Arş. Gör. Serhat Adem SOP

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Arş. Gör. Serhat Adem SOP"

Transkript

1 Arş. Gör. Serhat Adem SOP MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOUKULU 37. Turizm Haftası Etkinlikleri ( )

2 GİRİŞ Müşteri memnuniyetinin ve müşteri sadakatinin sağlanması Beklentileri anlayabilmek ve yanıtlayabilmek açısından müşterilerle kurulacak olan ilişkinin şekli önem arz etmektedir. Bir hizmet sektörü olan turizm sektöründe; hizmetin fiziksel bir varlığa sahip olmaması, üretim ve tüketimin aynı anda gerçekleşmesi, hizmetin değişkenliği ve stoklanamaması, temel unsurun insan olması ve müşterilerle yüz yüze iletişimin içinde olma zorunluluğu.

3 GİRİŞ O halde, rekabet avantajı sağlamak için müşteriye yönelik yeni stratejilerden yararlanılmalıdır.

4 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ MİY, bir yandan kârlılığın arttırılması, diğer yandan müşteri memnuniyetinin sağlanması amacına yönelik olan; müşterilerin daha iyi anlaşılması ve daha etkili müşteri ilişkileri kurulması dayanan örgütsel bir stratejidir.

5 Müşteri İlişkileri Yönetiminin Gelişim Süreci 1990 lı yılların ortalarından itibaren geçerlilik kazanmış bir yönetim tekniğidir. *1850 lerde ürettiklerinin hemen hemen tümünü satan işletmeler, 1900 lerin başında ürünlerinin neden satın alındığı konusu üzerinde durmuşlar; *1950 lerde ise müşterilerinin istedikleri ürünleri sunmak fikrini benimsemişlerdir. Pazar yönelimli anlayış olarak kabul edilen bu noktadan sonra müşteri merkezli yönelimin başlangıç noktasına gelinmiştir.

6 Müşteri İlişkileri Yönetiminin Gelişim Süreci 1990 ların en büyük özelliği, tüketicilerin güçlerini ortaya koymaları olmuştur. Tüketiciler, artık kendilerinin de söyleyecek sözlerinin olduğunu ve kendilerini kabul ettirmelerinin gerektiğini fark etmeye başlamışlardır. İşletmeler de pazarda var olabilmek için tüketicilerini dinlemek ve anlamak zorunda olduklarını anlamışlardır.

7 Müşteri İlişkileri Yönetiminin Gelişim Süreci Bireyselliğin ön plana çıkmasıyla birlikte, tüketiciler sadece kendileri için üretilmiş, sadece kendilerine sunulmuş, sadece kendileri için tasarlanmış ürünler, hizmetler ve işlemler görmek istediler

8 Müşteri İlişkileri Yönetiminin Gelişim Süreci Yeni müşteri mi? Sadık müşteri mi? Pazar payı mı? Cüzdan payı mı? Rakipten gelen müşteri mi? Terk oranında azalış mı? Ürün karlılığı mı? Müşteri karlılığı mı? Her ne kadar son yıllarda müşteri sadakatinin önemine yeniden vurgu yapılsa da ünlü yönetim uzmanı Drucker, 1954 yılında; Her işletmenin gerçek işi müşteriyi edinmek ve elde tutmaktır sözüyle müşteri sadakatinin önemine henüz o yıllarda dikkat çekmiştir.

9 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ KAVRAMLAR Müşteri belirli bir işletmenin belirli bir marka malını, idari veya kişisel amaçları için satın alan kişi veya kuruluştur. Mevcut müşteri Muhtemel müşteri Eski müşteri Yeni müşteri Hedef müşteri

10 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ KAVRAMLAR Müşteri Tatmini (Memnuniyeti) bir mal veya hizmet tüketiminin sonucunda, müşterinin ihtiyaç ya da beklentilerinin karşılanmasıyla oluşan bir duygu/tepki

11 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ KAVRAMLAR Müşteri Sadakati Bir mal veya hizmeti tutarlı bir şekilde satın alma ya da o ürünün veya o markanın tekrar müşterisi olma isteği. Müşterinin aynı işletmeden tekrar satın alım yapması veya o işletmeden tekrar ürün almaya yönelik bir tutum sergilemesi, bunun yanında o işletmeyi çevresindeki insanlara olumlu yönleriyle anlatması ve rakip işletmelere yönelmeye karşı tavrı.

12 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ KAVRAMLAR Müşteri sadakatinin sağlanmasını etkileyen tek faktör müşteri memnuniyeti değildir! işletme imajı, müşteri beklentileri, algılanan hizmet kalitesi, algılanan ürün kalitesi, algılanan değer.

13 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ KAVRAMLAR O halde; Her sadık müşteri tatmin edilmiş müşteridir, ancak her tatmin edilmiş müşteri sadık müşteri değildir

14 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİYLE İLGİLİ KAVRAMLAR İlişkisel Pazarlama Müşteri hakkında olabildiğince fazla bilgi toplayıp; bu bilgileri her müşteri için farklı hizmet ve ürünler geliştirmede kullanma felsefesidir. Amaç, müşteri ile şirket arasında sağlıklı, verimli, karlı ve güvene dayalı uzun süreli bir ilişkinin oluşturulmasıdır.

15 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ AŞAMALARI Müşteri Seçimi Müşteri Edinme Müşteri Koruma Müşteri Derinleştirme

16 BAŞARILI OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER İşletmelerin örgütsel bazda başarı sağlaması için MİY konusunda işgörenlerini çok iyi eğitmesi ve ayrıntılı oryantasyonu vermesi gereklidir. * Personele müşteri ile diyalog halindeyken yapması gerekenler iyice aktarılmalı ve personelmüşteri iletişimi etkin bir şekilde sağlanmalıdır.

