Aktif Öğrenmenin Tanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Aktif Öğrenmenin Tanımı"

Transkript

1 Aktif Öğrenmenin Tanımı Öğrenmenin çğunlukla öğretmenlerle veya knunun kavramaları için öğrenenlere aktarılması şeklinde gerçekleşen pasif bir eylem lduğu düşünülmektedir. Oysa aktif öğrenme araştırma, analiz etme, iletişim kurma, yaratma, düşünme veya yeni bilgileri veya deneyimleri gerçek anlamda kullanma gibi aktivitelerle öğretim sürecine dahil larak öğrenmeyi içermektedir. E ğ i t i m d e İ y i U y g u l a m a l a r i ç i n Y e d i İ l k e Bir grup akademisyenden öğrenimi geliştirebilecek bazı ilkeler belirlemeleri istenmiştir. Bu akademisyenlerin bulguları bir temel kavram üzerinde yğunlaşmaktadır: "Etkili öğretmenler öğrenci merkezli uygulama alanlarında daha az etkili öğretmenlerden daha çk uygulama yapmaktadırlar " (Fask, Grubb, McCmbs & McCmbs, 1993). Bu çalışmadan yla çıkarak, Chickering ve Gamsn (1997) Eğitimde İyi Uygulamalar için Yedi İlke belirlemişlerdir: 1. Öğrencilerle öğretmenler arasında iletişimi teşvik etmek 2. Öğrenciler arasında karşılıklılık ve işbirliği anlayışı geliştirmek 3. Aktif öğrenme tekniklerini kullanmak. 4. Anında geribildirimde bulunmak. 5. Çalışmanın zamanlamasını iyi ayarlamak. 6. Yüksek beklentileri teşvik etmek. 7. Farklı yeteneklere ve öğrenme şekillerine saygı duymak.

2 Ö ğ r e n c i M e r k e z l i İ l k e l e r Öğrenim sürecine yardımcı lacak bazı Öğrenci Merkezli Öğretim İlkeleri (Ellis, Wagner, & Lngmire, 1999) luşturulmuştur. Bu ilkeler Barbara McCmbs un (1992) çalışmalarına dayalıdır: Öğrenme dış dünyadan bağımsız br şekilde gerçekleşmez. Öğrenenler bilgiyi keşfederler ve kendi algılarına, duygu ve düşüncelerine göre bilgi ve deneyimlere dayalı larak anlamlandırırlar. Daha çk bilgi, daha çk öğrenmek anlamına gelmeyebilir.öğrenenler verilen bilginin miktarına ve niteliğine bakmaksızın bilgiyi anlamlı bir şekilde kullanabilmek isterler. Öğrenenler yeni bilgileri kendilerine anlamlı gelen şekillerde mevcut bilgilere bağlarlar. Yeni bilgiler öğrenenin mevcut bilgilerine bağlanbildiği zaman daha klay hatırlanır. Kişilik öğrenmeyi etkiler. Öğrenenlerin özgüven dereceleri farklıdır ve kişisel hedefleri ve başarı ve başarısızlık beklentileri bakımından farklılık gösterirler. Öğrenenler öğrenmek ister. Bireyler dğal larak meraklıdır, ancak çğunlukla kişisel güvensizlik ve başarısızlık krkusu da devreye girer. Öğrenenler kendilerini zrlayan çalışmaları severler ve en çk çalışma zrlayıcı lduğunda ve bireysel ihtiyaçlarını karşıladığında yaratıcı lurlar.

3 Öğrenenler birer bireydir. Tüm öğrenenler aynı fiziksel, zihinsel, duygusal ve ssyal gelişim seviyesinde değildir. Öğrenenler kültürel geçmişleri bakımından da farklılık gösterirler. Bu farklılıklara bakılmaksızın öğrenmenin temel ilkelerinin tüm öğrenenler için geçerli lmasına rağmen, öğretmenlerin öğrenenler arasındaki bu gibi farklılıkarı göz önünde bulundurması gerekmektedir. Öğrenme rtamı önemlidir. Öğrenenler, en iyi samimi, ssyal anlamda interaktif ve çeşitli rtamlarda öğrenirler. Öğrenenler lumlu pekiştireçleri severler. Kendine saygıyı ve öğrenenlere saygıyı destekleyen öğrenme rtamları daha başarılıdır. Geçmişteki deneyimler önemlidir. Kişisel inanışlar ve geçmişte öğrenilenlerden edinilen izlenimler öğrenenin dünya görüşünü ve öğrenime lan yaklaşımlarını renklendirir. Andragjik Öğrenme Mdeli öğrenmenin farklı yanları üzerinde durmaktadır (Knwles, 1973): Öğrenenler içerik daklı değil, prblem daklıdır. Öğretmenler öğrenenlerin aktif katılımda bulunmasına izin verirler ve öğrenenleri aktif katılıma teşvik ederler. Öğretmenler öğrenenleri geçmiş deneyimlerini yeni veriler ışığında yeniden incelemeleri için geçmiş deneyimlerini rtaya çıkarmaya teşvik ederler.

4 Öğrenme rtamı trite daklı değil işbirlikçi (öğretmen-öğrenen işbirliği ve öğrenen-öğrenen işbirliği) lmalıdır. Öğrenme rtamı (planlama, uygulama, değerlendirme) öğrenen ve öğretmen arasındaki karşılıklı bir aktivitedir. Değerlendirme ihtiyaçların ve isteklerin belirlenmesini ve böylece yeni öğrenme aktivitelerinin hazırlanmasını sağlar. Aktiviteler deneyseldir, aktarma veya benimsetme mantığıyla yapılmazlar. Bu bakımdan, öğretmenin başlıca işlevi öğrenme sürecinde içerik yöneticisi değil, rehber lmaktır. Öğrenme rehberi öğrenme sürecinin amaçlarını ve yöntemlerini belirlemek için ikili iletişimi kullanır. Ö ğ r e n m e S ü r e c i Yukarıda bahsedilen üç mdel öğrenenleri öğrenme ve öğretim sürecine dahil etmenin önemi üzerinde durmaktadır. Böyle bir mdel aşağıdaki gibi lacaktır:

5 Öğrenme Süreci Mdeli (Laird, 1985) Öğrenen örgüt, insanların sürekli kendi gerçekliklerini nasıl luşturabileceklerini ve bunu nasıl değiştirebileceklerini keşfetmeye çalıştıkları bir yerdir.- Peter Senge Eğitimde İyi Uygulamalar için Yedi İlke, Öğrenci Merkezli Öğretim İlkeleri ve Andragjik Öğrenme Mdeli nin, Öğrenme Süreci Mdeli ile nasıl bir bağlantısı lduğuna bakalım: 1. Aktif öğrenme rtamı Öğrenciler arasında karşılıklığı geliştirir (Yedi İlke) Öğrenme dış dünyadan bağımsız bir şekilde gerçekleşmez (Öğrenci Merkezli İlkeler) Öğrenenler öğrenmek ister (Öğrenci Merkezli İlkeler)

6 Öğrenme rtamı önemlidir (Öğrenci Merkezli İlkeler) Öğretmenler deneyimleri yeni veriler ışığında incelemek için öğrenenleri geçmiş deneyimlerini sürece katmaya teşvik eder. (Andragjik Öğrenme Mdeli) 2. Karşılıklı planlama yapısı Öğrencilerle öğretmen arasında iletişimi teşvik eder (Yedi İlke) Kişilik öğrenmeyi etkiler (Öğrenci Merkezli İlkeler) Öğrenciler kendilerini zrlayan çalışmaları severler (Öğrenci Merkezli İlkeler) Öğrenme rtamı (planlama, uyuglama, değerlendirme) öğrenen ve öğretmen arasındaki karşılıklı bir eylemdir (Andragjik Öğrenme Mdeli) 3. Öğrenenlerin ihtiyaçları, ilgileri ve değerleri Farklı yeteneklere ve öğrenme şekillerine saygı duyma (Yedi İlke) Öğrenenler mevcut bilgileriyle yeni bilgileri kendilerine mantıklı gelecek şekilde birleştirirler (Öğrenci Merkezli İlkeler) Öğrenenler birer bireydir (Öğrenci Merkezli İlkeler) Öğrenenler knu daklı değil, prblem daklıdır (Andragjik Öğrenme Mdeli)

