Özgünlük, Aşağılık Duygusu ve Türkçe miz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özgünlük, Aşağılık Duygusu ve Türkçe miz"

Transkript

1 Özgünlük, Aşağılık Duygusu ve Türkçe miz Prof. Dr. Mustafa TEMİZ Giriş "Türk milletinin dili Türkçe dir. Türk dili dünyâda en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazînedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihâyetsiz felâketler içinde ahlâkının, ananelerinin, hâtıralarının, menfaatlerinin, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sâyesinde muhafaza olunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir." "Türk demek dil demektir. Milliyetin çok bâriz vasıflarından birisi dildir. Türk milletindenim diyen insanlar her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk harsına, câmiasına mensûbiyetini iddiâ ederse buna inanmak doğru olmaz 1." Atatürk ün bu sözlerinden Türkçe yi önemsemeyen ya da Türkçe bilim dili olamaz diyerek onu küçümseyenlerin, onu sevmeyenlerin hangi sıfatlarla anılabileceklerine de işâret etmektedir. Çünkü, memleketimizde Türkçe miz, bu gibi kimselerin aşağılık duygularına kurban edilmektedir. Özgünlük Nedir? Belki dikkatlerinizi çekmiştir, herhangi bir açık oturum tartışmasına katılanların her birinin fikri diğerlerinden farklıdır. Başka bir ifâdeyle, bu fikirlerin her biri özgün (orijinal) fikirlerdir. Tartışma bu özgün fikirlerin çarpıştırılmasına dayanır. Amaç gerçek fikrin ortaya çıkmasıdır. Çünkü, kıvılcımın çarpışan çelik kılıçlardan çıkması gibi, gerçekler de tartışılan özgün fikirlerden ortaya çıkar. Bir an için, tartışmaya katılanların hep aynı fikirde olduklarını düşününüz. Bu demektir ki, tartışmaya katılanların her birinin kendilerine mahsus, değişik özgün fikirleri yoktur. Böyle bir durumda hiç tartışma olur mu? Aynı fikirde olanlar neyi tartışacaklardır ki? O zaman bir kişi çağrılır, konuşturulur, iş biter. Hars kültür demektir. 1 Türk Dil Kurumu, Atatürk'ün Sözü, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi:

2 2 Buradan şu sonucu çıkarabiliriz: Bir toplumun fertleri arasında fikir ayrılıkları yoksa, iki durum söz konusu olur: Birincisi, o toplumun çoğunluğu gerçeğe yaklaşmış ve huzûru bulmuştur. Böyle bir toplumun gerek refah ve gerekse insânî değerleri yeteri kadar yerleşmiş olup insanlar hayatlarından memnun ve mutludurlar. Osmanlı nın yükselme devrinin bu durumda olduğu söylenebilir. Bu seviyeye gelmiş bir toplum, böyle uzun süre devam edemez. Dünyâda böyle hiç bir derdi olmayan ve uzun süre yaşayan bir toplumu bulmak mümkün değildir. Târih göstermiştir ki, refâha ve huzurâ kavuşan toplumlar, değişen dünyâ gerçeklerini tartışıp irdelemeyi terk ederek eğlence, uyuşukluk ve rahatlık rehâvetine daldıkları için kısa zamanda yıkılmışlardır. Osmanlı Devleti, bunun tipik bir örneğidir; kendi idâresindeki milletlere her ne kadar uzun yıllar rahatlık sunmuş ise de, bu refâh ve huzur içinde, son yüz yıllarında dünyâda bilim ve teknikteki gelişmeleri tâkip edip incelemeyi, tartışmayı ve gerekli tedbirleri almayı ihmal etmiş, bu yüzden de yıkılmıştır. Halbuki, bizim kültürümüz aslında hep hareketli ve özgün fikirlere dayandırılmıştır. Kültürümüzde bu özelliklerin terk edilmesi, çöküşün başlangıcı sayılır. İkinci durumda, söz konusu toplum huzursuzdur. Bu huzursuzluk, gerek refah ve gerekse insânî değerlerin yetersizliğinden kaynaklanır. Bu da fikir ayrılıklarının çokluğunu doğurur. Böyle bir toplum, çeşitli özgün fikirleri tartışmazsa gerçeklere, refâha ve huzurâ yaklaşamaz, belki de yıkılır. Nitekim, eski Rusya nın yıkılmasının temel nedenlerinden birisi, komünizmin sıkı baskısı altında, özgür fikirlerin ifâde edilememesidir. Günümüzde huzurlu bir toplum hemen hemen yok gibidir, bu yüzden her gün her konuda yüzlerce tartışmanın yapıldığına şâhit oluyoruz. Bu tartışmalarda, işte bu anlatılan sebepler yüzünden özgün düşüncelerin önemi çok büyüktür. Özgünlüğe bugün orijinallik deniyor. Günümüzde her sahâda orijinallik aranıyor. Değişik fikri, değişik işi, değişik davranışı olmayan hissedilmiyor, duyulmuyor artık... Bunların varlıklarıyla yoklukları bir gibi Her ne olursa olsun, sonuç şudur ki, orijinalliğin sürdüğü her iş, fikir, topluluk ya da devlet dâimâ varlığını ve önemini sürdürmektedir târihinde akşam haberlerinde doğuda Atatürk ün büstünü boynuzu ile kıran bir ineğin orijinallik kazanmasıyla fiyatının 3 katına çıktığı ve kendisine duyulan ilginin arttığı bildiriliyordu.

3 3 Harsımızın (Kültürümüzün) Esâsı Özgünlüktür Bizim kültürümüzün her bir öğesi, inceleyiniz, kendine has ve orijinaldir. Buna İslâm ın esaslarından başlayabilirsiniz. İslâm da her bir esas orijinal olarak tesis edilmiştir. Örneğin, bir gün bir Yahûdi cemaati Peygamberimiz, (S.A.V.) Efendimiz e gelmiş, biz dinimiz [Musâ nın, (A.S.), getirdiği din] gereğince her yıl Muharrem ayının 10. günü oruç tutarız demişler. Bunun üzerine Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz onlara, Musâ (A.S.) benim kardeşimdir, ben sizden ona daha çok yakınım. Onun sünnetini sürdürmek sizden daha çok bana lâyıktır. cevâbını vermiştir. Musâ nın (A.S.) sünnetini yaşatmak için Muharrem ayında oruç tutmaya başlayan Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz, ümmetinin Yahûdi lere benzememesi için Müslümanlar a ancak Muharrem ayının sâdece 10. günü değil, (özgünlük-orijinallik için) 9, 10 ve 11. günlerinde oruçlu olmalarını tavsiye etmiştir. Tek tanrılı dinlerin her birinde namaz ibâdeti vardır. Musâ nın, (A.S.), şerîatinde günde 50 vakit namaz kılmak şarttı. Onlar kâdede el parmaklarını yan yana birleştirdikleri için yine Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz, özgünlük (orijinallik) için Müslümanlar!a kâdede el parmaklarını açmalarını söylemiştir. Orijinallik kültürümüzün esaslarından biri olduğu için, buna Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz den sonra da uyulmuştur. Bir gün Hz. Ömer, tıraş olmuş bir çocuk görmüş Bu tıraş, alabuluz adını taşıyan ve o devirde Hıristiyan âdeti olan bir tıraş şekli olduğu için, Hz. Ömer, çocuğun babasını hemen çağırtarak ona şu emri vermiştir: Çocuğun başını hemen sıfıra vurdur, yoksa onun kellesini vururum!. Şüphesiz Hz. Ömer in bu titizliği bir Müslüman ın başkalarına benzememesi, orijinal olması, gerektiğinden gelen bir ciddiyetti. Daha sonraki devirlerde kurulan Türk ve İslâm devletlerinde, özellikle örnek vermek gerekirse, Osmanlı devletinde sanat ve mîmârisinden tutun da askerî, sosyal ve idârî sistemine kadar her şeyi özel ve orijinaldi. Mîmar Sinan ın eserlerini bir düşününüz!.. Dünyânın onlar hakkındaki hayranlıkları hâlâ devam etmektedir. ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden Peter Lu ile Princeton Üniversitesi'nden Paul Steinhardt adlı araştırmacılar, Batı'nın 30 yıl önce keşfettiği geometrik bir sistemin, Bursa nın Yeşil Câmisi gibi pek çok câmi ve medreselerde, İslâm bilim adamları tarafından zamânımızdan 500 yıl önce kullanıldığını ortaya çıkarmışlardır. Bunlar birer orijinallik değil de nedir? S.A.V. kısaltması, Sallalâhü Aleyhi ve Selem-Allah ın (CC) rahmeti onun üzerine olsun demektir. A.S. kısaltması, Aleyhisselâm-Selâm üzerine olsun. demektir.

