Uwe BHising (Leiden)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uwe BHising (Leiden)"

Transkript

1 Workshop on Turkish Dialects Orient-Institut Istanbul, November 2004 Türk Dilleri Araştırmaları, ı 6, 2006: ı 4 ı -ı 5 ı Uwe BHising (Leiden) Türkiye Türkçesi ve ayrıca onun çeşitli ağızları, luğat hazinesi alanında göze çarpan bir bolluk göstermektedir. Bu bolluk, hem Ana Türkçe veya Ortak Türkçeden getirilmiş olan zengin söz varlığı mirasından hem de yabancı dillerden büyük miktarda alınmış olan sözcüklerden kaynaklanmaktadır. Burada söz konusu etmek istediğim yabancı leksik unsurlara gelince, olabilir-eğer bir onların Türkiye Türkçesindeki yayılışı ya genel bir yayılış leksem dilin standard söz hazinesine sabit ve temelli bir bileşen olarak yerleşmişse-ya da kısmı bir yayılış-eğer bir sözcük sadece yöreselleksiğin bir unsuru olarak tek ağız veyahut ağızların bir mıntıkasında meydana çıkarsa. Bu durumda dil coğrafyası, belirli bir sözcüğün olabilir kaynağı ile tarihinini açıklanmasında önemli bir rol oynayabilir. Türkiye Türkçesinin geçmişte başka lisanlarla doğrudan doğruya temasta bulunduğu ve kısmen bugüne değin bu temasın sürdüğü bölgelerde diller arası alışveriş süreçleri daha derin ve sık bir şekilde gerçekleşmişlerdir. Dil sayısından çok zengin bir altyapı gösteren yörelerden biri kuşkusuz Doğu I(aradeniz bölgesidir. Bilindiği gibi Türkiye Türkçesi, daha doğrusu Osmanlıca, bu yöreye nispeten geç gelmiş ve oralarda Pontus Rumcası ve Ermenicesi hem de Kartvel dilleri ailesine ait olan Lazca ve Gürcüce gibi yerli lisanlarla işlek bir rekabete girmiştir. Adı geçen dillerin, ağırlık merkezlerine göre coğrafi bölünmesine kısaca bir bakışın mutlaka faydası var. Batı tarafı, ayrıca eski Trabzon İmparatorluğunun toprakları, Pontus Rumcasının hükmü altındadır. Çayeli ile Gürcüstan sınırı arasındaki sahil ve ona yakın dağlık arazi Lazcaya, Doğu Pontus 'un yüksek dağları ise Ermenicenin Hamşen (Hemşin) ağzına aittir. Nihayet, Türkiyenin kuzey doğu köşesi,

2 142 UWE BLASING: KAFKAS DİLLERİNDEN ÖDÜNÇ BAZI SÖZCÜKLER Borçka' dan başlayarak Artvin ve Şavşat bölgesine kadar uzanan topraklar Gürcücenin eski bir vatanı sayılır. Zamanında böylesi bir ağırlık merkezinin havalisine yerleşen Türklerin Türkçesinin türlü türlü kültürel ilişki ve etkiler dolayısıyla ondan gittikçe ve çok miktarda leksikal unsurlar alması hiç de şaşılacak bir şey değildir. Fakat biraz sonra tartışmak istediğim terimlerin bir özelliği daha vardır, çünkü onlar sadece Kartvel dilleri aracılığıyla Türkiye Türkçesine girmiştir, esas kökenleri ise biraz daha uzaklarda, Abhaz dilinde aranmalıdır. Böyle bir sözcüğü ilk olarak Birnennamen aus Hemşin adlı makalemde kaleme aldım (BHising 2004: 101f). Makalenin başlığından anlaşıldığı gibi bu sözcük bir annut ismi, TÜRKİYE TÜRKÇESİ, daha doğrusu HEMŞİN TÜRKçEsİ xaç'ac'ur armudu (~ xeç'eç'ur ~ heç'eç'ur)'dur. ı Benzeri biçimlerde aynı terimi e Lazca, Gürcüce, Megrelce ve Pontus Ermenicesinde de karşılaşmaktayız; işte birkaç örnek: LAZCA (Atina ağzı) xaçaçur-i mcxul-i, (Vice-Arxavi ağzı) mcxul xeçeçul-i ve (Xopa ağzı) mcxul xeçeçur-i (Marr 1910: 230a); hececuli 'bir armut çeşidi' (Benli 2004: 82b); GÜRCÜCE xeçeçur-i 'bir armut çeşidi' (TschenhSli 2344a: KEGL 8: 1431), (Acar ağzı) xeçeçur-i sxal-i ~ xeçeçur-a, (Gur ağzı) xiçiçur-i 'bağ bozumu zamanında kemale ermiş bulunan ve kış sırasında toprağa gömülü küplerde saklanan annut çeşidi' (Nizara3e 1971: 435a; Gigineisvili e. a. 1961: 661b; Ylonti 1984: 748b, 756b);2 ERMENİcE (Pontus) xacajur 'bir armut çeşidi' (HLBB II: 287a). Bütün bu biçimlerin temelini teşkil eden etimonun aslı az önce işaret edildiği gibi Abhazcada aranmalıdır: ABHAZCA a-ha-c"c"a (harfi: 'armutçuk, küçük armut') 'Pyrus pyraster' (AAlAM 1999: 35). ABHAZCA a-ha 'armut' ile -c"c"a (? < *-c"ac"a) küçültme ekinden 3 ibaret olan bu türemenin MEGRELCE (Senak ağzı) xeçeç-i üzerine diğer Kartvel dillerine yayılmış (IPA): /xatsadzur/, /xetsetsur/, /hetsetsur/. Değişik ağızlardan kaynaklı GÜRCÜCE xaçiçur-i, xiçiçur-i, xeçiçur-i, xaiçur-i, xiiçuri, xeiçur-i ve kviçiça/e-i 'sonbaharda kemale yetişen ve kış ayları için konserve edilen bir armut çeşidi' gibi biçimleri Megrelidze (1938: 195f) bize tanıtmaktadıf. Küçültme eki ABHAZCA -c"c"a pek işlek bir ek değildir; a-ha-c"c"a'dan başka ona ancak a-k,oara--c"c"a 'küçük bir su, derecik, çay'söcüğünde rastlamaktayız (Chirikba, sözlü olarak). Öntakı, AB HAZ CA a- artikele benzer, belirleyici bir unsur olarak değirlendirebiliriz.

