Teknik Şartname (TŞ) Yazım Kılavuzu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Teknik Şartname (TŞ) Yazım Kılavuzu"

Transkript

1 Teknik Şartname (TŞ) Yazım Kılavuzu TŞ ler, bina, köprü ya da makine gibi önerilen bir projede; bir malzeme, ürün ya da hizmeti tanımlayan yazılı dokümanlardır. Bina projelerinde TŞ ler; ihale, inşaat gereksinimleri ve çizimleri de içeren Sözleşme Dokümanlarının tamamlayıcı bir parçasıdır. Bu prosedür, TŞ lerin nasıl hazırlanması gerektiğine ve farklı TŞ metodolojisi tiplerine ve TŞ lerde kullanılması gereken dile ışık tutan bir kılavuzdur. Teknik Şartnamelerin Amacı TŞ ler proje için ihtiyaç duyulan her ürün için tip ve niteliği tanımlamalıdır. TŞ ler, üretim, montaj, uygulama, tesis ve bitirme işlerinin gereksinimleri tanımlamalıdır. TŞ ler, proje için gerekli işçilik kalitesini tanımlamalıdır. Bu tanım, yaratma aşamasından başlayarak üretim, imalat, uygulama, montaj, tesis, bitirme ve ayar aşamasını da içerir. TŞ ler, proje için geçerli ve gerekli olan her türlü kod ve standardı da içermelidir. TŞ ler, gerekli ise, alternatif malzeme, ürün ve hizmetleri de içermelidir. Proje ElKitabının Hazırlanması Sözleşme dokümanları, ihale ve inşaat gereksinimleri ile çizim ve teknik şartnameleri de kapsar. Proje ElKitabı, Sözleşme dokümanlarının ayrılmaz yazılı bir bölümüdür. Bu Kılavuzun CSI ın 6 dijitli MasterFormat ı ile oluşturulması planlanmış olup aşağıdaki formatta hazırlanmalıdır. Giriş Bilgisi - Kapak Sayfası - Sertifikasyon Sayfası - İçindekiler - Kullanım Kılavuzu Teklif Hazırlama Gereksinimleri - Teklif Toplama: Duyuru/İhaleye Davet - Teklif verenlere Talimatlar - Teklif Verenlere Temin Edilen Bilgiler - Teklif Formları ve Ekleri Sözleşmesel Gereksinimler - Anlaşma/Mutabakat - Genel Sözleşme Koşulları - Sözleşme Ek/Özel Koşulları - Teminat ve Sertifikalar

2 Teknik Şartnameler - Bölüm 01 Genel Gereksinimler - Bölüm 02 den 49 a Teknik Şartnameler Ekler Ekler, MasterFormat içinde yer almamakla birlikte bilgi ve referans amaçlı olarak, mevcut durum fotoğrafı ve örnek formlar halinde idari olarak kullanılmak üzere yer alabilir. Teknik Şartnamelerin Oluşturulması Proje ElKitabının Teknik Şartnameler bölümünün belirli bir disiplin içinde ve kolay anlaşılabilir şekilde hazırlanmış olması önemlidir. Şayet bu bölüm açık ve tanımlanmış bir prosedür dahilinde hazırlanırsa Şartname Yazarının bir şeyleri atlama, unutma olasılığı ortadan kalkacaktır. Bu ayni zamanda yüklenici, keşifçi, kontrolör ya da diğer paydaşların bilgiye daha kolay ulaşmasını da sağlayacaktır. Bölümlendirme Formatı, inşaat endüstrisi tarafından genel kabul görmüş bir standart olup, TŞ bölümlerinin hazırlanması için bir prosedür tanımlamakta, bilgilerin doğru sıralanması için bir kılavuz görevi yerine getirmektedir. Bu sıralama sistematiği bilgilerin atlanmasına, tekrar yazılmasına mani olmakta ve benzer bilginin her Bölümde ayni yerde yer almasını sağlamaktadır. Bölümlendirme Formatı 3 ayrı bölümden oluşmaktadır: - Bölüm 1 Genel: Bu bölüm; TŞ nin bu bölüme özel idari, prosedürel ve geçici gereksinimlerini tanımlamaktadır. - Bölüm 2 Ürünler: Bu bölüm, projede kullanılacak malzemeleri, ürünleri, ekipmanları, sistemleri ya da montaj unsurlarını ayrıntılı bir şekilde tanımlamaktadır. - Bölüm 3 Uygulama: Bu bölüm, herhangi bir hazırlık faaliyetini ve ürünlerin projede nasıl yer alacağını ayrıntılı bir şekilde tanımlamaktadır. Bu düzenlemede Sayfa Formatı ve TŞ bölümünün her sayfasının sunumunun standart bir hale getirilmesi önem kazanmakta ve Maddelerin, Paragrafların ve Alt-Paragrafların sıralı ve anlaşılır bir düzende marj, girinti, sayfa başlık ve altlığı gibi fiziki düzenlemeleri kapsamaktadır. Aşağıdaki liste SayfaFormat ı seviyelerinin düzenlemesini vermektedir:

3 Sayfa Formatı Seviyeleri BÖLÜM 1 GENEL SEVİYE (Birinci Seviye) 1.01 MADDE (İkinci Seviye) Teknik Şartname Tipleri A. Paragraf (Üçüncü Seviye) 1. Alt-Paragraf (Dördüncü Seviye) a. Alt-Paragraf (Beşinci Seviye) 1) Alt-Paragraf (Altıncı Seviye) Teknik Şartname yazımında 4 metot söz konusudur. Bir metodun diğer metottan üstün olması ya da farklı metotların bir arada kullanılması konusunda tanımlanmış bir kural yoktur, ancak tekrar, fazlalık ve çelişkilerden kaçınmak için itina gösterilmesi şarttır. Bu 4 metot şunlardır. Açıklayıcı / Tarif Edici Şartnameler Performans Şartnameleri Referans Standart Şartnameleri Fikri Mülkiyet Hakkı Şartnameleri Açıklayıcı/Tarif Edici Şartnameler Bu metot kapsamında bir malzemenin ve bir imalat metodunun tam özellikleri ayrıntılı bir şekilde, ancak üretici ya da fikri mülkiyet hak sahibinin adı belirtilmeden tanımlanır. Açıklayıcı /Tarif Edici Şartnameler, genel olarak, standardı mevcut olmayan, üretici ya da fikri mülkiyet hak sahibinin adının belirtilmesinin kısıtlandığı ya da Mimar/Mühendisin tanımlanmış iş konusunda sıkı bir denetim arzu ettiği durumda kullanılır. Açıklayıcı Şartname Şartname hazırlığında 5 adım söz konusudur: 1. Mevcut ürünlerin araştırılması 2. Ürün için gerekli önemli özelliklerin araştırılması 3. Bu özellikleri hangilerinin çizimlerde, hangilerinin Teknik Şartnamelerde belirtileceğinin belirlenmesi 4. Önemli özelliklerin tanımlanması 5. Kalite güvence önlemlerinin tanımlanması (sunumlar, sertifikalar, test ve gözetim faaliyetleri vb.) Açıklayıcı Şartnameleri Avantajları: Açıklayıcı Şartnameler tasarımın tam arzu ettiğini tanımlar. Bir projenin tüm koşullarına, metotlarına ve durumlarına uyarlanabilir. Her türlü proje tipi ve ölçeğine uyarlanabilir.

4 Özel bir ürün ve üreticinin kullanımını kısıtlamadığı için serbest rekabet sağlar. Açıklayıcı Şartnamelerin Dezavantajları: Şartname yazarının, arzu edilen sonuçlara ulaşmak için, tasarımcının hedefine özel itina göstermesini gerektirir. Açıklayıcı Şartnameler, diğer metotlara göre daha fazla açıklama ve cümle gerektirdiği için daha fazla yer kaplama eğilimi gösterir. Geliştirme ve yazımda, diğer metotlara oranla daha fazla zaman alabilir. Referans standartlar geliştirilip uygulandıkça giderek daha az kullanılır olmaktadır. Performans Şartnameleri Bu metotla gereksinim duyulan nihai sonuçlar tanımlanabilir, performansları ölçülebilir ve kullanılan metotlar doğrulanabilir. Yüklenici, Performans Şartnamesiyle uyumlu malzeme ve metotları seçmekte özgür olur. Bu tür şartnameler genelde, yüklenicileri daha ekonomik inşaat çözümlerine götüren yeni ve inovatif teknikleri teşvik etmek amacıyla kullanılır. Ayni zamanda, diğer Şartname metotlarına ek olarak ve onları desteklemek için de kullanılırlar. Performans Şartnamelerinin Avantajları: Sadece nihai sonuç ya da tasarım hedefi belirtilir, bu da Yükleniciye ürünleri seçme ve uygulama esnekliği verir. İzin-onay gerektirmeyen bir rekabet sağlar. Her tip ve ölçekte projeye uygulanabilir. Performans Şartnameleri teknik sorumluluğu, sonuçlardan sorumlu olan Mimarlık ve Mühendislik endüstrisi yerine Yüklenici tarafından temsil edilen inşaat endüstrisine delege etmektedir. Performans Şartnamesi Kullanımının Dezavantajları: Üretimi zaman kaybına neden olabilir ve bu uzun ve ayrıntılı şartnamelerle sonuçlanabilir. Yürütülmesi, diğer şartname metotlarına göre daha zordur. Basit ve küçük ölçekli projeler için fazla kapsamlı olabilir. Teknik sorumluluğu, sonuçlardan sorumlu olan Mimarlık ve Mühendislik endüstrisi yerine Yüklenici tarafından temsil edilen inşaat endüstrisine delege eder. (Bu hem avantaj ve hem de dezavantaj olabilir zira kimin sorumluluk almak ve kontrolü elinde tutmak istediğine çok bağlıdır.)

5 Referans Standart Şartnameleri Bu metotla, inşaatın herhangi bir kısmı ya da aşamasıyla ilgili, itibarlı bir mesleki örgütün kurumsallaşmış bir standardına referans verilmektedir. Referans Standart Şartnameleri, marka-model isimleri önemli olmayan ve genellikle pazarda ticarete konu olan ürünler için kullanılır. Referans Standart Şartnamesi hazırlamanın adımları şunlardır: 1) Standart endüstri tarafından yetkin ve güvenilir kabul edilmelidir. 2) Standart projede görev alan tüm taraflar için elde edilebilir olmalıdır. 3) Şartname Yazarı standardı bilmeli, standardın söz konusu projeye uygun olduğuna emin olmalı ve tekrar ve çelişki yaratmamalıdır. 4) Standardın tarihini belirlemelidir. 5) Standardı, şartnamelere doğru bir şekilde yerleştirmelidir. 6) Standardın gereksinimlerinin yerine getirilmesini sağlayıcı önlemleri belirtmelidir. Referans Standart Şartnamelerin Avantajları: Standartlar genelde endüstri tarafından bilinir ve kabul edilirler. Rekabeti engellemezler. Şartname yazma işlemini çok kısaltırlar. Referans Standart Şartnamelerini kullanmanın Dezavantajları: Bazen referans verecek uygun bir standart olmayabilir, çünkü standartlar genelde çok kullanılan ve mevcut malzemeler için hazırlanırlar. Standartlar, genelde asgari gerekliliklere referans verirler. Teknolojide ve yeni ürün geliştirmedeki ilerlemeler ve değişiklikler nedeniyle standartlar bazen yürürlükten kalkmış ve modası geçmiş hale gelebilirler. Kullanımları çokça araştırma ve itina gerektirirler. Şartnameler, tüm tamamlayıcı bilgilerle birlikte dikkatlice yerleştirilmelidir. Fikri Mülkiyet Hakkı Şartnameleri Bu metotla, güncel marka isimleri, model numaraları ve diğer mülkiyet bilgisi şartnamelerde tanımlanır. Ağırlıklı olarak, İşverenin hangi malzemeleri istediğini bildiği, özel sektör ticari projelerinde kullanılır. Açık ve Kapalı olmak üzere 2 tip Mülkiyet Hakkı Şartnamesi vardır. Her iki tip arasındaki en belirgin fark, yerine geçme özelliğidir. Kapalı Tip Kapalı Şartnameler genelde yerine geçme yi yasaklar. Bir ya da daha çok ürün tanımlanır ve yerine geçmeye müsaade edilmez.

