ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd."

Transkript

1 ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «DÖNER TABANLI FIRIN ( RHF)» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Ağustos 2011

2 YENİ FIRSATLAR Daralan hammadde kaynakları Çelik üreticilerinin, üretimin geleneksel atıklarını yeni bir hammadde kaynağı olarak değerlendirmelerine neden olmuştur. EAF, BOF ve BF baca tozları ve çelik yapım prosesi tufalleri, eskinin atık, yeninin alternatif hammadde kaynağı olma değişimine en iyi örnektir. Ülkemizde özellikle EAF baca tozu; hem DRI üretimi, hem de içindeki Zn nin ve Pb nin geri kazanımı açısından uzun bir süredir üzerinde tartışmalar yapılan bir konudur. Konunun bir diğer yönü bu tozların çevre etkileridir. Klasik bertaraf etme yöntemleri bu atıkların çevreye olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmamaktadır. Önerilen uygulama; atık üretmemesi ve olası çevre etkilerine karşı alınan önlemleri nedeni ile son derece çevre dostu bir uygulamadır.

3 ATIK VE DRI DRI üretimi, ister konsantre demir cevherinden yapılsın, ister atıklardan yapılsın, alternatif hammadde ve daha düşük enerji tüketimli ve karbon salınımlı teknolojiler arayışı içindeki Demir Çelik sektörü için uzun yıllardır gündemdeki yerini bırakmayan bir konudur. Kaynakların yeniden kullanımı ve atıkların yeni bir fırsat olarak değerlendirilmesi, bir çok innovative prosesin geliştirilmesini sağlamıştır. Çevre dostu teknolojiler, verimlilik artışı sağlayan prosesler, her türlü proses unsurunun ömrünün arttırılmasını sağlayan gelişmeler, çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi yeni dönemin en yaygın uygulamaları olmuştur. Sürdürülebilir gelişme doğrultusunda yoğun bir Ar Ge süreci icra edilmektedir. RHF ile DRI üretim uygulamaları bu çalışmalara bir örnektir.

4 RHF Aşağıda takip edilecek sunumda çelik yapım ocakları baca tozu atıklarının ve Tufalin Döner Tabanlı Fırın larda ( RHF ) değişik kalitelerde kömür ile indirgenmesi ve çelik üretiminde kullanılmak üzere DRI üretimi tanıtılmaktadır. Ayrıca tozların işlenmesi ve Zn nin geri kazanımında yaygın olan Rotary Kiln teknolojisi ile RHF in kıyaslaması ve proses ile ilgili özet bilgiler verilmektedir.

5 RHF DİREKT İNDİRGEME PROSESİ Döner Tabanlı Fırın ( RHF ) larda Kömür esaslı direk indirgeme prosesi başlangıçta çelik yapım ocaklarının baca sistemi tozlarındaki metalik Fe nin ve Zn, Pb gibi elementlerin geri kazanımı için geliştirilmiştir. INMETCO bu prosese örnektir. RHF lerde Kömür esaslı direkt indirgeme prosesi her ne kadar başlangıçta sadece atık tozların değerlendirilmesi amacı ile geliştirilmiş olsa da, cevher zenginleştirme ürünü Demir cevheri konsantresinin çok değişik kalitede koklaştırılmamış kömür kaynakları ile beraber işleme sokulabilmesi ve yine çok değişik yakıt türlerinin bu proseste proses ısısı kaynağı olarak kullanılabilmesi, DRI üretiminde ve düşük enerji gereksinimli demir çelik üretiminde devrim niteliğinde değişimlere yol açmıştır. Ar Ge çalışmaları RHF ler ile çelik yapımında enerji tüketimini klasik Cevher, pellet, Yüksek fırın rotası ile harcanılan 18 GJ/Ton sıcak metal değerinden GJ/ Ton Sıcak metal değerine kadar indirmiştir.

6 RHF DİREKT İNDİRGEME PROSESİ RHF genel proses akışı aşağıda verilmektedir. Atık tozlar ve / veya konsantre demir cevheri veya tufal malzeme stoklama silolarında stoklanır. Proses için belirlenmiş kompozisyona uygun bir reçete ile indirgenecekler, indirgeyecekler, bağlayıcılar ve diğerleri bilyeli değirmene boyutlandırma için beslenirler. Bilyeli değirmen ürünü ince taneli karışım önce karıştırıcıya, ardından ya peletleme, yada briketleme makinesine beslenirler. Yaklaşık % 8-13 arasında nemlilik içeren pelet veya briket kurutma fırınına beslenir. Şekillendirme kullanılacak malzeme cinsine göre değişkenlik gösterir. Atık tozlar genellikle briketlenir, cevher ise peletlenebilir. Kurutma sıcaklığı yaklaşık Celcius aralığındadır.

7 DEMİR ÇELİK TOZ ATIKLARI VE RHF LARDA GERİ KAZANIMI

8 RHF ŞEMATİK PROSES AKIŞI

9 RHF PROSES AKIŞI

10 RHF DRI ÜRETİM PROSESİ RHF prosesinde metalizasyon oranı kullanılan demir cevherinin metalik demir içeriğine, sıcaklığa, reaksiyon aktivitesine, reaksiyon süresine, cevherin tipine ve cevherin porozitesine bağlıdır. Atık toz işlenmesinde RHF lerde metalizasyon % arasında değişmektedir. MCC nin bazı çalışmalarında % 90 lara kadar metalizasyonlar elde edilmiştir. Konsantre demir cevheri kullanımında % 92 nin üstündeki Metalizasyon oranı RHF prosesini diğer gaz ve kömür esaslı Direkt redükleme prosesleri ile rekabet edebilir bir proses haline getirmiştir. Proses ısısını vermek için kullanılan yakıt türleri ; doğal gaz, fuel oil, kömür gazı, yüksek fırın gazı, pulverize karbon gibi koşulların gerektirdiği en optimum kullanıma izin veren esnekliktedir. Proses süresi dakika arasında optimize edilmektedir. Diğer örnekler ile kıyaslanamayacak kısalıkta bir süre önemli bir farktır.

11 RHF DRI ÜRETİM PROSESİ Ton Demir cevheri / Ton DRI cevher tüketimi söz konusudur. DRI karbon içeriği ise DRI kullanım prosesinin gereklerine göre ayarlanabilmektedir. İndirgeyici karbon olarak değişik özelliklerde kömür, antrasit, pet coke gibi karbon taşıyıcılar kullanılabilmektedir. Ürünün karbon oranına bağlı olarak tüketim değişmektedir, örneğin % 65 C içerikli kömür kullanımında kg kömür / DRI ton tüketim söz konusudur. Reaksiyon ısısı kaynağı olarak doğal gaz kullanımında Nm3 / Ton DRI tüketim değeri tipik bir orandır. Sistem unsurları için gerekli elektrik tüketim değeri ise 80 Kwh/ Ton civarındadır. Exhaust gas içindeki ısının % 60 tan fazlası boiler ve reküperatör vasıtası ile geri kazanılabilmekte ve buhardan elektrik üretilebilmektedir..

12 RHF larda KÖMÜR ESASLI DİREKT İNDİRGEME REAKSİYONLARI

13 RHF PROSES AŞAMALARI

14 RHF ŞEMATİK GÖRÜNÜM

15 RHF DRI BOŞALTMA MEKANİZMASI

16 RHF DRI BOŞALTMA MEKANİZMASI

17 RHF DİREKT İNDİRGEME PROSESİ Malzeme akışı ile sıcak gaz akışı birbirine ters yöndedir. İndirgenecek malzeme yüklü fırın tabanı gaz akışına ters yönde belirli bir hızda döner. Takip eden slaytlarda belirtilen reaksiyonlar ile Demir cevheri veya Demir oksitler indirgenir, bu arada indirgenen Zn ve Pb gaz haline geçer ve buharlaşır, ardından filtre torbalarda soğuyarak yoğunlaşır ve toplanır. Fırın atmosfer sıcaklığı ve kompozisyonunu kontrol etmek ve indirgeyici bir atmosfer oluşturmak için hava ve yakıt oranları optimize edilir. Fırında CO tümü ile yakılır bu nedenle enerji verimliliği diğer proseslere göre daha yüksektir. Fırın atmosferi kontrolü en kritik proses parametresidir.

18 RHF & DRI ÜRETİM PROSESİ Pelet içindeki reaksiyon ve reaksiyon mekanizması takip eden slaytta verilmektedir. Yüksek sıcaklıkta indirgeme çok kısa bir süre içinde gerçekleşir. İndirgeme reaksiyonu sonunda DRI yukarıda gösterilen su soğutmalı bir mekanizma ile fırından boşaltılır. Bu noktadan sonra birçok değişik alternatif söz konusudur. DRI direkt olarak çelik yapım fırınına sıcak olarak şarj edilebilir, soğuk olarak stoklanabilir, veya sıcak olarak briketlenebilir. Atık gazdaki Zn, atık gaz değerlendirme tesisinde ZnO olarak toplanır, istenir ise double leaching prosesine tabi tutulur veya o halde Çinko ergitme işletmelerine daha ileri işlemler için satılır

19 FEnOm ve ZnO İNDİRGEME REAKSİYONLARI

20 FEnOm İNDİRGEME REAKSİYONU

21 Gas (Reductant & Heat) Gas (Reductant & Heat) RHF VE DİĞER İNDİRGEME FIRINLARI ARASINDAKİ FARK Process Blast Furnace Hearth Furnace Iron Ore Pellet Size of Iron Ore (mm) 9~ Reducing Agent: CO in the Gas Carbon inside the pellets Rate Limiting Step: Mass transfer Heat transfer

22 RHF ile DRI ÜRETİMİNİN AVANTAJLARI RHF ile DRI üretimi her ne kadar toz atıkların değerlendirilmesi için geliştirilmiş olsa da, özellikle ince demir cevheri konsantre ürünlerinin değerlendirilmesine izin veren proses mantığı nedeni ile Demir çelik üretimi için son derece önemli bir gelişmeye yol açmıştır. Bilindiği gibi yüksek kaliteli cevherin bulunabilirliği giderek azalmaktadır, ağırlıklı olarak kaliteli cevher kullanımına dayanan Demir çelik üretimi için bir olumsuzluk anlamına gelen bu durum, dünyada son derece yüksek miktarlarda bulunabilen düşük kaliteli cevherin konsantre edilmesinden sonra kullanılabileceği bir proses olarak RHF ların çekiciliğini arttırmıştır. Konsantre cevher yüksek yatırım maliyeti gerektiren peletleme işlemi sonucunda yüksek fırınlarda kullanılabilmektedir. RHF prosesinde ise, aynı konsantre cevher, pelet tesisine, yüksek fırına, koklaştırma tesisine ihtiyaç göstermeden, toplam enerji tüketiminde çok ciddi bir tasarruf sağlayarak demir çelik üretimini gerçekleştirebilmektedir.

23 RHF & DRI ÜRETİM PROSESİ Takip eden iki slaytta EAF tozunun işlenmesinde RHF girdi ve çıktı ürünlerini resimsel olarak vermektedir. RHF Prosesinin gaz ve baca tozu dışında atığı yoktur, oysa EAF tozu işleme proseslerinde % 80 den fazla bir Pazar payına sahip olan WAELZ prosesinde ise WAELZ cürufu olarak adlandırılan ve prosese giren her ton toz için yaklaşık kg arasında bir miktara ulaşan atık söz konusudur. Bir diğer deyiş ile atık değerlendirme amacı ile işletilen sistem ciddi bir atığı da gündeme getirmektedir. RHF de işleme tabi tutulan baca tozundan % 95 lere ulaşan Dezincification oranı mümkündür, göreceli yüksek proses sıcaklığı nedeni ile bu oran, Waelz prosesinde elde edilebilecek oranlardan yüksektir. RHF prosesinde göreceli yüksek sıcaklık nedeni ile Waelz prosesine göre daha az Dioxin emisyonu riski vardır

24 RHF RESİMSEL PROSES AKIŞI

25 RHF RESİMSEL PROSES AKIŞI

26 RHF PROSESİ RHF de işleme tabi tutulan baca tozundan elde edilen DRI da tozun Fe oksit içeriğine bağlı olarak maksimum % lara kadar bir metalizasyon söz konusudur. Bir diğer deyiş ile ticari kalite DRI dan daha düşük bir metalizasyon söz konusudur, ancak bu ürün Waelz prosesinde olduğu gibi bir atık değildir ve bu hali ile sıcak olarak bir ergitme ocağına beslenebilir ve pik demir üretilebilir, veya bu hali ile EAF ve BF lere metalik şarj malzemesi olarak sıcak veya soğuk olarak beslenebilir. Waelz prosesinde ise Metalizasyon % arasındadır, <1200 Cº operasyon sıcaklığı düşük metalizasyonda temel etmenlerdendir. Aslında Waelz prosesi sadece Zn geri kazanımı için dizayn edilmiştir. RHF operasyon sıcaklığı ise Cº arasındadır. Zn geri kazanımında da her iki proses arasında ciddi bir fark bulunmamaktadır. Waelz prosesinde Self Reducing Pellet lerin sürekli dönmesi, RHF de ise fırın tabanında sabit durması, Waelz prosesinde diğerine göre daha fazla toz oluşumuna neden olmaktadır.

27 WAELZ ve RHF KIYASLAMASI

28 EAF TOZU VE WAELZ PROSESI SONUÇLARI

29 RHF DE EAF TOZU İŞLEME PROSESİ GİRDİ VE ÇIKTILARINA TİPİK BİR ÖRNEK

30 RHF DE EAF TOZU İŞLEME PROSESİ GİRDİ VE ÇIKTILARINA BİR DİĞER ÖRNEK

31 RHF PERFORMANS ÖRNEKLERİ

32 RHF LARDA ISI DENGESİ

33 RHF ATIK ISI GERİ KAZANIMI

34 RHF DRI ÜRÜNLERİNİN KULLANIM YERLERİ

35 RHF LARDA DAĞILIMI SICAKLIK

36 RHF

37 MCC TİPİK RHF LAYOUT

38 GREEN PELLET VE DRI

39 İlginiz için teşekkür ederim. Saygılarımla Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd, Ağustos 2011

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd.

ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. ÇELİK YAPIM OCAKLARI BACA TOZLARININ «ROTARY HEART FURNACE» LARDA KÖMÜR İLE DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Ağustos 2011 YENİ FIRSATLAR Daralan hammadde kaynakları Çelik üreticilerinin,

Detaylı

ROTARY HEARTH FURNACE UYGULAMASI ve KÖMÜR İLE DEMİR CEVHERİNİN DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Kasım 2011

ROTARY HEARTH FURNACE UYGULAMASI ve KÖMÜR İLE DEMİR CEVHERİNİN DİREKT İNDİRGENMESİ. Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Kasım 2011 ROTARY HEARTH FURNACE UYGULAMASI ve KÖMÜR İLE DEMİR CEVHERİNİN DİREKT İNDİRGENMESİ Muammer BİLGİÇ ECOSID Ltd. Kasım 2011 TÜRKİYE VE DÜNYA ÜLKELERE GÖRE 1980-2010 ÇELİK ÜRETİMİ ARTIŞLARI BÖLGELERE GÖRE

Detaylı

TUFAL VE DİĞER FeO İÇEREN ÇELİK YAPIM ATIKLARININ GERİ KAZANIMINDA YENİ BİR ALTERNATİF

TUFAL VE DİĞER FeO İÇEREN ÇELİK YAPIM ATIKLARININ GERİ KAZANIMINDA YENİ BİR ALTERNATİF TUFAL VE DİĞER FeO İÇEREN ÇELİK YAPIM ATIKLARININ GERİ KAZANIMINDA YENİ BİR ALTERNATİF DEMİR& KARBON TUĞLA ÜRETİMİ VE EAO LARDA KULLANIMI ECOSID Ltd. muammer.bilgic@ecosid.com.tr 00 90 544 89 89 489 1

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 800 kwh Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,4

Detaylı

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler Özeti Günümüzde çelik üretiminde dünya çapında dört yol kullanılmaktadır: 1. Yüksek Fırın/oksijenli Fırın (BF/BOF) 2. Elektrikli Ark Fırın (EAF)

Detaylı

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi

Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi Alüminyum Cürufundan Alüminyum Metali ve Flaks Eldesi 1 *Nedim SÖZBİR, 2 Mustafa AKÇİL and 3 Hasan OKUYUCU 1 *Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Müh. Bölümü, 54187 Esentepe, Sakarya 2

Detaylı

ALTERNATİF DEMİR-ÇELİK ÜRETİM YÖNTEMLERİ

ALTERNATİF DEMİR-ÇELİK ÜRETİM YÖNTEMLERİ Dünya ham çelik üretimi ve E.A.F. nın payı. ALTERNATİF DEMİR-ÇELİK ÜRETİM YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Muhlis Nezihi SARIDEDE Türkiye ham çelik üretiminin yıllara göre değişimi ve E.A.F. nın payı. Türkiye nin 2004

Detaylı

Temiz hava ile enerji geri kazanımı!

Temiz hava ile enerji geri kazanımı! Temiz hava ile enerji geri kazanımı! KBA-CleanAir Modern Hava Temizleme Teknolojileri Surface Treatment EURASIA İstanbul, 11 14 Şubat 2016 www.kba-cleanair.de KBA-MetalPrint Konum KBA-MetalPrint: Ürün

Detaylı

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ 1 / 56 EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE Türkiye, çimento üretiminde dünyada 5. Avrupada

Detaylı

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş.

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Rapor Bilgileri Yıl 2016 Oluşturulma Tarihi 23.10.2017 Tesis Bilgileri Adres İSKENDERUN ORGANİZE SANAYİ BÖL.SARI SEKİ İSKENDERUN HATAY Telefon 3266562300

Detaylı

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015 ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Hasan Çebi Nuh Çimento 2015 Özet Enerjiyi yoğun kullanan çimento tesisler yıllarca proses gereği attıkları ısılarını değerlendirmek için

Detaylı

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI MV Çok katlı, çok amaçlı, yüksek verimli, siklotermik ısıtma sistemli fırınlar MV-50 MATADOR Çok Katlı Ekmek Fırını MV-100 MATADOR Çok

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için 1 REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için Mod.CS5000-3E Peyniraltısuyu Konsantrasyonu için REDA Evaporatör ( 5.000l/h su uçurma

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları

Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları Demir-Çelik Üretim Teknolojileri (MATE 305) Ders Detayları Ders Adı Demir-Çelik Üretim Teknolojileri Ders Kodu MATE 305 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011.

SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011. SANAYİ FIRINLARINDA MERKEZİ REKÜPERATÖR, REKÜPERATİF VE REJENERATİF YAKICILAR III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Sultan ÖRENAY ENDÜSTRİYEL ISIL İŞLEM PROSESLERİNDE ENERJİ KAYIPLARI Endüstriyel

Detaylı

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI

3/25/2016 YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI YÜKSEK FIRIN REAKSİYONLARI Demir oksitler hematit (Fe 2 O 3 ), magnetit (Fe 3 O 4 ) ve wüstit (FeO) olmak üzere 3 çeşittir. Bu oksitler fırın içerisinde kısımlar halinde indirgenirler. Yüksek fırın ters

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Üretim aşamaları - Ham madde depolama ve hazırlama - Yakıt depolama ve hazırlama

Detaylı

Karbonmonoksit (CO) Oluşumu

Karbonmonoksit (CO) Oluşumu Yanma Kaynaklı Emisyonların Oluşum Mekanizmaları Karbonmonoksit (CO) Oluşumu Karbonmonoksit emisyonlarının ana kaynağı benzinli taşıt motorlarıdır. H/Y oranının CO emisyonu üzerine etkisi çok fazladır.

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

Company LOGO. Yüksek neşreden kaplama

Company LOGO. Yüksek neşreden kaplama Company LOGO Yüksek neşreden kaplama Energy Efficiency Opportunities 1. Complete combustion with minimum excess air 2. Proper heat distribution 3. Operation at the optimum furnace temperature 4. Reducing

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 300 kw Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,2 mw

Detaylı

Kaynaklı Isı Değiştiriciler SPS ve SAW

Kaynaklı Isı Değiştiriciler SPS ve SAW SONDEX Kaynaklı Isı Değiştiriciler SPS ve SAW Her hakkı Sondex A/S ye aittir Sondex A/S, plakalı ısı değiştiricilerin ve tatlı su distilasyon ünitelerinin geliştirilmesinde, tasarımında ve üretiminde uzmanlaşmış

Detaylı

Yüksek Fırınlarda Enerji Verimliliği Analizi: Kardemir A.Ş. Örneği

Yüksek Fırınlarda Enerji Verimliliği Analizi: Kardemir A.Ş. Örneği Yüksek Fırınlarda Enerji Verimliliği Analizi: Kardemir A.Ş. Örneği 1 Murat ODABAŞ, 2 Yusuf ÇAY, 3 Enes KILINÇ 1 Karabük Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 78050, KARABÜK 2 Sakarya Üniversitesi, Teknoloji

Detaylı

Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Demir Dışı Metaller Sektörü ve KOK lar Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Başlıca Demir Dışı Sektörler Önemli KOK Kaynakları İki il Cu, Al, P BAT/BEP ted irleri alı Alaşı lar; etalleri

Detaylı

FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI

FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ BEYZA BAYRAKÇI FIRINLARDA ENEJİ VERİMLİLİĞİ 1. Metal Eritme İşleminde Enerji Tasarrufu 2. Fırınlarda Enerji Etüdü İçin Örnek Çalışma 2.1. Ölçme yönetimi ve ölçme cihazları

Detaylı

YÜKSEK FIRIN VE SİNTER DE KULLANILAN YERLİ DEMİR CEVHERLERİ İLE İTHAL DEMİR CEVHERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

YÜKSEK FIRIN VE SİNTER DE KULLANILAN YERLİ DEMİR CEVHERLERİ İLE İTHAL DEMİR CEVHERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI MADENCİLİK, Cilt 44, Sayı 2, Sayfa 37-43, Haziran 2005 Vol.44, No. 2, pp 37-43, June 2005 YÜKSEK FIRIN VE SİNTER DE KULLANILAN YERLİ DEMİR CEVHERLERİ İLE İTHAL DEMİR CEVHERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI A Comparison

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

DEMİRLİ HAMMADDELERİN İNDİRGENMESİ DENEYİ

DEMİRLİ HAMMADDELERİN İNDİRGENMESİ DENEYİ DEMİRLİ HAMMADDELERİN İNDİRGENMESİ DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Demirli hammaddelerin katı indirgeyici yardımıyla katı halde direk indirgenmesinin görülmesi ve reaksiyonlarıyla birlikte indirgenme davranışının

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

KOMPOZİT PELETLERDEN DEMİR TANESİ ÜRETİMİNDE BAZİKLİĞİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

KOMPOZİT PELETLERDEN DEMİR TANESİ ÜRETİMİNDE BAZİKLİĞİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ KOMPOZİT PELETLERDEN DEMİR TANESİ ÜRETİMİNDE BAZİKLİĞİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Burak BİROL 1 ve Muhlis Nezihi SARIDEDE 2 1 Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Beşiktaş/İstanbul. Tel: (0212)

Detaylı

PULVARİZE KÖMÜR ENJEKSİYONU KULLANIMININ YÜKSEK FIRIN ÇALIŞMASINA ETKİLERİ * Impact of Pulverized Coal Injection on Blast Furnace Operations

PULVARİZE KÖMÜR ENJEKSİYONU KULLANIMININ YÜKSEK FIRIN ÇALIŞMASINA ETKİLERİ * Impact of Pulverized Coal Injection on Blast Furnace Operations PULVARİZE KÖMÜR ENJEKSİYONU KULLANIMININ YÜKSEK FIRIN ÇALIŞMASINA ETKİLERİ * Impact of Pulverized Coal Injection on Blast Furnace Operations Ömer Serhat DİKE Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı Oktay BAYAT

Detaylı

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER

KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER KOJENERASYON ve TRİJENERASYON TEKNOLOJİLER LERİ 1 Mayıs 2009 Mehmet Türkel Türkiye Kojenerasyon Derneği Kojenerasyon ve Trijenerasyon Teknolojileri Tanımlar, Tipleri ve Örnekler Yararları Çevresel Değerlendirme

Detaylı

Alüminyum Cürufundan Çelik Endüstrisi için Flaks Üretimi

Alüminyum Cürufundan Çelik Endüstrisi için Flaks Üretimi Alüminyum Cürufundan Çelik Endüstrisi için Flaks Üretimi 1 *Nedim SÖZBİR, 2 Asude ATEŞ ve 3 Mustafa AKÇİL 1 *Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Müh. Bölümü, 54187 Esentepe, Sakarya 2 Sakarya

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Atıktan enerji elde edilmesi, atıkların fazla oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta yakılması prosesidir. Yanma ürünleri, ısı enerjisi, inert gaz ve kül şeklinde sayılabilir.

Detaylı

SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI

SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI SANAYİDE ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASI Abdulkadir ÖZDABAK kadir.ozdabak@evd.com.tr -1- EVD ENERJİ YÖNETİMİ VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ Adres: Göksu Evleri Şakayık Sok. B71-B Kavacık

Detaylı

ELEKTRİK ARK FIRINLARINDA KULLANILAN HURDAYA ALTERNATİF HAMMADDELER

ELEKTRİK ARK FIRINLARINDA KULLANILAN HURDAYA ALTERNATİF HAMMADDELER ELEKTRİK ARK FIRINLARINDA KULLANILAN HURDAYA ALTERNATİF HAMMADDELER Yük. Müh. A. Erçin ERSUNDU, Dr. Nuri SOLAK, Prof. Dr. Süheyla AYDIN İstanbul Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ & YÖNETİMİ Serpil Çimen Teknik İşler Direktörü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği 15 Ocak 2014 WOW Kongre Merkezi -İstanbul Türkiye nin Ham Çelik Üretimi (mmt)

Detaylı

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI PERVİN DAĞ 03 04 2009 İçerik Türkiye de enerji tüketimi Enerji esaslı CO 2 emisyonu Türkiye

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 25/3 PELLETIZATION OF PYRITE ASH WASTES FOR UTILIZATION IN IRON PRODUCTION INDUSTRY Nurcan TUĞRUL *, Emek MÖRÖYDOR

Detaylı

TEKNOLOJİDE ÖNDE www.rifade.com.tr

TEKNOLOJİDE ÖNDE www.rifade.com.tr TEKNOLOJİDE ÖNDE www.rifade.com.tr RİFADE ısı sistemleri her türlü ısınma ve ısıtma ihtiyacınızı karşılayacak çözümler üretmektedir. Eğer siz özel bir çözüm ve size özel bir hizmeti istiyorsanız doğru

Detaylı

YENĐ TEKNOLOJĐLER. Prof.Dr. Zeki ÇĐZMECĐOĞLU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA METALURJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ.

YENĐ TEKNOLOJĐLER. Prof.Dr. Zeki ÇĐZMECĐOĞLU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA METALURJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ. DEMĐR ÇELĐK ÜRETĐMĐNDE YENĐ TEKNOLOJĐLER Prof.Dr. Zeki ÇĐZMECĐOĞLU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA METALURJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ. DEMİR ÇELİK ÜRETİMİNDE YENİ TEKNOLOJİLER DERSİ

Detaylı

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ÇÖP GAZI İLE KOJENERASYON ve ATIKSU ÇAMURUNUN GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 3 Mayıs 2018 Levent HACIOĞLU Elektronik Mühendisi

Detaylı

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014) KĐREÇ Kireç taşlarının 900 o C-1200 o C de kalsinasyonu ile kireç (CaO) elde edilir.

Detaylı

Merve Böğürcü Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

Merve Böğürcü Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Merve Böğürcü Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Kapanış Etkinliği ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONFERANSI 2014 20 Şubat 2014 Ankara HiltonSA ES Uygulamalarının

Detaylı

SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ

SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ SARKUYSAN ANOT DÖKÜM FIRINLARININ YANMA SİSTEMLERİNİN ÇEVRE DOSTU VE DAHA VERİMLİ ÖZEL YANMA SİSTEMLERİ İLE DEĞİŞTİRİLMESİ Levent Ş. Kulaç, Murat Ayman, Mehmet Ali Akoy Zeynep Sirel* * Yeni Projeler Şefi

Detaylı

Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas

Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas Yüksek verimli gaz yakıtlı çelik kazan CompactGas Patentli alufer teknolojisi ile yüksek verim, düşük emisyon 1 CompactGas ın (1000-2800) avantajları Hoval CompactGas; konfor,ekonomi, güvenilirlik ve teknik

Detaylı

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN

DOÇ. DR. FATİH ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Metalurji ve Malzeme Laboratuarı ve Uygulamaları Dersi Deney Föyü PİROMETALURJİK YÖNTEMLERLE METAL TOZ ÜRETİMİ 1- AMAÇ

Detaylı

STOK SİLOSU. %80 Nemli Arıtma Çamuru Havuzu. Kurutulmuş Çamur Siloları. %80 Nemli Arıtma Çamuru Paçallama Mixeri PAÇALLAMA MİXERİ

STOK SİLOSU. %80 Nemli Arıtma Çamuru Havuzu. Kurutulmuş Çamur Siloları. %80 Nemli Arıtma Çamuru Paçallama Mixeri PAÇALLAMA MİXERİ Kurutulmuş Çamur Siloları %80 Nemli Arıtma Çamuru Havuzu %80 Nemli Arıtma Çamuru Paçallama Mixeri STOK SİLOSU PAÇALLAMA MİXERİ %2 nem li karbonlaştırılmış 3500 kcall Kurutulmuş Arıtma Çamuru Stinga Dry

Detaylı

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi

SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU ve YENİ TEKNOLOJİLER III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 01 NİSAN 2011 Duran ÖNDER Makine Yüksek Mühendisi SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU SANAYİ FIRINLARININ MEVCUT DURUMU

Detaylı

YAKMA VE TUZ ERGİTME FIRINLARI (0-1200 C)

YAKMA VE TUZ ERGİTME FIRINLARI (0-1200 C) YAKMA VE TUZ ERGİTME FIRINLARI (0-1 C) Atmosfer koşullarında numuneden bir takım bileşenleri yanma reaksiyonu ile uzaklaştırmak için kullanılan kül ya da yakma fırınları, sistemin gerektirdiği şekilde

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

Teknik Oturum 4 Proses Isıtma Sistemleri PHAST Yazılım Aracı kullanarak Enerji Tasarrufu

Teknik Oturum 4 Proses Isıtma Sistemleri PHAST Yazılım Aracı kullanarak Enerji Tasarrufu Teknik Oturum 4 Proses Isıtma Sistemleri PHAST Yazılım Aracı kullanarak Enerji Tasarrufu Sıfıra Yakın Enerji Bölgesi Teknik Eğitimi İstanbul, Türkiye 8 Ocak 2013-3:00-4:30 pm EET Dr. Sachin Nimbalkar Dr.

Detaylı

3.Oturum / 3rd Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Prof. Dr. Altan Türkeli (Marmara Üniversitesi) Şükrü Irmak (Irmak Danışmanlık)

3.Oturum / 3rd Session Oturum Başkanı / Session Chairman: Prof. Dr. Altan Türkeli (Marmara Üniversitesi) Şükrü Irmak (Irmak Danışmanlık) «Alçak Basınçlı Döküm Tezgahları İçin Doğalgaz Isıtmalı Sızdırmaz Bekletme Fırını» «Natural Gas Heated Airtight Holding Furnace For Low Pressure Die Casting Machines» Şükrü Irmak (Irmak Danışmanlık) 3.Oturum

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 11 Yüksek sıcaklığa dayanıklı çelikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Güz Yarıyılı Sıcaklık, K Sıcaklık, C 4000 W Ergiyik Ta 3000 T m Mo Nb Hf 2000

Detaylı

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI BÖLÜM 16 ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI Svl.Müh. Serkan KAPTAN 1nci HİBM K.lığı Jet Revizyon Müdürlüğü Şubat 2004, ESKİŞEHİR ÖZET Isıl işlem

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI Ahmet Çağrı GÖR Tıbbi Atık Bertaraf Şefi e-posta: agor@istac.istanbul İstanbul Aralık, 2016 İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI Dikkat! Tıbbi Atık TIBBİ ATIKLARIN

Detaylı

Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması

Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması 1.Giriş Monolitik Refrakter Malzemelerin Teknik Bilgi Formları (Data Sheet) malzemelerin laboratuar koşullarında Standardlara uygun

Detaylı

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİRSEN BAKIR ELEKTRİK MÜH. ENERJİ YÖNETİCİSİ EVD ENERJİ YÖNETİMİ -1- Kazanlar Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı enerjisini taşıyıcı

Detaylı

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c CR8112EC SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c (DÜŞÜK SICAKLIKTA SICAK SU UYGULAMALARI) Model RCH Güneş ısısı için Yakma tesislerinden çıkan atık ısılar için Dünyamızla dost... kaynak sularının ve fabrika

Detaylı

İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları

İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları İkincil Çelik Metalurjisi (MATE 482) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İkincil Çelik Metalurjisi MATE 482 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ERDEMİR 4 NOLU SLAB ISITMA FIRINI: SEVİYE 2 ISI OPTİMİZASYON SİSTEMLİ YÜRÜYEN TABANLI DİJİTAL FIRIN Vedat BEKTAŞ 1, Ercan ARI 2, 1 Ereğli

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014

ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ. Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 ENERJİ TASARRUFUNDA KOMBİNE ÇEVRİM VE KOJENERASYONUN YERİ VE ÖNEMİ Yavuz Aydın 10 Ocak 2014 Enerji Tasarrufunda Kombine Çevrim ve Kojenerasyon Yaşadığımız dünyada elektrik üretiminin % 80 i fosil yakıtlardan

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM Türkiye İMSAD Sektörel Gelişim Toplantıları-Adana 3 Eylül 2015 Şişecam Düzcam Cam Ev Eşyası Cam Ambalaj Kimyasallar Şişecam Düzcam Düzcam üretiminde 50 yıllık tecrübe 1981 den

Detaylı

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri 1 Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri Günümüzün İklimlendirme İhtiyaçları Nelerdir? 2 Değişen Yaşam Kültürümüz ve Mimari Hayat Tarzlarımız, yaşam kültürümüz, İş yapış şekillerimiz değişiyor Çok

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ Tesisin Amacı Organik yapıdaki hammaddelerin oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek enerji potansiyeli olan biyogaza ve biyogazın

Detaylı

KAMARA FIRINLAR. PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi

KAMARA FIRINLAR. PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi KAMARA FIRINLAR PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi Kamara Fırınlar PLF Serisi PLF 160/30 PLF serisi uzun yıllardır güvenilir bir şekilde profesyonel kamara fırını olarak labaratuvarlarda

Detaylı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı 2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı A) İşletmenin Sınıfı (1- İşletmenin faaliyetinin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Madde 4 kapsamında yeri,) B) Faaliyetinin Anlatımı

Detaylı

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER KÖMÜR VE ASFALTİT 1. Termik santral, sanayi, ısınma amaçlı olarak satışı yapılan Kömür / Asfaltit için ocak başı satış

Detaylı

COAL AND OIL ADDITIV CONVERGENCE OF ECOLOGY AND ECONOMY

COAL AND OIL ADDITIV CONVERGENCE OF ECOLOGY AND ECONOMY COAL AND OIL ADDITIV CONVERGENCE OF ECOLOGY AND ECONOMY www.encontech.de SP-ECO KÖMÜR VE FUEL OİL VE AĞIR YAKIT YAKMA KATKI MADDESİ SP-ECO geleneksel enerji üretenlerin enerji randımanını artırır. Kömür

Detaylı

ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ. EKOBOX Isı Geri Kazanım Sistemi. Ürün Broşürü

ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ. EKOBOX Isı Geri Kazanım Sistemi. Ürün Broşürü ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ Ürün Broşürü Enerjinin kullanıldığı her alanda istenmeyen yan ürün olarak ısı alınabilmektedir. Ekobox, işletmelerdeki vidalı hava kompresörlerinin kullanımları sırasında

Detaylı

ultra hafif kompozit silindirler

ultra hafif kompozit silindirler ultra hafif kompozit silindirler YENİLİKÇİ ÜRÜN Ürünlerimizin yenilikçiliği, çok hafif kompozit silindirler konusundaki uzun yılar süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının sonucudur. Üretim prosesi,

Detaylı

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ

DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ DEMİR - ÇELİK ÜRETİMİ Demir üretiminde, yaklaşık olarak bir ton demir üretmek için yedi ton hammadde gerekmektedir: 2.0 ton demir cevheri 1.0 ton kok 0.5 ton kireç taşı 3.5 ton gaz Temel olarak çelik

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Özellikler Geri Yanma Kontrolü: Gelişmiş Yanma Sistemi: Çok Yönlü Kontrol Sistemi: Dijital Kontrol Paneli: Kompakt Brülör Ünitesi: Manuel Türbülatör

Detaylı

Tehlikeli Atık Bertaraf Yöntemleri ve İZAYDAŞ Yakma Tesisi İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş.

Tehlikeli Atık Bertaraf Yöntemleri ve İZAYDAŞ Yakma Tesisi İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş. Tehlikeli Atık Bertaraf Yöntemleri ve İZAYDAŞ Yakma Tesisi İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş. TEHLİKELİ ATIK Tehlikeli atıklar; patlayıcı, parlayıcı, kendiliğinden yanmaya müsait,

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2

İÇİNDEKİLER 2 Özgür Deniz KOÇ 1 İÇİNDEKİLER 2 3 4 5 6 Elektrotlar Katalizörler Elektrolit Çalışma Sıcaklığı Karbon Nikel, Ag, Metal oksit, Soy Metaller KOH(potasyum hidroksit) Çözeltisi 60-90 C (pot. 20-250 C) Verimlilik

Detaylı

Hoş geldiniz GoGaS. Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) Goch GmbH & Co. KG. GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle!

Hoş geldiniz GoGaS. Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) Goch GmbH & Co. KG. GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle! Hoş geldiniz GoGaS Goch GmbH & Co. KG Proses Isıtma (Kurutma/Fırınlama) GoGaS ın 60 yılı aşkın deneyimiyle! Konu Başlıkları 1. GoGaS a genel bakış 2. İnfrared brülör kavramları 3. Uygulamalar and referanslar

Detaylı

ELEKTRİK ARK OCAKLI TESİSLERDE AÇIĞA ÇIKAN BACA TOZLARININ KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRÜLEREK DEĞERLENDİRİLMESİ

ELEKTRİK ARK OCAKLI TESİSLERDE AÇIĞA ÇIKAN BACA TOZLARININ KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRÜLEREK DEĞERLENDİRİLMESİ ELEKTRİK ARK OCAKLI TESİSLERDE AÇIĞA ÇIKAN BACA TOZLARININ KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRÜLEREK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Hüseyin Ş. SOYKAN MarZinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. A.Ş. 34353 Beşiktaş-İstanbul

Detaylı

YAKMA ve ERGİTME FIRINLARI

YAKMA ve ERGİTME FIRINLARI YAKMA ve ERGİTME FIRINLARI Atmosfer koşullarında numuneden bir takım bileşenleri yanma reaksiyonu ile uzaklaştırmak için kullanılan kül ya da yakma fırınları, sistemin gerektirdiği şekilde reaksiyonun

Detaylı

Zamantı Havzası Oksitli Çinko Cevherlerinin Değerlendirilmesinde Waelz Projesi

Zamantı Havzası Oksitli Çinko Cevherlerinin Değerlendirilmesinde Waelz Projesi Zamantı Havzası Oksitli Çinko Cevherlerinin Değerlendirilmesinde Waelz Projesi Erdoğan Yiğit' OKSİTLİ ÇİNKO CEVHERLERİ DEYİMİ VE MEVZUBAHİS MİNERALLER : Rotasyonu kolay olan Sfalerit (ZnS) haricindeki

Detaylı

Durmuş KAYA a, Namık ÜNLÜ b, Davut UZUN b, Alptekin YAĞMUR b

Durmuş KAYA a, Namık ÜNLÜ b, Davut UZUN b, Alptekin YAĞMUR b ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 1 NİSAN 2011 GEBZE / KOCAELİ Durmuş KAYA a, Namık ÜNLÜ b, Davut UZUN b, Alptekin YAĞMUR b a Karabük Üniversitesi Müh Fak., b TÜBİTAK MAM Sunum içeriği Gaz Türbini By Pass Bacaları

Detaylı

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ İlyas CAN*, İbrahim BÜYÜKÇAYIR* *Durer Refrakter Malzemeleri San. Ve

Detaylı

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ Semra GÜNEN Kimya Mühendisi III. Enerji Verimliliği Kongresi

Detaylı

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ

RM MAKİNA ve ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ Demir çelik sektörü: Nursan Çelik A.Ş. de alevsiz yakma sistemi. 32m 3 /ton gaz tüketimi ve %0.67 tufal 2, 2, x Endüstriyel yakma sistemlerinde tecrübeli teknik servis ekibimiz sisteminizi revize eder,

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMI SİSTEMLERİ KULLANIMI

ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMI SİSTEMLERİ KULLANIMI ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMI SİSTEMLERİ KULLANIMI 1. GİRİŞ Ülkemizin en köklü sanayii dallarından biri olan çimento sektörü gerek ısıl enerji gerekse elektrik enerjisi kullanımları açısından

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ 43. YIL TÜRKİYE DEMİR ÇELİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇELİK ÜRETİMİ DR. VEYSEL YAYAN GENEL SEKRETER HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KONGRE MERKEZİ SIHHİYE / ANKARA 10 NİSAN 2013 Bölgeler İtibariyle Ham

Detaylı

Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü İşleyen bir sisteme danışmanlık Transfer edilen bir teknolojinin adaptasyonu Yeni teknoloji geliştirme Ar-Ge ye dayalı

Detaylı

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Caria Serisi ürünleri tasarlarken aklımızda tek bir şey vardı: Minimum kullanıcı müdahelesi Artık yeni nesil Caria serisi kazanlar eskisinden daha fazla konfor

Detaylı

KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ

KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ KOMPRESÖRLERDE ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ ÖZET Yükselen enerji maliyetleri ve artan çevre bilinci sayesinde çoğu kompresör kullanıcısı, kompresörlerde potansiyel olarak bulunan ve kullanılmadan dışarıya

Detaylı

Bazik Oksijen Fırını (BOF)

Bazik Oksijen Fırını (BOF) ÇELİK ÜRETİMİ Bazik Oksijen Fırını (BOF) Çelik üretimindeki ilk modern anlamdaki uygulamalar 1850 lerdeki Bessemer uygulamaları ile başlamıştır. İlk başta bu uygulamalarda kullanılan konvertörlerin iç

Detaylı

YAPI MALZEMESİ PUZOLANLAR

YAPI MALZEMESİ PUZOLANLAR PUZOLANLAR İçinde fazla miktarda kolloidal elemanlar, özellikle aktif silis içeren maddelerdir. Puzolanların tek başına bağlayıcı özelliği ya çok azdır yada hiç yoktur. Ancak başka bir bağlayıcı ile örneğin

Detaylı