3 WORKSHOP ON TURKISH DIALECTS 143 olduğu zannolunur (bk. Chirikba 1998: 134). Bu armut adının nasıl ve ne zaman Türk Pontusu ile oradaki lisanlara geçiş yolunu bulduğu kültür tarihi bakımından şimdilik belirsizdir. Tek bilinen ise şudur: Pontus Ermenicesindeki ve Hemşin Türkçesinde kullanılmış olan biçimler yalnız Gürcüce ya da Lazcadan kaynaklanabileceği -ur ekinden anlaşılır. 4 Dil coğrafyası nazarından Lazcadan alındığı daha da akla yakındır. Aynısı Trabzon mahalli ağızlarının birisine ait olan TÜRKİYE TÜRKÇESİ hececulap 'bir armut çeşidi' (DKT-Trabzon) için doğrudur. Burada ilave unsuru olarak tespit edilen -ap arkasında RUMCA arrıov'dan kaynaklayan -arr' segmenti saklanıyor (bk. BHising 2004: 100). Yani bu ek, işbu biçimin PONTUS RUMCASI *XET0ET00U Aarr' gibi aracı bir biçim üzerinden Trabzon Türkçesine geçmiş olduğunu gözümüzün önüne sermektedir; işte: LAZCA xeçe.cul-i > PONTUS RUMCASI *XET0ETGouA( arr') > TÜRKİYE TÜRKÇESİ (Trabzon) hececulap. Tartışılacak ikinci sözcük bir pantolon çeşidinin adı, TÜRKİYE TÜRKÇESİ zzpka'dır. Türkçe Sözlük'e göre vurgusu ilk heceye düşen zıpka (zipka) 'Karadeniz kıyısı halkının giydiği dar paçalı potur' dur (TS 1672a; Steuerwald 1051 b). Bu açıklamadan sözü ettiğimiz giyim parcasının bu adla en başta Karadeniz bölgesinde yaygın olduğunu öğrenmekteyiz. Bu yüzden etimolojisine bakmadan önce Anadolunun kuzeyine kısa bir seyahat edip terimin Türkiye Türkçesindeki yayılışıyla ilgili bilgi toplayalım. Bu maksatla Derleme Sözlüğü'ne (DS 4375a) göz atsak aslında yeter; orada manası 'ağı geniş, paçaları dar bir çeşit şalvar' diye verilen bu sözcük için bulabildiğimiz biçim çeşitleri ile yayılış yerleri şunlardır: zzpka (*Gelibolu - Çanakkale; İçdedeler *Geyve, Solaklar - Kocaeli; Bolu; Kastamonu ve çevresi; Aşağı Dereköy *Safranbolu - Zonguldak; *Kurşunlu - Çankırı; Sinop; Ordu; Giresun ve çevresi; Trabzon ve çevresi; Rize; Haczilyas *Koyulhisar - Sivas); zzbka (İncirli *Gölpazarı - Bilecik; Aşağı çayır - Zonguldak; *İskilip - Çorum; *Merzifon köyleri - Amasya; *Bafra, *Çarşamba - Samsun; Gare * Ardeşen - Rize; Adakale * Ardanuç - Artvin; *Kemah - Erzincan; Gürcü *Kızılcahamam - Ankara); zipka (Yakademirciler - Zonguldak; Kastamonu; Trabzon) ve zipka (Trab- 4 GÜRCÜCE -ur 'bir nesnenin köken veya üye1iğini işaretleyen sıfatları' oluşturan bir ektir (bk. Fahnrich 1986: 40). Bu morfem, Gürcücede sözcüğün temeli, yani xeçeç-'in esas en bu türetilmiş sıfat biçiminde (m)sxal-i 'armut' ile birlikte, demek ki xeçeçur-i (m)sxal-i olarak kullanılmış olduğunu göstermektedir.

4 144 UWE BLASING: KAFKAS DİLLERİNDEN ÖDÜNÇ BAZI SÖZCÜKLER zon'un Şalpazarı köyünde yaşayan Çepni) 'bir çeşit pantolon' (Çelik 1999: 566); zibka (Çorum); zzbga (*Şebinkarahisar - Giresun); zıvka (*Mecitözü - Çorum; Alişar köyleri *Merzifon - Amasya; Huruç - Tokat; Erzurum; Keşanuz - Ankara; Germir - Konya); zıvga (NarZıdere - İzmir; Çorum; *Merzifon - Amasya; *Zile - Tokat; Maksutlu *Şarkışla - Sivas; Kıbrıs); zivka (*Güdül, *Beypazarı - Ankara); zivga (Diği *Singurlu - Çorum); zıkva (Erzurum); zığva (Geçitli * Ardanuç - Artvin; Erzurum; Erzincan; Elazığ) ve zığva 'zıpka; geniş ağlı, arkasında galle denilen pilili kısım bulunan bacak kısımları dar pantolon' (Atılcan 1977: 120).5 Bu oldukça zengin verilere dayanarak bu biçimleri birbirlerinden sadece hafifçe ayrılan üç gruba ayırınak mümkündür: [zipka], [zivka] ve [zikva]. Tabii, etimonun asıl tarzını yansıtan biçimin hangisi olduğuna burada daha karar veremeyiz. Bu yüzden artık terimin etimolojisi üzerine var olan görüşlere bakmamızın sırası geldi. Türk Dilinin Elimolojik Sözlüğü'nde Hasan Eren (1999: 469) biraz veciz bir şekilde "Kökenini bilmiyoruz" diye yazmıştır. Bu konuda daha verimli olan Trabzon-Maçka Etimolojik Sözlüğü'nde K_udret Emiroğlu (1989: 239) bayağı kapsamlı, burada ise tam tartışılması mümkün olmayan bilgiyi elimize venniştir. Sözün kısası, Emiroğlu'nun sonucu şudur: TÜRKİYE TÜRKÇESİ zzpka'nın zıbzn ("-' zıbun) 'kundak çocuklarına iç çamaşırı olarak giydirilen, ince pamukludan kısa ve kollu giysi' ile ilişkileri araştırılmalıdır. İsmet Zeki Eyüboğlu ise TÜRKÇE zıpka'nın (1991: 780a) RUSÇA zipun 'çiftçi elbisesi' (Pawlowski i: 463a) ile bir bağlantısı olabileceğini düşünür. Sırf Ankara ilinden, doğrusu hem kültür hem de ulaşım bakımından daha çok Karadeniz bölgesine bağlı olan bu ilin kuzey kısımlarından kaynaklı şu belgeleri Bozyiğit (1998: 278f) toplamıştır: zıbka (Gürcü *Kızılcahamam) 'ağı geniş arkaya çok yığılı, bacakları gayet dar potur; Lazlar ve Orta Anadolu Efendileri giyer'; zımka (Gürcü *Kızılcahamam) 'ağı geniş, pacaları dar bir çeşit şalvar'; zıvka (Keşanuz * Ayaş) id., (Yeşilöz *Güdül) 'dar paçalı şalvar'; zigva ~ zivga (*Beypazarı) 'ağı geniş, pacaları dar bir çeşit şalvar' (bk. Torun 2004: 305b).

5 WORKSHOP ON TURKISH DIALECT S 145 Her ne ise, bu iki etimolojik çözümlerinin hiç biri inandirici değildir. Zira, bu değişik sözcükler ne ünsüzsel yapılışı ne de anlambilim bakımından birbirlerine denk gelmemektedir. Daha önemli ve ileri götürücü bir haber Bilal Aziz Yanıkoğlu'nun Trabzon ve Havalisinde Toplanmış FaIklar malzemesi (1943: 300) adlı araştırmasında buluyoruz, çünkü ona göre TÜRKİYE TÜRKÇESi zipka (~ zifka) "Ekseriya siyah renkde dar ve kıvrıntılı pantolon ve elbise [...]. Son Rus harbinde gelen muhacirlerin bu havalide yaydıkları köylü elbise"dir. Sözcüğün etimolojisinden aslında hiç söz etmediği halde bize mühim bir ipucu veriyor, yani pantolonun ı 9uncu asrın son yarısında ve kendi tahminimce Kafkasya' dan ya da Kafkasya'yi geçen göçmenler tarafından getirildiğidir. Gerci, o tarafa yol alsak, Türkçeden hariç bu pantolon ismine hem Lazca ile Megrelcede hem de Gürcücenin bazı ağızlarında rastlamaktayız. Adı geçen diller şu biçimleri göstermektedir: LAZCA zip~a (Arxavi ağzı) ~ 3i~a (Vice-Arxavi ağzı), 3ikva (Xopa ağzı), çi~çva (Atina ağzı) 'iç donu' (Marr 1910: 145a); 3ikva 'pantolon' (Erten 2000: 334), 'Lazların giydiği dar şalvar'; zikva 'pantolon (Lazlara mahsus)' (Benli 2004: 51 b, 295a); GÜRCÜCE 3ikva ~ 3igva 'bir çeşit pantolon' (KEGL 8: 763,746; Tschenkeli 2077a), (Yukarı Acarca) 3igva-y (sali), (Çveneburebi: Ineboli)63igva-i 'evlerde dokunmuş, kaba bir kumaştan yapılmış pantalon', örneğin: cven diduaneb 3iguai ecuen, maxsovs 'hatırlıyorum, bizim yaşlılar 3igva giymişler' (Nizara- 3e 1971: 410a; Ylonti 1984: 686b; Putl~ara3e 1993: 650b). MEGRELCE 3ikva 'pantalon' (Kipsidze 1914: 375b), 'vatkalı pantolon' (Kadshaia & Fahnrich 2001: 539a). Çveneburebi ("bizimkiler") ekseriyetle Türkiye'de yaşayan Güreüler için kulanılan bir terimdir.