7 4. Hedeflerin Belirlenmesi Yüksek beklentiler luşturma (Yedi İlke) Öğrenme rtamı trite daklı değil, işbirlikçi lmalı (öğretmen-öğrenci işbirliği ve öğrenciöğrenci işbirliği) (Andragjik Öğrenme Mdeli) 5. Öğrenimi planlama Aktif öğrenme tekniklerini kullanma (Yedi İlke) Geçmişteki deneyimler önemlidir (Öğrenci Merkezli İlkeler) Aktiviteler deneyseldir, aktarma veya benimsetme mantığıyla yapılmazlar (Andragjik Öğrenme Mdeli) 6. Planı uygulama Çalışmaların zamanında yapılmasına önem verme (Yedi İlke) Daha çk bilgi daha çk öğrenim anlamına gelmeyebilir (Öğrenci Merkezli İlkeler) Öğrenenin aktif katılımına izin verme ve aktif katılımı destekleme (Andragjik Öğrenme Mdeli) 7. Öğrenme hedeflerinin yeniden değerlendirilmesini ve gözden geçirilmesini sağlayan karşılıklı değerlendirme Anında geibilridimde bulunma (Yedi İlke)

8 Öğrenenler lumlu pekiştireçleri severler (Öğrenci Merkezli İlkeler) Değerlendirme ihtiyaçların ve isteklerin karşılanmasını ve böylece yeniden planlamayı ve yeni öğrenme aktivitelerini sağlar (Andragjik Öğrenme Mdeli) Çğumuz sadece bize nasıl birşeyler öğretilebileceğini biliyruz, nasıl öğreneceğimizi öğrenmedik. Malclm Knwles Bu aktif öğrenci katılımı süreci bilenlerin bilmeyenlere öğrettiği geleneksel hiyerarşik öğretim mdelinden farklıdır. Aktif öğrenme sadece bazı öğretmenler için yeni bir deneyim değil, bazı öğrenenler için de yeni bir deneyimdir. Öğrenenler böyle bir öğrenme çeşidiyle karşılaşmamış labileceği veya belki de bu knuda lumsuz bir deneyimleri labileceği için, çk dikkatli lunmalıdır. Örneğin; bir çalışma öğrenenlerin dersten önce hcanın sğuk veya sıcak biri lduğuna dair edindikleri bilgiye dayaranarak ziyaretçi bir öğretim görevlisine farklı yaklaştıklarını göstermiştir (Kelley, 1952). Herkesin aynı derslikte ve aynı anda aynı öğrenim yöntemini deneyimlemesine rağmen, sıcak birini bekleyenler sğuk birini bekleyenlere göre tartışmaya daha çk katılmış ve öğretim görevlisine daha lumlu yaklaşmışlardır. Bu bulgu, bireylerin beklentilerini dğrulamak için kanıt aradıklarını ileri sürmektedir. Bu, öğrenenlerin öğrenme rtamına getiridkleri tutumlar ve inançlar anlamına gelen önçerçeveleme kavramı larak

9 bilinmektedir.önçerveçeler öğrenenlerden, müdürlerden, geçmişteki deneyimlerden, kültürden, vb. kaynaklanır. Öğrenen katılımıyla ilgili larak, öğrenenin beklentilerinin ve geçmişinin sunulan öğrenme çeşidine lan tepkisini etkileyebileceğini belirtmekte fayda var. Geçmişte katılmalarını sağlayan iyi öğrenme deneyimleri lanlar, lumsuz deneyimleri lanlara göre daha lumlu bir tutuma sahip lacaklardır. Öyle lsaydı, labillirdi; ve eğer öyle lsaydı, lacaktı; ama öyle lmadığı için lmayacak. Mantık bu.- Lewis Carrll Ö ğ r e n m e O r t a m ı Öğrenme tek başına bir yarıştan ziyade bir takım çalışması gibi lduğu zaman zenginleşir. İyi öğenme de iyi iş gibi işbirlikçi ve ssyaldir, rekabetçi ve tek başına değil. Başkalarıyla çalışmak çğunlukla öğrenime katılımı arttırmaktadır. Birinin fikirlerini paylaşmak ve başkalarına karşılık vermek düşünmeyi geliştirir ve anlayışı derinleştirir. Chickering & Gamsn (1997) Üç genel öğrenme grubu çeşidi vardır: gayri resmi öğrenme, resmi öğrenme ve çalışma takımları (Jhnsn, Jhnsn and Smith, 1991): Gayri resmi öğrenme grupları tek bir ders turumundaki spntan öğrenci grubudur; örneğin, öğrencilerden yanındakine dönüp srduğunuz bir sruyu iki dakika byunca tartışmalarını istemek gibi. Bu gayri resmi gruplar öğrenenin materyali

10 anlayıp anlamadığını kntrl etmek, öğrendiklerini uygulama şansı vermek veya bir değişiklik yapmak için luşturulur. Resmi öğrenme grupları bir labratuvar deneyi yapma, rapr yazma, prje yapma veya durum rapru hazırlama gibi belli bir çalışma için luşturulur. Bu gruplar çalışmalarını tek bir derste veya birkaç gün içinde tamamlayabilirler. Öğrenenler bir çalışma bitene kadar birlikte çalışırlar. Çalışma takımları başlıca srumluluğu üyelere ders gerkliliklerini ve ödevlerini tamamlama knusunda destek, teşvik ve yardım sağlamak lan belli üyelere sahip uzun süreli çalışma grupalrıdır. Çalışma takımları üyelerine biri ders kaçırdığı zaman dersler ve ödevler hakkında da bilgi verir. Sınıf ne kadar büyükse ve knu ne kadar karmaşıksa, çalışma takımları da kadar önemli labilir. Ayrıca, bu öğrenme gruplarının kullandığı süreç de ikiye ayrılmaktadır: İşbirlikçi öğrenme daha geleneksel işbirliği kavramına dayalıdır, öğrenenler grupları izleyen, öğrenenlerin çalışmaya daklanmalarını ve dğru cevapları (dğru veya en iyi cevap varsa) bulmalarını sağlayan bir klaylaştırıcı rehberliğinde verilen bir prje veya prblem üzerinde küçük gruplar halinde çalışırlar.

