ORACLE LINUX 7.2 ÜZERİNDE ORACLE 11g R2 KURULUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORACLE LINUX 7.2 ÜZERİNDE ORACLE 11g R2 KURULUMU"

Transkript

1 ORACLE LINUX 7.2 ÜZERİNDE ORACLE 11g R2 KURULUMU Bloğumdaki ilk makalem olarak Oracle Linux 7.2 üzerinde Oracle Database 11g Release 2 veritabanı yönetim sistemi kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Windows 10 x64 üzerinde Oracle ın sanallaştırma teknolojisi olan Oracle VM VirtualBox kullanarak, 64-bit Oracle Linux işletim sistemi üzerine 64-bit veritabanı yönetim sistemi kurmaya çalışacağım. Biraz uzun bir anlatım olacak fakat internet üzerinden bulunabilen bu gibi makaleler ile çözmeye çalıştığım problemlerde sıklıkla karşılaştığım bilgi eksikliği/göz ardı edilmesi gibi durumlardan kaynaklanan karşılaşılması muhtemel -can sıkıcı- problemleri göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca detaylı anlatmaya çalışacağım. Kurulum İçin Gereksinimler: - Oracle VM VirtualBox - Oracle Linux 7.2 (x86_64) - Oracle Database 11g Release 2 linx8664soft html - Putty (Opsiyonel) - FileZilla (Opsiyonel)

2 1. Oracle VM VirtualBox Kurulumu Ve Yapılandırılması Yukarıda bulunan Oracle VM VirtualBox indirme linlinden yazılımı indirerek ve herhangi özel bir seçim yapmadan öntanımlı ayarları ile aşağıdaki adımları takip ederek kuralım: (Kurulum esnasında geçici olarak network kesintisi yaşanacaktır!)

3

4

5

6 2. Oracle VM VirtualBox Üzerinde Sanal Makine Oluşturulması Ana menüden Makike/Yeni seçeneği ya da araç çubuğu üzerinde bulunan Yeni butonu ( yeni sanal makine oluşturma ekranı açılarak: ) ile - Sanal makine adı girilir, - İşletim sistemi türü ve - İşletim sistemi sürümü (mimarisi) seçilir. Ve İleri butonu ile devam edilir. Not: İşletim sistemi sürümlerinde 64-bit seçeneklerini göremiyorsanız, VirtualBox setup ı yeniden çalıştırarak Repair (onarım) yapmanız gerekecektir. Ayrıca bu bölümde girilen sanal makine adı, kuracağımız işletim sisteminin makine adı (hostname) olmayacak; yalnızca VirtualBox sanal makineler listesinde görünecek olan adı temsil edecektir.

7 Bellek (RAM) boyutunu 4096 MB (4 GB) olarak seçtim, burada girilecek değeri daha sonradan değiştirmek mümkündür. Burada göz önünde bulundurulması gereken konu RAM miktarı ile SWAP alanı (takas alanı Windows işletim sistemlerindeki Page File) arasındaki ilişki olacaktır ki 2 GB a kadar olan RAM miktarı için seçilen RAM miktarının 1.5 katı, 2-16 GB a kadar seçilen miktarın aynısı, 16 GB üzeri için yine 16 GB swap tavsiye edilir.

8 RAM miktarı seçildikten sonra sanal makinemiz için sanal bir disk oluşturmamız istenecektir. Bu bölümde öntanımlı olarak seçili gelen Şimdi sanal bir sabit disk oluştur seçeneği ile devam edilebileceği gibi daha sonra disk eklemek üzere Sanal bir sabit disk ekleme seçeneği ya da daha önceden oluşturulmuş bir diskin kullanılabileceği Varolan sanal bir sabit disk dosyası kullan seçeneği de seçilebilir. Şimdi sanal bir sabit disk oluştur seçeneğini seçerek Oluştur butonuna tıklayalım ve sonraki ekranda VDI (VirtualBox Disk Kalıbı) seçeneği ile devam edelim.

9 Depolama seçeneği olarak, kişisel bilgisayarıma test amaçlı bir kurulum yapıyor olmam sebebiyle Değişken olarak ayrılan seçeneği ile devam edeceğim. Bu noktada sanallaştırma teknolojilerinde kullanılan 2 önemli kavramdan bahsetmek istiyorum ki birincisi HOST (ana makine) ve diğeri ise GUEST (misafir makine) dir. HOST, üzerine VirtualBox ya da VMWare gibi sanallaştırma teknolojileri ile sanal makine kurulacak olan fiziksel makineyi ifade ederken, GUEST bu fiziksel makine üzerine kurulacak olan sanal makineyi ifade etmektedir. Bir önceki adımda sanal makine tarafından kullanılması için sanal bir disk kalıbı dosyası oluşturmayı seçtiğimiz gibi sanal ya da gerçek bir disk seçmemiz de mümkündü. Bu noktada sanal makine (guest) tarafından bakıldığında fiziksel bir disk donanımı olarak görünecek olan yapı, ana makine (host) tarafında gerçek ya da sanal bir disk olabileceği gibi, bir dosyadan ibaret de olabilir -bizim seçimimizdeki gibi. Bu durumda dosya boyutunu sabitleyebilir ya da değişken olarak kullanabiliriz. Her iki durumda da guest disk boyutunu bizim belirlediğimiz miktar olarak görecektir. Dosya boyutunu sabitlememiz guest için disk kapasitesini garanti etmek anlamına gelecek ve performans artışı sağlayacaktır. Değişken olarak kullanma durumunda bir miktar performans kaybı (ki sebebi ihtiyaç oldukça Vbox ya da VMWare tarafından dosya boyunun disk kapasitesi olarak belirtilen değere ulaşıncaya dek artırılması) olması göz ardı edilebilecek bir sebepken, fiziksel makine diskinde yeterli alan olmaması sebebiyle sanal makine diski boyutunun artırılamaması önemli bir problem olarak karşımıza çıkacaktır.

10 Bir sonraki adımda oluşturacağımız sanal diskin yolunu ve boyutunu seçmemiz istenecektir. Bu adımla birlikte sanal makinemiz oluşturulmuş olarak listede yerini alacaktır:

11 Oluşturduğumuz sanal makineyi başlatmadan önce işlemci/core sayısı, görüntü belleği, ağ ve başlangıç diski ayarlarını yapmamız gerekecektir. Bunun için sol kısımdaki listede sanal makinemiz seçili iken araç çubuğundaki Ayarlar ( ) butonunu tılklayabilir ya da sanal makine ismi üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden Ayarlar seçeneğini seçebiliriz. İlgili konfigürasyonlar sırası ile şöyle olacaktır:

12

13 Depolama ayarlarında bulunan optik denetleyiciye Öz Nitelikler bölümünden, yukarıda verilen link ile daha önce indirdiğimiz Oracle Linux disk kalıbını yerleştireceğiz. Alternatif olarak, herhangi bir başlangıç diski seçilmeden sanal makinemizi ilk kez başlattığımızda VirtualBox kalıp dosyasını seçmemizi isteyecektir.

14

15 Ağ ayarları bölümünde sanal makinemin yalnızca host üzerinden erişilebilir olması için Sadece- Anamakine Bağdaştırıcısı seçeneğini seçeceğim. VitrualBox ın Ağ Bağlantıları na eklediği VirtualBox Host-Only Network bağdaştırıcı IPv4 ayarlarını aşağıdaki gibi yapıyorum: Sanal makinenizin internet gibi harici kaynaklara erişebilmesini istiyorsanız Nat ya da Bridged seçeneğini seçerek, sanal makine ağ bağlantısı ayarını DHCP-Enabled şekilde düzenlemeniz gerekecektir. Oracle Database ya da herhangi başka bir yazılım kurulumu esnasında karşılaşılan eksik rpm paketlerini mevcut ortamlarda bulamamanız durumda yum install ile internet üzerinden almanız gerekirse Nat ya da Bridged seçeneklerinden birini kullanmanız gerekecektir.

16 3. Sanal Makine Üzerine Oracle Linux 7.2 İşletim Sistemi Kurulumu Oluşturduğumuz sanal makineyi başlatarak işletim sistemi kurulumuna başlayabiliriz: İlk ekranda karşımıza çıkan seçeneklerde Oracle Linux kurulumunu başlatmak, kurulum ortamını test ederek kurulumu başlatmak ve hata ayıklama seçenekleri buluyor. Install Oracle Linux 7.2 seçeneği ile işletim sistemi kurulumunu başlatıyoruz:

17 Aşağıdaki ekran ile işletim sistemi dilini İngilizce olarak seçip Continue butonu ile devam ediyorum. Dil seçiminin ardından bizi aşağıdaki gibi LOCALIZATION (yerel ayarlar), SECURITY (güvenlik ayarları), SOFTWATE (yazılımsal ayarlar) ve SYSTEM (sistem ayarları) başlıklarını içeren INSTALLATION SUMMARY başlıklı bir ekran karşılayacaktır. DATE & TIME başlığını tıklayarak tarih saat bölgesi olarak Region için EUROPE ve City için Istanbul u seçerek Done butonunu tıklıyorum:

18 KEYBOARD başlığı ile aşağıdaki gibi ön tanımlı olarak seçili gelen English (US) seçeneğini aşağıdaki eksi - butonu ile kaldırıp yerine Turkish seçeneğini ekliyorum: SOFTWARE ana başlığı altında bulunan SOFTWARE SELECTION başlığı ile Server with GUI seçeneğini seçerek sağ tarafta bulunan Add-Ons for Selected Environment listesinden - Java Platform - Compatibility Libraries - Development Tools seçeneklerini işaretliyorum:

