CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014"

Transkript

1 CEV ÇİZGİ HAKEMLİĞİ TALİMATLARI 2014 GİRİŞ Resmi oyun kurallarına göre (27); 27.1 çizgi hakemlerinin yerlerini, 27.2 ise sorumluluklarını belirler. Kural 28.2 ise resmi bayrak işaretlerini şekil 12 de gösterildiği üzere belirtir. 1. YERLEŞİM Müsabakadan Önce Çizgi hakemleri uluslararası maçlarda (Avrupa kupaları dahil) müsabaka başlamadan en az 45 dakika önce, ülkemizdeki maçlarda oyun protokolüne uygun olarak sahaya çıkarlar. Oyun protokolünden sonra ve müsabakanın başlangıcından hemen önce, her bir çizgi hakemi oyun alanının 4 köşesinde, aşağıdaki şekilde gösterildiği üzere yerlerini almalıdır. Müsabaka Sırasında Çizgi hakemleri sorumlu oldukları çizginin hayali uzantısına 1-3 m. arasında bir mesafede durmalıdır. Ç-1 Başhakemin sağ kolu tarafında olan uzun çizgiden sorumludur Ç-2 Yardımcı hakemin sol kolu tarafında olan kısa çizgiden ve servis atan oyunculardan sorumludur Ç-3 Yardımcı hakemin sağ kolu tarafında olan uzun çizgiden Ç-4 ise Başhakemin sol kolu tarafında olan kısa çizgiden ve servis atan oyunculardan sorumludur Çizgi hakemleri maç boyunca aynı çizgiden sorumludur.

2 Maç Sonunda Çizgi hakemleri Baş ve Yardımcı hakem ile birlikte sıraya girmezler, doğruca yazı masasına gitmelidirler. 2. SORUMLULUKLARI Çizgi hakemleri yetkileri içerisinde bulunan hatalar ile ilgili Baş hakeme bilgi vererek onunla işbirliği yapar. (Kural 27.2) Baş hakem oyun hatalarına karar verirken, çizgi hakemlerinin vermiş olduğu bilgiden yararlanabilir. Resmi işaretler sabit ve net olmalıdır. Çizgi hakemleri vermiş oldukları işaretin Baş hakem tarafından fark edildiğinden emin olmalı, bazı durumlarda Baş hakem çizgi hakeminin işaretini tekrar etmesini isteyebilir. Eğer Baş hakem çizgi hakeminin işaretine uymuyorsa, çizgi hakemi işaretinde ısrar etmemeli, bunun yerine sakin bir şekilde normal duruşunu alarak herhangi bir olumsuz ifadede bulunmamalıdır. Eğer çizgi hakemleri farklı işaretler göstermiş ise Baş hakem karar verme yetkisine sahiptir. Çizgi hakemlerinin bayrakları 40cm x 40cm, oyun alanına zıt renkte ve tek tip olmalıdır. Bayraklar aşağıdaki işaretleri göstermek için kullanılmalıdır. A. DAHİL TOP Oyun alanını sınırlayan çizgiler dâhil olmak üzere oyun alanına temas eden tüm toplar. Topun oyun alanında düştüğü çizgiye en yakın olan çizgi hakemi tarafından bu işaret gösterilmelidir. Eğer top toyun alanının uzun çizgi ile kısa çizginin birleşim noktası olan tam köşe noktasına düşüyorsa, o köşeye en yakın olan çizgi hakemi tarafından işaret gösterilmelidir. B. HARİÇ TOP Top tamamen oyun alanını sınırlayan çizgilerin dışına düşüyorsa. Topun yere değdiği yere en yakın olan çizgiden sorumlu çizgi hakeminin işareti vermesi gerekmektedir.

3 C. ELDEN TOP Topa blok/blokçular veya karşılayan yada savunma yapan takım tarafından temas edilmiş ve buradan oyun alanını sınırlayan çizgilerin dışındaki yere temas etmiş ise. Topun yere değdiği yere en yakın olan çizgiden sorumlu çizgi hakeminin işareti vermesi gerekmektedir. Eğer bir blokçu kendi oyun alanında dışarıya değen bir topa temas etmiş ise, teması gören çizgi hakemi tarafından işaret gösterilmelidir. D. OYUN ALANI DIŞINDAKİ TOP Top, file dikey düzleminin dışındaki geçiş boşluğundan rakip oyun alanına girerse veya anten, ip, direk ve yan bandın dışında kalan fileye temas ederse. Top, file dikey düzlemi dışındaki geçiş boşluğunun üzerinden tamamen veya kısmen rakibin serbest bölgesine girmiş ve yere değmiş ise veya aynı takım oyuncusu tarafından tamamen veya kısmen file dikey düzlemi dışındaki geçiş boşluğunun üzerinden geri çevrilememiş ise. Bu işaret olayın gerçekleştiği uzun çizgiye bakan çizgi hakemi tarafından gösterilmelidir.

4 E. SERVİS Servis atan oyuncu, topa vuruş anında veya smaç servis atmak üzere yerden temasını kestiği anda; oyun alanına, dip çizgiye yada servis atma bölgesini sınırlayan çizgilerin dışına temas ederse. Bu işaret ilgili dip çizgiden sorumlu çizgi hakemi tarafından gösterilir. F. SERVİS VURUŞU ESNASINDA OYUN ALANI DIŞINDA OLAN OYUNCU Eğer bir oyuncu (Servis atan dışında) servis vuruşu anında kendi oyun alanının dışında duruyorsa. Bu işaret ilgili çizgiden sorumlu hakem tarafından gösterilir, çizgi hakemi aynı zamanda ilgili çizgiyi eliyle işaret etmelidir. Şunu unutmayın ki ayağın bir kısmı bile oyun alanını sınırlayan çizgilerin dışındaki bölgeye temas ediyorsa, bu bir hatadır. G. KARAR VERMEK İMKANSIZ Çizgi hakemi hata ile ilgili karar veremiyor ise. Bu işaret herhangi bir gecikme olmadan, hata ile ilgili bir yargıya varamadığı anda gösterilmelidir.

5 3. TEKNİK Tüm hakemlerin yapması gerektiği gibi çizgi hakemleri de maç boyunca konsantrasyonlarını düşürmemek için müsabaka öncesinde hazırlık yapmalıdırlar. CEV şu anda tüm müsabakalarda çizgi hakemlerinin de Uluslar arası hakem sağlık şartlarını taşıması gerektiğini vurgulamaktadır. Maç boyunca, çizgi hakemleri, en doğru karar verebilecekleri pozisyonda durmalıdır. Gerekli anlarda çizgi hakemleri hareket ederek pozisyon değiştirebilir. Bayrak her zaman sağ elde tutulmalı (Baş hakeme yakın), tüm hareketlerde sol ayak her zaman sağ ayağın önünde olmalıdır (çizgi hakemlerinin duruşunun oyun alanına dönüklüğünü sağlamak). Bir servis veya ralli sırasında, çizgi hakemi, oyuncunun oynama hareketine müdahale etmemek adına, geçici bir dikkat dağınıklığı yol açsa bile, hızlı bir şekilde duruş yerinden uzaklaşmalıdır. Duruş (vücut) Pozisyonları Bir voleybol müsabakasında olan 3 ayrı süreç vardır. a) Ralliler b) Duraklamalar c) Fasılalar Bu süreçlerin her birinde çizgi hakemlerinin duruşları da farklılık göstermektedir. a) Ralliler Ralliler, çizgi hakemlerinde en üst seviyede odaklanma gerektiren, kararlarının niteliğini ve kalitesini gösteren süreçlerdir. Belirli noktalara ve alanlara odaklanma yeteneğini geliştirmek için uygun duruş pozisyonu alabilmek çok önemlidir. Çizgi hakemleri hareketli olmalıdır. Baş hakemin servis düdüğünden önce çizgi hakemi rahat/bekleme pozisyonu almalıdır. Bayrak sağ bacağa doğru yaslanmalı ayaklar ise biraz açık olmalıdır. Servis için düdük çalındığında, her bir çizgi hakemi gerçekleşebilecek hareketlere tam anlamıyla odaklanabilmek için bir duruş pozisyonu almalıdır, öncelikle kendi sorumluluk alanlarına yönelmeli ancak hakem ekibi nin bir parçası olduğunu unutmamalıdır. Bayrak her zaman sağ elde tutulmalı (Baş hakeme yakın), son karar işareti (ayaklar birleşik) hariç tüm hareketlerde sol ayak her zaman sağ ayağın önünde olmalıdır (çizgi hakemlerinin duruşunun oyun alanına dönüklüğünü sağlamak).

6 Servis atacak olan takımın dip çizgisini kontrol eden çizgi hakemi, servisin kurallara uygun olarak kullanıldığını, oyuncunun ayaklarına odaklanarak kontrol etmelidir. Diğer çizgi hakemleri yetkileri dahilinde, kurallara uygun olmayan oyun hareketlerine odaklanmalıdır. Hareketleri doğru muhakeme edebilmek adına çizgi hakemleri topun gidiş yollarını takip ederek, düşme olasılığı olan yerleri önceleyebilmelidir (dahil/hariç, Geçiş boşluğu dışı, antene temas, vb.) Bir ralli sırasında, her çizgi hakemi doğru duruş pozisyonunu korumalı ancak blok teması gibi hareketleri görebilmek adına duruşlarını değiştirebilmelidirler. Bir ralli sırasında öncelleme tekniği kullanırken, modern voleybolun getirisi olan hızlı hareketler, kısa zaman aralıkları, daha hızlı toplar faktörünün olduğunu unutmayarak, rallinin oyun alanının neresinde gerçekleştiğinin de her an farkında olmak gerekir. Karar verme dikkatini geliştirmek için, fiziksel ve mental hazırlıkların dışında, çizgi hakemleri aşağıdaki konuları da göz önüne almalıdır; i. Ralli rakip alanda gerçekleşiyor ise; dip çizgilerden sorumlu çizgi hakemleri topun hareketi ve dip çizgi arasında gözlerini en az 2-3 kez gezdirmelidir. Bu çizgi hakeminde topun dip çizgiye olan mesafesi hakkında bir algı oluşmasına neden olur. Böylece hücum vuruşu yapıldığında, top dip çizgiye gelmeden önce, çizgi hakemin gözleri dip çizgiye odaklanmış olur; Tabi herhangi bir blok teması olup olmadığına bakıldıktan sonra. Bu tüm çizgi hakemleri için otomatik bir hareket olmalıdır. ii. Baş ve gözlerin çok sık hareket etmesinden dolayı, oyun hareketlerine ve dip çizgiye odaklanmak çizgi hakemleri için oldukça önemli bir problemdir. iii. Yan çizgileri kontrol eden hakemler için oyundaki top ile yan çizgiye olan mesafeyi otomatik olarak algılama tekniği de çok önemlidir. Yan çizgiden sorumlu hakemlerin görüş alanı tam önlerinde olduğu için, yan çizgi ile topun arasındaki mesafeyi algılamak, dip çizgiye oranla daha kolaydır. iv. Yan çizgilere bakan hakemler için topun bloğa temas edip etmemesi durumu yada topun geçiş boşluğu dışından geçmesi, özellikle de bu geçiş antenin uzantısının kısmen veya tamamen üzerinde ise oldukça dikkat gerektirir. b) Duraklamalar Bir ralli bitiminde çizgi hakemi, başhakem onun işaretini görene kadar kararını göstermeli, baş hakem gördükten sonra ise rahat/bekleme pozisyonuna geçmelidir. Karar ile ilgilisi olmayan diğer çizgi hakemleri rahat/bekleme pozisyonunda olarak, gelecek ralli için hazır olmalıdır. Bir duraklama sırasında mola gerçekleşirse, çizgi hakemleri, oyun sahasının köşelerine gidip beklerler. Böylelikle paspasçılara ve ısınma alanında olan oyunculara müdahale etmemiş olurlar. Mola bitiminde duruş yerlerine geçip rahat/bekleme pozisyonu alırlar. c) Fasılalar Set aralarında çizgi hakemleri oyun sahasının köşelerine gidip beklerler, oyuncuların ısınmalarını engellemeyecek biçimde durmalıdır.