6 Açık Tip Açık Şartnameler yerine geçme ye izin verir. Bir ya da daha çok ürün tanımlanır, ancak diğer üreticiler de dikkate alınır. Alternatif üreticilerin değerlendirilebilmesi için sürecin ve seçim kriterlerinin tanımlanması zorunludur. Mülkiyet Hakkı Şartnamesi kullanımının Avantajları: Ürün seçiminde sıkı bir kontrole olanak sağlar. Çizimler daha eksiksiz ve daha ayrıntılı hazırlanmalıdır, çünkü ancak seçilen üreticinin hassas ürün bilgisini temel alarak hazırlanabilirler. Şartnameler daha kısa olabilirler. Rekabeti azaltarak ihale sürecini kısaltabilir ve ürün fiyatını ana değişken olmaktan çıkarır. Mülkiyet Hakkı Şartnamesi kullanımının Dezavantajları: Rekabeti azaltır. Yüklenicinin alışkın olmadığı ya da çok az deneyiminin olduğu ürünleri tanımlamış olabilir. Ürün tanımlamalarını yaparken ve model numaralarını tanımlarken, en küçük bir hataya olanak vermeyecek şekilde titizlik gösterilmelidir. Kısıtlı Olmayan Şartnameler Kısıtlı Olmayan Şartnameler, genelde kamu idarelerinin Mülkiyet Hakkını kısıtladığı durumlarda kullanılır. Bu durumda, ya çok sayıda üretici tarafından karşılanabilecek koşullar tanımlanır, ya da 2-3 üretici ekleme olanağı belirtilerek listeye konur. Şartname Metodunun Seçimi Hangi metodun daha uygun olduğuna ilişkin karar vermede aşağıdaki sorular çok yardımcı olacaktır. İşveren ne istemektedir? Hangi metot tasarımın amacını daha iyi tanımlamaktadır? Hangi metot projenin ölçeği ve karmaşıklığına daha uygundur? Hangi metot bizi en iyi iş kalitesine ulaştıracaktır? Hangi metot işi en iyi (uygun) fiyatla gerçekleştirmemize yardımcı olacaktır?

7 Şartname Dilinin Önemi Şartnamenin dili kesin ve kusursuz olmalıdır. Muğlak ve anlaşılması güç ifadeler, mükerrer yorumlamaları beraberinde getirecektir. Bu bölüm, şartnameleri kaleme alırken kesin ve açık bir ifade kullanımını teşvik ederken ifadelerde kaçınılması gereken bazı hususlara dikkat çekmektedir. Şartname Yazımında 4 Önemli Husus Açık/Sarih Yazın: Belirsizlikten kaçının. Uygun grameri kullanın. Mesajı doğru iletmek için kelimeleri dikkatli seçin. Doğru/Hatasız Yazın: Bilgiyi uygun terminolojiyi kullanarak, doğru ve kesin ifadelerle verin. Tam/Eksiksiz Yazın: Önemli ve gerekli bilgiyi vermeyi atlamayın. Kısa olma pahasına tam ve eksiksiz olmaktan taviz vermeyin. Kısa/Öz Yazın: Açıklık, doğruluk, bütünlük ve gramer pahasına gerekli olmayan kelimeleri kullanmayın. Cümle Yapısı Emir Kipi Türkçede Emir Kipi aksiyonu tanımlayan fiili cümle yapısında sona koyar. Ürün ve ekipmanların montaj şartnamelerinin yazımında tavsiye edilen metottur. Kolayca anlaşılır ve kısa-öz bir ifadedir. Örnekler: Yapıştırıcıyı mala ile yayın. Ekipmanı şakül ve terazi ile monte edin. Her yüze iki kat boya uygulayın. Bildirme Kipi (Edilgen Mod) Bildirme Kipi,.lacaktır. ekini edilgen tonda her cümlede kullanır. Bu bazen gereksiz bir monotonluğa neden olabilir. Örnekler: Yapıştırıcı mala ile yayılacaktır. Ekipman şakul ve terazi ile monte edilecektir. Her yüze iki kat boya uygulanacaktır. Akışlı Yazım Tekniği Bu teknik,..cak veya.lacak ifadesi ile yapılacak ürün-ekipman adını (:) ile ayırmaktadır. Bu işaretin öncesindeki Konu başlığı tüm Şartnameyi anahtar kelimelere göre aramak/tasnif etmek istediğinizde çok yardımcı olacaktır.

8 Örnekler: Yapıştırıcı: Mala ile yayın. Ekipman: Şakul ve terazi ile monte edin. Portland Çimentosu: ASTM C 150, Tip 1 Kaçınılacak Kelimeler Açıklamalardaki netlik azalmadıkça, gereksiz kelimeler kullanmayın. vb., bu tür, adı geçen, benzer gibi kelimelerden kaçının. tüm kelimesi genelde gereksizdir. Bundan Kaçının: Bu tür aksesuvarlar kaplanacaktır. Adı geçen döşemeyi cilalayın. Benzer döşemeleri cilalayın. Tüm ahşap işlerini koruyun. Yukarıdaki Dokümanın Hazırlanmasında Yararlanılan Kaynaklar: The Construction Specifications Institute. The Project Resource Manual, CSI Manual of Practice. 5 th ed. New York: McGraw-Hill, Pilus, Jeffrey M. "Specifications Mini-Course Part 2." Class lecture notes reviewing The Project Manual. University of Nebraska-Lincoln, Lincoln, Rosen, Harold J. Construction Specifications Writing Principles and Procedures. 5 th ed. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., 2005.

