NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ"

Transkript

1 Sayfa 1 / 21 1.AMAÇ: Mikrobiyoloji ve Seroloji laboratuvarı nda verilen hizmetleri tanımlamak. Mikrobiyoloji ve Seroloji laboratuvarı nın test çalışma zamanları, test için uygun materyel alınması, materyel kabul ve red kriterleri, örnek alım kuralları ve materyallerin laboratuvara uygun iletilmesi konularında ilgili tüm personelin bilgilendirilmesi. 2.KAPSAM: Bu talimat Mikrobiyoloji ve Seroloji laboratuvarını ve mikrobiyoloji ve seroloji ile çalışan tüm hastane birimlerini kapsar. 3.İŞLEMLER: Mikrobiyoloji ve Seroloji laboratuvarı kullanılmasında temel ilke hastanemiz için gerekli testlerde en doğru sonuca çabuk ulaşmak ve bu testler çalışılırken hasta ve personel güvenliğini sağlamaktır MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI İŞLEYİŞ SÜREÇLERİ : Laboratuvar işleyiş süreci üç aşamadan oluşur PREANALİTİK SÜREÇ (Kan ve mikrobiyolojik örnekler için) : İstemin yapılması, otomasyon kaydı, barkodun çıkarılması ve örneğin alınması süreçlerini kapsar. Örnekler 24 saat boyunca nöbetçi hemşireler tarafından alınmaktadır. Servislerdeki örnekler servis hemşireleri ve gereğinde hekimleri tarafından alınır ve laboratuvara pnömatikle gönderilir. Poliklinik hastalarının istenen tahlilleri;bilgisayar sistemi üzerinden girişi yapılarak hasta barkod verme birimine yönlendirilir. Hasta barkodunu alarak kan alma birimine gider. Örnekler ilgili sağlık personeli tarafından alınır.daha sonra alınan örnekler ilgili laboratuvara personel ile ulaştırılır. Hastane içi kliniklerden örneğin laboratuvara taşınması pnömatikle olur. Örneğin kontrol ve kabulünün yapılması görevli laboratuvar personeli tarafından yapılır. Örnekler ilgili laboratuvar tarafından kabul edilir. Kabul kriterine uymayan örnekler ayrılır. Örneklerin alınması ve çalışma için hazırlık yapılması preanalitik süreci kapsar KAN ÖRNEKLERİ İÇİN ANALİTİK SÜREÇ Cihazın çalışmaya hazırlanması. İnternal kalite kontrolünün, kalibrasyonların yapılması. İnternal kalite kontrolü ve kalibrasyon değerleri geçerli ise; kanların cihaza yüklenmesi ve çalışmanın başlatılması Sonuçların kontrolü ve teknik onayının yapılması. Sonuçların kontrolü ve uzman onayının yapılması. Panik değerlerde ilgili doktora haber verilmesi. Dış kalite kontrol sonuçlarının takibi ve hatalı sonuçların düzeltilmesine ait çalışmaların yapılması. aşamalarını kapsar MİKROBİYOLOJİK ÖRNEKLER İÇİN ANALİTİK SÜREÇ Uygun besiyerlerine ekim. Direkt mikroskobi. Boyalı mikroskobi. Üreme kontrolü. Mikroorganizma identifikasyonu. Gerekirse duyarlılık testivesonuçların rapor edilmesi. Gerekirse servise geri bildirim. Sonuçların otomasyona girilmesi ve kaydı. Kritik değer uyarılarının yapılması.

2 Sayfa 2 / 21 Sonuçların uzman onayının yapılması. Raporlama süreçlerinin kontrolü. Gerekli durumlarda internal kalite kontrollerinin yapılması ( Antibiyotik diskleri ) POSTANALİTİK SÜREÇ(Kan ve mikrobiyolojik örnekler) Sonuçların rapor edilmesi, Sonuçların raporlama sürelerinin kontrolü, Zamanında raporlanamıyorsa nedeninin araştırılıp giderilmesi, Preanalitik hataların düzeltilmesine ait çalışmaların yapılması, Analitik hataların giderilmesine ait çalışmaların yapılması,postanalitik süreci kapsar. 4.2.ÖRNEKLERİN TAŞINMASI İşlemlerin tüm aşamasında eldiven giyilmelidir. Laboratuvarda uygulanan test prosedürlerinin doğruluğu örnek kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Örnek kalitesi örneğin ne zaman, nasıl toplandığına, nasıl saklandığına ve ne kadar zamanda laboratuvara ulaştırılmasına bağlıdır. Tüm örnekler laboratuvarın önerdiği sızdırmaz ve kırılmaz kaplara konulmalıdır Örnek kaplarının sıkıca kapalı olup olmadığı kontrol edilmelidir Kabın dış kısmı örnekle kontamine edilmemelidir. Örnek gönderen personel biyolojik tehlikeli maddelerin temizliği ve dekontaminasyonu konusunda eğitimli olmalıdır. Tüm örnekler numune taşıma kabı içinde gönderilmelidir Örnekler laboratuvarın belirlediği örnek toplama alanına bırakılmalıdır 4.3. ÖRNEKLERİN LABORATUVARDA TESLİM ALINMASI İşlemlerin tüm aşamasında eldiven giyilmelidir. Laboratuvara gelen tüm örnekler laboratuvar örnek kabul biriminde toplanır, birim elemanının haberi olmadan örnekler toplama alanına bırakılmamalıdır. Örnek kabul kriterlerine uymayan örnekler kabul edilmez Örnekler kontrol edilerek kabulleri yapılır. Servislerden istemi yapılmamış ve barkodsuz, etiketsiz örnekler kabul edilmez. Kan ve bakteriyolojik örnekleri çalışma birimlerine göre ayrılır. Bu işlemler esnasında kan ve bakteriyolojik örneklerle kirlenmiş yerler temizlenir LABORATUVAR ÖRNEK RED KRİTERLERİ İstem yapılmamış ve barkodsuz örnekler Uygun tüplere alınmamış örnekler Hemolizli örnekler Örnek miktarının yetersiz olması Pıhtılı örnekler Laboratuvara uygun koşullarda gelmemiş örnekler Önerilenden fazla süre bekletilmiş örnekler Kırık veya steril olmayan kaplarda gönderilen örnekler

3 Sayfa 3 / 21 Bir başka materyalle kontamine örnekler Boyama için gönderilen örneklerin transport besiyerinde gönderilmesi Balgam muayenesinde tükürük gelmesi 4.5. MATERYAL KABUL KRİTERLERİNE UYMAYAN ÖRNEKLERE UYGULANAN İŞLEMLER Materyal kabul kriterlerine uymayan örnekler laboratuvarda reddedilir. Servislerden barkodsuz gelen tüm örnekler reddedilir. Reddedilen örnekler ilgili birimlere bildirilir. Red sebebi konusunda servis bilgilendirilir, gereğinde eğitim verilir Reddedilen örnekler için tekrar örnek istenir Test sonuç bölümüne red nedeni yazılır Red sebepleri konusunda aylık analizler yapılır 4.6.MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI PANİK DEĞER BİLDİRİM TALİMATI: Panik değerde çıkan testler mutlaka tekrar çalışılır aynı sonuç elde edilirse onaylanır HIV, AARB, VDRL testlerinde sonuç panik değerde ise ; testi gönderen hekim derhal aranır ve bilgilendirilir. Hekime ulaşılamazsa ilgili hemşire bilgilendirilir. Bilgilendirme yapıldıktan sonra panik değer bildirim formuna hasta kaydedilir Panik ya da kritik değer uyarısı sonuç çıktısına yansıtılmamaktadır. HIV sonuçları pozitif olduğunda sonuç verilmez ve doğrulama testine gönderilir. MİKROBİYOLOJİ VE SEROLOJİ LABORATUVARI PANİK DEĞERLERİ HIV POZİTİF VDRL POZİTİF ARB POZİTİF VRE VE VRSA TESPİTİ SALMONELLA VE SHİGELLA ÜREMESİ BACİLLUS ANTRACİS ÜREMESİ KAN VE STERİL VÜCUT SIVISI ( BOS,PLEVRA,PERİKARD,EKLEM VB)KÜLTÜRÜNDE DİREKT GRAM BOYALI İNCELEMEDE ETKEN GÖRÜLMESİ VEYA KÜLTÜRDE ÜREME OLMASI DOĞUM SERVİSİ VE DOĞUMHANEDEN GELEN KANLARDA HBSAG POZİTİFLİĞİ SEROLOJİ LABORATUVARI 1.SEDİMENTASYON : Numune 1 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalı. Sinonim : ESR, Eritrosit sedimentasyon hızı. Çalışma yöntemi : Westergren metodu Çalışma zamanı : Hafta içi her gün. Sonuç verme zamanı : Aynı gün saat : 13:30 da. Numune türü : Sitratlı kan Numune miktarı : 2 ml. Numune kabı : Siyah kapaklı tüp (Sitratlı ) Referans değerleri :

4 Sayfa 4 / yaş altı bayanlarda 0-20 mm / saat,erkeklerde 0-15 mm / saat. 50 yaş üstü bayanlarda 0-30 mm / saat,erkeklerde 0-20 mm / saat. Çocuklarda 0-10 mm / saat. Numune red kriterleri : Hemolizli, pıhtılı veya aşırı lipemik olması,kan-sitrat oranının uyumsuz olması, miktarın gerekenden az / çok olması. Enfeksiyon,diğer inflamatuvar durumlarda ve anemide artar. SEDİMENTASYON CİHAZI Sol arka taraftaki power anahtarını on konumuna getirin.sonra cihazdan raporlar çıkar.bir süre sonra ekranda ilgili dahil test programlarının çalıştığı mesajları görülecektir. Sedimentasyon tüpleri cihaza yerleştirilmeden önce alt üst edilir. Ekranın 1 tuşuna basın.ekranda hasta no giriş yazısı görünecektir.enter tuşuna basarak işleme devam edin.ekranda tüpün yerleştirileceği yuva belirtilir ve barkod okuyucu ile hasta tanıtım numarasını okutarak tüpü gösterilen yere yerleştirin.( Şayet barkod okunmazsa hasta barkodu cihaz üzerindeki tuşlarla girilir) Bu işlemi sıradaki diğer tüpler için aynı şekilde tekrar edin.ekranda 6 tuşuna basın.sonuç yazdır yazısı görünür. Sedimentasyon kanları tek tek cihazdan çıkartılıp, gözle kontrol edilerek bilgisayardan onay yapılır.cihazs edimentasyon değerini okumamışsa otomasyondan testi tekrarla tuşuna basılarak sedimentasyon kanı tekrar cihaza verilir. Hatalar Seviye hatası :Tüplere doldurulan kan seviyelerinin doğru olmadığını gösterir.uygun olmayan kan seviyelerinde ( +5,-10 mm ) cihaz seviye hatası verir. Firma tarafından gönderilen iç kalite kontrol kanları gerekli oldukça çalışılır.ayrıca dış kalite kontrol kanları çalışılır 2.KANAMA ZAMANI Çalışma zamanı: Hafta içi her gün. Çalışma yöntemi : Lam yöntemi Numune türü : Kapiller kan Sonuç verme zamanı : 30 dakika sonra. Referans değerleri : 3-7 dakika. Kanama bozukluklarına yol açan hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılır. 3.PIHTILAŞMA ZAMANI Çalışma zamanı: Hafta içi her gün. Numune türü :Kapiller kan Sonuç verme zamanı : 30 dakika sonra. Referans değerleri: 5 10 dakika. Kapiller fonksiyonu ile trombositlerin sayı ve fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır.ekimoz ve spontan kanamaların incelenmesinde yararlanılır.

5 Sayfa 5 / 21 SEROLOJİK TESTLER Serolojik testler için numune 45 dakika içinde laboratuvara ulaştırılmalı. 1.ROSE BENGAL Sinonim: Brucella tarama testi, Brucella slide testi. Çalışma yöntemi : Lateks aglütinasyon Çalışma zamanı: Hafta içi her gün. Sonuç verme zamanı: Aynı gün saat da. Numune türü: Serum. Numune miktarı : 3 ml kan. Numune kabı :Jelli tüp (Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri : Negatif. Numune red kriterleri : Hemoliz ve lipemi. Brucella enfeksiyonu tanısında tarama testi olarak kullanılır. 2.BRUCELLA TÜP AGLÜTİNASYONU Sinonim : Wright. Çalışma zamanı : Hafta içi her gün. Sonuç verme zamanı : Numune pazartesi,salı ve çarşamba günü verildiğinde sonuç iki gün sonra saat 14:30 da,perşembe ve cuma günü verilen numunelerin sonucu pazartesi günü saat 14:30 da. Numune türü : Serum. Numune miktarı : 3 ml kan. Numune kabı :Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri : 1 / 80. Numune red kriterleri : Hemoliz ve lipemi. Brucella enfeksiyonunun tanı ve tedavi takibinde kullanılır. 3. GRUBER-WİDAL Sinonim : Salmonella, Tifo. Çalışma Zamanı: Hafta içi her gün Sonuç Verme Zamanı: Aynı gün saat 13:30 da. Numune Türü: Serum Numune Miktarı: 3 ml kan Numune Kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri :Negatif

6 Sayfa 6 / 21 Numune red kriterleri :Hemoliz ve lipemi. 4. VDRL (SİFİLİZ TESTİ) Sinonim : RPR Çalışma yöntemi : Kart test ve koaglütinasyon. Çalışma Zamanı: Her içi her gün. Sonuç Verme Zamanı: Aynı gün saat 13: 30 da. Numune Türü: Serum Numune Miktarı: 3 ml kan Numune Kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans Değerleri: Negatif Numune red kriterleri:hemoliz Sifilis tanısında kullanılan non-spesifik bir testtir. 5.MONOTEST Çalışma Zamanı: Her içi her gün. Çalışma yöntemi : Lateks aglütinasyon Sonuç Verme Zamanı: Aynı gün saat 13: 30 da. Numune Türü: Serum Numune Miktarı: 3 ml kan Numune Kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans Değerleri: Negatif Numune red kriterleri:hemoliz EBV ( Epstein Barr virüs ) enfeksiyonunun tanısında kullanılır. 6.İNDİREKT COOMBS Çalışma yöntemi : Aglütinasyon. Çalışma Zamanı: Her içi her gün. Sonuç Verme Zamanı: Aynı gün saat 15:00 da. Numune Türü: Serum Numune Miktarı: 3 ml kan Numune Kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans Değerleri: Negatif Numune red kriterleri:hemoliz,lipemi ve ikter. Rh (- ) hamilelerde yenidoğanın hemolitik hastalığı ( Eritroblastozis fetalis ) riskinin belirlenmesinde kullanılır.

7 Sayfa 7 / 21 7.DİREKT COOMBS Çalışma yöntemi : Aglütinasyon Çalışma Zamanı: Her içi her gün. Sonuç Verme Zamanı: Aynı gün saat 15:00 da. Numune Türü: Edtalı tam kan Numune Miktarı: 2 ml kan Numune Kabı: Mor kapaklı tüp Referans Değerleri: Negatif Numune red kriterleri:hemoliz,lipemi ve ikter. Gebelikteki Rh uyuşmazlığında doğan çocuğun ve otoimmün hastalıklarda eritrosit üzerindeki immün komplekslerin saptanmasında kullanılır. ELİSA TETKİKLERİ Eliza tetkikleri için numune 45 dakika içinde laboratuvara ulaştırılmalı. 1.Anti HAVIgM Sinonim : Hepatit A virüsüne karşı IgM antikoru. Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı : Hafta içi her gün. Sonuç verme zamanı : Aynı gün saat 13: 30 da. Numune türü : Serum Numune miktarı : 5 ml kan Numune kabı : Jelli tüp (Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri : < 0.9index. Numune red kriterleri : Hemoliz ve lipemi. HAVIgM varlığı,akut hepatit A enfeksiyonunu gösterir. 2.AntiHBCIgM Sinonim : Hepatit B virüsüne karşı IgM antikoru. Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı : Hafta içi her gün. Sonuç verme zamanı : Aynı gün saat 13: 30 da. Numune türü : Serum Numune miktarı : 5 ml kan Numune kabı : Jelli tüp (Sarı kapaklı tüp )

8 Sayfa 8 / 21 Referans değerleri : index. Numune red kriterleri : Hemoliz ve lipemi. HBcIgM varlığı,akut hepatit B enfeksiyonunu gösterir. 3. HBsAg Sinonim : Hepatit B surface antijen. ( Hepatit B yüzey antijeni ) Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün saat 13: 30 da Numune türü: Serum Numune miktarı: 5 ml kan Numune kabı: Jelli tüp (Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri: < 0.05IU / ml. Numune red kriterleri: Hemoliz ve lipemi Akut ve kronik Hepatit B virüs enfeksiyonunun tanısında kullanılır. 4. Anti-HBs Sinonim : Hbsab ( Hepatit B yüzey antijenine karşı antikor ) Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün saat 13: 30 da Numune türü: Serum Numune miktarı: 5 ml kan Numune kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri: < 10mIU/ ml. Numune red kriterleri:hemoliz ve lipemi. Hepatit B virüsüne karşı immünitenin tespitinde kullanılır.ayrıca Hepatit B aşısı sonrası immünitenin tespitinde kullanılır. 5.HBeAg Sinonim : Hepatit B virüsünün core u içinde bulunan antijendir. Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün 13: 30 da Numune türü: Serum Numune miktarı: 5 ml kan