11 Birlikte öğrenme daha radikal bir uygulamadır. Birlikte öğrenme uygulamasında öğrenenler etkileşim yluyla ve rtak bir karara vararak küçük gruplar halinde çalışırlar ve kendi cevaplarını geliştirirler; bu cevabın bilinen bir cevap lması zrunlu değildir. Grupları izlemek veya yanlış izlenimleri düzeltmek klaylaştırıcının görevi değildir çünkü cevabın ne lması gerektiğine dair bir trite yktur. Öğrenme rtamı şöyle luşturulabilir: Sınıfı küçük gruplara ayırma Kişileri gruptan gruba geçirme ve farklı bireylerle çalıştırma Grup katılımı amacıyla sınıf dışında aktiviteler ve prjeler düzenleme Takım luşturma Akran öğretimi Öğrenenleri birlikte çalışmaya teşvik etme Öğrenenleri sruları kendi başına cevaplamak yerine birbirlerinin srularını cevaplamaya teşvik etme Öğrenenlere dersin tamamını veya bir bölümünü anlattırma Srular srarak ve iyi dinleme davranışları sergileyerek örnek lma

12 K a r ş ı l ı k l ı P l a n l a m a Y a p ı s ı Sınıf içindeki ve dışındaki öğrenci-öğretmen iletişimi öğrenci mtivasynu ve katılımı bakımından en önemli faktördür. Öğretmenin ilgisi öğrencilerin zr zamanları aşmalarına ve çalışmaya devam etmelerine yardımcı lur. Birkaç öğretmeni iyi tanımak öğrencilerin entelektüel bağlılığını geliştirir ve öğrencileri kendi değerleri ve planları hakkında düşünmeye sevk eder. Chickering & Gamsn (1997) Büyük çaplı krelasynel çalışmalarda sınıf içinde ve dışında öğretmenleriyle sık sık iletişim halinde lan öğrencilerin eğitim deneyimlerinden daha çk tatmin ldukları, kulu bırakma ihtimallerinin daha düşük lduğu ve kendilerini daha az iletişimde bulunan öğrencilerden daha çk öğrenmiş larak algıladıkları snucuna varılmaktadır (Pascarella & Terenzini, 1991). Bazı karşılıklı planlama yöntemleri: Öğrenenin ihtiyaçlarını belirlemek için teke tek bir yaklaşım kullanma Öğrenenin ödevi ile ilgili kişiye özel geribildirimde bulunma Açık kapı plitikası Ders snrası shbetlerine katılma

13 Danışmanlık Öğrencilerin adlarını öğrenme Sık sık sru cevap bölümleri yapma Ö ğ r e n e n l e r i n İ h t i y a ç l a r ı, İ l g i l e r i v e D e ğ e r l e r i Öğrenmenin birçk ylu vardır. Farklı öğrencilerin farklı yetenekleri ve stilleri vardır. Bir seminerde harikalar yaratan öğrenciler labratuvarda veya stüdyda beceriksiz labilirler; uygulamalı çalışmalarda başarılı lan öğrenciler teride kadar başarılı lmayabilirler. Öğrencilerin yeteneklerini gösterme imkanına ve kendileri için uygun lan yllarda öğrenmeye ihtiyacı vardır. Daha snra, nlara çk da klay gelmeyen yllarda öğrenmeye zrlanabilirler. Chickering & Gamsn (1997) Öğrenenlerin ihtiyaçları şöyle karşılanabilir: Öğrenenleri sürece dahil eden multimedya sunumları kullanarak Sınıf dışında aktiviteler düzenleyerek (kul gezileri) Öğrenenlere çözmeleri için çklu snuçları lan prblemler vererek Araçları veya öğretme yöntemini sık sık değiştirerek

14 Her bir mdül için çeşitli öğrenme lanakları belirleyerek Kuramı önce uygulamalı bir yaklaşımla anlatıp snra yapısal yaklaşımı ekleyerek H e d e f l e r i n B e l i r l e n m e s i Daha fazlasını iste, senin lsun. Yüksek beklentiler herkes için iyi hazrılanmayanlar, çaba sarf etmek istemeyenler ve zeki ve mtivasynu yüksek lanlar içinönemlidir.öğrencilerin iyi perfrmans sergilemesini beklemek kendi kendini gerçekleştiren kehanet lmaktadır. Chickering & Gamsn (1997) Belli eğitim gerekliliklerinden dlayı, öğrenme hedeflerine sık sık ihtiaç duyulmaktadır. Ancak, sadece öğretim prgramına daklanmak yerine öğrenenlerin ihtiyaçlarına da daklanarak öğrenenleri hedeflerin gerçekleştirilmesi sürecine dahil edebilirsiniz: Öğrenmenin büyük kısmının gelişimsel lmasına ve klay tanımlanamamasına rağmen, her bir öğrenenle birlikte çalışarak mümkün lduğu kadar eksiksiz bir öğrenme hedefi belirlemeye çalışın ne öğrenilecek, nasıl öğrenilecek, öğrenildiğini nereden bilecekler? Her bir hedef veya öğrenme nktası için gerçekçi zaman değerleri belirleyin. Tplam zaman sizin sahip lduğunuzdan daha fazlaysa, örneğin daha az önemli nktalar için öğrencilerin kendi başına çalışmalarını söyleyerek zamanınızı ayarlayın.

15 A k t i f Ö ğ r e n m e T a s a r ı l a r ı Öğrenme seyirlik bir şey değildir. Öğrenciler sadece sınıfta turup, önceden hazırlanmış ödevleri ezberleyerek ve ezberledikleri cevapları söyleyerek çk fazla birşey öğrenemezler. Öğrendikleri hakkında knuşmaları, yazmaları, öğrendiklerini geçmişteki deneyimleriyle ilişkilendirmeleri ve günlük yaşamda uygulamaları gerekmektedir. Öğrendiklerinii bir parçaları haline getirmeleri gerekmektedir. Chickering & Gamsn (1997) Amerikan Eğitim Bakanlığı ve Ulusal Eğitim Enstitüsü öğrenci katılımının eğitimde mükemmelliyet için gereken başlıca üç kşuldan biri lduğunun altını çizerek şunu ifade etmektedir: Fark yaratan sadece kişinin öğrenime ayırabileceği zaman değil, bu süre zarfında sarf edilen çabanın kalitesidir... Sarf edilen çabanın kalitesi ifadesi ile öğrenmenin ne ölçüde pasif değil, aktif lduğu ve kulların öğrencilerin öğrenme sürecinin seyircileri değil, katılımcıları lmasını bekleyerek aktif öğrenme kşullarını ne kadar kntrl edebildikleri kastedilmektedir. (Amerikan Eğitim Bakanlığı 1984: 18-19). "Öğrenciler en iyi sürece aktif larak katıldıklarında öğrenirler. Araştırmacılar knu ne lursa lsun küçük gruplarda çalışan öğrencilerin knunun diğer öğretim frmatlarında sunuluş şekline göre öğretilenin daha büyük bir kısmını öğrenme ve daha uzun süre akılda tutma eğilimde lduklarını

16 belirtmektedir. Ortak çalışma gruplarında çalışan öğrenciler de dersten daha çk tatmin lmuş gibi görünmektedirler (Crss un belirttiği kaynaklar: Beckman, 1990; Chickering & Gamsn, 1991; Cllier, 1980; Cper ve ark. 1990; Gdsell, Maher, Tint ve ark. 1992; Jnhsn, Jhnsn & Smith, 1991; Khn, 1986; McKeachie, Pintrich, Lin ve Smith, 1986; Slavin, 1980, Slavin, 1983; Whitman, 1988). Aktif bir öğrenme tasarımı elde etmek için: Küçük gruplarda prblem çözme aktiviteleri düzenleyin ve her gruba sınıf tartışması yaptırın. Öğrencilerin öğrenmesine hangi aktivitelerin yardımcı lduğu knusunda geribildirim alın. Çalışma üzerinde düşünmeyi teşvik edin (öğrenme günlükleri gibi). Öğrenenleri fikirlere, başka öğrencilerin fikirlerine veya kudukları materyaldeki veya ders kitaplarındaki fikirlere karşı çıkmaya teşvik edin (burada karşı çıkmakla öğrencilerin birbirine sinirlenmesi kastedilmiyr). Öğrenenlere analiz etmeleri için smut, gerçek hayattan durumlar verin. Öğrencileri yeni kuma çalışmaları, prjeler veya ders aktiviteleri önermeye teşvik edin. Öğrenme rtamının pasif değil, dinamik lması gerek.