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyada en çok kullanılan yönetim sistemi standardı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır.

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi nde Kalite Yönetim Sistemi (KYS) içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, kodlanması, onaylanması, yayınlanması ve dağıtılması,

Detaylı

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, İç Kontrol Sistemi içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, sürdürülmesi, güncelleştirilmesi ve dağıtım esasları için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir.

Detaylı

BARIŞ TATİL SİTESİ DOKÜMAN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

BARIŞ TATİL SİTESİ DOKÜMAN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.11.2014 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yönetim Faaliyetlerinde ve KYS Kalite Yönetim Sisteminde kullanılan dokümanların hazırlanması,

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ DOKÜMAN VERİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Ahi Evran Üniversitesi nde Kalite Yönetim Sistemi (KYS) içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, kodlanması, onaylanması, yayınlanması ve dağıtılması, güncellenmesi ve/veya

Detaylı

SÖZLEŞME YÖNETİMİ (DERS-01)

SÖZLEŞME YÖNETİMİ (DERS-01) GEÇMİŞ KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN 1 İNŞAAT PROJELERİNDE SÖZLEŞME VE TALEP YÖNETİMİ INS5807 SÖZLEŞME YÖNETİMİ (DERS-01) Doç. Dr. Deniz Güney Y. Mimar Vedat Akan 02 Ekim 2015 2 1 İÇİNDEKİLER 1. DERS PROGRAMI

Detaylı

Proje Teslim Yöntemleri: Geleneksel (D-B-B) Doç. Dr. Hakan YAMAN. Geleneksel PTY (D-B-B) Giriş. İçerik Neler öğreneceksiniz?

Proje Teslim Yöntemleri: Geleneksel (D-B-B) Doç. Dr. Hakan YAMAN. Geleneksel PTY (D-B-B) Giriş. İçerik Neler öğreneceksiniz? İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi Proje Teslim Yöntemleri: Geleneksel (D-B-B) İçerik Neler öğreneceksiniz? Geleneksel

Detaylı

PROJE NEDİR NASIL HAZIRLANIR Proje çalışması merak ve gözlemle başlar. Çevrede yaşananları merak etmek ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.

Detaylı

Bina Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Bina Yaşam Döngüsü Giriş. Bina Yaşam Döngüsü Tanımlar. İçerik Neler öğreneceksiniz?

Bina Yaşam Döngüsü. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Bina Yaşam Döngüsü Giriş. Bina Yaşam Döngüsü Tanımlar. İçerik Neler öğreneceksiniz? İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi Bina Yaşam Döngüsü İçerik Neler öğreneceksiniz? Bina Yaşam Döngüsü Giriş Bina

Detaylı

Sınav Sorumlusu: Sınavı yapan kadrolu veya sözleşmeli belgelendirme kuruluşu personeli.

Sınav Sorumlusu: Sınavı yapan kadrolu veya sözleşmeli belgelendirme kuruluşu personeli. 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı, kaynakçı belgelendirme hizmetlerinin TS EN ISO / IEC 17024 personel belgelendirme standardı ile ilgili belgelendirme metot standardına uygun olarak gerçekleştirilmesini tanımlamaktır.

Detaylı

Proje Teslim Yöntemleri: Yapım Yönetimi. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Yapım Yönetimi PTY Giriş. Yapım Yönetiminin Nitelikleri

Proje Teslim Yöntemleri: Yapım Yönetimi. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Yapım Yönetimi PTY Giriş. Yapım Yönetiminin Nitelikleri İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projeleri Yönetimine Giriş Dersi Proje Teslim Yöntemleri: Yapım Yönetimi Doç. Dr. Hakan YAMAN İçerik Neler öğreneceksiniz?

Detaylı

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ MAL VE HİZMET ALIMLARINA İLİŞKİN TEKNİK ŞARTNAME HAZIRLAMA TALİMATI I.BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR

MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ MAL VE HİZMET ALIMLARINA İLİŞKİN TEKNİK ŞARTNAME HAZIRLAMA TALİMATI I.BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR MARMARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ MAL VE HİZMET ALIMLARINA İLİŞKİN TEKNİK ŞARTNAME HAZIRLAMA TALİMATI I.BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, TANIMLAR Madde 1. Amaç Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı birimler

Detaylı

KALĠTE SĠSTEM DOKÜMANTASYONU

KALĠTE SĠSTEM DOKÜMANTASYONU 1. AMAÇ ABC San. ve Tic. A.Ş. nde uygulanan Kalite Yönetim Sistemini tanımlamak amacıyla oluşturulan Kalite Sistem Dokümantasyon yapısını göstermek. 2. KAPSAM Bu prosedür Kalite Yönetim Sistemi dahilindeki

Detaylı

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması UFRS 1 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UFRS 1.20A UFRS 1.25B Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması Kontrol listesinin bu kısmı, bir işletmenin

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi Tesis Planlama Süreci (imalat ve montaj tesisleri için) 2

Detaylı

Varlık davranış modeli: Bu aşama her entity ye etki eden durumların tanımlandığı, modellendiği ve dokümante edildiği süreçtir.