7 Müsabakanın geçici olarak durması halinde, çizgi hakemleri set aralarında durdukları pozisyonda durmalıdır. Eğer hakemler soyunma odasına gitmeye karar verdiyse, çizgi hakemleri de baş hakemin çağrısı ile soyunma odasına dönmelidir.

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2017-2018 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 2015 2016 RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 2015 2016 RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016 33. FIVB Kongresince Onaylanmış İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ Bölüm 1 : TESİSLER VE DONATIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler

Detaylı

Sürüm 1.3 İÇİNDEKİLER. Voleybol Oyun Kuralları ve Gerekli Açıklamaları. Yazı Hakemliğinin Açıklamalı Anlatımı ve Müsabaka Cetvelinin Doldurulması

Sürüm 1.3 İÇİNDEKİLER. Voleybol Oyun Kuralları ve Gerekli Açıklamaları. Yazı Hakemliğinin Açıklamalı Anlatımı ve Müsabaka Cetvelinin Doldurulması Sürüm 1.3 İÇİNDEKİLER Voleybol Oyun Kuralları ve Gerekli Açıklamaları 2 Yazı Hakemliğinin Açıklamalı Anlatımı ve Müsabaka Cetvelinin Doldurulması 101 Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) 110 Merkez Hakem

Detaylı

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay TAKTĠK KURALLAR 1-Servis atmadan önce konsantre olunmalı. Bu sırada; Rakibe dikkat edilmeli, Hedef saptanmalı, Atılacak servis için konsantre

Detaylı

PLAJ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış

PLAJ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış PLAJ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2013-2016 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 1 İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ Bölüm 1 : TESİSLER VE DONATIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki

Detaylı

VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 2013 2016 RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016. 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 2013 2016 RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2016 33. FIVB Kongresince Onaylanmış İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ Bölüm 1 : TESİSLER VE DONATIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler

Detaylı

TÜRKİYE BEDENSEL ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU BAŞKANLIĞI OTURARAK VOLEYBOL OYUN KURALLARI

TÜRKİYE BEDENSEL ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU BAŞKANLIĞI OTURARAK VOLEYBOL OYUN KURALLARI TÜRKİYE BEDENSEL ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU BAŞKANLIĞI OTURARAK VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013 2016 OYUN Bölüm Bir Tesisler ve Donatım 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki

Detaylı

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU

ŞENLİK MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİNİ VOLEYBOL. Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MİNİ VOLEYBOL ASLA SEZONU SEZONU MİNİ VOLEYBOL FELSEFE MİNİ VOLEYBOL / MİDİ VOLEYBOL Voleybolu nasıl daha fazla erişilebilir hale geirelim? CEVAP Dr. Müfide YORUÇ ÇOTUK MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TVF EĞİTİM KURUL KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

VOLEYBOL OYUN KURALLARI

VOLEYBOL OYUN KURALLARI VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2009 2012 2009 2012 VOLEYBOL OYUN KURALLARI 1 FIVB TARAFINDAN ONAYLANAN ULUSLARARASI VOLEYBOL OYUN KURALLARI İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ FASIL I KURALLARIN VE HAKEMLİĞİN FELSEFESİ

Detaylı

RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ Bölüm 1: TESİSLER VE DONATIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı 1.6 Aydınlatma 2. File ve Direkler

Detaylı

VOLEYBOL OYUN KURALLARI

VOLEYBOL OYUN KURALLARI VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2009 2012 FIVB TARAFINDAN ONAYLANAN 2009 2012 VOLEYBOL OYUN KURALLARI 1 ULUSLARARASI VOLEYBOL OYUN KURALLARI İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ FASIL I KURALLARIN VE HAKEMLİĞİN FELSEFESİ

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR

MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR MİNİ VOLEYBOL TEMEL İLKE, KRİTER VE ESASLAR Temel İlke ve Kriterler Madde 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı

Detaylı

Voleybol oyun kuralları

Voleybol oyun kuralları On5yirmi5.com, nasıl oynanır, saha ölçüleri nedir? Yayın Tarihi : 24 Aralık 2013 Salı (oluşturma : 3.05.2019) Voleybolda her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Her oyuncunun

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER

TVF MİNİ VOLEYBOL Ş E N L İ K AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER AMAÇ :MÜSABIK DEĞİL VOLEYBOLU SEVEN NESİLLER YETİŞTİRMEKTİR.BU NEDENLE KAZANMAYA VE KATILAN TAKIMLARI DERECELENDİRMEYE YÖNELİK TURNUVALAR,ŞAMPİYONALAR,ÖZEL VEYA RESMİ YARIŞMALAR DÜZENLENEMEZ.TÜMÜ ŞENLİK

Detaylı

PLAJ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI FIVB Kongresince Onaylanmış

PLAJ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI FIVB Kongresince Onaylanmış PLAJ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2013-2016 33. FIVB Kongresince Onaylanmış 1 İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ Bölüm 1 : TESİSLER VE DONATIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki

Detaylı

İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ FASIL I : KURALLARIN FELSEFESİ VE HAKEMLİK FASIL II KISIM I : OYUN. Bölüm 1 : TESİSLER VE DONANIM. Bölüm 2 : KATILANLAR

İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ FASIL I : KURALLARIN FELSEFESİ VE HAKEMLİK FASIL II KISIM I : OYUN. Bölüm 1 : TESİSLER VE DONANIM. Bölüm 2 : KATILANLAR PLAJ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2015-2016 1 İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ FASIL I : KURALLARIN FELSEFESİ VE HAKEMLİK FASIL II KISIM I : OYUN Bölüm 1 : TESİSLER VE DONANIM 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2

Detaylı

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014

MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 MİNİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2013-2014 TEMEL İLKE VE KRİTERLER MADDE 1- Kurul, saha düzenlemelerini, mini voleybol kategorilerini, organizasyon şeklini ve diğer hususları mini voleybolun tanıtımı ve yaygınlaştırılmasını

Detaylı

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A)

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Aday Hakemler) 1- Oyun alanı üzerinde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı davranış olarak değerlendirilecektir.

Detaylı

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ

1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ 1 EKİM 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK OLAN KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ Kural Kitabında şu terimler kullanılacaktır Periyot Çeyrek Extra Periyot Uzatma Madde 4: Üniformalar Diğer Donanımlar Bir takımdaki

Detaylı

MASA TENİSİ SORULARI

MASA TENİSİ SORULARI MASA TENİSİ SORULARI 1. A ile X in maçında, kur a atışını X kazanmıştır. a) X ilk servisi kimin atacağını ve masanın hangi yönünde maça başlayacağını belirleyebilir. b) X ilk seçim tercihini A nın yapmasını

Detaylı

YENİ HANDİCAP ALACAK OYUNCULAR İÇİN KURAL SORULARI

YENİ HANDİCAP ALACAK OYUNCULAR İÇİN KURAL SORULARI YENİ HANDİCAP ALACAK OYUNCULAR İÇİN KURAL SORULARI 1. Bir oyuncunun çantasında bulunan yedek toplar o oyuncunun ekipmanı olarak değerlendirilir. 2. Bir oyuncu saha sınırları içerisinde bulunan topuna saha

Detaylı

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI OYUN KURALLARI ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI 2014 FIVB- ÖRNEK OLAYLAR - 2014 1 MHGK- EĞİTİM KURULU İÇİNDEKİLER SAYFA KARAR KONUSU OLAYLAR 2 İÇİNDEKİLER 3 ÖNSÖZ 4 KISIM I: UYGULAMANIN TEORİK PRENSİPLERİ 5 KISIM

Detaylı

YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI

YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin

Detaylı

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar.

Kurallar arasındaki ilişkileri bilmek, hakemlerin daha doğru karar vermesini sağlar. SEKSEK OYUNU ÇOSKF OYUN HAKEMLERĠNĠN EL KĠTABI KURALLARIN VE HAKEMLĠĞĠN FELSEFESĠ GĠRĠġ Mendil kapmaca oyunu, dünyadaki en başaralı, en popüler ve eğlenceli oyun dallarından biridir. Hızlıdır, heyecanlıdır

Detaylı

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI OYUN KURALLARI ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI 2015 FIVB - ÖRNEK OLAYLAR - 2015 1 MHGK - EĞİTİM KURULU İÇİNDEKİLER SAYFA KARAR KONUSU OLAYLAR 2 İÇİNDEKİLER 3 ÖNSÖZ ve DÜZENLEMELER 4 KISIM I: UYGULAMANIN TEORİK

Detaylı

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2015

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2015 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2015 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI - 2015 FIVB Resmi Voleybol Kuralları 2015-2016'yı takiben SUNUŞ Hakemlik Rehberi ve Talimatları, tüm uluslararası ve ulusal müsabakalar

Detaylı

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Bariz Gol Şansının Engellenmesi - DOGSO Kural 12 - BGŞ Bir bariz gol şansının engellenmesi Elle oynama (Nerede olduğu önemli değil): kırmızı kart Ceza alanı dışında

Detaylı

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir.

MASA TENİSİ. Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan

Detaylı

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ

1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1. TAKIMIN YÖNETİMİ VE EĞİTİMİ 1.1 Takım ve oyuncularınız üzerindeki etkinizi anlayın 1.2. Oyunculara çeşitli durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini öğretin Oyuncunun yeteneği şunlara bağlı olarak geliştirilebilir:

Detaylı

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI A.Tüm kategorilerde ki (tekler, çiftler ve üçlüler) ortak kurallar 1. Oyun Kortu ve Oyun Alanı 1.1 Oyun kortunun boyutları: a) tekler için 8.2 x 12.8 m b) çiftler ve üçlüler

Detaylı

1. BÖLÜM BAŞ HAKEM DEĞERLENDİRME KONULARI MAÇ ÖNCESİ HAZIRLIĞI - RESMİ OYUN PROTOKOLU - MAÇ SONU İŞLEMLERİ

1. BÖLÜM BAŞ HAKEM DEĞERLENDİRME KONULARI MAÇ ÖNCESİ HAZIRLIĞI - RESMİ OYUN PROTOKOLU - MAÇ SONU İŞLEMLERİ HAKEM DEĞERLENDİRME FORMU DOLDURMA REHBERİ EV SAHİBİ TAKIM: Ev sahibi takımın adı yazılacaktır. MİSAFİR TAKIM: Misafir takımın adı yazılacaktır. BAŞ HAKEM: Baş hakemin adı ve soyadı açık olarak yazılacaktır.

