FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ"

Transkript

1 FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ Uz.Ody. Çağıl Sarıdoğan Gazi Ün.Tıp Fak. KBB AD Odyoloji BD

2 Gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamak zordur Ancak Çocuk ve özellikle işitme engelli çocuk için durum çok daha zordur.

3 Çocukların dil öğrenimi ve bu kabiliyetlerini geliştirmek için duymaya ihtiyaçları vardır.

4 Çocuğun konuşma ile ilgili önemli ipuçlarını almasına engel olan nedenlerin başında; 1. Arka plan gürültüsü, 2. Konuşmacıya olan mesafe ve 3. Yankılanma dır.

5 Günümüzün gelişmiş işitme cihazları konuşma sinyalinin kalitesini, işitilebilirliğini ve netliğini arttırsa da konuşmanın anlaşılabilmesi için tüm engelleri ortadan kaldırmaya yetmez.

6 Konuşmanın duyulabilmesi ile anlaşılması arasında önemli farklar bulunmaktadır. Çocukların sesleri anlaması gerekmektedir. Aynı zamanda seslerle kelimeleri bir birinden ayırt edebilmelidirler.

7 FM sistem, güç dinleme koşullarında konuşmayı anlamayı iyileştiren en etkin yollardandır.

8 Sınıf, spor salonlarını vb. içeren çevrelerde arka plan gürültüsü mevcuttur. İşitme cihazları sadece konuşmacının sesini değil, aynı zamanda arka plan seslerini de yükseltmektedir. Güç ve gürültülü durumda işitme cihazı tek başına konuşmacının sesini yükseltmeye veya netleştirmeye yetmez. Bazen konuşma sinyalinin seviyesi arka plan gürültüsünün seviyesinden düşük olabilir.

9 Konuşmanın gürültü seviyesine göre kıyaslanması sinyalin gürültüye oranı (SNR) olarak adlandırılır. Sinyal (örneğin aile fertleri veya öğretmen konuşması) ile arka plan gürültüsü arasındaki farkı gösterir.

10 Dinleyici ile konuşmacı arasındaki mesafe arttıkça, sesin şiddeti azalır, bu da arka plan gürültüsü aynıyken dinleyicinin duymasını zorlaştırır Sinyal oranı Anlama

11 UNUTMAYALIM.. İşitme engelli çocuğun sesi gürültüye göre mümkün olduğunca yüksek, hatta aynı koşullardaki normal duyan çocuklardan daha yüksek duyması gerekmektedir.

12 FM sistem nedir?

13 FM Sitemi Nedir? FM sistemi sesi kaynağından direkt olarak kulağa aktaran kablosuz bir sistemdir. Bir adet FM mikrofonundan ve bir ya da iki FM alıcısından oluşmaktadır.

14 FM mikrofonu, bir radyo vericisine bağlı olan ya da bu vericinin içinde olan bir mikrofondur. Mikrofon, genellikle dinlemek istediğiniz bir kişinin sesi olan sinyali alır. Verici ise bu sinyali radyo dalgaları aracılığıyla direkt olarak FM alıcısına gönderir. FM alıcısı, işitme cihazına bağlıdır. Ses işitme cihazına gönderilir, böylece işitme cihazı doğru amplifikasyonu uygular ve sesin sanki konuşmacı çok yakın bir mesafeden konuşuyormuş gibi duyulmasını sağlar.

15 FM vericisi konuşan kişi tarafından (örneğin öğretmen ya da işitme cihazını kullanan kişinin konuşma partneri) takılabilir Ses kaynağının önüne yerleştirilebilir Direkt olarak bir ses kaynağına (örneğin TV ya da MP3 çalar) bağlanabilir.

16 FM teknolojisi SNR (signal-noise ratio) oranını ciddi anlamda iyileştirmektedir.

17 Araştırmalar belirli bir süre FM kullanan çocukların dil gelişiminde özellikle grammer bilgilerinde sınıftaki diğer öğrencilerle aynı seviyeye geldiklerini göstermiştir. FM sistemi aynı zamanda işitme kaybına bağlı konuşma gecikmesini de azaltabilmektedir. FM sisteminin bir diğer faydası da ilgilenen kişi göz mesafesi dışına çıksa bile sesi hala duyulabilir olacağı için çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamasıdır.

18 Neden FM Sistem?

19 FM sistemin temel amacı kulağa daha net ve temiz uyarı göndermektir.

20 İşitme cihazlarıyla işitme kayıplı bireyler büyük ölçüde fayda sağlamaktadır, ancak işitme kaybı oldukça komplike bir durumdur.

21 Günümüzde dahi, çoğu ileri düzeyde işitme cihazı işitme kaybından kaynaklanan tüm problemleri çözememektedir

22 Gürültülü yerlerde, konuşma mesafesinin arttığı veya ekonun olduğu durumlarda söylenileni anlamak zorlaşmaktadır

23 Gürültü

24 İşitme cihazları ne kadar iyi ve gelişmiş olursa olsun gürültüyü yeteri kadar baskılayamamakta ve iletişimin güçleşmesine neden olmaktadır.

25 Unutmayalım İşitme kaybında gürültü engeli iletişimde tahmin edebileceğimizden daha ciddi bir problemdir.

26 Bir oturma odasındaki veya sınıftaki normal gürültü düzeyi de konuşmanın anlaşılırlığını önemli derecede etkileyebilmektedir.

27 Gürültüler, çocuğun okuldaki performansını etkileyecek ölçüde iletişimini ve konuşmasını etkilemektedir. Arka plan gürültüsü konuşma sinyalini karmaşık ya da hiç duyulamayacak hale getirir. Öğrenci, öğretmeni veya aile üyeleri tarafından verilen önemli direktifleri ve bilgileri kaçırabilir.

28 İşitme kayıplı bir öğrencinin, öğretmeninin sesini duyabilmesi için öğretmenin sesinin arka plan gürültüsünden 15 ila 20 db daha fazla olması gerekmektedir. Birçok sınıfta, öğretmenin ses seviyesinin yaklaşık 65 db ve arka plan gürültüsünün de 60 db olduğu biliniyor. Bu durumda sesin gürültüye oranı (SNR) sadece 5 db (65 db - 60 db = 5 db) olmaktadır. Ancak SNR oranının 15 ila 20 db olması gerektiğinden, SNR oranı 5 db olan sınıf işitme engelli çocuk için yeterli olmayacaktır.

29 Normal işitmeye sahip çocuklar bile düşük SNR oranı nedeni ile rahatsızlık duyarlar. Gürültünün zararlı olabilmesi için yüksek olması gerekli değildir.

30 Mesafe

31 Mesafe, gürültüde olduğu gibi konuşmanın anlaşılırlığını olumsuz etkilemektedir.

32 Normal işiten bir erişkin 1-2 m mesafeden herhangi bir diyaloğu rahatlıkla takip edebilirken, işitme engelli bir çocuk konuşulanları anlamakta zorlanmaktadır. Ayrıca söylenilen her kelimeyi anlayabilmek için çok daha fazla efor sarf etmek zorunda kalmaktadırlar.

33 Konuşmacıyla ve dinleyici arasındaki mesafe arttıkça, gürültü ve yankılanma da artar.

34 Öğretmenin sesi mesafenin artmasıyla azalmaktadır

35 Mesafe ikiye katlandıkça ses sinyali 6 db düşer. Öğrenciler, okulda genellikle öğretmene en az bir metre mesafede otururlar. Arka sıralara doğru gidildiğinde öğretmenin ses sinyali daha da düşer. Bu olumsuz durum yeterli SNR oranı sağlanamadığından öğrencinin konuşmaları duymasını ve anlamasını oldukça güç hale getirir.

36 FM sistemleri gürültüyü keser ve mesafeler arası köprüler kurar. Konuşmayı anlamayı farklı iletişim ortamlarında netleştirir ve kolaylaştırır.

37 Yankılanma

38 Sesin yansıyarak yaptığı bu dalgalanmalar ana sinyalin karışmasına, veya maskelenmesine neden olur. Bu da konuşmanın netliğinin azalmasına, sinyalin gürültüye oranının (SNR) düşmesine ve konuşmanın anlaşılmasının güçleştirir.

39 Sesler tüm odalarda yankılanır; ancak bazılarında odanın yapısına ve döşemesine göre daha fazla olabilir. Sert duvarlar, yüksek tavanlar, cam pencereler, ve halıyla kaplı olmayan zeminlere sahip sınıf vb. yerler halı kaplı zeminler ve akustiği elden geçirilmiş duvarlara ve tavanlara sahip olan mekanlara göre daha çok yankı oluştururlar.

40 Yankılanma sesin yoğunluğunun 60 db'den azalırken aldığı zamanı (örn. 60'tan 0 db'e) gösterir. İşitme kayıplı insanlar için bu 0,3 ila 0,4 saniyeden daha fazla değildir.

41 Yapılan araştırmalarda yankılanma zamanı arttıkça (0.6 sn'den fazla), konuşmayı anlamanın daha da güçleştiğini göstermektedir. Ölçümler, sınıflardaki ortalama yankılanma süresinin 0.8 saniye olduğunu göstermektedir, bu da tavsiye edilenin iki katıdır. Dinleme koşullarının iyileştirilmesi, çocuğun konuşmayı anlamasına yardımcı olacaktır.

42 Kimlere FM Sistem Önerilmeli?

43 FM sistemleri sadece eğitim ortamlarında kullanılmak üzere ileri çok ileri derecede işitme kaybı olanlara önerilirdi.

44 Günümüzde ise, Değişik derece ve konfigürasyondaki işitme kayıplarında İşitmesi normal olmasına rağmen öğrenme problemi olanlara İşitsel nöropatili normal işitmeye sahip çocuklara önerilmektedir.

45 FM sistem aynı zamanda eğitim ortamları dışında, tiyatro, müze, spor karşılaşmaları gibi yerlerde de kullanılabilmektedir.

46 Kaliteli ve net dinlemeye olanak sunan FM sistemleri yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Ses. Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir.

Ses. Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir. Ses Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir. Ses, bir madde ile karþýlaþtýðýnda yansýyabilir, iletilebilir ya

Detaylı

Her iki taraftan da hayatı duyun

Her iki taraftan da hayatı duyun Birlikte daha iyi Her iki taraftan da hayatı duyun Hayat taraf tutmak zorunda olmamalıdır Tek kulakta işitme cihazı kullanmak hayata tam olarak katılmay önleyebilir veya birçok zorluklara sebep olabilir.

Detaylı

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN 2 INTERTON CENTRO Dertsiz bir yaşam hareketin tam ortasında Kimse sevdiği şeyleri yapmaktan vazgeçmek istemez. İyi haber ise, Interton Centro işitme cihazları ile vazgeçmek

Detaylı

İşitmedeki güçlü kozunuz

İşitmedeki güçlü kozunuz İşitmedeki güçlü kozunuz Rahat, güçlü ve güvenilir Beltone Bold, ileri çok ileri derecede işitme kaybı olan müşterilere restoranda konuşulanlar, dışarıdaki trafik gibi kaçırdıkları sesleri yeniden işitmenin

Detaylı

3. KOKLEAR İMPLANT VE İMPLANTLI ÇOCUKLARIN HABİLİTASYONU SEMPOZYUMU

3. KOKLEAR İMPLANT VE İMPLANTLI ÇOCUKLARIN HABİLİTASYONU SEMPOZYUMU 3. KOKLEAR İMPLANT VE İMPLANTLI ÇOCUKLARIN HABİLİTASYONU SEMPOZYUMU Amaç: Bu çalıştay Özel Eğitim Merkezlerinde implantlı çocukların eğitimi ile ilgilenen öğretmenlerin bilgi ve becerilerini arttırmak

Detaylı

İŞİTME ENGELLİLER UNUTMAYINIZ! BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI

İŞİTME ENGELLİLER UNUTMAYINIZ! BİLGİLENDİRME KİTAPÇIĞI UNUTMAYINIZ! Erken tanı, erken cihaz kullandırabilme olanağı, erken eğitim işitme engelli bireyleri işitme kalıntıları ve yetenekleri doğrultusunda eğitebilirsek şu an yaşanan işsizlik, iletişim bozukluğu,

Detaylı

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN

HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN HAREKETİN MERKEZİNDEKİ HAYATLAR İÇİN INTERTON CENTRO. Dertsiz bir yaşam hareketin tam ortasında Kimse sevdiği şeyleri yapmaktan vazgeçmek istemez. İyi haber ise, Interton Centro işitme cihazları ile vazgeçmek

Detaylı

SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ

SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ HÜSEYİN ve EMRE ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU 1 SES NEDİR? Atmosferde canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta

Detaylı

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT².

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT². APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT² 1 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB ABD, 2 İstanbul

Detaylı

Aradığınız Konfor. Maksimum Koruma. 3M İş Güvenliği ve Çevre Koruma Ürünleri İletişimli İşitme Koruyucular. Güvenliğinize önem verin

Aradığınız Konfor. Maksimum Koruma. 3M İş Güvenliği ve Çevre Koruma Ürünleri İletişimli İşitme Koruyucular. Güvenliğinize önem verin 3M İş Güvenliği ve Çevre Koruma Ürünleri Güvenliğinize önem verin Maksimum Koruma Aradığınız Konfor 3M Peltor Kişisel uygulamalarınız için Peltor, profesyonel iletişim ekipmanı alanında bir dünya lideridir.

Detaylı

SES YALITIMI UYGULAMALARI

SES YALITIMI UYGULAMALARI TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-24-25 Mart 2001 Eskişehir - Türkiye SES YALITIMI UYGULAMALARI Sadık ÖZKAN/Mimar 2D Yapı Danışmanlık Uygulama Ltd. Şti. Salih Omurtak Cd. No: 7/1 Koşuyolu/İstanbul/TÜRKİYE

Detaylı

BÖLÜM 6 STEREO VERİCİ VE ALICILAR. 6.1 Stereo Sinyal Kodlama/Kod Çözme Teknikleri ANALOG HABERLEŞME

BÖLÜM 6 STEREO VERİCİ VE ALICILAR. 6.1 Stereo Sinyal Kodlama/Kod Çözme Teknikleri ANALOG HABERLEŞME BÖLÜM 6 STEREO VERİCİ VE ALICILAR 6.1 Stereo Sinyal Kodlama/Kod Çözme Teknikleri Stereo kelimesi, yunanca 'da "üç boyutlu" anlamına gelen bir kelimeden gelmektedir. Modern anlamda stereoda ise üç boyut

Detaylı

TP41txrx Çift yönlü, Kısa mesafeli

TP41txrx Çift yönlü, Kısa mesafeli TP41txrx Çift yönlü, Kısa mesafeli Karşılıklı konuşmaya imkan veren Dijital, Kablosuz Grup İletişim Sistemi ---- KULLANMA KLAVUZU --- GENEL AÇIKLAMA 1. Tüm sistemin çalışabilmesi için enaz bir adet master-konuşmacı

Detaylı

Bosch Genel Seslendirme Sistemi Akustik mükemmelliğe giden yolda öncü

Bosch Genel Seslendirme Sistemi Akustik mükemmelliğe giden yolda öncü Bosch Genel Seslendirme Sistemi Akustik mükemmelliğe giden yolda öncü 2 Akustik mükemmelliğe giden yolda öncü Gelişmiş akustik uzmanlık Tasarımda ve elektro-akustik teknolojisinde 60 yıldan fazla deneyime

Detaylı

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ 1.Gürültü Genel olarak maddenin titreşimi ve bu titreşimin; hava, su gibi bir ortam aracılığı ile kulağa iletilmesi ses; hoşa gitmeyen ve rahatsız edici seslerde gürültü olarak tanımlanır.

Detaylı

KULAKLIĞIN TARİHÇESİ ADA KÖRÜKÇÜ 0510110041

KULAKLIĞIN TARİHÇESİ ADA KÖRÜKÇÜ 0510110041 KULAKLIĞIN TARİHÇESİ ADA KÖRÜKÇÜ 0510110041 KULAKLIK NEDİR? Kulaklık, 2 küçük hoparlörün kullanıcının kulağına yakın yerde durmasını sağlayan bir çevre birimidir. Genellikle kullanım amaçları, kullanan

Detaylı

ÇINLAMA KONUSUNDA EN SIK RASTLANAN SORULAR

ÇINLAMA KONUSUNDA EN SIK RASTLANAN SORULAR KULAK ÇINLAMASININ NEDENİ? Bazı zamanlar kulağımda zil sesi duyuyorum bu normal midir? Tamamiyle değil. Kafa içinde ki bu seslere genel olarak tinnitus denilir ve çok yaygındır. Tinnitus zaman zaman ortaya

Detaylı

doğa bize birlikte çalışması İçin İKİ kulak vermiştir

doğa bize birlikte çalışması İçin İKİ kulak vermiştir doğa bize birlikte çalışması İçin İKİ kulak vermiştir doğal sesler dünyası Widex in yeni CLEAR330 işitme cihazları tamamen kablosuz çalışır. Bu cihazlar iki kulak gibi birbirleriyle sürekli olarak iletişim

Detaylı

DAHA İYİ İŞİTMEK İÇİN GÜVENİLİR BİR YARDIMCI

DAHA İYİ İŞİTMEK İÇİN GÜVENİLİR BİR YARDIMCI DAHA İYİ İŞİTMEK İÇİN GÜVENİLİR BİR YARDIMCI İŞİTME KAYBINIZIN SİZE ENGEL OLUŞTURMASINA İZİN VERMEYİN İşitme yetersizliği parmak izi gibidir, yani kişiye özeldir. Günümüzün modern işitme aletleri birçok

Detaylı

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI DUYSEL İŞİTME DÜNYASI ÇİFT MİKROFONLU İŞİTME CİHAZININ KONUŞMAYI AYIRDETMEYE ETKİSİ Sensori-neural (SN) işitme kayıplılardaki temel iletişim problemi konuşulanları duydukları halde anlayamamalarıdır. Bu

Detaylı

DİNLEME TÜRLERİ VE ETKİN DİNLEME

DİNLEME TÜRLERİ VE ETKİN DİNLEME DİNLEME TÜRLERİ VE ETKİN DİNLEME ETKİLİ İLETİŞİM Konuşma ve Aktarma Becerisi Alma ve Dinleme Becerisi Konuşma ve Aktarma Becerisi Konuşmacıysanız DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ SÖYLEMEK İSTEDİKLERİNİZ SÖYLEDİĞİNİZİ SANDIĞINIZ

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/ GÜRÜLTÜDEN KORUNMA SES VE GÜRÜLTÜ SES GÜRÜLTÜ Havada dalgalar şeklinde hareket eden titreşimler İnsan kulağına hoş ve uyumlu gelen titreşimler İstenmeyen, rahatsız edici ve işitme sistemi için tehlikeli

Detaylı

Ponto Streamer. Yeni kablosuz iletişim olanakları. Ponto TM Kemiğe Monte İşitme Sistemi

Ponto Streamer. Yeni kablosuz iletişim olanakları. Ponto TM Kemiğe Monte İşitme Sistemi Ponto Streamer Yeni kablosuz iletişim olanakları Ponto TM Kemiğe Monte İşitme Sistemi İdeal arkadaşınız Yeni iletişim olanakları Ponto Streamer ile, Ponto Plus ses işlemciniz için Oticon ConnectLine'a

Detaylı

KULLANMA KILAVUZU KABLOSUZ MÝKROFON SÝSTEMÝ. CTT 200 VHF ( Mikrofon Vericisi ) ORIENT ORIENTAL ELEKTRONÝK LTD. ÞTÝ. KABLOSUZ ÝLETÝÞÝM SÝSTEMLERÝ

KULLANMA KILAVUZU KABLOSUZ MÝKROFON SÝSTEMÝ. CTT 200 VHF ( Mikrofon Vericisi ) ORIENT ORIENTAL ELEKTRONÝK LTD. ÞTÝ. KABLOSUZ ÝLETÝÞÝM SÝSTEMLERÝ SATICI FÝRMA KABLOSUZ MÝKROFON SÝSTEMÝ CTT 200 VHF ( Mikrofon Vericisi ) KULLANMA KILAVUZU YETKÝLÝ SERVÝS ORIENT Oriental Elektronik San. ve Tic. Ltd. Þti. Kablosuz Ýletiþim Sistemleri Refik Belendir sokak

Detaylı

DÜNYA İŞİTME GÜNÜ BASIN TOPLANTISI BASIN RAPORU

DÜNYA İŞİTME GÜNÜ BASIN TOPLANTISI BASIN RAPORU DÜNYA İŞİTME GÜNÜ BASIN TOPLANTISI BASIN RAPORU TELEVİZYON YANSIMALARI REKLAM 09.03.2018 YÜKSEK SES SAĞIR EDİYOR 80000$ REKLAM 01.03.2018 TRAFİK SESİ İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLİYOR 41000$ REKLAM 03.03.2018

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

doğa bize birlikte çalışması İÇİN İKİ kulak vermiştir

doğa bize birlikte çalışması İÇİN İKİ kulak vermiştir doğa bize birlikte çalışması İÇİN İKİ kulak vermiştir doğal sesler dünyası Widex in yeni CLEAR220 işitme cihazları tamamen kablosuz çalışır. Bu cihazlar iki kulak gibi birbirleriyle sürekli olarak iletişim

Detaylı

1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA

1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA 1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA Işığın Yayılması Bir ışık kaynağından çıkarak doğrular boyunca yayılan ince ışık demetine ışık ışını denir. Işık ışınları doğrusal çizgilerle ifade edilir. Bir ışık kaynağından

Detaylı

ELEKTRONİK HAŞERE KOVUCU NEDİR?

ELEKTRONİK HAŞERE KOVUCU NEDİR? ELEKTRONİK HAŞERE KOVUCU NEDİR? 2BE SATINALMA HİZMETLERİ DANIŞMANLIK VE DIŞ TİCARET A.Ş. Cumhuriyet Mah. Cumhuriyet Cad. Bey Center Plaza, Kat: 10 D: 74 (Beylikdüzü Mevkii) 34515 Esenyurt / İSTANBUL Tel:

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ Projenin Adı: İskenderun ve Çevresinde Yaşayan İşitme Engelli Bireylere, Ailelerine ve Öğretmenlere Yönelik Değerlendirme ve Eğitim

Detaylı

SCOLAbuddy İLE HAYATA BAĞLANIN. Widex in yeni FM alıcısı

SCOLAbuddy İLE HAYATA BAĞLANIN. Widex in yeni FM alıcısı SCOLAbuddy İLE HAYATA BAĞLANIN Widex in yeni FM alıcısı yeni dostunuz ile tanışın: buddy Scola FM ailesinin son üyesi Başarılı Widex SCOLA FM ürün serisine yeni bir üye katıldı: SCOLAbuddy, konuşmayı telekoili

Detaylı

GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3

GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3 İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ SEMBOL LİSTESİ UYGULAMA LİSTESİ GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3 1.1. Dalga Hareketi... 3 1.2. Frekans... 4 1.2.1. Oktav Bantlar... 7 1.3. Dalga

Detaylı

Wi Serisi Kablosuz İşitme Ürünleri

Wi Serisi Kablosuz İşitme Ürünleri Wi Serisi Kablosuz İşitme Ürünleri Kusursuz işi ğiniz günleri ha rlayın! Dünyaca ünlü işitme cihazı markası Starkey, mükemmel işitme deneyimi yaşatmak için tasarladığı Wi serisi ile sizi seslerin keyifli

Detaylı

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü nedir? Basit olarak, istenmeyen veya zarar veren ses db Skalası Ağrı eşiği 30 mt uzaklıktaki karayolu Gece mesken alanları 300 mt yükseklikte

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İşİTMEK VE DİNLEMEK İki ya da daha fazla kişi arasındaki iletişimin gerçek bir diyalog olabilmesinin bir koşulu: söz hakkının tanınması diğer koşulu: konuşanın

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8

REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 REHBERLİK VE İLETİŞİM 8 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com İletişim Süreci KAYNAK Kodlama MESAJ Kod Açma ALICI KANAL Geri Besleme KANAL Sözsüz İletişim Beden dilimiz jestler, mimikler,

Detaylı

Akustik Temizleyici Seçimi. Tipik bir yaklaşım.

Akustik Temizleyici Seçimi. Tipik bir yaklaşım. Akustik Temizleyici Seçimi 00 0 00 0 0 0 00 0 0 00 0 Tipik bir yaklaşım. Önce tamamlanmış bir anket ve DWG çizimi alırsınız. 00 000 00 0 000 000 0 Ses basınç varyasyonlarının kökeni Dalga boyu( ) ve Sesin

Detaylı

Sesin renklerini duyun.

Sesin renklerini duyun. Sesin renklerini duyun. Yeni Prompt işitme cihazları. Hayattaki önemli detaylar için. signia.com.tr Yeni Prompt. Yeni Prompt işitme cihazları, kullanım tercihiniz ne olursa olsun her tip işitme kaybına

Detaylı

İletişim Ağları Communication Networks

İletişim Ağları Communication Networks İletişim Ağları Communication Networks Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Behrouz A. Forouzan, Data Communications and Networking 4/E, McGraw-Hill,

Detaylı

BUGÜN ZEKİ, YARIN DAHA AKILLI

BUGÜN ZEKİ, YARIN DAHA AKILLI BUGÜN ZEKİ, YARIN DAHA AKILLI AKILLI İŞİTME CİHAZINIZI KİŞİSELLEŞTİRİN İşitme deneyiminizin kalitesi artık gerçek zamanda ve gerçek hayatta gelişebilir. WIDEX EVOKE cihazınız, kolaylıkla kontrolü devralmanız

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

Sesin renklerini duyun.

Sesin renklerini duyun. Life sounds brilliant. Sesin renklerini duyun. Yeni Insio işitme cihazları. Duyma kolaylığı. İşitme Cihazları signia.com.tr Yeni Insio. Kişiye özel, farkedilemez, zahmetsiz. Kulak anatominize ve işitme

Detaylı

İŞİTME ENGELİ NEDİR?

İŞİTME ENGELİ NEDİR? İŞİTME ENGELİ NEDİR? BEBEĞİNİZ SİZİ DUYABİLİYOR MU? 1. Beklenmedik yüksek sesli gürültülerle irkiliyor, hareket ediyor, ağlıyor, göz kırpıyor, herhangi bir şekilde tepki veriyor mu? 2. Annesinin sesine,

Detaylı

10 kişiden birinde işitme kaybı vardır, bu kayıp normal konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. Aşırı sese maruz kalma işitme kaybının en sık sebebidir.

10 kişiden birinde işitme kaybı vardır, bu kayıp normal konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. Aşırı sese maruz kalma işitme kaybının en sık sebebidir. GÜRÜLTÜ, KULAKLAR VE İŞİTMENİN KORUNMASI 10 kişiden birinde işitme kaybı vardır, bu kayıp normal konuşmayı ve anlayabilmeyi etkiler. Aşırı sese maruz kalma işitme kaybının en sık sebebidir. Gürültü gerçekten

Detaylı

Ses dalgaları. Dış kulağın işitme kanalından geçer. Kulak zarına çarparak titreşir.

Ses dalgaları. Dış kulağın işitme kanalından geçer. Kulak zarına çarparak titreşir. İşitme engelliler İşitme duyusu İşitme duyusu, ses olarak adlandırdığımız mekanik titreşimleri ortaya çıkarabilme yeteneğidir. İşitmenin gerçekleşebilmesinde etkili ve önemli rolü olan organımız kulaktır.

Detaylı

LET M ve BEDEN D L N N LET MDEK YER

LET M ve BEDEN D L N N LET MDEK YER LET M ve BEDEN D L N N LET MDEK YER Haz rlayan: Kutluhan Kemalo lu Ac badem Sa l k Grubu Organizasyonel Geli im Uzman Haz rlanma Tarihi: 10.03.2011 İletişim Nedir? İletişim; Düşünce, duygu ve bilgilerin

Detaylı

Bosch CCS 800 Ultro Toplantı Sistemi Esnek Çözüm...

Bosch CCS 800 Ultro Toplantı Sistemi Esnek Çözüm... Bosch CCS 800 Ultro Toplantı Sistemi Esnek Çözüm... 2 CCS 800 Ultro Toplantı Sistemi...hepsi bir arada çözümle gelen yenilik Mükemmel dijital MP formatında kayıt ve dinleme Dijital akustik geri besleme

Detaylı

için en iyi Sizinişitme çözümü

için en iyi Sizinişitme çözümü için en iyi Sizinişitme çözümü Latitude, işitme kaybınız, tercihleriniz ve yaşam tarzınıza uygun işitme cihazları sunar. Kolay takılabilen tarzları ve her durumda daha etkili dinleme sağlayan gelişmiş

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz.

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Estetik değerlere bağlı ve kullanımı kolay mekanları yaratırken

Detaylı

Jabra LINK 860. Kullanım kılavuzu. www.jabra.com

Jabra LINK 860. Kullanım kılavuzu. www.jabra.com Jabra LINK 0 Kullanım kılavuzu www..com İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜNE GENEL BAKIŞ... 1.1 JABRA LINK 0... 1.2 İSTEĞE BAĞLI AKSESUARLAR...4 2. JABRA LINK 0 İN BAĞLANMASI...5 2.1 GÜÇ KAYNAĞINA BAĞLAMA...5 2.2 MASAÜSTÜ

Detaylı

Şafak Mahallesi Karanfil Caddesi 854. Sokak 8/A GÖLBAŞI - ANKARA / TÜRKİYE

Şafak Mahallesi Karanfil Caddesi 854. Sokak 8/A GÖLBAŞI - ANKARA / TÜRKİYE R-5, R-6, R-7 Kullanma Klavuzu Şafak Mahallesi Karanfil Caddesi 854. Sokak 8/A GÖLBAŞI - ANKARA / TÜRKİYE 4- Vericiyi, alıcıyı açmadan açmayın. Sesi en kısık duruma gelecek şekilde ayarlayın, alıcıyı açın,

Detaylı

KOKLEAR İMPLANTLI ÇOCUKLARDA FM SİSTEM KULLANIMININ DİL GELİŞİMİNE ETKİSİ

KOKLEAR İMPLANTLI ÇOCUKLARDA FM SİSTEM KULLANIMININ DİL GELİŞİMİNE ETKİSİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KOKLEAR İMPLANTLI ÇOCUKLARDA FM SİSTEM KULLANIMININ DİL GELİŞİMİNE ETKİSİ TUĞBA ŞENER Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji Yüksek Lisans Tezi

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

Jabra LInk 850. Kullanım kılavuzu.

Jabra LInk 850. Kullanım kılavuzu. Jabra LInk 850 Kullanım kılavuzu www.jabra.com İÇİNDEKİLEr 1. ÜRÜNE GENEL BAKIŞ...3 1.1 Jabra LINK 850...3 1.2 İSTEĞE BAĞLI AKSESUARLAR...4 2. Jabra LINK 850 İN BAĞLANMASI...5 2.1 GÜÇ KAYNAĞINA BAĞLAMA...5

Detaylı

7. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

7. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 7. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Diğer Birimler Ses Kartı Tv Kartı Fax-Modem Kartı Ethernet Kartı Kasa Güç Kaynağı

Detaylı

CEVAP ANAHTARI: 1.TEST: 1.B 2.E 3.C 4.D 5.E 6.C 7.C 8.E 9.D 10.B 11.A 12.C 13.C 2.TEST: 1.E 2.E 3.D 4.A 5.C 6.D 7.E 8.E 9.D 10.D 11.E 12.E 13.D 3.TEST: 1. E 2.D 3E. 4.D 5.C 6.A 7.C 8.C 9.B 10.D 11.B 12.D

Detaylı

Phonak Naída TM. Ürün Bilgileri

Phonak Naída TM. Ürün Bilgileri Phonak Naída TM Ürün Bilgileri V Phonak Naida V ileri dereceden, çok ileri dereceye kadar işitme kaybı olan kişiler için gelişmiş bir işitme performansı sunar. Dört performans seviyesinde (90,70,50,30)

Detaylı

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI.

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. BİRİNCİ MATRİSE GİRİŞ MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. Yukarıdaki 4x4 tablo dinleyiciye çeşitli cümleler kurmakta

Detaylı

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ?

ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ? Cerrahi Servisler İnsanlar duyuları aracılığı ile dış dünyayı algılar, ruhsal, zihinsel, sosyal gelişimini sağlar. Duyulardan birinin eksikliği, algılamanın bütünlüğünü

Detaylı

DOĞA BİZE BİRLİKTE ÇALIŞMLARI İÇİN İKİ KULAK VERMİŞTİR

DOĞA BİZE BİRLİKTE ÇALIŞMLARI İÇİN İKİ KULAK VERMİŞTİR DOĞA BİZE BİRLİKTE ÇALIŞMLARI İÇİN İKİ KULAK VERMİŞTİR DOĞAL SESLER DÜNYASI Doğa bize birlikte çalışmaları için iki kulak vermiştir. Ve tıpkı iki kulak gibi yeni Widex CLEAR 440 işitme cihazları birbirleri

Detaylı

Advanced V70. V70 Advanced

Advanced V70. V70 Advanced Temel Özellikler AutoSense OS Yeni AutoSense OS (İşletim Sistemi) özelliği ile çalışan Virto V işitme cihazları, kullanıcının dinleme ortamlarını her zamankinden daha çok tanıyarak otomatik olarak adapte

Detaylı

KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI

KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI Yeni Bina İnşaatlarında veya mevcutların restorasyonunda İzoBOZZ ve Feltbi Ürünleri Isı ve Ses Yalıtımı sağlamak ve açık alanlarda çınlama - yankılanma

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Öğretim Teknolojisinin Kavramsal Çerçevesi Dr. Erinç Erçağ Kaynak: Editör: Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu - Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Doğumdan

Detaylı

Ace binax. Kullanıcı Kılavuzu. www.bestsound-technology.com. Life sounds brilliant.

Ace binax. Kullanıcı Kılavuzu. www.bestsound-technology.com. Life sounds brilliant. Ace binax Kullanıcı Kılavuzu www.bestsound-technology.com Life sounds brilliant. İçindekiler Hoş geldiniz 4 İşitme cihazlarınız 5 Cihaz tipi 5 İşitme cihazlarını tanıma 5 Komponentler ve adlar 6 Kontroller

Detaylı

Doç. Dr. Orhan YILMAZ

Doç. Dr. Orhan YILMAZ Yazar Ad 145 Doç. Dr. Orhan YILMAZ İnsanda yaş ilerledikçe tüm organlarda görülebilen yaşlanma işitme organında da görülür ve bu arada işitme duyusu da gün geçtikçe zayıflar. Yaşlılığa bağlı olarak gelişen

Detaylı

Baha Bone Anchored Hearing Aid

Baha Bone Anchored Hearing Aid Baha Bone Anchored Hearing Aid Prof. Per-Ingvar Brånemark 1950 lerde mikroskop altında kemiğin iyileşmesiyle ilgili araştırmalar yaptı. Kemik iliğinin yardımıyla kemiğin kendini yenilediğini gözlemledi.

Detaylı

temel seçim menu eklentileri Hastanıza uygun bir işlevi seçmek daha kolay olamazdı. renkler ve modeller: uygulama aralığı:

temel seçim menu eklentileri Hastanıza uygun bir işlevi seçmek daha kolay olamazdı. renkler ve modeller: uygulama aralığı: menu eklentileri Hastanıza uygun bir işlevi seçmek daha kolay olamazdı. temel seçim konuşma izleyicili hd konumlandırıcı Bu yönlenmeli mikrofon sistemi gürülltüyü azaltır ve kullanıcının sesin nereden

Detaylı

Centronic EasyControl EC545-II

Centronic EasyControl EC545-II Centronic EasyControl EC545-II tr Montaj ve İşletme Talimatı 5 Kanallı El Vericisi Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere iletiniz!

Detaylı

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri Sanayi fabrika otomasyonunda proximity (yaklasım) sensorler kullanılır. Porximity sensorler profesyonel yapıda cevre sartlarından

Detaylı

Centronic EasyControl EC315

Centronic EasyControl EC315 Centronic EasyControl EC315 tr Montaj ve İşletme Talimatı 5 Kanallı Duvar Vericisi Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere iletiniz!

Detaylı

Temel özellikler. Performans seviyeleri. AutoSense OS

Temel özellikler. Performans seviyeleri. AutoSense OS Temel özellikler AutoSense OS Yeni AutoSense OS (İşletim Sistemi) özelliğiyle çalışan Bolero V işitme cihazları, kullanıcının dinleme ortamlarını her zamankinden daha çok tanıyarak otomatik olarak adapte

Detaylı

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Dr. Serdar YILMAZ MEÜ Fizik Bölümü Ses dalgalarının özellikleri 2 MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Matematik, yaşamı anlatmakta kullanılır. Matematik yoluyla anlatma, yanlış anlama ve algılamayı engeller. Yaşamda

Detaylı

Centronic EasyControl EC5410-II

Centronic EasyControl EC5410-II Centronic EasyControl EC5410-II tr Montaj ve İşletme Talimatı 10 Kanallı El Vericisi Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere

Detaylı

Güç ve Enerji. Güç; Enerji; Birimi = W - kw - MW. Birimi = Wh - kwh - MWh

Güç ve Enerji. Güç; Enerji; Birimi = W - kw - MW. Birimi = Wh - kwh - MWh Temel Kavramlar Gerilim (Voltaj) V, v, E, e volt V Yük (Charge) Q, q coulomb C Direnç R ohm W Kapasitans C farad F Endüktans L henry H Frekans f hertz Hz Güç P, p watt W Enerji E watt-saat Wh Ohm Kanunu

Detaylı

4.2. Masaüstü Fitting Kılavuzu. İçindekiler. Ağustos 2015

4.2. Masaüstü Fitting Kılavuzu. İçindekiler. Ağustos 2015 4.2 Ağustos 2015 Masaüstü Fitting Kılavuzu Bu kılavuz, size Phonak Target ile işitme cihazı fitting işlemi için ayrıntılı bir açıklama sunar. www.phonakpro.com/target_guide Lütfen, Phonak Target başlangıç

Detaylı

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır.

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. CrystalAcademy İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. BEDEN DİLİNDE İLETİŞİM Sözsüz mesajlar,

Detaylı

Ultrasonografi Giriş Dr. Funda Karbek AKARCA

Ultrasonografi Giriş Dr. Funda Karbek AKARCA Ultrasonografi Giriş Dr. Funda Karbek AKARCA Ege Üniversitesi Acil Tıp AD ATOK 2011 - İZMİR Öğrenim Hedefleri Pratik ultrason fiziği Ultrasesin Yayılımı ve Dokularla Etkileşimi Ultrason Cihazlarının kullanımı

Detaylı

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Gürültünün Tanımı İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengeleri bozabilen, iş performansını azaltan,

Detaylı

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi Dinleme DİNLEME Öğr. Gör. A. Alper ERTEM Dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Duyma farklılıklar

Detaylı

Sesin renklerini duyun.

Sesin renklerini duyun. Sesin renklerini duyun. Yeni Ace işitme cihazları. Süper işitme, düşünmek zorunda değilsiniz. İşitme Cihazları signia.com.tr Yeni Ace. Konforlu, neredeyse görünmez, zahmetsiz. İşitme cihazları ailemizin

Detaylı

Centronic SensorControl SC431-II

Centronic SensorControl SC431-II Centronic SensorControl SC431-II tr Montaj ve İşletme Talimatı Işık Sensörlü Kablosuz Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere

Detaylı

Versáta Art. Ürün bilgisi. Temel özellikler*

Versáta Art. Ürün bilgisi. Temel özellikler* Art Ürün bilgisi Art, kendini kanıtlamış kablosuz çip teknolojisi platformu CORE temelinde, mikro BTE, mikro BTE ve klasik BTE ile birlikte çok geniş bir özel ürün yelpazesini içeren eksiksiz bir ürün

Detaylı

Because sound matters

Because sound matters Göze batmayan organik tasarım Ponto 3, sağ ve sol taraflara özel tasarımlar ayrıca çoğu saç rengiyle uyumlu altı farklı renk seçenekleriyle temin edilebilir. Because sound matters Oticon Medical, yaşamın

Detaylı

KEMIĞE İMPLANTE İŞITME SISTEMI. Ponto 3 Gücün Tanımı

KEMIĞE İMPLANTE İŞITME SISTEMI. Ponto 3 Gücün Tanımı KEMIĞE İMPLANTE İŞITME SISTEMI Ponto 3 Gücün Tanımı Ponto 3 Gücün Tanımı Kemiğe implante edilmiş işitme cihazlarında, daha fazla sesi uymanın ve anlamanın sırrı güçte gizlidir.. Ponto 3, dünyanın en güçlü

Detaylı

TS ISO 1996-2 TS EN ISO 11201 TS EN ISO 11202 TS EN ISO 11204

TS ISO 1996-2 TS EN ISO 11201 TS EN ISO 11202 TS EN ISO 11204 TS ISO 1996-2 TS EN ISO 11201 TS EN ISO 11202 TS EN ISO 11204 TS ISO 1996-2 Akustik - Çevre Gürültüsünün Tarifi. Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi -Bölüm 2: Çevre Gürültü Seviyelerinin Tayini TS ISO 1996-2

Detaylı

Integrus Dil Dağıtım Sistemi Mükemmelliğin dili

Integrus Dil Dağıtım Sistemi Mükemmelliğin dili Integrus Dil Dağıtım Sistemi Mükemmelliğin dili 2 Integrus Dil Dağıtım Sistemi Dijital dil dağıtımında üst düzey konfor Üstün bir dinleme deneyimi için gelişmiş dijital teknoloji Güvenli kızılötesi dağıtım

Detaylı

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks)

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders konuları Sinyaller Sinyallerin zaman düzleminde gösterimi Sinyallerin

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU OSW-800 OSW-800E

KULLANIM KILAVUZU OSW-800 OSW-800E www.osawa.com.tr KULLANIM KILAVUZU OSW-800 OSW-800E Bu kullanım kılavuzu OSW-800 ve OSW-800E için geçerlidir. Osawa Tüm hakları saklıdır. Osawa logosu EFOR DAY TUK LTD ye aittir.diğer tüm logo ve markalar

Detaylı

2.4 GHz Kablosuz Ses/Görüntü Vericisi / Alıcısı. Kullanım Kılavuzu (Kullanımdan önce dikkatli bir şekilde okuyun!) AVS5010 011 0336!

2.4 GHz Kablosuz Ses/Görüntü Vericisi / Alıcısı. Kullanım Kılavuzu (Kullanımdan önce dikkatli bir şekilde okuyun!) AVS5010 011 0336! 2.4 GHz Kablosuz Ses/Görüntü Vericisi / Alıcısı Kullanım Kılavuzu (Kullanımdan önce dikkatli bir şekilde okuyun!) AVS5010 011 0336! Önemli Güvenlik Uyarıları Cihazın talimatlara uygun kullanımında aşağıda

Detaylı

Müh. Salim İMAMOĞLU. Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık.

Müh. Salim İMAMOĞLU. Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık. Müh. Salim İMAMOĞLU Çalışmalarımıza Başlarken dayanak noktası olarak aşağıdaki başlıklardan ilham aldık. A-İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin madde 26 sı der ki : "Herkesin eğitim hakkı vardır. Eğitim

Detaylı

Su Ekonomisi ve Doğal Kaynak Değerlemesi. Doç. Dr. Serkan GÜRLÜK Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü serkan@uludag.edu.

Su Ekonomisi ve Doğal Kaynak Değerlemesi. Doç. Dr. Serkan GÜRLÜK Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü serkan@uludag.edu. Su Ekonomisi ve Doğal Kaynak Değerlemesi Doç. Dr. Serkan GÜRLÜK Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü serkan@uludag.edu.tr Su kaynağı için ödeme isteği ve kabul edilen tazminat bedeli

Detaylı

Kolay işitmeye geçin. Tümleşik Sinyal İşleme ile

Kolay işitmeye geçin. Tümleşik Sinyal İşleme ile Kolay işitmeye geçin Tümleşik Sinyal İşleme ile Kolay işitme Flash işitme cihazı serisi Widex in en yeni ve en seçkin teknolojisine sahiptir: Tümleşik Sinyal İşleme. Bu benzersiz teknoloji, işitme cihazınızın

Detaylı

12,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 39,9 TL. SHE1350 Kutu 1 Adet Koli 96 Adet

12,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 22,9 TL 39,9 TL. SHE1350 Kutu 1 Adet Koli 96 Adet Kulakiçi Kulaklık SHE1350 Kutu 1 Adet Koli 96 Adet Bass Beat vent sistemi, 15 mm hoparlör sürücüsü 12,9 TL SHE3010TL mıknatıslar, Kauçuk dış yüzey, Soft tasarım, Turkuaz SHE3010PH mıknatıslar, Kauçuk dış

Detaylı

JET NOZULLAR JN 02 JN 03 JN 01

JET NOZULLAR JN 02 JN 03 JN 01 JET NOZULLAR JN 02 JN 03 JN 01 JN 01 JN 02 JN 03 2 JET NOZULLAR JN 01 JN 02 JN 03 Klima tesisatlarında üfleme kanallarında kullanılmak üzere, Jet difüzörler büyük hacimli mekanlarda havalandırma işleminin

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Ses Sensörleri (Ultrasonik) Ultrasonik sensörler genellikle robotlarda engellerden kaçmak, navigasyon ve bulunan yerin haritasını çıkarmak amacıyla kullanılmaktadır.bu

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

LDK Slot Difüzörler. Tanım. Hava Atıș Yönleri. 2

LDK Slot Difüzörler. Tanım. Hava Atıș Yönleri. 2 Slot Difüzörler LDK LDK Slot Difüzörler Tanım LDK Lineer Slot Difüzörleri hassas performans gerekliliklerini ve modern slot difüzör uygulama standardlarını karșılamak için tasarlanmıștır. Modern mimari

Detaylı

CRT işitme sistemleri Kullanım Kılavuzu

CRT işitme sistemleri Kullanım Kılavuzu CRT işitme sistemleri Kullanım Kılavuzu Đçindekiler 1. Hoş Geldiniz 4 2. Önemli bilgiler: Đşitme sisteminizi ilk kez kullanmadan önce lütfen okuyun 6 Tehlike uyarıları 6 Ürün güvenliği ile ilgili bilgiler

Detaylı

Beltone First İşitme teknolojisinde öncü

Beltone First İşitme teknolojisinde öncü Beltone. Herkes iyi işitme hakkına sahiptir. Beltone un yolculuğu 1940 ta; kurucusu, en iyi arkadaşının yeniden duyabilmesi için bir cihaz yarattığında başlamıştır. Ve 1940 yılından bugüne Beltone, işitme

Detaylı