Varlık davranış modeli: Bu aşama her entity ye etki eden durumların tanımlandığı, modellendiği ve dokümante edildiği süreçtir. Yapısal Sistem Analiz ve Tasarım Metodu SSADM waterfall model baz alınarak uygulanan bir metottur. İngiltere de kamusal projelerde 1980 lerin başında kullanılan sistem analizi ve tasarımı konularındaki

Detaylı

Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik

Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik Ahmet ARSLAN Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Başkanı AAMD (The American Association of Medical Dosimetrists) Amerikan Medikal Dozimetristler Derneği,

Detaylı

2 Tasarım Yapımın Nitelikleri Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Tasarım Yapım PTY Giriş

2 Tasarım Yapımın Nitelikleri Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım. Doç. Dr. Hakan YAMAN. Tasarım Yapım PTY Giriş İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projeleri Yönetimine Giriş Dersi Proje Teslim Yöntemleri: Tasarım Yapım İçerik Neler öğreneceksiniz? Tasarım Yapım

Detaylı

İçerik. İnşaat Belgeleri Tanım. İnşaat Belgeleri Sınıflandırma. İnşaat (Yapım) Belgeleri. Doç. Dr. Hakan YAMAN. olarak tanımlanmaktadır.

İçerik. İnşaat Belgeleri Tanım. İnşaat Belgeleri Sınıflandırma. İnşaat (Yapım) Belgeleri. Doç. Dr. Hakan YAMAN. olarak tanımlanmaktadır. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü * İPY ABD İnşaat Projeleri Yönetimi YL Programı İPY 501 İnşaat Projelerinin Yönetimine Giriş Dersi İnşaat (Yapım) Belgeleri İçerik Neler öğreneceksiniz? İnşaat Belgelerine Giriş

Detaylı

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ 4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Adım adım analiz / sentezi içerir Önerilen işlemsel adımlar: - Fonksiyon yapıları geliştirilir - Çözümler geliştirilir - Sıralı / esnek olarak uygulanır

Detaylı

OHSAS 18001 İSG YÖNETİM SİSTEMİ. 1 Kapsam

OHSAS 18001 İSG YÖNETİM SİSTEMİ. 1 Kapsam İSG YÖNETİM SİSTEMİ 1 Kapsam Bu Standart, bir kuruluşun iş sağlığı ve güvenliği (İSG) risklerini kontrol etmesini ve performansını İyileştirmesini sağlamak için, İSG yönetim sistemi şartlarını kapsar.

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application)

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI İş planı: Kurulması düşünülen işletmenin detaylarını içeren yazılı belgeye

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY)

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY) 9. HAFTA Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) başarısız proje deneyimleri sonucunda özellikle uluslararası kuruluşların öncülüğünde geliştirilmiştir. Proje döngüsü yönetimi ; projenin fikir aşamasından tamamlanmasına

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ KILAVUZU

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ KILAVUZU YAŞAR ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ KILAVUZU TANIM: Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin 2. ve 3. Sınıflarının bitiminde 20 iş günlük

Detaylı

Proje İzleme: Neden gerekli?

Proje İzleme: Neden gerekli? Proje İzleme: Neden gerekli? Mantıksal Çerçeve Matrisinde İzleme Göstergeleri Raporlama Araçlar Müdahale Mantığı / Projenin Kapsamı MANTIKSAL ÇERÇEVE Objektif Şekilde Doğrulanabilir Başarı Göstergeleri

Detaylı

SARAYÖNÜ MESLEK YÜKSEKOKULU DOKÜMANTE EDİLMİŞ BİLGİNİN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

SARAYÖNÜ MESLEK YÜKSEKOKULU DOKÜMANTE EDİLMİŞ BİLGİNİN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Kalite Yönetim Sistemi (KYS) içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, sürdürülmesi, güncelleştirilmesi ve dağıtım esasları için yöntem ve sorumlulukları

Detaylı

KKTC MERKEZ BANKASI. BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI GENELGESİ (Genelge No: 2015/02) Mart-2015 BANKACILIK DÜZENLEME VE GÖZETİM MÜDÜRLÜĞÜ

KKTC MERKEZ BANKASI. BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI GENELGESİ (Genelge No: 2015/02) Mart-2015 BANKACILIK DÜZENLEME VE GÖZETİM MÜDÜRLÜĞÜ KKTC MERKEZ BANKASI BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI GENELGESİ (Genelge No: 2015/02) Mart-2015 BANKACILIK DÜZENLEME VE GÖZETİM MÜDÜRLÜĞÜ İçindekiler Giriş... 1 1 Amaç... 1 2 Bilgi Güvenliği Politikaları... 1

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Belediye Tiyatro Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Belediye Tiyatro Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Madde 2 - Nilüfer Belediyesi, Müdürlüğü, Anayasa nın güvence altına aldığı

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

Zeyilname. Zeyilname No:1

Zeyilname. Zeyilname No:1 Zeyilname Zeyilname No:1 Zeyilname No:1 1 GİRİŞ HASTANE YAPILARI GÜÇLENDİRME VE YENİLEME İNŞAATI SÖZLEŞME PAKETİNE (WB2-GÜÇL-ONAR-01) İLİŞKİN MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ ZEYİLNAME NO :1 Orijinal ihale dokümanları

Detaylı

LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA

LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA Pistonlu Pipet LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA TASLAK TEKNİK PROTOKOLÜ HCM-201805-02 METROLOG Rev.0 Temmuz 2018 BURSA Üçevler Mah. 79. (220) Sk. Akva Tic. Mrkz. D Blok 35 Nolu Bgmz 2D Nilüfer / Bursa

Detaylı

KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ

KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İŞ HİJYENİ LABORATUVARLARINDA MEVZUAT İLE KALİTE SİSTEMLERİ İLİŞKİSİ KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ŞUBAT 2015 BİLGİLENİDRME TOPLANTISI

Detaylı

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÇALIŞMASI ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır. Düzenlenmesi

Detaylı

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013 Centro Zaragoza Motosiklet Tamiri Genel Kriterleri kapsamında sınıflandırma ve uzmanlık alanlarına göre belirlenecek servislerin CZTURK Motosiklet Servis Standardıdır. Yayınlama tarihi : Ocak 2013 İstanbul,

Detaylı

İŞİN SÜRESİ: Madde 2- Yapı Ruhsatı alma süresi 120 (yüzyirmi) takvim günü, inşaat yapım süresi 450 (dörtyüzelli) takvim günüdür.