9 Sayfa 9 / 21 Numune kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri: PEIU/ ML. Numune red kriterleri:hemoliz ve lipemi. HbeAg varlığı,viral replikasyonun sürmekte olduğunu ve infektiviteyi gösterir. 6.AntiHbeag : Sinonim : Hepatit B virüsünün core u içinde bulunan antijene karşı oluşan antikordur. Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün 13: 30 da Numune türü: Serum Numune miktarı: 5 ml kan Numune kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri: index. Numune red kriterleri:hemoliz ve lipemi. 7. Anti-HCV Sinonim : Hepatit C virüsüne karşı antikor Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün 13: 30 da Numune türü: Serum Numune miktarı: 5 ml kan Numune kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri: < 1.0S / CO. Numune red kriterleri:hemoliz ve lipemi Hepatit C virüs tanısında kullanılır.antihcv bağışıklık göstergesi değildir.hcv pozitifliğinde sonucun teyit edilebilmesi ve hastalığın prognozunu belirlemek için RİBA ve / veya HCV RNA testlerinden yararlanmak gerekebilir. 8. ANTİ-HIV 1 / 2 Sinonim : Humanimmunodeficiency virüs antikoru Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün saat 13:30 da Numune türü: Serum

10 Sayfa 10 / 21 Numune miktarı: 5 ml kan Numune kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri: < 1.0 S / CO. Numune red kriterleri:hemoliz ve lipemi 9.Toksoplasma IgM ve IgG Sinonim : Toksoplasma gondii ye spesifik IgM ve IgG antikorları Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün saat 13:30 da Numune türü: Serum Numune miktarı: 5 ml kan Numune kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans Değerleri: < 10 AU/ml( ToksoplasmaIgM ) < 7.2 IU / ml( ToksoplasmaIgG ) Numune red kriterleri:hemoliz ve lipemi Toksoplasma enfeksiyonun teşhisi ve hangi dönemde olduğunun belirlenmesinde kullanılır. 10.Rubella IgM verubellaigg Sinonim : Rubella ( Kızamıkçık ) virüsüne karşı oluşan IgM ve IgG antikorları Çalışma yöntemi :Kemilüminesan Çalışma zamanı: Hafta içi her gün Sonuç verme zamanı: Aynı gün saat 13:30 da Numune türü: Serum Numune miktarı: 5 ml kan Numune kabı: Jelli tüp ( Sarı kapaklı tüp ) Referans değerleri: < 20 AU/ml (RubellaIgM ) < 9 IU /ml ( RubellaIgG) Numune red kriterleri:hemoliz ve lipemi. Rubella enfeksiyonunun tanısında kullanılır.enfeksiyonun hamilelik sırasında geçirilmesi önemlidir.rubellaigg bağışıklığı gösterir.

11 Sayfa 11 / 21 DİASORİN MARKA LIAISON XL MODEL MAKROELİSA CİHAZI Günlük olarak ; dış yüzey temizliği,katı ve sıvı atık bidonları boşaltılır.distile su ve washsolusyonu yüklenir.sağ pipettör temizlenir,starter şişeleri kontrol edilir.sisteme küvet ve pipet ucu yüklenir. Haftalık bakımda, günlük bakım işlerinin yanı sıra maintenece ekranında weekly maintenence uygulanır. Aylık bakımda ise günlük bakım işlemelerinin yanı sıra maintenence ekranında monthly maintenence uygulanır..her hafta başı cihaza kontrol serumları verilir.kontrol çalışmaları belli değerler arasında olmalıdır.kontrol değerleri düzgün çıkmazsa test aplikasyon değerleri kontrol edilir.gerek görülürse reaktif değiştirilir ve kalibrasyon-kontrol çalışmaları tekrar edilir. Cihaza yeni reaktif koyulduğunda,testlerin aplikasyonunda değişiklik yapıldığında, kitin lotu değişince,kontrol sonucu hatalı çıkınca kalibrasyon yapılır.ayrıca cihaza yerleştirilen reaktife farklı zaman aralıklarında kalibrasyon yapılmaktadır.iç kalite kontrol sıklığı Eliza çalışmasını takip eden uzman tarafından belirlenir. Hafta başında cihaza kontroller verilir.kontroller iyi çıkarsa cihaza kanlar verilir..antihıv,hbsag,antihcv,toksoplasmaigm,rubellaigm testlerinden pozitif çıkan kanlar cihaza tekrar verilir.daha sonra sonuçlar onaylanır. Laboratuvarda çalışılan testlerden bazıları için dış kalite kontrol çalışmaları yapılmaktadır.soğuk zincirle gönderilen dış kalite kontrol serumları çalışılır,sonuçlar ilgili kuruluşa gönderilir.bu sayede laboratuvarın çalışma kalitesi ölçülebilir.dış kalite kontrol çalışma sonuçları beklenen değerin dışında geldiğinde ; kit kontrolu ve değişimi ve yeniden kalibrasyon uygulaması yapılır. MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI ÖRNEK ALMA YÖNTEMLERİ VE TAŞINMALARI Enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi etken olan mikroorganizmanın tanımlanmasını gerektirir. Örneklerin alınması ve laboratuvara ulaştırılmasındaki yetersizlikler yanlış sonuçlara neden olduğu gibi hastanın uygun olmayan tedavi alması ya da hasta tedavisinin yetersizliği ile sonuçlanır. Bu nedenle uygun örnek alınmasındaki kuralların bilinmesi gerekir. Kaynak ne olursa olsun, bütün örneklerin alınmasında bazı genel kurallar uygulanır. Bunlar ; *Örnek, antibiyotiğe başlanmadan önce ve mümkün olduğunca erken alınmalıdır. Kontrol amacıyla antibiyotik kesildikten 48 saat sonra alınmalıdır. * Kültür istek formu ilgili birim tarafından doldurularak kültürle beraber gönderilmeli. *Steril koşullarda çalışılmalı, normal flora ile kirlenmemesine dikkat edilmelidir. *Mikroorganizmanın en yoğun ve canlı olduğu bölgeden örnek alınmalıdır. Sinüzitler için burun akıntısı ya da boğaz sürüntüsü alınması uygun olmaz. *Uygun yöntemlerle ve yeterli miktarda alınmalıdır. *Alınan örnek uygun taşıma besiyeri içinde ya da uygun kaplarda derhal laboratuvuara gönderilmelidir. *Örnek laboratuvara hemen gönderilemiyorsa özelliğine uygun olarak saklanmalıdır.

12 Sayfa 12 / 21 KÜLTÜR ÖRNEKLERİ İDRAR KÜLTÜRÜ: Materyal alınması:mümkün olduğunca sabah ilk idrar verilmesi önerilmektedir. Kültür için idrar miktarı en az 3 ml olmalıdır. İdrar örneği almadan önce idrar yollarının dış kısmı sabunlu su ile ıslatılmış peçete ile silinir,önce su ile sonra kuru peçete ile durulanır.idrarın ilk kısmı dışarı yapılır ve orta akım idrar steril kaplara alınıp, idrar kabının ağzı kapatılarak 30 dakika içerisinde laboratuvara teslim edilir. Aksi halde kontaminant mikroorganizmalar hızla çoğalarak gerçek etken mikroorganizmanın üremesini baskılar.hasta hiçbir şekilde idrar bardağının iç kısmına dokunmamalıdır.açık kapaklı örnekler çevreden kolayca kontamine olur ve çevreyi de kontamine eder. Örnek +4 derecede 24 saat bekletilebilir. Sonda ile idrar alma: Steril koşullar altında sonda mesaneye itilmelidir. İlk mililitrelik idrar sondadan akıtılmalıdır.orta veya geç idrar steril kaba alınmalıdır. Örnek sonda yeni değiştirildiğinde veya takıldığında alınmalıdır, böylece kolonize olmuş mikroorganizmalar dikkate alınmaz. Daimi sonda takılmış hastadan örnek alma:sondanın üretraya yakın bölümü %70 lik alkol ile temizlenir ve klemplenir. Steril koşullarda temizlenen bu bölgeden enjektör ile idrar alınır.aspire edilen idrar steril kaba konur. Örnek asla idrar torbasından alınmamalıdır. Pediatrik hastalardan idrar örneği alma :Hipoalerjenik deriye yapışan plastik torbalar kullanılır.önce 8perianal bölge temizlenir, torba deri üzerine yapıştırılır.torba yapıştırıldığında her 15 dakikada bir kontrol edilir.45 dakika içersinde idrar toplanamaması durumunda tekrar temizlik yapılarak yeni bir torba bağlanır. Transport uzayacaksa alınan örnek + 4 derecede 24 saat bekletilebilir. Numune red kriterleri :Kapağı açık gelen veya idrar sızdıran bardaklar kabul edilmez. 30 dakikadan daha fazla oda ısısında beklemiş idrarlar, kateterli hastalarda torbadan ya da kateter ucundan alınan idrar ve steril olmayan kaba alınmış örnekler kültür için uygun değildir. Mikroskopi ve üreme sonuçlarına göre uygun verilmediğine karar verilen materyaller tekrar istenir. BOĞAZ KÜLTÜRÜ Materyal alınması:hastanın ağzını iyice açması derin bir nefes alması söylenir.abeslang ile dil aşağıya bastırılırken pamuklu steril eküvyon çubuğu ile her iki tonsilla,arka farinks varsa iltihaplı yerlere de sürülür.sonra eküvyon ağız içinde hiçbir yere değdirilmeden çıkarılır ve içinde taşıma besiyeri olan tüpe konur. Numune 24 saat oda ısısında kalabilir. Numune red kriterleri: Steril olmayan eküvyon ile alınmış örnekler çalışmaya alınmaz.

13 Sayfa 13 / 21 BURUN KÜLTÜRÜ Materyal alınması:steril eküvyon çubukları burun deliklerinden içeriye sokularak ve nazal mukozaya sürterek materyal alınır. Materyal bir saat içerisinde laboratuvara ulaştırılır. Numune 24 saat oda ısısında saklanabilir. Numune red kriterleri: Bahsedilen şekilde alınmayan veya gönderilmeyen materyal kabul edilmez. BALGAM KÜLTÜRÜ: Materyalin alınması:sabah ilk balgamın verilmesi anlamlıdır. Hasta ağzını su ile çalkalamalı, varsa protezi çıkartmalıdır. Derin bir öksürükle tek defada çıkardığı balgam steril kaba alınıp, hemen kapağı kapatılıp 30 dakika içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Aksi halde enzimatik aktivite mikroorganizmaları etkisiz hale getirir. Numune red kriterleri: Tükrük hiçbir şekilde kabul edilmez ve değerlendirilmez. Balgamın uygun olup olmadığına mikrobiyoloji uzmanı tarafından skuamözepitel hücreler değerlendirilerek karar verilir. Bahsedilen şekilde alınmayan veya steril kaba alınmamış örnekler çalışmaya alınmaz. GAİTA KÜLTÜRÜ: Materyal alınması:numuneler hasta tarafından doğrudan temiz kapaklı bir kap içine ve etrafa bulaştırılmadan alınır. En geç 30 dakika içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır. Hasta dışkı vermiyor ise steril bir eküvyon ile rektal yolla alınabilir. Parazitolojik incelemeler için eküvyonla alınan örnek yeterli değildir.gaita idrar ile karıştırılmamalıdır. Numune red kriterleri:bahsedilen şekilde alınmayan veya gönderilmeyen materyal kabul edilmez.kirletilmiş ve kontamine kaplar laboratuvar çalışanı ve diğer hastaların sağlığını tehlikeye attığından reddedilebilir. KAN KÜLTÜRÜ Kan kültürü hastanın ateşi yükselmeye başladığı dönemde alınmalıdır. Hastanın kolu sabit bir yere dayatılır.kültür alınacak ven palpe edildikten sonra deri merkezden perifere doğru % 70 lik alkolle temizlenir ve kurumaya bırakılır.sonra % 1-2 lik iyod tentürü uygulanır.% 70 lik alkolle kalan fazla iyod çıkarılır. Kan kültür şişesinin lastik tıkacıda aynı şekilde dezenfekte edilir.çocuklar için 1-5 ml,yetişkinler için 10 ml kan alınarak kan kültür şişesine konur.kan kültür şişesine konduktan sonra pıhtılaşmaması için yavaşça sallanarak karıştırılır.kan kültür şişesi kültür istek formuyla beraber laboratuvara gönderilir.24 saatlik süre içinde en fazla 3 adet kan kültürü alınabilir.kültürlerin 30 veya 60 dakika aralar ile alınması önerilir. Laboratuvara ulaştırılamayan numuneler oda ısısında en fazla 24 saat kalabilir. Numune red kriterleri: Bahsedilen şekilde alınmayan veya gönderilmeyen materyal kabul edilmez. STERİL VÜCUT SIVILARI: (BOS,PERİTONEAL, PLEVRAL, SİNOVİYAL) Materyal steril koşullarda ve mutlaka steril tüplere alınmalıdır.örnekler laboratuvara hiç bekletilmeden ulaştırılmalıdır. Örnekler kesinlikle buzdolabına kaldırılmamalıdır. Ayrıca hasta başında direkt olarak kan kültür şişelerine inokülasyon yapılabilir.

14 Sayfa 14 / 21 Numune red kriterleri: Bahsedilen şekilde alınmayan veya gönderilmeyen materyal kabul edilmez. YARA KÜLTÜRÜ Yara çevresindeki deri % 70 lik alkol ile silinir ve kuruması bekletilir.daha sonra yaranın türüne örnek alınır. *Akut yaralar : Steril eküvyon çubuğu ile yara üzerindeki irinli kısım alınır ve atılır.2.steril eküvyon çubuğuyla yara taban ve kenarına sürülür ve eküvyon içinde taşıma besiyeri olan tüpe konur. *Kronik yaralar( yanık yaraları ve dekübitis yaraları ) : Sürüntü örnekleri tercih edilmez.steril bistüri ile alınan örnekler steril kaba konur. Kapalı abse : İrin miktarı az ise eküvyon çubuğuyla,fazla ise steril enjektörle örnek alınır.alınan örnekler laboratuvara gönderilir. Transportu 2 saatten uzun sürerse 24 saat oda ısısında bekletilebilir. Numune red kriterleri: Steril şartlarda alınmayan örnekler çalışmaya alınmazlar. TRAKEAL ASPİRATLAR Örnekler steril kaba konularak laboratuvara ulaştırılır.bakteriyel kültür için 1 ml materyal olmalıdır. Numune oda ısısında 2 saat,+ 4 derecede 24 saat bekletilebilir. MENİ KÜLTÜRÜ Örnek steril kap içersinde verilir.örnek verilmeden önce genital organların temizliğine dikkat edilir. KATETER KÜLTÜRÜ Kateterin çevresindeki deri alkol ile silinir.kateter aseptik olarak çıkartılır,deri yüzeyinden geçen kateter bölümü ve distal uçtan 5 cm kesilir.steril kaba konur. Numune + 4 derecede 24 saat kalabilir. Kültür ve antibiyogram sonuçları ; numuneler pazartesi,salı ve çarşamba günü verilirse sonuç 2 gün sonra, perşembe günü verilirse sonuç pazartesi günü,cuma,cumartesi ve pazar günü verilirse sonuç salı günü saat 13:30 da alınır. Kan kültürü 14 gün takip edilir,brucella da bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir. MİKROSKOBİK BAKILAR *Gaita mikroskopisi : Gaita kabına fındık büyüklüğünde gaita verilmelidir.örnek inkontinan erişkinlerde veya bebeklerde bez bağlanarak alınabilir.( Bez ters bağlanmalıdır.) Gaita idrar ile karıştırılmamalı,kabın dışına gaita bulaştırılmamalı ve en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılmalı. Hastanın gaita veremediği durumlarda rektal sürüntü alınabilir.eritrosit ve lökosit araştırılır. *Gaita da parazit araştırılması : Gaita kabına fındık büyüklüğünde gaita verilmelidir.parazit ve yumurtaları araştırılır.

15 Sayfa 15 / 21 Kıl kurdu tespiti için Seloteyp yöntemi kullanılır.hasta sabah tuvalete gitmeden önce laboratuvardan verilen lam üzerine yapıştırılmış selofan bantı anal bölgeye bir elin baş ve işaret parmağıyla yapıştırır ve çeker.selofan bant lam üzerine yapıştırılır. Sonra lam laboratuvara getirilir. Gaita da gizli kan : Gaita kabına gaita alınır.hastaya 2 gün et içermeyen diyet uygulanmalı ve hasta demir içeren ilaç kullanmamalıdır.gaita da gizli kan tespiti gastrointestinal kanama şüphesi olan hastalar için tanı konmasında önemli bir adımdır. Sabah verilen gaita da gizli kan, parazit ve mikroskopi sonucu saat 13: 30 da,öğleden sonra verilen gaita da parazit ve mikroskopi sonucu 1 saat içinde verilir. Hücre sayımı : BOS gibi steril vücut sıvılarında hücre sayımı yapılmaktadır. 1 milimetre küp te erişkinlerde ; 5-15, Bebeklerde ; 0-20 hücre bulunur. Hücre sayımı sonuçları 0.5 saatte verilir. BOYALI MİKROSKOBİK İNCELEMELER (ARB,GRAM BOYAMA VE METİLEN MAVİSİ ) ARB ARANMASI Materyal alınması: Tüberküloz hastalığını saptamada kullanılacak birinci basamak testtir.balgam, idrar, mide özsuyu ve aside dirençli basil olduğu düşünülen yara vb. materyaller hekimin uygun gördüğü şekilde (ideali üç gün üst üste) alınarak laboratuvara gönderilir. Balgam kapaklı ve steril kaplarda, kapağı iyice kapatılmış etrafı kontamine etmeyecek şekilde teslim edilir.tercihen üç gün üst üste sabah ilk balgam alınmalıdır. Tükürükten ibaret örnekler çalışmaya alınmazlar. İdrar kapaklı ve steril kaplarda, kapakları iyice kapatılmış etrafı kontamine etmeyecek şekilde teslim edilir. Sabah ilk idrar olmalıdır. 24 saat biriktirilen idrar kabul edilmez.diğer materyaller için benzer koşullar geçerlidir. Materyaller bir saat içerisinde laboratuvara teslim edilir. Numune red kriterleri:bahsedilen şekilde alınmayan veya gönderilmeyen materyal kabul edilmez. Üç gün üst üste değerlendirilecek materyallerin girişleri ayrı ayrı yapılmalıdır. Aksi halde materyaller kabul edilmez. Gram boyama : Örnekten ( Balgam,BOS,vs ) hücre ve bakteri varlığı araştırılır. Metilen mavisi :Bu boya ile üretral akıntıdan cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan gonore ( Bel soğukluğu ) aranmaktadır. Boyalı mikroskopi sonuçları saat 11: 00 e kadar verilirse, sonuç aynı gün saat 15: 00 da verilir.öğleden sonra gelen numunelerin sonucu ertesi gün saat 15: 00 da verilir. SPERMİOGRAM : Bu işlem, 3-5 günlük cinsel perhiz, yani ilişkisiz bir dönem sonrası yapılmalıdır. Steril bir kap kullanılmalıdır. Testin doğru sonuç vermesi için semen örneği en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılmalı, tercihen

16 Sayfa 16 / 21 alınacak bu örnek laboratuvara yakın bir mekanda verilmelidir.spermiogram da semen in volümü (hacim ),sperm sayısı ve hareketlilik oranına bakılır. Numune red kriterleri:temiz olmayan sperm kapları çalışmaya alınmazlar. Sabah a kadar verilen numunelerin sonuçları saat da verilir. H.PYLORİ DİREK ANTİJEN :Gaita numunesinde helikobakter pilori antijen tespiti için kullanılır.h.pylori günümüzde gastritin en yaygın nedeni olarak kabul edilmektedir. Numune red kriterleri : Gaita idrar ile karıştırılmış ise. Sabah verilen H.pylori sonucu saat 13: 30 da,öğleden sonra verilen numunelerin sonucu 1 saat içinde verilir. TESTLERİN ÇALIŞMA ZAMAN VE SONUÇ VERME ÇİZELGESİ Test adı Tüp Çalışma zamanı Sonuç günü Sedimentasyon siyah kapaklı Hafta içi her gün Aynı gün Kanama zamanı - Hafta içi her gün Aynı gün Pıhtılaşma zamanı - Hafta içi her gün Aynı gün SEROLOJİK TESTLER Test adı Tüp Çalışma zamanı Sonuç günü Rose bengal Jelli Tüp( sarı kapaklı) Hafta içi her gün Aynı gün Brucella tüp Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün İki Gün Sonra Salmonella Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün Sifilis Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün Monotest Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün İndirekt coombs Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün Direkt coombs Mor Kapaklı Hafta içi her gün Aynı gün

17 Sayfa 17 / 21 ELİSA Test adı Tüp Çalışma zamanı Sonuç günü Anti-HAVIgM Jelli Tüp(sarı kapaklı) Hafta içi her gün Aynı gün Hbsag Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün Antihbs Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün HbeAg Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün AntiHbeAg Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün AntiHbcIgM Jelli Tüp(sarı kapaklı) Hafta içi her gün Aynı gün ToksoplasmaIgM Jelli Tüp(sarı kapaklı) Hafta içi her gün Aynı gün ToksoplasmaIgG Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün RubellaIgM Jelli Tüp(sarı kapaklı) Hafta içi her gün Aynı gün RubellaIgG Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün ANTİHCV Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün HIV ½ Jelli Tüp(sarı kapaklı ) Hafta içi her gün Aynı gün MİKROSKOBİK BAKILAR Test adı Çalışma zamanı Sonuç günü Gaita mikroskobisi Hafta içi her gün Aynı gün Gaita da parazit Hafta içi her gün Aynı gün Spermiogram Hafta içi her gün Aynı gün Hücre sayımı Hafta içi her gün Aynı gün BOYALI MİKROSKOBİK İNCELEMELER Test adı Çalışma zamanı Sonuç günü Balgam Arb Hafta içi her gün Aynı gün Gram boyama Hafta içi her gün Aynı gün Gram boyaması (gonokok aranması) Hafta içi her gün Aynı gün

18 Sayfa 18 / 21 DİĞER TESTLER Test adı Çalışma zamanı Sonuç günü Gaita da gizli kan Hafta içi her gün Aynı gün H.pylori direk antijen Hafta içi her gün Aynı gün KÜLTÜRLER Test adı Çalışma zamanı Sonuç günü Boğaz Hafta içi her gün 2 gün sonra Burun Hafta içi her gün 2 gün sonra İdrar Her gün 2 gün sonra Balgam Her gün 2 gün sonra Yara Her gün 2 gün sonra Gaita Her gün 2 gün sonra BOS Her gün Üreme tespit edildiğinde Steril vücut sıvıları Her gün 2 gün sonra Meni Her gün 2 gün sonra Vagen Her gün 2 gün sonra Trakealaspirasyon Her gün 2 gün sonra Kulak Her gün 2 gün sonra Kateter Her gün 2 gün sonra Kan kültürü Her gün Üremeye tespit edildiğinde SEROLOJİ LABORATUVARI NUMUNE RED KRİTERLERİ *Sedimentasyon kanının; *pıhtılı olması, *hemolizliolması, *yetersiz alınmış olması.

19 Sayfa 19 / 21 *Serolojiktestlerden ; Rosebengal,Brucella tüp aglütinasyonu,gruber-widal,vdrl RPR,İndirektcoombs vemonotest kanlarının hemolizli ve lipemik olması. *ELİSA kanlarının ; *hemolizli ve lipemikolması. MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI NUMUNE RED KRİTERLERİ *Kültür ile beraber kültür antibiyogram istek kağıdının gönderilmemesi. (Özellikle idrar,kan,kulak,yara kültürlerinde ) *İdrar kültürünün ; * 1 saattten fazla oda ısısında beklemiş olması, *Steril olmayan kapta gönderilmesi, * 1 ml den az olması. *Balgam kültürünün ; *Belirgin olarak tükrükolması, * Steril kaba alınmamış olması. *BOS kültürünün ; *1-2 ml den az olması, *Steril kaba alınmamış olması. *Steril vücut sıvılarının (Plevra sıvısı,vs..) *Steril kaba alınmamış olması. *Gaita kültürünün ; *0.5 saat içinde laboratuvara ulaşmaması. *Gaita mikroskopik bakı için ; * gaita nın idrarla karışmış olması. *Balgam ARB için ; * balgamın tükrüklü olması.

20 Sayfa 20 / 21 DIŞ TESTLER Testler doktor tarafından poliklinikte istenir. Poliklinik sekreteri tarafından otomasyon sistemine giriş yapılır. Daha önce barkod verilen yerdeki çalışanlar çalışacak teste göre kaç tüpe kan alınacağı konusunda bilgilendirilir.hasta direk barkod vermeye gider. Hasta barkodunu aldıktan sonra kan almaya gider. Hasta kanını laboratuvara getirir.hastaya sonuçlarını 25 gün sonra alacağı söylenir.kan santrifüj edilir,serum çalışılacak teste göre saklanır. Kanlar salı ve perşembe günleri soğuk zincirle referans laboratuvarına kargoyla gönderilir. Testler çalışıldıktan sonra sonuçlar laboratuvar tarafından kargoyla gönderilir. Ayrıca test sonuçlarına laboratuarın web sayfasından ulaşılabilmektedir.sonuçlar otomasyon sistemine girilir,hasta sonucu barkod vermeye verilir.hasta sonucunu barkod vermeden alır. Bu testler AntiDelta ( Delta antikoru ),AntigliadinIgG, Kompleman C3 ve Kompleman C4 dür. Aydın devlet hastanesine; ANA ASMA paneli ( Anti nükleer antikor, Anti mitokondriyal antikor (AMA ), Anti düz kas antikoru (ASMA), Antigliadin endomisyum paneli ( Antigliadin IgA,Anti endomisyum antikor ), Anca paneli (MPO ANCA,PR3ANCA ) ANA PROFİL(Anti Jo1 ( immunoblothing ),Anti-Sel 70 (immunoblothing ),Anti-SM (immunoblothing), Anti-SM RNP (immunoblothing),anti SSA (immunoblothing),anti-ssb((immunoblothing), HBV DNA ve HCV RNA soğuk zincirle hastane arabasıyla gönderilir. Sonuçlar hastane tarafından alınır. Sonuçlar otomasyon sistemine girilerek barkod vermeye verilir. Hasta sonucunu barkod vermeden alır. LABORATUVAR NUMUNE TRANSFERİ / KABUL VE RED KRİTERLERİ 1- Laboratuvara tahlil göndermeden önce mutlaka bilgisayara tahlillerin girişini doğru yapınız. Bilgisayarda girişi olmayan kanlar kabul edilmeyecek, geri gönderilecektir. Cihazlar barkot okuyucu ile çalıştığından yalnızca girdiğiniz tahliller çalışılmaktadır. Eksik ya da fazla giriş olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Kan alma zamanının otomasyon girişi yapılmalıdır. Bekletilen kanlar reddedilecektir. 2- Numune etiketleme: Tüp üzerine barkodlar düzgün (barkodun uzun ekseni tüpün uzun eksenine paralel olacak şekilde) yapıştırılmalı ve barkod üzerinde herhangi bir leke, kirlilik ve kesiklik olmamalıdır.

