YILI PROGRAMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "- 1 - 2012 YILI PROGRAMI"

Transkript

1 YILI PROGRAMI 18 Ekim 2011 Tarihli ve Sayılı Mükerrer Resmi Gazetede Yayımlanan 11 Ekim 2011 Tarihli ve 2011/2303 Sayılı 2012 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve Ġzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı Eki BĠRĠNCĠ BÖLÜM 2012 YILI PROGRAMININ MAKROEKONOMĠK AMAÇ VE POLĠTĠKALARI I. MAKROEKONOMĠK AMAÇLAR dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan temel amaçlar, makroekonomik öncelikler ve 2012 yılı hedefleri çerçevesinde; dünya ekonomisindeki yavaşlama ve belirsizlik ortamında dahi büyüme sürecinin devam ettirilmesi, istihdam artışının sürdürülmesi, yurt içi tasarrufların artırılması, cari açığın azaltılması, enflasyonun düşürülmesi, mali disiplinin sürdürülmesi ve finansal istikrarın korunması 2012 Yılı Programının temel makroekonomik amaçlarıdır. II. MAKROEKONOMĠK POLĠTĠKALAR A. BÜYÜME VE ĠSTĠHDAM i. Para, maliye ve gelirler politikaları; istikrarlı büyümenin desteklenmesi, istihdamın artırılması, fiyat istikrarı ile finansal istikrarın birlikte sürdürülmesi amaçları çerçevesinde ve eşgüdüm içerisinde yürütülecektir.

2 - 2 - ii. Büyümenin daha sağlam ve güvenilir kaynaklarla finansmanını sağlamak amacıyla yurtiçi tasarrufları artıracak politikalar izlenecektir. iii. Büyümenin talep yönünden ihracat ve özel sektör yatırımlarına, üretim yönünden ise verimlilik artışlarına dayalı olmasını sağlayacak politikalara devam edilecektir. iv. Sanayinin orta düzey teknolojili mal üretiminden yüksek düzey teknolojili mal üretimine kaydırılabilmesi için işgücünün niteliğini yükseltecek, Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek politikalar izlenecektir. v. İşgücü piyasasına yönelik yapılacak düzenlemelerle istihdam artışı hızlandırılacaktır. B. MALĠYE POLĠTĠKASI 1. Kamu Harcama Politikası i. Harcama programları verimlilik artışı sağlamak amacıyla gözden geçirilecektir. Bu amaçla idari bir mekanizma oluşturulacaktır. ii. Harcama programlarının etkin bir şekilde izlenebilmesi için program bazlı sınıflandırma çalışmalarına başlanacaktır. iii. Karar alma ve izleme-değerlendirme sürecinde kritik bir öneme sahip olan kamu mali istatistikleri uluslararası standartlarla uyumlu şekilde yayımlanacaktır. iv. Sosyal yardımların etkinliğinin artırılması amacıyla, sosyal yardımlarla istihdam arasındaki bağlantı güçlendirilecektir. Sosyal yardım sistemi bir bütün olarak ele alınacak ve yardımlardan mükerrer yararlanma önlenecektir. v. Sağlık hizmetleri ve harcamalarında etkinliğin sağlanması amacıyla; sağlık hizmetlerinin kalitesinden ödün verilmeksizin, gereksiz ilaç ve hizmet kullanımını önlemek üzere ilaç ve tedavi harcamaları daha akılcı hale getirilecektir. vi. Sağlık harcamalarına ilişkin denetimlerin daha etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla, sağlık hizmet sunucularının geçmiş davranışlarını dikkate alan denetim modelleri geliştirilecek, risk analizi ve veri madenciliği alanlarında yazılım, donanım ve eğitim altyapısı güçlendirilecektir. vii. Sağlıkta global bütçe uygulaması geliştirilerek sürdürülecektir. viii. Mahalli idarelerin genel bütçe vergi paylarından kamuya olan borçlarına mahsuben yapılacak kesinti, yeni borç doğmasını engelleyecek ve borç stokunun azalmasına yardımcı olacak bir oranla düzenli olarak uygulanmaya devam edilecektir. ix. Özellik gösteren altyapı harcamalarının merkezi idare tarafından desteklenmesi ve personel harcamalarının rasyonalize edilmesi kanalıyla mahalli idarelerin mali yapısında iyileşme sağlanacaktır. x. Kamu ihale sisteminin etkinliğinin artırılması yönünde düzenlemeler hayata geçirilecektir. xi. Emekliler için adil bir intibak sistemi kademeli bir şekilde hayata geçirilecektir. xii. İstihdama ilişkin teşvik düzenlemeleri sade ve etkin bir yapıya kavuşturulacaktır. xiii. Mali sonuç doğuracak düzenlemeler için kısa dönemin yanı sıra orta ve uzun dönemli etki analizleri yapılacaktır.

3 Kamu Yatırım Politikası Kamu yatırım politikasının temel amacı, öncelikli sosyal ihtiyaçları gidermek, üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki altyapıyı geliştirmektir. Bu çerçevede; i. Kamu yatırımlarının etkili, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesi, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılması hedeflenecektir. ii. Eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımlarına öncelik verilecektir. iii. Kamu yatırımları, başta Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki yatırımlar olmak üzere bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı ve bölgesel gelişme potansiyelini değerlendirmeyi hedefleyen ekonomik ve sosyal altyapı projelerine yoğunlaştırılacaktır. iv. Kamu altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde özel sektör katılımını artırıcı modellerin kullanımı yaygınlaştırılacaktır. v. Kamu yatırım teklif ve kararları, sorun, ihtiyaç ve çözüm analizlerini içeren sektörel ve bölgesel ana plan ve stratejileri ile nitelikli yapılabilirlik etütlerine dayandırılacaktır. 3. Kamu Gelir Politikası i. Vergi politikalarının uygulanmasında istikrar ve öngörülebilirlik esas alınacaktır. ii. Ekonominin rekabet gücünü artırıcı üretim yapısının oluşturulmasına, doğrudan yabancı yatırımların ülkeye girişinin hızlandırılmasına, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik vergi politikaları uygulanacaktır. iii. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi ve ihtiyaca göre yeniden yazılmasına yönelik çalışmalara devam edilecektir. Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununun gözden geçirilmesi çalışmaları tamamlanacaktır. iv. Başta yurtiçi tasarruf yetersizliği ve cari açık olmak üzere, büyüme ortamının sürdürülebilirliğini tehdit eden unsurlarla mücadelede vergi politikası gerektiğinde etkin bir şekilde kullanılacaktır. v. İstisna, muafiyet ve indirimler nedeniyle oluşan vergi harcamaları düzenli olarak raporlanacaktır. vi. Vergiye uyumun artırılması ve vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir. vii. Maktu vergi ve harçlar genel ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak güncellenecektir. viii. Vergi politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesine ve enerji tüketiminde tasarruf sağlanmasına yönelik öncelikler de dikkate alınacaktır. ix. Bireysel ve kurumsal tasarrufların teşvik edilmesine ve sermaye birikiminin özendirilmesine yönelik tedbirler alınacaktır.

4 - 4 - x. Mahalli idarelerin öz gelirlerinin artırılmasına yönelik düzenlemeler, imar ve altyapı hizmetleri sonrasında varlıkların değerinde ortaya çıkan artışlar da dikkate alınarak hayata geçirilecektir. xi. Kamu taşınmazlarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılması ve ekonomiye kazandırılması için gerekli tedbirler alınacaktır. 4. Kamu Borçlanma Politikası i. Finansman programları, iç borçlanma stratejileri, ihale duyuruları gibi borçlanmaya ilişkin bilgilerin düzenli olarak açıklanmasına devam edilecektir. ii. Borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amacıyla, piyasa koşullarına bağlı olarak geri alım ve değişim işlemlerine devam edilecektir. iii. Kamu borçlanma imkânlarının geliştirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla yatırımcı taleplerine uygun yeni finansman araçları ve satış yöntemleri geliştirilecektir. iv. Likidite riskinin azaltılması amacıyla yeterli düzeyde rezerv tutulması politikasına devam edilecek, nakit rezervlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecektir. v. Piyasa yapıcılığı sistemi uygulaması sürdürülecektir. vi. Borçlanma, piyasa koşulları elverdiği ölçüde, ağırlıklı olarak TL cinsinden ve sabit faizli araçlarla yapılacaktır. 5. Kamu Mali Yönetimi ve Denetim i. Kamuda etkin bir dış denetimin sağlanması için Sayıştayın uygulama altyapısı güçlendirilecek ve denetim faaliyetleri yaygınlaştırılacaktır. ii. Kamu idarelerinde iç kontrol sisteminin sağlıklı bir şekilde işletilmesi, iç ve dış denetimin etkin ve koordineli bir şekilde çalışması sağlanacaktır. iii. Kamu idarelerinin faaliyetlerinin kamu iç kontrol ve denetim standartlarına uyum düzeyinin artırılması sağlanacaktır. iv. Kamu idarelerinde yönetim sorumluluğunun güçlendirilmesi için kamu mali yönetiminin insan kaynakları altyapısı nitelik ve nicelik olarak güçlendirilecektir. v. İç denetim birimlerinin kurumsal kapasitesi artırılacak, kamu idarelerinin teşkilat yapısındaki yeri güçlendirilecektir. vi. İç denetim alanında merkezi uyumlaştırma fonksiyonu gören İç Denetim Koordinasyon Kurulu yeniden yapılandırılacaktır. 6. Kamu Ġktisadi TeĢebbüsleri ve ÖzelleĢtirme i. Kamu iktisadi teşebbüslerinin kârlılık ve verimlilik ilkelerine uygun olarak işletilmesi esastır. ii. KİT lerin belirli bir takvim ve strateji çerçevesinde özelleştirilmesi çalışmaları kararlılıkla sürdürülecektir. iii. KİT lerde; yetkilenlendirmeyi, hesap verebilirliği, şeffaflığı, karar alma süreçlerinde etkinliği ve performansa dayalı yönetimi esas alan stratejik yönetim anlayışı yaygınlaştırılacaktır.

5 - 5 - iv. KİT lerin tüm işletmecilik politikaları, stratejik planlar ile genel yatırım ve finansman kararnamelerinde öngörülen hedeflere ulaşacak şekilde belirlenecek ve etkin bir şekilde uygulanacaktır. v. KİT lerde stok, tedarik, üretim ve pazarlama maliyetlerini düşürerek verimliliği artıran ve uluslararası fiyat değişimlerine duyarlı bir finansman politikası izlenecektir. vi. KİT lerin atıl durumda bulunan gayrimenkullerinin değerlendirilmesinde rayiç bedel esas alınacaktır. KİT lerin atıl olmayan gayrimenkullerinin devri; işletmenin verimliliği, bütünlüğü ve çevre sağlığı gibi hususları olumsuz etkilemeyecek şekilde mümkün olabilecektir. vii. KİT lerin zarar eden işletme birimlerinin sorunları bu birimlerin fonksiyonları da dikkate alınarak çözüme kavuşturulacak, ancak alınacak tedbirlerle kâra geçirilmesi mümkün görülmeyen işletme birimleri tasfiye edilecektir. viii. KİT lerde nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için gerekli tedbirler alınacaktır. C. ÖDEMELER DENGESĠ i. İhracatta firmaların küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla yenilikçiliğe ve Ar-Ge ye dayalı, katma değeri yüksek, markalı ürün ve hizmetlerin üretim ve pazarlama süreçlerinin desteklenmesine devam edilecektir. ii. Üretim ve ihracatın ithalata olan yüksek oranlı bağımlılığını azaltmak amacıyla özellikle ara malı ve yatırım malında yurtiçi üretim kapasitesini artırıcı politikalara ve desteklere devam edilecektir. iii. Sektörel bazda oluşturulacak Türkiye Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çerçevesinde girdi tedarikinde, ülke ve bölge bazlı bağımlılığın azaltılması, belirsizliklerin ve dalgalanmaların oluşturacağı risklerin giderilmesi ve gelecekte önem kazanacak girdilere yönelik ihtiyacın karşılanması sağlanacaktır. iv. Yurt içinde üretim yapan uluslararası firmaların tedarik zincirinde yurt içi üretimin payının artırılmasına yönelik olarak gerekli tedbirler alınacaktır. v. İhracatta pazar çeşitliliğinin artırılması amacıyla Afrika ülkeleri, Asya-Pasifik ve Latin Amerika ülke gruplarıyla ticaretin geliştirilmesi sağlanacaktır. vi. İhracatçılarımıza daha etkin ve kapsamlı hizmet verilebilmesini teminen ülke masaları, ticaret müşavirliklerimizin bulunduğu tüm ülkeler için yaygın hale getirilecektir. vii. Dünyada Türk ürünleri imajının güçlendirilmesine yönelik olarak verilen TURQUALITY ve marka destekleri artırılarak, desteklerin kapsamı genişletilecektir. viii. Firmalarımızın pazara girişlerini kolaylaştıracak teknik mevzuat uyum çalışmalarına yönelik faaliyetlere ilişkin destekler çeşitlendirilecek ve kapsamı genişletilecektir. ix. Yeni pazarlara girişte gerekli hukuki altyapının tesisi için serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra tercihli ticaret anlaşmaları gibi ülkemiz ihracatçılarının karşılaştıkları engelleri azaltacak anlaşmaların uygulamaya geçirilmesine yönelik gerekli çalışmalara devam edilecektir. x. İthalatta piyasa gözetimi ve denetimi sisteminin etkinliği artırılacaktır.

6 - 6 - xi. Dahilde işleme rejimi, yurtiçi üretim, ihracat ve dış ticaret dengesine etkisi açısından bütüncül bir şekilde değerlendirilecek ve gerekli düzenlemeler yapılacaktır. xii. Kamu alımlarında yerli ürünlerin tercih edilmesi sağlanacaktır. xiii. İhracatın desteklenmesi amacıyla kredi ve garanti destek imkânlarını iyileştirmeye yönelik politikalar sürdürülecektir. xiv. Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin teşvik edilmesi kapsamında yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmalara devam edilecektir. D. PARA POLĠTĠKASI VE FĠYAT ĠSTĠKRARI i yılında para politikasının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olacak, destekleyici bir amaç olarak finansal istikrar da gözetilmeye devam edilecektir. ii. Para politikası, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde yürütülecektir. iii. Temel para politikası aracı olarak kısa vadeli faiz oranları kullanılmasının yanı sıra, zorunlu karşılık oranları ve faiz koridoru gibi birbirini tamamlayıcı nitelikteki araçlar ile TL ve döviz cinsi likidite uygulamaları bir arada kullanılmaya devam edilecektir. iv. Enflasyon hedeflerinin Hükümet ve Merkez Bankası tarafından birlikte belirlenmesi uygulamasına devam edilecektir. v. Para politikası kararları, Para Politikası Kurulu tarafından, olağanüstü durumlar dışında, önceden belirlenmiş bir yıllık takvime göre ve ayda bir yapılan toplantılarla alınacaktır. Para politikası kararları alınırken, enflasyonun orta vadedeki görünümü ve bu görünüme ilişkin riskler göz önüne alınacaktır. vi. Para politikasının temel iletişim aracı olan enflasyon raporu yılda dört defa yayımlanmaya devam edilecektir. Bunun yanı sıra, Merkez Bankası kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlerine devam edecektir. vii. Hesap verme yükümlülüğü çerçevesinde, enflasyonun yılsonu itibarıyla ilan edilen hedeften belirgin olarak sapması ya da sapma olasılığının ortaya çıkması halinde, Merkez Bankası hedeften sapmanın nedenlerini ve enflasyonun tekrar hedefe yakınsaması için alınan ve alınması gereken önlemleri Hükümete bir mektupla bildirecek ve bu metin kamuoyuyla paylaşılacaktır. viii. Dalgalı döviz kuru rejimi 2012 yılında da sürdürülecektir. Bu çerçevede Merkez Bankasının herhangi bir döviz kuru hedefi olmayacaktır. ix. Döviz arz fazlasının gözlendiği dönemlerde, dalgalı döviz kuru rejiminin ilkeleri ve işleyişiyle çelişmeyecek şekilde, rezerv biriktirmeye yönelik, programlı döviz alım ihaleleri yapılabilecektir. Merkez Bankası, döviz arzına ilişkin öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurmak suretiyle değişiklik yapabilecek, ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verebilecektir. x. Döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinde dalgalı döviz kuru rejimi ile çelişmeyecek şekilde döviz satım ihaleleri düzenlenebilecek ve/veya döviz piyasasına doğrudan müdahale edilebilecektir. Diğer taraftan küresel ekonomide yaşanan gelişmelere bağlı olarak, bankalararası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığını artırmak amacıyla Merkez Bankası nezdindeki Döviz Depo Piyasasında aracılık faaliyetlerine yeniden başlanabilecektir.

7 - 7 - TABLO I: 1- Temel Ekonomik Büyüklükler (1) 2012 (2) BÜYÜME VE ĠSTĠHDAM (Yüzde DeğiĢme) Toplam Tüketim 5,0 5,3-0,3-0,4 5,8 6,2 3,0 Kamu 9,9 5,4 3,3 3,8 1,6 6,5 3,1 Özel 4,5 5,3-0,7-0,9 6,3 6,1 3,0 Toplam Sabit Sermaye Yatırımı 13,4 4,1-5,2-20,1 30,2 19,3 6,2 Kamu 2,1 12,6 6,0-1,0 18,6 7,7-0,6 Özel 15,7 2,6-7,4-24,4 33,6 22,3 7,7 Stok Değişimi (3) -0,1 0,6 0,3-2,3 2,4 0,2 0,1 Toplam Mal ve Hizmet İhracatı 6,6 7,3 2,7-5,0 3,4 3,2 4,7 Toplam Mal ve Hizmet İthalatı 6,9 10,7-4,1-14,3 20,7 10,8 4,3 GSYH 6,9 4,7 0,7-4,8 9,0 7,5 4,0 GSYH (Milyon TL, Cari Fiyatlarla) GSYH (Milyar ABD Doları, Cari Fiyatlarla) 526,4 648,8 742,1 616,7 734,9 766,4 821,7 Kişi Başı Milli Gelir (GSYH, ABD Doları) Kişi Başı Milli Gelir (SAGP, GSYH, ABD Doları) Nüfus (Yıl Ortası, Bin Kişi) İşgücüne Katılma Oranı (Yüzde) 46,3 46,2 46,9 47,9 48,8 49,9 49,7 İstihdam Düzeyi (Bin Kişi) İşsizlik Oranı (Yüzde) 10,2 10,3 11,0 14,0 11,9 10,5 10,4 DIġ TĠCARET (Milyar ABD Doları) İhracat (FOB) 85,5 107,3 132,0 102,1 113,9 134,8 148,5 İthalat (CIF) (4) 139,6 170,1 202,0 140,9 185,5 236,9 248,7 Dış Ticaret Dengesi -54,0-62,8-69,9-38,8-71,7-102,1-100,2 Cari İşlemler Dengesi / GSYH (Yüzde) -6,1-5,9-5,7-2,3-6,5-9,4-8,0 Dış Ticaret Hacmi / GSYH (Yüzde) 42,8 42,7 45,0 39,4 40,7 48,5 48,3 KAMU FĠNANSMANI (Yüzde) Genel Devlet Gelirleri (5) / GSYH 34,8 33,6 32,9 34,6 35,4 36,4 36,8 Genel Devlet Harcamaları (5) / GSYH 33,4 33,8 34,6 40,1 38,3 37,4 37,6 Genel Devlet Borçlanma Gereği (5) / GSYH -1,4 0,2 1,6 5,5 2,9 1,0 0,8 Genel Devlet Faiz Harcamaları (5) / GSYH 6,1 5,9 5,4 5,7 4,5 3,5 3,6 Kamu Kesimi Borçlanma Gereği (6) / GSYH -1,9 0,1 1,6 5,1 2,3 1,0 1,1 Program Tanımlı Kamu Kesimi Faiz Dışı Fazlası (6) / GSYH 4,8 3,1 1,6-1,2 0,9 1,2 1,1 AB Tanımlı Genel Yönetim Nominal Borç Stoku / GSYH 46,5 39,9 40,0 46,1 42,2 39,8 37,0 FĠYATLAR (Yüzde DeğiĢme) GSYH Deflatörü 9,3 6,2 12,0 5,3 6,3 8,0 7,0 TÜFE Yıl (7) 9,7 8,4 10,1 6,5 6,4 7,8 5,2 (1) Gerçekleşme tahmini, (2) Program, (3) Büyümeye katkı olarak verilmektedir. (4) Parasal olmayan altın ithalatı dahildir. (5) Genel devlet tanımı 2006 yılına kadar konsolide bütçe, döner sermaye, fon, işsizlik sigortası, mahalli idareler dengelerini kapsamaktayken, 2006 yılından sonra konsolide bütçe kapsamı yerine merkezi yönetim bütçesi kapsamına geçilmiştir. (6) Genel devlet ve KİT leri kapsamaktadır. (7) 2011 ve 2012 yıl sonu tahminleridir.

8 - 8 - ĠKĠNCĠ BÖLÜM MAKROEKONOMĠK GELĠġMELER VE HEDEFLER I. DÜNYA EKONOMĠSĠNDE GELĠġMELER 2009 yılında küresel ekonomik kriz nedeniyle dünya ekonomisinde yaşanan yüzde 0,7 oranındaki daralmanın ardından, krizin etkilerini azaltmak ve piyasalarda kaybolan güveni yeniden tesis etmek amacıyla ülkelerin aldıkları önlemlerin etkisiyle 2010 yılında dünya ekonomisi yüzde 5,1 oranında büyümüştür yılında küresel ekonomide sağlanan büyüme, büyük ölçüde gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek oranlı büyümeden kaynaklanmıştır yılında Çin ve Hindistan ın önemli katkısıyla yükselen ve gelişmekte olan ülkeler yüzde 7,3 oranında, gelişmiş ülkeler ise yüzde 3,1 oranında büyüme gerçekleştirmiştir yılında küresel düzeyde sağlanan ekonomik toparlanmaya rağmen, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki ayrışma giderek daha belirgin hale gelmiştir. Son dönemde gelişmiş ülkeler yüksek oranlı kamu borçları, zayıf bankacılık-finans yapısı ve düşük büyüme performansı nedeniyle sorunlar yaşarken, yüksek oranda büyüyen gelişmekte olan ülkeler enflasyon baskısı ve artan sermaye akımlarına karşı oluşan kırılganlık nedeniyle sorunlar yaşamaktadır yılının ilk yarısından itibaren küresel piyasalarda belirsizlik ve aşağı yönlü riskler giderek artmıştır. Gelişmiş ülkelerde mali ve finansal sorunlara yönelik alınan tedbirlerin yetersiz kalması ile geleceğe yönelik belirsizliklerin iç talebi daraltması sonucunda ikinci çeyrekten itibaren ekonomik büyümede yavaşlama yaşanmıştır. OECD tarafından açıklanan en güncel bileşik öncü gösterge verileri 2 dünyanın önde gelen ülkelerinde ekonomik görünümdeki olumsuzluğun devam ettiğini, Japonya dışındaki bütün ülkeler için öncü göstergelerin ekonomik aktivitede orta dönemde yavaşlamaya işaret ettiğini göstermektedir yılının ortalarından itibaren ekonomik görünümün bozulmasının başlıca nedenleri; başta Avro Bölgesi çevre ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde artan kamu borçlarının sürdürülebilirliği ile ilgili risklerin merkez ülkelere yayılma eğilimi, bankacılık ve finans kesiminde yaşanan sorunlar, piyasalar üzerinde artan baskı, ABD ekonomisinde beklenenden düşük gerçekleşen büyüme, istihdamda yeterli iyileşme sağlanamaması, yüksek kamu borçları ve bütçe açıkları, borçlanma limitine ulaşılması ve karar alma süreçlerinde yaşanan gecikmelerdir. Ayrıca ABD nin tarihinde ilk kez kredi notunun düşürülmesi ve güçlü bir orta vadeli mali konsolidasyon planının ortaya konamaması gibi etkenler piyasalarda güven ortamını zedelemiş ve önümüzdeki döneme ilişkin büyüme beklentilerinin düşmesine neden olmuştur yılı ilk aylarında enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan yüksek oranlı artışlar, Mart ayında Japonya da yaşanan üçlü felaketin tedarik zincirine olumsuz yansımaları, 2010 yılı sonlarından itibaren Orta Doğu ve Kuzey Afrika (ODKA) bölgesinde yaşanan siyasi çalkantılar da dünya ekonomisinde görünümün bozulmasını etkileyen diğer önemli gelişmelerdir. Bu gelişmeler sonucu, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2011 yılında dünya ekonomik görünümüne ilişkin tahminlerini artan riskler nedeniyle iki kez aşağı yönlü güncellemiştir. 1 IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, Eylül OECD Bileşik Öncü Göstergeler Bülteni, Ekim 2011

9 - 9 - Nisan ayında yüzde 4,4 olarak tahmin edilen dünya büyümesi Haziran ayında yüzde 4,3 e, Eylül ayında ise yüzde 4 e indirilmiştir yılı büyüme tahmini de yüzde 4,5 ten yüzde 4 e düşürülmüştür. Gelişmiş ekonomilerde büyümenin 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 1,9 oranında olacağı tahmin edilmektedir. Gelişmiş ekonomilerde yaşanan mali sorunlar nedeniyle yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin büyüme performansının ticaret ve finansman kanallarıyla olumsuz yönde etkileneceği beklenmektedir. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla yüzde 6,4 ve yüzde 6,1 oranında büyüyeceği tahmin edilmektedir yılı Haziran ayında yüzde 2,5 olan 2011 yılı ABD ekonomisi büyüme tahmini, Eylül ayında yüzde 1,5 e, 2012 yılı büyüme tahmini de yüzde 2,7 den yüzde 1,8 e indirilmiştir. Avro Bölgesi büyüme tahmini de 2011 yılı için yüzde 2 den yüzde 1,6 ya, 2012 yılı için ise yüzde 1,7 den yüzde 1,1 e revize edilmiştir yılında yüzde 12,8 büyüyen dünya ticaret hacminin, ekonomik aktivitede beklenen yavaşlamaya paralel olarak, 2011 yılında yüzde 7,5, 2012 yılında ise yüzde 5,8 oranında artacağı tahmin edilmektedir yılında ABD doları bazında yüzde 5,2 oranında artan dünya mal ve hizmet ticareti fiyatlarının, 2011 yılında yüzde 10,1 ve 2012 yılında yüzde 0,8 oranında artacağı tahmin edilmektedir yılı ayından itibaren özellikle 2011 yılı ilk çeyreğinde enerji fiyatlarında yüksek oranlı artışlar yaşanmıştır. Bu gelişmede Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşanan siyasi gelişmeler ve arz-talep dengesizlikleri etkili olmuştur yılı ikinci yarısından itibaren olumsuz hava koşulları ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki talep artışı nedeniyle gıda fiyatları da önemli ölçüde artmıştır yılının ilk çeyreğinde tarihi seviyelere ulaşan gıda fiyatları, yılın ikinci yarısında özellikle yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde beklenen talep artışının yavaşlaması ve arz kısıtları nedeniyle bir miktar düşmüştür. Ancak, son dönemde yaşanan dalgalanmalar ve düşük büyüme beklentisi nedeniyle petrol, gıda ve emtia fiyatlarının gelecekteki seyri belirsizdir yılında gelişmiş ülkelerde enflasyon oranları düşük bir seyir izlerken, gelişmekte olan ülkelerde çıktı açığının kapanması ve kriz öncesi üretim seviyesinin üzerine çıkılmasıyla oluşan talep baskısı nedeniyle enflasyon oranları artmıştır yılında gelişmiş ülkelerde enflasyon oranı yüzde 1,6, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 6,1 olmuştur. Enflasyon oranlarının 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla gelişmiş ülkelerde yüzde 2,6 ve yüzde 1,4, gelişmekte olan ülkelerde ise sırasıyla yüzde 7,5 ve yüzde 5,9 olması beklenmektedir. Yüksek işsizlik oranları gelişmiş ülkelerde önemli ekonomik sorunların başında gelmektedir yılında küresel düzeyde sağlanan ekonomik toparlanmaya rağmen, işsizlik oranlarında iyileşme sağlanamamış, birçok ülkede işsizlik oranları artmıştır. İspanya, İrlanda, Portekiz ve Yunanistan gibi bazı AB ülkelerinde işsizlik oranlarında ciddi artışlar yaşanmıştır. İşsizlik oranı Avro Bölgesinde yüzde 10,1 e, ABD de yüzde 9,6 ya ve OECD genelinde ise yüzde 8,6 ya yükselmiştir yılında düşük büyüme beklentisi ve yeterince istihdam yaratılamaması nedeniyle işsizlik oranlarında belirgin bir iyileşme beklenmemektedir yılı işsizlik oranları ABD ve Avro Bölgesi için sırasıyla yüzde 9,1 ve yüzde 9,9 olarak tahmin edilmektedir yılında ABD de ve Avro Bölgesinde işsizlik oranının aynı seviyelerde kalacağı beklenmektedir. Gelişmiş ülkelerde kriz sonrası 3 OECD, Uyumlaştırılmış İşsizlik Oranları Basın Duyurusu, Eylül 2011

10 yükselen işsizliğin kalıcı hale gelme olasılığı ve krizde yaşanan ücret ve gelir kayıplarının telafi edilememesi, önümüzdeki dönemde karar alıcılar için önemli bir sosyal risk unsurudur. Krize kamu dengelerinde sorunla yakalanan ülkelerde uygulamaya konulan genişlemeci maliye politikaları ve bankacılık sektöründen gelen yükler, söz konusu ülkelerin bütçe dengelerinde daha fazla bozulmaya yol açmıştır. Güçlü Avro ve düşük faiz oranlarının yarattığı borçlanma kolaylıklarından yararlanan bu ülkelerde kamu borç stoku önemli ölçüde artmıştır yılı sonunda Avro Bölgesi genelinde yüzde 79,7 olan genel devlet brüt borç stokunun GSYH ya oranı, 2010 yılı sonunda yüzde 85,8 e yükselmiştir. ABD de ise bu oran yüzde 85,2 den yüzde 94,4 seviyesine yükselmiştir. ABD de para politikalarında uygulanan miktarsal genişlemenin istenen sonucu vermemesi, maliye politikalarında ise genişlemeci tutumun hala devam etmesi nedeniyle kısa vadede bütçe dengesinde önemli bir iyileşme beklenmemektedir. ABD de 2010 yılında yüzde 10,3 olarak gerçekleşen genel devlet bütçe açığının GSYH ya oranının 2016 yılında bile ancak yüzde 6 ya gerileyeceği tahmin edilmektedir. Alınacak mali tedbirlerin kamu borç stokunu kısa ve orta vadede azaltamayacağı ve genel devlet brüt borç stokunun GSYH ya oranının artmaya devam ederek 2016 yılında yüzde 115,4 e ulaşacağı tahmin edilmektedir. Başta Yunanistan, İrlanda ve İtalya olmak üzere AB çevre ülkelerinde yaşanan yüksek oranlı borçlar ve bozulan mali yapı nedeniyle Avro bölgesinde 2010 yılında yüzde 6 ya ulaşan genel devlet bütçe açığının GSYH ya oranının, alınan önlemlerin etkisiyle 2011 yılında yüzde 4,1 e ve 2012 yılında yüzde 3,1 e gerileyeceği tahmin edilmektedir. AB ülkeleri arasında önemli farklılıklar olmakla birlikte, Avro Bölgesi genelinde 2011 yılında genel devlet brüt borç stokunun GSYH ya oranının yüzde 88,6 ve 2012 yılında yüzde 90 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. Önümüzdeki dönemde Avro Bölgesinde alınacak tedbirlere ilişkin olarak ortaya çıkabilecek politik riskler, finansal piyasalar ve bankacılık sektörünün kırılganlığından kaynaklanabilecek finansman sorunları önemli risk unsurlarıdır yılında gelişmekte olan ekonomilere dış kaynak akışı 2008 yılına göre yüzde 9 oranında artarak 267,4 milyar ABD dolarına ve 2010 yılında önemli miktarda artarak 482,3 milyar ABD doları seviyesine yükselmiştir ve 2012 yılları için dış kaynak akışının sırasıyla 574,7 milyar ve 610,9 milyar ABD doları seviyesine yükselmesi beklenmektedir. Dış kaynak akımlarının mali sorunlar yaşayan gelişmiş ekonomilerden, kriz sürecini çabuk atlatan, yüksek büyüme potansiyeline sahip gelişmekte olan ekonomilere doğru kaymaya devam edeceği tahmin edilmektedir. Artan emtia fiyatlarından dolayı yüksek cari fazla veren emtia ihracatçısı gelişmekte olan ülkeler bu dönemde hızla döviz rezervlerini artırmışlardır. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler 2009 yılında 508,2 milyar ABD doları, 2010 yılında 892,2 milyar ABD doları rezerv artışı kaydetmiştir. Söz konusu artışın 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla 1,13 ve 1,06 trilyon ABD doları seviyesine ulaşması beklenmektedir. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin güçlü kamu dengesi ve sahip oldukları yüksek döviz rezervleri yatırımcılara güven vermeye devam etmektedir. Ancak, artan sermaye akımlarının bu ülkelerde yarattığı kırılganlık önemli bir risk unsurudur. Bu gelişmeler sonucunda dünya ekonomisinde 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin belirsizlikler artmış ve ekonomik görünüm bozulmuştur. Avro Bölgesinde yaşanan mali sorunların gelişmekte olan ekonomileri de etkilemesi durumunda görünüm daha da bozulabilecektir. Önümüzdeki dönemde küresel büyüme ve istikrar ortamının yeniden

11 tesis edilmesi için, ABD, Japonya ve Avro Bölgesindeki mali sorunların ve yüksek borçların açıklanacak mali plan çerçevesinde düşürülmesi, ihtiyaç durumunda gevşek para politikasına devam edilmesi, bankaların mali yapısının güçlendirilmesi, mal ve işgücü piyasaları ile finans sektöründe yapısal reformlara devam edilmesi öncelikli politika alanlarıdır. Küresel düzeyde ülkelerin kararlı ve eşgüdümlü hareket etmesinin ve G-20 platformu gibi gelişmekte olan ülkelerin de dahil olduğu hükümetler üstü yapıların etkin çalışmasının önemi bir kez daha artırmıştır. TABLO II: 1- Dünya Ekonomisinde Temel Göstergeler (Yüzde Değişim) (1) 2011(2) 2011(3) 2012 Dünya Hasılası -0,7 5,1 4,4 4,3 4,0 4,0 Gelişmiş Ülkeler -3,7 3,1 2,4 2,2 1,6 1,9 ABD -3,5 3,0 2,8 2,5 1,5 1,8 Japonya -6,3 4,0 1,4-0,7-0,5 2,3 Avro Bölgesi -4,3 1,8 1,6 2,0 1,6 1,1 Almanya -5,1 3,6 2,5 3,2 2,7 1,3 Gelişmekte Olan Ülkeler 2,8 7,3 6,5 6,6 6,4 6,1 Afrika (Sahra Altı) 2,8 5,4 5,5 5,5 5,2 5,8 Orta ve Doğu Avrupa -3,6 4,5 3,7 5,3 4,3 2,7 Bağımsız Devletler Topluluğu -6,4 4,6 5,0 5,1 4,6 4,4 Rusya -7,8 4,0 4,8 4,8 4,3 4,1 Gelişen Asya 7,2 9,5 8,4 8,4 8,2 8,0 Çin 9,2 10,3 9,6 9,6 9,5 9,0 Hindistan 6,8 10,1 8,2 8,2 7,8 7,5 Latin Amerika -1,7 6,1 4,7 4,6 4,5 4,0 Brezilya -0,6 7,5 4,5 4,1 3,8 3,6 Orta Doğu ve Kuzey Afrika 2,6 4,4 4,1 4,2 4,0 3,6 Dünya Ticaret Hacmi -10,7 12,8 7,4 8,2 7,5 5,8 Mal ve Hizmet İthalatı Gelişmiş Ülkeler -12,4 11,7 5,8 6,0 5,9 4,0 Gelişmekte Olan Ülkeler -8,0 14,9 10,2 12,1 11,1 8,1 Tüketici Fiyatları (Yıllık Ortalama, Yüzde) Gelişmiş Ülkeler 0,1 1,6 2,2 2,6 2,6 1,4 ABD -0,3 1,6 2,2-3,0 1,2 Avro Bölgesi 0,3 1,6 2,3-2,5 1,5 Gelişmekte Olan Ülkeler 5,2 6,1 6,9 6,9 7,5 5,9 İşsizlik Oranı (Yüzde) Gelişmiş Ülkeler 8,0 8,3 7,8-7,9 7,9 ABD 9,3 9,6 8,5-9,1 9,0 Avro Bölgesi 9,6 10,1 9,9-9,9 9,9 Genel Devlet Bütçe Dengesi / GSYH (Yüzde) ABD -12,8-10,3-10,8 - -9,6-7,9 Avro Bölgesi -6,3-6,0-4,4 - -4,1-3,1 Genel Devlet Brüt Borç Stoku/GSYH (Yüzde) ABD 85,2 94,4 99,5-100,0 105,0 Avro Bölgesi 79,7 85,8 87,3-88,6 90,0 Ortalama Petrol Fiyatları ($ /Varil) 61,7 79,0 107,2 106,3 103,2 100,0 LIBOR, Altı Aylık ABD Doları (Yüzde) 1,1 0,5 0,6 0,6 0,4 0,5 (1) IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, Nisan 2011 (2) IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, Haziran Güncellemesi 2011 (3) IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, Eylül 2011

12 Küresel düzeyde artan risklere rağmen, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere, gelişmiş ülkelerde bozulan güven ortamını yeniden sağlayacak yönde hızla tedbir alınması durumunda 2011 yılında küresel düzeyde yüzde 4 büyüme mümkün olabilecektir. Ancak; AB ülkelerindeki borç krizinin kontrol edilememesi, finansal piyasalarda dalgalanmanın artması ve krizin Asya ülkelerinde varlık piyasalarına sıçraması durumunda dünya büyümesinin daha düşük oranda gerçekleşmesi ve gelişmiş ülkelerde durgunluk yaşanması ihtimali bulunmaktadır. II. TÜRKĠYE EKONOMĠSĠNDE GELĠġMELER VE HEDEFLER Türkiye ekonomisi, zamanında alınan ve kararlılıkla uygulanan politikalar sonucunda küresel krizin olumsuz etkilerinden hızla uzaklaşmış ve hızlı bir büyüme sürecine girmiştir. Sağlam makroekonomik temeller ve güçlü bir orta vadeli programla belirsizliklerin azaltılması, sermaye girişinin devam etmesi, faiz oranlarının düşük seviyelerde kalması ve kredi genişlemesi sonucunda Türkiye ekonomisi 2010 yılında ve 2011 yılının ilk yarısında yüksek bir büyüme performansı yakalamıştır yılında GSYH yüzde 9 oranında artış kaydetmiş ve Türkiye bu oranla dünyada büyüme hızı en yüksek ülkeler arasında ilk sıralarda yer almıştır yılının ilk yarısında da ekonomideki canlanma devam etmiş ve GSYH artış hızı yüzde 10,2 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde; sanayi, inşaat, ticaret ve ulaştırma sektörlerinde yüksek katma değer artışları kaydedilmiştir. Özel tüketim ve yatırım harcamaları büyümenin kaynağını oluşturmuştur. İthalattaki hızlı artış nedeniyle net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı negatif 5,3 puan olmuştur. Küresel ölçekte giderek artan belirsizlikler nedeniyle 2011 yılının ikinci yarısından itibaren büyüme hızının nispi olarak yavaşlaması öngörülmektedir. Bu yavaşlamaya rağmen 2011 yılının tamamında Türkiye ekonomisinin yüzde 7,5 oranında büyümesi beklenmektedir yılında küresel krizin etkilerinin azalması, ekonomik büyümenin yüksek olması ile istihdamın artırılmasına yönelik tedbirler istihdam imkânlarını artırmıştır. Böylece, 2009 yılında yüzde 14 olan yıllık işsizlik oranı 2010 yılında yüzde 11,9 a gerilemiştir. Aynı yıllar itibarıyla; tarım dışı işsizlik oranı yüzde 17,4 ten yüzde 14,8 e, genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 25,3 ten yüzde 21,7 ye gerilemiştir yılının ilk yarısında hızlı büyümenin devam etmesiyle, işsizlik oranı azalmaya devam etmiş, 2011 yılı Temmuz dönemi itibarıyla yüzde 9,1 olarak gerçekleşmiştir. İşgücüne katılma oranındaki artışa rağmen işsizlik oranında azalma kaydedilmektedir. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,8 puan azalarak yüzde 11,8 e, genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puan azalarak yüzde 18,3 e gerilemiştir. İstihdam olanaklarındaki iyileşmenin devam etmesiyle, 2011 yılının tamamında işsizlik oranının yüzde 10,5 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Mevsimsel düzeltilmiş seriler incelendiğinde; Nisan 2009 döneminde yüzde 14,9 a kadar yükselen işsizlik oranı 2011 yılı Temmuz ayı itibarıyla yüzde 10,1 e kadar gerilemiştir. Ayrıca, krizle birlikte yüzde 40 a kadar düşen istihdam oranı, 2011 yılı Temmuz ayı itibarıyla yüzde 45 e kadar yükselmiştir. Toplam istihdam, mevsimsel düzeltilmiş verilere göre, 2009 yılı Nisan döneminde 20,7 milyon kişi iken, 2011 yılı Temmuz dönemi itibarıyla 24,1 milyon kişiye yükselmiştir. Net olarak 3,4 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmıştır.

13 Bu gelişmeler çerçevesinde, küresel krizden çıkış sürecinde Türkiye, hızlı büyüme ve zamanında aldığı tedbirler sayesinde işsizlikle mücadelede OECD ülkeleri arasında en hızlı mesafe alan ülkelerden birisi olmuştur. OECD verilerine göre mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı, 2011 yılı Haziran ayında Türkiye de en yüksek seviyesine ulaştığı 2009 yılı Nisan ayına göre 4 puan azalarak yüzde 9,2 ye gerilemiş; OECD de ise en yüksek seviyesine ulaştığı 2009 yılı Ekim ayına göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,3 e gerilemiştir. 4 Ekonomideki toparlanmayla birlikte yatırımlar artma eğilimine girmiş ancak yurtiçi tasarrufların artmaması nedeniyle 2010 ve 2011 yıllarında giderek artan oranda bir tasarruf yatırım açığıyla, diğer bir ifadeyle, cari açık sorunuyla karşılaşılmıştır. Son yıllarda uygulanan sıkı maliye politikası sonucu kamu tasarruflarındaki iyileşmeye rağmen, özel kesim tasarruflarının azalması sonucunda toplam tasarruflar düşme eğilimine girmiştir. Yurtiçi tasarruflardaki azalma dış kaynak ihtiyacını, dolayısıyla cari açığı artırmıştır. Yurtiçi tüketim ve yatırım talebinin güçlü seyri ile üretimin aramalı ithalatına yüksek bağımlılığı nedeniyle ithalatın hızlı artması, buna karşılık ihracat artışının geleneksel ihracat pazarlarımızdaki zayıf talep nedeniyle sınırlı kalması cari açığın GSYH ya oranının yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşmesine neden olmuştur yılının ilk yarısında hızlı büyümenin yanı sıra dış ticaret hadlerindeki bozulma, dış ticaret açığında yükselmeye ve böylece cari açığın artış eğiliminin sürmesine neden olmuştur. Yılın ikinci yarısında, dış talepteki daralmanın ihracatı olumsuz yönde etkilemesi, yurtiçi ekonomik aktivitede öngörülen yavaşlamanın ve döviz kurlarındaki artışın ithalat talebini sınırlandırması beklenmektedir. Buna rağmen, yılsonu itibarıyla cari açığın GSYH ya oranının yüzde 9,4 e ulaşması öngörülmektedir yılında TÜFE yıllık artış hızı yüzde 6,4 olarak gerçekleşmiş ve hedefin 0,1 puan altında kalmıştır. Mal ve hizmet grubu fiyatları önceki yıllar ortalamalarının altında kalmış, çekirdek enflasyon orta vadeli hedeflerle uyumlu hareket etmiştir. Gıda fiyatları yıl boyunca dalgalı bir seyir izlemiş ve enerji fiyatları yılın son çeyreğinde kayda değer artış göstermiştir. Yurtiçi talepteki güçlü artış, çıktı açığının azalarak da olsa devam etmesi nedeniyle, enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmamıştır yılının Ocak-Eylül döneminde ise ithalat fiyatlarının birikimli yansımaları, gıda fiyatlarındaki artışlar, nominal döviz kurundaki yükselme ve olumlu baz etkisiyle TÜFE yıllık artış hızı Eylül ayı itibarıyla yüzde 6,15 olarak gerçekleşmiştir. Mevcut dinamiklerin TÜFE yıllık artış hızını 2011 yılı sonunda yüzde 7,8 seviyesine yükselteceği tahmin edilmiştir. Bununla birlikte, Merkez Bankası yakın dönemde yaşanan gelişmeleri göz önüne alarak Ekim 2011 Enflasyon Raporunda 2011 yılsonu enflasyonuna dair tahminlerini yüzde 8,3 e yükseltmiştir yılında ekonomide yaşanan güçlü toparlanma kamu kesimi gelirlerini ve kamu kesimi borçlanma gereğini olumlu yönde etkilemiştir yılında, GSYH ya oran olarak yüzde 5,1 düzeyinde gerçekleşen kamu kesimi borçlanma gereği, 2010 yılında tahmin edilenden 1,1 puan olumlu performans göstererek yüzde 2,3 düzeyine gerilemiştir dönemini kapsayan OVP de yer alan tedbirlerin kararlılıkla uygulanmasının, bazı 4 OECD Veri Tabanı, Ekim 2011

14 kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının, ekonominin öngörülenden daha güçlü bir biçimde toparlanmasının ve ithalat üzerinden alınan vergilerdeki önemli artışın kamu gelirlerine olumlu yansıması beklenmektedir. Bu beklentiler altında, kamu kesimi borçlanma gereğinin GSYH ya oran olarak 2011 yılında yüzde 1 e gerileyeceği tahmin edilmektedir. GSYH ya oran olarak yüzde 5,5 olan 2009 yılı genel devlet açığı 2010 yılında 2,6 puan iyileşmiştir yılında ise, özellikle vergi gelirleri performansındaki artış ve faiz giderlerindeki azalma sonucunda, söz konusu oranın yüzde 1 seviyesine inmesi beklenmektedir yılında yüzde 1,9 olarak gerçekleşen faiz giderleri ve özelleştirme gelirleri hariç kamu kesimi fazlasının GSYH ya oranının 2011 yılında yüzde 2,2 düzeyine yükselmesi beklenmektedir. Kamu maliyesindeki bu iyileşmeler sonucunda, 2010 yılında yüzde 42,2 ye düşen AB tanımlı genel devlet borç stokunun GSYH ya oranının düşmeye devam ederek 2011 yılında yüzde 39,8 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Başta Euro Bölgesi ülkeleri olmak üzere, pek çok ülkede kamu borçlarının sürdürülebilirliğinin gündemde olduğu bir dönemde, kamu maliyesi alanında elde edilen başarılı sonuçlar, Türkiye nin diğer ülkelerden farklı bir konumda değerlendirilmesine imkân tanımaktadır. Makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin yanı sıra Türkiye nin krize karşı geliştirdiği politikalar ve gösterdiği dayanıklılığın bir neticesi olarak, Türkiye nin TL cinsinden kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye (BB+ dan BBB- ye) yükseltilmiş ve görünümü pozitif olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte, ülkemizin finansman ihtiyacının sağlıklı kaynaklardan karşılanması ve mevcut güven ortamının pekiştirilmesi amacıyla yapısal tedbirlerin alınması ihtiyacı devam etmektedir. A. BÜYÜME VE ĠSTĠHDAM 1. GSYH ve Sektörel Büyüme Hızları a) Mevcut Durum Küresel ekonomik krizin ardından güçlü bir toparlanma sürecine giren Türkiye ekonomisi 2010 yılında reel olarak yüzde 9 oranında büyümüştür. Bu canlanmada, sanayi sektörü katma değerindeki yüzde 12,6 ve hizmetler sektörü katma değerindeki yüzde 8,5 oranındaki artışlar etkili olmuştur. Sanayi sektöründeki büyümede, imalat sanayinin katma değerindeki yüzde 13,3 oranındaki artış önemli bir rol oynamıştır. Hizmetler sektöründe görülen büyümede ise; toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve inşaat sektörlerinin katma değerlerindeki sırasıyla yüzde 13,5, yüzde 10,5 ve yüzde 17,1 oranındaki artışlar etkili olmuştur yılında tarım sektörü katma değeri ise yüzde 2,4 oranında artmıştır.

15 TABLO II: 2- Katma Değer ArtıĢ Hızları ve Sektörlerin GSYH Ġçindeki Payları Yıllık I II III IV I II (1) 2012(2) (Sabit Fiyatlarla, Yüzde DeğiĢme) Tarım 3,7 2,8 0,9 4,3 7,5 6,4 3,6 2,4 6,0 3,0 Sanayi 19,4 14,6 7,2 10,5 13,5 7,6-6,9 12,6 7,2 3,5 Hizmetler 9,1 9,1 6,2 9,6 10,7 10,5-3,2 8,5 7,8 4,3 GSYH 12,2 10,2 5,3 9,2 11,6 8,8-4,8 9,0 7,5 4,0 (Cari Fiyatlarla, Yüzde Pay) Tarım 4,2 6,8 14,0 7,7 4,2 6,9 8,3 8,4 8,3 8,2 Sanayi 19,5 19,9 18,1 19,5 20,3 19,9 19,1 19,2 19,2 19,1 Hizmetler 76,3 73,3 67,9 72,8 75,5 73,2 72,6 72,4 72,5 72,7 GSYH Kaynak: Kalkınma Bakanlığı, TÜİK (1) Gerçekleşme tahmini (2) Program 2011 yılının birinci çeyreğinde GSYH yüzde 11,6 oranında artarken, ekonomik aktivitedeki canlılığın ikinci çeyrekte de devam etmesiyle yılın ilk yarısında yüzde 10,2 oranında büyüme kaydedilmiştir. Yılın ilk yarısında büyüme, sanayi ve hizmetler sektörlerinde sırasıyla yüzde 10,4 ve yüzde 10,6 oranındaki katma değer artışlarından kaynaklanmıştır. Bu dönemde, tarım sektörü katma değerinde de yüzde 6,8 oranında önemli bir artış kaydedilmiştir yılının üçüncü çeyreğine ilişkin bazı öncü göstergeler ekonomik aktivitedeki hızlı canlanmanın yılın ilk yarısına yavaşladığına işaret etmektedir. Nitekim 2011 yılının ilk yarısında sanayi üretim endeksi ortalaması yüzde 10,8 oranında artarken, Temmuz- Ağustos döneminde sanayi üretim endeksleri ortalamasının bir önceki yılın aynı dönemine göre artış hızı yüzde 5,4 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan imalat sanayii kapasite kullanım oranı, 2011 yılının Ocak-Haziran döneminde ortalama yüzde 74,6 iken bu oran Temmuz-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,6 puan artarak yüzde 76,2 ye yükselmiştir.

16 TABLO II: 3- Fert BaĢına GSYH Yıllar Yıl Ortası Nüfusu (1) (Bin KiĢi) GSYH (Milyon TL) (Cari Fiyatlarla) (1998 Yılı Fiyatlarıyla) Satın Alma Fert BaĢına GSYH TL ABD Doları (2) GSYH (Milyon TL) Fert BaĢına GSYH TL ABD Doları (2) Gücü Paritesi (SAGP) (ABD Doları/TL) (3) SAGP Göre Fert BaĢına GSYH (ABD Doları) , , , , , , , , , , , , , (4) , (5) , Kaynak: Kalkınma Bakanlığı, TÜİK, OECD (1) TÜİK yıl ortası nüfus tahminidir. (2) Merkez Bankası döviz alış kuru kullanılarak hesaplanmıştır. (3) OECD tarafından GSYH için hesaplanan satın alma gücü paritesidir. (4) Gerçekleşme tahmini (5) Program

17 b) 2012 Yılı Hedefleri Büyümenin 2011 yılının ikinci yarısında da devam etmesi, ancak küresel ölçekte ortaya çıkan belirsizlikler ve olumsuz baz etkisi nedeniyle bir miktar yavaşlaması beklenmektedir. Buna göre, 2011 yılında yüzde 7,5 olması beklenen GSYH artış hızının, 2012 yılında yüzde 4 olması hedeflenmektedir. GRAFĠK: 1- Sektörel Büyüme Hızları (Sabit Fiyatlarla, Yüzde Değişme) (1) 2012(2) Kaynak: Kalkınma Bakanlığı, TÜİK (1) Gerçekleşme tahmini (2) Program Tarım Sanayi Hizmetler GSYH Tarım sektörü katma değerinin reel olarak 2011 yılında yüzde 6 oranında artacağı, 2012 yılında ise yüzde 3 oranında artış göstereceği öngörülmektedir. Sanayi sektörü katma değerinin, 2011 yılında yüzde 7,2 oranında artması beklenmektedir yılında ise sanayi sektörü katma değerinin yüzde 3,5 oranında artacağı öngörülmektedir yılında yüzde 7,8 oranında artması beklenen hizmetler sektörü katma değerinin, 2012 yılında yüzde 4,3 oranında artacağı öngörülmektedir. 2. Ġstihdam a) Mevcut Durum 2010 yılında istihdam, 2009 yılına göre bin kişi artarak bin kişi olurken, işsizlik oranı yüzde 14 ten yüzde 11,9 a gerilemiştir. İşgücüne katılma oranı ise, 2010 yılında bir önceki yıla göre 0,9 puan artarak yüzde 48,8 olarak gerçekleşmiştir. TABLO II: 4- Yıllar Ġtibarıyla Yurt Ġçi ĠĢgücü Piyasasında GeliĢmeler (15+Yaş, Bin Kişi)

18 (1) 2010 Çalışma Çağındaki Nüfus İşgücü Ġstihdam Tarım Dışı İstihdam Ücretsiz Aile İşçisi Hariç İstihdam Tarım Sanayi Hizmetler İnşaat İşsiz ĠĢgücüne Katılma Oranı (Yüzde) 46,3 46,2 46,9 47,9 48,8 İstihdam Oranı (Yüzde) 41,5 41,5 41,7 41,2 43,0 ĠĢsizlik Oranı (Yüzde) 10,2 10,3 11,0 14,0 11,9 Tarım Dışı İşsizlik Oranı (Yüzde) 12,7 12,6 13,6 17,4 14,8 Genç Nüfusta İşsizlik Oranı (Yüzde) 19,1 20,0 20,5 25,3 21,7 Kaynak: TÜİK, Hanehalkı İşgücü Anketi çları (1) 2009 yılından itibaren sektörel dağılım NACE Rev.2 ye göredir yılında bir önceki yıla göre tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinde istihdam sırasıyla yüzde 8,5, yüzde 10,2 ve yüzde 3,8 oranlarında artmıştır. Özellikle hizmetler sektöründeki istihdam artışında inşaat sektöründe kaydedilen yüzde 9,6 oranındaki yükseliş etkili olmuştur yılında toplam istihdam içerisinde tarım sektörünün payı yüzde 25,2, sanayi ve hizmetler sektörlerinin payları ise sırasıyla yüzde 19,9 ve yüzde 54,9 olmuştur. TABLO II: 5- Kentsel ve Kırsal ĠĢgücü Piyasasında GeliĢmeler Kent (15+Yaş, Bin Kişi) Kır ÇalıĢma Çağındaki Nüfus ĠĢgücü Ġstihdam Tarım Sanayi Hizmetler ĠĢsiz ĠĢgücüne Katılma Oranı (Yüzde) 45,0 45,8 46,8 51,4 52,7 53,5 Ġstihdam Oranı (Yüzde) 39,2 38,2 40,1 47,7 48,0 49,6 ĠĢsizlik Oranı (Yüzde) 12,8 16,6 14,2 7,2 8,9 7,3 Kaynak: TÜİK, Hanehalkı İşgücü Anketi çları Not: 2009 yılından itibaren sektörel dağılım NACE Rev.2 ye göredir.

19 yılında kentsel istihdam bir önceki yıla göre yüzde 6,1 oranında artarken, kırsal istihdam ise yüzde 6,4 oranında artmıştır. Kırsal alanlarda yaşanan istihdam artışında tarımsal istihdamın artması etkili olmuştur. Ayrıca, 2010 yılında kentsel yerlerde işsizlik oranı yüzde 14,2, kırsal yerlerde ise yüzde 7,3 olarak gerçekleşmiştir yılında bir önceki yıla göre toplam istihdam içerisinde ücretli ve yevmiyeli ve ücretsiz aile işçilerinin payları artarken, kendi hesabına çalışan ve işverenin payı azalmıştır. TABLO II: 6- Ġstihdam Edilenlerin ĠĢteki ÇalıĢma Durumuna Göre Dağılımı (15+Yaş, Bin Kişi) KiĢi KiĢi KiĢi Sayısı Yüzde Sayısı Yüzde Sayısı Yüzde Ücretli ve Yevmiyeli , , ,9 Kendi Hesabına Çalışan ve İşveren , , ,5 Ücretsiz Aile İşçisi , , ,6 Toplam , , ,0 Kaynak: TÜİK, Hanehalkı İşgücü Anketi çları Türkiye genelinde işsizlik oranı, 2011 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını içeren döneminde (Temmuz dönemi), bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puan azalarak yüzde 9,1 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı 1,8 puan azalarak yüzde 11,8, genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puan azalarak yüzde 18,3 olmuştur. İstihdam edilen kişi sayısı söz konusu dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre bin kişi artarak bin kişiye yükselmiştir. TABLO II: 7- Yurt Ġçi ĠĢgücü Piyasasındaki GeliĢmeler (1) (15+Yaş, Bin Kişi) Çalışma Çağındaki Nüfus İşgücü Ġstihdam Tarım Sanayi Hizmetler İnşaat İşsiz Sayısı ĠĢgücüne Katılma Oranı (Yüzde) 50,0 51,2 İstihdam Oranı (Yüzde) 44,7 46,5 ĠĢsizlik Oranı (Yüzde) 10,6 9,1 Tarım Dışı İşsizlik Oranı (Yüzde) 13,6 11,8 Genç Nüfusta İşsizlik Oranı (Yüzde) 19,5 18,3 Kaynak: TÜİK, Hanehalkı İşgücü Anketi çları Not: Sektörel Dağılım NACE Rev.2 ye göredir. (1) Temmuz dönemi itibarıyladır yılının Temmuz döneminde işgücüne katılma oranı, hem kadınlarda hem de erkeklerde bir önceki yılın aynı dönemine göre artarak toplamda yüzde 51,2 ye yükselmiştir. Bu dönemde istihdam, bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarımda 421 bin, sanayide 135 bin, hizmetler sektöründe ise 919 bin kişi artmıştır.

20 yılında işgücüne katılma oranının yüzde 49,9, işsizlik oranının ise yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. b) 2012 Yılı Hedefleri 2012 yılında, öngörülen büyüme ve yatırım artışlarına bağlı olarak istihdamın 332 bin kişi artacağı, işsizlik oranının ise yüzde 10,4 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir. 3. Ekonominin Genel Dengesi a) Mevcut Durum Yurtiçi talepteki canlanma 2010 yılının tamamında ve 2011 yılının ilk yarısında devam etmiştir yılında toplam yurt içi talep reel olarak yüzde 13,4 oranında artarken, net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısının negatif 4,4 puan olması sonucunda GSYH reel olarak yüzde 9 oranında artmıştır. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye olan yüksek orandaki negatif katkısında, ithal mallara yönelik yurtiçi talebinin güçlü seyretmesi ile geleneksel ihracat pazarlarımızdaki talep düşüşünün ihracat artışını sınırlaması önemli rol oynamıştır. Böylece, mal ve hizmet ithalatındaki artış mal ve hizmet ihracatındakinden oldukça yüksek olarak gerçekleşmiş ve net mal ve hizmet ihracatı GSYH büyümesine negatif katkı yapmıştır yılındaki toplam tüketim artışında büyük ölçüde özel kesim tüketim harcamalarındaki olumlu seyir etkili olmuştur. Bu dönemde özel tüketim yüzde 6,3 oranında artarken kamu tüketiminde artış yüzde 1,6 oranında kalmıştır. Böylece GSYH içerisinde özel tüketimin payı yüzde 74,4 seviyesinde olurken kamu tüketiminde aynı oran yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kamu sabit sermaye yatırımlarında 2009 yılının baz etkisinin olumlu yansımasının da etkisiyle 2010 yılında yüzde 18,6 oranında artış kaydedilmiş, özel sektör sabit sermaye yatırımları ise aynı dönemde yüzde 33,6 oranında artmıştır. Özel kesim sabit sermaye yatırımlarında kaydedilen bu yüksek artış neticesinde yatırımların GSYH içerisindeki payı 2010 yılında bir önceki yıla göre 1,9 puan artarak yüzde 19,1 seviyesine ulaşmıştır yılının ilk yarısında toplam tüketim harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 oranında artarken, sabit sermaye yatırımlarında kaydedilen güçlü seyir devam ederek artış yüzde 31,1 seviyesine ulaşmıştır. Bu dönemde, özel kesim tüketim ve sabit sermaye yatırım harcamaları sırasıyla yüzde 10,8 ile yüzde 35,6 oranlarında artarken, kamu kesimi tüketim harcamaları yüzde 7,3, kamu kesimi sabit sermaye yatırım harcamaları ise yüzde 6,9 oranında yükselmiştir. Böylece, toplam yurtiçi talep yılın ilk yarısında yüzde 15 oranında artmıştır. Toplam yurt içi talepte kaydedilen hızlı artışın 2011 yılının ikinci yarısında devam etmemesi ve yılın tamamında toplam yurt içi talebin yüzde 9,4 oranında artması beklenmektedir. Bununla birlikte, net mal ve hizmet ihracatının GSYH büyümesine olan katkısının negatif 2,3 puan olarak gerçekleşmesinin de etkisiyle GSYH nın 2011 yılında yüzde 7,5 oranında artması beklenmektedir yılında özel tüketim harcamalarının yüzde 6,1, kamu tüketim harcamalarının ise yüzde 6,5 oranında artması, böylece, toplam tüketimin yılın tamamında yüzde 6,2 oranında yükselmesi beklenmektedir.

21 Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2011 yılında yüzde 7,7, özel kesim sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 22,3 oranında artması neticesinde toplam sabit sermaye yatırımlarında yüzde 19,3 oranında reel artış beklenmektedir. GRAFĠK: 2- GSYH Büyümesine Katkılar (1) Gerçekleşme tahmini (2) Program (1) 2012 (2) Net İhracat Yatırım Tüketim GSYH yılı GSYH büyümesine katkılar incelendiğinde öne çıkan unsur, özel kesimin tüketim ve yatırım harcamalarındaki yüksek artışların desteklediği yurt içi talep artışıdır. Bu dönemde özel kesim tüketim ve yatırım harcamalarının büyümeye pozitif yüzde 8,7 puan katkı yapması beklenmektedir. Cari fiyatlarla özel harcanabilir gelirin GSYH ya oranının 2011 yılında bir önceki yıla göre 1,3 puan azalarak yüzde 85,4 e gerileyeceği öngörülmektedir yılında özel tasarrufların GSYH ya oranının yüzde 10,4 e gerilemesi, özel yatırımların GSYH ya oranının ise yüzde 18 e yükselmesi beklenmektedir. Bunun sonucunda, özel kesim tasarruf yatırım farkının 2010 yılında negatif yüzde 3,9 olan seviyesinden 2011 yılında negatif yüzde 7,6 seviyesine yükselmesi beklenmektedir yılında kamu harcanabilir gelirinin GSYH ya oranının bir önceki yıla göre 1,4 puan artarak yüzde 13,9 olacağı tahmin edilmektedir. Söz konusu gelişmede, vergi dışı normal gelirler ve faktör gelirlerindeki kötüleşmeye rağmen, vergi gelirleri, sosyal fonlar ve cari transferlerdeki iyileşmenin etkili olması beklenmektedir yılında kamu yatırımlarının GSYH içindeki payının 0,4 puan artarak yüzde 4,4, kamu tasarruflarının payının ise 1,3 puan artarak yüzde 2,9 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Böylece, kamu tasarruf yatırım farkının 0,8 puan iyileşerek 2011 yılında negatif yüzde 1,6 olacağı tahmin edilmektedir.

22 TABLO II: 8- Ekonominin Genel Dengesi (1) 2012 (2) (1) 2012 (2) (Cari Fiyatlarla, Milyon TL) (GSYH Ġçindeki Paylar, Yüzde) Toplam Tüketim ,3 85,9 84,2 Kamu ,9 11,0 10,8 Özel ,4 74,9 73,4 Toplam Yatırım ,2 22,5 22,9 Kamu ,0 4,4 4,3 Özel ,2 18,0 18,6 Sabit Sermaye Yatırımı ,1 22,1 22,5 Kamu ,3 4,5 4,3 Özel ,8 17,6 18,2 Stok DeğiĢmesi ,2 0,4 0,5 Kamu ,2 0,0 0,1 Özel ,4 0,4 0,4 Toplam Yurt içi Talep (Toplam Kaynaklar) ,5 108,4 107,1 Net Mal ve Hizmet Ġhracatı ,5-8,4-7,1 Mal ve Hizmet İhracatı ,1 23,6 24,2 Mal ve Hizmet İthalatı ,6 32,1 31,4 GAYRĠ SAFĠ YURTĠÇĠ HASILA (GSYH) ,0 100,0 100,0 Net Faktör Gelirleri ,0-0,9-0,8 Net Dış Alem Cari Transferleri ,2 0,2 0,2 GAYRĠ SAFĠ MĠLLĠ HARCANABĠLĠR GELĠR (GSMHG) ,2 99,3 99,4 KAMU HARCANABĠLĠR GELĠRĠ ,5 13,9 12,9 Kamu Tüketimi ,9 11,0 10,8 Kamu Tasarrufu ,6 2,9 2,1 Kamu Yatırımı ,0 4,4 4,3 Kamu Tasarruf-Yatırım Farkı ,4-1,6-2,2 ÖZEL HARCANABĠLĠR GELĠR ,7 85,4 86,4 Özel Tüketim ,4 74,9 73,4 Özel Tasarruf ,3 10,4 13,1 Özel Yatırım ,2 18,0 18,6 Özel Tasarruf-Yatırım Farkı ,9-7,6-5,6 Bilgi Ġçin: Toplam Yurt içi Tasarruflar ,9 13,3 15,2 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı (1) Gerçekleşme tahmini (2) Program

23 TABLO II: 9- Ekonominin Genel Dengesi (2) 2012 (3) (2) 2012 (3) (1998 Yılı Fiyatlarıyla, Milyon TL) (Yüzde DeğiĢme) Toplam Tüketim ,8 6,2 3,0 Kamu ,6 6,5 3,1 Özel ,3 6,1 3,0 Toplam Yatırım ,2 19,8 6,4 Kamu ,9 11,5 0,8 Özel ,4 21,9 7,6 Sabit Sermaye Yatırımı ,2 19,3 6,2 Kamu ,6 7,7-0,6 Özel ,6 22,3 7,7 Stok DeğiĢmesi (1) ,4 0,2 0,1 Kamu ,5 0,2 0,1 Özel ,9 0,0 0,0 Toplam Yurt içi Talep (Toplam Kaynaklar) ,4 9,4 3,9 Net Mal ve Hizmet Ġhracatı (1) ,4-2,3-0,1 Mal ve Hizmet İhracatı ,4 3,2 4,7 Mal ve Hizmet İthalatı ,7 10,8 4,3 GAYRĠ SAFĠ YURTĠÇĠ HASILA (GSYH) ,0 7,5 4,0 Net Faktör Gelirleri ,3-12,6-10,6 Net Dış Alem Cari Transferleri ,6-5,4 14,4 GAYRĠ SAFĠ MĠLLĠ HARCANABĠLĠR GELĠR (GSMHG) ,1 7,7 4,2 KAMU HARCANABĠLĠR GELĠRĠ ,5 19,5-3,1 Kamu Tüketimi ,6 6,5 3,1 Kamu Tasarrufu Kamu Yatırımı ,9 11,5 0,8 Kamu Tasarruf-Yatırım Farkı ÖZEL HARCANABĠLĠR GELĠR ,5 6,0 5,3 Özel Tüketim ,3 6,1 3,0 Özel Tasarruf Özel Yatırım ,4 21,9 7,6 Özel Tasarruf-Yatırım Farkı Kaynak: Kalkınma Bakanlığı (1) Yüzde değişimleri GSYH büyümesine katkıları göstermektedir. (2) Gerçekleşme tahmini (3) Program

24 b) 2012 Yılı Hedefleri Toplam yurt içi talebin 2012 yılında reel olarak yüzde 3,9 oranında artması, net mal ve hizmet ihracatının GSYH büyümesine katkısının ise negatif 0,1 puan olması sonucunda, GSYH nın yüzde 4 oranında büyümesi hedeflenmektedir. Bu dönemde özel kesim tüketim harcamalarında yüzde 3, kamu kesimi tüketim harcamalarında ise yüzde 3,1 oranında artış olacağı öngörülmüştür yılında, özel kesim sabit sermaye yatırımlarının yüzde 7,7 oranında artacağı, kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 0,6 oranında azalacağı tahmin edilmektedir yılı GSYH büyümesine; özel tüketimin 2,1 puan, kamu tüketiminin 0,2 puan, özel kesim sabit sermaye yatırımlarının ise 1,7 puan katkı yapması beklenmektedir. Aynı dönemde, stok değişiminin GSYH büyümesine katkısının ise pozitif 0,1 puan olacağı tahmin edilmektedir. Kamu harcanabilir gelirinin GSYH ya oranının 2012 yılında bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 12,9 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir yılında kamu tasarruflarının GSYH ya oranının 0,8 puan azalarak yüzde 2,1 e, kamu yatırımlarının GSYH içindeki payının ise 0,1 puan azalarak yüzde 4,3 e gerilemesi neticesinde, kamu tasarruf yatırım farkının GSYH ya oranının negatif yüzde 2,2 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Özel tasarrufların GSYH ya oranının 2012 yılında bir önceki yıla göre 2,7 puan artması ve özel yatırımlardaki artışın 0,6 puan olması neticesinde, özel kesim tasarruf yatırım farkının GSYH ya oranının 2 puan iyileşerek negatif yüzde 5,6 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir. B. YATIRIMLAR 1. Yatırımların Sektörel Dağılımı a) Mevcut Durum Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2011 yılında reel olarak yüzde 7,7 oranında artması beklenmektedir. Bu dönemde, kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının yüzde 55,9 unun merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idareler, yüzde 29,4 ünün mahalli idareler, yüzde 12 sinin işletmeci KİT ler, yüzde 0,8 inin özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 0,1 inin İller Bankası, yüzde 1,7 sinin döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşları tarafından gerçekleştirileceği tahmin edilmektedir yılında kamu kesimi sabit sermaye yatırımları içinde madencilik, turizm, konut, eğitim ve diğer hizmetler alt sektörlerinin paylarının 2010 yılına göre artacağı, tarım, enerji, ulaştırma, sağlık alt sektörlerinin paylarının gerileyeceği, imalat sanayi sektörün payının ise aynı kalacağı tahmin edilmektedir. Türkiye ekonomisinde 2011 yılında özel kesim sabit sermaye yatırımlarının reel olarak yüzde 22,3 oranında artması öngörülmektedir. Bu dönemde, özel kesim sabit sermaye yatırımları içinde tarım, madencilik, imalat, enerji sektörlerinin paylarının artacağı, ulaştırma, turizm, konut eğitim, sağlık ve diğer hizmetler alt sektörlerinin paylarının ise azalacağı tahmin edilmektedir.

25 b) 2012 Yılı Hedefleri Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2012 yılında reel olarak yüzde 0,6 oranında azalacağı öngörülmektedir. Bu dönemde, kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının yüzde 49,2 sinin merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idareler, yüzde 32,6 sının mahalli idareler, yüzde 15 inin işletmeci KİT ler, yüzde 1,1 inin özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 0,1 inin İller Bankası, yüzde 2,1 inin döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşları tarafından gerçekleştirileceği tahmin edilmektedir yılında kamu kesimi sabit sermaye yatırımları içinde, bir önceki yıla göre madencilik ile ulaştırma sektörünün payında düşüş, diğer tüm alt sektörlerin paylarında ise artış olacağı öngörülmektedir yılında özel kesim sabit sermaye yatırımlarının reel olarak yüzde 7,7 oranında artış göstereceği tahmin edilmektedir yılında özel kesim sabit sermaye yatırımları içinde tarım ve ulaştırma alt sektörlerinin paylarının bir önceki yıla göre artacağı, eğitim sektörünün payının aynı kalacağı, diğer sektörlerin paylarının ise azalacağı tahmin edilmektedir. TABLO II: 10- Kamu Sabit Sermaye Yatırımları (2010) (Cari Fiyatlarla, Milyon TL) Sektörler Merkezi Yönetim (1) ĠĢletmeci KĠT ler ÖzelleĢ. Kapsam. KuruluĢ. Ġller Bankası Döner Sermaye + SGK ALT TOPLAM Yüzde Pay Mahalli Ġdareler TOPLAM KAMU Yüzde Pay Tarım , ,6 Madencilik , ,0 İmalat , ,9 Enerji , ,6 Ulaştırma , ,7 Turizm , ,5 Konut , ,6 Eğitim , ,9 Sağlık , ,8 Diğer Hizmetler , ,5 İktisadi , ,1 Sosyal , ,4 Toplam Yüzde Dağılım 79,5 16,0 1,9 0,5 2,2 100 Yüzde Dağılım 59 11,9 1,4 0,3 1,6 74,2 25,8 100 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı (1) Yatırım işçiliği hariç

26 TABLO II: 11- Kamu Sabit Sermaye Yatırımları (2011) (1) Sektörler Merkezi Yönetim (2) ĠĢletmeci KĠT ler ÖzelleĢ. Kapsam. KuruluĢ. Ġller Bankası Döner Sermaye + SGK ALT TOPLAM Yüzde Pay Mahalli Ġdareler (Cari Fiyatlarla, Milyon TL) TOPLAM KAMU Tarım , ,1 Madencilik , ,0 İmalat , ,8 Enerji , ,0 Ulaştırma , ,1 Turizm , ,6 Konut , ,7 Eğitim , ,3 Sağlık , ,2 Diğer Hizmetler , ,1 İktisadi , ,0 Sosyal , ,1 Toplam , ,0 Yüzde Dağılım 79,1 17,1 1,2 0,2 2,4 100,0 Yüzde Dağılım 55,9 12,0 0,8 0,1 1,7 70,6 29,4 100,0 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı (1) Gerçekleşme tahmini (2) Yatırım işçiliği hariç Yüzde Pay

27 TABLO II: 12- Kamu Sabit Sermaye Yatırımları (2012) (1) Sektörler Merkezi Yönetim (2) ĠĢletmeci KĠT ler ÖzelleĢ. Kapsam. KuruluĢ. Ġller Bankası Döner Sermaye + SGK ALT TOPLAM Yüzde Pay Mahalli Ġdareler (Cari Fiyatlarla, Milyon TL) TOPLAM KAMU Tarım , ,9 Madencilik , ,1 İmalat , ,3 Enerji , ,6 Ulaştırma , ,3 Turizm , ,7 Konut , ,1 Eğitim , ,2 Sağlık , ,6 Diğer Hizmetler , ,3 İktisadi , ,0 Sosyal , ,3 Toplam , ,0 Yüzde Dağılım 72,9 22,2 1,6 0,2 3,1 100,0 Yüzde Dağılım 49,2 15,0 1,1 0,1 2,1 67,4 32,6 100,0 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı (1) Program (2) Yatırım işçiliği hariç Yüzde Pay

28 TABLO II: 13- Sabit Sermaye Yatırımlarının Sektörel Dağılımı (1) (2) 2012 (3) (Cari Fiyatlarla, Milyon TL) Kamu Özel Toplam Kamu Özel Toplam Kamu Özel Toplam Tarım Madencilik İmalat Enerji Ulaştırma Turizm Konut Eğitim Sağlık Diğer Hizmetler TOPLAM Kaynak: Kalkınma Bakanlığı (1) Merkezi yönetim bütçesinde yatırım işçiliği dahildir. (2) Gerçekleşme tahmini (3) Program

29 TABLO II: 14- Sabit Sermaye Yatırımlarının Sektörel Dağılımı (1) (Cari Fiyatlarla, Yüzde Dağılım) (2) 2012 (3) Kamu Özel Toplam Kamu Özel Toplam Kamu Özel Toplam Tarım 9,8 2,3 4,0 9,4 3,0 4,3 11,3 3,1 4,7 Madencilik 1,9 1,6 1,7 2,8 1,7 1,9 2,0 1,6 1,7 İmalat 0,8 38,1 29,7 0,8 40,0 32,0 1,3 38,2 31,2 Enerji 6,5 5,6 5,8 5,1 7,3 6,9 6,6 7,0 6,9 Ulaştırma 43,7 20,3 25,5 43,2 20,1 24,8 33,6 23,4 25,3 Turizm 0,5 6,3 5,0 0,6 5,4 4,5 0,7 5,1 4,3 Konut 1,5 17,1 13,6 1,7 15,2 12,4 2,0 14,6 12,2 Eğitim 10,4 1,1 3,2 11,6 1,0 3,1 13,7 1,0 3,4 Sağlık 4,8 3,1 3,4 4,2 2,7 3,0 4,7 2,5 2,9 Diğer Hizmetler 20,2 4,4 7,9 20,7 3,7 7,1 24,0 3,5 7,4 TOPLAM Kaynak: Kalkınma Bakanlığı (1) Merkezi yönetim bütçesinde yatırım işçiliği dahildir. (2) Gerçekleşme tahmini (3) Program 2. Kamu Yatırımları Uygulaması Ülkemizin eğitim ve sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde sunulması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi, rekabet gücümüzün artırılması ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması için gerekli sosyal ve fiziki altyapının geliştirilmesi, çevrenin korunması, AB kriterlerine uyumun sağlanması, gelişmiş ülkelerle ülkemiz arasındaki ve ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması için önemli miktarlarda kamu yatırımı ihtiyacı bulunmaktadır döneminde genel devlet kapsamındaki kamu sabit sermaye yatırımlarının (KSSY) GSYH içindeki payının ortalamaları dikkate alındığında, ülkemizde Avro Bölgesi dışındaki 10 AB üyesi ülke ortalamasından, 2010 ve 2011 yılları hariç 27 AB üyesi ülke ortalamasından ve bazı yıllarda Japonya dan daha az oranda KSSY gerçekleştirildiği görülmektedir. Söz konusu ülkelerin yüzölçümlerinin ve Almanya hariç nüfuslarının Türkiye den daha az olduğu, mevcut gelişmişlik seviyelerinin Türkiye den daha yüksek olduğu, mevcut altyapı ihtiyaçlarının büyük ölçüde tamamlanmış olduğu ve GSYH larının mutlak büyüklüğü dikkate alındığında, ülkemizde daha fazla kamu yatırımı yapılması gereği ortaya çıkmaktadır.

30 TABLO II: 15- Genel Devlet Sabit Sermaye Yatırımlarının GSYH Ġçindeki Payı (Yüzde) Ü l k e l e r Belçika 1,6 1,6 1,6 1,8 1,7 1,8 Almanya 1,4 1,4 1,5 1,6 1,6 1,5 Estonya 4,7 5,1 5,3 5,1 3,6 5,0 İrlanda 3,8 4,7 5,3 4,2 3,9 3,0 Yunanistan 3,4 3,4 3,6 3,0 2,8 2,2 İspanya 3,7 4,0 3,9 4,4 3,7 2,9 Fransa 3,2 3,2 3,2 3,4 3,0 3,1 İtalya 2,3 2,3 2,2 2,5 2,1 1,9 Lüksemburg 3,6 3,3 3,2 3,7 4,1 3,9 Malta 4,0 3,8 2,3 2,2 2,1 3,3 Hollanda 3,3 3,3 3,5 3,9 3,7 3,6 Avusturya 1,1 1,1 1,1 1,2 1,2 1,1 Portekiz 2,4 2,7 2,9 2,9 3,3 2,5 Slovenya 3,7 4,2 4,4 4,6 4,3 4,3 Slovakya 2,2 1,9 2,0 2,3 2,6 1,8 Finlandiya 2,3 2,4 2,5 2,8 2,7 2,6 Avro Bölgesi Ülke. Ort. (17 Ülke) 2,9 3,0 3,0 3,2 2,9 2,8 Bulgaristan 4,0 5,2 5,6 4,9 4,6 4,4 Çek Cumhuriyeti 5,0 4,7 4,9 5,2 4,6 4,7 Danimarka 1,9 1,9 1,9 2,0 2,2 2,3 Letonya 4,6 5,7 4,8 4,3 3,6 4,3 Litvanya 4,1 5,2 4,9 3,9 4,6 4,2 Macaristan 4,4 3,6 2,9 3,1 3,2 3,9 Polonya 3,9 4,2 4,6 5,2 5,6 6,6 Romanya 5,1 5,6 5,7 5,3 5,5 5,6 İsveç 3,0 3,1 3,3 3,6 3,5 3,3 İngiltere 1,8 1,9 2,3 2,7 2,5 2,2 Avro Böl. DıĢı AB Ülke. Ort. (10 Ülke) 3,8 4,1 4,1 4,0 4,0 4,2 AB Ülkeleri Ort. (27 Ülke) 3,2 3,4 3,4 3,5 3,3 3,3 ABD 2,4 2,4 2,6 2,6 3,5 3,3 Japonya 3,3 3,1 3,0 3,4 3,3 3,3 Türkiye 2,9 3,1 3,4 3,3 3,4 3,6 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı, Avrupa Komisyonu, European Economy (Economic Forecasts), İlkbahar yılı kamu yatırım uygulamalarında; ekonomik ve sosyal altyapıyı geliştirecek yatırımlara, sektörel, bölgesel ve proje bazındaki öncelikler dikkate alınarak ağırlık verilmiştir yılında, mahalli idare yatırımları ve yatırım işçilik giderleri hariç olmak üzere, ülkemizde; toplam tutarı 303,7 milyar TL, 2010 yılı sonu kümülatif harcaması 140,6 milyar TL ve 2011 yılı başlangıç ödeneği 31,3 milyar TL olan adet kamu yatırım projesi yürütülmektedir.

31 TABLO II: 16- Türkiye de Kamu Yatırımları ( ) (1) Proje Sayısı (Adet) Toplam Proje Tutarı (Cari Fiyatlarla, 166,8 187,1 196,1 206,7 200,4 209, ,8 273,4 303,7 Milyar TL) Cari Yıl Öncesi Kümülatif Harc. (Cari Fiyatlarla, 66,0 80,4 86,8 84,0 86,5 93,5 102,4 110,9 118,4 140,6 Milyar TL) Toplam Program Ödenek 10,6 12,5 12,0 16,2 17,5 17,1 17,1 21,5 27,8 31,3 (Cari Fiyatlarla, Milyar TL) Yatırım Programına Alınan Çok Yıllık Yeni Proje Sayısı (Adet) Toplam Program Ödenek / 6,3 6,7 6,1 7,8 8,7 8,2 7,8 8,7 10,1 10,3 Toplam Proje Tutarı (%) Yatırım Stokunun Ortalama 8,5 7,6 8,1 6,6 5,5 5,8 5,8 5,3 4,6 4,2 Tamamlanma Süresi (Yıl) (2) (1) Mahalli idare yatırımları, kamulaştırma harcamaları ve yatırım programında toplam dışı tutulan yatırımlar hariçtir. (2) Mevcut stokun, ilgili yıldaki program ödenek seviyesiyle tamamlanması için gereken ilave süreyi göstermektedir Yılı Yatırım Programında yer alan projenin 7,9 milyar TL tutarındaki 657 adedi yıl içinde başlanıp bitirilmesi programlanan yıllık projelerden oluşmaktadır. Ayrıca 2011 yılında toplam proje tutarı 17,3 milyar TL, 2011 yılı ödeneği 884 milyon TL olan 196 adet çok yıllık yeni proje yatırım programına dahil edilmiştir Yılı Yatırım Programında projeye yapılan 31,3 milyar TL tutarındaki tahsis içinde yüzde 28,2 oranındaki pay ile ulaştırma-haberleşme sektörü ilk sırayı almış, bunu yüzde 17,9 ile diğer kamu hizmetleri, yüzde 14,5 ile tarım, yüzde 14,2 ile eğitim ve yüzde 10 ile enerji sektörleri izlemiş, sağlık sektörünün payı ise yüzde 6,4 olmuştur yılı kamu yatırım tahsisleri içinde madencilik, imalat, turizm ve konut sektörlerinin toplam payı ise yüzde 8,7 olmuştur Yılı Yatırım Programına göre, tamamlanmak üzere kalan proje stoku büyüklüğü 163,1 milyar TL dir. Bu durumda, 2011 yılı ödeneklerinin tamamının harcanacağı, kamu yatırımları için sonraki yıllarda da 2011 yılı düzeyinde ödenek ayrılacağı ve Programa yeni proje alınmayacağı varsayımıyla, mevcut stokun tamamen bitirilebilmesi için 2011 yılı sonrasında 4,2 yıllık bir süre gerekmektedir yılı, proje tutarına oranla en yüksek

32 seviyede kamu yatırım ödeneğinin tahsis edildiği yıl olmuştur. Yıl içinde verilen ilave ödeneklerle, proje tutarına oranla ayrılan ödenek seviyesi daha da artırılmış ve proje stokunun ortalama tamamlanma süresi daha düşük seviyelere çekilmiştir yılında tahsis edilen 31,3 milyar TL tutarındaki yatırım ödeneğinin yüzde 71 ine karşılık gelen 22,2 milyar TL tutarındaki merkezi yönetim bütçesi yatırımlarından en büyük payı yüzde 22,8 ile genel idare, güvenlik, adalet, içmesuyu, çevre, teknolojik araştırma gibi alt sektörlerin yer aldığı diğer kamu hizmetleri sektörü ve 20,9 luk pay ile ulaştırmahaberleşme sektörü almış, bu sektörleri yüzde 19,9 ile eğitim sektörü ve yüzde 19,1 ile tarım sektörü takip etmiştir proje için tahsis edilen 31,3 milyar TL tutarındaki ödeneğin yüzde 12,5 i olan 3,9 milyar TL nin dış proje kredisiyle finanse edilmesi öngörülmüştür Yılı Yatırım Programında kısmen veya tamamen dış proje kredisiyle finanse edilmesi öngörülen ve toplam proje tutarı 73,1 milyar TL olan 75 adet proje bulunmaktadır. Kamu yatırım programının rasyonelleştirilmesi çalışmaları kapsamında, kısıtlı ödenekler, kısa sürede tamamlanabilecek acil ve öncelikli projelere tahsis edilmiş, 10,2 milyar TL tutarındaki 20 proje ise sonraki yıllarda yürütülmek üzere, 2011 Yılı Yatırım Programında sembolik miktardaki iz ödenekle yer almıştır. Ülkemizde, rasyonelleştirme çalışmalarıyla son yıllarda sağlanan iyileştirmelere rağmen, sistematik proje döngüsü yaklaşımındaki eksiklikler, kamu kuruluşlarının proje hazırlama, uygulama, izleme ve değerlendirme birimlerindeki kapasite yetersizlikleri gibi faktörler projelerin planlandığı şekilde yürütülmesinde sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca, ülkemizin birçok alanda yeni yatırım ihtiyacının yanında, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve korunmasına yönelik idame-yenileme, bakımonarım, rehabilitasyon ve modernizasyon ihtiyacı bulunmaktadır. Afet zararlarının önlenebilmesi ve azaltılması ile güvenli ve yaşanabilir kentlerin oluşturulması amacıyla; tüm sektörlerde zarar azaltma stratejilerinin geliştirilmesi ve bu stratejilerin uygulanması için kamu yatırımı gerekmektedir. Ayrıca, yeni yapılacak yatırımların karar verme süreçlerinde afet riski dikkate alınmalıdır. Ülkemizde, yıllar itibarıyla artan miktarlarda yararlandığımız AB fonlarının kamu yatırımları için ilave kaynak sağlaması yanında, kamu kuruluşlarında belirli standartlara uygun proje hazırlama, uygulama, izleme ve değerlendirme kapasitesinin gelişmesine katkıda bulunması, ülkemizin artan kredibilitesi nedeniyle daha uygun şartlarda dış proje kredisi sağlayan uluslararası kaynaklardan yararlanıyor olması, kamu kuruluşları için stratejik planlama çalışmalarının ve sektörel strateji dokümanlarında ortaya konulan stratejilerin, projelerin daha iyi önceliklendirilmesine ve değerlendirilmesine imkan verecek olması, kamu-özel işbirliği (KÖİ) modellerinden yararlanılacak olması, mahalli nitelikli işlerin mahalli idarelere bırakılarak yerinden yönetim ilkesinin hayata geçirilmesi gibi faktörlerin, önümüzdeki dönemde kamu yatırımlarına ayrılabilen kaynakların ve uygulamada etkinliğin artırılması için olumlu yönde katkıda bulunması beklenmektedir yılında, sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelerden; 2012 yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek projelere, Uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış projelere,

33 Başlatılmış bulunan diğer projelerle bağlantılı veya eş zamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken projelere, Mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve korunmasına yönelik idame-yenileme, bakım-onarım, rehabilitasyon ve modernizasyon türü yatırım projelerine, Afet risklerinin azaltılması ve afetlerin önlenmesi ile afet hasarlarının telafisine yönelik projelere, AB ye üyelik yönünde ortaya konulan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği projelere, e-dönüşüm Türkiye Projesi ve Bilgi Toplumu Stratejisi ile uyumlu projelere ağırlık verilecektir. 3. Kamu Özel ĠĢbirliği Uygulamaları Ülkemizde, KÖİ alanında, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla, 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun ile 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu çerçevesinde KÖİ yöntemiyle gerçekleştirilmek üzere toplam 136 proje için Yüksek Planlama Kurulundan (YPK) yetki alınmıştır. Yetki alınan 136 projeden 39 unun uygulama sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmesi imzalanan 39 proje içerisinde sayı bakımından yat limanı projeleri ilk sırada yer alırken, havaalanı ve karayolu projeleri yat limanlarını izlemektedir. Sektörel proje büyüklüğü bakımından ise karayolu projeleri, havaalanı projelerinin önünde ve ilk sırada bulunmaktadır. Son 3 yıllık süreç içerisinde 18 projeyle en fazla YPK yetki kararı alınan sektör sağlık sektörüdür. Söz konusu projelere ilaveten, enerji sektöründe 63 ü işletme hakkı devri, 25 i Yap-İşlet- Devret (YİD) ve 5 i Yap-İşlet yöntemi ile olmak üzere toplam 93 KÖİ projesi hayata geçirilmiştir. Ayrıca, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından işletme hakkı devri ile gerçekleştirilen 16 liman projesi bulunmaktadır. Mevcut durumda, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla, 6 proje ihale aşamasında olup, ihalesi tamamlanan 5 projenin inşaatı devam etmektedir. İnşaatı devam eden ve toplam proje tutarı yaklaşık 11,9 milyar TL olan söz konusu 5 proje içerisinde, yaklaşık 10 milyar TL proje tutarı ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi önemli bir yer tutmaktadır. YİD mevzuatında 2011 yılı içinde kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Bu çerçevede tarihinde yayımlanan 6111 sayılı Kanun ile 3996 sayılı Kanunda bir dizi değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişikliklerle, YİD projelerinin hazırlık ve onay sürecinin kolaylaştırılması, nitelikli proje belgelerinin hazırlanmasına imkân sağlanması ve projelerin yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi amaçlanmıştır. Uzun bir uygulama geçmişinin bulunmasına ve gelişen mevzuata rağmen, KÖİ alanında; nitelikli fizibilite etütlerinin hazırlanamaması, diğer kamu yatırımlarına ait fizibilitelerden farklı olarak, geleneksel yöntemler ile KÖİ alternatifinin karşılaştırmalı analizlerinin tam olarak yapılamaması, gerek yatırımcı kuruluşlarda gerekse sistemdeki diğer kurumlardaki kurumsal kapasite eksikliği, projelerin düzenli takibi ve raporlanmasına yönelik nitelikli bir izleme ve değerlendirme sisteminin bulunmaması gibi temel sorunlar devam etmektedir. Artan kamu yatırım ihtiyacını karşılamak ve özel sektörün sermaye birikiminden ve yönetim becerilerinden azami şekilde faydalanılarak, yatırımlara alternatif finansman kaynakları yaratmak amacıyla KÖİ modellerinin uygulanmasına devam edilecektir. Bu

34 kapsamda nitelikli etütlere dayanan ve projelerin bütçeye olan yüklerini de analiz eden çalışmalara dayalı olarak, KÖİ nin geleneksel yöntemlere göre daha avantajlı olmasına ve muhtemel yük ile sorumlulukların kamu ve özel kesim arasında dengeli bir şekilde dağılmasına dikkat edilecektir. Ayrıca, bu alanda kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik çalışmalara hız verilecektir. C. ÖDEMELER DENGESĠ 1. Cari ĠĢlemler Hesabı a) Mevcut Durum 2010 yılında iç talepte görülen hızlı canlanmaya karşın dış talebin daha ılımlı bir seyir izlemesi, ithalatın ihracattan daha yüksek oranda artmasına neden olmuştur yılında yaşanan yüksek oranlı ithalat artışının getirdiği dış ticaret açığı, cari açığın yükselmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu gelişmeler sonucunda, 2009 yılında 14 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşen cari işlemler açığı, 2010 yılında 47,7 milyar ABD dolarına çıkmış, 2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde ise 54,3 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. TABLO II: 17- Türkiye nin DıĢ Ticareti ve DıĢ Ticareti Etkileyen Faktörler (Yüzde Değişim) (1) 2012 (2) İhracat (Milyar ABD Doları) 102,1 113,9 134,8 148,5 İthalat (Milyar ABD Doları) 140,9 185,5 236,9 248,7 İhracat -22,6 11,5 18,4 10,2 İthalat -30,2 31,6 27,7 5,0 İhracat Fiyatları -16,6 4,9 12,6 2,5 İthalat Fiyatları -20,1 8,9 13,2 1,1 Reel İhracat -7,3 6,3 5,2 7,4 Reel İthalat -12,7 20,8 13,1 3,9 Mamul Fiyatları -6,5 2,6 7,0 1,1 Yakıt Dışı Başlıca Emtia Fiyatları -15,7 26,3 21,2-4,7 Ham Petrol Varil Fiyatı (3) (ABD Doları) 61,8 79,0 103,2 100,0 Ham Petrol Varil Fiyatı (4) (ABD Doları) 61,1 77,2 104,7 97,0 GSYH Büyüme Hızı -4,8 9,0 7,5 4,0 Sanayi Büyümesi -6,9 12,6 7,2 3,5 Yurt içi Nihai Talep Büyümesi -5,1 10,7 9,3 3,9 Dünya Büyüme Hızı -0,7 5,1 4,0 4,0 Dünya Mal ve Hizmet Ticareti -10,7 12,8 7,5 5,8 Avro Bölgesi Büyüme Hızı -4,3 1,8 1,6 1,1 Reel Kur (1 ABD Doları + 1,5 Avro) -7,6 11,6-11,0 1,2 Birim İşgücü Maliyeti (5) -7,0-1,8 2,0 2,7 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı, TÜİK, IMF Dünya Ekonomik Görünümü, Eylül 2011 (1) Gerçekleşme tahmini (2) Program (3) Brent, Dubai, Batı Teksas ham petrol spot fiyatlarının yıllık ortalamasıdır. (4) İthal edilen ham petrolün ortalama maliyetidir. (5) 2011 yılı değeri Haziran ayı itibarıyla yıllıklandırılmıştır.

35 DıĢ Ticaret Dengesi 2010 yılının Ocak-Ağustos döneminde, ödemeler dengesinde gösterildiği şekliyle 32 milyar ABD doları olan dış ticaret açığı, 2011 yılının aynı döneminde 61,4 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Ayrıca, ihracatın ithalatı karşılama oranı aynı dönemde yüzde 63,4 ten yüzde 55,4 e gerilemiştir. Bu gelişmede, iç talepteki hızlı artışın yanında enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar temel faktörler olarak gözlemlenmektedir. Ġhracat İhracat, 2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,9 oranında artarak 88,7 milyar ABD doları olmuştur. Söz konusu dönemde, toplam ihracatın yüzde 93,8 ini oluşturan imalat sanayii ürünlerindeki yüzde 23,3 oranındaki artış, ihracat performansının temel belirleyicisi olmuştur. Aynı dönemde tarım ve ormancılık sektörü ihracatı yüzde 2,9, madencilik sektörü ihracatı ise yüzde 3,3 oranında artmıştır. Fasıllara göre ihracat rakamlarına bakıldığında ilk sıralarda yer alan kara taşıtları ve bunların aksam ve parçaları faslının yüzde 17,8 oranında artışla 10,5 milyar ABD doları; makineler, mekanik cihazlar, kazanlar ve aksam parçaları faslının yüzde 26,5 oranında artışla 7,6 milyar ABD doları; demir ve çelik faslının yüzde 35,4 artışla 7,5 milyar ABD doları olarak gerçekleştiği görülmektedir. TABLO II: 18- Ülke ve Fasıllara Göre Ġhracat Yıllık (Milyar ABD Doları) Ocak Ağustos TOPLAM ĠHRACAT 102,1 113,9 72,8 88,7 Avrupa Birliği Ülkeleri (AB-27) 47,0 52,7 33,4 42,2 Diğer 55,1 61,2 39,4 46,6 SeçilmiĢ Ülke Grupları Karadeniz Ekonomik İşbirliği 12,3 14,5 8,9 11,4 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5,9 7,6 4,6 6,0 Bağımsız Devletler Topluluğu 8,0 10,3 6,2 8,5 Türk Cumhuriyetleri 3,4 3,9 2,5 3,2 İslam Konferansı Teşkilatı 28,6 32,5 20,9 23,9 En Yüksek Ġhracat Yapılan Ġlk BeĢ Ülke Almanya 9,8 11,5 7,1 9,4 İngiltere 5,9 7,2 4,4 5,3 İtalya 5,9 6,5 4,2 5,5 Fransa 6,2 6,1 4,0 4,6 Irak 5,1 6,0 3,7 5,0 En Yüksek Ġhracat Yapılan Ġlk BeĢ Fasıl (1) 87. Kara taşıtları ve bunların aksam ve parçaları 12,3 13,8 8,9 10,5 84. Makineler, mekanik cihazlar, kazanlar ve aksam, parçalar 8,1 9,4 6,0 7,6 72. Demir ve çelik 7,6 8,7 5,5 7,5 61. Örme giyim eşyası 6,9 7,7 5,1 5,9 85. Elektrikli makine ve cihazlar 6,6 7,5 4,6 5,5 Kaynak: TÜİK (1) Sıralama 2010 yılı verilerine göre yapılmıştır.

36 yılının tamamında ihracatın yüzde 18,4 oranında artarak 134,8 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. İhracat fiyatlarının 2011 yılında yüzde 12,6 oranında artması ve reel ihracat artışının yüzde 5,2 olması beklenmektedir. TABLO II: 19- Ġhracatın Sektörel Dağılımı (ISIC.Rev.3) (Milyar ABD Doları) (Yüzde Pay) (Yüzde DeğiĢim) Yıllık Ocak- Ağustos Yıllık Ocak- Ağustos Yıllık Ocak- Ağustos /09 11/10 TOPLAM ĠHRACAT 102,1 113,9 72,8 88, ,5 21,9 Tarım ve Ormancılık 4,3 4,9 3,0 3,1 4,3 4,3 4,1 3,4 13,5 2,9 Balıkçılık 0,2 0,2 0,1 0,1 0,2 0,1 0,1 0,1-17,4 25,5 Maden. ve Taş Ocak. 1,7 2,7 1,8 1,8 1,6 2,4 2,4 2,0 59,7 3,3 İmalat Sanayi 95,4 105,5 67,5 83,2 93,4 92,6 92,7 93,8 10,5 23,3 Diğer 0,5 0,6 0,5 0,5 0,5 0,6 0,7 0,7 34,7 7,3 Kaynak: TÜİK Not: Yuvarlamalar nedeniyle hesaplamalar net sonuçları vermeyebilir. Ġthalat İthalat, 2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,3 oranında artarak 160,1 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Söz konusu dönemde, hızlı iç talep artışına bağlı olarak ithalatın bütün ana kalemlerinde yüksek oranlı artışlar görülmekle birlikte, özellikle sermaye malları ve enerji ürünleri ithalatında toplam ithalatın üzerinde artışlar kaydedilmiştir. Tüketim ve ara malları ithalatı sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 38,2 oranında artarken; sermaye malları ithalatındaki yükseliş yüzde 49,5 oranında gerçekleşmiştir yılında ithalatın bir önceki yıla göre yüzde 27,7 oranında artarak 236,9 milyar ABD dolarına yükselmesi beklenmektedir yılında ithalat fiyatlarının yüzde 13,2 oranında artması ve reel ithalat artışının yüzde 13,1 olması beklenmektedir. TABLO II: 20- Ġthalatın Ekonomik Gruplara Göre Dağılımı (BEC) (Milyar ABD Doları) (Yüzde Pay) (Yüzde Değ.) Yıllık Ocak-Ağustos Yıllık Ocak- Ağustos Yıllık Ocak- Ağustos /09 11/10 TOPLAM ĠTHALAT 140,9 185,5 114,9 160, ,7 39,3 Sermaye Malları 21,5 28,8 16,6 24,9 15,2 15,5 14,5 15,5 34,3 49,5 Ara Malları 99,5 131,4 83,0 114,6 70,6 70,8 72,2 71,6 32,1 38,2 Tüketim Malları 19,3 24,7 15,0 20,1 13,7 13,3 13,0 12,5 28,2 34,0 Diğer 0,7 0,5 0,3 0,5 0,5 0,3 0,3 0,3-18,1 65,9 Enerji Ürünleri (27. Fasıl) 29,9 38,5 23,9 34,0 21,2 20,7 20,8 21,3 28,7 42,5 Enerji Hariç 111,0 147,0 91,0 126,1 78,8 79,3 79,2 78,7 32,4 38,6 Kaynak: TÜİK

37 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasi gelişmelere bağlı olarak yükselen enerji fiyatları, yakıt ithalatını artırmış ve cari açığı olumsuz etkilemiştir. Nitekim 2010 yılında yüzde 6,5 seviyesinde olan cari açık/gsyh oranı, bu olumsuz gelişmenin de etkisiyle 2011 yılının ilk çeyreğinde (yıllıklandırılmış) yüzde 7,9 a, ikinci çeyreğinde ise yüzde 9,2 ye yükselmiştir. Enerji fiyatlarının 2002 seviyesinde sabit kaldığı varsayıldığında ise söz konusu oran, 2010 yılında yüzde 3,7 ye, 2011 yılı ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 5,6 ya gerilemektedir. TABLO II: 21- Enerji Fiyatlarının Cari Açık Üzerine Etkisi (Milyar ABD Doları, Yıllıklandırılmış) Ç Ç. Cari İşlemler Hesabı -14,0-47,7-60,0-72,5 Net Enerji İthalatı (27. Fasıl İhracatı - İthalatı) -26,0-34,0-37,0-40, Fiyatlarıyla Net Enerji İthalatı -12,0-13,2-11,8-11,6 Enerji Fiyat Etkisinden Arındırılmış Cari İşlemler Açığı (1) 0,0-26,9-34,8-44,0 Cari İşlemler Açığı / GSYH (%) -2,3-6,5-7,9-9,2 Enerji Fiyat Etkisinden Arındırılmış Cari İşlemler Açığı / GSYH (%) 0,0-3,7-4,6-5,6 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı, TÜİK, TCMB (1) TÜİK tarafından yayımlanan Dış Ticaret İstatistikleri ve Endekslerinden zımni olarak oluşturulan enerji ürünleri fiyat endeksi kullanılarak ilgili yıllar için 2002 enerji fiyat seviyesinin aynı kalması durumunda cari işlemler açığının seviyesini göstermektedir. Hizmetler Dengesi, Gelir Dengesi ve Cari Transferler 2010 yılında 20,8 milyar ABD dolarına ulaşan turizm gelirleri, 2011 yılının Ocak- Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artarak 15,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi altındaki en büyük gelir kalemi olan turizm gelirlerinin, 2011 yılının tamamında 24 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ocak-Ağustos döneminde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,3 oranında artarak 11,7 milyar ABD doları olan hizmetler dengesi fazlasının, 2011 yılının tamamında 19,3 milyar ABD doları olması beklenmektedir. Gelir dengesindeki açık, 2011 yılının Ocak-Ağustos döneminde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,8 oranında artarak 5,6 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Söz konusu dönemde portföy yatırımları ve doğrudan yatırımlar kalemlerinden sırasıyla 1,9 ve 0,2 milyar ABD doları gelir elde edilirken aynı kalemler için 2,6 ve 2,5 milyar ABD doları gider oluşmuştur yılı Ocak-Ağustos döneminde 3,1 milyar ABD doları faiz gideri ve 0,7 milyar ABD doları faiz geliri olmak üzere diğer yatırımlar kaleminde 2,4 milyar ABD doları açık verilmiştir. Bu dönemde, cari transferler ise önceki yılın aynı dönemindeki seviyesine göre yüzde 24,2 oranında artarak 1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu çerçevede, 2010 yılının Ocak-Ağustos döneminde 20,8 milyar ABD doları olan faiz ödemeleri hariç cari işlemler açığı, 2011 yılının aynı döneminde 48,5 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.

38 TABLO II: 22- Cari ĠĢlemler Dengesi (Milyar ABD Doları) (1) 2012(2) CARĠ ĠġLEMLER HESABI -14,0-47,7-71,7-65,4 DIġ TĠCARET DENGESĠ -24,9-56,4-85,3-81,8 İhracat (fob) 104,3 117,9 138,8 152,6 İhracat (fob) 102,1 113,9 134,8 148,5 Bavul Ticareti ve Uyarlama 2,2 4,0 4,1 4,2 İthalat (fob) -132,1-173,9-220,8-232,4 İthalat (cif) -140,9-185,5-236,9-248,7 Navlun ve Sigorta ve Uyarlama 8,8 11,6 16,1 16,3 HĠZMETLER DENGESĠ 16,7 14,6 19,3 21,5 Gelir 33,5 34,1 39,4 42,8 Gider -16,7-19,4-20,1-21,3 Turizm 17,1 16,0 19,1 21,0 Gelir 21,3 20,8 24,0 26,0 Gider -4,1-4,8-4,9-5,1 GELĠR DENGESĠ -8,2-7,3-7,2-6,9 Gelir 5,2 4,5 4,5 5,0 Gider -13,4-11,8-11,7-11,9 Yatırım Geliri Dengesi -8,1-7,2-7,1-6,8 Doğrudan Yatırımlar -2,7-2,4-2,8-2,6 Portföy Yatırımları 0,3-0,5-0,6-0,3 Diğer Yatırımlar -5,6-4,3-3,7-3,9 Faiz Geliri 1,7 1,1 1,3 1,4 Faiz Gideri -7,3-5,4-4,9-5,3 Uzun Vade -6,8-5,1-4,4-4,7 CARĠ TRANSFERLER 2,3 1,4 1,6 1,8 Kaynak: Kalkınma Bakanlığı, TCMB (1) Gerçekleşme tahmini, (2) Program b) 2012 Yılı Hedefleri 2012 yılında ihracatın yüzde 10,2 oranında artarak 148,5 milyar ABD doları, ithalatın ise yüzde 5 oranında artarak 248,7 milyar ABD doları seviyesine ulaşacağı ve böylece dış ticaret açığının 100,3 milyar ABD doları olacağı öngörülmektedir. Bavul ticareti, navlun, sigorta, limanlarda sağlanan mallar ve parasal olmayan altın ile uyarlama kaleminin dahil edildiği ödemeler dengesindeki gösterimiyle dış ticaret dengesinin ise 81,8 milyar ABD doları açık vereceği tahmin edilmektedir. İhracat fiyatlarının 2012 yılında yüzde 2,5, ithalat fiyatlarının ise yüzde 1,1 oranında artacağı ve böylece ihracat ve ithalatın reel olarak sırasıyla yüzde 7,4 ve yüzde 3,9 oranında yükseleceği tahmin edilmektedir yılında turizm gelirlerinin 26 milyar ABD dolarına, turizm giderlerinin ise 5,1 milyar ABD dolarına ulaşacağı öngörülmektedir yılında hizmet gelirlerinin 42,8 milyar ABD doları, hizmet giderlerinin ise 21,3 milyar ABD doları olması; böylece hizmetler dengesinin 21,5 milyar ABD doları fazla vermesi beklenmektedir yılında gelir

39 dengesinde 6,9 milyar ABD doları açık öngörülürken, cari transferler kaleminde 1,8 milyar ABD doları fazla beklenmektedir. Cari işlemler açığının bu gelişmeler sonucunda 2012 yılında 65,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir yılında cari açığın GSYH ya oranının, bir önceki yıla göre gerileyerek yüzde 8 olacağı tahmin edilmektedir. 2. Sermaye ve Finans Hesapları Küresel krizden çıkış sürecinde özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye girişleri 2010 yılında önemli ölçüde artarak 482,3 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir 5. Sermaye hareketlerinde görülen olumlu gelişmeler Türkiye ye de yansımış ve 2009 yılında 9 milyar ABD dolarına gerileyen rezerv hariç sermaye girişi, 2010 yılında 55,8 milyar ABD doları ile kriz öncesi seviyelerin üzerine çıkmıştır. Gelişmekte olan ülkeler ve yükselen piyasa ekonomilerine yönelik doğrudan yabancı sermaye girişleri, 2009 yılında 310,6 milyar ABD doları seviyesinden 2010 yılında 324,8 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Söz konusu büyüklüğün 2011 yılında 429,3 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir yılında dünya genelinde doğrudan yabancı yatırım akımlarında kaydedilen genişleme, Türkiye yi de etkilemiş ve 2009 yılında 6,9 milyar ABD doları olan net doğrudan yatırım girişi, 2010 yılında 7,8 milyar ABD dolarına yükselmiştir yılının ilk sekiz ayında ise söz konusu kalem 8,6 milyar ABD doları ile 2010 yılındaki büyüklüğünü aşmıştır yılında finansal piyasalardaki belirsizliklerin azalmasına bağlı olarak, Türkiye ye yönelik portföy yatırım girişleri 16,1 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Söz konusu yılda, DİBS yatırımlarında 10,7 milyar ABD doları, hisse senedi yatırımlarında 3,5 milyar ABD doları net giriş olurken Hazine tarafından ihraç edilen yurt dışı tahviller yoluyla 4,1 milyar ABD doları net borçlanma gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bankalar 2010 yılında başlattıkları yurt dışı tahvil ihraçları yoluyla 1 milyar ABD doları tutarında uzun vadeli kaynak girişi sağlamıştır yılının ilk sekiz ayında, Türkiye ye yönelik net portföy yatırımları 17,8 milyar ABD dolarına ulaşmış ve söz konusu büyüklüğün alt kalemleri olan DİBS de 12,4 milyar ABD doları, bankaların yurt dışı tahvil ihraçlarında 2,3 milyar ABD doları ve Hazine nin yurt dışı tahvil ihracında 1,5 milyar ABD doları net giriş; hisse senetlerinde ise 1,2 milyar ABD doları çıkış kaydedilmiştir. Diğer yatırımlar kaleminde 2010 yılında hızlı bir toparlanma gerçekleşmiş ve dış ticaret hacmindeki canlanma ile uluslararası piyasalardaki borçlanma imkânlarında kaydedilen artışların etkileriyle net giriş 32 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Bu gelişmede yurt dışı bankaların mevduatlarındaki yüksek oranlı artış yanında yurt içi bankaların özellikle kısa vadeli kredi kullanımlarındaki artış etkili olmuştur. Ayrıca, bankalar tarafından yurt dışında bulunan 13,6 milyar dolar tutarındaki varlıkların yurt içine getirilmesi, 2010 yılı için diğer dikkat çekici gelişme olmuştur yılının Ocak-Ağustos döneminde ise diğer yatırımlar kaleminde 22,9 milyar ABD doları giriş kaydedilmiştir. Bankaların ve diğer sektörlerin yurt dışından sırasıyla 9 ve 5,6 milyar ABD doları tutarındaki kredi kullanımları ile 11,2 milyar ABD doları tutarındaki efektif mevduatların diğer sektörler tarafından yurt içine getirilmesi diğer yatırımlar kalemindeki gelişmede belirleyici olmuştur. 5 IMF, Dünya Ekonomik Görünümü Raporu, Eylül IMF, Dünya Ekonomik Görünümü Raporu, Eylül 2011

40 TABLO II: 23- Sermaye ve Finans Hesabı (Milyar ABD Doları) Ocak-Ağustos (1) Cari ĠĢlemler Dengesi -14,0-47,7-75,1-26,8-54,3 Türlerine Göre Sermaye Hareketleri (rezerv hariç) 9,1 55,9 70,5 34,7 49,3 Doğrudan Yatırımlar (net) 6,9 7,8 12,4 4,0 8,6 Portföy Yatırımları (net) 0,2 16,1 19,9 14,1 17,8 Yabancıların Hisse Senedi Alımları 2,8 3,5 0,9 1,3-1,2 Yabancıların DİBS Alımları -1,7 10,7 13,8 9,3 12,4 Diğer Yatırımlar (net) 2,0 32,0 38,3 16,6 22,9 Kullanıcıya Göre Sermaye Hareketleri (2) 2,2 48,1 58,1 30,6 40,7 Kamu Kesimi 0,1 15,6 13,9 14,1 12,4 Özel Kesim 2,1 32,4 44,2 16,5 28,3 Bankalar 4,9 40,4 28,9 22,5 11,0 Banka dışı -2,8-8,0 15,3-6,0 17,3 Doğrudan Yatırımlar (net) 6,9 7,8 12,4 4,0 8,6 Rezerv Varlıklar (3) -0,1-12,8-7,4-10,0-4,7 Net Hata Noksan 5,1 4,7 12,1 2,2 9,6 Bilgi Ġçin Doğrudan Yatırımlar (net)/cari İşlemler Dengesi -49,0-16,4-16,5-15,0-15,8 Net Hata Noksan/Cari İşlemler Dengesi -36,2-9,8-16,1-8,4-17,8 Kaynak: TCMB (1) Ağustos ayı itibarıyla, yıllıklandırılmış (2) Doğrudan yatırımlar girişinde kamu özel ayrımı net olarak yapılamadığından ve borç yaratan bir kalem olarak kabul edilmediğinden kullanıcıya göre sermaye hareketleri kısmında hesaplamaya dahil edilmeyip ayrı olarak verilmiştir. Ayrıca sermaye hesabı altında yer alan göçmen transferleri ve üretilmeyen ve finansal olmayan varlıklar kalemleri hesaplamaya dahil edilmemiştir. (3) ( ) işareti artışı göstermektedir. Doğrudan yatırımlar hariç sermaye hareketleri 2011 yılı Ağustos ayı itibarıyla yıllık bazda incelendiğinde; yurt dışından sağlanan krediler ile yurt dışı tahvil ihraçları ve DİBS lere yatırım başta olmak üzere 13,9 milyar ABD dolarının kamu kesimi yoluyla, bankaların yurt dışı uzun ve kısa vadeli kredi kullanımları ve sendikasyon kredileri ile yurt dışı banka ve yerleşiklerin mevduatları başta olmak üzere 44,2 milyar ABD dolarının ise özel kesim yoluyla yurt içine getirildiği görülmektedir. 3. DıĢ Borç Stoku 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,8 oranında artarak 289,4 milyar ABD doları olan toplam dış borç stoku, 2011 yılının ikinci çeyreği itibarıyla 309,6 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Bu gelişmede söz konusu dönemde özel sektör kısa ve uzun vadeli dış borçlarında gerçekleşen artışlar belirleyici olmuştur yılında yüzde 39,4 olarak gerçekleşen dış borç stokunun GSYH ya oranının, 2011 yılının ikinci çeyreği itibarıyla aynı seviyeler civarında olduğu gözlenmektedir. Diğer taraftan, 2010 yılında yüzde 27 olarak gerçekleşen kısa vadeli dış borçların toplam dış borç stoku içindeki payı 2011 yılı ikinci çeyreği sonunda yüzde 27,4 e yükselmiştir.

41 TABLO II: 24- DıĢ Borç Stokuna Ait Bazı Göstergeler (Milyar ABD Doları) (1) Toplam DıĢ Borç Stoku 207,7 249,5 280,4 268,4 289,4 309,6 Vadesine Göre Kısa Vadeli Dış Borçlar 42,6 43,1 53,1 49,7 78,2 85,0 Kamu 1,8 2,2 3,2 3,6 4,3 5,8 TCMB 2,6 2,3 1,9 1,8 1,6 1,6 Özel 38,3 38,7 48,0 44,3 72,4 77,5 Finansal Kuruluşlar 20,7 16,6 24,5 22,6 48,4 50,8 Finansal Olmayan Kuruluşlar 17,6 22,1 23,5 21,8 23,9 26,7 Uzun Vadeli Dış Borçlar 165,1 206,3 227,3 218,7 211,2 224,7 Kamu 69,8 71,4 75,0 79,9 84,7 89,5 TCMB 13,1 13,5 12,2 11,5 10,3 10,5 Özel 82,2 121,5 140,0 127,3 116,2 124,7 Finansal Kuruluşlar 28,5 41,9 41,2 35,4 34,5 39,7 Finansal Olmayan Kuruluşlar 53,7 79,6 98,8 91,8 81,8 85,0 Borçluya Göre Kamu Kesimi Dış Borç Stoku 71,6 73,5 78,3 83,5 89,0 95,3 TCMB Dış Borç Stoku 15,7 15,8 14,1 13,3 11,8 12,1 Özel Sektör Dış Borç Stoku 120,5 160,2 188,0 171,6 188,6 202,2 Yüzde Oranlar Kısa V. Dış Borçlar/ Top. Dış Borç Stoku 20,5 17,3 18,9 18,5 27,0 27,4 Kamu Dış Borç Stoku/Top. Dış Borç Stoku 34,5 29,5 27,9 31,1 30,7 30,8 TCMB Rezervler(net) / Kısa Vadeli Dış Borçlar 148,5 177,2 139,8 150,5 109,9 117,0 Toplam Dış Borç Stoku / GSYH (2) 39,5 38,5 37,8 43,5 39,4 39,3 Kaynak: Hazine Müsteşarlığı Not: Yuvarlamalar nedeniyle hesaplamalar net sonuçları vermeyebilir. (1) Haziran ayı sonu itibarıyladır. (2) 2011 yılı GSYH verisi Haziran ayı itibarıyla yıllıklandırılmıştır. D. ENFLASYON ve PARA-KUR POLĠTĠKASI 1. Enflasyon 2010 yılı sonunda TÜFE ve ÜFE yıllık artış oranları sırasıyla yüzde 6,40 ve yüzde 1,31 olarak gerçekleşmiştir yılında enflasyon gelişmelerinde işlenmemiş gıda fiyatları ve ilk çeyrekte gerçekleşen akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerini kapsayan vergi oranlarındaki artışlar önemli rol oynamıştır. Yıllık enflasyon söz konusu gruplardaki gelişmeler sonucunda Nisan ayında yüzde 10,19 a kadar yükselmiş, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığa bağlı olarak dalgalı bir seyir izlemiştir yılı boyunca 2009 yılı sonundaki oranın üzerinde seyreden yıllık enflasyon dördüncü çeyrek sonunda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki keskin düşüşle önemli oranda gerileyerek 2009 yıl sonuna göre yaklaşık 0,13 puan azalma kaydetmiştir.

42 GRAFĠK: 3- Fiyat GeliĢmeleri TÜFE ve Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi I (Yıllık Yüzde DeğiĢim) ÜFE ve Ġmalat Sanayi Fiyatları (Yıllık Yüzde DeğiĢim) 14 TÜFE ÖKTG-I ÜFE İmalat Sanayi Kaynak: TÜİK 2010 yılı son çeyreğindeki yıllık enflasyonun düşüş eğilimi baz etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu gelişmeler nedeniyle 2011 yılının ilk aylarında da sürmüş ve TÜFE yıllık artış oranı Mart ayı sonu itibarıyla yüzde 3,99 ile oldukça düşük bir düzeye gerilemiştir. Bunun yanında Türk Lirasındaki değer kayıpları ve uluslararası emtia fiyatlarındaki artışlar 2011 yılının ilk aylarından itibaren özellikle temel mal fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya başlamıştır yılının ikinci çeyreğinden başlayarak ABD doları cinsinden ithalat fiyatları gerilese de, Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatları söz konusu dönemden bu yana önemli oranda değer kaybına uğrayan Türk Lirasının etkisiyle belirgin biçimde yükselmiştir yılı Eylül ayı itibarıyla yüzde 17,03 oranına kadar yükselen imalat sanayi enflasyonunun da işaret ettiği gibi söz konusu durumun maliyetler üzerinde oluşturduğu etki temel mal fiyatlarını etkilemiş ve temel mal grubu yıllık enflasyonu 2010 yılı sonuna kıyasla 5,94 puan artarak Eylül ayı itibarıyla yüzde 7,64 oranında gerçekleşmiştir. Hizmetler grubu fiyatları, 2011 yılının ilk çeyreğinde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüş ve olumlu baz etkileri ile Mart ayında 2010 yılı ayına göre 0,67 puan düşüşle yıllık bazda yüzde 3,57 oranında gerçekleşmiştir. ikinci çeyrekten itibaren ise olumsuz baz etkileri ve enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yükselmeye başlayan grup fiyatları Eylül ayında 2010 yıl sonuna göre 2,12 puan artarak yıllık bazda yüzde 6,36 oranında gerçekleşmiştir. GRAFĠK: 4- Mal ve Hizmet Fiyatları (Yıllık Yüzde DeğiĢim) Kaynak: TCMB

1 Kasım 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27393 (Mükerrer) 2010 YILI PROGRAMI

1 Kasım 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27393 (Mükerrer) 2010 YILI PROGRAMI 1 Kasım 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27393 (Mükerrer) 2010 YILI PROGRAMI 17 Ekim 2009 Gün ve 27379 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 12 Ekim 2009 Gün ve 2009/15513 Sayılı 2010 Yılı Programının Uygulanması,

Detaylı

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014)

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014) GİRİŞ ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014) 2012-2014 dönemi Orta Vadeli Mali Planı, Orta Vadeli Programla uyumlu olmak üzere gelecek üç yıla ilişkin merkezi yönetim bütçesi toplam gelir ve gider tahminleriyle

Detaylı

I. DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE GELİŞMELER

I. DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE GELİŞMELER 13 Ekim 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28083 (Mükerrer) BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2011/2302 Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan ekli Orta Vadeli Program (2012-2014) ın kabul edilmesi; adı geçen

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul 49 50 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 2008 yılında ABD de ipotekli konut kredisi piyasasında ortaya çıkan ve hızla tüm dünya ekonomilerinde

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 11 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı Panel Konuşması Erdem BAŞÇI 7 Nisan 2012, İstanbul Değerli Konuklar, Dünya ekonomisinin son on yılda sergilediği gelişmeler emtia fiyatları üzerinde

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla

Detaylı

AVRUPA BĠRLĠĞĠ EKONOMĠSĠNE ĠLĠġKĠN ARA TAHMĠN RAPORU*

AVRUPA BĠRLĠĞĠ EKONOMĠSĠNE ĠLĠġKĠN ARA TAHMĠN RAPORU* AVRUPA BĠRLĠĞĠ EKONOMĠSĠNE ĠLĠġKĠN ARA TAHMĠN RAPORU* Eylül 2011 Ankara * Bu çalıģma, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali Konular Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Avrupa Ekonomisine ĠliĢkin Ara Tahmin

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST-100, Haziran da %11,28 lik düşerek 76.295 den kapandı. Aynı dönemde Bankacılık endeksi %15,41, Sanayi endeksi

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MAYIS 2016 (SAYI: 87) GENEL DEĞERLENDİRME 03.06.2016 Kıdem tazminatında işletmelerin maliyetini artıracak ve işçi-işveren ilişkilerini bozacak düzenlemelerden kaçınılmalı Gelecek

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 02/05/2013 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 31/12/2015

Detaylı

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Sayı: 42 BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Gazi Erçel Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Aralık 2000 Ankara 2001 yılında uygulanacak para ve kur politikasının çerçevesi, uygulama prensipleri

Detaylı

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE GELECEĞİ

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE GELECEĞİ TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE GELECEĞİ BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU YENİ MEVDUAT SİGORTA SİSTEMİ ÖNERİSİ BANKA BİRLEŞME VE DEVİRLERİ Dr. Mehmet GÜNAL Ankara, Haziran 2001 ÖNSÖZ Türkiye

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşinci İzmir İktisat Kongresi Finansal Sektörün Sürdürülebilir Büyümedeki Rolü ve Türkiye nin Bölgesel Merkez Olma Potansiyeli 1 Kasım

Detaylı

Kamu Sermayeli İşletmelerde İyi Yönetişim. Mediha Ağar Dünya Bankası, Kıdemli Ekonomist Dünya Bankası

Kamu Sermayeli İşletmelerde İyi Yönetişim. Mediha Ağar Dünya Bankası, Kıdemli Ekonomist Dünya Bankası Kamu Sermayeli İşletmelerde İyi Yönetişim Mediha Ağar Dünya Bankası, Kıdemli Ekonomist Dünya Bankası Kamu işletmeleri gelişmiş e gelişmekte olan ülkelerde ekonomik açıdan önemli aktörlerdir Global olarak

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. - 1 - TABLO: I. 1- Temel Ekonomik Büyüklükler

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. - 1 - TABLO: I. 1- Temel Ekonomik Büyüklükler TABLO: I. 1- Temel Ekonomik Büyüklükler - 1-2003 2004 2005 2006 (1) 2007 2008 (2) 2009 (3) BÜYÜME VE İSTİHDAM (Yüzde Değişme) Toplam Tüketim 8,3 10,3 7,2 5,1 4,4 3,6 3,4 Kamu -2,6 6,0 2,5 8,4 6,5 4,2 2,1

Detaylı

31.12.2011-31.03.2012 tarihleri arasında fon getirisi -%1,41 olarak gerçekleşirken, yönetici benchmarkının getirisi -%0,60 olarak gerçekleşmiştir.

31.12.2011-31.03.2012 tarihleri arasında fon getirisi -%1,41 olarak gerçekleşirken, yönetici benchmarkının getirisi -%0,60 olarak gerçekleşmiştir. GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI (EUROBOND) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2012 YILI 3 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi genel olarak 2011

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- NİSAN2015 (SAYI: 74) GENEL DEĞERLENDİRME Yabancı Yatırımcının Türkiye ye İlgisi Azaldı IMF tahminlerine göre 2015 tetürkiye %3,1; küresel ekonomi %3,5; gelişmekte olan ülkeler

Detaylı

Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Değerli konuklar, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmaları kapsamında düzenlediğimiz Kurumsal Yönetim konulu toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. 11 Aralık 2001 tarihli Bakanlar

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 09 Haziran 2014, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler

Ekonomi Bülteni. 09 Haziran 2014, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 Ekim 2014 İÇİNDEKİLER Giriş... 2 Dünya da Uluslararası Doğrudan Yatırım Trendi... 3 Yıllar

Detaylı

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI 64.HÜKÜMET PROGRAMI YILI EYLEM PLANINDA BAKANLIĞIMIZIN İLGİLİ 3 Ay İçerisinde Gerçekleştirilecek Reformlar TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Roman Başbakanlık Aile ve Sosyal 7 Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 30 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Japonya Merkez Bankası (BoJ) faizlerde değişikliğe gitmedi Japonya Merkez Bankası (BoJ), 8 e 1 oy çokluğuyla para politikasında değişikliğe gitmeme kararı

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Mart 2015 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME İlk İki Ayda 2,7 Milyar Dolarlık

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

21.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70

21.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0827 1,4898 122,555 2,9105 1051,20 36,79 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0875 1,4951 123,551 2,9160 1071,19 37,70 Düşük

Detaylı

Haftalık Yurtiçi Ekonomi Raporu. Geçtiğimiz Hafta Açıklanan Veriler...

Haftalık Yurtiçi Ekonomi Raporu. Geçtiğimiz Hafta Açıklanan Veriler... VakıfBank Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar Haftalık Yurtiçi Ekonomi Raporu 11 18 Nisan211 Bu Haftaki Yazımız... Enflasyon 4 yılın en düşük seviyesinde seyretmeye devam ediyor... İstatistik Kurumu (TÜİK)

Detaylı

Mart Ayı Enflasyonu ve Görünüm

Mart Ayı Enflasyonu ve Görünüm SAYI : 2005-17 11 Nisan 2005 Mart Ayı Enflasyonu ve Görünüm I. GENEL DEĞERLENDİRME 1. 2003 temel yıllı endekslere göre, 2005 yılı Mart ayında TÜFE yüzde 0,26, ÜFE ise yüzde 1,26 oranında artmıştır. Endekslerin

Detaylı

Groupama Emeklilik Fonları

Groupama Emeklilik Fonları Groupama Emeklilik Fonları BKB - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu Aralık ayında global piyasalara, Amerika da Mali uçurum tartışmaları

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.04.2004-30.06.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon Kurulu

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST 100 endeksi, Nisan ayı içerisinde %0,2 lik artış göstererek 86.046 seviyesinden kapandı. Aynı dönem içerisinde

Detaylı

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015

2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim ENFLASYON RAKAMLARI 3 Kasım 2015 2015 Ekim Ayı Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Kasım 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık yayımlanan

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR Sektörlere Göre Dağılım 60 %52 50 %39 %46 Tarım 40 Sanayi 30 % 14 %19 %21 İnşaat 20 %8 10 % 1 Hizmetler 0 KADIN ERKEK 2

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2015 YILI FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2015 yılı yurtiçinde genel seçimler ve Merkez Bankası faiz tartışmaları,

Detaylı

YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÇİN HALK CUMHURİYETİ MENŞELİ PVC İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ

YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÇİN HALK CUMHURİYETİ MENŞELİ PVC İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÇİN HALK CUMHURİYETİ MENŞELİ PVC İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ 1. GİRİŞ... 1 2. BAŞVURUYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER... 1 2.1. Başvurunun

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 31.12.2004-31.12.2005 dönemine ilişkin

Detaylı

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ Eylem TAŞRA TEŞKİLATI KK 1.1 İl müdürlüklerinin eğitim ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim Aile ve Sosyal Politikalar Gıda Tarım

Detaylı

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R.

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. 2009 YILI N SAN AYINDA BÜTÇE G DERLER GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE

Detaylı

Türkiye de Dış Ticaret ve Dış Ticaret Finansmanı: İhracattaki Düşüşte Finansman Sıkıntısı Ne Kadar Etkili?

Türkiye de Dış Ticaret ve Dış Ticaret Finansmanı: İhracattaki Düşüşte Finansman Sıkıntısı Ne Kadar Etkili? Türkiye de Dış Ticaret ve Dış Ticaret Finansmanı: İhracattaki Düşüşte Finansman Sıkıntısı Ne Kadar Etkili? Sarp Kalkan Ekonomi Politikaları Analisti Hasan Çağlayan Dündar Araştırmacı Ayşegül Dinççağ Araştırmacı

Detaylı

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 16 Haziran N Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU FOMC para politikasını korudu, Brexit referandumu kararda etkili oldu Dün gerçekleştirilen FOMC toplantısında politika yapıcılar para politikasını koruma

Detaylı

DÖVİZ. Döviz Kurları / Pariteler DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ VERİ GÜNDEMİ. Ekonomik Notlar Makro Görünüm Teknik Görünüm

DÖVİZ. Döviz Kurları / Pariteler DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ VERİ GÜNDEMİ. Ekonomik Notlar Makro Görünüm Teknik Görünüm DÖVİZ PİYASASI GÖRÜNÜMÜ Geçtiğimiz hafta ABD de tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde geriledi. ISM imalat endeksinde ise yükseliş trendinin korunduğu görülüyor. Hafta boyunca, doların güçlü seyrinin

Detaylı

Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015)

Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015) 2 Mart 2015 Altın Piyasası Haftalık Temel ve Teknik Görünüm (2-6 Mart 2015) Hafta başında Yunanistan meselesinde çözüme yaklaşıldığı yönünde haberlerin ardından altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı hakim

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 Ekonomik Göstergeler yayını, T.C. MALİYE BAKANLIĞI, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ekonomik ve Sektörel Analiz

Detaylı

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş 01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 9 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA

Detaylı

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER Dünyada üretilen krom cevherinin % 90 ının metalurji sanayinde ferrokrom üretiminde, üretilen ferrokromun da yaklaşık % 90 ının paslanmaz çelik sektöründe

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU. Fonun Yatırım Amacı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU. Fonun Yatırım Amacı FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 19 Aralık 2013 30 Haziran

Detaylı

İçindekiler. İSO Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksi. İSO Sanayi Girdi Fiyatları Endeksi

İçindekiler. İSO Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksi. İSO Sanayi Girdi Fiyatları Endeksi İçindekiler İSO Sanayi Gelişim ve Girdi Fiyatları Endeksi... 1 Reel Kesim ve Tüketici Güven Endeksi... 2 Büyüme... 2 Fiyatlar... 3 Sanayi Üretim Endeksi... 4 İmalat Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksi... 5

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDĐRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDĐRMELER... ÖZET Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde,3 oranında artmış ve yıllık enflasyon sınırlı bir yükselişle yüzde 7,9 düzeyinde gerçekleşmiştir. Döviz kurunun gecikmeli etkileri sonucu çekirdek enflasyon göstergelerinde

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 3,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, ya yükselmiştir. Bu artışın 1,3 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarından kaynaklanmıştır. Döviz kuru

Detaylı

Gündem 05.10.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10%

Gündem 05.10.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Açılış 1,1191 1,5129 119,923 3,0266 1113,65 47,94 Yüksek 1,1318 1,5237 120,406 3,0371 1141,40 48,47 Düşük 1,1151 1,5128 118,690 2,9874 1104,80 46,91 Kapanış

Detaylı

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100 endeksi, Ekim ayı içerisinde %4,2 artarak ayı 77.620 seviyesinden kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %4,1

Detaylı

Euro Bölgesi İzleme Raporu: Temmuz 2003

Euro Bölgesi İzleme Raporu: Temmuz 2003 Euro Bölgesi İzleme Raporu: Temmuz 003 I. Genel Gelişmeler: Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi nin 10 Temmuz 003 tarihli toplantısında anahtar faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

Detaylı

Gündem 29.09.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10%

Gündem 29.09.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Açılış 1,1191 1,5187 120,495 3,0477 1145,82 Yüksek 1,1248 1,5242 120,601 3,0614 1148,34 Düşük 1,1148 1,5157 119,698 3,0291 1128,19 Kapanış 1,1244 1,5174 119,920

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

Ocak. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ocak. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 22 Ocak Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Merkez bankalarının ayrışması devam edecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi bu sabah saatlerinde Davos ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomi

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı 22 Ekim 2009,İzmir BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ İklim Değişikli ikliği Çerçeve

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Eylül 2015, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Eylül 2015, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 7 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 Haz Haz 1

Detaylı

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2008-2010)

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2008-2010) 3 Temmuz 2007 SALI Resmî Gazete Sayı : 26571 KURUL KARARI Yüksek Planlama Kurulundan: Tarih : 15/6/2007 Karar No : 2007/33 Konu : Orta Vadeli Mali Plan. Yüksek Planlama Kurulunca; Maliye Bakanlığının 13/6/2007

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0913 1,4883 121,214 2,9159 1078,43 36,36 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Düşük

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

Mart. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Mart. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 21 Mart Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Villeroy negatif faizin etkili olduğu görüşünde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Francois Villeroy de Galhau bugünkü açıklamasında, merkez

Detaylı

Brexit ten Kim Korkar?

Brexit ten Kim Korkar? EDAM Türkiye ve Avrupa Birliği Bilgi Notu Brexit ten Kim Korkar? Haziran 2016 Sinan Ülgen EDAM Başkanı 2 23 Haziranda İngiliz halkı, İngiltere nin AB de kalıp kalmayacağına dair bir halkoyuna katılacak.

Detaylı

POMPA ve KOMPRESÖRLER

POMPA ve KOMPRESÖRLER POMPA ve KOMPRESÖRLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi POMPA ve KOMPRESÖRLER SITCNo :742,743 ArmonizeNo :8413,8414 TÜRKİYE DE ÜRETİM

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI E.Y. FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI E.Y. FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI E.Y. FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 19

Detaylı

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler

2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler . Uluslararası Ekonomik Gelişmeler 13 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin veriler, küresel büyümedeki toparlanma eğiliminin yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiğine işaret etmektedir. Söz konusu toparlanma,

Detaylı

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ 11 DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ 11111 454 DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ 11 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE 2010 YILI SONU EKONOMİK GÖRÜNÜM Dünya Ekonomisi Genel 2008 yılı ortalarından itibaren A.B.D. ve İngiltere başta

Detaylı

05.02.2016. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,50% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10%

05.02.2016. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,50% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Açılış 1,1103 1,4595 117,885 2,9130 1141,81 35,30 Yüksek 1,1239 1,4668 118,240 2,9264 1157,39 35,79 Düşük 1,1069 1,4529 116,527 2,8895 1139,43 34,15 Kapanış

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

GROUPAMA EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU

GROUPAMA EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 1 OCAK - 31 ARALIK 2012 DÖNEMİNE AİT VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM

Detaylı

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun

Detaylı

Kırsal Kalkınmada Yönetişim. Şanlıurfa Örneği Ülker Şener-Evren Aydoğan

Kırsal Kalkınmada Yönetişim. Şanlıurfa Örneği Ülker Şener-Evren Aydoğan Kırsal Kalkınmada Yönetişim Şanlıurfa Örneği Ülker Şener-Evren Aydoğan Çalışmanın arka planı Amaç: Kırsal kalkınmada yönetişim mekanizmalarının nasıl işlediği ve hangi araçların kullanıldığı Urfa özgülünde

Detaylı

Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi. Aylık Ekonomi Bülteni

Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi. Aylık Ekonomi Bülteni Strateji Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi Aylık Ekonomi Bülteni Mayıs, 2016 ÖNE ÇIKANLAR ÖNE ÇIKANLAR IMF 12 Nisan da yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporunda 2016 yılı için küresel büyüme tahminini

Detaylı

Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007

Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007 Enerji ve Kalkınma Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007 Kırılma Noktası Dünyanın gerçeklerini kırılma noktalarında daha iyi kavrıyoruz. Peşpeşe gelen, birbirine benzer damlaların bir tanesi bardağın

Detaylı

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ RAPORU (2012/2)

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ RAPORU (2012/2) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ RAPORU (2012/2) SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 0 İÇİNDEKİLER Tablolar ve Şekiller Listesi... 2 Kısaltmalar Listesi...

Detaylı

EURO BÖLGESİ İZLEME RAPORU (1 TEMMUZ-31 TEMMUZ 2000) 1.Genel Ekonomik Göstergelere İlişkin Gelişmeler:

EURO BÖLGESİ İZLEME RAPORU (1 TEMMUZ-31 TEMMUZ 2000) 1.Genel Ekonomik Göstergelere İlişkin Gelişmeler: EURO BÖLGESİ İZLEME RAPORU (1 TEMMUZ-31 TEMMUZ 2000) 1.Genel Ekonomik Göstergelere İlişkin Gelişmeler: Euro Bölgesi ekonomisi güçlü bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Eurostat ın ilk tahminlerine

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

16.03.2016. Euro Bölgesi 0,00% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72

16.03.2016. Euro Bölgesi 0,00% Japonya -0,10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,1101 1,4299 113,794 2,8687 1234,07 39,72 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,1125 1,4304 114,145 2,9110 1238,15 39,72 Düşük

Detaylı

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın BDDK Başkanım, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Borsamız

Detaylı