OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE YÖNELİK TUTUMLARI (KONYA İLİ ÖRNEĞİ)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE YÖNELİK TUTUMLARI (KONYA İLİ ÖRNEĞİ)"

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 29, Sayfa , 2010 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE YÖNELİK TUTUMLARI (KONYA İLİ ÖRNEĞİ) Zarife SEÇER, Nadir ÇELİKÖZ, Hakan SARI, Şaban ÇETİN, Sema BÜYÜKTAŞKAPU Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi ÖZET Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerin çalışma saati, aylık geliri, medeni durumu ve sınıfında engelli öğrenci bulunma durumuna göre kaynaştırma eğitimine ilişkin tutumlarının farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma grubunu, Konya ilinde bulunan aylık çocuklara eğitim veren okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 269 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Antonak ve Larrivee (1995) tarafından geliştirilen Kırcaali-İftar (1997) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılarak Türkçe ye uyarlanan Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler Ölçeği kullanılmıştır. Öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik tutumlarının çalışma saatleri, aylık geliri, medeni durumu, sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için t testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, çalışma saati, aylık gelirinden memnun olma ve sınıfında engelli öğrenci bulunma durumuna göre öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik tutumlarının farklılaştığını bunun tersine medeni durumuna göre ise farklılaşmadığını ortaya koymuştur. Anahtar sözcükler: Kaynaştırma Eğitimi, Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesi Öğretmen, Özel Gereksinimli Çocuklar.

2 Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 29, Sayfa , 2010 PRESCHOOL TEACHERS ATTITUDES TOWARDS INCLUSIVE EDUCATION (KONYA CASE) Zarife SEÇER, Nadir ÇELİKÖZ, Hakan SARI, Şaban ÇETİN, Sema BÜYÜKTAŞKAPU Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi ABSTRACT This study, examined that whether the teachers attitudes who work in preschools differed in terms of working shift, monthly income, marital status, having students with Special Educational Needs (SEN) in their classes. The sample consisted of 269 preschool teachers working in preschools where the ages between 36 and 72 months children are enrolled. As the research instruments, the Scale of Perceptions towards Inclusion developed by Antonak and Larrivee (1995) and then adapted by Kırcaali İftar (1997) for Turkish case was used. For the data analysis, t test was used due to the defining difference existed in teachers in terms of some variables such as working shift, monthly income, marital status and having special needs children in the class. The findings indicated that teachers attitudes towards inclusion in terms of some variables such as working shift, monthly income, having special needs students in their classes did differ. However, regarding marital status, the teachers attitudes did not differ. Key words: Inclusive Education, Preschool Education, Preschool Teachers, Children with Special Educational Needs.

3 Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin 395 GİRİŞ Özel gereksinimli çocukların normal gelişim gösteren akranları ile okul öncesi eğitim kurumlarında kaynaştırılması erken çocukluk özel eğitiminde büyük önem taşımaktadır. Özel gereksinimli çocuklara yönelik verilen okul öncesi eğitim, özellikle çocuğun gelişimini hızlandırmak, özrün engele dönüşmesini önlemek ve ailenin sorunlarının azaltmak açısından gereklidir (Sarı, 2003). Özel gereksinimli çocuğun engelinin daha sonraki eğitim kademelerinde tespit edilmesi okul öncesi eğitimden mahrum kalması anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle, özel gereksinimli çocuklar eğer erken dönemde eğitim fırsatlarından yararlanmazlarsa okul çağına ulaştıklarında öğrenme yaşantıları için önemli bir kritik dönemi geçirmiş olmaktadır. Bu nedenle, ülkemizde 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile okul öncesi eğitim, özel eğitim gerektiren çocuklar için zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır (Kırcaali- İftar, 1998a; Avcı ve Ersoy, 1999; Milli Eğitim Bakanlığı, 2000; Odom, 2000; Sarı, Çeliköz ve Seçer, 2009). Yapılan çalışmalarda (Metin, 1992) erken eğitim uygulamalarının, özel gereksinimli çocukların toplumsal gelişimini, bilişsel gelişimini, temel iletişim becerileri kazanmasını ve toplumsal uyumunu olumlu tarzda etkilediği ortaya koyulmuştur. Kaynaştırma eğitiminin özellikle öğretmenler tarafından desteklenmesi durumunda özel gereksinimli çocukların pek çok yönden kazançları artmaktadır. Bu yüzden özel gereksinimli çocuklar erken tanılanır ve erken eğitime alınırsa ileride karşılaşabileceği başarısızlıklar önlenmekte yada bunun olumsuz etkileri en aza indirilmektedir. Kaynaştırma uygulamalarının başarıya ulaşması bir çok faktöre bağlıdır (Kırcaali-İftar, 1998b; Batu ve Kırcaali-İftar, 2005). Bunlardan bazıları; 1- Öğretmenlerin kaynaştırmayla ilgili bilgi düzeyi, 2- Normal gelişim gösteren öğrencilerin tutumları, 3- Kaynaştırma öğrencilerinin aldığı destek hizmetleri, 4- Okul yönetiminin kaynaştırmaya yönelik düşünceleri, 5- Kaynaştırma öğrencilerinin anne babalarının destek biçimleri, 6- Fiziksel ortamın uygunluğu, 7- Normal gelişim gösteren öğrencilerinin anne babalarının tutumları, 8- Bireyselleştirilmiş eğitim planlarının (BEP) uygulanabilme düzeyi, 9- Destek özel eğitim hizmetleri ve ek hizmetlerin sağlanabilirliği olarak sıralanabilir. Bu faktörler içerisinde en önemlisinin de öğretmen faktörü olduğu söylenebilir. Çünkü, özel gereksinimli çocuğun ve normal gelişim gösteren çocukların birbirlerine ve programa uyum sağlamaları ayrıca ortam düzenlemeleri ile tutumların olumlu yöne kanalize edilmesi öncelikle öğretmenle ilgilidir. Okul Öncesi öğretmenlerin kaynaştırma eğitimiyle ilgili bilgi, duygu ve becerileri, kaynaştırma eğitimindeki özel görevleri ve özel gereksinimli çocukların ilk kaynaştırma eğitimi alabilecek kurumların öncelikle okul öncesi eğitim kurumları olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır (Artan ve Uyanık Balat,

4 396 Z. Seçer, N. Çeliköz, H. Sarı, Ş. Çetin, S. Büyüktaşkapu 2003). Bu yüzden okul öncesi eğitim öğretmenlerinin kaynaştırma eğitiminin önemli bir değişkeni olarak görüldüğü öne sürülebilir. Araştırmacılar (Kırcaali-İftar, 1998b) kaynaştırma eğitiminin özel gereksinimli çocuğa yarar sağlamasının yanında öğretmene de katkıda bulunduğunu bildirmektedir. Kaynaştırma uygulamaları öğretmenlerin, 1-Öğretmenlik bilgi ve becerilerini geliştirmelerine, 2-Diğer personelle iletişim ve işbirliğini artırmalarına katkıda bulunmaktadır. Konu ile ilgili yaptığı çalışmasında Sucuoğlu (2004) yılları arasında ülkemizde kaynaştırma eğitimi ile ilgili yapılan araştırma sonuçlarını değerlendirmiş ve kaynaştırma eğitiminin özellikle öğretmenler ve okul yöneticileri tarafından benimsenmediğini ortaya koymuştur. Diğer yandan Avramidis ve Norwich de (2002) yılları arasında konu ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdikleri araştırmalarında öğretmenlerin kaynaştırmaya yönelik tutumlarının çoğunlukla olumlu olmasına rağmen kaynaştırmanın tam kabulü veya tam olarak red edilmesi ile ilgili bir sonuca ulaşamamışlardır. Öğretmen tutumları çoğunlukla çocukla ilgili değişkenler (engel türü ve dereceleri), öğretmenle ilgili değişkenler (kaynaştırma eğitimi ile ilgili hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim) ve eğitim çevresi ile ilgili değişkenlerden (destek hizmetler ve kaynaştırmaya hazırlık etkinlikleri) etkilenebilmektedir (Batu, 2000; Orel, Zerey ve Töret, 2004; Sarı, 2007). Sonuç olarak, erken dönemden başlayarak özel gereksinimi olan öğrencilerin kaynaştırma eğitimi almalarının yararları ve kaynaştırma eğitiminin başarıya ulaşmasında en önemli bireyin öğretmen olduğu düşünüldüğünde, okul öncesi öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin tutumlarını olumsuz yönde etkileyebilecek faktörlerin belirlenip gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Problem cümlesi Bu araştırmada, çalışma saatleri, aylık gelir düzeyi, medeni durumu ve sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunma durumuna göre okul öncesi öğretmenlerin kaynaştırmaya yönelik tutumları farklılaşmakta mıdır sorusuna yanıt aranmıştır. Alt Problemler Bu araştırmada aşağıda verilen alt problemlere yanıt aranmıştır. 1- Çalışma saatlerine göre okul öncesi öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleri farklılaşmakta mıdır? 2- Aylık gelirinden memnun olma durumuna göre okul öncesi öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleri farklılaşmakta mıdır? 3- Medeni durumuna göre, okul öncesi öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleri arasında fark var mıdır? 4- Sınıfında özel gereksinimli öğrencisi bulunma durumuna göre okul öncesi öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleri arasında fark var mıdır?