17 A k t i f Ö ğ r e n m e T a s a r ı m ı n ı U y g u l a m a Zaman artı enerji, eşittir öğrenme. Kişinin zamanını iyi kullanmayı öğrenmesi prfesyneller için lduğu kadar öğrenciler için de önemlidir. Gerçekçi miktarlarda zaman ayırmak öğrenciler için etkin öğrenme, öğretmenler için de etkin öğretim anlamına gelmektedir.- (Chickering & Gamsn 1997) Bir planı veya tasarımı uygulamak, çğunlukla zr fakat zevklidir: Bir çalışma üzerinde harcanan zamanın yğun çalışma değil, gerçek öğrenme lmasını sağlayın. Çalışma byunca srunlar ve değişiklikler lacağını bilerek bu gibi durumlar için plan yapın. Temel kavramları ve bunların nasıl öğretileceğini planlayın. Pasif değil, aktif öğrenme her zaman vurgulanmalı. Öğrenenlerin katılmasını bekleyin (önçerçeveleme). Ödevleri ilgi çekici kılmaya çalışın. Ödevler ne kadar ilgi çekici lursa, öğrenenler de kadar katılımcı lur. İki bilgi türünü birleştirin: kuramsal bilgi ve gündelik bilgi. Öğrenenlerden yaptıkları çalışma hakkında yrum yapmalarını isteyin. Bu öğrenme deneyimini pekiştirmeye yardımcı lur.

18 Ö ğ r e n m e H e d e f l e r i n i n Y e n i d e n D e ğ e r l e n d i r i l m e s i n i v e G ö z d e n G e ç i r i l m e s i n i S a ğ l a y a n K a r ş ı l ı k l ı D e ğ e r l e n d i r m e Ne bildiğinizi ve bilmediğinizi bilmek öğrenimi daklar. Başlangıçta, öğrenciler mevcut bilgilerini ve kabiliyetlerini değerlendirmede yardıma ihtiyaç duyarlar. Snra, derslerde, öğrencilere sık sık perfrmans sergileme fırsatları vermek ve perfrmansları ile ilgili geribildirimde bulunmak gerekir. Eğitim byunca farklı nktalarda ve eğitimin snunda, öğrencilerin öğrendikleri hakkında, hala neler bilmeleri gerektiği ve kendilerini nasıl değerlendirebilecekleri knusunda düşünme şanslarına ihtiyaçları vardır. Chickering & Gamsn (1997). Her öğrenenin başarı ihtiyacı ve başarı ve başarısızlığı algılama şekli farklıdır. Bu farklılıklar bireysel mtivasynu ve istikrarı etkiler. Bireysel mtivasyn ve istikrar kişinin başarı ve başarısızlıktan ne anladığından etkilenir (Weiner, 1986).Örneğin; biri başarıyı kendisiyle veya çevreyle ilgili bir şeye bağlayabilir. Başarı için kendisini esas alan öğrenenlerin mtivasynu daha yüksektir ve başrı veya başarısızlık üzerinde kntrl sahibi lduklarını düşündükleri için daha uzun süre istikrarla çalışabilirler. Bu bakımdan, daha çk istikrar başarıyı beraberinde getirmelidir.

19 Eğitim müdahalelerinin amacı buı çeşit yüklemeleri klaylaştırmak lmalıdır çünkü bu yüklemeler öğrenme ve eğitimden faydalanma isteğini arttırır: Çeşitli test sruları kullanarak kriterlere dayalı bir sistemle nt verin. (eğri kullanılabilir) Gerektiğinde yapıcı eleştiride bulunun ama mümkün lduğu kadar sık övgü/girdi verin. Çk sru-cevap bölümüne yer verin. Hızlı geribildirim sağlayan sınavlar kullanın. Dersleri gerçek yaşam deneyimleriyle ilişkilendirin. Videlar öğrenenlerin kendi perfrmansını eleştirmelerine yardımcı labilir. Öğretmen veya diğer öğrenciler kelime işlemcilerindeki gizli metin seçeneğini kullanarak bir yazarın taslağına karşılık verebilirler: açıkken, gizli yrumlar görünür; kapalıyken yrumlar kayblur ve yazarın çalışması tekrar görünür (kırmızı renkte değil). Başarıyı kutlayın! K a y n a k ç a Beckman, M. (1990). Cllabrative Learning: Preparatin fr the Wrkplace and Demcracy. Cllege Teaching, 38(4), Chickering, A. W. & Gamsn, Z. F. (1987). Seven Principles fr Gd Practice in Undergraduate Educatin. The Wingspread Jurnal, 9(2), See als AAHE Bulletin, March, 1987.

20 Cllier, K. G. (1980). Peer-Grup Learning in Higher Educatin: The Develpment f Higher-rder Skills. Studies in Higher Educatin, 5(1), Crss, K. P. (1998). What D We Knw Abut Student's Learning and Hw D We Knw It? AAHE 1998 Natinal Cnference n Higher Educatin. Cper, J. and Assciates (1990). Cperative Learning and Cllege Instructin. Lng Beach: Institute fr Teaching and Learning, Califrnia State University. Ellis, A. L., Wagner, E. D. & Lngmire, W. R. (1999). Managing Web-based training: Hw t keep yur prgram n track and make it successful. Arlingtn, VA: ASTD Press. Fask D., Grubb D., McCmbs J., & McCmbs B. (1993). Use f The Learner-Centered Principles Test Battery: Implicatins fr Inservice and Preservice Prfessinal Develpment. American Psychlgical Assciatin [APA] & Mid-cntinent Reginal Educatin Labratry [McREL]. Gdsell, A., Maher, M. & Tint, V. (eds.) (1992). Cllabrative Learning: A Surcebk fr Higher Educatin. University Park: Natinal Center n Pstsecndary Teaching, Learning, and Assessment, Pennsylvania State University. Jhnsn, D. W., Jhnsn, R. T. & Smith, K. A. (1991). Cperative Learning: Increasing Cllege Faculty Instructinal Prductivity. ASHE-FRIC Higher Educatin Reprt N. 4. Washingtn, D.C.: Schl f Educatin and Human Develpment, Gerge Washingtn University.

21 Kelley, H. H. (1952). Tw functins f reference grups. In Swensn, Swansn, G., Newcmb, T., Hartley, E. (Eds), Readings in Scial Psychlgy, Sciety fr the Psychlgical Study f Scial Issues, New Yrk, NY, pp Knwles, M. S. (1973). The Adult Learner: A Neglected Species, Hustn: Gulf. Khn, A. (1986).N Cntest: The Case Against Cmpetitin. Bstn: Hughtn Mifflin. Laird D. (1985). Appraches t Training and Develpment. Reading, Massachusetts: Addisn-Wesley. McCmbs, B. L. (1992). Learner-centered psychlgical principles: Guidelines fr schl redesign and refrm. Washingtn, D.C.: American Psychlgical Assciatin and the Mid-Cntinent Reginal Educatin Labratry. McKeachie, W. J., Pintrich, P R., Lin, Y.-G. & Smith, D. A. F. (1986). Teaching and Learning in the Cllege Classrm: A Review f the Research Literature. Ann Arbr: Natinal Center fr Research t Imprve Pstsecndary Teaching and Learning, University f Michigan. Pascarella, E. T. & Terenzini, P. T. (1991). Hw Cllege Affects Students. San Francisc: Jssey-Bass. Slavin, R. F. (1980). Cperative Learning. Review f Educatinal Research, 50(2), Slavin, R. E. (1983). When Des Cperative Learning Increase Student Achievement? Psychlgical Bulletin, 94(3),

22 Weiner, B. (1986). An attributinal thery f mtivatin and emtin. New Yrk: Springer-Verlag. Whitman, N. A. (1988). Peer Teaching: T Teach Is t Learn Twice. ASHE-ERIC Higher Educatin Reprt N.4. Washingtn, D.C.: Assciatin fr the Study f Higher Educatin.