21 Sayfa 21 / 21 Numune Transferi: Kan alma ünitesinde alınan numuneler her 30 dakikada bir; servislerde alınan numuneler ise bekletilmeksizin görevli personel tarafından EKK.T.45 Numunelerin Toplanması ve Güvenli Transferine İlişkin Talimat ına uygun şekilde getirilir. 3- Tahlil için hastalardan uygun şekilde kan alınmalı ve hemen gönderilmelidir. Kan alırken serum giden ya da gitmiş olan koldan almamaya dikkat ediniz. Turnikeyi çok fazla sıkmak hemoliz olma ihtimalini arttırır. Damardan kan gelmiyorsa enjektöre fazla basınç uygulamayınız, hemoliz olur. Kanı enjektörden tüpe basınçla boşaltmayınız, iğne ucunu çıkarıp boşaltınız. Alınan kanları çalkalamayınız, çırpmayınız, çarpma ve düşmesine engel olunuz. Kan aldıktan sonra güneş ışığı altında bekletmeyiniz. Aşırı sıcak-soğuk ve nemli ortama maruz bırakmayınız. Tüplerin ağzını kesinlikle açık bırakmayınız. Mümkün olduğunca bekletmeden laboratuvara ulaştırınız. Yatan hastalardan alınan numuneler görevli ve eğitim almış kişiler tarafından transfer edilmelidir. Alınan numuneleri sağlık personeli ya da bu konuda eğitim almış kişilerle gönderiniz. Hasta, hasta yakını, refakatçi tarafından getirilen kanlar teslim alınmayacaktır Servis hastaları için bir (portör) personel tahsis edilip bu konuda eğitim verilmelidir. 5- Laboratuvara ulaşan numuneler kontrol edilip teslim alınacaktır. Gelen numunelerin önce girişleriyle uygun olup olmadığı kontrol edilir. Gelen numunelerin üzerindeki hasta adı kontrol edilir Gelen numunelerin alınış saatleri ve geliş saatleri kontrol edilir Gelen numunelerin uygun tüplere uygun şekil ve miktarda alınıp alınmadığı kontrol edilir. * Gelen numunelerin uygun şekilde transfer edilip edilmediği kontrol edilir Tüm bu kriterler uygun ise numune kabul edilir ve işleme alınır. KÜLTÜR PLAKLARININ DEKONTAMİNASYONU: Hastanemizde kültür plakları tıbbi atık poşetlerine atılır; her gün Lisanslı Firma tarafından alınır, uygun sterilizasyon yöntemine tabi tutularak bertarafı sağlanır.

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALIMI VE LABORATUVARA TRANSPORTU. Uzm.Dr.Esra Polat Mikrobiyoloji Laboratuvarı 04.04.2013

MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALIMI VE LABORATUVARA TRANSPORTU. Uzm.Dr.Esra Polat Mikrobiyoloji Laboratuvarı 04.04.2013 MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALIMI VE LABORATUVARA TRANSPORTU Uzm.Dr.Esra Polat Mikrobiyoloji Laboratuvarı 04.04.2013 DOĞRU TANI: Doğru yerden ve doğru zamanda alınmış örnek Laboratuvara doğru şekilde transfer

Detaylı

Mikobakteriyoloji Laboratuvarı: Sorular - Sorunlar

Mikobakteriyoloji Laboratuvarı: Sorular - Sorunlar Mikobakteriyoloji Laboratuvarı: Sorular - Sorunlar «Örnek Yönetimi ve Biyogüvenlik ile ilgili Sorunlar» Prof. Dr. Ali Albay 3. Klinik Mikrobiyoloji Kongresi 18-22 Kasım 2015, Antalya Sunum İçeriği Tüberküloz

Detaylı

Cerrahi Alan Enfeksiyonu Önleme Talimatı

Cerrahi Alan Enfeksiyonu Önleme Talimatı 1. AMAÇ Cerrahi alan enfeksiyonlarının (CAE) önlenmesidir. 2. KAPSAM Ameliyat sürecinde hastaya sağlık hizmeti sunan tüm birimleri ve bireyleri kapsar. 3. GENEL ESASLAR Cerrahi alan enfeksiyonları; cerrahi

Detaylı

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR Hepatit C nedir? Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Hepatit C hastalığı olarak bilinir ve %70 kronikleşir, siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ NUMUNE ALMA VE TRANSFER TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ NUMUNE ALMA VE TRANSFER TALİMATI 1 / 8 1.AMAÇ: Numunenin doğru teknikle, yeterli miktarda alınarak güvenli bir şekilde laboratuvara ulaşmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Doktor, Hemşire, Ebe, Sağlık memuru, Laboratuvar teknisyeni 3.SORUMLULAR:

Detaylı

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler:

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler: Mikro TESE Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Mikroskopik TESE ameliyatı genel, veya bolgesel anestezi altında yapılabilir. Skrotum (torba) orta hattan 4 cm lik bir kesi yapılırak testislere ulaşılır ve testisler

Detaylı

Hepatit C virüs enfeksiyonunun laboratuar testleri:

Hepatit C virüs enfeksiyonunun laboratuar testleri: HEPATİT C TESTLERİ Hepatit C virüs enfeksiyonunun laboratuar testleri: * Anti HCV ve * HCV RNA PCR dır. Bu testler hepatit C hastası olup olmadığınızı, hepatit C taşıyıp taşımadığınızı, kronik hepatit

Detaylı

1. AMAÇ : Hastanenin tüm bölümlerini kapsayan enfeksiyonların önlenmesini sağlamak ve enfeksiyon kontrol programını sağlamak.

1. AMAÇ : Hastanenin tüm bölümlerini kapsayan enfeksiyonların önlenmesini sağlamak ve enfeksiyon kontrol programını sağlamak. Ü VE 1. AMAÇ : Hastanenin tüm bölümlerini kapsayan enfeksiyonların önlenmesini sağlamak ve enfeksiyon kontrol programını sağlamak. 2. KAPSAM : Özel Yalova Hastanesi tüm bölümlerini ve tüm çalışanlarını

Detaylı

LABORATUVAR TEST REHBERİ

LABORATUVAR TEST REHBERİ LABORATUVAR TEST REHBERİ [Buraya yazın] BL.RH.02 Yayın Tarihi:01.06.2013 Revizyon Tarihi: 26.05.2016 Revizyon No:00 Sayfa: 2 / 15 İÇİNDEKİLER SAYFA NO GİRİŞ 3 I. LABORATUVAR İŞLEYİŞİ 3 I.1. Poliklinikler

Detaylı

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri ÖNEMLİ! İlaçlarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Kilonuza dikkat ediniz. Ani bir kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) durumuna karşı yanınızda her zaman birkaç adet şeker bulundurunuz. Mutlaka egzersiz

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyon Kontrol Talimatı 1. AMAÇ (YBÜ) nde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolü. 2. KAPSAM İlgili birimde görev yapan, üniteye giren ve hastayla ilgilenen herkesi kapsar. 3. TEMEL İLKELER 1. YBÜ hastane

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 18 Haziran 2013 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 28681 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

2. Kapsam: Bu prosedür erişkin ve çocuk hastanın yoğun bakım ünitesine kabul edilmesinden taburcu edilmesine kadar yürütülen işlemleri kapsar.

2. Kapsam: Bu prosedür erişkin ve çocuk hastanın yoğun bakım ünitesine kabul edilmesinden taburcu edilmesine kadar yürütülen işlemleri kapsar. 1 / 5 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yaşam desteğine gerek duyan ve komadaki erişkin ve çocuk hastalara sunulacak yoğun bakım hizmetlerinin eşit, standart ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:...2 2.UYGULAMA...2 2.1. İLAÇ VE MALZEME İSTEMLERİNİN ECZANEYE BİLDİRİLMESİ... 2 2.2. İLAÇ VE MALZEMELERİN TEMİNİ... 2 2.3. TESLİM ALINMASI VE YERLEŞTİRİLMESİ... 2 2.4. SAKLAMA

Detaylı

PREANALİTİK EVRENİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE LABORATUVAR BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ROLÜ. Oğuzhan ZENGİ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

PREANALİTİK EVRENİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE LABORATUVAR BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ROLÜ. Oğuzhan ZENGİ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi PREANALİTİK EVRENİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE LABORATUVAR BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ROLÜ Oğuzhan ZENGİ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2009 2016 KAPSAM TEST TANIMLARI FATURALAMA BARKODLAMA PREANALİTİK

Detaylı

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları S1: Erasmus kapsamında yapılan projelerle yarışamaya katılınabilir mi? C1: Erasmus kapsamında gidilen yurtdışı üniversitelerdeki

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi KİHG/İŞL-005 19.08.2009 07.08.2012 2 1/8 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama 11.11.2009 1 Belge içeriğinde ve belge numarasında değişiklik yapılması 07.08.2012 2 Komite, başlık,

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KLİNİK TEMİZLİK TALİMATI

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KLİNİK TEMİZLİK TALİMATI DOKÜMAN NO: TY-TL-11 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 10 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir.

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENFOMA LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENF SİSTEMİ NEDİR? Lenf sistemi vücuttaki akkan dolaşım sistemidir. Lenf yolu damarlarındaki bağışıklık hücreleri,

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü Sayfa 1 / 8 NÜKLEER TIP HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ HAZIRLAYAN NÜKLEER TIP HİZMETLERİ BÖLÜM KALİTE SORUMLUSU KONTROL EDEN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ ONAY BAŞHEKİM Sayfa 2 / 8 1.AMAÇ: 2.KAPSAM: Nükleer Tıp

Detaylı

SKS Bakış Açısıyla Preanalitik Evre Kalite Yönetimi

SKS Bakış Açısıyla Preanalitik Evre Kalite Yönetimi SKS Bakış Açısıyla Preanalitik Evre Kalite Yönetimi Uzm. Dr. Dilek TARHAN SHGM, Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı Laboratuvar Süreçleri Test istemi Hastanın hazırlanması Numune alımı Sonucun

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır.

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. Evrak Ekle Kurum İçi Giden Evrak Ekleme Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. İçyazı No sistem tarafından otomatik verilmekte, müdahale

Detaylı

AMAÇ: Hastalarımızın ve hasta yakınlarının tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamak.

AMAÇ: Hastalarımızın ve hasta yakınlarının tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamak. AMAÇ: Hastalarımızın ve hasta yakınlarının tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında bilgilendirilmesini ve eğitilmesini sağlamak. KAPSAM: Tüm ayaktan ve yatarak tedavi gören hasta ve hasta

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ GN.FR.1188 REV.00 İçindekiler MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR BİRİMLERİ (DÂHİLİ TEL.)... 3 ÖRNEKLERİN

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLĐĞĐ RĐSK DEĞERLENDĐRME PROSEDÜRÜ

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLĐĞĐ RĐSK DEĞERLENDĐRME PROSEDÜRÜ Sayfa No: / 5. AMAÇ: Bu Prosedürün amacı Sakarya Yenikent Devlet Hastanesinde yapılan faaliyetlerde "Hasta ve Çalışan Güvenliği" açısından oluşabilecek tehlikeleri tanımlayarak, bu tanımlamalar neticesinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI TİSİNON 10 mg kapsül Ağızdan alınır. Her kapsül; Etkin madde: 10 mg nitisinon Yardımcı maddeler: Prejelatinize nişasta ve opak beyaz gövde / opak lacivert kapak No:3 sert jelatin kapsül

Detaylı

SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ

SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ Sütçü inek işletmelerinde Yasal düzenlemeler ve standartlara uygun üretim Hayvan sağlığı ve refahı Çalışanların bilgi-becerisi ve memnuniyeti MASTİTİSLERDE AZALMA - SÜT KALİTESİNDE

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik

Detaylı

TIBBİ LABORATUVAR DENETİM FORMU

TIBBİ LABORATUVAR DENETİM FORMU Denetim Tarihi Ek-10 TIBBİ LABORATUVAR DENETİM FORMU Kurumun Bulunduğu İl Kurumun Adı Tıbbi Laboratuvarın Adı Ruhsat Tarihi ve Sayısı Tıbbi Laboratuvar Sahipliği Tıbbi Laboratuvarın Adresi Tıbbi Laboratuvarın

Detaylı

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma 32.Hafta ( 04 08 / 05 / 2015 ) YANIK ÜNİTELERİNDE DEZENFEKSİYON Slayt No: 56 Hasta yatakları ve örtülerinin temizliğine dikkat edilmeli, Her hastadan sonra hidroterapi cihazında

Detaylı

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet Diyabet te Sağlık Önerileri Diyabet BR.HLİ.041 Diyabette Sağlık Önerileri Her sağlıklı birey gibi diyabetli birey de bireysel bakımını sağlamalı; diyabete bağlı gelişen özellikli durumlarda gereken uygulamaları

Detaylı

UÜ-SK ORGAN VE DOKU NAKLİ PROSEDÜRÜ

UÜ-SK ORGAN VE DOKU NAKLİ PROSEDÜRÜ Rev. No : 01 Rev.Tarihi : 13 Haziran 2012 1/ 1. Amaç: UÜ-SK da organ ve doku nakli hizmetlerinden yararlanacak hastaların ve/veya canlı vericilerinin başvuru kriterlerinin ve organ bekleme listelerine

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ: Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, HIV, Kuş Gribi, Domuz Gribi ve Mevsimsel İnfluenza olmak üzere kan, vücut çıkartıları, temas ve

Detaylı

HASTA TRANSFER PROSEDÜRÜ

HASTA TRANSFER PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 08.11.2012 Acil Servis Hemşire İzlem Formu ifadesi kaldırıldı. 01 Yerine Acil Servis hasta Değerlendirme ve Gözlem Formu ndaki hemşire izlem notları

Detaylı

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016 AIMCO AIMCO Kullanım Kılavuzu Mayıs 2016 MB Akademi Küçükbakkalköy Mah. Dudullu Cd. Brandium Rezidans R2 Blok No:23-25 No:126 Ataşehir / İSTANBUL Tel: 0216 692 01 91 Web: www.mbakademi.com.tr 2 AIMCO Mobil

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ

BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ Amaç BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete :04.09.2008-26987 Tebliğ No: 2008/52 Bebek Formülleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Yayımlandığı

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Şartlı Nakit Transferi Uygulaması Genelgesi 2004 / 64

Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Şartlı Nakit Transferi Uygulaması Genelgesi 2004 / 64 Sosyal Riski azaltma Projesi Kapsamında Genelgesi 2004 / 64 Tarihi:03.05.2004 Sayısı:2004/64-1838 SAĞLIK BAKANLIĞI Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANKARA 03/05/2004 Sayı : B100ACS0140000-9216/1853

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

Risk Yönetimi. Gürcan Banger

Risk Yönetimi. Gürcan Banger Risk Yönetimi Gürcan Banger Risk Yönetimine giriş Bu sunumun amacı, sivil toplum alanında hizmet tedarik projelerinde, süreç boyunca ortaya çıkması muhtemel risk alanlarının tespiti ve takibi ile oluşabilecek

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi

Detaylı

ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU

ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU İÇİNDEKİLER 1. Ön Bilgi... 1 2. Çalışmaları Kimler Teslim Edecekler?... 1 3. Çalışmalar

Detaylı

TEBLİĞ. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT İŞLEMLERİ) (SERİ NO:3) NDE

TEBLİĞ. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT İŞLEMLERİ) (SERİ NO:3) NDE 20 Aralık 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28503 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT İŞLEMLERİ) (SERİ NO:3) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TRANSİT İŞLEMLERİ)

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 447 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Hüseyin ÇAYCI Özlem YILMAZ ÖZET Yasal metroloji kapsamında bulunan ölçü aletlerinin, metrolojik ölçümleri dikkate alınmadan

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

ANKARA NUMUNE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ NEFROLOJİ KLİNİĞİ HEMODİYALİZ KURSU HEMŞİRE SINAV SORULARI 16.08.2011

ANKARA NUMUNE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ NEFROLOJİ KLİNİĞİ HEMODİYALİZ KURSU HEMŞİRE SINAV SORULARI 16.08.2011 ANKARA NUMUNE EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ NEFROLOJİ KLİNİĞİ HEMODİYALİZ KURSU HEMŞİRE SINAV SORULARI 16.08.2011 1. Hemodiyaliz sırasında kan akımının yetersizliğinin nedenleri nelerdir? (en az 4 adet)

Detaylı

HEALTFIT MİNİ KONDİSYON BİSİKLETİ

HEALTFIT MİNİ KONDİSYON BİSİKLETİ HEALTFIT MİNİ KONDİSYON BİSİKLETİ 1 A. Önemli Güvenlik Uyarıları ve Kullanım Önerileri Mini Kondisyon Bisikletinizi kullanmadan önce bu kılavuzdaki bütün talimatları okuyunuz. Kullanım öncesi bütün uyarı

Detaylı

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU?

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? Rıza KARAMAN Kamu İhale Mevzuatı Uzmanı 1. GİRİŞ İdareler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına çıkarken

Detaylı

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ

ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTANEMİZ KOMİTE VE EKİPLERİN İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ: Hastanedeki ekip, yönetim ekibi, komisyon ve komitelerin; hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun ve devamlılığının

Detaylı

4- Solunum Sisteminin Çalışması : Solunum sistemi soluk (nefes) alıp verme olayları sayesinde çalışır.

4- Solunum Sisteminin Çalışması : Solunum sistemi soluk (nefes) alıp verme olayları sayesinde çalışır. SOLUNUM SİSTEMİ Canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. İhtiyaç duyulan bu enerji besinlerden karşılanır. Hücre içerisinde besinlerden enerjinin üretilebilmesi için,

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN 1.AMAÇ:Mesai saatleri içinde ve mesai saatleri dışında S.D.Ü. Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuarında preanalitik, analitik ve postanalitik süreçlerde hasta/numune güvenliğini sağlamak. 2.KAPSAM:

Detaylı

Installation instructions, accessories. Park yardımı, pilot (R-design) Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sayfa 1 / 67. Volvo Car Corporation

Installation instructions, accessories. Park yardımı, pilot (R-design) Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sayfa 1 / 67. Volvo Car Corporation Installation instructions, accessories Talimat No 31373899 Sürüm 1.0 Parça No. 31373890 Park yardımı, pilot (R-design) Volvo Car Corporation Park yardımı, pilot (R-design)- 31373899 - V1.0 Sayfa 1 / 67

Detaylı

: İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

: İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRLÜĞÜ P.B.HR.004 01.01.2010 1 01.10.2013 1 5 NUTRICIA ANNE BEBEK PROSEDÜR : YÜRÜRLÜK TARİHİ : 01.01.2010 SAYFA SAYISI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : 4 + 1 kapak : İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRLÜĞÜ : GENEL MÜDÜR Bu kitapçık

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu 3.Klinik Farmakoloji Sempozyumu-TRABZON 24.10.2007 Klinik ilaç araştırmalarına

Detaylı

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN

RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN RADYASYONDAN KORUNMA UZMANLARI DERNEĞİ (RADKOR) NİN Taslak Yönetmelik Hakkındaki Görüşleri Taslağın geneli üzerindeki görüş ve Teklif Yönetmelik Başlığında ; test, kontrol ve kalibrasyon ifadeleri kullanılmıştır.

Detaylı

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir?

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir? DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının %25 i oranında devlet tarafından katılımcının emeklilik hesabına ödenen tutardır. Devlet katkısı başlangıç tarihi

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

Kent Hastanesi, Hepimizden Önce Çocuklarımızın Hastanesi!

Kent Hastanesi, Hepimizden Önce Çocuklarımızın Hastanesi! Kent Hastanesi, Hepimizden Önce Çocuklarımızın Hastanesi! www.kenthospital.com Kent Hastanesi, hepimizden önce çocuklarımızın hastanesi! Çünkü, çocuklarımız, hepimizin geleceği! Kuruluşumuzdan bu yana

Detaylı

HH TA 187 Yayın Tarihi: 15.02.2012 HASTA GÜVENLİĞİ TALİMATI

HH TA 187 Yayın Tarihi: 15.02.2012 HASTA GÜVENLİĞİ TALİMATI Sayfa No: 1 / 5 1. AMAÇ: Sağlık hizmetlerimizin sunumu sırasında hastalarımıza zarar verilmesini önlemek amacıyla hastanemiz ve çalışanlarımız tarafından alınması gereken önlemlerin belirlenmesidir. 2.

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü ANKARA 2016 ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI

TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI TEHLİKELİ ATIK KABUL ve AMBALAJ KOŞULLARI 1. Tesisimize Kabul Edilmeyen Atık Türleri: - Patlayıcı Maddeler - Radyoaktif Maddeler - Mezbaha Atıkları - Tıbbi Atıklar - Lisans kapsamında kodu ve tanımı belirtilmeyen

Detaylı

13 Kasım 2012. İlgili Modül/ler : Satın Alma ve Teklif Yönetimi. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL

13 Kasım 2012. İlgili Modül/ler : Satın Alma ve Teklif Yönetimi. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL 13 Kasım 2012 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL STOK BİLGİLERİNİ KULLANARAK TOPLU ALIM TALEP FİŞİ OLUŞTURMA Satın Alma ve Teklif Yönetimi modülü ile ihtiyaç duyulan stoklar otomatik belirlenip,

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 1) İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? a) İlkyardım esnasında ilaç kullanılır. b) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır. c)

Detaylı

TRANSFÜZYON ÖNCESİ UYGUNLUK TESTLERİ. Dr. Güçhan ALANOĞLU

TRANSFÜZYON ÖNCESİ UYGUNLUK TESTLERİ. Dr. Güçhan ALANOĞLU TRANSFÜZYON ÖNCESİ UYGUNLUK TESTLERİ Dr. Güçhan ALANOĞLU Kan Toplama Kanın İşlenmesi Güvenli Kan Kanın Depolanması Transfüzyon Tıbbı Kursu 2 KAPSAM 1. Alıcı Verici ABO ve Rh D Belirlenmesi 2. Alıcıda Antikor

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3. Kireçlenme hakkında önemli hatırlatmalar 8

Kullanım Kılavuzu. İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3. Kireçlenme hakkında önemli hatırlatmalar 8 Kullanım Kılavuzu İçindekiler İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3 MONTAJ o Koşullar 4 o Musluğa su bağlantısının yapılması 4 Kullanım o Kuru buhar ile temizleme

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU Kanun Numarası : 2547 Kabul Tarihi : 4/11/1981 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/11/1981 Sayı : 17506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 21 Sayfa : 3 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

TEBLİĞ. c) Eğitim merkezi: Bakanlık tarafından kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbı eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş kan hizmet birimini,

TEBLİĞ. c) Eğitim merkezi: Bakanlık tarafından kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbı eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş kan hizmet birimini, 31 Aralık 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27449 (5. Mükerrer) TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: KAN HİZMET BİRİMLERİNDE GÖREV YAPACAK SAĞLIK PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASINA DAİR TEBLİĞ BİRİNCİ

Detaylı

Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK? Sayfa 1 / 5 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATINA GÖRE İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK? Yazar: Arif TEMİR* Yaklaşım / Şubat 2013 / Sayı: 242 I- GİRİŞ Bilindiği üzere risk değerlendirmesi

Detaylı

TOHUMLUK VERİ YÖNETİM SİSTEMİ. KULLANIM ve YARDIM KILAVUZU

TOHUMLUK VERİ YÖNETİM SİSTEMİ. KULLANIM ve YARDIM KILAVUZU TOHUMLUK VERİ YÖNETİM SİSTEMİ ÜRETİCİLER İÇİN KULLANIM ve YARDIM KILAVUZU Tohumluk Veri Yönetim Sisteminin Erişim (TVYS)) Kullanımı https://tohum.tarim.gov.tr https://seed.tarim.gov.tr http://www.ttsm.gov.tr/tohum

Detaylı

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Maksat, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Maksat MADDE 1 (1) Bu Tebliğin maksadı, küçük yerleşim yerlerinde son kullanıcıya ulaşan

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU 10201 TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU Kanun Numarası : 5715 Kabul Tarihi : 21/11/2007 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 4/12/2007 Sayı : 26720 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 47 Sayfa:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. KULLANMA TALİMATI KONTİL çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum siklamat, povidon K-30, sukroz,

Detaylı

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir.

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin

Detaylı

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit 2016 un türevi 1. ROMATİZMAL ATEŞ NEDİR? 1.1 Nedir? Romatizmal ateş, streptokok adı

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN Lisansüstü Programlarımıza 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır. Başvuru ile ilgili detay bilgiler aşağıda verilmiştir.

Detaylı

TÜRK KIZILAYI KAN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BASKI MATERYALİ TEKNİK ŞARTNAMESİ İÇİNDEKİLER

TÜRK KIZILAYI KAN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BASKI MATERYALİ TEKNİK ŞARTNAMESİ İÇİNDEKİLER TÜRK KIZILAYI KAN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BASKI MATERYALİ TEKNİK ŞARTNAMESİ İÇİNDEKİLER SAYFA İÇİNDEKİLER 1. TEDARİK EDİLECEK MATERYALLERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ... 3 2. TESLİMAT... 3 3. MUAYENE VE KABUL...

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

MedDATA SAĞLIK NET KURULUMU

MedDATA SAĞLIK NET KURULUMU MedDATA SAĞLIK NET KURULUMU 1-) MedData nın sitesinden MedData SağlıkNet Sistemi exe sini indirin. 2-) Hastane kullanıcısından bölümler kısmına 4050 bölüm numaralı sağlık net bölümü eklenir. 3-) Hastane

Detaylı

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ :

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. ve 6. maddelerine göre kimlerin sigortalı

Detaylı

Öğrenci Web(Öğretim Üyesi) Verdiğim Dersler Not İşlemleri Danışmanlık İşlemleri Lisansüstü İşlemleri Bologna Süreci

Öğrenci Web(Öğretim Üyesi) Verdiğim Dersler Not İşlemleri Danışmanlık İşlemleri Lisansüstü İşlemleri Bologna Süreci Öğrenci Web(Öğretim Üyesi) -Akademik Takvim -Ders Programı (Sunulan Dersler) -Sınav Programları Verdiğim Dersler -Ders İzleme Formu (Syllabus) -Ders Öğrenci Listesi -Ders Devam Durum Girişi Not İşlemleri

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini.

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini. Toplantı No : 2011/047 Gündem No : 2 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 Gündem Konusu : Elektrik ihtiyacının temini. Elektrik piyasası ve ilgili mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmeler sonrasında, 4734

Detaylı

E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SABİT VE HAREKETLİ (BÖLÜMLÜ, TOTAL) PROTEZLERİN LABORATUAR HİZMETİ ALIMI İHALESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SABİT VE HAREKETLİ (BÖLÜMLÜ, TOTAL) PROTEZLERİN LABORATUAR HİZMETİ ALIMI İHALESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ E.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SABİT VE HAREKETLİ (BÖLÜMLÜ, TOTAL) PROTEZLERİN LABORATUAR HİZMETİ ALIMI İHALESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ AMAÇ : Resmi Gazete de 25 Mart 2010 tarih ve 27532 (Mükerrer) sayı ile yayınlanan;

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ (EK MADDE-1 E GÖRE) ve BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans

Detaylı