5 Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin 397 YÖNTEM Araştırma Modeli Araştırmada genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Tarama yöntemi, geçmişte veya halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle tanımlamayı amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu araştırmada da okul öncesi öğretmenlerin mevcut tutumları var olduğu şekliyle ortaya konmaktadır. Bu yönüyle araştırma betimsel nitelik taşımaktadır (Karasar, 1984). Evren ve Örneklem Araştırmanın çalışma evrenini Konya ilinde aylık çocuklara eğitim veren ve okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Konya merkez ve merkez ilçelerinde görev yapan toplam 401 okul öncesi öğretmen bulunmaktadır. Çalışma evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmakla birlikte, ulaşılabilen, ölçeği doldurmaya istekli olan ve eksiksiz dolduran toplam 269 okul öncesi öğretmeni araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %99 u bayan öğretmendir ve yaş ortalaması 33.4 tür. Örneklemin üçte ikisi 35 yaşın altındadır ve 10 yıldan daha az mesleki deneyime sahiptir. Bunun yanında öğretmenlerin % 91.1 i üniversite mezunudur. Veri Toplama Araçları Araştırmada verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ve Kaynaştırmaya İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçek Antonak ve Larrivee (1995) tarafından normal sınıflarda engelli öğrencilerin kaynaştırılmasına yönelik öğretmen tutumlarını belirlemek amacıyla geliştirilmiş bir ölçektir ve Kırcaali-İftar (1997) tarafından Türkçe ye uyarlanıp, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Bu araştırmada ayrıca geçerlilik, güvenirlik çalışması yapılmamıştır. Kırcaali-İftar (1997) raporunda yapı geçerliği faktör analizi ile iç tutarlık ise madde analizi ile incelediğini belirtmiş ve yapı geçerliliğinde Varimax Rotasyonu ile yapılan Faktör Analizi ve Scree testi sonucunda 25 maddeden 20 si 5 faktörde toplandığını vurgulamıştır. Güvenirliğin göstergesi olarak da, Cronbach Alpha İç tutarlık katsayısı 0.80 olarak rapor edilmektedir. Verilerin Analizi Araştırmada veriler analiz edilirken örnekleme giren tüm öğretmenlerin kaynaştırmaya yönelik tutum puanları hesaplanmıştır. Kaynaştırmaya ilişkin tutum ölçeği puanlanırken olumlu ve olumsuz cümleler göz önünde bulundurularak cevap kategorileri olumludan olumsuza doğru 5, 4, 3, 2, 1 şeklinde puanlanırken, olumsuz cümlelerde 1, 2, 3, 4, 5 şeklinde puanlanmıştır. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 100, en düşük puan ise 20 olarak

6 398 Z. Seçer, N. Çeliköz, H. Sarı, Ş. Çetin, S. Büyüktaşkapu belirlenmiştir. Öğretmenlerin kaynaştırmaya ilişkin görüşlerinin çalışma saatleri, aylık geliri, medeni durumu ve sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını hesaplamak için t testi kullanılmıştır. Levene testi ile grupların homojenliği incelenmiştir. Homojen olmayan bazı değişkenler araştırmanın alt probleminden çıkartılmıştır. Verilerin analizinde 0.05 anlamlılık düzeyi belirlenmiştir. BULGULAR Bu bölümde bulgular ve bulgulara dayalı olarak yapılan yorumlar yer almaktadır. Elde edilen bulgular ve yorumlar, alt problemler doğrultusunda sunulmuştur. Okul Öncesi öğretmenlerin çalışma saatlerine göre kaynaştırmaya ilişkin görüşleri Araştırmanın birinci alt probleminde Çalışma saatlerine göre okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşleri farklılaşmakta mıdır? sorusu sorulmuştur. Bu soruya cevap aranırken öğretmenlere kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği uygulanarak bu ölçekten elde ettikleri beş alt boyut ve genel tutum puanları hesaplanmıştır. Tablo 1 de çalışma saatlerine göre öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerinin karşılaştırılmasına yönelik t-testi sonuçları verilmektedir. Tablo 1: Çalışma Saatlerine Göre Okul Öncesi Öğretmenlerin Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması Tutum Öğesi Çalışma Saatleri N Χ ss t p Sınıf Kontrolü ve Kaynaştırmaya Karşı Görüşler Okul öncesi Öğretmeninin Yeterliliği Kaynaştırmanın Yararları Engelli Öğrencinin Yeterliliği ve Kaynaştırmanın Faydası Kaynaştırmanın Olumsuz Etkisi Genel Tutum Yarım Gün ,85 4,78 Tam Gün 76 20,49 4,93 Yarım Gün 186 7,22 2,23 Tam Gün 76 7,47 2,5 Yarım Gün ,51 2,48 Tam Gün 76 17,11 2,61 Yarım Gün 186 6,24 1,48 Tam Gün 76 6,62 1,69 Yarım Gün 186 5,83 1,22 Tam Gün 76 5,75 1,28 Yarım Gün ,66 7,34 Tam Gün 76 57,43 7,19 0,552 0,581 0,805 0,422 1,182 0,238 1,989 0,044* 0,495 0,621 0,223 0,824 Tablo 1 in incelenmesinden anlaşılabileceği gibi, çalışma saatlerine göre engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası alt boyutunda okul öncesi öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik puanları arasında farklılık gözlenirken diğer alt boyutlarda ve toplam tutum puanlarında ise farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. Yarım gün çalışan öğretmenlerle tam gün çalışan öğretmenlerin engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası alt boyutunda gözlenen bu farklığın anlamlı olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan t-testi sonucuna göre (t=1,989) fark 0.05 düzeyinde anlamlı

7 Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin 399 bulunmuştur. Diğer bir deyişle yarım gün çalışan öğretmenlerin engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası başlıklı alt boyut puanları ( =6,24) tam gün çalışan öğretmenlerden daha düşüktür ( =6,62). Okul Öncesi öğretmenlerin aylık gelirinden memnun olma durumuna göre kaynaştırmaya ilişkin görüşleri Araştırmanın ikinci alt probleminde Aylık gelirinden memnun olma durumuna göre okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşleri farklılaşmakta mıdır? sorusu sorulmuştur. Bu soruya cevap aranırken öğretmenlere kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği uygulanarak bu ölçekten elde ettikleri beş alt boyut ve genel tutum puanları hesaplanmıştır. Tablo 2 de aylık gelirinden memnun olma durumuna göre öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerinin karşılaştırılmasına yönelik t-testi sonuçları verilmektedir. Tablo 2: Aylık Gelirlerinden Memnun Olma Durumlarına Göre Okul Öncesi Öğretmenlerin Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması Tutum Öğesi Aylık Gelir N Χ ss t p Sınıf Kontrolü ve Kaynaştırmaya Karşı Görüşler Memnun Memnun Değil ,07 20,49 4,57 5,03 Okul öncesi Öğretmeninin Memnun 131 7,60 2,42 Yeterliliği Memnun Değil 136 7,04 2,19 Kaynaştırmanın Memnun ,66 2,54 Yararları Memnun Değil ,12 2,45 Engelli Öğrencinin Yeterliliği ve Memnun 131 6,53 1,55 Kaynaştırmanın Faydası Memnun Değil 136 6,21 1,52 Kaynaştırmanın Olumsuz Memnun 131 5,82 1,18 Etkisi Memnun Değil 136 5,79 1,32 Genel Tutum Memnun ,68 6,82 Memnun Değil ,65 7,66 0,991 0,322 1,991 0,042* 1,915 0,049* 1,910 0,048* 0,195 0,845 2,228 0,024* Tablo 2 okul öncesi öğretmenlerin aylık gelirinden memnun olma durumlarına göre okul öncesi öğretmenin yeterliği, kaynaştırmanın yararları, engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası ve genel tutum puanları arasında farklılık olduğunu göstermektedir. Aylık gelirinden memnun olan öğretmenlerin yeterliği ( =7,60), kaynaştırmanın yararları ( =17,66), engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası ( =6,53), genel tutum puanları ( =58,82) iken aylık gelirinden memnun olmayan öğretmenlerin öğretmenin yeterliği ( =7,04), kaynaştırmanın yararları ( =17,12), engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası ( =6,21) ve genel tutum puanları ( =56,65) olarak bulunmuştur. Başka bir ifade ile Aylık gelirinden memnun olan öğretmenlerin olmayanlara göre öğretmenin yeterliği (t=1,991, p<0.05), kaynaştırmanın yararları (t=1,915, p<0.05), engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası (t=1,910, p<0.05) ve genel tutumları olumludur (t=2,228, p<0.05).

8 400 Z. Seçer, N. Çeliköz, H. Sarı, Ş. Çetin, S. Büyüktaşkapu Okul öncesi öğretmenlerin medeni durumuna göre kaynaştırmaya ilişkin görüşleri Araştırmanın üçüncü alt probleminde Medeni durumuna göre okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşleri farklılaşmakta mıdır? sorusu sorulmuştur. Bu soruya cevap aranırken öğretmenlere kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği uygulanarak bu ölçekten elde ettikleri beş alt boyut ve genel tutum puanları hesaplanmıştır. Tablo 3 de medeni durumuna göre öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerinin karşılaştırılmasına yönelik t-testi sonuçları verilmektedir. Tablo 3: Medeni Durumlarına Göre Okul Öncesi Öğretmenlerin Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması Tutum Öğesi Medeni Durum N Χ ss t p Sınıf Kontrolü ve Kaynaştırmaya Karşı Görüşler Okul öncesi Öğretmeninin Yeterliliği Kaynaştırmanın Yararları Engelli Öğrencinin Yeterliliği ve Kaynaştırmanın Faydası Kaynaştırmanın Olumsuz Etkisi Genel Tutum Evli ,88 4,74 Bekar 71 20,37 5,05 Evli 196 7,38 2,26 Bekar 71 7,10 2,48 Evli ,21 2,46 Bekar 71 17,69 2,75 Evli 196 6,33 1, ,42 1,6 Bekar Evli 196 5,73 1,21 Bekar 71 6,00 1,37 Evli ,55 7,16 Bekar 71 57,58 7,71 0,773 0,440 0,884 0,378 1,352 0,178 0,425 0,671 1,528 0,128 0,031 0,978 Tablo 3 okul öncesi öğretmenlerin medeni durumlarına göre kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği, sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşler, okul öncesi öğretmenin yeterliği, kaynaştırmanın yararları, engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası, kaynaştırmanın olumsuz etkisi ve genel tutum puanları arasında farklılık olmadığını göstermektedir. Okul öncesi öğretmenlerin sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunma durumuna göre kaynaştırmaya ilişkin görüşleri Araştırmanın dördüncü alt probleminde Sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunma göre okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşleri farklılaşmakta mıdır? sorusu sorulmuştur. Tablo 4 de sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunma durumuna göre öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerinin karşılaştırılmasına yönelik t-testi sonuçları verilmektedir.

9 Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin 401 Tablo 4: Sınıfında Özel Gereksinimli Öğrencisi Bulunma Durumuna Göre Okul Öncesi Öğretmenlerin Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması Tutum Öğesi Sınıf Kontrolü ve Kaynaştırmaya Karşı Görüşler Okul öncesi Öğretmeninin Yeterliliği Kaynaştırmanın Yararları Engelli Öğrencinin Yeterliliği ve Kaynaştırmanın Faydası Kaynaştırmanın Olumsuz Etkisi Genel Tutum Özel Gereksinimli Öğrenci N Χ ss t p Yok ,00 4,53 Var 56 19,61 5,73 Yok 204 7,53 2,36 Var 56 6,57 2,11 Yok ,42 2,57 Var ,57 Yok 204 6,39 1,52 Var 56 6,36 1,69 Yok 204 5,78 1,26 Var 56 5,88 1,32 Yok ,12 6,91 Var 56 55,41 8,63 1,961 2,761 0,046 * 0,006 * 1,077 0,283 0,149 0,882 0,498 0,619 2,458 0,015 * Tablo 4 de görüldüğü gibi, okul öncesi öğretmenlerin sınıfında özel gereksinimli öğrencisi bulunma durumuna göre kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği, sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşler (t=1,961, p<0.05), okul öncesi öğretmenin yeterliği (t=2,761, p<0.05) ve genel tutum puanları (t=2,458, p<0.05) arasında farklılık varken kaynaştırmanın yararları (t=1,077, p>0.05), engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası (t=0,149, p>0.05), kaynaştırmanın olumsuz etkisi (t=0,498 p>0.05) alt boyutları puanları arasında farklılık yoktur. Diğer bir anlatımla sınıfında özel gereksinimli öğrencisi bulunan öğretmenlerin; sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşler ( =19,61) okul öncesi öğretmenin yeterliği ( =6,57) ve genel tutum puanları ( =55,41) bulunmayan öğretmenlerin, sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşler ( =21,00) okul öncesi öğretmenin yeterliği ( =7,53) ve genel tutum puanlarından ( =58,12) daha düşük olduğu gözlenmektedir. TARTIŞMA VE YORUM Araştırmanın ilk sonucu incelendiğinde, okul öncesi öğretmenlerin çalışma saatlerine göre engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası alt boyutunda kaynaştırma eğitimine yönelik puanları arasında farklılık gözlenirken diğer alt boyutlarda ve toplam tutum puanlarında farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Diğer bir deyişle, yarım gün çalışan öğretmenlerin engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası ile ilgili düşünceleri tam gün çalışan öğretmenlere göre olumsuzdur. Eripek e (2004) göre okulların pek çoğunda sabahçı öğlenci uygulaması olması, sınıfların çok kalabalık olması ve yardımcı öğretmen uygulamasının yokluğu gibi nedenlerden dolayı kaynaştırma uygulamalarında zorluklar yaşanmaktadır. Buna göre, tam gün çalışan öğretmenlerin özellikle bağımsız anaokullarında çalıştıkları göz önüne alınınca bu okulların ilköğretim okullarının anasınıflarındaki fiziksel koşullardan oldukça farklı koşullara sahip oldukları görülmektedir. Tam gün çalışan öğretmenin çalıştığı ortamın fiziksel koşulları, program içeriğinin uygulanışı,

10 402 Z. Seçer, N. Çeliköz, H. Sarı, Ş. Çetin, S. Büyüktaşkapu sınıfındaki öğrenci sayısı, okul yöneticilerinin aynı alandan mezun olmaları, yardım alabilecek alanda çalışan diğer arkadaşlarının aynı anda okulda bulunuşu, işe başlama ve bitiş saatleri, elde ettikleri gelir, bu okullara devam eden çocukların velilerinin çoğunlukla daha eğitimli ve çalışan kesim olması gibi faktörler tam gün çalışan öğretmenleri yarım gün çalışan arkadaşlarına göre daha avantajlı konuma getirdiği ve kaynaştırma eğitimi içinde yer alan engelli öğrenciyi yeterli ve kaynaştırma eğitiminin faydalı olduğunu düşünmelerine neden olduğu söylenebilir. Araştırmanın bir başka sonucu da okul öncesi öğretmenlerin aylık gelirinden memnun olma durumlarına göre kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği okul öncesi öğretmenin yeterliği, kaynaştırmanın yararları, engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası ve genel tutum puanları arasında farklılık varken diğer alt boyutlarda farklılık olmadığıdır. Diğer bir deyişle, aylık gelirinden memnun olan öğretmenlerin olmayanlara göre öğretmen yeterliği, kaynaştırmanın yararları, engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası ve genel tutumları olumludur. Odom, Peck, Hanson, Beckman, Kaiser, Lieber, Brown, Horn ve Schwartz a (1996) göre kaynaştırma eğitimi veren okullarda öğretmenler arasındaki maaş farklarının öğretmenler arasındaki kaynaştırma eğitimi ile ilgili işbirliğini engellemektedir. Diğer yandan araştırmacılar (Sönmez, 1989) ülkemizdeki öğretmenlerin düşük ücret karşılığında çalışmakta olduklarını belirmektedir. Özellikle eğitim düzeyi ilkokuldan okul öncesi ve özel eğitim kurumlarına doğru indikçe, öğretmenin görevi ve sorumluluğunun daha çok arttığını bu yüzden yüksek ücretin özel eğitim, okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerine verilmesini gerektiğini fakat ülkemizdeki durumun bunun tersini yansıttığını vurgulamaktadırlar. Diğer bir deyişle, öğretmenlere ödenen aylık ortalama net ücretin, onun insanca yaşaması için gerekli olanın çok altında olduğunu ortaya koymaktadırlar. Bu açıklamalardan yola çıkarak, okul öncesi öğretmenlerinin hizmet ettikleri yaş grubunun özellikleri göz önüne alındığında bir de bu dönemde yer alan özel gereksinimli çocuklara kaynaştırma eğitimi vermesi beklentisi içine girilmesi durumunda maddi anlamda daha fazla doyum sağlamalarının gerektiği öne sürülebilir. Nitekim bu araştırmaya göre aylık gelirinden memnun olan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi için kendilerini yeterli gördükleri, kaynaştırmanın yararlı olduğunu kabul ettikleri, engelli öğrenciyi yeterli gördükleri ve kaynaştırma eğitimine ilişkin olumlu tutumlara sahip oldukları söylenebilir. Araştırmanın diğer bir sonucu ise okul öncesi öğretmenlerin medeni durumlarına göre kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği; sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşler, okul öncesi öğretmenin yeterliği, kaynaştırmanın yararları, engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası, kaynaştırmanın olumsuz etkisi ve genel tutum puanları arasında farklılık olmadığını göstermesidir. Evli okul öncesi öğretmenlerin özellikle okul öncesi öğretmenlerinin çoğunluğunun bayan olduğu düşünüldüğünde kaynaştırmaya yönelik tutumlarının bekarlara göre sorumluluklarının fazlalığından dolayı daha olumsuz olması beklenmesine rağmen araştırmada böyle bir sonuç elde edilmemiştir. Bunun nedeni olarak da

11 Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin 403 araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğunun 10 yıldan az hizmet süresine sahip, yaş ortalamasının 33 ve çoğunluğunun üniversite mezunu olması medeni durumun tutumlar üzerindeki etkisini ortadan kaldırmış olabileceği söylenebilir. Diğer bir deyişle, okul öncesi öğretmenlerin üniversiteden mezun, daha mesleğinin başında, hevesli, genç olması kaynaştırmaya yönelik tutumları üzerinde medeni durumun etkisini ortadan kaldırdığı ileri sürülebilir. Yapılan çalışmalarda da (Artan ve Uyanık Balat, 2003) üniversite mezunu okul öncesi öğretmenlerin %78 oranında kaynaştırmaya olumlu baktıkları bildirilmektedir. Araştırmanın en son bulgusuna göre, okul öncesi öğretmenlerinin sınıfında özel gereksinimli öğrencisi bulunma durumuna göre kaynaştırmaya ilişkin görüşler ölçeği; sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşler, okul öncesi öğretmenin yeterliği ve genel tutum puanları arasında farklılık varken kaynaştırmanın yararları, engelli öğrencinin yeterliği ve kaynaştırmanın faydası, kaynaştırmanın olumsuz etkisi alt boyutları puanları arasında farklılık yoktur. Diğer bir ifadeyle, sınıfında özel gereksinimli öğrencisi bulunan öğretmenlerin özel gereksinimli öğrencisi bulunmayan öğretmenlere göre kaynaştırmaya yönelik sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşleri, okul öncesi öğretmenin yeterliği ve genel tutumları olumsuzdur. Kargın a (2004) göre Türkiye de kaynaştırma eğitimi alan öğrenci sayısı artmakla birlikte özel gereksinimli öğrenciler ve öğretmenler genel eğitim sınıflarında sınıf içi ve sınıf dışı diye ikiye ayrılan kaynaştırma destek hizmetlerinin hiçbirinden faydalanamamaktadır. Bu yüzden sınıf öğretmeni özel gereksinimli öğrenci ile tek başına kalmakta ve yaşanan sorunları tek başına aşamamaktadır. Diğer yandan genel eğitim okullarında sınıf öğretmenine, özel gereksinimli öğrencinin belirlenmesinde, değerlenmesinde, gerektiğinde bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlanmasında, öğretimin planlamasında ve uygulamasında yardım edecek destek servisler bulunmamaktadır. Bu durum kaynaştırma uygulamalarını olumsuz yönde etkilerken özellikle sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik olumsuz tutum takınmalarına neden olduğu söylenebilir. Diğer yandan sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunan öğretmenin bu deneyimi yaşarken okul yönetiminden destek almaması, bu konudaki bilgi eksikliği, okulun fiziksel şartlarının bu eğitim için uygunsuzluğu öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine olumsuz yaklaşmalarına neden olduğu ileri sürülebilir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalarda (Özbaba, 2000; Temel, 2000; Artan ve Uyanık Balat, 2003; Gomez ve Diken, 2003) öğretmenlerin kaynaştırmaya karşı olumsuz tutuma sahip olmadıkları, öğrenimleri sırasında yeterli ders almadıkları için kaynaştırma konusunda kendilerini yetersiz gördükleri ve bu konuda bilgi sahibi olmak istedikleri vurgulanmaktadır. Diğer bir deyişle, öğretmenlerin ders alma durumları ile kaynaştırmaya yönelik tutumları arasında ilişki vardır. Bu yüzden okul öncesi öğretmenleri bu konuda desteklenmesi gerektiği söylenebilir.

12 404 Z. Seçer, N. Çeliköz, H. Sarı, Ş. Çetin, S. Büyüktaşkapu Sonuçlar Araştırmada varılan sonuçlar şunlardır: 1- Tam gün çalışan öğretmenler yarım gün çalışanlara göre özel gereksinimli öğrenciyi kaynaştırma eğitimi içinde yeterli görürken kaynaştırmanın faydalı olduğunu belirtmektedirler. 2- Aylık gelirinden memnun öğretmenler memnun olmayanlara göre kaynaştırma eğitimi ile ilgili kendilerini yeterli görmekte, kaynaştırmanın yararlı, engelli öğrenciyi yeterli ve kaynaştırmanın faydalı ve kaynaştırmaya ilişkin genel olarak daha olumlu tutuma sahiptirler. 3- Öğretmenin evli veya bekar olması kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleri üzerinde etkiye sahip değildir. 4- Sınıfında özel gereksinimli öğrencisi bulunan öğretmenlerin bulunmayan öğretmenlere göre sınıf kontrolü ve kaynaştırmaya karşı görüşler, öğretmen yeterliği ve genel tutumları olumsuzdur. Öneriler Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir. 1- Üniversitelerin Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümlerinin programları yeniden gözden geçirilmeli kaynaştırma eğitimi ile ilgili dersler konulmalıdır. 2- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaynaştırma eğitimi ile ilgili hizmet içi eğitim kurslarından tüm öğretmenlerin yararlanması sağlanılarak süresi artırılmalı, içeriğinin sunumunda değişiklikler yapılmalı ve özellikle sınıfında özel gereksinimli öğrenci bulunan öğretmenlerin bu kurslardan faydalanması zorunlu kılınmalıdır. 3- Kaynaştırma eğitimi ile ilgili politikalar oluşturulurken öğretmenlerin bu konuda görüşleri değerlendirilmelidir. 4- Kaynaştırma eğitimi yapılacak olan sınıf ortamı fiziksel yönden eğitim ve öğretim başlamadan önce düzenlenmelidir. 5- Sınıfında kaynaştırma eğitimi yapan öğretmenlere okul idaresi tarafından gerekli destek verilmelidir. 6- Sınıfında kaynaştırma eğitimi veren okul öncesi öğretmenlerin çalışma saatleri ve elde ettikleri gelir yeniden gözden geçirilip düzenlenmelidir. KAYNAKLAR Antonak, R. F. & Larrivee, B. (1995). Psychometric Analysis and Revision of The Opinions Relative to Mainstream Scale. Exceptional Children, 62 (2): Artan, İ. & Uyanık B. G. (2003). Okul Öncesi Eğitimcilerinin Entegrasyona İlişkin Bilgi ve Düşüncelerinin İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 11 (1):

13 Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin 405 Avcı, N. & Ersoy, Ö. (1999). Okul Öncesi Dönemde Entegrasyonun Önemi ve Uygulamalarda Dikkat Edilecek Noktalar. Milli Eğitim Dergisi, 144: Avramidis, E. & Norwich, B. (2002). Teachers Attitudes towards Integration/Inclusion: A Review of The Literature Europen Journal of Special Needs Education, 17 (2): Batu, S. (2000). Kaynaştırma, Destek Hizmetler ve Kaynaştırmaya Hazırlık Etkinlikleri. Özel Eğitim Dergisi, 2(4): Batu, S. & Kırcaali-İftar, G. (2005). Kaynaştırma. Ankara: Kök Yayıncılık. Eripek, S. (2004). Türkiye de Zihin Engelli Çocukların Kaynaştırılmalarına İlişkin Olarak Yapılan Araştırmaların Gözden Geçirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 5(2): Gomez, R. & Diken, İ. (2003). Early Childhood Education and Special Education: Establishing and Strengthening Common Bonds for Inclusion. Boğaziçi University Journal of Education, 20(1):1-10. Karasar, N. (1984). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: 3A Araştırma Eğitim Danışmanlık. Kargın, T. (2004). Kaynaştırma: Tanımı, Gelişimi ve İlkeleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 5(2):1-13. Kırcaali-İftar, G. (1997). Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler Ölçeği nin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Unpublished Research Report, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. Kırcaali-İftar, G. (1998a). Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim. S. Eripek (Ed.), Özel Eğitim. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İlköğretim Öğretmenliği Lisans Tamamlama Programı, adresinden 1 Ocak 2010 tarihinde alınmıştır. Kırcaali-İftar, G. (1998b). Kaynaştırma ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri. S. Eripek (Ed.), Özel Eğitim. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İlköğretim Öğretmenliği Lisans Tamamlama Programı, Ocak 2010 tarihinde alınmıştır. Metin, N. (1992). Okul Öncesi Dönemde Özürlü Çocuklar İçin Kaynaştırma Programları. Özel Eğitim Dergisi, 1(2):34-36.

14 406 Z. Seçer, N. Çeliköz, H. Sarı, Ş. Çetin, S. Büyüktaşkapu Millî Eğitim Bakanlığı (2000). Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği. Ankara: Milli Eğitim Basımevi. Odom, S. L., Peck, C. A., Hanson, M., Beckman, P., Kaiser, A., Lieber, J., Brown, W. H., Horn, E. M., & Schwartz, I. S. (1996). Inclusion at the preschool level: An ecological systems analysis. SRCD Social Policy Report, 10, Odom, S. L. (2000). Preschool Inclusion: What We Know and Where We Go from Here. TECSE, 20 (1): Orel, A., Zerey, Z. & Töret, G. (2004). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 5 (1): Özbaba, N. (2000). Okul Öncesi Eğitimcilerinin ve Ailelerin Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar ile Normal Çocukların Entegrasyonuna (Kaynaştırılmasına) Karşı Tutumları. (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Sarı, H. (2003). Özel Eğitime Muhtaç Öğrencilerin Eğitimleriyle İlgili Çağdaş Öneriler. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Sarı, H. (2007). The Influence An In-Service Teacher Training (INSET) Programme on Attitudes Towards Inclusion by Regular Classroom Teachers who Teach Deaf Students in Primary Schools in Turkey. Deafness and Education International, 9 (3): Sarı, H., Çeliköz, N. & Seçer, Z. (2009). Attitudes of Teachers and Student Teachers to Inclusive Education and their Self-efficacy Perceptions in Turkish preschools, International Journal of Special Education, 24 (3): Sönmez, V. (1989). Türkiye de Öğretmenin Ekonomik Durumu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 4, Sucuoğlu, B. (2004). Türkiye de Kaynaştırma Uygulamaları: Yayınlar/Araştırmalar ( ). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 5(2): Temel, F. (2000). Okul Öncesi Eğitimcilerinin Engellilerin Kaynaştırılmasına İlişkin Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 18:

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının İncelenmesi 23 AYSEL OREL ZAHİDE ZEREY GÖKHAN TÖRET Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi 2004, 5 () 2333 ÖZEL EĞİTİMDE FOKUS GRUP ARAŞTIRMALARI Sınıf Öğretmeni Adaylarının Kaynaştırmaya

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) Arş. Gör.Dr. Elif Güven Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) 98 MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) Elif Güven, Arş.Gör.Dr., Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1 İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İbrahim Üstünalp Mersin Üniversitesi İngilizce Öğretmen Adaylarının

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN YAŞLARI VE MESLEKİ DENEYİMLERİ AÇISINDAN KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN YAŞLARI VE MESLEKİ DENEYİMLERİ AÇISINDAN KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN YAŞLARI VE MESLEKİ DENEYİMLERİ AÇISINDAN KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Hamide Özdemir Trakya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi hamideozdemir@hotmail.com

Detaylı

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programı Öğrencilerinin Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi (*)

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programı Öğrencilerinin Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi (*) Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2011 15 (1): 155-168 Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programı Öğrencilerinin Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi (*) Birol ALVER

Detaylı

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department

The Study of Relationship Between the Variables Influencing The Success of the Students of Music Educational Department 71 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 9, Sayı 17, Haziran 2009, 71-76 Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin Başarılarına Etki Eden Değişkenler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ AN INVESTIGATION OF SCIENCE TEACHERS INTERPERSONAL SELF-EFFICACY BELIEFS IN TERMS OF SOME VARIABLES

Detaylı

İLKÖĞRETİM BİRİNCİ VE İKİNCİ KADEME ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM BİRİNCİ VE İKİNCİ KADEME ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM BİRİNCİ VE İKİNCİ KADEME ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAYNAŞTIRMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Nilay Kayhan Aksaray Üniversitesi, Eğitim Fakültesi nilaykayhan@gmail.com Asiye Şengül Rize Üniversitesi,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Yücel ÖKSÜZ Doğum Tarihi: 05 Şubat 1966 Öğrenim Durumu: Doktora/S.Yeterlik/ Tıpta Uzmanlık Psikolojik Danışma ve Rehberlik Doc. / Prof. ----------------------------

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli GİRİŞ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Zeki NACAKCI

Detaylı

Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi

Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi 186 Bir Sağlık Yüksekokulunda Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Ve Problem Çözme Becerilerinin İncelenmesi Filiz Kantek, Akdeniz Üniversitesi Antalya Sağlık Yüksekokulu, Antalya,Türkiye, fkantek@akdeniz.edu.tr

Detaylı

Hasan GÜRBÜZ * Mustafa KIŞOĞLU **

Hasan GÜRBÜZ * Mustafa KIŞOĞLU ** 71 TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA DEVAM EDEN FEN- EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARI (ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) ATTITUDES OF THE SCIENCE AND ART FACULTY

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri Merve Güçlü GİRİŞ Öğretme evrensel bir uğraştır. Anne babalar çocuklarına, işverenler işçilerine, antrenörler

Detaylı

TÜRKİYE'DE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

TÜRKİYE'DE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ TÜRKİYE'DE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ Elif ÜSTÜN, Semra ERKAN, Berrin AKMAN Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi GİRİŞ Öğretmenlik

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuç: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT The Evaluation of Mental Workload in Nurses Objective: Method: Findings: Conclusion:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuç: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT The Evaluation of Mental Workload in Nurses Objective: Method: Findings: Conclusion: ÖZET Amaç: Yapılan bu çalışma ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde görevli hemşirelerin zihinsel iş yüklerinin değerlendirilmesi ve zihinsel iş yükünün hemşirelerin sosyo-kültürel özelliklerine

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ ve ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ ve ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ ve ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Şeyda Demir Doğum Tarihi: 4 Ağustos 1983 İletişim Bilgileri: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü 06590 Cebeci Ankara Tel:

Detaylı

Okulöncesi Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Destekli Eğitim Yapmaya İlişkin Tutumlarının İncelenmesi

Okulöncesi Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Destekli Eğitim Yapmaya İlişkin Tutumlarının İncelenmesi Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2015, Cilt 5, Sayı 1, 44-50 Trakya University Journal of Education 2015, Volume 5, Issue 1, 44-50 Okulöncesi Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Destekli Eğitim

Detaylı

ÖĞRETMENLERİN BİLGİSAYARA YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME

ÖĞRETMENLERİN BİLGİSAYARA YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME ÖĞRETMENLERİN BİLGİSAYARA YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME Semra ERKAN Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi GİRİŞ Teknolojideki değişiklikler ve bilginin hızlı artışı toplumun pekçok alanında

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFYA DERSLERİNE YÖNELİK

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZEL EĞİTİM DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZEL EĞİTİM DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı 24, 2016, Sayfa 59-76 ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZEL EĞİTİM DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Dilek YARALI* Özet

Detaylı

EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME

EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME Fatih KALECİ 1, Ersen YAZICI 2 1 Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik Eğitimi 2 Adnan Menderes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA UYGULAMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA UYGULAMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ i T.C TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA UYGULAMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ HAMİDE ÖZDEMİR DANIŞMAN: YRD. DOÇ. DR. EMİNE AHMETOĞLU EDİRNE 2010

Detaylı

KÜLTÜREL MUHİTİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

KÜLTÜREL MUHİTİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KÜLTÜREL MUHİTİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Vedat Nuri TURHAN * Özet : Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesinde 2006 2007 öğretim yılı 2. yarıyılı içerisinde öğrenim

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

İlkokul ve Ortaokul Çağında Kaynaştırma Eğitimi Gören Öğrencilere Karşı Normal Gelişim Gösteren Öğrencilerin Tutumlarının İncelenmesi *

İlkokul ve Ortaokul Çağında Kaynaştırma Eğitimi Gören Öğrencilere Karşı Normal Gelişim Gösteren Öğrencilerin Tutumlarının İncelenmesi * İlkokul ve Ortaokul Çağında Kaynaştırma Eğitimi Gören Öğrencilere Karşı Normal * Murat Gümüş * * Şırnak Üniversitesi Çetin TAN*** Siirt Üniversitesi Özet Araştırmanın amacı ilkokul ve ortaokul çağındaki

Detaylı

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2013) Özel Sayı, 231-247

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2013) Özel Sayı, 231-247 Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2013) Özel Sayı, 231-247 Okullarda Öğretmenlere Yönelik Yönetimi Uygulamaları ile Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki Serkan ÇORBACI *

Detaylı

T. C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU

T. C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU T. C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU Öğretmenlerin Ve Anne-Babaların Öz-Yetkinlik İnançları, Tükenmişlik Algıları Ve Çocukların Problem Davranışları Proje Yürütücüsü: Prof.

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI

Prof. Dr. Serap NAZLI Prof. Dr. Serap NAZLI Eserler Listesi (2014) A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler: A1. Nazlı, S. (2006). Comprehensive Guidance and Counselling Programme Practices in Turkey. Mediterranean

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ II-ÖĞRENİM III- BİLİMSEL İLGİ ALANLARI

ÖZGEÇMİŞ II-ÖĞRENİM III- BİLİMSEL İLGİ ALANLARI ÖZGEÇMİŞ I- KİŞİSEL BİLGİLER Adı, Soyadı : Serhat Odluyurt Doğum yeri ve yılı : Kırıkkale, 1977 Yabancı dil : İngilizce Yazışma adresi : Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü 26470 ESKİŞEHİR

Detaylı

İLKÖĞRETİM 6. ve 7. SINIF FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ İÇERİĞİNE VE ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜRECİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

İLKÖĞRETİM 6. ve 7. SINIF FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ İÇERİĞİNE VE ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜRECİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ İLKÖĞRETİM 6. ve 7. SINIF FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ İÇERİĞİNE VE ÖĞRENME- ÖĞRETME SÜRECİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Cavide DEMİRCİ Uzman Esra ÇENGELCİ ESOGÜ Eğitim Fakültesi

Detaylı

Okulöncesi Eğitimi Öğretmen Adaylarının Kaynaştırmaya İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi 1

Okulöncesi Eğitimi Öğretmen Adaylarının Kaynaştırmaya İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi 1 Okulöncesi Eğitimi Öğretmen Adaylarının Kaynaştırmaya İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi 1 The Determination of Views of Pre-School Student Teachers Related With Inclusion Ümit ŞAHBAZ Gül KALAY 3 2 Özet

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Nevin GÜNER YILDIZ 2. Doğum Tarihi: 1971 3. Unvanı: Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Marmara Üniversitesi 1997 Yüksek

Detaylı

İlkokul ve Ortaokul Çağında Kaynaştırma Eğitimi Gören Öğrencilere Karşı Normal Gelişim Gösteren Öğrencilerin Tutumlarının İncelenmesi *

İlkokul ve Ortaokul Çağında Kaynaştırma Eğitimi Gören Öğrencilere Karşı Normal Gelişim Gösteren Öğrencilerin Tutumlarının İncelenmesi * * Murat Gümüş ** Çetin TAN *** Şırnak Üniversitesi Siirt Üniversitesi Özet Araştırmanın amacı ilkokul ve ortaokul çağındaki normal gelişim gösteren öğrencilerin kaynaştırma eğitimi kapsamında kendileri

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Mine SÖNMEZ KARTAL 2. Doğum Tarihi: 1984 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Okul Öncesi Öğretmenliği Anadolu Üniversitesi 2007 Lisans

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. SEZAİ KOÇYİĞİT

Yrd.Doç.Dr. SEZAİ KOÇYİĞİT Yrd.Doç.Dr. SEZAİ KOÇYİĞİT Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Eğitim Fakültesi Temel Eğitim 1996-2000 Lisans Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bölümü

Detaylı

Turaşlı K. N.. (2012), Intercultural Approach in Early Childhood Education, Journal Of Education And Future,, ıssue:1 p. 37-47, ISSN 2146-8249

Turaşlı K. N.. (2012), Intercultural Approach in Early Childhood Education, Journal Of Education And Future,, ıssue:1 p. 37-47, ISSN 2146-8249 Nalan Kuru Turaşlı Tel: +90 5326671867 e-mail: nalanturasli@gmail.com 2000 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Okul Öncesi Öğretmenliği Programı nda yüksek lisans, 2006 yılında yine

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALTERNATİF DEĞERLENDİRMENİN KULLANIMINA YÖNELİK ÖZ YETERLİLİKLERİNİN CİNSİYET, SINIF VE PROGRAM AÇISINDAN İNCELENMESİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALTERNATİF DEĞERLENDİRMENİN KULLANIMINA YÖNELİK ÖZ YETERLİLİKLERİNİN CİNSİYET, SINIF VE PROGRAM AÇISINDAN İNCELENMESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALTERNATİF DEĞERLENDİRMENİN KULLANIMINA YÖNELİK ÖZ YETERLİLİKLERİNİN CİNSİYET, SINIF VE PROGRAM AÇISINDAN İNCELENMESİ Mustafa METİN Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞANLARINDA E-ÖĞRENME FARKINDALIĞININ ARTTIRILMASI

MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞANLARINDA E-ÖĞRENME FARKINDALIĞININ ARTTIRILMASI MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞANLARINDA E-ÖĞRENME FARKINDALIĞININ ARTTIRILMASI Mesleki Eğitim Kurumlarında Görev Yapan Okul Yöneticileri ve Öğretmenlerin E- Öğrenme Ortamları ile İlgili Görüşlerinin Karşılaştırmalı

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDEKİ YETERLİKLERİ 1

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDEKİ YETERLİKLERİ 1 Mayıs 2010 Cilt:18 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 345-354 SINIF ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDEKİ YETERLİKLERİ 1 Emine BABAOĞLAN Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Burdur. Şahika YILMAZ

Detaylı

Gençlik Kamplarında Görev Yapan Liderlerin İletişim Becerilerinin Değerlendirilmesi *

Gençlik Kamplarında Görev Yapan Liderlerin İletişim Becerilerinin Değerlendirilmesi * International Journal of Contemporary Educational Studies (IntJCES) December 2016 : 2 (2) ISSN : 2548-9373 Doi : Field : Education Psychology Type : Research Article Recieved: 10.09.2016 - Corrected: 26.11.2016

Detaylı

ÖĞRETMENLERE GÖRE MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN REHBERLİK GEREKSİNİMLERİ

ÖĞRETMENLERE GÖRE MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN REHBERLİK GEREKSİNİMLERİ M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl : 2005, Sayı 22, Sayfa : 171-184 ÖĞRETMENLERE GÖRE MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN REHBERLİK GEREKSİNİMLERİ ÖZET M. Hülya KARAGÜVEN * Sibel CENGİZHAN

Detaylı

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2009) 2/2, 160-168

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2009) 2/2, 160-168 Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2009) 2/2, 160-168 SINIF ÖĞRETMENĐ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMA EĞĐTĐMĐNE YÖNELĐK TUTUMLARININ ĐNCELENMESĐ Hafız BEK Hakan GÜLVEREN Ayçe BAŞER Özet Sınıf öğretmeni

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Çocuk Gelişimi Konya Selçuk Üniversitesi

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Çocuk Gelişimi Konya Selçuk Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Meral MELEKOĞLU 2. Doğum Tarihi: 22.05. 1979 3. Unvanı: Öğr. Gör. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Çocuk Gelişimi Konya Selçuk Üniversitesi 1997-

Detaylı

IV-BİLİMSEL İLGİ ALANLARI Uygulamalı davranış analizi, grup ve tek-denekli bilimsel araştırma yöntemleri, etkinlik temelli öğretim, aile eğitimi

IV-BİLİMSEL İLGİ ALANLARI Uygulamalı davranış analizi, grup ve tek-denekli bilimsel araştırma yöntemleri, etkinlik temelli öğretim, aile eğitimi ÖZGEÇMİŞ I-KİŞİSEL BİLGİLER Adı, Soyadı : Arzu Özen Doğum yeri ve yılı : Bursa, 1968 Bildiği yabancı dil : İngilizce Yazışma adresi : Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü 26470Eskişehir.

Detaylı

KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE GÖRE ÝNCELENMESÝ *

KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE GÖRE ÝNCELENMESÝ * Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 KAMU PERSONELÝ SEÇME SINAVI PUANLARI ÝLE LÝSANS DÝPLOMA NOTU ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝLERÝN ÇEÞÝTLÝ DEÐÝÞKENLERE

Detaylı

Fizik Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi 1

Fizik Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi 1 Pamukkale Üniversitesi Eğitim akültesi Dergisi Yıl 2007 (2) 22. Sayı 1 izik Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarının arklı Değişkenler Açısından İncelenmesi 1 Rabia Tanel 2, Serap

Detaylı

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 50, ERZURUM 2013, 327-342 TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Evaluation of Attitudes Towards

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLERĠNĠN KĠġĠLER ARASI ÖZYETERLĠK ĠNANÇLARI ĠLE KAYNAġTIRMAYA YÖNELĠK TUTUMLARININ ÇEġĠTLĠ DEĞĠġKENLER AÇISINDAN ĠNCELENMESĠ

SINIF ÖĞRETMENLERĠNĠN KĠġĠLER ARASI ÖZYETERLĠK ĠNANÇLARI ĠLE KAYNAġTIRMAYA YÖNELĠK TUTUMLARININ ÇEġĠTLĠ DEĞĠġKENLER AÇISINDAN ĠNCELENMESĠ T.C. SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ ANABĠLĠM DALI EĞĠTĠM PROGRAMI VE ÖĞRETĠMĠ BĠLĠM DALI SINIF ÖĞRETMENLERĠNĠN KĠġĠLER ARASI ÖZYETERLĠK ĠNANÇLARI ĠLE KAYNAġTIRMAYA YÖNELĠK

Detaylı

S İ N A N K A L K A N SALİ H R A K A P V E O R H A N Ç A K I R O Ğ L U

S İ N A N K A L K A N SALİ H R A K A P V E O R H A N Ç A K I R O Ğ L U KAYNAŞTIRMA SINIFLARINDA EĞİTİM ALAN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR İÇİN HAZIRLANAN BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARININ AKTİF BİLEŞENLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ S İ N A N K A L K A N SALİ H R A K A P V

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ)

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ) SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ) Yrd. Doç. Dr. Ezlam Pepeler İnönü Üniversitesi, Malatya ezlam.susam@inonu.edu.tr Ahmet Keskin MEB, Adıyaman

Detaylı

Prof. Dr., Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü, Ankara, E-posta: sucuoglu@education.ankara.edu.tr

Prof. Dr., Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü, Ankara, E-posta: sucuoglu@education.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi 15-23 ÖZEL EĞİTİMDE FOKUS GRUP ARAŞTIRMALARI Türkiye de Kaynaştırma Uygulamaları: Yayınlar/Araştırmalar (1980-2005) Bülbin Sucuoğlu Ankara

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Selma Akalın 2. Doğum Tarihi : 15.11.1974 3. Unvanı : Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Doğu Akdeniz Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Eğitimde

Detaylı

OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMA SINIFLARININ KALİTESİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ

OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMA SINIFLARININ KALİTESİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMA SINIFLARININ KALİTESİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ Betül YILMAZ Gazi Üniversitesi, Özel Eğitim Bölümü Doç. Dr. Hatice BAKKALOĞLU Ankara Üniversitesi, Özel Eğitim Bölümü

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ

MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ Derya Özlem YAZLIK 1 İbrahim ÇETİN Ahmet ERDOĞAN 3 1 Kilis Üniversitesi, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi

Detaylı

Leyla TİKE BAFRA*, Tevhide KARGIN**

Leyla TİKE BAFRA*, Tevhide KARGIN** DURU / Uyum Zorluklarını Yordamada Yalnızlık, Sosyal Destek ve Sosyal Bağlılık Arasındaki... 1933 Sınıf Öğretmenleri, Rehber Öğretmenler ve Rehberlik Araştırma Merkezi Çalışanlarının Bireyselleştirilmiş

Detaylı

Bahar Keçeli-Kaysılı, Ph. D. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü (0312) 363-3350/7104 bkaysili@ankara.edu.

Bahar Keçeli-Kaysılı, Ph. D. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü (0312) 363-3350/7104 bkaysili@ankara.edu. Bahar Keçeli-Kaysılı, Ph. D. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü (0312) 363-3350/7104 bkaysili@ankara.edu.tr Uzmanlık Alanları İletişim, dil gelişimi ve sosyal etkileşim

Detaylı

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Fatma Kübra ÇELEN & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Ünal, H., Ortaokul Dönemindeki Kız Çocuklarda Antropometrik Ölçümlerin Farklılaşmasının İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi. 1985.

ÖZGEÇMİŞ. 1. Ünal, H., Ortaokul Dönemindeki Kız Çocuklarda Antropometrik Ölçümlerin Farklılaşmasının İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi. 1985. ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Nergiz Meltem Güven Email :nergismeltem@gmail.com 2. Doğum Tarihi : 11.03.1954 Tel : 0535 895 03 29 3. Ünvanı : Profesör 0312 441 39 11 Adres : Hilal Mah. Hollanda Cad. No:20 Daire

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI KAYNAŞTIRMA UYGULAMASININ YAPILDIĞI SINIFLARDAKİ, ÖĞRETMEN, NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN ÖĞRENCİ VE ENGELLİ

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİREYSEL SES EĞİTİMİ DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİREYSEL SES EĞİTİMİ DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİREYSEL SES EĞİTİMİ DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI Gülşen Yaldız Necmettin Erbakan Ü. A. K. Eğitim Fakültesi G. S. E. Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı gulsen_yaldiz@hotmail.com

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Okul öncesi kaynaştırma sınıfında öğretmen *

Okul öncesi kaynaştırma sınıfında öğretmen * Cilt 2 Sayı 2 Mayıs s.428-439 5.Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi Özel Sayısı Volume 2 Issue 2 May pp.428-439 5 th International Early Childhood Education Congress Special Issue Okul öncesi kaynaştırma

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS ve ÖZEL YETENEK SINAVI PUANLARINA GÖRE GENEL AKADEMİK BAŞARILARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS ve ÖZEL YETENEK SINAVI PUANLARINA GÖRE GENEL AKADEMİK BAŞARILARI Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: XVII, Sayı: 1, 2003 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ ve SPOR BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖSS ve ÖZEL YETENEK SINAVI PUANLARINA GÖRE GENEL

Detaylı

TÜRKİYE DE OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA KONUSUNDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

TÜRKİYE DE OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA KONUSUNDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss3658 Number: 49, p. 501-514, Autumn I 2016 Yayın Süreci Yayın Geliş Tarihi

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK EYLÜL-2013 Temel olarak bir bilgisayar, çeşitli donanım parçalarını bir araya getirip uygun bir çalışma platformunu

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

İLKÖĞRETİM OKULU 6, 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUL YAŞAMININ NİTELİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ *

İLKÖĞRETİM OKULU 6, 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUL YAŞAMININ NİTELİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ * Ekim 2007 Cilt:15 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 485-490 İLKÖĞRETİM OKULU 6, 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUL YAŞAMININ NİTELİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ * Kürşad YILMAZ Dumlupınar Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETMENLERİNİN ZAMAN YÖNETİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Emine GÖZEL * ÖZET

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETMENLERİNİN ZAMAN YÖNETİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Emine GÖZEL * ÖZET Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE) Bahar 2010 Sayı 24 İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRETMENLERİNİN ZAMAN YÖNETİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Emine GÖZEL

Detaylı

8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ (TOKAT İLİ ÖRNEĞİ)

8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ (TOKAT İLİ ÖRNEĞİ) 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ (TOKAT İLİ ÖRNEĞİ) Yrd. Doç. Dr. Serkan UMUZDAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Necat Toprak 1, Leyla Saraç 1. necattoprak@hotmail.com

Necat Toprak 1, Leyla Saraç 1. necattoprak@hotmail.com 2014, Vol.5, No.2, Pg:35-47 ISSN: 1309-0356 Received : 03.07.2013 Accepted : 09.04.2014 Necat Toprak 1, Leyla Saraç 1 1 Mersin Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Mersin, Türkiye necattoprak@hotmail.com

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI Çiğdem ŞAHİN TAŞKIN* Güney HACIÖMEROĞLU** *Yrd. Doç. Dr., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü **

Detaylı

ELEMENTARY PRESERVICE TEACHERS PERCEPTIONS OF THEIR COOPERATING TEACHERS SPECIAL AREA SUFFICIENCY

ELEMENTARY PRESERVICE TEACHERS PERCEPTIONS OF THEIR COOPERATING TEACHERS SPECIAL AREA SUFFICIENCY Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Mustafa Kemal University Journal of Social Sciences Institute Yıl/Year: 2011 Cilt/Volume: 8 Sayı/Issue: 15, s. 473-486 SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ

Detaylı

Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli eğitime karşı tutumları

Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli eğitime karşı tutumları Cilt:7 Sayı:2 Yıl:2010 Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli eğitime karşı tutumları Serkan Yıldırım *, Abdullatif Kaban ** Özet Eğitim ortamlarında birçok teknoloji kullanılabilmektedir. Bu teknolojiler

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLERĐ VE SINIF ÖĞRETMENĐ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMA EĞĐTĐMĐNE VE BEP HAZIRLAMAYA ĐLĐŞKĐN ÖZ- YETERLĐKLERĐNĐN BELĐRLENMESĐ

SINIF ÖĞRETMENLERĐ VE SINIF ÖĞRETMENĐ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMA EĞĐTĐMĐNE VE BEP HAZIRLAMAYA ĐLĐŞKĐN ÖZ- YETERLĐKLERĐNĐN BELĐRLENMESĐ Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi Electronic Journal of Social Sciences Kış -2012 Cilt:11 Sayı:39 (128-138) www.esosder.org ISSN:1304-0278 SINIF ÖĞRETMENLERĐ VE SINIF ÖĞRETMENĐ ADAYLARININ KAYNAŞTIRMA

Detaylı

Yrd. Doç.Dr. Menekşe BOZ

Yrd. Doç.Dr. Menekşe BOZ Yıl Yrd. Doç.Dr. Menekşe BOZ mbozster@gmail.com mboz@hacettepe.edu.tr Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı AKADEMİK VE MESLEKİ ÖZGEÇMİŞ Akademik ler

Detaylı

Özel Bir Hastane Grubu Ameliyathanelerinde Çalışan Hemşirelerine Uygulanan Yetkinlik Sisteminin İş Doyumlarına Etkisinin Belirlenmesi

Özel Bir Hastane Grubu Ameliyathanelerinde Çalışan Hemşirelerine Uygulanan Yetkinlik Sisteminin İş Doyumlarına Etkisinin Belirlenmesi Özel Bir Hastane Grubu Ameliyathanelerinde Çalışan Hemşirelerine Uygulanan Yetkinlik Sisteminin İş Doyumlarına Etkisinin Belirlenmesi Sibel Yıldırım*, İlknur İnanır**, Zerrin Kaya*** * Acıbadem Hastanesi,

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZYETERLİK ALGILARI: MÜZİK, RESİM VE BEDEN EĞİTİMİ ÖZET

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZYETERLİK ALGILARI: MÜZİK, RESİM VE BEDEN EĞİTİMİ ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 189-196, ANKARA-TURKEY ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖZYETERLİK ALGILARI: MÜZİK, RESİM VE BEDEN EĞİTİMİ Hatice EKİNCİ

Detaylı

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Dr. H. Onur Küçükosmanoğlu N.E.Ü. A.K.E.F. Müzik Eğitimi A.B.D h_onur_k@hotmail.com Arş. Gör.

Detaylı

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. 1.1. Sonuçlar Araştırmada toplanan verilerin analizi ile elde edilen

Detaylı

ÖĞRETMEN VE MÜDÜR YARDIMCISI GÖRÜŞLERİNE GÖRE İLKOKUL MÜDÜRLERİNİN YÖNETİM BECERİLERİ (SULTANGAZİ ÖRNEĞİ)

ÖĞRETMEN VE MÜDÜR YARDIMCISI GÖRÜŞLERİNE GÖRE İLKOKUL MÜDÜRLERİNİN YÖNETİM BECERİLERİ (SULTANGAZİ ÖRNEĞİ) EKEV AKADEMİ DERGİSİ Yıl: 20 Sayı: 65 (Kış 2016) 81 ÖĞRETMEN VE MÜDÜR YARDIMCISI GÖRÜŞLERİNE GÖRE İLKOKUL MÜDÜRLERİNİN YÖNETİM BECERİLERİ (SULTANGAZİ ÖRNEĞİ) Birsen KAŞIKCI (*) Candemir DOĞAN (**) Öz Bu

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Kaynaştırma Konusunda Bilgilendirilmelerinin Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının Değişimindeki Etkililiği

Öğretmen Adaylarının Kaynaştırma Konusunda Bilgilendirilmelerinin Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının Değişimindeki Etkililiği ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAYNAŞTIRMA KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELERİNİN KAYNAŞTIRMAYA YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞİŞİMİNDEKİ ETKİLİLİĞİ 65 Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi 65-77

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Tamer KARAKOÇ. Doğum Tarihi :.0.1975. Unvanı : Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Gazi Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Bölümü Gazi Üniversitesi,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. :Gökömer Mahallesi Hacılar Sokak No: 66 Altınordu / ORDU : ev tel: 0 (452) :

ÖZGEÇMİŞ. :Gökömer Mahallesi Hacılar Sokak No: 66 Altınordu / ORDU : ev tel: 0 (452) : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Özcan PALAVAN İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail Kişisel Web Adres :Gökömer Mahallesi Hacılar Sokak No: 66 Altınordu / ORDU : 0 544 655 52 99 ev tel: 0 (452) 264 22 24 : ozcanpalavan@hotmail.com

Detaylı

SINIFLARINDA KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİSİ BULUNAN OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ VE ERKEN MÜDAHALE HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

SINIFLARINDA KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİSİ BULUNAN OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ VE ERKEN MÜDAHALE HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Uluslararası Katılımlı III. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kongresi Erken Müdahale 12 13 Mayıs 2015, Salı, Çarşamba, Sözel Bildiriler Sözel Bildiriler XIII, Kırmızı XIX, Kırmızı Salon, Salon, Saat: 17.00 Saat:

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA: ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLER

OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA: ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLER OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA: ÖZEL GEREKSİNİMLİ OLAN VE OLMAYAN ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ YORDAYAN DEĞİŞKENLER Prof. Dr. Bülbin SUCUOĞLU Doç. Dr. Hatice BAKKALOĞLU Yrd. Doç. Dr. Ergül DEMİR Arş. Gör. Dr.

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI EĞİTİMDE BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI TEZSİZ II. ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA İLİŞKİN BİLGİLER Özel gereksinimli

Detaylı

Bilgisayar Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Destekli Eğitime Yönelik Tutumları *

Bilgisayar Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Destekli Eğitime Yönelik Tutumları * www.iojes.net International Online Journal of Educational Sciences, 2009, 1 (1), 165-176. Bilgisayar Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Destekli Eğitime Yönelik Tutumları * Attitudes of Computer Teacher Candidates

Detaylı

Derece Program Üniversite Yıl. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Selçuk Üniversitesi ---

Derece Program Üniversite Yıl. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Selçuk Üniversitesi --- ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Unvanı, Adı Soyadı: Arş. Gör. Dr. Elif YILMAZ Doğum Tarihi: 09.07.1987 Dili: İngilizce / ÜDS=66,250 (2009) Öğrenim Durumu: Derece Program Üniversite Yıl Lisans Yüksek Lisans

Detaylı

2013 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı: 32, s.65-81

2013 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı: 32, s.65-81 65 2013 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı: 32, s.65-81 İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Serap TÜFEKÇİ

Detaylı

OYUN TEMELLİ BİLİŞSEL GELİŞİM PROGRAMININ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN BİLİŞSEL GELİŞİMİNE ETKİSİ

OYUN TEMELLİ BİLİŞSEL GELİŞİM PROGRAMININ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN BİLİŞSEL GELİŞİMİNE ETKİSİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EV YÖNETİMİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BİLİM DALI OYUN TEMELLİ BİLİŞSEL GELİŞİM PROGRAMININ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN

Detaylı

ISSN : 1308-7274 akara44@gmail.com 2010 www.newwsa.com Adiyaman-Turkey

ISSN : 1308-7274 akara44@gmail.com 2010 www.newwsa.com Adiyaman-Turkey ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 1, Article Number: 1C0348 EDUCATION SCIENCES Ahmet Kara Received: October 2010 Eyüp İzci Accepted: January 2011 Ayşegül Ulutaş

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ADAYLARININ ÖĞRENME STİLLERİ VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ *

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ADAYLARININ ÖĞRENME STİLLERİ VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ * Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt:03 No:40 Syf: 57-77 http://egitim.cu.edu.tr/efdergi SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ADAYLARININ ÖĞRENME STİLLERİ VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Sağlık Akademisyenleri Dergisi 2014; 1(2):141-145 ISSN: 2148-7472 ARAŞTIRMA / RESEARCH ARTICLE Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Assessıng Nurses Level of Knowledge

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı