasal maddelere ilaç denir Hatalı kullanıldıklarında, hasta üzerinde geri dönüşsüz

Detaylı

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi: KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük i:15.08.2013 PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 3.3.4, 3.3.10-3.3.7, 3.3.8 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun

Detaylı

10A TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ HİPOSPADİAS CERRAHİ TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU. Sayın hastamız,

10A TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ HİPOSPADİAS CERRAHİ TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU. Sayın hastamız, 10A TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ HİPOSPADİAS CERRAHİ TEDAVİSİ HASTA BİLGİLENDİRME KILAVUZU Sayın hastamız, Elinizde bulunan kılavuz: Tarafınıza uygulanacak olan cerrahi girişim ve cerrahi girişimin öncesi ve

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.05 HEMOTOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ HEMOTOLOJİ SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Hemotoloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM:

Detaylı

SIK SORULANLAR. Günlük gözlem notlarına hastanın durumu ile ilgili notlar yazması yeterlidir.

SIK SORULANLAR. Günlük gözlem notlarına hastanın durumu ile ilgili notlar yazması yeterlidir. SIK SORULANLAR 00.01.02.05.00 Hasta/hasta yakınları hastanın genel durumu ve tedavi süreci hakkında hekim tarafından bilgilendirilmelidir. Bu maddeyi karşılamak için hekimlerin ne yapması lazım? Günlük

Detaylı

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ne bağlı çalışan ve Müdürlüğümüz tarafından oluşturulmuş olan Kalite Kontrol Grubu, hemşirelik bakım süreçlerinin geliştirilmesine yönelik

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ULUSLARARASI HASTA GÜVENLİĞİ HEDEFLERİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ULUSLARARASI HASTA GÜVENLİĞİ HEDEFLERİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ULUSLARARASI HASTA GÜVENLİĞİ HEDEFLERİ Hazırlayan: Cihan Arabacı (Eğitim Hemşiresi) 27/01/2013 İyileşmek: Şifa Bulmak: Kaliteli Sağlık Hizmeti Almak Bu gün gelinen noktada

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006.. GENELGE 2006/128 Günümüzde kan transfüzyonu uygulamalarının mesleki usul ve

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Kesici delici alet yaralanmaları izlenmelidir.

Kesici delici alet yaralanmaları izlenmelidir. Kesici delici alet yaralanmaları izlenmelidir. Kan ve vücut sıvılarının sıçramasına maruz kalan çalışanlar izlenmelidir. Yoğun bakım mortalite oranları izlenmelidir. İndikatör kartı hazırlanmalıdır. Yoğun

Detaylı

YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI

YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI YATAKLI TEDAVĐ KURUMLARI DAĐRESĐ YÜKSEK HEMŞĐRE KADROSU HĐZMET ŞEMASI Kadro Adı : Yüksek Hemşire Hizmet Sınıfı: Paramedikal Hizmetleri Sınıfı Derecesi : III (Đlk Atanma Yeri) Kadro Sayısı : 120 Maaş :

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

ARŞİV BİRİMİ İŞLEYİŞİ PROSEDÜRÜ

ARŞİV BİRİMİ İŞLEYİŞİ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ: Bu prosedürün amacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesinde Poliklinik, Klinik, Acil Servise başvuran hastalara açılan dosyaları muhafaza etmek, dijital ortama işlemek ve kullanıma

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-D BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/5 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ : Hastanedeki akılcı ilaç kullanımına yönelik uygulamaların belirlenmesi. 2. KAPSAM : Hastalara verilecek ilaç tedavilerinin uygunluğunu, bunun kontrolü için kurulan Akılcı ilaç kullanımı sorumlu

Detaylı

YILLIK EĞİTİM PLANI (2013)

YILLIK EĞİTİM PLANI (2013) in Konusu Tüberküloz i Üriner Sistem Enfeksiyonlarından Korunma YILLIK EĞİTİM PLANI F KY 028 Ekim 2009 00 -- 1 / 6 i Veren Kişi / Uzm. Dr. Hüsamettin SAZLIDERE Halka Açık 17 Arzu TURAN Hemşireler 21 İtaki

Detaylı

EĞİTİM PLANI PLANLANAN GERÇEKLEŞEN SÜRESİ YERİ YÖNTEMİ. 16 Saat Konferans Salonu. 18 Saat Konferans Salonu

EĞİTİM PLANI PLANLANAN GERÇEKLEŞEN SÜRESİ YERİ YÖNTEMİ. 16 Saat Konferans Salonu. 18 Saat Konferans Salonu Kod: YÖN. PL.07 Yayın Tarihi:01.07.2011 Revizyon Tarihi:13.12.2014 Revizyon :01 Sayfa : 1/11 1 İş Sağlığı ve Güvenliği 2 Bebek Dostu Hastane Eğitimleri 3 Test Rehberi 4 5 6 7 22.01.2014 29.01.2014 07.01.2014