6 146 UWE BLASING: KAFKAS DİLLERİNDEN ÖDÜNÇ BAZI SÖZCÜKLER Resim 1. Zıbkalı iki Laz kayıkçı. 7 Fakat daha ileriye, Güney Rusya ve Ukraynaya gittiğimiz zaman sözcüğün izi tamamen kaybolur, başka bir ifadeyle terimimizin yayılış alanı Kaflms bölgesini kuzeye doğru geçmez. Şimdi K.artvelce dışındaki Kafkas dilleri araştırıldığında Abhazcada bu pantolon adının eşi olan ABHAZCA a-3ajkoa '"-' a-3ajkoa (oku: adz6ykva, adziykva) 'dar pacalı, genellilde siyah renkli bir erkek pantalonu; potur' sözcüğünü bulmaktayız. Bu birleşik sözcük Ana Batı Kaflcasçadan miras gelen iki öğeden ibarettir, birincisi ya 'su' manasına gelen ABHAZCA a-3a ya 'ince' manasındaki a-3a, ikincisi ajkoa '"-' ajkoa 'pantolon' dur (Chirikba 1996: 65, 69, 12). Bu yüzden bu sözcüğün diğer dillerde rastgeldiğimiz bütün eşbiçimlerin ana etimonu olduğuna hiç şüphe kalamaz Koçu 1967: 168 ("Laz kiymeti").

7 WORKSHOP ON TURKISH DIALECTS 147 (bk. Klimov 1986: 182). Manasına gelince, 'su pantolonu' suda ya da aşırı rütübeti olan yerlerde çalışırken giyilen bir pantolon değil, fakat-bir hikayeye göre-pantolonun nasıl yapıldığını anlatır. Zira pantolona tıpık şeklini tam verebilmek için Abhazlar onu diktikten sonra bir daha suya bırakırlar, yani paçalarını alt tarafından kapatıp içine su doldurur asarlarmış. Tabii, bu hikayenin doğru olup olmadığına burada karar verilemez. Ne olursa, anlambilim bakımından 'ince', yani ABHAZCA a-3a daha da akla yakındır! J.L! i ı CM Resim 2. Adzaykva 'nın biçim modeli. 8 Yine de bu giyim parçasının o kadar yayılışının altında yatan neden bilinmemektir. Belki Yanıkoğlu'nun önerdiği gibi yayılmasına göçmenler sebep olmuş, ama bence ticari bir nesne olarak Kuzey Anadolunun pazar yerlerine geldiği de düşünülmelidir. Eski kaynaklarda o hususta şimdiye dek hiç bilgi bulamadım. Eski sözlüklerde de malumat yoktur. Sadece geçen yüzyılın başında yayımlanan Türk luğati (Kadri II: 977b) veya Kdmus-ı Türkı (Sami Bey: 693b) gibi bazı sözlüklerde terim OSMANLICA. (zzbqa ~ zzbqa) 'dar potur; Karadeniz sevahalı ehalisinin giydikleri Laz poturu' tarzında yer almıştır. Terimin Türkiye Türkçesine giriş kapısı olarak hiç olmazsa Lazca düşünülür. Bunun yanı sıra sözcük zikva şeklinde Erzurum bölgesindeki yerel Kürtçeye bile geçmiş: Zilam şalwarek ku je re dibejin "Zikva" Oera Wl teng jora Wl jireh) li xwe dikin. (WikEns) 'eski zamanda erkekler zikva denilen, yukarısı geniş, aşağısı dar olan bir potur giyiyordular'. Malija & Akaba 1982: ı 13.

8 148 UWE BLASING: KAFKAS DİLLERİNDEN ÖDÜNÇ BAZI SÖZCÜKLER Resim 3. Zıpka ve eşbiçimlerinin başlıca yayıldığı alan. Üçüncü tartışılacak sözcük de maddi kültüre ait olan bir terimdir: TÜRKİYE TÜRKÇE si paç'xa. 9 Hemşin Türkçesinde (Hala deresi - Çamlıhemşin) bu sözcüğün iki esas manası vardır: 1. 'yaprak ve ot taşınacak, insan boyu kadar uzun, açıkça bir sepet'; 2. 'basıt örgü halinde yapılmış bir ot külübesi' (BHising-Hala; bk. Günay 1978: 329). Bu terim için Artvinden başlayarak Karadenizin sahili boyunca taa Sinop'a kadar örnek bulunur, mesela paska (~ pasha, paçğa) 'büyük sepet' ya da 'kamıştan, çalıdan örülmüş bağ evi, bostan kulübesi, köylerde ot vb. konulan dam' (DS 3404b, 4632b; Emiroğlu 1989: 194b; Yanıkoğlu 1943: 288; Tokdemir 1993: 660b). LAZCA pacxa (Arxavi ağzı) 'yaprak toplamak için kullanılan örme sepet, örülmüş küme s,, (Xopa ağzı) 'tavukların üzerinde yumurtladığı, örgü şeklinde yapılmış yuva yeri', (Vice-Arxavi ağzı) 'örü1müş külübe' ve GÜRCÜCE pacxa 'örgü halinde yapılmış külübe' (KEGL 7: 50f; Tschenk6li 1458a) olarak tasdikianan sözcüğe 10 tam aynı biçimde Megrelcede de rast gelebiliriz: MEGRELCE pacxa 'dallar ve ona benzer malzemeden örülmüş olan külübe' (Kipsidze 1914, 335b; Kadshaia & Fahnrich 363a).lı Onun da menşei GENEL ya da ANA ABHAZCA *baca 'örgü, çit için kullanılmış ağaç dalı' ve *q"a 'yassı, düz'den oluşmuş olan *baca-q "a etirnonuna geri götürülen ABHAZ CA bac-q,, a ~ bac-q" a 'örgü, çit' gibi biçimlerdir (Chirikba 1996: 13). 10 II IPA /pat5xa/. Bu sözcük için bildiğim en eski kaynak, Sulxan-Saba Orbehani'nin Leksilf;oni kartuli (II: 187). RUSCA (Kafkas) pacxa < GÜRCÜCE pacxa (bk. Goletiani 1972:145).

9 WORKSHOP ON TURKISH DIALECT S 149 Resim 4a. Resim 4b. Pacxa-Külübesi (Batı Gürcüstan) p acxa-sepeti (Kaptanpaşa) 12 Kaynakça AAIAM (1999), Apsnô apsabarac'ara yazk'u azaart'a mat'erialkoa <Slovarnye materialy po prirodovedeniju Abxazü>, Aq'Oa (Suxum). Atılean, İhsan Coşkun (1977), Erzurum ağzı, halk deyimleri ve folklor sözlüğü, Erzurum. Benli, Faruk (2004), Lazca-Türkçe / Türkçe - Lazca ansiklopedik sözlük, İstanbuL. BHising, Uwe (2004), "Birnennamen aus Hemşin, Vorarbeiten zur Feststellung und Beschreibung der Birnenarten und ihrer regionalen N amen im östlichen S chwarzmeergebiet", Iran and the Caucasus, 8.1, , Leiden & Boston. BHising-Hala = Uwe BHising, Hala deresinde toplanmış, daha da yayımlanmamış malzemeden. Bozyiğit, A. Esat (1998), Ankara ili ağzı sözlüğü, Ankara. Chirikba, Viacheslav A. (1996), A Dictionary of Common Abkhaz, Leiden. Chirikba (1998) = Vjaceslav A. Cirikba, "K voprosu ob abxazskix zaimstvovanijax v megrel'skom jazyke", Voprosy jazykoznanija, 1998, Çelik, Ali (1999), Trabzon-Şalpazarı Çepni kültürü, Trabzon. DKT (3 Şubat 2005), (Doğu Karadeniz Türkçesi) Yöresel sözlükler: Trabzon, DS ( ), Türkiye'de halk ağzından derleme sözlüğü, 1- XII, Ankara. Emiroğlu, Kudret (1989), Trabzon-Maçka etimoloji sözlüğü, Ankara. 12 Resim 4a: Narody Kavkaza II: 285; Resim 4b: Feurstein 55.

10 150 UWE BLASING: KAFKAS DİLLERİNDEN ÖDÜNÇ BAZI SÖZCÜKLER Eren, Hasan (1999), Türk dilinin etimolojik sözlüğü, ikinci baskı, Ankara. Erten, Metin (2000), Lazca-Türkçe / Türkçe - Lazca sözlük, İstanbuL. Eyüboğlu, İsmet Zeki (1991), Türk dilinin etimoloji sözlüğü; genişletilmiş ve gözden geçirilmiş ikinci basım, İstanbuL. Fahnrich, Heinz (1986), Kurze Grammatik der georgischen Sprache, Leipzig. Feurstein, Wolfgang, Untersuchungen zur materiellen Kultur der Lazen, unpublizierte Magisterarbeit, Freiburg i. Br. Gigineisvili, i. & V. Topuria, ı. Kavtara3e (1961), Kartuli dialek!ologia L kartuli enis 1!:ilota mo~le ganxilva:!eks!ebi, leksi~oni <Gruzinskaja dialektologija L kratkij obzor dialektov gruzinskogo jazyka: teksty, slovar'>, Tbilisi. Ylonti, AL. (1984), Kartul ~i/o-temata si,tqvis ~ona; meore gamocema, Tbilisi. Goletiani, Georgij Georgievic (1972), Gruzinskaja leksika v russkom jazyke (Kratkij tematiceskij slovar'), Tbilisi. Günay, Turgut (1978), Rize ili ağızları; inceleme, metinler, sözlük, Ankara. HLBB ( ), Hayoc' lezvi barbarayin bararan <Dialectological Dictionary of the Armenian Language>, hator i & II, Erevan. Kadshaia, Otar & Heinz Fahnrich (2001), Mingrelisch-Deutsches Wörterbuch, Wiesbaden. KEGL ( ), Kartuli enis ganmar!ebiti leks*oni <Tolkovyj slovar' gruzinskogo jazykm, 1-8, Tbilisi. Kipsidze, i. (1914), Grammatika mingrel'skago (iberskago) jazyka s xrestomatieju i slovarem, S.-Peterburg. Klimov, Georgij Andreevic (1986), Vvedenie v kavkazskoe jazykoznanie, Moskva. Koçu, Reşad Ekrem (1967), Türk giyim, kuşam ve süslenme sözlüğü, Ankara. Malija, E. M. & L. X. Akaba (1982), Odeida i ii/isce Abxazov (Materialy dlja istoriko-etnograficeskogo atlasa Gruzii), Tbilisi. Marr, Nikolaj 1. (1910), Grammatika canskago (lazskago) jazyka s xrestomatieju i slovarem, S.-Peterburg. Megrelidze, i. V. (1938), Lazskij i megrel'skij sloi v gurijskom, Moskva & Leningrad. Narody Kavkaza (1962), Narody Mira: Narody Kavkaza II (pod red. B. A. Gardanova et al), Moskva. Nizara3e, S. (1971), Kartuli enis a/5aruli dialek.ti, leks*a <Adiarskij dialekt gruzinskogo jazyka, leksika>, Batumi. Orbeliani, Sulxan-Saba ( ), Leksi~oni kartuli I-II, Tbilisi.

11 WORKSHOP ON TURKISH DIALECTS 151 Pawlowski, Ivan Jakovlevic (1911), Russisch-Deutsches Wörterbuch, I-II, Riga. (Dritte, vollstandig neubearbeitete, beriehtigte und vermehrte Auflage, Leipzig 1974) Put~ara3e, Susana (1993), Cveneburebis kartuli <The Georgian Language of "ehveneburebi" in Turkey>, Batumi. Kadri, Hüseyin K.azim ( ), Türk luğati, İstanbuL. Sami Bey (h. 1318) = Şemseddin Sami, Kamus-ı Türki, yeni baskı 1989, İstanbuL. Steuerwald, Karl (1972), Türkisch-Deutsches Wörterbuch <Türkçe-Almanca sözlük>, Wiesbaden. Tokdemir, Hayrettin (1993), Artvin yöresifolkloru, Ankara. Torun, Ethem (2004), Bilinen ve bilinmeyen yöreleriyle Beypazarı, Ankara. TS (1988), Türkçe sözlük, I-II, yeni baskı, Ankara. Tsehenkeli, Kita ( ), Georgisch-Deutsches Wörterbuch, I-III, Zürieh. WikEns (2 Şubat 2005) Wfkfpediya Ensiklopediya azad: Erzirom, wikipedia.org/wiki/erzirom. Yanıkoğlu, Bilal Aziz (1943), Trabzon ve havalisinde toplanmış faiklar malzemesi, İstanbuL.

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 )

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 ) Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) İller ve Bölgeler (2) Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam İstanbul 18.257

Detaylı

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 100,54% A4 ELAZIĞ 5 39 308 309 100,32% A5 YALOVA 2 13

Detaylı

İL BAZINDA DAĞILIM İSTANBUL 136 ANKARA 36 İZMİR 23 ANTALYA 12 KOCAELİ 10 GAZİANTEP 9

İL BAZINDA DAĞILIM İSTANBUL 136 ANKARA 36 İZMİR 23 ANTALYA 12 KOCAELİ 10 GAZİANTEP 9 BAŞVURU ADEDİ 335 TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL 2010 BAŞVURU İSTATİSTİKLERİ ANA BRANŞ BAZINDA DAĞILIM HAYAT DIŞI 307 HAYAT 28 İL BAZINDA DAĞILIM İSTANBUL 136 ANKARA 36 İZMİR 23 ANTALYA 12 KOCAELİ 10 GAZİANTEP 9

Detaylı

KPSS 2009/4 MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( YERLEŞTİRME TARİHİ : 29 TEMMUZ 2009 )

KPSS 2009/4 MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( YERLEŞTİRME TARİHİ : 29 TEMMUZ 2009 ) 3947591 3 0 083.199 085.646 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI BÜRO PERSONELİ ( ADANA ) 3947593 5 0 077.619 082.513 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI BÜRO PERSONELİ ( ADIYAMAN ) 3947595 3 0 077.768 079.730

