Ürün Portföyü Ve Olası Uygulamaları. Ağustos 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ürün Portföyü Ve Olası Uygulamaları. Ağustos 2014"

Transkript

1 Ürün Portföyü Ve Olası Uygulamaları Ağustos 2014

2 Bölüm 1 SE Savunma ve Havacılık İHA Ürünleri Bölüm 2 İHA, İKA ve Olası Askeri Uygulamaları

3 SE SAVUNMA ve HAVACILIK İHA ÜRÜNLERİ İHA, İnsansız HavaAraçları Ürün Portföyünde 3 ana Ürün bulunmaktadır. ALBATROSS, Tilt Rotor Dikey/Yatay Uçuş Özellikli İHA, Sabit Kanat Hidrojen Yakıtlı İHA, QuadRotor, QuadCopter Genel Maksatlı İHA, Ana Ürün ve İHA Ürün Portföyünün amiral gemisi olarak değerlendirdiğimiz ALBATROSS, iki rotoru hareketli eksene (tilt rotor) sahip olmak üzere üç rotorlu; yüksek manevra ve hız kabiliyetine haiz; helikopter gibi dikine kalkış-iniş ve uçuş yapabilen (VTOL); sabit kanatları ile uçma ve yatay kalkış-iniş kabiliyetine sahip; her iki uçuş modu arasında havada geçiş yapabilen; kablosuz bir şekilde gerçek zamanlı olarak veri alışverişinde bulunabilen; kamera, tutucu (gripper) vb. unsurları stabil olarak taşıyabilen ve askeri/ sivil amaçlı kullanılabilecek milli, yeni bir İnsansız Hava Aracı dır, benzeri dünyada sadece bir firma tarafından üretilmektedir.

4 ALBATROSS, Dikey/Yatay Uçuş Özellikli İHA SE - İHA Ürünleri

5 ALBATROSS, Dikey/Yatay Uçuş Özellikli İHA SE - İHA Ürünleri

6 ALBATROSS, Dikey/Yatay Uçuş Özellikli İHA SE - İHA Ürünleri

7 ALBATROSS - PROJE AŞAMALARI ve DESTEKLER Projenin başlangıcından itibaren 1 Bilgisayar Mühendisi 36 ay, 2 Mekatronik Mühendisi toplam 42 ay, 1 Uçak mühendisi 10 ay, 1 Uzay ve Havacılık mühendisi 9 ay, 1 Kontrol Mühendisi 12 ay, 1 Elektronik Mühendisi 6 ay görev aldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile sistemin ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olmasına yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir.

8 ALBATROSS - PROJE AŞAMALARI ve DESTEKLER Kendi öz kaynaklarımızla geliştirmeye başladığımız projemiz için tarihinde KOSGEB e makine-teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı giderlerimiz için başvuru yaptık ve kabul edilerek toplamda TL lik bir destek aldık. Sonrasında tarihinde revizyon talebinde bulunarak TL lik bir revizyon alarak destek olarak kullandığımız bedel toplamda TL ye yükseldi. Projemizin daha sonraki aşamalarında, tarihinde TÜBİTAK a hava, kara ve deniz taşıtları için ataletsel algılayıcılara sahip otomatik pilot sistemi başlıklı, TL bedelli ve otonom insansız hava gemisi başlıklı, TL bedelli iki adet başvurumuzu gerçekleştirdik. Maalesef TÜBİTAK tarafından projelerimiz gerekli olgunluğa gelmediği nedeniyle olumsuz cevap aldık ve çalışmalarımızı pes etmeden, ülkemize fayda sağlama içselliği ile daha da motive olmuş bir biçimde yine kendi sınırlı öz kaynaklarımızla devam ettirdik.

9 ALBATROSS - PROJE AŞAMALARI ve DESTEKLER Atılım Üniversitesi ile ortak olarak gerçekleştirdiğimiz ve akademik araştırma kapsamı içerisinde bulunan başka, ancak alt yapısı aynı olan üç dönerkanatlı özerk hava taşıtı (3DÖHAT) projemiz için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı na destek başvurusunda bulunduk. Bakanlığın SANTEZ programı kapsamında TL tutarında destek kullandık. Aynı boyutlara sahip bir başka gövde ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi için tek motorlu, düz uçuşa sahip bir hava aracı üzerinde anlaşmış ve projeye başlamış durumdayız. MAM ın geliştirdiği Hidrojen Yakıt Hücresi ile uçacak olan bu hava aracı 5 saat gibi bu boyutta bir iha nın sahip olacağı en yüksek uçuş süresine erişecektir. Nisan 2014 itibari ile hava aracının gövdesi tamamlanmış, normal batarya ile uçuşlarına Mayıs 2014 te başlanması planlanmıştır. Proje Kasım 2014 te bitirilecek, çıkarılacak ürün ile hava aracı 5 saat uçuş süresine sahip olacaktır.

10 ALBATROSS - PROJE AŞAMALARI ve DESTEKLER Projemizin tasarımı ve bilgisayar ortamında geliştirilmesi tamamen bitmiş durumdadır. Bu aşamadan sonra geçmek istediğimiz üretim, pazarlama ve son ürün üretimi fazlarıdır.

11 ALBATROSS - ÖZELLİKLER VTOL Özelliği Dik iniş kalkış yapabilmesi (VTOL), herhangi bir fırlatıcıya veya düz bir zemine ihtiyaç duymadan kalkış yapabilmesine ve paraşüt vb. gibi iniş takımlarına ihtiyaç duymadan her türlü araziye iniş yapabilmesini sağlamaktadır. Dik iniş kalkış yapabilen İHA lar üzerlerine kolayca monte edilebilen faydalı yüklerin çeşitliliğine göre farklı görevlere sahiptirler (Kamera - Keşif gözlem, Dedektör Mayın tarama gibi). Havada asılı kalma özelliği ile sabit ya da yavaş seyir eden nesnelerin takibi kolaylaşmaktadır.

12 ALBATROSS - ÖZELLİKLER Mevcut Modellere Göre Avantajlar Mevcut sabit kanatlı modellere göre modelimizin avantajı dik kalkış ve iniş yapabilmesi ve havada asılı kalabilmesidir. Sadece döner kanatlı modellere göre avantajımız ise düz uçuşa geçmesi ile daha yüksek hızlara çıkabilmesi ve bu sebeple daha uzun bir menzile sahip olmasıdır.

13 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Genel Özellikler Albatros standart modeli yaklaşık 2,5 metre kanat açıklığına sahip olup 15 kg ağırlığındadır. 1 kg faydalı yük taşıması planlanmaktadır. 10,000 ft yükseklikte 3 saatten fazla görev süresi öngörülmektedir. Kontrol menzili 50km olarak planlanmaktadır.

14 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Genel Özellikler

15 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Genel Özellikler

16 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Genel Özellikler

17 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Fonksiyonel Özellikler VTOL: Araç bulunduğu noktadan dik şekilde kalkış yapabilme özelliğine sahiptir. Aynı sistem kullanılarak dik şekilde iniş de sağlanabilmektedir. Hover: Araç uçuş sırasında pervanelerinin yönünü değiştirerek havada asılı kalabilecek veya düşük hızlarda yatay ve dikey uçuş yapabilmektedir. Düz Uçuş: Araç sabit kanatlı uçak gövdesine sahip olması ile pervanelerinin normal konuma getirilerek düz şekilde uçabilmekte, yüksek hızlara ve irtifalara çıkabilmektedir.

18 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Fonksiyonel Özellikler Oto Pilot: Sistem oto pilot özelliğine sahip olacak, yüklenen görevi pilota ihtiyaç duymadan gerçekleştirme özelliğine sahiptir. Kullanılmakta olan oto pilot yazılımı firmamız tarafından geliştirilmiştir Otomatik iniş kalkış: Araç otomatik pilot ve otomatik denge kontrol yazılımları ile dik ve yatay iniş kalkışını pilota ihtiyaç duymadan yapabilmektedir.

19 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Faydalı Yükler Kamera Keşif ve gözlem için İHA üzerinde faydalı yük olarak kamera yerleştirildiğinde, termal kamera ile canlıları algılayabilir, gece görüş kamerası ile 24 saat çalışabilir, yüksek çözünürlüğe sahip özel kameralar ile görünmeyecek kadar yüksek irtifadan hedefi fark edebilir.

20 ALBATROSS SİSTEM ÖZELLİKLERİ Faydalı Yükler Özel Amaçlı Algılayıcılar İHA üzerine çeşitli algılayıcılar yerleştirilerek çeşitli görevler tanımlanabilir. Bu görevler insansız bir taşıtın yapmaması halinde insan hayatını tehlikeye atabileceğinden böyle bir sistemin üzerine yerleştirilerek, mayın tarayan İHA, radyoaktivite ölçen İHA gibi modları olabilir. Firmamızın üzerinde çalıştığı İHA havada askıda kalabildiği için sadece sabit kanatlı sistemlerle yapılaması mümkün olmayan ölçümleri yapabilmesi öngörülmektedir.

21 ALBATROSS SİSTEM Mekanik Sistemler Elektronik Sistemler Algılayıcılar Yazılım Yer İstasyonu

22 ALBATROSS SİSTEM Mekanik Sistemler Gövde Gövde alüminyum alaşım şase üzerine kompozit (Karbon fiber) gövde ve kanatlardan oluşmaktadır.

23 ALBATROSS SİSTEM - Elektronik Sistemler Fırçasız Motor Hız Kontrol Ünitesi Kendi tasarım ve üretimimiz olan motor hız kontrol ünitesi ile hassas motor devir ayarları sağlanacak, bu hassasiyet aracın denge ve uçuşunun daha kararlı olmasına yardım etmektedir. Genel Kontrol Bilgisayarı Tüm alt sistemleri denetleyen ve haberleşmelerini sağlayan ana denetleyicidir. Denge Kontrol Ünitesi Atalet sensörlerinden gelen veriyi işleyerek filtrelenen veriyi kontrol sinyallerine çevirip aracın denge ve stabilizasyonunu kontrol eden alt sistemdir.

24 ALBATROSS SİSTEM - Elektronik Sistemler Kablosuz Haberleşme Üniteleri Datalink: Yer ünitesiyle veri iletişimini sağlar, telemetri bilgilerini gönderir. Firmamızın daha önce projelerinde kullandığı uzun menzilli (50+ km) veri aktarım üniteleri modifiye edilip sistem üzerinde kullanılacaktır. Videolink: Faydalı yük kameradan görüntü aktarır. Bu bağlantı kullanılacak bant genişliğinin fazla olması nedeni ile analog sinyaller ile iletilecektir. Görüntü İşleme Ünitesi Kameradan gelen görüntüleri işler ve sıkıştırma işlemlerini gerçekleştirir.

25 ALBATROSS SİSTEM - Elektronik Sistemler Batarya Batarya Lityum Polimer teknolojiye sahip yüksek enerji ağırlık oranına sahiptir. Görev süresine göre hücre sayısı artırılıp azaltılabilir. Kullanılması planlanan tüm ana ve alt sistemlerin ilk aşamada hazır ürünlerden oluşması, daha sonrasında hepsinin firmamız tarafından tasarlanıp üretilmesi planlanmaktadır. Bu sayede dışa bağımlılık ve veri güvenliği sorunları da çözülecektir.

26 ALBATROSS SİSTEM - Yazılım SE - İHA Ürünleri

27 ALBATROSS SİSTEM - Yazılım Genel Kontrol Yazılımı Genel kontrol yazılımı, hava aracındaki genel işleyişi ve birimler arasındaki haberleşmeyi sağlar. Algılayıcılardan gelen verileri yorumlayıp gerekli sinyalleri alt sistemlere iletir. Uçuş ve Denge Kontrol Yazılımı Uçuş ve denge kontrol yazılımı IMU ve diğer sensörlerden gelen bilgileri işleyen yazılımdır. LQR, H infinity regülatörleri ve robust kontrolcü algoritmaları ile verileri işleyerek kontrol sinyallerini oluşturur. Oto-Pilot Yazılımı Otomatik pilot yazılımı hava aracının navigasyon kabiliyetini kontrol eder. GPS ve diğer sensörlerden aldığı bilgileri işleyerek otomatik iniş kalkış ve uçuşu sağlar. Otomatik pilot yazılımı da firmamız bünyesinde tasarlanmaktadır.

28 ALBATROSS SİSTEM Yazılım Faydalı Yük ve Görüntü İşleme Yazılımları Faydalı yük yazılımı hava aracındaki faydalı yükün işlevlerini ve durumunu kontrol eden ve gerekli bilgileri işleyip yer istasyonuna aktaran yazılımdır. Güç Kontrol Yazılımı Güç kontrol yazılımı bataryalarda kalan enerjiye göre menzil ve uçuş süresi bilgilerini hesaplar. Güç kontrol biriminden aldığı verileri işleyip gerçek zamanlı enerji harcama hesaplamalarını yapar ve tahmini uçuş süresini kullanıcıya bildirir.

29 ALBATROSS SİSTEM Algılayıcılar Ataletsel Seyrüsefer Birimi (INS) Ataletsel Sensör Birimi, üç ivmeölçer, üç jiroskop, üç magnetometre ve gerekli bazı sensörlerin birleşmesiyle oluşur. Gürültüden arındırılması için filtrelenmiştir. Roll, Pitch ve Yaw açı ve açısal hız bilgilerini gönderir. İlk etapta hazır ürünlerin kullanılacağı sistemimizde, ileriki aşamada kendi bünyemizde IMU/INS tasarlamak ve üretmek de hedeflerimiz arasındadır. 30 Hz ile 1000 Hz arası hızlarda istenilen verileri gönderen INS, bu değişkene göre ve hassasiyetine göre farklı modellere ayrılır. Küresel Konumlandırma Birimi (GPS) INS çok hassas bir sensördür ve her zaman tam doğru bilgiyi ölçemeyebilir. Bu sebeple doğruluğuna güvendiğimiz bir sensörü INS dan gelen veriyi doğrulamak için kullanmamız yararımıza olacaktır. GPS, konum, yükseklik, hız, bilgilerinden yönelim gibi bilgileri elde edip INS dan gelen veriyi günceller.

30 ALBATROSS SİSTEM Algılayıcılar Mesafe Algılayıcıları Kızılötesi Algılayıcılar: İHA'nın düşük irtifada yerden yüksekliğini ve çevredeki objelerin yakınlığını algılamak için kullanılmaktadır. Ultrasonik Algılayıcılar: İHA'nın kızılötesi algılayıcılara göre daha uzun mesafeleri ultrasonik sinyallerle algılayan bir çeşit sensördür. Basınçölçer Basınç algılayıcısı sayesinde mutlak yükseklik bilgisi edinilir. Bu bilgi ile GPS'ten gelen veri doğrulanır ve daha doğru sonuç elde edilmiş olur. Akımölçer Motorların ve işlemcilerin üstünden geçen akımı ölçer ve kısa devre kontrolü sağlar. Elde edilen akım bilgisi sayesinde kalan enerjinin hesaplanması için gerekli alt sistemlere akım bilgisini iletir.

31 ALBATROSS SİSTEM Yer İstasyonu Yer istasyonu sabit, mobil ve araçla tümleşik olarak üç ayrı şekilde tasarlanmıştır. Bilgisayar, özel kontrol kartı ve antenden oluşur. Bilgisayar askeri standartlarda dış kullanıma uygundur. Özel kart anten pan-tilt özelliğini kontrol eden arabirimdir. Anten ise video ve veri haberleşmesini sağlamak için iki farklı frekansta çalışır. Yer istasyonunda çalışan iki yazılım vardır, bunlar görev kontrol yazılımı ve anten kontrol yazılımıdır.

32 ALBATROSS SİSTEM Yer İstasyonu Görev Kontrol Görev kontrol yazılımı İHA'nın görevlerinin tanımlandığı ve işlendiği yazılımdır. İHA'dan gelen video ve foto bilgileri bu yazılım üzerinden işlenir. İHA'ya gönderilen rota ve görev bilgileri araç üzerinde çalışan yazılım tarafından alınır. Bu görevler gerçekleştirilirken video ve telemetri bilgileri gerçek zamanlı yer istasyonuna iletilir. Anten Kontrol Anten kontrol yazılımı aracı havada takip ederek anten menzilini maksimum seviyede kontrol etmeye yarar. Aracın koordinatları ve antenin yerdeki konumundan aldığı bilgileri kullanarak yer istasyonu antenini araca yönlendirir.

33 ALBATROSS SİSTEM Yer İstasyonu SE - İHA Ürünleri

34 Bölüm 1 SE Savunma ve Havacılık İHA Ürünleri Bölüm 2 İHA, İKA ve Olası Askeri Uygulamaları

35 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR Olası Askeri Uygulamalar; Keşif Üs Koruma Hedef Tanımlama Muharebe Desteği ve İstihbarat Saldırı Arama Kurtarma Sınır Güvenliği İnsansız Hava Araçlarında aranan özellikler; Ekonomik olmalı, ve Faydalı-Yük çeşitliliği olmalı Manevra kabiliyeti yüksek olmalı Saldırı amaçlı kullanımda silah montajına uygun olmalı Tamamen stabil çalışmalı ve mümkün olduğunca küçük olmalı

36 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR Zorluklar Ağırlık Kontrol zorlukları Enerji yönetimi Navigasyon Haberleşme Elektronik uyumluluk Kararlılık ve Mukavemet Faydalı yük sorunu Motor seçimi ve motorların tamamen eş olmaması Geometrik problemler Simülasyon zorluğu Filtreleme, İşaret işleme ve aktarma Gerçek zamanlılık

37 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR İHA Dünyada Genel Durum (2009 İtibarı İle) 294 farklı İHA modeli 49 ülkede 974 tasarım projesi, % 85 i askeri amaçla kullanılmakta Toplam harcama 4.4 milyar $, gelecek 10 yılda 62 milyar $

38 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR Sabit Kanatlı İHA lar Predator Raven GlobalHawk

39 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR Döner Kanatlı İHA lar Yamaha RMAX Camcopter Microdrone MD4-1000

40 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR Görevler IMINT SIGINT GPS Pseudolite Air Sampling Strike EW/ESM Decoy BPI/BPLI Target Cargo / Logistics ACN

41 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR Faydalı Yükler (Keşif/Gözetleme) Cameras Still Motion Panoramic Electro-Optical FLIR IRLS SAR ISAR IFSAR

42 İHA/İKA Olası Askeri Uygulamalar İHA OLASI ASKERİ UYGULAMALAR Faydalı Yükler (EW/ESM) Chaff Active EW Jammers COMINT ELINT ESM Ordnance Leaflets/Propaganda

43 SE Savunma ve Havacılık Ltd.Şti. Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi Teknopark Web: Tel: Fax:

Dikey ve Yatay Uçuş Kabiliyete Sahip İnsansız Hava Aracı (Tilt-rotor İHA)

Dikey ve Yatay Uçuş Kabiliyete Sahip İnsansız Hava Aracı (Tilt-rotor İHA) Dikey ve Yatay Uçuş Kabiliyete Sahip İnsansız Hava Aracı (Tilt-rotor İHA) Eylül 2013 İçindekiler Firma Tanıtımı ve Hedefleri... 4 Proje Genel Tanıtımı... 5 Çıkış Noktası... 5 Proje Özeti... 7 Albatross

Detaylı

LAPİS Havacılık ve Elektrikli Araç Teknolojileri Ltd.Şti.

LAPİS Havacılık ve Elektrikli Araç Teknolojileri Ltd.Şti. LAPİS Havacılık ve Elektrikli Araç Teknolojileri Ltd.Şti. www.lapisteknoloji.com info@lapisteknoloji.com LAPİS Havacılık Lapis Havacılık ve Elektrikli Araç Teknolojileri Limited Şirketi, alanlarında uzman

Detaylı

Lapis Havacılık ve Elektrikli Araç Teknolojileri Limited Şirketi, alanlarında uzman kişiler tarafından 2015 yılında kurulmuştur.

Lapis Havacılık ve Elektrikli Araç Teknolojileri Limited Şirketi, alanlarında uzman kişiler tarafından 2015 yılında kurulmuştur. HAKKIMIZDA Lapis Havacılık ve Elektrikli Araç, alanlarında uzman kişiler tarafından 2015 yılında kurulmuştur. İnsansız Sistemler ve Elektrikli Araçlar sektörlerinde ortalama 8 yıllık teknik altyapıya sahip

Detaylı

Firma Profili. Ağustos 2014

Firma Profili. Ağustos 2014 Ağustos 2014 TARİHÇE Kuruluş :2002 (SE Teknoloji Çözümleri) Özel yazılım, donanım tedariki, uzak mesafe kablosuz ağlar, danışmanlık ve sistem entegrasyonu Yurt içinde Üretim Kaynak Kullanımı ve Otomasyonu,

Detaylı

Gökhan Göl 2. MULTİKOPTER SİSTEMLERİ VE UÇMA PRENSİPLERİ

Gökhan Göl 2. MULTİKOPTER SİSTEMLERİ VE UÇMA PRENSİPLERİ 1. GİRİŞ İnsansız hava aracı (İHA) hava akımı ve tahrik kuvvetlerinden yararlanarak uçabilen yerden kumanda edilen ya da otonom yani belli bir uçuş planı üzerinden otomatik hareket eden, uçuş için içerisinde

Detaylı

AFET VE ACİL DURUMLARDA EMNİYET HAVACILIK

AFET VE ACİL DURUMLARDA EMNİYET HAVACILIK AFET VE ACİL DURUMLARDA EMNİYET HAVACILIK İÇERİK 1- EMNİYET HAVACILIK DAİRE BAŞKANLIĞI 2- HAVA ARAÇLARININ TABİİ AFETLERDEKİ ROLÜ 3- EMNİYET HAVA ARAÇLARININ TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ POLİS HAVACILIK 1940-

Detaylı

İHA SİSTEMLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. BURKUT İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA-2)

İHA SİSTEMLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. BURKUT İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA-2) İHA SİSTEMLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. BURKUT İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA-2) 3000 m Uçuş Tavanı 80 Km Uçuş Menzili 10 + Saat Uçuş Zamanı 10 Kg Yük Kapasitesi 50 Km Canlı Video Aktarımı Burkut çok

Detaylı

TÜBİTAK BIT-MNOE

TÜBİTAK BIT-MNOE TÜBİTAK 1511 1511-BIT-MNOE-2015-2 Havacılık ve Uzay Sektörlerine Yönelik MEMS Tabanlı Sistemlerin, Alt Bileşenlerin ve Devrelerin Geliştirilmesi Programın Amacı Nedir? Havacılık ve uzay sektörleri için

Detaylı

Yetenekler Ve Mühendislik/Danışmanlık Hizmetleri. Ağustos 2014

Yetenekler Ve Mühendislik/Danışmanlık Hizmetleri. Ağustos 2014 Yetenekler Ve Mühendislik/Danışmanlık Hizmetleri Ağustos 2014 TESİSLER Ar-Ge Laboratuarları ve Üretim Tesisleri Elektromekanik Atölyeler RF ve Elektronik Labarutarları Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi

Detaylı

TurkUAV Tarim Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi

TurkUAV Tarim Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi TurkUAV Tarim Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi HAKKIMIZDA Konusunda İlk Firma Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak 2009 dan beri insansız hava araçları konusunda hizmet vermekteyiz. Başarı Ödülü

Detaylı

TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi

TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi HAKKIMIZDA Konusunda İlk Firma Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak 2009 dan beri insansız hava araçları konusunda hizmet vermekteyiz. Başarı Ödülü

Detaylı

Dikey İniş Kalkış Yapabilen Sabit Kanatlı İnsansız Hava Aracı Çalışmaları

Dikey İniş Kalkış Yapabilen Sabit Kanatlı İnsansız Hava Aracı Çalışmaları Dikey İniş Kalkış Yapabilen Sabit Kanatlı İnsansız Hava Aracı Çalışmaları Zafer ÖZNALBANT 1, Mehmet Ş. KAVSAOĞLU 1 IX. UHUM, 6 Mayıs 2017, Ankara 1 Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi

Detaylı

HAKKIMIZDA DEVLET DESTEKLİ MULTİKOPTER ÜRETİM PROJESİ; GEO V2

HAKKIMIZDA DEVLET DESTEKLİ MULTİKOPTER ÜRETİM PROJESİ; GEO V2 GEO V2 HAKKIMIZDA Teknomer Mekatronik Mühendislik Ltd. Şti. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve Geomatics Group ortaklığında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Teknopark bünyesinde Üniversite-Özel sektör

Detaylı

1. Giriş. 2. Dört Rotorlu Hava Aracı Dinamiği 3. Kontrolör Tasarımı 4. Deneyler ve Sonuçları. 5. Sonuç

1. Giriş. 2. Dört Rotorlu Hava Aracı Dinamiği 3. Kontrolör Tasarımı 4. Deneyler ve Sonuçları. 5. Sonuç Kayma Kipli Kontrol Yöntemi İle Dört Rotorlu Hava Aracının Kontrolü a.arisoy@hho.edu.tr TOK 1 11-13 Ekim, Niğde M. Kemal BAYRAKÇEKEN k.bayrakceken@hho.edu.tr Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümü

Detaylı

TurkUAV OKTO Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi

TurkUAV OKTO Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi TurkUAV OKTO Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi HAKKIMIZDA Konusunda İlk Firma Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak 2009 dan beri insansız hava araçları konusunda hizmet vermekteyiz. Başarı Ödülü

Detaylı

TurkUAV Tarim Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi

TurkUAV Tarim Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi TurkUAV Tarim Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi HAKKIMIZDA Konusunda İlk Firma Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak 2009 dan beri insansız hava araçları konusunda hizmet vermekteyiz. Başarı Ödülü

Detaylı

Yeni Nesil Şahingözü Keşif Gözetleme Sistemleri.

Yeni Nesil Şahingözü Keşif Gözetleme Sistemleri. Yeni Nesil Şahingözü Keşif Gözetleme Sistemleri www.aselsan.com.tr Yeni Nesil Keşif Gözetleme Sistemleri Tespit, teşhis ve tanıma özellikleri kullanılarak tehditlerin detaylı olarak belirlenmesi, keşif

Detaylı

KGİ İHS Kapsamında Anadolu Üniversitesinde Yapılan Çalışmalar

KGİ İHS Kapsamında Anadolu Üniversitesinde Yapılan Çalışmalar KGİ İHS Kapsamında Anadolu Üniversitesinde Yapılan Çalışmalar Zafer ÖZNALBANT 1, Tansu FİLİK 2, Ömer Nezih GEREK 2 IX. UHUM, 6 Mayıs 2017, Ankara 1 Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi

Detaylı

Termal Kameralar. Overseas 2015.10

Termal Kameralar. Overseas 2015.10 Termal Kameralar Overseas 2015.10 Profesyonel Seri Rekabetçi fiyat-kalite Temel akıllı özellikler Yüksek Çözünürlük(336*256 /640*512) Pro Serisi Ultra Serisi Lite Serisi Ultra Smart Series Projeler için

Detaylı

PARS 8X8 TAKTIK TEKERLEKLI ZIRHLI ARAÇ

PARS 8X8 TAKTIK TEKERLEKLI ZIRHLI ARAÇ PARS 8X8 32 TAKTIK TEKERLEKLI ZIRHLI ARAÇ TEMEL ÖZELLİKLER Şoför/Komutan için mevcut durum bilgisi sağlayan önde ve arkada iki adet termal ve CCD gündüz kameraları Tüm tekerleklerden direksiyon kontrolü

Detaylı

FOG COPILOT & FOG OSD V2.1 OTO PİLOT SİSTEMİ

FOG COPILOT & FOG OSD V2.1 OTO PİLOT SİSTEMİ 2013 FOG COPILOT & FOG OSD V2.1 OTO PİLOT SİSTEMİ Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 23.04.2013 www.modelhobbyprojects.com Sayfa 0 1- ÜRÜN İÇERİĞİ FOG COPILOT FOG OSD V2.1 10Hz GPS 100A Akım Sensörü

Detaylı

DB MARS Bilişim Teknolojileri ve Savunma Sanayi Ticaret Limited Şirketi

DB MARS Bilişim Teknolojileri ve Savunma Sanayi Ticaret Limited Şirketi DB MARS Bilişim Teknolojileri ve Savunma Sanayi Ticaret Limited Şirketi GERÇEK ZAMANLI VERİ TOPLAMA, VERİ KAYIT, KONTROL VE İLETİŞİM SİSTEMİ Gerçek zamanlı veri toplama, veri kayıt ve iletişim sistemi;

Detaylı

TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi

TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi TurkUAV Thermo Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi HAKKIMIZDA Konusunda İlk Firma Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak 2009 dan beri insansız hava araçları konusunda hizmet vermekteyiz. Başarı Ödülü

Detaylı

DÖRT ROTORLU BİR İNSANSIZ HAVA ARACININ İRTİFA KESTİRİMİ

DÖRT ROTORLU BİR İNSANSIZ HAVA ARACININ İRTİFA KESTİRİMİ VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli DÖRT ROTORLU BİR İNSANSIZ HAVA ARACININ İRTİFA KESTİRİMİ İlkay Gümüşboğa 1 Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay

Detaylı

Drone ve Kara Tehditlerine Karşı Retinar Radar Sistemi

Drone ve Kara Tehditlerine Karşı Retinar Radar Sistemi Türkiye nin Teknoloji Geliştirme Merkezi METEKSAN SAVUNMA SANAYİİ A.Ş. Drone ve Kara Tehditlerine Karşı Retinar Radar Sistemi METEKSAN SAVUNMA SANAYİİ A.Ş. Türkiye nin Teknoloji Geliştirme Merkezi Retinar

Detaylı

TurkUAV OKTO Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi

TurkUAV OKTO Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi TurkUAV OKTO Havadan Görüntüleme ve Ölçüm Sistemi HAKKIMIZDA Konusunda İlk Firma Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak 2009 dan beri insansız hava araçları konusunda hizmet vermekteyiz. Başarı Ödülü

Detaylı

Geniş Alan Gözetleme Sistemlerinin Afet Durumunda Kullanımı ESEN SİSTEM ENTEGRASYON KASIM 2013

Geniş Alan Gözetleme Sistemlerinin Afet Durumunda Kullanımı ESEN SİSTEM ENTEGRASYON KASIM 2013 Geniş Alan Gözetleme Sistemlerinin Afet Durumunda Kullanımı ESEN SİSTEM ENTEGRASYON KASIM 2013 İçerik 2 ESEN Sistem Şirket Tanıtımı Şirket Vizyonu ve Çalışma Alanları Geniş Alan Gözetleme Sistemleri (GAG)

Detaylı

Güvenlik Arama Kurtarma İstihbarat. hakkımızda. Infrared, Kızılötesi, gece görüş vb. özellikli kameralar takılarak özel üretimler yapılabilir.

Güvenlik Arama Kurtarma İstihbarat. hakkımızda. Infrared, Kızılötesi, gece görüş vb. özellikli kameralar takılarak özel üretimler yapılabilir. hakkımızda Teknomer Mühendislik Ltd. Şti. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Harita Mühendisliği öğretim Üyeleri ve Geomatics Grup ortaklığında Tokat Teknopark AŞ bünyesinde kurulmuştur. İnsansız hava araçları

Detaylı

Aviyonik Sistemler ve Entegrasyon Yetenekleri.

Aviyonik Sistemler ve Entegrasyon Yetenekleri. Aviyonik Sistemler ve Entegrasyon Yetenekleri www.aselsan.com.tr Türkiye nin Savunma Sanayindeki lider kuruluşu ASELSAN, aviyonik alanında yurtiçi ve yurtdışındaki ihtiyaçların karşılanması için, döner

Detaylı

Şekil 2: Kanat profili geometrisi

Şekil 2: Kanat profili geometrisi Kanat Profili ve Seçimi Şekil 1: İki boyutlu akım modeli Herhangi bir kanat, uçuş doğrultusuna paralel olarak (gövde doğrultusunda) kesildiğinde şekil 1 olduğu gibi bir görüntü elde edilir. Şekil 2: Kanat

Detaylı

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ

GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ GÖRÜNTÜ TABANLI ALGILAMA İLE QUADROTORUN HAREKETLİ BİR CİSMİ TAKİBİ 1 PROJENİN TANIMI Bu projede bir quadrotora, görüntü tabanlı algılama ile hareketli bir nesneyi otonom olarak takip etme özelliği kazandırılmıştır.

Detaylı

PROJE ADI; ARDUİNO DESTEKLİ QUADCOPTER PROJE SORUMLUSU; PROF. DR. AHMET DEMİR HAZIRLAYANLAR; AHMET EMİN ARGÜL MEHMET

PROJE ADI; ARDUİNO DESTEKLİ QUADCOPTER PROJE SORUMLUSU; PROF. DR. AHMET DEMİR HAZIRLAYANLAR; AHMET EMİN ARGÜL MEHMET PROJE ADI; ARDUİNO DESTEKLİ QUADCOPTER PROJE SORUMLUSU; PROF. DR. AHMET DEMİR HAZIRLAYANLAR; 2014010226015 AHMET EMİN ARGÜL 2014210226008 MEHMET DENİZ GÜÇDEMİR 2014010226059 YAKUP ÖZCAN QUADCOPTER TANIMI

Detaylı

ATIŞ, TEST VE DEĞERLENDİRME MERKEZİ Konya-Karapınar-TÜRKİYE

ATIŞ, TEST VE DEĞERLENDİRME MERKEZİ Konya-Karapınar-TÜRKİYE ATIŞ, TEST VE DEĞERLENDİRME MERKEZİ Konya-Karapınar-TÜRKİYE ATDM-I Projesi, NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) ile ROKETSAN arasında imzalanan sözleşme ile anahtar teslim bir proje olarak Millî Savunma

Detaylı

GeoSLAM. GPS ihtiyacı olmadan; 3D mobil veri elde etme

GeoSLAM. GPS ihtiyacı olmadan; 3D mobil veri elde etme GeoSLAM GPS ihtiyacı olmadan; 3D mobil veri elde etme GeoSLAM 2012 yılında İngiltere de yenilikçi bir sicili bulunan iki organizasyonun ortak girişimi olarak kurulmuştur : Avusturalya Ulusal Bilim Ajansı

Detaylı

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI M113 62 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI MEVCUT M113 FILOSU NEDEN MODERNIZE EDILMELI? M113 araç ailesinin, pek çok orduda uzun yıllar kullanımda kalacak olması Hizmet ömrünü uzatmak, performansını

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü http://web.cs.hacettepe.edu.tr/~onderefe/ Mehmet Önder Efe

Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü http://web.cs.hacettepe.edu.tr/~onderefe/ Mehmet Önder Efe Prof. Dr. Mehmet Önder Efe Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü http://web.cs.hacettepe.edu.tr/~onderefe/ Mehmet Önder Efe 17.11.2015 1 M.Ö. Efe, M. Ünel, K. Erbatur, Ü. Kaynak, K. Leblebicioğlu,

Detaylı

Takım No: Takım Adı: TMUY 2018 Puan Tablosu. GÖREV NOTLAR Puan Yüzdelik Puan Yüzde FAZLAR. Toplam:

Takım No: Takım Adı: TMUY 2018 Puan Tablosu. GÖREV NOTLAR Puan Yüzdelik Puan Yüzde FAZLAR. Toplam: TMUY 2018 Puan Tablosu GÖREV NOTLAR Puan Yüzdelik Puan Yüzde FAZLAR POR (Proje Planı ve Organizasyon Şeması ) 0.0000 0.0000 2 PDR (Ön Tasarım İnceleme Raporu ) 0.0000 0.0000 15 CDR (Kritik Tasarım İnceleme

Detaylı

AR-GE POLİTİKALARI VE ARAŞTIRMA ALTYAPI DESTEKLERİ. Aycan Yüksel

AR-GE POLİTİKALARI VE ARAŞTIRMA ALTYAPI DESTEKLERİ. Aycan Yüksel AR-GE POLİTİKALARI VE ARAŞTIRMA ALTYAPI DESTEKLERİ Aycan Yüksel Uzay Kalifiye Malzeme Teknolojileri Sempozyumu HH 14-15 Aralık 2015, İstanbul Sunum İçeriği Kalkınma Planında Ar-Ge ve Yenilik Kamu Ar-Ge

Detaylı

ARGENOM Elektronik Özel/Konsept Projeler

ARGENOM Elektronik Özel/Konsept Projeler ARGENOM Elektronik Özel/Konsept Projeler Hazırlayan: Uğur Çatak Tasarım Direktörü ugur.catak@argenom.com 1 Tanıtım Hakkımızda Sistem/Konsept Ürünler Açık Alan Gözetleme Sistemi (Konsept) Aydınlatma Ürünleri

Detaylı

K.K.K.LIĞI ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI

K.K.K.LIĞI ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI Dördüncü yarıyıl Üçüncü yarıyıl İkinci yarıyıl Birinci yarıyıl K.K.K.LIĞI ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI 1. İşletme Yönetimi: Yarıyıl Dersin adı Haftalık ders saati AKTS si

Detaylı

Kablosuz Çözümler. Özellikleri. Uygulama Örnekleri

Kablosuz Çözümler. Özellikleri. Uygulama Örnekleri Fiber Optik Bağlantı Ürünleri Kablosuz Çözümler Özellikleri Ortam koşullarının imkan verdiği ölçüde, en yüksek throughput değerine ulaşabilecek şekilde tasarlanmıştır. % 80 yük altında bile gecikme süreleri

Detaylı

5.41. UYDU ANTENİ YÖNLENDİRME OTOMASYON PROJESİ

5.41. UYDU ANTENİ YÖNLENDİRME OTOMASYON PROJESİ 5.41. UYDU ANTENİ YÖNLİRME OTOMASYON PROJESİ Prof. Dr. Asaf VAROL avarol@firat.edu.tr GİRİŞ 1960 lı yıllardan sonra ABD ve Rusya arasında yaşanan aya adım atma yarışı uzay teknolojisinin süratle gelişmesine

Detaylı

Yeraltı Personel Takip ve Güvenlik Sistemi

Yeraltı Personel Takip ve Güvenlik Sistemi Yeraltı Personel Takip ve Güvenlik Sistemi www.mine-mesh.com MINE Nedir? MineMesh, Yer altında çalışan personellerin sağlığını ve güvenliğini sağlamak için, madenler içerisindeki yapıya uygun haberleşme

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI OMEGA Askeri amaçlı olarak A.B.D. tarafından 1982 yılında kurulmuş ve uzun menzilli uçuşlarda uçağın dünyanın neresinde olduğunu bildiren bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır.

Detaylı

MİLLİ GURURU. Türkiye nin. YILMAZ: 2023 TE HEDEFİMİZ 25 MİlYAr DOlAr İHrAcAT YAPMAK

MİLLİ GURURU. Türkiye nin. YILMAZ: 2023 TE HEDEFİMİZ 25 MİlYAr DOlAr İHrAcAT YAPMAK Türkiye nin MİLLİ YILMAZ: 2023 TE HEDEFİMİZ 25 MİlYAr DOlAr İHrAcAT YAPMAK 2015 yılında 5 milyar ciroya ulaşan savunma sanayisi sektörü, 1.7 milyar lık ihracata imza atıyor. Türk savunma sanayisinin her

Detaylı

Bir Helikopterin Uçuşa Elverişlilik Çalışmaları Kapsamında Uçuş Performans Sertifikasyon Gereksinimleri

Bir Helikopterin Uçuşa Elverişlilik Çalışmaları Kapsamında Uçuş Performans Sertifikasyon Gereksinimleri Bir Helikopterin Uçuşa Elverişlilik Çalışmaları Kapsamında Uçuş Performans Sertifikasyon Gereksinimleri Birşen Erdem Havacılık Yüksek Mühendisi bierdem@stm.com.tr İçerik Giriş Uçuşa Elverişlilik Süreçleri

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI VOR (VHF Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı) VHF bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe seyrüsefer (navigasyon)

Detaylı

İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI AMAÇ İnsansız hava araçları (İHA) günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Havadan görüntü aktarımı en yaygın uygulamalar arasında olsa da küçük

Detaylı

Ateş Destek C 4 I Sistemleri.

Ateş Destek C 4 I Sistemleri. Ateş Destek C 4 I Sistemleri www.aselsan.com.tr ADOP-2000 Ateş Destek C 4 I Sistemi ATEŞ DESTEK C 4 I SİSTEMLERİ Günümüzün muharebe koşulları, daha hızlı, daha doğru, daha yüksek ateş gücü ve beka kabiliyetine

Detaylı

İnsansõz Sistemler Uygulamalar-Teknolojiler-Gelişmeler

İnsansõz Sistemler Uygulamalar-Teknolojiler-Gelişmeler AFCEA İnsansõz Sistemler Uygulamalar-Teknolojiler-Gelişmeler Mehmet ZAİM ASELSAN Brifing Bilgileri Konu Hangi Amaçla Hazõrlandõğõ Kime, Nerede, Hanfi Tarihte Verildiği Gizlilik Derecesi Hazõrlayan Kişi

Detaylı

VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. VIERO Araç Sayım Sistemi

VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. VIERO Araç Sayım Sistemi ARAÇ SAYIM SİSTEMİ VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. VIERO Araç Sayım Sistemi VIERO Araç Sayım Sistemi, görüntü tabanlı olarak,

Detaylı

Genel Bilgiler FLI MAP. Koridor Tipi Çalışmalar. Geniş Alan Çalışmaları

Genel Bilgiler FLI MAP. Koridor Tipi Çalışmalar. Geniş Alan Çalışmaları FLI MAP Çeşitli helikopterlere monte edilebilen Fli Map in geliştirdiği taşınabilir lazer altimetre sistemi pazardaki hızlı, detaylı ve doğru veri toplama ihtiyaçlarını gidermek için geliştirilmiştir.

Detaylı

TSA-11. OKÇU TSA-11, hem avcılık hemde askeri kullanım amacıyla dizayn edilmiştir.

TSA-11. OKÇU TSA-11, hem avcılık hemde askeri kullanım amacıyla dizayn edilmiştir. DİJİTAL TERMAL KAMERA TSA- OKÇU TSA-, başarılı termal görüntüleme araçlarının en önde gelen temsilcilerindendir. Cihaz, özel olarak taktiksel silahlar için tasarlanmıştır. Küçük ve hafif oluşu bu cihazın

Detaylı

Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi.

Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi. Yazılım Tabanlı HF Telsiz Ailesi www.aselsan.com.tr HF TELSİZLER ASELSAN HF Telsiz Ailesi, 1.6-30 MHz bandında Kara, Deniz ve Hava Platformlarında, güvenilir ve emniyetli haberleşme imkanını Yazılım Tabanlı

Detaylı

Bosch'tan REG-Sentry Otomatik araç geçiş kontrol sistemi

Bosch'tan REG-Sentry Otomatik araç geçiş kontrol sistemi Bosch'tan REG-Sentry Otomatik araç geçiş kontrol sistemi 2 Bosch REG-Sentry otomatik araç geçiş kontrol sistemi REG-Sentry, Araç Plakası Tanıma (LPR) tabanlı bir araç geçişi kontrol çözümüdür Eksiksiz

Detaylı

ATAY MÜHENDİSLİK İHA ÜRÜN KARALOĞU

ATAY MÜHENDİSLİK İHA ÜRÜN KARALOĞU ATAY MÜHENDİSLİK İHA ÜRÜN KARALOĞU 2017 www.ataymuhendislik.com ATAY MÜHENDİSLİK İHA ÜRÜN KATALOĞU 2017 HAKKIMIZDA Savunma Sanayi, Jeodezi, Fotogrametri, Uzaktan Algılama ve Havacılık Entegrasyonu konularında

Detaylı

E.Helvacı, İ.Çayıroğlu Sayı:2016-1, Number: Article Web Page: Quadcopter Tasarımı

E.Helvacı, İ.Çayıroğlu Sayı:2016-1,  Number: Article Web Page:  Quadcopter Tasarımı Number: 2016-1 Article Web Page: www.ibrahimcayiroglu.com Quadcopter Tasarımı Quadcopter Design Efe HELVACI, İbrahim ÇAYIROĞLU ** * Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği,

Detaylı

HAVACILIK İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI VE UÇUŞ EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HAVACILIK İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI VE UÇUŞ EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü HAVACILIK İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI VE UÇUŞ EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler. Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi

ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler. Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi 10.Eylül.2012 ProMark 800 ü Tanıtmak Spectra Precision dan yeni GNSS Alıcısı Trimble Firması Ashtech Firmasını kendi

Detaylı

TEBLİĞ GTİP'E ESAS MADDE

TEBLİĞ GTİP'E ESAS MADDE 28 Ocak 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28187 Millî Savunma Bakanlığından: TEBLİĞ 5201 SAYILI KANUN GEREĞİNCE KONTROLE TÂBİ TUTULACAK HARP ARAÇ VE GEREÇLERİ İLE SİLAH, MÜHİMMAT VE BUNLARA AİT YEDEK

Detaylı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) 1 Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ülkemiz için yeni bir yatırım olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi projesinin

Detaylı

Hava Savunma Ateşİdare Cihazı Görücüye Çıkıyor

Hava Savunma Ateşİdare Cihazı Görücüye Çıkıyor Hava Savunma Ateşİdare Cihazı Görücüye Çıkıyor K.K.K.lığının alçak irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirme çalışmalarına ASELSAN tarafından 2010 yılında başlanan Hava Savunma Ateşİdare

Detaylı

Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri.

Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri. Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri www.aselsan.com.tr UZAKTAN KOMUTALI SILAH SISTEMLERI (UKSS) ASELSAN, Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri alanında dünyadaki lider firmalardan biridir. Kara ve deniz platformlarına

Detaylı

TEBLİĞ. 9301 pozisyonundaki Harp Silahlarına ait tüm aksam ve

TEBLİĞ. 9301 pozisyonundaki Harp Silahlarına ait tüm aksam ve 8 Şubat 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28553 TEBLİĞ Millî Savunma Bakanlığından: 5201 SAYILI KANUN GEREĞİNCE KONTROLE TÂBİ TUTULACAK HARP ARAÇ VE GEREÇLERİ İLE SİLAH, MÜHİMMAT VE BUNLARA AİT YEDEK PARÇALAR,

Detaylı

Zırhlı Araçlara Yönelik Termal Silah Nişangahları.

Zırhlı Araçlara Yönelik Termal Silah Nişangahları. Zırhlı Araçlara Yönelik Termal Silah Nişangahları www.aselsan.com.tr ATS-10 Zırh Üstü Termal Nişangah Sistemi ASELSAN ATS-10 Zırh Üstü Termal Nişangah Sistemi, her türlü hava ve savaş koşulunda zırhlı

Detaylı

AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı GÜZ ÇALIŞTAYI. 12-13 Kasım 2013, ANKARA, TÜRKİYE PANEL-1 11:30-13:00

AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı GÜZ ÇALIŞTAYI. 12-13 Kasım 2013, ANKARA, TÜRKİYE PANEL-1 11:30-13:00 AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı GÜZ ÇALIŞTAYI 12-13 Kasım 2013, ANKARA, TÜRKİYE PANEL-1 11:30-13:00 AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı PANEL BAŞKANI Doç. Dr. Dilek Funda KURTULUŞ --->

Detaylı

T.C. M.S.B. Savunma Sanayii Müsteşarlığı

T.C. M.S.B. Savunma Sanayii Müsteşarlığı T.C. M.S.B. Savunma Sanayii Müsteşarlığı HAVA ARAÇLARI İÇİN PEM YAKIT PİLİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI BİLGİ İSTEK DOKÜMANI SSM-İHAYP-BİD-001 Rev:1.0 2015 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 1. AMAÇ... 2 2.

Detaylı

35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor

35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor 1 35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ülkemiz için yeni bir yatırım olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi projesinin kurulumunu

Detaylı

1. Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı

1. Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı Bu Sayıda: Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi Projesi Tanıtımı Fikri Haklar Bilgi Günü IoT üzerinde Strateji Toplantısı ve Destekler Temmuz-Ağustos Aktiviteleri

Detaylı

HAVA ARACI EĞİTİMLERİ

HAVA ARACI EĞİTİMLERİ R O B O N İ K M E K AT R O N İ K T E K N O L O J İ L E R İ S H G M O N AY L I İ N S A N S I Z HAVA ARACI EĞİTİMLERİ 2 ROBONİK HAKKIMIZDA Robonik Mekatronik Teknolojileri olarak insansız hava sistemleri

Detaylı

Seviye Transmitteri. Seviye Gösterici Transmitter --------------------------------------- Model LIT25. Temassız Ultrasonik Sensörlü

Seviye Transmitteri. Seviye Gösterici Transmitter --------------------------------------- Model LIT25. Temassız Ultrasonik Sensörlü Seviye Transmitteri Temassız Ultrasonik Sensörlü Tank Envanteri, Seviye Gözlemleme ve Kontrolü için Seviye Gösterici Transmitter --------------------------------------- Model LIT25 Kimyasal Depolama Tankları,

Detaylı

UYGULAMA 1. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir. Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak

UYGULAMA 1. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir. Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak UYGULAMA 1 Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak Uçak Tipi HTK-224-TF-1 BOYUTLAR Kanat Alanı 77.3 m 2 Kanat Açıklığı

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI NDB ve ADF NDB (NON DİRECTİONAL RADİO BEACON) (Yönlendirilmemiş Radyo Bikını) NDB Yön belirlemeye yarayan cihazlardandır. Günümüzde hava seyrüseferlerinde pek kullanılmayan ancak,

Detaylı

VIERO ARAÇ SAYIM SİSTEMİ

VIERO ARAÇ SAYIM SİSTEMİ VIERO ARAÇ SAYIM SİSTEMİ VIERO, görüntü tabanlı analiz sayesinde, ortalama araç hızı bilgisi üretmekte ve araç yoğunluğunu da ölçmektedir. Viero Araç Sayım Sistemi Viero Araç Sayım Sistemi, görüntü tabanlı

Detaylı

Squad X Programı ve Geleceğin İndirilmiş Piyade Mangası

Squad X Programı ve Geleceğin İndirilmiş Piyade Mangası Squad X Programı ve Geleceğin İndirilmiş Piyade Mangası 16/03/2016 DARPA Modern askeri çatışmalar giderek artan oranda, düşman saldırılarının aynı anda birçok yönden geldiği karmaşık ve belirsiz muharebe

Detaylı

Çözümleri İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ. İSBAK A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakidir.

Çözümleri İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ. İSBAK A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakidir. Çözümleri İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ İSBAK A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakidir. i-sign İçerik Yönetim Yazılımı İçerik yönetim yazılımı LCD ve LED tabanlı bilgilendirme sistemlerinde ekranlarda

Detaylı

BEBOP-PRO THERMAL TERMAL GÖRÜNTÜLEME İÇİN PAKET DRONE ÇÖZÜMLERİ ÇOK AMAÇLI FOTOĞRAF 14MP VIDEO 1080P FULL HD GÜVENLİK

BEBOP-PRO THERMAL TERMAL GÖRÜNTÜLEME İÇİN PAKET DRONE ÇÖZÜMLERİ ÇOK AMAÇLI FOTOĞRAF 14MP VIDEO 1080P FULL HD GÜVENLİK BEBOP-PRO THERMAL TERMAL GÖRÜNTÜLEME İÇİN PAKET DRONE ÇÖZÜMLERİ TERMAL GÖRÜNTÜLEME FLIR ONE PRO KAMERA ANLIK GÖRÜNTÜ ÇOK AMAÇLI FOTOĞRAF 14MP VIDEO 1080P FULL HD FREEFLIGHT THERMAL 25 DK UÇUŞ SÜRESİ BİR

Detaylı

TÜBİTAK UZAY VE UYDU YOL HARİTASI. Sunan: Dr. Ufuk SAKARYA 23.06.2014. Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü

TÜBİTAK UZAY VE UYDU YOL HARİTASI. Sunan: Dr. Ufuk SAKARYA 23.06.2014. Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü TÜBİTAK UZAY Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü VE UYDU YOL HARİTASI Sunan: Dr. Ufuk SAKARYA 23.06.2014 Birinci Uydu Yer Gözlem Uygulamaları Yaz Okulu (UYGU 2014), TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, 23-27 Haziran

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI DME (DISTANCE MEASURING EQUIPMENT) MESAFE ÖLÇME CİHAZI DME (Mesafe Ölçme Cihazı) Havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır. Taşıtın yer istasyonundan

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN Kokpit daha çok uçan araçların olmakla birlikte genelde bir aracın sürücüsünün bulunduğu bölüme verilen isimdir. Bu bölüm çoğunlukla aracın ön kısmında

Detaylı

Uydu Haberleşme Sistem Çözümleri.

Uydu Haberleşme Sistem Çözümleri. Uydu Haberleşme Sistem Çözümleri www.aselsan.com.tr ÖZELLIKLER Uydu kapsama alanında X Bant, Ku Bant ya da Ka Bantta haberleşme imkânı Her türlü platforma uygun sistem çözümleri: Kara, Deniz, Hava Otomatik

Detaylı

Lazer Sistemleri.

Lazer Sistemleri. www.aselsan.com.tr ENGEREK Lazer Hedef İşaretleme Cihazı Lazer Sistemleri ENGEREK, yerden işaretleme görevleri için tasarlanmış, düşük ağırlık ve boyutlarda gelişmiş bir lazer hedef işaretleme cihazıdır.

Detaylı

MIC 550 Serisi Sağlam, dış mekan hareketli pan-tilt-zoom kamera

MIC 550 Serisi Sağlam, dış mekan hareketli pan-tilt-zoom kamera MIC 550 Serisi Sağlam, dış mekan hareketli pan-tilt-zoom kamera 2 MIC 550 Serisi Video güvenlik sektöründe standartları belirler Video güvenlik sistemleri içerisinde bulunduğu ortamla uyumlu görünümde

Detaylı

YAKIN HAVA DESTEĞİ GÖREVLERİNDE İKİ YÖNLÜ VERİ AKTARIMI

YAKIN HAVA DESTEĞİ GÖREVLERİNDE İKİ YÖNLÜ VERİ AKTARIMI YAKIN HAVA DESTEĞİ GÖREVLERİNDE İKİ YÖNLÜ VERİ AKTARIMI Keşif veya gözlem imkan ve kabiliyetlerinin üstünlüğü asla tartışılmaz; bilgi güçten önce gelir ve hava, düşman faaliyetleri hakkında bilgi toplanacak

Detaylı

Termal Nişangah Sistemleri.

Termal Nişangah Sistemleri. Termal Nişangah Sistemleri www.aselsan.com.tr Tanksavar Termal Nişangahı Termal Nişangah Sistemleri SAGER füze sistemi lançerleri için modern, kompakt, hafif ve maliyet etkin bir termal görüntüleme sistemi

Detaylı

PARS III 8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA)

PARS III 8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA) www.fnss.com.tr PARS III 8x8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA) PARS III 8X8 TAKTİK TEKERLEKLİ ZIRHLI ARAÇ (TTZA) Göreve Özgü Özellikler Şoför/Komutan için Mevcut Durum Bilgisi Sağlayan Önde ve Arkada

Detaylı

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI ARAÇ AİLESİ

M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI ARAÇ AİLESİ www.fnss.com.tr M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI ARAÇ AİLESİ M113 MODERNIZASYONU VE ÖMÜR UZATMA ÇÖZÜMLERI 62 GENEL BAKIŞ FNSS nin modernizasyon ve ömür uzatma çözümleri, tüm M113 Araç Ailesinin;

Detaylı

TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ

TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ FOTOGRAMETRİDE ALGILAMA SİSTEMLERİ, ÖZELLİKLERİ ve SAĞLADIKLARI VERİ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF345 TEMEL GÖRÜNTÜ BİLGİSİ DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

AKILLI MALZEMELER ve HAVACILIK

AKILLI MALZEMELER ve HAVACILIK yeni ürünler AKILLI MALZEMELER ve HAVACILIK Derleyen : Đlke AYDINCAK ODTÜ, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü "Akıllı malzemeler", biz farkında olmasak da, yıllardır kullandığımız eşyalarla mesela;

Detaylı

Kızılötesi. Doğrudan alınan güneşışığı %47 kızılötesi, %46 görünür ışık ve %7 morötesi ışınımdan oluşur.

Kızılötesi. Doğrudan alınan güneşışığı %47 kızılötesi, %46 görünür ışık ve %7 morötesi ışınımdan oluşur. Kızılötesi Kızılötesi (IR: Infrared), nispeten daha düşük seviyeli bir enerji olup duvar veya diğer nesnelerden geçemez. Radyo frekanslarıyla değil ışık darbeleriyle çalışır. Bu nedenle veri iletiminin

Detaylı

Teknik Katalog [Kızılötesi Kamera]

Teknik Katalog [Kızılötesi Kamera] Teknik Katalog [Kızılötesi Kamera] [PCE-TC 9] PCE Teknik Cihazlar Paz. Tic. Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah. Pehlivan Sok. No 6/C 34303 Küçükçekmece/ İstanbul Türkiye Mail: info@pce-cihazlari.com.tr Telefon:

Detaylı

Dört Rotorlu Döner Kanat İnsansız Hava Aracı Test Düzeneği Geliştirilmesi

Dört Rotorlu Döner Kanat İnsansız Hava Aracı Test Düzeneği Geliştirilmesi Dört Rotorlu Döner Kanat İnsansız Hava Aracı Test Düzeneği Geliştirilmesi Hakan Üçgün 1, İrfan Ökten 1, Uğur Yüzgeç 1, Metin Kesler 1 1 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar

Detaylı

VISISYS. Akıllı Görüntüleme Sistemleri

VISISYS. Akıllı Görüntüleme Sistemleri VISISYS Akıllı Görüntüleme Sistemleri 2008 Gözlem Teknolojileri: İhtiyaçlarınıza uygun Yürürlükteki Güvenlik yatırımlarını geliştirme Güvenlik İşletim Sistemi Açık Dağıtım Mimarisi Olay güdümlü Sistem

Detaylı

SEYİR. http://www.seyiraviation.com

SEYİR. http://www.seyiraviation.com Savunma sanayi ve havacılık alanlarında seyrüsefer sistemlerinin elektronik sistem entegrasyonu ve bu sistemlere ait alçalma tırmanma planlarının hazırlanması, uçuş kontrol gereksinimlerinin karşılanması,

Detaylı

SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır.

SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır. SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır. Serbest uçuş modelleri, herhangi bir kumanda olmadan sadece

Detaylı

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir.

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir. 1.1.3. Scada Yazılımından Beklenenler Hızlı ve kolay uygulama tasarımı Dinamik grafik çizim araçları Çizim kütüphaneleri Alarm yönetimi Tarih bilgilerinin toplanması Rapor üretimi 1.1.4. Scada Sistemleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

UYGULAMA 2. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470, Eskişehir

UYGULAMA 2. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470, Eskişehir UYGULAMA 2 Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470, Eskişehir HTK-224-TF-2 BOYUTLAR Kanat Alanı 77.3 m 2 Kanat Açıklığı 26.34 m Boyu 26.16 m Yüksekliği 8.61 m MOTORLAR

Detaylı

C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler Ltd. Şti. ŞİRKET BİLGİLERİ VE TANITIMI

C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler Ltd. Şti. ŞİRKET BİLGİLERİ VE TANITIMI C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler Ltd. Şti. ŞİRKET BİLGİLERİ VE TANITIMI 1. C3S Komuta Kontrol ve Sibernetik Sistemler (Command Control & Cybernetics Systems) Ltd. Şti. 2007 yılında kurulmuş aynı

Detaylı

RF İLE ÇOK NOKTADAN KABLOSUZ SICAKLIK ÖLÇÜMÜ

RF İLE ÇOK NOKTADAN KABLOSUZ SICAKLIK ÖLÇÜMÜ RF İLE ÇOK NOKTADAN KABLOSUZ SICAKLIK ÖLÇÜMÜ Fevzi Zengin f_zengin@hotmail.com Musa Şanlı musanli@msn.com Oğuzhan Urhan urhano@kou.edu.tr M.Kemal Güllü kemalg@kou.edu.tr Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Detaylı