Detaylı

EĞİTİMİN PLANLANAN TARİHİ

EĞİTİMİN PLANLANAN TARİHİ 2015 PLANI İN KONUSU İN Cİ GÜVENLİ CERRAHİ UYGULAMALARI Hizmet İçi Toplantı Salonu 05/01/2015 1 Saat İlgili CERRAHİ GÜVENLİK + PRE-OP HAZIRLIK Hizmet İçi Toplantı Salonu 09/01/2015 1 Saat İlgili BASI YARASINI

Detaylı

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA Giriş Önce zarar vermeyeceksin Primum non nocere Hippocrates of Kos Giriş Hatalar sıklıkla özensiz ya da dikkatsiz çalışmalar

Detaylı

06-07-08 Ocak 2015 1 saat Yemekhane. 06-07-08 Ocak 2015 20-21-22 Ocak 2015. 20-21-22 Ocak 2015. 03-04-05 Şubat 2015. 10 Şubat 2015

06-07-08 Ocak 2015 1 saat Yemekhane. 06-07-08 Ocak 2015 20-21-22 Ocak 2015. 20-21-22 Ocak 2015. 03-04-05 Şubat 2015. 10 Şubat 2015 YILI EĞİTİM PLANI DÖK. KODU: YÖN. PL.03 EĞİTİMİN KONUSU Kişiler Arası İletişim ve Gelişim i Çalışan Hakları Çamaşırhane i YAY. TAR.:31.10.2010 REV. TAR.:ARALIK 2013 REV. NO:04 SAYFA:1/8 EĞİTİM ALT BAŞLIKLARI

Detaylı

Hasta Transferi AMAÇ TEMEL İLKELER. Dikkat Edilecek Noktalar

Hasta Transferi AMAÇ TEMEL İLKELER. Dikkat Edilecek Noktalar AMAÇ Hastanın tetkik/ tedavi amacıyla bir klinikten diğerine/ ameliyathaneye, tetkik/ tanı birimlerine veya hastane dışı sağlık kurumuna transferinin var olan sağlık durumunun ve bakımın sürekliliğini

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI amaç ve hedefi Tarihi veren kişi e katılacaklar i Yöntemi aşamaları yeri süresi i içerik içi gerekli meteryal Etkinlik değerlendirme yöntem Enfeksiyon önlenmesi Olası Enfeksiyonları önleyerek Tedavi sürecini

Detaylı

Uyku Bozuklukları Merkezinde Acil Durumlar ve Teknisyenin Rolü

Uyku Bozuklukları Merkezinde Acil Durumlar ve Teknisyenin Rolü Uyku Bozuklukları Merkezinde Acil Durumlar ve Teknisyenin Rolü Doç Dr. Zeynep Zeren UÇAR, zeynepzucar@yahoo.com Izmir Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Uyku Bozuklukları

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BEYAZ KOD GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Beyin Ve Sinir Cerrahisi Servisi Sorumlu Hemşiresi

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ KLİNİK UYGULAMA DERSİ DEĞERLENDİRME REHBERİ 2015 2016 DEĞERLENDİRME REHBERİ Sevgili öğrencimiz, Klinik Uygulama Dersi nde, lisans eğitimi süresince kazandığınız bilgi ve becerilerinizi birey, aile ve toplumun sağlık bakımı gereksinimlerini karşılamada

Detaylı

KRİTİK HASTANIN HASTANELER ARASI TRANSPORTU PRM. MUSTAFA YILDIZ İSTANBUL 112 ASH

KRİTİK HASTANIN HASTANELER ARASI TRANSPORTU PRM. MUSTAFA YILDIZ İSTANBUL 112 ASH KRİTİK HASTANIN HASTANELER ARASI TRANSPORTU PRM. MUSTAFA YILDIZ İSTANBUL 112 ASH İhtiyaç Kaynakların maksimum verimlilikle kullanılabilmesi Sağlık hizmetleri sunumunda özelleşmiş merkezlerin bölgesel olarak

Detaylı

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Hasta cerrahi bir tedavi uygulanacağı zaman ameliyathane ekibi tedaviyi tümü ile devralır Operasyon sırasınca hastanın

Detaylı

2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi nin Fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması ve FTR Ünitelerini kapsar.

2. KAPSAM: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi nin Fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması ve FTR Ünitelerini kapsar. FTR SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel olarak tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmesi aşamasındaki uygulamaların bir sistem içerisinde yapılmasını

Detaylı