Detaylı

Devlet Kastamonu Üniversitesi Örgün -

Devlet Kastamonu Üniversitesi Örgün - YGS PUAN TÜRÜNDEN YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER Program Adı ŞEHİR DEVLET- VAKIF ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÖZEL DURUM Puan Türü 015 BAŞARI SIRASI 015 TABAN PUANI Acil Yardım ve Afet Yönetimi Çanakkale Devlet Çanakkale

Detaylı

Temmuz 2015. SAGMER İstatistikleri

Temmuz 2015. SAGMER İstatistikleri Temmuz 2015 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2014 2015 Temmuz Ocak - Temmuz Temmuz Ocak - Temmuz ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years,

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years, 2013 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam January February March April May June July August September October November December Total Türkiye 87 444 88 519

Detaylı

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22 FDR Adana Fren Test Cihazları FDR Adıyaman Fren Test Cihazları FDR AfyonFren Test Cihazları FDR Ağrı Fren Test Cihazları FDR Amasya Fren Test Cihazları FDR Ankara Fren Test Cihazları FDR Antalya Fren Test

Detaylı

Türkiye'nin en yaşanabilir illeri listesi

Türkiye'nin en yaşanabilir illeri listesi On5yirmi5.com Türkiye'nin en yaşanabilir illeri listesi Hangi şehrin yaşam standartları daha yüksek, hangi şehirde yaşam daha kolay? Yayın Tarihi : 11 Kasım 2012 Pazar (oluşturma : 2/6/2016) Aylık iş ve

Detaylı

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014 YEREL SEÇİM ANALİZLERİ Şubat, 2014 Partilerin Kazanacağı Belediye Sayıları Partilere Göre 81İlin Yerel Seçimlerde Alınması Muhtemel Oy Oranları # % AK Parti 37 45,7 CHP 9 11,1 MHP 5 6,2 BDP/HDP 8 9,9 Rekabet

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans) KURUM ADI ADI 390160001 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (AĞRI TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,44764 72,44764 390160003 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (ARDAHAN TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,11422 72,11422 390160005 SAĞLIK BAKANLIĞI

Detaylı

LİSTE - III TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU - TAŞRA İL KODU İL ADI POZİSYON ADI BÜTÇE TÜRÜ

LİSTE - III TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU - TAŞRA İL KODU İL ADI POZİSYON ADI BÜTÇE TÜRÜ YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA DİŞ TABİBİ DÖNER SERMAYE 1 1 ADANA DİŞ TABİBİ GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA EBE DÖNER SERMAYE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 5 1 ADANA ECZACI DÖNER SERMAYE

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans) KURUM ADI ADI 290160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 85,13376 85,13376 290160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER Taşra) 2 0 81,03624 82,65201

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ - Tıp Lisans Programı Sıra No Üniversite Program Puan T. Kont. Taban Tavan 1 İstanbul Üniversitesi Tıp (İngilizce) Cerrahpaşa MF-3 77

TIP FAKÜLTESİ - Tıp Lisans Programı Sıra No Üniversite Program Puan T. Kont. Taban Tavan 1 İstanbul Üniversitesi Tıp (İngilizce) Cerrahpaşa MF-3 77 TIP FAKÜLTESİ - Tıp Lisans Programı Sıra No Üniversite Program Puan T. Kont. Taban Tavan 1 İstanbul Üniversitesi Tıp (İngilizce) Cerrahpaşa MF-3 77 526,60898 572,2366 2 Hacettepe Üniversitesi (Ankara)

Detaylı

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA )

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA ) KURUM KODU DPB NO KURUM ADI / POZİSYON UNVANI İL İLÇE TEŞKİLAT SINIF 490060001 12062 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ IĞDIR TÜM İLÇELER Taşra YH 12 2 999 1000 1001 490060003 12079 AİLE VE

Detaylı

CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ (MANİSA) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 72 YGS-2 436,446 28.200

CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ (MANİSA) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 72 YGS-2 436,446 28.200 TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Fizyoterapi ve Reh. (Tam Burslu) 5 YGS-2 468,494 11.700 İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ Fizyoterapi ve Reh. (Tam Burslu) 6 YGS-2 457,027 16.800 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

YGS 5 PUAN TÜRÜYLE YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER 2015 BAŞARI SIRASI 2015 TABAN PUANI ÖZEL DURUM DEVLET- VAKIF. Puan Türü

YGS 5 PUAN TÜRÜYLE YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER 2015 BAŞARI SIRASI 2015 TABAN PUANI ÖZEL DURUM DEVLET- VAKIF. Puan Türü YGS PUAN TÜRÜYLE YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER Program Adı ŞEHİR DEVLET- VAKIF ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÖZEL DURUM Puan Türü 201 BAŞARI SIRASI 201 TABAN PUANI Çocuk Gelişimi Aydın Devlet Adnan Menderes Üniversitesi

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI.

TARİH BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. TARİH BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. ÜNİVERSİTE ADI TÜRÜ PROGRAM Açıklaması Öğrenim T. OGR. SÜRE PUAN TÜRÜ 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2013- BAŞARI SIRASI (0,12) 2013

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim) KURUM ADI KADRO ADI 190160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 5 0 75,57278 78,51528 190160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ARTVİN TÜM İLÇELER Taşra) 4 0 75,26887 75,34407 190160005

Detaylı

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 2002-2016 YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 1 ADANA SANAYİ ODASI 2 ADANA TİCARET BORSASI 3 ADANA TİCARET ODASI 4 ADIYAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI 5 AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI 6 AFYONKARAHİSAR

Detaylı

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7769 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 17 4001 7770 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 9 4001 7771 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7858 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 8 ### 7859 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 4 ### 7860 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

Faaliyet Raporu (1 Ocak 31 Aralık 2009) İstatistikler İSTATİSTİKİ BİLGİLER

Faaliyet Raporu (1 Ocak 31 Aralık 2009) İstatistikler İSTATİSTİKİ BİLGİLER İSTATİSTİKİ BİLGİLER 1 MESLEK MENSUPLARI YILLARA GÖRE SAYILARI GRAFİĞİ 2009 Aralık 2008 Eylül-Aralık 2007-2008 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 2002-2003 2001-2002 2000-2001 1994-1995 1990-1991

Detaylı

DERECELERE GÖRE MÜNHAL KADROLAR THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 1 1 THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 1 1 THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 1 1 2 10 13 1 28 THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 5 6 11

DERECELERE GÖRE MÜNHAL KADROLAR THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 1 1 THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 1 1 THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 1 1 2 10 13 1 28 THS ÇÖZÜMLEYİCİ 6540 5 6 11 MERKEZ TEŞKİLATI BOŞ LARINI GÖSTERİR TABLO İLİ İLÇESİ KURUM KURUMU SINIFI UNVAN DERECELERE GÖRE MÜNHAL LAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATI 214816 HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ AHM AVUKAT 5935 1 3 3 2 5

Detaylı

BÖLGE GRUP SIRALAMASI

BÖLGE GRUP SIRALAMASI ACİL TIP TEKNİKERİ (İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ) İZMİR İSTANBUL KOCAELİ ADANA ANKARA HATAY EDİRNE YALOVA KONYA ÇANAKKALE TEKİRDAĞ MUĞLA SAKARYA ESKİŞEHİR ANTALYA DENİZLİ KAYSERİ ZONGULDAK KIRIKKALE ORDU

Detaylı

TAKVİM KARTONLARI 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ

TAKVİM KARTONLARI 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ 2016 YILI MÜBAREK GÜN ve GECELER Yılbaşı 1 Ocak Cuma Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Cumartesi Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Pazar Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs

Detaylı

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ ADANA 8140 BİYOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8315 ÇOCUK GELİŞİMCİSİ 0 1 LİSANS ADANA 8225 DİYETİSYEN 0 1 LİSANS ADANA 8155 PSİKOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8410 SAĞLIK MEMURU 6000 ÇEVRE SAĞLIĞI 4 LİSE ADANA 8410 SAĞLIK

Detaylı

BÖLGE GRUP SIRALAMASI

BÖLGE GRUP SIRALAMASI ACİL TIP TEKNİKERİ (İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ) BURSA KOCAELİ İZMİR MERSİN İSTANBUL ANKARA ESKİŞEHİR ÇANAKKALE DENİZLİ ZONGULDAK ANTALYA KONYA MUĞLA MANİSA HATAY BALIKESİR EDİRNE TEKİRDAĞ YALOVA SAKARYA

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA 1 ADANA EBE 4 1 ADANA SAĞLIK MEMURU RÖNTGEN TEKNİSYENİ 1 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 2 2 ADIYAMAN DİYETİSYEN 2 2 ADIYAMAN EBE 2 2 ADIYAMAN HEMŞİRE 1 2 ADIYAMAN SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 1 2

Detaylı

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu Ocak/2015

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu Ocak/2015 Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu Ocak/2015 A İÇİNDEKİLER 1. LPG ÜRETİMİ...1 2. YURT DIŞI LPG TİCARETİ...1 2.1. İthalat...1 2.2. İhracat...2 3. YURT İÇİ LPG TİCARETİ...3-11 3.1.

Detaylı

AVUKATLIK HUKUKU (Avukatlık sözleşmesi, disiplin hukuku) CMK UYGULAMALARI (Son soruşturma ve İnfaz hukuku)

AVUKATLIK HUKUKU (Avukatlık sözleşmesi, disiplin hukuku) CMK UYGULAMALARI (Son soruşturma ve İnfaz hukuku) IMIZDAN GELEN TALEPLER DİKKATE ALINARAK HAZIRLANAN MESLEK İÇİ SEMİNERİ II.DÖNEM PROGRAMI (Uygulanmakta Olan Program) A GRUBU İKİNCİ PROGRAMI (Toplam Baro Sayısı 12) 10 Ocak 2015 7 Şubat 2015 11 Nisan 2015

Detaylı

101110581 Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği MF-4 2 347,463 359,586 101411037 Atatürk Üniversitesi

101110581 Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği MF-4 2 347,463 359,586 101411037 Atatürk Üniversitesi Lisans_KODU UniversiteAdi FakulteYuksekOkulAdi ProgramAdi PuanTuru OkulBirincisiKontenjani OBKTabanPuan OBKTavanPuan 102710387 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım

Detaylı

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet Tablo-1: İndirim veya artırım uygulanmayan iller için azami primler (TL)* İzmir, Yalova, Erzurum, Kayseri Otomobil 018 614 211 807 686 565 444 Kamyonet 638 110 583 055 897 739 580 Motorsiklet 823 658 494

Detaylı

YGS 4 PUAN TÜRÜNDEN YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER 2015 BAŞARI SIRASI 2015 TABAN PUANI ÖZEL DURUM DEVLET- VAKIF. Puan Türü

YGS 4 PUAN TÜRÜNDEN YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER 2015 BAŞARI SIRASI 2015 TABAN PUANI ÖZEL DURUM DEVLET- VAKIF. Puan Türü YGS PUAN TÜRÜNDEN YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER Program Adı ŞEHİR DEVLET- VAKIF ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÖZEL DURUM Puan Türü 2015 BAŞARI SIRASI 2015 TABAN PUANI Dini İlimler Üsküp Yabancı Uluslararası Balkan Üniversitesi

Detaylı

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI ADANA MERKEZ 111918 İL MEM İNŞAAT 1 ADANA MERKEZ 111918 İL MEM ELEKTRİK 2 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM İNŞAAT 1 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM ELEKTRİK 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ 114972 İL MEM İNŞAAT 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ

Detaylı

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ Okul Öncesi Öğr. (Tam Burslu) 4 YGS-5 367,391 93.900

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ Okul Öncesi Öğr. (Tam Burslu) 4 YGS-5 367,391 93.900 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce) 62 YGS-5 412,903 35.800 BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Okul Öncesi Öğr. (İng.) (Tam Burslu) 5 YGS-5 408,272 40.000 TURGUT ÖZAL

Detaylı

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 2002-2018 YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 1 ADANA SANAYİ ODASI 2 ADANA TİCARET BORSASI 3 ADANA TİCARET ODASI 4 ADIYAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI 5 AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI 6 AFYONKARAHİSAR

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA BİYOLOG GENEL BÜTÇE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 6 1 ADANA HEMŞİRE GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA SAĞLIK MEMURU ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ GENEL BÜTÇE 1 1

Detaylı

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014)

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014) 7942 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADANA TÜM İLÇELER Taşra YH 12 9 2001 7943 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra YH 12 5 2001 7944 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli AFYONKARAHİSAR

Detaylı

VALİLİK BİNASI ESAS ALINARAK 200 KM MESAFEYE KADAR KURULUŞ MERKEZİ DIŞINDA FAALİYET GÖSTERİLEBİLECEK DİĞER İLLER Hatay 191 km

VALİLİK BİNASI ESAS ALINARAK 200 KM MESAFEYE KADAR KURULUŞ MERKEZİ DIŞINDA FAALİYET GÖSTERİLEBİLECEK DİĞER İLLER Hatay 191 km 1 ADANA 2 ADIYAMAN 3 AFYON 4 AĞRI 5 AMASYA 6 ANKARA 7 ANTALYA 8 ARTVİN 9 AYDIN 10 BALIKESİR 11 BİLECİK 12 BİNGÖL 13 BİTLİS 14 BOLU 15 BURDUR 16 BURSA 17 ÇANAKKALE 18 ÇANKIRI VALİLİK BİNASI ESAS ALINARAK

Detaylı

İTİBARİYLA KÖY YOLU ENVANTERİ

İTİBARİYLA KÖY YOLU ENVANTERİ ADIYAMAN 1. DERECE 0 3 756 2.067 0 2.826 ADIYAMAN 2. DERECE 0 0 350 210 0 560 ADIYAMAN KÖY İÇİ YOL 0 0 636 173 22 0 831 ADIYAMAN TOPLAM 0 3 1.742 2.450 22 0 4.217 AFYONKARAHİSAR 1. DERECE 67 115 216 1.868

Detaylı

Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce) Okul Öncesi Öğretmenliği (TamBurslu) Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce)

Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce) Okul Öncesi Öğretmenliği (TamBurslu) Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce) Üniversite Adı Bölüm Adı Puan Türü Taban Puan BOĞAZİÇİ HASAN KALYONCU (GAZİANTEP) ORTA DOĞU TEKNİK BAHÇEŞEHİR HACETTEPE (Bk. 789) TED (Bk. 789) DİCLE (DİYARBAKIR) EGE (İZMİR) İSTANBUL (Bk. 789) YILDIZ

Detaylı

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi. Tam Burslu %50 Burslu Bolu Devlet Abant İzzet Baysal Üniversitesi Örgün -

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi. Tam Burslu %50 Burslu Bolu Devlet Abant İzzet Baysal Üniversitesi Örgün - YGS PUAN TÜRÜNDEN YERLEŞEBİLECEK BÖLÜMLER Program Adı ŞEHİR DEVLET VAKIF ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÖZEL DURUM Puan Türü 205 BAŞARI SIRASI 205 TABAN PUANI Aktüerya İstanbul Devlet Marmara Üniversitesi Örgün Basım

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği TEMMUZ Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 4.5, 4., Temmuz ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 915,37 milyon sm 3, %28,43 lük bir artış meydana

Detaylı

2015 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ Yılbaşı 1 Ocak Perşembe. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Perşembe. Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Cuma

2015 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ Yılbaşı 1 Ocak Perşembe. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Perşembe. Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Cuma 2015 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ Yılbaşı 1 Ocak Perşembe Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Perşembe Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Cuma Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs Salı Ramazan Bayramı 17-18-19

Detaylı

BÖLGE GRUP SIRALAMASI EBE

BÖLGE GRUP SIRALAMASI EBE EBE ADANA İZMİR ANKARA MERSİN KOCAELİ DENİZLİ ESKİŞEHİR KAYSERİ EDİRNE AYDIN ZONGULDAK BALIKESİR TEKİRDAĞ SAKARYA MUĞLA KONYA ANTALYA YALOVA ÇANAKKALE UŞAK KIRKLARELİ AFYONKARAHİSAR BOLU OSMANİYE GİRESUN

Detaylı

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu VERGİ BİRİMLERİ Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu 2. Vergi Birimleri. 2.1. Vergi Birimlerinin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu Birimin Adı 31/12/1996 31/12/1997 31/12/1998

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2013 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2013 tarihinde 2013 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. 2013 yılı Haziran

Detaylı

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Radyo, Tv ve Sinema (Tam Burslu) 4 TS-1 483,980 423

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Radyo, Tv ve Sinema (Tam Burslu) 4 TS-1 483,980 423 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Radyo, Tv ve Sinema (Tam Burslu) 4 TS-1 483,980 423 KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Medya ve Görsel Sanatlar (İng.) (Tam Burslu) 8 TS-1 465,251 1.030 KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Detaylı

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İL KADIN ADI ERKEK ADI ADANA ADIYAMAN AFYONKARAHİSAR AKSARAY SULTAN SULTAN İBRAHİM RAMAZAN 1/17 2/17 AMASYA ANKARA ANTALYA ARDAHAN

Detaylı

2015 Kontenjanı Kontenjanı İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İlahiyat (İngilizce) ,67619

2015 Kontenjanı Kontenjanı İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İlahiyat (İngilizce) ,67619 PROGRAM KODU 107210959 107211181 107210465 MARMARA MARMARA MARMARA ÜNİVERSİTE PROGRAM ADI 2015 2016 Okul Birinciliği 2015-ÖSYS 0,12BAŞARI SIRASI 2016 Beklenen En Düşük Sıra 2015-ÖSYS EK PUANLI B.SIRA 2015-ÖSYS

Detaylı

2015BAŞARISIRALARIDEĞİŞİMİTAHMİNLERİ

2015BAŞARISIRALARIDEĞİŞİMİTAHMİNLERİ 2015BAŞARISIRALARIDEĞİŞİMİTAHMİNLERİ YÖNTEM Buçalışma,DoğruTercihAnalizEkibitarafındanhazırlanmışveKariyerPlanlamaDerneğiÜyelerilebirlikteyorumlanmıştır. Geçtiğimizyılardakontenjanartışveazalmalarınabakıldığında,çoğunluklaazalmanınbaşarısırasınınyükselmesine,artışlarındabaşarısırasındadüşüşe

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR HAZİRAN Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat Haziran ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 434 milyon sm3, %13,76 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mart 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

EKPSS-2014/2 Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin En Küçük ve En Büyük Puanlar (Önlisans)

EKPSS-2014/2 Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin En Küçük ve En Büyük Puanlar (Önlisans) 210020001 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MEMUR (ADIYAMAN / MERKEZ - Merkez) 4 4 0 82,69988 85,92848 210030001 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ MEMUR (AYDIN / MERKEZ - Merkez) 3 3 0 79,57189 84,86609 210050001 AĞRI İBRAHİM

Detaylı

HİEBİS EĞİTİMİ ENTİTÜLER EĞİTİCİ EĞİTİMİ RESMİ YAZI DAĞITIM LİSTESİ EKİM 2016 ( TARİHLİ VE /4031 SAYILI YAZI EKİ)

HİEBİS EĞİTİMİ ENTİTÜLER EĞİTİCİ EĞİTİMİ RESMİ YAZI DAĞITIM LİSTESİ EKİM 2016 ( TARİHLİ VE /4031 SAYILI YAZI EKİ) S.NO KURULUŞ ADI HİEBİS EĞİTİMİ ENTİTÜLER EĞİTİCİ EĞİTİMİ RESMİ YAZI DAĞITIM LİSTESİ 03 05 EKİM 2016 (06.10.2016 TARİHLİ VE 33735898.774.09/4031 SAYILI YAZI EKİ) 1 Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Adana

Detaylı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini Açıkladı:

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini Açıkladı: Basın Bildirisi Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini Açıkladı: 01 Ocak - 31 Aralık 2011 tarihleri arası Ajans Press in takibinde olan yerel, bölgesel ve ulusal 2659 yazılı basın takibinden

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR MAYIS Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat mayıs ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 513 milyon sm3, %15,92 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

I. GENEL BÜTÇELİ İDARELER 1.1 BAKANLIKLAR ÖSYM KURUM KODU MB NO KURUM ADI GÖREVLENDİRME YAPILACAK İL/İLÇE KADRO SAYISI

I. GENEL BÜTÇELİ İDARELER 1.1 BAKANLIKLAR ÖSYM KURUM KODU MB NO KURUM ADI GÖREVLENDİRME YAPILACAK İL/İLÇE KADRO SAYISI I. GENEL BÜTÇELİ İDARELER 1.1 BAKANLIKLAR 901311321 11111 ADALET BAKANLIĞI ANKARA 4 901311551 11112 MALİYE BAKANLIĞI ANKARA 5 901311828 11113 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ANKARA 3 901311436 11114 SAĞLIK BAKANLIĞI

Detaylı

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 1 30 Ocak 2016 tarih ve 29609 sayılı Resmi Gazete de Yayınlanan İşkollarındaki Ve Sendikaların Üye na İlişkin 2016 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkında

Detaylı

YURT BAŞVURUSU YAPILABİLECEK İL/İLÇELER

YURT BAŞVURUSU YAPILABİLECEK İL/İLÇELER İL ADI İLÇE ADI CİNSİYET ADANA KOZAN ERKEK ADANA KOZAN KIZ ADANA MERKEZ ERKEK ADIYAMAN BESNİ ERKEK ADIYAMAN BESNİ KIZ ADIYAMAN MERKEZ KIZ AFYONKARAHİSAR BAYAT KIZ AFYONKARAHİSAR DİNAR ERKEK AFYONKARAHİSAR

Detaylı

YURT BAŞVURUSU YAPILABİLECEK İL/İLÇELER

YURT BAŞVURUSU YAPILABİLECEK İL/İLÇELER İL İLÇE CİNSİYET ADANA MERKEZ ERKEK ADANA KOZAN KIZ ADANA KOZAN ERKEK ADIYAMAN BESNİ ERKEK ADIYAMAN MERKEZ KIZ ADIYAMAN MERKEZ ERKEK ADIYAMAN KAHTA ERKEK ADIYAMAN BESNİ KIZ AFYONKARAHİSAR ŞUHUT KIZ AFYONKARAHİSAR

Detaylı

-TÜRKİYE DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİCİ BORCU 4 BİN TL YE YAKLAŞTI

-TÜRKİYE DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİCİ BORCU 4 BİN TL YE YAKLAŞTI Umut Oran Basın Açıklaması 27.5.2013 -TÜRKİYE DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİCİ BORCU 4 BİN TL YE YAKLAŞTI -SON ÜÇ YILDA KİŞİBAŞINA DÜŞEN TÜKETİCİ BORCU YÜZDE 90 ORANINDA ARTARKEN, AYNI DÖNEMDE TASARRUF NDAKİ ARTIŞ

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİKSEL BİLGİLENDİRME RAPORU (SERTİFİKA) Hazırlayan: İrfan Taylan ÇOKYAMAN OCAK 2013 ANKARA SERTİFİKA BÖLÜM İSTATİSTİKLERİ 2 1) SERTİFİKA

Detaylı

* Bu illerde Personel Dağılım Cetveline (PDC) göre personel istihdamı planlanmamıştır.

* Bu illerde Personel Dağılım Cetveline (PDC) göre personel istihdamı planlanmamıştır. ANKARA İSTANBUL İZMİR KOCAELİ BURSA ADANA MERSİN MUĞLA * DENİZLİ ESKİŞEHİR EDİRNE * KAYSERİ TEKİRDAĞ BALIKESİR BOLU * TRABZON SAMSUN ARTVİN * ERZURUM ELAZIĞ ERZİNCAN * MALATYA ADIYAMAN BÖLGE GRUP SIRALAMASI

Detaylı

YURT BAŞVURUSU YAPILABİLECEK İL/İLÇELER

YURT BAŞVURUSU YAPILABİLECEK İL/İLÇELER İL ADI İLÇE ADI CİNSİYET ADANA KOZAN ERKEK ADANA KOZAN KIZ ADANA MERKEZ ERKEK ADIYAMAN BESNİ ERKEK ADIYAMAN BESNİ KIZ ADIYAMAN KAHTA ERKEK ADIYAMAN MERKEZ KIZ AFYONKARAHİSAR EMİRDAĞ ERKEK AFYONKARAHİSAR

Detaylı

Ağustos SAGMER İstatistikleri

Ağustos SAGMER İstatistikleri Ağustos 2017 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2016 2017 Ağustos Ocak - Ağustos Ağustos Ocak - Ağustos ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Kasım SAGMER İstatistikleri

Kasım SAGMER İstatistikleri Kasım 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Kasım Ocak - Kasım Kasım Ocak - Kasım ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Haziran SAGMER İstatistikleri

Haziran SAGMER İstatistikleri Haziran 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Haziran Ocak - Haziran Haziran Ocak - Haziran ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. ÜNİVERSİTE ADI TÜRÜ PROGRAM Açıklaması Öğrenim T. OGR. SÜRE PUAN TÜRÜ 2012 2013-2013 T. Puan kont. yerleşen Boğaziçi Ü. İstanbul

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 2,8% 26,5% 6,6% 3,2% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/09/2014 tarihinde 2014 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 1,2% 18,8% 2,8% 26,5% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Detaylı

2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR

2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR 2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR Alan Adı İl Adı Atama Puanı Ek2 Puanı Hizmet Süresi Başvuru Atama Bilişim Teknolojileri ANKARA 42,000 10 3269

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Getirme Merkezi Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sunumun İçeriği Atık Yönetimi Amaç ve Kapsam Sınıflandırma ve Kriterler Döngüsel Ekonomi Sıfır Atık Atık Yönetimi *Evsel,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 05/06/2017 tarihinde 2017 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2014 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2013 2014 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

K.KODU KONTENJAN KONTENJAN PUAN PUAN KADRO UNVANI KURUM ADI 2157651 1 0 088.425 088.425 MEMUR (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (MERKEZ) 2157653

K.KODU KONTENJAN KONTENJAN PUAN PUAN KADRO UNVANI KURUM ADI 2157651 1 0 088.425 088.425 MEMUR (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (MERKEZ) 2157653 2157651 1 0 088.425 088.425 MEMUR (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (MERKEZ) 2157653 1 0 081.206 081.206 MEMUR (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (MERKEZ) 2157655 1 0 088.005 088.005 MEMUR (BOLU)

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2016 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2015 2016 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 8,6% 6,8% 7,3% 26,7% ÇEK 0,0% 0,5% 0,0% 0,4% DİĞER

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2016 tarihinde 2015 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2014 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2015 tarihinde 2014 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle;

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. 4 KOÇ ÜNİVERSİTESİ Vakıf İSTANBUL İnsani Bilimler ve Edebiyat Fak. Arkeoloji ve Sanat Tarihi İNG TS-1 449,145 446,594 8 3.550 4 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Devlet ESKİŞEHİR İletişim Bilimleri Fak. Basın ve Yayın

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/09/2016 tarihinde 2016 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL

ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL 10-Avc ADANA 118,65 TL 3.084,90 TL 0,119 TL 10-Avc ANKARA 78,75 TL 2.047,50 TL 0,079 TL 10-Avc ANTALYA 111,30 TL 2.893,80 TL 0,111 TL 10-Avc BALIKESİR

Detaylı

2014 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI

2014 ÖSYS TAVAN VE TABAN PUANLARI ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL (BOLU) Hemşirelik 175 175 YGS-2 336,30905 135.000 407,38702 309,31156 328,92630 52 52 YGS-2 461,90470 21.700 483,57847 438,97585 447,11705

Detaylı

MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL

MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL 10-Avc ADANA 113,40 TL 2.948,40 TL 0,113 TL 10-Avc ANKARA 75,60 TL 1.965,60 TL 0,076 TL 10-Avc ANTALYA 106,05 TL 2.757,30 TL 0,106 TL 10-Avc BALIKESİR

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2015 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2014 2015 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 6,7% 8,6% 9,0% 8,3% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

Sosyal Hizmet. 2013 YGS - LYS Taban Puanları Kitapçığı (Başarı Sıralamalı) www.acidershaneleri.com.tr - www.acidergisi.com.tr

Sosyal Hizmet. 2013 YGS - LYS Taban Puanları Kitapçığı (Başarı Sıralamalı) www.acidershaneleri.com.tr - www.acidergisi.com.tr 109110106 SİNOP Üniv. Devlet SİNOP TS-1 45 + 2 52 52 362,707 31600 26.500 108710139 RECEP TAYYİP ERDOĞAN Devlet RİZE TS-1 50 + 2 57 57 362,577 32100 26.600 103610049 ERZİNCAN Üniv. Devlet ERZİNCAN TS-1

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU OCAK 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/02/2016 tarihinde 2016 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ YDevlet BAKU Filoloji Fak. Azerbaycan Dili ve Edebiyatı TS-2 273,082 232,896 10 301.000 4 BAKÜ SLAVYAN ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2014 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

ALANYA NIN BAZI EKONOMİK VE SOSYAL VERİLERİNİN MEVCUT İLLER İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

ALANYA NIN BAZI EKONOMİK VE SOSYAL VERİLERİNİN MEVCUT İLLER İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ ALANYA NIN BAZI EKONOMİK VE SOSYAL VERİLERİNİN MEVCUT İLLER İLE RAKAMLARLA ALANYA YÜZÖLÇÜMÜ 2.751 KM² ORMAN ALANI 178.971 HEKTAR TARIM ARAZİSİ 26.129 HEKTAR AKDENİZ E KIYISI 70 KİLOMETRE BELEDİYE 17 KÖY

Detaylı

Türkiye de Bölgesel Kalkınma

Türkiye de Bölgesel Kalkınma economicpolicyresearchinstitute ekonomipolitikaları araş t ı rmaenstitüsü Türkiye de Bölgesel Kalkınma Emin Dedeoğlu 7 Aralık 2006, Konya Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 2 Türkiye de Bölgeler Arası

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu İÇİNDEKİLER Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu Çizelge 1 Türkiye genelinde il merkezlerinin su ihtiyaçları ve ihtiyaçların karşılanma durumu icmali Çizelge 2. 2013-2015 yılları

Detaylı