19 Bu ekranda herhangi bir değişiklik yapmazsak ön tanımlı olan Minimal Install seçeneği aktif olarak kalır ve işletim sistemi herhangi bir GUI (Grafik Kullanıcı Arabirimi) olmadan yüklenir ki bu durumda terminal arabiriminden kullanmak durumunda kalırız. Server with GUI seçeneği ile GNOME masaüstü yöneticisi yüklenecektir, dilerseniz KDE seçeneği ile KDE masaüstü yöneticisini de yükleyebilirsiniz. INSTALLATION DESCTIONATION bölümünde işletim sisteminin kurulacağı hedef disk seçimi ve disk bölümlendirme işlemleri yapılır. VirtualBox sanal makine oluşturma bölümünde anlatılan sanal disk tanımlama işlemi yapılmamışsa burada herhangi bir disk görünmeyecektir. Other Storage Options bölümünde Partitioning seçeneklerinden daha önce bahsettiğim swap ve temp ayarlarını Oracle ın istediği şekilde yapabilmek için I will configure partitioning seçeneğini seçmeliyiz. Sonrasında karşımıza gelen MANUEL PARTITIONING ekranında Partition Scheme olarak Standard Partition seçilir ve aşağıda bulunan artı (+) butonu ile sırasıyla aşadaki bölümler tanımlanır: Bu noktada sanal makine kurulumu bölümünde anlattığım swap (takas alanı) seçimiyle ilgili uyarıyı tekrar hatırlatmak istiyorum: 2 GB a kadar olan RAM miktarı için seçilen RAM miktarının 1.5 katı, 2-16 GB a kadar seçilen miktarın aynısı, 16 GB üzeri için yine 16 GB swap (takas alanı) tavsiye edilir. Bu kurulumda 4 GB RAM miktarı belirlediğim için takas alanını da 4 GB olarak tanımlayacağım.

20 Tanımlamamız gereken bölümler /boot, swap, /tmp ve / (kök) bölümleri olacaktır. Herhangi bir seçeneğin listede bulunmaması durumunda tamamı küçük harf olacak şekilde manuel giriş yapabilirsiniz:

21 Swap ve /tmp için 4 er GB alan ayırdıktan sonra kök alanı / için herhangi bir değer girmeden Add mount point butonu ile kalan tüm miktarı köke tahsis etmiş oluyorum:

22 Tanımlamaları yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir görüntüye sahip olacağız: Done butonunu tıkladığımızda aşağıdaki gibi SUMMARY OF CHANGES başlığı ile bir dialog penceresi karşımıza çıkacaktır. Accept Changes butonu ile değişiklikleri onaylayıp INSTALLATION SUMMARY ekranına geri dönebiliriz. SYSTEM başlığı altındaki KDUMP seçeneği ile herhangi bir çökme durumunda log oluşturulması sağlanabilir. Bu sebeple KDUMP seçeneğini Enabled olarak bırakıyorum. NETWORK & HOSTNAME bölümünde makine adı için ORACLEDB giriyorum ve sağ taraftaki network ayarları bölümünden Ethernet i aktive edip aşağıdaki gibi IP tanımlamalarını yapıyorum:

23 IP Adresi için Netmask için Gateway için Host üzerindeki VirtualBox Host-Only Network adaptörü için tanımladığımız giriyorum. DNS Servers ve Search domains için de yine Gateway IP sini giriyorum. Save ve Done butonları ile INSTALLATION SUMMARY ekranına geri dönerek sağ altta bulunan Begin Installation butonu ile işletim sistemi kurulumunu başlatıyorum:

24 Kurulum başladığında yukarıdaki gibi USER SETTING başlığı ile ROOT PASSSWORD ile root parolasını belirlememiz ve bir adet kullanıcı hesabı tanımlamamız istenecektir. root parolasını tanımlayıp yeni bir kullanıcı hesabı oluşturalım.

25 her seferinde Done butonu ile kurulum ekranına geri dönüyoruz:

26 Yükleme işlemi tamamlandığında makinenin yeniden başlatılması istenecektir, Reboot butonu ile sanal makinemizi yeniden başlatıyoruz: Yeniden başlatma esnasında sanal makine optik sürücüsünde Installer image in bulunmadığından emin olun aksi halde yükleme işlemi baştan başlayacaktır.

27 4. Oracle Linux 7.2 nin Oracle Database 11g Release 2 için yapılandırılması Sanal makinemiz yeniden başladıktan sonra Oracle Database 11g R2 için işletim sistemi ayarlarını yapabilmek için root kullanıcısı ile oturum açıyoruz. Login ekranında yalnızca yükleme esnasında tanımladığımız kullanıcı hesabı görünecektir: root kullanıcısı ile oturum açabilmek için Not Listed? a tıklanarak gelen ekranda kullanıcı adı olarak root ve parola olarak yükleme esnasında belirlediğimiz parolayı giriyoruz:

28 Masaüstü ilk kez açıldığında dil ve klavye ayarının teyit edilmesi istenecektir. Her seferinde Next butonu ile devam ediyoruz: Sonraki ekranda hesabımızı online bir hesap ile ilişkilendirmek isteyip istemediğimiz sorulacaktır; Skip butonu ile bu adımı atlıyorum:

29 Öncelikle sol üst köşede bulunan Applications menüsünden System altında bulunan Settings ile sistem ayarları bölümünden Network ayarlarını aşağıdaki gibi yapıyorum: Bunun için Wired network adaptörü ON durumuna getirip sağ alt köşede bulunan (çark) buton ile IP tanımlalarını yapıyorum. IP Adresi için ve DNS için adresini giriyorum.

30 Şu durumda masaüstünde boş bir yerde sağ tıklayarak açacağım terminal ekranında: - ping komutu ile HOST yani ana makineyi ping leyebiliyor olacağım: Aynı şekilde ana makine üzerinden de benzer şekilde sanal makinemizi ping leyebiliyor olacağım:

31 Yine terminal ara yüzünden Oracle kurulumunu yapacağımız klasörü, kullanıcı gruplarını ve kullanıcı hesabını oluşturuyoruz. Oracle Database in yükleneceği klasörleri yükleme esnasında da seçebiliriz fakat ben önce klasörleri oluşturmayı tercih edeceğim: Bunun için kökte (/) oracle isimli bir klasör oluşturacağım. Bu klasörü ORACLE_BASE olarak kullanacağız. Bu klasörün altında oluşturacağımız ora11g klasörünü de ORACLE_HOME için kullanacağız: Şimdi kullanıcı gruplarımızı oluşturalım. /usr/sbin altında bulunan groupadd komutu ile oinstall ve dba isimli 2 adet grup oluşturuyorum: Not: Komutlar hakkında bilgi almak için man komutu ile parametre olarak bilgi alınmak istenilen komut ismi kullanılabilir: Örneğin man groupadd komutu (tırnak işaretleri kullanılmaz) groupadd komutu hakkında bilgi verecektir. Şimdi oracle isimli kullanıcı hesabımızı oluşturalım: /usr/sbin/useradd m u 501 g oinstall G dba d /oracle/ora11g oracle Komutu ile kullanıcı hesabını oluşturduk. Bu komut sonrasında alınan uyarı mesajı, kullanıcı hesabı home dizininin zaten mevcut olduğudur ki biz daha önce oluşturmayı tercih etmiştik. id oracle komutu ile oracle kullanıcısının bağlı olduğu oinstall ve dba gruplarını görebiliriz. passwd oracle

32 komutu ile oracle kullanıcısı için parola beliryelelim. (Parolalar case sensitive küçük/büyük karakter duyarlıdır) /oracle klssörünün ve tüm alt klasörlerin (-R) sahipliğini oracle kullanıcısına vermek için: chown R oracle:oinstall /oracle komutunu işletelim. Ve erişim yetkilerini oracle kullanıcı ve bağlı olduğu group için okuma, yazma ve yürütme, diğer kullanıcılar için okuma ve yürütme olarak güncelleyelim: chmod R 775 /oracle Linux üzerinde yetkilendirmeler sahip, group ve diğer kullanıcıları ifade edecek şekilde 3 basaklı sayılar ile ifade edilir. Her bir basamak 4 (okuma), 2 (yazma) ve 1 (yürütme) değerleri ile bu değerlerin toplamlarını alabilir. Yukarıdaki örnekte 775 için ilk 7 değeri (4+2+1) ile sahip oracle kullanıcısının yetkileri, ikinci 7 (4+2+1) ile group yetkileri ve son olarak 5 (4+1) ile diğer kullanıcı yetkileri ifade edilmiştir. Oracle Database kurulum esnasında localhost IP sinin çözümlenemediğine dair aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşabiliriz: Hatayı engellemek için terminal arayüzünden vi komutu ile başlatılan vi metin editörü yardımı ile /etc klasörü altında bulunan hosts dosyasına ORACLEDB satırını eklememiz gerekecektir: Burada linux terminal üzerinde sıklıkla kullanılan vi editöründen kısaca bahsetmek istiyorum. Vi editörü terminal arayüzden vi komutu ile başlatılan oldukça pratik bir editördür. Yukarıda bahsettiğim hosts dosyasındaki güncellemeyi yapmak için terminale: vi /etc/hosts