İŞİN SÜRESİ: Madde 2- Yapı Ruhsatı alma süresi 120 (yüzyirmi) takvim günü, inşaat yapım süresi 450 (dörtyüzelli) takvim günüdür. ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE Sayı : 97342770-934.99-E.1758100 08.08.2016 Konu : Personel Çalıştırılması DAĞITIM YERLERİNE Orman Mühendisleri Odası Başkanlığınca bazı Bölge Müdürlüklerimizde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı

Detaylı

SATIN ALMA-SATMA VE İHALE PROSEDÜRÜ

SATIN ALMA-SATMA VE İHALE PROSEDÜRÜ SATIN ALMA-SATMA VE İHALE PROSEDÜRÜ AMAÇ VE KAPSAM Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş dağıtım faaliyeti kapsamında gerçekleştireceği yapım, mal ve hizmet alımı ile varlık ve hizmet satışı işlerine esas yapılacak

Detaylı

Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu

Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu Sanat Psikoterapileri Derneği (SPD) Çalışma Birimleri Sempozyumu 22 Haziran 2014 İstanbul Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu Dr. Nurhan Eren Sanat Psikoterapileri Derneği Başkanı Komisyon

Detaylı

KAYNAKÇI ve OPERATÖR

KAYNAKÇI ve OPERATÖR 03 05.09.2014 S.Bülent YILMAZ Arzu YAĞCI Sınava giriş şartları revize ilave edildi. 02 10.03.2014 S.Bülent YILMAZ Arzu YAĞCI Revize standart şartları ilave edildi. 01 01.07.2011 S.Bülent YILMAZ Arzu YAĞCI

Detaylı

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi

BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi BÖLÜM-IV ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Problem çözme yönteminin en önemli özelliği, adım adım analiz ve sentez içermesidir. Burada her yeni adımda bir öncekinden daha somut olarak nitelden

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE GÖNDERİLEN ODAMIZ 3GÖRÜŞLERİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE GÖNDERİLEN ODAMIZ 3GÖRÜŞLERİ 3ÇEŞİTLİ KONULARDA TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE GÖNDERİLEN ODAMIZ 3GÖRÜŞLERİ Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı hakkındaki Odamız görüşleri 06.03.2009 tarihinde

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: DOKÜMANLARIN NUMARALANDIRILMASI TALİMATI Doküman No.: T501-03 Revizyon No: 02 Yürürlük Tarihi: 25.12.2011 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 6 1.

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI

BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI 2 EKLER; EK A: DESTEK BAŞVURU FORMU (WORD FORMATINDA) EK B: BÜTÇE (EXCEL FORMATINDA B1-B2-B3) EK C: MANTIKSAL ÇERÇEVE EK D: PROJEDE YER ALAN KİLİT PERSONELİN

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ Rev.00 03-2002 1 GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında, bir laboratuvarın yaptığı deney

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA Proje;

PROJE HAZIRLAMA Proje; PROJE HAZIRLAMA PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği

Detaylı

Sertlik Test Makinası Kalibrasyonu

Sertlik Test Makinası Kalibrasyonu Sertlik Test Makinası Kalibrasyonu LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA TEKNİK PROTOKOLÜ SRT 072018-1 METROLOG Rev.0 Haziran 2018 BURSA Üçevler Mah. 79. (220) Sk. Akva Tic. Mrkz. D Blok 35 Nolu Bgmz 2D Nilüfer

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU Yüksek lisans ve doktora tezlerinin yazımına, bu tezlerin yazım sürecine (izlenecek aşamalara) ilişkin ön bilgiler veren ya da

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Bilgi Güvenliği Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Politikası Sürüm No: 4.0 Yayın Tarihi:11.05.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ 13.04.2016 ANKARA YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU* MADDE 7 (1) Yükseköğretim

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI KAN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ

Detaylı

çalışmalara proje denilmektedir.

çalışmalara proje denilmektedir. PROJE YÖNETİMİ METOT ve TEKNİKLERİ Proje Yönetimi Metot ve Tekniklerinin Örnek Olaylarla Açıklandığı Grup Çalışmalarını İçerir. Kurumsal alanda; özgün bir ürün ya da hizmeti sağlamak üzere yapılan FARUK

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır.

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. İNŞAAT PROJELERİNİN YÖNETİMİNDE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI İnşaat projelerinin yönetimi ve kurallar Parkinson Kuralı İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. Peter İlkesi Bireyler

Detaylı

Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları www.sisbel.biz

Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Bilgi Güvenliği Risk Değerlendirme Yaklaşımları E1-yüksek seviye bilgi güvenliği risk değerlendirmesi Yüksek seviye değerlendirme,

Detaylı

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi TEKNOLOJĠ PLANLAMASI Başkent Üniversitesi ÖĞRENĠM KAZANIMLARI Bu dersi bitirdiğinizde; Teknoloji planlamasının ne olduğuna ilişkin bilgi edinecek, Teknoloji planlamasının amacını öğrenecek, Teknoloji planı

Detaylı

SPICE TS ISO/IEC 15504. Kerem Kemaneci 05.12.2012 Ankara

SPICE TS ISO/IEC 15504. Kerem Kemaneci 05.12.2012 Ankara SPICE TS ISO/IEC 15504 Kerem Kemaneci 05.12.2012 Ankara Süreç Planla Salı Kaynakları Hazırla Uygula Test Et Cuma Pazartesi Perşembe Girdilerin kontrollü şekilde çeşitli kazanımlara dönüştürüldüğü faaliyetler

Detaylı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı

Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Hizmet Alımı İhaleleri Mevzuatı Eren TOPRAK Kamu İhale Uzmanı Giresun, 13 Haziran 2012 Mevzuatın Kaynakları 1) Ana Kaynaklar 2) Yardımcı Kaynaklar Mevzuatın Kaynakları Ana Kaynaklar 1) 4734 Sayılı Kamu

Detaylı

BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ Suna AKMELEZ

BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ Suna AKMELEZ BİÇİMSEL YÖNTEMLER (FORMAL METHODS) Betül AKTAŞ 14011021 Suna AKMELEZ 14011050 Biçimsel Yöntemler Nedir? Nerede Kullanılır? Biçimsel Tasarım Biçimsel Yöntemlerin Yararları Biçimsel Yöntemlerin Zayıf Yönleri

Detaylı

BULUŞ BİLDİRİM FORMU / YÖNTEM

BULUŞ BİLDİRİM FORMU / YÖNTEM Sayfa 1/ 8 / YÖNTEM Bu kılavuza uygun olarak yapacağınız çalışma, Buluşunuzun tarafımızdan en iyi şekilde tanımlanabilmesi ve İleride hukuk önünde istenen korumanın elde edebilmesi için temel teşkil edecektir.

Detaylı

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ Eğitimi Alması Gereken Personele ĠliĢkin Tanımlamalar: (1) Yöneticisi: Havaalanının İşletiminden Sorumlu Yönetici Personel. (2) Yöneticisi: Havaalanı İşletmesinin insan faktörleri

Detaylı

STAJ DEFTERİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Adı Soyadı : T.C. Kimlik No : Öğrenci No :

STAJ DEFTERİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Adı Soyadı : T.C. Kimlik No : Öğrenci No : T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ DEFTERİ Adı Soyadı : T.C. Kimlik No : Öğrenci No : Staj Türü : Staj Yeri : [ Ay, Yıl ] T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ 1 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ Telefon : (442) 231 6100-02 Faks : (442) 231 6203 e-posta : bap@atauni.edu.tr web Vergi Dairesi : bap.atauni.edu.tr :

Detaylı

ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 GEÇİŞ REHBERİ

ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 GEÇİŞ REHBERİ SAYFA NO 1/5 YAYIN TARİHİ 15.08.2016 ONAYLAYAN EA Bu rehber; ISO 9001:2008 ve/veya ISO 14001:2004 belgeli müşterilerimizin ISO 9001:2015 ve/veya ISO 14001:2015 geçişleri ve ilk kez belgelendirme başvurusu

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ŞARTNAME HAZIRLAMA PROSEDÜRÜ PR24/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ŞARTNAME HAZIRLAMA PROSEDÜRÜ PR24/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR24/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığının ihtiyacı

Detaylı

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır.

şeklinde yürütülen geniş kapsamlı ve detaylı bir çalışmadır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI II. ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DÖNEM PROJESİ DERSİ YAZIM VE SUNUM KILAVUZU 1. GENEL KONULAR 1.1. Tanım Çukurova Üniversitesi,

Detaylı

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

TÜRKIYE CUMHURİYETİ İSTANBUL VALİLİĞİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB)

TÜRKIYE CUMHURİYETİ İSTANBUL VALİLİĞİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB) TÜRKIYE CUMHURİYETİ İSTANBUL VALİLİĞİ İSTANBUL PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ (İPKB) İSTANBUL SİSMİK RİSKİN AZALTILMASI VE ACİL DURUM HAZIRLIK PROJESİ (İSMEP) EĞİTİM YAPILARI YENİDEN YAPIM İNŞAATI SÖZLEŞME

Detaylı

ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi. Versiyon Geçiş Rehberi

ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi. Versiyon Geçiş Rehberi ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi için Adı-Soyadı Tarih Oluşturma Ezgi ALTIN 03.08.2016 Kontrol Selim YILMAZ 15.08.2016 Onay / Serbest Bırakma Yankı ÜNAL 15.08.2016 MS-GUI-001 ISO 9001 Geçiş Rehberi

Detaylı

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır;

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; TEZ BÖLÜMLERİNİN SUNUŞ SIRASI Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır; 1. Dış kapak 2. İçindekiler 3. Kısaltmalar 4. Çizelge listesi 5. Şekil listesi 6. Özet 7. Giriş 8. Diğer

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU T.C. YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri, yüksek lisans projesinin alındığı yarıyılda proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek

Detaylı

İÜ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ. Süreç İyileştirme Standardı

İÜ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ. Süreç İyileştirme Standardı Dök. No: AUZEF-SS-1.2-11 Yayın Tarihi:30.12.2015 Rev No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 12 1. AMAÇ İÜ AUZEF süreçlerinin kalite, verimlik ve etkinliğini arttırmak için yapılan sürekli iyileştirme çalışmalarında

Detaylı

1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi

1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi 1. BİTİRME TEZİ / PROJESİ NASIL HAZIRLANMALIDIR? Bitirme tezi, uzun bir çalışma süresinde edinilen bilgileri, deneyimleri içereceği için iyi düzenlenmiş bir yazılı sunum, konu ile ilgilenenler için yararlı

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Kalite Güvencesi ve Kalite Güvence Sistemleri Ürün kalitesi, gerek ISO tarafından belirlenmiş ölçülere ve gerekse Türkiye de TSE nin ortaya koyduğu standartlara göre belli bir

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017 Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017 Türkiye Cumhuriyeti nin Ulusal Sera Gazı Envanteri Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi:

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2013-2014 GÜZ YARIYILI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2013-2014 GÜZ YARIYILI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2013-2014 GÜZ YARIYILI PROJE YAPIM YÖNETİMİ RİSK YÖNETİMİ 09071023 TUBA NUR BAZ PROJE YÖNETİMİNİN BİLGİ ALANLARI - ENTEGRASYON YÖNETİMİ - KAPSAM

Detaylı

İŞ/GÖREV ANALİZİ. İçerik Yapısı

İŞ/GÖREV ANALİZİ. İçerik Yapısı İŞ/GÖREV ANALİZİ Kaynak: Morrison, G. R., Ross, S. M., & Kemp, J. E. (2007). Designing effective instruction (5th ed.). New York: John Wiley & Sons, Inc. Çevirisinin 84-88. sayfaları arasından alıntıdır.

Detaylı

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler.

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler. WINES OF TURKEY ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ PROJESİ DIŞ TİCARETTE STRATEJİK MÜŞTERİ VE PAZAR BULMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ HİZMET ALIMI ŞARTNAMESİ I. SATIN ALMANIN KONUSU VE

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ KAPSAMINDA PROSEDÜR HAZIRLAMA

SÜREÇ YÖNETİMİ KAPSAMINDA PROSEDÜR HAZIRLAMA SÜREÇ YÖNETİMİ KAPSAMINDA PROSEDÜR HAZIRLAMA Hazırlayan: KALİTE GELİŞTİRME BİRİMİ ENDÜSTRİ YÜKSEK MÜHENDİSİ AYŞE HANDE EROL KALİTE ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA SÜREÇLERİN BELİRLENMESİ, PROSEDÜRLERİN ve TALİMATLARIN

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

KISIM II BİR PROJENİN PROJE YÖNETİMİ İÇİN STANDART

KISIM II BİR PROJENİN PROJE YÖNETİMİ İÇİN STANDART KISIM II BİR PROJENİN PROJE YÖNETİMİ İÇİN STANDART 3. Bölüm Bir Proje İçin Proje Yönetimi Süreçleri BİR PROJE İÇİN PROJE YÖNETİMİ SÜREÇLERİ Proje yönetimi, bilgilerin, becerilerin araçların ve tekniklerin

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE NEDİR? Zaman, Kaynak, Amaç Belirli bir zaman aralığı içinde, mevcut kaynakları kullanarak, önceden tanımlanan hedef

Detaylı

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı İLGİLİ FİRMALARA

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı İLGİLİ FİRMALARA Evrak Tarih ve Sayısı: 18/01/2017-214 T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Sayı : 97806279-934.01.11- Konu : Teklif Mektubu İLGİLİ FİRMALARA Mardin Artuklu

Detaylı

Enerji verimliliğinin teşviki. Beyaz sertifika işlemleri

Enerji verimliliğinin teşviki. Beyaz sertifika işlemleri Enerji verimliliğinin teşviki Beyaz sertifika işlemleri Ocak 2011 Enerji verimliliği Beyaz sertifikalar/enerji verimliliği sertifikaları OPCOM un, Beyaz Sertifika işlemleri için tasarlanmış gönüllü, merkezi

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI KADİR KESKİN ERİM KURT YAZILIM GEREKSİMLERİ DOKÜMANI ONLİNE SİNEMA BİLET SİSTEMİ B1310.

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI KADİR KESKİN ERİM KURT YAZILIM GEREKSİMLERİ DOKÜMANI ONLİNE SİNEMA BİLET SİSTEMİ B1310. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI KADİR KESKİN ERİM KURT YAZILIM GEREKSİMLERİ DOKÜMANI ONLİNE SİNEMA BİLET SİSTEMİ B1310.032022 SEC 2 İÇİNDEKİLER İÇINDEKILER... 2 1.Giriş... 4 1.1Amaç...

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Planlama - Destek

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Planlama - Destek Planlama - Destek Risk ve fırsatları ele alan faaliyetler enel ilgi güvenliği yönetim sistemi planlaması yaparken, kuruluş Madde 4.1 de atıf yapılan hususları ve Madde 4.3. de atıf yapılan şartları göz

Detaylı

T.C. KONYA MERAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

T.C. KONYA MERAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK T.C. KONYA MERAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1: Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Bilgi Güvenliği Politikası. Arvato Bertelsmann İstanbul, Türkiye. Versiyon 2016_1. Arvato Türkiye. Yayınlayan

Bilgi Güvenliği Politikası. Arvato Bertelsmann İstanbul, Türkiye. Versiyon 2016_1. Arvato Türkiye. Yayınlayan Arvato Bertelsmann İstanbul, Türkiye Versiyon 2016_1 Yayınlayan Durum Sınıfı Arvato Türkiye Onaylı Genel Tarih 01.08.2016 1 İçindekiler 1. Giriş... 4 2. Uygulama Kapsamı... 5 3. Motivasyon... 6 4. Arvato

Detaylı

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ

İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ www.adtmimarlik.com.tr İÇ MİMARİ PROJELER İÇİN TASARIM AŞAMALARI REHBERİ Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir. Barbara Kuhr ÖNSÖZ Yeni bir tasarıma başlamak bazen çok zor bir süreç gibi

Detaylı

PRINCE2 Foundation Proje Yönetimi Eğitimi

PRINCE2 Foundation Proje Yönetimi Eğitimi Dünya üzerinde 150?den fazla ülkede kullanılan PRINCE2 proje yönetimi metodolojisinin eğitimini ve uluslararası sertifikasını almak için artık Londra?ya gitmenize gerek yok. Yekare Danışmanlık, PRINCE2

Detaylı

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI İlk Yayın Tarihi : 2.0.201 No :.. Tarihi : Sayfa No :1 12 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: OE-BKYS-EK Madde ve TS EN ISO 91:2 Madde ve Tarihi Bölüm Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - Tarihçe - 1 1 1.

Detaylı

Entegre Kirlilik Önlenmesi ve Kontrolü. İdari Özet Ekonomi ve Çapraz Medya Etkilerine İlişkin Referans Dokümanı Haziran 2005

Entegre Kirlilik Önlenmesi ve Kontrolü. İdari Özet Ekonomi ve Çapraz Medya Etkilerine İlişkin Referans Dokümanı Haziran 2005 AVRUPA KOMİSYONU GENEL MÜDÜRLÜK - JRC ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ (JRC) Geleceğe Yönelik Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Endüstri, Enerji ve Ulaşımda Sürdürülebilirlik Avrupa IPPC Bürosu Entegre Kirlilik

Detaylı