17 BAŞARILI OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER İşgörenden beklenen davranışlar: Selamlama Dinlemeyi bilmek Nazik olmak Duygularla hareket etmemek Sorunlara olumlu çözüm yolları bulmak Tartışmadan kaçınmak Müşterinin önemli olma isteğini tatmin etmek Müşterinin kendi arzusuyla mevzuata uymasını sağlamak

18 TURİZM İŞLETMELERİNDE YAPILMASI GEREKENLER Verilerin toplanması ve bunların yönetimiyle ilgili teknik imkânların bulunduğu bilgi yönetim sistemi oluşturulmalıdır. Verileri elde edecek işgörenleri motive edecek ve takım anlayışını geliştirecek liderlik anlayışı mevcut olmalıdır. İşgörenlere çabalar karşılığında özendirici araçların kullanılması ve ödüller verilmesi gereklidir. Müşteri kârlılık analizlerinin yapılması gereklidir. Müşteriden gelen bilgilerin (müşteri geri bildirimi, şikâyetler, talepler ve öneriler) kullanımı ve analizi gereklidir.

19 TURİZM İŞLETMELERİNDE MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ Günümüzde tatile çıkan insanlar, önceki yıllara göre daha titiz ve seçicidir. Teknolojiden yaralanarak, işletmeler hakkında ön bilgiler alırlar. Daha iyi eğitim almışlardır. Çok sık tatile çıkarak farklı işletmeler görmektedirler.

20 TURİZM İŞLETMELERİNDE MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ Turistlerin beklentilerini etkileyen kişisel faktörler : Kişiliği Ekonomik durumu Eğitim ve kültür düzeyi Yaşı Cinsiyeti Medeni hali Gelenek ve görenekleri Sağlık durumu Yaşadığı yer Tatil alışkanlıkları Boş zaman şartları Özel ilgi alanları İnançları ve özel durumu

21 TURİZM İŞLETMELERİNDE MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ Turistlerin özel beklentileri: Sevdiği bir sanatçının işletme de konser vermesi Kendisine tahsis edilen özel araç (limuzin, helikopter, uçak vb. ) Sadece kendisine hizmet veren personel (butler) Şirket ofisini aratmayacak türde donanımı bulunan bir oda Özel güvenlik hizmetleri Sadece kendisine hizmet için temin edilen malzemeler (havlu, bornoz, elbise vb.) Özel kutlama ve geceler Sürpriz hediye ve geziler Yat limanı

22 TURİZM İŞLETMELERİNDE MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ Standart turist beklentileri: Güler yüz Kaliteli hizmet İlgi ve kabul görme (itibar) Güven Ödediği ücretin karşılığını alma Sağlıklı ve hijyenik ortam

23 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİNDE STANDART BİR BEKLENTİ: Kısa bir ara.

24 Hijyen Hijyen kelimesi tıp dilinde Yunan mitolojisinden girmiştir. Yunan mitolojisinde, tıbbın babası olarak bilinen Aesculapius un kızı Hygiea; sağlığı koruyan güzel bir ilahedir. Bu nedenle bütün dünya literatüründe sağlığı korumak üzere çalışan bilim koluna bu ilahenin ismine dayanarak hijyen adı verilmiştir.

25 Hijyen Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanmaktadır. Sağlık koşullarına uygunluk olarak tanımlanan hijyen, aynı zamanda bir kalite göstergesi olarak kabul edilmektedir.

26 Konaklama işletmelerinde müşterilerin başlıca şikayetleri arasında, personelin kişisel hijyen bilgi ve uygulamalarındaki eksikliklere yönelik hususlar sıkça yer almaktadır.

27 Kişisel hijyen için dikkat edilmesi gereken noktalar: El ve Tırnak Hijyeni ve Bakımı Deri Hijyeni ve Bakımı Saç Hijyeni ve Bakımı Ağız-Diş Hijyeni ve Bakımı Ayak Hijyeni ve Bakımı Göz, Kulak, Burun Hijyeni ve Bakımı Giysi Hijyeni İşyeri Hijyeni

28 OTELLERDE HİJYEN UYGULAMALARI Turistin münferit beklentileri bir yana, acentelerin sorumlulukları dahilin de tesislerden talep ettikleri birtakım belgeler mevcuttur. TS Hijyen ve Sanitasyon Belgesi ISO 22000:2005 HACCP - Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

29 Bu belgeler tesiste sağlıklı gıda üretildiğinden başlayarak, alınması muhtemel tüm hizmetlerin hijyenik ve sağlıklı ortamlarda gerçekleşeceğini garanti eder.

30 Otel Personelinin Uyması Gereken Hijyen Kuralları İşe alınmadan önce personel sağlık kontrolünden geçirilmelidir. Kan testleri ve röntgenleri (özellikle akciğer) alınmalıdır. Personelin kişisel eşyalarını koydukları özel dolaplarına hiçbir şekilde yiyecek konulmamalı, saklanmamalıdır. Personele özel yemek yeme ve dinlenme alanları hazırlanmalıdır. Kullandıkları tuvaletlerin son derece temiz tutulması için gerekli malzemeler sağlanmalıdır. Personelin iş alanına yakın duşları olmalı, sık sık yıkanmaya teşvik edilmelidirler.

31 Otel Personelinin Uyması Gereken Hijyen Kuralları Üniformaları sık sık yenilenmeli; her personelin en az 3 takım üniforması olmalıdır. Terlemeyi önleyici ve koku giderici deodorant kullanılmalıdır. Temiz iç çamaşırı ve temiz giysiler giyilmeli, sokak giysileri ile mutfakta ve serviste çalışılmamalı, üniforma her gün değiştirilmelidir. El tırnakları kısa olmalı, dikkatle bakımı yapılmalıdır. Yiyecek hazırlanırken ya da yiyeceklerin açık bulunduğu yerlerde öksürülmemeli, hapşırılmamalıdır. Sık sık, her fırsatta ılık su ve sabunla eller, tırnak fırçası ile fırçalanarak yıkanmalıdır

32 Spa Hijyeni SALUS PER AQUAM (SUDAN GELEN SAĞLIK) Termal, Mineral, Tıbbi, Genel ve Günlük olarak farklı yapılarda hizmet veren Spa'ların kendi temizlik ekipleri mevcuttur. Otel bünyesinde bulunan bazı Spa lar ise bu temizlik hizmetini otel Housekeeping departmanından alırlar. Unutulmamalıdır ki, hijyen ve sanitasyon kontrol mekanizması sağlıklı olmayan bir spa işletmesinde, özellikle havuzların ve ıslak ortamların cilt enfeksiyonlarının kaynağı olduğu deneyimlerle kanıtlanmıştır.

