ÇYS HAZIRLIĞINDAKİ BİR AYDINLATMA ELEMANLARI TESİSİNDE İÇ ORTAM KİRLENMESİ DÜZELTME ÇALIŞMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇYS HAZIRLIĞINDAKİ BİR AYDINLATMA ELEMANLARI TESİSİNDE İÇ ORTAM KİRLENMESİ DÜZELTME ÇALIŞMALARI"

Transkript

1 ÇYS HAZIRLIĞINDAKİ BİR AYDINLATMA ELEMANLARI TESİSİNDE İÇ ORTAM KİRLENMESİ DÜZELTME ÇALIŞMALARI M.Talha GÖNÜLLÜ Yaşar AVŞAR Ertan ARSLANKAYA Ömer APAYDIN Yıldız Teknik Üniversitesi, Çevre Müh. Bölümü, Beşiktaş İstanbul Tel: (2347) Fax: ÖZET İşletmede ÇYS kurma hazırlığı yapan bir aydınlatma elemanları tesisinde, iç ortam hava kirletici türleri ve kaynakları tespit edilmiştir. Boyama, polisaj ve zımpara işlerinden kaynaklanan partiküllerin, iç ortam hava kalitesini olumsuz etkilemesi nedeniyle, oluşan partiküller ortamdan uzaklaştırılmıştır. Yapılan ikinci ölçümlerde OSHA standartlarını karşılayacak düzeyde iyileşmenin olduğu görülmüştür. İşitme sağlığına zarar verecek düzeyde gürültü üreten makinelerin kullanıldığı alanlar tespit edilerek, kulak koruyucu kullanılması temin edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Metal işleme endüstrisi, İç ortam hava kalitesi, partikül, organik buharlar, gürültü. AN IAQ AND NOISE AMENDMENT WORK IN A LIGHTING ELEMENTS PRODUCTION PLANT ABSTRACT In a lighting elements production plant trying to settle up Environmental Quality Management System (ISO 14000), pollutant kinds disturbing of indoor air quality in the plant and their sources were searched. Material preparing area for electostatic dyeing furnace, polishing room and sandpaper room were determined as main IAQ problem sources. By means of some arrangements of pollutant removing or reduction measures, the concentrations of particulate and organic vapors were pulled downward in order to met OSHA Standards. At the last of the work covering a noise research, meanwhile, ear protection equipment were advised for units effecting hearing health adversely. Correction KEY WORDS: Metal processing industry, IAQ, Particulates, Organic vapors, Noise. GİRİŞ ÇYS Standardı çevre problemlerinin nasıl önlenebileceğini belirlemeyi amaçlar. Mükemmeliyete erişmek esastır. Bu maksatla, mekanizma içinde tespit, ölçümlendirme de bulunmaktadır. ÇYS, geri besleme ve sistemi yenilemeyi öngörür. Bu suretle, sürekli olarak en iyiye doğru yol alınmış olunur. Çevre Yönetim Sistemi nin aşamaları:

2 Sistemin kurulması Sistemin sürdürülmesi şeklinde olup, birinci aşama belgelendirme kontrolleri ve ikinci aşama ise izleme kontrolleri gibi dış kontrollerle anlamlandırılmakta ve kalibre edilmektedir. Bununla beraber, sistemin gelişmesinde en önemli etkenin iç kontroller olduğu, inkar edilemez bir gerçektir[1]. Bu çalışmada, ÇYS kurulması amaçlı olarak, İstanbul-Kağıthane de kurulu bir aydınlatma elemanları üreten tesisi içindeki hava kirleticiler ve gürültü ile ilgili tespitler ve daha sonra yapılan düzeltmeler sonrasında tekrar yapılan ölçümler ile iyileşme düzeyi araştırılmıştır. TESİSİN TANITIMI Tesis Kağıthane-İstanbul da sanayi alanında kurulmuştur. Toplam 107 personel çalışmaktadır. Tesiste yılda takriben 340 bin adet aydınlatma elemanı, armatür vb. üretilmektedir. Bu maksatla alüminyum ve saç malzemeler başta olmak üzere çok metal malzemeler kullanılmaktadır. Tesis, yapısı itibariyle, metal eşya üretim sınıfına girmektedir (SIC 381). Tesise ait işletme akım şeması Şekil 1 de verilmiştir. Şekil 1. Tesis işletme akım şeması İşletme iç ortamındaki olumsuzluklar ile ilgili olarak, iç ortam hava kalitesi ve gürültü oluşması incelenmiştir. İç ortam hava kalitesinin partikül ve organik buharlarla bozulduğu birim veya noktalar olarak: 1. Boyahane ünitesi (partiküller) 2. Zımparahane (partiküller) 3. Polisaj Ünitesi (organik buharlar ve partiküller) belirlenmiştir.

3 Boyahanedeki partiküller; elektrostatik toz boyanın metal parçalara boya tabancası ile püskürtülmesi esnasında oluşmaktadır. Zımparahanede, çark taşı ile zımparalanan metallerden yayılan metal tozları kapalı odada havada birikmektedir. Polisaj kısmında ise, metal malzemelerin cilalanması esnasında fırçalardan cila tozları havaya yayılmaktadır. Bu odada metal malzemeleri temizlemek maksadıyla bir adet benzin dolu kabın ortama organik buhar yaydığı da tespit edilmiştir. Bilindiği üzere benzin, çok sayıda organik bileşiklerin bir araya gelmiş halidir. Benzin içindeki moleküler ağırlık bazındaki fraksiyonel dağılım takriben Tablo 1 deki gibidir. Tablo 1. Normal benzinin fraksiyonel dağılımı İzobütan : 0,755 n-bütan : 0,151 toluen : 0,143 ksilen : 0,083 2-metil-2-bütan : 0,063 n-pentan : 0,061 İzo pentan : 0,061 1,2,4-trimetil benzen : 0,058 2,3-dimetil bibütan : 0,052 n-heksan : 0,051 n-heptan : 0,044 n-oktan : 0,038 2,2,4-trimetilpentan : 0,038 1,1-dimetil 2-fenil etan : 0,033 2-dimetildekan : 0,028 benzen : 0,022 Metal işleme sektörü olması nedeniyle işletmede gürültüye neden olan bir çok metal şekil verme makinesi bulunmaktadır. MATERYAL VE METOTLAR Partikül ölçümleri SKC 224-PCXR8 marka Personal Aircheck Sampler cihazı yardımı ile yapılmıştır. Numune alma işlemi, OSHA Technical Manual TED 1-0,15A da ölçüm standartlarında belirtilen yönteme göre yapılmıştır[2]. Halihazırda yürürlükte olan numara ve 14 Eylül 1990 tarih ile Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Toz Mücadelesiyle İlgili Yönetmelik te silika toz için istenen sınır değer 10 mg/m 3 tür[3]. Amerikan OSHA Standards-29 CFR ye göre toplam toz miktarı 15 mg/m 3 ü geçmemelidir[4]. Polisaj kısmında kullanılan benzin içindeki çok sayıdaki bileşikleri temsilen, heksan ve toluen bileşikleri, Accuro Pump ve Drager Short Term Tubes Hexane 100/a ve Toluene 50/a yardımıyla ölçülmüştür. Bu bileşikler için TLV (Threshold Limit Value) değerleri Plunkett (1987) Handbook of Industrial Toxicology kitabına göre[5]: Toluen: 100 ppm Heksan: 50 ppm şeklindedir.

4 Gürültü ölçümleri ise ilgili mevzuatta belirtildiği üzere data logger imkanı olan HD 9018 Sound Level Meter marka cihaz ile gerçekleştirilmiştir. İLK ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI SONUÇLARI İşletmenin değişik noktalarında belirlenen partikül ve organik buhar konsantrasyonları Tablo 2 de verilmiştir. Tablo 2. İşletmede belirlenen partikül ve organik buhar konsantrasyonları ( ) Birim Partikül (mg/m3) Toluen (ppm) Heksan (ppm) Boyahane Zımparahane Cilahane Türkiye yönetmelik sınırı OSHA Plunkett (1987) TLV Boyahane ve Zımparahanede ölçülen partikül konsantrasyonları, halihazırda yürürlükte olan Toz Mücadelesiyle İlgili Yönetmelik te silika toz için istenen sınır değer 10 mg/m 3 ve Amerikan OSHA Standards-29 CFR deki toplam toz sınırı 15 mg/m 3 ü geçmiştir. Ölçümü gerçekleştirilen 2 noktadaki iç ortam hava kalitesi çalışanların sağlığı açısından çok önemli derecede olumsuzluğa sahip olması nedeniyle, bu iki noktada ve keza polisaj kısmında oluşan partiküllerin iç ortamdan alınarak uzaklaştırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Organik buhar ölçümleri ile, polisaj ünitesi içinde acil sağlık riski düzeyine erişilmediği görülmüştür. Buna rağmen, işlerin yoğunlaştığı zamanlarda bu düzeye gelinebilme ihtimali nedeniyle ve polisaj ünitesinde çalışanların uzun vadede (kronik) olumsuz etkilenmesi söz konusu olacağından, benzin tanklarının bulunduğu yerlere kirli havayı çeken başlık konulması tavsiye edilmiştir. Bu ölçüm faaliyeti sonucunda işletmeye tavsiye edilen hususlar aşağıdaki gibidir: İşyerinde iç ortam kirleticilerinin henüz kaynakta iken yayılmadan uzaklaştırılması gerekir. Bu suretle, minimum hava hacmiyle daha iyi bir şekilde kirleticiler çekilebilmekte ve hava temizleme maliyeti düşmektedir. Bu tür çekme sisteminde en önde gelen kısım davlumbaz olarak da ifade edilen başlıklardır. Şekil 2 de bazı başlık tertipleri fikir verme amacıyla gösterilmiştir. Başlık, kaynağa mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidir. Hava çekme başlığı, işçinin nefes aldığı seviyeden ve bulunduğu yönden havayı çekmemelidir.

5 Şekil 2. Bazı örnek başlık tertipleri İşletme içinde gürültü yapan noktalarda yapılan ölçülen gürültü değerleri Tablo 3 de sunulmuştur. Gürültü ölçüm çalışmaları sonucunda, tesisin boyama, ham hazırlık II, sıvama hane, pres hane, kaynak-saç işleme ünitesi ve zımpara hane birimlerinde aşırı düzeyde gürültü değerlerine rastlanılmış, elde edilen bu gürültü düzeylerine işçilerin maruz kalma süreleri dikkate alındığında, işçilerin bu gibi yerlerde kulak sağlığı açısından zarar görmemeleri için işçilerin mutlak surette kulak koruyucu kullanmaları gerektiği belirtilmiştir. Tablo 3. İşletmede ölçülen gürültü değerleri ve işitme sağlığı açısından değerlendirilmesi ( ). Kaynak Gürültüye Maruz Ölçüm Standart Ölçüm Yeri/ Ünitesi No Kalınan Süre Saat (leqdba) (leqdba) Önlem 1 Montaj 8 saat Ham hazırlık I 6 saat Gereksiz 3 Kalıphane 3 saat Boyahane 8 saat Ham hazırlık II 4 saat Sıvamahane 8 saat Kulak koruyucu önlem 7 Preshane 8 saat alınması gerekmektedir 8 Kaynak-saç işleme 8 saat Zımpara 8 saat

6 DÜZELTME ÇALIŞMALARI VE YAPILAN İKİNCİ ÖLÇÜMLERİN SONUÇLARI İç ortam hava kalitesi açısından sorunlu üç birimde ilk ölçümlerden sonra aşağıdaki tedbirler alınmıştır: 1. Boyahane ünitesi: Boya kabini dışında yapılan boyamalar kaldırılmıştır. Boyalar tümüyle kabin içinde yapılmaya başlanmıştır. Kabin içinde boyanın asıldığı askı çubuğu kabinin içine doğru takriben 15cm kaydırılarak monte edilmiştir. Kabin içinden tozlar takriben 8000 m 3 /h çekişle önce bir siklon seperatör ve sonrada filtreden geçirilmektedir. Bu toz arıtma kısmında önceki çalışmaya göre bir değişiklik yapılmamıştır. 2. Zımparahane: Taşlama işi pencereye yakın olan zımpara makinesinde yapılmaya başlanmış ve bu makineden çıkan taşlama tozları, oluşan tozun aldığı yolda makine altından davlumbaz ağzı teşkili ile yaklaşık 5000 m 3 /h de çekiş yapılarak ortamdan uzaklaştırılmıştır. Çekilen metal çapakları ve tozlarının fan donatısına zarar vermemesi için fandan önce bir toz kapanı maksatlı bir tertip teşkil edilmiştir. Fandan çıkan hava ise bir bidon içindeki suya çarptırılarak geriye kalan tozların kısmen tutulmasına çalışılmıştır. 3. Polisaj Ünitesi: Ünitedeki 4 adet polisaj makinelerinin hemen altından hava çekişleri ile oluşan tozların çekilmesi sağlanmıştır. Yaklaşık 2000 m 3 /h debide hava çekilmiştir. Çekilen hava yine bir bidon içindeki suya çarptırılarak içindeki partiküllerin su ile tutulması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu ünitedeki benzin teknesi kapaklı hale getirilmiş ve üstünde bir davlumbaz teşkil edilerek oluşan organik buharların ortama yayılması engellenmiştir. Yukarda sıralanan düzeltme tedbirlerinden sonra 19. ve 29 Mart.2002 tarihlerinde Tablo 4 teki sonuçlar elde edilmiştir. Tablo 4. İkinci ölçüm sonuçları ve ilk ölçümlerle mukayesesi (19. ve ) Partikül (mg/m3) Toluen (ppm) Heksan (ppm) İkinci ölçüm İkinci ölçüm Birim İlk ölçüm İlk ölçüm İlk ölçüm İkinci ölçüm Boyahane Zımparahane Cilahane Türkiye yönetmelik sınırı OSHA Plunkett (1987) TLV Tablo 4 te belirlenen değerler işçilerin ölçüm esnasında yoğun biçimde çalıştırılması ile elde edildiğinden en olumsuz koşulları yansıtmaktadır. Ölçüm sonuçlarına dayanarak aşağıdaki değerlendirmeler yapılmıştır: - Boyahanede çalışan işçi, yapılan çalışma düzenlemesi ve kabin içindeki boyanacak malzeme askısının kabin içine doğru kaydırılmış olması gibi tedbirler ile yaklaşık 2.5 kez rahatlatılmıştır. A.B.D. OSHA standardını sağlamış olmakla beraber, ilgili birimde çalışan işçinin ülkemiz yönetmeliğine göre yine de iyileştirilecek koşullarda çalıştırılmak durumunda olduğu belirlenmiştir. Bu ünitedeki toz boyama kabini fan gücünün artırılması ve sık bakımla aynı performansta tutulmasının gerektiği sonucuna varılmıştır.

7 - Zımparahanede oluşan metal tozlarının işçiye ulaşan kısmının yaklaşık 8 kat azaldığı görülmektedir. Ancak Ülkemiz yönetmelik sınır değeri 10 mg/m 3 nin altına inilemediğinden; oluşan tozları çekiş biçiminde ve çekiş yapan davlumbaz ağzında düzenlemeler yapılarak durumun iyileştirilmesi gerektiği belirlenmiştir. - Önceki çalışmada ölçülmeyen polisaj kısmındaki işçilere ulaşan partikül miktarı yönetmelikte istenen sınır değerin altında belirlenmiştir. - Polisaj birimindeki organik buharları azaltmak için yapılan düzenlemelerin ölçülen iki bileşikte sırasıyla: 10 ve 7 kat azaltma sağladığı tespit edilmiş olup, iç ortam havasında önemli bir rahatlatma sağlamıştır. Birinci ölçümlerde elde edilen gürültülerin, kulak koruyucular ile önlenemez derecede yüksek gürültüler olmaması nedeniyle, gürültü kaynaklarında gürültü oluşumunu azaltıcı tedbir alınmasına gerek duyulmamış ve ikinci ölçümler esnasında gürültü ölçümleri tekrarlanmamıştır. SONUÇ ÇYS, işletmelerin kendilerini sürekli düzenleme ve geliştirme imkanı sağladığında dış çevreye olan olumlu katkıları yanında, iç ortamda bulunan çalışanlar için de sağlıklı ve rahat çalışma ortamlarının oluşmasına neden olan bir olumlu katkısı söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada ele alınan metal işleme sektörü örneği tesiste, boyama, polisaj ve zımpara işlerinin gerçekleştirildiği iç ortam havasındaki partiküller ve organik buharların azaltılması çabalarında önemli başarılar temin edilmiştir. Ölçüm sonuçlarına göre, işletmede tümüyle OSHA sınır değerleri sağlanmıştır. Buna rağmen, aynı birimlerdeki partikül konsantrasyonların daha da düşürülmesi için tavsiyede bulunulmuştur. Tesiste işitme sağlığını olumsuz yönde etkileyecek düzeyde gürültüye sahip olan kısımlarda işçilerin kulaklık kullanması gerektiği belirtilmiştir. KAYNAKLAR 1. Gönüllü,M.T. (2001), Endüstriyel Kirlenme Notları, Yıldız Teknik Üniversitesi 2. OSHA, (1999), Personal Sampling for Air Contaminants, OSHA Technical Manual TED A, New York 3. Resmi Gazete, numara ve 14 Eylül 1990 tarih, Toz Mücadelesiyle İlgili Yönetmelik 4. OSHA Standards-29 CFR 5. Plunkett (1987) Handbook of Industrial Toxicology, 3rd Ed., Chemical Publ. Co., Inc.

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI Berivan Boduroğlu 26.10.2018 1 EMİSYON VE HAVA KİRLİLİĞİ Katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete:28.7.2013-28721 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

METAL ENDÜSTRİSİNDE İÇ ORTAM TOZ VE GAZ KONSANTRASYONLARININ BELİRLENMESİ

METAL ENDÜSTRİSİNDE İÇ ORTAM TOZ VE GAZ KONSANTRASYONLARININ BELİRLENMESİ _ 1801 METAL ENDÜSTRİSİNDE İÇ ORTAM TOZ VE GAZ KONSANTRASYONLARININ BELİRLENMESİ Oktay ÖZKAN Fatma VARİNLİ Hande ÇAYIR ÖZET Bu çalışmada, tesis içerisindeki iç hava kalitesi, iç hava kalitesini bozan kirleticilerin

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 28 Temmuz 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28721 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit. ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Endüstriyel Havalandırma

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Endüstriyel Havalandırma T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Endüstriyel Havalandırma İçerik - Endüstriyel Havalandırma - Hava Tedarik/Tahliye Sistemleri - Genel Havalandırma - Lokal

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE İŞ TEFTİŞİNİN ÖNEMİ. M.Fatih KEPEZ İş Müfettişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı

MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE İŞ TEFTİŞİNİN ÖNEMİ. M.Fatih KEPEZ İş Müfettişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı MESLEK HASTALIKLARININ ÖNLENMESİNDE İŞ TEFTİŞİNİN ÖNEMİ M.Fatih KEPEZ İş Müfettişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı SUNUM PLANI İş Teftiş Kurulu Hakkında Kısa Bilgiler Teftiş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) BACAGAZI EMİSYON (TS CEN/TS 15675 ve TS EN 15259 Şartlarına Uygun) Deney Laboratuvarı Adresi :Necatibey Cad. Gümrük Sok. Küçük Han No:4 Karaköy - Beyoğlu 34425

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ. Hüsamettin ÇOBAN ÇEDFEM

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ. Hüsamettin ÇOBAN ÇEDFEM İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ Hüsamettin ÇOBAN ÇEDFEM yasal dayanak 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Bölüm:2 Madde:10 Fıkra:4 İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların

Detaylı

www.vitamuhendislik.com

www.vitamuhendislik.com www.vitamuhendislik.com 2 HAKKIMIZDA VİTA MÜHENDİSLİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇEVRE ÖLÇÜM LABORATUVARI, ölçüm hizmetlerinde ülkemizin önde gelen mühendislik firmalarından biri olmayı kendine amaç edinmiş

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 3. Endüstriyel Kirlenme Problemleri Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK 3.1. Endüstriyel Atık Kaynak ve Türleri Endüstriyel faaliyetlerin asıl amacı; üretim yapmak Endüstriyel

Detaylı

Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VI Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik a) En düşük maruziyet eylem değerleri: (L EX, 8saat) = 80 db(a) veya (P tepe) = 112 Pa [135 db(c) re. 20 µpa] (20 µpa referans

Detaylı

ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI

ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI M E D İ B İ M M E D İ K A L B İ L İ Ş İ M K A L İ B R A S Y O N D A N I Ş M A N L I K G Ü L M E K İ Y L E Ş T İ R İ R D E R N E Ğ İ - ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI ISO-14644 CLEANROOM

Detaylı

ISO HAVA FiLTRELERiNDE YENi STANDART. Daha iyi bir gelecek için yüksek kaliteli filtrasyon

ISO HAVA FiLTRELERiNDE YENi STANDART. Daha iyi bir gelecek için yüksek kaliteli filtrasyon HAVA FiLTRELERiNDE YENi STANDART Daha iyi bir gelecek için yüksek kaliteli filtrasyon PARTİKÜLLERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ Artan hava kirliliği nedeniyle, partiküllerin insan sağlığı üzerindeki etkisi

Detaylı

METAL İŞLEME TOZ TOPLAMA VE FİLTRASYON SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ

METAL İŞLEME TOZ TOPLAMA VE FİLTRASYON SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ METAL İŞLEME TOZ TOPLAMA VE FİLTRASYON SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ Bomaksan; 1986 yılından bugüne HVAC sektöründe Tesisat Mühendisliği alanında,

Detaylı

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma da 2000-2010 yıllarındaki yıllık, aylık, saatlik veriler kullanılarak kirleticilerin mevsimsel değişimi incelenmiş, sıcaklık, rüzgar hızı, nisbi

Detaylı

HAVA ve KOKU YÖNETİMİ. YAĞ BUHARI ve DUMAN KONTROLÜ. www.aomturkiye.com

HAVA ve KOKU YÖNETİMİ. YAĞ BUHARI ve DUMAN KONTROLÜ. www.aomturkiye.com HAVA ve KOKU YÖNETİMİ YAĞ BUHARI ve DUMAN KONTROLÜ www.aomturkiye.com Mutfak davlumbazı içinde paslanmaz çelikten yapılan filtreler emiş kanallarına doğru hareket eden alevlere karşı bir bariyer görevi

Detaylı

OFFLINE SERIES GLOBAL STANDARD COOLER

OFFLINE SERIES GLOBAL STANDARD COOLER OFFLINE SERIES GLOBAL STANDARD COOLER AC-MOTORLU VE POMPALI YAĞ VE HAVA SOĞUTMA SİSTEMLERİ ÜRÜN BİLGİLERİ AKG-Line, yüksek performanslı endüstriyel alüminyum radyatör sistemlerinde piyasa lideri olan kuruluşumuzun

Detaylı

PATOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞANLARININ UYGULAMA SORUNLARI TIP TEKNİKERİ HAŞİM İMAK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ PATOLOJİ AD.

PATOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞANLARININ UYGULAMA SORUNLARI TIP TEKNİKERİ HAŞİM İMAK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ PATOLOJİ AD. PATOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞANLARININ UYGULAMA SORUNLARI TIP TEKNİKERİ HAŞİM İMAK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ PATOLOJİ AD. PATOLOJi CALISANLARININ KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR 1. Yasalar ve mevzuatlardan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Büklüm Sok. No: 23/4 Kavaklıdere 06700 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 419 22 82 Faks : 0 312 419 22 84 E-Posta : ekotest@ekotest.com.tr

Detaylı

İşletme Genel Bilgiler

İşletme Genel Bilgiler İşletme Genel Bilgiler Mikroman Maden San. ve Tic. A.Ş. Firması; Hisarardı Mah. Yazkır Mevkii Yatağan/Muğla adresinde faaliyet göstermekte olup, açık ocaktan üretim, kırma - eleme tesis kapasitesi 450.000

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Deney Adresi : Yukarı Dudullu Mh. Nato Yolu Cd. Çam Sk. No:7 ÜMRANİYE 34775 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 469 46 66 Faks : 0 216 469 46 67 E-Posta : info@szutest.com.tr

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜM LABORATUVARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE FİZİK MÜHENDİSLERİ VE SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜM LABORATUVARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE FİZİK MÜHENDİSLERİ VE SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜM LABORATUVARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE FİZİK MÜHENDİSLERİ VE SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ GÜL ÖZMEN FİZİK YÜKSEK MÜHENDİSİ YÖNETİM TEMSİLCİSİ SUNUM İÇERİĞİ Tanımlar Kurumumuz Alt

Detaylı

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER PR20160926-1_P-Hidrokarbon PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ Prosense "P" serisi gaz dedektörleri havada bulunan Parlayıcı gaz buharlarının ve Patlayıcı gazların

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD.

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD. İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD. BAŞVURU DİLEKÇESİ ÜCRET DEKONTU İŞYERİ BİLGİ FORMU EK-3 DE BELİRTİLEN FORM YETKİ

Detaylı

KAUÇUK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN KİMYASAL TEHLİKELER ve ÇALIŞANLARIN BU TEHLİKELERDEN KORUNMASI

KAUÇUK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN KİMYASAL TEHLİKELER ve ÇALIŞANLARIN BU TEHLİKELERDEN KORUNMASI KAUÇUK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN KİMYASAL TEHLİKELER ve ÇALIŞANLARIN BU TEHLİKELERDEN KORUNMASI Özgen TİMUÇİN KILIÇ Kimya Mühendisi İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü İÇERİK İSGÜM Kauçuk Endüstrisi

Detaylı

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ

SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ SANAYĠ KAYNAKLI HAVA KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ İsken Sugözü Termik Santrali Adana Türkiye de 200 binin üzerinde iģletme, 70 bin dolayında üretim/sanayi iģletmesi bulunmaktadır. Bunlar arasında; Enerji tesisleri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Gökkuşağı Mahallesi 1200. Sk. 12/13 Dikmen / Çankaya ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 4726664 Faks : 0 312 4736215 E-Posta : info@ankalab.com.tr

Detaylı

YAZAR HAKKINDA... İİİ

YAZAR HAKKINDA... İİİ İÇİNDEKİLER Sayfa YAZAR HAKKINDA... İİİ İÇİNDEKİLER...V ÖNSÖZ... Xİİİ 1. GİRİŞ...3 2. ENDÜSTRİYEL İŞLEMLER...13 2.1. ENDÜSTRİLERDE KULLANILAN TEMEL İŞLEM VE PROSESLER...13 2.2. HAMMADDE, ÜRÜN, ARA ÜRÜN

Detaylı

HAVALANDIRMA VE İÇ HAVA KALİTESİ

HAVALANDIRMA VE İÇ HAVA KALİTESİ HAVALANDRMA VE İÇ HAVA KALİTESİ Dr. İbrahim ÇAKMANUS, Mak.Müh. Özet Son yıllarda doğal gaza geçiş, AB mevzuatına uyum gibi nedenlerle şehirlerde dış ortam hava kalitesinde bir miktar iyileşme olmuştur

Detaylı

İSTANBUL ANADOLU YAKASI HAVA KİRLİLİĞİNİN PM10 ve PM2.5 AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ufuk MALAK Prof.Dr. Kadir ALP

İSTANBUL ANADOLU YAKASI HAVA KİRLİLİĞİNİN PM10 ve PM2.5 AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ufuk MALAK Prof.Dr. Kadir ALP İSTANBUL ANADOLU YAKASI HAVA KİRLİLİĞİNİN PM10 ve PM2.5 AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ufuk MALAK Prof.Dr. Kadir ALP Hava Kirliliği Hava kirliliğinin, özellikle Partiküler madde PM10 ve PM2.5 in sağlık üzerine

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Laboratuvarlarının Akreditasyonu Recep YEŞİLÖZ Başdenetçi Akreditasyon Uzmanı Mayıs 2015 Ankara 1 TASLAK

Detaylı

Endüstriyel İşitme Kaybı

Endüstriyel İşitme Kaybı Endüstriyel İşitme Kaybı Dr. Özkan Kaan KARADAĞ(MD) İş Sağlığı Bilim Uzmanı (MSc) SB İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi okkaradag@gmail.com 1940 lı yıllardan bu yana Türkiye de, meslek hastalıkları

Detaylı

YTÜ ŞEVKET SABANCI KÜTÜPHANE BİNASI İÇ ORTAM HAVASINDAKİ PARTİKÜLLERİN İNCELENMESİ

YTÜ ŞEVKET SABANCI KÜTÜPHANE BİNASI İÇ ORTAM HAVASINDAKİ PARTİKÜLLERİN İNCELENMESİ YTÜ ŞEVKET SABANCI KÜTÜPHANE BİNASI İÇ ORTAM HAVASINDAKİ PARTİKÜLLERİN İNCELENMESİ M.Talha GÖNÜLLÜ Hürrem BAYHAN Yaşar AVŞAR Ertan ARSLANKAYA gonul@yildiz.edu.tr hbayhan@yildiz.edu.tr avsar@yildiz.edu.tr

Detaylı

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Sayfa 1 TÜRKTAY 19-20 Ekim 2016 Ankara Yakma Tesisi Dizayn Parametreleri Yakma Kapasite si 35.000 ton/yıl Isıl Değer Enerji kurulu güç 86 Gj/saat 5,2

Detaylı

Ýsmet UYSAL Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, ÇANAKKALE,

Ýsmet UYSAL Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, ÇANAKKALE, ARAÞTIRMA MAKALESÝ Çanakkale'de 1991-21 Yýllarý Arasýnda Hava Kirliliði Sorunu Ýsmet UYSAL Çanakkale Onsekiz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, ÇANAKKALE, Cilt:11 Sayý:45 (22), 18-23

Detaylı

ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI 6.ULUSAL HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ SEMPOZYUMU (HKK2015) 7-9 Ekim 2015, İzmir ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI Özlem ÖZDEN ÜZMEZ, Akif

Detaylı

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur İbni Sina M. ALİ SÜNGÜ VKV AMERİKAN HASTANESİ TEKNİK SERVİS MÜDÜRÜ Havada bulunan gözle görülür veya görülmez partiküllerin boyutlandırılmasında

Detaylı

Laboratuvarı. Hakkımızda;

Laboratuvarı. Hakkımızda; Hakkımızda; BC LABORATUVARI olarak; Çevre ölçümleri faaliyetlerimizi taşıdığımız sorumluluğun bilincinde; çevrenin korunmasını, ölçüm kalitesi ve müşteri memnuniyetini esas alarak sürdürmekteyiz. Ölçümlerimizde;

Detaylı

Aydın Astim Organize Sanayi Bölgesinde İş Kazalarının İncelenmesi ve Önlenmesinde Eğitimin Rolü. Uzm. Dr. Cenk BENLİ

Aydın Astim Organize Sanayi Bölgesinde İş Kazalarının İncelenmesi ve Önlenmesinde Eğitimin Rolü. Uzm. Dr. Cenk BENLİ Aydın Astim Organize Sanayi Bölgesinde İş Kazalarının İncelenmesi ve Önlenmesinde Eğitimin Rolü Uzm. Dr. Cenk BENLİ 2 Giriş Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA) tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ HAKKIMIZDA Kalara Çevre Danışmanlık Çalışma hayatına 06.02.2014 tarihinde Ankara merkezli olarak hizmet vermeye başlamıştır. Çözüm ortağımız 23.01.2011 tarihinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan

Detaylı

TÜRKiYE DE BİR ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN HAVA KALİTESİ MODELLEME ÇALIŞMASI

TÜRKiYE DE BİR ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN HAVA KALİTESİ MODELLEME ÇALIŞMASI TÜRKiYE DE BİR ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN HAVA KALİTESİ MODELLEME ÇALIŞMASI Barış R.CANPOLAT*, Aysel T.ATIMTAY*, Ismet MUNLAFALIOĞLU**, Ersan KALAFATOĞLU*** *ODTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü, 06531 Ankara **T.Ç.M.B.

Detaylı

DAVLUMBAZLAR Yakalama verimi.

DAVLUMBAZLAR Yakalama verimi. DAVLUMBAZLAR Toz emisyonlarının egzoz veya filtre sistemine girdiği ve taşındığı bölümler davlumbazlardır. Bunlar endüstriyel toz toplama sistemlerinin en önemli bileşenlerinden birisidir. Çünkü mahalden

Detaylı

Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir.

Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir. EMİSYON ÖLÇÜMLERİ Emisyon Nedir? Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir. Çevre mevzuatı kapsamında; Yakıt ve benzerlerinin yakılmasıyla; sentez, ayrışma, buharlaşma

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Gazi Mahallesi Silahtar Caddesi No:134/1 Yenimahalle 06170 ANKARA/TÜRKİYE Tel : 0 312 211 16 80 Faks : 0 312 211 16 83 E-Posta : cevre@cankayasaglik.com.tr

Detaylı

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Mart 2011 Müfredat özeti - NEBOSH International General Certificate in Occupational Health and Safety (Mart 2011 spesifikasyonlarına

Detaylı

İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik kapsamında

İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik kapsamında GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik kapsamında yeterlik belgesi almak üzere başvuran Selin Ölçüm Lab. Hizm. BiL. Müh. Müş. İnş. San. Ve Tic.

Detaylı

MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER. Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL /09 /2016 ANKARA

MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER. Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL /09 /2016 ANKARA MET KARŞILAŞTIRMA TABLOLARI ANALİZ VE GRAFİKLER Prof. Dr. AYHAN ŞENGİL 28-29 /9 /16 ANKARA TÜRKİYE DE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN GENEL MET LERE UYUM DURUMU 9 8 6 4 85 95 95 82 75 9 45 76 21.MET: Su tüketimi ve

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ANKARA - MART 2017 1 SUNUM İÇERİĞİ

Detaylı

aircoolers Evaporatörler Aircoolers TAVAN TİPİ EVAPORATÖRLER CEILING TYPE AIR COOLERS DUVAR TİPİ EVAPORATÖRLER WALL TYPE AIR COOLERS

aircoolers Evaporatörler Aircoolers TAVAN TİPİ EVAPORATÖRLER CEILING TYPE AIR COOLERS DUVAR TİPİ EVAPORATÖRLER WALL TYPE AIR COOLERS aircoolers Evaporatörler Aircoolers CEILING TYPE AIR COOLERS Teknik Bilgiler / Technical Details UYGULAMA Ürünlerimiz, endüstriyel ve ticari soğuk muhafaza, donmuş muhafaza, şoklama hücreleri ve serinletilme

Detaylı

NOVATEST.

NOVATEST. NOVATEST HAVALANDIRMA ÖLÇÜMLERİ HVAC Validasyon Ölçümleri Kanal Kaçak (Sızdırmazlık) Testleri Biyo Güvenlik (LAF) Kabinleri Validasyonu Çeker Ocak Validasyonu İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ İç Ortam

Detaylı

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ 1 Beytullah EREN, 1 Büşra SUROĞLU, 1 Asude ATEŞ, 1 Recep ĐLERĐ, 2 Rüstem Keleş ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

HAS İş Sağlığı ve Güvenliği II 01- UYGULAMA İLKELERİ

HAS İş Sağlığı ve Güvenliği II 01- UYGULAMA İLKELERİ HAS223-26 İş Sağlığı ve Güvenliği II 01- UYGULAMA İLKELERİ İSG Kanunu Haziran 2012 MADDE 4- (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; İŞ SAĞLIĞI

Detaylı

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi 06.03.2018-ANTALYA GEREKÇE 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimyasal Maddelerle

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Yukarı Dudullu Mh. Nato Yolu Cd. Çam Sk. No:7 ÜMRANİYE 34775 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 469 46 66 Faks : 0 216 469 46 67 E-Posta :

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ

TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ TOPRAK KİRLİLİĞİNDE SANAYİ UYGULAMALARI VE SAHAYA ÖZGÜ RİSK ANALİZİ MART 2017 SUNUM PLANI 1. Toprak Kirliliği İle İlgili Yapılmış Örnek Çalışmalara Ait Görseller 2. Sanayi Tesislerinde Risk Analizi ve

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : 1348. Sk. Keremoğlu İş Merkezi No:2/Am Konak 35510 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 0 232 369 15 85 Faks : 0 232 368 65 14 E-Posta : ulusoy@ulusoyissagligi.com

Detaylı

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ Çevre Mühendisliği Bölümü Hava Kirliliği Laboratuvarı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 31 Ekim 1 Kasım 2014 İzmir Mimarlık Merkezi 1 Aliağa ve

Detaylı

İş yeri ortamında gürültü ve risk değerlendirmesi

İş yeri ortamında gürültü ve risk değerlendirmesi İş yeri ortamında gürültü ve risk değerlendirmesi Hüseyin SEZEK Fizikçi, Endüstri Mühendisi İSGÜM Kocaeli Bölge Laboratuvar Müdür V. Ankara 04 Kasım 2016 04.11.2016 1 GÜRÜLTÜ Gürültü istenmeyen veya zarar

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürültü-Titreşim Parametrelerinde Dikkat Edilecek Hususlar İş Hijyeni Ayhan ÖZMEN İSG Uzmanı Fizik Mühendisi İSGÜM Şubat

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ 1 GİRİŞ Kimya, petrokimya, doğal gaz, petrol, kimyasal madde depolama tesisleri ve benzeri sektörler gibi yanıcı maddelerin kullanıldığı, depolandığı ve taşındığı işyerlerinde

Detaylı

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR 1) Kullanılmış lastikler 2) I ve II nci kategori atık yağlar 3) Boya çamurları 4) Solventler 5) Plastik atıklar 6) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

Gürültü Yönetmeliği. (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl))

Gürültü Yönetmeliği. (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl)) Gürültü Yönetmeliği (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl)) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işçilerin

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ İşyerlerinde meslek hastalıklarına sebep olabilecek faktörleri her zaman tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu sebeple, meslek hastalıklarından korunmak

Detaylı

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM HAVA KİRLİLİĞİ KONTROL MEKANİZMASI Ulusal, Bölgesel Yerel Çalışma

Detaylı

Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri

Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri Environment International Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri Hoş Geldiniz 23 Temmuz 2010 Wim van Doorn TEMĠZ HAVA NEDĠR? Temiz hava bileşimi Azot Oksijen Su buharı Diğer kirleticiler Karbon dioksit Organik

Detaylı

Temiz Hava Planları. Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü

Temiz Hava Planları. Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü Temiz Hava Planları Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü MATRA Eskişehir ve İskenderun da Temiz Hava için Elele Projesi 4. İletişim Platformu Toplantısı 8 Ekim

Detaylı

İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir.

İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir. 1. GİRİŞ İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir. 1 Limanlar, Türkiye ekonomisinin en önemli destek üniteleridir.

Detaylı

Türkiye de radon ölçümleri Radon measurements in Turkey

Türkiye de radon ölçümleri Radon measurements in Turkey Bu makale, 2008. Uluslararası Katılımlı Tıbbi Jeoloji Sempozyumu Kitabı (Editör: Dr. Eşref Atabey), ISBN: 978-975-7946-33-5, Sayfa: 69-72 yayımlanmıştır. Türkiye de radon ölçümleri Radon measurements in

Detaylı

Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi

Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi Kalibrasyon Gazı ve Aksesuarları Kalibrasyon ve Bump Testi Ekipmanın kalibrasyonu, ekipmanın güvenle çalıştırılmasını ve işlevselliğini sağlayacak, aynı zamanda da ilgili yasa ve yönetmelik hükümlerini

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş.

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. TEMİZ ODA VALİDASYON TANITIM DOSYASI 1. HAKKIMIZDA Günümüzün gelişen teknoloji ve artan kalite standartları ile birlikte insan sağlığını direkt ilgilendiren

Detaylı

GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN /09 /2016 ANKARA

GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN /09 /2016 ANKARA GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN 28-29 /09 /2016 ANKARA Projenin Yürütücü Kuruluşu : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 08-14 Nisan 2016) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün Firma tanımı Ürün ismi Ürün kodu Firma ismi Adres SELULOZiK TiNER TN200.00.0000 Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815

Detaylı

ELEKTROSTATİK BOYA OPERATÖRÜ

ELEKTROSTATİK BOYA OPERATÖRÜ TANIM Otomobil, makine, uçak v.b. endüstri dallarında boya ve boyama yüzeylerini hazırlayan ve elektrostatik boyama işlerini yapan kişidir. GÖREVLER İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda,

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

SLIM PANEL DOWNLIGHT CATALOG

SLIM PANEL DOWNLIGHT CATALOG SLIM PANEL DOWNLIGHT CATALOG 2017 DOWNLIGHT Slim LED Panel Sıva Altı Serisi Ürün Özellikleri Elektrostatik toz boyalı, soğutma kanallı alüminyum enjeksiyon gövde Yüksek lümen değerinde ve uzun ömürlü SMD

Detaylı

BİR AKUSTİK DENEY ODASININ ARKA PLAN GÜRÜLTÜ PROBLEMİNİN İNCELENMESİ

BİR AKUSTİK DENEY ODASININ ARKA PLAN GÜRÜLTÜ PROBLEMİNİN İNCELENMESİ BİR AKUSTİK DENEY ODASININ ARKA PLAN GÜRÜLTÜ PROBLEMİNİN İNCELENMESİ H. EROL (1), T. BELEK (1), T. DURAKBAŞA (2) ÖZET Bu çalışmada, arka plan gürültü probleminin ortaya çıktığı bir akustik deney odası

Detaylı

TOFAŞ da İSG Ortam Ölçümlerinin Yönetimi

TOFAŞ da İSG Ortam Ölçümlerinin Yönetimi TOFAŞ da İSG Ortam Ölçümlerinin Yönetimi BUSİAD 22/01/2015 1 20 Novembre, 2010 TANIM YASAL DURUM TOFAŞ İSTATİSTİKLERİ NASIL ORTAM ÖLÇÜMÜ YAPTIRIYORUZ ŞARTNAME ÖLÇÜM LAYOUTLARI ÖLÇÜMLER RAPOR PAYLAŞIMI-BÜTÇE-ÖDEVLER

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ DAĞITIM YERİ NO TARİHİ Güncelleyen Kişi : YN: Yönetim TK: Türkak İN: İntranet Form Güncelleme Tarihi : FORM NO: F20 İlk Yayın Tarihi :01.10.2014 Revizyon No/Tarih: / Sayfa.../... DAĞITIM YERİ NO TARİHİ

Detaylı

İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI

İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. Koruma: Bir

Detaylı

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35160 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks:

Detaylı

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN ĐŞ YAŞAMINA ETKĐSĐ iş yerinde çevre faktörleri klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler MAK4091 Ergonomi 1 Ses; SES elastik bir ortam olan havada, mekanik titreşimlerden

Detaylı

EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE

EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE SGS ÇEVRE SGS ÇEVRE LABORATUVARI SGS Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

Suların Kimyasal Analizi ve İzlenmesi için Teknik Spesifikasyon Direktifi 2009/90/EC

Suların Kimyasal Analizi ve İzlenmesi için Teknik Spesifikasyon Direktifi 2009/90/EC SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Suların Kimyasal Analizi ve İzlenmesi için Teknik Spesifikasyon Direktifi 2009/90/EC Bahar Ayşe AYDIN Aralık 2014 1 Sunum İçeriği 2009/90/EC

Detaylı

F.S.S. FREN SİSTEMLERİ SANAYİ

F.S.S. FREN SİSTEMLERİ SANAYİ F.S.S. FREN SİSTEMLERİ SANAYİ TİC. LTD. ŞTİ. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE İYİ UYGULAMALAR Özlem AVLAN F.S.S. FREN SİSTEMLERİ SANAYİ ve TİC. LTD. ŞTİ. İSG & Çevre Yönetim Sistemleri Uzmanı İŞLETME BİLGİLERİ

Detaylı

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI İ.ÖZTÜRK*' t- Y.ÖZTAŞKENT**/ A.KEÇECİ*** * ÎTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ** ARTAŞ A.Ş., Cihannuma Mah.Bostancıbaşı

Detaylı

Marmara ve Ege bölgesinde yaygın satış

Marmara ve Ege bölgesinde yaygın satış HAKKIMIZDA Marmara ve Ege bölgesinde yaygın satış ağına sahip olan ASİSTAL ALÜMİN- YUM, 1994 yılından bu yana hizmet vermektedir. Fabrikamız Kırklareli Organize Sanayi bölgesi içinde yer almakta olup,

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası EK LİSTE-1/8 SO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu TS ISO 7935 Emisyon (1) CO CO 2 Elektrokimyasal Hücre Metodu İnfrared Metodu Elektrokimyasal Hücre Metodu İnfrared Metodu TS ISO 12039 TS ISO 12039 O 2 Elektrokimyasal

Detaylı

SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR.

SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR. GÜRÜLTÜ TİTREŞİM SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR. İNSANDA DUYMA EŞİĞİ 0 DB ; AĞRI EŞİĞİ İSE

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 06-12 Haziran 2016) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu

Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu Nilüfer İlçesi ndeki Klasik Hava Kirletici Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Raporu (Periyot: 13-19 Kasım 2017) Prof. Dr. Yücel TAŞDEMİR 1 Özet Nilüfer Belediyesi nin BEBKA destekli projesi kapsamında Nilüfer

Detaylı