Detaylı

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI OYUN KURALLARI ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI 2018 FIVB - ÖRNEK OLAYLAR - 2018 1 MHGK - EĞİTİM KURULU İÇİNDEKİLER SAYFA KARAR KONUSU OLAYLAR 2 İÇİNDEKİLER 3 ÖNSÖZ 4 DÜZENLEMELER 5 KISIM I: UYGULAMANIN TEORİK

Detaylı

SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu ÖğrenmeGenel Müdürlüğü SPOR TENİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık bir

Detaylı

BÖLÜM BİR OYUN ALANI VE GEREÇLERİ. Oyun sahası, oyun alanı ve serbest bölgeden oluşur. Bu saha dikdörtgen ve simetrik olmalıdır.

BÖLÜM BİR OYUN ALANI VE GEREÇLERİ. Oyun sahası, oyun alanı ve serbest bölgeden oluşur. Bu saha dikdörtgen ve simetrik olmalıdır. BÖLÜM BİR OYUN ALANI VE GEREÇLERİ 1. OYUN SAHASI Oyun sahası, oyun alanı ve serbest bölgeden oluşur. Bu saha dikdörtgen ve simetrik olmalıdır. 1.1 ÖLÇÜLER Oyun alanı, 18 x 9 m. ölçülerinde bir dikdörtgendir

Detaylı

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler FUTBOL Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler Futbol; On birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla

Detaylı

BAŞ HAKEM DEĞERLENDİRME KONULARI 1. BÖLÜM: MAÇ ÖNCESİ ve RESMİ OYUN PROTOKOLU (Her hata için 1 puan düşülür)

BAŞ HAKEM DEĞERLENDİRME KONULARI 1. BÖLÜM: MAÇ ÖNCESİ ve RESMİ OYUN PROTOKOLU (Her hata için 1 puan düşülür) HAKEM DEĞERLENDİRME FORMU DOLDURMA REHBERİ EV SAHİBİ TAKIM: Ev sahibi takımın adı yazılacaktır. MİSAFİR TAKIM: Misafir takımın adı yazılacaktır. BAŞ HAKEM: Baş hakemin adı ve soyadı yazılacaktır. YARDIMCI

Detaylı

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 4.3 FORMALAR - Takımın tüm oyuncuları için aynı hakim renk çoraplar. -

Detaylı

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI OYUN KURALLARI ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI 2016 FIVB - ÖRNEK OLAYLAR - 2016 1 MHGK - EĞİTİM KURULU İÇİNDEKİLER SAYFA KARAR KONUSU OLAYLAR 2 İÇİNDEKİLER 3 ÖNSÖZ ve DÜZENLEMELER 4 KISIM I: UYGULAMANIN TEORİK

Detaylı

MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ. Merkez Hakem Kurulu Eğitim Koordinatörlüğü

MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ. Merkez Hakem Kurulu Eğitim Koordinatörlüğü MASA GÖREVLİLERİ MEKANİĞİ Bir OYUN Bir DİL Bir METOT Masa Görevlileleri el kitabı, bütün görevlilerinin yönetim mekaniğini standardize etmek adına pratik bir çalışma metodu olarak tasarlanmıştır. Amacımız,

Detaylı

YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2015

YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2015 YARIŞMA MİNİ VOLEYBOLU OYUN KURALLARI 2015 İÇİNDEKİLER OYUNUN ÖZELLİKLERİ FASIL I KISIM I OYUN Bölüm Bir : Tesisler ve Donatım 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler

Detaylı

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI OYUN KURALLARI ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI 2017 FIVB - ÖRNEK OLAYLAR - 2017 1 MHGK - EĞİTİM KURULU İÇİNDEKİLER SAYFA KARAR KONUSU OLAYLAR 2 İÇİNDEKİLER 3 ÖNSÖZ 4 DÜZENLEMELER 5 KISIM I: UYGULAMANIN TEORİK

Detaylı

FUTSAL OYUN KURALLARI UYGULAMALARI

FUTSAL OYUN KURALLARI UYGULAMALARI FUTSAL OYUN KURALLARI UYGULAMALARI KURAL 1 OYUN ALANI 2 3 4 Tüm Çizgiler 8 cm genişliğinde olmalıdır 5 KURAL 2 TOP Oyun başlangıcında 400-440 gr. Basıncı 0.4-0.6 atm. 2 m den bırakıldığında sıçrama yüksekliği

Detaylı

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2013 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI - 2013 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI - 2013 FIVB Resmi Voleybol Kuralları 2013-2016'yı tekiben SUNUŞ Bu Rehber ve Talimatlar, tüm

Detaylı

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri

Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbol Oyun Kuralları ve Saha Ölçüleri Basketbolda Oyun Kuralları Tarihçe 1 Basketbol, ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Hristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu'nda beden eğitimi

Detaylı

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2014

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2014 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2014 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI - 2014 FIVB Resmi Voleybol Kuralları 2013-2016'yı takiben SUNUŞ Hakemlik Rehberi ve Talimatları, tüm uluslararası ve ulusal müsabakalar

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI] MENDİL KAPMACA OYUN KURALLARI OYUN ALANI 1. Oyun Alanı: Bu oyun açık alanda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının

Detaylı

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR VOLEYBOL BARANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde (kız-erkek) okul takımları arasında yapılacaktır. 2- Müsabakalar, uluslararası oyun kuralları ve yarışma yönetmelikleri

Detaylı

Yazar Administrator Çarşamba, 10 Eylül :55 - Son Güncelleme Çarşamba, 10 Eylül :13

Yazar Administrator Çarşamba, 10 Eylül :55 - Son Güncelleme Çarşamba, 10 Eylül :13 A Milli Futbol Takımı, 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenecek 19. Dünya Kupası Finalleri öncesi Avrupa elemeleri 5. Grup'ta Belçika ile karşılaştı. Maçtan 1-1 beraberlikle ayrılan Millilerimiz rakibine

Detaylı

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING)

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) Isınma:guruptaki oyuncular kalp atış hızını hızlandırmak için hafif koşuya başlarlar.daha sonra değişik açılı koşular,diz çekme,topukta yürüme,stretching vs.. ile

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi kalecinin topa sahip olduğu durumu içermez?

Aşağıdakilerden hangisi kalecinin topa sahip olduğu durumu içermez? 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Üst, A, B, C, Uzman Yardımcı Hakemler) 1- Bariz gol şansının engellenmesiyle ilgili olarak hakemler aşağıdaki hangi durumu göz önüne almamalıdır?

Detaylı

Turbo Badminton Seti. Oyun talimatları Tchibo GmbH D Hamburg 79696AB3X3V

Turbo Badminton Seti. Oyun talimatları Tchibo GmbH D Hamburg 79696AB3X3V Turbo Badminton Seti Oyun talimatları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 79696AB3X3V 2014-10 Değerli Müşterimiz! Turbo Badminton, çok iyi reflekslere ve hıza dayanan, dinamik bir oyundur. Aslen badmintondan oluşur,

Detaylı

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2014 RESMİ YORUMLAR

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2014 RESMİ YORUMLAR RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2014 RESMİ YORUMLAR 1 Ş u b a t 2015 den sonra geçerlidir 1 Bu dokümanda yer alan yorumlar, FIBA Resmi Basketbol Kuralları 2014 ile ilgili FIBA Resmi Yorumlarıdır ve 1 Ş ub a

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK : 10X10 ÇAPRAZ DAMA OYUN KURALLARI SÜRE : 40/8 AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin 10x10 çapraz dama oyun kurallarını tanıması ve incelemesi sağlanmalıdır. GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer, uygun şartlar sağlandığında

Detaylı

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI

BASKETBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi BASKETBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar, Milli Eğitim

Detaylı

Hakemler İçin Teknik Tavsiyeler

Hakemler İçin Teknik Tavsiyeler UEFA Hakem Kurulu Hakemler İçin Teknik Tavsiyeler El Kitabı 2015 Merkez Hakem Kurulu Hakemler İçin Teknik Tavsiyeler UEFA Hakem Kurulu nun seminerlerde hakem ve yardımcı hakemlerle yaptığı görüşmelerden

Detaylı

Kartal'ı tutana aşk olsun!

Kartal'ı tutana aşk olsun! On5yirmi5.com Kartal'ı tutana aşk olsun! Beşiktaş, Süper Lig'in 3. haftasında Olimpiyat Stadı'nda ağırladığı Gaziantepspor'u Almeida'nın golleriyle devirerek 3'te 3 yapıyor ve haftayı lider kapatıyor.

Detaylı

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır.

Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Basketbol müsabakaları iki hakem tarafından yönetilir. Misafir takım sahayı seçme hakkına sahiptir. Her devreden sonra saha değişimi yapılır. Oyun, orta saha çizgisinde her takımdan birer oyuncu arasında

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı

VOLEYBOL V L O O L B E Y

VOLEYBOL V L O O L B E Y VOLEYBOL L V O O L B Y E A DAN Z YE VOLEYBOL, MİNİ VOLEYBOL, PLAJ VOLEYBOLU CEP KİTABI Editör Fethi YILDIRIM Yazarlar Öğrt. Gr. Mustafa KARADAĞ Yrd. Doç. Dr. Yonca Süreyya BİÇER Fethi YILDIRIM Hüseyin

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04.

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 16.04. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 2 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 4 Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hususlar Madde 5 İşverenin

Detaylı

VOLEYBOL BRANŞ TALİMATI

VOLEYBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi VOLEYBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar Küçükler,Yıldızlar

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ BÖLÜMÜ REKTÖRLÜK KUPASI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI FAKÜLTELER ARASI ÖĞRENCİ TURNUVALARI GENEL KURALLARI. Turnuvanın yürütülmesinden Beden Eğitimi Bölümü sorumludur. Her türlü olay karşısında Beden Eğitimi Bölümü tarafından alınan kararlar uygulanacaktır..

Detaylı

PROTAS Robot Topluluğu, organizasyon süresince robotlara gelebilecek zararlarda sorumluluk kabul etmez.

PROTAS Robot Topluluğu, organizasyon süresince robotlara gelebilecek zararlarda sorumluluk kabul etmez. 3. ULUSAL SAF-RUN ROBOT YARIŞMASI MİNİ SUMO KATEGORİSİ Teknik Şartnamesi 1. Robotlar tamamen otonom olmalıdır. Hiçbir şekilde dışarıdan kontrol edilemez. (Robotu başlatmak hariç.)örneğin: Radyo frekansla

Detaylı

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2018

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2018 EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2018 RESMİ YORUMLAR 1 Ekim 2018 den sonra geçerlidir 1 Ekim 2018 RESMİ BASKETBOL KURALLARI YORUMLARI 1 EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ 1 Ekim 2018 RESMİ BASKETBOL

Detaylı

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR])

DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], SINIFLAR [YILDIZLAR]) DOKUZ TAŞ (TOMBİK, DALYA-YEDİ KİREMİT) OYUNU OYUN KURALLARI (5. 6. SINIFLAR [KÜÇÜKLER], 7. 8. SINIFLAR [YILDIZLAR]) Aşağıdaki açıklamalarda adı geçen Geleneksel Oyun Lideri tanımlaması, Sorumlu Öğretmeni

Detaylı

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir.

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 2- Dohyo özellikleri a) Mini Sumo Robot Dohyosu zeminden 5cm yüksekliğinde

Detaylı

1. Atletizm yarışmalarının hakem görevlendirmeleri kimler tarafından yapılır?

1. Atletizm yarışmalarının hakem görevlendirmeleri kimler tarafından yapılır? 1. Atletizm yarışmalarının hakem görevlendirmeleri kimler tarafından yapılır? a) Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü tarafından b) İl Atletizm Tertip Kurulu tarafından c) Hakemler toplanarak kendi aralarında

Detaylı

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI

ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI OYUN KURALLARI ÖRNEK OLAYLAR KİTAPÇIĞI 2013 İÇİNDEKİLER SAYFA KARAR KONUSU OLAYLAR 2 İÇİNDEKİLER 3 ÖNSÖZ 4 KISIM I: UYGULAMANIN TEORİK PRENSİPLERİ 8 KISIM II: OLAYLAR 8 BÖLÜM 1 : KATILANLAR 8 Yasaklanmış

Detaylı

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER

KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALELİ YAKAN TOP OYUNU TANIMLAR TERİMLER KALECİ OYUNCU: : Her iki takımın rakip oyun alanı dip çizgisinde görevlendirdiği oyuncudur. Oyun başlarken her takımın bir (1) kaleci oyuncusu bulunur. Kaleci oyuncu

Detaylı

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER 2017-2018 TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUN KURALLARI VE YORUMLARI DEĞİŞİKLİKLER 37.2.3. Bir oyuncu 2 (iki) sportmenlik dışı faul veya 2 teknik faul ya da 1 teknik faul ve 1 sportmenlik dışı faul ile

Detaylı

1. DÖNEM BEDEN EGTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ AD: SİNAN SOYAD:YALÇIN NO:511 SINIF:9\D

1. DÖNEM BEDEN EGTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ AD: SİNAN SOYAD:YALÇIN NO:511 SINIF:9\D 1. DÖNEM BEDEN EGTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ AD: SİNAN SOYAD:YALÇIN NO:511 SINIF:9\D TANIM file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde iki takım tarafından topla oynanan bir spordur. Oyunun amacı, topu filenin

Detaylı

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI 1. ULUSAL GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YARIŞIYOR 2016 YARIŞMASI

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI 1. ULUSAL GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YARIŞIYOR 2016 YARIŞMASI ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI 1. ULUSAL GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YARIŞIYOR 2016 YARIŞMASI Hepimiz son yıllarda bilim ve teknolojideki hızlı değişim ve gelişime tanık oluyoruz. Teknoloji tarihi; büyük küçük

Detaylı

VOLEYBOL BRANŞ TALİMATI

VOLEYBOL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi VOLEYBOL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar Küçükler,Yıldızlar

Detaylı

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI FIVB Resmi Voleybol Kuralları 'yı takiben SUNUŞ

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI FIVB Resmi Voleybol Kuralları 'yı takiben SUNUŞ HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2016 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI - 2016 FIVB Resmi Voleybol Kuralları 2015-2016'yı takiben SUNUŞ Hakemlik Rehberi ve Talimatları, tüm uluslararası ve ulusal müsabakalar

Detaylı

MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ

MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ MASA TENİSİ TEMEL EĞİTİMİ MASA TENİSİ Ping-pong yada pinpon adıyla bilinen masa tenisi 20. yüzyılın başlarında İngiltere de gelişmiştir. 1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili

Detaylı

HALAT ÇEKME YARIŞI OYUN KURALLARI

HALAT ÇEKME YARIŞI OYUN KURALLARI HALAT ÇEKME YARIŞI OYUN KURALLARI GİRİŞ Halat çekme yarışları tespit edilebilen en eski tarih olarak Osmanlı imparatorluğu döneminde askerlerin kuvvet kazanması, adeta kuvvet ölçüm testi gibi dayanıklılık

Detaylı

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII Ürün numarası: 358 480 Petank seti tr Oyun kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 950912X3VIII 2017-10 Değerli Müşterimiz! Petank Fransa'da oule (Pétanque) olarak bilinir güney Fransa'nın çok popüler oyunlarındandır.

Detaylı

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU

FMV IŞIK OKULLARI 100 YILLIK OKULLAR 15. SPOR ŞÖLENİ BİLGİLENDİRME FORMU TARİH 03 07 MAYIS 2017 FMV ÖZEL IŞIK LİSESİ NİŞANTAŞI KAMPÜSÜ BRANŞ MASA TENİSİ ( GENÇ KIZ-GENÇ ERKEK ) 1. Masa Tenisi Müsabakaları 04 Mayıs 2017 Perşembe günü başlayacaktır. 2. Yarışmalar, uluslararası

Detaylı

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren.

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. Genç rezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. antrenman DRILE D VÇ 360 ELÁSTICO lambreta TEKRR Çözene kadar Çözene

Detaylı

Basketbol Resmi Kuralları 2014

Basketbol Resmi Kuralları 2014 Basketbol Resmi Kuralları 2014 Onaylayan FIBA Genel Kurulu Barselona, İspanya, 2 Şubat 2014 1 Ekim 2014 tarihinden sonra geçerlidir. MAYIS 2014 TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU 1 / 84 KURAL BİR - OYUN...

Detaylı

ANONS VE UYARILAR ANONS UYGULAMA PROSEDÜRÜ

ANONS VE UYARILAR ANONS UYGULAMA PROSEDÜRÜ ANONS UYGULAMA PROSEDÜRÜ 1. Teknik Komiserler müsabaka öncesi ev sahibi kulübün temsilcisi ile anons yapılmasına gerek duyulması halinde kullanılacak ses sistemi ve anonsu yapacak kişilerin tanınması amacıyla

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER Bir tel bobin haline getirilip içinden akım geçirilirse, bu bobinin içinde ve çevresinde manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan gözle

Detaylı

Futbol temel tekniklerinin en önemlileri arasında yer alır. İyi bir vuruş tekniğine sahip olan futbolcuların oyun içerisindeki başarı yüzdeleri artar

Futbol temel tekniklerinin en önemlileri arasında yer alır. İyi bir vuruş tekniğine sahip olan futbolcuların oyun içerisindeki başarı yüzdeleri artar 1 Futbol temel tekniklerinin en önemlileri arasında yer alır. İyi bir vuruş tekniğine sahip olan futbolcuların oyun içerisindeki başarı yüzdeleri artar 2 Ayak içi vuruş Ayak üstü vuruş Ayak dışı vuruş

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER. Voleybol Oyun Kuralları ve Gerekli Açıklamaları 2. Yazı Hakemliğinin Açıklamalı Anlatımı ve Müsabaka Cetvelinin Doldurulması 101

ĠÇĠNDEKĠLER. Voleybol Oyun Kuralları ve Gerekli Açıklamaları 2. Yazı Hakemliğinin Açıklamalı Anlatımı ve Müsabaka Cetvelinin Doldurulması 101 ĠÇĠNDEKĠLER Voleybol Oyun Kuralları ve Gerekli Açıklamaları 2 Yazı Hakemliğinin Açıklamalı Anlatımı ve Müsabaka Cetvelinin Doldurulması 101 Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) 110 Merkez Hakem Kurulu (MHK)

Detaylı

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI FIVB Resmi Voleybol Kuralları 'yi takiben SUNUŞ

HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI FIVB Resmi Voleybol Kuralları 'yi takiben SUNUŞ HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI 2017 HAKEMLİK REHBERİ VE TALİMATLARI - 2017 FIVB Resmi Voleybol Kuralları 2017-2020'yi takiben SUNUŞ Hakemlik Rehberi ve Talimatları, tüm uluslararası ve ulusal müsabakalar

Detaylı

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler.

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. DAR ALAN OYUNU (4 BÖLGELİ GEÇİŞ OYUNU) YAŞ GURUBU: 10-14 1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. 2. Takımlar pozisyonlarına göre sahayı

Detaylı

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ

HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ FUTBOL HÜCUM PRENSİPLERİ OYUN SİSTEMLERİ Hücum Prensipleri (Topa sahip olan takım hücum eden takımdır) Pas / Destek Derinlik / Genişlik Toplu / Topsuz Koşular (Penatrasyon) Hareketlilik / Yer Değiştirme

Detaylı

MASA GÖREVLİLERİ EL KİTABI

MASA GÖREVLİLERİ EL KİTABI MASA GÖREVLİLERİ EL KİTABI GIRIŞ 6 MAÇ ÖNCESI HAZIRLIK 7 A. MAÇA ATANMA 7 B. SALONA ULAŞMA 7 C. GÖREVLİLERİN TOPLANTISI 7 D. MAÇ ÖNCESİ GÖREVLER 8 MAÇIN BAŞLAMASI 9 E. MAÇIN BAŞLAMASINDAN ÖNCEKİ YÖNETİM

Detaylı

VOLEYBOL AÇIKLAMALAR

VOLEYBOL AÇIKLAMALAR K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi VOLEYBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Küçükler, Yıldızlar ve

Detaylı

NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI

NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI NEYMAR JR S FIVE 2017 OYUN KURALLARI NEYMAR JR S FIVE OYUN KURALLARI 1. OUTPLAY 2. MAÇ SAHASI 3. KALE 4. OYUNCU SAYISI 5. OYUNCU EKİPMANLARI 6. TOP 7. HAKEM 8. MAÇ SÜRESİ 9. MAÇ BAŞLANGICI VE YENİDEN BAŞLAMASI

Detaylı

VOLEYBOL BÖLÜM A RESMİ YARIŞLAR

VOLEYBOL BÖLÜM A RESMİ YARIŞLAR Voleybol Oyun Kuralları 2016-2017 1 VOLEYBOL Resmi Özel Olimpiyatlar Voleybol Spor Kuralları, tüm Özel Olimpiyatlar müsabakalarını düzenleyecektir. Özel Olimpiyatlar, uluslararası bir spor programı olarak

Detaylı

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2017

RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2017 RESMİ BASKETBOL KURALLARI 2017 RESMİ YORUMLAR 1 Ekim 2017 den sonra geçerlidir 1 Ekim 2017 RESMİ BASKETBOL KURALLARI YORUMLARI 1 1 Ekim 2017 RESMİ BASKETBOL KURALLARI YORUMLARI 2 İÇERİK Giriş... 5 Md.

Detaylı

Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu

Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu Herkes için Futbol Turnuvaları Disiplin Kılavuzu Nisan, 2009 Türkiye Futbol Federasyonu 1 Herkes için Futbol Disiplin Talimatı na ilişkin Açıklamalar HiFDT Madde 5. Sorumluluk Bir HiF turnuvasına katılan

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AÇIK SPOR SAHALARI MAHAL LİSTESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AÇIK SPOR SAHALARI MAHAL LİSTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AÇIK SPOR SAHALARI MAHAL LİSTESİ HAZİRAN 2011 1 AÇIK TENİS KORTU AÇIK BASKETBOL SAHASI VE AÇIK VOLEYBOL SAHASI SAHA VE EKİPMAN ÖZELLİKLERİ Akrilik spor sahaları imalatı Tenis

Detaylı

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI]

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] 2011 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI DERNEĞİ [TOMBİK OYUN KURALLARI] OYUN ALANI TOMBİK OYUN KURALLARI 1. Oyun Alanı: Açık alanlarda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir. Oyun alanının yüzeyi düz olmak kaydıyla

Detaylı

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek). 3x3 Resmi Oyun Kuralları Ocak 2015 Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top Müsabaka 3x3

Detaylı

ş ğ ğ ğ ğ ğ ş ğ ş ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ ş ş Ğ ş ş ş ğ Ğ ğ ş ğ ş ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ç ş ğ Ç ğ Ç Ğ ğ ğ ğ ğ Ç Ç ğ Ç ğ Ç ğ ş ğ ğ ğ ş ğ Ç ğ ğ Ç ş ğ Ç ğ ğ ş ş Ç ğ ş Ç ğ ş ğ

Detaylı