33 Spa Hijyeni SALUS PER AQUAM (SUDAN GELEN SAĞLIK) Sıcak havuz içindeki sürekli devirdaim olan suda mikrobiyal çoğalma ve enfeksiyon riski mevcuttur. Tüm Türkiye'de termal tesisler ile birlikte sayıları 2 bin 500 civarında bulunan ve yaklaşık 10 bin istihdamın söz konusu olduğu bu dev sektör, 400 milyon doları aşan rakamlar ile büyüklüğünü kanıtlarken, yaklaşık 100 milyon dolarlık yeni yatırımların da kapıda olduğu belirtilmektedir.

34 Haşere Kontrolü (Pest Control) Haşere mücadelesi önceki yıllarda "ilaçlama" olarak tanımlanırdı, ancak son yıllarda, sadece ilaçlama değil buna bağlı faktörlerinde etkisi görüldüğünden, bu alandaki hizmetin tümü "pest kontrol hizmetleri" olarak görülmeye başlandı. Mücadele büyük oranda, haşerelerin çoğalmasını sağlayan alanların ortadan kaldırılması ile mümkündür.

35 Gıda üretiminde sağlık riskleri nelerdir? -Fiziksel riskler -Kimyasal riskler -Biyolojik riskler

36 Fiziksel Riskler -Mücevherler, takılar -Saç -Sigara vb

37 Kimyasal Riskler -Temizlik malzemeleri -Kemirgen zehri vb

38 Biyolojik Riskler -Bakteriler

39 Clostridium Botulinum Bu bakterinin 1 gramı 8 milyon insanı öldürmek için yeterlidir...

40 Salmonella Kaynağı : Çiğ et, çiğ kümes hayvanı, yumurta, evcil hayvanlar, haşerat, böcekler, insan ve hayvan dışkısı

41 Salmonella Gıdalarla birlikte vücuda girdikten saat içinde zehirlenme görülmektedir. Hepatit hastalığında etkenidir. Kusma, bulantı, ateş, karın ağrısına sebep olmaktadır.

42 Clostridium Perfingens Kaynağı : Çiğ et, çiğ kümes hayvanı, kirli sebzeler, toz toprak, böcekler, insan ve hayvan dışkısı

43 Clostridium Perfingens Gıdalarla birlikte vücuda girdikten saat içinde zehirlenme görülmektedir. İshal ve karın ağrısına sebep olmaktadır.

44 Clostridium Botulinum Kaynağı : Kir, çiğ et, çiğ kümes hayvanı, çiğ sebzeler, buğulama balık, kutu balık, füme balık, konserve et.

45 Clostridium Botulinum Gıdalarla birlikte vücuda girdikten saat içinde zehirlenme görülmektedir. Nefes alma, yutkunma zorluğu ve felce sebep olmaktadır.

46 Staphylococcus Kaynağı : İnsan vücudu, iltihaplı yaralar, sivilceler, enfekte olmuş kesikler, burun, göz, kulakta ve pişmemiş sütte bulunur.

47 Staphylococcus Gıdalarla birlikte vücuda girdikten 1-6 saat içinde zehirlenme görülmektedir. Karın ağrısı, karında kramp, kusma, ateş ve sinüzit enfeksiyonuna sebeptir.

48 Escherichia Coli Kaynağı : Isıl işlem görmemiş gıdalar ve suda bulunur.

49 Escherichia Coli Gıda veya suyla birlikte vücuda girdikten 1-6 saat içinde zehirlenme görülmektedir. Böbrek yetmezliği ve felce neden olabilir.

50 Bakteri bulaşımının kaynağı nedir?

51 HAMMADDELER

52 İNSANLAR

53 BÖCEKLER

54 KEMİRGENLER

55 Bu tehlikelerden nasıl kurtulacağız? Problemler ortaya çıktıktan sonra değil, HACCP Önleyici tedbirler alarak, Sistemi Üretimin her aşamasını kontrol ederek, Problemleri ortaya çıkmadan önleyerek. Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları

56

57 * Yiyecek ve içecek sektöründe çalışanlar ellerini hangi sıklıkla yıkayabiliyorlar? Yiyecek-İçecek sektöründeki iş yerlerinde bulunan taban zeminler, Peki ya diğer işletmeler? * tezgahlar Tuvalet sonrası ve dolaplar ellerdeki ne oranda bakterilerden dezenfekte gerçekten edilebilmektedir? kurtulabiliyorlar Yani HACCP sistemini uygulamayan veya henüz ISO mı? Eğer yiyecek ve içecek üretimi yapan bir işletmede ya da bir belgesine sahip olmayan turizm işletmelerinin durumu nedir? * Yiyecek-İçecek otelde HACCP sektöründe sistemi çalışanların uygulanmakta % kaçında personel veya ağız ISO tuvaletlerini maskesi belgesi vardır? hiç Bu işletmelerin hijyen kuralları konusunda bir fikirleri var * % gördünüz kaçında bulunmaktaysa, mü? temiz eldiven bu kullanımı işletmede vardır? hijyen kurallarına gereğince mıdır? Bir denetimden geçiyorlar mıdır? * Sıcak uyulduğu bir ülkede ve yaşıyoruz. ciddi bir Yiyecek kuruluş içecekle tarafından uğraşan denetlendiği insanlarımızın Denetim varsa, denetleyenler hangi kriterlere göre bu göreve çoğu Yiyecek-İçecek ekstra anlaşılmaktadır. sıcak karşısında sektöründe çalışıyorlar. çalışanların Akan ter nereye % gidiyor? kaçı bone seçilmişlerdir? * İşyerlerinin takabilmektedirler? % kaçında Dökülen tırnak kontrolü saç ve yapıldığını kepeklerin umuyorsunuz? nereye gittiğini Şayet, denetim uzman kişiler tarafından yürütülüyorsa, bu tür * Yiyecek-İçecek ummaktasınız? sektöründe çalışan insanların % kaçı işbaşı yapmadan işletmelerde hijyen aksaklıklarının önü niye kesilemiyor? önce ellerini dezenfekte edebilmektedir? vb

58 Arş. Gör. Serhat Adem SOP MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOUKULU 37. Turizm Haftası Etkinlikleri ( )

HİJYEN VE SANİTASYON

HİJYEN VE SANİTASYON HİJYEN VE SANİTASYON TEMİZLİK+ HİJYEN= SANİTASYON Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna hijyen denir. Sağlıklı (temiz ve hijyenik) bir ortamın

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U)

HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. HİJYEN VE SANİTASYON (LBV104U) DERS

Detaylı

HACCP. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi

HACCP. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi HACCP Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi HACCP HACCP teriminin çıkış noktası Hazard Analysis Critical Control Points Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi HACCP nedir? Gıda güvenliği ve tüketici sağlığı

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI

ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI ŞARAP ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN UYGULAMALARI İÇERİK Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK 06.11.2013 Sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin tümü, sağlık bilgisi HIFZISIHHA HİJYEN NEDİR? Sağlıklı yaşama ve sağlığı

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIRSAK PARAZİTLERİ VE KORUNMA YOLLARI BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi

Gıda Zehirlenmesi ve Önlenmesi (16.12.2001) İçindekiler... 1 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?... 1 Gıdalara Nasıl Bulaşma Olur?... 2 Gıda Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?... 3 Bazı Yaygın Gıda Zehirleyen Bakteriler... 3 Salmonella... 3 Bacillus...

Detaylı

ISO 22000 TEHLİKE VE RİSK ANALİZİ TALİMATI

ISO 22000 TEHLİKE VE RİSK ANALİZİ TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ Bu talimatta; - ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi içerisinde işletmede muhtemel olan bütün tehlikelerin veya risklerin tespit edilmesi, - Mevcut tehlike ve/veya risklerin tanımlanması,

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 14.08.2014 Madde 5.1.3 teki Personel Kılık ve Kıyafet Prosedürü ne 01 yapılan atıf kaldırılarak, mutfak/kafeterya personelinin sakal ve bıyıklı olmaması

Detaylı

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU

HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU HİJYEN Mitolojide Eskülap: Tıbbın babası Hygiea: Eskülap ın kızı Sağlığı koruyan ve insanların sağlığının bozulmasını

Detaylı

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir?

Gıda zehirlenmeleri neden önemlidir? GIDA KAYNAKLI İNTOKSİKASYON VE ENFEKSİYONLAR Gıda zehirlenmesi nedir? 1 2 İNTOKSİKASYON TİPİ GIDA ZEHİRLENMESİ Bazı bakteriler gıda üzerinde gelişerek toksin üretirler ve toksin içeren gıdanın tüketilmesi

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

Lokantaların hepsi insanlara yemek sunarlar; ancak birbirlerinden farklılık gösteririler. Özellikle lokantacılık konusunda mesleki örgütlerin

Lokantaların hepsi insanlara yemek sunarlar; ancak birbirlerinden farklılık gösteririler. Özellikle lokantacılık konusunda mesleki örgütlerin GENEL PROFİL Oteller ve lokantalar, dünyanın her yerinde yaygın olarak bulunmaktadır. Özellikle turizmin geliştiği bölgelerde ve kentlerde otelcilik ve buna bağlı olarak lokantacılık da oldukça çabuk gelişme

Detaylı

Türk Gıda Güvenliği Gereklilikleri

Türk Gıda Güvenliği Gereklilikleri Türk Gıda Güvenliği Gereklilikleri Temmuz 2013 İşbu belge ServSafe Gıda Güvenliği Online Kursu nun bölümlerinden organize edilmiştir. Kurs içeriği ve Türkiye deki gıda güvenliği gereklilikleri arasındaki

Detaylı

h e r ş e y z a m a n ı n d a

h e r ş e y z a m a n ı n d a h e r ş e y z a m a n ı n d a ÖNSÖZ; 2005 Yılında bir damla olarak çıktığımız lezzet yolculuğunda ; çalışanlarımızın emekleri, tedarikçilerimizin destekleri ve müşterilerimizin memnuniyeti sayesinde zamanla

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ 1 M.İ.Y. ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ Kitlesel pazarlamanın gittikçe pahalı bir müşteri kazanma yolu olması Pazar payının değil müşteri payının önemli hale gelmesi Müşteri memnuniyeti

Detaylı

OPERASYONEL ÖN GEREKSİNİM PROGRAMI

OPERASYONEL ÖN GEREKSİNİM PROGRAMI Alınan mutfak malzemeleri, kuru gıda, sebze, donmus ürünler üzerinde ciddi hasar olması sonucu gıdalarda kontaminasyon oluşması satın SatınAlma Şartnameleri ve SATIN ALINAN MALZEME- HAMMADDE LER Ambalaj

Detaylı

RUTİN İLAÇLAMA FUMİGASYON VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. FİRMA TANITIM DOSYASI

RUTİN İLAÇLAMA FUMİGASYON VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. FİRMA TANITIM DOSYASI RUTİN İLAÇLAMA FUMİGASYON VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. FİRMA TANITIM DOSYASI 2017 İÇİNDEKİLER 1. FİRMA HAKKINDA GENEL BİLGİLER 2. FİRMANIN KISA GEÇMİŞİ VE HEDEFLERİ 3. FİRMANIN FALİYET ALANLARI 4. FİRMANIN

Detaylı

Sürdürülebilirlik Raporu 2016

Sürdürülebilirlik Raporu 2016 Sürdürülebilirlik Raporu 2016 1 KALİTE POLİTİKAMIZ Turizm sektöründe yabancı misafirlerin dinlenme ve eğlence amaçlı konaklama ihtiyaçlarına hizmet eden Palmiye Hotels yönetimi olarak; Turizm sektöründeki

Detaylı

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması Murat Özdemir (2.2.2001) İçindekiler Gıda Üretiminin Ahlaki ve Yasal Sorumlulukları... 1 Gıda Güvenliği Yönetimi... 2 Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Kalite Güvencenin Görevleri... 2 Temel Gıda Tehlikeleri...

Detaylı

HİJYEN. Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır.

HİJYEN. Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır. HİJYEN HİJYEN Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır. Aynı zamanda birey ve toplum olarak insan sağlığının korunması ve geliştirilmesini hedefler. Yaşamın verimli, sağlıklı düzeyde uzun süre

Detaylı

HİJYEN BELGESİ (ISO 13027) NEDİR? Hijyen; Hijyen kelimesi Yunanca hygies kelimesinden türetilmesi ile birlikte dilimizde sağlık anlamına karşılamaktad

HİJYEN BELGESİ (ISO 13027) NEDİR? Hijyen; Hijyen kelimesi Yunanca hygies kelimesinden türetilmesi ile birlikte dilimizde sağlık anlamına karşılamaktad HİJYEN BELGESİ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz HİJYEN BELGESİ (ISO 13027) NEDİR? Hijyen; Hijyen kelimesi Yunanca hygies kelimesinden türetilmesi ile

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Hijyen ve Sanitasyon Satış Elemanlığı Kantin İşletmeciliği. 2. Yıl 4. Dönem

DERS BİLGİ FORMU Hijyen ve Sanitasyon Satış Elemanlığı Kantin İşletmeciliği. 2. Yıl 4. Dönem Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Dönem/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

Eczacıbaşı Profesyonel ekibi için: Mevcut ve potansiyel müşteriler için:

Eczacıbaşı Profesyonel ekibi için: Mevcut ve potansiyel müşteriler için: Dersimiz Hijyen! Hakkında Maratem Akademi, endüstriyel temizlik sektörüne her düzeyde eğitim, danışmanlık ve teknik destek hizmetleri sunabilmek amacı ile kurulmuş profesyonel bir hizmet departmanıdır.

Detaylı

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş;

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; TİFO Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; Tifo ve paratifo hastalığı Salmonella bakterisi ile meydana gelen sistemik enfeksiyon hastalıklarıdır. Tifoya Salmonella typhi paratifoya ise Salmonella paratyphi neden

Detaylı

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM SÜHEYLA ŞENOĞLU Müşteri İlişkileri Yöneticisi 1 21. yüzyılı yaşamaya başladığımız, şaşırtıcı ve hızlı değişimlerin yaşandığı dünyada geleneksel pazarlama anlayışını değiştirmek

Detaylı

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÖĞR.GÖR.CUMHUR BERBEROĞLU U.ÜNİVERSİTESİ KARACABEY MYO 2010 1 BİR ÜRÜNÜN BELİRLİ BİR İHTİYACI KARŞILAMAK ÜZERE BİLEŞİMİNDE TAŞIDIĞI TÜM ÖZELLİKLER KALİTE OLARAK TANIMLANIR. 2

Detaylı

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması ON DOĞRU MUTFAK UYGULAMASI 1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması 2. Donmuş Etlerin Çözündürülmesi 7. Mutfak Bez ve Süngerlerinin Temizliği 3. Etlerin Pişirilmesi 8. Kesme Tahtasının Temizliği 4.

Detaylı

Turizm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Güncel Sorunlar ve Çözüm Yolları Bilal ÇİLKAYA

Turizm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Güncel Sorunlar ve Çözüm Yolları Bilal ÇİLKAYA Turizm Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Güncel Sorunlar ve Çözüm Yolları Bilal ÇİLKAYA Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sosyal Güvenlik Programı Çalışmanın Amacı Turizm

Detaylı

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI 1 Dersin Amacı: Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak. 2 Dersin Öğrenim Hedefleri Su ve

Detaylı

HELAL TURİZM DEĞERLENDİRMESİ-2015

HELAL TURİZM DEĞERLENDİRMESİ-2015 6. HALAL EXPO HELAL TURİZM DEĞERLENDİRMESİ-2015 Yrd. Doç. Dr. Özgür Arpacı Kırklareli Üniversitesi, Turizm Fakültesi GIMDES Halal and Tayyib Workshops Program 25 October 2015, Istanbul, Turkey İçerik Kavramlar

Detaylı

YEMEKHANE HİZMETLERİ DENETLEME FORMU

YEMEKHANE HİZMETLERİ DENETLEME FORMU Doküman No: MUT.FR.03 Yayın Tarihi: 18.09.2007 Revizyon Tarihi: 16.05.2013 Revizyon No: 02 Sayfa: 1 / 5 Değerlendirilen Firma Adı: Değerlendirme Ekibi: Tarih: BİNA VE YERLEŞİM Evet Hayır Açıklama 1. Üretim

Detaylı

Diyabette Bakım,Takip ve İzleme. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem.

Diyabette Bakım,Takip ve İzleme. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem. Diyabette Bakım,Takip ve İzleme İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem.Alev Kahraman Kan Glukozunun Diyabetli Birey Tarafından Takibi Kan glukozunun

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

TEMİZİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

TEMİZİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 TEMİZİK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Pınar Güner tarafından Prof.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Demet KOCATEPE Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Bölümü TURİZİMCİNİN MUTFAĞI

Yrd. Doç. Dr. Demet KOCATEPE Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Bölümü TURİZİMCİNİN MUTFAĞI Yrd. Doç. Dr. Demet KOCATEPE Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Yiyecek İçecek İşletmeciliği Bölümü TURİZİMCİNİN MUTFAĞI Tüketirken ne yediğimizi düşünüyoruz? Gerçekte ne yiyoruz! SAĞLIK RİSKİ?

Detaylı

NEDEN HELAL GIDA UYGUNLUK BELGESİ?

NEDEN HELAL GIDA UYGUNLUK BELGESİ? NEDEN HELAL GIDA UYGUNLUK BELGESİ? İnsanoğlunun temel gereksinimleri sıralamasının ilk basamağında yer alan beslenme ihtiyacı karşılanmadan diğer ihtiyaçlarının hiçbir önemi yoktur. Tarih boyunca hayatını

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 27.03.2012 00-1-5 KYS.18-T 001 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, üretim departmanında çalışan personelin, yasal zorunluluklara uygun üretimi gerçekleştirmek için gerekli olan temizlik ve hijyeni sağlamak

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

HACCP SÜT İŞLETMELERİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARINDA TEHLİKE ANALİZ SİSTEMİ HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT

HACCP SÜT İŞLETMELERİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARINDA TEHLİKE ANALİZ SİSTEMİ HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT HACCP SÜT İŞLETMELERİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARINDA TEHLİKE ANALİZ SİSTEMİ HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT Prof.Dr. Muammer GÖNCÜOĞLU HACCP Tüketici sağlığını tehdit edebilecek fiziksel, kimyasal

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ MUTFAK DENETİM FORMU

ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ MUTFAK DENETİM FORMU Derin Dondurucu Deposu Sayfa No: 5/1 MUTFAK DEPOLARI Sıcaklığı (-18)Cº derece Termometre depo kapısında Malzemeler yerden yüksekte Yer, duvar, tavan ve raflar temiz Yer ve yüzey zeminlerin döşemesi ıslak

Detaylı

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız FİRMA PROFİLİ Akademik Hijyen Ltd. Şti., İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özer Ergün ün başkanlığında bir grup akademisyen tarafından, her

Detaylı

Müşteri İlişkileri Yönetimi Costumer Relation Management (CRM)- (MİY) bir rekabet stratejisidir. Müşteri istekleri doğrultusunda üretim

Müşteri İlişkileri Yönetimi Costumer Relation Management (CRM)- (MİY) bir rekabet stratejisidir. Müşteri istekleri doğrultusunda üretim İÇİNDEKİLER GİRİŞ TARİHÇESİ MÜŞTERİ KİMDİR? MİY NEDİR? MİY İN ÖNEMİ MİY ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ GELENEKSEL ANLAYIŞTAN MİY E GEÇİŞ MİY İN AMAÇLARI MİY İN STRATEJİLERİ UYGULAMA SÜREÇLERİ MİY İN AVANTAJLARI

Detaylı

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ETKİLİ YÖNETİMİ

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ETKİLİ YÖNETİMİ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ETKİLİ YÖNETİMİ Timur Akarsu, 24.05.2011 KURULUŞLARIN TEMEL ÖNCELİKLERİ KARLILIK BÜYÜME VARLIĞINI DEVAM ETTİRME KURUMSAL DEĞER ARTIŞI İŞLETMELER BÜYÜMEK VE VARLIKLARINI SÜRDÜREBİLMEK

Detaylı

1. Konaklama Hizmetleri ve Organizayonu. 2. Konaklama Hizmetlerinde İletişim. 3. Bilgi Sistemleri ve Rezervasyon Süreci

1. Konaklama Hizmetleri ve Organizayonu. 2. Konaklama Hizmetlerinde İletişim. 3. Bilgi Sistemleri ve Rezervasyon Süreci 1. Konaklama Hizmetleri ve Organizayonu 2. Konaklama Hizmetlerinde İletişim 3. Bilgi Sistemleri ve Rezervasyon Süreci 4. Konaklama Süreci ve Müşteri Hesapları 5. Gece Denetimi ve Faaliyet Raporları 1 6.

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı

Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı Mağaza Yöneticisi Geliştirme Programı Temel Perakendeye Giriş Perakende Satış ve Mağazacılığa Giriş Perakendeciliğin ve Mağazacılığın Temel Kavramları Stratejik Perakende Konsepti Nasıl Oluşturulur Segmentesyon

Detaylı

SAĞLIK. Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerin tümüne denir.

SAĞLIK. Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerin tümüne denir. KİŞİSEL TEMİZLİK SAĞLIK Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerin tümüne denir. KİŞİSEL TEMİZLİK Her insan kendi temizliğinden kendisi sorumludur, Bakımlı

Detaylı

Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar.

Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar. Biyolog Bahattin Karlankuş 1 Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar. Bu eğitimde hjyen olarak tanımlanan sağlık

Detaylı

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER P R O F. D R. M Ü K E R R E M K AYA A T A T Ü R K Ü N İ V E R S İ T E S İ Z İ R A A T F A K Ü L T E S İ G I D A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü E R

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara

ÇOCUKLARDA BESLENME. Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara ÇOCUKLARDA BESLENME Dr.Belkıs Kütük Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Liv Hospital Ankara **Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden, beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi, ancak bedensel ve zihinsel

Detaylı

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Doç. Dr. Toker Ergüder Ulusal Memur Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaşam Seyri Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Sunum bağlamı Biyosidal

Detaylı

ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ

ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ zzet երանգ aku Saveur APORE Bкус SMAK γεύση aroma γεύση вкус Lezzet स व द smag Flavor geschmack SAPORE Saveur երանգ hangi dilde olursa olsun lezzet ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Amaç Eğitimin amacı : Gıda sanayinde hataların sonuçlarını belirtmek. Yaptığımız işin ciddiyetini göstermek. Dikkatli olunmaması durumunda gıdaların

Detaylı

Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır. Charles A. Mills

Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır. Charles A. Mills CATERING16:Layout 1 12/15/15 1:02 PM Page 1 Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır. Charles A. Mills CATERING16:Layout 1 12/15/15 1:02 PM Page 2 02 CATERING16:Layout

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri. 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri. Gıda Zehirlenmeleri 10,Sınıf Enfeksiyondan Korunma 17. Hafta ( 05 09 / 01 / 2015 ) BAKTERİLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR GIDA ZEHİRLENMELERİ Slayt No : 37 Etken ve Bulaşma Yolları Stafilokoklarla oluşan gıda zehirlenmelerinde

Detaylı

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız?

Șarbon. Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Nedir? Nasıl Korunmalıyız? Șarbon Hastalığı Nedir? Ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile bulașan ve bazı tipleri ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Șarbon Hastalığı Nasıl Bulașır? Șarbon

Detaylı

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş.

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. Sunar Turizm ve Gıda Hizmetleri A.Ş. bir Asmar holding kuruluşudur. Asmar Holding bünyesinde Gürsan Demir Çelik, Aslan Denizcilik, Aslan Gayrimenkul A.Ş., Mardaş, Mardeniz,

Detaylı

MAKALE BEYAZ ODA PERSONEL HİJYENİ. Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) Web: ct.tc Mail:

MAKALE BEYAZ ODA PERSONEL HİJYENİ. Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) Web: ct.tc Mail: MAKALE BEYAZ ODA PERSONEL HİJYENİ Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) Web: ct.tc Mail: cengiz@ct.tc PERSONEL HİJYEN Gıda kaynaklı hastalıkların minimuma indirilmesi

Detaylı

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş.

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. Sunar Turizm Ve Gıda Hizmetleri A.Ş bir Asmar Holding A.Ş kuruluşudur. Sunar Gıda 2007 yılında kurulmuş, kurulduğu ilk andan itibaren kaliteye verdiği önemi ve zoru

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...v BİRİNCİ BÖLÜM PAZARLAMANIN TANIMI, KAPSAMI VE GELİŞİMİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...v BİRİNCİ BÖLÜM PAZARLAMANIN TANIMI, KAPSAMI VE GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...v BİRİNCİ BÖLÜM PAZARLAMANIN TANIMI, KAPSAMI VE GELİŞİMİ 1.1. PAZARLAMANIN TANIMI VE KAPSAMI...1 1.2. PAZARLAMADA TEMEL KAVRAMLAR...4 1.3. PAZARLAMANIN ÖZELLİKLERİ...9 1.4. PAZARLAMANIN

Detaylı

Ekmek Fırıncılarına Yönelik Temel Hijyen Eğitimi

Ekmek Fırıncılarına Yönelik Temel Hijyen Eğitimi T.C. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TOBB Ġşbirliği Ekmek Fırıncılarına Yönelik Temel Hijyen Eğitimi Sunumu Yapan Eğitmen: y Sezgin Gündüz - Fethiye Otelcilik ve

Detaylı

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi 1 24 Aralık 2012-22 Mart 2013 Maryland Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri 2 3 Maryland Üniversitesi

Detaylı

HAKKIMIZDA TEMİZLİK HİZMETLERİ

HAKKIMIZDA TEMİZLİK HİZMETLERİ HAKKIMIZDA Sağlık hizmetleri / özel hastane yöneticiliği başta olmak üzere hizmet sektörünün çeşitli alanlarında edindiğimiz bilgi deneyim ve tecrübenin gücünden yararlanarak yatırım ve ticaret yolculuğuna

Detaylı

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR)

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) A.DEPOLAMA ALANLARI TARİH: I.SOĞUK DEPOLAMA EVET HAYIR 1- Soğuk depo ve / veya buzdolabı var.

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nedir? Hastalık Mart-Eylül ayları arasında görülmekte EN FAZLA Temmuz ayında ortaya çıkmaktadır. 120 100 80 60 ıs y 'S k a V 40 20 0 Mart Nisan

Detaylı

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi MANİSA HABER Soğuklarla birlikte sinüzit vakalarında artış yaşanıyor Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, havaların

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 KİŞİSEL TEMİZLİK Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerinin tümü kişisel temizlik olarak

Detaylı

YEMEKHANE TALİMATI. 1.AMAÇ Kurumumuzda çalışan ve kurumumuza gelen misafirlere hijyenik bir şekilde hazırlanan yemeğin sunumunun yapılmasını sağlamak,

YEMEKHANE TALİMATI. 1.AMAÇ Kurumumuzda çalışan ve kurumumuza gelen misafirlere hijyenik bir şekilde hazırlanan yemeğin sunumunun yapılmasını sağlamak, 1.AMAÇ Kurumumuzda çalışan ve kurumumuza gelen misafirlere hijyenik bir şekilde hazırlanan yemeğin sunumunun yapılmasını sağlamak, 2.KAPSAM Yemekhane ve bulaşıkhane personelini. 3.SORUMLULAR Yönetim Hizmetleri

Detaylı

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Politikası OTELİMİZ HAKKINDA Şaban Temuge Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri. Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI

Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri. Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI Besin Hijyeni: Herhangi bir besinin temizliği tümüyle hastalık yapan etmenlerden arınmış olması anlamına gelir. Bir

Detaylı

«İş Güvenliğine Dair Herşey»

«İş Güvenliğine Dair Herşey» Akut Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Sos. Hiz. San. Ltd. Şti. Akut Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi «İş Güvenliğine Dair Herşey» Vizyonumuz Profesyonel, tecrübeli ve çözüm odaklı A, B ve C sınıfı iş güvenliği

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ KERİM ÖZBEYAZ 3.4.4. Toplam Kalite Yönetiminin Başarısını Etkileyen Faktörler 1. İç Faktörler: A. Misyon: B. Vizyon: C. Liderlik Tarzı D. Motivasyon E. Koordinasyon F. Ortak Kültür

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET

MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi Cilt:22 Sayı:1, Yıl:2007, ss:105-121 MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Murat Selim SELVİ * Hatice ÖZKOÇ

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

SAĞLIKLI GIDA. AMAÇ : Katılımcıları, gıda, gıdanın sağlıkla ilişkisi ve sağlıklı gıda tüketimi hakkında bilgilendirmek.

SAĞLIKLI GIDA. AMAÇ : Katılımcıları, gıda, gıdanın sağlıkla ilişkisi ve sağlıklı gıda tüketimi hakkında bilgilendirmek. SAĞLIKLI GIDA SAĞLIKLI GIDA AMAÇ : Katılımcıları, gıda, gıdanın sağlıkla ilişkisi ve sağlıklı gıda tüketimi hakkında bilgilendirmek. ÖĞRENİM HEDEFLERİ : Gıda ve gıda türlerini söyleyebilme, Gıda, sağlık

Detaylı

Gıda güvenliği ve gıda hijyeni

Gıda güvenliği ve gıda hijyeni PROF. DR. AYLA SOYER Gıda ve gıda hijyeni İçerik Gıda ve hijyeni Gıda kaynaklı hastalıkların tehlikeleri Gıda kontaminantları Gıda kaynaklı hastalıkların nedenleri 1 Gıda ve hijyeni Gıda, Gıda alanında

Detaylı

OTELLERE ÖZEL SERVİS VE HİJYEN KALİTESİ BELGELENDİRMESİ

OTELLERE ÖZEL SERVİS VE HİJYEN KALİTESİ BELGELENDİRMESİ OTELLERE ÖZEL SERVİS VE HİJYEN KALİTESİ BELGELENDİRMESİ Biz Otel inizin Servis ve Hijyen Kalitesini Belgelendirelim Müşterileriniz kendilerini evlerinde hissetsin MEYER Temsilcilik ve Kontrol Hizmetleri

Detaylı

GIDA TANKI VEYA KAZANI TEMİZLEME VE DEZENFEKTE SEKTÖRÜ ÜRÜNLERİ İŞ GÜVENLİĞİ KANUNUNA PARALEL UYGULAMALAR

GIDA TANKI VEYA KAZANI TEMİZLEME VE DEZENFEKTE SEKTÖRÜ ÜRÜNLERİ İŞ GÜVENLİĞİ KANUNUNA PARALEL UYGULAMALAR GIDA TANKI VEYA KAZANI TEMİZLEME VE DEZENFEKTE SEKTÖRÜ ÜRÜNLERİ İŞ GÜVENLİĞİ KANUNUNA PARALEL UYGULAMALAR VİRA petrokimya Nisan 2010 yılında kurulmuş olup, faaliyet alanları otomotiv ve enerjidir. Otomotiv

Detaylı

İş Hijyeni

İş Hijyeni İş Hijyeni 05.06.2014 Konunun Genel Amacı İşyerinde hijyen tanımı ve ölçüm metotları ile sorumluluklar konularında temel bilgilere sahip olmak. Hygiene "Sağlığı korumak ve hastalığı önlemek için elverişli

Detaylı

SIMURGPLUS EGEANKA İLAÇLAMA HİJYEN DANIŞMANLIK VETERİNER GIDA TURİZM TAŞIMACILIK ELEKTRİK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ MARKASIDIR.

SIMURGPLUS EGEANKA İLAÇLAMA HİJYEN DANIŞMANLIK VETERİNER GIDA TURİZM TAŞIMACILIK ELEKTRİK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ MARKASIDIR. SIMURGPLUS İLAÇLAMA & HİJYEN & VETERİNER HEKİM HİZMETLERİ EGEANKA İLAÇLAMA HİJYEN DANIŞMANLIK VETERİNER GIDA TURİZM TAŞIMACILIK ELEKTRİK SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ MARKASIDIR. ŞIRKETIMIZ 01/01/2005

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 7 Mart 2014

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 7 Mart 2014 Haşmet GÖKIRMAK Yard. Doç. Dr. 7 Mart 2014 Pazarlama nedir? Piyasa ve Müşteri İhtiyaçlarının Anlaşılması Müşteri Odaklı Pazarlama Stratejisi Bütünleşmiş Pazarlama Plan ve Programının Hazırlanması Müşteri

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ OSMANİYE TÜRKİYE OSMANİYE NİN PAYI Nüfus (TÜİK 2011) 485.357 74.724.269 0,65% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2011) 354.054 57.385.706

Detaylı

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından yürütülen bu projenin genel amacını şu konular oluşturmaktadır.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından yürütülen bu projenin genel amacını şu konular oluşturmaktadır. Değerli Sektör Yöneticileri; Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından yürütülen bu projenin genel amacını şu konular oluşturmaktadır. Otelcilik sektöründe çalışanların niteliklerini ve uzmanlaşmalarını

Detaylı

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Bölümü

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Günümüzde turizm olayının ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan kazandığı önem, her geçen gün artmaktadır. Turizm sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet

Detaylı

Müşteri İlişkileri Yönetimi. Serpil Çoker

Müşteri İlişkileri Yönetimi. Serpil Çoker Müşteri İlişkileri Yönetimi Serpil Çoker İçerik CRM tanım-tarihçe CRM in önündeki engeller Başarılı CRM için kriterler İdeal CRM sistemi- Satış ve Müşteri Hizmetleri modülleri CRM in evreleri CRM in hedefleri

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ VII- RİSK HESAPLAMA ÖRNEKLERİ

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ VII- RİSK HESAPLAMA ÖRNEKLERİ 12 6 74 Slayt 6/6 YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ AMAÇ: (Nicel) Risk analiz yöntemleri HACCP, CCA, WHAT İF Risk analiz yöntemleri ve hesaplama örnekleri Nİ1303096 VII- HESAPLAMA

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NEVŞEHIR GENEL BİLGİLER Nüfus Nevşehir: 285.460 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Nevşehir: %95 Türkiye: %93

Detaylı