Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi"

Transkript

1 Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi

2 ÖĞRENİM HEDEFLERİ Ambulanslardaki uyarı cihazlarını ve çeşitlerini tanımlayabilmek, Uyarı araçlarının sürücüye, hastaya ve trafikteki diğer elemanlara olan etkilerini bilmek, Uyarı cihazlarının kullanım protokollerini sayabilmektir.

3 Acil araçların tümü görsel ve işitsel uyarı cihazları bulundurur. Bunun amacı toplumda bu araçların tanınabilirliğini-fark edilebilirliğini arttırmaktır. Görsel uyarı araçları yanıp-sönen (flaşlı) ve dönen tepe ve arka lambalarını içerir. İşitsel uyarı cihazları ise siren ve kornadan oluşur. Siren ve uyarı ışıkları ambulans ile hasta nakli sırasında çok sıklıkla, hatta rutin olarak kullanılır. Ancak uyarı sistemlerinin rutin olarak kullanılması ambulans kazaları için risk oluşturmaktadır. Acil uyarı sistemlerinin kullanılıyor olması ambulans sürücüsüne otomatik bir geçiş üstünlüğü sağlamaz, yoldan geçiş için diğer sürücülerden izin istemesini sağlar. Bir ambulans kazasında ışık ve sirenin kullanılıyor olması, ambulans sürücüsünün kazadaki sorumluluğunu hafifletmemektedir.

4 Görsel Uyarı Sistemleri Yapılan araştırmalarda araç sürücülerine verilen duyusal uyarıların en fazla görsel uyarı sistemleri n den elde edildiği saptanmıştır. Dolayısı ile görsel uyarı sistemleri, sürücülerin ambulansa karşı uyarılmalarında diğer sesli uyaranlara oranla daha etkilidir. Görsel uyarı sistemlerinin, temel amacı diğer sürücülerde uygun reaksiyonu elde etmek için dikkat çekmektir. İdeal uyarı ışıklarının flaş (yanıp-sönen) şeklinde düzensiz ve değişik renklerde, gün ışığına ve hava durumuna uygun olması önerilmektedir. Uluslararası bir standart olmamasına karşın acil araçlarda kırmızı ve beyaz renkli uyarı lambalarını kullanma eğilimi vardır. Ancak kırmızı ışığın ambulansın arka yüzeyindeki lambaların fren lambaları ile kolaylıkla karıştığı bildirilmiştir. Renk körlüğü bulunan insanlarda ise kırmızı ışık ile uyarı sağlanamamaktadır. Bunlardan dolayı arka yüzeydeki ışıkların kerhibar (amber) ve mavi renkli olması önerilmektedir. Ambulans hareket halinde iken sürücüleri uyarmak için dörtlü tehlike ikaz lambalarının kullanılması, dönüş sinyallerini ve fren ışıklarının etkinliğini yok etmesi sebebi ile önerilmemektedir.

5 Siren ve Korna(1) Sesli uyarı sistemleri farklı tonlarda değişen, kesik kesik, artıp azalarak ses çıkartacak şekilde planlanan cihazlardır. Siren sistemi el ile manuel ve otomatik olarak çalışmaktadır. El ile manuel çalışan siren modunda ses maksimuma çıkarak tekrar minimuma iner. Otomatik konumda ise siren yavaş ve hızlı olmak üzere iki ayrı modda çalışmaktadır. Hızlı siren modunda, siren sesi önce hızla maksimuma çıkarken sonrasında tekrar minimuma iner. Yavaş modda ise, ses minimumdan maksimuma hızla çıkar, sonrasında minimuma yavaş bir şekilde iner.

6 Siren ve Korna (2) Acil araçlarda kullanılan en yaygın siren sesi Da-li dir. Siren sisteminde el ile çalışan siren sesi ile birlikte acil araç sürücüsünün dışarısı ile iletişim kurabilmesi için sisteme bağlı mandallı anons mikrofonu (spirel) bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sürücülerin farklı tonlardaki sirenleri duymalarının arabalarının tiplerine, ses geçirme özelliklerine, camlarının açık ya da kapalı olmasına, fan veya klimaların kullanımına, radyo-kasetçaların açık olmasına, acil araca olan mesafe gibi pek çok faktöre bağlı olduğu saptanmıştır. Tüm bunlar sebebi ile siren kullanımının etkinliği görsel uyarı cihazlarına göre oldukça sınırlıdır.

7 Siren ve Korna (3) Yapılan araştırmalarda siren sesinin acil araç sürücüsünde adrenalin salınımını arttırdığı ve bunun bir sonucu olarak; Nabzın hızlandığı, Görüş yeteneğinde azalma, Avuçlarda terleme, Kaslarda gerginlik, Gaz pedalına daha fazla yüklenme, ve Farkında olmadan hızlanma etkisi doğurduğu, Kardiyovasküler sisteme ilişkin hastalarda uyarıcı etkisi yarattığı, Epileptik hastalarda nöbet riskini tetiklediği belirtilmiştir.

8 Siren ve Korna (3) Ambulansların daha yüksek oranda kazalara karıştığına dair ilgili literatürde yayınlar vardır. Ambulans sürücülerinin siren ve uyarı ışıklarını kullanması trafikte görünmek için gereklidir. Ancak rutin veya gereksiz kullanım acil araç kazalarının oluşmasında potansiyel bir risk faktörüdür, bununla birlikte bazı çalışmalarda ışık ve siren kullanılmadan yapılan transportlar ile ışık ve siren ile yapılan transportlar arasında anlamlı süre farkı olmadığı belirtilmektedir. Yapılan çalışmalarda siren ve ışık kullanılarak yapılan transport süresinin, ışık ve siren kullanılmadan yapılan transporttan sadece birkaç dakika daha kısa olması kritik durumdaki hastanın hastalığının prognozuna bir katkısı olmadığı bildirilmiştir. Ambulanslardaki hastaların tıbbi durumu hayatı tehdit etmediği durumlarda ışıklı ve sesli uyarılar kullanılmamalıdır.

9 Acil Uyarı Sistemlerinin Kullanım Protokolleri Acil uyarı sistemlerinin doğru kullanılabilmesi için protokoller geliştirilmekte ve ışıklı ve sesli uyarıların kullanımı belli standartlara bağlanmaktadır. Protokollerin uygulanması, acil araç kazalarını önleme açısından oldukça önemlidir ve gereksiz kullanımlar sonucu, toplumda gelişen duyarsızlıkların önlenmesine büyük katkısı olacaktır.

10 Işık ve Sirenle Transportun Medikal Kriterleri (1) 1-Havayolu a-havayolu açıklığını sağlamada ve sürdürmede yetersizlik b-üst havayolu obstrüksiyonu (stridor) 2-Solunum a-ileri Yaşam Desteği/Temel Yaşam Desteği tedavilerine yanıtsız ciddi solunum distresi-zorluğu

11 Işık ve Sirenle Transportun Medikal Kriterleri (3) 3-Vital Bulgular (8 yaşından büyük hastalar için) a-hastalık veya travmaya bağlı olarak sistolik kan basıncı <90 mmhg, b-hasta rahat posizyonda iken, solunum hızı >36/dk veya <10/dk olması 4-Kardiyovasküler a-kardiyak arrest, periarrest aritmiler b-kontrol altına alınamayan masif kanamalar

12 Işık ve Sirenle Transportun Medikal Kriterleri (3) 5-Travma a-kafa, vertebra, göğüs ve abdomenin derin penetre yaralanmaları b-iki yada daha fazla proksimal uzun kemik fraktürleri c-bilek veya dirsek üstü major amputasyonlar ya da iki parmağını veya ayakta üç parmağı içeren amputasyonlar d-açık,emici ve kapalı pnömotoraksta, yelken göğüste e-penetran veya künt derin boyun travması f-spinal travma sonucu sistolik basıncın 90mm/Hg nın altına düşmesi ve yaralanan bölge distalinde paralizi olması.

13 Işık ve Sirenle Transportun Medikal Kriterleri (4) 6-Nörolojik a-gks skoru <13, b-bilinç açıkken, herhangi bir nedenle akut değişiklik olduğunda c-girişimle rağmen, kontrol edilemeyen nöbetler. 7-Obstetrik a-doğum sırasında kord prolapsusu, prematüre doğum, ölü doğum b-plesantanın erken ayrılmasında, masif vajinal kanamalarda c-uterus rüptüründe.

14 Işık ve Sirenle Transportun Medikal Kriterleri (5) 8-Pediatrik grupta a-alt havayolu stridoru b-sekiz yaşından küçük, yaralanma mekanizmalarına, distres derecelerine ve hastane öncesi hizmet veren personelin deneyimlerine göre bu yaşlardaki çocukta kuşku verici davranışlar, komuta kontrol merkezinin önerisi olan tüm hastalar acil olarak transport edilir. 9-Diğer a-hastane öncesi hizmet veren eğitimli personelin, hastanın acil transport edilmediği takdirde durumunun kötüye gidebileceğini düşündüğü durumlarda siren ve ışık kullanılabilir. Bu seçeneğin kullanıldığı tüm durumlar nedenleri ile birlikte dökümante ve kayıt edilmelidir.

15 UNUTULMAMASI GEREKENLER 1. Uyarı sistemlerinin kullanım kaza riskini arttırır. 2. Uyarı sistemlerinin kullanılıyor olması otomatik geçiş üstünlüğü sağlamaz. 3. Uyarı sistemlerinin kullanılıyor olması kazalardaki sorumluluğu azaltmaz. 4. Uyarı sistemlerinin sürekli ve gereksiz kullanımı sürücülerde ve halkta duyarsızlık oluşturur. 5. Siren sesi sürücüde adrenalin salınımını arttırır. 6. Uyarı sistemlerinin standart kullanımı için bir protokol oluşturulmalıdır. 7. Kalp krizi geçiren ve epileptik hastaların transportunda sesli uyaranlar kullanılmamalıdır.

16 Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi

17 ÖĞRENİM HEDEFLERİ Sürekli güncellenen veriler ışığında ambulans kazalarının nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak, Olay yerine ulaşıldığında ambulansın park edilme kriterleri hakkında bilgi sahibi olmak, Ambulans kazalarının oluş nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak, çözüm önerisi geliştirmek.

18 Trafikte ambulansın diğer araçlardan hiçbir farkı yoktur ve geçiş üstünlüğü yalnızca karşı taraftaki sürücü, izin verdiği takdirde kullanılabilmektedir. Trafikteki bütün trafik kurallarından ambulans sürücüsü de sorumludur. Yasalar Trafik Kural İhlalleri konusunda Ambulanslara hiçbir üstünlük vermemektedir. Ambulans sürücüsünün bu bilginin farkında olması bile birçok ambulans kazasının önünde geçecektir.

19 Ambulans kazalarında hedef her zaman 0 kaza olmalıdır. Bunun içinde Ambulans Sürücüsü 0 risk almalıdır. Alanda acil bakım uygulanan hasta için, nasıl birinci öncelik; acil sağlık personeli, hasta ve çevrenin güvenliği ise, hastanın nakli sırasında da bu öncelik devam etmelidir. Bu da ancak güvenli ve tedbirli davranmakla mümkündür. Sürücülük ile ilgili, güvenlik önlemleri, hastaya ulaşılması sırasında, ambulansın olay yerindeki parkı sırasında ve hastanın, bir sağlık kuruluşu nakli sırasında devam etmelidir.

20 Ambulans kazalarının nedenleri; Aşırı Hız, Kavşak Kazaları Uykusuz ve yorgun araç kullanmak, Manevra hataları, Şerit ve sollama hataları.

21 Ambulans Kazalarında Hasta Kabini; Ülkemizde ambulansların sayısı gün geçtikçe artmasına rağmen, ambulansların hala özel araç niteliğinde üretilmemesi, ticari araçlarda yapılan modifiye değişiklikler ile (mekanik hiçbir değişiklik yapılmadan) üretilmesi, kaza anında hem hastanın hem de acil bakım personelinin hayatını tehlikeye atmaktadır. Bildiğimiz en temel bilgi ticari araç olarak üretilen araçlar, ambulansa dönüştürüldüğünde ağırlık merkezlerinin değişmesidir. Yine ambulansa çevrilen araçlar bu amaçla üretilmediği için hasta kabini bölümünde hiçbir ek güvenlik önlemi bulunmamaktadır.

22 Ambulans Kazalarının Azaltılabilmesi için Çözüm Önerileri (1) Nöbet saatlerinin ve düzeninin sürücükte tehlike oluşturmayacak şekilde planlanması, ambulans sürücüsünün yeterince dinlenmesi sağlanmalıdır. Entegre çalışan ambulans istasyonlarındaki personelin görev tanımları iyi yapılmalıdır. Ambulans sürücülüğü yapacak personelin doğru eğitimden ve deneyimden geçirilmesi gerekir. Eğitimler periyodik olarak tekrarlanmalıdır. Birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de, acil durumlarda ışık ve siren kullanımıyla ilgili bir protokol oluşturulmalıdır. Gerekli olmayan durumlarda sesli ve ışıklı uyarı araçlarını kullanan sürücüler için yaptırım uygulanmalıdır.

23 Ambulans Kazalarının Azaltılabilmesi için Çözüm Önerileri (2) Ambulansta kullanılan renkler ve uyarı ışıkları, görünürlüğü arttıran renklerle değiştirilmelidir. Ambulans sürücülüne herkesin yapabileceği bir iş olarak değil, kendi rol ve sorumlulukları olan ve belli bir eğitim gerektiren bir meslek olarak bakılmalıdır. Uzun nakiller için kara ambulanslarından çok, hava ambulanslarının kullanımı arttırılmalıdır. Ambulans hizmetleri ve ambulansa yol verilmesi ile ilgili halka yönelik eğitim ve tanıtım faaliyetleri arttırılmalıdır. Performansı sadece ulaşım süreleri ile değerlendiren istatistiki çalışmalar yapılmamalı, yöneticiler ulaşım süreleriyle ilgili baskı olmamalıdırlar. Ambulanslar, amaca uygun üretilen araçlar olmalı ve aktif ve pasif güvenlik sistemleri yönünden geliştirilmelidir. Ambulansların periyodik ve günlük bakımları, ehil servislere zamanında yaptırılmalıdır.

24 Ambulans Kazalarında, Sürücülerin Yapması Gerekenler; Kazayı Komuta Kontrol Merkezine bildir. Olay yerinde kal, kaza ile ilgili işlemleri yaptır. Hastanın naklini, Komuta Kontrol Merkezinin direktifi ile başka bir ambulansla yaptır. Kaza yerini işaretle, yangın ve diğer riskler için önlemlerini al. Komuta Kontrol Merkezinin, 155 ile yaptığı görüşme sonrası olay yerinden ayrılmasında sakınca yoktur, şeklinde onay alınırsa, hastanın naklini yap. Sonrasında kaza ile ilgili işlemleri takip et. Herhangi bir tehlike durumunda, ekip üyelerini ve hastayı sedye ile ambulanstan indir. Hasta için gerekli olan ekipman ve malzemeleri al.

25 Olay yeri güvenliği (1) Ambulansın müdahale ettiği vakanın çeşidine göre güvenlik kriterleri değişkenlik gösterir. Olay trafik kazası ise kazaya uygun mesafede park önemlidir. Olay yerindeki yardım ekiplerinin varlığına göre ambulansın konumu yer değiştirebilir. Olay yerinde polis veya itfaiye aracı varsa, ambulansın riskli bölgenin en dışına park etmesi gerekmektedir. Bu durumda ambulansın yeri kazanın ön tarafında ve yeterli uzaklıkta olmalıdır. Olay yerinde diğer ekiplerin olmaması durumunda ambulansın kazanın arka tarafına, polis veya itfaiye aracının olması gereken yere park edilmesi gerekmektedir.

26 Olay yeri güvenliği (2) Ambulans sürücüsünün bir trafik kazasında dikkat etmesi gereken bir takım noktalar bulunmaktadır. Bunlar; Ambulans sürücüsü yol güvenliğinden tam olarak emin olmalıdır. Gerekirse yol trafiğe kapatılmalıdır. Ambulanslar kaza yapmış araçlara 30 metreden daha fazla yaklaşmamalıdırlar. Eğer bir yangın tehlikesi varsa bu mesafe arttırılmalı, rüzgarın durumu değerlendirilmelidir.

27 Olay yeri güvenliği (3) Ambulanslar ikinci bir kazaya yol açmayacak şekilde park edilmelidir. Kaza yapmış aracın tam olarak güvende olduğundan emin olunmalıdır. Aracın kontağı kapatılmalı, gerekirse araç takoza alınmalı veya sabit bir cisme bağlanmalıdır. Kaza yapan araç bir elektrik direğine çarpmışsa, kaza yapılan aracın elektrikle teması olmadığına emin olunmalı, acil araç elektrik direğinin yakınına ya da tellerin altına park edilmemelidir. Kaza yapan araç etrafında mutlaka bir güvenlik çemberi oluşturulmalıdır. Bunun için trafik polislerinden ve ilkyardımcılardan yardım alınabilir. Görevli kişiler dışında kimsenin güvenlik şeridi içerisine girmesine izin verilmemelidir. Sıkışmış kazazedeler için mutlaka itfaiyeden yardım istenmelidir.

28 Tehlikeli madde taşıyan araçların kaza yapması durumunda Tehlikeli madde taşıyan araçların kaza yapması esnasında en riskli ekip maalesef olay yerine ilk ulaşan ekiptir. Olay yerinden yetersiz-yanlış bilgi alınması, olayın sadece bir trafik kazası olarak nitelendirilmesi ve komuta tarafından olay yerine yönlendirilen istasyona kısıtlı bilgi verilmesi sebebiyle görevlendirilen personelin çoğu zaman tehlikeli alana korumasız girebilmektedir. Kaza bilgisi doğru aktarılır ve görevlendirilen ekip olay yerine güvenli bir şekilde ulaşırsa; öncelikle kaza yapan aracın taşıdığı tehlikeli maddenin özellikleri hakkında bilgi edinilmeye çalışılmalıdır. Bunun için kaza alanına yaklaşmadan aracın üzerinde taşınan madde ile ilgili yer alan bilgiler ve aracın plakası okunmaya çalışılmalıdır. Vakit kaybetmeden taşımayı yapan firma yetkileri ile iletişime geçilmeli ve bilgi alınmaya çalışılmalıdır. Böyle kazalarda firma yetkilileri ve firmanın eğitimli personeli ile ortak çalışılmalıdır.

29 Tehlikeli Bölgenin Kurulması Tehlikeli madde kazalarında güvenli alanın oluşturulması çok önemlidir. Güvenli alan oluşturulurken, rüzgarın yönü, toksik dumanların çökme eğilimi gösterebileceği alçak alanlar dikkate alınmalıdır. Ekip kaza alanına özel güvenlik önlemleri almadan, özel kıyafetleri giymeden yaklaşmamalıdır. Güvenlik alanı oluşturulduğunda kirli bölge, sıcak alan, ılık alan ve soğuk alan bölgeleri oluşturulur. Unutulmaması gereken ambulansın bulunacağı alanın soğuk alan olmasıdır ve kesinlikle özel koruyucu ekipman olmadan ılık alana geçiş yapılmamalıdır.

30 UNUTULMAMASI GEREKENLER 1. Yasalar ambulanslara, trafik kurallarının ihlali konusunda hiçbir ayrıcalık vermemektedir. 2. Ambulans kazalarında ölüm ve yaralanma riski diğer kazalardan daha fazladır. 3. Ambulans kazalarının önemli nedenlerinden birisi aşırı hızdır. 4. Hız sınırları ambulanslar için farklılık göstermez. 5. Ambulanslar kaza yapmış araçlara 30 metreden daha fazla yaklaşmamalıdır. 6. Tehlikeli madde kazalarında ambulansların bulunması gereken yer soğuk alandır.

31 BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL BÖLÜM 1 ARAÇ MEKANİĞİ İLE İLGİLİ ÖNERİLER VE BASİT ARIZALARIN TANIMLANMASI ÖĞRENİM HEDEFLERİ Aracın mekaniği ile ilgili temel bilgilere sahip olmak,

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Ambulans sürücülerinin, hız yapmasına neden olan faktörlerin belirlenip, sürüş esnasında gerekli olan tedbirlerin öğrenilmesi, Hızın

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI İSTATİSTİKLER

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI İSTATİSTİKLER İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI İSTATİSTİKLER 1 İÇİNDEKİLER Sayfa 1. Kaynaklar 5 1.1 Personel 5 1.2 Araç 6 1.3 İstasyon 7 2. Müdahale Çalışmaları 8 2.1 İtfai olaylar 8 2.2 Yangınlar

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı; ciddi yaşamsal tehlikesi olan hastanın zaman geçirmeden değerlendirilmesini ve müdahalesini sağlamak için hastanın ilk değerlendirmesini yaparak hasta akışını sürdürmek, birim

Detaylı

PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI 1)Acil araç kullanma tekniklerini ve trafik kurallarını bilmek ve en az B sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmak, 2) Kendisini ve hastaları olası kazalardan korumak

Detaylı

KRİTİK HASTANIN HASTANELER ARASI TRANSPORTU PRM. MUSTAFA YILDIZ İSTANBUL 112 ASH

KRİTİK HASTANIN HASTANELER ARASI TRANSPORTU PRM. MUSTAFA YILDIZ İSTANBUL 112 ASH KRİTİK HASTANIN HASTANELER ARASI TRANSPORTU PRM. MUSTAFA YILDIZ İSTANBUL 112 ASH İhtiyaç Kaynakların maksimum verimlilikle kullanılabilmesi Sağlık hizmetleri sunumunda özelleşmiş merkezlerin bölgesel olarak

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE Tahliye? İç veya dış etkiler nedeniyle hasta, personel ve hasta yakınları için güven vermeyen hastanelerin bir bölüm veya tamamının

Detaylı

AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak 26 Mart 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27181 Sağlık Bakanlığından: TEBLİĞ AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERLERİ İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

KBRN HASTANE HAZIRLIKLARI

KBRN HASTANE HAZIRLIKLARI KBRN HASTANE HAZIRLIKLARI 1 KBRN OLAYININ MEYDANA GELMESĠ HABERLEġME VE BĠLGĠLENDĠRME KRĠZ MERKEZĠ POLĠS SAĞLIK ĠTFAĠYE Ġzolasyon Çevre Güvenliği GiriĢ-ÇıkıĢ Kontrol Trafik AkıĢı Kimlik Tespiti Ġlk Yardım

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA) DABİGATRAN (PRADAXA) NE İÇİN KULLANILIR? Dabigatran (PRADAXA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel Ulaşım; Deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım türleri arasında en yoğun kullanılan kara yolu ulaşımıdır. Kara yollarında çok sayıda ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT)

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT) ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT) Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince kültür dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile, ilk yardım bakımı planlama,

Detaylı

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır.

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Ayrıca olağan ve olağan dışı durumlarda hasta ve yaralıların kayıtlarının

Detaylı

SB Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı

SB Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı Hoşgeldiniz Yener GÜL Uluslararası Kalite Yönetim Sistemleri Uzmanı 1 Bu Eğitimde Neleri Gözden Geçireceğiz? Ambulans hizmetleri ile ilgili kontrol formlarını ve ilgili kayıtları, Ambulansın ve tıbbi malzemelerin

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 9 1. Genel Ölçüler Kapasite: 6 TON Kapasite: 8 TON Kapasite: 10 TON www.palazoglu.com

Detaylı

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 10 KAPASİTE: 3 TON KAPASİTE: 4 TON KAPASİTE: 5 TON www.palazoglu.com

Detaylı

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? A) Sürücünün araçları iyi tanıması B) Sürücünün uzun yıllar araç kullanması C) Sürücünün araca hâkim olması D) Sürücünün aracı yeni

Detaylı

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ TRİAJ KARTI HAZIRLAMA ve KULLANIM TALİMATI

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ TRİAJ KARTI HAZIRLAMA ve KULLANIM TALİMATI Dok. Kodu: YÖN.TL.17 Yay. Trh.: Haziran 2013 Rev. Trh.: - Rev. No: 00 Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ Triaj kartının oluşturulan standartlara uygun olarak hazırlanmasını ve doldurulmasını sağlamak. 2. KAPSAM Çanakkale

Detaylı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER. 2 TABLOLAR LİSTESİ. 3 ŞEKİLLER LİSTESİ 4 1.İHBARLAR... 7 1.1. Tanımlar... 7 1.2. İhbar dağılımları... 7 2. MÜDAHALE İSTATİSTİKLERİ...

Detaylı

Pediatrik hasta tanımı 0 ile 18 yaş arası tüm hasta popülasyonunu kapsamaktadır. Ancak bu kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak tek bir yaklaşım da

Pediatrik hasta tanımı 0 ile 18 yaş arası tüm hasta popülasyonunu kapsamaktadır. Ancak bu kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak tek bir yaklaşım da Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Yaş Tanımı Pediatrik Temel Yaşam Desteği Algoritması Recovery Pozisyonu Çocuklarda Otomatik Eksternal Defibrilatör Kullanımı anlatılacaktır.

Detaylı

Kritik Hasta Transportu. Yrd.Doç.Dr. Latif DURAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. SAMSUN

Kritik Hasta Transportu. Yrd.Doç.Dr. Latif DURAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. SAMSUN Kritik Hasta Transportu Yrd.Doç.Dr. Latif DURAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. SAMSUN Kaynaklar Warren J,Fromm RE Jr, et al. Guidelines for the inter and intrahospital transport

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1 SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ EK-1 1 İŞYERİNDE KULLANILAN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ İLE İLGİLİ ASGARİ GENEL GEREKLER 1. Genel hususlar 1.1. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki genel yükümlülüğe

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

KORKU PANİK KAOS KRİZ ÇÖZÜMSÜZLÜK TELAŞ BİLİNÇSİZ YARDIM HATA İKİNCİ KAZA-ZARAR (Patlama, yangın, çökme, devrilme)

KORKU PANİK KAOS KRİZ ÇÖZÜMSÜZLÜK TELAŞ BİLİNÇSİZ YARDIM HATA İKİNCİ KAZA-ZARAR (Patlama, yangın, çökme, devrilme) OLAY YERİ VE HASTA YÖNETİMİ GİRİŞ -OLAY YERİ YÖNETİMİNİN ETKİN VE DOĞRU BİR ŞEKİLDE YAPILMASI -HASTANIN DOĞRU DEĞERLENDİRİLEBİLMESİ -HASTANIN SORUNUNU SAPTAMAK VE ACİL BAKIM VERMEK Olay yeri güvenliğinden

Detaylı

Acil Yardım Organizasyonu. Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans

Acil Yardım Organizasyonu. Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans Doç. Dr. Onur POLAT Acil Yardım Organizasyonu Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans 2 Tanımlar Acil durum: Erken dönemde nitelikli yardım başlatılmazsa

Detaylı

EK-6 112 VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ

EK-6 112 VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ EK-6 112 VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ Gösterge Adı Kabul Edilebilir Değer Puanın Hesaplanması Verinin Ait Olduğu Merkezde Vakaya Ulaşım Oranı (Yüzde) Şehir merkezlerinde sunulan acil sağlık hizmetlerinde Vakaya

Detaylı

EK-6 112 VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ

EK-6 112 VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ EK-6 112 VERİMLİLİK GÖSTERGELERİ Gösterge Adı Kabul Edilebilir Değer Puanın Hesaplanması Merkezde Vakaya Ulaşım Oranı (Yüzde) Şehir merkezlerinde sunulan acil sağlık hizmetlerinde Vakaya Ulaşım Süresinin

Detaylı

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ Hazırlayanlar: Hüseyin KILIÇ MURAT NAZIM 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ KUTLAMA PROĞRAMI Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili arkadaşlar, Bugün burada 28 Şubat Sivil

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

112 Acil Operasyon Yönetim Sistemi

112 Acil Operasyon Yönetim Sistemi 112 KOMUTA KONTROL MERKEZİ 112 Acil Operasyon Yönetim Sistemi 112 Hızır Acil Servisler için geliştirilen çözümler ile Komuta Kontrol Merkezlerinin ve bu Merkezler tarafından yönlendirilen ekiplerin yazılımlar

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Sağlık Bakanlığı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

Sağlık Bakanlığı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tehlike İletişimi Görevimiz Tehlike Serap SÜZÜK Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı 3. KLİMUD Kongresi, 19-22 Kasım 2015, Antalya Laboratuvar Güvenliği Eğitim Modülünden alınmıştır Tehlike İletişiminin 2 Yönü

Detaylı

HASTANE ÖNCESİ KOORDİNASYON. Yrd. Doç. Dr. M. Murat Oktay

HASTANE ÖNCESİ KOORDİNASYON. Yrd. Doç. Dr. M. Murat Oktay HASTANE ÖNCESİ KOORDİNASYON Yrd. Doç. Dr. M. Murat Oktay Hastane Öncesi Acil Yardım Hizmeti Acil tıbbi hizmetin Yer ve Zaman kısıtlaması olmaksızın hastane dışında uygulanmasıdır. 2 Temel Hizmet Modelleri

Detaylı

1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?

1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? 1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Fesih B) Feshi ihbar C) Sözleşme D) Grev 2. Dört zamanlı motorlarda çalışma

Detaylı

İdeal Acil Servis Mimarisi

İdeal Acil Servis Mimarisi İdeal Acil Servis Mimarisi Yrd.Doç.Dr.Serkan Yılmaz Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 08-11 Mayıs 2008, IV.Ulusal Acil Tıp Kongresi, Antalya Neden ayrı bir plan İşlevsellik Hasta

Detaylı

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1.0 AMAÇ: Mesai saatleri içinde ve mesai saatleri dışında Biyokimya Laboratuarlarında

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-ÇSGB İSGGM, Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK, Üniversite Hastaneleri Temsilcileri, Meslek Hastalıkları Hastanesi-MHH,

Detaylı

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Öğrenim Hedefleri; Genel durumu bozulan ve resüsitasyon gereksinimi duyacak

Detaylı

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans Öğrencileri ve Mezunlarına Yönelik Yazı Dizisi- 4: 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Motosiklet Ambulans ve Kullanımı I. Giriş Tüm dünyada artan trafik sorunu ülkemizde

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ Yön. No: 18 Yür.Tarihi: 01.01.2007 Değ.Tarihi: / /200. Değ.No: 0. Sayfa:0/11 DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 SAYI : B.11.2.DHM.0.10.04.00/ KONU : Ambulans Kullanma

Detaylı

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır.

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitelerinin giriş-çıkış kuralları belirlenmelidir. Tüm yüzeyleri pürüzsüz, yuvarlak köşeli, gözeneksiz, kolay temizlenebilir, dezenfekte edilebilir

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 3-YOLU KULLANANLARIN özellikleri 3 Yolu Kullananların Özellikleri İnsanlar Taşıtlar 4 İnsanların Özellikleri Normal Fiziksel Özellikler A. Görme Özelliği

Detaylı

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 TRAFİK Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 Trafik Nedir? yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerinde hal ve hareketlerine "trafik" denir. Dünya da Ölüm Nedenleri arasında

Detaylı

PÄRM 6 1 Son beş yılda İsveç'te ölüme yol açan kaza sayısı nedir? A. 300 400 kişi B. 500 600 kişi C. 700 800 kişi

PÄRM 6 1 Son beş yılda İsveç'te ölüme yol açan kaza sayısı nedir? A. 300 400 kişi B. 500 600 kişi C. 700 800 kişi PÄRM 6 1 Son beş yılda İsveç'te ölüme yol açan kaza sayısı nedir? A. 300 400 kişi B. 500 600 kişi C. 700 800 kişi PÄRM 6 2 Araçta bulundurulması gerekli ışıklar nedir? A. Yüksek, normal, stop ve flaşörler.

Detaylı

25 EYLÜL 2010 (SRC4) 1) Yol güvenliği açısından aşağıdakilerden hangisi gereklidir? A) Araçta bulunan herkes için emniyet kemeri bulunmalı ve bunlar

25 EYLÜL 2010 (SRC4) 1) Yol güvenliği açısından aşağıdakilerden hangisi gereklidir? A) Araçta bulunan herkes için emniyet kemeri bulunmalı ve bunlar 25 EYLÜL 2010 (SRC4) 1) Yol güvenliği açısından aşağıdakilerden hangisi gereklidir? A) Araçta bulunan herkes için emniyet kemeri bulunmalı ve bunlar takılmalıdır. B) Sürücüler kullanacakları araç sınıfı

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

İNŞAAT İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ İÇİN ÖZEL UYGULAMALAR

İNŞAAT İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ İÇİN ÖZEL UYGULAMALAR İNŞAAT İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ İÇİN ÖZEL UYGULAMALAR Nurettin Demir, ndemir@gamanurol.com Bülent Çakar, bcakar@gamanurol.com Banu Tuna, btuna@gamanurol.com GAMA-NUROL Adi Ortaklığı, Türkiye 1.0

Detaylı

GİRİŞ, UYARI İŞARET VE LEVHALARIN ÖNEMİ

GİRİŞ, UYARI İŞARET VE LEVHALARIN ÖNEMİ GİRİŞ, UYARI İŞARET VE LEVHALARIN ÖNEMİ 1 Güvenlik Uyarı İşaretleri Bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim yada el-kol işareti yoluyla iş sağlığı

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: - Rev. No: 00 TARİH:../ /20 Sayfa No: 1/9 00 01 HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 00 01 01 01 Kalite yönetim direktörü belirlenmelidir.

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL 1.Kesinlikle alkollü olarak araç kullanmayınız ve kullandırmamaya çalışınız. 2. Eskimiş lastiklerle yola çıkmayınız. Kışın en az diş kalınlığı 3 mm yazın 2 mm olmalı

Detaylı

Sürücü ve Araç Güvenliği

Sürücü ve Araç Güvenliği STANDARD LME-12:001902 Utr Dzl. B İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 Araç Kullanma Yönetimi... 4 3.1 Yüksek Riskli Sürücüleri Yönetme... 4 3.2 Araca bağlı telsiz kapsama araştırmaları... 4

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Pediatrik hasta grubu, yaygın kanının aksine erişkinlerin küçültülmüş hali değildir. Bu nedenle daha

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hastane dışında acil servise ulaşımı kolaylaştırıcı yönlendirici işaretler bulunmalıdır. Acil servis

Detaylı

6302 5475 02/2003 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE434 Logano plus GB434. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6302 5475 02/2003 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE434 Logano plus GB434. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6302 5475 02/2003 TR Kullanõcõ için Kullanma Kõlavuzu Gaz Yakõtlõ Kazan Logano GE434 Logano plus GB434 Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Bu kõlavuz hakkõnda Bu cihaz ilgili Norm ve Yönetmelikler

Detaylı

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve X- ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ SAN TİC A.Ş. / TÜRKİYE 19/09/2005 Tarihinde yangın sonrası yapılan incelemelerde elde edilen eksiklikler aşağıda yazılıdır. Yangın iki ayrı ambalaj deposunda farklı zamanlarda yaşanmıştır.

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SIRA NO ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA PERİ- YOD İZLEME YÖNTEMİ Her doktor ve hemşire Odasında el hijyeni Malzemeleri (alkol bazlı

Detaylı

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur Paramedik Özlem AYDIN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Trafikte karşılaşılabilecek özel durumları öğrenmek ve bu durumlarda uygun sürücülük davranışlarını bilmek, Aquaplaning durumunda

Detaylı

06 Şubat 2016 Src 1 belgesi sınav soruları

06 Şubat 2016 Src 1 belgesi sınav soruları 06 Şubat 2016 Src 1 belgesi sınav soruları 1. Bu sorunun doğru cevabı A şıkkıdır. 1. 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi turizm taşıması yapacak

Detaylı

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4-

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4- Ġş Güvenliği ve Mühendislik Fatih ALĠBEYOĞLU Rahim Aytuğ ÖZER -4- İş Sağlığı ve Mühendislik 2 İSG İşaret ve Uyarıcı Levhalar Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden Levha, Renk, Sesli ve/veya ışıklı

Detaylı

Diyabette Bakım,Takip ve İzleme. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem.

Diyabette Bakım,Takip ve İzleme. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem. Diyabette Bakım,Takip ve İzleme İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji,Diyabet ve Metabolizma Uzm.Hem.Alev Kahraman Kan Glukozunun Diyabetli Birey Tarafından Takibi Kan glukozunun

Detaylı

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır.

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır. ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir. Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları

Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları Karlı havalarda prensip Yumuşak düşün, yumuşak davran olmalı. Gaz pedalına aniden basma ktan ya da bırakmaktan, sert direksiyon hareketlerinden

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir? 1. Karayolu Taşıma Yönetmeliği ne göre, yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin ölümü halinde kanuni mirasçıları veya onlar adına yetkili olanlar, bu durumu kaç gün içinde Bakanlığa bildirmek zorundadırlar?

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Towing işlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Karlı Buzlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Push-Back Operasyonu Başlamadan Önce

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

ÇİĞ SÜT TOPLAMA LOJİSTİĞİ Tehditler & Fırsatlar. 20 Mayıs 2014 - Ankara

ÇİĞ SÜT TOPLAMA LOJİSTİĞİ Tehditler & Fırsatlar. 20 Mayıs 2014 - Ankara ÇİĞ SÜT TOPLAMA LOJİSTİĞİ Tehditler & Fırsatlar 20 Mayıs 2014 - Ankara İçerik Netlog Lojistik Grubu Sektör Özeti Temel Kavramlar Çiğ Süt Lojistiği nedir? Çiğ Süt Lojistiği temel kriterleri Vizyon 2 Netlog

Detaylı

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 1 Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri BUDAMA VE RESTORASYON FAALİYETLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 BUDAMA FAALİYETLERİNİN GÜVENLİĞİNİ ETKİLEYEN

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu

Güvenlik Bilgi Formu 1 Madde/Müstahzar ve Şirket Tanıtımı: 1.1 Madde / Müstahzarın Tanıtılması Kimyasal ismi: Helyum Formülü: Kimyasal Aile: He Soy gazlar Cas No: 7440-59-7 Einecs No: EC# 231-168-5 1.2 Madde / Müstahzarın

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. FM459 Strateji Modülü. Fonksiyon modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 105 C (2011/04) TR

Kullanma Kılavuzu. FM459 Strateji Modülü. Fonksiyon modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 105 C (2011/04) TR Kullanma Kılavuzu Fonksiyon modülü 105 C FM459 6 720 647 846-01.1T FM459 Strateji Modülü Kullanıcı için Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 648 482 (2011/04) TR 1 Emniyet.............................

Detaylı

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ AYFER ERDOĞAN KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ Çalışan Güvenliği Genelgesi 14.05.2012 Genelge : 2012 / 23 Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik doğrultusunda; 1) Çalışan güvenliği komitesinin

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

OsCAR Kriz Yönetimi ve Acil Durum Senaryoları Uygulaması

OsCAR Kriz Yönetimi ve Acil Durum Senaryoları Uygulaması OsCAR Kriz Yönetimi ve Acil Durum Senaryoları Uygulaması OpenScape UC Suiti OpenScape Alarm Response OpenScape Alarm Response Kurumsal yapıda alarm, kontrol, bilgi paylaşımı ve koordinasyon sağlar. UC

Detaylı

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ Powered by Güvenlik uyarıları Lütfen CHEMPARK a giriş yapmadan önce güvenlik uyarılarını okuyunuz - ve burada bulunduğunuz süre boyunca bu kurallara uyunuz! Teşekkürler!

Detaylı

TRAVMA VE ACİL CERRAHİ MERKEZİ NEDEN GEREKLİ?

TRAVMA VE ACİL CERRAHİ MERKEZİ NEDEN GEREKLİ? 30 Temmuz, 2008 TRAVMA VE ACİL CERRAHİ MERKEZİ NEDEN GEREKLİ? Ekteki Türkiye de Travma ve Acil Cerrahi nin güncel durumu başlıklı yazıda ayrıntıları ile açıklandığı gibi ülkemizde Travma ve Acil Cerrahi

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü Güvenlik, yapılan işin ve/veya çalışma şartlarının zarar ve/veya tehlike içermeme durumudur. Güvenliği sağlamanın üç ana kuralı vardır; 1- Güvenliği

Detaylı