Ecz.Fatma SOYOĞLU RSHM Başkanlığı İlaç ve Kozmetikler Araştırma Müdürlüğü Kozmetik Laboratuvarları Sorumlusu 2011

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ecz.Fatma SOYOĞLU RSHM Başkanlığı İlaç ve Kozmetikler Araştırma Müdürlüğü Kozmetik Laboratuvarları Sorumlusu 2011"

Transkript

1 KOZMETİK LABORATUVARLARININ İŞLEYİŞİ VE ÜRÜN LİMİTLERİ Ecz.Fatma SOYOĞLU RSHM Başkanlığı İlaç ve Kozmetikler Araştırma Müdürlüğü Kozmetik Laboratuvarları Sorumlusu 2011

2 RSHM Başkanlığında Kozmetik Laboratuvarları ilk kez 1977 yılında Gıda Kontrol Laboratuvarları bünyesinde kozmetik ürünlerin analizlerinin yapılması amacıyla faaliyete geçmiştir.

3 1979 yılında Kozmetik Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle bu laboratuvarlar resmiyet kazanmış, 1985 yılına kadar Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmalarını Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı Gıda Güvenliği Şubesinde sürdürmüştür.

4 1985 yılında Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüne görev ve sorumluluklarının devredilmesi ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı İlaç Kontrol Müdürlüğüne fiilen katılarak, bu tarihten itibaren şubenin ismi İlaç ve Kozmetikler Araştırma Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

5 Kozmetikler ile ilgili uygulamalara baktığımızda bu ürünlerin de gıda, ilaç, tıbbi malzeme gibi tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korumak üzere devletlerin özel yasa ve yönetmeliklerle kontrol altına aldığı ürünlerden olduğu görülmektedir.

6 Bu yasal düzenlemelerle tüketicilere uygun koşullarda sağlıklı ve uygun maddelerden üretilmiş kozmetiklerin doğru ve açık bilgi veren, aldatıcı olmayan etiketlerle sunulması amaçlanmıştır.

7 Bakanlığımızca Avrupa Birliği Mevzuat Uyumu kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir.

8 Söz konusu yeni Mevzuat, kozmetik ürünlerin piyasaya arz öncesi izin işlemlerini kaldırarak bildirim ve piyasada denetim sistemini getirmektedir.

9 Kozmetiklerin, denetim ve laboratuar çalışmaları, 24/03 03/2005 tarih ve 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan 23/05 05/2005 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğine göre yapılmaktadır

10 Uygulamalarda örneğin ilaçlarla ilgili ruhsatlandırma işlemleri çok kapsamlı çalışmaların yapılmasını ve otoriteye sunulmasını gerektirirken kozmetiklerde daha farklı bir uygulama söz konusudur.

11 Kozmetik üretici veya ithalatçı firmaların İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda ve yazılı olarak bildirimde bulunmaları ayrıca kurumumuz Zehir Araştırma Müdürlüğü Ulusal Zehir Merkezi ne (UZEM) ise elektronik ortamda formülasyonları göndermek zorundadır.

12 Genellikle Kozmetik Ürünün, Tüketici tarafından, yanlış kullanımından kaynaklanan acil durumlarda, çabuk ve uygun müdahale veya tedavinin gerçekleştirilmesi açısından formülasyonun UZEM e bildirilmesi önem taşımaktadır.

13 Bildirim Yapılmış olması; üreticinin ve ürününün, piyasada kontrol edilmek üzere Bakanlığın kayıtlarına geçtiği anlamı taşır. Bunun dışında izin, onay vb. herhangi bir anlam taşımaz. Üreticiyi Mevzuata uygun ürünü piyasaya arz etme konusunda bağlar. Aksi tespit edildiğinde Bakanlığa müdahale imkanı tanır.

14 Kozmetik, insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatları veya maddeleri kapsar.

15 Hangi Ürünler Kozmetik Mevzuatı Kapsamında Değerlendirilemez Yutma, solunum ve enjeksiyon yoluyla İnsan vücudunun içine yerleştirilmesi tasarlanmış maddeleri içeren ürünler Hastalığı tedavi etmek Önlemek Tedaviye yardımcı olmak, Teşhis yapmak Bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmek amacıyla,

16 insana uygulanan doğal ve/veya sentetik kaynaklı etkin madde veya maddeler kombinasyonu içeren preparat veya maddeler, kozmetik ürün olarak kabul edilmezler.

17 Örnekler: Cinsel amaçlı kullanılan ürünler (feromon içeren ürünler, afrodizyaklar,..vs) enjeksiyon yoluyla yapılan dolgu işlemlerinde kullanılan hyaluronik asit, botox gibi ürünler, sinek kovucu ürünler, insektisitler, dezenfektanlar, antiseptikler, zayıflatıcı ürünler,

18 çatlak yara iyileştiren ürünler, sedef, egzama, mantar gibi dermatolojik hastalıklarda kullanılan ürünler, hemoroid ürünleri, hemoroid mendilleri, eklem ve kas için kullanılan ürünler ve benzeri ürünler Kozmetik Mevzuatı kapsamında değerlendirilmezler.

19 İç- dış ambalaj, etiket, kullanım kılavuzu bilgileri ve kullanım amaçları itibariyle kozmetik kapsamında olmadığı halde kozmetik ürün ve üreticileri bildirimi formu ile bildirim yapılarak kozmetik ürün gibi piyasaya arz edildiğinde; Kozmetik Mevzuatı dahilinde yapılmış bildirimler geçersiz sayılır. Söz konusu ürünler ve piyasaya arz edenler hakkında yasal işlem başlatılır.

20 Kozmetik üretiminde üretici yasalarla kısıtlama getirilen maddeler dışında istediği herhangi bir maddeyi kullanabilir.

21 Ancak bir kozmetik ürün, normal kullanım koşullarında tüketiciye zarar veren bir madde içeriyorsa, uygun olmayan koşullarda üretilmesi nedeni ile kirlilik, veya bozulma oluşmuşsa veya bu tür bir madde içeriyorsa, izin verilmeyen bir boya maddesi,

22 veya koruyucu içeriyorsa veya izin verilen limitlerin dışında herhangi bir madde içeriyorsa ambalaj veya diğer etiket bilgileri olarak uygun değil ise kaliteli, güvenli ve etkin olarak değerlendirilemez.

23 Kozmetiklerin kalite güvenliğine ilişkin bu değerlendirmeler, laboratuvarda ürünlerin kabul edilen standartlara uygunluğu yönünden güvenilir test ve analiz metodlarının uygulanması ile yapılır.

24 Laboratuvarlarımıza kontroller için numuneler: İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Adli Makamlar Valilikler Hastaneler Silahlı kuvvetler den gelmektedir. Numunelerin Geliş Nedenleri: Piyasa Kontrolü Adli Makam Talepleri Şikayet Satın alma Özel

25 Gönderilen kozmetik ürünler için yürütülen laboratuvar çalışmaları; 1) Fiziksel kontroller: Etiket bilgileri*** Ambalaj özellikleri Görünüş Net içerik PH

26 Yoğunluk Erime noktası Kırılma İndisi Alkolimetreyle tayin Çözünürlük

27 Laboratuvarlarımızda etiket bilgileri ile ilgili yaşadığımız sıkıntılar: Kozmetik ürünün iç ve dış ambalajı üzerinde yer alan bilgilerin farklı olması Ürün bileşenleri listesinin etiket üstünde yer almaması veya eksik verilmiş olması. Boyar maddelerin C.I numaralarının verilmemiş olması.

28 Ürünün sunum şeklindende anlaşılacağı üzere,özel amaçlar için kullandığı maddenin isminin ürün bişenleri listesinde yer almaması Örnek:Ürünün üzerinde Kepek önleyici şampuan ibaresi yer almasına karşın,ürün bileşenleri listesinde bu özelliği veren maddenin yer almaması

29 Ambalaj üzerinde üretim kodu veya üretim şarj numarasının bulunmaması. Veya iki farklı ürüne aynı seri numarasının verilmiş olması Örnek:Birisinin saç kremi diğerinin saç şampuanı olması gibi Ürünün minimum dayanma süresi veya ürünün açılmasından itibaren tüketiciye zarar vermeden

30 kullanabileceği sürenin,yer almaması veya görülmeyecek kadar küçük yazılmış olması Etiket üzerinde belirtilmesi gereken kullanma talimatı ve tedbirlerin yer almaması

31 Örnek:Bitmiş üründe konsantrasyonu% 0,05 i geçtiği durumlarda, formaldehyde veya formaldehyde salan maddeler içeren tüm bitmiş ürünler formaldehyde içerir şeklinde bir uyarı taşımalıdır. Etiket üzerinde yer alan bilgilerin matbu yazı ile yazılmaması

32 2) Kimyasal test ve analizler: Tanım ve miktar tayinleri Saflık kontrolleri Boyar maddeler Koruyucu maddeler Etikette yer alan diğer maddeler Yasalarla sınırlama getirilen maddeler Kozmetiklerin içermemesi gereken maddeler (Yönetmelikte listeleri mevcuttur)

33 3) Mikrobiyolojik testler 4) Cilt irritasyon Testleri olmak üzere 4 grupta değerlendirilmektedir.

34 Analizlerde yararlandığımız kaynaklar 1-Analytical Methods For Cosmetics ( European Commission Joint Research Centre,Institute for Reference Materials and Measurements) 2-EP (European Pharmacopeia) 3-USP(American Pharmacopeia)

35 4-BP (British Pharmacopeia) 5-AOAC (Asososiotion of official Analytical Chemists) 6-TS (Türk Standartları Enstitüsü) 7-Firmalar tarafından valide edilmiş metodlar

36 Avrupa Birliği kozmetiklerle ilgili olarak tüm üye ülkelerde kozmetik analizlerine ait metodların uyumlaştırılmasına yönelik bir dizi direktif çıkarmıştır.

37 Bu direktiflerin Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Ulusal Program gereği iç mevzuata dahil edilmesi amacıyla Kozmetik Ürün Bileşenlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında yedi adet tebliğ metni hazırlamış ve 1 Temmuz 2005 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Analiz Yöntemleri ile ilgili mevzuatlar Sağlık Bakanlığı Web sayfasında bulunmaktadır.

38 Bu tebliğlerin incelenmesinden de görüleceği üzere Kozmetik Yönetmeliğinde kullanımları ile ilgili özel hükümler taşıyan veya kısıtlamalar getirilmiş maddelerin tayinlerinin saptanması ile ilgili metinlerdir. 40 ın üzerinde analiz yöntemi

39 Yukarıda adı geçen analizlerde kullanılan cihazların bir kısmı aşağıda belirtilmiştir: 1-Gaz Kromatografi Cihazı (FID-TCD) 2-I.T.K.(İnce Tabaka Kromatografi düzeneği) 3-UV-VIS VIS Spektrofotometre 4-Potansiyometrik Titrasyon Cihazı 5-Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi 6-HPLC (Yüksek Basınclı Sıvı Kromatografi Cihazı) 7-ICP-MS (Ağır metal analizlerinde)

40 8-Floresans Spektrofotometresi 9-Refrektometre 10-Brookfield Vizkozimetre 11) GC-MS MS-MS 12) LC-MS-MS 13) LC-İyon Kromotografi 14) İyonmetre

41 Kozmetiklerde yürütülen kimyasal testler için analitik kimyanın sunduğu klasik,gravimetrik,volumetrik yöntem- lerden, kimyasal reaksiyonlardan, spektroskopik tekniklerden başlayarak en son gelişmelerle ortaya çıkan HPLC, GC-MS, LC-MS-MS, MS, ICP-MS teknikleri dahil olmak üzere tüm kromatografik, spektroskopik tekniklere kadar her türlü analitik yöntemi yaygın olarak kullanmaktayız.

42 Başta UV visible spektroskopi olmak üzere florimetri,icp-ms,gc- MS,LC-MS MS-MS,HPLC MS,HPLC ve atomik absorbsiyon spektroskopik yöntemler miktar tayininde kullanılmaktadır.

43 Laboratuvarımıza gelen numunelere uygulanan işlemler 1)Gelen evrak ve numuneler laboratuvar ana defterine kaydedilir. 2) Numunenin mührü,geliş şekli, adeti ana evrak arkasına kaydedilir. 3) Eğer numune en az 3 adet ve 10 gramdan az olmamak kaydıyla (aynı cinsten ve aynı seriden olmak üzere) geldiğinde bakteriyolojik kontrole gönderilir. (Ağızları açılmamış olmalıdır)

44 4) Bakteriyolojik kontrolden dönen numuneler geliş sıralarına göre kimyasal analize alınırlar. * Numune üzerinde ürün bileşenlerinin listesi yer almıyorsa, açılmış, dökülmüş ise bu tür ürünlerin tarafımıza gönderilmesi hiçbir anlam taşımamaktadır.

45

46 Çok geniş ve çeşitli kozmetik preparatların formülasyonlarına giren binlerce maddenin analizleri ile ilgili olarak detaylara girmek istemiyorum. Ancak kozmetik preparatların değerlendirilmesinde önemli bazı hususlar, boyalar ve koruyucu maddeler olup bununla ilgili kısa bir açıklamada bulunacağım..

47 Boyalar Kozmetik ürünlerin renklendirilmesi kullanım amacına göre bazı preparatlar için ana etken unsur olarak ortaya çıkarken bazı preparatlarda ürünün görünümü açısından önemli olmaktadır.

48 Kozmetikte kullanılan boyalar Ürün uzun süre ve sıklıkla kullanılsa bile boya maddesi deriyi irrite etmemeli, toksik bir etki göstermemelidir. İstenilen sağlanmalıdır. ton ve hassasiyet Mümkün olduğunca kalıcı olmalıdır.

49 Boya maddeleri orijinlerine göre; 1-Sentetik boyalar (Demiroksit boyaları, fenilendiaminler, rezorsinol, diaminofenol) 2-Naturel boyalar karoten,carmin) olmak ayrılırken, (Klorofil,kına üzere ikiye

50 Kozmetik Yönetmeliğinde; 1-Tüm kozmetiklerde kullanılmasına izin verilen boyalar 2-Göz için üretilen makyaj ürünleri ve göz makyaj temizleyici ürünler gibi göz cevresine uygulananlar haricindeki tüm kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler

51 3-Mukoz membran ile teması olmayan ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyalar 4-Cilt ile çok kısa temasta bulunan ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyalar olmak üzere kategorize edilmiştir. Bütün bu boyaların analizlerinde en yaygın kullanılan yöntem İnce Tabaka Kromatografisi ve HPLC yöntemleridir.

52 Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen Boyar Maddelerin Listesi: EK IV-KISIM 1 de Yer almaktadır. Ayrıca burada uygulama alanlarına göre, kullanılabilecek boyar maddeler, Diğer Sınırlamalar ve İstekler bölümü de mevcuttur.

53 ÖRNEK: Renk Indeks Numarası olan boyar maddenin bütün kozmetik ürünlerde kullanımına izin verilirken, Renk Indeks Numarası olan boyar maddenin, Mukoz membran ile teması olmayan ürünlerde kullanılmasına izin verilmektedir.

54 Koruyucular: Koruyucu maddeler kozmetiklerin üretim, saklanma ve normal kullanım koşullarında mikrobiyal kontaminasyondan korunmaları için kullanılması çok önemli olan maddelerdir.

55 Bunlarda diğer maddeler gibi toksik ve irritan olmamaları yanında stabil olmalıdır. Düşük konsantrasyonda ve geniş ph aralığında ve geniş mikroorganizma yelpazesine etkin olmalıdır. Kokusuz, renksiz olmalı, uçucu olmamalıdır.

56 Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen Koruyucuların Listesi: EK VI-Kısım 1 de yer almaktadır. Ayrıca bu bölümde;izin verilen koruyucuların maksimum konsantrasyonu, Sınırlamalar ve İstekler, Etiket Üzerinde Belirtilmesi Gereken Kullanma Talimatı ve Tedbirler, yer almaktadır.

57 ÖRNEK: Formaldehyde paraformaldehyde İzin Verilen maksimum Konsantrasyon; Ağız hijyen ürünleri için ; % 0,1 Ağız hijyen ürünleri dışında; % 0,2 Serbest formaldehyde cinsinden Sınırlamalar ve istekler bölümünde de Aerosollerde kullanılamaz ibaresi yer almaktadır.

58 Mikrobiyolojik Testler: Kozmetik ürünlerde, tüketicinin sağlığı açısından önemle üzerinde durulan özelliklerin başında ürünün mikrobiyolojik açıdan istenilen kriterlere uygun olmasıdır.

59 Referans kaynakları: olarak yararlanılan AB Volum 3 Guidelines Cosmetic products (Kozmetik bileşenlerinin güvenirliliğinin değerlendirilmesinde kullanılan testleri içeren el kitabı) Kozmetik ürünler için mikrobiyolojik yönden kısıtlamalar getirmektedir.

60 Kategori 1 3 yaş altı çocuklar ve göz çevresi,mukoza membrana uygulanacak ürünlerde Toplam aerob bakteri sayısı 10 2 cfu/g veya ml Toplam küf ve maya sayısı 10 2 cfu/g veya ml den fazla olmamalı.

61 Kategori 2 Diğer ürünlerde Toplam aerob bakteri sayısı 10 3 cfu/g veya ml Toplam küf ve maya sayısı 10 3 cfu/g veya ml den fazla olmamalı.

62 Ayrıca; Pseudomonos aeruginosa Stophylococus aureus Candida albicans hiç olmamalıdır

63 Kozmetik Ürünün,içeriğinde kullanılan maddeler, yönetmelik şartlarına uygun oldukları sürece serbestçe kullanılabilirler. Ancak bazı maddeler için,kozmetik Yönetmeliği Teknik Ekler adı altındaki eklerle, bazı belirgin şart ve sınırlamalar getirmektedir Laboratuvarlarımızda yapılan inceleme ve analiz sonuçlarının değerlendirmesi, bu teknik eklere göre yapılmaktadır

64 Kozmetik Ürünlerin İçermemesi Gereken Maddeler Kozmetik Yönetmeliğinin; Ek-II sinde belirtilen maddeler, Ek-III ün Kısım 1 inde verilen listedeki maddelerden,belirtilen limitler ve şartların dışında yer alanlar,

65 Sadece saçların,kılların ve tüylerin boyanması amacıyla boyar madde içeren kozmetik ürünler hariç olmak üzere, Ek-IV ün,kısım 1 inde belirtilen boyar maddelerden belirlenen şartlar dışında kullanılmış olanlar

66 Ek-VI nın,kısım1 inde listelenenler dışındaki koruyucular, Ürünün tüketiciye sunum şeklinden anlaşılacak şekilde koruyuculuk dışında bir amaçla,farklı konsantrasyonların kullanıldığı ürünler hariç olmak üzere,ek-vi nın, Kısım1 inde listelenmiş,belirtilen sınırlar ve şartların dışında yer alan koruyucular

67 Ek-VII nin,kısım1dışındaki UV filtreleri, Ek-VII nin,kısım1 deki UV filtrelerinden belirtilen sınırlar ve şartların dışında yer alanlar,

68

69 EK II KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇERMEMESİ GEREKEN MADDELERİN LİSTESİ (*) Bu Ekte yanında asteriks işareti bulunan adlar Dünya Sağlık Örgütünün (Intenational Non-proprietary Names) INN Listesinde yer alan adlardır. 1. N-5-Chlorobenzoxazol-2-ylacetamide 2. b-acetoxyethyl trimethyl ammonium hydroxide (acetylcholine ve tuzları) 3. Deanol aceglumate* 4. Spironolactone* 5. [4-(4-Hydroxy-3-iodophenoxy)-3,5-diiodophenyl] acetic acid ve tuzları 6. Methotrexate* 7. Aminocaproic acid* ve tuzları 8. Cinchophen*, tuzları, türevleri ve bu türevlerin tuzları 9. Thyropropic acid* ve tuzları 10. Trichloroacetic acid 11. Aconitum napellus L. (yaprakları, kökleri ve galenik preparatları) 12. Aconitine (Aconitum napellus L. nin temel alkoloid bileşeni) ve tuzları 13. Adonis vernalis L. ve bileşikleri 14. Epinephrine* 15. Rauwolfia serpentina alkaloidleri ve tuzları

70 EK-III KISIM 1 AŞAĞIDAKİ SINIRLAMALAR VE ŞARTLAR DIŞINDA KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇERMEMESİ GEREKEN MADDELER LİSTESİ

71

72

73 EK-III KISIM 2 ŞARTLI İZİN VERİLEN MADDELERİN LİSTESİ SINIRLAMALAR Refera ns umar ası Madde Uygulama ve/veya Kullanım alanı Kozmetikler de bulunmasına izin verilen en yüksek konsantrasy on Diğer sınırlamalar ve istekler Etiket üzerinde belirtilmesi gereken kullanma şartları ve tedbirler a b c d e f g Đzin verilen son tarih 48 3-Nitro-phydroxyethyl - aminophenol (CAS No ) ve tuzları (a) Saç boyamak için kullanılan okside edici saç boyaları %(a) 6.0 Hidrojen peroksit ile birleştiği durumlarda uygulamadaki azami kullanım yoğunluğu (Değişik ibare:r G- 26/4/ )

74 Ek IV - Kısım 1 KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN BOYAR MADDELERİN LİSTESİ (1) Uygulama Alanları Sütun 1: Tüm kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler Sütun 2 : Göz için üretilen makyaj ürünleri ve göz makyaj temizleyici ürünler gibi göz çevresine uygulananlar haricindeki tüm kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler Sütun 3 : Mukoz membran ile teması olmayan ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler Sütun 4 : Cilt ile sadece çok kısa süre teması olan kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler

75 Renk Indeks umarası veya isimlendirmeler Renk Uygulama Alanları Diğer sınırlamalar ve gereksinimler (2) Yeşil X Yeşil X ( 3 ) Sarı X Sarı X Sarı X Turuncu X Turuncu X Kırmızı X ( 3 ) Kırmızı X Bitmiş üründe konsantrasyon maks. % (Mülga:RG- 12/10/ ) Kırmızı X Kırmızı X Kırmızı X Kahverengi X Kırmızı X

76 Ek IV - Kısım 2 KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA GEÇİCİ OLARAK İZİN VERİLEN BOYAR MADDELERİN LİSTESİ (1) Uygulama Alanları Kolon 1: Tüm kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler Kolon 2 : Göz için üretilen makyaj ürünleri ve göz makyaj temizleyici ürünler gibi göz çevresine uygulananlar haricindeki tüm kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler Kolon 3 : Mukoz membran ile teması olmayan ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler Kolon 4 : Cilt ile sadece çok kısa süre teması olan kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar maddeler Renk Indeks umarası veya isimlendirmeler Renk Uygulama Alanları Diğer Sınırlamalar ve istekler (2) Đzinin Geçerlilik Süresi

77 EK V YÖNETMELİK KAPSAMI DIŞINDA BIRAKILAN MADDELERİN LİSTESİ Strontium ve bileşikleri, Ek II de belirtilen strontium lactate, strontium nitrate ve strontium polycarboxylate hariç, Ek III, Kısım 1 de belirtilen koşullar altında strontium sulphide, strontium chloride, strontium acetate, strontium hydroxide, strontium peroxide, ve Ek IV, Kısım 1 de, referans (3) belirtilerek listelenen boyar maddelerin strontium lakları, pigmentleri ve tuzları.

78 Referans No EK VI - KISIM 1 KULLANILMASINA İZİN VERİLEN KORUYUCULARIN LİSTESİ Madde İzin verilen maksimum konsantrasyon Sınırlamalar ve istekler Etiket üzerinde belirtilmesi gereken kullanma talimatı ve tedbirler a b c d e 5 Formaldehyde % 0.2 (ağız hijyeni ürünleri dışında) Parafromaldehyd e (Ek işaret:rg- 26/4/ ) (*) 7 Bipehnyl-2-ol (ophenylphenol) % 0.1 (ağız hijyen ürünleri) serbest formaldehyde cinsinden % 0.2 fenol cinsinden Aerosollerde kullanılmaz ve tuzları (Mülga işaret:rg- 26/4/ )

79

80

81 EK VI - KISIM 2 KULLANIMINA ŞARTLI OLARAK İZİN VERİLEN KORUYUCULARIN LİSTESİ Referans No Madde İzin verilen maximum konsantrasyon Diğer Sınırlandırmalar ve İstekler Etiket üzerinde Belirtilmesi gereken kullanma talimatı ve tedbirler Kullanımına izin verilen süre a B c d e f En son duruma göre bu listede herhangi bir madde yer almamaktadı r.

82 EK VII KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇEREBİLECEĞİ UV FİLTRELERİ LİSTESİ Yönetmelikte sözü edilen UV filtreleri, güneşten koruyucu ürünlere, özellikle bazı UV ışınlarını geçirmeyerek derinin bu ışınların belirgin zararlı etkilerinden korunmasını sağlamak amacıyla konulan maddelerdir. Bu UV filtreleri bu Ek te belirtilen sınırlamalar ve şartlar dahilinde başka kozmetiklere de eklenebilir. Yalnızca katıldığı ürünü UV ışınlarından korumak amacıyla kozmetik ürünlerinde kullanılan diğer UV filtreleri bu listeye dahil değildir KISIM 1 Kozmetik Ürünlerin İçerebileceği UV Filtreleri Listesi Referans No Madde İzin verilen maksimum konsantrasyon Diğer Sınırlamalar ve istekler Etiket Üzerinde belirtilmesi Gereken kullanma talimatı ve tedbirler a b c d e 1 4-Aminobenzoic acid % 5 2 N,N,N,-Trimethyl-4- (2-oxoborn- 3-ylidenemethyl) anilinium methyl sulphate % 6 3 Homosalate (INN) % 10

83

84 EK VII - KISIM 2 KOZMETİKLERİN GEÇİCİ OLARAK İÇEREBİLECEĞİ UV FİLTRELERİ Referans No Madde İzin verilen Maksimum konsantrasyon Diğer Sınırlandırmalar ve İstekler Etiket üzerinde belirtilmesi gereken kullanma talimatı ve tedbirler Kullanımına izin verilen süre a b c d e f Bu listede herhangi bir madde yer almamaktadır.

85

86

87

88 Bu Yönetmelik Ekleri üzerinde, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeler göz önünde bulundurularak, gerekli değişiklikler yapılır.

89 Müdürlüğümüz Kozmetik Lab.Şefliğinde Çalışan Personel Sayısı 4 Eczacı 2 Kimyager İhtiyaç Duyulan Personel Sayısı: Bugün ki durumun en az 2 katı olarak hedeflenmektedir.

90 Türk İlaç Kurumu Kuruluşu Kapsamında Oluşturulan Proje Personel sayısı 12 70m 2 lik iki çalışma laboratuvarı Personelin kullanacağı ofisler Numune saklama odaları Tartım odaları Genel Cihaz odaları ile uygun fiziki alt yapı koşullarında iş kapasitemizin daha da artacaktır

91 İş akışımız 1990 ve 2000 li yıllarda alkol içeren ürünlerde yer alan ve insan sağlığı için son derece zararlı ve toksik etki gösteren metanol içeren ürünlerde, yürütülmüş olan etkin piyasa kontrolü sonucu büyük bir başarı elde edilmiştir ve 2010 yıllarında ise; Bakanlık Kozmetik Şubesi ile ortak hazırlanan yıllık denetimi strateji planına göre Kozmetik ürünlerde aşağıdaki taramalar yapılmıştır.bu plana göre:

92 1)Dekoratif amaçlı kullanılan çocuk kozmetiklerinde ve saç boyalarında etkin bir piyasa kontrolü ile ağır metal analizleri çokça yapılmıştır. 2)Sıvı sabunlarda, mikrobiyolojik kontaminasyon testi ve boya (rodamin)

93 3)Güneş ürünlerinde koruyucu madde tayini, 4)Saç bakım ürünlerinde minoksidil ve finasterid taraması yapılmıştır.( Bu maddeler kozmetik ürünlerde bulunmaması gerekmektedir.), 5)Alkollü ürünlerde metanol etanol tayini analizleri yapılmıştır.

94 Faaliyetlerimiz: 3 ana başlık altında toplayabiliriz. I. Rutin çalışmalar: Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen yılda ortalama 550 adet numunenin fiziksel ve kimyasal analizleri ile mikrobiyolojik,cilt irritasyon ve biyolojik parçalanabilirlik kontrolleri yapılmaktadır.

95 II OCCL (Official Cosmetics Control Laboratories) Avrupa Konseyi Sağlık ve İlaç Kalite Direktörlüğü (EDQM) bünyesinde 15 yıldır faaliyet gösteren Resmi İlaç Kontrol Laboratuvarları (OMCL) benzeri bir çalışma grubu Resmi Kozmetik Kontrol Laboratuvarları için de oluşturulmuştur. (Haziran 2010)

96 COS-AdHoc-OCCL Bu çalışma grubunun amacı ; - Metot birlikteliğinin sağlanması - Laboratuvarların test sonuçlarının paylaşılması Laboratuvarlar arasında işbirliğinin artırılmasıdır.

97 Katılımcı ülkeler; - Türkiye - Romanya - Almanya - İrlanda - İsviçre - Fransa - Avusturya - İsveç - Hollanda - Portekiz - Slovenya - Güney Kıbrıs - Çek Cumhuriyeti

98 PTS (Proficiency Testing Studies) ; - Hidrokinon (HPLC) - Formaldehit (HPLC) TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange Instrument) Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi kapsamında laboratuvarlarımızca teknik çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.

99 III- Laboratuvarlarımız aynı zamanda Eczacılık,Kimya Fakülteleri, Kozmetik Teknolojisi ve Kimya Meslek Lisesi öğrencilerine staj imkanı vermektedir.

100 Kozmetik Laboratuvarının Vizyonu Kozmetik Laboratuvarlarımızın amacı; etkin bir piyasa gözetimi ve denetimine cevap verebilmektir. Dünyada ve ülkemizde geniş bir ürün yelpazesine ve pazarına sahip olan kozmetikler, çeşitlilikleri nedeniyle içerdikleri farklı maddelerin de çokluğuyla dikkat çekmektedir. Bu ürünlerin fiziksel, kimyasal ve aletli analizlerini geliştirmek ve bazı testlerde akredite olmaktır.

101 Dinlediğiniz için Teşekkür ederim

EK VI KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇEREBİLECEĞİ KORUYUCULAR GİRİŞ

EK VI KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇEREBİLECEĞİ KORUYUCULAR GİRİŞ EK VI KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇEREBİLECEĞİ KORUYUCULAR GİRİŞ 1) Koruyucular, kozmetik ürünlere, bu ürünlerde mikroorganizmaların büyümesini engellemek temel amacıyla katılabilen maddelerdir. 2) (*) işareti

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1. TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0 Amaç MADDE 1- (1) Kozmetik ürünlerin üreticileri tarafından raf ömürleri

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN KORUYUCULARA İLİŞKİN KILAVUZ

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN KORUYUCULARA İLİŞKİN KILAVUZ Amaç KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN KORUYUCULARA İLİŞKİN KILAVUZ MADDE 1- Kozmetik Yönetmeliği nin EK V in 12, 12 a, 39 ve 57 numaralı satırlarında gerçekleşen değişikliklere ilişkin açıklayıcı

Detaylı

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır.

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır. Analitik Kimya Kimyanın, maddelerin hangi bileşenlerden ve bileşenlerin hangi oranlarda (bağıl miktarlarda) olduğunu inceleyen dalı Analitik Kimya olarak isimlendirilir. bir ürünün istenen kalitede olup

Detaylı

Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler. Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara

Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler. Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara Biyosidal Ürünler ve Ara Ürünler Abdullah YILMAZ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü. Ankara Konu başlıkları Biyosidaller Bitki koruma Ürünleri Veteriner ve Tıbbi Ürünler Ara ürünler ve örnekler

Detaylı

EK I. Kozmetik Ürünlerin Kategorilerini Gösteren Liste

EK I. Kozmetik Ürünlerin Kategorilerini Gösteren Liste EK I Kozmetik Ürünlerin Kategorilerini Gösteren Liste Cilt için kremler, emülsiyonlar, losyonlar, jeller ve yağlar (el,yüz,ayak v.b. için) Yüz maskeleri (cilt yüzeyini aşındıranlar/ soyanlar hariç) Fondötenler

Detaylı

Ek IV - Kısım 1 KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN BOYAR MADDELERİN LİSTESİ (1)

Ek IV - Kısım 1 KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN BOYAR MADDELERİN LİSTESİ (1) Ek IV - Kısım 1 KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASINA İZİN VERİLEN BOYAR MADDELERİN LİSTESİ (1) Uygulama Alanları Sütun 1: Sütun 2 : Sütun 3 : Sütun 4 : Tüm kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen boyar

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü...

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü... T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 95966346/010.06.02 Konu : Genelge 2015/14... 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Kozmetik ürünlerin üreticileri tarafından raf ömürleri belirlenirken

Detaylı

ÇÖZÜNME KONTROLLERİ Çözünme Tayini (Miktar Tayini için kullanılan yöntem ücreti ilave edilir)

ÇÖZÜNME KONTROLLERİ Çözünme Tayini (Miktar Tayini için kullanılan yöntem ücreti ilave edilir) EK5a : ANALİZ PARAMETRELERİ VE ANALİZ SÜRELERİ TİTCK KOD 110,3 110,303 İLAÇ VE KOZMETİK LABORATUVARLARI Yöntem/Metod BİYOLOJİK KONTROLLER Numune Miktarı Analiz Süresi ÇÖZÜNME KONTROLLERİ Çözünme Tayini

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI I. Dönem Eczane Staj Programı 2. ve 3. sınıflar arasındaki yaz aylarında 1 ay süre ile yapılır. A. Serbest Eczane stajı: 1.Eczacılığın Tanımı 2.Eczacının

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı: B100TSH0120010 Konu: Halk Sağlığı Laboratuvarı 17.10.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı: B100TSH0120010 Konu: Halk Sağlığı Laboratuvarı 17.10. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı: B100TSH0120010 Konu: Halk Sağlığı Laboratuvarı ANKARA 17.10.2002 15702... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2002 / 111 Bakanlığımızın

Detaylı

COSMİNG LABORATUVAR. Kozmetiğin Uzmanı. Türkiye nin Akredite Kozmetik Analiz Laboratuvarı.

COSMİNG LABORATUVAR. Kozmetiğin Uzmanı. Türkiye nin Akredite Kozmetik Analiz Laboratuvarı. COSMİNG LABORATUVAR Kozmetiğin Uzmanı. Türkiye nin Akredite Kozmetik Analiz Laboratuvarı. KOZMETİK ÜRÜNLERDE MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Mikrobiyolojik analiz, kozmetik ürünün kalitesine dair bir analizdir.

Detaylı

Toplam alkalinite (CaCO3)

Toplam alkalinite (CaCO3) Kimyasal özellikler Ek-1 ph Parametre Analiz Aralığı Birim Sınır Değerler En az En çok 6,5 7,8 Amonyum 0,5 Nitrit 0,5 Nitrat 50 Siyanürik asit 1 100 Bakır 1 Alüminyum 0,2 Toplam alkalinite (CaCO3) Ayda

Detaylı

BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI w w w. t i t c k. g o v. t r BİTKİSEL, DESTEK VE İLERİ TEDAVİ TIBBİ ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI 1 KASIM 2015 İnsan Hijyenine Yönelik Biyosidal Ürünler Dr. Ecz. Aslı CAN AĞCA Bitkisel, Destek ve İleri Tedavi

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Ad, Soyad: İmza: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: Faks: e-posta: MERLAB Analiz Hizmet Sözleşmesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi nde yapılması

Detaylı

EK II Kozmetik Ürünlerde Yasaklı Maddeler Listesi. Madde Tanımlanması. Referans No. Kimyasal adı/inn CAS No EC No

EK II Kozmetik Ürünlerde Yasaklı Maddeler Listesi. Madde Tanımlanması. Referans No. Kimyasal adı/inn CAS No EC No Ek VI Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen UV Filtrelerin Listesi Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen UV Filtrelerin Listesi nin 19 numaralı satırı silinmiştir. EK II Kozmetik Ürünlerde

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Kapsam Madde 2 Dayanak Madde 3 Tanımlar Madde 4

KOZMETİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Kapsam Madde 2 Dayanak Madde 3 Tanımlar Madde 4 KOZMETİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; kozmetik ürünlerin, yanılmaya yol açmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, doğru ve

Detaylı

Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı. I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar)

Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı. I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar) Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar) A. Serbest Eczane stajı: Eczacılığın Tanımı Eczacının tanımı Eczacının

Detaylı

KİNİN SÜLFAT TABLET TEKNİK ŞARTNAMESİ

KİNİN SÜLFAT TABLET TEKNİK ŞARTNAMESİ KİNİN SÜLFAT TABLET TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. SATIN ALINACAK İLACIN İSMİ VE AÇIK FORMÜLÜ Her tablet; Dünya Sağlık Örgütümün (DSÖ) ya da yürürlükteki İngiliz Farmakopesi (BP) veya Amerikan Farmakopesi (USP)

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ANALİZLER

ENDÜSTRİYEL ANALİZLER ENDÜSTRİYEL ANALİZLER BAL ANALİZLERİ Kodu Yapılan BAL-1 Fruktoz IHC 2009 HPLC 70 BAL-2 Glukoz IHC 2009 HPLC 70 BAL-3 Sakaroz IHC 2009 HPLC 70 BAL-4 Fruktoz+glukoz IHC 2009 HPLC 70 BAL-5 Fruktoz/glukoz

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinin

Detaylı

(Değişik:RG-15/12/ ) Ek 1. Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim

(Değişik:RG-15/12/ ) Ek 1. Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim Siyanürik asit Ek 1 Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim Sınır Değerler En az En çok - 100 Biguanid 2 2 30 Hidrojen Peroksid 40 80 ph 6,5 7,8 Amonyum 0,5 Nitrit 0,5 Nitrat 50 Bakır mg/l 1

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ 28 Eylül 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29133 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: YÖNETMELİK MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ (2006/42/AT) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 3/3/2009 tarihli

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

ÇEVRE REFERANS LABORATUVARI. Haymana Yolu 5.Km Gölbaşı/ANKARA WEB: www.lab-cevreorman.gov.tr Tel: 0.312.498 21 50-65 Faks: 0.312.

ÇEVRE REFERANS LABORATUVARI. Haymana Yolu 5.Km Gölbaşı/ANKARA WEB: www.lab-cevreorman.gov.tr Tel: 0.312.498 21 50-65 Faks: 0.312. ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MEVZUAT VE UYGULAMALARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ LABORATUVAR UYGULAMALARI A.Birim UĞUR Şube Müdürü V. Ölçüm ve Denetim Dairesi Başkanlığı Çevre Referans Laboratuvarı Tel:0.312.498

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Kapsam Madde 2 Dayanak Madde 3 Tanımlar Madde 4

KOZMETİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Kapsam Madde 2 Dayanak Madde 3 Tanımlar Madde 4 KOZMETİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; kozmetik ürünlerin, yanılmaya yol açmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, doğru ve

Detaylı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı İÇERİK İmalat Tesisi, Birimleri ve Genel Özellikleri Dokümantasyon, Personel Eğitimi ve Sağlık Kontrolü İmalat

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinin Ek II

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DAİLY MAT Ürün Tanımı Otomatlar için Günlük Temizlik ve Bakım Maddesi Ürün Kodu ZH-008 Ürünün Uygulama Alanı Zemin Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı

YÖNETMELĐK. k) Mesul müdür: Teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu kişiyi,

YÖNETMELĐK. k) Mesul müdür: Teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu kişiyi, 15 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28143 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELĐK YÜZME HAVUZLARININ TABĐ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI VE ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELĐKTE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK

Detaylı

YÖNETMELİK. N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan

YÖNETMELİK. N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan 1 Nisan 2013 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28605 YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı

Detaylı

SU NUMUNE KABUL KRĠTERLERĠ TALĠMATI

SU NUMUNE KABUL KRĠTERLERĠ TALĠMATI Sayfa No:1 /6 1. AMAÇ Bu talimat, insan sağlığını ve çevreyi korumak üzere EHSL Kimyasal ve Mikrobiyoloji laboratuarına analiz için getirilen numunelerin kabul şartlarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 14 Şubat 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28913 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/3) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

KOZMETĐK YÖNETMELĐĞĐ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KOZMETĐK YÖNETMELĐĞĐ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KOZMETĐK YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; kozmetik ürünlerin, yanılmaya yol açmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, doğru ve

Detaylı

YÖNETMELİK KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 15 Temmuz 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29417 (2. Mükerrer) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: YÖNETMELİK KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli

Detaylı

N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan

N-(2-Nitro-4-aminophenyl)-allylamine (HC Red No 16) ve tuzları. (a) % 12 H 2 O 2 (40 volume), mevcut veya açığa çıkan 1 Nisan 2013 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28605 YÖNETMELİK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunn: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı

Detaylı

Kozmetik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Kozmetik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik MEVZUAT: Kozmetik Kanun No: 3977 Kabul Tarihi: 23.02.1994 Kozmetik Yönetmeliği: 08.04.1994/21899 sayılı Resmi Gazete Kozmetik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28.01.1998/23244 Sayılı

Detaylı

Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir:

Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir: Kozmetik Yönetmeliği Ek VI nın 4 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilecektir: Referans No Kimyasal Adı/ INN/ XAN Madde Tanımlaması Koşullar Etiket üzerinde belirtilmesi Kullanıma hazır gereken

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gıda ile temas eden

Detaylı

2. Kozmetik Kongresi, Subat 2012, Antalya SANĐTER KOZMETĐK ÜRÜNLERĐN MĐKROBĐYOLOJĐK KALĐTE PARAMETRELERĐNĐN ANALĐZĐ VE UYGUNLUK KRĐTERLERĐ

2. Kozmetik Kongresi, Subat 2012, Antalya SANĐTER KOZMETĐK ÜRÜNLERĐN MĐKROBĐYOLOJĐK KALĐTE PARAMETRELERĐNĐN ANALĐZĐ VE UYGUNLUK KRĐTERLERĐ KOZMETĐK ÜRÜNLERĐN MĐKROBĐYOLOJĐK KALĐTE PARAMETRELERĐNĐN ANALĐZĐ VE UYGUNLUK KRĐTERLERĐ ÇAĞLAYAN ÇATAL KOZMETĐK ÜRÜNLER, Steril olmak zorunda değil Belli mikroorganizmaları limit dahilinde içerebilir.

Detaylı

NANOMATERYAL İÇEREN KOZMETİK ÜRÜNLERİN BİLDİRİMLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Bu Kılavuz, Kozmetik Yönetmeliği nin nanomateryallere ilişkin Ek

NANOMATERYAL İÇEREN KOZMETİK ÜRÜNLERİN BİLDİRİMLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Bu Kılavuz, Kozmetik Yönetmeliği nin nanomateryallere ilişkin Ek NANOMATERYAL İÇEREN KOZMETİK ÜRÜNLERİN BİLDİRİMLERİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Bu Kılavuz, Kozmetik Yönetmeliği nin nanomateryallere ilişkin Ek Madde 1 i kapsamında piyasada nanomateryal içeren kozmetik

Detaylı

BALDA 13 C İZOTOP TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-590.2014.

BALDA 13 C İZOTOP TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-590.2014. BALDA 13 C İZOTOP TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-590.2014.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 23 Aralık 2014 Gebze/KOCAELİ

Detaylı

YÖNETMELİK. Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

YÖNETMELİK. Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28143 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün Adı : HMPlus Mikronütrient Şirket : Kayhan ÜNLÜALP HidroMetan Biyogaz ve Arıtma Teknolojileri 1768 Sokak No:4/5 Karşıyaka İZMİR Acil Telefon numarası

Detaylı

Kömür Analiz Cihazları, www.u-therm.com. Su ve Atık Su Analiz Cihazları, www.chemetrics.com. Genel Laboratuvar Cihazları, www.lab-kits.

Kömür Analiz Cihazları, www.u-therm.com. Su ve Atık Su Analiz Cihazları, www.chemetrics.com. Genel Laboratuvar Cihazları, www.lab-kits. Trio Teknik Cihazlar 2010 yılında laboratuvar cihazları satışı ve teknik destek konusunda 10 yıllık tecrübeye sahip bir ekip tarafından kurulmuştur. Sahip olduğu birikim ve müşteri odaklı çalışma ile hedefimiz

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 05.10.2009 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: SEWER LINE Biyolojik Atık Su Arıtma Sistemleri İçin Ön Arıtma ve Koku Giderme Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L018 HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi HAZIRLAYAN Uzm. Kim. Ozan Halisçelik ve Kim. Ömer H. Turmuş Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 12.06.2006 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: TASKI TAPI EXTRACT C1b Ürünün uygulama alanı: Profesyonel genel temizlik/bakım ürünü Üretici/Tedarikçi:

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR KT-34 L Ürün Tanımı Sebze

Detaylı

TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-120.2013.02. Koordinatör: Dr.

TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-120.2013.02. Koordinatör: Dr. ATIK SUDA KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-120.2013.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 6 Ocak

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜN BİLGİ DOSYASININ İÇERMESİ GEREKENLERE İLİŞKİN KILAVUZ

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜN BİLGİ DOSYASININ İÇERMESİ GEREKENLERE İLİŞKİN KILAVUZ TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜN BİLGİ DOSYASININ İÇERMESİ GEREKENLERE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- (1) Kozmetik Yönetmeliği nin 12 nci maddesinin ikinci fıkrası gereğince üretici yönetmelikte

Detaylı

TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-200.2013.02. Koordinatör: Dr.

TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-200.2013.02. Koordinatör: Dr. İÇME SUYUNDA ANYON TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI Rapor No: KARG3RM200.2013.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 6 Ocak 2014 Gebze/KOCAELİ

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GRİPİX Ürün Tanımı Alkol Bazlı El Temizleme Jeli Ürün Kodu KH-008 Ürünün Uygulama Alanı Kişisel Hijyen Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ BEŞ YILLIK EĞİTİM PROGRAMI (2014-2015 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ BEŞ YILLIK EĞİTİM PROGRAMI (2014-2015 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ BEŞ YILLIK EĞİTİM PROGRAMI (2014-2015 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Eczacılık Tarihi ve Eczacılığa Giriş 2 0 2 4 107 Genel Kimya

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ ANALİTİK KİMYA. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K

ECZACILIK FAKÜLTESİ ANALİTİK KİMYA. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Yrd.Doç.Dr. Kaan Polatoğlu, kaan.polatoglu@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ EAK 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EAK 602 Preparatif Ayırma ve Saflaştırma Yöntemleri S 3 0 3 EAK 603

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA BİLDİRİM ESASLARINI DÜZENLEYEN DIŞ. Dış Ticaret Müsteşarlığından: 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı 4. Mükerrer R.G.

KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA BİLDİRİM ESASLARINI DÜZENLEYEN DIŞ. Dış Ticaret Müsteşarlığından: 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı 4. Mükerrer R.G. KOZMETİK ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA BİLDİRİM ESASLARINI DÜZENLEYEN DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON TEBLİĞİ (2009/12) Dış Ticaret Müsteşarlığından: 31.12.2008 tarih ve 27097 sayılı 4. Mükerrer R.G. G.G.T.(Serbest

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7

Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA CRYSTAL A8 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

Bitkisel ilaçlarla ilgili yönetmelikler ve bu yönetmeliklerde kalite yaklaşımı. 12. Hafta Doç.Dr.Müge Kılıçarslan

Bitkisel ilaçlarla ilgili yönetmelikler ve bu yönetmeliklerde kalite yaklaşımı. 12. Hafta Doç.Dr.Müge Kılıçarslan Bitkisel ilaçlarla ilgili yönetmelikler ve bu yönetmeliklerde kalite yaklaşımı 12. Hafta Doç.Dr.Müge Kılıçarslan Bitkisel ilaçların kalite kontrolü Bitkisel ilaçların kalite kontrolü direk olarak emniyet

Detaylı

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif 50 TL 75 TL 100 TL GC Kantitatif

Detaylı

Ömer ORAN İSG Uzman Yardımcısı

Ömer ORAN İSG Uzman Yardımcısı İş Yeri Havası - Solunumla Maruz Kalınan Kimyasal Maddelerin Sınır Değerler İle Karşılaştırılması Ve Ölçme Stratejisinin Değerlendirilmesi İçin Kılavuz - TS EN 689 Ömer ORAN İSG Uzman Yardımcısı Ankara,

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 7. HAFTA Yeni Ürün Ruhsat Başvuru Dokümanları Common Technical Document (CTD) Başvuru Formatı Modül 1 İdari Bilgiler CTD başvuru

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR CARP Ürün Tanımı Kuru Köpük Halı Yıkama Maddesi Ürün Kodu GH-011 Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri

Detaylı

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013. SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 6 Ocak 2014 Gebze/KOCAELİ Bu yeterlilik

Detaylı

Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.)

Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.) Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ (20.04.2012 t. 28270 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR VE DİĞER İLGİLİ DÜZENLEMELER

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR VE DİĞER İLGİLİ DÜZENLEMELER TAKVİYE EDİCİ GIDALAR VE DİĞER İLGİLİ DÜZENLEMELER İlhami ŞAHİN Gıda Mühendisi Kodeks Çalışma Grubu Sorumlusu Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 23 Kasım 2017,

Detaylı

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan: KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI MADDE 1-23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinin

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 9. Hafta Cilt bakım ürünlerinin temel amaçları: Cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, Derinin temizlenmesi Derinin nem dengesinin korunması Derinin yaşlanması belirtilerinin

Detaylı

Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri. Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı

Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri. Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı TAKLİT; bir maddeyi şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU 91/155/ /EEC, 93/112/EC, 2001/58/EC ye göre Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: NX 402 Hijyenik Genel Temizlik Ürünü Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

KİM. ONUR YURDAKUL EGE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ GELİŞTİRME VE FARMAKOKİNETİK ARAŞTIRMA-UYGULAMA MERKEZİ (ARGEFAR) 11.11.2015

KİM. ONUR YURDAKUL EGE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ GELİŞTİRME VE FARMAKOKİNETİK ARAŞTIRMA-UYGULAMA MERKEZİ (ARGEFAR) 11.11.2015 KİM. ONUR YURDAKUL EGE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ GELİŞTİRME VE FARMAKOKİNETİK ARAŞTIRMA-UYGULAMA MERKEZİ (ARGEFAR) 11.11.2015 BİYOSİDAL ÜRÜN Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır halde satışa

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GENEL MÜDÜRLÜK YAPISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-ORGANİZASYON ŞEMASI GENEL MÜDÜR GENEL MÜDÜR

Detaylı

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ FORMU MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE KORUMA KONTROL LABORATUVARI ANTALYA

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ FORMU MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE KORUMA KONTROL LABORATUVARI ANTALYA ASAT MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE KORUMA KONTROL LABORATUVARI ANTALYA AS.PR.39.02FR03/rev01/19.01.2015 Sayfa 1 / 7 NUMUNE KABUL KRİTERLERİ 1. Kabul Saatleri 08:00 12:30 ile 13:3016:00 arasındadır.

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SITROMAT Ürün

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU Amaç MADDE 1-5324 Sayılı Kozmetik Kanunu nun 4 üncü maddesinin (f) bendi ve Kozmetik Yönetmeliği nin 10 uncu maddesi

Detaylı

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZİ TALEP EDENİN Adı, Soyadı: Kurum/Kuruluş/Üniversite, Fakülte, Bölüm: Tel: E-posta: Analiz İsmi ve Miktarı/Adedi: FATURA BİLGİLERİ Verilen Hizmetin Ödemesinin Yapılacağı Kaynak: Bireysel Diğer Üniversite

Detaylı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin sudaki karışımı

Kimyasal Yapısı Tanım : Tehlikesiz hammaddelerin ve aşağıda listelenen maddelerin sudaki karışımı 9191/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR HEAVY L Ürün Tanımı Ağır

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 24.04.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: CHEF RINSE Endüstriyel Bulaşık Makinesi Durulama Ürünü Ürünün uygulama alanı: Mutfak Hijyen Sistemleri

Detaylı

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar On5yirmi5.com Evimizdeki Tehlikeli Atıklar Çevreyi ve sağlığımızı korumak istiyorsak en önce evimizden başlamalıyız. Öyle ki, Çevre ve Orman Bakanlığı, evimizde ortalama 1,5 kg ila 5 kg arasında tehlikeli

Detaylı

SUDA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-190.2014.

SUDA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-190.2014. SUDA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-190.2014.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 23 Aralık 2014 Gebze/KOCAELİ Bu

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ LABORATUVAR YÖNETİMİ, SÜREÇLER VE POLİTİKALAR

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ LABORATUVAR YÖNETİMİ, SÜREÇLER VE POLİTİKALAR YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ LABORATUVAR YÖNETİMİ, SÜREÇLER VE POLİTİKALAR Eczacılık Fakültesi Laboratuvarları Müh. Binası C661 Lab. Cihaz/Lab.ın işlevi hakkında kısa açıklama Bu Cihaz/Lab kullanılarak yapılan

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları.. VALİLİĞİNE (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) Yem kontrolleri ile ilgili olarak İl Müdürlükleri arasında uygulamada birliğin

Detaylı

NIOSH 7082 TS ISO 8518

NIOSH 7082 TS ISO 8518 Sayfa 1 / 6 Sıra No Adı Referans Metot Matris Numune Miktarı İŞ HİJYENİ FİZİKSEL FAKTÖRLER ÖLÇÜM ve ANALİZ LİSTESİ 1 Solunabilir Toz Numunesi Alma ve Gravimetrik Değerlendirilmesi MDHS 14/3 Çalışma Ortamı-Kişisel

Detaylı

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi)

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC yöntemi bir sıvıda çözünmüş bileşenlerin, bir kolon içerisinde bulunan genellikle katı bir destek üzerindeki sabit faz ile değişik etkileşimlere girmesi,

Detaylı