4 4 İşte günümüzde insanlık gele gele bu orijinallikte karar kılmıştır. Günümüzde özgün olmayan hiçbir yazınızı hiçbir dergide bastıramazsınız. Özgün olmayan hiçbir işiniz takdir toplayamaz. Özgün olmayan hiçbir fikriniz için dinleyici bulamazsınız. Özgünlük (orijinallik), geleceği deşeleyen bir burgu gibi olmuştur. Özgün (orijinal) olursanız ilerler, özgün olursanız yükselir, özgün olursanız dâimâ zirvede ve gündemde kalırsınız. Bu yüzdendir ki, kültürümüzün kaynağı olan dinimiz, her nerede ve her ne işte olunursa olunsun, dâimâ bir numaralı olmayı, güdülen değil güden, idâre edilen değil idâre eden, emir alan değil emir veren, kaybeden değil kazanan olmayı emretmektedir. Zillet ve Aşağılık Duygusu Eğer bir numaralı pozisyonda başka milletlerin insanları varsa, orada ikinci pozisyonda bulunan Müslümanlar ın hallerini dinimiz zillet olarak vasıflandırmaktadır. Zillet durumuna düşen milletlerin çoğu bireylerinde, zamanla içinde bulundukları duruma genellikle bir alışkanlık ve uyum meydana gelir. Bu duruma gelmiş bir insanda tepkiler artık sönmüştür. Bu durum zamanla nötr ün de ilerisine gidebilir. Böyle durumlardaki insanların çoğu, içinde bulundukları durumları methetmeye, durumlarını korumak için birinci pozisyondaki insanlara yaranma yolları aramaya, sözün kısası, yağcılık yapmaya başlarlar. Sonunda kendi özgün fikir ve değerleri yerine başkasının fikir ve değerleri yerleşir. Bunun daha ilerisi olarak onlar öyle bir duruma gelirler ki, kendi özgün fikir ve değerlerinden bahsetmek için cesâretleri kalmamıştır. Çünkü, bütün varlıklarında artık başkasının özgün fikir ve değerleri vardır. O derece ki, artık bundan sonra o kişiler, başkalarının bu kültür hegemonyası altında kendi özgün fikir ve değerlerinden utanır durumda, buna karşılık başkasının özgün fikir ve değerlerini baş tacı etme durumundadırlar. Böyle kişilerin içinde bulundukları ruh hallerine aşağılık duygusu (kompleksi) denmektedir. Başkalarında bulunan, sâhip olamadığımız kaynak ve değerleri övüp, sâhip olduklarımızı görmezden gelmek ya da geçmişini bilmeden hep birilerinden medet ummak da aşağılık duygusudur. Bundan sonra aşağılık duygusu içindeki kişilerden artık kendi kültür değerlerinin bugünkü modern dünyâda yeri olmadığını yaymaktan başka bir şey beklenemez. Yaşayış, inanış, âdet ve konuşmaları başta olmak üzere, onlar her şeylerini dışarıdan ithal edilmiş değerlere benzetmeye çalışırlar. Günümüzde memleketimizde aydın geçinen bir takım insanların içinde bulundukları durum bundan farksız değildir.

5 5 Aşağılık duygusu memleketimizde o seviyeye ulaşmıştır ki, şu vatan içinde kendini yetiştiren kişi hiç görülmüyor da, yurt dışında bulunan bir kişi, isterse orada hiçbir şey yapmasın, yurda döndüğünde el üstü tutularak önü hemen açılıveriyor. Burada bu dertten yakınanlardan birinin duyguları nasıl tezâhür etmiş bir bakınız: Ben 33 yıl eğitim alanında çalışmışım, ortaya iyi ya da kötü 23 tâne kitap çıkarmışım, hâlâ görmezlikten geliniyorum. Şimdi bizim yörede bir laf vardır. Evden yetişen danadan öküz olmaz derler. Teşbihte hatâ olmasın da, evden yetişenden bir şey olmayacaksa, hep başkalarından bir beklenti içerisinde mi olacaksın? 2. Aşağılık Duygusu ve Türkçe miz Günümüzde ortaya çıkan bu kültür ve kimlik bunalımı bilhassâ Türkçe mizin içine düştüğü durumda açık olarak görülmektedir. Bu durum normal değildir: Avrupası olsun, Asyası, Güney Amerikası olsun, yabancıların oyunlarına gelmemiş hiçbir ülkede yabancı dil öğretiyoruz diye ülkenin dilini kaldırıp atıp da okullarda çeşitli dersleri yabancı bir dilde yapmak şeklinde bir yabancı dil öğretme yöntemi yoktur. Her yerde bu yabancı dil eğitimi yerine yabancı dille eğitim bir ülkeye, bir ulusa yapılabilecek en büyük hâinlik, en büyük alçaklık ve bir insanlık suçu olan "kültürel soykırım" sayılır. Dolayısıyla her bağımsız, her şerefli ülkede yabancı dille eğitim o ülkenin anayasasına aykırıdır, bu konuda hiçbir tâviz verilmez. Türkiye'de 1954'e kadar İngilizce ile eğitim yapan hiçbir Türk okulu yoktu. Zâten bu her devirdeki anayasalarımıza, Atatürk'ün "tevhid-i tedrisat" kânununa, Lozan'a tamâmıyla aykırıydı; hâlen de öyledir. Atatürk eğitim dilinin tümüyle Türkçe olması üzerinde ısrarla durmuş, eğitimin "milli eğitim" olmasının baş şartını buna bağlamıştır 3,4. Düşmanlarımız, bizi bozmak için ilk planda seçtikleri Türkçe mizi yok etme çabalarını hâlâ hızla sürdürmektedirler. Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, İngilizce nin Türkçe ye etkisi ile ilgili olarak: Eski, yeni her türlü güzel Türkçe'si dururken İngilizce bozuntusu bir lâf paralamanın kökeninde yabancı dille (genelde şimdi "Tarzanca") eğitim yatıyor. Bu sömürge, bu misyoner okulu türü eğitim çocuklara aşağılık duygusu 2 Kurt, İ., Yozgat Gündem Dergisi, Afşin Selim'in Röportajı, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi: Karabulut, E., İngilizce Öğrenmenin Yolu, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi: Sinanoğlu O., Bilim ve Teknik, Sayı 59, Ekim- 1972)

6 6 aşılarken, bir yandan da düşünme kâbiliyetini köreltmekte, ulusal bilinci de yıpratmaktadır. demektedir 5. Bu duruma nasıl düştük? Milletimizin bu duruma getirilişi yıldır süregelen sinsi planların sonucudur. Bunu bir vesika ile örnekleyerek geçelim: Batılı lar, bizim can damarımızı keşfederek bizi ilkesiz bir millet hâline getirmek için gereken tedbirleri almada hiç gecikmediler. Atatürk, Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması, millî hissin gelişmesinde başlıca etkendir 6." diyor. Bizi maddî ve mânevî her sahâda başarıdan başarıya ulaştıran can damarımızın (orijinalliğimizin) kendimize has karakter ve ruh yapımız yâni özgün millî hislerimiz olduğunu, dolayısıyla kısacası dünyâda orijinal bir millet olduğumuzu sonunda anladılar. Arkamızı yere getirmek için, bizi bu hasletlerimizden uzaklaştırmaları gerekiyordu. Ne yapmalıydılar? Şimdi bunları onların ağızlarından dinleyelim: 19. yüzyılın ilk yarılarında Patrik Grigoryas, Rus Çarı Birinci Aleksandr a yazdığı mektupta fikirlerini ve yapılacakları aynen şöyle anlatıyordu 7 : Türk leri maddeten ezmek ve yıkmak gayrı mümkündür. Çünkü Türk ler, çok sabırlı ve mukâvemetli insanlardır. Gâyet mağrurdurlar ve izzet-i nefis sâhibidirler. Bu hasletleri de dinlerine bağlılıklarından, kadere rızâ göstermelerinden, padişahlarına, kumandanlarına, büyüklerine olan îtaat duygularından gelmektedir. Türkler de evvelâ îtaat duygusunu kırmak, mânevî bağlarını kesretmek, dinî metânetlerini zaafa uğratmak icâbeder. 5 Aröz, Y., Anafilya, Oktay Sinanoğlu nun Dilimiz Üzerine Düşündürdükleri, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi: Kahraman, B., Ülkemizce eğitim dili TÜRKÇE olmalıdır; çünkü, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi: Taşyürek, M.,Türkleri maddeten ezmek güçtür, Zaman G., 10 Ocak 1993; Târih Konuşuyor, Aylık Dergi, 1964, Sayı 1, sayfa 70. Aslında onların izzet-i nefis sâhibidirler dedikleri husûsun aslı şudur: Türkler, nefislerini öldürerek izzetli bir güce ulaşmışlardır. Batılılar ın ruhî konulardaki anlayışları yetersiz olmakla berâber, temelde, Türk leri bu ruh gücünden ayırma metotlarında isâbet etmişlerdir. kesretme=çoğaltmak, böylece ayrılık tohumlarını atarak parçala parçala yut adı verilen İngiliz Sömürgeciliği ine hazırlık yapmak.

7 7 Bunun da en kısa yolu, An anât-ı Milliye ve mâneviyelerine (Millî örf, âdet ve mâneviyatlarına) uymayan hâricî fikir ve hareketlere onları alıştırmaktır. Türkler, hâricî muâveneti (dış yardımı) reddederler. Haysiyet hisleri buna mânidir. Velev ki, muvakkat (geçici) bir zaman için zâhirî kuvvet ve kudret verse de, Türk leri hâricî muâvenete (dış yardıma) alıştırmalıdır. Mâneviyatları sarsıldığı gün, Türk leri kendilerinden şeklen çok kudretli, kalabalık ve zâhiren hâkim kuvvetler önünde zafere götüren asıl kudretleri sarsılacak ve maddî vâsıtaların üstünlüğü ile yıkmak mümkün olabilecektir. Bu sebeple, Osmanlı Devleti ni tasfiye için mücerret olarak harp meydanlarındaki zaferler kâfî değildir ve hattâ sâdece bu yolda yürümek, Türk lerin haysiyet ve vakârını tahrik edeceğinden, hakîkatlere nüfuz edebilmelerine sebep olabilir. Yapılacak olan, Türk lere bir şey hissettirmeden bünyelerindeki bu tahrîbatı tamamlamaktır. Patrik Grigoryas ın ileri sürdüğü Türkler i yok etme fikirleri incelenirse görülür ki, bunların esâsı Türk leri orijinalliklerinden uzaklaştırarak îmansız bir sürü hâline getirmek ve Allah a (C.C.) olan saygı, güven ve bağlılıklarını dünyâlık menfaatlere yönlendirmektir. Başka bir ifâdeyle, Batılılar dan istemeyi Allah tan (C.C.) istemeye tercih eder duruma getirmektir. Bu da orijinalliğin (özgünlüğün) yok olmasıdır. Dininden, îmânından ve millî geleneklerinden yoksun olan bir topluluk bütün gücünü kaybetmiş, şahsiyetsiz bir hâle gelmiş olur. Böyle bir toplumun gücü olmadığı gibi, cesâret ve şecaati de kalmaz, kontrol edilebilir güdümlü bir sürü durumuna düşer. Çünkü, dini, îmânı ve öz güveni yok olmuş, Allah, (C.C.), korkusu kalmamıştır; fakat düşen yapraktan korkar bir hâle gelmiştir. İşte bu durum Peygamberimiz (S.A.V) Efendimiz in yüz yıllar öncesinden adını zillet olarak koyduğu durumun tâ kendisidir. Aşağılık Duygusu Aşılamak Bir Sömürgecilik Metodudur Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu örnek veriyor 8 : Roma'da, İngilizler'in yaptığından sonra, Fransız lar aynısını Cezâyir ve Tunus'ta yaptı. Bugün Tunus'ta Arapça kalmamış Hava alanında adama soruyorum: "Nerelisin?". Tipinden anladım tabiî adamın Cezâyir li Arap olduğunu Diyor ki: "Ben Parizyen, Parisli'yim, Fransızım, kem küm..." Güyâ Fransızca konuşuyor, tarzan Fransızca sı... Biz de diyoruz ki, Fransız mı görmedik, adama bak ya!.. Kendini Fransız zannediyor. Vay anasına!.. Niye? 8 Sinanoğlu O., Türkiye nin Temel Sorunu, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi:

8 8 Çünkü Fransız lar orada Arapça eğitimi yasaklamışlar, hepsi ana okulundan îtibâren, yâni Osmanlılar'dan koptuklarından beri, Fransızca eğitime zorlanmış... Bu medenî geçinen, insan hakları savunucusu Fransız lar yapıyor bunu... Osmanlı yaptı mı böyle bir şey?! Çekildi...Hepsi kendi dilinde duruyor. Fransız lar oraya gider gitmez, tak!.. Hemen, kendi dili yerine Fransızca... Antakya'yı aldıkları zaman da öyle yaptılar. Atatürk orayı tekrar aldı ve eğitimi tekrar Türkçe yaptı... Dikkat edin!.. İngilizce yapmadı. [İnsaf] İşte bu Fransız lar böyle yapmış Cezâyir'de, Tunus'ta Arapça kalmamış... Bitmiş... Gazeteler Fransızca, TV Fransızca, millet Fransızca konuşuyor, çat pat, bozuk bir şekilde... Maalesef şimdi bu aşağılık duygusu (kompleksi) buralara kadar gelmeye başladı, hızla... Dilinden ayrılan toplumlarda çözülme devam eder. Bu, dinin ve târih şuurunun yok olmasına ve daha ötelere kadar uzar. Dil bir milletin hayâtında bir kilit rolü oynar. Onun için Türkçe miz sözümüzün bayrağıdır. Türkçe miz Aşağılık Duygusuna Fedâ Edilmiştir Türkçe mizin başına gelenler, 27 Aralık 1949 da Türkiye ve ABD hükümetleri arasında ikili anlaşmayla kurulan ve imzalanan Eğitim Komisyonu ile başlamıştır. O gün, Milli Eğitim Bakanlığı nda 4 Türk, 4 Amerikalı 8 kişiden oluşan ve başkanı ABD büyükelçisi olan ve Türk milli eğitimine yön verecek olan bu heyetin MEB da bugüne kadar varlığını devam ettirdiği söylenmektedir 9. Öz yurdumuzda bile Türk milletine resmen aşağılık duygusu yerleştirmek için her yol denenmektedir. Türk milletinin büyük üzüntü duyarak topyekün kınadığı Dink cinâyetini de bunun için bir biçilmiş kaftan saydılar ve tam zamanı diyerek öyle bir rüzgar estirmeye başladılar ki, çoğu vatandaşımız kolayca bu tuzağa yakalanıverdi. Çünkü, yakalanmaya hazır hâle getirmek için üzerinde yıllarca çalışılmıştı/çalışılıyordu. Bu tuzağa yakalananların hallerinin aşağılık duygusu olduğunu Oktay Akbal 1 Şubat 2007 Cumhûriyet Gazetesi nde açık bir şekilde yazmıştır. Akbal, Dink cinâyeti münâsebetiyle aşağılık duygusuna kapılanları kast ederek: Fulbright komisyonu, ilkokuldan İmam Hatip e kadar, tüm eğitim müfredâtını belirleyebiliyor. Yarısı ABD lilerden oluşan komisyona ABD nin Türkiye büyükelçisi başkanlık ediyor. 9 Anonim, Türkiye Eğitim Sistemi`nde Büyük Skandal!, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi:

9 9 Bir süredir özellikle aydın kesimde, daha açığı entel diye adlandırılan kişilerde Türk e, Türk lüğe, Türk târihine, Türk kültürüne karşı bir horlama, bir küçültme tutumu var! Nerdeyse Türk doğduklarına pişmanlık!.. Varsa yoksa Avrupalı, Amerikalı gibi olmak, onlar gibi düşünmek, duymak, yaşamak!.. Küreselleşme dediler, dünyâ küçüldü, artık ulus diye bir şey kalmadı, ne demek ulusal, ne demek ulusalcılık!.. Milliyetçilik eşittir faşistlik, eşittir ilkellik, eşittir bilgisizlik deyip durdular!.. dedikten sonra kararını veriyor: Buna verilecek tek ad, aşağılık duygusudur!.. Akbal, Dink cinâyeti münâsebetiyle Türk ü, Türklüğü horlayanlardan utanç duyduğunu belirterek şu soruyu soruyor: Aşağılık duygusunu zırh gibi kendine yapıştıranları bilmem nasıl kurtaracağız, Türk lüklerini nasıl öğreteceğiz, bilmem? Aşağılık ve kimlik bunalımı içindeki insanlarımızın kafalarını tamâmen yıkamak için estirdikleri rüzgarı aşağıdaki yazı güzel bir şekilde açıklamaktadır: Şöyle konuşuyor Batılı benliğimiz 10 Müslüman kalabilirsin ya da başka bir dinde; ama beni yakalamak için değişmelisin dostum. Dilini değiştirmelisin önce... Yüksek ortamlarda benim dilimi kullanmalısın. Benim dilimi ikinci dil ya da yabancı dil olarak öğrenmen yetmez. Kendi dilin yabancı kalmalı, hattâ neredeyse etnik bir dil; benim dilim ise yüksek ortamlarda anadil olmalı Nedir bu yüksek ortamlar? En başta yüksekokullar, sonra liseler, ortaokullar, ilkokullar, hattâ anaokulları Kendi dilinle konuşmak sende aşağılık duygusu yaratmalı Örneğin marketing (pazarlamanın yüksek olanı) alanında benim sözcüklerimle cümleler kurmalısın. Kendi dilinle ifâde etmeye çalış!.. Bak, ne kadar da bayağı kalıyor. Global dünyânın bir parçası olarak kendini hissetmek istiyorsan, benim yaptığımı iyi yapmalısın. Gazetelerinin, televizyonlarının isimleri bile benim dilimde olacak (Eskiden beri olanlar kalsın). Edirne'den Sibirya'ya kadar bütün Türk ler, gökteki yıldıza "yıldız" der, ya da "cıldız". Biliyorum binlerce yıldır bu böyleydi. Ama artık "star" demelisin. Unut artık "yıldız"ı!.. Senin yıldızın geçmişte değil, Doğu'da hiç değil, bizim tarafta Zâten bu konuları da sana ben öğretmiyor muyum? Hangi ülkede Orta Asya ile ilgili daha çok araştırma yapılıyor sanıyorsun; 10 Özcan Yüksek, Atlas dergisi - Şubat 2002, Misyon, Alındığı İnternet Elektronik Adresi, En Son Erişim Târihi:

10 10 sende mi bende mi? Bırak sözcükleri, harfleri bile istediğim gibi okuyacaksın. Kendi harfini benim okuduğum gibi söyle!.. "Entivi" de meselâ... Diğer türlü söylemeyi dene, bak, sen de gördün; ne kadar da bayağı, köylü, doğulu bir "sound" değil mi? Hem sen değil misin modern olmak isteyen? Kendini ve kültürünü, dilini, geleneklerini, geçmişini aşağıda hissetmezsen (açıkça değil tabiî, içinde, sâdece içinde) bu metamorfozu gerçekleştiremezsin dostum.."paşa"ya "Pasha" Leyla"ya da "Laila" diyeceksin ve yazacaksın!.. Biraz oryantalist ;ama "daha Batılı gözüyle bir Doğulu şıklık!" Sen bakma "köşk" sözcüğüne, biz artık ona "kiosk" diyoruz, sen de öyle söyle. Hah şöyle!.. Ne diyoruz, concept yaratmalıyız. Yaratıcı ol, kendine "creative" de; Fabrikayı Ümrâniye'de kur, markanı İtalyanca'dan al!... Yoksa malını satamazsın!.. Türk olduğu anlaşılırsa ya da Türk gibi gözükürse kimse evine sokmaz. Sen ona, Türk olmayan bir isim bul en iyisi Kimse de sana kızamaz. "Trend" böyle Tavuk bile satamazsın!.. Neden Mudurnu "Chicken" oldu sanıyorsun? İnsanlar tavuk değil "chicken" yemek istiyor. Ne zamandır radyolar; "Good morning Türkiye" diye sesleniyor. Bizi uyandırmak için olsa gerek Milletimizin fertlerine gizlice bunları söyleten etken aşağılık duygusundan başkası değildir. Nitekim, bu gerçeği gören Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, bunu eserlerinde bugün insanlarımızın çoğunun içine düşmüş olduğu en kötü durum olarak vurgulamaktadır. Bunun bir sonucu olarak eserlerinde bugün Türkiyemiz de Batılı ların emelleri için çalışan köşe başlarını tutmuş hâinden bahsedilmektedir. Bugün için İngilizce ile eğitim anaokullarına kadar inmiş durumdadır. Bâzı gizli cemiyetler, yanlarına bizim sahte aydınları da alarak, yabancı dille eğitim emellerinde şimdilik başarılı olmuşlardır. Yapılan bu sahte eğitimle, daha gelişim çağında olan ve doğru dürüst Türkçe yi bilmeyen çocuklarımıza, İngilizce dayatılmış ve dayatılmaktadır. Türkçe düşünmeye yönlendirilmesi gerekirken çocuklar, İngilizce düşünmeye zorlanmıştır/zorlanmaktadır. Okuma ve yazmanın ilk başında bulunan bu çocuklar, dünyâyı daha yeni yeni öğrenmeye, kavramlarla daha yeni yeni karşılaşmaya başlarlarken beyinlerindeki hayâlî kahramanlar da Ahmet, Mehmet, Ayşe yerine Mr. Brown, Mr. John, Mrs. Janeth şeklinde kültür dışı isimlerle şekillenmeye başlamaktadır. Beyinlerinin ve idraklerinin rûhî ortamlarında kimliklerini ilkin kendi kültür bazlarına oturtacak çağdaki bu çocuklara, bilinç altında yabancı kültür kalıntıları şırınga edilerek onların daha bu yaşlarında ben kimim sorgulamasına yol açan bir kimlik bunalımına ilişkin karmaşaya itilmeleri ve çocukların kendi kendilerine yabancılaştırılmaları geleceğimiz için ne dehşet verici bir şeydir!..

11 11 Kendine ve kendi kültürüne yabancılaşan bu çocuklar ülkesine, kültürüne, âilesine yabancı olmayacak mı? O zaman ey veli!.. Senin çocuğun artık bundan sonra hep dış kültürler için çalışacak, onun sana, vatanına bir faydası olmayacaktır. Bunların bugün binlerce örnekleri yok değildir. Ya yurdumun dükkanına, şirketine, caddesine, sokağına hanına, hamamına, uçağına verilen ya da yazılan şu İngilizce yazılar? Aşağılık duygusunun bu derecesine pes doğrusu!.. Uçak meydanlarına vardığımda benim en üzgün olduğum günler oluyor, bu yüzden... Uçağından, hangarından tutun da eşya taşıyıcısına kadar her şeyin üzerinde İngilizce yazılar Ne hâle düştük Ne duygusuz, ne düşüncesiz bir millet olduk? Benim lisanım, benim Türkçem bu kadar da mı değersiz? Bu ne duyarsızlık? Bu ne vicdansızlık? Buna dur diyecek biri çıkmayacak mı?

Göç yani hicret dini bir vazifedir.insanların dinlerini daha iyi yaşamaları,hayatlarını devam ettirebilmeleri için göç bir ihtiyaçtır.

Göç yani hicret dini bir vazifedir.insanların dinlerini daha iyi yaşamaları,hayatlarını devam ettirebilmeleri için göç bir ihtiyaçtır. TÜRKİYE'DEKİ GÖÇLER VE GÖÇMENLER Göç güçtür.hem güç ve zor bir iştir hem de güç katan bir iştir. Göç yani hicret dini bir vazifedir.insanların dinlerini daha iyi yaşamaları,hayatlarını devam ettirebilmeleri

Detaylı

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinin girişimleriyle Yunanistan'dan gelen Batı Trakyalı öğrencilerle

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA

KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA KILIÇDAROĞLU K.MARAŞ'TA Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş ın Elbistan İlçesi nde siyaseti sadece insan için yaptıklarını, iktidara gelmeleri halinde terörü sonlandırıp ülkeye huzuru getireceklerini

Detaylı

Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar.

Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar. Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar. Bu bakışla yola çıkarsak biz dilimizi ne kadar koruyoruz bir bakalım Yıl: 1965 "Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle

Detaylı

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi Sık Sorulan Sorular

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi Sık Sorulan Sorular 1 VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi Sık Sorulan Sorular Şubat 2016 Anasınıfına kaç öğrenci alınır? Alım süreci nasıldır? Yapılan randevulu görüşmelerle aday öğrencilerin okula bilişsel, fiziksel,

Detaylı

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) DİNLEME İSTEKLER (9) Metinleri dinleyelim

Detaylı

Erhan tarafından yazıldı. Çarşamba, 31 Ekim 2012 18:03

Erhan tarafından yazıldı. Çarşamba, 31 Ekim 2012 18:03 Erhan tarafından yazıldı. Çarşamba, 31 Ekim 2012 18:03 Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Remzi Güzel, Alevilerin 1400 yıllık gelenekleri olan Ğadir Hum Bayramı nın bir sevgi günü olduğunu

Detaylı

Sevgili dostum, Can dostum,

Sevgili dostum, Can dostum, Sevgili dostum, Her insanı hayatta tek ve yegâne yapan bir öz benliği, insanın kendine has bir kişiliği vardır. Buna edebiyatımızda, günlük yaşantımızda ve dini inançlarımızda çeşitli adlar vermişlerdir.

Detaylı

T.C. İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI (T.M.K. 10. MADDE İLE YETKİLİ) TUTANAK

T.C. İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI (T.M.K. 10. MADDE İLE YETKİLİ) TUTANAK T.C. İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI (T.M.K. 10. MADDE İLE YETKİLİ) ESAS N0:2009/191 03.08.2012 TUTANAK 27.07.2012 tarihli oturumda saat 19.27 sıralarında Mahkeme Başkanı tarafından duruşmanın

Detaylı

03.11.2013-Bloomberg Businessweek. BASINDA GeniuSpy. Zihni Birleştirir, Zekâyı Geliştirir 1/6

03.11.2013-Bloomberg Businessweek. BASINDA GeniuSpy. Zihni Birleştirir, Zekâyı Geliştirir 1/6 03.11.2013-Bloomberg Businessweek BASINDA GeniuSpy Zihni Birleştirir, Zekâyı Geliştirir 1/6 Zihni Birleştirir, Zekâyı Geliştirir 2/6 27.08.2013-www.milliyet.com.tr Çocuğunuz dikkatsiz mi emin misiniz?

Detaylı

Hz. Ömer arkadaşlarıyla sohbet ederken, huzura üç genç gelir ve şikâyette bulunurlar:

Hz. Ömer arkadaşlarıyla sohbet ederken, huzura üç genç gelir ve şikâyette bulunurlar: Hz. Ömer arkadaşlarıyla sohbet ederken, huzura üç genç gelir ve şikâyette bulunurlar: -Ey halife Ömer, bu arkadaş bizim babamızı öldürdü. Davacıyız ve ne gerekiyorsa yapılmasını diyoruz. Bu sözler karşısında

Detaylı

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları. HASTA İŞİ İnsanların içlerinde barındırdıkları ve çoğunlukla kaçmaya çalıştıkları bir benlikleri vardır. O benliklerin içinde yaşadıkları olaylar ve onlardan arta kalan üzüntüler barınır, zaten bu yüzdendir

Detaylı

Kepçe kulak ameliyatında yapılan temelde kulak şeklini değiştirmek. Bu yukarıda saydığım iki sorun için ayrı ayrı müdahaleler yapılıyor.

Kepçe kulak ameliyatında yapılan temelde kulak şeklini değiştirmek. Bu yukarıda saydığım iki sorun için ayrı ayrı müdahaleler yapılıyor. Kepçe kulak genellikle olması gerekenden daha büyük kulak olarak algılanır. Hâlbuki çok doğru değil. Kepçe kulakları olan bir insan ile normal kulakları olan bir insanın aslında kulak büyüklüğü olarak

Detaylı

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki Bildiğiniz üzere Deutsche bank'ın arzı ile varantlar İMKB'de işlem görmeye başladı. Bu konuda çok soru gelmiş. Basit bir şekilde ne olduğunu açıklamak da bize farz oldu. Fakat hemen şunu belirteyim ki;

Detaylı

Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz. 1. Dini hizmetler. 2. Sağlık hizmetleri. 3. Eğitim ve öğretim hizmetleri

Vakıfların toplumsal yaşamımızdaki hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz. 1. Dini hizmetler. 2. Sağlık hizmetleri. 3. Eğitim ve öğretim hizmetleri Bir hizmetin sürüp gidebilmesi için, kişilerin kendi istekleriyle bağışladıkları para ve mülklere Vakıf denir. Bağışlanan mülklerin, eserlerin geleceğe sağlıklı kalabilmeleri korunmalarına bağlıdır. Geçmişin

Detaylı

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri

Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri Ünite 01: Arapçada Kelime ve Cümle Çeşitleri :١ mı, mi? baba ( ) uzaklaştım uzaklaştırmak uzaklaştırmak evin kapıları babam yetişiyorum eğitim görüyorum ecdadım, atam saygı otur! seviyorum seni seviyorum

Detaylı

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi BÝRÝNCÝ BÖLÜM 1 Dünya döndü Son ders zili çalýnca tüm öðrenciler sevinç çýðlýklarý atarak okulu terk etti. Ýkili öðretim yapýlýyordu. Sabahçýlar okulu boþaltýrken, öðleci grup okula girmeye hazýrlanýrdý.

Detaylı

Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin Sorularına cevaplarımız

Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin Sorularına cevaplarımız Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerinin Sorularına cevaplarımız 51. Kütüphane Haftası dolayısı ile 1. Nisan.2015 tarihinde Tokat Plevne İmam Hatip Ortaokulunda Kitap Okumanın Kişisel Gelişim deki

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

Doğuştan Gelen Haklarımız Sadece insan olduğumuz için doğuştan kazandığımız ve tüm dünyada kabul gören yani evrensel olan haklarımız vardır.

Doğuştan Gelen Haklarımız Sadece insan olduğumuz için doğuştan kazandığımız ve tüm dünyada kabul gören yani evrensel olan haklarımız vardır. Dersin Adı Tema Adı Kazanım Konu Süre : İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi : İnsan Olmak : Y4.1.2. İnsanın doğuştan gelen temel ve vazgeçilmez hakları olduğunu bilir. : Doğuştan Gelen Haklarımız :

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

İzzet Boğazlıyanlıoğlu TRT ÇOCUK ULUSLARARASI ÇOCUK KONFERANSI İÇERİĞİ ULAŞTIRMA

İzzet Boğazlıyanlıoğlu TRT ÇOCUK ULUSLARARASI ÇOCUK KONFERANSI İÇERİĞİ ULAŞTIRMA İzzet Boğazlıyanlıoğlu 4. TRT ÇOCUK ULUSLARARASI ÇOCUK KONFERANSI İÇERİĞİ ULAŞTIRMA ق ال ر ب اش ر ح ل ي ص د ر ي Rabbim! Gönlüme ferahlık ver و ي س ر ل ي ا م ر ي İşimi bana kolaylaştır و اح ل ل ع ق د ة

Detaylı

ISBN : 978-605-65564-3-2

ISBN : 978-605-65564-3-2 ISBN : 978-605-65564-3-2 1 Baba, Bal Arısı Gibi Olmak İstemiyorum ISBN : 978-605-65564-3-2 Ali Korkmaz samsun1964@hotmail.com Redaksiyon : Pelin GENÇ Dizgi/Baskı Kardeşler Ofset Matbaacılık Muzaffer Ceylandağ

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

Yayınevi Sertifika No: 14452. Yayın No: 220 HALİM SELİM İLE 40 HADİS

Yayınevi Sertifika No: 14452. Yayın No: 220 HALİM SELİM İLE 40 HADİS Yayınevi Sertifika No: 14452 Yayın No: 220 HALİM SELİM İLE 40 HADİS Genel Yayın Yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi Editörü: Ömer Faruk Paksu İç Düzen ve Kapak: Cemile Kocaer ISBN: 978-605-9723-51-0 1. Baskı:

Detaylı

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri.

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. C i h a n D e m i r c i Damdaki Mizahçý 90 Yaþýnda Eskimeyen Bir Usta: Haldun Taner Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. 1986'da yitirdiðimiz Haldun Taner

Detaylı

WORLD OF LANGUAGE ACADEMY IELTS SINAVI ÖNEMLİ TAVSIYELER. www.wola.com.tr

WORLD OF LANGUAGE ACADEMY IELTS SINAVI ÖNEMLİ TAVSIYELER. www.wola.com.tr IELTS SINAVI ÖNEMLİ TAVSIYELER IELTS TAVSİYE : Genel Okuma-Araştırma Bir konu hakkında daha fazla bir şey öğrenmek için araştırma yapmak anlamına gelir. İnternet arama motorları bu konuyu oldukça kolay

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

Biz Fakir Okuluz Bizim Velimiz Bize Destek Olmuyor Bizim Velimizi Sen Bilmezsin Biz Bağış Alamıyoruz Cümlelerini kurarken bir daha düşüneceksiniz.

Biz Fakir Okuluz Bizim Velimiz Bize Destek Olmuyor Bizim Velimizi Sen Bilmezsin Biz Bağış Alamıyoruz Cümlelerini kurarken bir daha düşüneceksiniz. Aşağıda Emek vererek Yazmış olduğumuz yazı ve bilgileri 5 dakika ayırıp okur inceler ve bizden ücretsiz bir örnek kayıt dosyası talep ederseniz. Biz Fakir Okuluz Bizim Velimiz Bize Destek Olmuyor Bizim

Detaylı

KOTAN A Personelinden Uğurlama

KOTAN A Personelinden Uğurlama KOTAN A Personelinden Uğurlama Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü görevinden Ankara Sosyal Güvelik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Başmüfettişliğine atanan Mahmut KOTAN A, kurum yöneticileri ve

Detaylı

HATAY BOZGUNCULUĞA VE AYRIMCILIĞA İZİN VEREMEZ!!!

HATAY BOZGUNCULUĞA VE AYRIMCILIĞA İZİN VEREMEZ!!! HATAY BOZGUNCULUĞA VE AYRIMCILIĞA İZİN VEREMEZ!!! Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Remzi Güzel,Yaptığı Yazılı Açıklamada: ''Milli Dayanışma ve Birlik Ruhu Hatay da Bitmez.''Dedi.

Detaylı

1.Aşama (Cüzdanını doldurmaya başla) Para kazanmanın birçok yolu var. Bu yolların hepsi birer altın kaynağıdır ve işçiler bu kaynaktan

1.Aşama (Cüzdanını doldurmaya başla) Para kazanmanın birçok yolu var. Bu yolların hepsi birer altın kaynağıdır ve işçiler bu kaynaktan Nasıl daha çok para kazanabiliriz? Nasıl para sorunlarımızı çözeriz. Bunun herkes için yöntemi farklıdır. Gelin George S.Clason Babil in en zengin adamı adlı kitabında para kazanmak için önerdiği yedi

Detaylı

Senin bir yaşlı piri fani mi yoksa pırıl pırıl istikbal vadeden bir delikanlı yada erkek mi kadın mı olduğunu bilmiyorum.

Senin bir yaşlı piri fani mi yoksa pırıl pırıl istikbal vadeden bir delikanlı yada erkek mi kadın mı olduğunu bilmiyorum. Sevgili hırsız dostum! Senin bir yaşlı piri fani mi yoksa pırıl pırıl istikbal vadeden bir delikanlı yada erkek mi kadın mı olduğunu bilmiyorum. Bildiğim, kesin ve kat i bir şey var ki, oda senin insan

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

Şeytan Der ki Ey İnsan!..

Şeytan Der ki Ey İnsan!.. Şeytan Der ki Ey İnsan!.. Dengenin engelidir, şeytanların çengeli, Eûzu besmeledir, çengellerin engeli. KUR ÂN DİYOR Kİ! (Hesapları görülüp) iş bitirilince, şeytan diyecek ki: Şüphesiz Allah size gerçek

Detaylı

Kazanım: : Vatanımız için mücadele eden insanların fedakarlıklarını öğrenerek vatanseverlik duygusunu artırır.

Kazanım: : Vatanımız için mücadele eden insanların fedakarlıklarını öğrenerek vatanseverlik duygusunu artırır. MUSTAFA KARAŞAHİN İLKOKULU 4. SINIFLAR DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMASI MART 2016 SINIFI DEĞER ADI.-. BARIŞ VE VATANSEVERLİK Kazanım: : Vatanımız için mücadele eden insanların fedakarlıklarını öğrenerek vatanseverlik

Detaylı

DOSTLUK. yıllarında büyüyen iki çocuk Hayatın bütün zorluklarına karşı birlikte

DOSTLUK. yıllarında büyüyen iki çocuk Hayatın bütün zorluklarına karşı birlikte MERVE BOYACI 21100948 AHMET KAYA TURK102-11 KONU :DOSTLUK KİTAP:UÇURTMA AVCISI YAZAR:HOSSEİNİ KHALED DOSTLUK Emir ve Hasan ın arasındaki dostluk bağı çok güçlüdür. Kabil in monarşi yıllarında büyüyen iki

Detaylı

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yusuf Yeşilkaya www.yusufyesilkaya.com yusufyesilkaya@gmail.com 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul Çemberlitaş ta dünyaya gelen Necip Fazıl, hem kültürlü hem de varlıklı bir ailenin çocuğudur. Dört-beş yaşında

Detaylı

KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127

KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127 KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127 Düzenleyen Administrator Salý, 15 Haziran 2010 Mersin Gazetesi KÜLTÜR SANAT-MAVÝ KARANFÝL-127 YAZIK Abidin GÜNEYLÝ-Mersin Küfürün adýný günah koymuþlar Etsem bana yazýk etmesem

Detaylı

Beyni geliştirmek ve zekâmızı parlatmak mümkün. Beyin, yeni bilgiler ve beyin faaliyetleri ile gelişir ve büyür.

Beyni geliştirmek ve zekâmızı parlatmak mümkün. Beyin, yeni bilgiler ve beyin faaliyetleri ile gelişir ve büyür. Beyni geliştirmek ve zekâmızı parlatmak mümkün. Beyin, yeni bilgiler ve beyin faaliyetleri ile gelişir ve büyür. Kullanılmayan beyinde kısmi ve genel büzülme meydana gelir. Bilim adamlarının araştırmaları,

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

Ýçindekiler Kayseri Ýli Yardým Derneði Ýstanbul Þubesi Adýna Sahibi, Dernek Baþkaný Yayýn Yönetmeni Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü M. Orhan CEBECÝ Dergi Komisyonu Gamze POSTAAÐASI Rýfat DEDEMAN Danýþma Kurulu

Detaylı

SOSYALLEŞEBİLEN ÖĞRENCİNİN İLETİŞİMİ DE GÜÇLÜ OLUYOR

SOSYALLEŞEBİLEN ÖĞRENCİNİN İLETİŞİMİ DE GÜÇLÜ OLUYOR 2007 yılında Çankaya Üniversitesi İşletme Bölümü nden birincilikle mezun olan, ayrıca Uluslararası Ticaret Bölümümüzde çift ana dal yapan, 2010 yılında da İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı ndan mezun

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Leyla Tavflano lu Çok sıklıkla Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan a gittiğim için olsa gerek beni bu oturuma konuşmacı koydular. Oraların koşullarını

Detaylı

23 Nisan Şiirleri. 23 Nisan. Sanki her tarafta var bir düğün. Çünkü, en şerefli en mutlu gün. Bugün yirmi üç nisan, Hep neşeyle doluyor insan.

23 Nisan Şiirleri. 23 Nisan. Sanki her tarafta var bir düğün. Çünkü, en şerefli en mutlu gün. Bugün yirmi üç nisan, Hep neşeyle doluyor insan. 23 nisan şiirleri, 23 nisan ile ilgili şiirler, çocuk bayramı şiirleri, ulusal egemenlik şiirleri, 23 nisan, şiirler, 23 nisan şiirleri, ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, en güzel 23 nisan şiirleri, 23

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ü Ölümünün 78. Yılında Saygı ve Minnetle Anıyoruz

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ü Ölümünün 78. Yılında Saygı ve Minnetle Anıyoruz ANMA PROGRAMI 1. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı 4 2. Çeşitli Yönleriyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk 10 (Yrd. Doç. Dr. Levent KALYON) 1. Resimlerle Atatürk 15 2. Kendi sesiyle Atatürk 18 2 Beni görmek

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİ

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİ 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ETKİNLİKLERİ Üniversitemizde Hazırlık Sınıflarıyla Tanışma Toplantısı Yapılıyor Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Üniversitemize yeni katılan 2012-2013 Eğitim

Detaylı

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Sami Altınkaya nın Bloomberg TV de canlı olarak yayınlanan çıkış yolu programına katılan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: 2023 te Kahramanmaraş ın 5 milyar dolar

Detaylı

Bölge Uzmanı Nihai Form

Bölge Uzmanı Nihai Form Bölge Uzmanı Nihai Form KİŞİSEL BİLGİLER Ad: Abdulkadir Soyad: AKSÖZ TC Kimlik No: 48079752710 Uyruk: T.C. Cinsiyet : Erkek Doğum Yeri: İstanbul/Kadıköy Doğum Tarihi: 25/09/1995 Telefon: 05549916572 Eposta

Detaylı

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak.

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak. Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Kardeş Kıskançlığı hakkındadır. Sizlere çocuğunuza bu süreçte nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. KARDEŞ KISKANÇLIĞI Neler olduğunu hiç anlamıyorum!

Detaylı

Patronun hizmetini yapıyor Çalışan kadından bahsediyorum. Ben kocama muhtaç değilim diye evvela ailesini dağıtıyor.

Patronun hizmetini yapıyor Çalışan kadından bahsediyorum. Ben kocama muhtaç değilim diye evvela ailesini dağıtıyor. Babalarını Yola Getiren Kızlar! Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 28 Aralık 2014 Yakın geçmişte Cübbeli Ahmet Hoca hakkında bir yazı yazdım. Özellikle dindar geçinen

Detaylı

Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Ve biz ona şah damarından daha yakınız. (Kur an 50/16 Kaf)

Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Ve biz ona şah damarından daha yakınız. (Kur an 50/16 Kaf) Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Ve biz ona şah damarından daha yakınız. (Kur an 50/16 Kaf) Her uzun yol bir adımla başlar. Olmasını istediğimiz her şey uzun

Detaylı

Okul günüm. Anne-babalar ve çocuklar için için okula başlama rehberi. Niedersächsisches Kultusministerium

Okul günüm. Anne-babalar ve çocuklar için için okula başlama rehberi. Niedersächsisches Kultusministerium Derste biraz önce resim yaptık. Şimdi öğretmen resimlere bakıp neyi daha iyi yapabiliriz diye bize öneride bulunuyor. Öğlenleri okulumuzun yemekhanesinde yemek yiyorum. Yemekler çoğunlukla lezzetli ve

Detaylı

Bunu herkes yapıyor! -Gerçekten herkes mi? Nasıl korunmam gerektiğini biliyorum! -Kalbini, gönlünü nasıl koruyacaksın? www.gerçeksevgibekler.

Bunu herkes yapıyor! -Gerçekten herkes mi? Nasıl korunmam gerektiğini biliyorum! -Kalbini, gönlünü nasıl koruyacaksın? www.gerçeksevgibekler. Bunu herkes yapıyor! -Gerçekten herkes mi? Nasıl korunmam gerektiğini biliyorum! -Kalbini, gönlünü nasıl koruyacaksın? www.gerçeksevgibekler.de www.wahreliebewartet.de Avrupa ülkelerindeki gençlik denilince

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2011-2012 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM 11-A SINIFI MF GRUBU DİL VE ANLATIM DERSİ I

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2011-2012 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM 11-A SINIFI MF GRUBU DİL VE ANLATIM DERSİ I ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2011-2012 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM 11-A SINIFI MF GRUBU DİL VE ANLATIM DERSİ I. YAZILI SINAVI SORULARI Öğrencinin Adı ve Soyadı : Sınıfı: Numarası:

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ KENDİMİZİ DÜZENLEME BİÇİMİMİZ (24 Mart 2014 9 Mayıs 2014)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ KENDİMİZİ DÜZENLEME BİÇİMİMİZ (24 Mart 2014 9 Mayıs 2014) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ KENDİMİZİ DÜZENLEME BİÇİMİMİZ (24 Mart 2014 9 Mayıs 2014) Sayın Velimiz, PYP çalışmaları kapsamında hazırladığımız, 24 Mart 2014 9 Mayıs 2014 tarihleri arasındaki beşinci temamıza

Detaylı

Bu haftaki yazımıza geçmişten bir medya kazasıyla giriyoruz Yıl 1983

Bu haftaki yazımıza geçmişten bir medya kazasıyla giriyoruz Yıl 1983 - Turgut Sunalp'e seçim kaybettiren medya kazası - Gaffur'a Vakit zulmü Ve - İki ayrı "KANATLI" kaza RAPORU HAZIRLAYANLAR: Azime Acar & Ender Bölükbaşı * * * Bu haftaki yazımıza geçmişten bir medya kazasıyla

Detaylı

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum.

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum. Türkiye deki en büyük emek israflarından birisi İngilizce öğreniminde gerçekleşiyor. Çevremde çok insan biliyorum, yıllarca İngilizce öğrenmek için vakit harcamış, ama hep yanlış yerlerde harcamış. Bu

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): - Yavrum ne oldu, niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Çocuk da: - Efendim, namaza gidiyorum.

Detaylı

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart!

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! On5yirmi5.com Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! Üniversitelerin açılmasıyla birlikte geçen hafta İstanbul Polisi, Beyazıt ve Beşiktaş'ta bir dizi korsan fotokopi baskını gerçekleştirildi.

Detaylı

Uyum Araştırması 2015

Uyum Araştırması 2015 Uyum Araştırması 2015 Araştırmamıza katıldığınız ve değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Çeşitli üniversitelerin desteğiyle başka ülkelerden Türkiye ye göç etmiş kişilerin toplumsal, ekonomik

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25 ÝÇÝNDEKÝLER A. BÝRÝNCÝ TEMA: BÝREY VE TOPLUM Küçük Cemil...11 Bilgi Hazinemiz (Hikâye Yazmaya Ýlk Adým)...14 Güzel Dilimiz (Çaðrýþtýran Kelimeler - Karþýlaþtýrma - Þekil, Sembol ve Ýþaretler - Eþ Anlamlý

Detaylı

KURTULUŞUN 95. YILI COŞKUYLA KUTLANDI

KURTULUŞUN 95. YILI COŞKUYLA KUTLANDI KURTULUŞUN 95. YILI COŞKUYLA KUTLANDI Kahramanmaraş ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümü törenlerle kutlandı. Valilik Kavşağında gerçekleştirilen kutlama törenleri, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet

Detaylı

ilk yar'larımızın sevgili dostları

ilk yar'larımızın sevgili dostları ilk yar'larımızın sevgili dostları Bu akşam da Mersin üniversitesinden sevgili İbrahim'in izlenimini paylaşıyoruz... Daha önce Mersin ekibinin her projemize gelişi ile verdiği eşsiz katkıya değinmiştik...

Detaylı

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ K.R. RAVINDRAN U.R. Başkanı 2015 16 Canan ERSÖZ U.R. 2430. Bölge Guvernörü 2015 16 Firuz Harbiyeli 3. Grup Guvernör Yardımcısı Hüseyin MURSAL (Başkan) Süleyman ÇOLAKOĞLU (Asbaşkan) Okşan HALEFOĞLU (Kulüp

Detaylı

ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Konu Başlıkları

ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Konu Başlıkları ZAMBAK 7.Sınıf Din Kültürü Varlıklar Âlemi Meleklere İman Kur an a Göre Cin ve Şeytan ÜNİTE 1 Şeytanın Kötülüğünden Korunma Konusunda Kur an ın Öğütleri Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar Ahirete

Detaylı

Eze meze Yýllar geçti geze geze. Neler gördüm neler! Daðlar gördüm yerden biter, gökte yiter. Daðlar gördüm kayalý, kayalarý oyalý.

Eze meze Yýllar geçti geze geze. Neler gördüm neler! Daðlar gördüm yerden biter, gökte yiter. Daðlar gördüm kayalý, kayalarý oyalý. Eze meze Yýllar geçti geze geze. Neler gördüm neler! Daðlar gördüm yerden biter, gökte yiter. Daðlar gördüm kayalý, kayalarý oyalý. Aðaçlar gördüm yeryüzü yaþýnda; Gölgesinde yaz uyur, kýþ uðuldar baþýnda.

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

KAYI KİRAZ HATIRALARI

KAYI KİRAZ HATIRALARI KAYI KİRAZ HATIRALARI Kayıkiraz da akşam ezanından az önce, köy odasında olan huzur ve huşu dikkate şayandı. Gönlüm orada kalmıştı. Hafi Ağa nın, sobanın karşısında ve köşedeki rahat oturuşu gıpta edilecek

Detaylı

Yine yapmak istediklerimizden birisi olan, spesifik sektörlerde, belki daha az, ama daha etkin iş adamları seyahatlerini önemsiyoruz ve buna

Yine yapmak istediklerimizden birisi olan, spesifik sektörlerde, belki daha az, ama daha etkin iş adamları seyahatlerini önemsiyoruz ve buna MÜSİAD Cidde Temsilcisi Tanıtımı ve Türk Suud İş Forumu 23.05.2015 TC Cidde Başkonsolosu Fikret Özel, Cidde Tic Odası Başkan Yardımcısı, Mazeen Baterjee Türk-Suud İş Konseyi Başkanı, Mazan Ragap, Cidde

Detaylı

frekans araştırma www.frekans.com.tr

frekans araştırma www.frekans.com.tr frekans araştırma www.frekans.com.tr FARKLI KİMLİKLERE VE YAHUDİLİĞE BAKIŞ ARAŞTIRMASI 2009 Çalışmanın Amacı Çalışma Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türk Yahudi Cemaati ve Yahudi Kültürünü Tanıtma

Detaylı

İSLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ

İSLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İSLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ KISA ÖZET

Detaylı

ÜLKEMİZDE HUZURU BOZMAK İSTİYORLAR

ÜLKEMİZDE HUZURU BOZMAK İSTİYORLAR Meslek odaları ve bazı sivil toplum kuruluşları, son günlerde yaşanan iç kargaşalarda meydana gelen ölümler, Türk Bayrağına ve Atatürk heykellerine yapılan saldırılar üzerine sağduyu çağrısında bulundu.

Detaylı

Osmanlı dan Cumhuriyet e Adım Adım!

Osmanlı dan Cumhuriyet e Adım Adım! Osmanlı dan Cumhuriyet e Adım Adım! Eskiden devletimizin adı Osmanlı Ġmparatorluğu idi. Başımızda padişah vardı. Egemenlik haklarımız padişahın elindeydi. Başkentimiz Ġstanbul du. 19 Mayıs 1919 da Mustafa

Detaylı

TC KİMLİK NO 1-Adı ve Soyadı. 2-Cinsiyeti. 2-Doğum yeri ve tarihi

TC KİMLİK NO 1-Adı ve Soyadı. 2-Cinsiyeti. 2-Doğum yeri ve tarihi TED MERSİN ÖZEL ANAOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ TANIMA ANKETİ ÇOCUĞUN TC KİMLİK NO : 2-Cinsiyeti 3-Doğum yeri ve tarihi 4-Geldiği okul 5-Okula geliş nedeni 6-Velinin Adı-Soyadı ve Yakınlık

Detaylı

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC Niyeti temiz olan ve haddini bilen bir Müslüman, başarıya, nîmete karşı şükrünü edâ edemez ise, Allah (CC) o kişiyi bir mahrûmiyete, bir sıkıntıya mâruz bırakır. Meselâ, dikkat ediniz, bir başarıya imzâ

Detaylı

UKBA. e Bülten TACİKİSTAN DAN TÜRKİYE YE UKBA DERNEĞİ AMERİKA DA SOHBET MECLİSLERİ KURDU KARDEŞLERİMİZLE PİKNİKTEYİZ

UKBA. e Bülten TACİKİSTAN DAN TÜRKİYE YE UKBA DERNEĞİ AMERİKA DA SOHBET MECLİSLERİ KURDU KARDEŞLERİMİZLE PİKNİKTEYİZ UKBA e Bülten UKBA - ULUSLARARASI KARDEŞLİK BARIŞ VE AHLÂK DERNEĞİ YAYIN ORGANI EYLÜL - ARALIK 2012 SAYI / 1 TACİKİSTAN DAN TÜRKİYE YE KARDEŞLERİMİZLE PİKNİKTEYİZ ŞEMSEDDİN BEKTAŞOĞLU İLE HİNDİSTAN DAYIZ

Detaylı

TEOG nakil başvuruları başladı

TEOG nakil başvuruları başladı On5yirmi5.com TEOG nakil başvuruları başladı TEOG sonuçlarına göre yapılan birinci nakil işlemleri sonucunda boş kalan 13 bin 398 boş kontenjan için ikinci nakil başvuruları bugünden itibaren alınmaya

Detaylı

İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE

İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE İSLAMİYETİN KABÜLÜNDEN SONRAKİ EĞİTİMİN TEMEL ÖZELLİKLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Türk toplumlarında ilk kez medrese denen eğitim

Detaylı

5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması. Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum,

5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması. Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum, 5 Dk. Ülke Ile Ilgili Giriş Konuşması Değerli katılımcılar hepinizi ülkem adına saygıyla selamlıyorum, Beşinci yılını dolduran Suriye Krizi, küresel bir meseledir doğudan batıya; güneyden kuzeye hepimizi

Detaylı

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış;

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış; Yemek Temel, Almanya'dan gelen arkadaşı Dursun'u lokantaya götürür. Garsona: - Baa bi kuru fasulye, pilav, üstüne de et! der. Dursun: - Baa da aynısından... Ama üstüne etme!.. Ölçüm Bir asker herkesin

Detaylı

"AVUSTURYA'DAKİ BOSNALI VE TÜRK GÖÇMENLER" 1

AVUSTURYA'DAKİ BOSNALI VE TÜRK GÖÇMENLER 1 TÜRK DÜNYASI SENDİKALAR ZİRVESİ "AVUSTURYA'DAKİ BOSNALI VE TÜRK GÖÇMENLER" 1 ZZI - Zentrum der zeitgemäßen Initiativen (Modern girişimler merkezi) / Avusturya 1 Bu makale, 11-13 Mayıs 2014 tarihinde Eskişehir

Detaylı

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama:

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: Yolun Kenarına Diken Eken Adam Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: - Bu dikenleri sök, insanları

Detaylı

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Hiroşima da büyüdüm. Ailem ve çevrem Budist ti. Evimizde küçük bir Buda Heykeli vardı ve Buda nın önünde eğilerek ona ibadet ederdik. Bazı özel günlerde de evimizdeki

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BU ÖDEVİN HAZIRLANMASINDA MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BURCU OLGUN GÜLŞAH GELİŞ VE FATMA GEZER TARAFINDAN ORTAK HAZIRLANMIŞTIR. BİLGİSAYAR 1 DERSİ PROJE ÖDEVİ NURAY GEDİK

Detaylı

Türkiye de üniversiteye giremeyen öğrenciler Fas ta üç dil öğreniyor

Türkiye de üniversiteye giremeyen öğrenciler Fas ta üç dil öğreniyor Türkiye de üniversiteye giremeyen öğrenciler Fas ta üç dil öğreniyor Türkiye deki üniversite imkanlarının zorluğu ve kontenjan sıkıntısı öğrencileri değişik arayışlara itiyor. Her yıl 50 binin üzerinde

Detaylı

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir?

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir? ALTIN BALIK Bir zamanlar iki balıkçı varmış. Biri yaşlı, diğeriyse gençmiş. İki balıkçı avladıkları balıkları satarak geçinirlermiş. Bir gün yine denize açılmışlar. Ağı denize atıp beklemeye başlamışlar.

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Kılıçdaroğlu: İş adamı konuşuyor tehdit, gazeteci konuşuyor tehdit, belediye başkanı konuşuyor tehdit, ne olacak tehditlerin sonu? Tarih : 04.06.2011 -BATMAN MİTİNGİ- Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu,

Detaylı

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu

de hazır değilken yatağıma gelirdi. O sabah çarşafların öyle uyandırmıştı; onları suratıma atarak. Kız kardeşim makas kullanmayı yeni öğrendi ve bunu İgi ve ben Benim adım Flo ve benim küçük bir kız kardeşim var. Küçük kız kardeşim daha da küçükken ismini değiştirdi. Bir sabah kalktı ve artık kendi ismini kullanmıyordu. Bu çok kafa karıştırıcıydı. Yatağımda

Detaylı