33 komutu girilir. Editör 2 farlı mod ile çalışmaktadır; komut ve insert modları. Editör komut modunda açılacaktır. Komut modunda metin değişikliği yapılmaz kayıt, import, çıkış vb. gibi işlemler için komut beklenir. Insert moda geçmek için i ya da a tuşuna basılır. Düzenleme yapıldıktan sonra dosyayı kaydedebilmek ve editörden çıkmak için komut moduna geçmek gerekecektir. Bunun içinse bir kez ESC tuşuna basılır. Dosyayı kaydedip çıkmak için :wq komutu verilir (tırmak işaretleri olmadan). Kaydetmeden çıkmak içinse :q! komutu verilir. Editörden çıkmadan yeniden insert moduna geçmek için yine i ya da a tuşuna basmak yeterlidir. Vi editör kullanımı bu makalenin ana konusu olmadığı için şimdilik bu kadarla yetinmeyi tercih edeceğim. Editörle ilgili daha detaylı bilgi başka bir makale konusu olabilir. Oracle dan indireceğimiz Oracle Database yükleme dosyalarını sanal makinemize taşıyabilmek için sanal makine üzerinde /kurulum isimli bir klasör oluşturalım ve sahipliğini oracle kullanıcısına vererek erişim yetkilerini düzenleyelim: mkdir /kurulum chown R oracle:oinstall /kurulum chmod R 775 /kurulum Şimdi ana makinemize dönerek gereksinimler başlığında linkini verdiğim Oracle Database 11g Release 2 yükleme dosyalarını indirelim. İki dosya olarak indirdiğimiz yükleme dosyalarını sanal makinemize taşıyabilmek için ise yine indirme linki yukarıda mevcut olan FileZilla programını indirip ana makinemize kurabilir ya da hali hazırda kullanmakta olduğunuz herhangi bir FTP programını tercih edebilirsiniz.

34 Sunucu IP si olarak sanal makinemize atadığımız IP si girilir, İletişim kuralı (protokol) olarak SFTP seçilir. Oturum açma tipi Normal, kullanıcı adı sanal makine üzerinde oluşturduğumuz oracle kullanıcısı ve parola olarak da oracle kullanıcı parolasını girmeliyiz. Ana makinemiz üzerine indirdiğimiz yükleme dosyalarını SFTP protokolü ile bağlandığımız sanal makine /kurulum klasörüne kopyalıyoruz.

35 Linux Sanal Makine Üzerinde Sistem Ayarları Oracle Database kurulumuna başlamadan önce, Oracle ın çalışabilmesi için gerekli.bash_profile tanımlarını yapmamız, /etc/sysctl.conf dosyasında Oracle ın SGA ve PGA alanları olarak set edeceği bellek limitleri için Linux kernel konfigürasyonunu yapmamız ve güvenlik limitlerini belirlememiz gerekecektir. bash_profile Tanımlanması Öncelikle.bash_profile tanımlarımızı yapalım. Bunun için sanal makinede oracle kullanıcısı ile login olduktan sonra terminal arayüzünü açıp: vi.bash_profile komutuyla açılan vi editöründe düzenlemeleri aşağıdaki gibi yaparak :wq komutu ile kaydedelim: Burada tanımlanan değişkenler ile: TMP ve TMPDIR: temp klasör yolunu ORACLE_HOSTNAME: Oracle Makine Adını ORACLE_BASE: Oracle Database versiyonlarının bulunacağı üst klasörü ORACLE_HOME: İlgili Oracle Database versiyonu işletilebilir dosya klasörlerinin bağlı olduğu ve ORACLE_BASE klasörü altında bulunan üst klasör yolunu ORACLE_SID: Oracle Servis Tanımlayıcısını ORACLE_TERM: Oracle Installer tarafından kullanılacak terminal tanımlama kaynakları PATH: Oracle işletilebilir dosyalarının yolunu LD_LIBRARY_PATH: Yükleyicinin, paylaşımlı obje kütüphanelerini arayacağı yol CLASSPATH: Derlenmiş Java sınıflarını içeren dizinler ifade edilmektedir. if fi satırları arasında ise ulimit komutu ile açık dosya tanımlayıcı limitleri belirlenmiştir; ilk if (kontrol) bloğunda oturum (session) açan kullanıcı oracle ise ve $SHELL değeri /bin/ksh ise ki bu durumda oturum sahibi Oracle process leri olacaktır, -p parametresi ile process limiti, -n parametresi ile açık dosya tanımlayıcı limiti tanımlanmıştır.

36 else bloğunda ise oturum sahibi yine oracle kullanıcısı olmasına rağmen $SHELL değişkeni /bin/bash değerini içeriyor olacaktır ki bu durum sanal makine üzerinde oturum açan kişinin bir kullanıcı olduğunu ifade edecektir. Bu durumda ise u ile kullanıcının sahip olabileceği azami process sayısı ve n parametresiyle yine açık dosya tanımlayıcı limiti belirlenmiştir. Son satırdaki PS1= \u@\h \w# ifadesi ile bash prompt tanımlanmıştır. Buradaki \u paramtresi kullanıcı adını, \h parametresi hostname i ve \w parametresi çalışılan klasörü (working directory) ifade etmektedir. Örnek sonuç aşağıdaki gibi olacaktır: Kernel Parametrelerinin Tanımlanması Oracle Database tarafından kullanılacak olan paylaşımlı bellek kernel tanımlamalarını yapmak için daha önce oracle kullanıcısı ile oturum açtığımız sanal makinemiz terminal ara yüzünde: su root komutu ile root kullanıcısına geçerek: vi /etc/sysctl.conf komutu ile ilgili konfigürasyon dosyasını açarak aşağıdaki şekilde düzenleyelim:

37 Ayarların geçerli olabilmesi için sistemin yeniden başlatılması ya da terminal ara yüzünde aşağıdaki komutun işletilmesi gerekmektedir: /sbin/sysctl p Limit Değerlerinin Ayarlanması oracle kullanıcısının sistem üzerinde kullanabileceği dosya tanımlayıcısı ve process sayılarının konfigürasyonu için aşağıdaki iki dosyanın düzenlenmesi gerekecektir: vi /etc/security/limits.conf dosya içeriği aşağıdaki gibi olacak şekilde düzenleyelim: oracle soft nproc 2047 oracle hard nproc oracle soft nofile 1024 oracle hard nofile vi /etc/pam.d/login dosya içeriğini de aşağıdaki gibi güncelleyelim: session required /pam_limits.so Yukarıdaki tanımlamaları da yaptıktan sonra Oracle Database kurulumunu başlatabiliriz.

38 5. Oracle Database 11g Release 2 Kurulumu Linux sanal makineye oracle kullanıcısı ile oturum açtıktan sonra aşağıdaki komutlarla daha önce kopyaladığımız 2 adet zip dosyasını açalım: cd /kurulum unzip linux.x64_11gr2_database_1of2.zip unzip linux.x64_11gr2_database_2of2.zip Açma işlemi tamamlandığında aşağıdaki komutlarla kurulumu başlatıyoruz: cd /kurulum/database./runinstaller Installer, güvenlik güncellemeleri ile ilgili bilgilendirmek için adresimizi ve Oracle Support parolamızı isteyecektir. Alanları boş bırakıp devam ediyorum (Bilgiler daha sonra da girilebilir).

39 adresi girmediğimiz için kritik güvenlik durumu bilgilendirmelerini alamayacağımıza dair bir uyarı penceresi ile devam etmek istediğimizden emin olup olmadığımız sorulacaktır, Kabul ederek devam ediyoruz: Sonraki ekranda karşımıza çıkan 3 seçenekten ilki veritabanı yönetim sistemini kurup ardından veritabanını oluşturacaktır. İkinci seçenek yalnızca veritabanı yönetim sistemini kuracak; bir veritabanı oluşturmayacaktır. Son seçenek ise mevcut bir veritabanının versiyonunu yükseltecektir. Veritabanı oluşturma işlemini Database Configuration Assistant (DBCA) ile daha sonra yapacağımız için ikinci seçenekle devam ediyoruz:

40 Real Application Cluster (RAC) bir başka makale konusu olabilir ancak şuan Single Instance kurulumu yapıyoruz: Veritabanı yönetim sistemi dili olarak İngilizce ile devam ediyorum:

41 RDBMS versiyonu olarak Enterprise Edition versiyonu seçiyorum, dilerseniz Standard ya da Standard One edition ile de devam edebilirsiniz:

42 Oracle Base ve Oracle Home dizinlerini daha önce bash_profile da ayarladığımız için seçili olarak geldi. Herhangi bir değişiklik yapmamıza gerek olmamakla birlikte Home dizinin boş olmadığına dair bir uyarı alacağız, kabul ederek devam edebiliriz: İşletim sistemi üzerine ilk kez Oracle kurulumu yapıyor olmamız sebebiyle kurulum dosyaları için Inventory (envanter) yolunu isteyecek, oracle base altında olmasını ve oinstall grubuna dahil olmasını tercih edeceğim; dilerseniz değiştirebilirsiniz.

43 Veritabanı oluşturmak için SYSDBA ve SYSOPER yetkileri verilmek üzere işletim sistemi gruplarını seçmemiz istenecek, her ikisi için de işletim sistemi üzerinde oluşturduğumuz dba grubunu seçiyoruz: Sistemin kurulum için gereken minimum yükleme ve konfigürasyon gereksinimlerini sağlayıp sağlamadığı test edilecek:

44 Test sonucunda eksik olan bileşenler aşağıdaki gibi listelenecektir. İşletilmesi gereken script dosyaları ile ilgili bir uyarı alınması durumunda terminal arayüzünde root kullanıcısı ile ilgili scriptlerin çalıştırılması gerekecektir. Aşağıdaki gibi eksik RPM paketleri ise yine root kullanıcısı ile Linux yükleme image indeki Packages klasöründen rpm ivh unixodbc* örneğindeki gibi komutlarla ya da yum install unixodbc* komutları ile internet üzerinden yüklenebilir. Yüklenmesi zorunlu olan RPM paketleri listesi aşağıdaki gibidir: binutils el7.x86_64 compat-libcap el7.x86_64 gcc el7.x86_64 gcc-c el7.x86_64 glibc el7.i686 glibc el7.x86_64 glibc-devel el7.i686 glibc-devel el7.x86_64 ksh libaio el7.i686 libaio el7.x86_64 libaio-devel el7.i686 libaio-devel el7.x86_64 libgcc el7.i686 libgcc el7.x86_64 libstdc el7.i686 libstdc el7.x86_64 libstdc++-devel el7.i686 libstdc++-devel el7.x86_64

45 libxi el7.i686 libxi el7.x86_64 libxtst el7.i686 libxtst el7.x86_64 make el7.x86_64 sysstat el7.x86_64 Bu listeden işletim sistemi mimarinize uygun paketleri yüklemelisiniz. Bu örnekte 64-bit kurulum yaptığımız için x686_64 ve i686 paketleri, 32-bit sistemlerde i386 paketleri yüklenmelidir. Finish butonu ile yükleme işlemini başlatabiliriz: Kurulum tamamlandığında işletilmesi gereken /oracle/orainventory/orainstroot.sh ve /oracle/ora11g/root.sh dosyaları ile ilgili bir uyarı mesajı verilecektir. Terminal arayüzünden root kullanıcısı ile ilgili dosyalar aşağıdaki gibi çalıştırılmadan bu mesaj penceresi kapatılmamalıdır!

46 Yukarıdaki gibi script dosyaları işletildikten sonra uyarı penceresi kapatılabilir. Son olarak aşağıdaki ekranda Close butonu ile Oracle Database 11g Release 2 RDBMS kurulumunu tamamlamış bulunuyoruz.

47 RDBMS Üzerinde Oracle Veritananının Kurulması Şimdi sırası ile netca (Network Configuration Assistans) ile listener ve dbca (Database Configuration Assistant) ile vertabanı oluşturma işlemlerimizi yapalım. Listener (dinleyici), ağ üzerinden gelen talepleri veritabanı yönetim sistemine iletir ve veritabanı yönetim sisteminden alınacak olan yanıtları istemciye yönlendirir. Ağ üzerinden TOAD, SQL*Plus, SQL Developer gibi araçlarla veritabanına uzaktan bağlanabilmek için bir dinleyicinin yapılandırılmış ve başlatılmış olması gerekmektedir. Başlatılmamış olan bir dinleyici, mevcut olsa bile uzaktan veritabanına bağlanmak mümkün olmayacaktır. Listener Tanımla Listener tanımlamasını yapmak için terminal arayüzünden netca komutu verilir. Listener configuration seçeneği aktif iken Next butonu ile sonraki forma ilerleyelim.

48 İlk kez bir listener tanımlaması yapıyor olduğumuz için yalnızca Add seçeneği aktif olarak gelecektir. Next butonu ile devam edelim: Tanımlayacağımız dinleyici için bir isim girmemiz istenecektir. Ön tanımlı olarak gelen LISTENER ismi ile devam edelim:

49 Listener in dinleyeceği iletişim protokollerini seçmemiz istenecektir. TCP seçili iken devam edelim: Listener için bir TCP portu seçmemiz istenecek, Oracle ın ön tanımlı 1521 portu ile devam edelim:

50 Başka bir listener tanımlaması yapmak isteyip istemediğimiz sorulacak No (Hayır) seçeneği ile devam edelim. Listener tanımlama işlemini tamamladık.

51 Lİstener tanımımız /oracle/ora11g/network/admin/listener.ora dosyasında aşağıdaki gibi tanımlanmış olacaktır. Listener tanımlanmış fakat henüz bir veritabanı oluşturmadığımız için aşağıdaki görselde belirtildiği gibi herhangi bir servisi desteklememektedir (The listener supports no service).

52 Lİstener ile ilgili durum sorgulamak, durdurmak ve başlatmak için lsnrctl komutu kullanılır. lsnrctl stat komutu ile listener durumu görüntülenir. lsnrctl start komutu ile listener başlatılır, lsnrctl stop komutu ile sonlandırılabilir. Veritabanı Oluşturma Oracle veritabanı ile çalışabilmek için RDMBS üzerinde en az bir adet veritabanı kurulması gerekmektedir. Veritabanı oluşturmak için Database Configuration Assistans (dbca) aracını kullanacağız. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, -özellikle MS-SQL Server veritabanı konusunda deneyimli olanlar için- Oracle RDBMS üzerinde oluşturulacak bir veritabanı MS-SQL Server daki gibi bir veritabanı dosyası (.mdf,.ldf) değil, inctance in (örnek) kendisi olacaktır. dbca aracı ile ilk veritabanı instance imizi oluşturalım: Karşılama ekranında Next butonu ile devam edelim:

53 İkinci ekranda Create Database seçeneği ile devam ediyoruz: Eğer daha önce oluşturduğumuz vertabanları mevcut olsaydı Configure Database Options ile database opsiyonları üzerinde güncelleme, Delete Database ile veritabanını silme gibi işlemleri de yapabiliyor olacaktık.

54 Bir OLTP (Online Transactional Processing) database i oluşturacağımız için General Purpose or Transaction Processing seçeneği ile devam ediyoruz:

55 Global Database Adını ve SID (System Identifier) instance adımızı yazalım. Bu iki değer aynı olabileceği gibi farklı isimler de verilebilir. Özellikle RAC sistemlerde farklı isimler vermek gerekiyor ama biz Single Instance Database kurduğumuz için aynı isimle devam edelim: Oracle Enterprise Manager (OEM) konsol veritabanımızı web tarayıcı üzerinden yönetmemizi sağlayan bir araçtır. Aşağıdaki ekranda OEM konsolu yüklemek isteyip istemediğimiz sorulmaktadır. OEM, veritabanı kurulumu esnasında yüklenmemiş olsa bile daha sonra da yüklemek mümkündür. Herhangi bir değişiklik yapmadan devam edelim.

56

57 Yönetici kullanıcıların şifrelerini belirlememiz isteniyor. Ayrı ayrı şifreler belirleyebileceğimiz gibi tüm hesaplar için ortak şifre belirlememiz de mümkündür. Ortak bir şifre ile devam ediyorum: Storage Type, veritabanı dosyalarının saklanma biçimini ifade etmektedir. Aynı sunucu üzerinde saklayacağımız için File System seçeneğini değiştirmiyorum. Storage Locations ise veritabanı dosyalarının tutulacağı yolu belirteceğimiz bölümdür. Ben veritabanı dosyalarının oracle base altında oluşturduğum oradata isimli klasörde tutmayı tercih ediyorum.

58 Flash Recovery Area (FRA), tüm veritabanının ihtiyaç dahilinde daha önceki zamandaki görüntüsüne anlık olarak döndürmeye yarayan bir araçtır. Aktive etmemiz durumunda yolunu ve boyutunu belirlememiz gerekecektir. FRA bu makalenin kapsamı dışındadır. Enable Archiving (Arşivleme) seçeneği ile veritabanımızı arşiv modunda oluşturabiliriz fakat bir test veritabanı kurduğum için gereksiz yere arşiv dosyaları oluşturmaması için- aktive etmiyorum. Kurumsal veritabanlarında düşünülebilir.

59 Sample Schemas bölümünde EXAMPLE tablespace ismi ile yaklaşık 130 MB büyüklüğünde örnek bir veritananı oluşturmak isteyip istemediğimiz sorulmaktadır. Herhangi bir seçim yapmadan devam ediyorum:

60 Sonraki ekranda otomatik bellek yönetimini (Automatic Memory Management) aktive edip etmeyeceğimiz sorulmaktadır. SGA ve PGA alanlarını kendimiz belirleyebileceğimiz gibi Use Automatic Memory Management seçeneği ile Oracle a bırakmayı tercih ediyorum. Sizing sekmesinde herhangi bir değişiklik yapmadan Character Sets bölümünde WE8ISO8859p9 karakter setini seçerek devam ediyorum:

61 Kontrol dosyalarının, veritabanı dosyalarının ve redo log dosyalarının nereye kaydedileceğini gösteren ekranda herhangi bir değişiklik yapmıyorum. Varsayılan olarak 2 adet kontrol dosyası oluşturulacaktır. Dilersek kontrol dosyalarının sayısını ve redo log dosyalarının boyutunu artırabilir ya da yeni redo log grupları ekleyebiliriz: Create Database seçeneği ile database imiz oluşturulacaktır. Dilersek daha sonra oluşturmak üzere seçimlerimizi template olarak kaydedebiliriz.

62 Create Database Summary ekranı ile oluşturacağımız veritabanının özeti görüntülenmektedir: OK butonu ile veritabanı oluşturma işlemini başlatabiliriz.

63 Veritabanı oluşturma işlemi tamamlandığında, işlemin tamamlandığını söyleyen aşağıdaki gibi bir ekran görünecektir. Dilersek bu ekranda Password Management butonu ile veritabanı kullanıcıları üzerinde değişiklik yapabiliriz.

64 Vertabanı oluşturma işlemini tamamladık. Yapmamız gereken son bir adım olarak veritabanımız ile listener ı ilişkilendirmektir. Listener tanımlama bölümünde tanımladığımız listener henüz herhangi bir veritabanını desteklemiyor durumdaydı. Bunun için aşağıdaki gibi terminalden sqlplus arayüzü ile Oracle Server a sysdba olarak bağlanmak alter system register komutunu vermek yeterli olacaktır. sqlplus / as sysdba alter system register; Sanal makine üzerine kurduğumuz Oracle Database 11g Release 2 ye ana makine üzerinden putty ile bağlandığımızda aşağıdaki gibi bir sonuç alıyor olacağız:

Digifresh Kullanım Kılavuzu

Digifresh Kullanım Kılavuzu DigiFresh programını çalıştırmadan önce bilgisayarınıza Net Framework kütüphanesinin yüklü olması gerekmektedir. Aşağıdaki linkten indirelebilir. http://www.microsoft.com/tr-tr/download/confirmation.aspx?id=17851

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 02.11.2015 Rev No: 02 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: Ferşad DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Uzem Eğitmen Girişi. Şekil 1. Sisteme girdikten sonra Şekil 2 deki ekran karşımıza çıkacak. Bu ekrandaki adımları kısaca tanıyalım.

Uzem Eğitmen Girişi. Şekil 1. Sisteme girdikten sonra Şekil 2 deki ekran karşımıza çıkacak. Bu ekrandaki adımları kısaca tanıyalım. Uzem Eğitmen Girişi Sisteme eğitmen olarak giriş yapabilmek için http://uzem.uskudar.edu.tr adresini internet tarayıcımızın adres satırına yazdıktan sonra Şekil 1 deki ekranda ilgili alanlara kullanıcı

Detaylı

ETKİLEŞİMLİ TAHTA KORUMA SİSTEMİ KURULUM

ETKİLEŞİMLİ TAHTA KORUMA SİSTEMİ KURULUM 1. Sistem 3 bileşenden oluşur a. Sunucu b. Koruma yazılımı c. Mobil anahtar ETKİLEŞİMLİ TAHTA KORUMA SİSTEMİ KURULUM Sunucu yazılımı: sunucu yazılımı öncelikle yerel ağda et (etkileşimli tahtaların) bağlı

Detaylı

MSSQL Server 2000 Kurulumu

MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu ile ilgili işlem adımları Kurulum hazırlıkları : SQL Server 2000 in sistem ihtiyaçları gözden geçirilmelidir. Aşağıdaki tablo bu ürünün standart donanım

Detaylı

ve Menüleri Özelleştirmek, Sistem Ayarlarını Değiştirmek

ve Menüleri Özelleştirmek, Sistem Ayarlarını Değiştirmek Masaüstünü ve Menüleri Özelleştirmek ve Sistem Ayarlarnıı Değiştirmek 36 4 Masaüstünü ve Menüleri Özelleştirmek, Sistem Ayarlarını Değiştirmek Bu bölümde Görev Çubuğu Özelliklerini kullanarak, Görev Çubuğu

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

META TRADER 4 MOBİL İŞLEM PLATFORMLARI KULLANMA KILAVUZU 1. KURULUM

META TRADER 4 MOBİL İŞLEM PLATFORMLARI KULLANMA KILAVUZU 1. KURULUM META TRADER 4 MOBİL İŞLEM PLATFORMLARI KULLANMA KILAVUZU 1. KURULUM Meta Trader 4 mobil işlem platformunu cihazınıza kurmak için öncelikle uygulama marketine giriş yapmanız gerekmektedir. Girişin ardından

Detaylı

https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/html/excelgondermehakkinda_tevkifatlifatura_tr.h...

https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/html/excelgondermehakkinda_tevkifatlifatura_tr.h... Page 1 of 7 Tevkifatlı Satış Faturası listesinin excel dosyası olarak oluşturulması için gerekli açıklamalar Oluşturulan excel dosyasının yüklenmesinde karşılaşılan sorunların çözümü (Teknik açıklamalar)

Detaylı

Setup Yardımcı Programı

Setup Yardımcı Programı Setup Yardımcı Programı Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth, sahibinin ticari markasıdır ve Hewlett-Packard Company tarafından lisanslı olarak kullanılmaktadır.

Detaylı

BQTEK SMS Asistan. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 09.05.2016 BQTEK

BQTEK SMS Asistan. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 09.05.2016 BQTEK Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 09.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 Genel Bilgi... 3 Uygulamanın İndirilmesi... 3 iphone için... 3 Android için... 3 Windows ve Mac için... 3 Uygulamanın

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

in Kullanımı tamamlamış gerçekleştirmiş

in Kullanımı tamamlamış gerçekleştirmiş in Kullanımı u doküman MasteringPhysics sitesine kayıt işlemlerini tamamlamış ve derse kayıt işlemini gerçekleştirmiş olan öğrencilere MasteringPhysics i nasıl kullanacaklarını ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 Bu faaliyette verilen bilgiler ile belgeye uygun nesne iģlemlerini (Ģekil, resim, grafik, metin kutusu vb.) planlı ve hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Kelime

Detaylı

Com Donatı v5 Kurulum ve Hata Çözümleri İçindekiler

Com Donatı v5 Kurulum ve Hata Çözümleri İçindekiler Com Donatı v5 Kurulum ve Hata Çözümleri İçindekiler Com Donatı Kurulum İşlemleri Hasp Driver Kurulumu Hasp Hatası Alıyorum - Unable to Access Sentinel Hasp Run-Time Environment (H0033) - Feature Not Found

Detaylı

Gmail Outlook Ayarları (Türkçe Resimli Anlatım)

Gmail Outlook Ayarları (Türkçe Resimli Anlatım) Gmail Outlook Ayarları (Türkçe Resimli Anlatım) 1.Adım: Gmail üzerinden e-posta hesabınıza herhangi bir tarayıcıdan http://mail.maltepe.edu.tr linkine tıklayıp daha önceden kullandığınız e-posta hesabınızı

Detaylı

Startup ve Shutdown Yöntemleri. ORACLE STARTUP ve SHUTDOWN YÖNTEMLERİ

Startup ve Shutdown Yöntemleri. ORACLE STARTUP ve SHUTDOWN YÖNTEMLERİ ORACLE STARTUP ve SHUTDOWN YÖNTEMLERİ 1 Contents 1.Giriş... 3 2.Oracle Başlangıç Modları... 3 3.Restricted Mode... 3 4.Oracle Kapanma Modları... 5 5. Oracle Kapanma Sorunları... 6 2 1.Giriş Oracle ı farklı

Detaylı

BQ360 Modbus Dijital Giriş 24 Kanal. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.2 01.02.2016 BQTEK

BQ360 Modbus Dijital Giriş 24 Kanal. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.2 01.02.2016 BQTEK Modbus Dijital Giriş 24 Kanal Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.2 01.02.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.3 Cihaz Boyutları...

Detaylı

OFİS 365 ÖĞRENCİ MAİL SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU. Office 365

OFİS 365 ÖĞRENCİ MAİL SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU. Office 365 OFİS 365 ÖĞRENCİ MAİL SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU Office 365 Microsoft Office (Word, Excel vb.) dokümanlarınızı bulut platformuna taşımanızı sağlayan Office 365 ürününe https://portal.office.com/home adresinden

Detaylı

VSG 1200_v2 Kurulum ve Kullanım Kılavuzu

VSG 1200_v2 Kurulum ve Kullanım Kılavuzu VSG 1200_v2 Kurulum ve Kullanım Kılavuzu 1 Kurulum Seçenekleri Aşağıdaki kısım farklı kurulum seçeneklerini tanımlamktadır. Not: Kurulum sırasında kurulum deliklerini kapatmayınız ve VSG nin ön ve arka

Detaylı

Pfsense kurulum için gereken cd iso imajını http://www.pfsense.org/mirror.php?section=downloads adresinden indirebilirsiniz.

Pfsense kurulum için gereken cd iso imajını http://www.pfsense.org/mirror.php?section=downloads adresinden indirebilirsiniz. Pfsense Kurulum ve ilk Ayarlar Sistem güvenliği ve kullanıcıların kontrol altında tutulması için piyasada bir çok firewall ve benzeri gerek donanımsal gerekse yazılımsal olarak bir çok ürün bulunmaktadır.

Detaylı

SQL Server'ı Uzaktan Bağlantı İçin Ayarlamak

SQL Server'ı Uzaktan Bağlantı İçin Ayarlamak Microsoft SQL Server?a uzaktaki bir bilgisayardan bağlanmak için tek yapmanız gereken, SQL Server Manager?da makinenin adı, kullanıcı adı ve şifreyi girmek veya programdaki connection stringi değiştirmek

Detaylı

AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU

AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU A-) DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: 1-) Cihazınızın panelinden Sistem Yöneticisi menüsünden ağ ayarlarınızın yapılandırılmış olması gerekmektedir. Kurulumu yapan

Detaylı

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları İÇERİK 2 Dosya ve Klasör İşlemleri 3 Giriş BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Windows 7 - Devam ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.com Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev

Detaylı

Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU

Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU 1 İçindekiler 1. Q-BIZ VIEWER NEDİR?... 3 2. Q-Biz Viewer a Giriş... 3 3. Q-Biz Viewer Ayarları... 3 3.1. Yerleşim... 4 3.1.1. Pencere Yönetimi... 4 3.1.2. Paylaş... 5 3.1.3.

Detaylı

VER TABANI VE STANDART DOSYA PLANI KURULUM KLAVUZU 23.04.2011

VER TABANI VE STANDART DOSYA PLANI KURULUM KLAVUZU 23.04.2011 VER TABANI VE STANDART DOSYA PLANI KURULUM KLAVUZU Saydam Yaz m 23.04.2011 www.saydamyazilim.com Tel : 0232 369 54 64 66 Fax : 0232 369 71 69 Sayfa 1 Birinci bölümde s r kurulum yap lmas için öncelikle

Detaylı

İMZALAMA ARACI. Kullanım Kılavuzu. Nisan 2016 ANKARA. İmzalama Aracı Kullanım Kılavuzu Nisan 2016 Versiyon : 1.0 1/15

İMZALAMA ARACI. Kullanım Kılavuzu. Nisan 2016 ANKARA. İmzalama Aracı Kullanım Kılavuzu Nisan 2016 Versiyon : 1.0 1/15 İMZALAMA ARACI Kullanım Kılavuzu Nisan 2016 ANKARA Versiyon : 1.0 1/15 GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı (I) Versiyon : 1.0 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş... 5 2 İmzalama Aracı

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı

Detaylı

KolayOfis Başlangıç Rehberi Kısa Mesaj Yönetimi

KolayOfis Başlangıç Rehberi Kısa Mesaj Yönetimi 1 İçindekiler KolayOfis e Hoş Geldiniz Sözleşme İmza İşleminin Tamamlanması Kullanıcı Bilgilerinin Hazırlanması Destek Hizmeti Kısa Mesaj Yönetimi Duruşma, Ara Karar ve İş Planı Bilgilendirmesi Duruşma,

Detaylı

KWorld PlusTV Hybrid Stick

KWorld PlusTV Hybrid Stick KWorld PlusTV Hybrid Stick PlusTV Hybrid Stick Kurulum Kılavuzu İçindekiler V1.3 Bölüm 1 : PlusTV Hybrid Stick Donanım Kurulumu...2 1.1 Paket İçeriği...2 1.2 Sistem Gereksinimleri...2 1.3 Donanımı Kurulumu...2

Detaylı

Şekil 1. Sistem Açılış Sayfası

Şekil 1. Sistem Açılış Sayfası Sistemin Kullanım Amacı E-Tedarik, Türkiye Petrolleri nin doğrudan alım süreci sırasında firmalardan teklif alma kısmının elektronik ortama aktarılması amacıyla oluşturulmuş bir web tabanlı sistemdir.

Detaylı

Sanal Uygulama Kurulum Kılavuzu

Sanal Uygulama Kurulum Kılavuzu Sanal Uygulama Kurulum Kılavuzu 2014 Bomgar Corporation. Tüm hakları dünya genelinde saklıdır. BOMGAR ve BOMGAR logosu, Bomgar Corporation'ın ticari markalarıdır; burada yer alan diğer ticari markalar,

Detaylı

İşletim Sisteminin Katmanları

İşletim Sisteminin Katmanları İşletim Sistemi Bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. Bütün diğer yazılımların belleğe,

Detaylı

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Bu makalede sizlere Oracle Enterprise Linux 5 kurulumunu adım adım numaralandırarak anlatacağım. Yapılan araştırmalar veritabanının üzerinde koşacağı işletim sistemi

Detaylı

İstemci Yönetimi ve Mobile Printing (Mobil Baskı) Çözümleri

İstemci Yönetimi ve Mobile Printing (Mobil Baskı) Çözümleri İstemci Yönetimi ve Mobile Printing (Mobil Baskı) Çözümleri Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de

Detaylı

1. Yapılan ayarları kontrol etmek 2. Hataların doğru anlaşıldığından emin olmak 3. Donanıma uygun işletim sistemini belirlemek İŞLEM ANALİZ FORMU

1. Yapılan ayarları kontrol etmek 2. Hataların doğru anlaşıldığından emin olmak 3. Donanıma uygun işletim sistemini belirlemek İŞLEM ANALİZ FORMU MESLEĞİN ADI Bilişim Teknolojileri İŞLEMİN ADI Bilgisayarın ilk açılış ayarlarını İŞLEM NUMARASI 2.1 İşletim sisteminin kurulumunu Montajı tamamlanmış bilgisayar, klavye, fare, monitör Sistemin ilk açılış

Detaylı

Yedekleme ve Kurtarma Kullanıcı Kılavuzu

Yedekleme ve Kurtarma Kullanıcı Kılavuzu Yedekleme ve Kurtarma Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows; Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU. Süheyla GÜVEN

WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU. Süheyla GÜVEN WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU Süheyla GÜVEN İÇİNDEKİLER 1. İÇERİK 1 2. WEB VE SAP (ORION) KULLANICI YAPISI.. 2 3. 1. AŞAMA ÖĞRENCİ GİRİŞİ.3 4. 2. AŞAMA DANIŞMAN ONAYI..6 5. 3. AŞAMA

Detaylı

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet Tasarım Raporu Grup İsmi Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK Kısa Özet Tasarım raporumuzda öncelikle amacımızı belirledik. Otomasyonumuzun ana taslağını nasıl oluşturduğumuzu ve bu süreçte neler yaptığımıza karar

Detaylı

HUZURSOFT GÖRÜŞME TAKİP PROGRAMI

HUZURSOFT GÖRÜŞME TAKİP PROGRAMI HUZURSOFT GÖRÜŞME TAKİP PROGRAMI 1.YENİ MÜŞTERİ EKLE Müşteri bilgilerini bu bölümde gireriz. Müşterilerinizi gruplamak isterseniz sağ tarafta bulunan butona tıklayarak açılan pencere grup ekle diyerek

Detaylı

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal müzeler vb.) Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIMI GELEN EVRAK

DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIMI GELEN EVRAK DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ KULLANIMI GELEN EVRAK 1. DYS (Doküman Yönetim Sistemi) nin kullanımı için 3. parti bir programa ihtiyaç yoktur. Tamamen WEB tabanlı çalışmaktadır. 2. Sisteme http://dys.akdeniz.edu.tr

Detaylı

1 Aralık 2015. E-Beyanname Modülünde Yapılan İşlemler

1 Aralık 2015. E-Beyanname Modülünde Yapılan İşlemler 1 Aralık 2015 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Beyanname E-Beyanname Hazırlama ve Takip Modülü ETA:E-Beyanname modülü ile bir mali müşavirlik bürosunda veya bir şirkette

Detaylı

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri derslerle ilgili yoklama, not girişi yapabildikleri ve öğrencilerin aldıkları derslerle ilgili bilgileri görebildikleri sistemdir.

Detaylı

Computer Setup (Bilgisayar Kurulumu) Kullanıcı Kılavuzu

Computer Setup (Bilgisayar Kurulumu) Kullanıcı Kılavuzu Computer Setup (Bilgisayar Kurulumu) Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth, mülkiyeti marka sahibine ait olan ve Hewlett-Packard Company tarafından lisansla

Detaylı

ETOR-4 Ethernet/Serial Gateway ETOR-4. Ethernet/Serial Gateway. Kullanım Kılavuzu

ETOR-4 Ethernet/Serial Gateway ETOR-4. Ethernet/Serial Gateway. Kullanım Kılavuzu ETOR-4 Ethernet/Serial Gateway Kullanım Kılavuzu 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 2.1 2.2 2.3 2.3.1 2.3.2 BÖLÜM 3 3.1 3.2 3.3 3.4 3.4.1 3.4.1.1 3.4.1.2 3.4.2 3.4.2.1 3.4.2.2 3.5 BÖLÜM 4 4.1 GENEL BİLGİLER...6

Detaylı

Message Broadcasting. İşletim ortamı. Message Broadcasting'in Yüklenmesi. Mesaj Oluşturma

Message Broadcasting. İşletim ortamı. Message Broadcasting'in Yüklenmesi. Mesaj Oluşturma Message Broadcasting Message Broadcasting, bir EasyMP Monitor eklentisidir. Yöneticiler eklentiyi kullanarak ağ üzerindeki bir veya daha fazla projektöre ya da tüm projektörlere mesaj veya duyuru gönderebilirler.

Detaylı

Hızlı Başlangıç Rehberi. Türkçe VTE-1016

Hızlı Başlangıç Rehberi. Türkçe VTE-1016 Hızlı Başlangıç Rehberi Türkçe VTE-1016 7025693 1 Artık başlayabiliriz! Kontrol cihazınızı PlayStation TV sisteminize bağlama PS TV sisteminizle birlikte DUALSHOCK 3 veya DUALSHOCK 4 kablosuz kontrol cihazınızı

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL Dr. NATUK BİRKAN İLKOKULU VE ORTAOKULU. OkulNET Kullanım Kılavuzu

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL Dr. NATUK BİRKAN İLKOKULU VE ORTAOKULU. OkulNET Kullanım Kılavuzu İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL Dr. NATUK BİRKAN İLKOKULU VE ORTAOKULU OkulNET Kullanım Kılavuzu EKİM 2012 1 İçindekiler GİRİŞ...3 ANASAYFA...3 EĞİTİM...4 SINAVLAR...6 ŞUBEM...9 KİŞİSEL BİLGİLER...10 AJANDA...10

Detaylı

Hotel Info TV. Kullanım Kılavuzu

Hotel Info TV. Kullanım Kılavuzu Hotel Info TV Kullanım Kılavuzu Info TV bilgisayarını network kablosu ile lokal networkunuze, VGA kablosu ile LCD monitörünüze veya televizyonunuza (PC girişinden) bağlayın. Bilgisayarı adaptör ile elektriğe

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 2. Aşama Bölüm 1:Araç çubuğu Yan sekmeler Yandaki araç çubuğu üzerinde dört adet sekme vardır. Sayfa Düzenleyiciye basarak oluşturduğunuz/oluşturacağınız sayfaları küçük

Detaylı

MD-3100 USB ADSL MODEM A B C D. Bilgisayarı açın Kurulum CD-ROM unu takın AÇIK. 2 Sürücüyü kurun. 3 Hiçbir işlem gerekmiyor 4

MD-3100 USB ADSL MODEM A B C D. Bilgisayarı açın Kurulum CD-ROM unu takın AÇIK. 2 Sürücüyü kurun. 3 Hiçbir işlem gerekmiyor 4 MD-300 USB ADSL MODEM Ürün bilgileri A. Güç göstergesi (açık: USB ve PC bağlantısı açık / kapalı: bağlantı yok veya PC kapalı B. ADSL LINK göstergesi (yanıp sönüyor: ADSL hattı aranıyor / sürekli yanıyor:

Detaylı

SHAKE TABLE KULLANIM KILAVUZU

SHAKE TABLE KULLANIM KILAVUZU SHAKE TABLE KULLANIM KILAVUZU Yazan: Eren AYDIN Düzenleyen: - Tarih: 10.09.2012 Sürüm: 1.0 İçindekiler 1. DONANIM... 3 1.1 BAĞLANTILAR VE SİSTEMİN ÇALIŞTIRILMASI... 3 2. YAZILIM... 5 2.1 KURULUM... 5 2.2

Detaylı

QR Kodu Tarayıcısı / Okuyucusuna Uygun Uygulamalarda Kullanım İçin

QR Kodu Tarayıcısı / Okuyucusuna Uygun Uygulamalarda Kullanım İçin Xerox QR Code Uygulaması Hızlı Başlangıç Kılavuzu 702P03999 QR Kodu Tarayıcısı / Okuyucusuna Uygun Uygulamalarda Kullanım İçin QR (Quick Response) Code Uygulamasını şu uygulamalarla birlikte kullanınız:

Detaylı

(ETHERNET / WİRELESS) KULLANIM KILAVUZU

(ETHERNET / WİRELESS) KULLANIM KILAVUZU IG-300 SICAKLIK NEM TAKİP CİHAZI (ETHERNET / WİRELESS) KULLANIM KILAVUZU Döküman Versiyon 2012-001 IG300 Sıcaklık ve nem verilerinin ölçülüp kaydedilmesi ve kablolu ethernet veya kablosuz Ethernet bağlantısı

Detaylı

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır.

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. Evrak Ekle Kurum İçi Giden Evrak Ekleme Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. İçyazı No sistem tarafından otomatik verilmekte, müdahale

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation şirketinin tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede yer

Detaylı

Nebim Winner Ayarları

Nebim Winner Ayarları Nebim Winner Ayarları Nebim muhasebe sistemini kullanan müşterilemizin, muhasebe sistemleri ile E Ticaret sitesi arasındaki entegrasyon parametrelerini tanımladıkları menüdür. Bu menü altındaki alt menüler

Detaylı

İçindekiler Hosting hizmeti için silme isteği oluşturulması Reseller Paketi altında hosting hizmetinin oluşturulması Kesintiyi en aza indirmek için

İçindekiler Hosting hizmeti için silme isteği oluşturulması Reseller Paketi altında hosting hizmetinin oluşturulması Kesintiyi en aza indirmek için Mevcut Share Hsting Paketlerinin Reseller Paketleri Altına Aktarılması İçindekiler Hsting hizmeti için silme isteği luşturulması Reseller Paketi altında hsting hizmetinin luşturulması Kesintiyi en aza

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 01.02.2016 Sayı: 2016/01. Konu: E-DEFTER GÖRÜNTÜLEYİCİ PROGRAMI İLE SÖZ KONUSU PROGRAMA İLİŞKİN KULLANIM KILAVUZU YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 01.02.2016 Sayı: 2016/01. Konu: E-DEFTER GÖRÜNTÜLEYİCİ PROGRAMI İLE SÖZ KONUSU PROGRAMA İLİŞKİN KULLANIM KILAVUZU YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 01.02.2016 Sayı: 2016/01 Konu: E-DEFTER GÖRÜNTÜLEYİCİ PROGRAMI İLE SÖZ KONUSU PROGRAMA İLİŞKİN KULLANIM KILAVUZU YAYINLANMIŞTIR Gelir İdaresi Başkanlığı nın www.edefter.gov.tr internet

Detaylı

FOREACH V1.8. Su Arıtma Sistemleri Bakım Takip ve Ön Muhasebe Programı. www.sercantogrul.com 0506 588 17 18

FOREACH V1.8. Su Arıtma Sistemleri Bakım Takip ve Ön Muhasebe Programı. www.sercantogrul.com 0506 588 17 18 FOREACH V1.8 Su Arıtma Sistemleri Bakım Takip ve Ön Muhasebe Programı www.sercantogrul.com 0506 588 17 18 İçindekiler Foreach Hakkında... 2 1-Anasayfa... 3 2-Bakım Kartı... 4 3-Tanımlama İşlemleri... 5

Detaylı

ORACLE DATABASE 11G R2 KURULUMU

ORACLE DATABASE 11G R2 KURULUMU ORACLE DATABASE 11G R2 KURULUMU Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu makalesiyle OEL 5 kurulumunu adım adım birlikte öğrenmiştik. Sonraki makalemizde sunucumuzu Oracle DB 11gR2 kurulumuna hazırlamak için

Detaylı

1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi Tanımlama Đşlemleri

1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi Tanımlama Đşlemleri MERKEZĐ KAYDĐ SĐSTEM KULLANICI KILAVUZU MESAJ TĐPĐ VE MESAJ FONKSĐYONU BAZINDA BĐLDĐRĐM MAIL ADRESĐ TANIMLAMA Đçindekiler Đçindekiler... 2 1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 9: Fonksiyonlara dizi aktarma Fonksiyonlara dizi aktarmak değişken aktarmaya benzer. Örnek olarak verilen öğrenci notlarını ekrana yazan bir program kodlayalım. Fonksiyon prototipi yazılırken, dizinin

Detaylı

Windows VISTA Ultimate Kurulumu ve Yönetimi

Windows VISTA Ultimate Kurulumu ve Yönetimi Windows VISTA Ultimate Kurulumu ve Yönetimi Windows Vista Ultimate, Vista'nın tüm özelliklerini içinde barındırıyor ve en pahalısürüm olarak listede yerini alıyor. SİSTEM GEREKSİNİMLERİ 1 GHz 32-bit işlemci

Detaylı

Legends hesabı olan bütün sihirdarlar turnuvada yarışmak için uygundur.

Legends hesabı olan bütün sihirdarlar turnuvada yarışmak için uygundur. SSS Q: HER EŞLEŞMENİN GALİBİNİ BELİRLEMEK İÇİN KAÇ OYUN OYNANACAK? A: Turnuva, 5v5 Sihirdar Vadisi öldün çık (1 maç üzerinden), finaller ise 3 maç üzerinden gerçekleşecek. Q: BU TURNUVAYA KATILABİLİR MİYİM?

Detaylı

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ANA EKRAN Makinenin şalteri açıldığında 5 sn boyunca açılış ekranı gelir. Daha sonra ana ekrana geçilir. Bu ekranda

Detaylı

KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ

KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ İçindekiler Tablosu... 1 KOCAELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EVRAK TAKİP SİSTEMİ KULLANICI KLAVUZU(OKUL)... 3 1.ETS (Evrak Takip Sistemi )Nedir?... 3

Detaylı

PROFESSIONAL DEVELOPMENT COLLECTION GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ

PROFESSIONAL DEVELOPMENT COLLECTION GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ PROFESSIONAL DEVELOPMENT COLLECTION 1 KAPSAM Profesyonel eğitmenler e ve araştırmac rmacılar için i in tasarlanmış ıştır. Eğitim ve ilişkili disiplinlerden 350 si hakemli dergi olmak üzere yaklaşı şık

Detaylı

Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin.

Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Cihazın ön tarafında orta kısımda 2 adet aralık tuşu yer

Detaylı

NOTERLERİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA

NOTERLERİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA NOTERLERİN MÜNHAL NOTERLİKLERE ATAMA VE VAZGEÇME TALEPLERİNİN VATANDAŞ PORTALI ARACILIĞI İLE ALINMASINA İLİŞKİN AYRINTILI AÇIKLAMA 1. Aşama : Münhal bulunan noterliklere müracaatta bulunmak isteyen noterler,

Detaylı

PALO ALTO FIREWALL HAZ LG LER

PALO ALTO FIREWALL HAZ LG LER PALO ALTO FIREWALL HAZ LG LER Haz rlayan : Mehmet Emin DO AN Sistem Mühendisi HAZA ER M NASIL SA LANIR? Default IP User Password 192.168.1.1 admin admin Cihaz za seri/console port, SSH ve Web GUI üzerinden

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

System Center Operations Manager 2007 Kurulum,Client Discovery ve Performans İzlemesi

System Center Operations Manager 2007 Kurulum,Client Discovery ve Performans İzlemesi System Center Operations Manager 2007 Kurulum,Client Discovery ve Performans İzlemesi Serhad MAKBULOĞLU MCSE/MCITP/MCT Serhad.makbuloglu@cozumpark.com Ajanda System Center Ürün Ailesine Genel Bakış SCOM

Detaylı

EBYS Eğitimi. Sisteme erişim adresi: http://ebys.trakya.edu.tr/

EBYS Eğitimi. Sisteme erişim adresi: http://ebys.trakya.edu.tr/ EBYS Eğitimi Sisteme erişim adresi: http://ebys.trakya.edu.tr/ Sistem Java üzerinden çalışmaktadır. Eylül 2015 itibari ile Chrome / Java destek vermeyi kestiğinden Chrome ile çalışmamaktadır. 1 den fazla

Detaylı

İŞLEM BASAMAKLARI, KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR ve ÇÖZÜM YOLLARI

İŞLEM BASAMAKLARI, KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR ve ÇÖZÜM YOLLARI İŞLEM BASAMAKLARI, KARŞILAŞILABİLECEK HATALAR ve ÇÖZÜM YOLLARI Yapılacak işlemleri 4 basamak halinde inceleyelim. 1. (Bilgi aktarımı) İdarenin yapması gereken bilgi güncelleme işlemleri 2. (Bilgi aktarımı)

Detaylı

Facebook connect ile kullanıcı giriş çıkış

Facebook connect ile kullanıcı giriş çıkış Facebook connect ile kullanıcı giriş çıkış 12 Mayıs Salı 09 Diğer Dökümanlar http://mfyz.com/facebook-connect-ile-kullanici-giris-cikis Facebook Connect Nedir? Facebook, uzun süredir api'si dışında connect

Detaylı

Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması. İçindekiler. Harmony

Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması. İçindekiler. Harmony Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması İçindekiler Anonim Verilerin Lenovo ile Paylaşılması... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement

Detaylı

İçerik. Raporları. 2 Sık Kullanılanlar. 4 Özet Raporlar. 7 Hız Raporları. Genel Rapor. Son Durum Bilgileri. Çalışma Raporu. Duraklama Süreleri

İçerik. Raporları. 2 Sık Kullanılanlar. 4 Özet Raporlar. 7 Hız Raporları. Genel Rapor. Son Durum Bilgileri. Çalışma Raporu. Duraklama Süreleri İçerik 0 5 Raporlar 1 Kullanıcı... Raporları 5 2 Sık Kullanılanlar... 5 3 Genel... Rapor 6 Genel Rapor 6 4 Özet Raporlar... 6 Araç Günlük Kullanım Özetleri 6 Son Durum Bilgileri 7 Araç Çalışma Raporu 7

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

Bellek Analizi ile Zararlı Yazılım Analizi

Bellek Analizi ile Zararlı Yazılım Analizi Bellek Analizi ile Zararlı Yazılım Analizi Yine bir gün twitter.com/hack4career hesabından duyurulan hack edilmiş ve/veya zararlı yazılım barındıran web sitelerine göz atarken gün aşırı tespit edilen,

Detaylı

Linux Sistemlerde Silinmiş Dosyaları. Forensics)

Linux Sistemlerde Silinmiş Dosyaları. Forensics) Kurtarmak (Disk Forensics) Bu yazı Linux sistemlerde temel seviyede dosya sistemleri, özellikleri vedesteklenen dosya sistemleri üzerinde silinen dosyalarin geri getirilmesi ile ilgili bilgiler içermektedir.

Detaylı

DÖNER SERMAYE MALİ YÖNETİM SİSTEMİ

DÖNER SERMAYE MALİ YÖNETİM SİSTEMİ TAŞINIR MODÜLÜ ENVANTER AKTARMA İŞLEMLERİ 1. ENVANTER AKTARMA İŞLEMİ İÇİN EXCEL DOSYASININ İNDİRİLMESİ VE EXCEL FORMATI Envanter aktarma işleminin gerçekleştirilebilmesi için http://www.dmisproje.muhasebat.gov.tr/download.html

Detaylı

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016 AIMCO AIMCO Kullanım Kılavuzu Mayıs 2016 MB Akademi Küçükbakkalköy Mah. Dudullu Cd. Brandium Rezidans R2 Blok No:23-25 No:126 Ataşehir / İSTANBUL Tel: 0216 692 01 91 Web: www.mbakademi.com.tr 2 AIMCO Mobil

Detaylı

Xerox ConnectKey Teknolojisine sahip Çok Fonksiyonlu Yazıcılarla (MFP'ler) Kullanım İçin

Xerox ConnectKey Teknolojisine sahip Çok Fonksiyonlu Yazıcılarla (MFP'ler) Kullanım İçin Xerox App Gallery Uygulaması Hızlı Başlangıç Kılavuzu 702P03997 Xerox ConnectKey Teknolojisine sahip Çok Fonksiyonlu Yazıcılarla (MFP'ler) Kullanım İçin Xerox App Gallery Uygulamasını, ConnectKey özelliğine

Detaylı

Baskı Đstemci ve Sunucuları. Sunucu. Đstemci

Baskı Đstemci ve Sunucuları. Sunucu. Đstemci Baskı Đstemci ve Sunucuları En son sabırsızlar için baskı adli yazıda FreeBSD sistemimize nasıl yazıcı yükleyebileceğimize göz atmıştık.bu yazıda ise FreeBSD sistemimizle beraber gelen programlar yardımı

Detaylı

KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM

KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM BAŞLANGIÇ REHBERİ KAPSAMLI İÇERİK SADELEŞTİRİLMİŞ ARAMA MOTORU YENİLİKÇİ BİLGİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ PRATİK GÖRÜNTÜLEME ARAÇLARI MOBİL ERİŞİM LEXPERA Yeni Nesil Hukuk Bilgi Sistemi, hukuki araştırmalarınızı

Detaylı

VODAFONE M2M YAZARKASA SERVİSİ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ

VODAFONE M2M YAZARKASA SERVİSİ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ ye (kısaca Vodafone ) tarafından yürütülen ve MT Bilgi Teknolojileri ve Dış Ticaret A.Ş. den (kısaca MT ) Yazar Kasa POS cihaz(lar)ı satın almış olan firmalara sunulmakta olan Vodafone İş Ortağım M2M Yazarkasa

Detaylı

MikroÖdeme Servis Dökümanı

MikroÖdeme Servis Dökümanı MikroÖdeme Servis Dökümanı 1 TurkcellMobilÖdeme Nedir? TurkcellMobilÖdeme 36 milyonu aşkın Turkcell kullanıcısının cep telefonlarını kullanarak, sadece bir SMS ile, pratik bir şekilde ödeme yapmasına olanak

Detaylı

Tlos Lite v1.8.0 Kurulum Kılavuzu Ekim 2013

Tlos Lite v1.8.0 Kurulum Kılavuzu Ekim 2013 Tlos Lite v1.8.0 Kurulum Kılavuzu Ekim 2013 r00112ig-tr Tlos Lite 1.8.0 Kurulum Kılavuzu 2008-2013, Likya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Hizmetleri Ltd. Şti. Tüm hakları saklıdır. Bu kılavuzdaki içerik

Detaylı

FreeBSD istemcileri arasında Ipsec tünelleme

FreeBSD istemcileri arasında Ipsec tünelleme FreeBSD istemcileri arasında Ipsec tünelleme Bir tür ip güvenlik çeşidi olan Ipsec, ip paket seviyesine kadar olan Internet trafiğini şifreleme yöntemidir.bu da SMTP gibi güvenliği düşük olan protokolleri

Detaylı

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7 7. 30Ekim - 2Kasım 202 6. AFTA 22-23Ekim 202 5. 5-9 Ekim 202 4. 8-2 Ekim 202 3. -5 Ekim 202 EYLÜL 2. 24-28 Eylül 202 EYLÜL. 7-2 Eylül 202 202 203 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE : : BİLGİ VE TEKNOLOJİ

Detaylı

Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9

Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9 Ö RENME FAAL YET 9 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yaz l m ile çal ma esnas nda zaman iyi kullanmak için makro haz rlayabileceksiniz. ARA TIRMA Sürekli tekrar n yapt n zi lemlere

Detaylı

1.1 HKMOBĐS PROJESĐNE GĐRĐŞ

1.1 HKMOBĐS PROJESĐNE GĐRĐŞ GĐRĐŞ 1.1 HKMOBĐS PROJESĐNE GĐRĐŞ Đnternet tarayıcınızdan http://www.hkmo.org.tr/ adresine girdikten sonra sayfanın sağ üst kısmında yer alan ÜYE GĐRĐŞĐ bağlantısına tıklayarak Harita ve Kadastro Mühendisleri

Detaylı

ONLİNE KATALOG TARAMA (YORDAM KÜTÜPHANE OTOMASYON PROGRAMI)

ONLİNE KATALOG TARAMA (YORDAM KÜTÜPHANE OTOMASYON PROGRAMI) ONLİNE KATALOG TARAMA (YORDAM KÜTÜPHANE OTOMASYON PROGRAMI) Toplu tarama yapmak için; sol menüden tarama yapmak istediğiniz ilgili fakülteyi seçerek Ara demeniz gerekmektedir. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi

Detaylı

Android Uygulamalarında Güvenlik Testi

Android Uygulamalarında Güvenlik Testi Android Uygulamalarında Güvenlik Testi Şubat ayında Gartner tarafından yayımlanan bir rapora göre dünya genelinde 2011 yılının 4. çeyreğinde satılan akıllı telefonların %50.9 unda Android işletim sisteminin,

Detaylı

Bölüm 1 - PowerPoint 2010 Programını Başlatmak

Bölüm 1 - PowerPoint 2010 Programını Başlatmak 2 Bölüm 1 - PowerPoint 2010 Programını Başlatmak Microsoft PowerPoint programı slayt ve sunu hazırlamak için kullanılan oldukça güçlü bir programdır. PowerPoint programında hazırladığınız slaytlar (sayfalar)

Detaylı

Kis3 max Cep Telefonu Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Kis3 max Cep Telefonu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Kis3 max Cep Telefonu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 23 YASAL BİLGİLER Telif Hakkı 2014 ZTE CORPORATION. Tüm hakları saklıdır. Bu yayının hiçbir bölümü ZTE Corporation'ın önceden yazılı izni olmadan fotokopi

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı