Ulaştırma İstatistikleri için Sözlük

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ulaştırma İstatistikleri için Sözlük"

Transkript

1 Ulaştırma İstatistikleri için Sözlük Ulaştırma İstatistiklerine ilişkin Sekreteryalar arası Çalışma Grubu tarafından Hazırlanmıştır. Üçüncü Basım..

2 TEŞEKKÜR Bu basım Miroslav N. Jovanovic (UNECE), Mario Barreto (ECMT) ve Hans Strelow (Eurostat) dan oluşan Sekreteryalar arası Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştır. Farklı bölümlerle ilgili olarak uluslararası ve sivil toplum örgütlerinin çeşitli ulusal uzmanlarıyla görüşmeler yapılmıştır. Revizyon sürecinin farklı aşamaları, Ulaştırma İstatistiklerine ilişkin UNECE Çalışma Grubunun üyeleri tarafından gözden geçirilmiş ve onaylanmıştır (WP.6). Revize edilen Demiryolları Taşımacılığı bölümünün hazırlanma sürecinin farklı aşamalarında oldukça büyük katkılarda bulunan ve desteklerinden ötürü teşekkürü borç bildiğimiz Gilles Gardiol (UIC), Erik Grib (Danimarka İstatistik) ve Lars Sjöberg (Banverket İsveç) in görüşleri alınmıştır. Demiryolları taşımacılığıyla ilgili bölüm üzerinde yapılan revizyonlar, Eurostat tarafından Ekim 2002 tarihinde Lüksembourg da düzenlenen Demiryolları Çalışma Grubunda tartışılmıştır. Tamamen revize edilen Denizcilik bölümü Ulusal yetkililerin desteğiyle Eurostat tarafından hazırlanmıştır. Richard Butchart (Artemis Bilgi Yönetim) en çok destek alınan danışman olmuştur. Revizyonlar, Ocak 2003 tarihinde Lüksembourg da düzenlenen Denizcilik Çalışma Grubunda onaylanmıştır. Araştırmalar, koordinasyonun sağlanması ve dilbilimsel revizyonlar Susanna Garavana Aktipis (Eurostat) tarafından gerçekleştirilmiştir.

3 İÇİNDEKİLER Sayfa Giriş 5 A. Demiryolu Taşımacılığı 7 I. Altyapı 9 II. Taşıma Ekipmanları (Taşıtlar) 12 III. İşletmeler, ekonomik performans ve istihdam 17 IV. Trafik 20 V. Taşıma ölçümü 22 VI. Enerji tüketimi 27 B. Yol Taşımacılığı 29 I. Alta yapı 31 II. Taşıma Ekipmanları (Taşıtlar) 32 III. İşletmeler, ekonomik performans ve istihdam 37 IV. Trafik 40 V. Taşıma ölçümü 42 VI. Enerji tüketimi 45 VII. Yol kazaları 47 C. Karada (ülkenin iç kısımlarında) Su yoluyla yapılan Taşımacılık 51 I. Altyapı 53 II. Taşıma Ekipmanları (Tekne, gemi) 54 III. İşletmeler, ekonomik performans ve istihdam 57 IV. Trafik 59 V. Taşıma ölçümü 61 VI. Enerji tüketimi 65 D. Petrol Boru Hattı Taşımacılığı 67 I/II. Alt yapı /Taşıma ekipmanları 69 III. İşletmeler, ekonomik performans ve istihdam 69 IV/V. Trafik/ Taşıma ölçümü 72 VI. Enerji tüketimi 74 E. Deniz Taşımacılığı 77 I. Alta yapı 79 II. Taşıma Ekipmanları (Tekne/gemi) 82 III. İşletmeler, ekonomik performans ve istihdam 86 IV. Trafik 91 V. Taşıma ölçümü 93 VI. Enerji tüketimi 99

4 F. Çeşitli Taşımacılık Türleri 101 I. Giriş 103 II. Ekipmanlar 104 İndeks 107

5 GİRİŞ Taşımacılık İstatistiklerine ilişkin Sözlük ilk defa 1994 yılında UNECE, ECMT ve Eurostat ın ortak soru kağıdı aracılığıyla gerçekleştirdiği taşımacılıkla ilgili veri toplama işlemi sırasında üye devletleri desteklemek amacıyla yayınlanmıştır. Sözlüğün bu üçüncü basımı, taşımacılıkla ilgili istatistikleri uluslar arası düzeyde uyumlaştırmak amacıyla tutarlı bir şekilde çalışan üç organizasyonun sekreteryalar arası çalışma gruplarının gerçekleştirdiği işlemlerle- değerli işbirliğinin bir sonucudur. Sözlük 533 tanım içermekte ve taşımacılıkla ilgili istatistiklerde yer alanlarla ilgili referansları temsil etmektedir. Burada yer alan tanımlarda açıklananlar izlenilerek, verilerin kalitesinin ve karşılaştırılabilirlik niteliklerinin iyileştirilmesi bağlamında önemli kaktılar sağlanacaktır. Tamamen revize edilen Demiryolu Bölümü, mevcut demiryolu piyasasındaki durum üzerinde yapılan karmaşık bir araştırma sürecinin ve uzmanlar arasında yapılan uzun süreli tartışmaların bir ürünüdür. Denizcilikle ilgili bölüm de tamamen revize edilmiş ve önemli ölçüde genişletilmiştir. Bütün revizyonlarda, Avrupa nın yasaları ve ilgili uluslar arası organizasyonların (uluslar arası demiryolları birliği ve uluslar arası denizcilik organizasyonu ve diğerleri gibi) kullandıkları tanımlar dikkate alınmıştır. Karayolu bölümüne, yol güvenliğiyle ilgili tamamen yeni bir bölüm ve taşıma ekipmanlarıyla ilgili dört yeni madde eklenmiştir. İngilizce, Fransızca ve Rusça versiyonları Avrupa Birliğinde kullanılan diğer dillerde izleyecektir. Gelecekte sözlüğe eklemek üzere demiryolu kazaları istatistikleri, su yolu ve boru hattı taşımacılığı istatistikleri ve taşımacılığın çevresel etkileriyle ilgili istatistiklere ilişkin terminolojiyle bağlantılı olarak IWG bağlamında çalışmalara devam edilecektir. Taşımacılıkla ilgili istatistik sözlüğünün üçüncü basımı üç organizasyonun web sayfalarının ana sayfalarından elde edilebilecektir (aşağıya bakınız). Bu yayınla ilgili her türlü bilgi için, lütfen aşağıda belirtilen adreslerle irtibat kurunuz: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER AVRUPA EKONOMİK KOMİSYONU (UNECE) Miroslav N. Jovanovic, Palais des Nations, CH-1211 Ceneva 10 Internet: AVRUPA ULAŞTIRMA BAKANLARI KONFERANSI (ECMT) Mario Barreto, 2/4 rue Louis David, F Paris Internet: EUROSTAT Hans Strelow, Taşımacılık İstatistikleri Birimi, L-2920 Lüksembourg Internet: Uyarı: Bazı durumlarda tanımların altında italik harflerle verilen ifadeler, ülkelerin soru kağıtlarını doldururken yardımcı olmak amacıyla koydukları açıklayıcı notlardır; söz konusu italik kısımlar tanımların bir parçası değildir.

6 DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI

7 Aksi belirtilmediği sürece, metro ve hafif raylı taşımacılık kapsama dahil değildir. Tramvaylar, karayolu bölümünde kapsama alınmıştır. A.I. ALT YAPI A.I-01. Demiryolu Sadece demiryolu araçlarının kullanımı için raylardan yapılan hat. Söz konusu hat, taşımacılığın yapılabilmesi için donatılan yerin bir bölümüdür. A.I-02. Metro Yüksek trafik volümünü kaldıracak kapasitede, kendine özgü yol hakları olan, bir çok trenden oluşan, çabuk bir şekilde hızlanabilen ve trenlerin yüksek frekansta ve yüksek platformlu bir yolda hareket etmesi için detaylı bir sinyal sistemi olan ve yolcu taşımacılığı için kullanılan elektrikli bir demir yoludur. yüksek hızlı, tramvay ve dar raylarla karşılaştırıldığında ortaya çıkan durumu ifade eder ve kısa mesafelerde yaklaşık km/h, uzak mesafelerde ise km/h anlamına gelir. Metro nun İngilizce deki diğer kullanımları Subway, Metropolitan railway ya da underground dur. A.I-03. Dar (Hafif) Raylar Genellikle elektrik gücüyle çalışan ve sabit ikili ray hatları üzerinde hareket eden tek trenli ya da kısa trenli araçların kullanıldığı yolcu taşımacılığı için kullanılan bir demir yoludur. Durak,/durma mesafesi genellikle m den azdır. Metrolarla karşılaştırıldığında, dar raylar daha hafif malzemeden yapılmış ve daha düşük trafik volümleri için tasarlanmıştır; genellikle daha düşük hızda çalışır. Bazı durumlarda dar raylarla tramvaylar arasında kesin bir ayrım yapabilmek zordur; tramvaylar genellikle yol trafiğinden ayrı değildir, dar raylar ise diğer sistemlerden ayrı olabilir. A.I-04. Demiryolu ağı Belirli bir alanda bulunan bütün demiryolları. Yol ya da su uzantıları, stok taşımacılığı vagon taşıyan römorklar ya da feribotlar aracılığıyla bu yollar üzerinden yapısal dahi buna dahil değildir. Sadece turistik amaçlar doğrultusunda kullanılan hatlar, sadece taş ocaklarına ya da diğer endüstriyel ya da tarımsal faaliyetlere hizmet vermek üzere yapılan ve kamu trafiğine açık olmayan demiryolları gibi kapsama dahil değildir. A.I-05. Ray Üzerinde demiryolu araçlarının çalıştığı bir çift ray.

8 A.I-06 Ray Açıklığı Bir çift rayın arasındaki uzaklık ray başlarının iç kenarları arasından ölçülür. Aşağıda belirtilen ray açıklıkları kullanılır: Standart açıklık: m Geniş açıklık: m (Örnek, Finlandiya) m (Örnek, İrlanda) m (Örnek, Portekiz) Dar açıklık: 0.60 m, 0.70 m, 0.75 m, 0.76 m, m, 0.90 m, m. Geniş açıklığa İngilizce de Broad gauge (Bu da geniş açıklık anlamına gelir) da denilir. A.I-07 Ray yükleme açıklığı Tüneller ve ray kenarında bulunan engeller hesaba katıldığında, bir demir yolu aracının ve yüklerinin geçebileceği profil. UIC tarafından kabul edilen 3 uluslar arası açıklık vardır: AÇIKLIK A: Ray üzerinden toplam yükseklik 3.85 m ve ray eksenin her iki yanından 1.28 m. AÇIKLIK B: Ray üzerinden toplam yükseklik 4.08 m ve ray eksenin her iki yanından 1.28 m. AÇIKLIK C: Ray üzerinden toplam yükseklik 4.65 m ve ray eksenin her iki yanından 1.45 m. Diğer önemli bir açıklık ise, toplan yüksekliğin ray üzerinde 4.18 m ve ray ekseninin her iki yanından 1.36 m olan B + AÇIKLIKTIR. Daha genel bir açıdan bakacak olursak, ray ağları tarafından kabul edilen daha birçok açıklık oranı mevcuttur. A.I-08. İşlem rayları Tarifelerde yolcu ya da eşya taşınmasına yönelik varış ve ayrılış noktaları olarak belirtilen istasyon ya da yerler arasındaki trenler için tasarlanan bir uçtan diğer uca sürekliliği sağlayan bir raydır. A.I-09. Elektrikli ray Elektrik direncini oluşturmak üzere yukarı kısma bir tramvay teli yerleştirilerek ya da iletken bir ray takılarak kullanılan raydır. A.I-10 Yan hatlar İşlem raylarını ikiye ayıran raylardır.

9 Yan hatların uzunluğu, söz konusu yan hatlar altyapı yöneticisi tarafından idare ediliyorsa ray uzunluğuna dahil edilir, özel yan hatlar ise bu kapsama girmez. A.I-11. Özel Yan Hatlar Altyapı yöneticisi tarafından idare edilmeyen ancak aşağıda belirtilenlerin sağlanabilmesi için bir altyapının rayına bağlanan ray ya da raylar dizinidir: a) demiryolu taahhütleri ya da destekleyici işlevler gerekli faaliyetleri gerçekleştirebilir. b) Endüstriyel, sanayi ya da liman kuruluşlarına ya da kuruluş gruplarına aktarmaya gerek kalmaksızın raylarla hizmet edilebilir. A.I-12. Hat İki nokta arasında bir yol oluşturan bitişik bir ya da daha fazla işlem rayı. Bir ağ bölümünün yan yana çalışan iki ya da daha fazla hattı birleştirdiği durumlarda, rayların her birinin tahsis edildiği yol kadar ray vardır. A.I-13. Tayin edilen Yüksek hız Hattı Genellikle trafiğin hızlı bir şekilde akması için tayin edilen ve ana segmanlara ilişkin hızın 250 km/saat ya da daha fazla olduğu bir hattır. Yüksek hız hatları, özellikle üzerlerinde yapılmasına izin verilen hız oranında yerel koşulların da dikkate alındığı şehir merkezleri istasyonları olan kavşaklar olmak üzere, bağlantı hatlarını da içerebilir. A.I-14. Geliştirilmiş yüksek hız hattı Ana segmanlar için trafiğin 200 km/saat hızında akmasını sağlamak üzere geliştirilen geleneksel bir hattır. Bunlar, özellikle topografik ya da şehir planlamasıyla ilgili kısıtlamalardan dolayı kendine özgü özellikleri olan ve üzerlerinde yapılan hızın duruma göre ayarlanması gereken yüksek hız hatlarını içerir. A.I-15. İşlem gören hatların uzunluğu Yolcu, eşya ya da her ikisinin taşıması için kullanılan hatların toplam uzunluğu. Bir hattın birçok demir yolu birimi tarafından eş zamanlı olarak işletildiği durumlarda, söz konusu hat bir kez sayılacaktır. A.I-16. Elektrikli hat Bir ya da daha fazla elektrikli işlem rayı olan hattır. İstasyonlara bitişik olan ve sadece vagon ya da katarı bir hattan başka bir hatta geçirmek için elektrik verilen ve elektrikli olmayan hat bölümleri elektrikli olmayan hat olarak sayılacaktır.

10 A.I-17. Elektrik gücünün çeşitleri Aşağıda belirtilen elektrik akımı türleri kullanılmaktadır: -- AC Volt, 50 Hz Volt, 16 2/3 Hz -- DC Volt Volt 750 Volt 660 Volt 630 Volt A.I-18. Maksimum işlem hızı Alt yapının teknik özellikleri de dikkate alınarak ticari hizmet için izin verilen en yüksek hız.

11 A.II. TAŞIMA EKİPMANLARI (ARAÇ-TAŞIT) A.II-01. Demiryolu aracı Sadece raylar üzerinde çalışan, kendi gücüyle (traksiyon araçları) ya da başka bir araç tarafından çekilen (yolcu vagonları, ray treylerleri, karavan ve vagonlar) mobil ekipmanlardır. Aşağıda belirtilen araçlar, bir demir yolu birimi için istatistiğe dahil edilmiştir: a) Demiryolu birimine ait olan ve birim tarafından kiralanan, tamir yapılmasını bekleyen ya da çalışır durumdayken depoya kaldırılan ya da çalışır durumda olmayan ve söz konusu birimin kullanımına verilen yabancı araçlar ve birime ait olan ancak geçici bir süre için yurt dışında çalışan araçlar da dahil olmak üzere bütün demir yolu araçları. b) Özel şahıslara ait olan vagonlar; demiryolu birimine ait olmayan ancak belirli koşullar altında demir yolu birimi tarafından üçüncü taraflara kiralanan ve özel şahıs vagonları olarak işletilen vagonlarla birlikte birim adına çalıştırılma yetkisi olan vagonlar. Bir demiryolu birimine ilişkin istatistikler, birimin kullanımında olmayan araçları kapsamaz, örneğin; a) Demiryolu ağında dolaşan yabancı araçlar ya da demiryolu birimine ait olmayan araçlar. b) Diğer demiryolu birimlerine kiralanan ya da diğer demiryolu birimlerinin kullanımında olan araçlar. c) Sadece servis taşımacılığı için ayrılan ya da satılması planlanan araçlar. A.II-02. Yüksek hızlı demiryolu aracı Yüksek hız hatları üzerinde en az 250 km/saat hızında çalışması için tasarlanan bir demiryolu aracıdır. Yerel koşullara göre, bazı segmanlarda dolaşım hızı daha düşük olabilir. A.II-03. Eğimli alanlarda kullanılan yüksek hızlı demir yolu aracı 200 km/saat hızında ya da eğimli yüksek hız hatları üzerinde çalıştırılmak üzere tasarlanan eğim sistemli bir demiryolu aracıdır. Yerel koşullara göre, bazı segmanlarda dolaşım hızı daha düşük olabilir. A.II-04. Geleneksel yüksek hızlı demiryolu aracı Yüksek hız hatları üzerinde çalıştırılmak üzere tasarlanmayan ancak maksimum dolaşım hızı yaklaşık 200 km/saat olan her türlü demiryolu aracıdır. A.II-05. Tren seti Ayrılamayan otoray(lar) ve otoray treyleri ya da lokomotiflerin ve yolcu otoray araçlarının oluşturduğu bloktur.

12 Teknik açıdan ayrılabilen ama genellikle aynı konfigürasyonda tutulan tren setleri de dahildir. Bir tren seti başka bir sete bağlanabilir. Bazı durumlarda traksiyon (gerilim) tren seti boyunca dağıtılır. A.II-06. Çekici Araç Ana bir iticisi ve motoru olan ya da sadece motoru olan ve sadece diğer araçları ( lokomotif ) çekmek ya da hem diğer araçları çekmek hem de yolcu ve/ya da eşya ( otoray ) taşımak üzere tasarlanan bir araçtır. A.II-07. Lokomotif 110 kw gücü olan ve yukarıdaki çekme kancasının üzerinde ana bir itici ve motor bulunan ya da sadece motorlu olan ve demiryolu araçlarını çekmek üzere kullanılan çekici bir demiryolu aracıdır. Dar raylarda kullanılan motorlu traktörler bu kapsamda değildir. A.II-08. Dar raylarda kullanılan motorlu traktör Çekim kancasında 110 kw Dan daha az güce sahip olan çekici bir demiryolu aracıdır. Genellikle vagon ya da katarları bir hattan başka bir hatta geçirmek için ya da iş trenleri ve kısa mesafeli ya da düşük tonajlı terminal hizmetlerinde kullanılır. A.II-09. Buharlı lokomotif İster silindir ister türbinle çalıştırılsın, kullanılan yakıt türüne bakılmaksızın güç kaynağı olarak buharın kullanıldığı lokomotiftir. A.II-10. Elektrikli lokomotif Bir ya da daha fazla elektrikli motoru olan ve akımı baş üstünden yukarıdan olan tellerden ya da iletken raylardan ya da lokomotifin üzerinde taşıdığı akümülatörlerden alan bir lokomotiftir. Yukarıda bulunana telden ya da iletken raydan akım elde edilemediği durumlarda elektrikli motora akım sağlamak amacıyla bir motorla donatılan (dizel ya da diğer) bir lokomotif elektrikli lokomotif olarak sınıflandırılır. A.II-11. Dizel lokomotif Ne tür bir transmisyon tesisatı olduğuna bakılmaksızın, temel güç kaynağı dizel motor olan lokomotiftir. Bununla beraber, gücü yukarıda bulunan telden ya da iletken bir raydan türetecek şekilde tasarlanan dizel-elektrikli lokomotifler elektrikli lokomotif olarak sınıflandırılır.

13 A.II-12. Otoray Yolcu ya da eşyaların raylar üzerinden taşınması için yapılan motorlu bir çekici demiryolu aracıdır. Çeşitli lokomotif kategorilerinin (elektrikli, dizel) tanımı otoraylar için de geçerlidir. Otoraylardan ve otoray treylerlerinden oluşan bir blok aşağıda belirtildiği şekilde adlandırılabilir: Modular ise, çoklu (multiple) birimler Sabit ise, tren seti. Motorlu araç istatistiklerinde, ayrılamayan bir dizinde bulunan her bir otoray ayrı sayılır; yolcu araçları ve eşya taşıma araçlarına ilişkin istatistiklerde, yolcu ya da eşya taşımak üzere eklenen her birim (vagon, vs.) sayılır. A.II-13. Yolcu taşıyan demiryolu aracı Özellikle bavul, paket, posta, vs. için ayrılan bir ya da daha fazla kompartımanı ya da yeri olan ve yolcu taşımacılığında kullanılan demiryolu aracıdır. Bu araçlar yataklı (uyumak için) araçlar, salonlu araçlar, yemekli araçlar ve ambulans araçları gibi özle araçları da içerir. Yolcu taşımak üzere kullanılan ayrılamayan bir dizinin her bir ayrı aracı yolcu taşıyan demiryolu aracı olarak sayılır. Yolcu taşımacılığı için tasarlandıkları taktirde, otoraylar da bu kapsama dahil edilir. A.II-14. Otoray Treyleri (römorku) Bir ya da daha fazla otorayla birleştirilen çekici olmayan ve yolcu taşımacılığında kullanılan demiryolu aracıdır. Bir otoray tarafından çekilse dahi, eşya taşımacılığında kullanılan araçlara vagon denilir. A.II-15. Yolcu Vagonu Otoray ya da otoray treyleri dışında yolcu taşımacılığında kullanılan demiryolu aracıdır. A.II-16. Oturak ve yatak sayısı Söz konusu hizmeti verirken, yolcu aracında kullanıma sunulabilecek oturak ve yatak sayısı. Yemekli yolcu vagonlarındaki ve büfeli kompartımanlardaki oturaklar buna dahil değildir. A.II-17. Ayakta durulabilecek yerlerin sayısı Söz konusu hizmeti verirken, yolcu araçlarında ayakta durulmasına izin verilen yerlerin sayısı.

14 A.II-18. Furgon (yük kamyoneti) Yolcu ya da eşya taşımacılığında kullanılan trenin bir bölümünü oluşturan ve trende çalışanlar tarafından kullanılan ve gerek duyulduğunda bavul, paket, bisiklet, vs. gibi eşyaların taşındığı çekici olmayan bir demiryolu aracıdır. Bir ya da daha fazla yolcu kompartımanı olan araçlar, furgon olarak değil demiryolunda yolcu taşımacılığı için kullanılan araçlar olarak kabul edilmelidir. Demiryolu birimlerine ait olan posta furgonları, yolcu kompartımanları olmadığı taktirde furgon sınıflandırmasına dahil edilir. A.II-19. Vagon Genellikle eşya taşımacılığında kullanılması planlanan demiryolu aracıdır. Sadece eşya taşımacılığı için birleştirilen otoraylar ve otoray treylerleri (römorkları) buna dahildir. A.II-20. Demiryolu birimine ait olan vagon Bir demiryolu biriminin sahip olduğu her türlü vagon. Özel şahıslara (ya da kurumlara) ait vagonlar bu kapsama girmez. A.II-21. Özel şahıslara (ya da kurumlara) ait vagonlar Bir demiryolu birimine ait olmayan ancak belirtilen koşullar altında demiryolu biriminin kullanımına sunulan (kullanma yetkisi verilen) vagon ya da bir demiryolu birimi tarafından üçüncü taraflara kiralanan vagondur. A.II-22. Kapalı Vagon Kapalı yapısı (her tarafı ve tavanı katı cisimlerle kapatılmıştır) ve içinde taşınan eşyaları güvenli bir şekilde korumasıyla (muhtemelen asma kilit ve mühürlemeyle) özellik kazanan vagondur. Açılan tavanı olan, yalıtımlı, ısıtmalı ve soğutmalı vagonlar dahil değildir. A.II-23. Yalıtımlı vagon Isının vagon içi ve dışı arasında değiştirilmesini sağlayan yalıtıcı duvar, kapı, zemin ve tavandan oluşan kapalı bir vagon, toplam ısı transferi katsayısı (K katsayısı) ekipmanın aşağıda belirtilen kategorilerinden herhangi birine tayin edilmesine olanak sağlayacak şekilde sınırlı olabilir: I N = Normal düzeyde yalıtılan ekipman 0.7 W/m 2 0 C ye eşit ya da daha az olan bir K katsayısıyla karakterize olmuştur.

15 I R = Oldukça fazla yalıtımlı ekipman W/m 2 0 C ye eşit ya da daha az olan bir K katsayısıyla karakterize olmuştur. A.II-24. Soğutmalı vagon Mekanik ya da emme birimi dışında bir soğutma kaynağı (tuz eklenerek ya da eklenmeyerek kullanılan doğal buz; azami erime kabiliyeti olan levhalar; süblimleşme kontrolünün yapıldığı ya da yapılmadığı kuru buz; buharlaşma kontrolünün yapıldığı ya da yapılmadığı sıvı gazlar; vs.) kullanan yalıtımlı vagondur. Böyle bir vagon, dışarıda ortalama C sıcaklığı olduğunda, boş birim içindeki ısıyı aşağıda belirtilen oranlara düşürme ve bu şekilde tutma kapasitesine sahiptir: - Sınıf A durumunda, maksimum C de; - Sınıf B durumunda, maksimum C de; - Sınıf C durumunda, maksimum C de; ve - Sınıf D durumunda, maksimum 0 0 C de, Bunları gerekli soğutucu ve tesisatın yardımıyla gerçekleştirir. A.II-25. Mekanik olarak soğutulan vagon Kendi soğutma aparatı olan ya da bu tür bir aparatı olan diğer taşıma ekipmanlarını (mekanik kompresör, emme birimi, vs.) kullanan yalıtımlı vagondur. Böyle bir vagon, dışarıda ortalama C sıcaklığı olduğunda, boş birim içindeki ısıyı aşağıda belirtilen, aşağıda verilen üç sınıf için tanımlanan standarda uygun olarak arzu edilen +1 de tutulmasıdır, oranlara düşürme ve bu şekilde tutma kapasitesine sahiptir: Sınıf A: C ve 0 0 C arasında +1 in seçilebileceği bir soğutma aparatına bağlı olan mekanik olarak soğutulan vagon. Sınıf B: C ve C arasında +1 in seçilebileceği bir soğutma aparatına bağlı olan mekanik olarak soğutulan vagon. Sınıf C: C ve C arasında +1 in seçilebileceği bir soğutma aparatına bağlı olan mekanik olarak soğutulan vagon. A.II-26. Isıtmalı Vagon Isı üreten bir aparata bağlı olan yalıtımlı vagon. Böyle bir vagon, iki sınıfa ilişkin olarak belirtilen ortalama dış ısılarda boş birimin iç ısısını 12 saatten az olmamak şartıyla kaynağın yenilenmesine gerek kalmaksızın C nin altına düşmeyecek şekilde yükseltme kapasitesine sahiptir: Sınıf A: Dış ısının ortalama C olduğu durumlarda kullanılan ısıtmalı ekipman; ve, Sınıf B: Dış ısının ortalama C olduğu durumlarda kullanılan ısıtmalı ekipman.

16 A.II-27. Yüksek kenarlı vagon Tavanı olmayan ve kenarları 60 cm den yüksek olan vagon. A.II-28. Düz vagon Tavanı ya da kenarları olmayan vagon ya da tavanı olmayan ancak kenarları 60 cm den daha az olan vagon ya da kayar payandalı normal ya da özel tip vagon. Konteynır, trampa birimlerini taşımak için tasarlanan vagonlar ya da eşya araçları buna dahil değildir. A.II-29. Tank vagonu Sıvı ya da gazların toplu halde taşınması için tasarlanan vagon. A.II-30. Silo vagon Çimento, un, alçı, vs. gibi toz ürünlerin toplu halde taşınması için tasarlanan vagonlar. A.II-31. Birden çok taşıma türü için kullanılan vagon Birden fazla taşıma biriminin (ITUlar) ya da eşya taşımakta kullanılan diğer yol araçlarının nakliyesi için yapılan ya da donatılan vagon. (F.II-10 la aynı). A.II-32. Vagonun taşıma kapasitesi Vagonun taşıma kapasitesi, taşımasına izin verilen maksimum ağırlıktır. A.III. İŞLETMELER, EOKONOMİK PERFORMANS VE İSTİHDAM A.III-01 Demiryolu birimi Daha çok demiryolu işletmecisi, bir altyapı yöneticisi ya da entegre bir şirket şeklinde işlev gören özel ya da kamu sektörüne ait her türlü birim. Temel faaliyet alanı demiryollarıyla ilgili olmayan bir birim, demiryolu piyasasında marjinal olmayan bir payı var ise dahil edilmelidir. Sadece demiryollarına ilişkin faaliyetler bildirilmelidir. A.III-02. Demiryolu İşletmesi Eşya ve/ya da yolcuların demiryolu ile taşınması bağlamında hizmet veren özel ya da kamu sektörüne ait her türlü işletme. Traksiyon satan/sağlayan bütün işletmeler dahildir. Tarihi buhar demiryolları gibi daha çok yerel turistik hizmetler işletmeler olan liman ve demiryolu işletmeleri de dahil olmak üzere, tamamen ya da büyük çoğunlukla endüstriyel ve benzer kurulumlar içinde işlev gören demiryolu işletmeleri dahil değildir. Bazı durumlarda demiryolu operatörü ifadesi kullanılır.

17 A.III-03. Altyapı yöneticisi Daha çok demiryolu altyapısının kurulmasından ve sürdürülmesinden ve kontrol ve güvenlik sitemlerinin çalıştırılmasından sorumlu olan özel ya da kamu sektörüne ait her türlü birim. Bir altyapı yöneticisi diğer bir demiryolu birimine şu görevleri verebilir: demiryolu altyapısının korunması ve kontrol ve güvenlik sistemlerinin çalıştırılması. A.III-04. Entegre şirket Aynı zamanda bir altyapı yöneticisi olan demiryolu işletmesi A.III-05. İstihdam Belirli bir dönem boyunca bir demiryolu biriminde çalışan kişilerin ve birimin dışında çalışan ancak birime ait olan ve ücreti birim tarafından ödenen kişilerin ortalama sayısı. İstatistikler, (demiryolu operasyonunun, yenilemenin, yeni yapımların, yol ve sevkıyat hizmetlerinin, elektrik üretiminin, otel ve restoranların, vs.) bütün temel ve yardımcı faaliyetlerini gerçekleştiren bütün tam zamanlı çalışanları içermelidir. A.III-06. İstihdam türleri Dikkate alınan temel istihdam kategorileri aşağıda verilmiştir: -- Genel idare Merkezi ve bölgesel yönetim personelini (ör; finansman, yasal, şahsi, vs.) ve yönetim kurulunu içerir. Uzman departmanlarının yönetim personeli (operasyonlar ve trafik, traksiyon ve demiryolu araçları, yol ve işler), dahil değildir, ancak bu hizmetlere ilişkin istatistiklerde hesaba katılırlar. -- Operasyonlar ve trafik İstasyon personeli (kontrol ve güvenlik sistemlerinin çalıştırılmasından sorumlu personel hariç), tren görevlileri (çekici birimlerin personeli hariç) ve ilgili merkezi ve bölgesel ofislerin personeli. Turizm ve reklam dahildir. -- Çekme ve demiryolu araçları Çekici birimlerin görevlileri, çalışma gruplarının çalışanları, denetleme personeli ve ilgili merkezi ve bölgesel ofislerin personeli. -- Yol ve işler Sürekli yol bakımından ve denetlemesinden sorumlu personel (kontrol ve güvenlik sistemlerinin çalıştırılmasından sorumlu personel dahil).

18 -- Diğer operasyonlar Yol ve eşya taşıma hizmetleri, sevkıyat hizmetleri, elektrik güç istasyonları, otellerde, vs. görevli personel. A.III-07. İş Hacmi (Ciro) Bir demiryolu birimi tarafından inceleme altındaki dönem boyunca kesilen toplam fatura miktarı. Bu, üçüncü taraflara sağlanan mal ya da hizmetlerin piyasa satışlarıyla ilgilidir. Ciro, birim tarafından müşterileriyle karşılıklı olarak fatura edilen KDV hariç olmak üzere, birim tarafından fatura edilen mal ve hizmetlerle ilgili her türlü vergi ve harcı içerir. Fiyatlarda yapılan indirimler, geri iadeler ve indirimler ile geri iade edilen paketlerin değeri düşülmeli, ancak nakit indirimler düşülmemelidir. Ciro, sabit varlıkların satışını içermez. Kamu dairelerinden alınan operasyon sübvansiyonları da dahil değildir. A.III-08. Gelirler (kazançlar) Demiryolu biriminin hesabına kredi olarak giren ve parasal birim olarak ifade edilen miktarlar. A.III-09. Gelir (kazanç) türleri Dikkate alınan temel gelir kategorileri aşağıda verilmiştir: -- Taşıma işlemlerinden elde edilen gelir Bu kategori, eşya ve yolcu trafiği gelirlerini içerir. -- Devlet ya da diğer kamu dairelerinden alınan miktarlar Bu kategori, tazminat alacaklarını ve diğer sübvansiyonları içerir. -- Diğer gelirler Bu kategori, taşıma faaliyetleriyle ilgili olmayan gelirleri içerir, örneğin; finansal gelirler, vs. A.III-10 Masraflar Bir demiryolu birimi tarafından bir operasyon ya da hizmetle ya da operasyon ve hizmetler diziniyle bağlantılı olarak harcadığı mevcut kaynak miktarıdır. A.III-11. Masraf Türleri Dikkate alınan başlıca masraf türleri aşağıda verilmiştir: -- İş gücü (işçi) masrafları Aktif personelin maaş ve aylıkları ile emekli aylıkları, çeşitli sosyal ödemeler, vs. dahildir.

19 -- Materyal ve hizmet masrafları Üçüncü taraflarca sağlanan diğer materyal ve hizmet satın alımlarını içerir, ancak traksiyon amaçları doğrultusunda yapılan enerji tüketimi masraflarını içermez. -- Enerji tüketimi masrafları Traksiyon amaçları doğrultusunda kullanılan enerji miktarına tahsis edilen miktarlar dahildir. -- Vergiler -- Finansal ödemeler -- Diğer masraflar Amortisman ve sunumlara, vs. tahsis edilen miktarlar dahildir. A.III-12. Katma Değer Bir demiryolu biriminin brüt çıktısı (satışlar ya da alacaklar ve diğer gelir artı envanter değişimi) eksi ara tüketiminin değeri. Bir ülkedeki bütün demiryolu birimlerinin yerel üretiminin katma değeri, o ülkenin gayri safi milli hasılasına katkılarına eşittir. Bütün demiryolu birimlerinin bir ülkenin sabit brüt sermaye oluşumuna katkısı, maddi yatırımların toplamından satın alım ile arsa satışı arasındaki farkın çıkarılması sonucunda elde edilen miktara eşittir. A.III-14. Altyapı üzerine yapılan yatırım harcamaları Yeniden yapılanma, yenileme ve altyapı üzerinde yapılan büyük tamirler de dahil olmak üzere, mevcut altyapının yeniden yapılması ve genişletilmesi üzerine yapılan harcamalar. Altyapı, demiryolu araçlarının aksine arsaları, sürekli yol inşaatlarını, binaları, köprüleri ve tünelleri, taşınamayan tesisatları ve bunlara bağlı kurulumları (sinyaller, telekomünikasyonlar, elektrik alt istasyonları, vs.) içerir. A.III-15. Demiryolu araçları üzerine yapılan yatırım harcamaları Yeni demiryolu araçlarının satın alınması için yapılan harcamalar. A.III-16. Altyapı üzerine yapılan bakım harcamaları (giderleri) Altyapıyı çalışır konumda tutmak için yapılan harcamalar. A.III-17. Demiryolu araçlarının bakım giderleri Demiryolu araçlarını çalışır durumda tutmak için yapılan harcamalar.

20 A.IV. TRAFİK A.IV-01. Demiryolu Trafiği Bir demiryolu aracının hatlar üzerinde yaptığı her türlü hareket. Bir demiryolu aracının diğer bir araç üzerinde taşındığı durumlarda, taşımayı yapan aracın hareketi (aktif mod) dikkate alınır. A.IV-02. Bir hattan başka bir hatta geçilmesi Bir ray aracının ya da ray araçları dizininin bir demiryolu istasyonunun içine ya da diğer demiryolu kurulumlarının içine (depo, atölye, manevra istasyonu, vs.) soma işlemidir. A.IV-03. Ulusal topraklar üzerindeki demiryolu trafiği Araçların tescilli oldukları ülkeye bakılmaksızın, demiryolu araçlarının bir ulusal toprak sınırları içindeki her türlü hareketi. A.IV-04. Demiryolu aracının yolculuğu Bir demiryolu aracının belirli bir kalkış noktasından bir varış noktasına kadar olan her türlü hareketi. Bir yolculuk birçok bölüm ya da aşamaya ayrılabilir. A.IV-05. Tren Bir ya da daha fazla lokomotif ya da otoray tarafından çekilen bir ya da daha fazla demiryolu aracı ya da belirli bir kalkış noktası ile belirli bir varış noktası arasında çalışan tek bir otoray. Tek başına giden lokomotif tren kabul edilmez. A.IV-06 Tren Türleri Dikkate alınan başlıca kategoriler aşağıda belirtilmiştir: -- Eşya treni: bir ya da daha fazla vagondan oluşan ve muhtemelen boş ya da yüklü bir kamyoneti olan eşya taşımada kullanılan tren. -- Yolcu treni: bir ya da daha fazla yolcu taşıma aracı olan ve muhtemelen boş ya da yüklü bir kamyoneti olan yolcu taşımada kullanılan tren. -- Karışık tren: yolcu taşıma araçları ve vagonlardan oluşan tren. -- Diğer trenler: ticari bir trafiği olmayan sadece demiryolu biriminin istekleri doğrultusunda kullanılan trenler. A.IV-07. Tren-kilometre Bir trenin bir kilometre üzerinde yaptığı hareketi temsil eden ölçüm birimi. Kapsama alınacak mesafe, gerçekte trenin yol aldığı mesafedir.

21 A.IV-08. Çekici araç-kilometre Aktif bir çekici aracın bir kilometre üzerinde yaptığı hareketi temsil eden ölçüm birimi. Yüksüz giden çekici araçlar dahildir. Hat değiştirme hareketleri dahil değildir. A.IV-10. Teklif edilen ton-kilometre Öncelikle bir kilometre üzerinde vermesi gereken hizmetleri gerçekleştirirken bir vagon içindeki bir tonun hareketini temsil eden ölçüm birimi. Dikkate alınması gereken mesafe, trenin gerçekte kat ettiği mesafedir. Hat değiştirme ve diğer benzer işlemler dahil değildir. A.IV-11. Vagon-kilometre Dolu ya da boş bir vagonun bir kilometrelik bir mesafedeki her türlü hareketini temsil eden ölçüm birimi. Dikkate alınması gereken mesafe, trenin gerçekte kat ettiği mesafedir. Hat değiştirme ve diğer benzer işlemler dahil değildir. Vagonun kime ait olduğuna bakılmaksızın, bütün vagon yolculukları dahildir. A.IV-12. Teklif edilen oturak-kilometre Öncelikle bir kilometre üzerinde vermesi gereken hizmetleri gerçekleştirirken bir yolcu aracında bulunan bir oturağın hareketini temsil eden ölçüm birimi. Dikkate alınması gereken mesafe, trenin gerçekte kat ettiği mesafedir. Hat değiştirme ve diğer benzer işlemler dahil değildir. A.IV-13. Brüt brüt ton taşınan kilometre Çekici aracın ağırlığı da dahil olmak üzere, demiryolu aracının bir tonunun bir kilometrelik mesafedeki hareketini temsil eden ölçüm birimi. Şu belirtilenlerin ağırlıkları dahildir: çekici birim, çekilen demiryolu aracı ve yükü. Yolcular ve onların eşyaları (bavul, vs.) dahil değildir. Hat değiştirme ve diğer benzer işlemler dahil değildir. A.IV-14. Brüt ton taşınan kilometre Çekilen aracın (ve otorayların) ve içindekilerin bir tonunun bir kilometrelik mesafedeki hareketini temsil eden ölçüm birimi. Otorayın ağırlığı dahildir, lokomotiflerin ağırlığı ise dahil değildir. Yolcular ve onların eşyaları (bavul, vs.) dahil değildir. Hat değiştirme ve diğer benzer işlemler dahil değildir.

22 A.V. TAŞIMA ÖLÇÜMÜ A.V-01. Demiryolu taşımacılığı Belirli bir demiryolu ağı üzerinde bir demiryolu aracı kullanılarak yapılan her türlü eşya ve/ya da yolcu taşımacılığı. Bir demiryolu aracının diğer bir araç üzerinde taşındığı durumlarda, taşımayı yapan aracın hareketi (aktif mod) dikkate alınır. A.V-02. Demiryolu taşımacılığının türleri Başlıca kategoriler aşağıda belirtilmiştir: -- kazanç getiren demiryolu taşımacılığı: ödeme karşılığında dışarıdan bir taraf için yapılan taşımadır. -- Demiryolunun hizmet gereği yaptığı taşımacılık: Söz konusu taşıma işlemi kazanç getirsin ya da getirmesin demiryolu birimi tarafından iç gereksinimleri karşılamak üzere yapılan taşımadır. A.V-03. Ulusal Demiryolu Taşımacılığı Demiryolu araçlarının tescil olduğu ülkenin hangisi olduğuna bakılmaksızın, aynı ülke içindeki iki yer arasında (yükleme yeri ve boşaltma yeri) yapılan demiryolu taşımacılığı. İkinci bir ülke üzerinden yapılan geçişleri içerebilir. A.V-04. Uluslar arası Demiryolu Taşımacılığı İki farklı ülkedeki iki yer arasında (yükleme yeri ve boşaltma yeri) yapılan demiryolu taşımacılığı. Bir ya da daha fazla ülke üzerinden yapılan geçişleri içerebilir. A.V 05 Demiryolu Taşımacılığı Söz konusu ülkenin dışındaki iki yer arasında (bir yükleme yeri ve bir boşaltma/indirme yeri). Bir ülke sınırında malların bir demiryolu aracından indirilip diğer bir nakliye aracına yüklenmesiyle gerçekleştirilen taşıma işlemleri bu kapsama dahil edilmez. A.V-06. Demiryolu Yolcuları Mürettebat üyeleri dışında demiryolu yolculuğu yapan herkes. Sadece demiryolu ile çalıştırılan feribot ya da otobüsle yolculuk yapan yolcular bu kapsama dahil edilmez.

23 A.V-07. Ücretini ödeyen demiryolu yolcusu Ücretini ödediği bir bileti olan yolcular. A.V-08. Demiryolu yolcusu kilometre Bir demiryolu yolcusunun bir kilometre mesafede taşınmasını temsil eden ölçüm birimidir. Hesaba katılacak mesafe, söz konusu yolcuların ilgili ağ üzerinden gerçekte kat ettikleri mesafe olmalıdır. Eğer bu mümkün değil ise, ücreti ödenen ya da tahminen belirlenen mesafe dikkate alınacaktır. A.V-09. Demiryolunu kullanarak yolculuk eden yolcuların yolculuk amacı Yolculuğun yapılma nedenleri: - Çalışma ve eğitim (ev-iş/okul arası gidip gelme) - İş - Tatiller (gezi) - Diğer (alış-veriş, eğlence, aile) A.V-10. Demiryolu aracına binen yolcu Ulaşım amacıyla bir demir yolu aracına binen yolcu. Demiryolu taahhüdüne bakılmaksızın, bir demiryolu aracından diğerine transfer edilen bir yolcu inme/binme yapmış sayılmaz. Transfer sırasında başka bir ulaşım metodu kullanıldığında, bu durum bir demir yolu aracından inme ve ardından başka bir demiryolu aracına binme olarak kabul edilir. A.V-11. Demiryolu Aracından İnen Yolcu Ulaşımı tamamlandıktan sonra demiryolu aracından inen yolcu. Bir demiryolu aracından doğrudan diğer bir demiryolu aracına transfer edilen bir yolcu araçtan indirilmiş sayılmaz. Transfer sırasında başka bir ulaşım modu kullanılırsa, bu bir demiryolu aracından inildiği anlamına gelir. A. V 12. Demiryolu yolcularının Gezisi Demiryolu ile taşınan yolcuların araca binme ve inme yerleri arasındaki kombinasyon. A.V-13. Araca binme yeri Demiryolu yolcularının ulaşım amacıyla demiryolu aracına bindikleri yer. Bir demiryolu aracından doğrudan diğer bir demiryolu aracına transfer edilen bir yolcu araçtan indirilmiş sayılmaz.

24 Transfer sırasında başka bir ulaşım modu kullanılırsa, bu bir demiryolu aracından inildiği anlamına gelir. A.V-14. Araçtan inme yeri Demiryolu yolcularının ulaşım tamamlandıktan sonra araçtan indikleri yer. Bir demiryolu aracından doğrudan diğer bir demiryolu aracına transfer edilen bir yolcu araçtan indirilmiş sayılmaz. Transfer sırasında başka bir ulaşım modu kullanılırsa, bu bir demiryolu aracından inildiği anlamına gelir. A.V-15. Demiryolu üzerinden taşınan mallar Demiryolu araçlarıyla taşınan her türlü mal. Bu konteynırlar, paletler ve demiryolu ile taşınan yol malları gibi bütün paket ve ekipmanları içerir. A.V-16. Sevkıyat Yürürlükte olan yönetmelik ya da tariflere göre aynı taşıma belgesi kapsamında taşınan malların toplanması. A.V-17. Sevkıyat Türleri Temel kategoriler aşağıda verilmiştir: A.V-18. Ağırlık - Tam tren yükü: aynı gönderici tarafından aynı istasyondan aynı anda taşınan bir ya da daha fazla vagon yükünden oluşan ve tren kompozisyonunda herhangi bir değişiklik yapılmaksızın aynı hedef noktaya iletilen sevkıyat. - Tam vagon yükü: Toplam yükleme kapasitesi kullanılsın ya da kullanılmasın ayrı bir vagonun kullanılmasını gerektiren malların sevkıyatı. - Küçükler: Ayrı bir vagonun kullanılmasını gerekli kılmayan her türlü sevkıyat. Dikkate alınması gereken ağırlık malların brüt ağırlığıdır. Bu malların ağırlığını, bütün paketleri ve konteynırların dara ağırlığını, içinde mal olan paletleri ve demiryolu ile taşınan bütün yol mallarını içerir. Dara ağırlığı çıkarıldığında, elde edilen ağırlık brüt ağırlıktır. A.V-19. Demiryoluna göre ton-kilometre Demiryolu ile bir tonluk bir birimin bir kilometre uzaklığa taşınmasını temsil eden mal taşımacılığı ölçüm birimidir.

25 Kapsama alınacak uzaklık aslında söz konusu ağ üzerinde gidilecek mesafedir. Eğer bu söz konusu değil ise, ücret ödenen ya da tahmini olarak hesaplanan uzaklık (mesafe) hesaba katılmalıdır. A.V-20. Demiryolu ile taşınan mal kategorileri Demiryolu ile taşınan mal kategorileri kullanımda olan taşımacılık istatistiklerinde kullanılan uluslar arası terminolojide yer alan ve Eurostat, ECMT ya da UNECE tarafından onaylananlardır. A.V-21. Tehlikeli Mallar Demiryolu ile taşınan tehlikeli mal sınıfları, Demiryolu ile Tehlikeli Mal Taşımacılığına (RID) ilişkin Uluslar arası Yönetmelikte tanımlananlardır. A.V-22. Yüklenen Mallar Demiryolu aracına yerleştirilen ve demiryolu ile sevkıyatı yapılan mallar. A.V-23. Araçtan indirilen mallar Demiryolu ile taşındıktan sonra demiryolu aracından indirilen (boşaltılan) mallar. A.V-24. Demiryolundan yüklenen (dışarı giden) uluslar arası mal taşımacılığı İletimin yapıldığı ülkedeki yükleme yeri ile malların indirileceği başka bir ülke arasında demiryolu ile taşınan mallar. Transit olarak taşınan mallar buna dahil değildir. Bir demiryolu ağı üzerinde yüklenen ve yabancı bir ağa feribot ile taşınan vagonlar dahildir. A.V-25. Demiryolundan indirilen (içeri gelen) uluslar arası mal taşımacılığı Yabancı bir ülkedeki yükleme yeri ile iletimin yapılacağı ülkedeki indirme yeri arasında demiryolu ile taşınan mallar. Transit olarak taşınan mallar buna dahil değildir. Bir demiryolu ağı üzerinde yüklenen ve yabancı bir ağa feribot ile taşınan vagonlar dahildir. A.V-26. Demiryolu ile transit olarak taşınan mallar İletimin yapıldığı ülkeden bu ülke dışında iki yer arasında (yükleme/boşaltma yerleri) demiryolu ile taşınan mallar. Feribot için iletimin yapıldığı ağa giren ve çıkan vagonlar dahildir. A.V-27. Malların taşındığı demiryolu bağlantısı Demiryolu ile taşınan malların yükleme ve boşaltma yerlerinin kombinasyonu.

26 A.V-28. Yükleme yeri Malların taşınacağı demiryolu aracına yüklendiği yer. A.V-29. Malların indirildiği (boşaltıldığı) yer Malların taşındığı demiryolu aracından indirildiği (boşaltıldığı) yer. A.VI. ENERJİ TÜKETİMİ A.VI-01. Demiryolu taşımacılığı ile tüketilen enerji Çekme gücüyle çalışan araçların, tren servislerinin ve tesislerinin (ısınma, klima, aydınlatma ) nihai enerji tüketimi. A.VI-02. Yağ eşitliği tonu (TOE) Enerji tüketiminin ölçüm birimi: 1 TOE = TJ. Uluslar arası Enerji Acentesinin 1991 yılı için kabul ettiği dönüştürme faktörleri aşağıda verilmiştir: - Motor benzini Gaz / dizel benzin Ağır yakıt yağı Sıvı petrol gazı Doğal gaz IEA nın elektrik için kullandığı dönüştürme faktörü : 1 TWh = Mtoe. A.VI-03. Jul Enerji tükeitminin ölçüm birimi: 1 terajul = J = 2.78 x 10 5 kwh, 1 terajul = TOE. A.VI-04. Motor Benzini (petrol) Uçaklardakiler hariç olmak üzere içten yanmalı motorlarda kullanılan hafif hidrokarbon yağı. Motor benzini 35 C ile 215 C arasında damıtılır ve yeterince yüksek oktan sayısına ulaşıncaya kadar ( 80 RON) aromatik fraksiyon uygulanır. Kalorifik değer: 44.8 TJ/1 000 t.

27 A.VI-05. Gaz / Dizel benzin (damıtılmış yakıt yağı) Ham yağın atmosferik damıtımından elde edilen en düşük fraksiyon sonucunda oluşan benzin. A.VI-06. Ağır Yakıt yağı (artık) Damıtım artığını oluşturan ağır yağ. A.VI-07. Sıvı petrol gazları (LPG) Sadece ham benzinin damıtılması sonucunda elde edilen parafin serilerinin hafif hidrokarbonları. A.VI-08. Sert Kömür Külsüz durumda kj/kg (5 700 kcal) brüt kalorifik değeri olan siyah, doğal organik fosil parçasıdır, nem oranı 30 C ısı elde edilecek yoğunluktadır, %96 oranında göreli hava nemindedir. A.VI-09. Kahverengi kömür Linyit Brüt kalorifik değeri kj/kg (5 700 kcal/kg) den daha az olan aglomerasyonsuz kömür. A.VI-10. Elektrik Gücü Hidro-elektrik, jeotermal, nükleer ve konvansiyonel termal güç istasyonlarında üretilen enerjidir. Kalorifik elektrik değeriyle (3.6 TJ/GWh) ile ölçülen, pompalama istasyonlarında üretilen enerji buna dahil değildir. Pompalama istasyonu, pompa kullanılarak doldurulan bir depoya sahip olan bir güç istasyonudur.

28 B KARAYOLU TAŞIMACILIĞI

29 B.I ALT YAPI B.I-01. Karayolu Öncelikli olarak kendi tekerlekleri üzerinde giden yol araçlarının kullanımı için olan, kamu trafiğine açık, ray ya da hava kayışları yerine stabilize bir zeminin kullanıldığı iletim hattı. B.I.-02. Karayolu Ağı Belirli bir alandaki bütün yollar. B.I-03. Karayolu Kategorisi Yol ağının a) yapım, bakım ve işletiminden sorumlu idareye; b) tasarım standartlarına ya da c) yola erişimine izin verilen kullanıcılara göre sınıflandırması. B.I-04. Otoban Özellikle motorlu araçların trafiği için yapılan yollardır, özellikleri aşağıda belirtilmiştir: (a) bir birinden ayrı iki yönlü trafik akışının sağlandığı yollar. (b) Herhangi bir yol, demiryolu ya da tramvay ya da yaya yoluyla kesişmez. (c) Özel olarak otoban şeklinde işaretlenmiştir ve belirli kategorilerdeki karayolu araçları için ayrılmıştır. B.I-05. Şehir Yolu Özellikle işaretli giriş ve çıkışları olan bir alanın sınırları içindeki yol. B.I-06. E Yolu Uluslar arası E ağı, 15 Kasım 1975 tarihinden Cenevre de yapılan Uluslar arası Anayollara ilişkin Avrupa Anlaşmasında açıklanan bir referans yollar sisteminden oluşur. B.I-07. Yük Taşımaya Ayrılmış Yol Karayolu motorlu araçları için tasarlanan yol kısmıdır; yol yüzeyinin alt ya da üst katmanları için omuz oluşturan yol kısımları ile karayolu araçlarının sirkülasyonu için ayrılan karayolunun bir parçası değildir; park yapılmaz. Yük taşıma yolunun genişliği yolun eksenine dikey olarak ölçülür. B.I-08. Şerit Bir yük taşıma yolunu boylamasına ayıran şeritlerdir, yol işaretleriyle işaretlenmiş ya da işaretlenmemiş olabilir. B.I-09. Tramvay Tramvayların kullanımı için tasarlanmış iki raydan oluşan iletim hattıdır.

30 B.II. TAŞIMA EKİPMANLARI (ARAÇLAR) B.II-01. Yol Aracı Tekerlek üzerinde giden ve karayolunda kullanımı amaçlanan araçtır. B.II-02. Karayolu Araçları Stoku Bir ülkede belirli bir tarihte tescil olan ve kamu trafiğine açık yollarda kullanımı için lisans verilen karayolu araçları. B.II-03. Ulusal karayolu aracı İletimin yapıldığı ülkede tescilli olan ve kayıtlı bir plaka taşıyan karayolu araçları. B.II-04. Yabancı yol aracı İletimin yapıldığı ülkenin dışındaki bir ülkede tescilli olan ve söz konusu yabancı ülkenin plakasını taşıyan araç. B.II-05. Karayolu motorlu araçları Karayolunda çalışan genellikle insan ya da mal taşınan ve bir motor ile işlev gören karayolu aracı. B.II-06. Yolcu Aracı Sadece bir ya da daha fazla insanı taşımak için tasarlanan bir araç. B.II-07. Bisiklet İki ya da daha fazla tekerleği olan, pedal sistemiyle kas gücü ile çalıştırılan araç. B.II-08. Yolcu taşıyan motorlu araç Sadece bir ya da daha fazla insanı taşımak için tasarlanan bir araç. B.II-09. Yolcu taşıyan motorlu araç türleri Bu araçlar, motorun kullandığı enerji türüne göre sınıflandırılır, başlıcaları aşağıda belirtilmiştir: - Benzin - Dizel - Gaz - Elektrik - Diğer

31 B.II-10. Küçük Motorlu Bisiklet (Mobilet) İki ya da üç tekerlekli olan, silindir kapasitesi 50 cc (3.05 cu.in) den az bir motor takılan yol aracı. B.II-11. Motosiklet İki tekerlekli, yanında oturacak kabini olan ya da olmayan türde, motor trotineti olan ya da yüksüz 400 kg. yi geçmeyen yol aracı. Silindir kapasitesi 50 cc ya da daha fazladır. B.II-12. Yolcu Arabası Motosikletin dışındaki, dokuz kişiden fazla olmamak şartıyla yolcu taşımak için tasarlanan motorlu araç. Bu nedenle, yolcu arabası ifadesi on kişiden daha kişilik yeri olması şartıyla mikro arabaları, taksileri ve kiralık yolcu arabalarını kapsar. Bu kategoride pik-uplar da yer alabilir. B.II-13. Karavan Yolcu taşımacılığı için kullanılmayan ve bir yolcu arabası ile çekilecek şekilde tasarlanan araçtır. Bu nedenle, karavan ifadesi daha çok eğlence için tasarlanan karayolu araçlarını içerir. B.II-14. Motorlu yolcu otobüsü ya da otobüs Dokuzdan fazla kişi oturacak şekilde tasarlanan motorlu yolcu aracı. İstatistikler, 9 dan (şoför dahil) fazla kişi oturacak şekilde tasarlanan minibüsleri de bu kategoriye dahil eder. B.II-15. Troleybüs Ray üzerinde gitmeyen ancak elektrik iletkenlerine bağlı olan, dokuzdan fazla (şoför dahil) kişinin oturabileceği şekilde tasarlanan yolcu aracı. Bu ifade, bazı durumlarda troleybüs bazı durumlarda ise otobüs olarak kullanılan (çünkü bağımsız motorları vardır) araçları kapsar. B.II-16. Tramvay (sokak arabası) Ray üzerinde giden, elektrik iletkenlere bağlı olan ya da dizel motorla çalışan dokuzdan fazla (şoför dahil) yolcu taşıyabilen yolcu aracı.

32 B.II-17. Motorlu yolcu otobüslerindeki, otobüslerdeki ve troleybüslerdeki koltuk/yatak sayısı Araç amaçlandığı şekilde hizmet verirken kullanıma sunulan şoför koltuğu dahil koltuk/yatak sayısı. Şüphe durumunda, mevcut olan en yüksek koltuk/yatak sayısı hesaba katılmalıdır. B.II-18. Mal taşımacılığında kullanılan karayolu aracı Özellikle mal taşımacılığı için tasarlanan karayolu aracıdır. Hem yolcu hem de mal taşımacılığı için tasarlanan araçlar birincil amaçlarına bağlı olarak yolcu araçları ya da mal taşıma araçları arasında sınıflandırılmalıdır, bu sınıflandırmada hangi kategoriye dahil edilecekleri aracın teknik özellikleri ya da vergi kategorisine göre belirlenir. B.II-19. Mal taşımacılığında kullanılan araçların gövde türleri Mal taşımacılığında kullanılan araçların üst yapılarına göre sınıflandırılması. Mal taşımacılığında kullanılan araçların aşağıda verilen gövde türleri dikkate alınır: - Normal açılış kutusu (1) - Kapaklı - düz - Devirme tertibatı (2) - Tanker (2) - katı hacim - sıvı hacim - Isı kontrollü kutu (4) - Diğer kapalı kutu (5) - İskelet konteynır ve gövdesi değiştirilebilen taşıyıcı (6) - Hayvan taşıyıcısı (7) - diğerleri (8) B.II-20. Mal taşımacılığında kullanılan motorlu yol aracı Mal taşımacılığında kullanılmak üzere tasarlanan tek motorlu yol araçları (kamyon) ya da yine mal taşımacılığında kullanılmak üzere kombine edilen bir çift araç (örneğin, römorklu kamyon ya da yarım römorklu traktör ya da römorklu ya da römorksuz traktör). B.II-21. Kamyon Sadece mal taşımacılığı için tasarlanmış motorlu yol aracı. Bu kategori, brüt ağırlığı kg. den fazla olmayan ve mal taşımacılığında kullanılmak üzere tasarlanan motorlu araçlar olan minibüsleri de içerir.

33 B.II-22. Yol Traktörü Bu motorlu araç sadece motorlu olarak çalıştırılamayan diğer yol araçlarını çekmek için tasarlanmıştır (daha çok yarı römorkları çekmek için) Tarımda kullanılan traktörler hariç. B-II-23. Tarımda kullanılan Traktörler Kamuya açık trafikte kullanılmasına izin verilen ya da verilmeyen sadece tarımda kullanılmak üzere tasarlanan motorlu araç. B.II-24. Römork Motorlu bir araç tarafından çekilecek şekilde tasarlanan mal taşımak üzere kullanılan yol aracı. Bu kategoriye tarımda kullanılan römorklar ve karavanlar dahil değildir. B.II-25. Tarımda Kullanılan Römork Motorlu bir araç tarafından çekilecek şekilde tasarlanan ve sadece tarımsal amaçlar doğrultusunda kullanılan römorktur. B.II-26. Yarı Römork Ön ekseni olmayan, bir aracın parçası olacak ve yüklü kısmının ağırlığı yol traktörünün üzerinde olacak şekilde tasarlanan mal taşımak için kullanılan araç. B.II-27. Bağlantılı Araç Bir yarı römorka bağlanan yol traktörü. B.II-28. Yol Treni Römorka bağlanan ve mal taşımak için kullanılan yol aracı. Birden fazla römorkun takıldığı bağlantılı araç dahildir. B.II-29. Özel amaçlı yol aracı Yol ya da mal taşımacılığı dışındaki amaçlar doğrultusunda kullanılmak üzere tasarlanan yol aracı. Bu kategori itfaiye arabalarını, ambulansları, vinçleri, buldozerleri, film radyo ve TV programlarının kaydı için kullanılan araçları, mobil kütüphane araçlarını, öekicileri içerir.

34 B.II-30. Yük Kapasitesi Aracın tescil edildiği ülkedeki yetkili dairenin taşınmasına izin verdiği maksimum mal ağırlığı. B.II-31. Brüt araç ağırlığı (Yasal olarak izin verilen maksimum ağırlık) Tescilin yapıldığı ülkedeki yetkili dairenin izin verdiği aracın durağan olduğu ya da yola çıkmaya hazır vaziyette olduğu durumda yükü de dahil olmak üzere toplam ağırlığı. Bu aynı zamanda şoförün ve taşınan bütün kişilerin ağırlığını da içerir. B.II-32. Yol aracının yaşı Tescili yapan ülkeye bakılmaksızın, aracın tescil edilmesinden sonra geçen zaman. B.II-33. Silindir Kapasitesi Tescilin yapıldığı ülkedeki yetkili daire tarafından onaylanan motor silindir kapasitesi. B.II-34. Yüksüz Araç Ağırlığı Tescilin yapıldığı ülkedeki yetkili daire tarafından onaylanan yüksüz araç ağırlığı. B.II-35. Motor Enerjisi Tescilin yapıldığı ülkedeki yetkili daire tarafından onaylandığı şekliyle aracın kullanabileceği temel motor enerjisi türü. B.II-36. Alternatif Yakıt Geleneksel yakıtlar, benzin ve dizelin dışındaki motor enerjisi türü. Alternatif yakıtlar elektrik, LPG, doğal gaz, alkol, alkol ve diğer yakıtların karışımlarını, hidrojen, bioyakıtları, vs. içerir. B.III. İŞLETMELER, EKONOMİK PERFORMANS VE İSTİHDAM B.III-01. Kiralama ya da ücret karşılığında yapılan taşımacılık Üçüncü taraflar adına ücret karşılığında insan ve mal taşınması. B.III-02. Kendi hesabına taşımacılık Kiralama ya da ücret karşılığında olmayan taşımacılık/ulaşım.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Rapor No:01 Rapor Tarihi: 10.03.2011 muz İl Genel Meclisimizin 01.03.2011 tarih ve 2011/33 sayılı kararı doğrultusunda 08-09-10 Mart 2011 tarihlerinde toplanmıştır. İdaremiz araç parkında bulunan makine

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yayınlanma tarihi: 05.12.2008 Yürürlüğe girme tarihi: 05.12.2009 Vorlage 1 09/2006 Viessmann Werke Kapsam Mevcut ve yeni yapılacak konut, ticari ve hizmet amaçlı kullanılan

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları,

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları, ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- Bir Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 58.

Detaylı

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014 Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası Bosch Rexroth ana bayisi Rota Teknik A.Ş. ile Japon TAISEI ve ANEL firmasının ortak olarak geliştirdiği Marmaray Tünel Havalandırma Elektropnömatik Kontrol Sistemi

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE NOPPEN CORRIDOR OF INSIGHTS 1 DEMİRYOLUNDA YENİ YAPILANMA VE

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne SİRKÜ : 2003/10 KAYSERİ Konu : 1- Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi 04.08.2003 2- Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değ. İşl. İlişkin Esaslar

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Basamak kontrolü: On beş basamaklı IMEI numarasının son basamağının doğruluğunun kontrolünü,

YÖNETMELİK. a) Basamak kontrolü: On beş basamaklı IMEI numarasının son basamağının doğruluğunun kontrolünü, 27 Haziran 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27271 YÖNETMELİK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLARA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

SİRKÜLER : 15.12.2009-2009 / 14

SİRKÜLER : 15.12.2009-2009 / 14 SİRKÜLER : 15.12.2009-2009 / 14 Konu : K Türü Yetki Belgesinin Alımında İndirimli Süre 31.12.2009 Tarihinde Bitiyor. Özü : 11.06.2009 tarih ve 27255 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

ĠliĢkin Usul Ve Esaslarda Yapılan DeğiĢiklikler Hakkında.

ĠliĢkin Usul Ve Esaslarda Yapılan DeğiĢiklikler Hakkında. 04.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/79 KONU: Yurt DıĢında GerçekleĢtirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine ĠliĢkin Usul Ve Esaslarda Yapılan DeğiĢiklikler

Detaylı

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 12.09.2010 Resmî Gazete Resmi Gazete Sayısı: 27697 YÖNETMELİK ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE HİZMET KALİTESİ YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: 12.09.2010 Resmî Gazete Resmi Gazete Sayısı: 27697 YÖNETMELİK ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE HİZMET KALİTESİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 12.09.2010 Resmî Gazete Resmi Gazete Sayısı: 27697 YÖNETMELİK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE HİZMET KALİTESİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR PROJENİN ADI : Temiz Kentim YarıĢması PROJENİN HEDEFİ : Ġçinde bulunduğumuz yüzyıl; hızlı nüfus artıģı,

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, 661/2009/AT Yönetmeliği kapsamındaki araçları ve bunlar için tasarlanan aksam, sistem ve ayrı teknik üniteleri kapsar.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, 661/2009/AT Yönetmeliği kapsamındaki araçları ve bunlar için tasarlanan aksam, sistem ve ayrı teknik üniteleri kapsar. 10 Eylül 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29115 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: TEBLİĞ MOTORLU ARAÇLARIN VE BUNLAR İÇİN TASARLANAN RÖMORKLAR, SİSTEMLER, AKSAMLAR VE AYRI TEKNİK ÜNİTELERİN GENEL

Detaylı

TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ)

TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ) T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TURİZM YATIRIMCILARINA KAMU TAŞINMAZI TAHSİS ŞARTNAMESİ (DENİZLİ) Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü 2016 /1 DENİZLİ TERMAL KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ

Detaylı

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 Rekabet Politikası Teşebbüslere uygulanan anti-tröst kurallar Devlet yardımlarının kontrolüne ilişkin

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesislerinin kuruluşu ile çalışma usul

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

2 Gemi Kiralama ve Demuraj-Dispeç Hesapları

2 Gemi Kiralama ve Demuraj-Dispeç Hesapları GĠRĠġ Dünya ticareti insanlığın gereksinimleri, yaşam kalitesi ve refahı için vazgeçilmez bir unsurdur, dünya ticaretinin vazgeçilmezi ise ulaşım sistemleridir. Ulaşım sistemleri içinde, çok uzun, kıtalar

Detaylı

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNERGE 10 BÜTÇE YÖNERGESİ T E T A Ş TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNERGESİ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIM STÜDYOSU YER: ESKİ BAHÇE KAFE YERLEŞKESİ /KAMPÜS 1.

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9))

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9)) Sirküler 2016 / 019 Referansımız: 0259 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 08.03.2016 Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar

Detaylı

ANKARA ULAŞIM KOORDİNASYON MERKEZİ UKOME KARARI

ANKARA ULAŞIM KOORDİNASYON MERKEZİ UKOME KARARI 1-) EGO Genel Müdürlüğü İdare Encümeni 14/10/2014 ve 2014/117 sayılı kararında; Bütçe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının 25.09.2014 tarih ve 365-44819 sayılı yazılarında; İlgi: a) nin 06.03.2003 tarih

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

İMALATA GİRİŞ VE GENEL BAKIŞ

İMALATA GİRİŞ VE GENEL BAKIŞ İMALATA GİRİŞ VE GENEL BAKIŞ 1. İmalat Nedir? 2. İmalatta Malzemeler 3. İmal Usulleri 4. Üretim Sistemleri 5. Ders Notlarının Yapısı İmalat Teknolojik Açıdan Önemlidir Teknoloji Topluma ve üyelerine ihtiyaç

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kuruluş Gerekçesi Kulüp, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Yazılım Kulübü ismi ile

Detaylı

BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ

BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ Amaç BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete :04.09.2008-26987 Tebliğ No: 2008/52 Bebek Formülleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Yayımlandığı

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 30 Temmuz 2012 ĐÇĐNDEKĐLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

11. Yatırım Fonu, özel sektör tahvil ve finansman bonolarının virmanlarında küsüratlı işlem yapılamamaktadır.

11. Yatırım Fonu, özel sektör tahvil ve finansman bonolarının virmanlarında küsüratlı işlem yapılamamaktadır. Ek-1 İşlem Kuralı Değişiklikleri B. TAKASBANK İŞLEVLERİNE İLİŞKİN İLKELER 6. MKK sisteminde gerçekleştirilecek sermaye artırım ve temettü, ödemeleriyle bağlantılı olarak nakit işlemlerinde Takasbank tan

Detaylı

IBM Donanım Bakım İşlemleri Kılavuzu

IBM Donanım Bakım İşlemleri Kılavuzu IBM Donanım Bakım İşlemleri Kılavuzu v 3.20 Son gözden geçirme 2 Kasım 2010 Sahibi: Michel Papaiconomou Yazar: Malcolm Gooding Gözden Geçirenler: Auguste Lacroix, Andy Wright, Hermann Staub, Nenad Mraovic,

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇİFTLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ne ait tarla arazisi,

Detaylı

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 NAKİT SERMAYE ARTIŞLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI Kurumlar Vergisi Kanunu nun Diğer İndirimler başlıklı 10. Maddesine eklenen (ı) bendi hükmü ile; finans, bankacılık ve sigortacılık

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 1 SUNUŞ Orman Genel Müdürlüğü 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekinde yer alan I

Detaylı

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması 5.6.4 Yapıştırılmamış Aşınma Tabakası (Yüzen Şap) Döşeme ile aşınma tabakası arasında aderans yoktur, aksine aderansı önlemek için

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Faliyet Raporları. Toplu İş Sözleşmesi Çalışanlarımızın özlük haklarını düzenleyen Toplu İş Sözleşmesinin geliştirilerek uygulanmasına devam edilecek.

Faliyet Raporları. Toplu İş Sözleşmesi Çalışanlarımızın özlük haklarını düzenleyen Toplu İş Sözleşmesinin geliştirilerek uygulanmasına devam edilecek. 2010 Mali Yılı Çalışma Programı Faliyet Raporları Personel Çalışanların daha verimli olabilmesi için özellikle halkla ilişkiler konusunda hizmetiçi eğitim çalışması programlanacaktır. Toplu İş Sözleşmesi

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

LG BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ

LG BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ LG BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ye; Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ( TURKCELL ) tarafından 01.07.2013 tarihinden itibaren düzenlemekte olan LG Bireysel

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME Doküman No : INM_PR_40 Yayın Tarihi : 30/03/2016 Revizyon Tarihi ve Sayısı : - Sayfa 1 BİLGİLENDİRME 1. Amaç Bilgilendirme Politikası nın temel amacı; ticari

Detaylı

TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ HARCIRAH VE HARCAMA YÖNETMELİĞİ

TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ HARCIRAH VE HARCAMA YÖNETMELİĞİ Sayfa 1 / 6 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ HARCIRAH VE 07.02.2014 1 Sayfa 2 / 6 Amaç Madde 1. Bu Yönetmelik, Yeşilay çalışanlarının şehir içine, Yurt İçi ve yurt dışına yapacakları iş seyahatleri

Detaylı

İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA. : TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi)

İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA. : TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi) YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEPLİDİR. İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA DAVACI VEKİLİ DAVALI : TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi) :

Detaylı

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLU TAŞIMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLU TAŞIMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLU TAŞIMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1- Bu yönetmelik Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Toplu TaşımaUlaşım

Detaylı

BLACKBERRY BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ

BLACKBERRY BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ BLACKBERRY BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ye; Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ( TURKCELL ) tarafından 01.07.2013 tarihinden itibaren düzenlemekte olan

Detaylı

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARININ İSTENMESİ Madde 1 Borsa da işlem gören

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 447 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Hüseyin ÇAYCI Özlem YILMAZ ÖZET Yasal metroloji kapsamında bulunan ölçü aletlerinin, metrolojik ölçümleri dikkate alınmadan

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI E-Posta: bilgi@yyuedutr Web: wwwyyuedutr BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (ULUSLARARASI ANLAŞMALAR) (SERİ NO: 7)

Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (ULUSLARARASI ANLAŞMALAR) (SERİ NO: 7) 10 Nisan 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26843 TEBLİĞ Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (ULUSLARARASI ANLAŞMALAR) (SERİ NO: 7) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye ile Avrupa Topluluğu

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 28 Aralık 2012 İÇİNDEKİLER Ara Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların

Detaylı

Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Nisan 2012

Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Nisan 2012 Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Nisan 2012 Konut Stoku Yeniden İnşa Edilmesi Gereken, Basit 1,507,009, Tadilata 8% İhtiyaç Duyan, 4,370,327, 23% Tadilata İhtiyacı Olmayan, 12,849,236, 69% 2000 yılında

Detaylı

SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014

SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014 SĠRKÜLER SAYI : 2014 / 35 İstanbul,11.06.2014 KONU : 1- İade Hakkını İndirim Yoluyla Kullanan Mükellefler ile Ödenecek KDV Pozisyonundaki Mükelleflerin Tevsik, Beyan veya Bildirim Yükümlülükleri 2- KDV

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Sinan MESUTER Eylül 2012 SUNUM PLANI I. PROJE TEKLİF ÇAĞRISI YÖNTEMİYLE SAĞLANAN DOĞRUDAN FİNANSMAN DESTEĞİ II. DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

Detaylı

AYDIN DİDİM KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ

AYDIN DİDİM KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ AYDIN DİDİM KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ K AYDIN DİDİM KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ BİLGİ FÖYÜ: BULUNDUĞU YER AYDIN DİDİM KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ İL İLÇE

Detaylı

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık "L1", "L2" ve "L3" olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık L1, L2 ve L3 olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir Kontaktörler Röle kontakları üzerinden büyük bir miktar elektrik gücü anahtarlamak için kullanıldığında kontaktör terimi ile adlandırılır.. Kontaktörler tipik olarak çoklu kontaklara sahiptir ve kontakları

Detaylı

OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler

OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler OTOPARK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç ve Dayanak Madde 1-3194 sayılı İmar Kanununun 37 nci ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan bu Yönetmeliğin amacı, yerleşme yerlerinde araçların

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğü nün

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğü nün BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 29.12.2015 Karar No : 2015/DK-PGM/553 Gündem Konusu : PGM Ücretleri KARAR hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER Kuruluşlar bütçe hazırlık çalışmalarında bu bölümde örnekleri yer alan formları, aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar doğrultusunda

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Nisan 0 SALI Resmî Gazete Sayı : 97 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE () Bu Tebliğin

Detaylı

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ (EK MADDE-1 E GÖRE) ve BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans

Detaylı

Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3

Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3 Neden Demiryolu M E T E T I R M A N K O N S P E D U L U S L A R A R A S I T A Ş I M A C I L I K V E T I C A R E T L T D Ş T I 2 7. 1 1. 2 0 1 3 Gelecekte... 2050 yılında Kimilerine göre Türkiye nin Gayri

Detaylı

BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER

BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER BÖLÜM 5.5 ÖZEL HÜKÜMLER 5.5.1 (Silindi) 5.5.2 Fümige edilmiş kargo taşıma üniteleri için geçerli özel hükümler (UN 3359) 5.5.2.1 Genel 5.5.2.1.1 Başka tehlikeli madde içermeyen fümige edilmiş kargo taşıma

Detaylı

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00

Yakıt Özelliklerinin Doğrulanması. Teknik Rapor. No.: 942/7193278-00 Müşteri : Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sok. No: 14 K2 Plaza Kat: 11 Kadıköy 34742 İstanbul Türkiye Konu : Seçilen Yakıt Özelliklerin Belirlenmesi için Dizel Yakıtlara İlişkin Testlerin, Doğrulanması

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Senato: 2 Mart 2016 2016/06-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir. İZMİR ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İzmir Üniversitesi nin Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ve bölümlerinde ÖSYM ve Üniversite tarafından

Detaylı

Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri

Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri Ponta Yatay Besleme Sistemi Tıbbi Destek Üniteleri Geniş bir yelpazede yatay ünite uzunluğu, kolon tipi ve iş istasyonu opsiyonlarına sahip çok yönlü Dräger Ponta, daha iyi bir çalışma alanı verimliliği

Detaylı

FASIL 335 ARAÇLAR VE TRAFİK DÜZENLEME YASASI

FASIL 335 ARAÇLAR VE TRAFİK DÜZENLEME YASASI FASIL 335 ARAÇLAR VE TRAFİK DÜZENLEME YASASI ÖZEL OLMAYAN ARAÇLARIN VE ARABALARIN NUMARALANDIRILMASINI VE ÖZEL OLMAYAN ARABALARLA İLGİLİ YOLCU TAŞIMA ÜCRETLERİNİN DÜZENLENMESİNİ ÖNGÖREN YASA (10/1983,

Detaylı

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch USB KVM Switch Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch Kullanma Kılavuzu DS-11403 (2 Portlu) DS-12402 (4 Portlu) 1 NOT Bu cihaz FCC kurallarının 15. Bölümü uyarınca,

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/8 İstanbul, 02 Ocak 2008 KONU : 2008 Yılında Uygulanacak

Detaylı

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı?

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? 1. CEVAP: İktisadi kalkınma destek programında hiçbir destek

Detaylı

Politika Notu. Yönetişim Etütleri Programı. Ekim 2005. Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı

Politika Notu. Yönetişim Etütleri Programı. Ekim 2005. Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı e c o n o m i c p o l i c y r e s e a r c h i n s t i t u t e ekonomipolitikalarıaraştırmaenstitüsü Politika Notu Ekim 2005 Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı Yönetişim Etütleri Programı uğur mumcu caddesi

Detaylı