65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Kolu Ayrılmış Oturum Raporları 1.GÜN

65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Kolu Ayrılmış Oturum Raporları 1.GÜN 65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Klu Ayrılmış Oturum Raprları 1.GÜN Tarih : 03.03.2016 Raprtörler : Cemre Çelebi Ömer Gürlek Açılış-Tanışma IFMSA/SCOME Tanıtımı Müfredat Dışı Eğitim (Nn-Frmal

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

IESEC. Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yoluyla İstihdam ve Standartların Artırılması

IESEC. Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yoluyla İstihdam ve Standartların Artırılması IESEC Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yluyla İstihdam ve Standartların Artırılması (Increasing Emplyability and Standards f Elderly Caregivers thrugh Specialized Training and Innvative Empwerment)

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme erlendirme Ölçütleri MÜDEK MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme erlendirme Ölçütleri (Sürüm m 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları (Değişti/gelişti)

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti desteklemektedir. Tarafımızca,

Detaylı

OKYANUS YÖNETİM EĞİTİMLERİ

OKYANUS YÖNETİM EĞİTİMLERİ OKYANUS YÖNETİM Okyanus Yöneticilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri Temel Yöneticilik Becerileri Ekip Çalışması, Tplantı Yönetimi Etkili Liderlik, Kçluk Eğitici Eğitimi, Sunum Teknikleri Telefnda İletişim

Detaylı

Etkili Liderlik, Koçluk OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ... ...1 1 BEDEN DİLİ FARKINDALIĞI IĞI EĞİTİMİ...2 2 DUYGUSAL ZEKA EĞİTİMİ...

Etkili Liderlik, Koçluk OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ... ...1 1 BEDEN DİLİ FARKINDALIĞI IĞI EĞİTİMİ...2 2 DUYGUSAL ZEKA EĞİTİMİ... OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM Okyanus Yöneticilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri Temel Yöneticilik Becerileri Ekip Çalışması, Tplantı Yönetimi Etkili Liderlik, Kçluk Eğitici Eğitimi, Sunum Teknikleri

Detaylı

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN A. AMACIMIZ: TANITIMI Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken lduğumdan hareketle yla çıkan

Detaylı

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101]

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 2012/101 Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması İLGİLİ DİĞER

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini luşturur. Etkili Sunum Teknikleri Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

T. C. Y E D Đ T E P E Ü N Đ V E R S Đ T E S Đ R E K T Ö R Y A R D I M C I L I Ğ I EUA KURUMSAL DEĞERLENDĐRME PROGRAMI

T. C. Y E D Đ T E P E Ü N Đ V E R S Đ T E S Đ R E K T Ö R Y A R D I M C I L I Ğ I EUA KURUMSAL DEĞERLENDĐRME PROGRAMI T. C. Y E D Đ T E P E Ü N Đ V E R S Đ T E S Đ R E K T Ö R Y A R D I M C I L I Ğ I EUA KURUMSAL DEĞERLENDĐRME PROGRAMI EUA Kurumsal Değerlendirme Prgramı EUA: Eurpean Universities Assciatin Avrupa Üniversiteler

Detaylı

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama DESTEKLİ İŞ İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik prfilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama BİRLEŞTİRİLMİŞ ANKET BULGULARI RAPORU ÖZET GİRİŞ Destekli iş istihdamı;

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Rehberlik ve Psikljik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Psikljik danışma ve rehberlik uygulamalarının amacını rtaya kyabilmek için öncelikle, "kendini gerçekleştirme" (self-actualizing) kavramından hareket

Detaylı

OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ

OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM Okyanus Yöneticilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri Temel Yöneticilik Becerileri Ekip Çalışması, Tplantı Yönetimi Etkili Liderlik, Kçluk Eğitici Eğitimi, Sunum Teknikleri

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvurabilen Kurum

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ekim 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ekim 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Prgram Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 28-29 Ekim 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvurabilen Kurum ve

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Sürecinde S Davranış. ışsal Boyut MÜDEK

Değerlendirme erlendirme Sürecinde S Davranış. ışsal Boyut MÜDEK Değerlendirme erlendirme Sürecinde S Davranış ışsal Byut MÜDEK Çalışma Tarzları Etik Davranış Sunum İçeriği Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Knular 2/20 Çalışma Tarzları ve Tercihler BAŞARILI DEĞERLENDİRME

Detaylı

MIM_TKY_ARAÇLAR_BN/2: KIYASLAMA ( benchmarking )

MIM_TKY_ARAÇLAR_BN/2: KIYASLAMA ( benchmarking ) MIM_TKY_ARAÇLAR_BN/2: KIYASLAMA ( benchmarking ) Yrd.Dç.Dr. Emrah ACAR 1 Ocak 2009 (Rev.18. 02/01/2009) 1. NEDİR? Benchmarking sözcüğüne yerli kaynaklarda kıyaslama, örnek edinme/alma, nirengileme gibi

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

İşletme yöneticilerine danışmanlik hizmetlerinden sağladıkları yararları sorduğumuzda, aldığımız yanıtların üç temel alana odaklandığını gördük.

İşletme yöneticilerine danışmanlik hizmetlerinden sağladıkları yararları sorduğumuzda, aldığımız yanıtların üç temel alana odaklandığını gördük. www.aktifegitim.cm Aktifeğitim Danışmanlık Hizmetleri size ne yarar sağlar? İşletme yöneticilerine danışmanlik hizmetlerinden sağladıkları yararları srduğumuzda, aldığımız yanıtların üç temel alana daklandığını

Detaylı

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler:

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler: İçindekiler: ÇP lerde Hakemlik Prje tekliflerinin değerlendirilmesi Değerlendirme Süreci Evaluatin criteria applicable t Cllabrative prject prpsals Işbirliği Prjeleri Değerlendirme Kriterleri Evaluatin

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri 10 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme Ölçütleri (Sürüm 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları 4.

Detaylı

ÖĞRETİMÜYELERİNİNPEDAGOJİK FORMASYON GEREKSİNİMLERİ)

ÖĞRETİMÜYELERİNİNPEDAGOJİK FORMASYON GEREKSİNİMLERİ) güz 1999 ÖĞRETİMÜYELERİNİNPEDAGOJİK FORMASYON GEREKSİNİMLERİ) Prf.Dr.Hüseyin KORKUT Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bu çalışmada öğretim üyesinin etkili öğretim sağlayabilmesi için frmal pedagji

Detaylı

2015-2016 Erasmus+ Konsorsiyumu Staj Hareketliliği Başvuru İlanı

2015-2016 Erasmus+ Konsorsiyumu Staj Hareketliliği Başvuru İlanı 2015-2016 Erasmus+ Knsrsiyumu Staj Hareketliliği Başvuru İlanı Değerli Öğrencilerimiz, Erasmus+ Prgramı kapsamında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Krdinatörlüğü nde TÜMSİAD, Hitit Üniversitesi ve Kastamnu

Detaylı

MÜŞTERİYE DAHA YAKIN OLMAK

MÜŞTERİYE DAHA YAKIN OLMAK MÜŞTERİYE DAHA YAKIN OLMAK Mantık basit; Eğer şemsiye satıyrsanız, bahar aylarında satışlarınızın artacağını ve hatta yağmurlu günlerde zirveye ulaşacağını bilirsiniz. Pazarlama stratejinizin iskeletini

Detaylı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı MODÜL 3 4./5. SINIFLAR Dç. Dr. Feza ORHAN Elif POLAT Defne YABAŞ Tuba UĞRAŞ 2011 Bilgi Benim İşim Etkinliği Mdül 3-4./5. Sınıflar 2 Bilgi

Detaylı

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır.

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın farklı ylları vardır. Gelenekler Otriteler Bireysel deneyimler Dğa üstü güçler Tüm bu kaynaklar güvenilir ve geçerli bilgi vermekten çk uzaktır. Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin ylu

Detaylı

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri AB eşleştirme Prjesi Türkiye Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Perfrmans Yönetimi KURS PROGRAMI 1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri TARİH : Kursun 1. kısmı: 30.5 17.6.2011 2. kısmı 04.07

Detaylı

Rapor Yazımı MÜDEK Öğrenci Değerlendiriciler Eğitim Çalıştayı 22 Kasım 2014, MÜDEK Ofisi, İstanbul

Rapor Yazımı MÜDEK Öğrenci Değerlendiriciler Eğitim Çalıştayı 22 Kasım 2014, MÜDEK Ofisi, İstanbul Rapr Yazımı MÜDEK Öğrenci Değerlendiriciler erlendiriciler Eğitim E Çalıştayı 22 Kasım 2014, MÜDEK M Ofisi, İstanbul İçerik MÜDEK Raprları Raprlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler Frmat Üslup Terminlji Derinlik/Ayrıntı

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

OYUN GECESİ: YEMEK PİŞİRME GÜNÜ

OYUN GECESİ: YEMEK PİŞİRME GÜNÜ Okan Kleji larak çcuklarımızın ssyal, bilişsel ve fiziksel larak geliştiklerini gözlemleme şansını yakaladığımız bir dönemi bitirmenin heyecanı içerisindeyiz. Rehberlik Birimi larak bir dönem byunca her

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. 31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. 31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri 31 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme Ölçütleri (Sürüm 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları 4.

Detaylı

DOĞRU MÜŞTERİYİ SEÇMEK

DOĞRU MÜŞTERİYİ SEÇMEK DOĞRU MÜŞTERİYİ SEÇMEK BAŞARILI BİR STRATEJİNİN İLK ADIMI Rbert Simns- HBS İşletme Prfesörü Bütün şirketler stratejilerini müşteri daklı lduğunu iddia eder ama müşter kelimesi yönetim terisinin en esnek

Detaylı

HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR?

HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR? HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR? TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALI Türkçe dersi SBS'de belirleyici derslerden biridir. Türkçe knuşmak, Türkçeyi ve nun kurallarını bilmek için yeterli değildir. Bu yüzden Türkçe

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

Mehmet Cihad AYAR Yavuz SAKA

Mehmet Cihad AYAR Yavuz SAKA Mehmet Cihad AYAR Yavuz SAKA Mühendislik Tercihi X Mezun Sayısı Güncellenen Fen Bilimleri Öğretim Prgramı Ders içi ve labratuvar uygulamaları İlgi yaş ilerledikçe azalması İlgi gelişim süreci Dhn, N. B.

Detaylı

Orta Ölçekli Yazılım Firmaları İçin İdeal Bağımsız Doğrulama ve Geçerleme Organizasyon Yaklaşımı

Orta Ölçekli Yazılım Firmaları İçin İdeal Bağımsız Doğrulama ve Geçerleme Organizasyon Yaklaşımı Orta Ölçekli Yazılım Firmaları İçin İdeal Bağımsız Dğrulama ve Geçerleme Organizasyn Yaklaşımı Erdem Yıldırım 1, Mehmet Umut Pişken 2 1 STM (Savunma Teknljileri Mühendislik) A.Ş., Yazılım Mühendisi, Ankara

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri MAGNA INTERNATIONAL INC. Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti

Detaylı

Doğrudan Havacılık - Uzay İlişkili Yükseköğretimde 2016 Yılı (Öğretim, Öğretim Kurumları & Öğretim Kontenjanları)

Doğrudan Havacılık - Uzay İlişkili Yükseköğretimde 2016 Yılı (Öğretim, Öğretim Kurumları & Öğretim Kontenjanları) Dğrudan Havacılık - Uzay İlişkili Yükseköğretimde 2016 Yılı (Öğretim, Öğretim Kurumları & Öğretim Kntenjanları) Can EREL 1 Uçak Mühendisi can.erel@canerel.cm.tr Dğrudan havacılık ve uzay alanları sayesinde

Detaylı

SÜREÇ İYİLEŞTİRME-II

SÜREÇ İYİLEŞTİRME-II İçindekiler SÜREÇ İYİLEŞTİRME-II... 1 1. SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ... 1 1.1. Sadeleştirme... 1 1.2. Katma Değer Analizi... 2 1.3. Bşluk ve Kpuklukları Giderme... 2 2. SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN BİR METODOLOJİ...

Detaylı

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu DEA REHBERİ 1. GİRİŞ Bu Rehber, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin kapsamına giren ve milli güvenlikle ilgili hususlar ile kesin hesap

Detaylı

1Ç16 Finansal Sonuçları Bankacılık Sektörü

1Ç16 Finansal Sonuçları Bankacılık Sektörü 1Ç16 Finansal Snuçları Bankacılık Sektörü 1Ç16 Net Kar Beklenti ve Gerçekleşmeler Mn TL 1Ç16 4Ç15 Çeyreksel % 1Ç15 Yıllık % Kaynak: VKY Araştırma ve Strateji, BDDK, Research Turkey, Banka Finansalları

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI. İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI. İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08. TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 Dğu_Lig_1001 TTF Dğu Kulüpleri Arası Tenis Ligi Talimatı 1. Kapsam

Detaylı

ÇELİK YAPI SEKTÖRÜ 2012 DEĞERLENDİRMESİ İLE 2013 BEKLENTİLERİ VE HEDEFLERİ

ÇELİK YAPI SEKTÖRÜ 2012 DEĞERLENDİRMESİ İLE 2013 BEKLENTİLERİ VE HEDEFLERİ H. Yener GÜR EŞ TUCSA Başkan Yardımcısı ECCS PMB Başkanı E-psta: yenergures@gmail.cm ÇELİK YAPI SEKTÖRÜ 2012 DEĞERLENDİRMESİ İLE 2013 BEKLENTİLERİ VE HEDEFLERİ 20 Ocak 2013 Her yılsnu geldiğinde Bu yılı

Detaylı

EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI

EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI Yrd. Dç. Dr. Emre ÜNLÜ Bülent Ecevit Üniversitesi EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI Öğretilecek Beceri: Ev eşyalarının öğretimi Öğrenciler: Çalışmaya üç öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı Giriş Hatırlanacağı gibi 1980 ler tmasyn dönemiydi. Üretimde rbt kullanımı özellikle Batı ülkelerinde çk yaygındı. 1990 larda ise Tplam Kalite Yönetimi

Detaylı

Rapor Yazımı. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 11 Ekim 2014, İstanbul

Rapor Yazımı. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 11 Ekim 2014, İstanbul Rapr Yazımı MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı İçerik MÜDEK Raprları Raprlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler Frmat Üslup Terminlji Derinlik/Ayrıntı Düzeyi Yeterli Belgeleme Türkçe nin ve Yazım

Detaylı

2. ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER ÇALIŞTAYI RAPORU 26-27 HAZİRAN 2008 - ODTÜ

2. ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER ÇALIŞTAYI RAPORU 26-27 HAZİRAN 2008 - ODTÜ 2. ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER ÇALIŞTAYI RAPORU 26-27 HAZİRAN 2008 - ODTÜ 26-27 Haziran 2008 günlerinde ODTÜ de gerçekleştirilen Çalıştay a 27 üniversiteden 47, ilgili kurum ve kuruluşlardan 2 kişi lmak üzere

Detaylı

X. TÜBERKÜLOZ LABORATUVAR TANI YÖNTEMLERİ UYGULAMALI KURSU. 12-14 EKİM 2012 istanbul DÜZENLEYENLER

X. TÜBERKÜLOZ LABORATUVAR TANI YÖNTEMLERİ UYGULAMALI KURSU. 12-14 EKİM 2012 istanbul DÜZENLEYENLER X. TÜBERKÜLOZ LABORATUVAR TANI YÖNTEMLERİ UYGULAMALI KURSU 12-14 EKİM 2012 istanbul DÜZENLEYENLER Klimik Derneşi Tüberkülz Çalışma Grubu GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Tıbbi Mikrbiylji Servisi YAZIŞMA

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE HAZIRLIK BİRİMİ 2013-2014 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME EL KİTABI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE HAZIRLIK BİRİMİ 2013-2014 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME EL KİTABI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE HAZIRLIK BİRİMİ 2013-2014 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME EL KİTABI 1. YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU 2013-2014 AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YARIYILI

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

Çevre ve İmar Hukuku. Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı

Çevre ve İmar Hukuku. Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Çevre ve İmar Hukuku Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı 02.11.2016 Yabataş Mühendislik Ltd. Şti. Refik Belendir Skak 53/5 Yukarı Ayrancı/Çankaya/Ankara

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİHÇE Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi 20 Temmuz 1982 tarihinde, Prf. Dr. Hakkı Dursun Yıldız'ın kurucu dekanlığında; Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı

Detaylı

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Y. Mimar Kerem ERCOŞKUN un Dktra Tez Çalışmasına İlişkin Rapr 29 Eylül 2006 A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 1. Çalışmanın Bölümleri Aday tarafından hazırlanarak değerlendirmeye sunulan dktra

Detaylı

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır.

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. Ygs-Lys 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. 1.Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () 2.Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) larak adlandırılmıştır.

Detaylı

Türk Dünyasından Gelen Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunların. Akademik Başarılarına Etkisi: Turizm Öğrencileri Örneği

Türk Dünyasından Gelen Öğrencilerin Yaşadıkları Sorunların. Akademik Başarılarına Etkisi: Turizm Öğrencileri Örneği Türk Dünyasından Gelen Öğrencilerin Yaşadıkları Srunların bilig Akademik Başarılarına Etkisi: Turizm Öğrencileri Örneği Arzu Kılıçlar Yaşar Sarı Cihan Seçilmiş Özet Bu çalışmada Türk Dünyasından Türkiye

Detaylı

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ YÖNETİM SİSTEMLERİ EĞİTİMLERİ OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ Okyanus Kalite Eğitimleri ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi (Entegre

Detaylı

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü.

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü. Bölüm 1 Oyuna Giriş Bu bölümü lütfen seçtiğniz yuna giriş için kullanınız 1.1 Oyunun Adı Big Brain Academy (Wii ler için) 1.2 Oyunun yapımcıları ve yaratıcıları Başka hangi yunları yaptılar Diğer önemli

Detaylı

Dayanışma Evi Küçük Projeler Programı. Açık Başvuru Çağrısı

Dayanışma Evi Küçük Projeler Programı. Açık Başvuru Çağrısı Dayanışma Evi Küçük Prjeler Prgramı Açık Başvuru Çağrısı Başvuruların teslimi için sn tarih: 8 Kasım 2013, 17.00 Cuma günü Kıbrıs saati ile 17.00 DİKKAT: Bu belge sınırlı bir teklif çağrısıdır. Uygunluk

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017 2017 ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM http://lalasahinpasamtal.meb.k12.tr 2016/2017 Sevgili öğrencilerimiz, Tercih stresinin hâkim lduğu şu günlerde sizlere yl göstermek istiyruz ve uzman görüşü

Detaylı

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Esnek Kullanım: Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü Evrensel Tasarım ve Türkiye ve Dünyada Engellilik Durumu Üzerine

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Esnek Kullanım: Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü Evrensel Tasarım ve Türkiye ve Dünyada Engellilik Durumu Üzerine Gebze Yüksek Teknlji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü Evrensel Tasarım ve Türkiye ve Dünyada Engellilik Durumu Üzerine 103264015-Sner Zntul Evrensel Tasarım: Evrensel tasarım, tüm ürünlerin

Detaylı

Merkez de girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulan bir Kamp sürecini,

Merkez de girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulan bir Kamp sürecini, ARI Çekirdek İnvasyn Atölyesi prjesi, İTÜ ve ARI Teknkent in yanı sıra tüm ARI Çekirdek İştirakçileri (küçük ve rta ölçekli maddi/manevi destekçiler) ve tüm ARI Çekirdek Ana İştirakçileri (büyük ölçekli

Detaylı

Özgeçmiş nasıl hazırlanır?

Özgeçmiş nasıl hazırlanır? Özgeçmiş nasıl hazırlanır? 2 7 Ş U B A T 2 0 1 8 10 İşe alım uzmanlarının cv değerlendirme süresi 1 dakikayı geçmez. Hatta 10-20 saniye diyeceğim kızanlar lacak. Bu nedenle özgeçmişinde labildiğin kadar

Detaylı

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 17-18 Ocak 2015, Ankara

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 17-18 Ocak 2015, Ankara Değerlendirme Sürecinde Davranışsal Byut MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 17-18 Ocak 2015, Ankara Sunum İçeriği Çalışma Tarzları Etik Davranış Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Knular Prgram

Detaylı

EUA Heyeti BEÜ yü Değerlendirecek

EUA Heyeti BEÜ yü Değerlendirecek EUA Heyeti BEÜ yü Değerlendirecek Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Heyeti 21-22 Mart 2016 tarihleri arasında Üniversitemizin Kurumsal Değerlendirmesini yapacaktır. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA)

Detaylı

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ Temel haklar, ssyal diyalg ve sürdürülebilir kalkınma knulu 16 kasım 2010 tarihli GDF SUEZ küresel anlaşmasını imzalayan tarafların hedeflerinden biri,

Detaylı

ÜNİVERSİTE MENTORU (GÖNÜLLÜ DANIŞMAN) EĞİTİMİ MODELİ

ÜNİVERSİTE MENTORU (GÖNÜLLÜ DANIŞMAN) EĞİTİMİ MODELİ ISSN:1306-3111 e-jurnal f New Wrld Sciences Academy 2009, Vlume: 4, Number: 1, Article Number: 1C0010 EDUCATION SCIENCES Received: February 2008 Accepted: January 2009 Series : 1C ISSN : 1308-7274 2009

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ EĞİTİM ADI İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanlık Sertifika Prgramı Eğitimi EĞİTİMİN AMACI İşletmelerin sahip ldukları en önemli kaynaklardan birisi,

Detaylı

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ 1.1 ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ 1.1 ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ Okyanus Kalite Eğitimleri ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi (Entegre Sistem) İç Tetkikçi Süreç Yönetimi,

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Öğrenci Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK 222 Kasım 2014, MÜDEK M Ofisi, İstanbul Sunum İçeriği Öğrenci Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci

Detaylı

31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara

31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara Özdeğerlendirme Rapru ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları 31 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara Sunum İçeriği Özdeğerlendirme Rapru İçeriği Hazırlanması Uyarılar MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları Ziyaret Öncesi

Detaylı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Denetim ve Belgelendirme 2010 Yılı Eğitim ve Seminer Programı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Denetim ve Belgelendirme 2010 Yılı Eğitim ve Seminer Programı Kurumsal Ssyal Srumluluk Denetim ve Belgelendirme 2010 Yılı Eğitim ve Seminer Prgramı Eğitim Adı Tarih Eğitim Süresi Eğitim Yeri Ürün Güvenliği ve Kalite Sistem İç Denetçi 29&30 Mart 2010 2 Gün Intertek

Detaylı

SIKÇA SORULAN SORULAR. Erasmus+ programı nedir?

SIKÇA SORULAN SORULAR. Erasmus+ programı nedir? SIKÇA SORULAN SORULAR Erasmus prgramı nedir? Erasmus prgramı, Avrupa daki yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile çk yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği prgramıdır. Yükseköğretim

Detaylı

2015 Makroekonomik Beklentiler

2015 Makroekonomik Beklentiler AKBANK 2015 Makreknmik Beklentiler Aralık 2014 Şahin Zuluğ Melek Sibel Yapıcı Dğukan Ulusy 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014T 2015T BÜYÜME: 2015 BEKLENTİMİZ %3,5 1. Özel Tüketim Harcamaları:

Detaylı

4. DOĞAL TAŞ TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

4. DOĞAL TAŞ TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ 4. DOĞAL TAŞ TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ 1.YARIŞMANIN AMACI İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve T.C. Eknmi Bakanlığı desteği ile düzenlenen 4. Dğal Taş

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Finansman Yapısının Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması için Altyapı Geliştirme Prjesi II. Faz Genel Sağlık Sigrtası Sağlık Bakım Hizmetleri Ödemeleri için

Detaylı

MÜDEK ve Akreditasyon Süreci Özeti

MÜDEK ve Akreditasyon Süreci Özeti MÜDEK ve Akreditasyn Süreci Özeti 10 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara Sunum İçeriği MÜDEK - Kuruluş, Temel Özellikler, Yapı Değerlendirme ve Akreditasyn Süreci Özeti Değerlendirme Bulguları ve Snuçları

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLER

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLER VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLER 1- Bir Amaç Belirleyiniz Her çalışma bir amaca yönelik lmalıdır. Bu amaçlar, bir prblemin çözümünü öğrenmek, bir yazıdaki ana düşünceyi bulabilmek labilir. Bunları iyi belirleyerek

Detaylı

Akademik Kadro için Öğrencilere Yardım Rehberi

Akademik Kadro için Öğrencilere Yardım Rehberi Akademik Kadr için Öğrencilere Yardım Rehberi Üniversite dönemi, öğrenciler için ergenlikten yetişkinliğe geçiş ile birlikte, hem kişisel hem de akademik mücadeleleri beraberinde getiren bir süreç labilir.

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR

İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR 1 İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR 1. LİDERLİK ve YÖNETİCİLİK Lider ;enerjisi, girişim yeteneği, düşünüş özgürlüğü, yaratıcılık gücü adalet duygusu, nitelikleriyle ayrıcalıklı

Detaylı

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK (12 Nisan 2002 tarih ve 24724 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır) Madde 1- Amaç Bu

Detaylı

UYGULAMAYA DAYALI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI BECERİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME

UYGULAMAYA DAYALI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI BECERİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 2009, Sayı: 29, Sayfa: 173-185 UYGULAMAYA DAYALI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI BECERİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÖZET İlhan VARANK 1*

Detaylı

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel:

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel: 1 ++ Büyük Pstane Cad. N:43 45 Kat:4 Bahçekapı 34420 İstanbul, Tel: 0 212 514 90 40 44 2 Öğretmene Ntlar: Önerilen ders planı, depremin bire bir yaşanmadığı yerlerde yaşayan öğrenciler ile uygulanmak üzere

Detaylı

SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ I SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Prf. Dr. Murat ERDAL İstanbul Üniversitesi 3. BASKI II Yayın N : 3165 İşletme-Eknmi Dizisi : 685 3. Baskı - Ekim 2014 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-194 - 0 Cpyright

Detaylı

T.C. BAKIRKÖY KAYMAKAMLIĞI ATAKÖY ATATÜRK ORTAOKULU 2015-2019 STRATEJİK PLANI

T.C. BAKIRKÖY KAYMAKAMLIĞI ATAKÖY ATATÜRK ORTAOKULU 2015-2019 STRATEJİK PLANI T.C. BAKIRKÖY KAYMAKAMLIĞI ATAKÖY ATATÜRK ORTAOKULU 2015-2019 STRATEJİK PLANI i ii iii iv OKUL İLETİŞİM BİLGİLERİ BAKIRKÖY ATAKÖY ATATÜRK ORTAOKULU ADRES TELEFON 0212 560 10 42 FAKS 0212 661 24 79 WEB

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 260 ÜST YÖNETİMDEN SORUMLU OLANLARLA KURULACAK İLETİŞİM

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 260 ÜST YÖNETİMDEN SORUMLU OLANLARLA KURULACAK İLETİŞİM TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 260 ÜST YÖNETİMDEN SORUMLU OLANLARLA KURULACAK İLETİŞİM GÜNCELLEMELER VE YÜRÜRLÜK TARİHLERİ BDS 260 Üst Yönetimden Srumlu Olanlarla Kurulacak İletişim

Detaylı

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Panik Atak ve Panik Bzukluk Panik ve kaygı her türlü insanı yaşamının herhangi bir döneminde etkileyebilir. Araştırmalara göre her 30 kişiden biri hayatının bir döneminde ciddi panik atak srunu yaşayabilir.

Detaylı

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 03-04 Ekim 2015, Ankara

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 03-04 Ekim 2015, Ankara MÜDEK ve Akreditasyn Süreci Özeti MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 03-04 Ekim 2015, Ankara Sunum İçeriği MÜDEK - Kuruluş, Temel Özellikler, Yapı Değerlendirme ve Akreditasyn Süreci Özeti

Detaylı

IKEDA CONSULTING. Kurumsal Gelişim&Yönetici Gelişimi

IKEDA CONSULTING. Kurumsal Gelişim&Yönetici Gelişimi IKEDA CONSULTING Kurumsal Gelişim&Yönetici Gelişimi Hakkımızda Biz Kimiz? IKEDA Cnsulting, Organizasynel Gelişim ve Yönetici Gelişimi alanlarında kurumlara özel çözümler geliştiren ve kurumsal prjelerin

Detaylı

İŞLETME STAJI RAPORU

İŞLETME STAJI RAPORU T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ İŞLETME STAJI RAPORU ONUR DEMİR 1112.00008 ABB TÜRKİYE 2014-2015 İŞLETME STAJI RAPORU HAKKINDA Bu rapr; işletme

Detaylı

EK 1: MALTEPE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ

EK 1: MALTEPE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ GEREKÇE VE AMAÇ EK 1: MALTEPE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ Madde 1. Akademik Yükseltme ve Atama Ölçütleri (AYAÖ), Maltepe Üniversitesi nin yüksek öğretim kurumları arasında yüklenmiş

Detaylı

MÜŞTERİ İSTEK-ÖNERİ-MEMNUNİYET- ŞİKAYET YÖNETİM SÜRECİ PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ İSTEK-ÖNERİ-MEMNUNİYET- ŞİKAYET YÖNETİM SÜRECİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ ENEKO A.Ş. de, müşteri istek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinin değerlendirilmesini, snuçlandırılmasını ve süreçte uygulanacak prsesleri belirlemektir, ayrıca bu prsesin etkinliğini sürekli iyileştirmek

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ BİLGİSAYA DESTEKLİ TASAIM FİNAL POJE ÖDEVİ Teslim Tarihi 22 Ocak 2014 (Saat 17:00) Ödev rapru elden teslim edilecektir. İlgili MATLAB dsyaları ise sduehmcad@gmail.cm adresine gönderilecektir. Elden teslimler

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Hafta 02 Yrd. Dç. Dr. Şuayyip ÇALIŞ ve Araş. Gör. Burçin ÇETİN KARABAT Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 İSTANBUL, 2017 Dersin Amacı: Bu dersin amacı, ftgrametri, kartgrafya ve arazi yönetimine ilişkin uygulama becerilerinin

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 12. HAFTA: YAZILIM BAKIMI Bilgisayar tabanlı sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesinden ve kullanıcıya tesliminden snra bakım (maintenance)

Detaylı