MANYETİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLARDA KÜTLE AKTARIM KATSAYILARININ İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MANYETİK OLARAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLARDA KÜTLE AKTARIM KATSAYILARININ İNCELENMESİ"

Transkript

1 MANYETİK OLAAK STABİLİZE EDİLMİŞ AKIŞKAN YATAKLADA KÜTLE AKTAIM KATSAYILAININ İNCELENMESİ Metn ŞENGÜL, Ahet. ÖZDUAL* Şeker Enttüü Etegut/ANKAA; *H.Ü. Kya Mühendlğ Bölüü Beytepe/ANKAA ÖZET Bu çalışanın aacı endütryel proelerde önel yer olan ve ltrayon yardıcı addeler le ön kaplaa yapılarak kullanılan ltrelere alternat olarak daha etkn ve kullanışlı renk gdere telernn gelştrledr. Halen kullanılan teler genellkle ltrayon ve / veya adorpyon şlelernn arklı şekllerdek uygulaaları eaına dayanaktadır. Yapılan çalışada e anyetk olarak tablze edlş br akışkan yatak taarlanıştır. Yatak paraanyetk özellkte, kopozt yapıdak N partküller le anyetk olayan adorbent partküllern karışıından oluşan k arklı partküllü yapıdadır. Adorpyon kolon çalışalarının ateatkel analz ve bunların deneyel verler le karşılaştırılaı prenbne dayanan, kütle aktarı paraetrelernn taynne yönelk odeller gelştrlştr. Çalışada elde edlen onuçların en önellernden br anyetk yatakta kullanılan ve anyetk özellğe ahp olayan adorbentlern (benzer çzgel akış hızlarındak kolon çalışalarında), dğer telere göre daha yükek adorpyon peroranı göteredr. Anahtar Keleler: Adorpyon; Manyetk olarak tablze edlş akışkan yatak; Fl kütle aktarı katayıı; Düzyon katayıı. GİİŞ Bu çalışada anayde ltrayon ve adorpyon şlelernn gerçekleştrldğ kekl çalışan ön kaplaalı ltre telern, yarı kekl veya ürekl çalışan teler halne getrek aaçlanıştır. Sabt yatak ve konvenyonel akışkan yatak kolon uygulaalarına, alternat olableceğ düşünülen anyetk olarak tablze edlş akışkan yatak taarıı ve taarlanan anyetk olarak tablze edlş akışkan yatak tende değşk adorbat addelern adorpyonunu gerçekleştrlştr. Bu aaçla yatak çerğ anyetk ve anyetk olayan çt partkül karışıından oluşan anyetk olarak tablze edlş akışkan yatak gelştrlştr. Manyetk olarak tablze edlş akışkan yatakta kopozt yapıdak anyetk N partküller le anyetk olayan partkül olarak e adorbent akt karbon partküller kullanılıştır. Önerlen teler çn teork odeller gelştrlş ve bu odeller yardıı le kütle aktarı paraetrelern ncelenştr. Manyetk olarak tablze edlş akışkan yatakta çalışalarında akışkan olarak ıvı kullanılıştır. Yatağın dnak davranışlarının teptnde akışkan olarak u, adorpyon çalışalarında e tektl boyaraddelernn ulu çözeltler kullanılıştır. Bu çalışada deneyel te tanılayan ateatkel br odel gelştrlştr. Mateatkel odel ve MATLAB uygulaa prograı le adorpyon teler çn kütle aktarı katayıları tept edlştr. Bu katayıların teptnde odel onuçlar le deneyel onuçlar araındak uyudan yararlanılıştır.

2 . TEOİK ANALİZ Sabt yatak, akışkan yatak ve anyetk olarak tablze edlş akışkan yataklardak adorpyon şlenn kütle aktarı karektertklernn tanılanaı çn br ateatkel odel gelştrlştr. Sabt yatak rkülayonlu teler çn gelştrlen odel, akışkan yatak ve anyetk olarak tablze edlş akışkan yatak teler çnde odel paraetreler değştrlerek kullanılıştır. Model, kolon çerndek kütle aktarıını he katı az he de ıvı az çn ayrı ayrı tanılaakta ve brlkte çözektedr. Gelştrlen odel denklelern çözüü Matlab blgayar prograı yardııyla yapılıştır. Model ve deneyel çalışa onuçları brbrler le karşılaştırılış ve aralarındak uyu tept edlştr.. Sabt Yatakta Kütle Aktarı Eştlklernn Türetldğ Katı-Sıvı Ste. x=l c=c (t) C C * Fl Tabakaı x c=c(x,t) x=x+ x=x C (r,t) r C x=0 c=c (t) Şekl.. Sabt yatakta kütle aktarı eştlklernn türetldğ katı-ıvı te. Sıvı az çn kütle aktarı eştlğ C C ( ε ) v + + = 0 x ε () İlk ter konantrayonun kolon boyunca değş, knc ter ıvı azdak brkn zaanla değş, üçüncü ter katıdak brkn zaanla değşn ade etektedr. Katı az çn kütle aktarı eştlğ 5D = ( ) () Lneer ürücü kuvvet (LDF) odel, katı konantrayonun zaanla değşn, ulaşılablecek aku katı konantrayonu le katının ortalaa konantrayonu araındak arkın doğrual br onkyonu olarak tanılar. Fl tabakaı çn kütle aktarı eştlğ = k a( C C * ) (3) k l kütle traner katayıı (c/), a br hacdek 3 a = kürenn yüzey alanı ve şeklnde ade edlr. e adorbent partkülün yarıçapıdır.

3 . Katı ve ıvı az eştlklernn ortak çözüü Eş zaanlı çözü ancak her k odeln br brn ağladığı l tabakaında ükündür. l = katı 3 5D r =,4 k ( C C*) = ( ) Langur adorpyon zoter le katı yüzeyndek, katı denge konantrayonu, B ayıı ve M aşağıdak şeklde tanılanır C * = (4) ; B = Bot ayıı = K + C * k D 5 5 (5) ; M = + K C B B (6) Katı yüzey konantrayonu le dengede olan l tabakaının katı le teata olduğu (katıya bakan taraı) ıvı az konantrayonu C* aşağıdak şeklde bulunur ( + K C) + ( + K C) + 4( C + ) K B B B B B C* = (7) C* değer ıvı az kütle aktarı eştlğnde yerne konulura aşağıdak eştlk elde edlr. C C 3 ε v + + k x ε ( C M 5 + 4( C + ) K B M = 0 (8) Katı ve ıvı az kütle aktarı adeler brlkte kullanılarak elde edlen yukarıdak eştlğn ayıal çözüü çn onlu arklar teknğ kullanılıştır. Kolon n kadeeye bölünüş ve her kadee çn deranyel eştlkler onlu arklar şeklnde ade edlştr. Eştlk 9 da j zaanı; e kolon kadee ayıını göterektedr. 5 α C j+, + C j+, + αc j+, = ( + M + 4( C + ) K M (9) B + Yukarıdak adede, br onrak zaan dlnde oluşan konantrayon değerler br öncek zaan dl değerler kullanılarak yazılıştır. Bu ade kolonun grş ve çıkış kadeeler harç (= den =nx e kadar) bütün kadeeler çn geçerldr. Grş kadeende = çn C (0) j+, = ZC + Z C nx+ Çıkış kadee =nx+ çn V τ =, Q Z k = τ, Z k = τ C C + C 0 () j +, nx j +, nx j +, nx+ =

4 Kullanılacak topla eştlk ayıı bölünen kolon kadee ayıı kadardır. Kadee ayıının artırılaı le bulunacak olan konantrayon prol, gerçeğe daha yakın hale gelecektr. Bu eştlkler çözek çn eştlkler atr halne getrlr. Çözü Katayı Matr Vektörü Sağ Tara Vektörü j+, C Z C + Z C j, nx+ -α +α C j+, ( 5 + M + 4( C + B ) K M 0 -α +α C j+, ( 3 + M + 4( C 3 + ) B K M x α +α 0 C j+, nx α +α C j +, nx C j+, nx+ 0 ( ( + M + 4( Cj 5 nx + B nx, nx ) + M + 4( C j 5 + B nx nx, nx ) K M K M Oluşturulan çözü atr t=0 den başlayarak her t zaan dl çn çözülekte ve bulunan t+ t dek değerler br onrak değer atrnn oluşturulaında kullanılaktadır. Matlab prograında çözü yapılırken yukarıdak atr ve vektörler kullanılarak algorta yazılıştır. Kapalı (plct) yöntele çözü yapıldığından her br t zaanında, kolonun tü konularındak blneyen konantrayonlar brlkte heap edlektedr..3 Model İle Fl Kütle Aktarı Katayıları (k) ve Yüzey (Katı) Düzyon Katayılarının (D) Tept Modelde deneyel noktalarla uyu ağlayan D ve k bulunurken k arklı progra algortaı kullanılıştır. İlk katı düzyon katayıının çok büyük olduğu varayıı le adece l kütle aktarı katayıı k y kullanarak odel çıktıları elde edlen algortadır knc e he l kütle aktarı katayıı k he de katı düzyon katayıı D y göz önünde bulundurarak heaplaa yapan odel dr. Kolonda uygulanan adorpyon şlende, çalışanın lk zaanlarında katıdak adorpyona uygun telern çok büyük oranda boş olaı ve katı yüzeyne yakın bölgelerde adorpyonun gerçekleşe neden le katı ç drencnn hal edlebleceğ varayılıştır. Dolayıı le bu evrede kütle aktarıı adece l kütle aktarı katayıı taraından kontrol edlektedr. Sadece k l algorta kullanılarak k değer bulunuş, daha onra bu k değer, lerleyen adorpyon zaanlarında he D nn he de k nn olduğu algortada kullanılarak D değer de tept edlştr.

5 .4 Srkülayonlu Sabt Yatak Steler İçn Sadece Fl Kütle Aktarı (k) Kontrollü Mateatkel Model Srkülayonu abt yatak teler çn adece k l kütle aktarı katayıı kullanılarak elde edlen genel eştlk Eştlk dr. Bu eştlk kullanılarak çözü atrler oluşturulur. α C j+, + C j+, + αc j+, + = ( kβ + kβk ().5 Srkülayonlu Sabt Yatak Steler İçn Düzyon Katayılarının (D) Bulunaı Edlen k değerler kullanlarak D düzyon katayıları bulunuştur. Burada kullanılan odeldek algortada he k he de D katayıları bulunaktadır. Bu aaçla katı az ç drencnn gderek öne kazandığı, yan katıdak konantrayonun npeten yükek olduğu evredek deneyel verler ve odel onuçları karşılaştırılıştır. D heaplaa ıraında kullanılan yüzey (urace, old) düzyon katayıı değerdr. D yüzey düzyon katayıı (old, urace duon coecent) genelde katı konantrayonundan bağıız olarak verlene rağen lteratürde katı konantrayonuna bağlı D değerler le de karşılaşılaktadır. tezde kullanılan D değerler şunlardır. D = D (3) D = D (4) D = D exp (5) Burada D ter göterektedr. katının doygunluğa ulaştığı durua karşı gelen D değern.6 Sabt Yatak İçn Fl Kütle Aktarı Katayılarının (k) Bulunaı Şekl.. Modelden k=,67x0-4 c/ olarak bulunur. Boyaradde rezervuar konantrayonunun zaanla değşnde deneyel datalarla odel çıktılarının uyuu. (Zaan aralığı, ht=0,;heaplaa üre (), nt=30x60/ht; Akış hızı= 0,74 l/)

6 .7 Sabt Yatak İçn Düzyon Katayılarının (D) Bulunaı Şekl.3. Modelden k=,67x0-4 c/, D=4,8x0-8 c/ olarak bulunur.; Boyaradde rezervuar konantrayonunun zaanla değşnde deneyel datalarla odel çıktılarının uyuu. (Zaan aralığı (), ht=; Heaplaa üre (), nt=0800/ht; Akış hızı 0.74 l/ ).8 Manyetk Olarak Stablze Edlş Akışkan Yatak İçn Düzyon Katayılarının Bulunaı Şekl.4. Boyaradde rezervuar konantrayonunun zaanla değşnde deneyel datalarla odel çıktılarının uyuu. zaan aralığı, ht=; Heaplaa üre (), nt=4400/ht; k=,7x0-4 c/; D=,7x0-7 c/; Akış hızı=,4 l/; Yatak yükeklğ= 3,5 c; Yatak boşluk ker=0,54; ve olarak odelde kullanılıştır.

7 Çzelge. Srkülayonlu abt yatak teler çn değşk akış hızlarında ve konvenyonel akışkan yatak çn ateatkel odel çalışaları le bulunan k l kütle aktarı katayıları ve D yüzey düzyon katayıı değerler. Akış hızı (l/) k (c/) D (c /) D (c /) D (c /) (Sabt atak) D = D D = D D = D exp 0,54,0x0-4,5x0-8 6,40x0-8,90x0-8 0,376,70x0-4 4,30x0-8,00x0-7 9,50x0-8 0,74,67x0-4 4,80x0-8,40x0-7,0x0-7,540,65x0-4 6,00x0-8 3,00x0-7,50x0-7 Akışkan yatak akış hızı,64 (l/),5x0-4 3,50x0-8,60x0-7 8,00x0-8 Çzelge. Srkülayonlu abt yatak teler çn katı düzvtenn katı konantrayonuna bağılılığını ade eden değşk eştlkler kullanılanılarak odel le heaplanan D değerler. Akış Hızı (l/) (SabtYatak) D (c /) D = D Eştlk (4); Lteratürden D = D D (c /) Eştlk (6) D = D D (c /) Eştlk (7) D = D D (c /) Eştlk (8) 0,54 6,40x0-8,37x0-7 5,50x0-7 4,80x0-7 0,376,00x0-7 3,50x0-7,5x0-6,00x0-6 0,74,40x0-7 4,60x0-7,50x0-6,35x0-6,540 3,00x0-7 4,70x0-7,50x0-6,35x0-6

8 LDF odelnde katı çernde parabolk konantrayon kabulü yapılıştır. Model onuçları le deneyel verler araında gözlenen uyuuzluk anyetk olarak tablze edlş akışkan yataklardak adorbent partküller çn LDF odelnn geçerz olduğunu ortaya koyaktadır. Manyetk alanın katı çndek konantrayon dağılıına etk ettğ ve anyetk olarak tablze edlş akışkan yatak telerdek partküllerde, katı konantrayonunun abt yatak telere göre daha hoojen olduğu şeklnde br açıklaa gözlenen duruu açıklaakta yararlı olablr. Dolayıı le partkül yüzeyndek katı konantrayonu azalakta ve bununla dengede olan ıvı konantrayonu, C* değer de azalaktadır. Katı yüzeyndek C* değernn azalaı e, ürücü kuvvet (C-C*) artırakta ve LDF odelne dayandırılarak heaplanan adorpyon ktarından daha yükek adorpyon gözlenektedr. 3. SONUÇLA Çalışadak onuçların lk anyetk yatakta kullanılan ve anyetk özellğe ahp olayan adorbentlern (benzer çzgel akış hızlarındak kolon çalışalarında), dğer telere göre daha yükek adorpyon peroranı göteredr. Bunun nedennn, kolonda knc partkül olarak bulunan anyetk partküllern kend özgül hareketler (döne, ttreş) onucunda adorbent partküllerle teaına (çarpışaına) bağlı olduğu onucuna varılıştır. Bu çalışada, he adorbent etraındak ıvı l drencnn azalaı, he de katı konantrayonunun daha hoojen br dağılıa ulaşaı nedenyle katı yüzey konantrayonunun düşene bağlı olarak ürücü kuvvetn artaının öz konuu gözlee neden olduğu hpotez ler ürülüştür. SEMBOLLE a Kütle traner alanı (c - ) B Bot ayıı Eştlk (5.) C Çözelt konantrayonu (g/l) C* Adorbent le dengedek çözelt konantrayonu (g/l) D Yüzey (Katı) Düzyon katayıı (c /) k Fl katayıı (c/) LDF Lneer ürücü kuvvet nx Kolon kadee ayıı nt Topla çalışa üre () Q Akış hızı (l/) Partkül yarıçapı (c) Langur odelnde adorplanablecek en yükek adde ktarı (g/g) Br adorbent ağırlığı başına adorplanan ortalaa adde ktarı (g/g) Katı yüzeyndek katı denge konantrayonu (g/g) V Çözelt hac (l) Kolon kadee ayıı j Zaan ε Yatak boşluk ker ρ Sıvının yoğunluğu KAYNAKLA. Şengül M., Manyetk Olarak Stablze Edlş Akışkan Yataklarda Manyetk ve Manyetk Olayan Partküllern Kullanılaı İle Organk Maddelern Sulu Çözeltlerden Sorpyonu ve Mateatkel Modellene, Doktora Tez, H. Ü. Fen Bller En., Ankara, 003

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ 5. MODEL DENEYLEİ İLE GEMİ DİENİNİ BELİLEME YÖNTEMLEİ Gei projeinin değişik erelerinde iteatik odel deneylerine dayalı yaklaşık yöntelerle gei topla direnci e dolayııyla gei ana akine gücü belirlenektedir.

Detaylı

Şekil 1. Bir oda ısıtma sisteminin basitleştirilmiş blok diyagram gösterimi. 1. Kontrol Sistemlerindeki Blok Diyagramlarının Temel Elemanları:

Şekil 1. Bir oda ısıtma sisteminin basitleştirilmiş blok diyagram gösterimi. 1. Kontrol Sistemlerindeki Blok Diyagramlarının Temel Elemanları: Blok yaraları: araşık teler, rok alt ten rrne uyun şeklde ağlanaından oluşur. Blok dyaraları, her r alt te araındak karşılıklı ağlantıyı öterek n kullanılır. Blok dyaralarında her r alt ten fonkyonu ve

Detaylı

Polinom Filtresi ile Görüntü Stabilizasyonu

Polinom Filtresi ile Görüntü Stabilizasyonu Polno Fltres le Görüntü Stablzasonu Fata Özbek, Sarp Ertürk Kocael Ünverstes Elektronk ve ab. Müendslğ Bölüü İzt, Kocael fozbek@kou.edu.tr, serturk@kou.edu.tr Özetçe Bu bldrde vdeo görüntü dznnde steneen

Detaylı

İ Ç Ü ş İ İ ö üğü ş ş ö üğü ü ü İ öğ ü Ç İ Ö Ü ü ğ ç ö ü ü ü ç ç ş ş ğ ç ç İ Ç Ü ş ö üğü İ İ İ İ İ İ ö ü ç Ü ç ş ö üğü ö ü ü İ Ç Ü ş ö üğü ç ç ş ş ğ ü ş ğ ş ç ş ğ ş ü ü ü Ç ü ş ü ğ Ç ğ ü ü ü ü ü Ç ş ş

Detaylı

ğ Ç ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ Ş ğ ğ Ş Ş Ş ö ö ö ğ Ş ö ğ ğ ö ğ ö ğ ğ ğ Ş ö ö ğ ö ğ ğ Ç ğ ö ğ ğ ö ö ğ ğ ö Ö Ç ö Ç ö Ç ö Ç ö ğ ö ö ğ ğ ö ğ ö ğ ğ ğ ğ Ö Ü ğ Ç Ç Ç ğ ö ğ ğ ğ ö ö Ş Ç ğ Ö Ş ğ ö Ç Ş ğ Ç Ş Ç Ş ö ö ö ö Ç ğ

Detaylı

2.a: (Zorunlu Değil):

2.a: (Zorunlu Değil): Uygulaa 5-7:.7 6 7 Baar Yarıyılı Jeodezk Ağlar e Uygulaaları UYGULAMA FÖYÜ,..7.a: (Zorunlu Değl: Yanına arılaayan br kule yükeklğnn trgonoetrk yükeklk belrlee yönteyle eaplanaı UYGULAMA.b : (Zorunlu C3

Detaylı

Adi Diferansiyel Denklemler NÜMERİK ANALİZ. Adi Diferansiyel Denklemler. Adi Diferansiyel Denklemler

Adi Diferansiyel Denklemler NÜMERİK ANALİZ. Adi Diferansiyel Denklemler. Adi Diferansiyel Denklemler 6.4.7 NÜMERİK ANALİZ Yrd. Doç. Dr. Hatce ÇITAKOĞLU 6 Müendslk sstemlernn analznde ve ugulamalı dsplnlerde türev çeren dferansel denklemlern analtk çözümü büük öneme saptr. Sınır değer ve/vea başlangıç

Detaylı

GPS Ölçüleriyle Farklı Modeller Kullanarak Yoğuşabilir Su Buharı Miktarının Hesaplanması

GPS Ölçüleriyle Farklı Modeller Kullanarak Yoğuşabilir Su Buharı Miktarının Hesaplanması MMOB Harita ve Kadatro Mühendileri Odaı, 14. ürkiye Harita Biliel ve eknik Kurultayı, 14-17 Mayı 013, Ankara. GPS Ölçüleriyle Farklı Modeller Kullanarak Yoğuşabilir Su Buharı Miktarının Heaplanaı İlke

Detaylı

Ğİ İ ÖĞ Ü Ğ Ğ Ç ğ ÜÇÜ Ş Ç Ç Ğ Ğ Ğ ğ Ç Ç ğ Ç Ö ğ Ğ Ç ğ ÜÇÜ Ş ğ ğ Ğ Ğ» Ğ Ğ Ç ğ ÜÇÜ Ş Ç Ç ğ Ç ğ Ç Ğ Ğ Ğ Ç ğ Ğ Ç ğ ÜÇÜ Ş Ç Ğ Ğ Ğ Ş ĞĞ Ç Ğ ğ ğ ğ ğ İ ğ Ç Ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi

Tek Yönlü Varyans Analizi Tek Yönlü Varyan Analz Nedr ve hang durumlarda kullanılır? den fazla grupların karşılaştırılmaı öz konuu e, çok ayıda t-tet nn kullanılmaı, Tp I hatanın artmaına yol açar; Örneğn, eğer 5 grubu kşerl olarak

Detaylı

ğ Ş ğ ş ğ İ ö ç ö ö İ ğ ş ş ç ç ğ ç ğ ş ğ İ Ş Ü İş ö Ö ğ Öğ ş ğ ğ İ ö ö Çğ ö İ ö ç İ ş ş ş ç ş öğ ş Ş ğ ö ğ ş ö ğ İ ğ ö ş ş ş ğ ğ İ ş ğ çö ğ ğ ş ö öğ ç öği İ ğ ğ ğ ğ öğ ö ş ğ İ ç ş İ İ ğ ç İ İ Ö ÖĞ İ ğ

Detaylı

İ» Ö İ İ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ö ö ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö Ü Ü ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ İ İ İ İ ğ ğ ğ ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ö ç ç ğ ö ö ç ğ ç ç ğ ç ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ Ü Ş İ ö İ ğ ğ İ İ ğ ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

Ü Ö Ö ö ö Ü Ü Ö ö ç ç ö ç ö ç ç ö ö ö ö ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ö ç ç ö ç» ö ö ö ö ç ö ö ö ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

İ Ğ Ş İ» Ğ Ğ ö Ğ ö ö Ç ö Ç İ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç ö ö ö ö ö ö İ İ ö ö ö Ü ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö İ ö ö İ ö ö İ İ ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç İ İ ö İ İ İ İ Ö İ Ç ö ö Ö Ç ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı

Ç Ç ü Ş ç Ü İ İ İ İ İ Ü İ İ Ş ğ ü Ö ç ç ü ç İ Ü ç İ İ ü ç ü ç İç ö ö ö ö ü ü ü ü ü ü ö Ü İ Ö İ ç ö ğ ü ö ç ç ö ç ö ü ğ ğ Ş ç Ç Ç Ş ü ö ç ğ ç ü ü ü ö ö ü ö ü ü ü ğ ğ ç ğ ğ ü ü ü ç ö ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ü ü

Detaylı

ü ü ü ö ü ü Ö Ö Ö öğ öğ ü ü İ ç ö ü ü ü Ü ü ö ü ü ö ö ö ö ö ç ö ö ü ö ü İ Ö Ü ü ü ü ü ö ü ö ü ü ü ü ü ç ü ö ç Ö ü ç ö ö ö ü ü ö ö ö ç ü ç ö ç ö ö ü ö ö ç ü ç ç ö ü ü ü ü ö ü ü ö ü Ö Ö ö ü ü Ö ö ö ö ü ü

Detaylı

ç ç ö Ğ Ö Ş ö ü ü Ş ç ö ü ç ğ ü ç ç Ğ Ü Ü ÜĞÜ ç ö ö ü ç ü üç ç ğ ü ü Ş ğ ü ü üğü ç ö ö ü ç ü ö ç Ş Ş ü ü üğü Ğ Ğ Ş ü üğü Ğ ç ü ö ğ ü ö Ö Ü Ş ü ü ü Ğ ğ ü ö ğ ü ü üğü ğ Ö Ğ ğ ü ü ü ç ö ö ü ö ü ü ğ ç ç ö

Detaylı

ü ü üğü ğ Ö ü ö üş ö İ ü ü üğü ş ğ ç İ ç Ş ç ş ğ ş ş ğ ç ö ç ğ ş ş ş ö ü ğ ş ğ ü ü üğü ü ğ ö ü ü üğü ş ğ ş ş ş ö ü ç ğ ö ü ğ ö ü ü üğü ş ö ğ ç ğ ü ü üğü ü ğ ü ü üğü ü ü ü üğ ü ğ ö ü ğ ş ö üş ü ü üğü ü

Detaylı

İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ğ Ğ Ş Ç Ş Ö Ş Ç İ Ç İ Ç Ş Ç Ü İ İ İ Ş Ş Ş Ş Ö Ç Ş Ş Ğ Ş Ç Ö Ş Ö Ö İ Ş Ç Ş Ş Ç Ş Ğ Ğ Ğ Ç İ Ğ Ş Ş Ç Ç Ş İ Ç Ş Ş Ş Ş İ Ğ Ö Ö Ş Ç Ş Ç Ş Ş Ş Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ç Ç Ç Ö Ş Ç Ö Ö Ş İ İ Ç Ş Ş Ğ Ü Ş İ Ö

Detaylı

ç ğ ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ç ğ ç ç ç ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ğ ç ğ Ü ç ğ ğ ğ ç Ü ç ç ç ç ğ ç ğ ğ

Detaylı

ü Ğ İ Ğ ü İ ç ü ü ü ç Ç ü ü ç Ç ü ü ç ü ü Ü Ç Ü ç ü ü ü ü ü ç Ç ü ü ç İ ü Ğ Ş İ İ ü Ğ İ Ğ ü İ Ö üçü ü Ö Ö ü Ö ü İ İ Ş Ğ İ İĞİ ü ü ü Ğİ İ Ğ İ Ğ ü Ö Ö Ü İĞİ ü Ü İ İ Ğİ ü ü Ğ İ İ İ İ İ İ ç ü ç ü ç ü ü ç ü

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üü ş ş ö üü Ü ü ü ö ü ç ü ü ü Ö Ü Ü Ö ç ç ş ş ç ç ü İ ü ç Ü ç ş ö üü ö ü ü ç ş ş ü ş ş ç ş ş ü ü ü ç ü ş ü ç Ş ü Ü ç ü ü ü ç ş ş ö ş Ö ş Ö ş ö ü ç ş Ç Ü Ç ş Ç İ Ü İ Ü Ş ş ü ş ö çü ü Ç Ü ü ö ş

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ Ö ö üğü Ş ü öğ ü ç Ç ü ü ü Ç Ü ç ğ ç ğ Ğ ç Ş ğ ç ö ğ ğ ü ç Ü Ç ö üğü ö ü ü İİ Ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü ç ü ü Ş ü ğ ç ü ü ç ü ü ç ö Ö Ş Ö ğ ö ü ç ğ İ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü İ ü ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç Ç ç ü ç Ş

Detaylı

Ğ Ğ Ö İ İĞİ» Çö İ İ İĞİ Ç İ İĞİ Ü İ İĞİ İ İ ö ö ö Ğ İ ç Ö Ö ö ö ö ç ç ö Ö ö ö ö ö ö Ö ç ç ç ç ç Ğ ç Ğ İ Çö öğ ö İ İ İ ç ö ö ç Ğ İ ö ö İ İĞİ İ İĞİ Ğ Ç Ğ ö ö ö Ğ ç Ö Ö ö ç ö Ö ö ö ç ö ö ö ç Ö ç ç ç ç ç Ğ

Detaylı

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ İ Ş Ş İ İ Ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ Ö Ö Ç ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ İ ğ ğ Ç İ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ş ğ ğ ğ Ü ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ Ö ğ ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ ö üğü ü öğ ü ü ü ü Ö ği İ ü ö İ ğ Ğ Ü Ç ö üğü ö ü ü Ç ğ ü ğ Ş ğ ü ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ü ü ö Ö Ş Ö ğ ö ü Ç ğ İ Ç Ü Ç ğ ğ Ü Ü ü «ü ö üğü İ Ü Ö Ü İ Ş İ Ü ü ö ü ö ğ ü İ «Ö ü ö ü İ ğ Ş ü Ş ö ö ü

Detaylı

Ç Ü ğ Ç ç Ğ ç Ü ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ç ç Ö Ş Ö ğ ç ğ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü Ç Ü ğ ğ Ü ğ ç Ç ğ Ü ç ç ğ Ğ Ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ş Ş Ç Ö Ö ç Ç ğ ç ç ğ ç ğ ç ç ç ğ ç ç ç Ü ç ç ç ğ Ö Ü Ç Ş Ş ç Ö ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ

Detaylı

Ü ş ğ ğ Ü ş Ç ğ ş ş Ç ğ ş Ü ğ Ü ş ğ Ü Ç ğ ğ Ü ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ş ş ş Ç Ç Ö ş ğ ş ş ğ ş ğ ğ ş Ü Ç ğ ş ğ ş ş ğ Ü ğ ş ş ğ ş ş ş ş ş ş ğ ğ ş ş ş ş ş ş ş Ü ğ ş ş Ü Ç ğ Ç Ç ş ş ş ğ ş Ö ÇÜ Ö ş ğ Ö ş ş ğ ş

Detaylı

ç ü ü ç ç ş İ Ç Ü ş İ Ç Ü ç ş ü İ Ç Ü ş ş ç ş ü Ö ü Ö İş ş ç İ Ç Ü ş ş ç ü ç ş ş İ Ç Ü ş ç Ü İ Ç Ü İ Ç Ü ü ç ş ş ş İ Ç Ü ç ü ş İ Ç Ü İş ş ş ü ş İ Ç Ü ş ü ş üç ü ş ş ş ç ü ü ç ş ş ş ş ü ş ü ü ş ç ü ç ç

Detaylı

Ü Ü Ğ Ş Ş Ş Ş Ş Ü Ğ ç Ş Ğ Ü Ü Ğ Ü Ş Ö ç ç Ğ Ğ Ü Ş Ü Ş Ş ç ç Ç Ü Ş Ç Ç Ü Ş Ş Ü Ü Ü Ü Ü Ü ç Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ş Ğ Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ş ç ç ç Ç ç ç ç ç ç ç Ç ç Ç ç ç ç

Detaylı

Ğ Ğ Ü Ü Ö Ü Ö Ö Ö Ü Ö Ü Ü Ü Ü Ü İ İ Ü Ü Ö Ö Ü Ö Ü Ö Ü Ö İ Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ü Ö İ Ö Ü Ö İ Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö İ Ü İ Ü İ İ İ İ İ İ İ Ö İ Ü İ İ İ Ö İ Ö Ö İ İ Ö Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö

Detaylı

Ş İ İ ç İ İ İ İ ç Ş ü ü ü ü ç ü üç ü ü ü ç ü ü Ü İ Ğ Ş üç ü İ ü ü ü ç ü ç Ç ç İ ü üç ü Ç üç ü ç ç Ç ü Ç ç üç ü ç Ç ç ç ç ç Ğ Ğ ç İ ü ü ç ç ç ü ü ü Ü ç ç ü ç ç ü ü ü Ö ü ü ü ü Ü ü ü ç ü ç ç ü ü ü ü ç ü

Detaylı

Ğ Ğ ö Ş Ş Ğ Ş Ş Ü Ş Ğ Ğ Ğ ö ö Ğ Ş Ş Ğ Ğ ö Ğ ö ö ö ö ö ö ö ö Ü Ş Ö Ö Ö Ş Ş Ç Ü ö Ü Ü Ğ ö «ö ö ö Ğ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö ö ö Ö Ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ö Ö ö ö Ç Ö ö Ü ö

Detaylı

Ğ ü ü ç ş ş ğ ğ ğ ğ Ö ü ğ ş ğ ü ş Ç ş ş Ç ş ü ü ü ğ ç ç ş ü ş ş Ç ş ü ü ü ü ğ ş ş ü ü ş ş ş ü ü ğ ü üğü ş ç ü ü Ç ç ğ ü ü üğü ğ ü ç ş ş ş ş ğ ç ü ü ü ş ş ş Ç ş Ç ğ Ç ğ Ç Ç ü ş ş ü Öğ ü ş ş ğ ç Ç Ç ş Ç

Detaylı

Ü Ğ Ğ Ş Ö Ü Ü Ğ Ğ ü ü ü ü ü Ö Ü ü ü ü Ş ü ü Ş Ş ü ü ü ü üü ü Ş ü ü ü ü ü ü ü Ç ü ü ü ü ü ü ü üü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü Ö ü ü ü ü ü ü ü ü Ç Ş Ç üü Ş ü ü ü ü üü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü Ş ü ü ü Ü ü ü

Detaylı

PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN TİTREŞİM YALITIM PERFORMANSININ İNCELENMESİ

PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN TİTREŞİM YALITIM PERFORMANSININ İNCELENMESİ 9. Ululararaı Makina Taarı ve İalat Kongrei 3 5 Eylül 000, ODTÜ, Ankara, Türkiye PASİF ve YARI AKTİF SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN TİTREŞİM YALITIM PERFORMANSININ İNCELENMESİ Meut ŞENGİRGİN, Uludağ Üniveritei

Detaylı

Ş ş ş ğ Ö ç Ç ş ö ş ğ ğ ğ ç ğ ğ ş ğ ş ö ğ Ş ş ş ş ş Ş ş ğ ç ç ş ş ğ Ş ş ş Ş Ş Ş ö ö ş ğ Ü ş ö ş ç ğ Ş ö ğ ç ç ş ç ö ğ ş ö ğ ğ ç ş ş ş ğ ö ş ö ğ ö Ş ç ç ş Ç ğ ş ş ö ş ğ ğ ö ş ç ö ç ğ ş Ç ş ş ş ğ ç ğ ö Ö

Detaylı

MAK 212 - TERMODİNAMİK. ÖDEV 6b-ÇÖZÜM

MAK 212 - TERMODİNAMİK. ÖDEV 6b-ÇÖZÜM MAK - ERMODİNAMİK CRN: 688, 689, 690, 69, 69 00-0 AHAR YARIYILI ÖDEV 6b-ÇÖZÜM S barı adyabatk br türbne 6 Ma baın, 600ºC ıcaklık e 80 / ızla rekte, 50 ka baın, 00ºC ıcaklık e 0 / ızla ıkaktadır. ürbnn

Detaylı

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain *

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain * BİR ESAS İDEAL BÖLGESİ ÜZERİNDEKİ SONLU DOĞURULMUŞ BİR MODÜLÜN DİREK PARÇALANIŞI * Drec Decompoon of A Fnely-Generaed Module Over a Prncpal Ideal Doman * Zeynep YAPTI Fen Blmler Enüü Maemak Anablm Dalı

Detaylı

NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dinamiği Aygıtının Kullanımı İle İlgili Bilgiler Başlıklı Bölümü okuyunuz.

NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dinamiği Aygıtının Kullanımı İle İlgili Bilgiler Başlıklı Bölümü okuyunuz. 8. AÇISAL HIZ, AÇISAL İVME VE TORK Hazırlayan Arş. Grv. M. ERYÜREK NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dnamğ Aygıının Kullanımı İle İlgl Blgler Başlıklı Bölümü okuyunuz. AMAÇ 1. Küle merkez boyunca geçen ab br

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

Fen ve Mühendislik için Fizik 1 Ders Notları: Doç.Dr. Ahmet CANSIZ

Fen ve Mühendislik için Fizik 1 Ders Notları: Doç.Dr. Ahmet CANSIZ 9. ÇİZGİSEL (OĞRUSAL) OENTU VE ÇARPIŞALAR 9. Kütle erkez Ssten kütle erkeznn yern ssten ortalaa konuu olarak düşüneblrz. y Δ Δ x x + x = + Teraz antığı le düşünürsek aşağıdak bağıntıyı yazablrz: Δ= x e

Detaylı

2011-2012 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Karayolu Dersi (0423412) Grup 4 Uygulama-I -Çözümler

2011-2012 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Karayolu Dersi (0423412) Grup 4 Uygulama-I -Çözümler 011-01 Öğreti Yılı Bahar Yarıyılı Karayolu Der (04341) Grup 4 Uygulaa-I -Çözüler Soru 1 (MSY-3+4)- Topla kütle 1,5 ton olan bir otoobil 80 k/a hızla %6,5 eğili bir yol keinde eyrederken yarıçapı 350 olan

Detaylı

Ü Ğ Ğ ŞŞ ş Ğ ö Ğ ç ö ö ş ş ş ö ö ç ö ş Ç Ğ Ğ ç ş Ğ ş ç ö ş ç ş ş ö ö ş ö ş Ü ş ş ş ç ç Ü ş ş ö ş ş ö ş ş ş ö ç ş ö ş ş ö ş ş ç Ş ş ö ş ş ö ö Ç ç Ş ş ç ş ş ş ç ş ş ç ş ş ş ş ö ş ö ö ş ş ş ş ç ş ş ş ş ç

Detaylı

Ü Ü İ İ İ Ğİ Ü Ö İ İ Ğ Ğ İ ç İ Ğ ç ç ç İ ç ç İ İ ç ç ç İ ç ç İ ç ç ç Ü Ü İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç İ ç ç ç ç ç ç ç Ü İ ç ç İ Ö ç Ü ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç Ü Ü ç İ ç ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

Ğ İĞİ Ü ğ ğ ğ Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ö Ç Ç Ç Ğ Ç ÜÜ Ğ Ş Ğ Ç Ğ Ç Ğ Ğ İ Ş İ İ ğ ğ ğ İ İ İ İ Ü İ ğ ğ ğ ÖÇ ğ ö ğ ö ö ğ ö ö ğ Ç ğ ö ö ğ ö ö ö ö ğ ğ ö ğ ğ ö ö Ç Ü İ Ş İ İ ğ Ş İ İ İ İ Ş ö Ç ö ö ğ ğ ö ö ğ ö Ç Ç İ İŞ İ

Detaylı

«Ğ ğ İ ğ Ü Ü İ İ ğ ğ Ü Ü İ İ Ğ ğ ğ İ İ Ü Ü İ İ Ü İ Ğ Ü Ü ÜĞÜ Ğ İİ İ Ü ğ İ İ İ İİ İ İ Ç İ İ İ ö ö ö ğ İ İ Ö İ ö ğ Ö ğ ö ö ğ ö İ ğ ğ ğ ğ Ü Ü İ İ İ Ğ ğ ğ Ç ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ö ğ ğ ö ğ İ ğ İ ö ğ ğ ğ ğ

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

Anlık ve Ortalama Güç

Anlık ve Ortalama Güç ALTERNATİF AK-Dere Analz Bölü-4 AC Güç Anlık Güç Oralaa güç Güç fakörü Akf, reakf güç Kpleks güç Reakf güç düzele (Kpanzasyn aksu akf güç ransfer Anlık Güç, p( (herhang br ank güç p Anlık e Oralaa Güç

Detaylı

Iilil"lğI,IğUj h EGE IP_Ij :bejtsempo&umu ivgnsirrsi su nnleri pn

Detaylı

Denklem Çözümünde Açık Yöntemler

Denklem Çözümünde Açık Yöntemler Denklem Çözümünde Bu yöntem, n yalnızca başlangıç değer kullanılan ya da kökü kapsayan br aralık kullanılması gerekmez. Açık yöntemler hızlı sonuç vermesne karşın, başlangıç değer uygun seçlmedğnde ıraksayablr.

Detaylı

ÖRNEKLEME VE NİCEMLEME

ÖRNEKLEME VE NİCEMLEME ÖNEKLEME VE NİCEMLEME Eliizde ürekli bir işaret yada onun graiği olduğunu, bu işareti teleonla arkadaşııza tari edip onun da aynı işareti üreteini/çizeini ağlaak itediğiizi varayalı. Örneğin böyle bir

Detaylı

ç Ğ İ Ğ İ ç ç İ ö ç ö ç ç ç ç ö ö İ İ ç ç ö ç Ü Ü İ İİĞ İÜ Ş ç Ç Ş ç ç ç ç ö ç ç İ «ç İİ İ İ İ Ş ç İ Ş ö Ş Ç Ç ö ç ç ç Ğ ö Ş ö Ş Ğ ç ç Ğ ç Ç ç ç ç ö ç ç ç İ Ş Ğ ö Ğ ç ç ç ö İ ç Ç İ Ş Ğ İ ç İ İİ ç ç Ğ İ

Detaylı

ü Ş ç Ş üç ü ö ü ö ö ü ö ç ü Ö ö ü ü ö ö üç ü ö ç ç ç ç ç Ö ü üç ü ö ç Ç ö ç ç ç Ş ö ç ö ü ö ç ç Ç Ç ç ç ç üç ü ö Ç ç ü ö ü ç ü ö ü ö ü ç ü ç Ğ Ğ ö ü ç ü ö Ş ç ö ü ü ü ü üö ü ü ü ö ö ü ü ç ö ö ö ç ç ü

Detaylı

Ü ü «öü ü ö ü ö ü ü Ü ü ö ü ü Ü ü ö ü ü ü ü Ü ü ö ü ü Ü ü ü üü ö ü ü ü ö ö ö Ş ö ö Ş ö ö Ş Ş ü Ç Ç ö ö ü ü ö Ş ü ö Ç ü ü ö ü ü ü ü Ç ö ö ü ü ö ü ö Ş ö ü üü Ü ü ö ü ü Ö Ö Ü ü ü ü ü ö ü Ç ü ö ü ü ü Ü ü ö

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı