Uzaktan Eğitim için Şeffaf Tahta Çözümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uzaktan Eğitim için Şeffaf Tahta Çözümü"

Transkript

1 Uzaktan Eğitim için Şeffaf Tahta Çözümü Yasin Özarslan 1 1 Yaşar Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir ozarslan@gmail.com, yasin.ozarslan@yasar.edu.tr Özet: Teknolojik gelişmeler bağlı olarak değişim gösterse de geleneksel eğitim ortamlarının önemli bileşenlerinden biri olarak tahta eğitmenlerin öğretimde kullandığı etkili bir sunum aracıdır. Eğitim teknolojilerinin vazgeçilmezi olarak günümüzde kara tahtanın alternatifi olarak sınıflarımızda etkileşimli tahtalar, web tabanlı uygulamalarda beyaz tahta ve ekranlara dönük olarak dokunmatik uygulamaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar bu değişim öğrenme-öğretme süreçlerine çeşitlilik getirip, eğlenceli ve kalıcı öğrenme fırsatları sunuyor olsa da öğretimin etkili bir şekilde gerçekleşmesinde bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada özellikle uzaktan eğitim uygulamalarına yönelik olarak tahta gereksinimine alternatif bir yaklaşım olarak Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezinde kullanılmakta olan Şeffaf Tahta çözümünden söz edilerek uygulama deneyimleri paylaşılacaktır. Anahtar Sözcükler: Şeffaf Tahta, Açık ve Uzaktan Öğrenme, Eğitim Teknolojileri, İçerik Zenginleştirme. Lightboard Solution for Distance Education Abstract: This study is about Lightboard solution used in distance education. Keywords: Lightboard, Open and Distance Learning, Education Technologies, Content Enhancement. 1. Giriş Geleneksel eğitim anlayışımızın önemli bir parçası olan Kara Tahta sınıf kurgusu içinde önemli bir yere sahiptir. Maliyeti açısından rahat ulaşılabilir ve kullanımı kolay bir öğretim aracıdır. Teknolojilerdeki gelişmeler bağlı olarak tebeşirden elektronik kalemlere doğru bir seyir izlese de kullanım amacında bir değişiklik söz konusu değildir. Eğitim teknolojilerindeki değişime bağlı olarak sayısal ortama da yansıyan tahta kullanımı dersleri zevkli hale getirerek verimini artırmaya, öğrenme-öğretme süreçlerine sağladığı çeşitliliklerle daha renkli hale getirmeye, motivasyon ve dikkati artırarak kalıcı öğrenme fırsatı sunmaya yönelik olarak gelişim göstermiştir. Günümüzde sınlarda Akıllı Tahta adı altında zenginleştirilmiş deneyimler sunan Etkileşimli Tahta lar mevcuttur. Etkileşimli tahtalar esnekliği ve çok yönlü kullanımı, çoklu ortam sunumu, verimliliği, ders kaynaklarının geliştirilmesini ve planlamayı desteklemesi, teknoloji yetkinliğini geliştirmesi ve derslerde etkileşime ve katılıma imkân vermesi yönüyle öğretimi zenginleştiren, öğrencileri motive etmesi ve çoklu ortam sunumu yönüyle de öğrenimi destekleyen bir araçtır [1]. Farklı teknolojik yaklaşımlarla sunulan bu tahtalar yazılım desteği ile etkileşimli hale getirilmektedir.

2 Dokunmatik özellikleri ve sensor teknolojilerindeki gelişmeler bağlı olarak klasik tahta anlayışından daha zengin deneyimler sunabilmektedir. Benzer deneyimler çeşitli yazılımlarla web ortamında taşınmakta ve özellikle eş zamanlı derslerde tahta gereksinimi karşılamaktadır. Yapılan birçok çalışma öğretim faaliyetlerinde bu tarz etkileşimli tahtaların kullanımının öğrenme sürecini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Etkileşimli tahtalar görsel ve işitsel yönden zengin öğrenme ortamları oluşturmakta [2] [3], eğitim kalitesini artırmakta ve öğrenci başarısını yükseltmekte [4], motivasyon, dikkat süresi, odaklanma ve derse katılımı arttırmaktadır [5]. Etkileşimli tahta kullanımı öğretmen merkezli yaklaşımın yerine deneysel ve uygulamalı yaklaşım sağlamaktadır [6].. Bu şekilde öğretmenlerin tamamen statik görsel öğeler bulunan ders yapısından kurtulup geniş öğrenci katılımıyla zenginleştirilmiş hareketli bir ortama kavuşmaları sağlanmaktadır [7]. 2. Uzaktan Eğitim Uygulamalarında Tahta Kullanımı Geleneksel eğitim uygulamalarında olduğu gibi uzaktan eğitim uygulamalarında da ders içeriklerinin sunumu sırasında bir araç gereksinimi vardır. Bunu karşılayabilecek birçok alternatif bulunmaktadır. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak donanımsal ve yazılımsal olarak bunu sunan çözümler mevcuttur ve gelişmeye devam etmektedir. Mevcut yaklaşımlar faydalı birçok imkânı öğreticiye sunmaktadır. Buna karşın uzaktan eğitim uygulamalarında çevrimiçi ortama taşınan dersler için mevcut çözümlerde geleneksel yaklaşımda olduğu gibi kalem kullanımının kolay olmadığından eğiticiler anlatımları sırasında kullanım zorlukları yaşamaktadırlar. Benzer şekilde yazılım desteği ile sunulan etkileşimlerin kullanımı sırasında teknik sıkıntılarla karşılaşmaktadırlar. Diğer bir önemli sorunda sınıf ortamında etkileşimli tahtanın kullanımı sırasında görüş alanına gölge düşmesidir. Bu teknik olarak maliyet göz ardı edilerek çözülebilse de tahta kullanımı sırasında eğitmenin sırtı dönük olarak öğrenenle olan temasını kaybetmektedir. Bu tarz tahtalarda dersin işlenmesini zevkli hale getirmek ve öğrenme-öğretme sürecini çeşitlendirmek adına tahtalara özgü özel yazılım ya da içerik gereksinimi vardır. Bunların da eğitmen tarafından kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkün değildir. Eş zamanlı uzaktan eğitim uygulamalarında kullanılan Beyaz Tahta üzerinden doküman, ekran paylaşımı yapılabilmektedir. Temel düzeyde bu dokümanlara müdahale ederek yazı, çizimler ve işaretlemeler yapılabilmektedir. Fakat bunlarda yazılım ve destekleyici donanımlarla sınırlı düzeydedir. 4. Şeffaf Tahta Şeffaf Tahta Yaşar Üniversitesinde uzaktan eğitim yoluyla çevrimiçi ders malzemesi olarak sunulması planlanan yoğun tahta kullanımı söz konusu olduğu sayısal içerikli derslere yönelik geliştirilen bir yaklaşımdır. Şeffaf tahta yandan led ışıklar ile aydınlatılan cam üzerine neon kalemler ile üzerine yazma imkânı sunulan bir tahtadır.

3 Şekil 1: Şeffaf Tahta Şekil 4: Şeffaf Tahta İle Zenginleştirilmiş Bir Ders İçeriği Şeffaf tahtaya ilham kaynağı Belçikalı yönetmen Paul Haesaerts'in 1950 yılında çektiği Visite à Picasso (Picasso'ya Ziyaret) belgeselindeki sanatçının cam üzerine resim yaptığı sahnedir [8]. Şekil 2: Şeffaf Tahtada Ders Anlatımı Eğitmen ders içeriği ile ilgili anlatımlarını cam yüzeyin arkasından gerçekleştirmekte ve geleneksel tahta da olduğu gibi tahtayı rahat bir şekilde kullanabilmektedir. Şekil 5: Visite à Picasso (Picasso'ya Ziyaret) Belgeselinden Bir Sahne Şekil 3: Şeffaf Tahta Ders Çekim Düzeni Camın diğer tarafında çekim yapılarak süreç kayıt altına alınmaktadır. Kurgu aşamasında ters olarak alınan bu görüntüye ayna simetrisi uygulanarak çevrimiçi ders malzemesi içinde düz görüntülenmesi sağlanmaktadır. Böylece yazılan metnin okunabilir olması ve dersin anlatımı sırasında tahtayı kullanan hocanın yüzünün öğrenene dönük olması sağlanmaktadır. Şeffaf tahta konusunda ilk düzenek 2013 yılında Lightboard olarak Northwestern Üniversitesindeki Michael Peshkin, tarafından Open Source Hardware olarak sunulmuştur. Kendisi mühendislik alanında öğretim üyesi olan Peshkin Electronics Design ders içeriklerini bu tahtayı kullanarak zenginleştirmiştir [9]. Benzer uygulamayı "Learning Glass" adı altında San Diego Devlet Üniversitesinden Matt Anderson vermekte olduğu fizik derslerini zenginleştirmek için kullanmaktadır [10]. Cam yüzey üzerine sunum ve video görselleri de yansıtarak deneyimi daha zengin hale getirmektedir.

4 John Mocko (University of Florida), Peshkin tarafından açık kaynak donanım olarak sunulan Lightboard tasarımını temel alarak eş zamanlı kayıt alıp bunu bilgisayar üzerinden yayınlayabileceği Lightboard PLUS ı geliştirmiştir [11]. Bunların dışında benzer yaklaşımları kullanan ihtiyaca göre özelleştirilmiş çözümler mevcuttur. 4. Sonuç ve Öneriler Uzaktan eğitim yoluyla sunulacak içerikler için klasik sınıf yaklaşımı içinde tahtanın çekilerek video içinde sunulması mümkündür. Bu durumda öğrenenin bilgi ihtiyacının karşılanmasına karşın onu motive edebilecek eğlenceli bir fırsat sunulamamaktadır. Bunun dışında teknik olarak yazılanların okunabilir halde temini gerek anlatımlar sırasında hocanın önüne geçmesi gerekse de yazılan yüzeyin özellikleri sebebiyle zor olmaktadır. Buna alternatif olarak etkileşimli tahta kullanılarak ortam kaydı yapılan durumlarda net bir görüntü elde edilmesine karşın tahtayı kullanan kalemden dolayı sıkıntılar yaşamaktadır. Buda öğretme sürecinin kalitesini etkilemekte ve üretimin yavaş ilerlemesine sebep olmaktadır. Grafik tablet kullanarak yapılacak bir düzenlemede ise hem özel yazılım hem de buna uygun hazırlık gereksinimi doğmaktadır. Mevcut yaklaşımların tümünde nihai ders kurgusu için tahtada yapılan işlemler ile konu anlatımı yapan eğitmenin duruma göre ses ve görüntüsünün eş zamanlamasının yapılarak birleştirilmesi gerekmektedir. Bu durumda ayrıca bir iş yükü olarak karşımıza çıkmaktadır. Şeffaf tahta ise daha uygun bir maliyette eş zamanlı ve yüzü öğrenene dönük yazı, çizim, resim ve etkileşimlerle zenginleştirilmiş içeriklerin geliştirilmesine imkân sunmaktadır. 5. Kaynaklar [1] Smith, H. J., Higgins, S., Wall, K. ve Miller, J. Interactive Whiteboards: boon or bandwagon? a critical review of the literature. Journal of Computer Assisted Learning, 21, , (2005). [2] Beeland W.D. Jr Student engagement, visual learning and technology: can interactive whiteboards help? Annual Conference of the Association of Information Technology for Teaching Education, Trinity College,Dublin. (2002) [3] Levy, P. Interactive Whiteboards in learning and teaching in two sheffield schools: a developmental study. m, (2002). [4] Thompson, J. ve Flecknoe, M. Raising attainment with an ınteractive whiteboard in key stage 2. Management in Education, 17(3), 29-33, (2003). [5] Kennewell, S. ve Beauchamp, G. The features of ınteractive whiteboards and their influence on learning. Learning, Media and Technology, 32(3), (2007). [5] Cogill, J. The use of interactive whiteboards in the primary school: effects on pedagogy. Research bursary reports Coventry, BECTA, (2003) [6] Cohen, L., "Quality function deployment: How to make QFD work for you", Addison-Wesley, MA. 11, 32-33, 210 (1995).

5 [7] Davison, I. ve Pratt, D. An investigation into the visual and kinaesthetic affordances of interactive whiteboards. Research bursary reports, Coventry, BECTA. (2003) [8] Picasso Painting on Glass, _painting_on_glass.html (2010) [9] Peshkin, Michael. Lightboard Open Source Hardware, Northwestern University, tboard/home, (2013) [10] Anderson, Matt. About the Learning Glass Project, San Diego State University (2014) [11] Mocko, John. Physics Department Lightboard Design, University of Florida _Design.htm, (2014)

MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE AKILLI TAHTA KULLANIMININ BAŞARIYA VE MATEMATİĞE KARŞI TUTUMA ETKİSİ 1

MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE AKILLI TAHTA KULLANIMININ BAŞARIYA VE MATEMATİĞE KARŞI TUTUMA ETKİSİ 1 Eylül 2013 Cilt:21 No:3 Kastamonu Eğitim Dergisi 919-930 MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE AKILLI TAHTA KULLANIMININ BAŞARIYA VE MATEMATİĞE KARŞI TUTUMA ETKİSİ 1 Serpil YORGANCI, Ömer TERZİOĞLU Atatürk Üniversitesi,

Detaylı

Meltem Sünkür 1-2 İ. Bakır Arabacı 3 Önder Şanlı NWSA-EDUCATION SCIENCES Mardin Artuklu University 1-2 Received: May 2011 Firat University 3

Meltem Sünkür 1-2 İ. Bakır Arabacı 3 Önder Şanlı NWSA-EDUCATION SCIENCES Mardin Artuklu University 1-2 Received: May 2011 Firat University 3 ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2012, Volume: 7, Number: 1, Article Number: 1C0496 Meltem Sünkür 1-2 İ. Bakır Arabacı 3 Önder Şanlı NWSA-EDUCATION SCIENCES Mardin Artuklu University

Detaylı

AKILLI TAHTA UYGULAMALARI KONUSUNDA İLKÖĞRETİM II. KADEME ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ (MALATYA İLİ ÖRNEĞİ)

AKILLI TAHTA UYGULAMALARI KONUSUNDA İLKÖĞRETİM II. KADEME ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ (MALATYA İLİ ÖRNEĞİ) AKILLI TAHTA UYGULAMALARI KONUSUNDA İLKÖĞRETİM II. KADEME ÖĞRENCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ (MALATYA İLİ ÖRNEĞİ) ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS VIEWS TOWARD SMART BOARD PRACTICES (MALATYA CITY SAMPLE) Meltem SÜNKÜR

Detaylı

Eba FATİH projesinin bir parçası olarak oluşturulmuş çevirim içi sosyal eğitim platformudur. Bu platformun amacı bilgi teknolojilerinin eğitime

Eba FATİH projesinin bir parçası olarak oluşturulmuş çevirim içi sosyal eğitim platformudur. Bu platformun amacı bilgi teknolojilerinin eğitime EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. Eba FATİH projesinin bir parçası olarak oluşturulmuş

Detaylı

R. Orçun Madran & Yasemin Gülbahar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

R. Orçun Madran & Yasemin Gülbahar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Web Temelli Öğretim Yönetim Sistemleri ve İçerik Yönetim Sistemlerinin Bilginin Yönetilmesi ve Sunumu Açısından Değerlendirilmesi R. Orçun Madran & Yasemin Gülbahar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ 28.12.2007 Madran

Detaylı

EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu. Hazırlayan Caner YACAN

EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu. Hazırlayan Caner YACAN EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) Sosyal Eğitim Platformu Hazırlayan Caner YACAN Değineceklerimiz: EBA Nedir? EBA nın Amacı Nedir? EBA yı Önemli Kılan Özellikleri Nelerdir? Niçin EBA yı Kullanmalıyız? EBA da Neler

Detaylı

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI 15. MİLLİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ KONGRESİ ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ EĞİTİMİNDE BİLİŞİM VE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe GÜROL Atatürk Üniversitesi, ayseparlak42@gmail.com Bilim ve teknoloji alanında değişim

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ Ayşe SAVRAN 1, Jale ÇAKIROĞLU 2, Özlem ÖZKAN 2 1 Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bil. ABD, DENİZLİ

Detaylı

Interface Design and Content Development for Interactive Whiteboards: An Example of Geography Course for Ministry of Education

Interface Design and Content Development for Interactive Whiteboards: An Example of Geography Course for Ministry of Education İnet-Tr 13, XVIII. Türkiye'de İnternet Konferansı 9-11 Aralık 2013, İstanbul Üniversitesi Etkileşimli Tahta İçin Arayüz Tasarımı ve İçerik Geliştirme: Coğrafya Dersi Örneği İstanbul Üniversitesi, Açık

Detaylı

Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri

Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri Dr. Belgin BOZ YÜKSEKDAĞ a a Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Eskişehir,

Detaylı

EĞİTİMDE AKILLI TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN FEN VE MATEMATİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

EĞİTİMDE AKILLI TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN FEN VE MATEMATİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI 9th International Educational Technology Conference (IETC2009), Ankara, Turkey EĞİTİMDE AKILLI TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN FEN VE MATEMATİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI COMPARISON OF SCIENCE AND

Detaylı

Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Eğitim Teknolojisi Programı.

Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Eğitim Teknolojisi Programı. ŞANSER BULU, E-mail: sanserbulu@gmail.com EĞİTİM Doktora Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı, Eğitim Teknolojisi Programı. * Yüksek

Detaylı

e-öğrenme Sunumu Tanıtım Sunumu

e-öğrenme Sunumu Tanıtım Sunumu ETGİ: Eğitim Teknolojileri Ve Görüntülü İletişim ETGi 2011 e-öğrenme Sunumu Tanıtım Sunumu e-öğrenme Yönetim Sistemi Çözümü Öğretmenler istedikleri zaman istedikleri yerden sisteme erişip, ders oluşturabilir,

Detaylı

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İŞ YERİNDE GELİŞİM Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İş gücünüz, müşterileriniz, ortaklarınız ve tedarikçileriniz, farklı konumlara dağılmış durumda ve hareketli. Akıllı telefonlar ve

Detaylı

TEKNOLOJI ve MEDYA. We shape our tools, and thereafter our tools shape us. McLuhan (1995)

TEKNOLOJI ve MEDYA. We shape our tools, and thereafter our tools shape us. McLuhan (1995) TEKNOLOJI ve MEDYA We shape our tools, and thereafter our tools shape us. McLuhan (1995) Düsünelim Farkli iletisim teknolojilerinin ve medyanin özellikleri nelerdir, bunlar uzaktan egitimde nasil kullanilabilirler?

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 AYHAN KARAMAN ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 Adres : Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü 57000 SİNOP Telefon : 3682715526-2079 E-posta : akaraman@sinop.edu.tr

Detaylı

BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi

BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi EJER CONGRESS 2014 BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS 24-26 NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi 24-26 APRIL 2014 Istanbul University Congress Center EJER COGRESS 2014

Detaylı

Educational On-line Programmes for Teachers and Students

Educational On-line Programmes for Teachers and Students Educational On-line Programmes for Teachers and Students Hamit İVGİN - İstanbul Provincial Directorate of National Education ICT Coordinator & Fatih Project Coordinator in İstanbul Kasım 2014 - İSTANBUL

Detaylı

FATİH PROJESİNDE KULLANILAN LCD PANEL ETKİLEŞİMLİ TAHTA UYGULAMALARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN TUTUMLARI

FATİH PROJESİNDE KULLANILAN LCD PANEL ETKİLEŞİMLİ TAHTA UYGULAMALARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN TUTUMLARI Eylül 2013 Cilt:21 No:3 Kastamonu Eğitim Dergisi 1221-1234 FATİH PROJESİNDE KULLANILAN LCD PANEL ETKİLEŞİMLİ TAHTA UYGULAMALARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN TUTUMLARI Ömer KOÇAK, Aslan GÜLCÜ Atatürk Üniversitesi,

Detaylı

Etüd. Etkinlik Teknolojileri. Genel Bakış. Corporate. Development

Etüd. Etkinlik Teknolojileri. Genel Bakış. Corporate. Development + Events Project Etüd Corporate Development Etkinlik Teknolojileri Genel Bakış + Etüd Kimdir ne Yapar Yaklaşık 20 yıldır, bilişim sektöründe hizmet vermekteyiz. Bu zaman zarfında kazanmış olduğumuz deneyim

Detaylı

4.18. TÜRKĠYE VE ÖZBEKĠSTAN ARASINDA UZAKTAN EĞĠTĠM. VE KONTROL TEKNOLOJĠSĠNE DAYALI YAKLAġIM

4.18. TÜRKĠYE VE ÖZBEKĠSTAN ARASINDA UZAKTAN EĞĠTĠM. VE KONTROL TEKNOLOJĠSĠNE DAYALI YAKLAġIM 4.18. TÜRKĠYE VE ÖZBEKĠSTAN ARASINDA UZAKTAN EĞĠTĠM VE KONTROL TEKNOLOJĠSĠNE DAYALI YAKLAġIM Prof. Dr. Asaf Varol Fırat Üniversitesi, Elazığ asafvarol@avc.net.tr Özet: Fırat Üniversitesi/Türkiye ile Özbekistan

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MESLEK YÜKSEKOKULU

UZAKTAN EĞİTİM MESLEK YÜKSEKOKULU UZAKTAN EĞİTİM MESLEK YÜKSEKOKULU TÜRKİYE DEKİ İLK UZAKTAN EĞİTİME ÖZEL TASARLANMIŞ E-STÜDYOLAR (12 ADET) YILLIK 40 BİN ÖĞRENCİ KAPASİTESİ 20 FARKLI ÜNİVERSİTEYE İLHAM KAYNAĞI 10 YILLIK UZAKTAN EĞİTİM

Detaylı

ISSN : 1308-7274 yturel@gmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey

ISSN : 1308-7274 yturel@gmail.com 2010 www.newwsa.com Elazig-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 1C0415 EDUCATION SCIENCES Received: November 2010 Accepted: February 2011 Yalın Kılıç Türel Series : 1C

Detaylı

Muhammet Demirbilek, PhD

Muhammet Demirbilek, PhD Muhammet Demirbilek, PhD İlk olarak 1995 yılında Bernie Dodge ve Tom March tarafından San Diego State Üniversitesi nde Eğitim Teknolojileri Bölümü nde geliştirilmiştir. Bernie DODGE Webquest Öğrencilerin

Detaylı

EĞİTİM Doktora Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara 1997 2005 Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Bölümü

EĞİTİM Doktora Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara 1997 2005 Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Bölümü HAKKIMDA Dr. Erhan Şengel, yüksek lisans eğitimi yıllarında başlamış olduğu öğretim teknolojileri ile ilgili çalışmalarına 1994 yılından beri devam etmektedir. Online eğitim, Bilgisayar Destekli Eğitim,

Detaylı

SUNU İÇERİĞİ.

SUNU İÇERİĞİ. SUNU İÇERİĞİ EBA (Eğitim Bilişim Ağı)nedir? Neden EBA? EBA da neler var? EBA yı kimler kullanabilir? EBA ya nasıl giriş yapılır? EBA da çevrimiçi neler yapılabilir? EBA(Eğitim Bilişim Ağı) Eğitimin geleceğe

Detaylı

Etkileşimli Tahtaların Ders İçeriğinin Sunumu Sırasındaki Kullanılabilirliği

Etkileşimli Tahtaların Ders İçeriğinin Sunumu Sırasındaki Kullanılabilirliği The Journal of Instructional Technologies &Teacher Education Vol.1 No3 (2013), 42-53 Etkileşimli Tahtaların Ders İçeriğinin Sunumu Sırasındaki Kullanılabilirliği Ayşin Gaye ÜSTÜN 1 Lokman ŞILBIR 2 Engin

Detaylı

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr İLETİŞİM: Adres: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu, Ahmet Necdet Sezer Kampusü, Gazlıgöl Yolu, 03200 Merkez / Afyonkarahisar Telefon: (0272) 228 11 74 Faks : (0272) 444 03

Detaylı

Temel Eğitimde Akıllı Tahtanın Matematik Başarısına Etkisi 10

Temel Eğitimde Akıllı Tahtanın Matematik Başarısına Etkisi 10 110 Temel Eğitimde Akıllı Tahtanın Matematik Başarısına Etkisi 10 Yusuf Hayri Yıldızhan Dumlupınar Üniversitesi,Eğitim Fakültesi, İlköğretim Ana Bilim Dalı, Snıf Öğretmenliği, Doktora Öğrencisi, yusufhayri27@hotmail.com

Detaylı

Özgür Yazılım Eğitim Yönetim Sistemleri

Özgür Yazılım Eğitim Yönetim Sistemleri Özgür Yazılım Eğitim Yönetim Sistemleri Özgür Yazılım A.Ş. merve.yalcin@ozguryazilim.com.tr, adil.akbas@ozguryazilim.com.tr Özet: Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte öğrenme ortamlarının

Detaylı

LCD Panelli Etkileşimli Tahtanın Özel Eğitim Uygulama Okullarında Kullanımı

LCD Panelli Etkileşimli Tahtanın Özel Eğitim Uygulama Okullarında Kullanımı LCD Panelli Etkileşimli Tahtanın Özel Eğitim Uygulama Okullarında Kullanımı Ömer ARPACIK *, Engin KURŞUN ** ve Yüksel GÖKTAŞ *** Öz Ülkemizde uygulanmaya başlayan FATİH projesi ile sınıflara etkileşimli

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Örnek ÇalıĢma 1 ÖĞRENME ġekġllerġne VE SEVĠYELERĠNE GÖRE FARKLILAġTIRILMIġ EĞĠTĠM Sevgi DENĠZ Güzin Dinçkök Ġlköğretim Okulu, Sınıf Öğretmeni Özet:

Örnek ÇalıĢma 1 ÖĞRENME ġekġllerġne VE SEVĠYELERĠNE GÖRE FARKLILAġTIRILMIġ EĞĠTĠM Sevgi DENĠZ Güzin Dinçkök Ġlköğretim Okulu, Sınıf Öğretmeni Özet: Örnek ÇalıĢma 1 ÖĞRENME ġekġllerġne VE SEVĠYELERĠNE GÖRE FARKLILAġTIRILMIġ EĞĠTĠM Sevgi DENĠZ Güzin Dinçkök Ġlköğretim Okulu, Sınıf Öğretmeni Özet:Eğitim sistemimizin oldukça büyük ve geniş bir müfredata

Detaylı

YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri)

YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri) YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri) Yansıtılan görsel materyaller, durağan resimlerin bir ekranda büyütülerek gösteriminden oluşan medya biçimleridir. 1 2 Modern Öğretim Araç-Gereçleri

Detaylı

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü Tepegöz ÖĞRETĠM ARAÇLARI VE ETKĠLĠ KULLANIMI Bayburt Üniversitesi, Egitim Fakültesi www.sakipkahraman.wordpress.com o Üzerinde hareketli bir parça taşıyan büyük bir kutu olan tepegöz basit bir araçtır.

Detaylı

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI

FATİH PROJESİ OKUL TEKNOLOJİ PLANI OKUL TEKNOLOJİ PLANI 1-Liderlik ve Vizyon 2-Öğrenme ve Öğretme 3-Üretkenlik ve Üstlenilen Görevler 4-Destek Yönetim ve İşlemler 5-Değerlendirme 6-Sosyal Yasal ve Etik Konular Kısa Vade Orta Vade Uzun Vade

Detaylı

Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni. www.eba.gov.tr

Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni. www.eba.gov.tr Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni SUNU İÇERİĞİ EBA (Eğitim Bilişim Ağı)nedir? Neden EBA? EBA da neler var? EBA yı kimler kullanabilir? EBA ya nasıl giriş yapılır? EBA da çevrimiçi neler yapılabilir?

Detaylı

Add your company slogan UZAKTAN EĞİTİM LOGO

Add your company slogan UZAKTAN EĞİTİM LOGO Add your company slogan UZAKTAN EĞİTİM LOGO Eğitim Nedir? Eğitim Neden Eğitim? Eğitim Nasıl Yapılır? Eğitimin Kullanım Alanları? ? in Eğitim Nedir? Farklı mekanlardaki öğrenci, öğretmen ve öğretim materyallerinin

Detaylı

BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA

BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA XVI. Akademik Bilişim Konferansı 5-7 Şubat 2014 Mersin Akademik Bilişim Mersin Üniversitesi BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA Meliha ACAR N. Tuğbagül ALTAN AKIN Sümeyye Elif GÖKDAĞ Zeynep Gazal

Detaylı

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bir Önceki Ders Çağdaş Eğitim Gereksinimleri Bilgisayarların Eğitime Girişi Bilgisayarların Eğitime Etkisi Öğrencinin ve Öğretmenin Değişen

Detaylı

Sosyal Bulunuşluk Algısına İlişkin Uzaktan Eğitimde Telebulunuşluk Çözümleri

Sosyal Bulunuşluk Algısına İlişkin Uzaktan Eğitimde Telebulunuşluk Çözümleri Sosyal Bulunuşluk Algısına İlişkin Uzaktan Eğitimde Telebulunuşluk Çözümleri Yasin ÖZARSLAN ozarslan@ogu.edu.tr Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü GİRİŞ

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT Bilişim Teknolojileri Alanı THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT Mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan birisidir.

Detaylı

Sanal Dünyaların Yaşam Boyu Öğrenme Etkinliklerinde Kullanımı

Sanal Dünyaların Yaşam Boyu Öğrenme Etkinliklerinde Kullanımı Sanal Dünyaların Yaşam Boyu Öğrenme Etkinliklerinde Kullanımı 1.Ulusal Sürekli Eğitim Kongresi Kuşadası Nisan 2012 Ar. Gör. Tansel TEPE Konu Başlıkları Yaşam boyu öğrenme ve sanal dünya kavramları Second

Detaylı

23.05.2014. Genel özellikleri: YAZI VE GÖSTERİM TAHTALARI. Dezavantajları İletişim Doğru Kullanım Görsellik Okunabilirlik

23.05.2014. Genel özellikleri: YAZI VE GÖSTERİM TAHTALARI. Dezavantajları İletişim Doğru Kullanım Görsellik Okunabilirlik YAZI VE GÖSTERİM TAHTALARI Kara/Beyaz/Yeşil tahta Elektronik tahtalar Askı/kanca tahtası Pazen tahta Manyetik tahta Dosya tahta (Flip charts) Bülten tahtası Genel özellikleri: Avantajları Erişilebilirlik

Detaylı

enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim...

enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim... enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 1 GELECEĞİ BUGÜNDEN GÖRENLER İÇİN... Zamandan ve mekandan bağımsız eğitim... enstituson:layout 1 5/4/10 11:03 AM Page 2 E-ENSTİTÜ SÖZLÜĞÜ Uzaktan eğitim: Farklı

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı

TEKNOLOJİ DESTEKLİ EĞİTİM ORTAMLARINDA İLETİŞİM: BİR SINIF ETKİLEŞİM ANALİZİ ÇALIŞMASI

TEKNOLOJİ DESTEKLİ EĞİTİM ORTAMLARINDA İLETİŞİM: BİR SINIF ETKİLEŞİM ANALİZİ ÇALIŞMASI TEKNOLOJİ DESTEKLİ EĞİTİM ORTAMLARINDA İLETİŞİM: BİR SINIF ETKİLEŞİM ANALİZİ ÇALIŞMASI Prof. Dr. Zühal Çubukçu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi zcubukcu@ogu.edu.tr Arş. Gör. Şule Betül Tosuntaş Eskişehir

Detaylı

Fatma Özer & Hümeyra AKMAN

Fatma Özer & Hümeyra AKMAN Fatma Özer & Hümeyra AKMAN 1 İÇERİK 1. Uzaktan Eğitimin Tanımı 2. Uzaktan Eğitimin Aşamaları A. Evreleri i. 1. Evre : Posta İle Eğitim ii. 2. Evre : Çoklu Ortam Modeli iii. 3. Evre : Tele Öğrenme Modeli

Detaylı

K E C E L E G ĞIMLILIĞI

K E C E L E G ĞIMLILIĞI GELECEK SENSiN SİGARA BAĞIMLILIĞI ALKOL BAĞIMLILIĞI İNTERNET GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI SAĞLIKLI BESLENME DOĞRU BESLENME ÖZSAYGI HAYIR DİYEBİLME BECERİSİ AKRAN BASKISI AİLE İÇİ İLETİŞİM BAŞARI ZAMAN

Detaylı

AKILLI TAHTA KULLANIMI KONUSUNDA ÖĞRETMENLERİN DÜŞÜNCE VE İHTİYAÇLARI

AKILLI TAHTA KULLANIMI KONUSUNDA ÖĞRETMENLERİN DÜŞÜNCE VE İHTİYAÇLARI AKILLI TAHTA KULLANIMI KONUSUNDA ÖĞRETMENLERİN DÜŞÜNCE VE İHTİYAÇLARI Yasemin DEVECİOĞLU, Recayi KAYMAKCI Anahtar kelimeler Akıllı tahta Öğretmen Öğretim Öğrenme Özet Akıllı tahtaların öğretiminde kullanımı

Detaylı

Aytekin ERDEM Gürcan UZAL

Aytekin ERDEM Gürcan UZAL / Yıl: 2017 Year: 2017 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20175434637 ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİ DESTEKLİ FİZİK ÖĞRETİMİNDEKİ MESLEKİ GELİŞİM GEREKSİNİMLERİNİN BAZI

Detaylı

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz

HAKKIMIZDA. Sizin Hayalleriniz. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz Bizim İşimiz Sizin Hayalleriniz Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız Mesleki yeterliliğini sağlamış insan kaynağına, teknik bilgiye ve donanıma sahibiz. HAKKIMIZDA Uluslararası teknik standartlara

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR

Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı 25240-Erzurum sozbilir@atauni.edu.tr http://mustafasozbilir.wordpress.com İÇERİK 1 Kişisel Bilgiler

Detaylı

MERHABA. Techlife size teknolojiyi kullanırken hayatınızda sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirme fırsatını yakalamakta katkıda bulunmak istiyor.

MERHABA. Techlife size teknolojiyi kullanırken hayatınızda sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirme fırsatını yakalamakta katkıda bulunmak istiyor. İÇİNDEKİLER MERHABA ŞİRKET TANIMI BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM İNTERNET HİZMETLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DANIŞMANLIK TEKNİK SERVİS SINAV DEĞERLENDİRMELERİ ÇÖZÜM ORTAKLARI REFERANSLAR MERHABA Eğitim sektörüne

Detaylı

Bilgisayar Temelli Eğitsel Oyunların Müşteri Merkezli (İhtiyaca Cevap Verici) Değerlendirme Yaklaşımına Göre Değerlendirilmesi

Bilgisayar Temelli Eğitsel Oyunların Müşteri Merkezli (İhtiyaca Cevap Verici) Değerlendirme Yaklaşımına Göre Değerlendirilmesi Bilgisayar Temelli Eğitsel Oyunların Müşteri Merkezli (İhtiyaca Cevap Verici) Değerlendirme Yaklaşımına Göre Değerlendirilmesi Mustafa SARITEPECİ Hatice YILDIZ İçindekiler 1. Giriş 2. Eğitsel Bilgisayar

Detaylı

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Nilgün KEÇEL & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

TR2009/0136.01-02/409 Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» Body of Knowledge for AC/HR Education

TR2009/0136.01-02/409 Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» Body of Knowledge for AC/HR Education Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» Body of Knowledge for AC/HR Education Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» DVE/İHE için Bilgi Bankası FLOW CHART Overall framework: Bologna Functional

Detaylı

ETKİLEŞİMLİ TAHTALARIN KULLANIMINA İLİŞKİN ALINAN HİZMETİÇİ EĞİTİMİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

ETKİLEŞİMLİ TAHTALARIN KULLANIMINA İLİŞKİN ALINAN HİZMETİÇİ EĞİTİMİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ ETKİLEŞİMLİ TAHTALARIN KULLANIMINA İLİŞKİN ALINAN HİZMETİÇİ EĞİTİMİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal Tatlı Muş Alparslan Üniversitesi Dr. Eylem Kılıç Yüzüncü Yıl Üniversitesi Özet

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. BSc - Matematik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Gazimağusa, 2000

ÖZGEÇMİŞ. BSc - Matematik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Gazimağusa, 2000 ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler: Adı-Soyadı : Begüm Çubukçuoğlu Devran Doğum Tarihi : 29.09.1978 E-mail adresi : begum1978@yahoo.com Eğitim: Ed.D - Eğitim Doktorası, Sheffield Universitesi, İngiltere, 2012 MA

Detaylı

EBA nedir, nasıl doğdu?

EBA nedir, nasıl doğdu? EBA nedir, nasıl doğdu? Eğitim Bilişim Ağı (EBA); sınıf seviyelerine uygun, incelemeden geçmiş güvenilir öğrenme materyallerine erişebileceğiniz sosyal bir eğitim platformudur. EBA Katılımcıdır EBA Katılımcıdır

Detaylı

2 Ders Kodu: BIL Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Yüksek Lisans

2 Ders Kodu: BIL Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Yüksek Lisans UZAKTAN EĞİTİMDE KURAM ve UYGULAMA 1 Ders Adi: UZAKTAN EĞİTİMDE KURAM ve UYGULAMA 2 Ders Kodu: BIL5109 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Yüksek Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 1 6 Dersin Verildiği Yarıyıl

Detaylı

Yerine konan dersin kodu. Dersin kodu Dersin Adı Dersin İngilizce Adı Z/S. Text Making and Scenario Techniques for TV Z 2

Yerine konan dersin kodu. Dersin kodu Dersin Adı Dersin İngilizce Adı Z/S. Text Making and Scenario Techniques for TV Z 2 GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU GÖRSEL İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI BÖLÜMÜ RADYO TV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS BİLDİRİM FORMLARI Fakülte/Yüksekokul : Şebinkarahisar Meslek

Detaylı

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ 21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ Seher ÖZER ÜTÜK Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Uluslararası Sayıştaylar Birliği

Detaylı

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1

Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ. Akademik Bilişim 2013 1 Öğr. Gör. Hakan YÜKSEL hakanyuksel@sdu.edu.tr SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Akademik Bilişim 2013 1 İçerik Hareket Temelli İşlemler Temassız hareket algılayıcısı: Kinect Kinect Uygulamaları Kinect in getirdikleri

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Warwick 2010 Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Cambridge 2012

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Warwick 2010 Y. Lisans Matematik Eğitimi University of Cambridge 2012 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Gülay BOZKURT İletişim Bilgileri: Adres: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Oda No: 403 Odunpazarı/Eskişehir Telefon: 0(222) 2293123 1676 email: gbozkurt@ogu.edu.tr

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ, BELGE TANIMLARI

TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ, BELGE TANIMLARI Akreditasyon: (Accreditation) TÜRKİYE ÜNİVERSİTE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ, BELGE TANIMLARI Bir eğitim kuruluşunun akademik standartlarının dış bir merci, birlik veya sınav organı veya

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 ( yılı öncesinde birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 2 (2016-17 yılı öncesinde birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem CMPE113

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR KULLANIMI VE TEKNOLOJİK YENİLİKLERİ İZLEME EĞİLİMLERİ (YEREL BİR DEĞERLENDİRME)

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR KULLANIMI VE TEKNOLOJİK YENİLİKLERİ İZLEME EĞİLİMLERİ (YEREL BİR DEĞERLENDİRME) FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR KULLANIMI VE TEKNOLOJİK YENİLİKLERİ İZLEME EĞİLİMLERİ (YEREL BİR DEĞERLENDİRME) Hatice GÜZEL Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Fizik Eğitimi A.B.D.,

Detaylı

etailer Kit Lenovo YOGA 300 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır.

etailer Kit Lenovo YOGA 300 2015 Lenovo Kurum İçi. Tüm hakları saklıdır. etailer Kit Lenovo YOGA 300 Lenovo YOGA 300 etailer Kit'e dahil edilenler PPT Önerilen nüsha (Özet, Genel Bakış, Temel Özellikler) Fotoğraf Kılavuzu 3 boyutlu model bağlantısı 2 Önerilen nüsha Özet Ürünü

Detaylı

haltaskadir@nevsehir.edu.tr, ekremesrefkilinc@nevsehir.edu.tr, yazar@nevsehir.edu.tr, hasanyavuzer@nevsehir.edu.tr, akin@nevsehir.edu.

haltaskadir@nevsehir.edu.tr, ekremesrefkilinc@nevsehir.edu.tr, yazar@nevsehir.edu.tr, hasanyavuzer@nevsehir.edu.tr, akin@nevsehir.edu. Örgün Eğitimde Verimliliğin Uzaktan Eğitim İle Artırılması Kadir HALTAŞ 1, Ekrem Eşref KILINÇ 2, Harun Reşit YAZAR 3, Hasan YAVUZER 4, İ. Akın ÖZEN 5 1 Nevşehir Üniversitesi, Avanos MYO, Nevşehir 2 Nevşehir

Detaylı

Kahramanmaraş ta Eğitim Seviyesi Yükseliyor

Kahramanmaraş ta Eğitim Seviyesi Yükseliyor Kahramanmaraş ta Eğitim Seviyesi Yükseliyor İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt,İl genelinde yaklaşık 22.000 Suriyeli öğrenci bulunmakta olup, 29 adet geçici eğitim merkezinde 12.742 Suriyeli öğrenci

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2004 (3) 15-21 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makale Tasarı geometride görünürlük prensiplerinin bilgisayar destekli öğretimi

Detaylı

ÖZGEÇMĐŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMĐŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMĐŞ Adı Soyadı: Yeşim Özek Kaloti Doğum Tarihi: 1969 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Đngilizce DĐCLE ÜNĐVERSĐTESĐ 1988-1992 Öğretmenliği Y. Lisans TESOL University of Stirling

Detaylı

INTEL TABANLI ÇÖZÜMLERLE BİLİMSEL EĞİTİME GÜÇ KATMA FIRSATI

INTEL TABANLI ÇÖZÜMLERLE BİLİMSEL EĞİTİME GÜÇ KATMA FIRSATI INTEL TABANLI ÇÖZÜMLERLE BİLİMSEL EĞİTİME GÜÇ KATMA FIRSATI Amatör Geliştiriciler 2 AMATÖR GELİŞTİRİCİ AKIMI NEDİR? Amatör geliştirici akımı; giderek artan sayıda sanatçı, bilim adamı, zanaatkar, amatör,

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007 ÖZGEÇMİŞ 1. AdıSoyadı: Rukiye Didem Taylan 2. DoğumTarihi: 25 Temmuz 1984 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. ÖgrenimDurumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

Detaylı

Ahmet Hançer @ahmethancer ahmet.hancer@enocta.com TEGEP 5. Eğitim ve Gelişim Zirvesi 4 Kasım 2015

Ahmet Hançer @ahmethancer ahmet.hancer@enocta.com TEGEP 5. Eğitim ve Gelişim Zirvesi 4 Kasım 2015 Zenginleştirilmiş Öğrenme Deneyimi ile Değer Yaratan Performans Ahmet Hançer @ahmethancer ahmet.hancer@enocta.com TEGEP 5. Eğitim ve Gelişim Zirvesi 4 Kasım 2015 Değişim 1 İş Hayatı Değişiyor Değişim Network

Detaylı

Information Technology Infrastructure Library ITIL

Information Technology Infrastructure Library ITIL Yazılım Kalite Standartları Sunum Projesi Information Technology Infrastructure Library ITIL Hazırlıyanlar : Gökhan ÇAKIROĞLU - Feyyaz ATEġ - Çiğdem ELĠBOL - Caner ĠBĠCĠOĞLU ITIL Nedir? Kurum ile BT(Bilgi

Detaylı

Bütçelemenin En Kolay Hali!

Bütçelemenin En Kolay Hali! Bütçelemenin En Kolay Hali! LOGO MIND BUDGET, GELİŞMİŞ YAZILIM MİMARİSİ İLE BÜTÇE HAZIRLAYAN KULLANICILARA ESNEK VE GÜVENLİ BİR ÇALIŞMA PLATFORMU SUNUYOR. GÜÇLÜ KONTROL MEKANİZMALARI VE HATAYA YER BIRAKMAYAN

Detaylı

Available online at

Available online at Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 55 ( 2012 ) 1079 1088 *English Instructor, Abant Izzet Baysal University, Golkoy Campus, 14100, Bolu, Turkey (karakis_o@ibu.edu.tr)

Detaylı

Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon (COMPE 376) Ders Detayları

Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon (COMPE 376) Ders Detayları Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon (COMPE 376) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon COMPE 376 Her İkisi 2 2 0

Detaylı

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje

ALAN ALT ALAN KODU. Kalite ve Strateji Planlama Proje T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Kalite ve Strateji Planlama Proje.01.01.0.00 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi Eğitimde

Detaylı

MEDİKAL EĞİTİMDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ROLÜ VE ÖNEMİ

MEDİKAL EĞİTİMDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ROLÜ VE ÖNEMİ MEDİKAL EĞİTİMDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ROLÜ VE ÖNEMİ Dr. Nergiz Ercil ÇAĞILTAY Atılım Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Günümüzde medikal eğitim süreçleri, son derece zahmetli ve uzun bir eğitim programını

Detaylı

INTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİM MODELLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Şen ÇAKIR, Berna ŞİMŞEK

INTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİM MODELLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Şen ÇAKIR, Berna ŞİMŞEK INTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİM MODELLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Şen ÇAKIR, Berna ŞİMŞEK İçerik Uzaktan Eğitim DEU-DEU Modeli Sanal Okul Modeli Aktif Eğitim ile ilişkisi 1.Aktif Eğitim Kurultayı 2004 Berna

Detaylı

Diğerleri, Mühendislik, Teknoloji Other, Engineering, Technology (Computer Engineering, IT)

Diğerleri, Mühendislik, Teknoloji Other, Engineering, Technology (Computer Engineering, IT) Diğerleri, Mühendislik, Teknoloji Other, Engineering, Technology (Computer Engineering, IT) HAFTA - WEEK - 5 7 9 5 7 9 0 Diller ve Fileloji Bilimleri Languageas and Philological Sciences İlköğretim Öğretmenliği

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Uzaktan Eğitim ve Oryantasyon. Sayı 1 / Eylül 2017 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Uzaktan Eğitim ve Oryantasyon. Sayı 1 / Eylül 2017 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim ve Oryantasyon İstanbul Aydın Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, uzaktan eğitimle ilgili gelişen teknolojiyi takip ederek, öğrencilerimize yeni eğitim öğretim yılında,

Detaylı

Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme

Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme Gökhan Eryol III. ULAKNET Çalıştayı ve Eğitimi Adnan Menderes Üniversitesi Didim MYO/Aydın 31 Mayıs - 3 Haziran 2009 Gündem Tanımlar Uzaktan Eğitim E-Öğrenme kavramları Ürünler

Detaylı

[ISMART KONSEPTİNİN KAMU ÖZETİ]

[ISMART KONSEPTİNİN KAMU ÖZETİ] WP 3: Konsept Geliştirme WP Lider: Innovation in Learning Institute Versiyon: 1 Teslim Tarihi: Yapı: Rapor, Özet Yaygınlaştırma Seviyesi: Kamu [ISMART KONSEPTİNİN KAMU ÖZETİ] 2 [ISMART KONSEPTİNİN ÖZETİ]

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağ Bilgi Güvenlik Farkındalıkları

Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağ Bilgi Güvenlik Farkındalıkları Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağ Bilgi Güvenlik Farkındalıkları M. Emre SEZGİN, Ozan ŞENKAL Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Sosyal Ağlar-I Yaşamakta olduğumuz yüzyılda ortaya çıkan en önemli

Detaylı

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans

Bilgiyi Keşfedin! Özelleştirme, Eklenti ve Veri Entegrasyonu Kurumsal Seviyede Yönetim ve Performans Bilgiyi Keşfedin! LOGO MIND INSIGHT (powered by Qlik) İŞ ANALİTİĞİ ÜRÜNÜ, HERKESİN SEZGİLERİ İLE ARAŞTIRMA VE KEŞİF YAPMASINI SAĞLAYAN ÇOK ÇEŞİTLİ ESNEK VE İNTERAKTİF GÖRSELLER OLUŞTURABİLECEĞİ YENİ NESİL

Detaylı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Sony FY14 BRAVIA B2B Uygun maliyetli kurumsal ekran, eğitim ve kurumsal TV uygulamaları için etkileşimli seçeneklere sahip ince, dikkat çekmeyen, enerji tasarruflu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ EYLÜL-2015 EBA nedir? Farklı, zengin ve eğitici içerikleri barındırmaktadır. Eğitim Bilişim Ağı (EBA); sınıf seviyelerine uygun, güvenilir

Detaylı

Projektör çözümleri. Eğitimde ekran boyutu önemlidir

Projektör çözümleri. Eğitimde ekran boyutu önemlidir Projektör çözümleri Eğitimde ekran boyutu önemlidir BİR PERDEDE OLMASI GEREKEN ŞEY NEDİR? Bu kılavuzda, sınıfınız için en iyi ekranı seçmenize yardımcı olmak amacıyla perde boyutu, maliyet etkinliği ve

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİEĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİEĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI. I. YARIYIL KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİEĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI 0801101 Temel Matematik I 2+0 General Mathematics I 6 0801102 Genel

Detaylı

ONLINE EĞİTİMLER. Zehra SAYIN etwinning Uzaktan Eğitim Sorumlusu. 17 19 Aralık 2015 etwinning 6. Ulusal Konferansı Antalya

ONLINE EĞİTİMLER. Zehra SAYIN etwinning Uzaktan Eğitim Sorumlusu. 17 19 Aralık 2015 etwinning 6. Ulusal Konferansı Antalya ONLINE EĞİTİMLER Zehra SAYIN etwinning Uzaktan Eğitim Sorumlusu 17 19 Aralık 2015 etwinning 6. Ulusal Konferansı Antalya Sunu Planı Ne yaptık? Nasıl yaptık? Ne yapacağız? Ne yaptık? 01 Ocak 2015

Detaylı

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 109b-7e90-32c2-8212-0611 kodu ile teyit edilebilir.

Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 109b-7e90-32c2-8212-0611 kodu ile teyit edilebilir. Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr adresinden 109b-7e90-32c2-8212-0611 kodu ile teyit edilebilir. Bu evrak güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır. http://evraksorgu.meb.gov.tr

Detaylı

Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon (COMPE 376) Ders Detayları

Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon (COMPE 376) Ders Detayları Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon (COMPE 376) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilgisayar Oyunları ve Simulasyon COMPE 376 Her İkisi 2 2 0

Detaylı

hdilmen2@gmail.com, ysantur@gmail.com,

hdilmen2@gmail.com, ysantur@gmail.com, Fırat Üniversitesi Akademik Personel Otomasyonu Haluk Dilmen 1, Yunus Santur 2 1 Fırat Üniversitesi, Enformatik Bölümü, Elazığ 2 Fırat Üniversitesi, Enformatik Bölümü, Elazığ hdilmen2@gmail.com, ysantur@gmail.com,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü

ÖZGEÇMİŞ. : Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Tülay GÖRÜ DOĞAN İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail : Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü : 0322 338 67 77 / 253 : tulaygoru@hotmail.com,

Detaylı